Installatie handleiding Linksys NSLU2 1-wire temperatuurlogger

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Installatie handleiding Linksys NSLU2 1-wire temperatuurlogger"

Transcriptie

1 Installatie handleiding Linksys NSLU2 1-wire temperatuurlogger

2 Inhoud Wat is NSLU2?...3 Wat is 1-wire?...3 Benodigdheden temperatuur datalogger...4 NSLU2 basis configuratie...5 Upgrade NSLU2 software...9 NSLU2 configureren voor 1-wire wire software installeren...18 OWFS Installeren...18 NTPCLIENT installeren...20 RRDTOOL installeren...22 SSH installeren...22 WINSCP installeren...22 WinSCP configureren...25 TEMPLOGGERD installeren...27 TEMPLOGGERD configureren...27 Bijlage I /opt/etc/temploggerd.conf...30 Bijlage II Nuttige links...31

3 Wat is NSLU2? De Linksys NSLU2 is officieel bedoeld als een NAS-device (Network-Attached-Storage) met een stroomverbruik van amper 3.5Watt. De NSLU2 heeft 2 USB poorten die in principe dienen om harde schijven of USBsticks aan te sluiten en de data op een ethernet netwerk beschikbaar te maken. De NSLU2 draait Linux en de broncode is volledig open source beschikbaar. Daarom is er een zeer actieve community ontstaan die de NSLU2 voor een heleboel andere projecten gebruiken dan waarvoor het uiteindelijk bedoeld is. Die community vind je op ook de wikipedia pagina is de moeite voor een snelle introductie: Het is zeker de moeite om eens te lezen waarvoor mensen dit device allemaal gebruiken en welke applicaties er allemaal al voor bestaan. Zo onder andere: - aansluiten van een USB/VGA convertor -> zo kan je bvb een TFT scherm op vele meters van het device aansluiten - aansluiten van een USB soundcard -> zo maak je er een mp3 player van - aansluiten van een USB of IP webcam - MythTV (personal multimedia systeem) Wat is 1-wire? De 1-Wire bus of MicroLAN is een techniek die ontwikkeld werd door Maxim/Dallas Semiconductors. De oorspronkelijke bedoeling van de bus was het verbinding van meerdere componenten op een eenvoudige manier, over een korte afstand. Een 1-Wire netwerk bestaat fysiek dan ook slechts uit 2 of 3 draden, een draad voor de communicatie, een massadraad en eventueel een voedingsdraad. Deze laatste is echter niet noodzakelijk, omdat de meeste 1-Wire componenten ook parasitair gevoed kunnen worden, m.a.w. ze halen hun voeding dan van de datalijn. 1-wire kenmerken: 1 data- en voedingsdraad (in de simpelste vorm) Maximaal 255 devices op de 1-Wire bus Elk device heeft eigen identificatiecode 1-Wire bus kan tot 300m lang zijn (cat5 cable)

4 Benodigdheden temperatuur datalogger hardware 1x Linksys NSLU2 1x USB memory stick > 512mb (een USB harddisk is beter i.v.m. de hoeveelheid lees- en schrijfacties) 1x 1-wire DS9490R USB adapter 1x UTP netwerk kabel x 1-wire temperatuursensoren (DS18S20 of DS18B20) Software - Installatie CD-ROM NSLU2 - NSLU2 Upgrade versie 2.07 (http://www.koitechniek.nl/unslung/upgrade_207_xp.exe) - Unslung-6.xx-beta.bin bestand (http://www.koitechniek.nl/unslung/unslung-6.10-beta.bin) Overig Internetverbinding om de benodigde software te downloaden.

5 NSLU2 basis configuratie Dit hoofdstuk beschrijft de basis configuratie van de Linksys NSLU2. De 1 e stap die moet worden gedaan is het instellen van een IP-adres. Dit IP-adres moet in dezelfde iprange liggen als de rest van je netwerk. De basis configuratie van de NSLU2 gebeurd d.m.v. de NSLU2 installatie CD-ROM. 1. Plug 1 kant van de netwerkkabel in de NSLU2, verbind de andere kant van de kabel met je hub of switch. 2. Sluit de voedingsadapter aan. 3. Zet de NSLU2 aan door op de power knop te drukken. 4. Wanneer de NSLU2 volledig is opgestart zal de NSLU2 een kort piepje geven en het Ready/Status lampje zal continu branden 5. Plaats de Linksys NSLU2 Setup Wizard CD-ROM in je computer s cd-drive. 6. Wanneer het volgende scherm niet automatisch verschijnt moet je SetupUtility.exe opstarten vanaf de cd-rom.

6 7. Klik op Setup. 8. De wizard zal automatisch het netwerk afzoeken naar aangesloten NSLU2 s. 9. Selecteer de gevonden NSLU2 en klik op Yes. 10. Er wordt gevraagd om het huidige admin wachtwoord.het standaard wachtwoord is admin. Tik het wachtwoord in en klik op OK. 11. Er zijn twee mogelijkheden, een vast ip-adres of een ip-adres via een DHCP server.

7 12. Het invoeren van een vast ip-adres gaat als volgt: - Klik op Set IP configuration manually - Vul een ip adres in uit je eigen ip-range - Vul een subnetmask in (standaard is ) - Vul hier uw router ip-adres in Klik vervolgens op Next. 13. Selecteer in het Date/Time settings scherm de volgende opties: Time Zone: (GMT+1:00) Amsterdam, Berlin, Bern, Rome, Vienna Date: voer de huidige datum in Time: voer de actuele tijd in Klik op Next. 14. In het volgende scherm wordt gevraagd om de gemaakte wijzigingen te accepteren.

8 Klik op Save en vervolgens op OK om de wijzigingen op te slaan. 15. Klik in het Congratulations scherm op Exit om de wizard af te sluiten. De basis configuratie van de NSLU2 is nu compleet. Je kan de configuratie controleren door met een browser naar te gaan. Als het goed is verschijnt de hoofdpagina van de NSLU2 website.

9 Upgrade NSLU2 software Dit hoofdstuk beschrijft de upgrade procedure om de NSLU2 van de laatste versie van unslung te voorzien. De huidige versie is: Unslung-6.10-beta Voor het upgraden van de NSLU2 wordt gebruik gemaakt van Windows-based software genaamd: Upgrade Utility. De Upgrade Utility softeware is via onderstaande koppeling te downloaden. 1. Download en installeer de upgrade software voordat je verder gaat. 2. Schakel de NSLU2 uit met een korte druk op de Power knop (wacht totdat de NSLU2 is uitgeschakeld ). 3. Aan de achterkant van de NSLU2 zit een resetknop. Druk dit knopje met bijv. een paperclip in terwijl je de NSLU2 aanzet. Blijf de resetknop ingedrukt houden totdat het Ready/Status lampje van geel naar oranje/rood verkleurt. Dit is soms lastig te zien en soms moet je de NSLU2 weer opnieuw uit en aanzetten om het opnieuw te proberen. Uiteindelijk moet het Ready/Status lampje groen/rood(oranje) knipperen. 4. Start de upgrade utility (C:\Program Files\Ugutil\program\Upgrade.exe). 5. Selecteer de netwerkkaart waarmee je computer verbinding heeft met het netwerk waarop ook de NSLU2 is aangesloten. Klik op OK. 6. Klik op de knop met de twee pijltjes.

10 7. Selecteer in het scherm Browsed Devices on Network de NSLU2 in de Devices List en klik op Files. 8. Browse in het scherm Open naar de locatie waar je het Unslung-6.10-beta.bin bestand hebt opgeslagen. Selecteer het bestand en klik op Open.

11 9. Het scherm BIN File Information verschijnt, klik op OK om door te gaan. 10. Klik in het scherm Browsed Devices on Network op Upgrade.

12 11. Er verschijnt een scherm Upgrade Process met daarin de voortgang van de upgrade. 12. Na enkele minuten verschijnt het scherm Upgrade met daarin de melding dat de upgrade succesvol was. 13. Sluit de Upgrade Utility af door rechtsboven op het rode kruis te klikken. 14. Controleer de upgrade door met je browser naar te gaan. In het hoofdscherm moet achter Version: V2.3R63-uNSLUng-6.10-beta staan. De NSLU2 is nu up to date.

13 NSLU2 configureren voor 1-wire Het interne geheugen van de NSLU2 is te klein om naast de Linux software ook nog de 1-wire software en temperatuurdatabase te hosten. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe de NSLU2 geconfigureerd moet worden zodat er gebruik gemaakt kan worden van een USB memory stick of USB harddisk als extra opslag. 1. Schakel de NSLU2 uit met een korte druk op de power knop (wacht totdat de NSLU2 volledig is uitgeschakeld ). 2. Plaats een USB memory stick of USB harddisk in poort DISK Schakel de NSLU2 weer in door op de power knop te drukken. Het lampje op de NSLU2 voor DISK 1 zal nu oplichten. Wacht todat de NSLU2 piept en het Ready/Status lampje continue brand. 4. Start je browser en ga naar Klik in het hoofdscherm op USB port 1 (Public Data) en controlleer of de memory stick herkent wordt als HDD_1_1_1 for everyone. (Dit kan je ook controleren door in Windows Verkenner \\nslu2-ip-adres in te tikken.) 5. Klik op Home en vervolgens op Manage Telnet. Er verschijnt een inlog scherm. Standaard is zowel de gebruikers naam als het wachtwoord: admin. Klik op OK.

14 6. Klik op Enable Telnet. 7. Maak nu een Telnet verbinding met de NSLU2. Ga naar Start => Uitvoeren en tik in : Telnet NSLU-ip-adres en klik op OK. 8. Login met gebruikersnaam: root en wachtwoord: unslung.

15 9. Nu verschijnt het openingsscherm: Welcome to Unslung. 10. Ga terug naar je browser en klik op Administration (user & psw.: admin). Klik vervolgens op Advanced, Disk en Format Disk 1.

16 11. Er verschijnt een waarschuwingsscherm (soms zijn dit er twee). Klik op OK om door te gaan. 12. Bij een 2Gb memory stick duurt het formatteren ong. 3 minuten. Daarna staat er onder Disk 1 Status: Formatted (EXT3). 13. Ga naar de nog actieve telnet sessie, tik /sbin/unsling disk1 in en druk op enter. 14. Er wordt om een nieuw root wachtwoord gevraagd. Geef een nieuwe wachtwoord in, bijv: en tik dit nog een keer in ter bevestiging.

17 15. Na een tijdje zal de melding Unsling complete verschijnen. 16. Herstart de NSLU2 door het commando DO_Reboot (let op de hoofd- en kleine letters) in te tikken en op enter te drukken. Wacht ca 2 min. tot de piep en de NSLU2 weer Ready is.) 17. In je browser intikken en onder Home controleren of de NSLU2 nu unslung is (d.w.z. de NSLU2 start vanaf nu van de memory stick op en niet meer van het interne flash geheugen). De onderste regel in het scherm moet er als volgt uitzien:

18 1-wire software installeren In de volgende hoofdstukken worden de installatie beschreven van de benodigde software om van de NSLU2 een complete 1-wire datalogger te maken. OWFS Installeren In dit hoofdstuk wordt de installatie van OWFS (One Wire File System) beschreven. 1. Schakel de NSLU2 uit met een korte druk op de Power knop (wacht totdat de NSLU2 is uitgeschakeld ). 16. Plaats de 1-wire DS9490R USB stick in poort DISK 2. Eventueel kan er meteen een temperatuur sensor worden aangesloten. 17. Zet de NSLU2 aan door op de power knop te drukken. Wacht totdat de NSLU2 volledig is opgestart. 18. Start je browser en ga naar: Klik op Manage Telnet, log in met gebruikersnaam: admin,wachtwoord: admin en klik daarna op Enable. Nu moet er Current telnet service status: Enabled staan. 19. Maak een Telnet verbinding met de NSLU2. Ga naar Start => Uitvoeren en tik in : Telnet NSLU-ip-adres en klik op OK. 20. Log in met gebruikersnaam: root en het nieuwe wachtwoord: Voer de onderstaande commando s uit. Deze zorgen ervoor dat de paden naar de software goed staan.

19 vi.profile (gevolgd door enter) i (geen enter) PATH=/opt/bin:/opt/sbin:$PATH (geen enter) druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z Bovenstaande commando s hebben in de folder /root een bestand.profile gemaakt met daarin de regel PATH=/opt/bin:/opt/sbin:$PATH. 22. Voer de onderstaande commando s uit. Deze zorgen ervoor dat je NSLU2 weet waar de benodigde software te downloaden is: vi /etc/ipkg/owfs-feed.conf (gevolgd door enter) i (geen enter) src/gz owfs (geen enter) druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z Bovenstaande commando s hebben in de folder /etc/ipkg een bestand owfs-feed.conf gemaakt met daarin de regel : src/gz owfs 23. Typ de volgende commando s in, elke keer gevolgd door een enter: ipkg update ipkg upgrade ipkg install owfs ipkg install owshell owcapi 24. Start OWFS door het volgende commando in te tikken: /opt/bin/run-owfs (gevolgd door enter) 25. Start je browser en ga naar:

20 NTPCLIENT installeren Dit hoofdstuk beschrijft de installatie en configuratie van NTPCLIENT. NTPCLIENT zorgt ervoor dat de NSLU2 automatisch via het internet wordt voorzien van de juiste datum en tijd. 1. Maak een Telnet verbinding met de NSLU2. Ga naar Start => Uitvoeren en tik in : Telnet NSLU-ip-adres en klik op OK. 2. Log in met gebruikersnaam: root en het nieuwe wachtwoord: Voer het onderstaande commando uit. ipkg install ntpclient (gevolgd door enter)

21 4. Voer de onderstaande commando s uit: vi /opt/etc/init.d/s10ntpclient (gevolgd door enter) i (geen enter) #!/bin/sh (gevolgd door enter) if [ -n "`pidof ntpclient`" ]; then (gevolgd door enter) /bin/killall ntpclient 2>/dev/null (gevolgd door enter) fi (gevolgd door enter) /opt/sbin/adjtimex -t >/dev/null (gevolgd door enter) /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log (gevolgd door enter) /usr/sbin/hwclock --systohc --utc (gevolgd door enter) druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z Bovenstaande commando s hebben in de folder /opt/etc/init.d een bestand S10ntpclient gemaakt met daarin de volgende tekst: #!/bin/sh if [ -n "`pidof ntpclient`" ]; then /bin/killall ntpclient 2>/dev/null fi /opt/sbin/adjtimex -t >/dev/null /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log /usr/sbin/hwclock --systohc --utc 5. Voer het volgende commando uit: chmod +rx /opt/etc/init.d/s10ntpclient (gevolgd door enter) 6. Voer de volgende commando s uit: vi /etc/crontab Ga met de pijtjes toetsen naar de regel met daarin hwclock en druk twee keer op d. i (geen enter) 1 * * * * root /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log && /usr/sbin/hwclock -- systohc --utc druk op ESC druk de SHIFT in en druk twee keer achter elkaar op Z. De inhoud van het bestand crontab ziet er dan als volgt uit:

22 SHELL=/bin/sh PATH=/sbin:/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/opt/bin:/opt/sbin MAILTO="" HOME=/ # Default is Empty # /8 * * * root /usr/sbin/checkdiskfull &>/dev/null 0 0 * * * root /usr/sbin/watchdog &>/dev/null 1 * * * * root /opt/bin/ntpclient -s -h pool.ntp.org > /var/log/ntp.log && /usr/sbin/hwclock --systohc --utc 7. Start het S10ntpclient script 1x handmatig op, daarna wordt het elke keer automatisch opgestart na een herstart van de NSLU2. commando: /opt/etc/init.d/s10ntpclient RRDTOOL installeren In dit hoofdstuk wordt de installtie van RRDTool beschreven. RRD staat voor Round Robin Database. RRD is een systeem dat tijdgebonden data op kan slaan en ook weer kan laten weergeven. De data wordt hierbij zeer compact opgeslagen, zonder dat de omvang van deze data in de loop van de tijd niet groter wordt. RRDTool creert deze databases,werkt ze bij met nieuwe data en van genereert grafieken. 1. Voer het onderstaande commando uit: ipkg install rrdtool SSH installeren Dit hoofdstuk beschrijft de installatie van SSH. SSH stelt ons in staat om vanaf een Windows werkplek op eenvoudige wijze configuratiebestanden op de NSLU2 aan te passen. 1. Typ de volgende commando s in, gevolgd door een enter: ipkg install openssh WINSCP installeren Dit hoofdstuk beschrijft de installatie en configuratie van WinSCP op een Windows computer.

23 WinSCP is een Open Source grafische SFTP client en FTP client voor Windows. De hoofdfunctie van het programma is het veilig kopiëren van bestanden tussen een lokale en een externe computer. Het doel van WinSCP in deze handleiding is het eenvoudig aanpassen van configuratiebestanden op de NSLU2. 1. Download WinSCP van de volgende locatie: 2. Start het WinSCP installatiebestand en volg onderstaande instructies:

24

25 3. De installatie van WinSCP is nu voltooid. WinSCP configureren Er hoeft niets aan WinSCP te worden geconfigureerd. Volg de onderstaande stappen om een verbinding te maken met de NSLU2: 1. Start WinSCP via het Windows Start Menu. 2. Typ in de regel Adres doelcomputer het ip adres van de NSLU2 in en klik op inloggen. 3. De volgende melding verschijnt alleen bij de eerste keer inloggen. 4. Typ bij de gebruikersnaam root in en klik op OK.

26 5. Typ het wachtwoord in van de gebruiker root en klik op OK. 6. Klik op de bovenste map / <gronddirectory> om alle mappen op de NSLU2 zichtbaar te maken. Via WinSCP kunnen nu de aanpassingen worden gemaakt aan de temploggerd configuratiebestanden.

27 TEMPLOGGERD installeren 1. Voer het onderstaande commando uit: ipkg install temploggerd TEMPLOGGERD configureren In dit hoofdstuk wordt de configuratie van TEMPLOGGERD beschreven. Voor het configureren van TEMPLOGGERD wordt gebruik gemaakt van WinSCP. 1. Ga met WinSCP naar de /opt/etc folder op de NSLU2 2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand temploggerd.conf en selecteer de optie bewerken uit het menu. 3. De meeste eenvoudige manier van configureren is door de inhoud van de geopende temploggerd.conf volledig te vervangen door de temploggerd.conf uit bijlage I. Dit kan door de Windows commando s knippen (Ctrl C) en plakken (Ctrl V) te gebruiken. 4. Nadat de inhoud van de temploggerd.conf is vervangen door het voorbeeld uit bijlage I moeten de unieke codes van uw eigen temperatuur sensoren worden toegevoegd. Deze codes zijn te vinden door het volgende internetadres in uw browser te openen:

28 5. In het scherm zijn de sensor codes te zien. Deze codes moeten worden toegevoegd aan het eind van het temploggerd.conf bestand. Om foutmeldingen te voorkomen wordt de USB 1-wire stick op ignore gezet: ignore E2A DS9490R In onderstaande tabel wordt de opbouw van de sensor regels verklaard: Type Sensorcode Sensor naam kleurcode Sensor EAC "Buiten" #00FF00 Sensor 10.EF52A "Filter" #0000FF 6. Nadat alle aanpassingen zijn gedaan moet het temploggerd.conf bestand worden opgeslagen. Druk hiervoor op ESC en bevestig het opslaan van het aangepaste bestand met Ja.

29 7. U keert terug naar het WinSCP scherm. 8. TEMPLOGGERD is nu geconfigureerd en klaar om opgestart te worden. Om TEMPLOGGERD handmatig op te starten moet het volgende commando op de NSLU2 worden uitgevoerd gevolgd door een ENTER. (Na een reboot van de NSLU2 zal TEMPLOGGERD automatisch opstarten) run-temploggerd 9. Temploggerd is nu opgestart en de temploggerd website is via de volgende webadres te bekijken: Het kan even duren voordat er meetgegevens zichtbaar worden. Hiermee zijn we aan het eind gekomen van deze handleiding en heeft u een werkende temperatuur datalogger. Uiteraard is er nog veel meer te schrijven over de configuratie van de NSLU2 en het uitbreiden van de mogelijkheden. Denk hierbij aan bijv. de opbouw en het aanpassen van de TEMPLOGGERD webpagina s en het toevoegen van anderen sensoren (Ph, Orp, elektriciteitsverbruik, of luchtdruk).

30 Bijlage I /opt/etc/temploggerd.conf # Config file for temploggerd # Use "sensor" to modify sensor names in graphs # Use "ignore" to skip a detected sensor # sensor XX.XXXXXXXXXXXX <name> [#rrggbb] [data-file] [rrd-file] # sensor_type XX.XXXXXXXXXXXX <name> <GAUGE COUNTER DERIVE> [min <nr>] [max <nr>] # file <UNIQUE ID> <name> [#rrggbb] </full/path/file> [rrd-file] # ignore XX.XXXXXXXXXXXX # rrdfile <rrdfile> <template for all sensors> <template for one sensor> # <config_variable> "value" # This is the default values # Empty owfs_dir means "search in /proc/mounts for fuse mount" #owfs_dir "" # if owshell_path is set, the simple shell-commands owdir/read/write/present # will be used instead of reading from a mounted fuse-filesystem. #owshell_path "/opt/bin/" #owshell_params "-s 4304" rrdfile_path "/home/httpd/html/unslung/temploggerd/rrd/" rrdfile "temperature.rrd" all_temperature.cgi.templ sensor_temperature.cgi.templ rrdfile_description "temperature.rrd" "Temperatures" # and for those sensors which didn't specify any rrd-file. rrdfile_default "temperature.rrd" rrdcgi_file "/opt/bin/rrdcgi" www_dir "/home/httpd/html/" base_dir "/Unslung/temploggerd/" rrdimg_path "rrd/" images_path "images/" cgi_dir "/home/httpd/html/unslung/temploggerd/cgi-bin/" cgi_path "/Unslung/temploggerd/cgi-bin/" tmp_file "/opt/tmp/temploggerd.tmp" images_dir "/opt/share/temploggerd/images/" tmpl_dir "/opt/share/temploggerd/templates/" #tmpl_all_cgi "all.cgi.templ" #tmpl_all_default "all_temperature.cgi.templ" #tmpl_sensor_default "sensor_temperature.cgi.templ" tmpl_files "index.html" "style.css" "time_links.html" "manual_selection.html" "meta_tags.html" add_new_sensor_script "sh /opt/bin/add_new_sensor.sh" # Add some own settings for NSLU2 rrdfile "temperature.rrd" all_temperature.cgi.templ sensor_temperature.cgi.templ rrdfile_default "temperature.rrd" rrdfile_description "temperature.rrd" "Vijver Temperaturen" backup_dir "/opt/backup" backup_freq 3600 simultaneous #simultaneous "/simultaneous/temperature" "/simultaneous/voltage" ignore E2A DS9490R sensor EAC "Buiten" #00FF00 sensor 10.EF52A "Filter" #0000FF

31 Bijlage II Nuttige links Zoals in de inleiding al aangegeven zijn de mogelijkheden van de NSLU2 zeer uitgebreid. Vandaar dat er ook veel informatie op het internet is te vinden. Hieronder staan enkele sites genoemd waarop leuke en nuttige informatie over de NSLU2 is te vinden. (alles over de NSLU2) (verkoop 1-wire compontenten) (One Wire File System) (maker RRDTOOL) (kant-en-klare waterdichte temperatuursensoren)

32 ## Read script ############ #!/bin/bash PH=$(/opt/bin/aw k '{printf "%4.2f\n",((($0-1)/2.6667)+5.5)}' /tmp/1w ire/uncached/20.b71f /volt.a) US=$(/opt/bin/aw k '{printf "%5.1f\n",($0*100)}' /tmp/1w ire/uncached/20.b71f /volt.b) T_DEGC=$(/opt/bin/aw k '{printf "%3.1f\n",((($0-1)*5)+20)}' /tmp/1w ire/uncached/20.b71f /volt.c) CO2=$(/opt/bin/aw k -v PH="$PH" '{printf "%4.1f \n",((3*$0)*(10^(7-ph)))}' /public/kh_value) TDS=$(/opt/bin/aw k -v COND="$US" '{printf "%3.1f \n",(cond*$0)}' /public/tds_factor) LITRES=$(/opt/bin/aw k '{printf "%3.1f\n",(($0-3.1)*65)}' /tmp/1w ire/uncached/20.952a /volt.d) rrdtool update /public/aquaph.rrd N:$PH rrdtool update /public/aquadegc.rrd N:$T_DEGC rrdtool update /public/aquaco2.rrd N:$CO2 rrdtool update /public/aquacond.rrd N:$US rrdtool update /public/level.rrd N:$LITRES ##########################

EM4484 Draadloze Internet Camera

EM4484 Draadloze Internet Camera EM4484 Draadloze Internet Camera 2 NEDERLANDS EM4484 Draadloze Internet Camera Waarschuwingen en aandachtspunten Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos product in sommige Europese lidstaten

Nadere informatie

Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123!

Een Samba ADDC maken. Linux- wachtwoord: Domeinadministrator- wachtwoord: Hoi123! Een Samba ADDC maken Videoversie van deze handleiding: http://www.youtube.com/watch?v=ese8hd6g5- w In deze handleiding maken we een Active Directory Domain Controller gebaseerd op Linux met Samba. De instellingen

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps LW050v2/LW050v2UK Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van het Sweex Wireless Broadband Router 54 Mbps. Met de Sweex Wireless Broadband Router 54

Nadere informatie

EM6104 / EM6108 Surveillance Recorder

EM6104 / EM6108 Surveillance Recorder EM6104 / EM6108 Surveillance Recorder 2 NEDERLANDS EM6104 / EM6108 Surveillance Recorder Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 3 1.1 Inhoud van de verpakking... 3 2.0 Uitleg van de aansluitingen... 4 2.1 4

Nadere informatie

EM6561/EM6564 - e-domotica Camera

EM6561/EM6564 - e-domotica Camera EM6561/EM6564 - e-domotica Camera 2 NEDERLANDS EM6561/EM6564 - e-domotica Camera Waarschuwingen en aandachtspunten Als gevolg van Europese regelgeving kan een draadloos product in sommige Europese lidstaten

Nadere informatie

Netwerkopslagsysteem met 2 behuizingen

Netwerkopslagsysteem met 2 behuizingen GEBRUIKERSHANDLEIDING Netwerkopslagsysteem met 2 behuizingen Model: NAS200 (NL) Over deze handleiding Over deze handleiding Pictogrambeschrijvingen Als u de gebruikershandleiding leest, kunt u diverse

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router

Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Gebruikersaanwijzing Speedtouch 780 Router t.b.v. Zakelijk ADSL Pagina 1 Inhoud 1. Aansluiten van de router 3 2.

Nadere informatie

Alcatel SpeedTouch 780WL Router

Alcatel SpeedTouch 780WL Router Alcatel SpeedTouch 780WL Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Versie 1.1 Inhoudsopgave 1. Aansluiten van de router... 4 2 Instellingen van Windows voor een Zakelijk ADSL-verbinding...

Nadere informatie

QPro 3. Quick install & configuratie handleiding

QPro 3. Quick install & configuratie handleiding QPro 3 Quick install & configuratie handleiding HSCG Leeuwarden Oktober 2003 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Quick install QPro... 4 Configuratie... 14 Configuratie QPro3 Print... 14 Configuratie

Nadere informatie

EM7071 - hdmedia High-Definition Media Player

EM7071 - hdmedia High-Definition Media Player E EM7071 - hdmedia High-Definition Media Player 2 NEDERLANDS EM7071 - hdmedia High-Definition Media Player Waarschuwingen en aandachtspunten Laat reparatie altijd uitvoeren door gekwalificeerd personeel

Nadere informatie

Arcadyan VGV7519 Router. Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN

Arcadyan VGV7519 Router. Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN Arcadyan VGV7519 Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN Versie 1.1 mei 2012 Inhoudsopga ve 1 Aansluiten van de router... 5 2 Instellingen

Nadere informatie

EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player

EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player 2 NEDERLANDS EM7480/EM7485 3D Full HD Media Player Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 3 1.1 Functies en kenmerken... 4 1.2 Inhoud van de verpakking... 6 2.0 Uitleg van

Nadere informatie

WIRELESS ADSL MODEMROUTER (54 Mbit ADWG03)

WIRELESS ADSL MODEMROUTER (54 Mbit ADWG03) WIRELESS ADSL MODEMROUTER (54 Mbit ADWG03) Handleiding Versie: 9 Sep 2005 Copyright 2004-2005 E-Tech Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1.0 Inleiding... 3 1.1 Uitleg van de lampjes... 3 1.2 De router aansluiten...

Nadere informatie

EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera

EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera 2 NEDERLANDS EM6561/EM6564 Draadloze Internet Camera Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 3 1.1 Functies en kenmerken... 3 1.2 Inhoud van de verpakking... 4 2.0 De camera

Nadere informatie

Siemens SpeedStream 5450 Router

Siemens SpeedStream 5450 Router Siemens SpeedStream 5450 Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Versie 1.4 Inhoudsopgave 1. Aansluiten van de router... 4 2 Instellingen van Windows voor een Zakelijk ADSL-verbinding...

Nadere informatie

Installatiehandleiding. programmatuur. versie 6.00 (13-03-2015)

Installatiehandleiding. programmatuur. versie 6.00 (13-03-2015) Installatiehandleiding programmatuur versie 6.00 (13-03-2015) Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 - Installatie en onderhoud van een Licentie... 4 1.1 - Algemeen... 4 1.2 Overzicht licentietypen... 4 1.3

Nadere informatie

Handleiding Reborn Max Reborn PCI Kaart Max Voor DOS, Windows 95 tot/met Windows XP Uitgave november 2002

Handleiding Reborn Max Reborn PCI Kaart Max Voor DOS, Windows 95 tot/met Windows XP Uitgave november 2002 Handleiding Reborn Max Reborn PCI Kaart Max Voor DOS, Windows 95 tot/met Windows XP Uitgave november 2002 Wasaweg 3a 9723 JD Groningen Tel. Algemeen: +3150-8506960 Tel. Support: +3150-8506968 Fax: +3150-8506969

Nadere informatie

Back-uppen, fluitje van een cent...

Back-uppen, fluitje van een cent... Bijdrage van Gerard door Gerard en Hans... Copyright 2010, FDSE / Detransponsder/ Hans&Gerard. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

INSTALLEREN: WEC StartPakket

INSTALLEREN: WEC StartPakket wec_starter_install INSTALLEREN: WEC StartPakket Extensie Sleutel: wec_start_install Copyright 2005-2008, Christian Technology Ministries International Inc. http://www.ctmiinc.org Auteur: Web-Empowered

Nadere informatie

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers

Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Overstappen op Linux voor Windows gebruikers Een stap voor stap installatie handleiding en introductie in Linux document versie 0.72_1 Op dit werk is de Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-

Nadere informatie

NETWORK STORAGE CENTER NETWORK MEDIA CENTER

NETWORK STORAGE CENTER NETWORK MEDIA CENTER HANDLEIDING NETWORK STORAGE CENTER NETWORK MEDIA CENTER EXTERNAL NETWORK HARD DRIVE / 3.5" / LAN Rev. 924 Freecom Network Storage Center / Network Media Center Geachte gebruiker Hartelijk dank voor de

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210 Handleiding Internet Type Ubee EVW3210 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Handleiding Remote Installation Services

Handleiding Remote Installation Services Handleiding Remote Installation Services Bart De Smet [MVP] - 2004 Introductie Deze handleiding werd geschreven naar aanleiding van de sessie over RIS (Remote Installation Services) op de AAL summit van

Nadere informatie

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

TIRLNX01. Keuzevak Linux Dictaat. Auteurs: Kevin van der Vlist kevin@kevinvandervlist.nl. Gedoceerd te: Hogeschool Rotterdam Vestiging Academieplein

TIRLNX01. Keuzevak Linux Dictaat. Auteurs: Kevin van der Vlist kevin@kevinvandervlist.nl. Gedoceerd te: Hogeschool Rotterdam Vestiging Academieplein Keuzevak Linux Dictaat Auteurs: kevin@kevinvandervlist.nl en paul@paulsohier.nl Gedoceerd te: Vestiging Academieplein Versie 1.2 6 december 2011 Samenvatting We proberen jullie wegwijs te maken binnen

Nadere informatie

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera

EM6250HD Easy Pro View HD IP camera EM6250HD Easy Pro View HD IP camera 2 NEDERLANDS EM6250HD Easy Pro View HD IP camera Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 4 1.1 Update informatie... 4 1.2 Inhoud van de verpakking... 4 1.3 Wat heb je nodig

Nadere informatie

Wireless kabel/dslgatewayrouter. Routeur câble/adsl sans fil

Wireless kabel/dslgatewayrouter. Routeur câble/adsl sans fil P74219df_F5D7230-4_man.qxd 10-03-2003 15:44 Page 1 Wireless kabel/dslgatewayrouter Voor het delen van uw breedband-internetaansluiting en bestanden Routeur câble/adsl sans fil Partagez votre accès Internet

Nadere informatie

Nederlandse versie INDEX

Nederlandse versie INDEX INDEX Specificaties 66 De splitter 67 Aansluiten van de Sweex ADSL 2 Modem 67 Computer configureren om verbinding te maken met de modem 68 Instellingen van je internet browser voor Windows 98SE, 2000 en

Nadere informatie