B AAN DE VERENIGDE VERGADERING CONVENANT VISSTANDBEHEER COMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE. 1. Aanleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B0600174 AAN DE VERENIGDE VERGADERING CONVENANT VISSTANDBEHEER COMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE. 1. Aanleiding"

Transcriptie

1 DATUM VERGADERING 16 maart 2006 AGENDAPUNTNUMMER 'T BULAGE(N) 2 DATUM BEHANDELING IN D&H 8 novcmber 2005 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B CONVENANT VISSTANDBEHEER COMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE 1. Aanleiding In alle regio's van Hollandse Delta behalve Goeree-Overflakkee is inmiddels een Visstandbeheer Commissie (VBC) opgericht. o VBC Hoeksche Waard is officieel opgericht in 2002 o VBC IJsselmonde is officieel opgericht in 2004 o VBC Voorne Putten is officieel opgericht in 2004 o In Rotterdam is het waterschap bezig om tot een VBC te komen, daar is de samenwerking gaande sinds De intentie van het waterschap is om ook in deze laatste regio een Visstandbeheer Commissie op te richten. Door een werkgroep is in 2005 een conceptconvenant opgesteld waarin alle betrokken partijen zich konden vinden. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd tot het bijgevoegde convenant inclusief notitie geschillenbesluit VBC's en Visstandbeheer. 2. Voorstel In te stemmen met de inhoud van het convenant Visstandbeheer Commissie Goeree-Overflakkee. Dit te laten bekrachtigen door ondertekening door de dijkgraaf. 3. Achtergrondinformatie De VBC Goeree-Overflakkee is een samenwerkingsverband in de vorm van een commissie, waarin overleg, afstemming en coördinatie plaatsvindt ten aanzien van Visstandbeheer en de visserij. De partijen spreken de intentie uit tot samenwerking op dit gebied en zullen zich inspannen de daaraan verbonden doelstellingen te realiseren. Het instellen en functioneren van de VBC Goeree-Overflakkee laat bestaande bevoegdheden intact. Dit betekent dat elke geleding vanuit de eigen beleids- en bestuurlijke kaders deelneemt. De leden van de VBC hebben daartoe een vanuit de eigen geleding aangegeven mandaat. Besluitvorming De besluitvorming ten aanzien van visserij-activiteiten is voorbehouden aan de visrechthebbenden: de visserij-organisaties. Onder visserij-activiteiten wordt verstaan het vangen en uitzetten van vis en het opstellen van Visstandbeheer- en visplannen. Het uitzetten van vis gebeurt nauwelijks meer. Eén van de activiteiten van de VBC zal dus het opstellen van een visstandbeheerplan zijn. In de huurovereenkomst zitten voldoende mogelijkheden om de belangen van het waterschap te waarborgen. Door het instellen van de VBC wordt de zeggenschap van het waterschap vergroot. De partijen stellen elkaar op de hoogte van allerlei zaken. Het waterschap kan nu meepraten en desgewenst ook sturing geven.

2 DATUM VERGADERING 16 maart 2006 PAGINA 2 ONDERWERP Convenant visstandbeheer commissie Goeree-Overflakkee Notitie geschillenbeslechting De notitie geschillenbeslechting VBC's en visstandbeheer is een standaarddocument van de Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij (OVB). Het is een landelijk gebruikt document. De geschillenbeslechting geldt voor de sport- en beroepsvisserij onderling en is niet van toepassing voor publiekrechtelijke organisaties zoals het waterschap. Dit document maakt bijvoorbeeld ook onderdeel uit van het convenant Visstandbeheercommissie (VBC) Voorne Putten, welke overeengekomen is op 9 november Bij de besluitvorming wordt, zoals beschreven is in artikel 6 van het convenant, gestreefd naar unanieme besluitvorming. Wanneer over het vraagstuk geen unaniem besluit genomen kan worden, dan wordt het vraagstuk doorgeschoven naar de volgende vergadering. Zolang er geringe voortgang is, zal dit vraagstuk doorgeschoven worden. Pas wanneer er geen voortgang meer is en het is een geschil tussen de sport- en beroepsvisserij, dan kan de notitie geschillenbeslechting ter hand worden genomen. In dit document zijn nog voldoende mogelijkheden om het geschil op te lossen. Hiervoor is op pagina 2 van de notitie geschillenbeslechting een keuzemenu aangegeven. Wanneer het een geschil met het waterschap betreft staat ons de gebruikelijk rechtswegen ter beschikking. 4. Motief De Europese Kaderrichtlijn Water schrijft voor dat de visstand één van de parameters is waaraan de kwaliteit van het water moet worden afgelezen. Bij een goede waterkwaliteit hoort een evenwichtige en goede visstand. 5. Gevolgen a. Financieel: Wanneer de maatregelen bekend zijn, wordt hier een aparte D&H notitie voor gemaakt. Bij het opstellen en uitvoeren van plannen wordt zoveel mogelijk gestreefd naar externe financiering, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies. b. Personeel: Niet van toepassing. c. Juridisch: Zie integrale tekst d. Comm unicatief: De ondertekening en de wijze van publiceren van het convenant door de dijkgraaf wordt afgestemd met de afdeling Communicatie. e. Wijze van publiceren:

3 DATUM VERGADERING 16 maart 2006 PAGINA 3 van 3 ONDERWERP Convenant visstandbeheer commissie Goeree-Overflakkee D Niet van toepassing D Intranet 0 Internet D Ter inzagelegging 0 Pers 6. Verdere aanpak/procedure Het voorliggende convenant is op 12 september 2005 met alle betrokken partijen besproken. In deze bijeenkomst is gebleken dat elke partij zich in de opgestelde tekst kon vinden. Aansluitend hieraan is besproken hoe een en ander gestalte gegeven kan worden teneinde de VBC te installeren. Uitkomst hiervan is dat in het voorjaar 2006 de oprichting van de VBC kan plaatsvinden tijdens een speciale bijeenkomst. Hoe deze bijeenkomst vorm gegeven wordt zal in de werkgroep besproken worden waarbij ondersteuning plaats zal vinden vanuit de afdeling communicatie van het waterschap. 7. Evaluatie De VBC voert jaarlijkse het gevoerde beheer en rapporteert hierover aan de betrokken partijen en aan andere partijen waartoe de VBC besluit. De VBC evalueert jaarlijks haar eigen functioneren. Dijkgraaf en heemraden, secretaris, dijkgraaf, r. J.B. van Gerdingen. ing. J.M. Geluk. Bijlagen (2) Concept besluit Convenant Visstandbeheer Commissie Goeree-Overflakkee inclusief notitie geschillenbesluit.

4 DATUM VERGADERING 16 maart 2006 AGENDAPUNTNUMMER KENMERK CONCEPT BESLUIT W: CONVENANT VISSTANDBEHEER COMMISSIE GOEREE-OVERFLAKKEE waterschap Hollandse Delta DE VERENIGDE VERGADERING VAN WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA; op voordracht van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta d.d. 8 november 2005; overwegende dat: In het samenwerkingsverband overleg, afstemming en coördinatie plaatsvindt ten aanzien van Visstandbeheer en visserij op Goeree- Overflakkee; - De Europese Kaderrichtlijn Water voorschrijft dat de visstand één van de parameters is waaraan de kwaliteit van het water moet worden afgelezen. Bij een goede waterkwaliteit hoort een evenwichtige en goed visstand. gelet op: - artikel 77 van de Waterschapswet; - Beleidsbesluit Binnenvisserij (Ministerie van LNV, 1999) gezien het advies van de commissie Waterhuishouding en Waterzuivering van 27 februari 2006; BESLUIT: In te stemmen met de inhoud van het convenant Visstandbeheer Commissie Goeree-Overflakkee. Dit te laten bekrachtigen door ondertekening door de dijkgraaf. Dordrecht, 16 maart De Verenigde Vergadering voornoemd, secretaris, dijkgraaf, mr. J.B. van Gerdingen. ing. J.M. Geluk.

5 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee Inleiding bij convenant VBC Goeree-Overflakkee De visrechthebbenden en de waterbeheerders in het gebied Goeree-Overflakkee streven naar een integrale en concrete aanpak van het visstandbeheer in dit gebied. De Visbeheereenheid Goeree-Overflakkee is een samenwerkingsverband tussen de hengelsportverenigingen: "De Viscromte" (Melissant), "De Krammer" (Middelharnis) en "Stellendam". Na overleg met waterschap Hollandse Delta en beroepsvisser de heer van Leest is besloten om een VisstandBeheerCommissie op te richten, zoals omschreven in het Beleidsbesluit Binnenvisserij (Ministerie van LNV, 1999). Dit rijksbeleid zet in op een planmatig, integraal beheer van de visstand om te komen tot een duurzame visstand en een duurzame ecologisch verantwoorde visserij. Om dit doel te bereiken worden visrechthebbenden en waterbeheerders aangezet tot planmatig visstandbeheer, tot de openbaarmaking van plannen en tot een gedocumenteerde uitvoering van deze plannen. De VBC Goeree-Overflakkee is een samenwerkingsverband in de vorm van een commissie, waarin overleg, afstemming en coördinatie plaatsvindt ten aanzien van het visstandbeheer en de visserij. De partijen spreken de intentie uit tot samenwerking op dit gebied en zullen zich inspannen de daaraan verbonden doelstellingen te realiseren. Het instellen en functioneren van de VBC Goeree-Overflakkee laat bestaande bevoegdheden en verantwoordelijkheden intact. Dit betekent dat elke geleding vanuit de eigen beleids- en bestuurlijke kaders deelneemt. De leden van de VBC hebben daartoe een vanuit de eigen geleding aangegeven mandaat. De wijze van samenwerking en de doelstellingen van de VBC Goeree-Overflakkee zijn vastgelegd in het navolgende convenant. Tot het convenant behoren ook Bijlage 1. Visserijkundige eenheid VBC Goeree-Overflakkee en Bijlage 2. Procedure geschillenoplossing visserijorganisaties/ deelnemers.

6 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee Convenant VBC Goeree-Overflakkee ARTIKEL l Lid 1. Lid 2. Lid 3. Lid 4. ALGEMEEN Vïsbeheereenheid Goeree-Overflakkee, beroepsvisser de heer van Leest en waterschap Hollandse Delta richten de Visstandbeheercommissie Goeree- Overflakkee op, hierna te noemen de VBC. De visserijkundige eenheid waarin de VBC werkzaam is, omvat de wateren binnen het beheersgebied van waterschap Hollandse Delta in het gebied ten westen van de Oosthavendijk/ Dirklandse Sas tot en met de Kop van Goeree inclusief de haven van Dirksland en de Oude Haven van Stellendam. De begrenzing van dit beheersgebied is weergegeven in bijlage 1. Het visrecht - geheel of gedeeltelijk - berust op basis van eigendom, erfpacht of huur bij de partijen die in bijlage l zijn genoemd. De VBC is een overlegplatform, waarin visrechthebbenden overleggen met andere belanghebbenden om te komen tot een gezamenlijk beheer van de visstand en de uitvoering van de visserij in de in lid 2 beschreven visserijkundige eenheid, op basis van de in dit convenant vastgelegde intenties. De VBC kan, wanneer dit door partijen wenselijk wordt geacht of er een gezamenlijk belang is, de deelnemende partijen vertegenwoordigen, onder andere in inspraakprocedures. ARTIKEL 2 Lid 1. Lid 2. Lid 3. Lid 4. DOELSTELLING VBC Het gezamenlijk vormgeven en uitvoeren van een planmatig en duurzaam visstandbeheer en visserijbeheer in de visserijkundige eenheid, op basis van gezamenlijk vastgestelde uitgangspunten, doelstellingen en uitvoeringsprogramma voor het visstandbeheer en de visserij. Het versterken van de samenwerking in het visstandbeheer en de visserij door het betrekken van en afstemmen met beleids- en beheerdoelstellingen van deelnemende belanghebbenden. Het bijdragen aan het behouden dan wel verbeteren van de ecologische kwaliteit van de visserijkundige eenheid, voor zover van belang voor het in lid l en 2 genoemde. Het streven naar optimalisering van de toegankelijkheid van de viswateren voor de sportvisserij en beroepsvisserij, rekening houdend met de aan het water en de oever toegekende functies.

7 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee ARTIKEL 3 Lid 1. Lid 2. Lid 3. Lid 4. SAMENSTELLING De VBC bestaat uit de volgende commissieleden: 2 vertegenwoordigers namens Visbeheereenheid Goeree-Overflakkee; 2 vertegenwoordigers namens Waterschap Hollandse Delta, l vertegenwoordiger namens de beroepsvisserij De commissieleden worden benoemd door de desbetreffende organisaties. Indien een commissielid verhinderd is aan een VBC-vergadering deel te nemen, zal dit aan de voorzitter worden doorgegeven en zal indien nodig vervanging worden geregeld door het betreffende commissielid. De VBC kan ten aanzien van specifieke onderwerpen, adviseurs betrekken. Na duidelijkheid over de visrechten op Flakkee is het gewenst dat het werkgebied van de VBC vergroot wordt. Visrechthebbende op Flakkee kunnen dan tot de VBC toetreden. Ook beroepsvissers werkzaam op Goeree- Overflakkee kunnen toetredende tot de VBC. De samenstelling en taakverdeling wordt in een dergelijk geval dan opnieuw bezien. ARTIKEL 4 Lid 1. Lid 2. Lid 3. Lid 4. Lid 5. TAAKVERDELING De commissie wijst een voorzitter, secretaris en penningmeester aan. De voorzitter is belast met de leiding van de VBC vergaderingen. De voorzitter draagt zorg voor het doeltreffend functioneren van de VBC. De secretaris houdt administratie, legt verslag van de vergaderingen, stelt een jaarverslag op en draagt zorg voor de agendering en convocaties.. De penningmeester draagt zorg voor registratie van alle inkomsten en uitgaven van de VBC. In onderling overleg wordt voor de overige leden van de VBC een taakverdeling gemaakt. ARTIKEL 5 Lid 1. Lid 2. Lid 3. Lid 4. WERKWIJZE In VBC-verband worden door de Visrechthebbende partijen gebiedsgerichte visies opgesteld. De op basis van de gebiedsgerichte visies door de VBC uit te voeren activiteiten worden jaarlijks in het najaar vastgelegd in een werkplan inclusief begroting. Een jaarverslag en financieel verslag over het voorgaande jaar worden jaarlijks in het voorjaar opgesteld en vastgesteld. De VBC vergadert ten minste drie keer per jaar. a) De VBC evalueert jaarlijks het gevoerde beheer en rapporteert hierover aan de betrokken partijen en aan andere partijen waartoe de VBC besluit. b) De VBC evalueert jaarlijks haar eigen functioneren.

8 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee ARTIKEL 6 BESLUITVORMING ->- -., Lid 1. Lid 2. Lid 3. Bij het nemen van besluiten respectievelijk het vaststellen van plannen en de uitvoering van maatregelen, wordt gestreefd naar unanieme overeenstemming binnen de VBC. Besluitvorming ten aanzien van visserij-activiteiten binnen de VBC is voorbehouden aan de visrechthebbenden. Onder visserij-activiteiten worden verstaan maatregelen en activiteiten die op basis van de Visserijwet en het Beleidsbesluit Binnenvisserij primair de verantwoordelijkheid en bevoegdheid zijn van genoemde visrechthebbenden. Afstemming met de andere deelnemende partijen gaat vooraf aan de besluitvorming. Bij het oplossen van geschillen tussen visserijbelanghebbenden, zal worden gehandeld conform de in bijlage 2 opgenomen procedure. ARTIKEL 7 Lid 1. Lid 2. Lid 3 BEHEERKOSTEN EN TOEDELING KOSTEN Als beheerkosten worden onderscheiden: a. organisatiekosten (vergaderkosten, secretariaatskosten) b. kosten planvorming en uitvoeringsmaatregelen sport- en beroepsvisserij c. overige planvorming en maatregelen. De kosten onder lid la van dit artikel worden betaald uit de reguliere bijdrage van de deelnemers, die jaarlijks door de VBC op basis van een begroting wordt vastgesteld en die maximaal 25,00 per deelnemende organisatie per jaar bedraagt. Voor de kosten onder lid Ib en c van dit artikel wordt een projectbegroting opgesteld, die ter goedkeuring en ondertekening aan de belanghebbende partijen wordt voorgelegd. Er wordt bij het opstellen en uitvoeren van plannen zoveel mogelijk gestreefd naar externe financiering, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies. ARTIKEL 8 Lid 1. Lid 2. INWERKINGTREDING EN WERKINGSDUUR Dit convenant treedt in werking op de datum van ondertekening. Wijziging en/of aanvulling van dit convenant kan te allen tijde plaatsvinden, mits de deelnemende partijen hier goedkeuring aan verlenen.

9 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee Aldus overeengekomen te plaatsnaam op datum WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA In deze vertegenwoordigd door de: De heer/mevrouw..., functie Handtekening datum VISBEHEEREENHEID GOEREE-OVERFLAKKEE In deze vertegenwoordigd door: De heer F.A. van der Bruggen, voorzitter van visbeheereenheid Goeree-Overflakkee Handtekening datum De heer M. Nagtegaal, secretaris van visbeheereenheid Goeree-Overflakkee Handtekening datum BEROEPSVISSERIJ In deze vertegenwoordigd door: De heer A. van Leest, beroepsvisser Handtekening datum

10 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee Bijlage 1. Visserijkundige eenheid VBC Goeree-Overflakkee - Deze bijlage maakt deel uit van het convenant - De visserijkundige eenheid waarin de VBC Goeree-Overflakkee werkzaam is en de ligging van de verschillende visrechten is weergegeven op de bijgevoegde kaart.

11 Augustus 2005 Versie 2 Convenant VBC Goeree-Overflakkee Bijlage 2. Procedure geschillenoplossing visserij-organisaties / deelnemers - Deze bijlage maakt deel uit van het convenant - Toelichting: In het Beleidsbesluit Binnenvisserij (LNV, 1999) is voorzien te komen tot een sectoraal arbitrage-instrument (geschillenbeslechting). De gedachte hierachter is dat partijen bij aanvang van samenwerking afspreken hoe met geschillen wordt omgegaan, om te voorkomen dat indien dit niet geregeld is geschillen ontaarden in conflicten die het visstandbeheer vertragen. In de landelijke werkgroep Visstandbeheer is dit onderwerp uitgewerkt. De Stuurgroep binnenvisserij heeft 19 maart 2004 de richtlijnen inzake arbitrage / geschillenbeslechting vastgesteld. De notitie is bij dit convenant gevoegd, zodat de visrechthebbenden in VBC's de procedure voor geschillenbeslechting kunnen uitwerken en vaststellen. De notitie geeft een schets van de achtergronden bij geschillenbeslechting en biedt de VBC een menu van verschillende mogelijkheden voor geschillenbeslechting, uit deze mogelijkheden kan de VBC een keuze maken. Deze keuze kan dan als bijlage aan het convenant worden toegevoegd. Deze toevoeging geldt dan als een wijziging van het convenant waaraan alle partijen hun toestemming moeten geven.

12 Notitie geschillenbeslechting VBC's en visstandbeheer 1. Inleiding In het Beleidsbesluit Binnenvisserij is als beleidspunt opgenomen dat de landelijke organisaties van sport- en beroepsbinnenvisserij wordt gevraagd een sectorale voorziening te treffen voor situaties waarin sportvisserijorganisaties en beroepsbinnenvissers niet tot overeenstemming kunnen komen over de mogelijkheden voor economische benutting van de (schub)visstand. In het door de Stuurgroep Binnenvisserij goedgekeurde werkprogramma van de Werkgroep Visstandbeheer is dit uitgewerkt als het instellen van een voorziening voor geschillenbeslechting op het gebied van VBC's en visstandbeheer. In de werkgroep is in een aantal vergaderingen aandacht besteed aan dit onderwerp. De voorliggende notitie vormt de weerslag hiervan en beschrijft een keuzemenu voor geschillenbeslechting op basis waarvan de visrechthebbende VBC-partijen (sport- en beroepsvisserij) in hun VBC-convenant afspraken m.b.t. geschillenbeslechting kunnen vastleggen. 2. Uitgangspunten bij geschillenbeslechting Om te voorkomen dat bij de instelling van een VBC, de opstelling van een visstandbeheerplan, of anderszins in het functioneren van een VBC, conflictsituaties ontstaan die het functioneren van de VBC in de weg gaan staan, is het van belang dat reeds in de opstartfase van de VBC afspraken worden gemaakt hoe om te gaan met mogelijke conflictsituaties. Hiertoe is door de werkgroep visstandbeheer een keuzemenu geschillenbeslechting ontwikkeld. Op basis van dit keuzemenu kunnen in het VBC-convenant afspraken worden opgenomen welke vorm en stappen van geschillenbeslechting partijen zullen hanteren en voor welke onderwerpen. De voornaamste uitgangspunten voor de voorliggende notitie geschillenbeslechting zijn: vanuit procesbegeleiding conflicten voorkomen binnen de VBC dienen afspraken te worden gemaakt over de te volgen procedure bij geschillen / conflicten (in het convenant of als bijlage bij convenant) een eventuele gang naar de rechter inzake de inhoud van het geschil, dan wel over de te volgen of gevolgde procedure blijft mogelijk 3. Geschillenoplossing: waarvoor wel en niet? Welke typen conflicten kunnen zich voordoen 1. In het traject naar de instelling van een VBC kunnen problemen rijzen tussen sport onderling, tussen beroep onderling, tussen sport en beroep, en met water- en terreinbeheerders. Voorbeelden van mogelijke geschillen zijn de begrenzing van visserijkundige eenheden, inhoud van convenants, (on)voldoende betrokkenheid belanghebbenden. Voor dergelijke vraagstukken wordt procesbegeleiding ingezet, gericht op het oplossen dan wel voorkomen van de geschillen. De eventuele inzet van arbitrage in de aanloopfase van een VBC achten wij ongewenst. De praktijk leert dat - behalve in enkele gebieden het vraagstuk van de begrenzing - er zich nergens wezenlijke geschillen op genoemd gebied voordoen. 2. T.a.v. inhoudelijke aspecten van visstandbeheerplan/visplan: In de praktijk kunnen conflicten spelen tussen sport en beroep, bijvoorbeeld over het vraagstuk van benutting. Ook kan sprake zijn van meer bestuurlijke/administratieve geschillen. Ook kunnen zich l

13 mogelijk conflicten gaan voordoen met waterbeheerders en/of terreinbeheerders. Bijvoorbeeld ten aanzien van de voor de visstand te hanteren streefbeelden. Waarvoor geschillenbeslechting Wel: Niet: Voor de hiervoor onder 2. genoemde geschillen op inhoudelijk gebied tussen visrechthebbenden / vergunninghouders. 1. Voor geschillen die betrekking hebben op privaatrechtelijke zaken in relatie tot visrechten, huurovereenkomsten dan wel daaraan verbonden aspecten. 2. Voor geschillen met publiekrechtelijke organisaties zoals Rijkswaterstaat en de waterschappen. Conclusie: De geschillenoplossing betreft een sectorale voorziening. Deze richt zich op de inhoudelijke geschillen van het visstandbeheer en de binnen dat kader overeen te komen duurzame visserij, voor zover het in de VBC's de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de sport- en beroepsvisserij betreft. 4. Groslijst van onderwerpen Onderstaand een lijstje van onderwerpen waarover geschillenbeslechting zich zou kunnen uitstrekken: Streefbeelden Inhoud (onderdelen) visstandbeheerplan toepassing instrument bepaling benuttingsruimte / quota aanpak monitoring en registratie interpretatie gegevens monitoring en registratie aanvullende regelgeving, bijv. t.a.v. perioden, vangtuigen vergunningvoorwaarden - financiële resp. zakelijke verrekening controles en sancties verslaglegging, documentatie e.d. 5. Aanpak Voor de aanpak (= het voorkomen dan wel oplossen van geschillen), wordt een keuzemenu met bijbehorende stappen onderscheiden. Een VBC heeft daarmee de mogelijkheid om op basis van eigen afwegingen een "menu" samen te stellen van onderwerpen en daaraan gekoppelde processtappen, waarmee geschillen kunnen worden aangepakt. Aanbevolen wordt om de gekozen wijze van geschillenbeslechting vast te leggen in het VBC-convenant dan wel als aanhangsel daaraan toe te voegen. Visrechthebbende partijen binden zich daarmee aan de afgesproken aanpak. Keuzemenu geschillenbeslechting: Keuze A - geschiloplossing binnen de VBC: 1. Belanghebbenden binnen VBC lossen zelf geschil op 2. Belanghebbenden binnen VBC schakelen hiervoor (in tweede instantie) een of meer procesbegeleiders in 3. Belanghebbenden binnen VBC leggen het geschil aan een deskundigenpanel voor: advies (afhankelijk van de afspraken binnen de VBC al dan niet bindend) Keuze B - mediation:

14 Belanghebbenden proberen conflict zelf op te lossen onder begeleiding van een neutrale mediator. Keuze C - arbitragetraject:. Geschil wordt voorgelegd aan een arbitragecommissie; deze doet een bindende uitspraak. Keuze D - gang naar de rechter. Per (hoofd)onderwerp kan in het VBC-convenant worden afgesproken welke processtap(pen) gevolgd zullen worden in geval zich een conflict voordoet op het betreffende onderwerp. Dit kan betekenen dat voor sommige onderwerpen wordt besloten dat (indien noodzakelijk) een aantal opeenvolgende processtappen zal worden doorlopen (bijv. A en C, of A, B en C, of A en D), terwijl voor andere onderwerpen wordt afgesproken dat definitieve geschillenbeslechting altijd bij de rechter zal moeten plaatsvinden. Toelichting: Keuze A - geschiloplossing binnen de VBC: 1. Onder leiding van de (onafhankelijke) VBC-voorzitter wordt het geschil opgelost. 2. Geschil wordt niet opgelost, VBC schakelt procesbegeleiding in. Onder begeleiding van een of meer door de VBC zelf aangezochte en geconsulteerde personen / organisaties wordt het geschil daarmee wel / niet opgelost. 3. De VBC legt het geschil voor advies voor aan een daartoe ingesteld landelijk "deskundigenpanel". Dit panel, resp. de VBC, kan indien nodig een geschildossier (laten) opstellen. Dit is een kwestie van afspraak tussen panel, VBC en een eventuele opdrachtnemer. Dit dossier bevat informatie over de belanghebbenden, de aard van het conflict, het afgelegde proces en andere relevante informatie. Het panel kan hoor en wederhoor toepassen. Het panel kan aanvullend andere deskundigen om informatie vragen. Het panel geeft de VBC / belanghebbenden een schriftelijk advies voor het oplossen van het geschil. Dit advies kan al dan niet bindend zijn al gelang naar de afspraken die hierover binnen de VBC zijn gemaakt. Het geschil is daarmee wel / niet opgelost. De landelijke organisaties voor sport en beroepsvisserij hebben op zich genomen een groslijst samen te stellen met mogelijke deskundigen voor dit deskundigenpanel. Deze lijst kan door de VBC gebruikt worden om het panel samen te stellen. Keuze B - mediation: Partijen komen er onderling niet uit ondanks een eventueel advies. De VBC of belanghebbenden proberen het conflict zelf op te lossen onder begeleiding van een mediator. De mediator is in dit geval een neutrale bemiddelingsdeskundige die de onderhandelingen tussen de partijen begeleidt teneinde vanuit hun werkelijke belangen tot gezamenlijk gedragen en voor ieder van hen optimale resultaten te komen. De door de partijen gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd en zijn daarmee bindend. De keuze voor mediation is vrijwillig, de partijen zijn zelf verantwoordelijk voor gemaakte afspraken. Keuze C - arbitragetraject: De VBC / belanghebbenden start arbitragetraject conform overeengekomen regeling in het convenant. Start arbitrage. Om een niet constructieve discussie over de voordracht voor arbiters te voorkomen is het noodzakelijk dat reeds in het VBC-convenant een procedure wordt vastgelegd over de wijze waarop de arbitragecommissie wordt samengesteld en de keuze van de onafhankelijke arbiter(s). Als uitgangspunt kan worden gehanteerd dat de arbitragecommissie bestaat uit 1 onafhankelijk arbiter + 1 arbiter aangewezen door elk van de conflictpartijen. In ieder geval dient de arbitragecommissie te bestaan uit een oneven aantal arbiters. Wanneer partijen besluiten tot een arbitragetraject is hierop het Wetboek van Burgelijke Rechtsvordering (art ) van toepassing. Dit betekent dat op die punten waar de 3

15 onderlinge procesafspraken niet in voorzien, dan wel waar geen overeenstemming over is, de betreffende bepalingen uit de wet van toepassing zijn. Wanneer tot arbitrage wordt overgegaan is de uitspraak van deze arbitrage bindend. Onderdeel van de uitspraak van de arbitragecommissie betreft de toe te passen sanctionering in geval partijen de arbitrage-uitspraak niet naleven (meestal in de vorm van een dwangsom). Bij het niet naleven van de uitspraak kan in dat geval - na verlof van de voorzieningenrechter - de uitspraak ten uitvoer worden gelegd (inning van een opgelegde dwangsom of van een toegekende schadevergoeding, waarbij beslag en andere executieinstrumenten kunnen worden toegepast). Keuze D - gang naar de rechter: Geschil wordt voorgelegd aan de rechter. Noot: Indien in het voorafgaande proces van geschillenbeslechting arbitrage heeft plaatsgevonden is een gang naar de rechter alleen nog mogelijk met betrekking tot de gevolgde procedure van arbitrage. 6. Kosten Afhankelijk van de keuze(s) van aanpak van geschillenbeslechting, zijn daaraan in meer of mindere mate kosten verbonden. Bij het samenstellen van het geschillenmenu in VBCverband, kan rekening worden gehouden met de verschillende kostenposten. Binnen de VBC kan worden gekozen voor: kosten komen voor rekening van individuele aanvrager (s) kosten komen voor rekening van de VBC (gezamenlijke visrechthebbenden); denkbaar is dat hierbij een verdeelsleutel word gehanteerd, bijvoorbeeld naar rato van de besomming van de betrokken beroepsvisser(s) en de inkomsten van de hengelsortvereniging(en) uit uitgegeven vergunningen voor de sportvisserij; of naar rato van het aantal gebruikers (sportvissers en beroepsvissers) van de visserijkundige éénheid. - een mix, bijvoorbeeld in afhankelijkheid van de betreffende keuze (bijv. keuze A en B voor rekening VBC, keuze C en D voor rekening van aanvrager). Het is mogelijk om op individuele basis, dan wel als vereniging, een rechtsbijstandverzekering af te sluiten die voorziet in de financiering van de kosten voor ADR (alternative dispute resolution: alternatieve geschillenbeslechting, anders dan rechtspraak). Van ADR zijn mediation en arbitrage het meest bekend in de verzekeringswereld en komen daardoor het meest in aanmerking voor dekking. De precieze voorwaarden en condities verschillen per verzekeringsproduct. Het verdient daarom aanbeveling om bij de keuze voor een rechtsbijstandsverzekering naar de voorwaarden, ook met betrekking tot ADR, te informeren.

16 Bijlage: Kenmerken van verschillende manieren van geschillenbeslechting Methodiek Beslissing door: Duur Kosten Onderhandelen Partijen lossen hun conflict zelf op. Partijen PM Laag Procesbegeleiding Partijen lossen hun conflict zelf op maar laten zich ondersteunen door procesbegeleider(s). Partijen PM Laag Advies Partijen winnen advies in van een deskundigenpanel. Het panel geeft de VBC / belanghebbenden een schriftelijk, al dan niet bindend advies voor het oplossen van het geschil. Niet bindend advies: partijen Bindend advies (afhankelijk van gemaakte afspraken): deskundigenpannel Kort Gemiddeld Mediation Partijen lossen hun conflict zelf op maar laten de onderhandelingen volgens een bepaalde procedure begeleiden door een onderhandelingsdeskundige (mediator). Partijen Kort Gemiddeld Arbitrage Partijen laten een (bindende) uitspraak doen door de arbiter(s). Arbiter(s) Gemiddeld Gemiddeld/Hoog Rechtspraak Partijen laten een (bindende) uitspraak doen door de rechter. Rechter Lang Hoog In bovenstaande tabel wordt een aantal kenmerken genoemd van de in dit document behandelde vormen van geschillenbeslechting. De werkgroep beveelt aan om een conflict op de lossen met een methodiek die zoveel mogelijk links in de tabel staat aangegeven. Geschillenoplossing door arbitrage en zeker door gerechtelijke procedures zou eigenlijk pas gekozen moeten worden als het echt niet anders kan en het conflict niet met andere methode blijkt op te lossen. De kosten van deze methoden zijn hoog en de duur is (zeker in geval van een gerechtelijke procedure) vaak lang. Bovendien is een nadeel van een beslissing door derden dat dit vaak gepaard gaat met een beeld van "een winnaar en een verliezer". Dit zal de verhouding tussen de partijen doorgaans niet verbeteren, wat nadelig is voor partijen die in de toekomst binnen de VBC weer met elkaar te maken krijgen. Als de partijen er zelf uitkomen zal dat de verhouding doorgaans niet verslechteren en mogelijk zelfs verbeteren. De zorg voor de verhoudingen is expliciet een aandachtspunt voor zowel een procesbegeleider als een mediator.

Inleiding bij convenant VBC Grensmaas

Inleiding bij convenant VBC Grensmaas Inleiding bij convenant VBC Grensmaas Geschiedenis Met het terugtreden van de Rijksoverheid in uitvoerende zin, werd in de Notitie Beleid Beroepsbinnenvisserij (1991) de instelling van Visstandbeheercommissies

Nadere informatie

CONVENANT VOOR DE VISSTANDBEHEERCOMMISSIE (VBC) VOOR HET BEHEERGEBIED VAN HET WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL

CONVENANT VOOR DE VISSTANDBEHEERCOMMISSIE (VBC) VOOR HET BEHEERGEBIED VAN HET WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL CONVENANT VOOR DE VISSTANDBEHEERCOMMISSIE (VBC) VOOR HET BEHEERGEBIED VAN HET WATERSCHAP RIJN EN IJSSEL INLEIDING In de Notitie Beleid Beroepsbinnenvisserij (LNV 1991) werd als Rijksbeleid de instelling

Nadere informatie

Inleiding bij convenant VBC Neder-Rijn Plus

Inleiding bij convenant VBC Neder-Rijn Plus Inleiding bij convenant Met het terugtreden van de Rijksoverheid in uitvoerende zin, werd in de Notitie Beleid Beroepsbinnenvisserij (LNV 1991) de instelling van Visstandbeheercommissies (VBC s) voor de

Nadere informatie

Inleiding bij het convenant 'DUPAN'

Inleiding bij het convenant 'DUPAN' 19 april 2010 Inleiding bij het convenant 'DUPAN' De visstand van de Europese aal (Anguilla anguilla) bevindt zich op een te laag niveau. Voor de Europese Commissie was dit aanleiding om in 2007 de Europese

Nadere informatie

Overeenkomst tot oprichting van een visstandbeheercommissie voor het beheergebied van Hoogheemraadschap van Rijnland (VBC Rijnland)

Overeenkomst tot oprichting van een visstandbeheercommissie voor het beheergebied van Hoogheemraadschap van Rijnland (VBC Rijnland) Overeenkomst tot oprichting van een visstandbeheercommissie voor het beheergebied van Hoogheemraadschap van Rijnland (VBC Rijnland) Beroepsvisserij, sportvisserij en hoogheemraadschapschap; alle drie hebben

Nadere informatie

1. Aanleiding. 2. Voorstel

1. Aanleiding. 2. Voorstel DATUM VERGADERING 21 September 2006 AGENDAPUNTNUMMER ƒ *\ BULAGE(N) 3 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D8iH DATUM BEHANDELING IN D&H 15 dugustus 2006 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0601316 UITBREIDEN PERSONEELSBESTAND

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 13 februbti 2007. In Waterplan Rotterdam l is de maatregel opgenomen om het visstandbeheer nader uit te werken.

DATUM BEHANDELING IN D&H 13 februbti 2007. In Waterplan Rotterdam l is de maatregel opgenomen om het visstandbeheer nader uit te werken. DATUM VERGADERING 22 HIBart 2007 AGENDAPUNTNUMMER BULAGE(N) i. REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H DATUM BEHANDELING IN D&H 13 februbti 2007 AAN DE VERENIGDE VERGADERING ADVIESNOTA VISSTANDBEHEER ROTTERDAM

Nadere informatie

Datum 22 december 2009 Betreft Aanscherping VBC-voorwaarden + aanbieding nieuwe huurovereenkomst

Datum 22 december 2009 Betreft Aanscherping VBC-voorwaarden + aanbieding nieuwe huurovereenkomst > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag huurders op de staatswateren Prins Clauslaan 8 Den Haag Postbus 20401 2500 EK Den Haag www.minlnv.nl T 070-3784346 f.g.e.van.den.berg@minlnv.nl Bijlagen 4 Betreft

Nadere informatie

Visplan naam water. Eventueel een ondertitel. Illustratie. Eventueel het logo van de VBC

Visplan naam water. Eventueel een ondertitel. Illustratie. Eventueel het logo van de VBC VBC Visplan naam water Eventueel een ondertitel Illustratie Eventueel het logo van de VBC Statuspagina Titel Samenstelling E-mail Homepage Visplan naam water VBC Adresgegevens Bibliografische referentie:

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Opstellen Visplan VBC Rijnland

Plan van Aanpak. Opstellen Visplan VBC Rijnland Plan van Aanpak Opstellen Visplan Rijnland - Inleiding - Inhoudsopgave Plan van Aanpak... Inleiding.... Aanleiding.... Leeswijzer... Doel en resultaat.... Doelen.... Resultaten... Visplan.... Opzet Visplan....

Nadere informatie

B0500589 AAN DE VERENIGDE VERGADERING STAND VAN ZAKEN CALAMITEITENZORG. 1. Aanleiding

B0500589 AAN DE VERENIGDE VERGADERING STAND VAN ZAKEN CALAMITEITENZORG. 1. Aanleiding DATUM VERGADERING 29 SeptBITlber 2005 AGENDAPUNTNUMMER BIJLAGE^) Geen DATUM BEHANDÊUNG IN o&h 30 augustus 2005 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0500589 STAND VAN ZAKEN CALAMITEITENZORG 1. Aanleiding Op 30

Nadere informatie

Rapport. Datum: 5 september 2007 Rapportnummer: 2007/186

Rapport. Datum: 5 september 2007 Rapportnummer: 2007/186 Rapport Datum: 5 september 2007 Rapportnummer: 2007/186 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat de Directie Visserij van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het op 31 december 2003

Nadere informatie

AGENDAPUNTNUMMER 15 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H DATUM BEHANDELING IN D&H 22! 2007

AGENDAPUNTNUMMER 15 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H DATUM BEHANDELING IN D&H 22! 2007 DATUM VERGADERING 28jljni2007 BULAGE(N) l AGENDAPUNTNUMMER 15 REGISTRATIENUMMER VOORSTEL D&H DATUM BEHANDELING IN D&H 22! 2007 B0701137 AAN DE VERENIGDE VERGADERING waterschap Hollandse Delta VERORDENING

Nadere informatie

Overeenkomst van kosten voor gemene rekening muskusrattenbestrijding

Overeenkomst van kosten voor gemene rekening muskusrattenbestrijding Overeenkomst van kosten voor gemene rekening muskusrattenbestrijding waterschappen Rijn en IJssel, Veluwe, Vallei & Eem, Hollandse Delta en Rivierenland Het algemeen bestuur van: 1. Waterschap Rijn en

Nadere informatie

AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 14 2006

AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 14 2006 DATUM VERGADERING 16 maart 2006 BL)LAGE(N) 'ƒ"-""". AGENDAPUNTNUMMER DATUM BEHANDELING IN D&H 14 2006 AAN DE VERENIGDE VERGADERING B0600185 VOORTGANG ACTIEPUNTEN EVALUATIE AANPAK HEVIGE NEERSLAG SEPTEMBER

Nadere informatie

agendapunt 3.b.2 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STAND VAN ZAKEN VISRECHT Datum 21 december 2010 Afstemming Bijlagen 6 Zaaknummer 19727

agendapunt 3.b.2 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STAND VAN ZAKEN VISRECHT Datum 21 december 2010 Afstemming Bijlagen 6 Zaaknummer 19727 agendapunt 3.b.2 861558 Aan College van Dijkgraaf en Hoogheemraden STAND VAN ZAKEN VISRECHT Portefeuillehouder Woorst, I.J.A. ter Datum 21 december 2010 Aard bespreking Besluitvormend Afstemming Bijlagen

Nadere informatie

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.;

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; GROENALLIANTIE MIDDEN-HOLLAND e.o. Instructie voor de secretaris voor de Groenalliantie Midden-Holland e.o. Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Groenalliantie Midden-Holland e.o.; in

Nadere informatie

Partijen, Hierna gezamenlijk te noemen: de waterschappen,

Partijen, Hierna gezamenlijk te noemen: de waterschappen, DM 1213175-v1 Overeenkomst van kosten voor gemene rekening ter voorkoming van schade aan waterstaatswerken veroorzaakt door muskus- en beverratten in de waterschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland,

Nadere informatie

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht

Reglement van orde Rekenkamercommissie Stichtse Vecht REKENKAMERCOMMISSIE De rekenkamercommissie Stichtse Vecht, gelet op artikel 8 van de van de Verordening Rekenkamercommissie gemeente Stichtse Vecht; BESLUIT: vast te stellen het navolgende Reglement van

Nadere informatie

Reglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering voor ICT- Rapid Conflict Resolution

Reglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering voor ICT- Rapid Conflict Resolution Stichting Geschillenoplossing Automatisering (SGOA) Reglement van de Stichting Geschillenoplossing Automatisering voor ICT- Rapid Conflict Resolution De SGOA biedt ICT-Rapid Conflict Resolution aan voor

Nadere informatie

WATEROVEREENKOMST WATEROPGAVE ARNHEM NOORD

WATEROVEREENKOMST WATEROPGAVE ARNHEM NOORD Waterschap fl Rijn en IJssel G E M E E N T E Arnhem WATEROVEREENKOMST WATEROPGAVE ARNHEM NOORD De ondergetekenden: Waterschap Rijn en IJssel, gevestigd te Doetinchem, op grond van artikel 95 van de Waterschapswet

Nadere informatie

[Geef tekst op] [Geef tekst op] bijlage B

[Geef tekst op] [Geef tekst op] bijlage B De ondergetekenden: 1. de Provincie Zuid-Holland, gevestigd te Den Haag, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer J. Fransen, Commissaris van de Koningin ingevolge het besluit van Gedeputeerde

Nadere informatie

Bijlagen/kaarten Nota Visbeleid

Bijlagen/kaarten Nota Visbeleid Steenbokstraat 10 Postbus 4142 7320 AC Apeldoorn [T] (055) 527 29 11 [F] (055) 527 27 04 [E] waterschap@veluwe.nl [I] www.veluwe.nl Bijlagen/kaarten Nota Visbeleid Datum 14 augustus 2007 Opgemaakt door

Nadere informatie

RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten

RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten 1 RNI Convenant Dienstverlening Gemeenten tussen de Staat der Nederlanden en de gemeente...betreffende het verrichten van loketdiensten door de gemeente...in het

Nadere informatie

CONCEPT. De ondergetekenden sub 1 en 2, hierna gezamenlijk te noemen "partijen";

CONCEPT. De ondergetekenden sub 1 en 2, hierna gezamenlijk te noemen partijen; Datum: 6 maart 2014 Versie 1.1 CONCEPT Dienstverleningsovereenkomst Centrumregeling ambtelijke samenwerking Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer ten behoeve

Nadere informatie

Centraal College van Deskundigen VCA

Centraal College van Deskundigen VCA Centraal College van Deskundigen VCA Reglement Centraal College van Deskundigen VCA Doelstelling Artikel 1 Het Centraal College van Deskundigen VCA (CCVD-VCA, hierna te noemen: College) is conform artikel

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland

BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland BESTUURSOVEREENKOMST Uitvoeringsregeling POP-3 subsidies Zuid-Holland DE ONDERGETEKENDEN: Waterschap Rivierenland, rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer Bassa, lid van het Dagelijks Bestuur, hierna

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar

Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Bijlage 5 bij Raadsvoorstel Regionale Agenda dd 16 mei 2011 Bestuursovereenkomst Regiovisie Bergen-Gennep-Mook en Middelaar Vastgesteld door de Stuurgroep Regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar op

Nadere informatie

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot)

Doel cliëntenparticipatie (Bergeijk, Bladel, Eersel en Oirschot) Verordening cliëntenparticipatie ISD de Kempen 2015 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Overlegverordening van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Overlegverordening van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. Overlegverordening van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard; op voordracht van de dijkgraaf en

Nadere informatie

BESTUURSCONVENANT PROVINCIE OVERIJSSEL GEMEENTE STEENWIJKERLAND TER UITVOERING VAN HET PROVINCIAAL MEERJARENPROGRAMMA LANDELIJK GEBIED OVERIJSSEL

BESTUURSCONVENANT PROVINCIE OVERIJSSEL GEMEENTE STEENWIJKERLAND TER UITVOERING VAN HET PROVINCIAAL MEERJARENPROGRAMMA LANDELIJK GEBIED OVERIJSSEL BESTUURSCONVENANT PROVINCIE GEMEENTE STEENWIJKERLAND TER BESTUURSCONVENANT Het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel, vertegenwoordigd door gedeputeerde P. Jansen, (de provincie) en de Gemeente

Nadere informatie

Orientatieavond VBC-Veluwe 7 oktober 2010. Andre Nooteboom (heemraad)

Orientatieavond VBC-Veluwe 7 oktober 2010. Andre Nooteboom (heemraad) Orientatieavond VBC-Veluwe 7 oktober 2010 Andre Nooteboom (heemraad) Doelstellingen avond Elkaar meenemen in oprichtingsproces VBC-Veluwe Zorgen voor draagvlak en enthousiasme Kennis en informatie overdracht

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst tot levering. Hulp bij het huishouden 2016

Uitvoeringsovereenkomst tot levering. Hulp bij het huishouden 2016 Pagina 1 van 5 Uitvoeringsovereenkomst tot levering Hulp bij het huishouden 2016 Partijen: Gemeente Mook en Middelaar, gevestigd aan Raadhuisplein 6 te Mook te deze ingevolge het bepaalde in artikel 171

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS 1/6 SAMENWERKINGSOVEREENKOMST MODELCASUS ONDERGETEKENDEN 1. Gemeente Emmelerbroek, rechtsgeldig vertegenwoordigd door Burgemeester drs. J. de Geus, die handelt ter uitvoering van het besluit van de gemeenteraad

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland. Integrale nota Vis. Nota van beantwoording en wijziging

Hoogheemraadschap van Delfland. Integrale nota Vis. Nota van beantwoording en wijziging Hoogheemraadschap van Delfland Integrale nota Vis Nota van beantwoording en wijziging Beantwoording ingekomen zienswijze en ambtshalve wijzigingen op de Integrale nota Vis Status: Definitief Datum: 10

Nadere informatie

Notitie. Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E 6 juni 2013 Leden bestuurlijk overleg Werk en Inkomen

Notitie. Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E 6 juni 2013 Leden bestuurlijk overleg Werk en Inkomen Notitie Van Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E hjcm.kriek@spijkenisse.nl Bezoekadres Teilingerstraat 176 3032 AW Rotterdam Postadres Postbus 20 3000 AA Rotterdam T (010) 850 97 77 F (010) 850 97 78 www.wsprijnmond.nl

Nadere informatie

Coördinatie door. uitvoering <Vul moment van uitvoering in>

Coördinatie door. uitvoering <Vul moment van uitvoering in> Annex VI Overzicht van werkzaamheden die door nevenopdrachtnemers worden verricht alsmede van de tijdstippen waarop zij worden uitgevoerd en coördinatieovereenkomst Aard van de werkzaamheden Verschillende

Nadere informatie

vast te stellen de navolgende Verordening Georganiseerd Overleg Hefpunt

vast te stellen de navolgende Verordening Georganiseerd Overleg Hefpunt Verordening Georganiseerd Overleg Hefpunt Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Hefpunt, overwegende dat: - het in het kader van de Sectorale Arbeidsvoorwaardenregeling Waterschapspersoneel

Nadere informatie

Een visie op de sportvisserij, de visstand en het visserijbeheer op de grote rivieren

Een visie op de sportvisserij, de visstand en het visserijbeheer op de grote rivieren Een visie op de sportvisserij, de visstand en het visserijbeheer op de grote rivieren Presentatie Visie Zilveren Stromen Programma: 14:30 Opening 14:35 Op weg naar Zilveren Stromen 14:40 Inhoudelijke toelichting

Nadere informatie

MANDAAT-, VOLMACHT- EN MACHTIGINGSREGELING

MANDAAT-, VOLMACHT- EN MACHTIGINGSREGELING MANDAAT-, VOLMACHT- EN MACHTIGINGSREGELING Het college van burgemeester en wethouders, respectievelijk de burgemeester van Oldebroek, elk voor zover daartoe bevoegd, overwegende dat er naar gestreefd wordt

Nadere informatie

BIJLAGE 2. MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT HENGELSPORTVERENIGING

BIJLAGE 2. MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT HENGELSPORTVERENIGING BIJLAGE 2. MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT HENGELSPORTVERENIGING Begripsbepalingen Artikel 1 In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: de vereniging: de hengelsportvereniging gevestigd te.. de

Nadere informatie

DATUM BEHANDELING IN D&H 23 apfil 2013. commissie 0 MBH (8 mei 2013)

DATUM BEHANDELING IN D&H 23 apfil 2013. commissie 0 MBH (8 mei 2013) 3ATUM VERGADERING 23 IT)eİ 2013 BULAGE(N) 2 DATUM BEHANDELING IN D&H 23 apfil 2013 \GENDAPUNTNUMMER I I commissie 0 MBH (8 mei 2013) AAN DE VERENIGDE VERGADERING B1300195 waterschap Hollandse Delta VERORDENING

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64

Provinciale Staten van Noord-Holland. Voordracht 64 Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 64 Haarlem, 17 augustus 2004 Onderwerp: Agenda Provinciaal Waterplan Bijlagen: - ontwerpbesluit - procesplanning provinciaal waterplan - op weg naar een

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STICHTING SENIORENRAAD MEIERIJSTAD BASIS VOOR HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Het huishoudelijk reglement van de Stichting Seniorenraad Meierijstad, hierna Stichting te noemen,

Nadere informatie

Uitzetten (en onttrekken) in Noord-Brabant

Uitzetten (en onttrekken) in Noord-Brabant Uitzetten (en onttrekken) in Noord-Brabant Marco Beers Waterschap Brabantse Delta 28 november 2013 1 Inleiding Visserijbeleid in Noord-Brabant Brabantse keuzeklapper (in ontwikkeling) VBC s Visplan Brabantse

Nadere informatie

Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009

Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009 Samenwerkingsconvenant Blauwe Verbinding juli 2009 PARTIJEN: 1. De Stadsregio Rotterdam, gevestigd te Rotterdam, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder Groen en Water, mevrouw

Nadere informatie

Eddy Lammens, RWS WVL

Eddy Lammens, RWS WVL RWS Water, Verkeer en Leefomgeving Uitzetten en onttrekken van vis Waar komen we vandaan, waar gaan we naar toe? Eddy Lammens, RWS WVL 1 9-5-201212-4-20128-912-4-20128-9 November 2011 Waarom is dit thema

Nadere informatie

Model Procedure op overeenstemming gericht overleg zoals bedoeld in artikel 18a lid 9 WPO en 17a lid 9 WVO 1

Model Procedure op overeenstemming gericht overleg zoals bedoeld in artikel 18a lid 9 WPO en 17a lid 9 WVO 1 Model Procedure op overeenstemming gericht overleg zoals bedoeld in artikel 18a lid 9 WPO en 17a lid 9 WVO 1 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Voor de toepassing van deze Procedure 2 wordt verstaan onder

Nadere informatie

Mediation is een poging van Partijen om hun geschil in der minne op te lossen met behulp van een Mediator

Mediation is een poging van Partijen om hun geschil in der minne op te lossen met behulp van een Mediator Mediation Mediation is een poging van Partijen om hun geschil in der minne op te lossen met behulp van een Mediator (een hulppersoon/bemiddelaar) Partijen kunnen vooraf de onderstaande mediationovereenkomst

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Sallcon

Gemeenschappelijke regeling Sallcon Gemeenschappelijke regeling Sallcon De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe, ieder voor zover voor de eigen gemeente bevoegd Overwegende dat De gemeenten Deventer

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 Verordening Adviesraad Sociaal Domein Ten Boer 2017 De raad van de gemeente Ten Boer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 maart 2017 gelet op artikel 2.1.3, derde lid van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

1. Alle leden zijn bevoegd zichzelf kandidaat te stellen voor de ouderraad. 2. Uit een gezin kan slechts één persoon zich kandidaat stellen.

1. Alle leden zijn bevoegd zichzelf kandidaat te stellen voor de ouderraad. 2. Uit een gezin kan slechts één persoon zich kandidaat stellen. Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement ouderraad basisschool de Regenboog. Artikel 1 definities Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Schoolleiding:

Nadere informatie

Nederlands Arbitrage Instituut MEDIATIONAANVRAAG

Nederlands Arbitrage Instituut MEDIATIONAANVRAAG Secretariaat Nederlands Arbitrage Instituut Postbus 21075, 3001 AB Rotterdam Telefoon: 010 2816969 Aert van Nesstraat 25 J-K, 3012 CA Rotterdam Fax: 010 2816968 E-mail: zorgcontractering@nai-nl.org Website:

Nadere informatie

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013

Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Besluit tot vaststelling van de Subsidieverordening Waterschap Vallei en Veluwe 2013 Het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe; op het voorstel

Nadere informatie

1. Positionering Raad van Toezicht in de stichting

1. Positionering Raad van Toezicht in de stichting Reglement Raad van Toezicht Stichting GGNet, opgemaakt op grond van artikel 24 van de statuten van GGNet en in onderstaande vorm vastgesteld in de vergadering van de Raad van Toezicht d.d. 9 september

Nadere informatie

Eindrapportage toekomstbestendigheid DBFO-contract. 23 mei Vergaderdatum. Kenmerk VV : B.06. Agendapunt

Eindrapportage toekomstbestendigheid DBFO-contract. 23 mei Vergaderdatum. Kenmerk VV : B.06. Agendapunt Eindrapportage toekomstbestendigheid DBFO-contract Hoogheemraadschap van Kenmerk VV : 1067318 Beleidsveld : Gezuiverd afvalwater Vergaderdatum Agendapunt 23 mei 2013 B.06 De Verenigde Vergadering van,

Nadere informatie

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT

STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT STATUUT VAN DE HAAGSE CONFERENTIE VOOR INTERNATIONAAL PRIVAATRECHT De Regeringen van de hierna genoemde landen: De Bondsrepubliek Duitsland, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk,

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Vastelling Regeling Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) Shared Service Center Zuid-Limburg

Vastelling Regeling Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) Shared Service Center Zuid-Limburg GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Sittard-Geleen. Nr. 7033 16 januari 2017 Vastelling Regeling Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) Shared Service Center Zuid-Limburg De colleges van burgemeester

Nadere informatie

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen

Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen Verordening op de commissie planning en control van de gemeente Dalfsen De raad van de gemeente Dalfsen; gelezen het voorstel van het presidium d.d. 29 augustus 2018, nummer 814; gelet op artikel 84 van

Nadere informatie

Subsidieregeling fonds doelgericht visstandbeheer. Afgesloten water

Subsidieregeling fonds doelgericht visstandbeheer. Afgesloten water Subsidieregeling fonds doelgericht visstandbeheer afgesloten wateren ACHTERGROND Sportvisserij Zuidwest Nederland ziet het als haar taak om plaatselijke hengelsportverenigingen te stimuleren en te faciliteren

Nadere informatie

MEDIATIONOVEREENKOMST.

MEDIATIONOVEREENKOMST. MEDIATIONOVEREENKOMST. De ondergetekenden: Lamers Echtscheidingsbemiddeling en advies, de heer J.P.H. Lamers, hierna te noemen Lamers Scheidingsadvies, kantoorhoudende te 6021MS Budel aan het Zustershof

Nadere informatie

De wettelijke regeling van de pvt

De wettelijke regeling van de pvt 3 De wettelijke regeling van de pvt De wettelijke regels over rechten, verplichtingen, faciliteiten en bevoegdheden van de pvt in de WOR zijn ingewikkeld. Dat komt omdat in de WOR alleen de taken en bevoegdheden

Nadere informatie

REGLEMENT REMUNERATIECOMMISSIE AVENTUS

REGLEMENT REMUNERATIECOMMISSIE AVENTUS REGLEMENT REMUNERATIECOMMISSIE AVENTUS CB14.131 notities 14 Aventus\CB14.131.reglement remuneratiecommissie ROC Aventus PvB versie 1.0 goedgekeurd RvT 01.12.2014. INHOUDSOPGAVE ARTIKEL 1 VASTSTELLING EN

Nadere informatie

ingevolge artikel 95 van de Waterschapswet vertegenwoordigd door hun voorzitter;

ingevolge artikel 95 van de Waterschapswet vertegenwoordigd door hun voorzitter; Overeenkomst van kosten voor gemene rekening muskusrattenbestrijding hoogheemraadschappen Hollands Noorderkwartier, Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en de Stichtse Rijnlanden en waterschap

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Opgericht bij notariële acte d.d. 11 februari 1991 en ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van koophandel en fabrieken voor

Nadere informatie

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders dd 18 november 2014, nr. ;

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders dd 18 november 2014, nr. ; Gemeenteblad nr. 173, 11 december 2014 Nr. DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders dd 18 november 2014, nr. ; gelet op het advies van de Cliëntenraad; gelet op artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007

Raadsvoorstel 49. Gemeenteraad. Vergadering 8 mei Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 Raadsvoorstel 49 Vergadering 8 mei 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Besteding regionale middelen WMO 2007 B&W vergadering : 27 maart 2007 Dienst / afdeling : SE. MOeD Aan de gemeenteraad, Als één van de uitwerkingen

Nadere informatie

VERKLARENDE WOORDENLIJST ARBITRAGE

VERKLARENDE WOORDENLIJST ARBITRAGE ! VERKLARENDE WOORDENLIJST ARBITRAGE St.AR probeert zoveel mogelijk ingewikkelde juridische woorden te vermijden. Dat is niet altijd mogelijk. In deze lijst vindt u een omschrijving aan van de meest voorkomende

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren ( VOI E )

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren ( VOI E ) Huishoudelijk Reglement van de Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren ( VOI E ) INHOUDSOPGAVE OVERWEGINGEN ALGEMEEN 1. Definities 2. Het lidmaatschap CONTRIBUTIEREGELING

Nadere informatie

BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST

BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST DATUM VERGADERING 30 JUPJ 2005 AGENDAPUNTNUMMER 12 BIJLAGE(N) 2 DATUM BEHANDELING IN D&H 31 17161 2005 AAN HET ALGEMEEN BESTUUR B0500310 BESCHIKBAAR STELLEN KREDIET VOOR AANPASSEN RIOOLGEMAAL BRIELLE-WEST

Nadere informatie

Model Bestuursconvenant September 2009

Model Bestuursconvenant September 2009 Model Bestuursconvenant September 2009 Partijen bij dit convenant zijn: A I Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente (XX), gevestigd te (XX) ten deze krachtens artikel 171 van de Gemeentewet

Nadere informatie

Uitvoering bezwaaradviescommissie

Uitvoering bezwaaradviescommissie Uitvoering bezwaaradviescommissie Aanleiding bezwaaradviescommissie Eerder is door de samenwerkingsverbanden passend primair onderwijs regio Leiden (PO2801), passend onderwijs Rijnstreek (PO2813) en primair

Nadere informatie

hierna afzonderlijk en gezamenlijk ook aan te duiden als Partij respectievelijk Partijen

hierna afzonderlijk en gezamenlijk ook aan te duiden als Partij respectievelijk Partijen OVEREENKOMST GRENSOVERSCHRIJDEND AFVALWATER HOOGHEEMRAADSCHAP DELFLAND EN WATERSCHAP HOLLANDSE DELTA (eindversie 15-okt-2010 wederzijds definitief ambtelijk geaccordeerd) De publiekrechtelijke rechtspersoon

Nadere informatie

AGENDAPUNT 10. Onderwerp: Beleidsnota visstandbeheer Nummer: Voorstel. Stelt het college u voor om

AGENDAPUNT 10. Onderwerp: Beleidsnota visstandbeheer Nummer: Voorstel. Stelt het college u voor om VOORSTEL AAN HET ALGEMEEN BESTUUR AGENDAPUNT 10 Onderwerp: Beleidsnota visstandbeheer Nummer: 267203 In D&H: 23-02-2010 Steller: P.G.M. Heuts In Cie: BMZ Telefoonnummer: 030 6345777 SKK 25-03-2010 Afdeling:

Nadere informatie

Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland. 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere,

Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland. 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere, Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland Partijen: 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere, 2. Het College van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

- 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen.

- 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen. - 1 - Huishoudelijk Reglement Stichting Bouwvereeniging Volksbelang Vianen. Zaaknummer 2008S72525DO ALGEMENE BEPALINGEN a. bewonerscommissie: groep huurders van de Woningbouwvereeniging behorende tot één

Nadere informatie

Ter wille van de duidelijkheid worden enkele in de Statuten opgenomen bepalingen geheel of gedeeltelijk herhaald.

Ter wille van de duidelijkheid worden enkele in de Statuten opgenomen bepalingen geheel of gedeeltelijk herhaald. Reglement Raad van toezicht BiSC Inleiding De Statuten van BiSC, een Stichting met als doel de ondersteuning en bevordering van het bibliotheekwerk in de provincie Utrecht, voorzien in de Raad van toezicht.

Nadere informatie

Besluit van GS van 15 september 2014, kenmerk 2014/ gehoord het Faunafonds van 18 juli 2004, kenmerk BIJ F F OVERWEGENDE;

Besluit van GS van 15 september 2014, kenmerk 2014/ gehoord het Faunafonds van 18 juli 2004, kenmerk BIJ F F OVERWEGENDE; Goedkeuringsbesluit Faunabeheerplan 2014-2019 Flora- en faunawet Flora- en faunawet: goedkeuring faunabeheerplan Besluit van GS van 15 september 2014, kenmerk 2014/025032 Gedeputeerde Staten van Overijssel;

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 14 en 15 van de

Nadere informatie

TOELICHTING op de Verordening op de rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest.

TOELICHTING op de Verordening op de rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. TOELICHTING op de Verordening op de rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten en Oegstgeest. Algemeen Ingevolge de Gemeentewet dient elke gemeente per 1 januari 2006 te beschikken over een rekenkamer

Nadere informatie

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen

Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen Bijlage Bijlage Bestuursvoorstel Invoering bestuurlijke strafbeschikking voor waterschappen 1. Inleiding Als gevolg van de invoering van nieuwe wetgeving wordt aan de decentrale overheden, waaronder de

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST RMC regio Rijnmond Samenwerkingsovereenkomst 1 De ondergetekenden: te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door vakwethouders van de colleges 1 : 1. College van Albrandswaard, 2. College van Barendrecht, 3. College van Brielle,

Nadere informatie

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN

Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Reglement Bestuur HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN Artikel 1 - begrippen Bestuur : bestuur van de RPO zoals bedoeld in artikel 2.60b van de Mediawet; Bestuurder : lid en tevens voorzitter van het Bestuur; Raad van

Nadere informatie

Statuut Praktijkcentrum Gereformeerde Kerken

Statuut Praktijkcentrum Gereformeerde Kerken 1 Statuut Praktijkcentrum Gereformeerde Kerken Artikel 1 instelling en doelstelling 11 Het Praktijkcentrum Gereformeerde Kerken is een zelfstandig onderdeel van de Gereformeerde Kerken in Nederland conform

Nadere informatie

Adviesnota beleid waterbeheer visstandbeheer

Adviesnota beleid waterbeheer visstandbeheer Adviesnota beleid waterbeheer visstandbeheer Adviesnota beleid waterbeheer visstandbeheer Een gezamenlijke uitgave van Unie van Waterschappen Sportvisserij Nederland Combinatie van Beroepsvissers april

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Versie 1 Vastgesteld 14 oktober 2016 Reglement raad van toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland U.A. Vastgesteld door

Nadere informatie

MEDIATION-OVEREENKOMST

MEDIATION-OVEREENKOMST MEDIATION-OVEREENKOMST De ondergetekenden: De Mediator: De heer, gevestigd en kantoorhoudende te (3817 DN) Amersfoort, aan de Albert Hahnstraat 8. En De Partijen: A:.... en B:..... nemen in overweging

Nadere informatie

B1400921. 22 mei 2014 14. Datum. Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Verlenging aanstelling accountant Deloitte

B1400921. 22 mei 2014 14. Datum. Agendapunt nr: Aan de Verenigde Vergadering. Verlenging aanstelling accountant Deloitte Datum: Agendapunt nr: 22 mei 2014 14. B1400921 Aan de Verenigde Vergadering Verlenging aanstelling accountant Deloitte Aard voorstel Besluitvormend voorstel Aantal Bijlagen 1 Voorstel behandeld door Datum

Nadere informatie

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH)

Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Aan het Algemeen Bestuur Datum: 26-06-2013 Onderwerp: Wijziging Gemeenschappelijke regeling Het Waterschapshuis (GR HWH) Voorstel in te stemmen met een tweetal wijzigingen in de tekst van de gemeenschappelijke

Nadere informatie

Reglement: Disclosurecommissie ASR Nederland N.V. Juni 2016

Reglement: Disclosurecommissie ASR Nederland N.V. Juni 2016 Reglement: Disclosurecommissie ASR Nederland N.V. Juni 2016 Inhoud 1. Doel 3 2. Interpretatie 3 3. Taken van de commissie 3 4. Samenstelling commissie 4 5. Voorzitter 4 6. Vergaderingen 4 7. Besluitvorming

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

Conflictregeling RvT-RvB Gemiva-SVG Groep

Conflictregeling RvT-RvB Gemiva-SVG Groep Conflictregeling RvT-RvB Gemiva-SVG Groep Preambule Conflicten tussen de raad van bestuur en de raad van toezicht kunnen verlammend werken op de governance van een zorgorganisatie. De kwaliteit van de

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport

Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport Gemeenschappelijke regeling Breedtesportproject GO-4 Sport 2004-2009 De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel, hierna te noemen:

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Werkorganisatie Duivenvoorde Nr. 1389 12 december 2018 Mandaatbesluit Werkorganisatie Duivenvoorde 2018 Het dagelijks

Nadere informatie