Pensioenbrochure. Inhoud 1. 0 Aanvulling op de startbrief. 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioenbrochure. Inhoud 1. 0 Aanvulling op de startbrief. 2"

Transcriptie

1 Pensioenbrochure Blad Inhoud 1 0 Aanvulling op de startbrief Aanvullende informatie op Pensioenregeling a. Wie worden er in de pensioenregeling opgenomen. 3 b. Welke pensioenen zijn onderdeel van de pensioenregeling. 3 c. Uitzonderingen en bijzondere situaties. 3 d. Wijziging van de pensioenregeling en/of statuten 3 2. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie. 4 a. Wat gebeurt er als u met pensioen gaat op de afgesproken pensioenleeftijd? 4 b. Wat gebeurt er als u overlijdt voordat u met pensioen gaat? 4 c. Wat gebeurt er als u overlijdt nadat u met pensioen bent gegaan? 4 d. Wat gebeurt er als u (nog) geen partner hebt? 4 e. Wat gebeurt er als u een partner hebt of krijgt? 4 f. Wat gebeurt er als u kinderen heeft of krijgt? 5 g. Wat gebeurt er als u gaat scheiden? 5 h. Wat gebeurt er als u uw geregistreerd partnerschap beëindigt? 6 i. Wat gebeurt er als u gaat scheiden van tafel en bed? 6 j. Wat gebeurt er als u uw huwelijk ontbindt na scheiding van tafel en bed? 6 k. Wat gebeurt er als u uw samenlevingsovereenkomst beëindigt? 6 l. Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt wordt? 6 m. Wat gebeurt er als u alleen achterblijft? 7 3. Wijzigingen in uw werksituatie. 8 a. Wat gebeurt er met uw pensioen als er iets verandert in uw werksituatie? 8 b. Wat gebeurt er met uw pensioen als u met verlof gaat? 8 c. Wat gebeurt er met uw pensioen als u meer gaat verdienen? 8 d. Wat gebeurt er met uw pensioen als u meer of minder gaat werken? 8 e. Wat gebeurt er als u uit dienst gaat? 8 f. Wat gebeurt er als u in dienst treedt bij een andere werkgever? 8 g. Wat gebeurt er als uw werkgever de premie niet meer kan betalen of het bedrijf stopt? 9 4. Wat moet u doen als er iets verandert in uw situatie. 10 a. Wanneer hoeft u niets te doen? 10 b. Wanneer moet u actie ondernemen? 10/11 5. Bij wie moet u zijn als u iets wilt wijzigen, advies wil of een klacht wil indienen. 12 a. Wilt u meer informatie of advies over uw pensioenovereenkomst? 12 b. Wilt u een klacht indienen over uw pensioenuitvoerder? 12 NB - Met Syngenta wordt bedoeld de Syngenta onderneming waarmee u het dienstverband heeft. - Kijk voor bepaalde situaties ook in de startbrief, welke u bij indiensttreding hebt ontvangen. Aan de in deze pensioenbrochure verstrekte informatie kunt u géén rechten ontlenen. U kunt uitsluitend rechten ontlenen aan het voor u van toepassing zijnde pensioenreglement. De details van de regeling kunt u vinden in het pensioenreglement dat u kunt opvragen bij het Pensioenfonds.

2 Aanvulling op de startbrief. Binnen drie maanden nadat u in de pensioenregeling van Syngenta B.V. wordt opgenomen, ontvangt u een startbrief van de Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland. Hierin staat onder andere hoe uw pensioenregeling er uit ziet en hoe uw pensioenen berekend worden. Daarnaast ontvangt u van Delta Lloyd Levensverzekeringen N.V. gedurende uw deelnemerschap jaarlijks een Uniform Pensioenoverzicht (hierna: UPO) met vermelding van de voor u geldende jaarlijkse pensioenbedragen. Omdat het beschrijven van alle situaties en mogelijkheden te veel tekst en informatie geeft, op een moment dat u het wellicht (nog) niet nodig heeft, is besloten om dat deel niet in de startbrief op te nemen maar in deze pensioenbrochure. Bovendien is het op deze wijze ook eenvoudiger om de informatie regelmatig aan te vullen en te zorgen dat u over recente gegevens beschikt. Mocht u deze pensioenbrochure toch op papier willen hebben, dan kan het eenvoudig geprint worden of opgevraagd worden bij de administrateur. Mevrouw Yvonne Bloem, telefoonnummer (0228) of yvonne.bloem@syngenta.com. U kunt de pensioenbrochure ook downloaden van de website Samen met de door u ontvangen startbrief, het UPO en deze pensioenbrochure heeft u een compleet overzicht van wat er aan pensioen voor u geregeld is en wat u eventueel nog zelf kunt doen. In hoofdstuk 1 leest u in aanvulling op de startbrief meer informatie over de pensioenregeling. In hoofdstuk 2 leest u wat de gevolgen voor uw pensioen zijn als uw persoonlijke situatie verandert, bijvoorbeeld u krijgt een partner of u gaat scheiden of u wordt arbeidsongeschikt. In hoofdstuk 3 leest u wat de gevolgen voor uw pensioen zijn als uw werksituatie verandert, bijvoorbeeld u gaat met verlof of ergens anders werken. In hoofdstuk 4 leest u wat u moet doen als er iets verandert in uw situatie. In hoofdstuk 5 vindt u aangegeven bij wie u moet zijn als u iets wilt wijzigen, advies wil of een klacht wil indienen.

3 Hoofdstuk 1. Aanvullende informatie op Pensioenregeling a. Wie worden er in de pensioenregeling opgenomen. Alle werknemers, die een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van langer dan één jaar met Syngenta zijn aangegaan mits zij per ouder dan 21 jaar zijn. b. Welke pensioenen zijn onderdeel van de pensioenregeling. Deze informatie staat in de door u ontvangen startbrief en de bij behorende bedragen staan vermeld op uw UPO. c. Uitzonderingen en bijzondere situaties. Voor deelnemers in eerdere pensioenregelingen van het Pensioenfonds kunnen afwijkende bepalingen van toepassing zijn (zoals geen indexatie voor pensioenen uit de pensioenregeling 1969). Bij de administrateur van het Pensioenfonds of in de betreffende overgangsbepalingen vermeld in het pensioenreglement kunt u hiervan kennis nemen. Garantie in verband met vrijstelling van bedrijfstakpensioenfonds Voor de deelnemers die vallen onder de werkingssfeer van het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) zal de pensioenregeling gedurende het dienstverband met Syngenta Seeds B.V. alsmede bij beëindiging hiervan gelijkwaardig zijn aan de pensioenregeling van het BPL. Een exemplaar van het Pensioenreglement van het BPL kunt u verkrijgen bij Syngenta Seeds B.V. d. Wijziging van de pensioenregeling en/of de statuten. Wat mag uw werkgever wijzigen? Syngenta kan de pensioenovereenkomst wijzigen zonder dat u hieraan meewerkt. Syngenta kan dat echter niet zomaar. Het belang van de wijziging moet zwaarder wegen dan uw belang bij behoud van de pensioenovereenkomst. Een zwaarwegend belang kan bijvoorbeeld een dreigend faillissement zijn. Wijzigt Syngenta uw pensioen en bent u het niet eens met de reden? Dan kunt u via de klachten- en geschillenprocedure om een uitspraak verzoeken. Mocht dat niet tot een oplossing leiden dan kunt u uiteindelijk ook de zaak aan de rechter voorleggen. De rechter beslist dan of er sprake is van een zwaarwegend belang of niet. Een wijziging in de pensioenovereenkomst kan gevolgen hebben voor uw pensioen. Als uw werkgever uw pensioenovereenkomst wijzigt, dan informeert Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland u hierover. Wat mag Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland wijzigen? Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland mag de voorwaarden van de pensioenen aanpassen. Dit mag Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland niet zomaar doen, maar alleen bij rampen waardoor Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland geen risico s meer kan dekken. In het pensioenreglement staat hier meer over. Dit reglement kunt u opvragen bij Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland.

4 Hoofdstuk 2. Wijzigingen in uw persoonlijke situatie. a. Wat gebeurt er als u met pensioen gaat op de afgesproken pensioenleeftijd? In uw pensioenregeling is 65 jaar de vaste pensioenleeftijd. Als u met pensioen gaat betekent dit het volgende: Uw arbeidsovereenkomst stopt. Syngenta stopt vanaf deze afgesproken pensioenleeftijd met het betalen van premie. U ontvangt levenslang ouderdomspensioen. Naast uw pensioen ontvangt u ook een AOW-uitkering: Als u 65 wordt en in Nederland heeft gewoond of gewerkt, kunt u van de overheid een uitkering krijgen volgens de Algemene Ouderdomswet (AOW). U krijgt een volledige AOW-uitkering als u tussen uw 15 e en 65 e in Nederland hebt gewoond. Voor elk jaar dat u niet in Nederland hebt gewoond, wordt uw uitkering gekort met 2%. Hoeveel de AOW-uitkering in uw geval is, hangt af van uw gezinssituatie. Kijk voor meer informatie over de AOW op b. Wat gebeurt er als u overlijdt voordat u met pensioen gaat? Uw ouderdomspensioen wordt alleen uitgekeerd als u op uw pensioendatum in leven bent. Overlijdt u vóór uw pensioendatum dan vervalt dit pensioen. Als er een partner is of er kinderen zijn dan krijgt uw partner een partnerpensioen en uw kinderen ontvangen dan wezenpensioen. Kijk voor meer informatie ook in de startbrief. Het is mogelijk dat uw partner, in aanvulling op het partnerpensioen, ook aanspraak kan maken op een uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet (Anw). De voorwaarde hiervoor is dat uw partner jonger is dan 65 jaar. Verder geldt dat uw partner geboren moet zijn vóór 1 januari 1950 óf voor meer dan 45% arbeidsongeschikt is óf kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar. De Anw-uitkering bedraagt in 2009 maximaal ,00. Of uw partner de maximale uitkering krijgt, hangt ook af van zijn of haar inkomen. Partnerpensioen heeft geen invloed op de hoogte van een Anw-uitkering. Voor meer informatie over de Anw kunt u terecht op c. Wat gebeurt er als u overlijdt nadat u met pensioen bent gegaan. Dan ontvangt uw partner het levenslang partnerpensioen zoals vermeld op uw UPO per pensioendatum. Had u op uw pensioendatum geen kinderen (meer) die voor wezenpensioen in aanmerking komen? Dan is het wezenpensioen vervallen. d. Wat gebeurt er als u geen partner hebt? In het pensioenreglement bouwt u standaard ouderdomspensioen voor uzelf, partnerpensioen voor uw partner en wezenpensioen voor uw kinderen op. U bouwt dus ook partnerpensioen op als u (nog) geen partner hebt. En u bouwt ook wezenpensioen op als u (nog) geen kinderen hebt. Hebt u geen partner als u met pensioen gaat? Dan kunt u het opgebouwde partnerpensioen volledig uitruilen voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Of hebt u een partner, maar wilt u minder partnerpensioen voor haar of hem, omdat uw partner bijvoorbeeld zelf pensioen heeft? Dan kunt u het opgebouwde partnerpensioen geheel of gedeeltelijk gebruiken voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Uw partner moet wel schriftelijk akkoord gaan. U kunt (op uw pensioendatum) maar één keer verzoeken om partnerpensioen te gebruiken voor hoger ouderdomspensioen. Dit verzoek kunt u niet meer ongedaan maken. U kunt alleen het partnerpensioen van uw huidige partner uitruilen. Dus niet dat van een eventuele ex-partner. Uw opgebouwde wezenpensioen komt niet in aanmerking voor uitruil voor een hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Ook niet als u geen kinderen hebt. Als u een ex-partner hebt, dan heeft hij of zij wel recht op een deel van uw ouderdomspensioen, dat u hebt opgebouwd gedurende de huwelijkse periode of de periode van geregistreerd partnerschap, tenzij pensioenverevening is uitgesloten. Uw ex-partner heeft ook recht op het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar ging, dit wordt het bijzonder partnerpensioen genoemd. Kijk voor meer informatie hierover bij onderdeel g van dit hoofdstuk. e. Wat gebeurt er als u een partner hebt? Dan krijgt uw partner, als u komt te overlijden, partnerpensioen zolang hij of zij leeft. Als uw ouderdomspensioen is ingegaan en u komt dan te overlijden, dan stopt uw ouderdomspensioen en krijgt

5 uw partner het partnerpensioen. Maar alleen als die partner al uw partner was voordat u met pensioen ging. En u samen niet eerder gekozen hebt om het partnerpensioen geheel of gedeeltelijk uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. f. Wat gebeurt er als u kinderen hebt? Dan krijgt(en) uw kind(eren), als u komt te overlijden, standaard een wezenpensioen. Het wezenpensioen is alleen bestemd voor kinderen jonger dan 18 jaar. Hierbij maakt het niet uit of het (de) kind(eren) thuiswonend of uitwonend is (zijn). Zolang uw kind op en na 18 jaar studeert of invalide is, wordt het wezenpensioen uitgekeerd totdat uw kind 27 jaar wordt of tot eerder overlijden. g. Wat gebeurt er als u gaat scheiden, Dan heeft dit een aantal gevolgen; U moet uw ouderdomspensioen delen met uw ex-partner en het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd totdat u uit elkaar gaat, is voor uw ex-partner. - Delen (verevenen) ouderdomspensioen Bij scheiding wordt het ouderdomspensioen dat u gedurende uw huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd verevend, tenzij het recht op pensioenverevening is uitgesloten. Is pensioenverevening niet uitgesloten, dan heeft uw ex-partner recht op de helft van het ouderdomspensioen dat gedurende de voornoemde periode is opgebouwd. Is de helft slechts een klein pensioen (in 2008 minder dan 406,44 per jaar) dan geldt pensioenverevening niet en krijgt uw expartner niets. Is de helft van het ouderdomspensioen groter? Dan kan uw ex-partner het partnerdeel bij u opeisen als u met pensioen gaat. Voor het delen van uw ouderdomspensioen zijn u en uw ex-partner zelf verantwoordelijk. Wilt u of uw ex-partner dat het Pensioenfonds de helft van het ouderdomspensioen rechtstreeks uitkeert aan uw ex-partner? Dan moet dit binnen twee jaar na de scheiding gemeld worden bij het Pensioenfonds. Verder geldt: Overlijdt uw ex-partner voordat u met pensioen gaat? Dan vervalt zijn of haar recht op het verevend deel van het ouderdomspensioen. U krijgt het hele ouderdomspensioen uitgekeerd, ook het deel waar uw ex-partner recht op had. Overlijdt uw ex-partner nadat u met pensioen bent gegaan? Dan vervalt zijn of haar recht op het verevend deel van het ouderdomspensioen. U krijgt het hele ouderdomspensioen uitgekeerd, ook het deel waar uw ex-partner recht op had. Overlijdt u zelf voordat u met pensioen gaat? Dan vervalt het ouderdomspensioen. Ook het recht van uw ex-partner op het verevend deel van het ouderdomspensioen komt te vervallen. Het bijzonder partnerpensioen komt dan tot uitkering. Overlijdt u zelf nadat u met pensioen gaat? Dan vervalt het ouderdomspensioen. Ook het recht van uw ex-partner op het verevend deel van het ouderdomspensioen komt te vervallen. Het bijzonder partnerpensioen komt dan tot uitkering. Iedere nieuwe partner van wie u scheidt terwijl u ouderdomspensioen opbouwt, heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u hebt opgebouwd in de periode dat u met elkaar partners was. - Pensioen onafhankelijk van elkaar? Uw ex-partner krijgt het deel van het ouderdomspensioen als u leeft. Komt u te overlijden dan ontvangt uw ex-partner het bijzonder partnerpensioen in plaats van het verevend ouderdomspensioen. Willen u en uw ex-partner dat niet? Dan kunnen u en uw ex-partner het verevend ouderdomspensioen samen met het bijzonder partnerpensioen laten omzetten in een zelfstandig recht op ouderdomspensioen voor uw ex-partner. Dat heet conversie. Uw ex-partner krijgt dat ouderdomspensioen ongeacht of u leeft of niet. Haar bijzonder partnerpensioen kan bij uw eerder overlijden dan niet meer in de plaats komen van eventuele alimentatie. Verder geldt: Uw ex-partner kan ervoor kiezen om zijn of haar bijzonder partnerpensioen over te dragen aan uw eerdere of latere partner. De wet schrijft voor hoe u en uw ex-partner het ouderdomspensioen moeten verdelen. En wat er met het partnerpensioen moet gebeuren. Maar u kunt samen met uw ex-partner bij huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant ook andere afspraken maken.

6 - Partnerpensioen is voor uw ex-partner Naast gevolgen voor uw ouderdomspensioen heeft scheiding ook gevolgen voor het partnerpensioen. Bij scheiding kent het Pensioenfonds het partnerpensioen toe aan uw ex-partner. Dit geldt voor het hele partnerpensioen dat u hebt opgebouwd totdat u uit elkaar gaat, dit wordt ook wel het bijzonder partnerpensioen genoemd. Wat de gevolgen precies zijn, hangt af van het moment waarop u scheidt. Voordat u met pensioen gaat of nadat u met pensioen bent gegaan? - U gaat scheiden voordat u met pensioen gaat Gaat u scheiden voordat u met pensioen gaat? En hebt u slechts een klein partnerpensioen opgebouwd (2009: 417,94)? Dan kan dit kleine partnerpensioen, onder voorwaarden, door het Pensioenfonds afgekocht worden. Besluit het Pensioenfonds over te gaan tot afkoop dan ontvangt uw ex-partner direct een bedrag uitgekeerd. Dit is de afkoopwaarde. Op de afkoopwaarde worden loonbelasting en sociale premies ingehouden. Hoe de afkoopwaarde wordt vastgesteld leest u in het Pensioenreglement. Is het bijzonder partnerpensioen groter dan dit kleine pensioen? Dan wordt dit voor uw ex-partner apart gezet. Het bijzonder partnerpensioen komt tot uitkering als u overlijdt. Verder geldt: Krijgt u een nieuwe partner? Dan bouwt u voor hem of haar weer partnerpensioen op. Dit is dan wel minder dan 70% van uw ouderdomspensioen. Iedere nieuwe partner van wie u scheidt terwijl u partnerpensioen opbouwt, heeft recht op een bijzonder partnerpensioen. - U gaat scheiden nadat u met pensioen bent gegaan Gaat u scheiden nadat u met pensioen bent gegaan? Dan heeft uw ex-partner recht op het volledige partnerpensioen, zoals vastgesteld op de pensioendatum. Ook dit partnerpensioen heet dan bijzonder partnerpensioen. Voor een eventuele nieuwe partner is er geen partnerpensioen meer. Is dit partnerpensioen een klein pensioen? Dan kan, onder voorwaarden, dit afgekocht worden door het Pensioenfonds. Op de afkoopwaarde worden loonbelasting en sociale premies ingehouden. Hoe de afkoopwaarde wordt vastgesteld leest u in het Pensioenreglement. h. Wat gebeurt er als u uw geregistreerd partnerschap beëindigt? Beëindigen u en uw partner uw geregistreerd partnerschap? Dan geldt hetzelfde als bij scheiding: Zie hiervoor onder punt g. i. Wat gebeurt er als u gaat scheiden van tafel en bed? Als u en uw partner scheiden van tafel en bed, dan moet u uw ouderdomspensioen delen met uw expartner. Zie hiervoor onder punt g. Scheiding van tafel en bed heeft geen gevolgen voor het partnerpensioen. j. Wat gebeurt er als u uw huwelijk ontbindt na scheiding van tafel en bed? Ontbindt u uw huwelijk na een scheiding van tafel en bed, dan is het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd totdat u uit elkaar gaat, voor uw ex-partner. Zie hiervoor onder punt g. Ontbinding van uw huwelijk na een scheiding van tafel en bed heeft geen gevolgen meer voor uw ouderdomspensioen. Het recht op verdeling ontstond namelijk al op het moment dat u ging scheiden van tafel en bed. Zie hiervoor onder g. k. Wat gebeurt er als u uw samenlevingsovereenkomst beëindigt? Beëindigen u en uw partner uw samenlevingsovereenkomst, dan is het partnerpensioen dat u hebt opgebouwd totdat u uit elkaar gaat, voor uw ex-partner. Zie hiervoor onder g. Als u en uw partner uw samenlevingsovereenkomst beëindigen, heeft dit geen gevolgen voor uw ouderdomspensioen. De wet zegt namelijk niets over deze vorm van uit elkaar gaan. l. Wat gebeurt er als u arbeidsongeschikt wordt? Wordt u tijdens de arbeidsovereenkomst met Syngenta langdurig ziek? Dan zijn twee dingen van belang: Uw pensioenopbouw gaat de eerste twee jaar gewoon door.

7 Daarna kunt u vrijstelling van premiebetaling krijgen. - Uw pensioenopbouw gaat door Volgens de wet of CAO krijgt u meestal de eerste twee jaar uw salaris geheel of gedeeltelijk doorbetaald zolang de arbeidsovereenkomst bestaat. In ieder geval gaat uw pensioenopbouw gewoon door op basis van het salaris in uw arbeidsovereenkomst. Uw inkomenssituatie en uw pensioenopbouw verandert pas als u van het UWV een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) krijgt. - Vrijstelling van premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid Wordt u tijdens uw arbeidsovereenkomst met Syngenta arbeidsongeschikt? En krijgt u tijdens deze arbeidsovereenkomst recht op een WIA-uitkering die hoort bij een arbeidsongeschiktheid van minimaal 45%? Dan krijgt u vrijstelling van premiebetaling. Geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Deze premievrijstelling zit standaard in de pensioenovereenkomst met de verzekeraar. U betaalt dan ook geen werknemersbijdrage meer voor dat deel. De pensioenopbouw met uitzondering van de indexatie voor dat deel gaat gewoon door. Het Pensioenfonds moet dan wel weten dat u recht hebt gekregen op een WIA-uitkering. De vrijstelling is afhankelijk van het arbeidsongeschiktheidspercentage vermeld in uw WIA-uitkering. Komt er een einde aan uw arbeidsovereenkomst? Dan blijft uw premievrijstelling van kracht zolang u deze WIA-uitkering krijgt. De premievrijstelling of het deel daarvan zal alleen niet meer stijgen als de WIA-uitkering stijgt. De premievrijstelling zal wel dalen als het arbeidsongeschiktheidspercentage daalt resp. vervallen als het beneden de 45% komt. Meer informatie over vrijstelling van premiebetaling bij arbeidsongeschiktheid vindt u in het pensioenreglement. - In welke gevallen geldt er geen vrijstelling van premiebetaling Als het arbeidsongeschiktheidspercentage minder is dan 45% en bijvoorbeeld als u al arbeidsongeschikt was op het moment dat deze pensioenovereenkomst inging. Of als u arbeidsongeschikt wordt door oorlog of terrorisme. Meer informatie hierover staat in het pensioenreglement. - Let op: Vrijstelling van premiebetaling wegens arbeidsongeschiktheid is een risicodekking. Dit houdt in dat premievrijstelling alleen geldt tijdens uw dienstverband met Syngenta. Op het moment dat u uit dienst gaat stopt de risicodekking namelijk. Een reeds verleende vrijstelling van premiebetaling komt bij uitdiensttreding niet te vervallen, maar duurt voort zolang en in de mate dat de arbeidsongeschiktheid voortduurt. m. Wat gebeurt er als u alleen achterblijft? Overlijdt uw partner tijdens uw arbeidsovereenkomst met Syngenta? Dan gebeurt het volgende: Syngenta blijft gewoon premie betalen. U betaalt gewoon uw werknemersbijdrage. Hebt u op uw pensioendatum geen nieuwe partner? Dan kunt u op uw pensioendatum partnerpensioen ruilen voor hoger ouderdomspensioen voor uzelf. Het partnerpensioen komt anders te vervallen. Hoe dit hogere ouderdomspensioen wordt berekend, leest u in het pensioenreglement.

8 Hoofdstuk 3. Wijzigingen in uw werksituatie. a. Wat gebeurt er als er iets verandert in uw werksituatie. Tijdens uw arbeidsovereenkomst met Syngenta kan uw werksituatie veranderen. U kunt bijvoorbeeld meer of minder gaan werken, met verlof gaan of ergens anders gaan werken. In dit hoofdstuk leest u wat hiervan de gevolgen zijn voor uw pensioen. b. Wat gebeurt er met uw pensioen als u met verlof gaat? Afhankelijk van de reden van dit verlof kan het gevolgen hebben voor uw pensioenopbouw. Wij verwijzen hiervoor naar de documentatie over de verlofregelingen van Syngenta. c. Wat gebeurt er met uw pensioen als u meer gaat verdienen? Gaat u meer verdienen? Dan bouwt u ook meer ouderdoms-, partner- en wezenpensioen op. Het pensioen dat u opbouwt hangt namelijk af van uw salaris. En u betaalt een hogere werknemersbijdrage. Want ook uw bijdrage hangt mede af van uw salaris. De salarisverhoging en de werknemersbijdrage worden niet direct verwerkt. Dit geschiedt jaarlijks op 1 januari van het jaar erop volgend. Vanaf dat moment bouwt u dus meer pensioen op. Als uw salarisstijging per 1 januari ingaat, dan wordt deze direct verwerkt. Voor het partnerpensioen, het wezenpensioen en de premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid telt een salarisstijging tot maximaal 25% mee tenzij met de verzekeraar andere afspraken gemaakt worden. d. Wat gebeurt er met uw pensioen als u meer of minder gaat werken? - Meer werken Gaat u meer werken? Dan bouwt u vanaf dat moment meer pensioen op en betaalt u een hogere werknemersbijdrage. Want uw bijdrage is mede afhankelijk van uw salaris. Syngenta betaalt dan ook een hogere eigen bijdrage. - Minder werken Gaat u minder werken? Dan bouwt u vanaf dat moment minder pensioen op en betaalt u een lagere werknemersbijdrage. Syngenta betaalt dan ook een lagere eigen bijdrage. e. Wat gebeurt er als u uit dienst gaat? Komt er een einde aan uw arbeidsovereenkomst? Dan betaalt Syngenta vanaf dat moment geen premie meer. En u betaalt geen werknemersbijdrage meer. Het is niet mogelijk om deze premie zelfstandig te gaan betalen. De opbouw van uw pensioen houdt dus op. Uw opgebouwde pensioen blijft premievrij bij de herverzekeraar, Delta Llyod Levensverzekeringen N.V. (hierna: Delta Lloyd), staan, en neemt alleen nog toe door eventuele toeslagen van het Pensioenfonds (zie het onderdeel Voorwaardelijke toeslagverlening in uw startbrief). Op uw pensioendatum ontvangt u ouderdomspensioen. Als u overlijdt, ontvangt uw partner partnerpensioen en ontvangen uw kinderen wezenpensioen. Is het ouderdomspensioen een klein pensioen? Dan kan Delta Lloyd, onder voorwaarden, besluiten om het ouderdoms- en het bijbehorende partner- en wezenpensioen na twee jaar af te kopen. Een ouderdomspensioen is klein als het op de ingangsdatum minder bedraagt dan 406,44 per jaar (in 2008). Na inhouding van belasting en premies wordt de afkoopwaarde aan u uitgekeerd. Hoe de afkoopwaarde wordt vastgesteld, staat in het pensioenreglement. Had u voor het einde van uw arbeidsovereenkomst vrijstelling van premiebetaling wegens arbeidsongeschiktheid? Kijk dan bij hoofdstuk 2 punt l. f. Wat gebeurt er als u in dienst treedt bij een andere werkgever? Treedt u in dienst bij een nieuwe werkgever? Dan biedt deze u waarschijnlijk ook een pensioenvoorziening aan. Zodra u gaat deelnemen in die pensioenregeling, kunt u ervoor kiezen om bij Delta Lloyd opgebouwde pensioen over te dragen naar de pensioenregeling van de nieuwe pensioenuitvoerder mee te nemen. Dit heet waardeoverdracht. U kunt ook waarde overdragen als u een zelfstandig beroep gaat uitoefenen waarvoor een beroepspensioenregeling geldt. Pensioen of kapitaal dat u hebt opgebouwd bij vorige werkgevers of in een beroepspensioenregeling kunt u ook overdragen naar de nieuwe pensioenregeling van de nieuwe pensioenuitvoerder.

9 U kunt alleen waarde overdragen als die op of na 8 juli 1994 is achtergebleven in de pensioenregeling van een vorige werkgever. De waardeoverdracht kunt u regelen door binnen 6 maanden na opname in de nieuwe pensioenregeling bij de nieuwe pensioenuitvoerder een verzoek in te dienen en het daarvoor bestemde formulier in te vullen. g. Wat gebeurt er als uw werkgever de premie niet meer kan betalen of het bedrijf stopt? Gaat het financieel slecht met uw werkgever? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw pensioenopbouw. - Betalingsvoorbehoud In geval van ingrijpende wijzigingen kan Syngenta besluiten om de betaling van de premie te stoppen, bijvoorbeeld als de doorbetaling kan leiden tot faillissement van het bedrijf. Uw werkgever kan de premiebetaling geheel of gedeeltelijk stopzetten. Tijdelijk of permanent. Betaalt uw werkgever uw salaris wel gewoon door? Dan gaat de inhouding van uw werknemersbijdrage ook door. Syngenta moet uw bijdrage dan betalen aan het Pensioenfonds. Doordat uw werkgever niet meer meebetaalt, bouwt u wel minder pensioen op. Het partnerpensioen en wezenpensioen blijven verzekerd, voorzover dat kan met uw bijdrage. Als deze situatie zich voordoet dan brengt het Pensioenfonds u daarvan direct schriftelijk op de hoogte. Als het nodig is, krijgt u een aangepaste startbrief. - Permanente stopzetting premiebetaling Betaalt Syngenta u geen salaris meer? Dan stopt de premiebetaling. Het pensioenfonds laat u weten of en zo ja wanneer dit gevolgen heeft voor uw pensioenopbouw en dekking van uw pensioenen.

10 Hoofdstuk 4. Wat moet u doen als er iets verandert in uw situatie. In dit hoofdstuk wordt aangegeven wat u moet doen als er dingen veranderen in uw persoonlijke situatie of werksituatie. a. Wanneer hoeft u niets te doen? U hoeft niets te doen als u en uw partner uit elkaar gaan en niet willen afwijken van wat de wet voorschrijft. De herverzekeraar van het Pensioenfonds krijgt automatisch bericht van de Burgerlijke Stand of het Huwelijksgoederenregister. U moet uw ouderdomspensioen delen met uw ex-partner. En het Pensioenfonds kent het bijzonder partnerpensioen toe aan uw ex-partner (zie hoofdstuk 2 punt g). NB. Bij beëindiging van een samenlevingsovereenkomst moet u wel actie ondernemen. Zie hierna bij punt b onderdeel 7. b. Wanneer moet u actie ondernemen? U moet actie ondernemen als: u gebruik wilt maken van keuzemogelijkheden in uw pensioenovereenkomst (zoals vermeld onder punt 1 tot en met punt 3); u en uw partner uit elkaar gaan en afwijkende afspraken hebben gemaakt met betrekking tot de verdeling van het ouderdomspensioen en/of het bijzonder partnerpensioen ( zoals vermeld onder punt 4 tot en met punt 6); u en uw partner een samenlevingsovereenkomst hebben en uit elkaar gaan (zoals vermeld onder punt 7). 1. Hoe regelt u ouderdomspensioen in plaats van partnerpensioen? Wilt u een hoger ouderdomspensioen in plaats van partnerpensioen? Meld dit dan uiterlijk zes maanden voor uw pensioendatum schriftelijk bij het Pensioenfonds. Gebruik hiervoor het wijzigingsformulier. Dit kunt u bij de administrateur van het Pensioenfonds krijgen. Hij berekent hoeveel extra ouderdomspensioen u kunt aankopen. De rekenmethode staat ook in het pensioenreglement. 2. Hoe regelt u waardeoverdracht naar deze pensioenregeling? Wilt u waardeoverdracht van opgebouwd pensioen of kapitaal in oude pensioenregelingen naar deze pensioenregeling, dan kunt u het Pensioenfonds verzoeken om informatie hierover. Het verzoek tot waardeoverdracht dient uiterlijk binnen zes maanden na aanvang deelname in deze pensioenregeling bij het Pensioenfonds ingediend te worden. Besluit u tot waardeoverdracht van een eerder opgebouwd pensioen of kapitaal overdragen naar deze pensioenovereenkomst? Dan moet u dat doorgeven aan het Pensioenfonds binnen twee maanden nadat u de informatie hierover heeft ontvangen. Overschrijdt u de genoemde termijnen? Dan hebt u geen recht meer op waardeoverdracht. Opgebouwd pensioen of kapitaal blijft dan staan bij de vorige pensioenuitvoerder(s). Voor de waardeoverdracht hoeft u niets te betalen. 3. Hoe regelt u waardeoverdracht bij vertrek naar een nieuwe werkgever? Wilt u waardeoverdracht van bij Delta Lloyd opgebouwd pensioen naar de pensioenregeling van een nieuwe werkgever? Dan kunt u de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever verzoeken om informatie over waardeoverdracht. Dit verzoek dient uiterlijk binnen zes maanden na aanvang deelname in de pensioenregeling bij de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever ingediend te worden. Van de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever ontvangt u dan informatie. Binnen twee maanden nadat u de informatie hierover heeft ontvangen moet u de waardeoverdracht aanmelden bij die nieuwe pensioenuitvoerder. Overschrijdt u de genoemde termijnen? Dan hebt u geen recht meer op waardeoverdracht. Opgebouwd pensioen blijft dan staan bij Delta Lloyd. Voor de waardeoverdracht hoeft u niets te betalen. 4. Hoe regelt u overdracht van bijzonder partnerpensioen door uw ex-partner? Wil uw ex-partner het bijzonder partnerpensioen overdragen aan uw eerdere of latere partner? Dan kan uw ex-partner dit regelen in een notariële akte. Heeft uw ex-partner dit eenmaal geregeld, dan kan hij of zij dit niet terugdraaien. De regeling geldt alleen met instemming van het Pensioenfonds. 5. Hoe regelt u andere afspraken over partnerpensioen en de verdeling van ouderdomspensioen? Gaan u en uw partner uit elkaar? En wilt u andere afspraken maken dan de wet voorschrijft over het partnerpensioen of de verdeling van het ouderdomspensioen? Dan moet u de afspraken vastleggen in

11 de huwelijkse voorwaarden, in de voorwaarden van een geregistreerd partnerschap of in de voorwaarden van de samenlevingsovereenkomst. Ook kunt u de afspraken opnemen in het echtscheidingsconvenant. Of in de overeenkomst die uw geregistreerd partnerschap of gezamenlijke huishouding beëindigt. U moet van het Pensioenfonds dan wel vooraf een schriftelijke verklaring vragen dat zij de afwijkende afspraak wil uitvoeren. Zonder die verklaring geldt de afspraak niet. Ook moet u een kopie van deze tussen u en ex-partner vastgelegde afspraak toesturen aan het Pensioenfonds. 6. Hoe regelt u de rechtstreekse uitkering van uw ouderdomspensioen (50%) aan uw ex-partner? Gaan u en uw partner uit elkaar? Dan heeft uw ex-partner recht op een deel van uw ouderdomspensioen. Wilt u of uw ex-partner of u beiden dat dit deel rechtstreeks wordt uitgekeerd aan uw ex-partner, zonder uw tussenkomst? Dit kunt u regelen met een overheidsformulier dat u kunt opvragen bij bibliotheken, advocaten, Postbus 51 of het Ministerie van Justitie. Binnen twee jaar nadat u en uw partner officieel uit elkaar zijn gegaan, moet het Pensioenfonds dit formulier hebben ontvangen van u, uw ex-partner of u beiden. De beëindiging van uw relatie is officieel door de inschrijving van uw echtscheiding of beëindiging van uw geregistreerd partnerschap bij de Burgerlijke Stand. Of de inschrijving van scheiding van tafel en bed in het Huwelijksgoederenregister. 7. Hoe regelt u uw pensioenzaken als u uit elkaar gaat bij een samenlevingsovereenkomst? Beëindigen u en uw partner uw samenlevingsovereenkomst? Geef dit dan door aan het Pensioenfonds via het wijzigingsformulier. Dit formulier kunt u krijgen bij de administrateur van het Pensioenfonds. Beëindiging van uw samenlevingsovereenkomst heeft gevolgen voor het partnerpensioen.

12 Hoofdstuk 5. Bij wie u moet zijn als u iets wilt wijzigen, advies wil of een klacht wil indienen. Hebt u na het lezen van deze pensioenbrochure vragen of wilt u meer informatie? Of hebt u een klacht over Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland? Hieronder leest u bij wie u terecht kunt. a. Wilt u meer informatie of advies over uw pensioenovereenkomst? Neem dan contact op met: De administrateur van de Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland, mevrouw Yvonne Bloem, Postbus 2, 1600 AA Enkhuizen. Telefoonnummer (0228) of yvonne.bloem@syngenta.com. U kunt ook contact opnemen met onze herverzekeraar. Dat is Delta Lloyd Levensverzekering NV. Afdeling Collectieve pensioenen, Postbus 1000, 1000 BA Amsterdam. Telefoon Wilt u informatie over pensioen en pensioenopbouw in het algemeen? Dan kunt u hierover het beste contact opnemen met uw financieel adviseur. b. Wilt u een klacht indienen over of heeft u een geschil met uw pensioenuitvoerder?. Heeft u een klacht over of een geschil met de Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland of over de herverzekeraar Delta Lloyd Levensverzekering N.V.? Dan kunt u deze voorleggen aan: Het bestuur van Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland, Postbus 2, 1600 AA Enkhuizen. Hiervoor is een klachten- en geschillenprocedure beschikbaar, de administrateur kan u hier over inlichten. - Een klacht kan betrekking hebben op het gedrag van mensen (bestuur of uitvoering), die belast zijn met de uitvoering van de pensioenregeling. - Een geschil kan betrekking hebben op de interpretatie van bepalingen in de pensioenregeling en/of afspraken. Laatste update,

Pensioenstartbrief. Tauw Group B.V. en de gelieerde onderneming Tauw B.V. (Facultatief anw-hiaatpensioen vanaf 1-1-2015)

Pensioenstartbrief. Tauw Group B.V. en de gelieerde onderneming Tauw B.V. (Facultatief anw-hiaatpensioen vanaf 1-1-2015) Pensioenstartbrief Tauw Group B.V. en de gelieerde onderneming Tauw B.V. (Facultatief anw-hiaatpensioen vanaf 1-1-2015) Inhoudsopgave Leeswijzer 3 1 Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? 4 a Wat is pensioen?

Nadere informatie

Pensioenstartbrief. Syngenta Crop Protection B.V.

Pensioenstartbrief. Syngenta Crop Protection B.V. Pensioenstartbrief Syngenta Crop Protection B.V. Inhoudsopgave Leeswijzer 3 1 Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? 4 a Wat is pensioen? 4 b Wat heeft uw werkgever voor u geregeld? 4 c Hoe wordt uw pensioen

Nadere informatie

Pensioenstartbrief. Tauw

Pensioenstartbrief. Tauw Pensioenstartbrief Tauw Inhoudsopgave Leeswijzer 1. Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? a. Wat is pensioen? b. Wat heeft uw werkgever voor u geregeld? c. Hoe wordt uw pensioen opgebouwd? d. Hoe wordt

Nadere informatie

Pensioenstartbrief Anw-hiaatpensioen. Bayer B.V

Pensioenstartbrief Anw-hiaatpensioen. Bayer B.V Pensioenstartbrief Anw-hiaatpensioen Bayer B.V Inhoudsopgave Leeswijzer 1. Hoe ziet de pensioenovereenkomst eruit? a. Wat houdt het Anw-hiaatpensioen in? b. Hoe wordt de premie berekend? c. Is het pensioen

Nadere informatie

Pensioenstartbrief. Syngenta Treasury N.V. Basisregeling

Pensioenstartbrief. Syngenta Treasury N.V. Basisregeling Pensioenstartbrief Syngenta Treasury N.V. Basisregeling Inhoudsopgave Leeswijzer 4 1 Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? 5 a Wat is pensioen? 5 b Wat heeft uw werkgever voor u geregeld? 5 c Hoe wordt

Nadere informatie

Pensioenstartbrief. Tauw. Anw-hiaatpensioen

Pensioenstartbrief. Tauw. Anw-hiaatpensioen Pensioenstartbrief Tauw Anw-hiaatpensioen Inhoudsopgave Leeswijzer 1 Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? a. Wat is pensioen? b. Wat is vrijwillig pensioen? c. Wat heeft uw werkgever voor u geregeld?

Nadere informatie

Pensioenstartbrief Bayer B.V.

Pensioenstartbrief Bayer B.V. Pensioenstartbrief Bayer B.V. Inhoudsopgave Leeswijzer 1. Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? a. Wat is pensioen? b. Wat heeft uw werkgever voor u geregeld? c. Hoe wordt uw pensioen opgebouwd? d. Wat

Nadere informatie

Pensioenstartbrief 2015

Pensioenstartbrief 2015 Pensioenstartbrief 2015 1 Inhoudsopgave p. Leeswijzer 4 1. Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? 5 a. Wat is pensioen? 5 b. Wat heeft uw werkgever voor u geregeld? 5 c. Hoe wordt uw pensioen gefinancierd?

Nadere informatie

Pensioenstartbrief. Tauw Group B.V. en de gelieerde onderneming Tauw B.V. (CDC vanaf 1-1-2015)

Pensioenstartbrief. Tauw Group B.V. en de gelieerde onderneming Tauw B.V. (CDC vanaf 1-1-2015) Pensioenstartbrief Tauw Group B.V. en de gelieerde onderneming Tauw B.V. (CDC vanaf 1-1-2015) Inhoudsopgave Leeswijzer 4 1 Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? 5 a Wat is pensioen? 5 b Wat heeft uw

Nadere informatie

STICHTING PENSIOENFONDS. Pensioenstartbrief 2015. Blad 1 Maart 2015 versie 1.0

STICHTING PENSIOENFONDS. Pensioenstartbrief 2015. Blad 1 Maart 2015 versie 1.0 2015 Blad 1 Maart 2015 versie 1.0 Inhoudsopgave Leeswijzer 4 1. Hoe ziet uw pensioenovereenkomst eruit? 5 a. Wat is pensioen? 5 b. Wat heeft uw werkgever voor u geregeld? 5 c. Hoe wordt uw pensioen opgebouwd?

Nadere informatie

Betreft: Startbrief in verband met toetreding tot de pensioenregeling

Betreft: Startbrief in verband met toetreding tot de pensioenregeling Yvonne Bloem Administrateur Stichting Pensioenfonds Syngenta Nederland Westeinde 62 Postbus 2 1600 AA Enkhuizen Tel. 0228-366 435 Fax. 0228-366 445 yvonne.bloem@syngenta.com Betreft: Startbrief in verband

Nadere informatie

Wat krijgt u in deze pensioenregeling?

Wat krijgt u in deze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Conservatrix. U bouwt vanaf 1 juni 2008 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw

Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds. Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw Uw pensioen bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds Waterrecreatie en de Kunststoffen en Houten Jachtbouw 3 Welkom! Informatie over uw pensioenregeling bij Stichting Bedrijfstakpensioenfonds voor de sector

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

Uw Pensioenstartbrief Arbeidsongeschiktheidspensioen

Uw Pensioenstartbrief Arbeidsongeschiktheidspensioen Datum 1 april 2016 Uw Pensioenstartbrief Uw startbrief van uw arbeidsongeschiktheidsverzekering (arbeidsongeschiktheidspensioen) In deze startbrief leest u wat uw pensioenovereenkomst voor een uitkering

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Hoe is uw Pensioen geregeld?

Hoe is uw Pensioen geregeld? Hoe is uw Pensioen geregeld? Welkom bij de Onderlinge s-gravenhage. U bouwt vanaf 01-06-2016 pensioen bij ons op. Dit doet u via uw werkgever . Elke werkgever heeft zijn eigen pensioenregeling.

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van je werknemer Wat betekent dat voor je en jouw werknemer? Situatie Actie Nieuw in dienst Je meldt jouw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS

CHECKLIST VOOR WERKGEVERS Er verandert iets in de werksituatie van uw werknemer Wat betekent dat voor u en uw werknemer? Situatie Nieuw in dienst Actie U meldt uw werknemer aan via de mutatiebestanden. Hij krijgt van ons binnen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op? 1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Als u met pensioen gaat, dan ontvangt u een ouderdomspensioen. Het ouderdomspensioen gaat standaard in op uw 65-ste. Partnerpensioen Als u overlijdt,

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? 2. Wat krijgt u niet in onze pensioenregeling? 3. Hoe bouwt u pensioen op? 1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Als u met pensioen gaat, dan ontvangt u een ouderdomspensioen. Op uw pensioendatum koopt u met het opgebouwde pensioenkapitaal een ouderdomspensioen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden Veelgestelde vragen en antwoorden Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw

Nadere informatie

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT.

BEWAAR UW PENSIOENOVERZICHT ZORGVULDIG. LEES OOK DE TOELICHTING. DEZE IS ONDERDEEL VAN HET UNIFORM PENSIOENOVERZICHT. Stand per 31 december 2008 Uw pensioenregeling bij Bijvoorbeeld N.V. Uitkeringsovereenkomst Voorbeeldwerkgever B.V. Kenmerk: 987456 U krijgt elk jaar een pensioenoverzicht omdat u deelneemt in een pensioenregeling

Nadere informatie

Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt.

Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt. Startbrief Deelnemen aan de pensioenregeling van bpf GBP Wat is pensioen? Pensioen is inkomen voor als u later stopt met werken. Pensioen is ook inkomen voor uw nabestaanden als u overlijdt. Pensioen bestaat

Nadere informatie

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij De Ahold Pensioenregeling 2004 voor werknemers van Ahold Coffee Company op wie de CAO voor de Suikerverwerkende industrie van toepassing is 1 Waarom? Met

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2019 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Februari 2019 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er

Nadere informatie

Leeswijzer Uniform Pensioenoverzicht 2017 Deelnemers Uitkeringsovereenkomst

Leeswijzer Uniform Pensioenoverzicht 2017 Deelnemers Uitkeringsovereenkomst Leeswijzer Uniform Pensioenoverzicht 2017 Deelnemers Uitkeringsovereenkomst Jaarlijks ontvangt u van ons een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Dit overzicht laat zien welk bedrag u kunt verwachten als u

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat u moet weten over uw pensioen Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN...

VERGEET NIET UIT TE CHECKEN... Deze brochure is onderdeel van de brochurereeks over pensioen van Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM en is bedoeld voor deelnemers aan het pensioenreglement 2006. Hiertoe behoren KLM-medewerkers in een

Nadere informatie

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl

Welkomstbrief. Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Welkomstbrief Meer weten? Kijk op pensioentextielverzorging.nl Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Welke informatie krijg je over je pensioen? 4 1.2 Wat is pensioen? 4 1.3 Welke pensioenregeling heb je? 4 1.4 Heb

Nadere informatie

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort

Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Jouw Delta Lloyd Pensioen in het kort Deze brochure is bedoeld voor alle medewerkers van Delta Lloyd die 18 jaar of ouder zijn en geeft je een goed overzicht van je pensioenregeling. Jouw Delta Lloyd Pensioen

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen?

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015. Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Welke gebeurtenissen beïnvloeden uw pensioen? Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u inzicht in wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid. In dit overzicht staat ook wat uw eventuele partner

Nadere informatie

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling

Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Toelichting op het pensioenoverzicht 2010 KPN Uitkeringsovereenkomst voor de middelloonregeling Wat u moet weten over uw pensioen Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw

Mijn pensioenregeling Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw Mijn pensioenregeling 2017 Alles over uw pensioen in de houtverwerkende industrie en jachtbouw januari 2017 Inhoud 1. Alstublieft! Uw pensioenregeling Pensioen hoort bij uw werk. Misschien staat u er nu

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw,

Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Hoe is uw pensioen geregeld? Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Pensioenfonds Hoogovens! U bouwt kapitaal op in onze nettopensioenregeling. Dit doet u via uw werkgever naast uw deelname aan de collectieve

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Uitkeringsovereenkomst Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft u duidelijkheid over wat u krijgt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

delta lloyd pensioenfonds

delta lloyd pensioenfonds delta lloyd pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld Pensioen 1-2-3 bestaat uit 3 lagen. Dit is laag 2. Laag 1 De pensioenregeling in vijf minuten biedt een kort overzicht van de belangrijkste informatie

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Toelichting Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Dit pensioenoverzicht ontvangt u omdat

Nadere informatie

Trouwen en samenwonen. Lees alles over het pensioen voor uw partner

Trouwen en samenwonen. Lees alles over het pensioen voor uw partner Trouwen en samenwonen Lees alles over het pensioen voor uw partner 2 Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook

Nadere informatie

Uit elkaar. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen

Uit elkaar. Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen Uit elkaar Lees alles over de gevolgen voor uw pensioen 2 Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook vindt u hier

Nadere informatie

Stand per datum einde deelneming 01-01-2012 GarantiePlusPensioen

Stand per datum einde deelneming 01-01-2012 GarantiePlusPensioen Uniform Pensioenoverzicht einde deelneming 2012 Stand per datum einde deelneming 01-01-2012 Product GarantiePlusPensioen Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Soort overeenkomst premieovereenkomst

Nadere informatie

Extra partnerpensioen. Lees alles over ANW Pensioen

Extra partnerpensioen. Lees alles over ANW Pensioen Extra partnerpensioen Lees alles over ANW Pensioen 2 Leeswijzer Deze brochure is opgebouwd uit vier delen: Wat houdt 1. Wat houdt in? In dit eerste deel vindt u algemene informatie. Ook vindt u hier informatie

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld?

Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Het Goede Voorbeeld Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt

Nadere informatie

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden

Pensioen voor uw gezin. Wat er is geregeld voor uw nabestaanden Pensioen voor uw gezin Wat er is geregeld voor uw nabestaanden 3 Inhoud U bent deelnemer in de pensioenregeling van Pensioenfonds Hoogovens. Als u overlijdt, laat u misschien een partner en kinderen achter.

Nadere informatie

U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u met pensioen gaat en stopt pas als u overlijdt.

U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u met pensioen gaat en stopt pas als u overlijdt. 17 september 2016 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt bij ons een levenslang ouderdomspensioen op. Dit pensioen krijgt u uitbetaald zodra u met pensioen gaat en stopt pas als

Nadere informatie

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM

Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Stichting Algemeen Pensioenfonds KLM Q&A Pensioensessies Cargo nieuwe deelnemers vanuit Martinair Maart en april 2014 Amstelveen, 10 april 2014 Inhoud 1 Q&A 3 1.1 Wettelijke bepalingen 3 1.2 Waardeoverdracht

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling

Stichting Pensioenfonds Trespa. Brochure Pensioenregeling Brochure Pensioenregeling Wat houdt de brochure Pensioenregeling in? De brochure maakt deel uit van de startbrief. In de brochure wordt de pensioenregeling in begrijpelijke taal toegelicht aan de hand

Nadere informatie

VOOR PARTNER & KINDEREN

VOOR PARTNER & KINDEREN & KINDEREN Voor uw naasten Wij bieden verschillende voorzieningen voor uw partner en kinderen. Daarmee kunt u ervoor zorgen dat zij financieel verzorgd achterblijven als u komt te overlijden. In deze brochure

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie

Overlijden Wat ontvangen uw nabestaanden?

Overlijden Wat ontvangen uw nabestaanden? Overlijden Wat ontvangen uw nabestaanden? Pensioenfonds 2 Inhoud Vooraf 4 3 Uw partner en het partnerpensioen 5 Partner 5 Overlijden tijdens uw dienstverband 5 Overlijden na beëindiging van uw dienstverband

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS

Uit elkaar STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS STICHTING BEDRIJFSTAKPENSIOENFONDS ZORGVERZEKERAARS Over deze brochure Deze brochure is bedoeld voor SBZ-deelnemers. Om de brochure leesbaar te houden, hebben we het daarom over u. Als we uw ex-partner

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Werkt u in deeltijd of gaat u in deeltijd werken, dan bouwt u vanaf dat moment naar rato pensioen op.

Werkt u in deeltijd of gaat u in deeltijd werken, dan bouwt u vanaf dat moment naar rato pensioen op. 7 juni 2016 Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen U bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Cargill. Standaard krijgt u dit ouderdomspensioen vanaf uw 67e

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basispakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u

Nadere informatie

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345

Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006 Referentienummer 12345 Uniform Pensioenoverzicht 2015 Stand per 31-12-2014 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst Werkgever Werkgever Contractnummer 1111 Polisnummer 1234-0001, 1234-0006

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling?

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling? Startbrief Deze startbrief bestaat uit 3 delen: Algemeen, Basisregeling en Plusregeling. 1. Algemeen Uw werkgever: Tentoo Collective Freelance & Flex B.V. Uw pensioenuitvoerder: ABN AMRO Pensioenen Soort

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345

A. Voorbeeld. Contractnummer 1111 Polisnummer , Referentienummer 12345 Voorbeeld Uniform Pensioenoverzicht 2016 Stand per 31-12-2015 Pensioenuitvoerder Onderlinge 's-gravenhage Pensioenovereenkomst premieovereenkomst o.b.v. kapitaal brutopensioenregeling Werkgever Werkgever

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Beleggingspakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

PENSIOENBROCHURE Nielsen Nederland

PENSIOENBROCHURE Nielsen Nederland STICHTING PENSIOENFONDS VNU PENSIOENBROCHURE Nielsen Nederland Bijlage bij Startbrief INHOUDSOPGAVE Pagina Wat is pensioen? 1 Inleiding 1 1. Wanneer bouw ik ouderdomspensioen op? 2 2. Wanneer kan ik met

Nadere informatie

Scheiden of einde relatie

Scheiden of einde relatie Scheiden of einde relatie Net zo goed als trouwen en gaan samenwonen, heeft ook het einde van een relatie of een scheiding gevolgen voor je pensioen. Inleiding Het is nooit de bedoeling, maar we weten

Nadere informatie

Pensioen 1-2-3 Voorbeeldteksten laag 2 voor DC-regelingen VOORBEELDTEKST

Pensioen 1-2-3 Voorbeeldteksten laag 2 voor DC-regelingen VOORBEELDTEKST Pensioen 1-2-3 Voorbeeldteksten laag 2 voor DC-regelingen Oktober 2015 Dit document bevat per icoon een voorbeeldtekst voor laag 2 van een Pensioen 1-2-3 voor een DC-regeling. U mag de teksten redactioneel

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering en arbeidsongeschiktheid.

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht gewezen deelnemer

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht gewezen deelnemer Toelichting Uniform Pensioenoverzicht gewezen deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Op dit pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt

Nadere informatie

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij

Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij Ik wil dat mijn pensioen goed geregeld is, want alleen AOW lijkt me niet genoeg Connie Becker, verkoopspecialist en caissière Albert Heijn Uw pensioen komt elke dag een stukje dichterbij De Ahold Pensioenregeling

Nadere informatie

Pensioen Voorbeeldteksten laag 1 voor nettopensioenregeling VOORBEELDTEKST

Pensioen Voorbeeldteksten laag 1 voor nettopensioenregeling VOORBEELDTEKST Pensioen 1-2-3 Voorbeeldteksten laag 1 voor nettopensioenregeling Augustus 2016 Dit document bevat per icoon een voorbeeldtekst voor laag 1 van een Pensioen 1-2-3 voor een nettopensioenregeling. U mag

Nadere informatie

Pensioenreglement Bewust Pensioen

Pensioenreglement Bewust Pensioen 1 Pensioen in Nederland 2 Mijn Bewust Pensioen 3 Belangrijke gebeurtenissen voor uw pensioen 4 Belangrijke gebeurtenissen, nadat uw deelname aan deze pensioenregeling is gestopt 5 U gaat met pensioen 6

Nadere informatie

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht

Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Toelichting Uniform Pensioenoverzicht Wat u moet weten over uw pensioen Op het Uniform Pensioenoverzicht staan de bedragen die u ontvangt bij pensionering

Nadere informatie

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Trouwen of samenwonen www.pensioenfondsrobeco.nl 25 juni 2017 3 Ga je trouwen of samenwonen? Van harte gefeliciteerd, dat is een mooie investering in je

Nadere informatie

Trouwen of samenwonen

Trouwen of samenwonen Pensioenfonds Robeco Investeer ook even in jezelf Trouwen of samenwonen www.pensioenfondsrobeco.nl 1 april 2018 Trouwen of samenwonen Trouwen of samenwonen 3 Ga je trouwen of samenwonen? Van harte gefeliciteerd,

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze netto pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze netto pensioenregeling? Hoe is je pensioen geregeld? Wat krijgt u in onze netto pensioenregeling? Netto ouderdomspensioen Via uw werkgever neemt u deel aan de netto pensioenregeling van ABN AMRO Pensioenfonds. Met deze regeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN. Algemeen

VEELGESTELDE VRAGEN. Algemeen Algemeen 1 Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiële situatie (en de situatie voor uw eventuele nabestaanden) bij pensionering,

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over je pensioen. Die vind

Nadere informatie