Taalbarrières Opleidingscommisie IO/IB 05 06

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Taalbarrières Opleidingscommisie IO/IB 05 06"

Transcriptie

1 Taalbarrières Opleidingscommisie IO/IB Inleiding Naar aanleiding van vaakgehoorde opmerkingen over de kwaliteit en het aanbod van de moderne vreemde taal binnen IO/IB, voelde de studentengeleding van de Opleidingscommissie zich genoodzaakt hier nader onderzoek naar te doen. Door middel van een korte enquête die werd gehouden onder studenten die Taal I en Taal III volgden in het studiejaar , werd de tevredenheid van de studenten over het talenaanbod getest. Hierin werd onder andere gekeken naar de motieven die ten grondslag lagen aan de keuze voor een bepaalde taal, en of studenten ook werkelijk bij de taal van hun keuze werden ingedeeld. Het was ook van belang na te gaan in hoeverre er vraag was naar het volgen van een tweede taal, en welke taal het dan betrof. Daarnaast werd onderzocht in hoeverre studenten studievertraging hadden opgelopen als gevolg van de indeling van de taal in het studieprogramma, en ten slotte of zij tevreden waren met de kwaliteit van het onderwijs. Methode De enquête bestond uit een achttal vragen, waarvan de eerste vijf zich concentreerden op de keuze van de taal en de vraag naar het volgen van een eventuele tweede taal. De laatste drie vragen richtten zich op studievertraging en de kwaliteit van het talenonderwijs. Omdat de Taal I en Taal III groepen een goede representatie vormen van de gehele populatie werd de enquête onder hen afgenomen. Discussie van de resultaten Vraag 2 onderzoekt of de ondervraagde studenten de taal van hun eerste keus volgen. Vraag 2 - De taal die ik nu volg is mijn eerste keus % % II 7 87,5 1 12, ,4 4 6, ,7 6 11, II II Totaal ,6 13 5,4 II II II Uit de resultaten blijkt dat voor een verwaarloosbare minderheid van 5,4% geldt dat dit niet het geval is. Er kan namelijk op worden gewezen dat er naast een tekort aan plaatsen in de werkgroepen ook andere redenen zijn aan te wijzen waarom studenten niet de taal van hun eerste keus kunnen volgen. Er kan hierbij worden gedacht aan onvoldoende niveau bij het verlaten van de middelbare school of het feit dat men recidivist is. Dit valt ook terug te vinden in de motivatie die men opgeeft voor het kiezen van de taal.

2 Vraag 3 - Ik heb voor deze taal gekozen omdat a) deze taal mij het gemakkelijkst lijkt b) er geen ruimte was bij de taal van mijn voorkeur c) ik graag deze taal wil beheersen a b c II II II II II II 0% 20% 40% 60% 80% 100% a b c Slechts in twee gevallen is er sprake van gebrek aan plaats bij de taal naar keuze. Het overgrote deel van de studenten lijkt te kiezen voor een taal die hij of zij graag wil beheersen. Hoewel studenten over het algemeen dus een taal volgen waarvoor zij hebben gekozen, blijkt dat een meerderheid van 56,6 % van hen graag nog een tweede taal daarnaast zou willen doen. Vraag 4 - Zou je meerdere talen willen volgen? % % II 7 87,5 1 12, , , , , ,2 8 30,8 43% 57% II 5 33, , ,7 2 13,3 II 31 59, ,4 Totaal , ,3 Er blijkt uit de cijfers dat het geen verschil maakt welke taal de student als eerste taal volgt, op de groepen II en na, zou een meerderheid van de studenten graag een tweede taal volgen. Frans is hierbij de meest populaire keus, gevolgd door respectievelijk Spaans en Engels. Het feit dat er bij Frans een zeker entreeniveau is vereist om aan de cursus deel te nemen kan worden gezien als een verklaring voor de populariteit van Frans als tweede taal. Veel studenten die in eerste instantie Frans willen volgen zien hiervan af, en kiezen in plaats daarvan voor Engels, omdat dat hen gemakkelijker lijkt. (Zie resultaten vraag 3) Vervolgens is de vraag gesteld welke taal de student naast zijn huidige taal zou willen volgen.

3 Vraag 5 - Welke taal zou je naast je huidige taal willen volgen? Duits Engels Frans Spaans Anders x II x x x x 7 3 II 0 2 x x 6 II x 5 II II II Duits Engels Frans Spaans Anders 0% 20% 40% 60% 80% 100% Bij deze vraag waren meerdere antwoorden mogelijk. De gegevens hieronder tonen de eerste keus voor een tweede taal. Eerste keus bij eventuele tweede taal % Duits 6,5 11 Engels 22,4 38 Frans Spaans 24,7 42 Anders 16,5 28 Totaal Percentage 1e keus voor 2e taal Duits Engels Frans Spaans Anders Frans blijkt als tweede taal het populairst te zijn. Daarna Spaans met vlak achter zich Engels. Duits is minder populair. De andere talen die studenten graag zouden volgen zijn onder andere Italiaans, Arabisch, Chinees, Russisch, Pools, Hebreeuws, pans, Fins en Noors. Er kan worden geconcludeerd dat vooral Frans, Spaans en Engels grote belangstelling genieten als extra taal. De volgende vraag was of studenten vertraging hebben opgelopen door het niet behalen van een taalmodule. Wanneer een student inderdaad niet slaagt voor zijn module dan kan hij pas het jaar daarna de taal opnieuw volgen. Dit is niet wenselijk om een tweetal redenen: - Ten eerste gaat de opbouw van de talenkennis verloren wanneer een student er gedurende een jaar er niet mee bezig is. Dit is vooral urgent voor de talen Spaans en Frans - Ten tweede is een taalmodule een aanzienlijke belasting van het studieprogramma. Een extra vak van 10 EC naast je reguliere programma is zwaar. Dit leidt hoogstwaarschijnlijk tot extra studievertraging, zeker als de student een jaar moet wachten voordat hij opnieuw kan aanvangen met de taalmodule.

4 6 Heb je vertraging met je studie opgelopen door het niet behalen van een taalmodule? % % % II 1 12,5 7 87, , , , ,5 2 7, ,3 II 3 20, ,9 77% 1 6, ,3 II 15 28, ,2 Totaal 54 22, ,5 Uit bovenstaande gegevens blijkt dat bijna 20% studievertraging heeft opgelopen door het niet behalen van een taalmodule. Dit is een aanzienlijk deel van de studentenpopulatie. Het zou daarom goed zijn om elke taalmodule elk semester aan te bieden ten einde studievertraging te beperken. Daarnaast is de reeds opgedane taalkennis actueler en kan het zich beter en sneller verder ontwikkelen wanneer de student elk semester zijn taalmodule kan volgen. Dit wordt ook ondersteund door de studenten zelf. 7 Zou je graag zien dat elke taalmodule in elk semester wordt aangeboden? % % II 7 12,5 1 87, , , , , ,2 1 3,8 II 10 66,7 5 33, ,3 1 6,7 II 48 92,3 4 7,7 Totaal , ,3 18% 82% Een grote meerderheid van de studenten zou graag zien dat elke taalmodule elk semester wordt opgenomen. Als laatste is de vraag gesteld of studenten tevreden zijn over de kwaliteit van de taal die ze volgen.

5 8. Ben je tevreden over de kwaliteit van de taal die je volgt? % % II 7 87,5 1 12, , , , , ,1 1 3,9 II ,9 3 20,1 II 36 69, ,8 Totaal , ,2 32% 68% Uit de bovenstaande gegevens blijkt dat studenten gemiddeld genomen tevreden zijn over de kwaliteit van hun taal (80%). Echter, Spaans en vooral Engels worden door studenten slechter beoordeeld. Hopelijk komen deze resultaten ook terug in de vakevaluaties. Een opmerking moet geplaatst worden: studenten zijn wellicht niet altijd tevreden over hun taal, er is niet gevraagd waarom niet. Conclusie Uit onze enquête is gebleken dat de meeste studenten de taal van hun eerste keus kunnen volgen. Ook blijkt het nauwelijks het geval te zijn dat studenten een taal doen omdat elders geen plaats was. Ze geven aan de taal te willen beheersen of menen dat het de gemakkelijkste taal is. Meer dan de helft van de studenten zou graag meerdere talen willen volgen. Daarbij zijn Frans, Spaans en Engels het meest populair. Verder blijkt 25% van de studenten studievertraging te hebben opgelopen door het niet behalen van een taalmodule. Dat is een fors aantal. Een ruime meerderheid van de studenten zou dan ook graag zien dat elke taalmodule elk semester wordt aangeboden. Daarnaast blijkt dat bij Engels en Spaans veel studenten niet tevreden zijn over de kwaliteit van de taal die gevolgd wordt. Bij Frans en Duits is dit niet het geval. Toch realiseert de studentgeleding van de OC IO/IB dat alles valt of staat met de formatiekosten en met het beschikbare budget. Hopelijk is de faculteit bereid te investeren in het verbeteren van dit aspect van de opleiding. Aanbevelingen 1. De opleiding dient er zorg voor te dragen dat iedereen geplaatst dient te worden bij de taal waar zijn voorkeur naar uitgaat. 2. De opleiding zou het mogelijk moeten maken dat studenten minimaal één andere taal naast hun taal moeten kunnen volgen. Vooral Frans, Spaans en Engels zijn in trek. 3. Ten einde teveel studievertraging en teveel kennisverlies op te lopen dient elke taalmodule elk semester aangeboden te worden. 4. De kwaliteit van de taalmodules Engels en Spaans dienen goed geëvalueerd te worden en waar nodig dient er actie te worden ondernomen om de kwaliteit te verbeteren.

TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen

TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen TAALONDERSTEUNING voor studenten met internationale plannen in samenwerking met Ben je van plan om in het buitenland te studeren of stage te lopen maar aarzel je nog omwille van je beperkte talenkennis?

Nadere informatie

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Geschiedenis

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Geschiedenis 1 Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4 Postpropedeuse variant Geschiedenis Naam Studentnummer Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13 Vakken variant Geschiedenis

Nadere informatie

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies

Bachelor Europese studies. uva.nl/ba-europese-studies Bachelor 2019-2020 Europese studies uva.nl/ba-europese-studies In de bachelor Europese studies bestudeer je uiteenlopende aspecten van Europa, zoals de politiek en cultuur van de Europese landen in het

Nadere informatie

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Rechten. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma vanaf 2012/13

Bachelor Europese Studies overgang naar Postpropedeuse variant Rechten. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma vanaf 2012/13 1 Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4 Postpropedeuse variant Rechten Naam Studentnummer Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13 Vakken variant Rechten Vrij personenverkeer

Nadere informatie

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen.

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen. EASY LANGUAGES Verblijf bij een privéleraar - Totale onderdompeling U wilt graag een taalprogramma volgen en een verbluffend resultaat behalen? Een verblijf bij een privé leraar is ideaal om binnen een

Nadere informatie

Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4. Propedeuse. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13.

Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4. Propedeuse. Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13. 1 Bachelor Europese Studies overgang naar 8 8 4 Propedeuse Naam Studentnummer Oude programma tot en met 2011/12 Nieuwe programma 8 8 4 vanaf 2012/13 Propedeuse Europese studies (35 EC) Culturele vormgeving

Nadere informatie

Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde

Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (180 Studiepunten) Gemeenschappelijk deel 7 studiepunten verplicht uit 'reflectie', 8 studiepunten verplicht uit 'cultuur', 8 studiepunten verplicht uit 'algemene

Nadere informatie

Wat als de groep te klein is om rendabel te zijn? Ginny De Vos Teamcoördinator Vreemde Talen Els Heughebaert Coördinator taalopleidingen

Wat als de groep te klein is om rendabel te zijn? Ginny De Vos Teamcoördinator Vreemde Talen Els Heughebaert Coördinator taalopleidingen NUT Utrecht 17 maart 2017 Wat als de groep te klein is om rendabel te zijn? Ginny De Vos Teamcoördinator Vreemde Talen Els Heughebaert Coördinator taalopleidingen Opbouw presentatie 1. Introductie 2. Het

Nadere informatie

Voorlichtingsavond ILO

Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 Didactief Special december 2016 3 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk eerstegraads

Nadere informatie

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO

Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO Interfacultaire Lerarenopleidingen (POWL) Voorlichtingsavond ILO 14 februari 2017 Typ hier de footer 2 3 Didactief Special december 2016 Typ hier de footer 4 Onderzoek & de onderwijpraktijk 5 eerstegraads

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2018-2019

Nadere informatie

Rapportage Jongerenpanel - Internationaal onderwijs

Rapportage Jongerenpanel - Internationaal onderwijs Rapportage Jongerenpanel - Internationaal onderwijs februari 2013 JongerenPanel - Internationaal onderwijs 1 Inleiding Tussen 3 en 20 januari 2013 hebben de leden van het JongerenPanel van de gemeente

Nadere informatie

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen.

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen. EASY LANGUAGES Verblijf bij een privéleraar - Taalbad U wilt graag een taalprogramma volgen en een verbluffend resultaat behalen? Een verblijf bij een privé leraar is ideaal om binnen een korte tijd een

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10716 27 februari 2018 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 5 februari 2018, nummer CvTE-18.00016 houdende

Nadere informatie

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.

Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom. 1 Dit is een wettelijk vastgestelde rol met een beroepsprofiel waar ieder zich mee bemoeit: politiek niet in de laatste plaats. Waarom.// 2 Maar er is meer. Het gaat om opgroeiende jongeren die op hun

Nadere informatie

ACE-GROEP T TALEN07/08

ACE-GROEP T TALEN07/08 ACE-GROE T TALEN07/08 ANTICIATIVE CONTINUING EDUCATION taalcursussen WWW.GROET.BE ACE Groep t. spreek snel een taal! ACE-Groep T organiseert taalcursussen waarin mondelinge communicatie centraal staat.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 031 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met het regelen van de mogelijkheid een deel van

Nadere informatie

Europese Studies. C.W.C. Reijnen, propedeusecoördinator. Europese Studies. Voorlichting Postpropedeuse 11 April 2011

Europese Studies. C.W.C. Reijnen, propedeusecoördinator. Europese Studies. Voorlichting Postpropedeuse 11 April 2011 Europese Studies C.W.C. Reijnen, propedeusecoördinator Europese Studies Voorlichting Postpropedeuse 11 April 2011 Post-propedeuse Europese Studies 884 semesterindeling / nieuwe ES programma Post-propedeuse

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2016-2017

Nadere informatie

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011 Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze oktober 2011 Hoog percentage studie uitvallers Uit cijfers van de HBO-raad blijkt dat gemiddeld 15,8% van de HBO studenten afvalt

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 4 2 3 1 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder 1. Ontstaan en loop van het

Nadere informatie

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Aanmelding voor opleidingen tot vo docent steeds vroeger, pabo trekt steeds minder late aanmelders juni 2009 Inleiding Om de (toekomstige) leraartekorten

Nadere informatie

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa

KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Tolken voor Europa KU Leuven Thomas More Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 0 20 04 91 fax 0 20 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www. kuleuven.be/atthomasmore Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 De ILO leidt op voor eerstegraads leraar in 23 verschillende vakken. Je kunt voor de meeste opleidingen zowel in augustus als in februari beginnen. Voor Arabisch, Hebreeuws,

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 03 206 04 91 fax 03 206 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Samenvatting Vier op de tien Leidenaren heeft na zijn 25 e jaar een opleiding of volwassenenonderwijs gevolgd. Dit kunnen studies zijn (meestal HBO, Universitair of MBO)

Nadere informatie

UvA Bachelordag 31 oktober 2015 Toekomst in de talen Faculteit der Geesteswetenschappen

UvA Bachelordag 31 oktober 2015 Toekomst in de talen Faculteit der Geesteswetenschappen UvA Bachelordag 31 oktober 2015 Faculteit der Geesteswetenschappen Prof. dr. Caroline Kroon, directeur College of Humanities Talenopleidingen nieuwe stijl Start studiejaar 2016-2017: Italië studies Scandinavië

Nadere informatie

Brief Verbetering van de Criteria van Onderwijs in het Engels en Nederlands

Brief Verbetering van de Criteria van Onderwijs in het Engels en Nederlands Dhr. prof. dr. F.P. Weerman Kloveniersburgwal 48 1012 CX Amsterdam Spuistraat 134 1012 VB Amsterdam (020) 525 3278 fsr-fgw@uva.nl studentenraad.nl/fgw Datum 6 december 2016 Ons kenmerk 16fgw043 Contactpersoon

Nadere informatie

Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B

Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B Resultaten Enquête Ingangseis Wiskunde B Van A naar Bèta enquête Lijst Bèta 1. Inleiding In de opening van het academisch jaar 2016-2017 is door het College van Bestuur van de TU Delft aangekondigd dat

Nadere informatie

INTERNATIONALISERING. School voor Journalistiek, Utrecht 13 november 2018

INTERNATIONALISERING. School voor Journalistiek, Utrecht 13 november 2018 INTERNATIONALISERING School voor Journalistiek, Utrecht 13 november 2018 GLOBAL PROFESSIONALISM Internationalisering @home Study abroad (minor) Honours programma s School of Journalism - International

Nadere informatie

TALEN en hun economisch belang

TALEN en hun economisch belang TALEN en hun economisch belang De relatie tussen de vrije taalkeus en het belang/de wens van het bedrijfsleven! -Agentschapnl.nl / CBS.nl -VNO-NCW (MKB)[G.vanErp@mkb.nl] -Opinies 2012 NL totale handel*

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Studie in verband met artikel 45, lid 2, van het statuut

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Studie in verband met artikel 45, lid 2, van het statuut NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.2.2011 COM(2011) 42 definitief VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Studie in verband met artikel 45, lid 2, van het statuut NL NL VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE

Nadere informatie

Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte

Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte Curriculumevaluatie BA Wijsbegeerte Beste student, U heeft onlangs alle onderdelen van uw bacheloropleiding Wijsbegeerte afgerond en kunt nu het BA-diploma aanvragen. Het bestuur van het Instituut voor

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Onderwijsbegeleiding Oost Nederland

Tevredenheidsonderzoek Onderwijsbegeleiding Oost Nederland heidsonderzoek Onderwijsbegeleiding Oost Nederland Mei 2015 Inleiding Stichting Onderwijsbegeleiding biedt aan jongeren en hun ouders, van wie de inkomenssituatie en/of thuissituatie onvoldoende is, de

Nadere informatie

Erratum Onderwijs en Examenregeling (OER) Bacheloropleidingen

Erratum Onderwijs en Examenregeling (OER) Bacheloropleidingen Erratum Onderwijs en Examenregeling (OER) Bacheloropleidingen 2013-2014 Datum Blz Omschrijving 12-06-2013 15 art. 5.9 termijn beoordeling Het moet zijn: 1. Het resultaat van de mondelinge toets wordt binnen

Nadere informatie

Groepstrainingen met open inschrijving. juli - december 2014

Groepstrainingen met open inschrijving. juli - december 2014 Universiteit van Amsterdam Groepstrainingen met open inschrijving juli - december 2014 Hoe schrijf ik mij in? via www.uvatalen.nl Noël Picard: Nooit gedacht dat ik met zo veel plezier zó snel resultaat

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10093 29 februari 2016 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 8 februari 2016, nummer CvTE- 16.00018 houdende

Nadere informatie

INSTRUCTIES BEGRIJPEN

INSTRUCTIES BEGRIJPEN INSTRUCTIES BEGRIJPEN Je volgt een cursus. De docent geeft je mondeling instructies. Kan jij ze begrijpen? Wat moet je doen? 1. Luister naar het geluidsfragment. Neem blad 2 en volg de instructies. Je

Nadere informatie

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs

Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs Samenwerkend leren in het modernevreemdetalenonderwijs 1. Naam: 25 2. School: 25 3. Welk(e) vak(ken) doceert u momenteel? Engels 60,0% 15 Frans 24,0% 6 Duits 12,0% 3 Spaans 4,0% 1 1 of 14 4. Welke graad

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10165 23 februari 2017 Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 6 februari 2017, nummer CvTE- 17.00021 houdende

Nadere informatie

Invloed van de moedertaal bij het leren van het Nederlands

Invloed van de moedertaal bij het leren van het Nederlands 1 Invloed van de moedertaal bij het leren van het Nederlands In het kader van 400 vragen aan de RUG Door Saskia Visser, Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie Vragensteller: Henk van Ooij 2 De

Nadere informatie

Is nultolerantie een wenselijke maatregel? Zijn restricties binnen opo-clusters wenselijk? Zijn bijkomende randvoorwaarden aan de orde?

Is nultolerantie een wenselijke maatregel? Zijn restricties binnen opo-clusters wenselijk? Zijn bijkomende randvoorwaarden aan de orde? Discussienota Toleranties Status Vertrouwelijk Finaal document Document voor Redacteur RvB-lid Probleemstelling Algemeen Bureau, Algemene Vergadering Diede Michiels, Tom Merlevede, Kevin Seurs, Jasper

Nadere informatie

De lessen. In de onderstaande tabel staan de vakken die worden gegeven in het Engels: Aantal lesuren

De lessen. In de onderstaande tabel staan de vakken die worden gegeven in het Engels: Aantal lesuren 2015-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wat houdt de pilot tweetalig onderwijs op het Dollard College in?... 3 De lessen... 3 Device... 4 Taalvaardigheid... 4 Internationalisering... 5 Kosten... 5 Bevorderingsnormen...

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 496 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 8 december 2015 De vaste commissie

Nadere informatie

Tijdens de studie naar het buitenland?

Tijdens de studie naar het buitenland? 28-5-2016 Tijdens de studie naar het buitenland? Faculteit der Letteren, Mobility Office Joyce Snijder-Gelling Janet Caspers Sigrid Hasper Uitwisselingscoördinatoren Laura Dekker Uitwisselingsstudent exchange.out.arts@rug.nl

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

Nota herindeling academiejaar (21 mei 2014)

Nota herindeling academiejaar (21 mei 2014) Nota herindeling academiejaar (21 mei 2014) VVS wil: - Tegelijk aandacht voor nieuwe onderwijs- en examenvormen in de denkoefening over de herindeling van het academiejaar. - Een minimumduur voor de blok-

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Naam student: Douwe Groen. Studentnummer: 320832. Klas: SJV3B

Beleidsnotitie. Naam student: Douwe Groen. Studentnummer: 320832. Klas: SJV3B Beleidsnotitie Naam student: Douwe Groen Studentnummer: 320832 Klas: SJV3B Inleiding MJD Groningen biedt schuldhulpverlening- en schuldpreventietrajecten aan, aan verschillende doelgroepen in Groningen.

Nadere informatie

Handleiding Honours Programma Wiskunde

Handleiding Honours Programma Wiskunde Handleiding Honours Programma Wiskunde Deze handleiding beschrijft inhoud en organisatie van het honours programma (HP) van de bacheloropleiding Wiskunde en Wiskunde en Toepassingen aan de Universiteit

Nadere informatie

Inge Aarnoudse & Sible Andringa Het belang van het Staatsexamen NT2

Inge Aarnoudse & Sible Andringa Het belang van het Staatsexamen NT2 Inge Aarnoudse & Sible Andringa Het belang van het Staatsexamen NT2 Onderzoek naar de motieven van Staatsexamenkandidaten Modellen van taalverwerving (Gardner 2001; Schumann 1986; Spolksy, 1989) Aarnoudse

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie

Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Hoofdstuk 18. Volwasseneneducatie Samenvatting Het Regionaal OpleidingsCentrum, ROC, biedt diverse mogelijkheden voor volwassenenonderwijs. In dit hoofdstuk wordt gekeken naar de bekendheid van de Leidenaren

Nadere informatie

Groot-Brittannië Ierland Verenigde Staten Malta Canada Australië en Oceanië Andere Bestemmingen

Groot-Brittannië Ierland Verenigde Staten Malta Canada Australië en Oceanië Andere Bestemmingen EASY LANGUAGES Studenten vanaf 16 jaar Efficiënte taalprogramma's in het buitenland voor studenten en jongeren vanaf 16 jaar. De programma's zijn geschikt voor alle niveaus in alle uithoeken van de wereld.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Matching

Veelgestelde vragen over Matching Veelgestelde vragen over Matching Voor de meest actuele versie zie www.uu.nl/matching 1. Waarom voert de Universiteit Utrecht matching in? Om jou als aankomend student te laten beginnen aan een opleiding

Nadere informatie

Lokale Coloplast kantoren

Lokale Coloplast kantoren Afrika Azië Australië Europa Noord Amerika Zuid Amerika Afrika Algerije (Frans, Arabisch) (gratis nummer*) +213 0560 16 50 18, +213 0560 16 59 59 dzconsumerservice@coloplast.com Congo, Egypte, Kenia, Marokko,

Nadere informatie

De meest internationale en complete opleidingen vindservice

De meest internationale en complete opleidingen vindservice De meest internationale en complete opleidingen vindservice icares.com icares.com is een internationale zoekportal voor opleidingen. Voor veel jongeren is het kiezen voor een opleiding niet alleen een

Nadere informatie

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen

Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen Leerstoelenplan faculteit der Geesteswetenschappen 1. Leiden Institute for Area Studies School of Middle Eastern Studies Hebreeuwse Taal- en Letterkunde Aramese taal en letterkunde T alen en geschiedenis

Nadere informatie

De consument van champignon in 17 landen

De consument van champignon in 17 landen De consument van champignon in 17 landen 2007 / 72 Zoetermeer, september 2007 - Wilco van den Berg Productschap Tuinbouw, Afdeling Marktinformatie & Marktonderzoek Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

OER. Uitleg over de. Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl Voorwoord De Onderwijs-

Nadere informatie

Algemene informatie. Klinische- en Gezondheidspsychologie

Algemene informatie. Klinische- en Gezondheidspsychologie Algemene informatie id 271 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus vertrok): 19 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) opleiding optie: Land (bestemming)

Nadere informatie

De Gentse opleidingen in de Toegepaste Taalkunde stappen over naar de universiteit. Vertalen Tolken Meertalige Communicatie

De Gentse opleidingen in de Toegepaste Taalkunde stappen over naar de universiteit. Vertalen Tolken Meertalige Communicatie De Gentse opleidingen in de Toegepaste Taalkunde stappen over naar de universiteit Vertalen Tolken Meertalige Communicatie Een geslaagde balans tussen academisch niveau en praktijkgerichtheid 1 Je wil

Nadere informatie

De volgende afgeronde vooropleiding geven recht tot toelating tot de volgende kopopleiding:

De volgende afgeronde vooropleiding geven recht tot toelating tot de volgende kopopleiding: Kopopleiding Voltijd In de kopopleiding mag alleen de beroepscomponent worden aangeboden. (dus geen vak!!) De maximale duur van de kopopleiding is 1 jaar (60 credits) die in voltijd met studiefinanciering

Nadere informatie

Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel

Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel Algemeen rapport Inhoud Samenvatting onderzoeksresultaten

Nadere informatie

id 805 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor tweede studiefase nee Nee

id 805 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor tweede studiefase nee Nee id 805 Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) Bachelor tweede studiefase opleiding optie: Land (bestemming) Aan welke universiteit/onderwijsinstelling

Nadere informatie

Evaluatieonderzoek workshop Nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Evaluatieonderzoek workshop Nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Evaluatieonderzoek workshop Nieuws van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid Verwachting, waardering en leerwinst van de Workshop Nieuws Laura Gil Castillo en Eva Mulder, januari 2009 Universiteit

Nadere informatie

Frontaal Lesgeven en / of Peer Teaching

Frontaal Lesgeven en / of Peer Teaching Frontaal Lesgeven en / of Peer Teaching Twee didactische werkvormen in de praktijk vergeleken. Ronald Lolkema EnL / 2015 1 Voorwoord In het schooljaar 2014-2015 ben ik in de 3 e periode begonnen met het

Nadere informatie

Joost Meijer, Amsterdam, 2015

Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Deelrapport Kohnstamm Instituut over doorstroom vmbo-mbo t.b.v. NRO-project 405-14-580-002 Joost Meijer, Amsterdam, 2015 Inleiding De doorstroom van vmbo naar mbo in de groene sector is lager dan de doorstroom

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 9 8 6 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam] te Rotterdam, appellante, tegen de Examencommissie Farmacie,

Nadere informatie

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3. Projecten 6 Project 6 doorlopend Totaal 41

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3. Projecten 6 Project 6 doorlopend Totaal 41 Schakelprogramma t.b.v. instroom van studenten van de HBO-bacheloropleiding Werktuigbouwkunde in de TU Delft masteropleiding Mechanical Engineering en daaraan gerelateerde masteropleidingen: Biomedical

Nadere informatie

JAARVERSLAG ICLON OPLEIDINGSCOMMISSIE. JAARVERSLAG ACADEMISCH JAAR van de OPLEIDINGSCOMMISSIE van de opleiding(en):

JAARVERSLAG ICLON OPLEIDINGSCOMMISSIE. JAARVERSLAG ACADEMISCH JAAR van de OPLEIDINGSCOMMISSIE van de opleiding(en): JAARVERSLAG ICLON OPLEIDINGSCOMMISSIE JAARVERSLAG ACADEMISCH JAAR 2017-2018 van de OPLEIDINGSCOMMISSIE van de opleiding(en): Educatieve master Geesteswetenschappen CROHO 68529 Leraar VHO in Engels Leraar

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Bachelor Religiewetenschappen

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Bachelor Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2015-2016 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Deel 2 (Opleidingsspecifiek deel) Bachelor Religiewetenschappen Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR)

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 5 1 6 7 van het College van beroep van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder 1. Ontstaan

Nadere informatie

International Management

International Management International Management Dossier van de Kandidaat Het interview gaat over uw motivatie en wordt in verschillende talen afgenomen. Naam : Voornaam : Niets inschrijven Datum aanvraag Datum onderhoud Inschrijving

Nadere informatie

Examens verspreid over het hele semester. Per vak twee of drie weken intensief les ingedeeld- Wanneer zijn er examens-...) -

Examens verspreid over het hele semester. Per vak twee of drie weken intensief les ingedeeld- Wanneer zijn er examens-...) - Algemene informatie id 280 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus vertrok): 20 Ik ben student in : Studiefase op het moment dat je op Erasmus vertrok (hoofdinschrijving) opleiding optie: Land (bestemming)

Nadere informatie

62% Cliënt Tevredenheid Onderzoek. Respons: cijfer: Gemiddelde. Publicatie Cliënt Tevredenheidsonderzoek

62% Cliënt Tevredenheid Onderzoek. Respons: cijfer: Gemiddelde. Publicatie Cliënt Tevredenheidsonderzoek Cliënt Tevredenheid Onderzoek 2017 Publicatie Cliënt Tevredenheidsonderzoek Zorggroep Achterhoek vindt het belangrijk om te weten hoe haar cliënten denken over de dienstverlening. Zo kan Zorggroep Achterhoek

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen

Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Analyse van de vooraanmeldingen voor de lerarenopleidingen Aantal vooraanmeldingen voor 2 e graads opleiding stijgt, 1 e graads daalt en pabo blijft gelijk juni 2010 Inleiding Om de (toekomstige) leraartekorten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 031 Wijziging van de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met het regelen van de mogelijkheid een deel van

Nadere informatie

Didier Lebrun business development & account management

Didier Lebrun business development & account management Vertaling Localisatie Didier Lebrun business development & account management De onderneming biedt vertaal-en lokalisatiediensten aan in meerdere talen en is gespecialiseerd in: o marketing materiaal o

Nadere informatie

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Inleiding Hoeveel en welke studenten (autochtoon/allochtoon) schrijven zich in voor de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs) en blijven na

Nadere informatie

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15

MMVP. 3 MMVP2SLB1 1 O V/O 15 Studiejaar 1 Periode 1 Blok 1: Oriëntatie op markt Kerncompetentie(s): 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9, 10 Integrale opdracht 1 - Project (MKT/Onderzoek) Integrale opdracht 1 - Project (CMV-proces) Integrale opdracht

Nadere informatie

T (toetsvorm): S = schriftelijk en O = opdracht/overig CW (cijferweging) B (beoordeling): V/O = voldoende/onvoldoende en C = cijfer

T (toetsvorm): S = schriftelijk en O = opdracht/overig CW (cijferweging) B (beoordeling): V/O = voldoende/onvoldoende en C = cijfer Studiejaar 1 Periode 1 Blok 1: Oriëntatie op markt * Kerncompetentie(s): 1, 2, 3, 5, 7, 9, 11 Integrale opdracht 1 (project marktverkenning/leren werken in projecten) MMVP14IOP1 4 Integrale opdracht 1

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Bindend Studieadvies. student. uva.nl/ rechten

Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Bindend Studieadvies. student. uva.nl/ rechten m UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Faculteit der Rechtsgeleerdheid Bindend Studieadvies (BSA) 2018-2019 student. uva.nl/ rechten Het (negatief bindend) studieadvies Als je als voltijd bachelorstudent staat ingeschreven

Nadere informatie

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals)

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals) EASY LANGUAGES Volwassenen & Professionals Speciaal voor volwassenen en professionals bieden wij deze programma's aan die u in staat stellen om uw taalkennis van een vreemde taal op te frissen of te perfectioneren,

Nadere informatie

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW

ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW ASSESSMENTS VAN DE BACHELOR LGL en GPW FHTL, UTRECHT 2017-2018 Inhoudsopgave INLEIDING 3 PROPEDEUSE- ASSESSMENT 4 TOELATINGSEISEN VOOR HET ASSESSMENT: 4 INHOUD VAN HET PORTFOLIO 4 OPMERKINGEN 5 HOOFDFASE-

Nadere informatie

Jong Volwassenen. Een behoud voor de hockeysport. De samenvatting

Jong Volwassenen. Een behoud voor de hockeysport. De samenvatting Jong Volwassenen Een behoud voor de hockeysport De samenvatting Sophie Benus Universiteit Utrecht Faculteit : Bestuurs- en Organisatiewetenschappen Utrecht, 2008 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Klinische- en Gezondheidspsychologie. Land (bestemming) [Andere] Aan welke universiteit/onderwijsinstelling heb Universiteit van Amsterdam (UvA) nee

Klinische- en Gezondheidspsychologie. Land (bestemming) [Andere] Aan welke universiteit/onderwijsinstelling heb Universiteit van Amsterdam (UvA) nee Algemene Informatie id 286 Leeftijd (op het moment dat je op Erasmus 20 vertrok): Ik ben student in : Leuven Studiefase op het moment dat je op Erasmus Bachelor derde studiefase vertrok (hoofdinschrijving)

Nadere informatie

A LIFEPAK CR Plus ACCESSOIREBROCHURE. LIFEPAK CR Plus EN LIFEPAK EXPRESS. Defibrillators. Authentieke accessoires van Physio-Control

A LIFEPAK CR Plus ACCESSOIREBROCHURE. LIFEPAK CR Plus EN LIFEPAK EXPRESS. Defibrillators. Authentieke accessoires van Physio-Control A LIFEPAK CR Plus ACCESSOIREBROCHURE LIFEPAK CR Plus EN LIFEPAK EXPRESS Defibrillators Authentieke accessoires van Physio-Control LIFEPAK CR Plus EN LIFEPAK EXPRESS Defibrillators 1 LIFEPAK CR Plus Authentieke

Nadere informatie

Good practise: Uitgebreide zorgintake bij KWC1'

Good practise: Uitgebreide zorgintake bij KWC1' Good practise: Uitgebreide zorgintake bij KWC1' Good practise Het koning willem 1 college in Den Bosch heeft, naast de reguliere intake voor alle leerlingen, een aparte zorgintake voor leerlingen met een

Nadere informatie

Deel B van de onderwijs- en examenregeling voor de duale masteropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen, 90 EC, 2014-2015

Deel B van de onderwijs- en examenregeling voor de duale masteropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen, 90 EC, 2014-2015 Deel B van de onderwijs- en examenregeling voor de duale masteropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen, 90 EC, 2014-2015 1 Algemene bepalingen Artikel 1.1 Toepasselijkheid van de regeling Deze

Nadere informatie

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3

Mechanica 8 Wb1217 Sterkteleer 2 3 2 Wb1216-06 Dynamica 2 3 4 Wb1218-07 Niet Lin. Mechanica 2 3 Schakelprogramma t.b.v. instroom van studenten van de HBO-bacheloropleiding Scheepsbouwkunde in de TU Delft masteropleiding Marine Technology en daaraan gerelateerde masteropleidingen: Materials Science

Nadere informatie

Evaluatie Medewerkerraadpleging VGN

Evaluatie Medewerkerraadpleging VGN Evaluatie Medewerkerraadpleging VGN Inleiding Sinds januari 2010 biedt de VGN haar leden de medewerkerraadpleging aan. Daarbij kunnen leden kiezen uit drie verschillende instrumenten, namelijk: 1. De Medewerker

Nadere informatie

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch App

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch App BEYOND: Two Souls BEYOND Touch App DE BEYOND Touch -APP Om optimaal van de spelervaring van BEYOND: Two Souls te kunnen genieten, raden we je aan om het spel te spelen met een DUALSHOCK 3 draadloze controller.

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 december 2005 (03.01) 15929/05 EDUC 197 STATIS 100

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 20 december 2005 (03.01) 15929/05 EDUC 197 STATIS 100 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 20 december 2005 (03.01) 15929/05 EDUC 197 STATIS 100 NOTA van aan: nr. Comv.: Betreft: het voorzitterschap het Onderwijscomité 11704/05 EDUC 123 STATIS 75 - COM(2005)

Nadere informatie

Canada België Frankrijk Frans super-intensief bij CERAN (Volwassenen en proffesionals)

Canada België Frankrijk Frans super-intensief bij CERAN (Volwassenen en proffesionals) EASY LANGUAGES Volwassenen & Professionals Speciaal voor volwassenen en professionals bieden wij deze programma's aan die u in staat stellen om uw taalkennis van een vreemde taal op te frissen of te perfectioneren,

Nadere informatie

Het Inleveren van Goederen bij Kringloopbedrijf De Beurs: Gedragsdeterminantenonderzoek en Klanttevredenheidsonderzoek.

Het Inleveren van Goederen bij Kringloopbedrijf De Beurs: Gedragsdeterminantenonderzoek en Klanttevredenheidsonderzoek. Het Inleveren van Goederen bij Kringloopbedrijf De Beurs: Gedragsdeterminantenonderzoek en Klanttevredenheidsonderzoek. Bacheloronderzoek Communicatiewetenschap M. L. Kampman Het Inleveren van Goederen

Nadere informatie

Beheer en onderhoud. 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration. 2. Low Cost Measures. 3. Warnke Studie. 4.

Beheer en onderhoud. 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration. 2. Low Cost Measures. 3. Warnke Studie. 4. Beheer en onderhoud 4 onafhankelijke onderzoeken: 1. Federal Highway Administration (US Department of Transportation, Verenigde Staten) 2. Low Cost Measures (Elsamex Spanje) 3. Warnke Studie (Deutsche

Nadere informatie