Wegwijs op etage F, kamer 29 t/m 42

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegwijs op etage F, kamer 29 t/m 42"

Transcriptie

1 Wegwijs op etage F, kamer 29 t/m 42 Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 2 Afdelingsregels 2 Telemetrie 3 Verantwoord eten in het EZ 4 Andere voorzieningen 4 Ontslag uit het ziekenhuis 5 Checklist voor ontslag 5 Patiëntenrechten 7 Klachtenfunctionaris 8 Vakgroep Diëtetiek 9 Medisch maatschappelijk werk 9 Ziekenhuispastoraat en Geestelijke Verzorging 9 Patiëntenbibliotheek 10 Beveiligingsdienst 10 Overige voorzieningen 11 Tot slot 11 Belangrijke telefoonnummers 12 Welkom De medewerkers van etage F, kamer 29 t/m 42 (F3) heten u van harte welkom op de afdeling. Verpleegafdeling F3 is een van de drie afdelingen op etage F en is een afdeling voor patiënten met hart- en vaatziekten. U kunt opgenomen zijn voor onderzoek, ter observatie of ter revalidatie na een hartinfarct of hartoperatie. In ieder geval bent u korte of lange tijd te gast in het St. Elisabeth Ziekenhuis. De brochure Wegwijs geeft u, naast de uitleg en rondleiding door een verpleegkundige, informatie over de gang van zaken op deze afdeling. U vindt hierin informatie over de medewerkers van de afdeling, de dagindeling en de geldende regels. Wie komt u tegen op de afdeling? Met de verpleegkundigen zult u het meest contact hebben. Zij dragen zorg voor uw dagelijkse verpleging en verzorging. Op verpleegafdeling F3 werkt een teamleider, die de verpleegkundige zorg coördineert. Het verpleegkundig team bestaat verder uit verpleegkundigen, leerling-verpleegkundigen en stagiaires. Daarnaast werken op de afdeling een afdelingssecretaresse, voedingsassistentes, medewerkers van de huishoudelijke dienst en medewerkers van de algemene dienst. Op verpleegafdeling F3 werkt men met het systeem van kamertoewijzing. Iedere dag wordt een (leerling)verpleegkundige aangesteld die voor u zorgt en waar u met uw vragen terecht kunt. U kunt op het white-board in uw kamer zien wie die dag op uw kamer werkzaam is.

2 Tijdens uw verblijf op de afdeling komt elke week een andere cardioloog, die de hele week verantwoordelijk is voor de medische gang van zaken. Zo kan het zijn dat u uw eigen cardioloog niet ziet tijdens uw opname. Dit heeft geen gevolgen voor uw behandeling. Een afdelingsarts is een arts die wordt opgeleid tot specialist. Hij regelt tijdens zijn opleiding de medische zorg op de afdeling. Hij loopt dagelijks visite (meestal in de ochtend) en staat dagelijks in contact met uw specialist. U wordt verzocht zoveel mogelijk op uw kamer te blijven totdat de visite gelopen is. Dagindeling Het ziekenhuis kent een andere dagindeling dan u thuis gewend bent. De indeling kan veranderen als dit voor onderzoek of behandeling of door andere redenen nodig is. 's ochtends uur ontbijt (eventueel medicijnen) uur verzorging en artsenvisite uur koffie, thee, melkproducten, appelsap of jus d orange uur warme maaltijd (eventueel medicijnen) 's middags uur bezoekuur uur koffie, thee, melkproducten, appelsap of jus d orange en verzorging uur broodmaaltijd (eventueel medicijnen) 's avonds uur bezoekuur uur koffie, thee, bouillon, melkproducten, appelsap of jus d orange uur verzorging (eventueel medicijnen) uur nachtrust Op zon- en feestdagen is er een extra bezoekuur tussen en uur. Afdelingsregels Om de verzorging zo goed mogelijk te laten verlopen, gelden een aantal afdelingsregels. In overleg met de verpleegkundigen kan flexibel met deze regels worden omgegaan. Contactpersoon en informatie Eén persoon uit de familie wordt gevraagd als contactpersoon op te treden. Deze contactpersoon kan, zowel mondeling als telefonisch, naar uw toestand informeren en met deze informatie anderen op de hoogte houden. De contactpersoon wordt vriendelijk verzocht niet te bellen tussen uur en uur s morgens. Dit in verband met de verzorging. Buiten deze tijden kan de contactpersoon doorverbonden worden met u, als u dit aankan. Aan de contactpersoon wordt ook gevraagd om het bezoek te coördineren.

3 Later ontbijten Het kan voorkomen dat u voor een onderzoek nuchter moet blijven. U hoort dit van de verpleegkundige. Indien mogelijk kunt u na het onderzoek alsnog ontbijten. Op de afdeling blijven Cardiologische patiënten mogen, zonder toestemming van de arts, NIET van de afdeling af. Verpleegkundige dossiers De verpleegkundige houdt uw gegevens bij via het elektronisch verpleegdossier. Als u uw dossier wilt inzien (waar u recht op hebt), bespreek dit met de verpleegkundige die voor u zorgt. Roken U mag niet op de verpleegafdeling/etage roken. Er bevindt zich een rokersruimte op de begane grond, bijna achteraan in de hoofdgang. Bezoektijden Op deze afdeling wordt iedereen verzocht zich te houden aan de bezoektijden. Dit in verband met de rust voor patiënten. Maximaal 2 bezoekers per patiënt. Ziekenhuisplanner Met behulp van ziekenhuisplanner.nl kunt u gratis en op een eenvoudige manier het bezoek aan een opgenomen patiënt regelen. Samen met uw familie, vrienden en kennissen organiseert u wie, wanneer een bezoek brengt. Via ziekenhuisplanner.nl kunt u ook een dagboek bijhouden. Telemetrie Uw behandelend arts kan besluiten om uw hartritme continu te bewaken en te registreren. Om dit te kunnen realiseren wordt u aangesloten op een zender die met stickers op uw lichaam bevestigd wordt. Op afdeling F3 staan de computers die de registratie opslaan. De verpleegkundigen kunnen altijd uw hartritme zien en geven veranderingen door aan de behandelend arts; er kan indien nodig acuut actie ondernomen worden. Het kan wel eens voorkomen dat de verpleegkundige de aansluiting komt controleren. Dit kan zijn doordat de computer een storing meldt of omdat de registratie niet duidelijk weergegeven wordt. Er hoeft dus niets met u aan de hand te zijn! Het telemetrie kastje werkt op batterijen. Deze worden ongeveer elke 24 uur verwisseld. Dit kan ook s nachts voorkomen afhankelijk van wanneer de batterijen leeg zijn. Instructies gebruik telemetrie: U dient op de afdeling te blijven. Er is geen bereik op afdeling F1 en in de rest van het ziekenhuis. U mag niet douchen i.v.m. beschadiging van de zender. U mag het kastje niet zelf schoonmaken, vraag dit aan de verpleegkundige. U mag niet zonder toestemming het kastje en de stickers verwijderen. De zender is een kostbaar iets, ga er zorgvuldig mee om. Telefoon, televisie en internet Alle faciliteiten aan uw bed zijn gratis: televisie, radio, draadloos internet (wifi) en telefoon, zowel voor het bellen als gebeld worden. Uw telefoonnummer vindt u op de televisie of op uw telefoontoestel. Dit nummer moet u

4 zelf aan uw familie en naasten bekend maken. Indien familieleden of naasten u proberen te bellen, geven de telefonistes van de centrale van het ziekenhuis geen telefoonnummers. Zij verbinden alleen door. Bij verplaatsing krijgt u een ander telefoonnummer. Verantwoord eten in het EZ Het St. Elisabeth Ziekenhuis vindt het belangrijk dat u als patiënt veilige, verantwoorde voeding krijgt. Om te zorgen dat patiënten veilige voeding krijgen, beschikt het ziekenhuis over een kwaliteitssysteem voor voeding. Hiervoor zijn zij zelfs gecertificeerd. Daarnaast zorgt de afdeling Voeding (Centrale Keuken) ervoor dat u bij alle maaltijden dagelijks een keuze kunt maken uit verschillende componenten. Wanneer u moeite hebt met het maken van een keuze, dan kan de voedingsassistent(e) op uw afdeling u hierbij helpen. Aandachtspunten Voor u als patiënt is er ook een rol weggelegd in het kader van veilige voeding. Bewaar gekoelde producten (bijvoorbeeld rauwkost of een toetje) niet langer dan een uur op uw kamer. Laat gekoelde producten door de voedingsassistente in de koeling zetten als u die later wilt consumeren. Het meenemen van maaltijden wordt afgeraden. Het ziekenhuis draagt geen verantwoording voor etenswaren of gerechten, die niet door het ziekenhuis zijn verstrekt. Wilt u toch eigen producten gebruiken, zorg dan voor de juiste temperatuur tijdens vervoer. (Voor gekoelde producten geldt een maximum temperatuur van 7 C, warme producten moeten warmer zijn dan 60 C.) Laat geen producten meenemen met een hoog bederfrisico. Dit zijn producten die snel bederven en gekoeld bewaard moeten worden. Kies voor kleine verpakkingen, zodat geopende verpakkingen niet bewaard blijven. Opmerkingen Op uw dienblad treft u een maaltijdkaart aan. Deze kaart kunt u gebruiken om eventuele opmerkingen op te schrijven. Als u deze kaart geeft aan de verpleegkundige of voedingsassistent(e) die uw blad opruimt, zorgen zij dat de afdeling Voeding de kaart ontvangt. Hier worden de opmerkingen verzameld en gebruikt ter verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening. Nog vragen? Voor vragen over de maaltijdvoorziening in het ziekenhuis of andere vragen over voeding, dan kunt u terecht bij de voedingsassistent(e) op uw verpleegafdeling. Andere voorzieningen Post Post wordt dagelijks aan u bezorgd. U krijgt post het snelst als de adressering juist is. Dit moet zijn: naam en voorletter(s) etage F met kamernummer p/a St. Elisabeth Ziekenhuis postbus LC TILBURG Het is belangrijk dat er een afzender op de post vermeld staat zodat de post teruggestuurd kan worden als u al ontslagen bent.

5 Vrijwilligers Tijdens uw opname kunt u regelmatig te maken krijgen met vrijwilligers. Deze vrijwilligers, aangesloten bij de UVV (Unie Van Vrijwilligers), nemen verschillende taken op zich. Ze verzorgen de bloemen en het fruit op de afdeling of komen langs met boeken die u kunt lenen. Parkeerabonnement Het ziekenhuis heeft de mogelijkheid om een parkeerabonnement te verstrekken aan naasten van langdurig opgenomen patiënten. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. Het verkrijgen van dit abonnement regelt u bij het Facilitair Service Punt. Dit bureau is elke werkdag geopend van uur tot uur. U kunt het bureau telefonisch bereiken op telefoonnummer (013) Meer informatie kun je lezen in de brochure Parkeerabonnement. Ontslag uit het ziekenhuis Het is vooraf vaak moeilijk vast te stellen hoelang een opname precies gaat duren. De behandelend arts laat u weten wanneer u ontslagen wordt. Hij overlegt met u over een eventuele nabehandeling en/of zaken waarmee u na uw ontslag rekening moet houden (bijvoorbeeld medicijnen, fysiotherapie of een dieet). Voor uw ontslag vindt er een ontslaggesprek plaats tussen u en een verpleegkundige. Tijdens dit gesprek worden alle bijzonderheden betreffende uw opname, verblijf en ontslag besproken. Het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) bekijkt of opname in verpleeghuis, verzorgingshuis, dagbehandeling en diensten vanuit een thuiszorgorganisatie noodzakelijk zijn. De transferverpleegkundige heeft een groot deel van deze werkzaamheden in haar takenpakket. Wanneer u na ontslag thuis hulp nodig hebt, kan de afdelingsverpleegkundige in overleg met u de transferverpleegkundige inschakelen. Zij inventariseert samen met u de problemen die thuis te verwachten zijn en kijkt op welke manier een thuiszorgorganisatie hulp kan bieden. Indien naar huis gaan niet haalbaar lijkt, wordt zij ingeschakeld om met u de aanvraag voor een verpleeghuis, tijdelijk of blijvend, te bespreken. Meer informatie over de transferverpleegkundige kunt u vinden op de website van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Problemen bij ontslag Als u problemen voorziet in verband met uw ontslag uit het ziekenhuis en u weet niet hoe deze op te lossen, dan kunt u vragen of de medisch maatschappelijk werker op uw verpleegafdeling u hierbij behulpzaam wil zijn. U kunt hem/haar via de verpleegkundige bereiken. Checklist voor ontslag Onderstaande checklist bevat de meest voorkomende vragen die patiënten hebben wanneer ze weer naar huis gaan. U kunt deze gebruiken bij uw ontslaggesprek of bij andere gesprekken die u met een verpleegkundige of arts hebt over de periode na uw opname. Als uw verpleegkundige of arts zaken rondom het ontslag met u wil bespreken, kunt u overwegen om een vertrouwd persoon bij het gesprek aanwezig te laten zijn. Dit kunt u aan de verpleegkundige aangeven en een afspraak maken voor een gesprek. Overigens kunnen een aantal punten van deze checklist al duidelijk zijn voor het ontslagmoment.

6 Dagelijkse activiteiten Weet u wat u thuis al wel zelf kunt doen en wat u (voorlopig) wordt afgeraden om te doen? U kunt hierbij denken aan baden of douchen, huishoudelijke activiteiten, autorijden en dergelijke. Nazorg Is het voor u duidelijk of u nog extra zorg en hulp nodig hebt als u weer thuis bent? Zo ja, is het duidelijk waar u (tijdelijk) zorg en hulp bij nodig zult hebben? Welke zorg en hulp kunnen uw naasten u thuis geven? Wie zou u ook nog kunnen inschakelen? Bijvoorbeeld buren, thuiszorg, vrijwillige thuiszorg. Weet u waar u terecht kunt voor hulp en informatie? Hulpmiddelen Hebt u informatie gekregen over hulpmiddelen die u thuis nodig hebt? Hebt u duidelijke instructies gekregen over het gebruik van deze hulpmiddelen? Zijn hulpmiddelen en/of aanpassingen die u na uw ontslag direct nodig hebt geregeld? Weet u welk wondmateriaal u thuis nodig hebt en hebt u hier een recept voor gekregen? Complicaties en medische vragen Weet u in welke situaties het raadzaam is om (snel) contact op te nemen met het ziekenhuis? Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met het ziekenhuis. Wie kunt u hiervoor bereiken, tijdens kantooruren en daar buiten? Is het duidelijk met welke vragen u terecht kunt bij het ziekenhuis (de afdeling, uw behandelend specialist of de Spoedeisende Hulp) en voor welke vragen u contact kunt opnemen met uw huisarts? Gevolgen voor uw dagelijks leven Weet u wat de gevolgen van de ziekte en de opname kunnen zijn? Is voor u en uw naasten duidelijk welke ongemakken u kunt tegenkomen in uw dagelijks leven? Is voor u duidelijk wat u zelf kunt doen om uw klachten te verminderen en herstel te bevorderen? Medicatie Hebt u door de specialist voldoende uitleg gekregen over het gebruik van medicijnen? Indien u meerdere medicijnen moet gebruiken, hebt u dan voldoende informatie

7 gekregen over het combineren van deze medicijnen? Weet u welke bijwerkingen kunnen optreden? Hebt u recepten nodig voor uw thuissituatie? Hebt u medicijnen nodig voor uw eerste dag thuis? De apotheek heeft niet altijd medicijnen op voorraad. Vervolgafspraken Zijn er vervolgafspraken met de specialist gemaakt? Bent u bekend met de telefonische bereikbaarheid van de afdeling? Zijn er vervolgafspraken met andere zorgverleners in het ziekenhuis? Zijn deze telefonisch bereikbaar? Andere specialisten Zijn andere specialisten waar u onder behandeling bent (ook die in andere ziekenhuizen) geïnformeerd over uw opname en medicatie? Steun Hebt u of hebben uw naasten behoefte aan steun van anderen na uw ontslag? Weet u waar u die steun kunt zoeken? Hebt u informatie gekregen over patiëntenverenigingen? Patiëntenrechten Als patiënt hebt u een aantal rechten: Recht op informatie Tijdens onderzoek en/of behandeling is het de taak van uw behandelaars u steeds op duidelijke wijze en desgevraagd schriftelijk te informeren over de volgende zaken: het doel van het benodigde onderzoek of de behandeling; de mogelijke gevolgen en eventuele risico s voor uw gezondheid; andere methoden van onderzoek of behandeling; de aard van uw ziekte. De behandelaar kan u vragen deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Hiervoor zal expliciet uw toestemming gevraagd en door u gegeven moeten worden. Als u vindt dat u niet voldoende informatie krijgt, of u hebt de informatie niet helemaal begrepen, vraag dan (nogmaals) om uitleg. Folders en brochures kunnen een aanvulling zijn op de reeds mondeling verkregen voorlichting. Toestemming voor onderzoek en/of behandeling In beginsel wordt een onderzoek en/of behandeling pas gestart nadat u daarvoor toestemming hebt gegeven. U hebt altijd het recht om een onderzoek of behandeling te weigeren. Als er sprake is van een ingrijpende behandeling wordt de toestemming uitdrukkelijk gevraagd, in de overige gevallen gaan hulpverleners ervan uit dat u uw

8 toestemming stilzwijgend hebt gegeven. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. Hebt u eenmaal toestemming gegeven, dan kunt u deze altijd weer intrekken. Wanneer u niet in staat bent om toestemming te geven, moet iemand anders dat voor u doen. Zo n vertegenwoordiger neemt beslissingen zoals hij denkt dat u het zou hebben gewild. U kunt zelf van tevoren schriftelijk een vertegenwoordiger aanwijzen. Als u dat niet gedaan hebt, moet de hulpverlener toestemming vragen aan uw partner, anders aan een ouder, meerderjarig kind, broer of zus. In een acute situatie mag een hulpverlener u zonder toestemming behandelen. Dit is immers in uw belang. Recht op privacy Voor de zorgverlening en de financiële afwikkeling daarvan, is het noodzakelijk over bepaalde gegevens van u te beschikken (vastgelegd in uw medisch dossier en in persoonsregistraties). De geheimhoudingsplicht die iedere medewerker van het ziekenhuis heeft, waarborgt dat zorgvuldig met de verkregen informatie wordt omgegaan. Alleen medewerkers die de gegevens nodig hebben voor het uitoefenen van hun functie hebben toegang tot deze gegevens. Er zijn wettelijke regels die grenzen stellen aan het opnemen en gebruiken van persoonsgegevens. Inzage medisch dossier U hebt recht op inzage in uw medisch dossier, u kunt hier om vragen. Eveneens is het mogelijk een kopie van uw dossier of deel daarvan te verkrijgen door middel van een schriftelijke aanvraag. Meer informatie vindt u in de brochure Het aanvragen van inzage in een patiëntendossier, een kopie van een patiëntendossier of een (röntgen)foto; verkrijgbaar op de verpleegafdeling. Voor de kopieën van de gegevens uit uw dossier vraagt het ziekenhuis een vergoeding. U kunt de hulpverlener ook verzoeken om feitelijke zaken die volgens u niet kloppen in uw dossier te wijzigen of te laten vernietigen. Gaat uw hulpverlener niet in op uw verzoek, dan moet hij u de reden hiervan uitleggen. Ook kunt u uw eigen visie op de behandeling noteren. Uw hulpverlener zal dan uw verklaring aan het dossier toevoegen. Wetenschappelijk onderzoek en statistiek Er is een speciale regeling voor het gebruik van persoonsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek. Om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, is de beschikking over persoonsgegevens noodzakelijk. Daarvoor worden aan onderzoekers alleen volledig geanonimiseerde gegevens verstrekt. Als het noodzakelijk is te beschikken over gegevens op naam, dan moet hiervoor uw toestemming worden gevraagd. In zeer uitzonderlijke gevallen mogen gegevens zonder uw toestemming worden verstrekt. Hebt u bezwaar tegen het gebruik van uw gegevens, bespreek dit met uw behandelend arts. Meer informatie vindt u in de brochure: Patiëntenrechten en -plichten. Klachtenfunctionaris Het kan voorkomen dat de zorgverlening in het ziekenhuis niet voldoet aan uw verwachting. Probeer uw onvrede eerst te bespreken met de verantwoordelijk arts, verpleegkundige of andere hulpverlener. Vaak leidt dit gesprek tot verheldering van onduidelijkheden. Als u uw klacht niet kwijt wilt of kunt aan de verantwoordelijk hulpverlener, dan kunt u contact opnemen met één van de klachtenfunctionarissen van het ziekenhuis. Deze zal samen met u bekijken wat er aan uw klacht gedaan kan worden. Mocht bovenstaande u niet tevreden stellen, dan kunt u uw klacht schriftelijk voorleggen aan de klachtencommissie van het ziekenhuis. De klachtencommissie zal uw klacht onafhankelijk beoordelen. De brochure: Een klacht, doe er wat mee, is verkrijgbaar op de verpleegafdeling.

9 Vakgroep Diëtetiek Voeding en gezondheid hebben veel met elkaar te maken; goede en verantwoorde voeding wordt steeds meer gezien als ondersteuning om gezond te blijven. Ondervoeding (ofwel gewichtsverlies door ziekte) kan een aantal problemen veroorzaken, zoals een verhoogd risico op het krijgen van infecties, een vertraagde wondgenezing en kans op decubitus (ofwel doorliggen) en een langere opnameduur. Tijdens uw opname wordt u wekelijks gewogen om ongewenst gewichtsverlies tijdig op te sporen zodat de verpleegkundige direct actie kan ondernemen. Afhankelijk van de mate van gewichtsverlies krijgt u persoonlijk advies van de diëtist. De diëtist kan u bij klachten, zoals verminderde eetlust, moeite met slikken en ongewenst gewichtsverlies, een persoonlijk aangepast dieetadvies geven. Als de arts u adviseert met een dieet te starten, bespreekt de diëtist op welke wijze u uw voeding kunt aanpassen. Hierbij wordt rekening gehouden met persoonlijke mogelijkheden. Bij vragen of problemen omtrent voeding of uw dieet, kunt u altijd uw behandelend arts of een verpleegkundige vragen contact op te nemen met de diëtist. Soms kan het nuttig zijn dat u samen met een huisgenoot en de diëtist(e) praat over uw (dieet)voeding. Meer informatie over de vakgroep Diëtetiek kunt u vinden op de website van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Medisch maatschappelijk werk Opname en behandeling in het ziekenhuis kunnen voor u en uw naasten ingrijpend zijn en problemen met zich meebrengen. De (emotionele) balans in uw leven kan voor korte of langere tijd verstoord zijn. Soms heeft een ziekte of aandoening langdurig verstrekkende gevolgen op sociaal, relationeel of maatschappelijk gebied. Een gesprek met de medisch maatschappelijk werker kan u helpen de zaken op een rij te zetten en te zoeken naar mogelijkheden om met de ziekte of aandoening om te leren gaan. Het Medisch maatschappelijk werk richt zich op de patiënt en diens naasten. Naast begeleiding en behandeling kan de medisch maatschappelijk werker u advies en informatie geven over regelingen en voorzieningen en u zo nodig verwijzen naar de juiste instantie. Bij bemiddeling t.a.v. thuiszorg of verpleeghuisplaatsing na een opname wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met de verpleegkundige op de afdeling. Zij regelt voor u een afspraak met de transferverpleegkundige. Wanneer u een gesprek wilt met de medisch maatschappelijk werker kunt u dat bespreken met de arts of verpleegkundige. In andere situaties zal de arts of verpleegkundige voorstellen om een afspraak te maken. Ook kunt u zelf contact zoeken met het medisch maatschappelijk werk. Meer informatie over de afdeling Medisch maatschappelijk werk kunt u vinden op de website van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Ziekenhuispastoraat en Geestelijke Verzorging Een verblijf in het ziekenhuis kan veel vragen oproepen: over wat u overkomt, over verlies en hoop, over afscheid en hoe verder, over leven en geloven. Als u daarover wilt praten, staan de pastores en geestelijk verzorgers van het ziekenhuis voor u klaar. Zij zijn beschikbaar voor iedereen die er om vraagt, van welke levensovertuiging ook. Kapel, gebeds- en stilteruimte Op de begane grond in de hoofdgang van het ziekenhuis waar in lichtende letters licht, ruimte, rust staat aangegeven bevindt zich de kapel: de stilte- en gebedsruimte van het ziekenhuis. U bent er van harte welkom als u respectvol omgaat met de ruimte, met de mensen die

10 er komen en met de aanwezige geloofssymbolen. Dagelijks van tot uur kunt u er binnenlopen: voor een persoonlijk gebed, om een kaarsje te branden, of om te mediteren of stil te zijn. Verder ligt er een boek waar u uw gedachten of gebeden kunt opschrijven. Er is een monumentje voor overleden kinderen en hun ouders: de vlinderboom. Moslims e.a. zijn uitdrukkelijk welkom en kunnen er terecht voor hun persoonlijk gebed. Zondagsviering en ziekencommunie Op zondag is er van tot ± uur een liturgische viering in de aula van het ziekenhuis. U en uw naasten zijn er van harte welkom. Als u niet op eigen gelegenheid naar de aula kunt komen, verzorgen medewerkers van het Rode Kruis het vervoer met bed of rolstoel. Het is ook mogelijk de viering te volgen via het interne tv-kanaal. Tijdens de zondagsviering kunt u op uw kamer de communie ontvangen. Uw wensen hieromtrent kunt u kenbaar maken aan de vrijwilligers die u op zaterdagmorgen komen uitnodigen voor de zondagsviering. Contact opnemen Als u de hulp van een pastor/geestelijk verzorger wilt inroepen of u wilt een afspraak maken, kunt u dit op de volgende wijzen kenbaar maken: via de verpleegkundigen van de afdeling waar u verblijft; via de balie van de receptie aan de hoofdingang van het ziekenhuis; via de postbus in de kapel; via pastores@elisabeth.nl. De ziekenhuispastores/geestelijk verzorgers hebben voor noodgevallen een 24-uurs bereikbaarheid. Meer informatie over de afdeling Dienst Pastoraat & geestelijke verzorging kunt u vinden op de website van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Patiëntenbibliotheek Er is een patiëntenbibliotheek aanwezig met ongeveer 2000 materialen van de Openbare Bibliotheek Tilburg. Afdeling F wordt op vrijdagmorgen tussen en uur, bezocht door medewerkers van de UVV. Iedere patiënt kan gratis gebruik maken van de patiëntenbibliotheek. U hebt keuze uit diverse soorten romans, informatieve verhalen en stripverhalen. Bent u afwezig tijdens de bezoektijden van de vrijwilliger aan uw afdeling, dan kunt u op de betreffende dag tussen en uur de bibliotheek bellen op nummer 3162, met het verzoek boeken voor u op uw kamer neer te leggen. U geeft uw naam, adres, woonplaats, afdeling en kamernummer door en vermeldt het aantal en het soort boeken dat u wenst. Bij het verlaten van het ziekenhuis moeten de boeken en CD s bij de afdelingsbalie worden ingeleverd. Beveiligingsdienst De Beveiligingsdienst draagt zorg voor de orde en de veiligheid in en rond het ziekenhuis. Laat bij een opname sieraden, geldbedragen en andere waardevolle eigendommen thuis of geef het aan familieleden mee; laat nooit geld of sieraden onbeheerd in uw nachtkastje achter. Het St. Elisabeth Ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing van genoemde zaken. Een beveiligingsfunctionaris kan uw eigendommen in bewaring nemen en in een kluis opbergen (dit kan 24 uur per dag). U ontvangt dan een afgifteformulier als bewijs. Als u het ziekenhuis verlaat, ontvangt u na overleggen van dit bewijs, uw eigendommen terug. Dit is mogelijk op werkdagen van tot uur. U kunt het nachtkastje afsluiten

11 met een sleutel; deze is te verkrijgen tegen betaling van een borg. Vraag meer informatie aan de verpleegkundige indien u dit wenst. Vermissing of vernieling Bij vermissing of vernieling kunt u, via de teamleider afdeling F3, contact opnemen met de Beveiligingsdienst. De Beveiligingsdienst maakt dan een (politie) rapport op. De Beveiligingsdienst is dag en nacht bereikbaar op seinnummer Dit nummer kan via elk intern telefoontoestel gebeld worden. Overige voorzieningen De Medische Boulevard bevindt zich na de hoofdingang van het St. Elisabeth Ziekenhuis. In de Boulevard zijn diverse winkels en voorzieningen gevestigd, zoals: Voorziening Telefoonnummer Apotheek DeLeij (013) Beter Horen (013) Douwe Egberts Koffie Café (013) Centrum Bijzondere Tandheelkunde (013) / (013) De Allerleijhoek (013) De Brasserie (013) De Kok Kapsalons (013) La Fleur Bloemsierkunst (013) Liefz (babyspeciaalzaak) (013) Martine lingerie service (013) Mondhygiëne M. de Bres (013) Thebe Thuiszorgwinkel (013) Van Dinter Orthopedie (013) pedicure Via het Facilitair Servicepunt, tel: 4000, is het mogelijk om een afspraak te maken. pinautomaat Huidtherapie Tilburg (013) Meer informatie over deze winkels en andere voorzieningen vindt u op de website Tot slot Als u na het lezen van deze afdelingsbrochure vragen hebt, kunt u hiermee terecht bij de verpleegkundige.

12 Belangrijke telefoonnummers St. Elisabeth Ziekenhuis (algemeen): (013) etage F, kamer 29 t/m 42: (013) Algemeen, Copyrigh t St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg afdeling Communicatie Aan deze uitgave kunnen geen rechten worden ontleend.

Wegwijs op etage C, kamer 32 t/m 47 Orthopedie

Wegwijs op etage C, kamer 32 t/m 47 Orthopedie Wegwijs op etage C, kamer 32 t/m 47 Orthopedie Inhoudsopgave klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Afdelingsregels 1 Maaltijden in het St. Elisabeth Ziekenhuis

Nadere informatie

Wegwijs op etage B, kamer 1 t/m 16

Wegwijs op etage B, kamer 1 t/m 16 Wegwijs op etage B, kamer 1 t/m 16 Traumachirurgie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 1 Afdelingsregels 2 Maaltijden in het

Nadere informatie

Wegwijs op etage B, kamer 17 t/m 31

Wegwijs op etage B, kamer 17 t/m 31 Wegwijs op etage B, kamer 17 t/m 31 Vaatchirurgie Inhoudsopgave klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Afdelingsregels 1 Maaltijden in het ETZ 2 Voorzieningen

Nadere informatie

Wegwijs op etage D, Neurochirurgie

Wegwijs op etage D, Neurochirurgie Wegwijs op etage D, Neurochirurgie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Afdelingsregels 1 Maaltijden in het ETZ 2 Voorzieningen 3 Overige

Nadere informatie

Wegwijs op etage F, kamer 15 t/m 28

Wegwijs op etage F, kamer 15 t/m 28 Wegwijs op etage F, kamer 15 t/m 28 Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 2 Afdelingsregels 2 Informatie nazorgafdeling 3 Nazorg

Nadere informatie

Wegwijs etage G; kamer 15 t/m 21

Wegwijs etage G; kamer 15 t/m 21 Wegwijs etage G; kamer 15 t/m 21 Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 2 Telefoon, televisie en internet 3 Verantwoord eten en drinken 3

Nadere informatie

Wegwijs etage H; kamer 15 t/m 28

Wegwijs etage H; kamer 15 t/m 28 Wegwijs etage H; kamer 15 t/m 28 Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 2 Afdelingsregels 3 Telefoon, televisie en internet 3 Verantwoord

Nadere informatie

Wegwijs op etage F, kamer 17 t/m 28

Wegwijs op etage F, kamer 17 t/m 28 Wegwijs op etage F, kamer 17 t/m 28 Locatie ETZ Elisabeth Cardiologie Inhoudsopgave klik op het onderwerp om verder te lezen. De Afdeling 1 Afdelingsregels 2 Voorzieningen 3 Overige afdelingen 4 Winkels

Nadere informatie

Wegwijs op etage E, Kamer 1 t/m 19

Wegwijs op etage E, Kamer 1 t/m 19 Wegwijs op etage E, Kamer 1 t/m 19 Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 2 Afdelingsregels 3 Moeder-Kind-Centrum 3 Geboorteaangifte 4 Verzekeren

Nadere informatie

Wegwijs op Livive zwangeren en kraamafdeling

Wegwijs op Livive zwangeren en kraamafdeling Wegwijs op Livive zwangeren en kraamafdeling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De afdeling 1 Wie kom je tegen op de afdeling 2 Voorzieningen in je kamer 2 Afdelingsregels 2 Bezoektijden

Nadere informatie

Wegwijs Etage G; kamer 1 t/m 12

Wegwijs Etage G; kamer 1 t/m 12 Wegwijs Etage G; kamer 1 t/m 12 Inhoudsgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Welkom 1 Wie komt u tegen op de afdeling? 1 Dagindeling 2 Afdelingsregels 3 Multidisciplinair overleg 4 Ziekenhuispastoraat

Nadere informatie

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname

Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten na een opname Na uw ziekenhuisopname weer naar huis checklist voor patiënten die het ziekenhuis gaan verlaten

Nadere informatie

Ontslag uit het Erasmus MC

Ontslag uit het Erasmus MC Ontslag uit het Erasmus MC Wanneer u in het Erasmus MC bent of wordt opgenomen, komt er een moment waarop u weer naar huis mag of wordt overgeplaatst naar een andere zorginstelling. Voordat u het ziekenhuis

Nadere informatie

Interne Geneeskunde. Samen streven naar excellente zorg voor onze patiënten.

Interne Geneeskunde. Samen streven naar excellente zorg voor onze patiënten. Interne Geneeskunde Afdelingsinformatie Algemene Informatie Interne Geneeskunde Samen streven naar excellente zorg voor onze patiënten. Met veel enthousiasme en professionele kennis staan wij voor iedereen

Nadere informatie

Afdeling 3 Cardiologie

Afdeling 3 Cardiologie Afdeling 3 Cardiologie Inhoudsopgave Welkom op afdeling 3... 1 De afdeling... 1 Afdelingsregels... 1 Hoe wordt er gewerkt op de afdeling cardiologie... 1 Indeling van de dag... 2 Bezoektijden... 2 Inlichtingen...

Nadere informatie

Weer thuis na opname in het ziekenhuis

Weer thuis na opname in het ziekenhuis Weer thuis na opname in het ziekenhuis Inhoudsopgave Inhoudsopgave Blz. Weer thuis na opname in het ziekenhuis 3 - Checklist 3 Wat kunt u thuis zelf regelen 4 - Gebruikelijke zorg 5 - Overige voorzieningen

Nadere informatie

Verpleegafdeling Cardiologie. locatie Utrecht Oudenrijn

Verpleegafdeling Cardiologie. locatie Utrecht Oudenrijn Verpleegafdeling Cardiologie locatie Utrecht Oudenrijn Verpleegafdeling Cardiologie locatie Utrecht Oudenrijn Wij heten u welkom op de afdeling Cardiologie van het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Utrecht

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Locatie Den Helder.

Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Locatie Den Helder. Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Locatie Den Helder www.nwz.nl Inhoud Afdeling 5-Zuid (chirurgische specialisme) 3 Met wie kunt u te maken krijgen? 3 Uw contactpersoon 5 Hulp van familie of andere naasten

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling D1. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D1 Locatie Dordwijk Inleiding U bent opgenomen op afdeling D1 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Op uw kamer ligt een informatieboekje met daarin een aantal

Nadere informatie

ACUTE SHORT STAY (ASS) 1032 Inleiding U bent of uw naaste is opgenomen op de Acute Short Stay (ASS). Dit is een afdeling die speciaal is bedoeld voor korte opnames na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp.

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D2

Welkom op verpleegafdeling D2 Welkom op verpleegafdeling D2 Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling D2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie

Nadere informatie

Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde

Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde Welkom op C10 Interne geneeskunde en Longgeneeskunde Welkom op verpleegafdeling C10 van HMC Westeinde. In deze folder vindt u informatie over uw verblijf op deze afdeling. Uiteraard kunt u bij vragen ook

Nadere informatie

Afdeling Hartziekten. Telefoonnummers: Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afdeling Hartziekten. Telefoonnummers: Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afdeling Hartziekten U bent opgenomen op de afdeling Hartziekten. In deze folder vindt u informatie over deze afdeling. Ook worden de diverse medewerkers die bij uw behandeling betrokken zijn, aan u voorgesteld.

Nadere informatie

Afdeling 11 MCH Antoniushove

Afdeling 11 MCH Antoniushove Afdeling 11 MCH Antoniushove Interne geneeskunde Longgeneeskunde Informatie voor patiënten F1013-1580 juni 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Weer naar huis, wat wil ik nog weten?

Weer naar huis, wat wil ik nog weten? Weer naar huis, wat wil ik nog weten? Informatie voor patiënten die na opname het ziekenhuis verlaten. Algemeen Binnenkort mag u het ziekenhuis weer verlaten. Voordat u het ziekenhuis verlaat, is het belangrijk

Nadere informatie

Afdeling Cardiologie. Telefoonnummers: Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afdeling Cardiologie. Telefoonnummers: Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afdeling Cardiologie U bent opgenomen op de afdeling Cardiologie. In deze folder vindt u informatie over deze afdeling. Ook worden de diverse medewerkers die bij uw behandeling betrokken zijn, aan u voorgesteld.

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 4-Noord. www.nwz.nl

Welkom op verpleegafdeling 4-Noord. www.nwz.nl Welkom op verpleegafdeling 4-Noord www.nwz.nl Inhoud Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag u van ons verwachten

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling B2

Welkom op verpleegafdeling B2 Welkom op verpleegafdeling B2 Inleiding U wordt of bent opgenomen op verpleegafdeling B2 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Vóór uw opname heeft u al het boekje Welkom in ons ziekenhuis

Nadere informatie

welkom op zorgeenheid

welkom op zorgeenheid welkom op zorgeenheid m e d i s c h e o n c o l o g i e, locatie 3 C U bent opgenomen op klinische zorgeenheid (KZE) medische oncologie. Hier worden mensen opgenomen voor onderzoek en/of behandeling van

Nadere informatie

Afdeling C6B MCH Westeinde

Afdeling C6B MCH Westeinde Afdeling C6B MCH Westeinde Informatie voor patiënten Oncologie F1015-1163 augustus 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

De afdeling Interne Geneeskunde

De afdeling Interne Geneeskunde De afdeling Interne Geneeskunde Afdeling 7, MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F0335-3415 oktober 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in HMC Antoniushove Hartelijk welkom in HMC Antoniushove. In deze folder leest u meer over uw verblijf op de afdeling. Wanneer u wordt opgenomen, ontvangt een verpleegkundige

Nadere informatie

Afdeling Chirurgie, Orthopedie en Traumatologie

Afdeling Chirurgie, Orthopedie en Traumatologie Afdeling Chirurgie, Orthopedie en Traumatologie U bent opgenomen op de afdeling Chirurgie, Orthopedie of Traumatologie van Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over deze afdelingen, de medewerkers

Nadere informatie

Verpleegafdeling Orthopedie B1

Verpleegafdeling Orthopedie B1 Patiënteninformatie Verpleegafdeling Orthopedie B1 Praktische informatie over de verpleegafdeling Orthopedie 1234567890-terTER_ Verpleegafdeling Orthopedie B1 Praktische informatie over de verpleegafdeling

Nadere informatie

Afdeling 7 MCH Westeinde

Afdeling 7 MCH Westeinde Afdeling 7 MCH Westeinde Maag-, darm- en leverziekten Informatie voor patiënten F0983-1173 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Algemene informatie Intensive Care (IC)

Algemene informatie Intensive Care (IC) Algemene informatie Intensive Care (IC) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Afdeling Intensive Care 1 Wachten tijdens de opname en tijdens het verblijf 1 Bezoek 2 Mobiele telefoon 2

Nadere informatie

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove

Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Opname op een verpleegafdeling in MCH Antoniushove Informatie voor patiënten F1123-0000 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Afdeling 5 HMC Westeinde Cardiologie

Afdeling 5 HMC Westeinde Cardiologie Afdeling 5 HMC Westeinde Cardiologie Hartelijk welkom op de afdeling Cardiologie (C5) van HMC Westeinde. In deze folder vindt u informatie over uw verblijf op de afdeling. De verpleegafdeling De afdeling

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling Longgeneeskunde. Wij doen er alles aan om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Met deze folder

Nadere informatie

Uw verblijf op de PCU

Uw verblijf op de PCU Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw verblijf op de PCU z Welkom op de Psychiatrische Comorbiditeitsunit (PCU). De PCU vormt samen met de interne verpleegafdeling

Nadere informatie

Verpleegafdeling Urologie & Gynaecologie

Verpleegafdeling Urologie & Gynaecologie Verpleegafdeling Urologie & Gynaecologie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een opname in het Radboudumc. Algemene informatie over het ziekenhuis vindt u in het boekje Wegwijzer bij

Nadere informatie

Algemene informatie Intensive Care (IC)

Algemene informatie Intensive Care (IC) Algemene informatie Intensive Care (IC) Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Afdeling Intensive Care 1 Wachten tijdens de opname en tijdens het verblijf 2 Bezoek 2 Mobiele telefoon 3

Nadere informatie

Acute Opname Afdeling Informatie bij opname

Acute Opname Afdeling Informatie bij opname Acute Opname Afdeling Informatie bij opname U bent onverwacht opgenomen op de Acute Opname Afdeling (AOA route 137) voor een operatie, het stellen van een diagnose, ter observatie en/of voor een behandeling.

Nadere informatie

Neurologie/ Cardiologie

Neurologie/ Cardiologie PATIËNTEN INFORMATIE Verpleegafdeling Neurologie/ Cardiologie Het team van de afdeling Neurologie/Cardiologie heet u welkom op de verpleegafdeling. In deze folder ontvangt u informatie over de gang van

Nadere informatie

Afdeling B Longziekten

Afdeling B Longziekten U bent opgenomen op afdeling B van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling B maakt deel uit van het Centrum voor longziekten. Deze folder brengt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling,

Nadere informatie

Verpleegafdeling Hoofd/Hals/ Chirurgie (Keel-Neus- Oorheelkunde & Mond-Kaak- Aangezichtschirurgie

Verpleegafdeling Hoofd/Hals/ Chirurgie (Keel-Neus- Oorheelkunde & Mond-Kaak- Aangezichtschirurgie Verpleegafdeling Hoofd/Hals/ Chirurgie (Keel-Neus- Oorheelkunde & Mond-Kaak- Aangezichtschirurgie In overleg met uw hoofdbehandelaar is besloten tot opname op de verpleegafdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

Nadere informatie

Longgeneeskunde en Oncologie

Longgeneeskunde en Oncologie Longgeneeskunde en Oncologie U bent opgenomen op afdeling Longgeneeskunde en Oncologie van Gelre ziekenhuizen Zutphen. Opgenomen worden in een ziekenhuis is niet prettig. U komt niet alleen in een andere

Nadere informatie

Afdeling 6 MCH Antoniushove

Afdeling 6 MCH Antoniushove Afdeling 6 MCH Antoniushove Informatie voor patiënten Cardiologie F1042-1610 februari 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling

Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling Gynaecologie, Urologie en Dagbehandeling Afdeling 10, MCH Westeinde Informatie voor patiënten F0541-1011 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost.

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost. Welkom op verpleegafdeling 3-Oost www.nwz.nl Inhoud Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag u van ons verwachten

Nadere informatie

Afdeling oncologie 361

Afdeling oncologie 361 Afdeling oncologie 361 Wat u moet weten mca.nl Inhoudsopgave Belangrijke telefoonnummers 3 Welkom op de afdeling oncologie 3 Hoe bereikt u de afdeling? 3 Het specialisme oncologie 3 De medewerkers van

Nadere informatie

Afdeling oncologie 361 Wat u moet weten.

Afdeling oncologie 361 Wat u moet weten. Afdeling oncologie 361 Wat u moet weten www.nwz.nl Inhoud Belangrijke telefoonnummers 3 Welkom op de afdeling oncologie 3 Hoe bereikt u de afdeling? 3 Het specialisme oncologie 3 De medewerkers van de

Nadere informatie

Afdeling algemene en oncologische chirurgie 331 Wat u moet weten

Afdeling algemene en oncologische chirurgie 331 Wat u moet weten Afdeling algemene en oncologische chirurgie 331 Wat u moet weten www.nwz.nl Inhoud Belangrijke telefoonnummers 2 Welkom op de afdeling algemene en oncologische chirurgie 3 Hoe bereikt u de afdeling? 3

Nadere informatie

U bent of wordt binnenkort op de afdeling Neurochirurgie opgenomen voor een behandeling of een onderzoek. In deze folder leest u meer hierover.

U bent of wordt binnenkort op de afdeling Neurochirurgie opgenomen voor een behandeling of een onderzoek. In deze folder leest u meer hierover. U bent of wordt binnenkort op de afdeling Neurochirurgie opgenomen voor een behandeling of een onderzoek. In deze folder leest u meer hierover. De afdeling Neurochirurgie De afdeling bevindt zich in het

Nadere informatie

Afdeling C5 MCH Westeinde

Afdeling C5 MCH Westeinde Afdeling C5 MCH Westeinde Informatie voor patiënten Cardiologie F0858-1150 januari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Verpleegafdeling Oost 2

Verpleegafdeling Oost 2 Verpleegafdeling Oost 2 Inleiding Wanneer u deze folder ontvangt bent u zojuist opgenomen op verpleegafdeling Oost 2. Een onbekende omgeving, onbekende regels, onbekende mensen. Om u wat houvast te geven,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Longgeneeskunde

PATIËNTEN INFORMATIE. Verpleegafdeling Longgeneeskunde PATIËNTEN INFORMATIE Verpleegafdeling Longgeneeskunde 2 PATIËNTENINFORMATIE Het personeel van de afdeling Longgeneeskunde heet u van harte welkom op de afdeling. Om het verblijf op de afdeling zo prettig

Nadere informatie

Short stay. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Short stay. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Short stay U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u een paar dagen in Rijnstate Arnhem wordt opgenomen voor een onderzoek, behandeling of een operatieve ingreep. Hoewel u vanwege organisatorische

Nadere informatie

AFDELING GYNAECOLOGIE, ZWANGEREN & KRAAMFLEX

AFDELING GYNAECOLOGIE, ZWANGEREN & KRAAMFLEX AFDELING GYNAECOLOGIE, ZWANGEREN & KRAAMFLEX 801 Inleiding Deze informatie is bestemd voor patiënten die opgenomen zijn op de afdeling Gynaecologie, Zwangeren & Kraamflex, op de negende verdieping van

Nadere informatie

Checklist bij ontslag

Checklist bij ontslag Checklist bij ontslag Checklist bij ontslag Vóórdat u naar huis gaat is het van belang dat een aantal zaken met u besproken is.in deze checklist staan vragen die u zichzelf moet stellen voordat u met ontslag

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling D3. Locatie Dordwijk

Welkom op verpleegafdeling D3. Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D3 Locatie Dordwijk Welkom op verpleegafdeling D3 U bent opgenomen op afdeling D3 van het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk. Voor of tijdens deze opname heeft u

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. Informatie Opnameafdeling Interne Geneeskunde

INTERNE GENEESKUNDE. Informatie Opnameafdeling Interne Geneeskunde INTERNE GENEESKUNDE Informatie Opnameafdeling Interne Geneeskunde Informatieopname afdeling Interne Geneeskunde Hartelijk welkom op de acute opnameafdeling Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde

Patiënteninformatie. Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde Patiënteninformatie Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde U bent opgenomen op afdeling 2B voor Neurologie / Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u belangrijke informatie om u snel

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING CHIRURGIE/UROLOGIE FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Welkom op onze afdeling. Wij hopen dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk zal zijn. Met deze folder willen wij u wegwijs maken op

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Verpleegafdeling Mobiliteit & Buik. Traumachirurgie, Orthopedie & Urologie

Verpleegafdeling Mobiliteit & Buik. Traumachirurgie, Orthopedie & Urologie Verpleegafdeling Mobiliteit & Buik Traumachirurgie, Orthopedie & Urologie Verpleegafdeling Mobiliteit & Buik Welkom op de afdeling Mobiliteit & Buik van het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Utrecht Oudenrijn.

Nadere informatie

UW VERBLIJF OP DE AFDELING INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

UW VERBLIJF OP DE AFDELING INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND UW VERBLIJF OP DE AFDELING INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Welkom op onze afdeling. Wij hope dat uw verblijf zo aangenaam mogelijk zal zijn. Met deze folder willen wij u wegwijs maken op

Nadere informatie

Verpleegafdeling Heelkunde. Informatie verpleegafdeling Heelkunde

Verpleegafdeling Heelkunde. Informatie verpleegafdeling Heelkunde Verpleegafdeling Heelkunde Informatie verpleegafdeling Heelkunde Informatie afdeling Heelkunde Van harte welkom op de verpleegafdeling Heelkunde. In deze folder vindt u informatie over onze afdeling. Als

Nadere informatie

Het bezoek aan een polikliniek of een onderzoeksafdeling

Het bezoek aan een polikliniek of een onderzoeksafdeling Het bezoek aan een polikliniek of een onderzoeksafdeling Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat moet u meebrengen? 1 Ponsplaatje 1 Bezoek aan de specialist 2 Het maken van een afspraak

Nadere informatie

Uw verblijf op de algemene opname afdeling (AOA)

Uw verblijf op de algemene opname afdeling (AOA) Uw verblijf op de algemene opname afdeling (AOA) Uw verblijf op de algemene opname afdeling (AOA) Waarom deze folder? U bent opgenomen op de algemene opname afdeling (AOA) van het Kennemer Gasthuis. Op

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling C. Locatie Zwijndrecht

Welkom op verpleegafdeling C. Locatie Zwijndrecht Welkom op verpleegafdeling C Locatie Zwijndrecht Inleiding In deze folder geven we u informatie over de gang van zaken op verpleegafdeling C. Algemene informatie over ons ziekenhuis kunt u lezen in het

Nadere informatie

Afdeling Cardiologie

Afdeling Cardiologie Afdeling Cardiologie Ziekenhuis Gelderse Vallei Het team van afdeling cardiologie heet u van harte welkom! In deze folder vindt u informatie over de afdeling cardiologie. Deze informatie is aanvullend

Nadere informatie

Informatie over de gang van zaken op de afdeling

Informatie over de gang van zaken op de afdeling Chirurgie / Orthopedie Afdelingsinformatie Informatie over de gang van zaken op de afdeling Inleiding In deze folder vindt u informatie over een opname op de afdeling Chirurgie/Orthopedie. Op deze afdeling

Nadere informatie

Verpleegafdeling Hematologie

Verpleegafdeling Hematologie Verpleegafdeling Hematologie Inhoud Verschillende disciplines 5 Verpleegkundigen 5 Artsen 5 Psychosociale en levensbeschouwelijke zorg 6 Geestelijk verzorger 6 Maatschappelijk werk 6 Psycholoog 6 Psychiater

Nadere informatie

Welkom. Thoraxcentrum

Welkom. Thoraxcentrum Welkom Welkom op afdeling B1, één van de verpleegafdelingen Cardio thoracale Chirurgie van het UMCG. U bent hier opgenomen om een operatie te ondergaan aan uw hart of longen. Door middel van deze folder

Nadere informatie

Palliatieve zorg Afdeling KNO, Oogheelkunde, Kaakchirurgie en Pijnbehandeling (8 Midden)

Palliatieve zorg Afdeling KNO, Oogheelkunde, Kaakchirurgie en Pijnbehandeling (8 Midden) U bent of wordt binnenkort opgenomen op een kamer voor palliatieve zorg op de afdeling KNO, Oogheelkunde, Kaakchirurgie en Pijnbehandeling (8 Midden). In deze folder vindt u informatie over zorg, diensten

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling F

Welkom op verpleegafdeling F Welkom op verpleegafdeling F Welkom U bent opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Zwijndrecht. In de folder vertellen we graag hoe de gang van zaken is op verpleegafdeling F en met welke

Nadere informatie

MAAG-, DARM- & LEVERCENTRUM DAGBEHANDELING

MAAG-, DARM- & LEVERCENTRUM DAGBEHANDELING MAAG-, DARM- & LEVERCENTRUM DAGBEHANDELING 331 Welkom Binnenkort wordt u in het Maag-, Darm- & Levercentrum van het Sint Franciscus Gasthuis opgenomen voor een dagbehandeling. Een dagbehandeling is een

Nadere informatie

Interne Geneeskunde/ Neurologie

Interne Geneeskunde/ Neurologie Interne Geneeskunde/ Neurologie Wat gebeurt er op de afdeling? U bent opgenomen op de verpleegafdeling Interne Geneeskunde/Neurologie. In deze folder leest u wat er op deze afdeling gebeurt. Zowel de artsen

Nadere informatie

Afdeling Spoedopname. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afdeling Spoedopname. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afdeling Spoedopname U bent opgenomen op de afdeling Spoedopname in Rijnstate Arnhem. In deze folder treft u informatie over de gang van zaken op deze afdeling. Afdeling: A7 vleugel 4 Telefoonnummer: 088-005

Nadere informatie

Klinische Geriatrie in Tjongerschans

Klinische Geriatrie in Tjongerschans Klinische Geriatrie in Tjongerschans Opname op de verpleegafdeling Informatie voor patiënten en familie Inhoudsopgave Inleiding... 1 Algemeen... 1 Meenemen... 2 Contactpersoon... 3 Opname en ontslag...

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost.

Welkom op verpleegafdeling 3-Oost. Welkom op verpleegafdeling 3-Oost www.nwz.nl Inhoud Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag u van ons verwachten

Nadere informatie

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE

AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE AFDELING TRAUMATOLOGIE EN UROLOGIE 1034 Inleiding Een ziekenhuisopname is over het algemeen een ingrijpende gebeurtenis, waar in korte tijd veel op u afkomt. Met behulp van deze afdelingsfolder hopen wij

Nadere informatie

6A Cardiologie. afdelingsinformatie. Beter voor elkaar

6A Cardiologie. afdelingsinformatie. Beter voor elkaar 6A Cardiologie afdelingsinformatie Beter voor elkaar 2 Het team van 6A heet u welkom op de verpleegafdeling. In deze folder krijgt u de belangrijkste informatie in het kort. Voor alle verdere wetenswaardigheden

Nadere informatie

De afdeling Neurochirurgie en Orthopedie

De afdeling Neurochirurgie en Orthopedie De afdeling Neurochirurgie en Orthopedie Afdeling 9, MCH Westeinde Informatie voor patiënten F0860-1190 december 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Welkom op de afdeling psychiatrie

Welkom op de afdeling psychiatrie Welkom op de afdeling psychiatrie Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven In deze folder vindt u algemene informatie over de afdeling psychiatrie. Deze informatie is ook van belang voor uw partner, familie

Nadere informatie

Afdeling U Algemene en oncologische chirurgie

Afdeling U Algemene en oncologische chirurgie U bent, of wordt binnenkort, opgenomen op afdeling U van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling U maakt deel uit van het Centrum voor algemene chirurgie. Deze folder brengt u op de hoogte van de

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid

Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid Welkom op verpleegafdeling 5-Zuid gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Op welke kamer ligt u en wie is uw hoofdbehandelaar? 3 Globale dagindeling 3 Het behandelteam 4 Elke dienst een vast gezicht 4 Wat mag

Nadere informatie

Afdeling L Centrum voor Obesitas Nederland Centrum Inwendige Geneeskunde

Afdeling L Centrum voor Obesitas Nederland Centrum Inwendige Geneeskunde U bent opgenomen op afdeling L van het Medisch Centrum Leeuwarden. Op afdeling L bevindt zich een deel van het Centrum Inwendige Geneeskunde en een deel van het Centrum voor Obesitas Nederland. Deze folder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie

Patiënteninformatie. Verpleegafdeling. Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie Patiënteninformatie Verpleegafdeling B26 Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie Verpleegafdeling B26 Informatie over verpleegafdeling Neurologie en Neurochirurgie. U heeft een afspraak

Nadere informatie

Welkom op verpleegafdeling 4-Zuid

Welkom op verpleegafdeling 4-Zuid Welkom op verpleegafdeling 4-Zuid Acute opname afdeling Locatie Den Helder www.nwz.nl Inhoud Opname 3 Visite van artsen 3 Uw verblijf 3 Ontslag 5 Rechten van de patiënt 5 Uw klacht 5 Uw vragen 6 Notities

Nadere informatie

Afdeling Longziekten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afdeling Longziekten. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afdeling Longziekten U bent opgenomen op de afdeling Longziekten in Rijnstate Arnhem. In deze folder vindt u informatie over de afdeling. Ook stellen wij de medewerkers voor, die bij uw behandeling betrokken

Nadere informatie

Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde

Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde Verpleegafdeling 2B: Neurologie / Interne Geneeskunde U bent opgenomen op de verpleegafdeling 2B Neurologie / Interne Geneeskunde. Met deze informatie maken wij u snel wegwijs op onze afdeling. De afdeling

Nadere informatie

AFDELING NEUROLOGIE, NEUROCHIRURGIE EN INTERNE GENEESKUNDE

AFDELING NEUROLOGIE, NEUROCHIRURGIE EN INTERNE GENEESKUNDE AFDELING NEUROLOGIE, NEUROCHIRURGIE EN INTERNE GENEESKUNDE 246 Inleiding Voor de meeste mensen is een opname in een ziekenhuis een vervelende ervaring. U bent ziek en daardoor weg uit uw vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Verpleegafdeling 2-7

Verpleegafdeling 2-7 Verpleegafdeling 2-7 Afdeling 2-7 U gaat opgenomen worden of bent opgenomen op afdeling 2-7. Deze afdeling bevindt zich op de zevende etage van het tweede bouwdeel en heeft 24 bedden bestemd voor het specialisme

Nadere informatie

Afdeling B Longziekten

Afdeling B Longziekten U bent opgenomen op afdeling B van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). Afdeling B maakt deel uit van het Centrum voor longziekten. Deze folder brengt u op de hoogte van de gang van zaken op de afdeling,

Nadere informatie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie

Afdeling Special Care. Informatie voor patiënt en familie 00 Afdeling Special Care Informatie voor patiënt en familie Verpleegafdeling Special Care De afdeling Special Care bevindt zich op de vijfde etage en is een verpleegafdeling voor intensieve verpleging,

Nadere informatie

Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie

Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie Wegwijzer voor de afdeling medium care (route 220) Informatie voor patiënt en familie Afdeling medium care Locatie Veldhoven U bent of wordt opgenomen op de afdeling medium care (route 220). Gelegen bij

Nadere informatie

Afdeling L. Type afdeling. Welke medewerkers komt u tegen. Centrum voor Obesitas Nederland RVE Interne Geneeskunde

Afdeling L. Type afdeling. Welke medewerkers komt u tegen. Centrum voor Obesitas Nederland RVE Interne Geneeskunde U bent opgenomen op afdeling L van het Medisch Centrum Leeuwarden. Op afdeling L bevindt zich een deel van de RVE Interne Geneeskunde en een deel van het Centrum voor Obesitas Nederland. Deze folder brengt

Nadere informatie

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde

Verpleegafdeling Interne Geneeskunde Verpleegafdeling Interne Geneeskunde Verpleegafdeling Interne Geneeskunde Welkom op de afdeling Interne Geneeskunde van het St. Antonius Ziekenhuis, locatie Utrecht Oudenrijn. De afdeling bestaat uit vier

Nadere informatie