Hier ben jij de HIER Klimaatcampagne

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hier ben jij de HIER Klimaatcampagne"

Transcriptie

1 Hier ben jij de HIER Klimaatcampagne HIER paspoort

2 KLIMAATVERANDERING HIER begint DE HIER KLIMAATCAMPAGNE HIER is een campagne van meer dan 30 maatschappelijke organisaties om Nederland te betrekken bij de oplossingen van het klimaatprobleem. Praktische acties van consumenten en bedrijven vormen het hart van HIER. Want HIER begint de oplossing. HIER wijst op de urgentie van het probleem, HIER en DAAR. Nu al zien we wereldwijd de gevolgen van klimaatverandering: overstromingen, droogtes, veranderende ziektepatronen. Die ene aarde waarmee we experimenteren. Klimaatverandering gaat iedereen aan. Voor de oplossing is iedereen nodig. HIER mobiliseert iedereen. Samen kunnen we de toekomst veranderen. Niet morgen en daar. Maar vandaag en... Maar HIER is altijd vóór. HIER omarmt elke stap in de goede richting. HIER gaat over sociaal gedrag, als persoon, als straat, als bedrijf, als land, waarbij we heel normaal rekening houden met elkaar en met de toekomst. 2 3 Lodewijk de Waal (voorzitter HIER Klimaatcampagne): HIER is van en voor heel gewone mensen, die op een heel gewone manier kiezen voor een duurzamer levensstijl. Dat toegankelijke, dat normale is goud waard!

3 GEWONE MENSEN HIER beweegt DE BURGER VOOROP HIER beweegt mensen tot positieve verandering: burgers, consumenten, buren, kiezers, ouders... Meer dan straten werkten in 2009/2010 aan concrete energiebesparing mensen bezochten klimaatfestival Live Earth Alert mensen draaiden spaarlampen in mensen gingen wassen op 30 graden. HIER kiest voor gewone mensen, omdat elke maatschappelijke beweging daar begint. Met de burger voorop als consument die de markt dicteert, als buurtbewoner die de sociale norm stelt, als kiezer die de politieke durf bepaalt. Bedrijven sluiten zich aan, gemeenten doen mee, media spelen erop in. Diederik Samsom: Het klimaatstraatfeest is een mooie kans om het abstracte probleem op een leuke manier onder de aandacht te krijgen. 4 5

4 MET ELKAAR HIER verbindt HIER STAAT VOOR SAMENWERKING HIER is voorstander van alles dat simpelweg de goede kant op gaat, richting klimaatoplossing. HIER wil initiatieven bundelen en uitvergroten. Omdat niemand alleen het klimaatprobleem kan oplossen. Daarom staat HIER voor samenwerking, op alle niveaus en met alle stakeholders: gemeenten die energieboxen uitdelen, bedrijven die energiezuinige producten aanbieden, organisaties die klimaatneutraal leven promoten, media die de oplossingen willen uitdragen. HIER smeedt coalities rond verschillende thema s met relevante partners. HIER is de communicatieve buitenboordmotor van de initiatieven van de partners, zodat deze worden uitvergroot en zoveel mogelijk mensen bereiken. HIER verbindt alles wat richting oplossing gaat: mensen die de goede keuzes maken, bedrijven die een stap in de goede richting zetten, overheden die goed beleid maken, alles en iedereen die positief in actie komt, echte verandering van gedrag. HIER staat voor samenwerking, voor partnerships en coalities tussen buren, bedrijven en overheden, omdat niemand het alleen kan en we samen een heel eind komen. Samen maken we HIER. 6 7 Liesbeth Spies (CDA): HIER laat zien wat u kunt doen Klimaatverandering aanpakken is niet iets van woorden maar van daden. Meedoen is makkelijker dan u denkt en bovendien goed voor nu en later!.

5 EERLIJK IS EERLIJK HIER is ook DAAR ONTWIKKELINGSLANDEN Veel ontwikkelingsorganisaties maken deel uit van de brede HIER-coalitie. Arme landen zijn immers de eerste slachtoffers van het klimaatprobleem. Ernstige droogtes, maar ook overstromingen, veranderende ziektepatronen: klimaatverandering leidt tot meer armoede. Samen met NCDO voert HIER de Daar ben ik campagne. Om te laten zien dat onze CO2-uitstoot HIER, nu al enorme problemen veroorzaakt DAAR. Mensen DAAR moeten geholpen worden zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Coalitiepartners van HIER werken hier hard aan. Ontwikkelingslanden zijn de eerste slachtoffers van het klimaatprobleem, dat vooral door de rijke landen veroorzaakt is. DAAR wordt de tol betaald voor HIER. Dus komt HIER op voor DAAR, omdat HIER zonder DAAR niet bestaat. HIER-coalitiepartners zetten zich ook in om grond weer vruchtbaar te maken. Verwoestijning is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. In vruchtbare grond zit veel koolstof opgeslagen. PRIJSVOORHIER In april 2010 wint de campagne daarbenik een zilveren Spinaward voor beste crossmediale concept. De campagne daarbenik is vormgegeven door XXS in opdracht van de NCDO en HIER. 8 9 Pier Vellinga (Hoogleraar Klimaatverandering WUR): De kern van het klimaatprobleem is welbegrepen natuurkunde. We kunnen hier niet voor weglopen. Daarom is het belangrijk dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.

6 HIER EN DAAR HIER is groen NATUUR IS ONMISBAAR Klimaatverandering en natuur hebben alles met elkaar te maken. Een derde deel van de soorten op aarde wordt in haar voortbestaan bedreigd. In Nederland volgen het IVN en de Natuurkalender de veranderingen op de voet. De wereldwijde ontbossing is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Natuurorganisaties als Peace Parks Foundation werken aan bosbescherming en bosherstel. Natuurorganisaties werken HIER en DAAR aan bewustwording en aan oplossingen. Door ontbossing tegen te gaan en te helpen bij de gevolgen van extreem weer. Natuurlijke systemen kunnen ook een grote rol spelen om ons te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Of het nu gaat om zeespiegelstijging, overstromingen of extreme droogte. Natuurorganisaties hebben in Nederland inmiddels enkele tientallen klimaatbuffers ontwikkeld die dit illustreren. Maar ook internationaal kan de natuur een rol spelen om de gevolgen van weerrampen te verminderen. Het Rode Kruis zet de bescherming van koraalriffen en het herstel van mangrovebossen hiervoor in Teo Wams (Directeur Natuurbeheer Natuurmonumenten): Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Maar de natuur biedt ook oplossingen. Natuurlijke klimaatbuffers maken het land veiliger. In de HIER-campagne zetten we de natuur met succes aan het werk.

7 BEZIELEND HIER zoekt vertellers STERKE VERHALEN Ga met me mee Een virtueel pop-up boek met Kofi Annan Heel veel mensen hebben nog nooit een doodgewone spaarlamp ingedraaid. Meestal niet omdat zij dat niet willen, maar op de een of andere manier kwam het er nog niet van. Wie trekt hen over de streep? Wie is de bezielende, vertrouwde verteller die hun dat zetje geeft? HIER biedt een platform en verbindt, geeft ruimte aan soms vertrouwde en soms verrassende afzenders, van het verhaal over onze toekomst en wat we daaraan kunnen bijdragen. HIER zoekt continu goede vertellers met sterke verhalen en biedt hun een platform. Zoals Al Gore met zijn film An Inconvenient Truth, of oud-premier Ruud Lubbers tijdens de HIERconferentie over adaptatie. Zoals Kofi Annan in de campagne Daarbenik. Maar ook BN ers als Dolf Jansen, Ali B, Beau van Erven Dorens en Piet Paulusma vertellen hun eigen verhaal Herman Wijffels: Nu het op internationaal en politiek niveau moeilijk blijkt tot een stevig klimaatbeleid te komen, is er des te meer reden voor burgers, hun organisaties en bedrijven om zelf initiatieven te nemen.

8 klimaatbewust HIER is eenvoudig DE BURGER WIL WEL De HIER-gedachte is simpel: de meeste mensen willen wel, maar maak het simpel! HIER maakt het eenvoudig om de goede keuzes te maken voor het klimaat: met het HIER klimaatbewust label op zuinige apparaten, zuinige lampen en andere producten met simpele handvatten en koopadviezen op hierklimaatbewust.nl. En met een beknopt 3 stappenplan om klimaatneutraal te worden op hier.nu. HIER staat voor: Concrete, positieve verandering. Geen druppel op de gloeiende plaat, maar echte oplossingen die ertoe doen, zonder dat per se alles tegelijk moet. Eigen verantwoordelijkheid nemen, bijdragen aan de aanpak van het klimaatprobleem. PRIJSVOORHIER In juni 2009 wint Tikkie Terug een Bronzen Effie voor de Draai naar 30 campagne met Ariel. Tikkie Terug is een initiatief van RTL, Procter & Gamble en HIER Vera Dalm (Directeur Milieu Centraal): Milieu Centraal werkt samen met HIER om consumenten te helpen bij de vraag wat kan ík doen voor een beter klimaat? Onderbouwd advies en aansprekende activiteiten; een goede combinatie.

9 ENERGIEWINST HIER in het schap SAMENWERKING MET BEDRIJVEN De burger als consument maakt belangrijke keuzes. Koopt hij een gloeilamp of een ledlamp? Kiest hij voor enkel of dubbel glas? En het bedrijfsleven speelt daarin een belangrijke rol. Biedt het een beter product aan? Maakt het de consument makkelijk? Communiceert het de klimaatvoordelen? Draagt het bij aan de broodnodige versnelling? Elke aankoop van een consument is een morele beslissing, die ter plekke wordt genomen. Op gevoel. De goede keuze duidelijk zichtbaar en makkelijk voorhanden, op het natuurlijke aankoopmoment, is een belangrijke basis voor verandering van gedrag. Zo simpel kan het zijn. Het HIER-logo is beschikbaar voor alle bedrijven die energiezuinige producten of diensten aanbieden en voldoen aan de standaard voorwaarden. Zoals in de Tikkie Terug-campagne met RTL en Ariel: meer dan 30% van de huishoudens schakelde over op wassen op 30 graden... Een enórme energiewinst! HIER zie je overal terug: op energiezuinige computersystemen van Sun, op spaarlampen van Albert Heijn, de website van Kieskeurig en op klimaatbewuste producten van Procter & Gamble Ronald van de Straat (Procter & Gamble): HIER is op klimaatgebied een baken van vertrouwen voor de consument. Als bedrijf vinden we in HIER een krachtig partner die ons inhoudelijk adviseert en ook weet hoe consumenten te bereiken.

10 SAMEN HIER is een feestje TEGENDRAADS VROLIJK HIER kiest voor de andere aanpak. Geen dreigende spotjes op televisie, geen wijzend vingertje, maar we maken een feest van alles wat de goede kant op gaat. Als burger weet ik dat het klimaat belangrijk is. Als consument is het lastiger altijd rekening te houden met het klimaat. Samen doe je het eerder dan alleen. Zeker als daar ook nog een buurtfeest mee te verdienen valt. Met Piet Paulusma in het land, Ali B op scholen, Live Earth Alert op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, een klimaatneutraal PSV op het voetbalveld, met Klimaatstraatfeesten in de wijk. Want HIER gelooft in mensen die best willen, zonder roomser te zijn dan de paus. In 2010 organiseerden duizenden buren in totaal klimaatstraatfeesten. Klimaatverandering is uiteindelijk een sociaal proces. Met de positieve sociale aanpak sturen we aan op een norm waarin rekening houden met het klimaat net zo gewoon wordt als niet drinken als je nog moet rijden Piet Paulusma: Met het Klimaatstraatfeest doe je iets voor het klimaat, maar je doet ook iets voor je eigen portemonnee. Dus dat pakt mooi samen!

11 LIFESTYLE HIER is van iedereen HIER IS OVERAL Gemeenten, buurtverenigingen, lokale maatschappelijke organisaties, allemaal gebruiken zij het HIER-logo om hun campagnes en activiteiten beter zichtbaar en herkenbaar te maken. HIER geeft kleine en grote initiatieven landelijke uitstraling en zorgt dat deze meer worden dan de som der delen. Iedereen die onze missie de Nederlander betrekken bij de gevolgen én de oplossingen van het klimaatprobleem onderschrijft, is welkom bij HIER. HIER is geen organisatie, maar een beweging. HIER is geen politiek, maar een lifestyle. HIER is geen bureau, maar een campagne. HIER is van niemand, want HIER is van iedereen. HIER is geen merk, maar een statement. HIER staat voor: concrete, positieve verandering, echte oplossingen, desnoods stapje voor stapje, de daad bij het woord, je eigen verantwoordelijkheid nemen. PRIJSVOORHIER In maart 2008 werd HIER uitgeroepen tot beste milieucampagne. De prijs werd uitgereikt ter ere van het 10-jarig bestaan van Milieu Centraal Jacqueline Cramer: Klimaatstraatfeesten hebben mijn hart gestolen. Samen met je buren je huis energiezuiniger maken. Deze positieve aanpak brengt een brede duurzaamheidsbeweging op gang. Het laat zien dat duurzaamheid van íedereen is.

12 WELKOM HIER ben jij HIER ZIJN WIJ Het Klimaatbureau HIER is een -bewust- kleine organisatie die samenwerkt met een breed scala aan partners. Organisaties op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, natuur en milieu, consument, sociale cohesie, wonen, voeding, kortom alles wat aan klimaat raakt, hebben zich aan de HIER-campagne verbonden. Zij werken in thematische coalities samen aan verschillende campagnes. Ook jij bent HIER: als bedrijf, als maatschappelijke organisatie en als consument. HIER begint het. Bij jou. Kijk op of neem contact op met HIER: Het Klimaatbureau HIER faciliteert en coördineert de samenwerking en de campagnes. Het Klimaatbureau HIER heeft verstand van zowel klimaatverandering als effectieve communicatie richting de consument. Fotografie: Roy Beusker, Ton Koene Karin Oppelland en vele anderen. Contact: HIER Klimaatcampagne Hamburgerstraat 28 a 3512 NS Utrecht info@hier.nu Lucy Maijer (Winnares Klimaatstraatfeest 2010): Mijn buren en ik dachten vroeger nooit na over het klimaat. Door het Klimaatstraatfeest kwamen wij erachter hoe makkelijk en leuk energie besparen kan zijn. De straat is hechter geworden en we hebben al meer dan 90 burenacties uitgevoerd!

13 De HIER Klimaatcampagne betrekt Nederlanders bij de oplossing van het klimaatprobleem. De volgende organisaties werken samen in de HIER Klimaatcampagne: Met bijzondere dank aan NEDERLAND GAAT VOOR EEN BETER KLIMAAT

Hier ben jij. paspoort van de HIER Klimaatcampagne

Hier ben jij. paspoort van de HIER Klimaatcampagne Hier ben jij paspoort van de HIER Klimaatcampagne KLIMAATVERANDERING HIER begint DE HIER KLIMAATCAMPAGNE HIER is een initiatief van 40 maatschappelijke organisaties, daartoe uitgedaagd door de Nationale

Nadere informatie

Word Klimaatstraatfeest-corporatie en help bewoners de woonlasten te verlagen Editie 5, november 2012 - mei 2013

Word Klimaatstraatfeest-corporatie en help bewoners de woonlasten te verlagen Editie 5, november 2012 - mei 2013 INFORMATIEBLAD Word Klimaatstraatfeest-corporatie en help bewoners de woonlasten te verlagen Editie 5, november 2012 - mei 2013 Het HIER Klimaatstraatfeest is de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs 28 november 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

'Wat we ook voor een maatregelen nemen, het proces van de opwarming van de aarde kunnen we niet omkeren'

'Wat we ook voor een maatregelen nemen, het proces van de opwarming van de aarde kunnen we niet omkeren' EenVandaag Opiniepanel enquête Klimaattop Kopenhagen 20.000 respondenten december 2009 Ik maak me grote zorgen over de verandering van het klimaat Helemaal mee eens 15,5% Mee eens 35,6% Neutraal 26,1%

Nadere informatie

Klimaatstraatfeest 2010-2011. De grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland in beeld.

Klimaatstraatfeest 2010-2011. De grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland in beeld. Klimaatstraatfeest 2010-2011 De grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland in beeld. Energiebesparing en gezelligheid in zo n 5100 klimaatstraten! Op 15 november gaat het Klimaatstraatfeest

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT Het klimaatprobleem treft ons allemaal. Maar huishoudens en kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben meer last van klimaatverandering

Nadere informatie

Bespaartips vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Bespaartips vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 25 August 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82625 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

Een overzicht 2015/2016

Een overzicht 2015/2016 Een overzicht 2015/2016 Wij zijn niet passief, wij besparen energie Ik ben niet lui, ik bespaar energie, een mooie Loesje, en helemaal waar. Energiebesparing is al decennialang een sleutelstrategie voor

Nadere informatie

Reclaim Nature Over de waarde van de groene vrijwilliger Welke waarde heeft de groene vrijwilliger? En hoe kunnen we deze verder ontwikkelen?

Reclaim Nature Over de waarde van de groene vrijwilliger Welke waarde heeft de groene vrijwilliger? En hoe kunnen we deze verder ontwikkelen? Reclaim Nature Over de waarde van de groene vrijwilliger In Nederland zijn jaarlijks 100.000 enthousiaste vrijwilligers betrokken bij de zorg voor natuur en landschap. Zij tellen, herstellen, vertellen

Nadere informatie

EFFECTIEVE CAMPAGNES

EFFECTIEVE CAMPAGNES EFFECTIEVE CAMPAGNES Programma 15.00: Opening 15.15: Deel 1 - Analyse eigen campagnes 16.00: Deel 2 - De voorwaarden bij campagne voeren 16.45: Pauze & eten 17.45 Deel 3 - De kernboodschap en het verhaal

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

De grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland

De grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland De grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland Het HIER Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en leukste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Een succesformule die

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Hi. Wij zijn WOMEN Inc. Mooi dat je onze brochure in handen hebt.

Hi. Wij zijn WOMEN Inc. Mooi dat je onze brochure in handen hebt. Hi. Wij zijn WOMEN Inc. Mooi dat je onze brochure in handen hebt. Al sinds 2004 streven wij naar een wereld waarin het niet uitmaakt of je als jongen of meisje geboren wordt. In Nederland hebben vrouwen

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS)

Gemeenteraadsverkiezingen 2012. Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout. Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Gemeenteraadsverkiezingen 2012 Memorandum voor de politieke partijen van Kampenhout Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking (GROS) Als erkende adviesraad van het gemeentebestuur groepeert de

Nadere informatie

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van

EEN DUIM VOOR DELEN. ik deel INFOFICHE. daar wordt iedereen beter van daar wordt iedereen beter van EEN DUIM VOOR DELEN INFOFICHE 1 1.1 DEFINITIE Delen is een vorm van consuminderen (minder verbruiken) en consumanderen (anders verbruiken). Bij delen ligt het accent op gebruiken

Nadere informatie

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING

ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING ORANJE FONDS EN BEDRIJVEN SAMENWERKEN AAN EEN VERBONDEN SAMENLEVING Ontwikkelingen die ons bezighouden Het Oranje Fonds verbindt Er zijn in ons land te veel mensen die zich buitengesloten voelen. Mensen

Nadere informatie

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013

Verbeter de aarde. Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Verbeter de aarde Waarom en hoe je mee kunt doen! Anneke Brom 24-2-2013 Lees hoe je door eenvoudige acties kunt meewerken aan het welzijn van de aarde. Bekijk de aardevriendelijke producten en campagnes

Nadere informatie

Je kunt ook altijd contact zoeken met Matthijs Lievaart of Monique Jankowski en kijken op de website www.verlosdezee.nl en/of facebookpagina.

Je kunt ook altijd contact zoeken met Matthijs Lievaart of Monique Jankowski en kijken op de website www.verlosdezee.nl en/of facebookpagina. Stappenplan Wil jij ook een Doe mee, verlos de zee! JUTBAK bij jou op het strand? Dat is een uitstekend idee! Want een Doe mee, verlos de zee! jutbak inspireert mensen om samen het strand schoon te maken

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente

RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente RAADSVOORSTEL Millenniumgemeente Inhoud 1. Inleiding 2. Millenniumgemeente wat is dat? 3. Landelijke VNG-campagne 4. Wat doet de gemeente al? 5. Waarom meedoen? 6. Waarom dit raadsvoorstel? 7. Wat gaat

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

Tijdens de training gaan we op de volgende vragen in:

Tijdens de training gaan we op de volgende vragen in: Wat is een campagne? Tijdens de training gaan we op de volgende vragen in: 0 Wat is een campagne? 0 Hoe geef je een campagne vorm? 0 Hoe pitch je je initiatief? Campagnes zijn er allerlei soorten en maten.

Nadere informatie

Toespraak minister-president Jan Peter Balkenende bij het evenement KansRijk, Nieuwegein, 24 april 2007

Toespraak minister-president Jan Peter Balkenende bij het evenement KansRijk, Nieuwegein, 24 april 2007 Toespraak minister-president Jan Peter Balkenende bij het evenement KansRijk, Nieuwegein, 24 april 2007 Duurzaam moet je doen Dames en heren, Vorige week las ik in de krant Al Gore inspireert het bedrijfsleven.

Nadere informatie

Djoea van Zanten. linkedin.com/in/djoeavanzanten facebook.com/djoeavanzanten instagram.com/djoeavanzanten twitter.

Djoea van Zanten. linkedin.com/in/djoeavanzanten facebook.com/djoeavanzanten instagram.com/djoeavanzanten twitter. VOORWOORD Toen ik de vraag kreeg of ik een boek over social selling wilde schrijven, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het stond al een tijdje op mijn dingen die ik nog wel eens zou willen doen

Nadere informatie

Borrel Plasmolen-Middelaar

Borrel Plasmolen-Middelaar Borrel Plasmolen-Middelaar Februari 2018 Bekend van Telegraaf en BNR 2 Samen maken we een betrokken buurt! Object actief in 40 steden en dorpen 485 Si nd s buurtverbinders & professionals getraind 20 11

Nadere informatie

Jaarverslag Millenniumplatform

Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform Jaarverslag Millenniumplatform 2013 In 2008 heeft de gemeenteraad unaniem besloten onze gemeente uit te roepen tot Millenniumgemeente. Dit betekent dat de gemeente zich conformeert

Nadere informatie

tot 20.138,85 korting

tot 20.138,85 korting profiteer nu! op=op sla je slag! geldig van 17 november t/m 6 december 2015 tot 20.138,85 korting Informatie Apeldoorns Absurde Kortingskrant WAAROM ZOU JE MEEDOEN? Bijna alle media zijn gericht op adverteren

Nadere informatie

Een 10 puntenplan gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen

Een 10 puntenplan gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen Een 10 puntenplan voor gemeenten die echt iets aan het klimaatprobleem willen doen Doet uw gemeente voldoende aan het klimaatprobleem? Iedere aanpak van het klimaatprobleem begint lokaal. Internationaal

Nadere informatie

Hoe zuinig is uw nieuwe woning?

Hoe zuinig is uw nieuwe woning? Hoe zuinig is uw nieuwe woning? verhuisplannen? een initiatief van: Warm welkom in Rivierenland Verhuist u binnenkort naar een koopwoning in Rivierenland? Tijd misschien voor een nieuwe keuken of badkamer?

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

Politiek en Sociaal vertrouwen & Internationale Samenwerking

Politiek en Sociaal vertrouwen & Internationale Samenwerking Politiek en Sociaal vertrouwen & Internationale Samenwerking NCDO heeft in de Barometer 2011 1 een aantal vragen opgenomen over sociaal en politiek vertrouwen. Het vermoeden bestaat dat er een relatie

Nadere informatie

Atelier Warmtetransitie

Atelier Warmtetransitie Regio IJmond-Zuid Kennemerland Atelier Warmtetransitie 2 oktober 2017 Seinwezen Deelsessie: Veranderbereidheid bij bewoners Vandaag Kennismaking Checklist Presentatie Thomas Martens Opdracht Van stenen

Nadere informatie

Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden

Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden Welkom Bedrijfsvriend! Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor. Wat fantastisch dat uw bedrijf besloten heeft zich in te zetten voor het

Nadere informatie

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU

FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU FULL SERVICE RECLAME- EN DESIGNBUREAU EEN BUREAU MET EEN DUIDELIJK DOEL Adson is een full service reclame- en designbureau, met als doel merken te voorzien van een eigen identiteit en deze bekend te maken.

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Jan Willem Huisman

Curriculum Vitae. Jan Willem Huisman Curriculum Vitae Jan Willem Huisman Jan Willem Huisman haalde zijn master in interaction design aan de Royal College of Arts in Londen. Met twee mede-studenten richtte hij in 1997 IJsfontein op, gespecialiseerd

Nadere informatie

7. Klimaatkwis. Wie heeft de meeste vragen goed? De prijs: Plan van Aanpak van Kies Groen Licht

7. Klimaatkwis. Wie heeft de meeste vragen goed? De prijs: Plan van Aanpak van Kies Groen Licht 7. Klimaatkwis Wie heeft de meeste vragen goed? De prijs: Plan van Aanpak van Kies Groen Licht Werkwijze: allen staan, groene en rode kaartjes, fout = zitten 1. Wie maakte de film An inconvenient truth,

Nadere informatie

DUURZAME LANDBOUW IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEËN VOOR VRIJWILLIGERS

DUURZAME LANDBOUW IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEËN VOOR VRIJWILLIGERS DUURZAME LANDBOUW IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEËN VOOR VRIJWILLIGERS GP/Beentjes GP/Baleia Deze toolkit is voor alle Greenpeace-vrijwilligers. Hij bevat tips en ideeën om met het onderwerp duurzame landbouw

Nadere informatie

Factsheet klimaatverandering

Factsheet klimaatverandering Factsheet klimaatverandering 1. Klimaatverandering - wereldwijd De aarde is sinds het eind van de negentiende eeuw opgewarmd met gemiddeld 0,9 graden (PBL, KNMI). Oorzaken van klimaatverandering - Het

Nadere informatie

Virtuele Diaconale Klimaatstraat Wageningen

Virtuele Diaconale Klimaatstraat Wageningen KND-Klimaatwedstrijd Virtuele Diaconale Klimaatstraat Wageningen Naam: Leeftijd: Kerkgebouw: Uiterste inleverdatum is 3 maart 2017 tijdens de kindernevendienst, of in de brievenbus bij Joke de Jong, Dolderstraat

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES PRIMAIR ONDERWIJS

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES PRIMAIR ONDERWIJS DE ACTIES PRIMAIR ONDERWIJS ACTIES RONDE 1 NEDERLANDSE REGERING De regering beloont mensen als hun koophuis minder warmte verliest (isoleren). De -meter daalt met 5 punten. Het kost 1500 euro. : -1500

Nadere informatie

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag

VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag VERKIEZINGEN EUROPEES PARLEMENT Donderdag 23 mei 2019 BEPAAL MEE WIE IN DE EUROPESE UNIE BESLISSINGEN GAAN NEMEN. Den Haag WAT DOET DE EUROPESE UNIE? Nederland is lid van de Europese Unie (EU). In de EU

Nadere informatie

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?)

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Toelichting op de opdracht In deze opdracht gaan jullie onderzoeken hoe de Nederlandse politieke partijen over de Europese

Nadere informatie

Iets onduidelijk? Vragen? Opmerkingen? Mail naar mark.montvai@student.hu.nl of bel met 0617701238!

Iets onduidelijk? Vragen? Opmerkingen? Mail naar mark.montvai@student.hu.nl of bel met 0617701238! DUURZAAM ZEIST NAAM Iets onduidelijk? Vragen? Opmerkingen? Mail naar mark.montvai@student.hu.nl of bel met 0617701238! DAG 1 Heel erg leuk dat je mee wil doen aan het onderzoek! In plaats van de saaie

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. April 2014. Haal het zonnetje in huis

Nieuws onder de zon. Onderwerpen. Handicom Solar. April 2014. Haal het zonnetje in huis Contents 1 Chapter...... 1.1 paragraph...... 1.2 paragraph...... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph...... Nieuws onder de zon Haal het zonnetje in huis April 2014 Onderwerpen 1.

Nadere informatie

5.C D.1 Sector- en ketenbetrokkenheid. Pagina van 10

5.C D.1 Sector- en ketenbetrokkenheid. Pagina van 10 5.C.1 + 3.D.1 Sector- en ketenbetrokkenheid Pagina van 10 1 Documentversie: 1.0 Datum: Mei 2016 Contactpersoon: Arnoud Fokkens, arnoud.fokkens@ziut.nl, tel: 06-52.54.10.83 Goedgekeurd door: Dhr. H. ten

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Eerlijk handelen, samen doen! Ontwikkelingen in de achterban

Eerlijk handelen, samen doen! Ontwikkelingen in de achterban Eerlijk handelen, samen doen! Ontwikkelingen in de achterban Juni 2011 Eerlijk Handelen, Samen Doen! Samenvatting uitslagen enquêtes onder achterban Woord en Daad gehouden in 2008 en 2011 1. Inleiding

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Extra verhaal bij de uitzending 'Klimaatchaos': gevolgen van klimaatprobleem gaan ook Nederland raken

Extra verhaal bij de uitzending 'Klimaatchaos': gevolgen van klimaatprobleem gaan ook Nederland raken Weerman Gerrit Hiemstra Extra verhaal bij de uitzending 'Klimaatchaos': gevolgen van klimaatprobleem gaan ook Nederland raken Extra verhaal bij de uitzending 'Klimaatchaos': gevolgen van klimaatprobleem

Nadere informatie

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken.

Via de griffier stuur ik u deze brief met bijgesloten een initiatiefvoorstel om van Uitgeest een Millennium Gemeente te maken. D66 Uitgeest Aan de raadsleden van Uitgeest Betreft: Uitgeest, een Millennium Gemeente midden in de wereld Bijlage: initiatiefvoorstel Millennium Gemeente Uitgeest, 26 augustus 2010 Geachte collega raadsleden,

Nadere informatie

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energietips van Woningstichting Bergh - 1 Op tijd omlaag is geld besparen U kunt ook besparen in een energiezuinige woning U woont in een woning van Woningstichting

Nadere informatie

Bewonerspanel Energie

Bewonerspanel Energie Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Energie Novemberpeiling 2014: Energie De gemeente Utrecht ondersteunt bewoners, bedrijven

Nadere informatie

Flitspeiling Klimaatakkoord op hoofdlijnen

Flitspeiling Klimaatakkoord op hoofdlijnen Flitspeiling Klimaatakkoord op hoofdlijnen Anne Tilanus 9 oktober 2018 H5670 Ten behoeve van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Inleiding In juli 2018 is het Klimaatakkoord op hoofdlijnen

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

Bewonerspanel Energie

Bewonerspanel Energie Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Energie Een derde van geïnformeerde panelleden treft energiemaatregelen Zeven op de tien (69%)

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam Energie Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn?

Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Zou jij niet domweg gelukkig willen zijn? Ja, natuurlijk, maar hoe doe je dat dan? Domweg gelukkig zijn Ken je dat gevoel? Het gevoel dat je domweg gelukkig wilt zijn? Dat er te veel in je leven is waardoor

Nadere informatie

Word partner en laat heel Nederland elkaar ontmoeten op De Buurtcamping!

Word partner en laat heel Nederland elkaar ontmoeten op De Buurtcamping! Word partner en laat heel Nederland elkaar ontmoeten op De Buurtcamping! HEEL NEDERLAND ONTMOET ELKAAR OP DE BUURTCAMPING Het eerste weekend van de zomervakantie leer je je buren kennen tijdens een ontspannen

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan BGN

Strategisch Beleidsplan BGN Strategisch Beleidsplan BGN 2017-2025 Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN) info@gewichtsconsulenten.nl www.gewichtsconsulenten.nl Inhoud 1. Introductie en achtergrond... 3 2. Missie en

Nadere informatie

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab

Aanjagers 1 december 2015 Ctylab Ctylab zoekt aanjager(s) Je hebt misschien al eens van ons gehoord. Een online platform voor klein nieuws en frisse ideeën uit je eigen omgeving. Nu doen we dat nog op Facebook met een kleine groep. Maar

Nadere informatie

STAP 1: FairClimateFund investeert in de implementatie van klimaatprojecten in onderontwikkelde gebieden.

STAP 1: FairClimateFund investeert in de implementatie van klimaatprojecten in onderontwikkelde gebieden. ₂ O C R E V O K J I EERL DE UITDAGING Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van dit moment. Gelukkig kunnen we hier iets aan doen, maar dan moeten we wel NU in actie komen! Jouw bedrijf

Nadere informatie

Projectplan Het Nieuwe Wonen

Projectplan Het Nieuwe Wonen Projectplan Het Nieuwe Wonen 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens

Nadere informatie

PURPOSE, ACTION, IMPACT!

PURPOSE, ACTION, IMPACT! PURPOSE, ACTION, IMPACT! Accelereren naar een duurzame toekomst Geen focus op visies en meningen, maar op concrete plannen en acties. Word jij onze nieuwe partner? Donderdag 9 november 2017 Congrescentrum

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen.

Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het gaat je echt verder helpen. In de vorige les ben je gaan onderzoeken wat je droom is en ik hoop dat je het besluit hebt genomen om elke dag te dromen en dat je een moodboard hebt gemaakt. Nog niet gedaan, ga dit dan echt doen het

Nadere informatie

Judith. Waarom als kapstok

Judith. Waarom als kapstok Ik bied graag een handvat voor de lange termijn, want als je eenmaal je WAAROM scherp hebt, is deze niet veranderlijk. Je diepste drijfveren veranderen tenslotte niet. Judith 61 Waarom als kapstok Eén

Nadere informatie

Achtergrondinformatie The Bet

Achtergrondinformatie The Bet Achtergrondinformatie The Bet Wedden dat het ons lukt in 2 maanden 8 % CO 2 te besparen! In 1997 spraken bijna alle landen in het Japanse Kyoto af hoeveel CO 2 zij moesten besparen om het broeikaseffect

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid 1 1 Profiel gemeenteraadslid 2NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. 3ALGEMEEN 4Een D66 gemeenteraadslid is gekozen door de inwoners van Utrecht en vertegenwoordigt hen op een 5integere

Nadere informatie

Paviljoen Arts & Food, een kunstzinnig stadsinitiatief

Paviljoen Arts & Food, een kunstzinnig stadsinitiatief Paviljoen Arts & Food, een kunstzinnig stadsinitiatief Inhoudsopgave De parken van Rotterdam 3 Het Paviljoen Arts & Food 3 Het concept van Arts & Food 3 Beelden van het Paviljoen Arts & Food 4 Arts & Food,

Nadere informatie

Actieplan Groene Vrijwilligers

Actieplan Groene Vrijwilligers Actieplan Groene Vrijwilligers 2019-2021 Waarom een actieplan? Tellers, vertellers en herstellers. Allemaal mensen die zich vrijwillig inzetten voor natuur en landschap, in de stad of in het landelijk

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Onze idealen zijn het fundament en onze oplossingen moeten het verschil maken.

Onze idealen zijn het fundament en onze oplossingen moeten het verschil maken. De weg terug We zijn op de weg terug. Dat voel je en dat zie je. Overal in het land zijn er CDA-ers die hun rug rechten en met nieuw enthousiasme uitdragen waar we voor staan. Die weg terug was de opdracht

Nadere informatie

Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4

Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4 Informatie over het examen Nederlands als Tweede Taal, niveau 3+4 Dit examen doen deelnemers aan de taalcursus Nederlands Niveau 3+4 aan de Universiteit Leiden. Deze cursus bestaat uit 120 contacturen.

Nadere informatie

HUURDERS PANEL. Woonborg ondernemingsplan. 25 september 2017 verslag

HUURDERS PANEL. Woonborg ondernemingsplan. 25 september 2017 verslag HUURDERS PANEL Woonborg ondernemingsplan 2018 2021 25 september 2017 verslag Bedankt voor uw deelname! Eens in de zoveel jaar maakt Woonborg een ondernemingsplan. Hierin staat wat we belangrijk vinden

Nadere informatie

Vragenlijst met scores in procenten

Vragenlijst met scores in procenten Vragenlijst met scores in procenten Het percentage tussen haakjes is het aandeel respondenten dat de vraag heeft beantwoord. De gemeente Amersfoort wil als stad in 2030 CO2-neutraal te zijn. Dit betekent

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 7 (Hype of feit?)

Docentenvel opdracht 7 (Hype of feit?) Docentenvel opdracht 7 (Hype of feit?) De leerlingen gaan onderstaande teksten lezen tijdens de opdracht. Help het klimaat in een handomdraai Op 1miljoenspaarlampen.nl 06 september 2006 Presentatrice Sophie

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 4

Aan de raad AGENDAPUNT 4 Aan de raad AGENDAPUNT 4 ONGEWIJZIGD VASTGESTELD 5 JUNI 2008 Doetinchem millenniumgemeente 1. Inleiding In april 2007 lanceerde de VNG de campagne Millenniumgemeente. Met deze campagne wordt beoogd een

Nadere informatie

Profiel gemeenteraadslid

Profiel gemeenteraadslid Profiel gemeenteraadslid NB: Overal waar zij of ze staat kan ook hij gelezen worden. ALGEMEEN Een D66 gemeenteraadslid is zich ervan bewust een mandaat te hebben van de kiezers en zal met overtuiging én

Nadere informatie

Word partner en laat heel Nederland elkaar ontmoeten op De Buurtcamping!

Word partner en laat heel Nederland elkaar ontmoeten op De Buurtcamping! Word partner en laat heel Nederland elkaar ontmoeten op De Buurtcamping! HEEL NEDERLAND ONTMOET ELKAAR OP DE BUURTCAMPING Het eerste weekend van de zomervakantie leer je je buren kennen tijdens een ontspannen

Nadere informatie

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft?

Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Ga jij ook voor een baan die iedereen energie geeft? Netwerkbedrijf Endinet, de werkgever met energie Maar liefst 416.000 klanten in Zuidoost Brabant krijgen via kabels en leidingen van Endinet stroom

Nadere informatie

> Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel

> Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel > Ketenaanpak en -verantwoordelijkheid > Inzet: CO 2 reductie en eerlijke carbonhandel > Doel: boeren ondersteunen bij de impact van klimaatverandering en ontbossing tegen te gaan. Ons klimaat verandert

Nadere informatie

C2C: Amsterdam in actie! DEBAT

C2C: Amsterdam in actie! DEBAT C2C: Amsterdam in actie! DEBAT Resultaten van het afsluitend paneldebat Amsterdam, 22 mei 2008 Agendavoorstel 2 3 I. De resultaten van de vandaag laten mij zien dat... Het panel De wethouder De zaal 4

Nadere informatie

8 mei 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Onderzoek: klimaatverandering

8 mei 2019 Auteur: Lisette van Vliet. Onderzoek: klimaatverandering 8 mei 2019 Auteur: Lisette van Vliet Onderzoek: klimaatverandering Samenvatting Minder mensen geloven dat aarde opwarmt door de mens Een groeiende groep mensen gelooft niet dat de mens hoofdverantwoordelijk

Nadere informatie

Product naam: MM05242

Product naam: MM05242 Product naam: MM05242 Specificaties MM05242: Levensduur L90: 15000u Lengte: 101 mm Wattage: 3.00W Diameter: 36 mm Kleur: 2700K (Extra Warmwit LED Filament ) Gewicht: 14 gr Lumen: 250 lm Spanning: 230 V

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk ICT-campus als verbinder Eén van de pijlers van de ICT-campus is de samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. ICTcampus stimuleert dit actief door onder andere

Nadere informatie

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren!

De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! De online tool voor leerlingen om de wereld te verbeteren! Wat is Treemagotchi? Treemagotchi is een persoonlijk online boom, die bloeit en groeit als je duurzame acties uitvoert. Elke week wordt er een

Nadere informatie

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel 2017-2019 Duurzaam samen Samen met inwoners, overheden en bedrijven werkt Natuur en Milieu Overijssel aan een mooi en

Nadere informatie

Extra spreekopdrachten

Extra spreekopdrachten Extra spreekopdrachten 1** VERTEL. 1. Je loopt in het park. Er loopt een man voor je. Je ziet dat zijn sleutels uit zijn tas vallen. Wat zeg je tegen hem? 2. De studieadviseur van je opleiding vraagt wat

Nadere informatie

COMPENSEER HIER JE CO 2 -UITSTOOT, HELP MENSEN DAAR AAN EEN COOKSTOVE

COMPENSEER HIER JE CO 2 -UITSTOOT, HELP MENSEN DAAR AAN EEN COOKSTOVE COMPENSEER HIER JE -UITSTOOT, HELP MENSEN DAAR AAN EEN COOKSTOVE COMPENSEER DE -UITSTOOT VAN JE ORGANISATIE, VERBETER HET KLIMAAT EN STEUN CLEAN COOKSTOVES 2 3 COOX4CLIMATE STAAT VOOR EEN KLIMAATNEUTRALE

Nadere informatie

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Duurzamer in 1 dag LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Een gemiddeld huishouden heeft nog 24 onzuinige lampen in huis hangen. Vervang ze door ledlampen, en bespaar op je energierekening! ENE17017-FOL-Dag-LED_A5_v04.indd

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland!

Betrokken ondernemen. Steun het sociaal initiatief in Nederland! Betrokken ondernemen Steun het sociaal initiatief in Nederland! Hartelijk dank voor uw belangstelling voor het Oranje Fonds. Uw hulp en betrokkenheid kunnen een wereld van verschil maken. Het Oranje Fonds

Nadere informatie