Oppositie of coalitie? In relatie tot de Zwollenaren doet dit er eigenlijk steeds minder toe. Het CDA kijkt als vanouds verder dan deze raadszaal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oppositie of coalitie? In relatie tot de Zwollenaren doet dit er eigenlijk steeds minder toe. Het CDA kijkt als vanouds verder dan deze raadszaal."

Transcriptie

1 Algemene beschouwingen / Begroting 2015 Raadsbehandeling op vrijdag 14 november 2014 Uitgesproken door Judith Compagner, fractievoorzitter CDA Zwolle De menselijke maat Inleiding Een nieuwe lente, een nieuw geluid. De eerste zin uit het gedicht Mei van Herman Gorter. Daar moest ik aan denken toen ik de eerste regels van deze bijdrage van het CDA op papier zette. Mijn eerste begrotingsdebat ook nog eens. Want dit moment heeft natuurlijk alles in zich om die zin handen en voeten te geven. Een nieuwe rol in de raad, een nieuwe fractievoorzitter, een nieuw CDAgeluid? De eerste twee wel, het laatste niet hoor. U blijft van ons het vertrouwde CDA-geluid horen. Voor het CDA is het sowieso een bijzondere tijd om politiek te bedrijven. Er voltrekt zich namelijk een CDA-isering van de samenleving zonder het CDA, zei Govert Buijs (bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en CDA-er) in zijn Groen van Prinstererlezing (maart 2014). Binnenkort mogen we hem verwelkomen op onze raadsbijeenkomst. De eeuw van de burger waarover Buijs spreekt, lijkt met de komst van de participatiesamenleving te zijn aangebroken. En dat terwijl het CDA niet meer in het kabinet zit. En hier in Zwolle niet in het college. Want er zit veel CDA-gedachtegoed onder het idee van de participatiesamenleving, en onder de nieuwe gemeentelijke sociale taken. Het jammerlijke is echter dat inmiddels de participatiesamenleving gelijk staat aan bezuinigen. En misschien is het dan ook wel niet zo erg dat het CDA er niet direct mee wordt geassocieerd Voorzitter, Oppositie of coalitie? In relatie tot de Zwollenaren doet dit er eigenlijk steeds minder toe. Het CDA kijkt als vanouds verder dan deze raadszaal. En Zwollenaren stellen veel meer de vraag: wie steunt óns? En die vraag vanuit de samenleving, wie staat naast ons?, appelleert aan de vertrouwde CDA uitgangspunten: het CDA kiest partij voor de samenleving en zoekt steeds opnieuw de verbinding. Tussen hoog- en laagopgeleiden. Tussen economie en duurzaamheid. Tussen stad en platteland. Tussen Nederland en de wereld.

2 De wereld om ons heen En voorzitter, we leven in een wereld vol onzekerheid. Afgelopen zomer is het idee dat we in Europa hadden over veiligheid meer dan ooit veranderd. Wij zijn dankbaar dat wij in Zwolle in vrede en veiligheid kunnen leven. Dat het college onlangs per omgaande besloot om 400 vluchtelingen uit Syrië, Eritrea en Somalië tijdelijk in Zwolle te huisvesten, konden we alleen maar toejuichen. Het CDA vindt het onze plicht als stad en samenleving om mensen in nood te helpen. Ook uitgeprocedeerde asielzoekers. En al jaren doet deze stad juist dat. Met brede steun van de gemeenteraad. 'In Zwolle slaapt niemand op straat'. De nachtopvang voor dak- en thuislozen in Zwolle weigert geen uitgeprocedeerde asielzoekers. En de stad Zwolle mag zich hierin recent gesteund weten door de oproep van het Europees comité voor Sociale rechten aan de Nederlandse overheid. Die werd opgeroepen om het recht van uitgeprocedeerde asielzoekers op bed, bad en brood na te komen. Wij grijpen de oproep graag aan om andere gemeenten te vragen zich solidair te tonen met het Zwolse adagium dat niemand op straat slaapt. En om de Rijksoverheid te verzoeken haar verantwoordelijkheid te nemen. De motie hiertoe heeft u al kunnen lezen en wordt van harte aanbevolen. Voorzitter, in Zwolle leven ook andere zorgen. We staan voor een aantal grote opgaven. De bezuinigingen, en de drie decentralisaties. Een olifant eet je in stukjes Er staan heel wat veranderingen op stapel in het sociale domein. Op het gebied van jeugd, zorg en participatie, maar ook op het vlak van bijvoorbeeld welzijnswerk, armoede, onderwijs en maatschappelijk vastgoed. Ik las ergens over de metafoor van de olifant. Een olifant krijg je niet in één keer op, want dan zou je jezelf overeten. Nee, een olifant eet je in stukjes. En dat is wat er op het moment in Zwolle gebeurt. Het grote vraagstuk van het veranderende sociale domein wordt opgeknipt in behapbare brokken. En dat helpt. We hebben er vertrouwen in dat het het college gaat lukken de structuur van het zorgstelsel te hervormen de komende 2 jaar (de transitie). De decentralisaties zijn echter niet het sluitstuk, maar slechts het begin van de benodigde transformatie; veranderingen van organisaties, instituties en mensen. Die transformatie vraagt om een cultuuromwenteling. En dat is altijd lastig. In het begin van mijn bijdrage citeerde ik Govert Buijs al. De 21 e eeuw moet de eeuw van de burger worden. Maar, zo waarschuwt Buijs, De eeuw van de burger spreekt niet vanzelf aan. Om in onze samenleving de onderlinge solidariteit verder te ontwikkelen, moet je solidariteit volgens het CDA gewoon ervaren door het te doen. Oefenplaatsen voor burgerschap zeg maar. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk.

3 In Zwolle zijn er verschillende instanties die ons daarin inspireren. We noemen bijvoorbeeld het Leger des Heils, Stichting Present en De Herberg. En we kunnen ons ook goed vinden in de extra aandacht die de komende jaren naar mantelzorgers uit zal gaan. We zijn daarom erg benieuwd naar de resultaten van het onderzoek van het college naar de ondersteuningsvraag van de mantelzorgers zelf. Het CDA steunt het amendement van de SP hieromtrent. En we vragen het college met spoed duidelijkheid te geven over de verdere invulling van de mantelzorgondersteuning. Ook niéuwe morele oefenplaatsen zijn nodig. Een wel heel erg voor de hand liggende optie is in dit verband het onderwijs. Daarom betreurt het CDA het dat het kabinet dat juist de participatiesamenleving wil oproepen, de maatschappelijke stage in het middelbaar onderwijs afschafte. Dat is nou net een prachtige oefenplaats voor burgerschap. Wat we in Zwolle hierover afspreken, bepaalt de gemeente zelf lokaal. In onze motie vragen we daarom het college om samen met de betrokken partners in de stad de maatschappelijke stage voort te zetten als onderdeel van het onderwijsprogramma. Preventie An ounce of prevention is better than a pound of cure is een in Engeland veel gehoorde uitspraak. Ook dit college zet volop in op preventie. Om te voorkomen dat mensen überhaupt voorzieningen nodig hebben. Dat ondersteunt het CDA. Het is een belangrijk onderdeel van de zojuist genoemde transformatie. Alleen: uit de begroting maken wij op dat er juist op dit thema sprake lijkt te zijn van een dubbele bezuiniging. Een serieuze preventie-aanpak werkt namelijk kostenbesparend. Maar het college gaat juist schrappen in de preventiemaatregelen en maakt tegelijkertijd wel melding van investeringen, maar noemt geen concrete maatregelen jongerenplan Op deze plek vragen we aandacht voor het 1000 jongerenplan dat in onze provincie succesvol is gebleken. In een motie roepen we het college op snel werk te maken in Zwolle van het voortzetten van dit plan! Woensdag hebben Provinciale Staten besloten het plan nog 1 jaar financieel te ondersteunen. Maar liefst 600 jongeren zijn door het 1000 jongerenplan aan het werk geholpen tot nu toe. Het nú voortzetten van dat netwerk met MKB bedrijven in de regio is heel belangrijk om ook jeugdzorgjongeren in het arbeidsproces te krijgen. Voorzitter, er worden goede stappen door het college gezet in het sociale domein. Er is veel in beweging. En er moet ook nog veel gebeuren. Nog veel stukjes van de olifant moeten worden aangepakt. Als alle stukjes zijn verzameld kan de olifant weer in elkaar worden gezet. Want een olifant opeten, dat doe je natuurlijk niet!

4 Tot slot maken we kort nog enkele opmerkingen over de bezuinigingen, volkshuisvesting en beheer openbare ruimte. Bezuinigingen Het college presenteert een gemeentebegroting met een klein overschot in Maar er is nog zicht op een fors tekort in het meerjarenperspectief. En het college heeft de ambitie in het collegeakkoord neergelegd bij de aanstaande Perspectiefnota uiteindelijk ook dat financiële gat te dichten. Met een verhoging van de OZB welteverstaan. Voorzitter, het CDA heeft bij de invulling van eerdere grote bezuinigingsopgaven altijd de ambitie neergelegd deze niet te willen afwentelen op de portemonnee van de Zwollenaar. De motie die wij hebben ingediend waarin wij het college oproepen om de portemonnee van de Zwollenaar te ontzien is dan ook geen nieuw CDA-geluid. Wij willen het college wel een andere mogelijkheid tot bezuinigen aanreiken in de vorm van een onderzoek naar verzelfstandiging van Hedon op den duur. Het subsidiëren van een popcentrum is niet een kerntaak van de gemeente. Hiervoor hebben wij ook een motie ingediend. Volkshuisvesting Het actief ondersteunen door onze gemeente van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap steunt het CDA van harte. De gemeente moet daarin lef tonen. Een mooi voorbeeld is de Krasse Knarrenhof. Mogen wij ervan uitgaan dat voor de Krasse Knarrenhof in 2015 de schop in de grond gaat? Beheer openbare ruimte De openbare ruimte is van ons allemaal. Mooie voorbeelden van groen adoptieprojecten waarin zorg voor de openbare ruimte een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van inwoners en gemeente, zijn onder meer te vinden aan het Ulgerkamp en de Schellerdriehoek. In een gezamenlijke motie met Groen Links vragen we het college om inwoners te faciliteren bij het onderhouden van de openbare groene ruimte, bijvoorbeeld met gereedschap. Dat is geen ideaalbeeld meer, het werkt al zo in de praktijk. Kijk maar naar de vrijwilligersdesk van Landschap Overijssel.

5 Ter afsluiting Het CDA zal in 2015 en opvolgende jaren het college de maat nemen. De menselijke maat welteverstaan. We toetsen het college op de ondersteuning en zorg die ze geeft aan de kwetsbare Zwollenaren die dat nodig hebben. En aan de sterke schouders van Zwolle, zoals het MKB dat de economie draaiende houdt en banen creëert, vrijwilligers, gezinnen die inkomens verdienen en daarmee de zorg betaalbaar houden. Want zonder welvaart geen welzijn. Ontzorg hen. Het CDA houdt een vinger aan de pols bij het college op basis van reality checks in de Zwolse samenleving. Daar waar de roots van het CDA liggen. Wij hopen en vertrouwen op een goede, constructieve samenwerkingsrelatie tussen oppositie en coalitie, met inachtneming van ieders eigen verantwoordelijkheid. De CDA fractie wenst deze gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie veel wijsheid en Gods zegen toe. Namens de fractie van het CDA Zwolle, Judith Compagner.

Perspectiefnota. ( )

Perspectiefnota. ( ) Perspectiefnota. (30-06-2016) Voorzitter, Dames en Heren, Allereerst wil de CU het college en de betrokken ambtenaren bedanken voor hun inzet om deze PN tot stand te brengen. Ook dit jaar ligt er weer

Nadere informatie

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T

Koepel Adviesraden Sociaal Domein Zalmsteek 23, 3192 MC Hoogvliet-Rt T Gemeente & adviesraad: 1 + 1 = 3? Waar wordt samengewerkt ontstaan successen, maar helaas ook wel eens teleurstellingen. Bij de samenwerking tussen gemeente en adviesraad is dat niet anders, zo is mijn

Nadere informatie

Wanneer wordt je van ouder - activist?

Wanneer wordt je van ouder - activist? ALGEMENE BESCHOUWINGEN Kadernota 2014 29 Mei 2013 inbreng CDA fractie Voorzitter, Wanneer wordt je van ouder - activist? Daarover las ik het boek Zorg en Zeggenschap van Jet Isarin over de zwaar gehandicapte

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

draadswijzer week 03 Zwolle

draadswijzer week 03 Zwolle draadswijzer week 03 Zwolle Agenda Raadsplein Maandag 25 januari 2016 Raadzaal Besluitvormingsronde 19.30 uur Start besluitvormingsronde met de volgende hamerstukken: - Vaststelling bestemmingsplan Buitengebied,

Nadere informatie

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen er aan. Uw fractie zal zich in de komende tijd Aan de fractievoorzitter van.. Postbus 6099 6077 ZH SINT ODILIENBERG Ons kenmerk: 2013/np/gve/gemeenteraadsverkiezingen 130909 Uw kenmerk: Bijlage(n): Onderwerp: Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Heerlen/Posterholt,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De lezingen vandaag gaan over roeping. Maar dan vooral over de lastige kanten daarvan. We hebben gelezen over Jeremia die worstelt met zijn roeping

Nadere informatie

Geachte college, geachte leden van de raad.

Geachte college, geachte leden van de raad. Beschouwingen Hart voor Urk naar aanleiding van de kadernota 2013. Geachte college, geachte leden van de raad. Dankbaar zijn we dat we hier na een woelig jaar van bezuinigingen, en verkiezingen weer mogen

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Kadernota PvdA Olst-Wijhe

Algemene Beschouwingen Kadernota PvdA Olst-Wijhe Olst-Wijhe, 23 juni 2017 PvdA Olst Wijhe proeft weinig ambitie in kadernota 2018-2021 De fractie van de PvdA in de gemeenteraad van Olst-Wijhe proeft weinig ambitie in de kadernota 2018-2021 van het college

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken. VVD - Algemene beschouwingen 7 juni 2017 Voorjaarsnota PS Drenthe - Willemien Meeuwissen We zijn nu zo ongeveer halverwege deze bestuursperiode. Dat is een goed moment om de thermometer er eens in te steken.

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker

Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker Betoog 28 juni 2012 Verantwoordings&Perspectiefnota, door Aris Leijendekker Spreuken 24 zegt: betoont gij u slap ten dage der benauwdheid dan komt uw kracht in het nauw; vrij vertaald: als er moeilijke

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen SP Drenthe

Algemene Beschouwingen SP Drenthe Algemene Beschouwingen SP Drenthe Vz, voor de SP is leefbaarheid het belangrijkste thema tijdens deze algemene beschouwingen. De provincie is er medeverantwoordelijk voor dat iedereen kan meedoen in de

Nadere informatie

Ingediend op: 27 september De ondergetekenden stellen het volgende voor:

Ingediend op: 27 september De ondergetekenden stellen het volgende voor: Initiatiefvoorstel monitoring Zorg / Wonen / Werk en Welzijn Statenfractie 50PLUS Provincie Zuid Holland in relatie tot het proces van decentralisatie en transities Ingediend op: 27 september 2015 De ondergetekenden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota

Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota Algemene Beschouwingen van de PvdA bij de Perspectiefnota 2018-2021. Voorzitter, Deze laatste Perspectiefnota staat in teken van keuzes maken voor de langere termijn. Wij kunnen dan ook allerminst spreken

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop:

Toen wij als CDA samen met onze coalitiepartners aan de afgelopen periode begonnen, stonden er voor ons twee zaken voorop: Ruben Mink: Rotterdam staat er na 4 jaar beter voor! De fundamentele vraag die wat betreft het CDA centraal staat is of Rotterdam er BETER voorstaat dan vier jaar geleden. En of het stadsbestuur daaraan

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Begroting 2019 Bijdrage VVD

Begroting 2019 Bijdrage VVD Dossier Begroting 2019 Bijdrage VVD Portefeuillehouder Klaas Sloots/College BenW Behandelvorm Raadsvergadering besluitvormend Datum 9 nov. 18 Woordvoerder Thom van Campen Inleiding De economie draait op

Nadere informatie

Op dit o e t zij er og eel o duidelijkhede o er dit o pro is. Het egrip ee beperkt aantal

Op dit o e t zij er og eel o duidelijkhede o er dit o pro is. Het egrip ee beperkt aantal Art. 51 vragen over de bed, bad en broodopvang Inleiding De regeringspartijen hebben op 22 april jongstleden een compromis bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het compromis houdt

Nadere informatie

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017

Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 Subsidie uitvraag Welzijnswerk 2017 In beweging komen Ontwikkelen Meedoen Met lef! Oktober, 2016 1. Inleiding In 2015 en 2016 gingen wij Meiinoar op reis en die reis gaat verder. De reis wordt intensiever

Nadere informatie

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg.

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg. Algemene Beschouwingen 2014 Voorzitter, 6 miljoen bezuinigen, het is natuurlijk kloten maar dit college heeft wel ballen! De sleutel van deze gemeente wordt niet ingeleverd bij de provincie. We nemen de

Nadere informatie

Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk

Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk Gemeenteraadsfractie Voor elkaar, met elkaar, Samen voor Rijswijk Begroting 2016 2019 Alleen de uitgesproken tekst geldt! Voorzitter, Samen werken aan de kleurrijke toekomst van Rijswijk Het was een bijzonder

Nadere informatie

voorjaarsdebat 2015 Geachte voorzitter, inwoners van Zoetermeer op de tribune en thuis, leden van de Raad en College.

voorjaarsdebat 2015 Geachte voorzitter, inwoners van Zoetermeer op de tribune en thuis, leden van de Raad en College. 1 voorjaarsdebat 2015 Geachte voorzitter, inwoners van Zoetermeer op de tribune en thuis, leden van de Raad en College. Kent u dat mooie stukje samenspraak uit Alice in Wonderland? Dag Kát, zei Alice,

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

Zorg, welzijn en onderwijs

Zorg, welzijn en onderwijs Zorg, welzijn en onderwijs De SP vindt dat het recht op zorg in Leiden voor iedereen behouden moet blijven! Helaas gaan de grote veranderingen op het gebied van de zorg ook gepaard met forse bezuinigingen.

Nadere informatie

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017

Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017 Wordt de nieuwsbrief in de mail niet goed getoond? Bekijk deze in uw browser. Raadsledennieuwsbrief 29 JUNI 2017 De rol van raadsleden bij Samen Organiseren Samen Organiseren is een nieuwe werkwijze, door

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren,

Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser. Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Nieuwjaarstoespraak 2017 Burgemeester Visser Beste inwoners van Twenterand, jong en oud, dames en heren, Van harte welkom in de vernieuwde Zandstuve, hier in Den Ham. Zoals u inmiddels weet, is het voor

Nadere informatie

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015

Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Openbaar Onderwerp Aanvullende subsidie Bed, bad en brood 2015 Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Vanaf 1 januari 2015 hebben we een bed, bad en broodvoorziening

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014

Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Solidariteit: hét middel op weg naar een duurzaam sociaal Wageningen Behandeling verordeningen drie decentralisatie Maandag 27 oktober 2014 Voorzitter, Uit de nota Samen Redzaam sprak ambitie. Ambitie

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in de provincie Groningen stabiel

Vrijwilligerswerk in de provincie Groningen stabiel Vrijwilligerswerk in de provincie Groningen stabiel De afgelopen jaren verschuiven steeds meer taken en verantwoordelijkheden in de samenleving van de overheid naar inwoners. Het idee achter deze participatiesamenleving

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 449 Voorstel van wet de leden Wilders en Bosma tot intrekking van de goedkeuringswet inzake de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie

Nadere informatie

Visie op Gemeenten Update 2014

Visie op Gemeenten Update 2014 Visie op Gemeenten Update 2014 Transitiemanagement in het sociale domein Meer medebewindstaken en horizontale verantwoording Bedrijfsvoering naar een nieuw evenwicht Trends en ontwik k elingen T ran s

Nadere informatie

KOERSNOTITIE OIRSCHOT

KOERSNOTITIE OIRSCHOT KOERSNOTITIE OIRSCHOT 2014-2017 Vooraf De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 staan voor de deur. Verkiezingen worden ook wel het feest van de democratie genoemd. Feestelijk of niet, de vooravond van de

Nadere informatie

Dames en heren, fijn dat u er allemaal bent.

Dames en heren, fijn dat u er allemaal bent. GOED SAMENSPEL: JUIST IN DEZE TIJD Alleen de uitgesproken tekst geldt. Nieuwjaarstoespraak 2014 van Commissaris van de Koning drs. Ank Bijleveld-Schouten, maandag 6 januari, 17.00u. Dames en heren, fijn

Nadere informatie

óneens De kracht van Kerkrade.

óneens De kracht van Kerkrade. Reactie op het coalitieakkoord. Voorzitter, Voorzitter, hals reikend keken wij uit naar het coalitieakkoord, benieuwd naar wat er van een aantal mooie verkiezingsbeloften; zoals meer aandacht voor de wijken,

Nadere informatie

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid

Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid 1 Bestuurlijke nota onderzoek armoedebeleid Inleiding In haar jaarplan 2017 heeft de rekenkamercommissie een onderzoek naar het armoedebeleid aangekondigd. De armoedeproblematiek is lastig in kaart te

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2015

Algemene Beschouwingen 2015 Algemene Beschouwingen 2015 -CDA Statenfractie Groningen- 24 juni 2015, alleen uitgesproken tekst is geldig Voorzitter, Vandaag spreken wij over de voorjaarsnota. Traditioneel een moment waarbij we spreken

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Tips of op- en aanmerkingen? Laat het ons weten!

In deze nieuwsbrief: Tips of op- en aanmerkingen? Laat het ons weten! Tips of op- en aanmerkingen? Laat het ons weten! Op 29 oktober jl. werd aan het begin van de raadsvergadering tijdens een plechtig moment stil gestaan, bij het overlijden van ons raadslid GertJan Averesch.

Nadere informatie

kwaliteiten en motieven

kwaliteiten en motieven Project Kerntaken Werkprocessen Competenties Afspraak is afspraak Stuurt de eigen loopbaan Functioneert als werknemer in een arbeidsorganisatie Reflecteert op eigen kwaliteiten en motieven Gedraagt zich

Nadere informatie

Algemene beschouwingen/mpb

Algemene beschouwingen/mpb 1 Algemene beschouwingen/mpb 2014 2017 gemeenteraadsvergadering 5 november 2013 Uitgesproken door Gerhard Bos (fractievoorzitter) (gesproken woord geldt) Apeldoorn is in meerdere opzichten een prachtige

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend

Raadsplein besluitvormend Raadsplein besluitvormend Vergadering d.d. 14 november 2014 Locatie Raadzaal Aanvang 09.30 Eindtijd 17.30 Voorzitter Drs. H.J. Meijer Griffier/Secretaris Drs. A.B.M. ten Have Aanwezige leden Yildirim,

Nadere informatie

WORKSHOP WONEN EN ZORG

WORKSHOP WONEN EN ZORG WORKSHOP WONEN EN ZORG 4 OKTOBER 2016 September 2013 WAT GAAN WE DOEN Inleiding Hervorming Langdurige Zorg Financiering Zorg en Zorgvastgoed Effecten Wat betekent dit voor corporaties Aantal praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel.

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Het kon niet uitblijven dat er reuring ontstaat over de komst van duizenden asielzoekers (vluchtelingen) die

Nadere informatie

1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Erik Haverkort (fractievoorzitter VVD)

1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Erik Haverkort (fractievoorzitter VVD) 1. Visieraadsleden op de overheveling van taken binnen het sociale domein naar de gemeente Bij de transitie en transformatie gaat het om een cultuurslag, wat is de visie van raadsleden? De voorzitter vraagt

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Mede gezien de bestuurlijke reactie op het initiatiefvoorstel en de behandeling in de raadscommissie voor Zorg en Sport;

Initiatiefvoorstel. Mede gezien de bestuurlijke reactie op het initiatiefvoorstel en de behandeling in de raadscommissie voor Zorg en Sport; Gemeenteblad Jaar 2014 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel 21-11-2014 Onderwerp ter instemming van het raadslid mevrouw Femke oosma (GroenLinks) van 21-11-2014, getiteld: Een Toegankelijke

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

De raakvlakken in de drie decentralisaties

De raakvlakken in de drie decentralisaties De raakvlakken in de drie decentralisaties 27 maart 2014 LCR Congres 10-04-14 Programma Welkom en voorstellen Korte inleiding decentralisaties Introductie Monica, Maarten en Tess Aan de slag met participatiewiel

Nadere informatie

OPEN BRIEF VAN DE FRACTIES BRUG-M EN KIJK!!! m.b.t. HUISVESTING VAN STATUSHOUDERS

OPEN BRIEF VAN DE FRACTIES BRUG-M EN KIJK!!! m.b.t. HUISVESTING VAN STATUSHOUDERS Aan: de Burgemeester en de inwoners van de gemeente Meerssen. Hoe gastvrij is Meerssen eigenlijk voor statushouders? Elke gemeente in Nederland heeft een wettelijke taakstelling m.b.t. het huisvesten van

Nadere informatie

Perspectiefnota 2017 inbreng VVD Statenfractie Noord-Brabant

Perspectiefnota 2017 inbreng VVD Statenfractie Noord-Brabant Voorzitter, Het gaat goed met Brabant en de Brabander. Dat kunnen we tenminste opmaken uit de perspectiefnota volop beweging in Brabant die we vandaag behandelen. En inderdaad; we kunnen constateren dat

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht

Algemene Beschouwingen Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht Algemene Beschouwingen 2017 Valkenburg aan de Geul in duurzaam evenwicht 1 Voor ons ligt de meerjarenbegroting voor de planjaren 2018 tot en met 2021. Een boekwerk, dat veel bestuurlijke en ambtelijke

Nadere informatie

Programma. Voorstelling. De organisatie Hulst voor Elkaar Verleden en heden Werkwijze

Programma. Voorstelling. De organisatie Hulst voor Elkaar Verleden en heden Werkwijze Programma Voorstelling De organisatie Hulst voor Elkaar Verleden en heden Werkwijze De organisatie HvE Ambitie: Kernwaarden: Verbinding Innovatie Respect Ondernemen Verantwoording nemen Zelfstandige uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden en overige aanwezigen,

Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden en overige aanwezigen, Voorzitter, leden van het college, collega raadsleden en overige aanwezigen, Je moet wel een rasoptimist zijn om tegenwoordig de voorpagina van de dagbladen te blijven lezen of het 8-uur journaal te kijken:

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Voorzitter: Mattheus 5:1 12.

Voorzitter: Mattheus 5:1 12. Voorzitter: Rond Hervormingsdag is het goed naar onze inspiratiebronnen te kijken. Hoeveel welvaart, techniek en wetenschap we ook hebben de woorden van Jezus in de Bergrede 1, heb je vijanden lief, zegen

Nadere informatie

RUZIE OVER DE FUSIE?

RUZIE OVER DE FUSIE? RUZIE OVER DE FUSIE? resultaten van een enquête onder gemeentebestuurders en raadsleden in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland Amsterdam, november 2011 Projectnummer: 1578 ERGO: BUREAU VOOR MARKT- EN BELEIDSONDERZOEK

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter,

Voorzitter, Voorzitter, Optimism is a moral duty. Een citaat dat ik namens de Partij van de Arbeid ook gebruikte bij de kadernota in 2010. De filosoof Popper gaf aan dat het onze morele plicht is niet negatieve dingen te voorspellen,

Nadere informatie

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen

Sociaal makelaar De vraag is leidend Organiserend vermogen. Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Jaarverslag 2017 Sociaal makelaar De vraag is leidend Effecten Organiserend vermogen Sociaal Team Klanttevredenheid Omslag in denken en doen Expertise Sport en Bewegen Samenwerking Burgerinitiatief Integratie

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal 0 1. Inleiding Het vitaal houden van onze samenleving is cruciaal in het bouwen aan een solide toekomst voor onze inwoners. Het Sociaal Domein is volledig

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

: Actualisatie begroting beleidsagenda sociaal domein BMWE 2016

: Actualisatie begroting beleidsagenda sociaal domein BMWE 2016 Nummer : 11-05.2016 Onderwerp : Actualisatie begroting beleidsagenda sociaal domein BMWE 2016 Korte inhoud : Bijstellen van de begroting beleidsagenda sociaal domein BMWE op basis van verbeterd inzicht

Nadere informatie

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen

Begroting 2015 gemeente Zeist. Het evenwicht verdwenen Begroting 2015 gemeente Zeist Het evenwicht verdwenen Nieuwe positie PvdA bij begroting 2015 Eerste begroting in de oppositie Geen invloed gehad op inhoud Positie zoeken in de oppositie / niet-coalitie

Nadere informatie

Lijst ingekomen stukken statencommissie Zorg & Cultuur d.d. 14 september 2005

Lijst ingekomen stukken statencommissie Zorg & Cultuur d.d. 14 september 2005 Lijst ingekomen stukken statencommissie Zorg & Cultuur d.d. 14 september 2005 BRIEVEN / MEDEDELINGEN VAN HET COLLEGE VAN GEDEPUTEERDE STATEN. Nr. Brief en kenmerk Korte inhoud Advies 1. Voorlopige financiële

Nadere informatie

De PvdA zal hierbij allereerst kiezen voor de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

De PvdA zal hierbij allereerst kiezen voor de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De PvdA Diemen wil een sterke, sociale gemeente met voor ieder bereikbare voorzieningen. Dat vraagt samenwerking en solidariteit. Wij zien uit naar de inbreng van de andere fracties en de reactie van het

Nadere informatie

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken:

Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL. bijbehorende stukken: Wmo-raad Maastricht ADVIES NR. 27 3D S CONCEPT RAADSVOORSTEL bijbehorende stukken: Advies nr. 27.A Beleidskader Wmo 2015 Advies nr. 27.B Beleidskader Participatiewet Advies nr. 27.C Beleidsplan Jeugd Bijlage

Nadere informatie

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl

DE CONSUMENT AAN HET STUUR. Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl. www.sir-55.nl. www.sir-55.nl DE CONSUMENT AAN HET STUUR Stichting SIR-55 Tel. 040 242 32 23 info@sir-55.nl www.sir-55.nl www.sir-55.nl SIR-55 CREËERT BETROKKEN BEWONERS Wie zijn medioren? Medioren zijn actieve, vitale en maatschappelijk

Nadere informatie

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers

B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013. Inspanningen voor startende ondernemers B en W. nr. 13.0973 d.d. 5-11-2013 Onderwerp Inspanningen voor startende ondernemers besluiten:behoudens advies van de commissie 1. De brief vast te stellen inzake Inspanningen voor startende ondernemingen,

Nadere informatie

Kansen zien voor een #MooiDongen

Kansen zien voor een #MooiDongen 1-5 Kansen zien voor een #MooiDongen Voorzitter, Voor ons ligt de begroting 2017 van de Gemeente Dongen. Goed samenspel, betere toekomst, de titel van deze begroting is voor het CDA bijzonder aansprekend.

Nadere informatie

Aan de raad. Status: ter besluitvorming

Aan de raad. Status: ter besluitvorming No. 247372-1 Emmeloord, 19 mei 2014. Onderwerp Keuzenotitie t.b.v. beleidsplan sociaal domein Advies raadscommissie De meeste genoemde opties lijken op voldoende steun in de raad te kunnen rekenen. In

Nadere informatie

Vraag: Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/029. Onderwerp: Wmo-beleidsplan en Wmo-verordening 2015. Commissievergadering: 18 september 2014

Vraag: Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/029. Onderwerp: Wmo-beleidsplan en Wmo-verordening 2015. Commissievergadering: 18 september 2014 Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/029 Onderwerp: Wmo-beleidsplan en Wmo-verordening 2015. Commissievergadering: 18 september 2014 Gesteld door: CDA / Monique Krikhaar Portefeuillehouder: Teammanager:

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

Psalm 127 Vrucht op je werk

Psalm 127 Vrucht op je werk Psalm 127 Vrucht op je werk Wat kunnen we druk zijn! Maar zonder Gods zegen is het zinloos gezwoeg. Psalm 127 leert van God vrucht op je werk te verwachten, en dan mag je gerust zijn. Voor wie deze meditatie

Nadere informatie

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern

Transformatie in de gemeente Dalfsen. Dichter bij de kern Transformatie in de gemeente Dalfsen Dichter bij de kern 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Transformatie Sociaal Domein Dichter bij de kern...4 2.1. Transformatie ambitie in uitgangspunten...5 2.2 Bestaande

Nadere informatie

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken!

KADERNOTA Venlo: Effe geen cent te makken! KADERNOTA 2016 Venlo: Effe geen cent te makken! FINANCIEEL RAADSDEBAT Concept 7 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2016, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd.

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013

Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Nieuwjaarstoespraak Deventer 2013 Dames en heren, Een fantastisch 2013 gewenst! Fijn dat u allemaal gekomen bent, hier in Schouwburg, voor de Deventer nieuwjaarsreceptie. De receptie is een gezamenlijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Ondersteunen actie mensenketting tegen Tihange

Ondersteunen actie mensenketting tegen Tihange Pagina 2 van 7 De voltallige gemeenteraad van Sittard-Geleen staat achter de actie Stop Tihange en steunt de menselijke kettingreactie die op 25 juni 2017 als protest tegen het openhouden van de Belgische

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Financiën Sociaal Domein

Financiën Sociaal Domein Financiën Sociaal Domein VNG Expertisecentrum Gemeentefinanciën Hans Giesing september 2013 Decentralisatie Sociaal Domein (1) Bouwen op de eigen kracht van burgers Motto: één gezin, één plan, één regisseur

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen van D66

Algemene Beschouwingen van D66 03.01. Algemene Beschouwingen van D66 Inhoudsopgave 03.01. Algemene Beschouwingen van D66... 2 Algemene Beschouwingen bij de Perspectiefnota 2017: Democraten 66 (D66)... 3 Raadsvoorstel Perspectiefnota

Nadere informatie