1. Groepstraining of individuele coaching: thema s met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Groepstraining of individuele coaching: thema s met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling"

Transcriptie

1 Opleidingsoverzicht IMPACT nv Groepstraining of individuele coaching: thema s met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling Assertiviteit Onderscheid leren maken tussen onderdanig (sub-assertief), agressief, manipulatief en assertief gedrag. Vaardig worden in het assertief reageren bij ongewenste situaties. Assertiviteitsdriehoek, assertieve boodschap, aandringen, "neen" zeggen, het aanpakken van patstellingen. Communicatie Inzicht bieden in het verloop van het communicatieproces en het verhogen van de communicatievaardigheid. Vaardig worden in het aanvaardbaar overtuigen van de gesprekspartner. Communicatieproces, voor- en nadelen van communicatiemiddelen, overtuigen, actief luisteren. Conflicthantering Het verwerven van inzicht in het ontstaan, het verloop en de oplossing van conflicten. Het vaardig worden in het beheren van conflicten als betrokken partij of moderator. Onderscheid tussen confrontatie en conflict, de aanpak van conflictsituaties, het omgaan met emoties en patstellingen, conflicten vermijden en / of oplossen. Succesvol peter- en meterschap Peters en meters op een enthousiaste en motiverende manier nieuwe medewerkers leren onthalen, begeleiden en verder opvolgen, rekening houdend met hun diversiteit (bedrijfservaring, niveau, ). Communicatie, bijsturen, het geven van instructies, motiveren van mensen, de verschillende soorten reacties van nieuwe medewerkers en er leren mee omgaan, het gerust stellen van nieuwe medewerkers, hen introduceren in de nieuwe bedrijfsomgeving en hen ondersteuning bieden. Klantgericht telefoneren Het vaardig worden in het klantvriendelijk telefoneren in een context van onthaal, klachtbehandeling en / of verkoop.

2 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 2. De opbouw van een goed telefoongesprek, inkomend en uitgaand. Correct en klantvriendelijk doorverwijzen. Do s en don ts bij intro en afsluiting. Klachtbehandeling aan de telefoon. De specifieke opbouw van een verkoopsgesprek. Omgaan met moeilijke personen en weerstanden. Train-de-trainer Vaardig worden in het geven van opleiding aan een individu of aan een groep, op de werkvloer of in de ruimere werkomgeving. Voor beginnende trainers de kans om praktijkervaring op te doen, voor meer ervaren trainers de stimulans tot zelfanalyse en aanpassing. De voorbereiding van de opleiding: het bepalen van de doelstelling, het opbouwen van inhoud en structuur, het kiezen van een methode, het publiek in kaart brengen, aandachtspunten voor de trainer zelf, het klaarmaken van materiaal, het naar de hand zetten van omstandigheden. De opleiding zelf: het geven van een duidelijke instructie, de basisvoorwaarden voor een goede opleiding. De evaluatie achteraf: het toetsen van resultaten. Schriftelijk rapporteren Inzicht bieden in wat een goed rapport is, wat de beperkingen zijn en wat een leesbaar rapport is. Vaardigheid bieden in het voorbereiden, opmaken en presenteren van een rapport. Waarom schriftelijk rapporteren, relatie tussen rapporteren en werk, elementen ter voorbereiding, praktische structuur, taalkundige aspecten van het rapport. Dynamisch presenteren Vaardig worden in het opmaken en het geven van een boeiende presentatie, voor elk soort publiek en gelegenheid. Theoretische achtergrond: soorten presentaties, verschillende doelstellingen, verschillende presentatiewijzen. De voorbereiding: doelen stellen, thema s afbakenen, rode draad brengen, structureren. De uitvoering: verbale en non-verbale aandachtspunten, gebruik van materiaal, interactie met het publiek, omgaan met vragen, omgaan met een moeilijk publiek. Typerend gedrag Inzicht verwerven in types van mensen. Het leren aanpassen van de eigen communicatie in functie van het type van de gesprekspartner. Types volgens Maslow, kenmerken van de types, aanpak van de types in functie van hun behoeften, omgaan met moeilijke gesprekspartners.

3 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 3. Cliëntgerichte communicatie Het vaardig worden in het aanpassen van de communicatie i.f.v. de behoeften van de gesprekspartner. Definitie cliëntgerichtheid, extrinsieke en intrinsieke behoeften, het invullen van de behoeften van de gesprekspartner. Timemanagement Het verschaffen van inzicht in de principes en de instrumenten van tijdbeheer. Vaardigheid verwerven in het plannen van de eigen tijd, het bereiken van de doelstellingen en het omgaan met tijdrovers. Principes en wetten van tijdbeheer, het beheer van prioriteiten, het plannen van de eigen tijd, agendabeheer, het gebruiken van een activiteitenlijst, omgaan met tijdrovers, verhogen van de persoonlijke efficiëntie. Samenwerken Het verhogen van de eigen communicatievaardigheden om tot een optimale samenwerking te komen met de eigen medewerkers, collega s en de hiërarchie. Het communicatieproces, het bepalen van de regels van goede communicatie en overtuigen, de gesprekspartner correct leren inschatten en de eigen communicatie hierop afstemmen, hierop reageren op een assertieve manier. Leren samenwerken via Leren samenwerken op een constructieve manier. Het verhogen van de eigen communicatievaardigheden, zowel verbaal als non-verbaal. Observatieoefeningen en grondwerk met paarden in de weide en in de piste waarbij de klemtoon gelegd wordt op constructief, assertief en aangenaam samenwerken met anderen. Het ontwikkelen van je emotionele intelligentie via Het in kaart brengen en ontwikkelen van de eigen emotionele intelligentie. 1. Afleggen van een test rond emotionele intelligentie, interpretatie van de resultaten, bepalen van de eigen aandachtspunten 2. Observatieoefeningen en grondwerk met paarden in de weide en in de piste waarbij de klemtoon gelegd wordt op de ontwikkelingspunten die uit de bespreking van de testresultaten naar voren zijn gekomen (enkele voorbeelden: assertiviteit, emotioneel zelfbewustzijn, omgaan met stress)

4 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 4.

5 Opleidingsoverzicht IMPACT nv Groepstraining of individuele coaching: thema s met betrekking tot management Leiding geven Inzicht verwerven in de verschillende stijlen van leiding geven en het verhogen van de vaardigheid in het voeren van de gesprekken die thuis horen binnen situationeel leidinggeven. Coaching Het situationeel leiderschapsmodel Het opleiden en het geven van systematische instructies Coaching: het sturings- en bijsturingsgesprek Motiveren: het werken aan een motiverend beleid en het voeren van een motivatiegesprek Het delegeren Het disciplinegesprek Het slecht nieuwsgesprek Leidinggeven in de praktijk Het ontwikkelen van de competenties van de medewerkers in functie van de eigen mogelijkheden en de bedrijfsdoelstellingen. Vastleggen en inschatten van competenties, opstellen van SMART objectieven en het voeren van coachingsgesprekken. Impactvol vergaderen Doelgericht en resultaatgericht kunnen vergaderen, als voorzitter en als deelnemer. De vergadering optimaal voorbereiden, 10 stappen om als voorzitter de vergadering in goede banen te leiden, overtuigend communiceren, omgaan met moeilijke gesprekspartners, 15 manieren om als deelnemer je inbreng te verhogen, tot een besluit leren komen / een probleem leren oplossen in de vergadering, de agenda en het verslag efficiënt opstellen. Emotionele intelligentie Het verwerven van inzicht in het concept van emotionele intelligentie. Het aanleren van methodes voor de ontwikkeling van de emotionele intelligentie. Het concept emotionele intelligentie, BarOn Eqi test, ontwikkeling van EQ.

6 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 6. Omgaan met veranderingen Het leren omgaan met (gewenste of ongewenste) veranderingen en het leren begeleiden en motiveren van medewerkers tijdens veranderingsprocessen. Het verloop van veranderingsprocessen, omgaan met weerstanden, aangepaste houdingen bij veranderingen, communicatie binnen verandering, slecht nieuwsgesprek. Projectmanagement Het vaardig worden in het gebruiken van instrumenten binnen het beheer van projecten en het verwerven van de noodzakelijke communicatievaardigheden. Projectplanning, mijlpalenplan, instrumenten bij projectbeheer, communicatie binnen projecten. Het voeren van selectiegesprekken Het verwerven van vaardigheid in het voorbeiden, het voeren en het evalueren van een selectie-interview. De voorbereiding van een interview, het ervaringsgericht interview, analyse van de kandidaat, omgaan met beïnvloedingsfactoren. Motiverend evalueren Inzicht verschaffen in de samenhang tussen verschillende gesprekken bij het coachen van medewerkers. Het vaardig worden in de voorbereiding van een evaluatiegesprek, het voeren ervan (zowel medewerker als evaluator), het leren opmaken van goede afspraken en het organiseren van een goede nazorg. Filosofie van het ijsbergprincipe, samenhang tussen verschillende gesprekken, basiseigenschappen en opbouw van een goed evaluatiegesprek (UNICODE), voorbereiding en objectief beoordelen, communicatietechnieken bij evalueren en feedback geven, toekomstgerichte afspraken voor motiverend evalueren. Het voeren van absenteïsmegesprekken Het verwerven van inzicht in oorzaken van absenteïsme en het vaardig worden in de aanpak hiervan. Oorzaken van absenteïsme, instrumenten voor het vermijden / verminderen van absenteïsme, verzuimdrempel verhogen, terugkeerdrempel verlagen, verzuimgesprekken, werkhervattingsgesprekken, ziektemeldingsgesprekken.

7 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 7. Financieel management voor niet-financiëlen Het verwerven van inzicht in jaarrekeningen en hun ontstaan. Een balansanalyse leren maken en interpreteren. De verwerking van transacties in een onderneming en hun invloed op de balans, de resultatenrekening, balansanalyse, ratio's. Omgaan met pesten op het werk De leidinggevenden inzicht geven in het huidige wettelijke kader met betrekking tot pesten op het werk, de deelnemers aanzetten tot een kritische houding ten opzichte van ongewenst gedrag op de werkvloer, het aanleren van de juiste houding om slachtoffers van pesten te laten praten over ongewenst gedrag, het leren opmaken van actieplannen en het leren creëren van een samenwerkingskader dat pesten op het werk voorkomt. 4 onderdelen: het wettelijk kader met betrekking tot pesten op het werk; het begeleiden van het slachtoffer; het aanpakken van de pester; samenwerken in een team. Stressmanagement In ons dagelijkse leven wordt het alsmaar belangrijker om op de juiste manier te kunnen omgaan met stress. Deze opleiding helpt je om een beter inzicht te krijgen in jezelf en biedt praktische tips in de aanpak van stress. Stress is het zout van het leven, het verband tussen stress en effectiviteit, verschillende niveaus van stressfactoren, hoe pak ik mijn stress aan (zelfanalyse & praktische tips) Teamwork & teambuilding Inzicht verwerven in basiseigenschappen van een goed team. Vaardig worden in het creëren van een goed samenwerkend team. Basiseigenschappen van een goed team, teamcommunicatie, teamleden inschatten, teamevaluatie, groepsdynamica, ingrijpen in een team als het fout loopt, teamproblemen oplossen. Teamontwikkeling via Elkaar op een andere manier leren kennen en leren om in groep door out-of-thebox te denken naar oplossingen te komen. Samenwerken op een enthousiaste en motiverende manier waarbij elke deelnemer zich betrokken voelt.

8 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 8. Samen met de collega s een fijne en ontspannende dag beleven te midden van een groen kader en een kudde paarden. Observatieoefeningen en grondwerk met paarden in de weide en in de piste waarbij de klemtoon gelegd wordt op het ontwikkelen van de groep tot een (h)echt team.

9 Opleidingsoverzicht IMPACT nv Groepstraining of individuele coaching: thema s met betrekking tot sales Effectief onderhandelen Het verwerven van inzicht in de aandachtspunten bij de voorbereiding van onderhandelingen en deze succesvol leren afronden; klantgericht leren onderhandelen vanuit een win-win situatie. De voorbereiding van een onderhandeling, principes van de win-win onderhandeling, het zoeken naar oplossingen, wat doen als de tegenpartij machtiger is of onderhandelen onmogelijk is. Verkoop Vaardig worden in het voeren van een verkoopgesprek. De voorbereiding, behoeftedetectie, argumentatie en overtuigen, afsluitingsfase, omgaan met weerstanden. Communicatie voor vertegenwoordigers Inzicht bieden in de criteria van klantgericht handelen, vaardig worden in het voeren van een verkoopsgesprek, klanten kunnen overtuigen en omgaan met weerstanden. De verschillende soorten gesprekken en hun verloop, hoe klanten overtuigen, omgaan met weerstanden, klachten en conflicten herkennen en vermijden. Klantgerichtheid Het verwerven van inzicht in de criteria waaraan klantgericht handelen moet voldoen en inzicht verwerven in het communicatieproces in functie van klantgericht handelen binnen moeilijke gesprekken. Klantgericht optreden, ook binnen beperkingen van tijd en de moeilijke aard van sommige gesprekken, functie-eisen en de 3 niveaus binnen dit optreden. Klachtbehandeling Op een gepaste, klantvriendelijke manier klachten leren behandelen. Verschillende soorten klachten, onderscheid tussen het probleem en de persoon, de rol van de medewerker en van emotionele klachtbehandeling naar rationele oplossingen.

10 Opleidingsoverzicht IMPACT nv 10.

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Training Advies - Rekrutering

Training Advies - Rekrutering Training Gobbelsrode 42, 3220 HOLSBEEK. Tel: 016/62.35.22 www.amvr.be info@amvr.be Training Advies - Rekrutering Uitgangpunten: Het eerste doel dat wij ons stellen is bij te dragen tot het succes van uw

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Syllabus Communicatie en Intergenerationele Samenwerking voor werknemers binnen de publieke sector met een leeftijd van 30-

Syllabus Communicatie en Intergenerationele Samenwerking voor werknemers binnen de publieke sector met een leeftijd van 30- Syllabus Communicatie en Intergenerationele Samenwerking voor werknemers binnen de publieke sector met een leeftijd van 30- Inleiding: De opleiding in en intergenerationele samenwerking is bedoeld voor

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35

Inleiding... 9. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 35 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Beïnvloeding van de organisatiecultuur... 13 1.2. Organisatiecultuur en organisatieklimaat... 15 1.3. Noodzaak van cultuuromslag... 16

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Organisatiecultuur... 13 1.2. Noodzaak van cultuuromslag... 15 1.3. Structuur-, cultuurdiscussie... 15 1.4. Organisatiecultuur... een

Nadere informatie

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden

COMMUNICATIE technieken. voor leidinggevenden COMMUNICATIE technieken voor leidinggevenden Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Vaardigheidsmeter Communicatie

Vaardigheidsmeter Communicatie Vaardigheidsmeter Communicatie Persoonlijke effectiviteit Teamvaardigheden Een goede eerste indruk Zelfempowerment Communiceren binnen een team Teambuilding Assertiviteit Vergaderingen leiden Anderen beïnvloeden

Nadere informatie

Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen

Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen Ontwikkelen van commercieel vermogen voor niet commerciële mensen Dat aan het doel en de missie van ondernemingen zo zelden adequate aandacht wordt gegeven is misschien de belangrijkste oorzaak van zakelijke

Nadere informatie

BBL OPLEIDINGEN HOLLANDSWERK

BBL OPLEIDINGEN HOLLANDSWERK BBL OPLEIDINGEN HOLLANDSWERK Onze BBL Opleidingen verzorgen wij in samenwerking met het ROC NOORDERPOORT. In praktijk betekent dat, dat trainers van HOLLANDSWERK de opleiding verzorgen. ROC NOORDERPOORT

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Naast de huidige in-house trainingen is er ook op individuele basis een aanbod van trainingen waaraan oio-medewerkers kunnen deelnemen. Deze trainingen zijn gericht op

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A4 December 2009 LEIDINGGEVEND A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Oplijsting technische opleidingen (1/2)

Oplijsting technische opleidingen (1/2) Oplijsting technische opleidingen (1/2) Functionele Trainingen PA + Business op te nemen in het Pers.Ontw. Plan RSPM OSS RDB ROS Mgmt trainingen Omgaan met sociale partners x x x x Functieclassificatie

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Open Opleidingen op Maat

Open Opleidingen op Maat Open Opleidingen op Maat Programma 2010 Inhoudsopgave Kalender Inleiding van de open opleidingen Assertiviteit Coaching Debiteurenbeheer Efficiënt vergaderen Evaluatie- en functioneringsgesprekken Groepsdynamica

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden

Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Verkoopvaardigheden Versie 4.1 VERVALLEN per 1-11-2011 Deelbranche(s) Aanhangwagen Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Managen versus leidinggeven... 13 1.1 Management... 13 1.2 Leiding geven... 13 1.3 Competenties en taakaspecten van de leidinggevende... 16 1.4 Samenvattend... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL

SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL Met dit spel kun je op speelse wijze nagaan of je over de juiste vaardigheden beschikt om de omgang met anderen zo prettig en effectief mogelijk te maken. Het Vaardighedenspel

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider B December 2009 PROJECTLEIDER B 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider B

Nadere informatie

Online Training Academy

Online Training Academy Online Training Academy Auteur: Natasja Jager overzicht trainingen Datum: 6 november 2012 Versie: november 2012 Kant-en-klare trainingen in de Academy versie november 2012 Onderwerpen per thema Presentatievaardigheden

Nadere informatie

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest Simon Voorbeeld Competentietest 2015 Testcentrum Groei De Algemene Voorwaarden van Testcentrum Groei B.V., die zijn na te lezen op www.testcentrumgroei.nl zijn van toepassing op het gebruik van deze testrapportage.

Nadere informatie

TSI TriMetrix. Enno Niemus. Persoonlijke Talenten Plus Profiel. Functie Bedrijf 11-4-2013

TSI TriMetrix. Enno Niemus. Persoonlijke Talenten Plus Profiel. Functie Bedrijf 11-4-2013 TSI TriMetrix Persoonlijke Talenten Plus Profiel Functie Bedrijf 11-4-2013 Beijumerweg 15 9737 AB Groningen Tel: (+31)6-13912658 Uw eigen, unieke rangorde van persoonlijke talenten vormt de sleutel tot

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

Inhoud. 3 Dienstverlenen 73 3.1 De juridisch medewerker 73 3.2 Passend dienstverlenend aanbod 73

Inhoud. 3 Dienstverlenen 73 3.1 De juridisch medewerker 73 3.2 Passend dienstverlenend aanbod 73 Inhoud 1 Methodisch handelen 17 1.1 De juridisch medewerker 17 1.2 Contact tussen juridisch medewerker en dienstvrager 19 1.3 Aspecten van methodisch handelen 19 1.4 Het begrip methodisch handelen 21 1.4.1

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie PW. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie PW Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Communicatie en interactie

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat 26 9000 GENT 09 335 22 22 identificatie opleiding Winkelmanagement modulenaam Leidinggeven en HR opleidingsonderdeel HRM 1: ik als medewerker code module goedkeuring door aantal lestijden studiepunten 3 datum goedkeuring structuurschema

Nadere informatie

ZAKENWIJZER GROEI. beter worden, beter blijven. zakenw zer. passie voor mensen.

ZAKENWIJZER GROEI. beter worden, beter blijven. zakenw zer. passie voor mensen. Groei Management in & leidinggeven ZAKENWIJZER GROEI beter worden, beter blijven zakenw zer passie voor mensen. Alles verandert. Nu jij nog! Jaaropleiding We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Projectleider A1 December 2009 PROJECTLEIDER A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Projectleider

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A3 December 2009 LEIDINGGEVEND A3 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

LISTING VORMINGEN COMMUNICATIE EN LEIDINGGEVEN STANDAARD

LISTING VORMINGEN COMMUNICATIE EN LEIDINGGEVEN STANDAARD LISTING VORMINGEN COMMUNICATIE EN LEIDINGGEVEN STANDAARD overzicht 1. Zelfvertrouwen opbouwen om beter te slagen 2 2. Verandering: de moeilijkste te beheersen uitdaging 2 3. Creativiteit ten dienste van

Nadere informatie

Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om?

Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om? Opleidingscyclus Winkelveiligheid 2014 Workshop 1 Diefstal door collega s: hoe stel je het vast en hoe ga je ermee om? Hoe omgaan met moeilijke situaties? Hoe pak ik conflicten en agressie aan? David De

Nadere informatie

Liever assertiever op het werk

Liever assertiever op het werk Waarom een assertiviteitstraining? Voor veel mensen is het niet gemakkelijk om in een werkomgeving bijvoorbeeld voor de eigen mening uit te komen, neen te zeggen, om te gaan met de boosheid van een collega

Nadere informatie

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest Simon Voorbeeld Competentietest 2015 Testcentrum Groei De Algemene Voorwaarden van Testcentrum Groei B.V., die zijn na te lezen op www.testcentrumgroei.nl zijn van toepassing op het gebruik van deze testrapportage.

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend D December 2009 LEIDINGGEVEND D 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend D

Nadere informatie

Programma Authentiek Leiderschap, een challenge

Programma Authentiek Leiderschap, een challenge Programma Authentiek Leiderschap, een challenge Deze opleidingsreeks is een initiatief van Circle of Police Leadership Meer informatie over CPL is te vinden op www.cplbelgium.be Deel 1 (halve dag) Inleiding

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Leidinggevend A2 December 2009 LEIDINGGEVEND A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Taken uitvoeren Leidinggevend

Nadere informatie

Opleiding tot management assistant

Opleiding tot management assistant Opleiding tot management assistant In samenwerking met Opleiding van 12 sessies woensdag, 29 maart 2017, Oostnieuwkerksesteenweg 111, 8800 Start: Roeselare Lesdata van deze opleiding: 29/03/2017 ( 18:30-21:30

Nadere informatie

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT

STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT STAGES IN ARBEIDS- EN ORGANISATIEPSYCHOLOGIE: FEEDBACKINSTRUMENT Naam stagiair(e):... Stageplaats (+ adres):...... Tussentijdse evaluatie Eindevaluatie Stageperiode:... Datum:.. /.. / 20.. Stagementor:...

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

VPT Zuidwest-Nederland

VPT Zuidwest-Nederland VPT Zuidwest-Nederland 30 oktober 2013 Onderwerpen Inleiding Factoren Interventies Voorbeelden Afsluiting 1 Woord vooraf. Er is niet één recept om te komen van protocol Kies een pad dat aansluit bij uw

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien REEF-carrièremanagement voor jouw persoonlijke groei delen om te groeien REEF hecht veel waarde aan de persoonlijke groei van zijn medewerkers. Daarom helpt REEF je in de eerste plaats aan uitdagende en

Nadere informatie

Van werkdruk naar werkplezier

Van werkdruk naar werkplezier Van werkdruk naar werkplezier Het Programma Onze visie Werkdruk leidt tot minder werkplezier, wrijving in de samenwerking en op termijn mogelijk verzuim door stressklachten. Als medewerkers echter uitgedaagd

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Basis commerciële vaardigheden

Branchetoetsdocument: Basis commerciële vaardigheden pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Basis commerciële vaardigheden Versie 4.2, per 1-03-2010 vervangen door 425-Basiskennis Communicatie PA/BA, per 1-01-2011 vervallen Deelbranche(s) Bedrijfsauto Algemene

Nadere informatie

Op zoek naar de bakens in het werk. Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 E-mail: m.heinink@hetnet.nl

Op zoek naar de bakens in het werk. Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 E-mail: m.heinink@hetnet.nl MARJAN HEININK BUREAU VOOR COACHING, LOOPBAANADVIES & TRAINING Op zoek naar de bakens in het werk Drs. Marjan Heinink Tel. 06 19 10 40 15 Psycholoog E-mail: m.heinink@hetnet.nl Postadres : Vosmaerlaan

Nadere informatie

Emotionele Intelligentie

Emotionele Intelligentie Emotionele Intelligentie ubeon Academy Programma Emotionele intelligentie (EQ) staat voor het vermogen om eigen en andermans gevoelens te herkennen en er op effectieve wijze mee om te gaan. 70 % van communicatie

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A4 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A4 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

INDIVIDUELE ONTWIKKELROUTEKAART

INDIVIDUELE ONTWIKKELROUTEKAART INDIVIDUELE ONTWIKKELROUTEKAART t Pie rbeeld voo Kwaliteiten Ontwikkelpunten Conceptueel denkvermogen Luistervaardigheid Bouwen aan teams Sensitief vermogen Visie Communicatieve vaardigheden Prioriteiten

Nadere informatie

10 Nulmeting kerntaak B1-K4

10 Nulmeting kerntaak B1-K4 WW 10 Nulmeting kerntaak B1-K4 Voordat je begint met de praktijkopdrachten vraag je aan je praktijkopleider of hij deze nulmeting wil invullen. Het kan namelijk zijn dat je al ervaring hebt met bepaalde

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Effectief leidinggeven

Branchetoetsdocument: Effectief leidinggeven pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Effectief leidinggeven Versie 4.1 VERVALLEN per 1-01-2009 Deelbranche(s) Tankstation Algemene beschrijving & doelstelling van de branchekwalificatie De beroepsbeoefenaar

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken?

Beter Leren Communiceren. U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Beter Leren Communiceren U zoekt een training om uw communicatieve vaardigheden te versterken? Effectief communiceren. Het lijkt misschien eenvoudig, maar misverstanden of oplopende emoties tijdens gesprekken

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest

Simon Voorbeeld VERTROUWELIJK. Competentietest Simon Voorbeeld Competentietest 2019 Testcentrum Groei De Algemene Voorwaarden van Testcentrum Groei B.V., die zijn na te lezen op www.testcentrumgroei.nl zijn van toepassing op het gebruik van deze testrapportage.

Nadere informatie

Effectief Communiceren NPZ-NRZ

Effectief Communiceren NPZ-NRZ Hand-out Workshop Effectief Communiceren NPZ-NRZ De kracht van aandacht 10 mei 2011 Nu vind ik mezelf wel aardig Als je eenmaal ziet dat het zelfbeeld van een kind positiever wordt, zul je al gauw zien

Nadere informatie

TH-SCI Sales Capability Indicator. Best Peter Sales Representative

TH-SCI Sales Capability Indicator. Best Peter Sales Representative Best Peter Sales Representative TH-SCI Sales Capability Indicator Dit rapport werd gegenereerd op 03-09-2013 door White Alan van Brainwave Ltd.. De onderliggende data dateren van 24-07-2013. OVER DE SALES

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme

Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme Hand out Voorkomen en oplossen van pesten bij kinderen met autisme In deze hand-out vindt u een korte samenvatting terug van de deelonderwerpen die Helen Wildeboer, trainer van de Stichting Omgaan met

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Dr. Linda Zijlmans. Trainer/Science Practitioner

Dr. Linda Zijlmans. Trainer/Science Practitioner Dr. Linda Zijlmans Trainer/Science Practitioner Begeleiders in Beeld bij triple diagnose: je belangrijkste instrument ben je zelf. Even voorstellen Begeleiders in Beeld Inleiding Emotionele intelligentie

Nadere informatie

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten

Diensthoofd overheidsopdrachten. Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Functietitel Diensthoofd overheidsopdrachten Dienst Administratieve en juridische zaken overheidsopdrachten Niveau Av Eerste evaluator Tweede evaluator Diensthoofd administratieve en juridische zaken Algemeen

Nadere informatie

Functieprofiel Young Expert

Functieprofiel Young Expert 1 Laatst gewijzigd: 20-7-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Ervaringen opdoen... 3 1.1 Internationale ervaring in Ontwikkelingssamenwerkingsproject (OS)... 3 1.2 Nieuwe vaardigheden... 3 1.3 Intercultureel

Nadere informatie

NAAM VOORNAAM 29/10/2012

NAAM VOORNAAM 29/10/2012 NAAM VOORNAAM 29/10/2012 Rijksregisternummer Naam Selectienummer 99999999999 NAAM VOORNAAM SELECTIE Feedbackrapport aangaande de selectie: SELECTIE TITEL Het rapport bestaat uit 3 delen: 1. De competenties

Nadere informatie

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1

Inhoud. Aristoteles. Quotes over emotionele intelligentie. Rianne van de Ven Coaching & Consulting 1 Hoogbegaafdheid en Emotionele Intelligentie WUR 23-04-2018 Inhoud Wat is emotionele intelligentie? Relatie met IQ Waarom speciaal voor HB? Het EQi-2.0 model De vaardigheden www.riannevdven.nl Quotes over

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADJUNCT TEAMVERANTWOORDELIJKE SPORT (ADJUNCT WERKLEIDER) (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADJUNCT TEAMVERANTWOORDELIJKE SPORT (ADJUNCT WERKLEIDER) (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal C4 C5 / B1 B2 B3 (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Instaan voor de dagelijkse planning, werkorganisatie, werkverdeling en coördinatie van het

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

Workshop 1 SNS

Workshop 1 SNS 220917 Workshop 1 SNS Onderwerpen workshop Je voorbereiding / nieuwe matrix Stijlen van leiding geven Wat is jouw voorkeursstijl en wat betekent dat? Taakgericht versus mensgericht leiding geven Kunnen

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Resonans geletterdheidsmodules

Resonans geletterdheidsmodules Resonans geletterdheidsmodules Provinciaal Onderwijs Vlaanderen 8 mei 2014 Inhoud 1. Wat 2. Ontwikkeling 3. Stand van zaken 4. Mogelijkheden en beperkingen 5. Organisatie 6. Vragenronde 7. Inhoudelijke

Nadere informatie

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIVISIEMANAGER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het leiden, organiseren en beheren van

Nadere informatie

training PrOJeCtmanagement In samenwerking met

training PrOJeCtmanagement In samenwerking met TRAINING PROJECTMANAGEMENT In samenwerking met kleine trainingsruimte Programma Projectmanagement ( 3 x 2 Dagen) Module 1 : 2 x 2 Dagen Groepscommunicatie Hoe stelt u zich op in een groep en hoe haalt

Nadere informatie

Coachen van hoofdverpleegkundigen. Ervaringsuitwisseling 8 april 2010

Coachen van hoofdverpleegkundigen. Ervaringsuitwisseling 8 april 2010 Coachen van hoofdverpleegkundigen Ervaringsuitwisseling 8 april 2010 Ons ziekenhuis anno 2010 STRATEGISCHE PLANNING OPERATIONELE DOELSTELLINGEN 2005-2010 2005-2009 Mobiele Equipe 1. Verpleegkundige praktijk

Nadere informatie

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen

Trainingen. Attitude en Mindset. Moraal Resultaatgericht Coachen Moraal Resultaatgericht Coachen coaching & training voor bedrijven en particulieren Hoornplantsoen 64 2652 BM Berkel en Rodenrijs telefoon 010-5225426 Hoornplantsoen 64 mobiel 06-40597816 info@resultaatgericht-coachen.nl

Nadere informatie

Teamcoördinator ALERT-team

Teamcoördinator ALERT-team Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator ALERT-team Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking ALERT-team Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze functie draagt

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A1 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A1 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

De inhoud in vogelvlucht

De inhoud in vogelvlucht De inhoud in vogelvlucht Over de auteur... xvii Dankwoord... xviii Inleiding... 1 Deel I: Succesvol communiceren... 7 Hoofdstuk 1: Werken aan communicatie en communicatie op het werk... 9 Hoofdstuk 2:

Nadere informatie

Functiebeschrijving Niveau C1-C3 Leidinggevend

Functiebeschrijving Niveau C1-C3 Leidinggevend Ploegbaas Techniek en inrichting Functiebeschrijving Niveau C1-C3 Leidinggevend 1. IDENTIFICATIEGEGEVENS AFDELING TERRITORIUM DIENST INFRASTRUCTUUR SUBDIENST CEL GEBOUWEN FUNCTIE GENERIEKE FUNCTIETITEL

Nadere informatie

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014

Sales Skills Monitor. Rapportage. johndoe@live.nl. woensdag 8 januari 2014 woensdag 8 januari 2014 Rapportage Een competentie is een samenspel van wat je weet, kunt, wilt en wat je durft. Het gaat dus om dit klavertje-vier dat een verkoper in staat stelt in concrete situaties

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 -

INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2 - Workshops Top Secretaries 2012 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE - 2-1 TRAININGSCARROUSEL - 3-1.1. Projectmanagement - 3-1.2. Overtuigend beïnvloeden - 4-1.3. Communiceren met NLP - 5-1.4. Effectiever met emotionele

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor docenten, leerkrachten & OPP Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure

Nadere informatie

Zelfevaluatie * Agressie

Zelfevaluatie * Agressie ben op de hoogte van agressie & beleid Ik heb inzicht in beleidsmatige zaken rondom agressie, stel (mede) beleid op voor een veilig klimaat en toon leiderschap om een veilige werkomgeving te optimaliseren.

Nadere informatie

RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING

RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN. Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING RESULTATEN VIP-TEST LEIDINGGEVEN Kandidaat: de heer Bart Soeters Datum praktijksimulatie: 10-05-2012 Adviseur: INLEIDING De bedoeling van de praktijksimulatie is om aandachtspunten aan te reiken voor het

Nadere informatie

Competentiemanagement bij de federale overheid

Competentiemanagement bij de federale overheid Competentiemanagement bij de federale overheid Competentieprofielen Basis Ondersteunend/Epert A2 December 2009 ONDERSTEUNEND/EXPERT A2 1/ BASISPROFIEL Tabel informatie begrijpen taken Ondersteunend/Epert

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTLEIDER (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING SENIOR PROJECTLEIDER (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A8a A8b (Loopbaanpad Projecten) 1 2. DOEL De strategie van de organisatie uitdragen en realiseren door het beheren van een projectenportefeuille.

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie