Bijgevoegd treft u het jaarverslag 2012 van Humanitas Thuisadministratie Afdeling Delft aan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijgevoegd treft u het jaarverslag 2012 van Humanitas Thuisadministratie Afdeling Delft aan."

Transcriptie

1 Geachte lezer, Bijgevoegd treft u het jaarverslag 2012 van Humanitas Thuisadministratie Afdeling Delft aan. Het zou fijn zijn indien u hiervan een diepgaande studie maakt, maar ter inleiding willen wij u graag een samenvatting en beeld schetsen van het mooie werk van vrijwilligers en de vaak schrijnende situatie van de hulpvragers. Wie zijn de klanten van Humanitas? In het algemeen kan je stellen dat het mensen zijn met een wankel financieel evenwicht, meestal verkeren zij in een uitkeringssituatie en wonen in sociale woningbouwwijken. Het vaak lage opleidingsniveau maakt dat deze mensen verstrikt raken in een wirwar van regels en wetswijzigingen die niet altijd bekend bij hen zijn. Indien zij in een uitzichtloze situatie raken, komt de gemeente deze burgers tegemoet met regelingen en steun via onder meer de Financiële Winkel. De Financiële Winkel kan de hulpvragers naar Humanitas doorverwijzen en dan komen de vrijwilligers in beeld. Vaak treffen zij huiveringwekkende situaties aan die zij met veel élan in kaart brengen en probleemoplossend te werk gaan. Daardoor wordt er vaak een vertrouwensband gekweekt tussen klant en vrijwilliger waardoor de hulpvrager op het rechte pad kan blijven Echter de problematiek beperkt zich niet alleen tot het bijstaan van de hulpvrager, het strekt veel verder. De al eerder genoemde wirwar en regels beperken Humanitas als wel de Gemeente tot adequate stappen en probleemoplossend te werk gaan. In dit jaarverslag treft u onder meer cijfers en de visie aan van Humanitas. Wij vragen u dringend dit met aandacht en kritische blik, ook over het functioneren van de Gemeente met aandacht, te lezen, waarin mededogen met de hulpvragers niet mag ontbreken. Veel leesplezier gewenst. Rieme Wouters Alg. coördinator Humanitas Thuisadministratie

2 Jaarverslag 2012 Thuisadministratie Afdeling Delft Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Humanitas Thuisadministratie Organisatie en werkwijze Financiering Deskundigheid Cijfermatige verantwoording Praktijk en aanbevelingen Publiciteit en externe contacten Nieuwe uitdaging voor Voorwoord Algemeen Begin 2010 is de afdeling Delft van de Vereniging Humanitas gestart met het Project Thuisadministratie. Wij zijn begonnen met 12 vrijwilligers. De vraag van klanten is in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook het aantal vrijwilligers is gestegen naar 60. Mede door de inzet van onze vrijwilligers die erg veel werk hebben verzet, is de wachtlijst beperkt gebleven. Graag wil Humanitas Thuisadministratie de volgende punten in het bijzonder onder uw aandacht brengen: Bij de start van het project Thuisadministratie is aansluiting gezocht bij de werkwijze van de gemeente Delft. Het gebruik van de NIBUD mappen en de NIBUD aanpak van budgettering wordt in het werken met onze cliënten dan ook toegepast. In de praktijk blijkt helaas dat er nog weinig uniformiteit in de werkwijze/benadering van de verschillende groepen en daardoor onvoldoende inzicht ontstaat in het verloop van de geboden ondersteuning. Daarnaast is er veel vraag naar langdurige en complexe ondersteuning op het gebied van Thuisadministratie. De activiteit Thuisadministratie beperkt zich niet meer tot het slechts ordenen van de (financiële) administratie en het opstellen van een bestedingsplan en het bieden van begeleiding bij de uitvoering van het bestedingsplan. Dit kan kortdurend of langdurend zijn. Hierbij is één van de belangrijkste doelstellingen van Thuisadministratie dat hulpvragers na een jaar weer zélf hun administratie kunnen bijhouden. Met andere woorden: dat zij (cliënten) op den duur weer regie over het eigen leven hebben, een belangrijk humanistisch uitgangspunt. Met dit uitgangspunt komen de vrijwilligers van Humanitas in de praktijk echter wel eens in de knel. Door onze vrijwilligers wordt dan zo mogelijk incidenteel ondersteuning aangeboden. In afstemming met de gemeente wordt een oplossing gezocht voor de vraag naar meer structurele of duurzame ondersteuning.

3 Tenslotte spelen nieuwe ontwikkelingen in de markt die invloed hebben op de inhoud van het werk van Humanitas Thuisadministratie. Hierbij valt onder andere te denken aan de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), De Fraudewet, de Inkomensachteruitgang, de vergrijzing en de toenemende digitalisering. Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de deskundigheid van de vrijwilligers. In samenwerking met het NIBUD zal in 2013 dan hieraan dan ook veel aandacht worden besteed. Het beschikbaar stellen financiële middelen daarvoor vormen uiteraard een punt van bespreking met de gemeente. Hieraan zal het Bestuur van Humanitas Delft in 2013 zeker aandacht aan schenken. De missie van Humanitas Delft, haar projecten en haar vrijwilligers Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-totmens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Graag verwijzen wij u naar onze Home site (Website Humanitasdelft.nl ) waar veel algemene informatie is te vinden. Haar projecten Vriendschappelijk Huisbezoek Steun bij Rouw en Verlies Maatjesproject Psychiatrie Ouderensociëten Home-Start Thuisadministratie & budgetbegeleiding Haar Vrijwilligers Hoewel bij Humanitas voor het overgrote deel vrijwilligers werkzaam zijn, kan de organisatie toch worden beschouwd als werkgever. De vrijwilliger wordt namelijk geacht in opdracht van de Vereniging Humanitas te werken. Om deze reden heeft Humanitas ten behoeve van haar vrijwilligers diverse verzekeringen afgesloten. Ook wordt veel aandacht besteed aan ondersteuning en begeleiding van de vrijwilligers. Het uitbreiden van de kennis en vaardigheden door middel van cursussen vormt hierbij een belangrijk onderdeel.in 2012 hebben wij een tweetal NIBUD -cursussen (voor beginners en gevorderden) georganiseerd om de kennis van al onze vrijwilligers te optimaliseren. Omdat financiële belemmeringen geen reden mogen zijn om niet aan (onbetaald) vrijwilligerswerk te kunnen deelnemen, biedt Humanitas haar vrijwilligers een onkostenvergoeding voor reis- en telefoonkosten. De kwaliteitseisen van Humanitas brengen met zich mee, dat aspirant-vrijwilligers o.a. een Verklaring Omtrent Gedrag moeten kunnen overleggen. 2. Humanitas Thuisadministratie Delft Organisatie en werkwijze De afdeling Delft omvat de Gemeente Delft en de Gemeente Pijnacker. Door een grote toeloop cliënten en vrijwilligers is de organisatie van Thuisadministratie in de afgelopen jaren aangepast. Naast de Algemeen coördinator Rieme Wouters, zijn er voor Delft en Pijnacker nog een drietal andere coördinatoren: Nico van der Valk en André Langendoen voor Delft en voor Pijnacker is dit Freek Verhulst.

4 Het aantal vrijwilligers nam in de periode van ons functioneren toe van 12 vrijwilligers bij de start naar 60 vrijwilligers nu waarvan 50 actief zijn. Het gezamenlijk kenmerk van de vrijwilligers die zich aanmelden is dat ze beschikken over een uitstekende kennis, ervaring en interesse in het doen van de financiële administratie van een huishouden. Als extra ondersteuning van het vrijwilligerswerk beschikken alle vrijwilligers vanaf de start van hun werkzaamheden over het (digitale) Handboek Thuisadministratie dat door een speciale redactie is samengesteld en steeds wordt geactualiseerd. Bij de start wordt de nieuwe vrijwilliger gecoacht door de coördinatoren. Met deze groep van enthousiaste vrijwilligers kon de toegenomen vraag naar ondersteuning zonder noemenswaardige wachtlijsten worden beantwoord. Het aantal cliënten dat gedurende 2012 in behandeling was genomen bedroeg 268. Het gemiddeld aantal ondersteunde klanten per vrijwilliger is 2 à 3. Alle aangemelde cliënten worden voor een intakegesprek thuis bezocht door in het meeste geval, de algemeen coördinator en de coördinatoren. Doel hiervan is inzicht te verkrijgen wat de aangemelde cliënt van ons verwacht, wat de cliënt zelf heeft gedaan, informatie geven over onze werkwijze waarna de cliënt wordt gekoppeld aan een vrijwilliger. Kenmerkend voor de werkwijze van Humanitas Thuisadministratie is dat de cliënten thuis worden bezocht, aan hun keukentafel er gezamenlijk wordt gewerkt aan de administratie, wekelijks en of -zoveel als nodig isbezoeken de vrijwilligers de cliënten, komen geleidelijk alle knelpunten naar voren en ontstaat er een vertrouwensband waarin gezamenlijk aan oplossingen gewerkt wordt. Deze vertrouwensband is van absolute meerwaarde gebleken. De klanten nemen hun coach in vertrouwen en zijn daardoor bereid stappen te ondernemen die anders niet zou worden gedaan. Financiering De kostenkant wordt gevormd door de: Declaraties vrijwilligers Deskundigheidsbevordering van de vrijwilligers Maandelijkse bijeenkomsten vrijwilligers Jaarlijkse feestelijke bijeenkomst / nieuwjaarsbijeenkomst Incidentele kosten De Batenkant bestaat uit de Subsidie woningbouwcorporaties (wordt jaarlijks overeengekomen) Subsidie gemeente delft (wordt jaarlijks overeengekomen) Incidentele giften (zoals een eenmalige bijdrage van 1000,00 van een vrijwilliger van de Thuisadministratie via haar werkgever Nat. Nederlanden) Met het Bestuur en de Penningmeester zal voor 2013 bekeken moeten worden hoe wij financieel quitte kunnen draaien en hierbij is een financiële ondersteuning door mede belanghebbende organisaties of fondsen onontbeerlijk. Deskundigheid Naast begeleiding door de coördinatoren zijn nemen de vrijwilligers ook deel aan de Thuisadministratie Trainingen van Humanitas. Om kosten te besparen is dit in samenwerking met diverse andere Humanitas afdelingen gebeurd. Voorts hebben diverse vrijwilligers met succes het Diploma Schuldhulpverlener behaald of zijn hier nog studerend voor.

5 In de maandelijkse vrijwilligersbijeenkomsten in de Humanitasruimte op de Beethovenlaan 134 te Delft zijn diverse sprekers/specialisten geweest. Omdat wij steeds vaker te maken krijgen met uiteenlopende problematiek zijn er diverse instanties geweest om hun werkwijze komen toelichten. Dit waren o.a. Stichting Doel, een budgetbeheerder, een bewindvoerder e.d.. In 2013 gaan we hiermee door gezien het grote aantal veranderingen in het landelijk beleid ( toepassing fraudewet, enz.). In deze bijeenkomsten wordt regelmatig stilgestaan en gediscussieerd over de grenzen van onze dienstverlening. Ofwel wat doet een vrijwilliger wel en wat doet hij/zij niet. Een enkele maal wordt het middel rollenspel hiervoor gebruikt. Belangrijk is dat onze doelstelling voorop blijft staan en de vrijwilliger met inachtneming van onze spelregels naar bevinden kan en mag handelen. De redactiecommissie bestaande uit Jan Verhaar en André Langendoen hebben het Handboek Thuisadministratie inmiddels gedigitaliseerd en geplaatst op het Intranet, wat bereikbaar is voor de vrijwilligers van de Thuisadministratie. Sinds april 2011 wordt er maandelijks een Nieuwsbrief Thuisadministratie geproduceerd die beschikbaar is die voor alle vrijwilligers en aan enkele medewerkers van de Gemeente Delft en Pijnacker wordt toegezonden. Cijfermatige verantwoording Humanitas Delft 2012 Aantal Tot Aanmeldingen 146 Intakegesprekken 146 Aantal in behandeling zijn de Klanten in in de Wacht Afwijzingen na intake 0 Doorverwijzingen 0 Intrekkingen 0 Lopende trajecten Aantal vrijwilligers 58 Actieve vrijwilligers 50 Herkomst cliënten 2011 Aantal Vrouwen 78

6 Mannen 68 Totaal 146 Financiële Winkel 27 overig 6 Maatschappelijke organisatie 47 HUMANITAS 29 Woningbouw 7 ISR 4 GGZ 17 Buren/Kenissen 1 Diva Delft 3 Sociaal.nl 5 Totaal 146 Vanaf 1 januari 2012 t/ zijn door Thuisadministratie vrijwilligers 268 deelnemers ondersteund. In 2012 ontvingen we 29 zelfstandige aanvragen van deelnemers. Praktijk en aanbevelingen. Praktijk Humanitas Thuisadministratie. Humanitas krijgt klanten verwezen van diverse instanties zoals woningbouwverenigingen, Maatschappelijk Werk, GGZ, Financiële Winkel e.d. Kenmerkend voor het soort klanten is dat de problematiek groot is. Dit komt voor een groot deel het gevolg van het feit dat de Financiële Winkel volgens haar gehanteerde klantprofielen de eenvoudige klanten zelf doet en de klanten waar een probleem mee is doorverwijst naar haar ketenpartners. Als een gevolg daarvan is er bij de klanten/gezinnen die o.a naar Humanitas Thuisadministratie worden doorverwezen vaak sprake van multi-problematiek en als wij daar aan de slag gaan komen er vaak nog meer zaken naar voren. Ons uitgangspunt is dat de vrijwilliger in de periode van ondersteuning de klant zover hebben geïnstrueerd dat zij het verder weer alleen kunnen. Als dit niet mogelijk is wordt een duurzame oplossing gezocht. Een groot voordeel de werkwijze van Humanitas Thuisadministratie is dat de vrijwilligers regelmatig bij de klant thuis komen en dus heel goed op de hoogte zijn van de situatie van een klant. Het komt dan ook regelmatig voor dat wij constateren dat er door de Gemeente beslissingen genomen worden die ter discussie zouden staan indien de specifieke situatie bij de hulpvrager/het gezin beter bij de gemeente in beeld zou zijn geweest.

7 Onze 60 vrijwilligers zijn zeer gemotiveerd om zoveel mogelijk Delftse burgers te ondersteunen in hun moeilijke tijd! Budgetbeheer. Wij hebben een aantal klanten met schulden die automatisch naar budgetbeheer worden doorgestuurd. Wij vinden dat dit automatisme van doorverwijzen vervangen moet worden door onafhankelijke criteria te formuleren gebaseerd op die van het NIBUD. De gemeente heeft de taak als regisseur strenger toe te zien op de kwaliteit van de budgetbeheerders en daar ook op te sturen. Vanuit haar regisseursverantwoordelijk dient de gemeente ook afspraken te maken over een uniforme werkwijze. Humanitas Thuisadministratie wordt nu regelmatig bij gezinnen thuis die soms al jaren in budgetbeheer zitten en waar de fin. administratie van geen kanten klopt en er zelfs weer sprake is van schulden. Ook wordt Humanitas Thuisadministratie regelmatig gevraagd om de administratie op orde te brengen bij een klant die vervolgens budgetbeheer ingaat en de budgetbeheerder door de gemeente wordt betaald om de administratie op orde te houden. De gemeente betaalt als opdrachtgever genoeg om eisen te stellen aan de kwaliteit die nodig is. Fraudewet. Als voorbeeld een gezin in een moeilijke wijk met drie kinderen waarvan twee in de pubertijd. De moeder heeft haar handen vol om dit gezin zo goed mogelijk te begeleiden. Omdat er sprake is van huiselijk geweld (te controleren)heeft zij tijdelijk iemand in huis genomen om haar te beschermen. Dit heeft zij zelf gemeld, echter een paar weken te laat. De conclusie van de gemeente is dat er geen duidelijkheid was over haar woonsituatie en zij nu moet 3000 euro terug moet betalen van een bijstandsuitkering van 900 euro. Als zij haar vaste lasten heeft betaald zijn er nog een paar tientjes over. Daar is zelfs met behulp van de Voedselbank niet van te leven. Resultaat:grotere schulden! Onze aanbevelingen: Maak onderscheid tussen nalatigheid en fraude //Maak ruim gebruik van de mogelijkheden van Verminderde Verwijtbaarheid. En geef aan burgers beter de gelegenheid om te reageren. Maak bij het realiseren van deze aanbevelingen gebruik van de rol die vrijwilligersorganisaties hierbij kunnen spelen. Zij zijn immers precies op de hoogte van de situatie. Financiële Winkel. Onlangs kwamen we bij een klant die zich enige maanden ervoor bij de Financiele Winkel had aangemeld omdat hij een kleine 8000 euro aan schulden had inclusief CJIB boetes. Na een adviesgesprek: Los eerst zelf je boetes op) is deze klant weggestuurd en werd deze klant -via omwegen- naar Humanitas Thuisadministratie doorverwezen. Onze indruk is dat bij de Fin.Win de regels en procedures belangrijker lijken te zijn dan de hulpverlening aan de burger zelf. Deze werkwijze verdient een kritische beoordeling als we bedenken dat van de 900 mensen die zich melden bij de Fin.Win. er bijna 500 een adviesgesprek krijgen. De meeste van deze mensen komen later weer terug als de problemen alleen maar groter geworden zijn.

8 Humanitas Thuisadminstratie vindt dat de Gemeente ook regie moet voeren op deze groep van moeilijke gevallen. Publiciteit en Externe contacten We hebben onze medewerking verleend aan krantenartikelen die verschenen in Algemeen Dagblad en De Delftse Post. Enkele vrijwilligers bestaande uit bestuursleden, coördinatoren en hulpverleners hebben de Thuisadministratie bij het publiek in Delft weer onder de aandacht gebracht op allerlei informatiedagen. Ook is er informatie verstrekt op de bijeenkomst (en) van Het Pact van de Armoede. Vrijwilligers van Humanitas verlenen structureel hun medewerking aan de Workshops Administratief die georganiseerd worden door de Fin.Win. Ook nemen wij deel aan de werkgroep die de opdracht heeft de gemeente te adviseren m.b.t. een sluitend netwerk van hulp bij thuisadministratie en daarnaast een duidelijk inzicht te geven in de huidige situatie en recente ontwikkelingen op het gebied van Thuisadministratie. Deze werkgroepthuisadministratie is samengesteld uit de volgende organisaties: Diva Delft, Startpunt wonen zorg welzijn, ISOFA, Careyn Thuisbegeleiding, Financiële Winkel, Humanitas Thuisadministratie en Budgetbegeleiding en de Gemeente Delft Nieuwe uitdaging voor 2013 Wij verlenen onze medewerking aan het beleidsoverleg van de gemeente Delft waar o.a. ook de Financiële Winkel, Stoed, Budget Advies Team, Acebeheer, 3D, DIVA Delft,Humanitas Thuisadministratie en Isofa zijn vertegenwoordigd We ondersteunen de aanpak van Innovatie Sociaal Domein vanwege het belang van een wijkgerichte aanpak waarbij een laagdrempelige ondersteuning ook door vrijwilligers kan worden gegeven. Ook kan op deze wijze een belangrijke preventieve activiteit ontwikkeld worden. Zwaartepunten liggen ons inziens bij het in kaart brengen van het type hulpvragers en de samenwerking binnen de horizontale en verticale verbanden tussen de verschillende organisaties en de positie van de Gemeente hierin. Zelfredzaamheid is het toverwoord dat met als doel dat de burger het op den duur weer zelf kan en moet doen. De samenwerking met de ketenpartners zoals Financiële Winkel, Budgetbeheerorganisaties, Woningbouwcorporaties,Werkgever: Combiwerk, Kwadraad, Perspektief, Doel, GGZ Delfland, St.MEE, en ISOFA hangt nu nog als los zand aan elkaar en zal onder regie van de Gemeente beter op elkaar afgestemd gaan worden. Jaarverslag 2012 Humanitas Thuisadministratie Delft

Jaarverslag. Humanitas. ThuisAdministratie. Bommelerwaard

Jaarverslag. Humanitas. ThuisAdministratie. Bommelerwaard Jaarverslag Humanitas ThuisAdministratie Bommelerwaard 2009 1 Inleiding April 2007 is de afdeling Bommelerwaard van de Vereniging Humanitas gestart met het Project Thuisadministratie. Inmiddels draaien

Nadere informatie

Sinds 2010 voert Humanitas in uw gemeente activiteiten uit in het kader van het thema Thuisadministratie/Budgetbegeleiding.

Sinds 2010 voert Humanitas in uw gemeente activiteiten uit in het kader van het thema Thuisadministratie/Budgetbegeleiding. Afdeling Delft Rijswijk Pijnacker-Nootdorp Aan het college van Gemeente Delft Afdeling Delft Rijswijk Pijnacker-Nootdorp info@humanitasdelft.nl delft@humanitas.nl Datum: 26 juli 2017 Kenmerk: Betreft:

Nadere informatie

Mlc. Gemeente Delft. drs. T.W. Andriessen 1,s. , burgemeester drs. G.A.A. Verkerk. Geachte leden van de raad,

Mlc. Gemeente Delft. drs. T.W. Andriessen 1,s. , burgemeester drs. G.A.A. Verkerk. Geachte leden van de raad, Samenleving Mlc Gemeente Delft Advies Westlandweg 40 2624 AD Delfl IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78,2600 ME Delft Aan de gemeenteraad Behandeld door G.

Nadere informatie

Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622

Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622 Gescand archih datum _ Bijlage 3 Producten 1 2 MAART 2015 1788622 De gemeente en haar partners bieden verschillende producten aan op het gebied van schuldhulpverlening: Preventie en vroegsignalering Schuldbemiddeling

Nadere informatie

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding

Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Thuisadministratie & Budgetbegeleiding Informatie voor Verwijzers Waarom deze folder? Professionals in de hulpverlening, de dienstverlening, het welzijnswerk, de eerstelijns gezondheidszorg en vrijwilligersorganisaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2017 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 207 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 0-02-208 Inhoudsopgave. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

rapportage 2013 Administratieve diensten

rapportage 2013 Administratieve diensten rapportage 2013 Administratieve diensten Inleiding administratieve hulp 2013 door ZorgDat Onderstaand de resultaten over de uitvoering van het project Administratieve Hulp. Dit project is onderdeel van

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede

Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Jaarverslag 2018 Humanitas Thuisadministratie Gemeente Ede Rien Onck Coördinator TA Ede 15-02-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 2. Vrijwilligers...3 3. Deelnemers...4 4. Betrokken verwijzers...5 5. Scholing

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7

Tussenevaluatie. Pilot Schuldhulpverlening Driebergen. Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Tussenevaluatie Pilot Schuldhulpverlening Driebergen Tussenevaluatie pilot schuldhulpverlening pagina 1 van 7 Projectnaam: Projectleider: Ambtelijk opdrachtgever: Bestuurlijk opdrachtgever: Pilot Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Project Thuisadministratie

Project Thuisadministratie Project Thuisadministratie Doel Het ondersteunen van mensen die tijdelijk of langdurig het overzicht over de eigen administratie kwijt zijn of dreigen kwijt te raken. Voor Wie: Voor mensen die vanwege

Nadere informatie

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel

Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking. Samen aan tafel Humanitas - Afdeling Weert e.o. Een nadere kennismaking Samen aan tafel 20-11-2014 Humanitas in het kort Humanitas Weert e.o. - Een nadere kennismaking 2 Thema s van Humanitas - 1 2013: 29.584 deelnemers

Nadere informatie

Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 2013-2016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team

Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 2013-2016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team 201305354 Bijlage bij Gekantelde schuldhulpverlening Beleidsnotitie 20132016 : uitkomsten inventarisatie Sociaal Team Kredietbank Nederland Woningstichting Weststellingwerf gebied van Ja, wij zijn betrokken

Nadere informatie

Jaarverslag februari 2016 Versie 1.0

Jaarverslag februari 2016 Versie 1.0 Jaarverslag 2015 24 februari 2016 Versie 1.0 Voorwoord Het afgelopen jaar is de wereldwijde vluchtelingenproblematiek veel in het nieuws geweest. Naast de problematiek op macroniveau stort SiHVA zich voornamelijk

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude Jaarverslag 2012 Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude Inleiding De gemeente Renswoude en Scherpenzeel vinden het belangrijk dat het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

HUMANITAS NULMETING COMPLEXITEIT VAN DE HULPVRAAG

HUMANITAS NULMETING COMPLEXITEIT VAN DE HULPVRAAG HUMANITAS NULMETING COMPLEXITEIT VAN DE HULPVRAAG Datum : 2 juni 2017 Auteur : Heleen de Boer Inhoud INTRODUCTIE... 2 SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1. Aanleiding en doel... 4 1.2 De vragenlijst...

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen Beleidsnotitie Hulpdienst Nijmegen 2012-2016 2 INLEIDING Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers, hulpbehoevenden

Nadere informatie

RIBW werkt in & met sociale wijkteams

RIBW werkt in & met sociale wijkteams RIBW werkt in & met sociale wijkteams Inspiratiedagen RIBW 1 & 8 september 2015 Movisie Anneke van der Ven 9/9/2015 In wat voor tijd leven we eigenlijk? 1 1. Van AWBZ naar Wet Maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Begrippen vullen. Directeur/bestuurder Socius

Begrippen vullen. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius september 2016 Begrippen vullen Jaren geleden was ik bij een bijeenkomst in de

Nadere informatie

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Voorwoord Een belangrijke kerkelijke/diaconale missie luidt: helpen wie geen helper heeft. Naast de reeds eeuwenoude diaconale hulpverlening aan gezinnen

Nadere informatie

Integrale schulddienstverlening

Integrale schulddienstverlening Integrale schulddienstverlening WELKOM 27 september 2012 Wat gaan we doen? Welkom Beleidskeuze schulddienstverlening, wethouder Margreet de Leeuw Essentie nieuwe wet + laatste cijfers, Joke de Kock Project

Nadere informatie

NETWERK NIEUW ROTTERDAM

NETWERK NIEUW ROTTERDAM NETWERK NIEUW ROTTERDAM JAARVERSLAG 2017 HULP EN NETWERK BIEDEN AAN EENZAME EN KW ETSBARE ROTTERDAMMERS 1 OPRICHTERS NETWERK NIEUW ROTTERDAM: PAULINE BUDDING EN HENRIEKE VAN TOOR 2 INHOUD Voorwoord...

Nadere informatie

WELKOM VRIJWILLIGER 1

WELKOM VRIJWILLIGER 1 WELKOM VRIJWILLIGER 1 INHOUD WELKOM 3 DE KERN VAN ONS VRIJWILLIGERSBELEID 4 SOORTEN VRIJWILLIGERSWERK 5 WAT VRAGEN WE VAN JOU? 6 WAT BIEDEN WE? 8 RANDVOORWAARDEN EN FACILITEITEN 10 2 WELKOM VAN HARTE WELKOM

Nadere informatie

Verslag coördinatie van het Project Schuldhulpmaatje in Heerhugowaard. Inleiding. Schuldhulpmaatjes. Hulpvragen. Tijdsbesteding

Verslag coördinatie van het Project Schuldhulpmaatje in Heerhugowaard. Inleiding. Schuldhulpmaatjes. Hulpvragen. Tijdsbesteding Verslag coördinatie van het Project Schuldhulpmaatje in Heerhugowaard 2017 Inleiding Schuldhulpmaatjes Hulpvragen Tijdsbesteding Relaties / Ketenpartners Bedrijfsmaatje Conclusie Maart 2018 Pagina 1 Inleiding

Nadere informatie

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Inleiding Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning waarbij vrijwilligers gezinnen ondersteunen met minimaal één kind

Nadere informatie

Jaarverslag. SchuldHulpMaatje Culemborg 2014

Jaarverslag. SchuldHulpMaatje Culemborg 2014 Jaarverslag SchuldHulpMaatje Culemborg 2014 Inhoudsopgave Algemeen jaarverslag 1. Inleiding 2. Financiële ondersteuning 3. Werving vrijwilligers en opleiding tot schuldhulpmaatje 4. Aanmeldingen hulpvragers

Nadere informatie

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start

Jaarverslag. schulddienstverlening 2013. Een goede start Jaarverslag schulddienstverlening 2013 Een goede start 1. Aanleiding In 2012 heeft u het beleidsplan schulddienstverlening: De kanteling van schuldhulpverlening naar schulddienstverlening vastgesteld.

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 SchuldHulpMaatje. Amersfoort. Voorwoord. Doelstelling. Visie. Missie

Jaarverslag 2015 SchuldHulpMaatje. Amersfoort. Voorwoord. Doelstelling. Visie. Missie Amersfoort Een alleenstaande man uit Amersfoort van rond de 30 jaar wil graag een schuldhulpmaatje. Wat is zijn situatie? Ik heb schulden. Het lukte me tot nu wel om de vaste lasten op tijd te betalen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt 7. Sliedrecht, 20 mei Voortgang Home Start

RAADSVOORSTEL. De raad der gemeente Sliedrecht. Onderwerp: Agendapunt 7. Sliedrecht, 20 mei Voortgang Home Start RAADSVOORSTEL De raad der gemeente Sliedrecht. Agendapunt 7 Sliedrecht, 20 mei 2005 Onderwerp: Voortgang Home Start Home-Start algemeen. Home-Start is een programma dat ondersteuning, praktische hulp en

Nadere informatie

Thuisadministratie en budgetbegeleiding

Thuisadministratie en budgetbegeleiding informatie voor verwijzers Thuisadministratie en budgetbegeleiding Delft voor Elkaar is een platform van vrijwillige en professionele organisaties op het gebied van welzijn,sport en zorg. Samen met de

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs.

Geachte leden van de Participatieraad, Uw advies lopen wij in deze brief puntsgewijs langs. P5T Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres: Postbus 511, 2003 PB Haarlem Participatieraad t.a.v. ambtelijk secretaris S.K. Augustin Datum Contactpersoon Registratienummer E-mail Onderwerp Bijlage 26 april

Nadere informatie

Bijlage 1: Bijzondere bijstand

Bijlage 1: Bijzondere bijstand 07.0001914 Bijlage 1: Bijzondere bijstand Individuele bijzondere bijstand Niet iedereen zal een duidelijk beeld hebben van wat bijzondere bijstand precies inhoudt. Daarom wordt hierbij een korte omschrijving

Nadere informatie

STICHTING SCHULDHULP UTRECHTSE HEUVELRUG BELEIDSPLAN EN BEGROTING STICHTING SCHULDHULP UTRECHTSE HEUVELRUG

STICHTING SCHULDHULP UTRECHTSE HEUVELRUG BELEIDSPLAN EN BEGROTING STICHTING SCHULDHULP UTRECHTSE HEUVELRUG BELEIDSPLAN EN BEGROTING 2016-2018 STICHTING SCHULDHULP UTRECHTSE HEUVELRUG 1 Doel en resultaat Het doel is om vrijwilligers (schuldhulpmaatjes) te koppelen aan hulpvragers en te coachen in hun rol als

Nadere informatie

Spelregels beschermingsbewind

Spelregels beschermingsbewind Spelregels beschermingsbewind 1. Definities In deze Algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Bewind 4 You: de organisatie die Bewindvoering en budgetbeheer uitoefent. Bewindvoering: het financieel beheer

Nadere informatie

memo de gemeenteraad M.J.C. Suijker (wethouder) datum 29 november 2011

memo de gemeenteraad M.J.C. Suijker (wethouder) datum 29 november 2011 memo aan onderwerp de gemeenteraad Schuldhulpverlening van M.J.C. Suijker (wethouder) datum 29 november 2011 memo Hierbij bericht ik u, namens het college van burgemeester en wethouders, over de stand

Nadere informatie

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR

DE BASIS EN SPEERPUNTEN VOOR 1 JAARPLAN 2015 Voorwoord Het jaar 2014 is bijzonder succesvol geweest voor Present Rotterdam. Met succes zijn we op weg naar een stabiele organisatie met vaste partners, hebben we veel groepen vrijwilligers

Nadere informatie

Noodzakelijkheidsverklaring budgetbeheer

Noodzakelijkheidsverklaring budgetbeheer Noodzakelijkheidsverklaring budgetbeheer Advies: Budgetbeheer is noodzakelijk Nee Ja Naam Adres Postcode Burgerservicenummer Telefoon Woonplaats Mobiel nummer E-mailadres Spreektaal Beheersing Nederlands

Nadere informatie

Surplus Welzijn Drimmelen

Surplus Welzijn Drimmelen Gemeente Drimmelen Surplus Welzijn Drimmelen Geld & Recht: Sociaal Raadsliedenwerk Budgetcoaching Schuldhulpverlening Cursus Uitkomen met je Inkomen Notities Ontmoeting en ondersteuning Een prettige samenleving

Nadere informatie

Jaarverslag. SchuldHulpMaatje Culemborg 2018

Jaarverslag. SchuldHulpMaatje Culemborg 2018 Jaarverslag SchuldHulpMaatje Culemborg 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel 3. Financiële ondersteuning 4. Vrijwilligers 5. Hulpvragers 6. Beperkingen 7. Financieel jaarverslag 2018 SchuldHulpMaatje-Culemborg

Nadere informatie

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Organisatie Programma Cluster ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Verlening 2016 Vaststelling 2016 Aangevraagd bedrag - Budgetsubsidie: 376.930,-

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Presentatie Jet van der Meer. Onderzoek Nazorg uit Voorzorg

Presentatie Jet van der Meer. Onderzoek Nazorg uit Voorzorg Presentatie Jet van der Meer Onderzoek Nazorg uit Voorzorg 14 februari 2019 Achtergrond Opzet onderzoek Deskresearch: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Divosa, beleidsstukken, Kenniscentrum Maatschappij

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

Gemeente Delft. mr. drs. G.A.A. \!er!cerk. drs. T.W. Andriessen l.s. Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. mr. drs. G.A.A. \!er!cerk. drs. T.W. Andriessen l.s. Geachte leden van de raad, Samenleving km Gemeente Delft Wegtlandseweg 40 2624 AD DelR Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente DelR Bbhindeld door Retouradres : Advies, Podbus 78.2600 ME DeIR Aan de gemeenteraad Teleioon 14015

Nadere informatie

Bedrijfsmaatschappelijk werker

Bedrijfsmaatschappelijk werker Bedrijfsmaatschappelijk werker Doel Verlenen van hulp aan werknemers met (dreigende) (psycho)sociale moeilijkheden, alsmede adviseren van leidinggevenden over (psycho)sociale vraagstukken, binnen het sociaal

Nadere informatie

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk

Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk Ambitie- en actieplan Financieel Netwerk Rijswijk 2018-2020 Rijswijk, juni 2018 Rochelle Heerema, kwartiermaker Situatie Ondanks allerlei inspanningen van overheid en maatschappelijke organisaties groeit

Nadere informatie

Cijfers Schuldhulpverlening 2016

Cijfers Schuldhulpverlening 2016 Cijfers Schuldhulpverlening 2016 1. Aanmeldingen In 2016 zien we weer een lichte stijging van het aantal klanten dat voor een eerste gesprek aan onze balie is gekomen. We hebben in 2016 ingestoken op vindbaarheid,

Nadere informatie

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde

Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Aanvullende notitie op het Beleidsplan schuldhulpverlening gemeente Menterwolde Inleiding Met de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zijn de minnelijke schuldsanering en de wettelijke

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten.

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten. ACTIVITEITENVERSLAG 2017 Infospreekuur Houten, Bezoekadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten Tel. 030-6382526 (tijdens spreekuren direct bereikbaar, daarbuiten via voice-mail) Internet: www.infospreekuurhouten.nl

Nadere informatie

Free Time Flies en een persoonsgebonden budget

Free Time Flies en een persoonsgebonden budget Free Time Flies en een persoonsgebonden budget 1. Inleiding Per 1 januari 2015 zijn er enkele zaken veranderd rondom het persoonsgebonden budget (pgb). Op grond van de Jeugdwet en Wmo kunnen volwassenen,

Nadere informatie

Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug. Zeist, 11 oktober 2016

Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug. Zeist, 11 oktober 2016 Betref: Informatie over vrijwilligersactiviteiten Humanitas Heuvelrug Zeist, 11 oktober 2016 Geachte leden van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug, Humanitas is er voor alle inwoners van uw gemeente

Nadere informatie

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Aanleiding en constatering Overeenkomsten in doelen van clienten binnen maatwerk, individuele begeleiding Verscheidenheid van burgers,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders

Inhoudsopgave. Ondersteuning en Ontwikkeling voor Ghanezen door Ghanezen en Nederlanders Inhoudsopgave 1. Doelstellingen van de stichting... 3 2. Uitvoering doelstelling en werkzaamheden... 3 3. Inkomsten en uitgaven... 4 4. Beheer financiën... 4 2 1. Doelstellingen van de stichting De stichting

Nadere informatie

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Werknemers met financiële problemen: het aantal groeit, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Natuurlijk

Nadere informatie

Kwaliteit = 1.Veiligheid + 2.Duidelijkheid + 3.Continuïteit/duurzaam (budget) Kwaliteitsborging door de noodzakelijke randvoorwaarden aan te geven.

Kwaliteit = 1.Veiligheid + 2.Duidelijkheid + 3.Continuïteit/duurzaam (budget) Kwaliteitsborging door de noodzakelijke randvoorwaarden aan te geven. Workshop Kwaliteitsborging bij Thuisadministratie / TA. Vrijwilligers zijn een belangrijke schakel in de keten van schulddienstverlening. Zij maken voor de vele kwetsbare mensen in onze samenleving het

Nadere informatie

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Organisatie Programma Cluster ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Verlening 2017 Vaststelling 2017 Aangevraagd bedrag - Budgetsubsidie: 340.007

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten.

ACTIVITEITENVERSLAG. Postadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten. ACTIVITEITENVERSLAG 2018 Infospreekuur Houten, Bezoekadres: Onderdoor 25, 3995 DW Houten Tel. 030-6382526 (tijdens spreekuren direct bereikbaar, daarbuiten via voice-mail) Internet: www.infospreekuurhouten.nl

Nadere informatie

Samenwerkend Toezicht Jeugd/ Samenwerkend Toezicht Sociaal Domein Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

Samenwerkend Toezicht Jeugd/ Samenwerkend Toezicht Sociaal Domein Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Samenwerkend Toezicht Jeugd/ Samenwerkend Toezicht Sociaal Domein Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Info toezichtonderzoek Na de vrouwenopvang door Samenwerkend Toezicht Jeugd / Toezicht

Nadere informatie

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek

Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma het keukentafelgesprek Zorg voor Zorgen dat! Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet

Nadere informatie

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius

Zoektocht. Directeur/bestuurder Socius Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar, klik dan hier voor de webversie. Klik hier voor een PDF van de nieuwsbrief. Socius januari 2014 Zoektocht Op de drempel van 2014 kijk ik nog eens naar wat ons het

Nadere informatie

Subsidieregeling deskundigheidsbevordering vrijwilligers

Subsidieregeling deskundigheidsbevordering vrijwilligers Subsidieregeling deskundigheidsbevordering vrijwilligers (geconsolideerde versie, geldend vanaf 1-10-1998 tot 1-1-2006) Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie provincie Drenthe Officiële naam regeling

Nadere informatie

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning

Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning Subsidieregeling Vrijwilligersondersteuning 2020-2023 Burgemeester en wethouders van de gemeente Roosendaal; gelet op artikel 2, eerste lid, onder h, en tweede lid, van de Algemene subsidieverordening

Nadere informatie

Jaarverslag april 2018 Versie 1.0

Jaarverslag april 2018 Versie 1.0 Jaarverslag 2017 2 april 2018 Versie 1.0 Voorwoord Na een aantal jaren waarin de stroom van nieuwe vluchtelingen en statushouders in Alblasserdam alleen maar toenam, was 2017 een jaar waarin de toestroom

Nadere informatie

Functieprofiel: Studentenconsultant Functiecode: 0402

Functieprofiel: Studentenconsultant Functiecode: 0402 Functieprofiel: Studentenconsultant Functiecode: 0402 Doel Voorlichten, adviseren, begeleiden, testen en trainen van studenten, alsmede waarborgen van de volledigheid, toegankelijkheid en actualiteit van

Nadere informatie

Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen

Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen Schuldhulpverlening gemeente Gouda Nota van Conclusies en Aanbevelingen Rekenkamer Gouda - CONCEPT EN VERTROUWELIJK - Versie d.d. 12 mei 2012 Inhoudsopgave 1. Onderzoekskader schuldhulpverlening in Gouda

Nadere informatie

Stichting Wilskracht Werkt

Stichting Wilskracht Werkt Stichting Wilskracht Werkt 1 VISIE Erbij horen, zich welkom voelen, meedoen en bijdragen aan de samenleving moet voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Toch dreigt een grote groep mensen de binding met de

Nadere informatie

Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: Vragen RvO art. 33: toegang tot schuldhulpverlening

Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: Vragen RvO art. 33: toegang tot schuldhulpverlening Aan: College van Burgemeester en Wethouders gem. Midden-Groningen Datum: 11-2-2018 Vragen RvO art. 33: toegang tot Geacht College, Naar aanleiding van het Rapport Een Open Deur van de Nationale Ombudsman

Nadere informatie

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde

Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Schuldbemiddeling als secundaire arbeidsvoorwaarde Werknemers met financiële problemen: het aantal groeit, zo blijkt uit onderzoek van het Nibud. Natuurlijk

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1 KORTE BESCHRIJVING PRESENT HOUTEN 1.2 KADER WAARBINNEN PRESENT WERKT 2. TERUGBLIK OP HET JAAR 2014 2.1 INTERNE BESTUURLIJKE ORGANISATIE 2.1.1 BESTUUR 2.1.2 COORDINATIE 2.2

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Postbus AK Gouda Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening Algemeen Maatschappelijk Werk (inclusief jeugdhulpverlening)

Postbus AK Gouda Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening Algemeen Maatschappelijk Werk (inclusief jeugdhulpverlening) Organisatie Programma Cluster Stichting Kwadraad Postbus 440 2800 AK Gouda Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening Algemeen Maatschappelijk Werk (inclusief jeugdhulpverlening) Verlening

Nadere informatie

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. In deze notitie wordt ingegaan op de volgende aspecten van de landelijke subsidiering van activiteiten in de sfeer van deskundigheidsbevordering:

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Jaarverslag. SchuldHulpMaatje Culemborg 2015

Jaarverslag. SchuldHulpMaatje Culemborg 2015 Jaarverslag SchuldHulpMaatje Culemborg 2015 Inhoudsopgave Algemeen jaarverslag 1. Inleiding 2. Financiële ondersteuning 3. Werving vrijwilligers en opleiding tot schuldhulpmaatje 4. Aanmeldingen hulpvragers

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Samenleving Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad Behandeld door MLGJ Robben Telefoon

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Klantmanager schuldhulpverlening en preventiemedewerker

Jaarverslag 2015 Klantmanager schuldhulpverlening en preventiemedewerker Jaarverslag 2015 Klantmanager schuldhulpverlening en preventiemedewerker 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Stappenplan Schuldhulpverleningstraject via de BAR gemeente... 4 Aantallen 2015... 5 Klantprofielen...

Nadere informatie

Convenant Raalte Armoedevrij

Convenant Raalte Armoedevrij Convenant Raalte Armoedevrij Een gemeente-breed verbond tegen armoede en sociale uitsluiting. In de gemeente Raalte zijn huishoudens die vaak jarenlang leven van een inkomen rond het sociaal minimum. Ook

Nadere informatie

Voorwoord... 3. 1. Resultaten 2013... 4. 1.1 Fondsenwerving... 4. 1.2 Cliënten... 4. 1.3 Doorverwijzers... 5

Voorwoord... 3. 1. Resultaten 2013... 4. 1.1 Fondsenwerving... 4. 1.2 Cliënten... 4. 1.3 Doorverwijzers... 5 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Resultaten 2013... 4 1.1 Fondsenwerving... 4 1.2 Cliënten... 4 1.3 Doorverwijzers... 5 1.4 Public Relations en communicatie... 6 2. Organisatie... 7 2.1

Nadere informatie

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg werkdocument Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg Haarlem, 30 maart 2012 Net-Werk Vrijwilligershulp Zuid-Kennemerland

Nadere informatie

Vrijwilliger zijn bij Buurtkracht

Vrijwilliger zijn bij Buurtkracht Vrijwilliger zijn bij Buurtkracht Buurtkracht is de organisatie voor welzijn met zorg in Capelle aan den IJssel. De vier Sociaal Wijkteams van Buurtkracht werken samen met het Eropaf-team aan de leefbaarheid

Nadere informatie

Vrijwilligershulp zichtbaar en beschikbaar, in de sector Wonen, Welzijn & Welzijn. Werkplan 2011

Vrijwilligershulp zichtbaar en beschikbaar, in de sector Wonen, Welzijn & Welzijn. Werkplan 2011 Vrijwilligershulp zichtbaar en beschikbaar, in de sector Wonen, Welzijn & Welzijn Werkplan 2011 Haarlem, 11 juni 2010 Net-Werk Vrijwilligershulp Zuid-Kennemerland Wilhelminastraat 23 2011 VJ Haarlem telefoon:

Nadere informatie

Bijlage 2. Uitkomsten themabijeenkomsten en interviews

Bijlage 2. Uitkomsten themabijeenkomsten en interviews Uitkomsten themabijeenkomsten en interviews Bijlage 2 Uitsluiting bij Recidive en Fraude: Cliënten Vraag: Als iemand eerder een traject heeft gehad en hij/zij maakt nieuwe schulden mag deze persoon dan

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Gemeente Delft. Geachte leden van de raad,

Gemeente Delft. Geachte leden van de raad, Samenleving Advies Gemeente Delft bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Internet www.delft.n1 Telefoon 14015 Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft

Nadere informatie

Het aantal mensen van de doelgroepen die een beroep op Dress hebben gedaan is meer dan voorgaand jaar t.w 166

Het aantal mensen van de doelgroepen die een beroep op Dress hebben gedaan is meer dan voorgaand jaar t.w 166 Van de coördinator. Voorwoord en verwachtingen 2015 Het jaar 2014 is een spannend jaar geweest waarin er sprake was van sluiting i.v.m. een te korte aan financiële middelen. Zoals aangegeven in het jaarverslag

Nadere informatie

a. Financieel Bureau Brabant: Stichting voor budgetbeheer en budgetcoaching.

a. Financieel Bureau Brabant: Stichting voor budgetbeheer en budgetcoaching. Algemene voorwaarden Financieel Bureau Brabant 1. Definities: In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: a. Financieel Bureau Brabant: Stichting voor budgetbeheer en budgetcoaching. b. Cliënt:

Nadere informatie

Verslag coördinatie van het Project SchuldHulpMaatje in Heerhugowaard. Inleiding. Schuldhulpmaatjes. Hulpvragen. Tijdsbesteding

Verslag coördinatie van het Project SchuldHulpMaatje in Heerhugowaard. Inleiding. Schuldhulpmaatjes. Hulpvragen. Tijdsbesteding Verslag coördinatie van het Project SchuldHulpMaatje in Heerhugowaard 2015 Inleiding Schuldhulpmaatjes Hulpvragen Tijdsbesteding Relaties / Ketenpartners Bedrijfsmaatje Conclusie Januari 2016 Pagina 1

Nadere informatie

Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA. Geachte mevrouw Huysse en de heer Brander,

Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA. Geachte mevrouw Huysse en de heer Brander, Gemeente Haarlem Haarlem Retouradres Postbus 511, 2003PB Haarlem Raadsfractie t.a.v. mevrouw D. Huysse van GroenLinks en de heer M. Brander van PvdA Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail

Nadere informatie

Schuldhulpverlening. Financiële Winkel van Delft

Schuldhulpverlening. Financiële Winkel van Delft Schuldhulpverlening Financiële Winkel van Delft Start Diverse activiteiten: Schuldbemiddeling. Training en instructie. Preventie (voorlichting). Advisering. Spelregels Convenant NVVK Algemene Wet Bestuursrecht

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten

Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten Beleidsplan Adviesraad Sociaal Domein Houten JUNI 2018 1 1 Voorwoord Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van Stichting Adviesraad Sociaal Domein Houten voor de jaren 2018-2021. Met dit plan is de

Nadere informatie

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg

Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn & Zorg versie 6: werkdocument vastgesteld in de bestuursvergadering d.d. 14 januari 2014 Ondersteuning van Vrijwilligershulp en Mantelzorg voor kwetsbare burgers in Zuid-Kennemerland in de sector Wonen, Welzijn

Nadere informatie

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst

Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Informele zorg in Eindhoven, nu en in de toekomst Netwerk Informele Zorg en Netwerk Mantelzorg Eindhoven Contact adres secretariaat: Mw. Marijke van der Zanden tel: 040-238 27 97 m.vd.zanden@eindhoven.nl

Nadere informatie

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN

ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN OVERZICHT ORGANISATIES DIE INFORMELE ZORG & ONDERSTEUNING BIEDEN IN AMSTERDAM CENTRUM Per oktober 2016 ONDERDERSTEUNING BIJ THUISADMINISTRATIE & SCHULDEN PROBLEEMGEBIED Hulp bij de thuis administratie,

Nadere informatie

Beleidsnotitie van de Stichting Malibongwe

Beleidsnotitie van de Stichting Malibongwe Beleidsnotitie van de Stichting Malibongwe Inhoud bladzijde Voorwoord 3 Ontwikkeling van het opleidingsfonds 4 Onderwijssituatie in Zuid-Afrika 5 Positie van zwarte vrouwen in Zuid-Afrika 5 Doel van het

Nadere informatie

Preventie, vroegsignalering en verplichte schuldhulp

Preventie, vroegsignalering en verplichte schuldhulp Kluwerschulinck.nl Congres Sociale zekerheid in beweging Praktijkcase gemeente Den Haag: Verplichte schuldhulpverlening in het kader van preventie? Preventie, vroegsignalering en verplichte schuldhulp

Nadere informatie