Installatie handleiding Linksys NSLU2 1-wire temperatuurlogger

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Installatie handleiding Linksys NSLU2 1-wire temperatuurlogger"

Transcriptie

1 Installatie handleiding Linksys NSLU2 1-wire temperatuurlogger

2 Inhoud Wat is NSLU2?...3 Wat is 1-wire?...3 Benodigdheden temperatuur datalogger...4 NSLU2 basis configuratie...5 Upgrade NSLU2 software...9 NSLU2 configureren voor 1-wire wire software installeren...18 OWFS Installeren...18 NTPCLIENT installeren...20 RRDTOOL installeren...22 SSH installeren...22 WINSCP installeren...22 WinSCP configureren...25 TEMPLOGGERD installeren...27 TEMPLOGGERD configureren...27 Bijlage I /opt/etc/temploggerd.conf...30 Bijlage II Nuttige links...31

3 Wat is NSLU2? De Linksys NSLU2 is officieel bedoeld als een NAS-device (Network-Attached-Storage) met een stroomverbruik van amper 3.5Watt. De NSLU2 heeft 2 USB poorten die in principe dienen om harde schijven of USBsticks aan te sluiten en de data op een ethernet netwerk beschikbaar te maken. De NSLU2 draait Linux en de broncode is volledig open source beschikbaar. Daarom is er een zeer actieve community ontstaan die de NSLU2 voor een heleboel andere projecten gebruiken dan waarvoor het uiteindelijk bedoeld is. Die community vind je op ook de wikipedia pagina is de moeite voor een snelle introductie: Het is zeker de moeite om eens te lezen waarvoor mensen dit device allemaal gebruiken en welke applicaties er allemaal al voor bestaan. Zo onder andere: - aansluiten van een USB/VGA convertor -> zo kan je bvb een TFT scherm op vele meters van het device aansluiten - aansluiten van een USB soundcard -> zo maak je er een mp3 player van - aansluiten van een USB of IP webcam - MythTV (personal multimedia systeem) Wat is 1-wire? De 1-Wire bus of MicroLAN is een techniek die ontwikkeld werd door Maxim/Dallas Semiconductors. De oorspronkelijke bedoeling van de bus was het verbinding van meerdere componenten op een eenvoudige manier, over een korte afstand. Een 1-Wire netwerk bestaat fysiek dan ook slechts uit 2 of 3 draden, een draad voor de communicatie, een massadraad en eventueel een voedingsdraad. Deze laatste is echter niet noodzakelijk, omdat de meeste 1-Wire componenten ook parasitair gevoed kunnen worden, m.a.w. ze halen hun voeding dan van de datalijn. 1-wire kenmerken: 1 data- en voedingsdraad (in de simpelste vorm) Maximaal 255 devices op de 1-Wire bus Elk device heeft eigen identificatiecode 1-Wire bus kan tot 300m lang zijn (cat5 cable)

4 Benodigdheden temperatuur datalogger hardware 1x Linksys NSLU2 1x USB memory stick > 512mb (een USB harddisk is beter i.v.m. de hoeveelheid lees- en schrijfacties) 1x 1-wire DS9490R USB adapter 1x UTP netwerk kabel x 1-wire temperatuursensoren (DS18S20 of DS18B20) Software - Installatie CD-ROM NSLU2 - NSLU2 Upgrade versie 2.07 (http://www.koitechniek.nl/unslung/upgrade_207_xp.exe) - Unslung-6.xx-beta.bin bestand (http://www.koitechniek.nl/unslung/unslung-6.10-beta.bin) Overig Internetverbinding om de benodigde software te downloaden.

5 NSLU2 basis configuratie Dit hoofdstuk beschrijft de basis configuratie van de Linksys NSLU2. De 1 e stap die moet worden gedaan is het instellen van een IP-adres. Dit IP-adres moet in dezelfde iprange liggen als de rest van je netwerk. De basis configuratie van de NSLU2 gebeurd d.m.v. de NSLU2 installatie CD-ROM. 1. Plug 1 kant van de netwerkkabel in de NSLU2, verbind de andere kant van de kabel met je hub of switch. 2. Sluit de voedingsadapter aan. 3. Zet de NSLU2 aan door op de power knop te drukken. 4. Wanneer de NSLU2 volledig is opgestart zal de NSLU2 een kort piepje geven en het Ready/Status lampje zal continu branden 5. Plaats de Linksys NSLU2 Setup Wizard CD-ROM in je computer s cd-drive. 6. Wanneer het volgende scherm niet automatisch verschijnt moet je SetupUtility.exe opstarten vanaf de cd-rom.

6 7. Klik op Setup. 8. De wizard zal automatisch het netwerk afzoeken naar aangesloten NSLU2 s. 9. Selecteer de gevonden NSLU2 en klik op Yes. 10. Er wordt gevraagd om het huidige admin wachtwoord.het standaard wachtwoord is admin. Tik het wachtwoord in en klik op OK. 11. Er zijn twee mogelijkheden, een vast ip-adres of een ip-adres via een DHCP server.

7 12. Het invoeren van een vast ip-adres gaat als volgt: - Klik op Set IP configuration manually - Vul een ip adres in uit je eigen ip-range - Vul een subnetmask in (standaard is ) - Vul hier uw router ip-adres in Klik vervolgens op Next. 13. Selecteer in het Date/Time settings scherm de volgende opties: Time Zone: (GMT+1:00) Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Vienna Date: voer de huidige datum in Time: voer de actuele tijd in Klik op Next. 14. In het volgende scherm wordt gevraagd om de gemaakte wijzigingen te accepteren.

8 Klik op Save en vervolgens op OK om de wijzigingen op te slaan. 15. Klik in het Congratulations scherm op Exit om de wizard af te sluiten. De basis configuratie van de NSLU2 is nu compleet. Je kan de configuratie controleren door met een browser naar te gaan. Als het goed is verschijnt de hoofdpagina van de NSLU2 website.

9 Upgrade NSLU2 software Dit hoofdstuk beschrijft de upgrade procedure om de NSLU2 van de laatste versie van unslung te voorzien. De huidige versie is: Unslung-6.10-beta Voor het upgraden van de NSLU2 wordt gebruik gemaakt van Windows-based software genaamd: Upgrade Utility. De Upgrade Utility softeware is via onderstaande koppeling te downloaden. 1. Download en installeer de upgrade software voordat je verder gaat. 2. Schakel de NSLU2 uit met een korte druk op de Power knop (wacht totdat de NSLU2 is uitgeschakeld ). 3. Aan de achterkant van de NSLU2 zit een resetknop. Druk dit knopje met bijv. een paperclip in terwijl je de NSLU2 aanzet. Blijf de resetknop ingedrukt houden totdat het Ready/Status lampje van geel naar oranje/rood verkleurt. Dit is soms lastig te zien en soms moet je de NSLU2 weer opnieuw uit en aanzetten om het opnieuw te proberen. Uiteindelijk moet het Ready/Status lampje groen/rood(oranje) knipperen. 4. Start de upgrade utility (C:\Program Files\Ugutil\program\Upgrade.exe). 5. Selecteer de netwerkkaart waarmee je computer verbinding heeft met het netwerk waarop ook de NSLU2 is aangesloten. Klik op OK. 6. Klik op de knop met de twee pijltjes.

10 7. Selecteer in het scherm Browsed Devices on Network de NSLU2 in de Devices List en klik op Files. 8. Browse in het scherm Open naar de locatie waar je het Unslung-6.10-beta.bin bestand hebt opgeslagen. Selecteer het bestand en klik op Open.

11 9. Het scherm BIN File Information verschijnt, klik op OK om door te gaan. 10. Klik in het scherm Browsed Devices on Network op Upgrade.

12 11. Er verschijnt een scherm Upgrade Process met daarin de voortgang van de upgrade. 12. Na enkele minuten verschijnt het scherm Upgrade met daarin de melding dat de upgrade succesvol was. 13. Sluit de Upgrade Utility af door rechtsboven op het rode kruis te klikken. 14. Controleer de upgrade door met je browser naar te gaan. In het hoofdscherm moet achter Version: V2.3R63-uNSLUng-6.10-beta staan. De NSLU2 is nu up to date.

13 NSLU2 configureren voor 1-wire Het interne geheugen van de NSLU2 is te klein om naast de Linux software ook nog de 1-wire software en temperatuurdatabase te hosten. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe de NSLU2 geconfigureerd moet worden zodat er gebruik gemaakt kan worden van een USB memory stick of USB harddisk als extra opslag. 1. Schakel de NSLU2 uit met een korte druk op de power knop (wacht totdat de NSLU2 volledig is uitgeschakeld ). 2. Plaats een USB memory stick of USB harddisk in poort DISK Schakel de NSLU2 weer in door op de power knop te drukken. Het lampje op de NSLU2 voor DISK 1 zal nu oplichten. Wacht todat de NSLU2 piept en het Ready/Status lampje continue brand. 4. Start je browser en ga naar Klik in het hoofdscherm op USB port 1 (Public Data) en controlleer of de memory stick herkent wordt als HDD_1_1_1 for everyone. (Dit kan je ook controleren door in Windows Verkenner \\nslu2-ip-adres in te tikken.) 5. Klik op Home en vervolgens op Manage Telnet. Er verschijnt een inlog scherm. Standaard is zowel de gebruikers naam als het wachtwoord: admin. Klik op OK.

14 6. Klik op Enable Telnet. 7. Maak nu een Telnet verbinding met de NSLU2. Ga naar Start => Uitvoeren en tik in : Telnet NSLU-ip-adres en klik op OK. 8. Login met gebruikersnaam: root en wachtwoord: unslung.

15 9. Nu verschijnt het openingsscherm: Welcome to Unslung. 10. Ga terug naar je browser en klik op Administration (user & psw.: admin). Klik vervolgens op Advanced, Disk en Format Disk 1.

16 11. Er verschijnt een waarschuwingsscherm (soms zijn dit er twee). Klik op OK om door te gaan. 12. Bij een 2Gb memory stick duurt het formatteren ong. 3 minuten. Daarna staat er onder Disk 1 Status: Formatted (EXT3). 13. Ga naar de nog actieve telnet sessie, tik /sbin/unsling disk1 in en druk op enter. 14. Er wordt om een nieuw root wachtwoord gevraagd. Geef een nieuwe wachtwoord in, bijv: en tik dit nog een keer in ter bevestiging.

17 15. Na een tijdje zal de melding Unsling complete verschijnen. 16. Herstart de NSLU2 door het commando DO_Reboot (let op de hoofd- en kleine letters) in te tikken en op enter te drukken. Wacht ca 2 min. tot de piep en de NSLU2 weer Ready is.) 17. In je browser intikken en onder Home controleren of de NSLU2 nu unslung is (d.w.z. de NSLU2 start vanaf nu van de memory stick op en niet meer van het interne flash geheugen). De onderste regel in het scherm moet er als volgt uitzien:

18 1-wire software installeren In de volgende hoofdstukken worden de installatie beschreven van de benodigde software om van de NSLU2 een complete 1-wire datalogger te maken. OWFS Installeren In dit hoofdstuk wordt de installatie van OWFS (One Wire File System) beschreven. 1. Schakel de NSLU2 uit met een korte druk op de Power knop (wacht totdat de NSLU2 is uitgeschakeld ). 16. Plaats de 1-wire DS9490R USB stick in poort DISK 2. Eventueel kan er meteen een temperatuur sensor worden aangesloten. 17. Zet de NSLU2 aan door op de power knop te drukken. Wacht totdat de NSLU2 volledig is opgestart. 18. Start je browser en ga naar: Klik op Manage Telnet, log in met gebruikersnaam: admin,wachtwoord: admin en klik daarna op Enable. Nu moet er Current telnet service status: Enabled staan. 19. Maak een Telnet verbinding met de NSLU2. Ga naar Start => Uitvoeren en tik in : Telnet NSLU-ip-adres en klik op OK. 20. Log in met gebruikersnaam: root en het nieuwe wachtwoord: Voer de onderstaande commando s uit. Deze zorgen ervoor dat de paden naar de software goed staan.

19 vi.profile (gevolgd door enter) i (geen enter) PATH=/opt/bin:/opt/sbin:$PATH (geen enter) druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z Bovenstaande commando s hebben in de folder /root een bestand.profile gemaakt met daarin de regel PATH=/opt/bin:/opt/sbin:$PATH. 22. Voer de onderstaande commando s uit. Deze zorgen ervoor dat je NSLU2 weet waar de benodigde software te downloaden is: vi /etc/ipkg/owfs-feed.conf (gevolgd door enter) i (geen enter) src/gz owfs (geen enter) druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z Bovenstaande commando s hebben in de folder /etc/ipkg een bestand owfs-feed.conf gemaakt met daarin de regel : src/gz owfs 23. Typ de volgende commando s in, elke keer gevolgd door een enter: ipkg update ipkg upgrade ipkg install owfs ipkg install owshell owcapi 24. Start OWFS door het volgende commando in te tikken: /opt/bin/run-owfs (gevolgd door enter) 25. Start je browser en ga naar:

20 NTPCLIENT installeren Dit hoofdstuk beschrijft de installatie en configuratie van NTPCLIENT. NTPCLIENT zorgt ervoor dat de NSLU2 automatisch via het internet wordt voorzien van de juiste datum en tijd. 1. Maak een Telnet verbinding met de NSLU2. Ga naar Start => Uitvoeren en tik in : Telnet NSLU-ip-adres en klik op OK. 2. Log in met gebruikersnaam: root en het nieuwe wachtwoord: Voer het onderstaande commando uit. ipkg install ntpclient (gevolgd door enter)

21 4. Voer de onderstaande commando s uit: vi /opt/etc/init.d/s10ntpclient (gevolgd door enter) i (geen enter) #!/bin/sh (gevolgd door enter) if [ -n "`pidof ntpclient`" ]; then (gevolgd door enter) /bin/killall ntpclient 2>/dev/null (gevolgd door enter) fi (gevolgd door enter) /opt/sbin/adjtimex -t >/dev/null (gevolgd door enter) /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log (gevolgd door enter) /usr/sbin/hwclock --systohc --utc (gevolgd door enter) druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z Bovenstaande commando s hebben in de folder /opt/etc/init.d een bestand S10ntpclient gemaakt met daarin de volgende tekst: #!/bin/sh if [ -n "`pidof ntpclient`" ]; then /bin/killall ntpclient 2>/dev/null fi /opt/sbin/adjtimex -t >/dev/null /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log /usr/sbin/hwclock --systohc --utc 5. Voer het volgende commando uit: chmod +rx /opt/etc/init.d/s10ntpclient (gevolgd door enter) 6. Voer de volgende commando s uit: vi /etc/crontab Ga met de pijtjes toetsen naar de regel met daarin hwclock en druk twee keer op d. i (geen enter) 1 * * * * root /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log && /usr/sbin/hwclock -- systohc --utc druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z. De inhoud van het bestand crontab ziet er dan als volgt uit:

22 SHELL=/bin/sh PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/opt/bin:/opt/sbin MAILTO="" HOME=/ # Default is Empty # /8 * * * root /usr/sbin/checkdiskfull &>/dev/null 0 0 * * * root /usr/sbin/watchdog &>/dev/null 1 * * * * root /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log && /usr/sbin/hwclock --systohc --utc 7. Start het S10ntpclient script 1x handmatig op, daarna wordt het elke keer automatisch opgestart na een herstart van de NSLU2. commando: /opt/etc/init.d/s10ntpclient RRDTOOL installeren In dit hoofdstuk wordt de installtie van RRDTool beschreven. RRD staat voor Round Robin Database. RRD is een systeem dat tijdgebonden data op kan slaan en ook weer kan laten weergeven. De data wordt hierbij zeer compact opgeslagen, zonder dat de omvang van deze data in de loop van de tijd niet groter wordt. RRDTool creert deze databases,werkt ze bij met nieuwe data en van genereert grafieken. 1. Voer het onderstaande commando uit: ipkg install rrdtool SSH installeren Dit hoofdstuk beschrijft de installatie van SSH. SSH stelt ons in staat om vanaf een Windows werkplek op eenvoudige wijze configuratiebestanden op de NSLU2 aan te passen. 1. Typ de volgende commando s in, gevolgd door een enter: ipkg install openssh WINSCP installeren Dit hoofdstuk beschrijft de installatie en configuratie van WinSCP op een Windows computer.

23 WinSCP is een Open Source grafische SFTP client en FTP client voor Windows. De hoofdfunctie van het programma is het veilig kopiëren van bestanden tussen een lokale en een externe computer. Het doel van WinSCP in deze handleiding is het eenvoudig aanpassen van configuratiebestanden op de NSLU2. 1. Download WinSCP van de volgende locatie: 2. Start het WinSCP installatiebestand en volg onderstaande instructies:

24

25 3. De installatie van WinSCP is nu voltooid. WinSCP configureren Er hoeft niets aan WinSCP te worden geconfigureerd. Volg de onderstaande stappen om een verbinding te maken met de NSLU2: 1. Start WinSCP via het Windows Start Menu. 2. Typ in de regel Adres doelcomputer het ip adres van de NSLU2 in en klik op inloggen. 3. De volgende melding verschijnt alleen bij de eerste keer inloggen. 4. Typ bij de gebruikersnaam root in en klik op OK.

26 5. Typ het wachtwoord in van de gebruiker root en klik op OK. 6. Klik op de bovenste map / <gronddirectory> om alle mappen op de NSLU2 zichtbaar te maken. Via WinSCP kunnen nu de aanpassingen worden gemaakt aan de temploggerd configuratiebestanden.

27 TEMPLOGGERD installeren 1. Voer het onderstaande commando uit: ipkg install temploggerd TEMPLOGGERD configureren In dit hoofdstuk wordt de configuratie van TEMPLOGGERD beschreven. Voor het configureren van TEMPLOGGERD wordt gebruik gemaakt van WinSCP. 1. Ga met WinSCP naar de /opt/etc folder op de NSLU2 2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand temploggerd.conf en selecteer de optie bewerken uit het menu. 3. De meeste eenvoudige manier van configureren is door de inhoud van de geopende temploggerd.conf volledig te vervangen door de temploggerd.conf uit bijlage I. Dit kan door de Windows commando s knippen (Ctrl C) en plakken (Ctrl V) te gebruiken. 4. Nadat de inhoud van de temploggerd.conf is vervangen door het voorbeeld uit bijlage I moeten de unieke codes van uw eigen temperatuur sensoren worden toegevoegd. Deze codes zijn te vinden door het volgende internetadres in uw browser te openen:

28 5. In het scherm zijn de sensor codes te zien. Deze codes moeten worden toegevoegd aan het eind van het temploggerd.conf bestand. Om foutmeldingen te voorkomen wordt de USB 1-wire stick op ignore gezet: ignore E2A DS9490R In onderstaande tabel wordt de opbouw van de sensor regels verklaard: Type Sensorcode Sensor naam kleurcode Sensor EAC "Buiten" #00FF00 Sensor 10.EF52A "Filter" #0000FF 6. Nadat alle aanpassingen zijn gedaan moet het temploggerd.conf bestand worden opgeslagen. Druk hiervoor op ESC en bevestig het opslaan van het aangepaste bestand met Ja.

29 7. U keert terug naar het WinSCP scherm. 8. TEMPLOGGERD is nu geconfigureerd en klaar om opgestart te worden. Om TEMPLOGGERD handmatig op te starten moet het volgende commando op de NSLU2 worden uitgevoerd gevolgd door een ENTER. (Na een reboot van de NSLU2 zal TEMPLOGGERD automatisch opstarten) run-temploggerd 9. Temploggerd is nu opgestart en de temploggerd website is via de volgende webadres te bekijken: Het kan even duren voordat er meetgegevens zichtbaar worden. Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding en heeft u een werkende temperatuur datalogger. Uiteraard is er nog veel meer te schrijven over de configuratie van de NSLU2 en het uitbreiden van de mogelijkheden. Denk hierbij aan bijv. de opbouw en het aanpassen van de TEMPLOGGERD webpagina s en het toevoegen van anderen sensoren (Ph, Orp, elektriciteitsverbruik, of luchtdruk).

30 Bijlage I /opt/etc/temploggerd.conf # Config file for temploggerd # Use "sensor" to modify sensor names in graphs # Use "ignore" to skip a detected sensor # sensor XX.XXXXXXXXXXXX <name> [#rrggbb] [data-file] [rrd-file] # sensor_type XX.XXXXXXXXXXXX <name> <GAUGE COUNTER DERIVE> [min <nr>] [max <nr>] # file <UNIQUE ID> <name> [#rrggbb] </full/path/file> [rrd-file] # ignore XX.XXXXXXXXXXXX # rrdfile <rrdfile> <template for all sensors> <template for one sensor> # <config_variable> "value" # This is the default values # Empty owfs_dir means "search in /proc/mounts for fuse mount" #owfs_dir "" # if owshell_path is set, the simple shell-commands owdir/read/write/present # will be used instead of reading from a mounted fuse-filesystem. #owshell_path "/opt/bin/" #owshell_params "-s 4304" rrdfile_path "/home/httpd/html/unslung/temploggerd/rrd/" rrdfile "temperature.rrd" all_temperature.cgi.templ sensor_temperature.cgi.templ rrdfile_description "temperature.rrd" "Temperatures" # and for those sensors which didn't specify any rrd-file. rrdfile_default "temperature.rrd" rrdcgi_file "/opt/bin/rrdcgi" www_dir "/home/httpd/html/" base_dir "/Unslung/temploggerd/" rrdimg_path "rrd/" images_path "images/" cgi_dir "/home/httpd/html/unslung/temploggerd/cgi-bin/" cgi_path "/Unslung/temploggerd/cgi-bin/" tmp_file "/opt/tmp/temploggerd.tmp" images_dir "/opt/share/temploggerd/images/" tmpl_dir "/opt/share/temploggerd/templates/" #tmpl_all_cgi "all.cgi.templ" #tmpl_all_default "all_temperature.cgi.templ" #tmpl_sensor_default "sensor_temperature.cgi.templ" tmpl_files "index.html" "style.css" "time_links.html" "manual_selection.html" "meta_tags.html" add_new_sensor_script "sh /opt/bin/add_new_sensor.sh" # Add some own settings for NSLU2 rrdfile "temperature.rrd" all_temperature.cgi.templ sensor_temperature.cgi.templ rrdfile_default "temperature.rrd" rrdfile_description "temperature.rrd" "Vijver Temperaturen" backup_dir "/opt/backup" backup_freq 3600 simultaneous #simultaneous "/simultaneous/temperature" "/simultaneous/voltage" ignore E2A DS9490R sensor EAC "Buiten" #00FF00 sensor 10.EF52A "Filter" #0000FF

31 Bijlage II Nuttige links Zoals in de inleiding al aangegeven zijn de mogelijkheden van de NSLU2 zeer uitgebreid. Vandaar dat er ook veel informatie op het internet is te vinden. Hieronder staan enkele sites genoemd waarop leuke en nuttige informatie over de NSLU2 is te vinden. (alles over de NSLU2) (verkoop 1-wire compontenten) (One Wire File System) (maker RRDTOOL) (kant-en-klare waterdichte temperatuursensoren)

32 ## Read script ############ #!/bin/bash PH=$(/opt/bin/aw k '{printf "%4.2f\n",((($0-1)/2.6667)+5.5)}' /tmp/1w ire/uncached/20.b71f /volt.a) US=$(/opt/bin/aw k '{printf "%5.1f\n",($0*100)}' /tmp/1w ire/uncached/20.b71f /volt.b) T_DEGC=$(/opt/bin/aw k '{printf "%3.1f\n",((($0-1)*5)+20)}' /tmp/1w ire/uncached/20.b71f /volt.c) CO2=$(/opt/bin/aw k -v PH="$PH" '{printf "%4.1f \n",((3*$0)*(10^(7-ph)))}' /public/kh_value) TDS=$(/opt/bin/aw k -v COND="$US" '{printf "%3.1f \n",(cond*$0)}' /public/tds_factor) LITRES=$(/opt/bin/aw k '{printf "%3.1f\n",(($0-3.1)*65)}' /tmp/1w ire/uncached/20.952a /volt.d) rrdtool update /public/aquaph.rrd N:$PH rrdtool update /public/aquadegc.rrd N:$T_DEGC rrdtool update /public/aquaco2.rrd N:$CO2 rrdtool update /public/aquacond.rrd N:$US rrdtool update /public/level.rrd N:$LITRES ##########################

Het installeren van de software.

Het installeren van de software. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Het installeren van de software.... 2 De Printserver Bekabeld Configureren... 8 Instellen van je IP adres... 10 Netwerk poorten configureren... 12 Een printer Toevoegen....

Nadere informatie

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Technote EnGenius / Senao EOM-8670 Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Merk Model Firmware Datum EnGenius Senao EOM-8670 2.1.10 09-04-2009 Pagina 1 van 29 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Node

Nadere informatie

Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion. Invoeren ip-adresgegevens

Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion. Invoeren ip-adresgegevens Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion Deze beknopte handleiding voor het configureren van de router bestaat uit 2 delen: - Stapsgewijze beschrijving voor het invoeren

Nadere informatie

Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren

Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren in windows XP Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma installeren in Windows 7 of Vista Het SDT200 en SDT270-stuurprogramma

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565)

Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Wijzigen Standaard Wachtwoord (Siemens 5400/5450/SE565) Indien de ADSL router en computer correct zijn aangesloten en u via de computer toegang heeft tot het internet, kan het configuratie menu van de

Nadere informatie

Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion. Resetten van de router

Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion. Resetten van de router Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion Deze beknopte handleiding voor het configureren van de router bestaat uit 3 delen: - Stapsgewijze beschrijving voor het resetten

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING Powerwifi USB Router in combinatie met de Powerwifi USB buitenantenne INLEIDING De Powerwifi USB Router kan worden gebruikt in combinatie met de Powerwifi USB buitenantenne. Hierdoor

Nadere informatie

Remote Powercontrol for TCP/IP networks

Remote Powercontrol for TCP/IP networks Remote Powercontrol for TCP/IP networks Gebruikershandleiding 1. Opening instructies..... 1.1 Verbinding De IP Power Switch (IPPS) moet verbonden zijn met het lichtnet (230V) en het gewenste ethernet.

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING Nauticwifi USB Router in combinatie met de Nauticwifi USB buitenantenne

INSTALLATIE HANDLEIDING Nauticwifi USB Router in combinatie met de Nauticwifi USB buitenantenne INSTALLATIE HANDLEIDING Nauticwifi USB Router in combinatie met de Nauticwifi USB buitenantenne Inleiding NLEIDING De Nauticwifi USB Router kan worden gebruikt in combinatie met de Nauticwifi USB buitenantenne.

Nadere informatie

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools)

Firmware Upgrade. Upgrade Utility (Router Tools) Firmware Upgrade Upgrade Utility (Router Tools) Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorbereiding 3 Modem/router resetten naar fabrieksinstellingen 3 Computer configuratie in Windows 8/8.1 4 Computer configuratie

Nadere informatie

BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM. Inhoudsopgave

BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM. Inhoudsopgave BENQ_ESG103QG_DU.book Page i Tuesday, July 30, 2002 9:05 PM Inhoudsopgave Introductie van ESG103/ESG104 breedband routers......................... 1 Systeem vereisten.....................................................

Nadere informatie

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snelle Start Gids

BIPAC-711C2 / 710C2. ADSL Modem / Router. Snelle Start Gids BIPAC-711C2 / 710C2 ADSL Modem / Router Snelle Start Gids Billion BIPAC-711C2/710C2 ADSL Modem / Router Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de ADSL Modem/Router,

Nadere informatie

1. Laad de software voor de camera van op het menu

1. Laad de software voor de camera van  op het menu 1. Laad de software voor de camera van www.overmax.eu. op het menu producten, selecteer RTV, dan IP camera s en uw camera model. Dan subpagina Product selecteer de [HELP] - klik op de grijze pijl symbool

Nadere informatie

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators

Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified. System Integrators Installatie Handleiding voor: TiC Narrow Casting Certified System Integrators Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server -

Nadere informatie

Configuratiehandleiding

Configuratiehandleiding Configuratiehandleiding Inleiding Comelit beidt graag hulp en service bij het installeren van een systeem. Door de volgende stappen in de configuratiehandleiding te volgen, wordt verwachte de installatietijd

Nadere informatie

TW100-S4W1CA Breedband Router (met 4-Poort Schakelaar) Snelle Installatie Gids

TW100-S4W1CA Breedband Router (met 4-Poort Schakelaar) Snelle Installatie Gids TW100-S4W1CA Breedband Router (met 4-Poort Schakelaar) Snelle Installatie Gids STAP 1: DE APPARATEN VERBINDEN Figuur 1 (ver.e) QIG-SS07232003 ** Schakel Uw DSL/Kabel Modem in. 1-1. Verbind de adapter met

Nadere informatie

ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router

ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router ipact Installatiehandleiding CopperJet 816-2P / 1616-2P Router Stap 1: Het instellen van uw computer Instellen netwerkkaart om de modem te kunnen bereiken: Windows 98/ME: Ga naar Start Instellingen Configuratiescherm

Nadere informatie

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012

DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 DHCP Scope overzetten van Windows Server 2003 R2 naar Windows Server 2012 Inhoudsopgave 1. Windows Server 2012 voorbereiden... 3 2. Rollen installeren op Windows Server 2012... 6 3. DHCP Scopes overzetten...

Nadere informatie

Freesco setup met de kabel (Chello) versie 0.3.0

Freesco setup met de kabel (Chello) versie 0.3.0 Freesco setup met de kabel (Chello) versie 0.3.0 het gebruik van deze howto is (vanzelfsprekend) voor eigen risico Algemeen: Deze howto beschrijft het online krijgen van een freesco router, bij de ISP

Nadere informatie

Installeer de C54PSERVU in Windows Vista

Installeer de C54PSERVU in Windows Vista Installeer de C54PSERVU in Windows Vista In dit document wordt beschreven hoe u uw printer in combinatie met de Conceptronic C54PSERVU kan installeren in Windows Vista. 1. Printer installeren Voordat u

Nadere informatie

Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet.

Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet. Instellingen voor de C100BRS4 met Chello kabel Internet. Algemeen: Maak gebruik van de laatste firmware voor de C100BRS4 die beschikbaar is op http://www.conceptronic.net! Firmware versie 3.20C (beta version).

Nadere informatie

Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion. Resetten van de router

Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion. Resetten van de router Handleiding configuratie Linksys router BEFSR41v4 t.b.v. SSHN-complex Orion Deze beknopte handleiding voor het configureren van de router bestaat uit 4 delen: - Stapsgewijze beschrijving voor het resetten

Nadere informatie

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing

HANDLEIDING. Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing 1 HANDLEIDING V2.0.2.0-2013 Dit document beschrijft de installatie, configuratie en gebruik van de Netduino Plus 2 monitoring oplossing Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Software installatie...

Nadere informatie

PRO CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-DVRNL V2.0

PRO CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-DVRNL V2.0 PRO CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-DVRNL INHOUD Inleiding Benodigdheden Pagina 3 Aansluiten Stap 1: aansluiten van de recorder Pagina 4 Stap 2: aansluiten van de monitor Pagina 4 Stap 3A: bekabelde camera

Nadere informatie

1. Controleren van de aansluiting op de splitter

1. Controleren van de aansluiting op de splitter Configuratie Copperjet 1616-2p (SurfSnel ADSL connected by BBned) 1. Controleren van de aansluiting op de splitter 2. Toegang tot de modem 3. Router installatie bij afname meerdere IP adressen (8, 16 of

Nadere informatie

Installatie Avalanche Windows

Installatie Avalanche Windows Installatie Avalanche Windows Deze handleiding beschrijft de stappen om software voor Avalanche Windows op een huidige omgeving te updaten en te installeren. Tijdens deze installatie, kunnen anders gebruikers

Nadere informatie

Handleiding VBus. 1. Ga naar www.vbus.net

Handleiding VBus. 1. Ga naar www.vbus.net Handleiding VBus Deze handleiding beschrijft het instellen van een DL2 datalogger via VBus.net, welke is aangesloten op de VBus aansluiting van de regelaar. De DL2 dient ook aangesloten te zijn op een

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis

Siemens SE551. Handleiding Flits Thuis Siemens SE551 Handleiding Flits Thuis Handleiding Siemens SE551 Flits Thuis Aansluiten Siemens SE551 Configuratie Siemens d.m.v. webinterface Instellen Gisgaset USB /PCMCIAdraadloze netwerk-adapter Aansluiten

Nadere informatie

Handleiding Remote Werkplek

Handleiding Remote Werkplek Handleiding Remote Werkplek MS Windows Versie: 1.4 Remote Werkplek Datum: 25-10-2016 Aanmelden op Remote Werkplek Met de Remote Werkplek, kunt u gebruik maken van de meeste applicaties die ook op uw werkplek

Nadere informatie

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver.

Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Handleiding inloggen in I-Muis via Citrix Receiver. Deze handleiding beschrijft het inloggen in I-Muis voor Apple gebruikers. Belangrijk is dat u uw contract van First-line bij u heeft. Hierop staan de

Nadere informatie

CAP1300 Beknopte installatiehandleiding

CAP1300 Beknopte installatiehandleiding CAP1300 Beknopte installatiehandleiding 09-2017 / v1.0 Inhoud van de verpakking I Productinformatie... 3 I-1 Inhoud van de verpakking... 3 I-2 Systeemvereisten... 4 I-3 Hardware-overzicht... 4 I-4 LED-status...

Nadere informatie

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network)

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Versie: 20 april 2009 (Wouter Marra) Vragen en opmerkingen: fadbalie@geo.uu.nl, tel: 2098 Door gebruik te maken van een VPN verbinding kunt

Nadere informatie

Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D

Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D Uw omvormer van Samil Power is uitgerust met een Wi-Fi module, waarmee u uw omvormer op afstand uit kunt lezen. Samil power biedt het programma V-IPlant

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS

HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS HANDLEIDING >NAT ROUTER MET PFSENSE MEDIATECHNOLOGIE GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM SAMENSTELLER: R.SELLIS INHOUDSOPGAVE Inleiding... 2 H1 Installatie... 4 H2 Interface IP adress... 10 H3 Webconfigurator...

Nadere informatie

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software:

Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Er zijn diverse andere software platformen en providers die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van de volgende software: Counterpath Bria SIP client. Net2 Entry Configuration Utility (SIP

Nadere informatie

VU POINT Camera Toevoegen

VU POINT Camera Toevoegen VU POINT Camera Toevoegen Installatie: Verbind de camera via een UTP kabel met de router. Sluit de 12v aan op de camera. Hierna zal de VU Point camera opstarten, waarna deze via DHCP een adres zal verkrijgen

Nadere informatie

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn:

Voor je met de installatie begint controleer of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de verpakking dient aanwezig te zijn: H A N D L E I D I N G N I - 7 0 7 5 0 2 1 I N H O U D V A N D E V E R P A K K I N G 4 T E C H N I S C H E S P E C I F I C AT I E 4 T O E P A S S I N G M O G E L I J K H E D E N 4 H A R D W A R E I N S

Nadere informatie

HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-HDNL V2.0

HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-HDNL V2.0 HD CAMERASYSTEEM HANDLEIDING BSM-HDNL V2.0 INHOUD Inleiding Benodigdheden Pagina 3 Aansluiten Stap 1: aansluiten van de recorder Pagina 4 Stap 2: aansluiten van de monitor Pagina 4 Stap 3: aansluiten van

Nadere informatie

Manual Debug software. VMC next

Manual Debug software. VMC next Manual Debug software VMC next Land: NL Ned Air bv maart 2012 Ver. 0.05 1 Algemeen... 3 2 Opbouw VMC next... 3 3 VMC Next Debugger... 4 4 Status... 7 5 Registers... 8 5.1 Knoppen... 9 5.1.1 Download...

Nadere informatie

1. Back-up van uw huidige configuratie

1. Back-up van uw huidige configuratie Inleiding In de ochtend van woensdag 19 september zal KPN tussen 03:00 en 05:00 uur onderhoud verrichten op het Zakelijk ADSL netwerk. Er bestaat een geringe kans dat uw verbinding na dit onderhoud niet

Nadere informatie

Help! Hoe installeer ik correct mijn nieuwe NAS server?

Help! Hoe installeer ik correct mijn nieuwe NAS server? Help! Hoe installeer ik correct mijn nieuwe NAS server? Als U nieuwe harde schijf(ven) heeft aangekocht, dan zijn deze maagdelijk blank. Geen enkel besturingssysteem kan met deze harde schijven zo aan

Nadere informatie

Denit Backup instellen op een Linux server

Denit Backup instellen op een Linux server Denit Backup instellen op een Linux server Deze handleiding beschrijft de stappen om de back-up software van Ahsay in te stellen. AANMAKEN BACK-UP SET... 2 DE SCHEDULER INSTELLEN... 4 HET FILTER INSTELLEN...

Nadere informatie

INSTALLATIE HANDLEIDING

INSTALLATIE HANDLEIDING INSTALLATIE HANDLEIDING Powerwifi USB Router in combinatie met de Powerwifi USB buitenantenne INLEIDING De Powerwifi USB Router kan worden gebruikt in combinatie met de Powerwifi USB buitenantenne. Hierdoor

Nadere informatie

Praktijk opdrachten VMware

Praktijk opdrachten VMware Praktijk opdrachten VMware 1 1. Toegang tot de ICT Academie Cloud omgeving Om toegang te krijgen tot de Cloud omgeving van de ICT Academie, kun je onderstaande procedure volgen: http://wiki.vcloud.ictacademie.net/wp

Nadere informatie

KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch

KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch KeyLink B.V. KeyLink CTI Client Installation Manual - Dutch Product(en): Versie: KeyLink CTI software V4.13.1 Document Versie: 1.16 Datum: 8 januari 2013 Auteur: Technical Support Overzicht Dit document

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp.net Versie: 1.1 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 9-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 De programma s die we nodig hebben downloaden:... 3 Installeren van het programma...

Nadere informatie

4.5 Een IP camera toevoegen

4.5 Een IP camera toevoegen 4.5 Een IP camera toevoegen 4.5.1 De IP camera gebruiksklaar maken 1 Draai de antenne vast op de IP camera. 2 Sluit de adapterkabel aan op de IP camera. Steek hierna de stekker van de IP camera in het

Nadere informatie

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Standard Parts Installatie Solid Edge ST3 Hamersveldseweg 65-1b 3833 GL LEUSDEN 033-457 33 22 033-457 33 25 info@caap.nl www.caap.nl Bank (Rabo): 10.54.52.173 KvK Utrecht: 32075127 BTW: 8081.46.543.B.01 Standard Parts Installatie Solid Edge ST3

Nadere informatie

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers English Instructions Windows 8 out-of-the-box supports the ICARUS Illumina (E653) e-reader. However, when users upgrade their Windows

Nadere informatie

Instellingen voor de C100BRS4 met Wanadoo kabel Internet.

Instellingen voor de C100BRS4 met Wanadoo kabel Internet. Instellingen voor de C100BRS4 met Wanadoo kabel Internet. Algemeen: Maak gebruik van de laatste firmware voor de C100BRS4 die beschikbaar is op http://www.conceptronic.net! Firmware versie 3.20C (beta

Nadere informatie

EM6250 Firmware update V030507

EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update V030507 EM6250 Firmware update 2 NEDERLANDS/ENGLISH Table of contents 1.0 (NL) Introductie... 3 2.0 (NL) Firmware installeren... 3 3.0 (NL) Release notes:... 5 1.0 (UK) Introduction...

Nadere informatie

Handleiding FileZilla

Handleiding FileZilla Handleiding FileZilla Deze handleiding beschrijft de installatie en configuratie van FileZilla. Met dit programma is het mogelijk om bestanden van uw computer te verplaatsen naar een zogeheten (web)server.

Nadere informatie

USB SERIËLE OMZETTER

USB SERIËLE OMZETTER USB SERIËLE OMZETTER Gebruikshandleiding DA-70156 Rev.5 Windows 7/8/8.1 Installatiehandleiding Stap 1: Plaats de CD-driver van dit product in de CD-ROM drive. Sluit het apparaat aan op een vrije USB-poort

Nadere informatie

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server

Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Aandachtspunten voor installatie suse in vmware server Voorbereiden van vware virtueel machine: 1. Select linux Suse linux 2. Maak disksize 5Gb Denk er als je virtual machine wilt draaien op FAT32 vink

Nadere informatie

Handleiding Installeren Thuiswerkportaal

Handleiding Installeren Thuiswerkportaal Handleiding Installeren Thuiswerkportaal Auteur: Thái Nguyen Afdeling: D-ICT Datum: 01 mrt 2016 Versie: 2.3 1 Inleiding Om de Desktop EZIS via het Thuiswerkportaal te kunnen starten heeft u Externe toegang

Nadere informatie

Voorbeeld handleiding SIP configuratie peer to peer in combinatie met een Grandstream VoIP toestel.

Voorbeeld handleiding SIP configuratie peer to peer in combinatie met een Grandstream VoIP toestel. Voorbeeld handleiding SIP configuratie peer to peer in combinatie met een Grandstream VoIP toestel. Er zijn diverse andere software platformen die werken met SIP, maar in dit voorbeeld gaan we uit van

Nadere informatie

Denit VMware vcenter Installatie VPN Client en VMware vsphere Client

Denit VMware vcenter Installatie VPN Client en VMware vsphere Client Denit VMware vcenter Installatie VPN Client en VMware vsphere Client Deze handleiding beschrijft de stappen van de installatie van de VPN cliënt en de VMware vsphere Client. Versie 1.4 1) Installatie VPN

Nadere informatie

Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Controleren van de aansluiting. Toegang tot de router. De Siemens SE565 configureren

Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Controleren van de aansluiting. Toegang tot de router. De Siemens SE565 configureren Controleren van de aansluiting Configuratie Siemens SE565 SurfSnelADSL (connected by BBned) Als u gebruik maakt van Linesharing en u wilt bellen met uw KPN lijn, dan dient u de splitter te gebruiken die

Nadere informatie

Router configuratie. Vervolgens pak je een werkplek (het liefst win 98 + ie 6.1 ) Start de pc op en zorg dat Illusion wordt gedeactiveerd.

Router configuratie. Vervolgens pak je een werkplek (het liefst win 98 + ie 6.1 ) Start de pc op en zorg dat Illusion wordt gedeactiveerd. Router configuratie Sluit de kabels van de router aan op het netwerk. Zorg dat je een ADSL kabel in de router hebt zitten en een netwerk kabel van de router (poort 1 tot 4 ) naar je netwerk switch/hub

Nadere informatie

Handleiding Dahua recorders (WEB Service) 28-10-2012

Handleiding Dahua recorders (WEB Service) 28-10-2012 Inloggen Open de webservice in uw internetbrowser, bijvoorbeeld: http://243.273.23.125:85/ Vul uw gebruikersnaam (User Name) en wachtwoord (Password) in. Klik op Login om in te loggen. Krijgt u geen loginscherm

Nadere informatie

Driver installatie en configuratie.

Driver installatie en configuratie. Een publicatie van Canon Nederland N.V. Driver installatie en configuratie. Betreft: ir-adv C20XX(i) ir-adv C70XX(i) ir-adv 40XX(i) Nummer : gi_2012_0018_00 ir-adv C22XX(i) ir-adv C72XX(i) ir-adv 60XX(i)

Nadere informatie

Getting Started. AOX-319 PBX Versie 2.0

Getting Started. AOX-319 PBX Versie 2.0 Getting Started AOX-319 PBX Versie 2.0 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 OVER DEZE HANDLEIDING... 3 ONDERDELEN... 3 INSTALLATIE EN ACTIVERING... 3 BEHEER VIA DE BROWSER... 4 BEHEER VIA DE CONSOLE... 5 BEVEILIGING...

Nadere informatie

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens:

Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Installatie en gebruikershandleiding Cyso Hosted Exchange MacOS X Uw gegevens: Gebruikersnaam, bijvoorbeeld: et001 E-mail adres, bijvoorbeeld: tjebbe@exchangetest.nl wachtwoord, bijvoorbeeld: 89Kotahe

Nadere informatie

Sweex Broadband Router + 4 poorts 10/100 Switch

Sweex Broadband Router + 4 poorts 10/100 Switch Sweex Broadband Router + 4 poorts 10/100 Switch Toepassingsmogelijkheden Creëer een netwerk voor meerdere gebruikers, en deel het Internet in een handomdraai, zonder hier een ander stukje software voor

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

BIPAC-5100 / 5100W. (Draadloze) ADSL Router. Snelle Start Gids

BIPAC-5100 / 5100W. (Draadloze) ADSL Router. Snelle Start Gids BIPAC-5100 / 5100W (Draadloze) ADSL Router Snelle Start Gids Billion BIPAC-5100 / 5100W ADSL Router Voor meer gedetailleerde instructies aangaande het configureren en gebruik van de (Draadloze) ADSL Firewall

Nadere informatie

Instellingen voor de C100BRS4 met Wanadoo kabel Internet.

Instellingen voor de C100BRS4 met Wanadoo kabel Internet. Instellingen voor de C100BRS4 met Wanadoo kabel Internet. Algemeen: Maak gebruik van de laatste firmware voor de C100BRS4 die beschikbaar is op http://www.conceptronic.net! Use Firmware versie 3.20C or

Nadere informatie

Instructies voor een snelle installatie

Instructies voor een snelle installatie Printserver Instructies voor een snelle installatie NNEDERLANDS Instructies voor een snelle installatie 1.1 Procedure voor het installeren van de hardware 1. Sluit de printserver aan op de printer die

Nadere informatie

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F.

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Introductie Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Belangrijke tekstgedeelten worden aangegeven doormiddel van dit soort kaders Handelingen die stap

Nadere informatie

Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Versie: 1.3 Datum: mei 2013

Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Versie: 1.3 Datum: mei 2013 Handleiding Solis-VPN Pagina 1 Gebruikershandleiding Solis-VPN en Solis-VPN-Lite 1. Inleiding Met de dienst Solis-VPN kunt u toegang krijgen tot diensten en servers die niet via het publieke internet toegankelijk

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

PnP IP/Network Camera

PnP IP/Network Camera PnP IP/Network Camera Quick Install Handleiding PnP T series Deze handleiding is van toepassing op de volgende modellen: EP-PM12WP EP-M30WP EP-P22WP HD EP-P22W EP-P10W EP-M04WP EP-PT09IP EP-M12WP EP-PM11WP

Nadere informatie

Installatie Handleiding Extra Werkstation

Installatie Handleiding Extra Werkstation Installatie Handleiding Extra Werkstation CA3000 Versie 2.9 Postbus 218 5150 AE Drunen Thomas Edisonweg 5 5151 DH Drunen HELPDESK : 0900-27274357 techhelp@aras.nl www.aras.nl Inhoudsopgave 1 Installatieprocedure

Nadere informatie

Conceptronic CFULLHDMA Hoe Samba/CIFS en NFS te gebruiken

Conceptronic CFULLHDMA Hoe Samba/CIFS en NFS te gebruiken Conceptronic CFULLHDMA Hoe Samba/CIFS en NFS te gebruiken Voor firmware versie 01.09.10.06 en hoger 1. Introductie De Conceptronic CFULLHDMA is een streaming Full HD mediaspeler, gebaseerd op de UPnP AV

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

Forum IPhone 3020 Installatiehandleiding

Forum IPhone 3020 Installatiehandleiding Forum IPhone 3020 Installatiehandleiding 1. Introductie...3 2. Installatie op het LAN...4 2.1) Verbinding maken...5 Stap 1 Bekabeling...5 Step 2 Het toestel opstarten...5 Stap 3 De installatie wizard...5

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Draadloze USB server

Gebruikershandleiding. Draadloze USB server Gebruikershandleiding Draadloze USB server Kijk op www.teknihall.nl voor de nieuwste firmware updates. INHOUD 1. Voorwoord 2. Opmerkingen 3. Functies 4. Inhoud van de verpakking 5. Product overzicht 5.1

Nadere informatie

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014

Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Snelstart Server Online voor Windows en Linux Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Server Online Windows voor het eerst gebruiken 4 2.1 Inloggen op Zelfservice Cloud

Nadere informatie

Installatie-instructie Kodi 17.1 (Krypton) met Dizidoos build.

Installatie-instructie Kodi 17.1 (Krypton) met Dizidoos build. Installatie-instructie Kodi 17.1 (Krypton) met Dizidoos build. Deze handleiding beschrijft de snelle en eenvoudige installatie van Kodi 17.1 Krypton (laatste versie) met een volledig Nederlandse build

Nadere informatie

ALL-CRM Installatie handleiding

ALL-CRM Installatie handleiding ALL-CRM Installatie handleiding Auteur: Shams Hadi Datum: 05-06-2014 Version: v1.2 2014, All-CRM 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave 2 2 Systeem vereisten 3 2.1 Cliënt (Desktop applicaties) 3 2.2 Cliënt (Internet

Nadere informatie

Wi-Fi installatie. Inleiding

Wi-Fi installatie. Inleiding Wi-Fi installatie Inleiding De Solar Wi-Fi module is een data logging module. Met de functie plug & play kan de WiFi module eenvoudig informatie van uw PV-installatie verzamelen. Met de geïntegreerde Wi-

Nadere informatie

BIPAC 5102 / 5102S / 5102G

BIPAC 5102 / 5102S / 5102G BIPAC 5102 / 5102S / 5102G (802.11g) ADSL2+ Modem/Router Snelle Start Gids Billion BIPAC 5102 / 5102S / 5102G ADSL2+ Modem/Router Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik

Nadere informatie

DVR0404 / DVR0804 handleiding Web interface v1.1

DVR0404 / DVR0804 handleiding Web interface v1.1 DVR0404 / DVR0804 handleiding Web interface v1.1 Open Internet Explorer en vul het IP adres van de recorder in, bijv: http://192.168.1.15 Het IP adres is ook te achterhalen via het menu op de recorder

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen

UBUNTU 8 installatie. 13/10/2009 http://www.ivowebschool.be/uploads/ ivowebschool.be/ /205bc10d-ef8e-4a 1/14. Onderwerpen UBUNTU 8 installatie Onderwerpen Ubuntu downloaden VMWare klaarmaken Ubuntu installeren VMWare tools installeren 1. Ubuntu downloaden ( ) Je kan ubuntu gratis downloaden via de website www.ubuntu.com.

Nadere informatie

Installatie SQL Server 2014

Installatie SQL Server 2014 Installatie SQL Server 2014 Download de SQL Server Express net advanced Services van de website: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42299 klik op Download. Als u een 64 bit variant

Nadere informatie

Multi user Setup. Firebird database op een windows (server)

Multi user Setup. Firebird database op een windows (server) Multi user Setup Firebird database op een windows (server) Inhoudsopgave osfinancials multi user setup...3 Installeeren van de firebird database...3 Testing van de connectie met FlameRobin...5 Instellen

Nadere informatie

Werkinstructie Linksys WIFI

Werkinstructie Linksys WIFI Werkinstructie Linksys WIFI KPN Telecom Datum Titel 30-8-2004 Werkinstructie Linksys WIFI Wijzigingslog Versie datum Wijziging Auteur 0.01 30-08-2004 Document template toegepast voor Linksys WIFI Jan van

Nadere informatie

Vigor V2.0. Voor een uitgebreidere handleiding kijk op www.draytek.nl/firmware e- mail: support@draytek.nl

Vigor V2.0. Voor een uitgebreidere handleiding kijk op www.draytek.nl/firmware e- mail: support@draytek.nl Vigor Firm w are Upgrade Procedure V2.0 Voor een uitgebreidere handleiding kijk op www.draytek.nl/firmware e- mail: support@draytek.nl Inhoudsopgave FIRMWARE UPGRADE PROCEDURE...1 INHOUDSOPGAVE...1 VOORBEREIDING...2

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

USB NAAR SERIËLE CONVERTER

USB NAAR SERIËLE CONVERTER USB NAAR SERIËLE CONVERTER Snel installatiegids Windows 2000/XP DA-70159 Stap 1: Stap 2: Stap 3: Plaats het CD-stuurprogramma van dit product in de CD-ROM. Sluit het apparaat aan op een vrije USB-poort

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding

EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding EnGenius EMR3000 Gebruikershandleiding Stap 1 : In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van android, maar is tevens toe te passen voor Apple ios apparaten. Open de App store. (Voor android apparaten

Nadere informatie

BIPAC 7402G. 802.11g ADSL VPN Firewall Router. Snelle Start Gids

BIPAC 7402G. 802.11g ADSL VPN Firewall Router. Snelle Start Gids BIPAC 7402G 802.11g ADSL VPN Firewall Router LEDs aan de Voorzijde Voor meer gedetailleerde instructies over het configureren en gebruik van de 802.11g ADSL VPN Firewall Router, zie de online handleiding.

Nadere informatie

Windows XP en IE 7 Windows XP en IE 8

Windows XP en IE 7 Windows XP en IE 8 NIEUWE DIGITALE WERKPLEK INSTRUCTIE THUISWERKEN Windows XP en IE 7 Windows XP en IE 8 Windows 7 en IE 8 Windows 7 en IE9 Gehele of gedeeltelijke overneming of reproductie van de inhoud van dit document,

Nadere informatie