1. Focus op Vakmanschap en Entree: in relatie tot andere wetgeving / Bas Derks, ministerie van OCW:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Focus op Vakmanschap en Entree: in relatie tot andere wetgeving / Bas Derks, ministerie van OCW:"

Transcriptie

1 Conferentie Entree of Utopie - 13 juni 2013 Highlights uit de workshops 1. Focus op Vakmanschap en Entree: in relatie tot andere wetgeving / Bas Derks, ministerie van OCW: Het was vooral een informerende workshop. Niveau 2F is moeilijk te halen bij entree niv. 1, zelfs moeilijk in niv. 2. Drempelloos, echt iedereen toelaten zonder startkwalificatie. zelfs al heb je op de HAVO gezeten zonder diploma. Wel of geen bindend studieadvies, meningen verdeeld. Hoe weten we of de studenten al een entreeopleiding elders hebben doorlopen? Duo/MBO raad is hierover in overleg. Grote aarzeling om taaleisen te stellen, besluitvorming daarover erg voorzichtig om de lat hoog te leggen. Wat gebeurt er met jongere die met BSA (bindend studieadvies) wordt weggestuurd? Wordt erg naar gemeente gekeken. Hoe kan gemeente betrokken worden? Is nog lastig, moeten overheden over in gesprek blijven. 2. Bindend studieadvies: regionale afspraken, verantwoordelijkheden / Mieke de Haan, MBO Raad Als we de intake goed inregelen met alle partijen die betrokken zijn bij de student, zal een negatief advies niet voor komen. De loopbaan van de student moet centraal staan, hoe komt hij/zij zo ver mogelijk en welk arrangement hoort daarbij? Alles eraan doen om geen negatief BSA te hoeven geven. Aan de voorkant goede afspraken, juist traject bieden. Je moet die afspraken met verwijzers en ouders maken. Verwachtingen duidelijk uitspreken. 3. Entree naar arbeidsmarkt. Welke organisaties en welke instrumenten kunnen een bijdrage leveren? Marieke Neervoort, WerkgeversServicepunt Rijnmond en Theo Wehkamp, LeerWerkloket Rijnmond Veel aandacht op social return on investment. Stages invullen SROI. Gemeentebreed werken met staffel voor bedrijven, zodat bedrijven verleid worden met mbo1 en mbo2 te willen werken. Daar is een atlas voor met allerlei activiteiten. Bedrijven willen jongeren wel kansen bieden, maar het loopt vaak stuk bij relatie en begeleiding onderwijs. Meer tijd voor begeleiding. SROI kan een brug slaan tussen werkzoekenden/leerlingen en de arbeidsmarkt

2 Hoe ga je om met onze ongekwalificeerde leerlingen? Aantal uitkeringsgerechtigden in Rotterdam is 35000, eind juni Verwachting dat uitkeringsgerechtigden niet irreëel is. Houdt in dat niet iedereen via SROI werk zal vinden. Er zal verdringing cq een spanningsveld ontstaan. Werkgever is klant en kiest de beste kandidaat voor hem. Echter via SROI kun je wel deels sturen op doelgroepen. Middel om vakmanschap te promoten: motivatie + willen. SROI is nu nog een middel om op korte termijn de grootste problemen te helpen oplossen. Lange termijn beleid moet nog uitgezet worden Verantwoordelijkheid voor eigen toekomst ligt ook bij jongeren. Maar er ligt ook een taak voor de scholen om hen een spiegel voor te houden. SROI is voor het Startcollege, met de sociale paragraaf, een stok achter de deur om te faciliteren, te bemiddelen en bij elkaar te brengen Iedere AKA er zou een job coach moeten hebben. Reactie: dat is nog maar de vraag en financieel niet haalbaar. Kijk eerst wat de werkgever nu mist in de contacten met scholen, zoals snel en adequaat reageren. Kijk eerst binnen je eigen organisatie: hoe heb je de BPV georganiseerd, is dat wel effectief, is je BPV protocol helder en duidelijk, kom je de afspraken na en wat heb je ervoor over? Hoe organiseer je je relatiebeheer: wat kan je verwachten van de werkgever en wat kunnen ze van jou verwachten? 4. BPV in Entree: springplank naar werk? / Mark Hulsen, kenniscentrum Savantis en Henk Cornelisse, kenniscentrum Fundeon; zij spreken namens verschillende technische kenniscentra Gesproken over: BPV in de entree. 8 technische kenniscentra. Focus op vakmanschap. Status entreeopleiding. Kenniscentra. Roc's. Praktijkoriëntatie. BPV. Erkenning leerbedrijven. Matching tussen leerling en bedrijf. 1KD>4_9 profielen. Wat wil bedrijf: gedrag, houding, zelfstandigheid en initiatief, zelfredzaamheid. Samenwerkingsverbanden binnen techniek; metaal-infra-hout-bouw-schilderenafbouw-installatietechniek. Laat daar onze leerlingen oriënteren! BPV springplank naar werk? kan het zijn. Ingezoomd op arbeidsmarkt, kracht van de kenniscentra als het gaat om arbeidsmarktonderzoek. Wat betekent leerling centraal in entree? Fenomeen samenwerkingsverbanden: hoe kunnen we onderwijs ondersteunen, gebruik maken van bedrijfsnetwerken van kenniscentra?

3 5. Entree-leerling per definitie zorgleerling? / Hans de Bruijn, Horizon Jeugdzorg en Marc IJskes, onderwijsleider Albeda Startcollege Is een entreeleerling een zorgleerling? Ja, in zeker mate Aanbevelingen: Veel aandacht intakeproces, daar moet zorg in beeld komen. Pva, wat heb je nodig als leerling? Samenwerking tussen speciaal onderwijs en entree is heel belangrijk. Hoe zit het met het zorgbudget? Duidelijkheid hebben bij intake. Docent bij entree is een zorgdocent: feeling met deze doelgroep. Weg weten naar hulpverleningsinstanties, leerplicht etc. Docent heeft signalerende functie, zorg herkenbaar aanwezig zodat schoenmaker bij zijn leest blijft. Entreeleerling is zorgleerling. Meerderheid is het ermee eens, maar het kan ook pech zijn (bijv ziekte is oorzaak). Kan ook door taalachterstand zijn. Entreeopleiding zorgt voor iedere leerling. Dit lukt op Wijkschool vaak niet. Er is meer expertise nodig met oog op passend onderwijs. Bijv. hulpverleners directer op Ieerlingen (in klas). Stelling: Ik maak me geen zorgen over de entreeopleiding. Veel mensen reageren met ja, omdat de randvoorwaarden vaak niet aanwezig zijn. We moeten meer samenwerken met gemeente, werkgevers etc. En voor Havisten moet er echt een andere regeling komen zoals toelatingstest niv 2/3. Stelling: de entreedocent is zorgdocent. Meningen waren verdeeld. De een zegt ja, anders moet je een andere baan zoeken. De ander zegt nee, student heeft recht op een buddy (vrijwilligers) Stagebegeleiders moeten eigenlijk ook deskundigheid hebben. Hoe checken jullie dat? 6. Taal en rekenen: barrière in de Entree? / Caroline van Eijk, stafdienst O&K en Kenniscentrum Taal en Rekenen Albeda College en Rianne Reichardt, Steunpunt Taal & Rekenen mbo Algemene opmerking: Bij de presentatie van de stand van zaken regelgeving taal & rekenen bleken er veel vragen te zijn. De verduidelijking nam zoveel tijd in beslag, dat we nauwelijks zijn toegekomen aan het laatste onderdeel van de workshop: Kansen entreeopleidingen. De vragen en opmerkingen die tijdens de presentatie werden gesteld: De toetsen zijn niet (allemaal) geijkt wat en hoe meten we dan? Wees veel duidelijker naar de student of het niveau haalbaar is. Omschrijf het niveau 2F nu eens in termen van zelfredzaamheid. Maak gebruik van de kleine stappen zoals die gehanteerd worden in het volwassenenonderwijs. Is een jaar genoeg om het niveau omhoog te brengen of moeten we erkennen dat die missie onmogelijk is?

4 Doorgroeimogelijkheid vanuit pro door taal erg lastig. Kijk naar het doel per individu: doorstroom? Biedt dan extra taal en rekenen aan. Werk? Richt je op arbeidsmarkt! Contextgericht taal aanbieden, toets groei richting 2F ipv afstand tot 2F. 7. Toeleiding en plaatsing vo - mbo: ieder jongere op de juiste plek / Carla Kathmann, Trajectbureau Albeda College. Belang onderscheid: leerroute werk en richting mbo2. Veel diversiteit in doelgroep entree. Kijk per individu, geen hokjes. Passend traject per jongere. Veel diversiteit in betrokken instanties rondom jongere, deel expertise. Laat jongeren tegelijk aan taal en beroepsperspectief werken. Taal geen afwijzing. Lof voor huidige AKA, betrokkenheid en aandacht voor jongere meenemen naar nieuwe entree. Straks is Entree voor ongediplomeerde schoolverlaters Vmbo. Niveau Entree is te laag voor Kader en TL. Hiervoor proberen met toets instroom op mbo 2,3,4 of VAVO Uitgangspunt is dat elke student een traject krijgt dat bij hem / haar past. Dat betekent dat vo en mbo hierbij moeten samenwerken. Afstemmen, doorlopende leerlijnen en maatwerk op mbo Gezamenlijk de vrijheid nemen om eerst vanuit de jongeren te kijken en vervolgens de wet- en regelgeving meenemen. Kijken naar de mogelijkheden van de jongeren. Voor anderstalige jongeren in eigen taal vaklessen aanbieden. Startcollege moet bij plaatsing niet te streng zijn. IQ is geen selectiecriterium. Zorg en hoop wordt uitgesproken, dat het mbo de tijd krijgt om iets goeds neer te zetten (veel onderwijsvernieuwingen achter de rug). Adviezen Investeren in de voorkant. Uitkeringen enz. Kosten meer dan investeren in onderwijs en begeleiding voor deze jongeren. Iedere jongere in totaal bekijken en in dialoog met elkaar. Mbo vraagt of bij doorstroom de gebruiksaanwijzing mee kan. Vraag vmbo. Kunnen ook 15 jarigen worden geplaatst? AL traject was geweldig wat betreft toegankelijkheid en benadering doelgroep. Neemt het ROC deze docenten mee naar de Entree? Jazeker Complimenten voor Albeda wat betreft de intake, plaatsing en testen van de leerlingen. Dit gebeurt zorgvuldig. Daarbij is aanbod ook goed....blijf TOEGANKELIJK EN LEG DE DREMPEL NIET TE HOOG. 8. Uitvallers uit de Entree: niemands verantwoordelijkheid? / Paul Wiese, gemeente Rotterdam en Michael Elsinga, Jongerenloket Samenwerking is essentieel. Maar blijkt nog te beperkt. Het is nog dit zijn wij, en dat zijn jullie. Gemeente moet veel oplossen, hoge verwachtingen. Randgemeenten zijn nog bezig met zaken waar we in 010 al mee verder zijn.

5 Netwerk als Rijnmond netwerkt voor andere branches, bijv zorg. Verspreid onze goede practices! Slogan van de dag! Samenwerking is essentieel, wij kunnen het niet alleen. Zorgen dat niet iedere partij het wiel opnieuw gaat uitvinden, maar good practices verspreiden. Wat komt er binnenkort allemaal op ons af? Wat betekent de nieuwe wetgeving (onderwijs en arbeidsmarkt ) voor zowel de gemeente als ook het onderwijs? Er komt binnenkort een grote groep jongeren binnen bij het Jongerenloket. Wat moeten/kunnen wij doen om ze het juiste perspectief te bieden? Onderwijs wordt gezien als voorzienende voorziening. School first; als iemand nog leerbaar is, moet hij/zij zo snel mogelijk naar het onderwijs. Als onderwijs (nog) niet past, wat kan er dan worden ingezet om dat wel te bewerkstelligen, of welke andere wegen zijn er te bewandelen? b.v. de arbeidsmarkt. Er is ook een groep die nooit zal passen in onderwijs. Overleggen (samen met andere partners) wat hier mee te doen, (non crebo solutions). Arbeidsmarkt: Ook het zomaar doorplaatsen naar de Arbeidsmarkt is niet altijd het antwoord. Vaak missen deze mensen de benodigde soft skills. En er worden ook zorgtaken (ontzorging van de student) door het arbeidsveld gevraagd. Ook te verwoorden als extra begeleiding op de werkvloer voor deze jongeren. Zaken die lopen! Het rondpompen van studenten moet stoppen, Rotterdam (school first) loopt. Er is een loket waarin casussen kunnen worden besproken, dit om van iedere zaak te leren en toekomstige fouten te voorkomen. Brainstormsessie: Wij gingen in kleine groepen uiteen. Uitval en de verschillende oorzaken van deze uitval benoemen. Voorzieningenlandschap, welke hebben wij allemaal en hoe zijn deze (adequaat) ingericht? Idee is om voorzieningenlandschap dichter bij onderwijs neer te zetten. Wat zouden wij kunnen met uitvallers? Wat zijn de kenmerken van deze doelgroep (uitvallers) en wat zouden samen wij kunnen doen? Er zijn vier groepen geformuleerd in deze workshop. Pro vso, die op mbo komen en uitvallen. Ongediplomeerde zij-instromers die uitvallen (tweede kans leerling, b.v een tijdje gewerkt en daarna werkeloos). Ongediplomeerd vanuit vo naar mbo en daar uitvallen. Anderstaligen (taalgroep). Opdracht in workshop: Wat is de doelgroep, kenmerken, en wat zijn de oplossingen. Instroom duidelijke richtlijn: Mensen met negatief advies worden toch opgenomen, aantallen, verkeerde prikkel. De juiste student op de juiste plek, heeft een team de juiste gereedschappen om de student te helpen. Duidelijke richtlijnen op aanname. Samenwerking tussen jongerenloket (gemeente), UWV, en Onderwijs. De gemeente is niet alleen verantwoordelijk voor de uitvallers. Samen op te pakken. Samenwerkingsverband voor de uitvallers (bindend studieadvies). Heldere afstemming is nodig, niet onnodig zorgen voor extra vsv op mbo, maar ook niet de lat zo hoog leggen dat er geen doorstroom op mbo kan plaatsvinden. Waar kun je elkaar vinden?

6 Extra aandacht gevraagd voor: Praktijkschoolstudenten, alleen de studenten die niveau 2 kunnen halen op het mbo toelaten binnen startcollege. 9. Entree en aansluiting niveau 2 / Rian van Gestel en Brigitte Laukens, Onderwijsleiders niveau 1 en 2 Albeda College VERBINDING = SUCCES: persoonlijk contact tussen OL s / goede afspraken met de intake coördinator en SLB er zodat er duidelijkheid is over de aanmelding Ruis in het veld : De dreun van de afwijzing is groot omdat vaak de illusie wordt gewekt dat de doorstroom naar niv. 2 makkelijk is. Wat kan helpen bij de bewustwording van een niveau 2 opleiding, is het creëren van de mogelijkheid om mee te draaien in het programma. De steun van de ouders van jongere studenten is gering / er is coaching op allerlei vlakken voor de studenten maar geen coaching voor ouders. Omdat aanwezigen werkzaam in niveau 2 de volgende uitspraak hebben gedaan: vmbostudenten zijn welkom, studenten van de actuele smalle niveau 1 opleidingen ook omdat zij inhoudelijk goed zijn voorbereid op niveau 2. Entree studenten krijgen geen kansen op niveau 2 ivm hun brede voorbereiding cq laag niveau = Grote Zorg / het kan en mag niet zo zijn dat de entree opleidingen geen toegang krijgen naar niveau 2. De docenten bij de entreeopleidingen zijn beter toegerust om deze studenten te begeleiden maar de vakkennis is niet altijd toereikend. Angst is het risico van VSV. Verantwoordelijkheid en duidelijkheid zijn twee belangrijke factoren: de student staat centraal en is goed geïnformeerd over de mogelijkheden & kansen van de vervolgopleidingen. Het vertrouwen in het oordeel van de SLB er is belangrijk in de doorstroom: warme overdracht en terugkoppeling kunnen veel frustraties voorkomen. Niet iedereen is geschikt voor een niveau 2 opleiding en dan is uitstroom naar werk of een BBL een goede keuze. Het Actieteam Werk helpt niveau 1 studenten op weg naar werk. Zorgen: als entree apart college wordt, weten de opleidingen elkaar nog te vinden? Mbo1 moet de kans krijgen richting Mbo2 te gaan. Niet pamperen wel begeleiden, vaak geen thuisfront. Er is nu geen eenduidig aannamebeleid, dat zou wel moeten. Wens om Rotterdam-breed eenzelfde beleid.

Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2016) in Rijnmond

Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2016) in Rijnmond Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2016) in Rijnmond Sinds 1 augustus 2014 zijn de regels voortvloeiend uit Focus op Vakmanschap voor het mbo van kracht. Voor de vo-scholen is met name de

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2017) in Rijnmond

Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2017) in Rijnmond Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2017) in Rijnmond De mbo-instellingen zijn zeer terughoudend met de toelating van ongediplomeerde vmbo-leerlingen. Voor ongediplomeerde vmbo-ers loopt

Nadere informatie

De nieuwe opzet van de AKA/Entreeopleiding in hoofdpunten (meer op http://mbo15.nl/node/327)

De nieuwe opzet van de AKA/Entreeopleiding in hoofdpunten (meer op http://mbo15.nl/node/327) Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2014) in Rijnmond Met ingang van 1 augustus 2014 worden nieuwe regels voor het mbo van kracht (voortvloeiend uit Focus op Vakmanschap). Voor de vo-scholen

Nadere informatie

Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2014) in Rijnmond

Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2014) in Rijnmond Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2014) in Rijnmond Met ingang van 1 augustus 2014 worden nieuwe regels voor het mbo van kracht (voortvloeiend uit Focus op Vakmanschap). Voor de vo-scholen

Nadere informatie

Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2015) in Rijnmond

Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2015) in Rijnmond Memo Ongediplomeerde uitstroom vo / instroom mbo (2015) in Rijnmond Sinds 1 augustus 2014 zijn nieuwe regels voor het mbo van kracht (voortvloeiend uit Focus op Vakmanschap). Voor de vo-scholen is met

Nadere informatie

Wat betekent de entreeopleiding in de praktijk? Mirelda Kewal directie mbo november 2014

Wat betekent de entreeopleiding in de praktijk? Mirelda Kewal directie mbo november 2014 Wat betekent de entreeopleiding in de praktijk? Mirelda Kewal directie mbo november 2014 Agenda Agenda 1. Actieplan mbo 2. Oude niveau-1-opleidingen 3. Wat is er vernieuwd? 4. Samenwerking (en rol gemeente)

Nadere informatie

Entree, kom verder! 25-2-2016 1

Entree, kom verder! 25-2-2016 1 Entree, kom verder! 25-2-2016 1 Voor wie is Entree bedoeld? Leerlingen die zonder een diploma het voortgezet onderwijs verlaten Minimaal 16 jaar, liever wat ouder 2 Risico s doorstroom Entree vanuit VO,

Nadere informatie

Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you. 20 maart uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen

Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you. 20 maart uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen Welkom! Scholingsmiddag Spirit4you 20 maart 2014 Programma 14.30 uur Welkom 14.35-14.55 uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen in het algemeen 14.55-15.10 uur Passend Onderwijs en Entree opleidingen

Nadere informatie

Traject van de toekomst

Traject van de toekomst Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013 Traject van de toekomst Bovenschoolse opvang Groningen Hans Everhardt Programmamanager VSV regiogelden Aanleiding Traject vd Toekomst Regionale analyse

Nadere informatie

voorkomt schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt voorkomt jeugdwerkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid

voorkomt schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt voorkomt jeugdwerkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid voorkomt schooluitval en afstand tot de arbeidsmarkt voorkomt jeugdwerkloosheid en uitkeringsafhankelijkheid biedt jongeren Entreeopleiding- / Startkwalificatie biedt leerwerk-trajecten, stages en baangaranties;

Nadere informatie

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016

Schoolverlaters informatie avond FOCUS. Informatieavond 22 november 2016 Schoolverlaters informatie avond FOCUS Informatieavond 22 november 2016 Wie ben ik? Mieke Pelger Stage coördinator en transitiecoach Samen met de mentoren tevens stagedocenten zorgen wij dat iedereen op

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap. Heel wat voeten in de aarde Bas Derks, Ministerie van OCW

Focus op Vakmanschap. Heel wat voeten in de aarde Bas Derks, Ministerie van OCW Focus op Vakmanschap Heel wat voeten in de aarde Bas Derks, Ministerie van OCW Focus op Vakmanschap (FoV) in perspectief Inhoud/Kernpunten FoV en Regeerakkoord Onderwijstijd Entreeopleidingen Bekostiging

Nadere informatie

Entreeopleiding 30-9-2013. Wat betekent de entreeopleiding in de praktijk?

Entreeopleiding 30-9-2013. Wat betekent de entreeopleiding in de praktijk? Wat betekent de entreeopleiding in de praktijk? Frank Koster directie BVE juni 2013 f.n.g.koster@minocw.nl Entreeopleiding Inhoud 1. Actieplan MBO 2. Welke problemen spelen op niveau-1? 3. Wat wordt er

Nadere informatie

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL

EEN PREVENTIEPROJECT APRIL DE OVERSTAP EEN PREVENTIEPROJECT APRIL 2014 OVERSTAPPEN Het preventieproject De Overstap wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag door de afdelingen Voortijdig Schoolverlaten (VSV) & leerplicht

Nadere informatie

Hand-out t.b.v. Focusbijeenkomst Entreeopleiding, 25 juni 2012

Hand-out t.b.v. Focusbijeenkomst Entreeopleiding, 25 juni 2012 Stand van zaken t.a.v. de entreeopleiding per 18 juni 2012 Bron: directie BVE van het ministerie van OCW Status wetsvoorstel Het wetsvoorstel is medio maart 2012 naar de Kamer gegaan. Dit wetsvoorstel

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. ONTWIKKELINGEN

1. INLEIDING 2. ONTWIKKELINGEN DOORSTROOM ENTREEOPLEIDINGEN EN MBO VAN KWETSBARE JONGEREN 1. INLEIDING De toeleiding van kwetsbare jongeren, met een meer dan gemiddelde afstand tot de arbeidsmarkt, geniet momenteel een grote mate van

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015

Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Preventieproject De Overstap 2015 April 2015 Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn Afdeling Leerlingzaken Postbus 12 652 2500 DP Den Haag Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Projectcoördinatoren

Nadere informatie

De visie op het onderwijs van de Entree opleiding is in 1 zin te vangen: Met structuur, begeleiding en onderwijs op maat, werken aan perspectief!

De visie op het onderwijs van de Entree opleiding is in 1 zin te vangen: Met structuur, begeleiding en onderwijs op maat, werken aan perspectief! De visie op het onderwijs van de Entree opleiding is in 1 zin te vangen: Met structuur, begeleiding en onderwijs op maat, werken aan perspectief! Verdeling leerling aantallen: Locatie: Alkmaar: 77 bol

Nadere informatie

DLMB 2013 versie

DLMB 2013 versie DLMB 2013 versie1.0 17-09-2013 Focus op Vakmanschap is vertaald in de wet Doelmatige Leerwegen en Modernisering Bekostiging Meest ingrijpende verandering sinds invoering WEB Een totale reset voor het MBO

Nadere informatie

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK

RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC FUNCTIE EN DE VSV AANPAK RMC toelichting functie Uitvoering RMC leerplicht inhoud en cijfers VSV aanpak organisatie activiteiten cijfers Ontwikkelingen nieuwe VSV aanpak kwetsbare jongeren verandering

Nadere informatie

Wat doe ik, wa ik en wat wil i

Wat doe ik, wa ik en wat wil i DC START Wat doe ik, wa ik en wat wil i VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie, bedrijfsopleidingen

Nadere informatie

Doel actieplan mbo: Beter, uitdagend en aantrekkelijk, beroepsonderwijs waar meer jongeren voor willen kiezen

Doel actieplan mbo: Beter, uitdagend en aantrekkelijk, beroepsonderwijs waar meer jongeren voor willen kiezen Het Actieplan Mbo Focus op vakmanschap Tessa van Dorp (VO) Frank Koster (MBO) november 2013 Doel actieplan mbo: Beter, uitdagend en aantrekkelijk, beroepsonderwijs waar meer jongeren voor willen kiezen

Nadere informatie

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland

Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018. RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Agenda voor de Toekomst Aanval op de schooluitval 2015-2018 RMC regio Zuid-en Midden- Kennemerland Gemeenschappelijke Regeling Schoolverzuim en VSV per 1 januari 2014 Organisatie Bestuurlijk: Leerplicht,

Nadere informatie

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval

Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Verslag MBO conferentie Betere zorg, minder uitval Lunteren, 22 april 09 Presentatieronde 1: Flex College het Nijmeegse model in de strijd tegen voortijdig schoolverlaten. Presentator Jeroen Rood, directeur

Nadere informatie

10 jaar Spirit4you 2 november 2017

10 jaar Spirit4you 2 november 2017 10 jaar Spirit4you 2 november 2017 10 jaar spirit, 10 jaar betrokkenheid Van gemeente naar beleid Van bedrijfsleven en naar onderwijs Vmbo mbo een tienjarige reis De leerling staat centraal bij Spirit4you

Nadere informatie

21 april Miniconferentie VO MBO. en vervolgaanpak VSV regio Eem. Welkom

21 april Miniconferentie VO MBO. en vervolgaanpak VSV regio Eem. Welkom 21 april 2016 Miniconferentie VO MBO en vervolgaanpak VSV regio Eem Welkom De doelgroepen Leerlingen in VO, MBO, PrO en VSO Eem&Vallei VO 39.600 MBO 14.500 21.000 onderbouw 8.000 VMBO bovenbouw 10.000

Nadere informatie

Decanenbijeenkomst Toelatingsrecht. Namens projectgroep, Petra Tabak,

Decanenbijeenkomst Toelatingsrecht. Namens projectgroep, Petra Tabak, Decanenbijeenkomst Toelatingsrecht Namens projectgroep, Petra Tabak, 19.10.2017 Agenda 1. Toelatingsrecht 2. Bindend studie advies 3. Customer Journey (aanmeld- en intakeproces volgend jaar) 4. Aanmeld-

Nadere informatie

Vervolgaanpak VSV en JiKP

Vervolgaanpak VSV en JiKP Vervolgaanpak VSV en JiKP Enkele volgende stappen in de regionale samenwerking Ministerie O,C&W Directie MBO Februari 2016 Inhoud 1. Uitgangspunten 2. Doelstellingen en doelgroep 3. Regionale samenwerking

Nadere informatie

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017

Beleidskader RMC Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Beleidskader RMC 2017-2020 Regio 37 Zuidoost-Brabant Januari 2017 Inleiding Voor u ligt het beleidskader RMC van de regio Zuidoost-Brabant. RMC staat voor Regionaal Meld- en Coördinatiepunt. Gemeenten

Nadere informatie

Bas Schuiling. Inge van Meelis

Bas Schuiling. Inge van Meelis Bas Schuiling Inge van Meelis GHAZAL 31 JAAR Door het toegankelijk maken van informatie over het Nederlandse opleidingssysteem en een gedegen (loopbaan-)oriëntatie kunnen nieuwkomers ondersteund worden

Nadere informatie

Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen:

Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen: Bijlage 1 Tot de doelgroep van de maatregelen in deze brief behoren jongeren uit de volgende vier groepen: 1. Jongeren uit het praktijkonderwijs (pro) en het voortgezet speciaal onderwijs (vso, profiel

Nadere informatie

VSV conferentie Zuid Holland Noord 2015

VSV conferentie Zuid Holland Noord 2015 VSV conferentie Zuid Holland Noord 2015 15:00 Programma Opening Wethouder onderwijs Frank de Wit Onderwijsaanbod MBO in de regio Oege de Jong & Ricardo Winter 15:20 16:10 17:10 17:30 Johan Goossens Cabaretier

Nadere informatie

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1

Opbrengst vsv cafe 3 april talentontwikkeling Pagina 1 Opbrengst van de werkgroepen tijdens het VSV Cafe 3 april met als Thema talentontwikkeling Stelling 1 Talentontwikkeling is de benadering om tot een positieve leerattitude te komen. Centraal staat de erkenning

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO - arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Visie op doorstroom en samenwerking vroegmeting op

Nadere informatie

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen

Onderwerpen. Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Februari 2017 Onderwerpen Waarom samenwerking Praktijkonderwijs- MBO Doel Procedure Inhoud Praktische zaken Vragen Entree opleiding 1 Opleiding 1 Kwalificatiedossier 9 uitstroomprofielen Keuze uit: Reguliere

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Open DAG 21 november

Nadere informatie

Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket

Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket Bijlage 1: Nadere analyse van de vrije inloop jongerenloket Cijfers WIL en reguliere resultaten Het instroompercentage van jongeren bij WIL is relatief hoog. Dit is mede het gevolg van het grotere aantal

Nadere informatie

RONDE 1: Het VO en het MBO

RONDE 1: Het VO en het MBO Verslag 2 e thematische bijeenkomst VSV café d.d. 4 juni 2013 Opbrengst van 2 ronden van gesprekken tussen medewerkers in het onderwijs in het kader van VSV 2012-2015. Het VSV Cafe was geopend van 14.00

Nadere informatie

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach)

Opening avond door: Hans van Alphen (stage coördinator) Presentatie door : Guus de Wolf (onderwijscoach) VERSLAG THEMA-AVOND: PARTICIPATIEWET WERK EN INKOMEN (03-02-2015) Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Opening avond door: Hans van

Nadere informatie

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Burgerronde gemeenteraad Datum: 11 juni 2014 Aanleiding Zorg van fracties over voortijdig schoolverzuim Doel van het onderzoek: zicht op de problematiek Aanpak: drieledig

Nadere informatie

Praktijkonderwijs en de entreeopleiding

Praktijkonderwijs en de entreeopleiding en het praktijkonderwijs Frank Koster, directie BVE januari 2012 f.n.g.koster@minocw.nl Praktijkonderwijs en de entreeopleiding 2 Er zijn pro-scholen die samen met een mbo-instelling aka-of niveau-1-opleiding

Nadere informatie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie Vraag 1 van 4 Hoe beoordeelt u de nieuwe taak voor de RMC-functie om leerlingen uit pro en vso vanaf 16 jaar te monitoren?

Nadere informatie

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters

Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Onderzoek Voortijdig Schoolverlaters Informatiebijeenkomst gemeenteraad Datum: 22 april 2014 Aanleiding Zorg van fracties over voortijdig schoolverzuim Doel van het onderzoek: zicht op de problematiek

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

Startbijeenkomst De Overstap 3 november Wij danken het ROC Midden Nederland voor de gastvrije ontvangst!

Startbijeenkomst De Overstap 3 november Wij danken het ROC Midden Nederland voor de gastvrije ontvangst! Startbijeenkomst De Overstap 3 november 2016 Wij danken het ROC Midden Nederland voor de gastvrije ontvangst! De dagvoorzitter was Rukiye Sarizeybek (ROCMN). Ze opende de jaarlijkse Startbijeenkomst. Prince

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding anno 2014

Arbeidstoeleiding anno 2014 1658 Arbeidstoeleiding anno 2014 a smooth sea never made a skilled sailor. Patrick Hallink Edunova Richard Branson - Virgin Steve Jobs - Apple Bris Rocher - Yves Rocher Bill Gates - Microsoft Mark Zuckerberg

Nadere informatie

Praktijkleren met de Praktijkverklaring

Praktijkleren met de Praktijkverklaring Praktijkleren met de Praktijkverklaring Monique Mol Eric van der Westerlaken Kennisplatform passend werk 14 mei 2019 Praktijkleren met de praktijkverklaring in de regio vergroten kansen op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Intake en toelating ROC Midden Nederland Veelgestelde vragen. April 2015

Intake en toelating ROC Midden Nederland Veelgestelde vragen. April 2015 Intake en toelating ROC Midden Nederland Veelgestelde vragen April 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Diverse vragen over negatief adviseren, afwijzen en afmelden 4 2.1 Wat doet ROC MN als een leerling

Nadere informatie

Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit

Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit Datum 23-07- 2012 Versie: 1.0 Profiel personal coach WelSlagen Diversiteit Inleiding: De personal coach wordt ingezet om deelnemers van WelSlagen Diversiteit met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief

Maatschappelijke Ontwikkeling Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Beleidsontwikkeling. Datum uw brief Ingekomen stuk D17 (PA 4 september 2013) Aan de Gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren

Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren Speerpunten aanpak VSV en arbeidstoeleiding kwetsbare jongeren 2016-2020 Aanleiding Wij bevinden ons in een periode waarin we geconfronteerd worden met veel veranderingen in de aanpak van jongeren die

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

Opmerkelijke cijfers en interpretaties versie 7 maart 2013

Opmerkelijke cijfers en interpretaties versie 7 maart 2013 Samenwerkingsverband VSV regio IJssel-Vecht Opmerkelijke cijfers en interpretaties versie 7 maart 2013 Vooraf Het onderstaande overzicht is gemaakt op basis van diverse cijferproducten van DUO. De gegevens

Nadere informatie

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011

toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 TAAL EN REKENEN VAN BELANG toetsresultaten vmbo en mbo in de regio Den Haag oktober 2011 INHOUD Inleiding... 5 Hoofdstuk 1 Resultaten VMBO in de regio Den Haag... 7 1.1 Totaal overzicht van de afgenomen

Nadere informatie

DOORGAANDE ZORGLIJNEN IN DEN HAAG

DOORGAANDE ZORGLIJNEN IN DEN HAAG DOORGAANDE ZORGLIJNEN IN DEN HAAG Eindrapportage Hans Kruijssen, adviseur m.m.v. Rineke Huysmans, ROC Mondriaan juni 2010 Vooraf Met deze eindrapportage aan de stuurgroep Spirit4you rondt de projectleider

Nadere informatie

Opdrachtgevers en aanbod

Opdrachtgevers en aanbod HR-OPLOSSINGEN www.inwerking.com Outplacement Begeleiding bij 2 e spoor trajecten Advies voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel Strategisch plannen van personeel Coaching Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken?

Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO. Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Toelatingsrecht in het MBO en LOB in het VMBO Wat hebben deze twee met elkaar te maken? Wat gaan we doen? Voorstellen en korte introductie Expertisepunt LOB Verduidelijking wetgeving: Wet vroegtijdige

Nadere informatie

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute

Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute Praktijkleren in de praktijk Voor iedereen een passende werkplek met een passende leerroute vergroten kansen op de arbeidsmarkt voor vso/pro/mbo, werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie Personeel

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding van Jongeren in kwetsbare posities. Adviezen G4

Arbeidstoeleiding van Jongeren in kwetsbare posities. Adviezen G4 Adviezen G4 Arbeidstoeleiding van Jongeren in kwetsbare posities Op 3 februari was er een G4 bijeenkomst van onderwijs (samenwerkings verbanden, praktijk- en speciaal onderwijs, en MBO s) en vertegenwoordigers

Nadere informatie

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN ENTREEOPLEIDINGEN ENTREE- OPLEIDINGEN Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is een entreeopleiding bij het Albeda Startcollege

Nadere informatie

Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U).

Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). VSO Leo Kannerschool Hazenboslaan 101 Oegstgeest Van school en dan? Veranderingen in onderwijs, zorg, werk en inkomen en de gevolgen voor uw kind (&voor U). Guus de Wolf onderwijscoach 03-02-2015 Veranderingen

Nadere informatie

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet!

Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! Antwoorden op vragen bij het congres De Flexkracht aan zet! 30 november 2012 Vraag 1: Welke mogelijkheden zijn er om tot startkwalificatie opgeleid te worden? BOL opleiding BBL opleiding Niveau 2 mbo BOL

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie 2018-2019 Er zijn

Nadere informatie

Doorstroom naar hbo. Dr. José Mulder

Doorstroom naar hbo. Dr. José Mulder Doorstroom naar hbo Dr. José Mulder Onderzoek doorstroom NRO-subsidie om te kijken hoe overgang mbo-hbo verbeterd kan worden Fase 1: wat is er reeds bekend? Fase 2: monitoren doorstroomtrajecten bij scholen

Nadere informatie

Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen

Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen Onderzoek Zeker weten wat je kiest AUGUSTUS 2014 KADER EN CONTEXT ONDERZOEK Stimulering LOB (Loopbaanoriëntatie en begeleiding) is een programma

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Ik. k.an niet kiezen.'',, '--...\. 0

Ik. k.an niet kiezen.'',, '--...\. 0 111 -- Ik. k.an niet kiezen??? WelZ J" zor9.'',, '--...\. 0 -- 0 HELP! Ik kan niet kiezen! Moet je binnenkort een keuze maken voor een vervolgopleiding? Vind je het lastig om deze keuze te maken? Dat kunnen

Nadere informatie

Invoering entreeopleiding

Invoering entreeopleiding Invoering entreeopleiding Inleiding De entreeopleiding is geïntroduceerd in het kader van het actieplan Focus op Vakmanschap. Focus op Vakmanschap kent een tweetal pijlers: doelmatige leerwegen en modernisering

Nadere informatie

Bruggen Bouwen! verbinden! VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt! SITS subsidie en subsidieonderzoek A2!!! Presentatie 19 april 2016! Trudy Sijbers!!

Bruggen Bouwen! verbinden! VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt! SITS subsidie en subsidieonderzoek A2!!! Presentatie 19 april 2016! Trudy Sijbers!! Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie 19 april 2016 Trudy Sijbers Partnerschap Bruggen bouwen: Gemeente Roermond: Centrumgemeente. Aloysius:

Nadere informatie

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs.

Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. [Typ hier] Voorbeeld efficiënte inpassing lwoo en pro binnen passend onderwijs. 11 mei 2015 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze handreiking is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met:

Nadere informatie

Aanmelden, Intake en Plaatsing

Aanmelden, Intake en Plaatsing Aanmelden, Intake en Plaatsing 2019-2020 Inhoud Het AIP-beleid voor 2019-2020... 2 Inleiding... 2 De AIP-route 2019-2020... 3 Toelichting op de toelaatbaarheid... 5 1 Het AIP-beleid voor 2019-2020 Inleiding

Nadere informatie

FAQ bij Voorlichtingsbijeenkomsten wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo

FAQ bij Voorlichtingsbijeenkomsten wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo FAQ bij Voorlichtingsbijeenkomsten wet Vroegtijdige aanmelddatum voor en toelatingsrecht tot het mbo Opgesteld: juli 2017 Aanmelddatum 1 april en plicht tot gegevensuitwisseling 1. Geldt de 1 april-aanmelddatum

Nadere informatie

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b?

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b? Wat is een plusvoorziening? Een plusvoorziening is een combinatieprogramma van zorg en hulpverlening, onderwijs en (indien nodig) arbeidstoeleiding, waarbij een duidelijke structuur voor en verbondenheid

Nadere informatie

STICK TOGETHER. Woensdag 26 juni 2019 Pitch-je

STICK TOGETHER. Woensdag 26 juni 2019 Pitch-je STICK TOGETHER Woensdag 26 juni 2019 Pitch-je Stick Together, wat is dat ook alweer? Samenwerkingstraject in regio 36 b van alle vmbo-scholen Inzichtelijk maken van het keuzeproces en het vervolg van de

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede

Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 2017 Factsheets jeugdwerkloosheid gemeente Ede 22 FEBRUARI 2017 RAADSBIJEENKOMST JEUGDWERKLOOSHEID Verantwoording Voor de informatiebijeenkomst van de gemeenteraad van Ede op 22 februari 2017 zijn vijf

Nadere informatie

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010

Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt. Oktober 2010 Werknemer in opleiding Themabijeenkomst Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt Oktober 2010 Programma 13.30 Informatie Wio, opbrengst bijeenkomst 13.45 Stage en duurzaamheid op de arbeidsmarkt -Toelichting

Nadere informatie

Intake- en plaatsingsproces ROC Leiden

Intake- en plaatsingsproces ROC Leiden Intake- en plaatsingsproces ROC Leiden Elke student is welkom bij ROC Leiden. geplaatst in geschikte opleiding op passend niveau. klantvriendelijk, snel en adequaat proces. de student weet (snel) waar

Nadere informatie

Focus op Vakmanschap in MBO

Focus op Vakmanschap in MBO Focus op Vakmanschap in MBO Een tussenstand en een vooruitblik Rico Vervoorn beleidsadviseur btg Communicatie en Media MBO Raad Sectoraal overleg onderwijsinstellingen Hoe is het ook alweer begonnen? Februari

Nadere informatie

Doelomschrijving vier deelnemende scholen

Doelomschrijving vier deelnemende scholen Doelomschrijving vier deelnemende scholen 1 doelgroepomschrijvingen Leerbedrijf BAVA (ROC-AKA) Het leerbedrijf Basisvaardigheden (BAVA) is onderdeel van de school voor AKA van het ROC Midden Brabant. Bij

Nadere informatie

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen

_entreeopleiding egiocollegeopleidingen _entreeopleiding egiocollegeopleidingen Geen vmbo-diploma, toch naar het mbo? Entreeopleiding: een eenjarige mboopleiding op niveau 1 Jouw eerste stap op weg naar een startkwalificatie Er zijn vier richtingen:»

Nadere informatie

Toelatingsrecht, hoe zit het precies? webinar 15 juni 2018

Toelatingsrecht, hoe zit het precies? webinar 15 juni 2018 Toelatingsrecht, hoe zit het precies? webinar 15 juni 2018 Introductie Tijdens het webinar: - Poll: met vragen peilen we uw kennis of mening - Chat: stel al uw vragen via de chat aan moderatoren Na afloop

Nadere informatie

Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk?

Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk? Mobiliteit bij PostNL Begeleiding van werk naar werk? Even voorstellen: Mobility Ronald Leutscher Manager Operations 1 Kent u ze nog? PostNL en de traditionele post 1800 2000 2016 2 Digitalisering Concurrentie

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer. Schooljaar 2014-2015

Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer. Schooljaar 2014-2015 Voortijdige Schoolverlaters Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Juridische Aangelegenheden en Bestuursondersteuning / Onderzoek en Statistiek Voortijdige schoolverlaters Zoetermeer Schooljaar 2014-2015 Januari

Nadere informatie

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het

Doel. 1 Gemeenten kunnen met de voorziening beschut werken mensen in een dienstbetrekking laten werken. Het Naam De ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding Opdrachtgever Raad/college Trekker Sanne Bloemen Datum 13 januari 2015 Inleiding Vanuit de Wmo 2015 is de opdracht voor de gemeente het bieden van ondersteuning

Nadere informatie

Brug naar arbeid. 'Iedere jongere perspectief op werk. Hans Maas en Matthieu Mes. 1 december Directieberaad SWV vo/vso

Brug naar arbeid. 'Iedere jongere perspectief op werk. Hans Maas en Matthieu Mes. 1 december Directieberaad SWV vo/vso Brug naar arbeid 'Iedere jongere perspectief op werk Hans Maas en Matthieu Mes 1 december 2015 Directieberaad SWV vo/vso Even voorstellen Aloysius Stichting, (V)SO scholen in diverse regio s Regulier VSO

Nadere informatie

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs?

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Jeugd in Onderzoek 25-5-2019 Sanne Pronk Altra Onderwijs & Jeugdhulp Aanleiding Datagestuurde

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA

PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA PLAN VAN AANPAK SUBSIDIE REGIONAAL PROGRAMMA 2012-2015 Betreft maatregel2 flexservice/flexopvang bij ROC s met specifieke inzet op mbo 3 en 4 Activiteit:MBO-loket / Instroomloket 16+ Uitvoerder:ROC Mondriaan,

Nadere informatie

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht

Aanbevelingen en Actieprogramma. Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht Aanbevelingen en Actieprogramma Naar versterking van het VMBO; Bedrijfsleven over VMBO beroepsgericht 2 Aanbevelingen ter verbetering van (de aantrekkelijkheid van) het VMBO naar aanleiding van het VMBO

Nadere informatie

ADSU = Aan de slag in Utrecht

ADSU = Aan de slag in Utrecht ADSU = Aan de slag in Utrecht 10 jaar samenwerkingsverband (geen entiteit) 17 partijen convenant (Altrecht GGZ, Abrona, de Boogh, Gemeente Utrecht WMO en Werk en Inkomen, Leger des Heils, Lister, Jellinek,

Nadere informatie

Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken

Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale zaken Wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport S. Dekker RIS153766_28-MEI-2008 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitters van de Commissie Jeugd en Burgerschap en

Nadere informatie

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk

Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1. Welkom! Accent Nijkerk Informatie avond Arbeidsmarkt gekwalificeerd Assistent (AKA) Brede opleiding niveau-1 Welkom! Accent Nijkerk Waar staat AKA? ARBEIDSMARKT 1 2 3 4 1 AKA VMBO PRO (BL, GL, KL, TL) Niveaus in het MBO Niveau

Nadere informatie

~"t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~1"1. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN

~t'~ Emmen. ~~ Gemeente IIII~ I~II~II~IIIIIII~II~ 1I11~11. De Raad van de gemeente Emmen Postbus RA EMMEN Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl Gemeente "t' Emmen De Raad van de gemeente Emmen Postbus 30.001 7800 RA EMMEN

Nadere informatie

Businesscase Floriade Werkbedrijf

Businesscase Floriade Werkbedrijf Businesscase Floriade Werkbedrijf UWV, Randstad en de gemeente Almere gaan een samenwerking aan om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt met behulp van de Floriade 2022, duurzaam aan het werk te helpen.

Nadere informatie

Samen voor Kwetsbare Jongeren. Gedifferentieerde Entree Almere 5 november 2015

Samen voor Kwetsbare Jongeren. Gedifferentieerde Entree Almere 5 november 2015 Samen voor Kwetsbare Jongeren Gedifferentieerde Entree Almere 5 november 2015 Wie zijn wij? Tessa van der Wal Trudy Boonman Opzet Algemene kaders start project Intake & plaatsing Begeleiding Uitstroom

Nadere informatie