Welke sector past bij jou? Ervaringen van mbo-ers. Tips voor juiste studiekeuze MBO BBLBOL VMBO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Welke sector past bij jou? Ervaringen van mbo-ers. Tips voor juiste studiekeuze MBO BBLBOL VMBO"

Transcriptie

1 Welke sector past bij jou? Ervaringen van mbo-ers Tips voor juiste studiekeuze BBLBOL BO VMBO MBO

2 Wist je dat er leerlingen op het vmbo zitten?... er leerlingen op het mbo zitten?... vanaf jongeren tot hun 18e verplicht naar school moeten als ze nog geen diploma hebben gehaald?... er hierdoor ongeveer jongeren meer naar het mbo gaan? Top 5 waarop jongeren hun studiekeuze baseren: 1. Niemand 45% 2. Ouders 44% 3. Vrienden 18% 4. Familie 17% 5. Mentor 7% Wie en wat helpen je een keus te maken? Internet Decaan / mentor Ouders / familie Vrienden / vriendinnen Opendagen mbo-scholen Voorlichtingen op school door studenten van mbo Beroepentest Folders / posters op school Kijken op bedrijven Vrijwilligerswerk / vakantiewerk Folders aanvragen Professioneel bureau dat helpt bij studie en beroepskeuze Hobby s Jij zelf! 2 3

3 Opleidingen?! Je kunt kiezen uit tal van beroepen, zoals brandweerman, marechaussee, beveiligingsbeambte, secretaresse, kapster, bloemist, dierenassistent of juridisch medewerker. Hiervoor kun je bij verschillende opleidingen terecht, voor jou de verschillen op een rijtje! Uniforme opleidingen Met deze opleiding word je voorbereid op beroepen met een uniform. Zoals land- of luchtmacht, marine, marechaussee, politie of brandweer. Je kunt hier te maken krijgen met een strenge toelatingstoets. Particuliere opleidingen Je kunt ook voor een particuliere opleiding kiezen. Dit is een opleiding die niet door de overheid wordt betaald, waardoor de kosten erg hoog zijn. Veel van deze opleidingen vind je op de ROC s. Het voordeel van particulier onderwijs kan de onderwijsmethode zijn, dat er in kleinere klassen wordt gewerkt, of dat je twee leerjaren in één kunt doen. Veel particuliere opleidingen garanderen kans op werk. Voorbeelden van particuliere opleidingen zijn: de opleiding voor secretaresse, kapper, schoonheidsspecialist of in de beveiliging. Reguliere opleidingen De meeste jongeren zitten op een ROC (Regionaal Opleidingencentrum). Dit zijn centra waaronder veel verschillende opleidingen vallen. Er zijn ook andere mbo-scholen zoals het Da Vinci College of ID-college. Er zijn ook AOC s (Agrarische Opleidingencentra), die groene opleidingen hebben, zoals voeding, natuur en milieu. Daarnaast zijn er vakscholen, die zich richten op één beroepenveld (bijvoorbeeld edelsmeden). Wist je dat er 40 Regionale Opleidingscentra zijn (roc s)?... er 13 vakscholen zijn?... er 11 Agrarische Opleidingscentra zijn (aoc s)? 4 5

4 BOL of BBL BOL, BBL, het klinkt bijna hetzelfde maar er is een groot verschil. De verschillen voor jou hiernaast op een rijtje: Lars (25 jr) MBO BBL niveau 3 autotechnicus Ik kan niet langer dan een dag stilzitten. Ik wilde actief en productief zijn en tegelijk leren en geld verdienen. Ik heb mezelf verkocht bij een leerwerkbedrijf en ben een dag in de week een opleiding gaan volgen. BBL Beroeps Begeleidende Leerweg Meer praktijk, door middel van stages. Doordat je werkt, ontvang je in veel gevallen loon of een soort stagevergoeding. Geen studiefinanciering en OV-jaarkaart. 3 of 4 dagen werken. 1 of 2 dagen naar school. Weinig contact met leeftijdgenoten, doordat je weinig op school bent. BOL Beroeps Opleidende Leerweg Meer theorie en zelfstudie. Je hebt kortere werkperiodes, in de vorm van een stage, waarbij soms een stagevergoeding wordt geboden. Wel studiefinanciering en OV-jaarkaart. 1 of 2 dagen stage. 3 of 4 dagen naar school. Veel contact met leeftijdgenoten, doordat je veel op school bent. > Let op! Sommige opleidingen hebben alleen een BOL of BBL variant. Dit kan te maken hebben met de school of met de opleiding. 6 7

5 Niveaus Het mbo bestaat uit vier niveaus. Welk niveau jij straks kunt doen hangt af van welke leerweg je in het vmbo hebt gedaan. In het schema geven wij bij elk niveau antwoord op een aantal vragen, zodat je alle verschillen tussen de niveaus op een rijtje hebt! 8 VOORBEELDEN 9 Niveau Vakopleiding Middenkader opleiding Basis beroepsopleiding Wat? Assistenten opleiding Kader beroepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg Kader beroepsgerichte, gemengde, en theoretische leerweg Basis beroeps gerichte leerweg Als je vmbo niet hebt afgerond Vereiste vooropleiding Vooral theoretisch Meer theoretisch dan praktisch Meer praktisch dan theoretisch Heel praktisch Praktijk / theorie Volledig zelfstandige uitvoering, met brede inzetbaarheid of specialisatie Uitvoerend Volledig zelfstandige uitvoering Eenvoudig uitvoerend Soort werkzaamheden Duur 0,5-1 jaar 2-3 jaar 2-4 jaar 3-4 jaar Vervolgopleiding > niv. 2 > niv. 3 > niv. 4 > hbo Beroep zorg Zorghulp Helpende Verzorgende Verpleegkundige Medewerker dierverzorging Assistent medew. voedsel en groen Beroep landbouw Verkoopadviseur Bedrijfsleider Winkelassistent Verkoopmedewerker Dierverzorger Bedrijfsleider dierverzorging Beroep Economie Lasser Constructiebouwer Werktuigbouwkundig tekenaar Assistent lasser Beroep Techniek

6 Khadija (21) Welke studie doe je? Bouwkunde niveau 4 (net afgerond). Welke vakken krijg je? Materialen (over hout, kozijnen, vloeren, gereedschappen), Bouwfysika (over bijv. geluidsisolatie), Tekenen met de hand, zowel perspectief als isometrisch, Sterkteleer (zoals berekenen hoe dik de fundering moet zijn). Verhouding theorie en praktijk? 30% theorie en 70% praktijk. Opvallend: ik ben een van de weinige meisjes die deze studie doet. Mijn tip: Kies een opleiding die je ZELF leuk vindt! Niet een opleiding die je vrienden ook gaan doen of omdat je ouders dit graag willen. Deze sector kozen zij: Annelies (20) Welke studie doe je? Dynamic design, flower & design, BOL, niveau 4. Welke vakken krijg je? Engels, economie, management, biologie, wiskunde, lessen in inkopen, bestellen en praktijklessen (zoals kransen opmaken en interieur aankleden). Leuk: De grotere aankleding van stands waarin je van alles moest maken zoals een bruidsboeket, grafwerk of corsage. Minder leuk: Het zwaar lichamelijk werk, veel tillen zoals vazen, zakken aarde en de hele dag staan. Mijn tip: Bedenk op tijd dat je bij sommige studies later de keuze hebt uit één beroep en bij andere studies uit meerdere beroepen. Mikael (18) Welke studie doe je? Bedrijfsadministratie, niveau 4, 3e jaar. Welke vakken krijg je? Commerciële economie, Engels, Nederlands, boekhouden en (het leukste volgens Mikael) bedrijfseconomie. Waarom deze school? De sfeer was veel beter dan op andere scholen en vrienden van mij studeren hier. Wat is het verschil tussen vmbo en mbo? Je hebt minder les op het mbo. Mijn tip: Vergelijk opleidingen met elkaar, de duur hiervan kan namelijk verschillen en als je snel leert dan is een verkorte opleiding misschien een idee. Mirjam (18) Studie: Sociaal cultureel werk, niveau 3 BOL. Welke vakken krijg je? Nederlands, drama, beeldende vorming, omgangskunde, theorie over peuters, kleuters en jongeren, maatschappijleer. Waar loop je stage? Vorig jaar bij een welzijnsorganisatie in het kinderwerk en de peuterspeelzaal waar ik activiteiten organiseerde zoals knutselen, sport, koken en toneel. En nu loop ik stage bij een jongerencentrum. Wat heb je geleerd? Ik sta nu zelfverzekerd voor een groep kinderen. Mijn tip: Ga op tijd zoeken naar een opleiding die bij je past. Dan kun je met een gerust hart de zomervakantie in! 10 11

7 Lees op de volgende pagina s in welke sectoren jij een studie kunt kiezen. Bouwtechniek Altijd al willen metselen, voegen en stuken? Dan is deze richting misschien iets voor jou! Ook leer je hier timmeren en metselaar schilder bouwkundig tekenaar schilderen, meubelmaker liftmonteur meubels scheepstimmerman maken, en zelfs het inrichten van de binnenkant van een schip. Grafische techniek Ben je handig in het ontwerpen van flyers? Binnen deze richting leer je over digitale fotografie, het werken met verschillende kleuren, lijnen en letters en over het drukken en verpakken van kranten, folders en tijdschriften. Metaaltechniek Gouden graveur sieraden gieterijmedewerker komen lasser niet meteen in je gereedschapsmaker monteur nieuwbouw op, maar ook die zijn van metaal. Houd je liever van grof en groot, dat kan ook! Je leert lassen, frasen, zagen, vijlen en van alles over materialen zoals glas, brons, of aluminium. Ook ga je werktekeningen maken. grafisch vormgever zeefdrukker textiel fotograaf illustrator Voertuigentechniek Gaan jouw handen jeuken bij het zien van schakelbakken, schokdempers, startmotoren, accu s, bougies of katalysators? Je leert hier met verschillende technieken, materialen en machines voertuigen te repareren en te onderhouden. automonteur fietsenmaker werkplaatsmanager Elektrotechniek Zonder elektriciteit geen tv, vliegtuig, kopieerapparaat, mobiele telefoon. In de elektrotechniek zorg je ervoor dat elektriciteit overal zijn weg vindt, het in goede banen wordt geleid en dat storingen worden opgelost. elektromonteur technicus sterkstroominstallaties monteur laagspanningsnetten installatietechnicus installatiemonteur dakbedekking inspecteur gasinstallaties verwarmingsmonteur Installatietechniek Denk aan het aanleggen van verwarmingen, badkamers en fornuizen. Hiervoor moet je kunnen lassen, solderen, monteren en lijmen. Je leert bijvoorbeeld brandblusinstallaties ontwerpen, aanleggen of repareren. Transport & logistiek In deze richting leer je manieren om goederen te verpakken, bewaren, opslaan en vervoeren. Je leert hoe je het snelst en het slimst van A naar B komt, hoe je moet laden en lossen. manager opslag & vervoer schipper logistiek medewerker chauffeur hoofd magazijn...machines..berekeningen..tekentafels..computers...ontwerpen...sleutelen meten.bouwen timmeren lassen.elektriciteit 12 13

8 Verzorging Verzorg jij graag anderen? Hier verzorg je met name mensen die afhankelijk zijn van anderen, omdat ze slecht ter been zijn, een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben. Denk aan kleine kinderen, gehandicapten of ouderen. groepsleider medewerker kinderopvang sociaal pedagogisch werker bejaardenverzorger Uiterlijke verzorging Bij uiterlijke verzorging, denk je aan het vijlen van nagels, het knippen van een hip kapsel, het schoonmaken van gebitten. Naast praktijkgerichte vakken krijg je te maken met commerciële vaardigheden. schoonheidsspecialist grimeur tandtechnicus jongerenwerker onderwijsassistent sociaal dienstverlener Welzijn en onderwijs Vind jij het leuk om mensen te ondersteunen bij creatieve activiteiten? Je leert in deze richting over het organiseren van activiteiten, zoals excursies voor leerlingen, wedstrijdjes tafelvoetbal voor jonge asielzoekers of bingo-avonden voor bejaarden. Ook kun je kinderen ondersteunen bij het leren, of advies geven over uitkeringen. kraamverzorger Gezondheid opticien gezinsverzorgende Deins jij niet terug voor ziekenhuizen, doktersassistente verpleeghuizen of psychiatrische instellingen en wil jij dat mensen daar zo goed mogelijk worden begeleid? Je leert gezondheidsproblemen te signaleren en te zorgen voor pasgeboren baby s en het gezin. Je leert bepalen hoeveel en welke hulp cliënten nodig hebben. Sport Hou je van sporten en begeleiden? Hier leer je sporttechnische vaardigheden om activiteiten te ontwikkelen, afgestemd voor groepen of individuen. Je leert mensen ontspannen en hoe je ze bepaalde vaardigheden kunt leren. Hiervoor moet je goed met mensen kunnen samenwerken. trainer/coach, sport en bewegingsconsulent buitensportcoördinator manager in een zwembad dansleraar Niek (18) Ik heb bij het kiezen van een opleiding vooral gekeken naar wat ik er later mee kan doen, maar mijn vriendin vindt de opleiding zelf veel belangrijker. 14 mensen...luisteren...geduldig...helpen...zorgen...naalden..luiers...washandjes...pillen zalfjes...gebitten...begeleiden sporten... 15

9 administratief medewerker directiesecretaresse belastingassistent Administratie Goed in brieven schrijven en organiseren? Niet bang om veel te bellen en afspraken te regelen? Dan is dit iets voor jou! Je leert gasten ontvangen, post sorteren, gegevens invoeren en berekeningen maken met geldbedragen. Horeca Mensen blij maken met een goede maaltijd en service? Dit en nog veel meer leer je in deze richting. Denk aan goede bedrijfsleider kok inkopen allround banketbakker doen, een receptionist hotel mooi en lekker menu presenteren, gasten ontvangen en ook alles over hygiëne. Toerisme Een bustour door Amsterdam? Mountainbiken in Limburg? Een groepsreis boeken naar Brazilië? Dit kan je allemaal leren! Je leert reizen plannen voor een groep, regelt zaken op de verblijfplaats en het organiseren van activiteiten. hostess touroperator medewerker reizen-luchtvaart medewerker recreatie campingbeheerder reisbegeleider Handel en administratie Je gaat aan de slag met het bijhouden van voorraden, rekeningen versturen en inboeken, kassa s bedienen, omgaan met mensen en computers. Daarnaast leer je inkopen, alles over verkoopactiviteiten en hoe je medewerkers aanstuurt. Handel en verkoop Je leert commerciële verkooptechnieken. Je krijgt vakken als marketing en economie en leert een ondernemingsplan schrijven. verkoopmedewerker afdelingsmanager commercieel medewerker bedrijfsleider Mode en commercie Richt je graag etalages of kamers in? Ben jij ook zo ontevreden over wat er in de winkels hangt en denk jij dat jij betere ideeën hebt? In deze richting kun jij zelf aan de slag met het maken van kleding of het verkopen hiervan. etaleur chef confectie-, maatkleding tentenmaker magazijnchef veilingmedewerker boekhouder handel bustour computers reclame mode.inkoop.geld restaurant rekenmachines dienbladen recepties hotelgast 16 17

10 veehouder dierenverzorger dierenartsassistent stalhouder Dierverzorging en veehouderij Hou jij van dieren? Hier leer je alles over het houden en fokken van vee, huisdieren, dieren in een dierentuin of andere dieren. Ook krijg je te maken met gezondheidszorg, voeding en registratie. Natuur en milieu Vind jij alles wat groen is en groeit interessant? Denk aan akkerbouw, groen- en boomteelt, sierbloemen, water en tuinen. Je kunt hier ook van alles leren over ons veranderende klimaat. hovenier milieuzorg-controleur bloembollenkweker bloemist Techniek Heb je zelf geen zin om koeien te melken of bloembollen te kweken? Hier leer je veel over machines, systemen, computers, installaties die het de mensen in de landbouw gemakkelijker maken. mechanisatiebedrijf klimaatbeheersing kassenbouw landbouwmachinechauffeur monteur medewerker in de voedings- en genotmiddelen laboratorium medewerker medewerker productontwikkeling keurmeester assistent medewerker voedsel en groen Levensmiddelentechnologie Wil jij alles weten over voeding, kwaliteit van eten en drinken? Over hoe de worst op je bord tot worst is geworden? Hoe aardappelen, groenten en fruit worden geproduceerd? Binnen deze richting kom je hier alles over te weten. Handel Alles wat geproduceerd wordt in de landbouw moet ook nog worden verkocht en vervoerd. administratie bedrijfsleider veilingmedewerker Hoe dit moet, dat leer je binnen deze richting. Je krijgt te maken met economie, het opstarten van een eigen bedrijf en hygiëne voorschriften. tractoren...tulpenbollen reageerbuizen kaas...koeien...kassen...groenten...tuin ontwerpen...huisdieren...fruitkwekerijen...dierentu 18 19

11 Ik zag opeens dat er veel meer opleidingen zijn! Alles over open dagen Wil je meer te weten komen over opleidingen? Bezoek dan open dagen of meeloopdagen. Waar moet je op letten? En heeft het zin om hierheen te gaan? Wij vragen dit aan een aantal bezoekers. Abier (17) vmbo TL, zorg en welzijn Als ik naar een open dag ga, stel ik altijd de volgende vragen: - Hoe lang duurt de opleiding? - Wat kan ik verwachten? - Welke vakken worden gegeven? - Moet ik stage lopen, zo ja hoelang? - Waar kan ik later werken? - Kan ik verder studeren? Sarah (16) vmbo GL, techniek Ik vind het vooral leuk om vragen te stellen aan de leerlingen die de opleiding al doen, zoals: - Wat vind jij wel en niet goed aan de opleiding? - Ben jij actief op school, bijvoorbeeld in de studentenraad? - Zijn er introductiedagen? Timo (17) vmbo GL, landbouw Ik dacht dat een opleiding tot hovenier iets voor mij was, maar toen ik naar de open dag ging, zag ik dat er nog veel meer opleidingen zijn en zelfs een opleiding die beter bij me past. Ik wil nu watermanagement en cultuurtechniek gaan doen. Wanneer zijn er open dagen? (hier vind je ook een checklist voor alle vragen die je kunt stellen op een open dag) studiekeuze.schoolweb.nl Jos (16) vmbo TL, economie Ik let op of het gezellig is op school en of de leerlingen en docenten aardig zijn. Saïda (18) mbo, SCW niveau 3 Mijn tip: Laat je niet misleiden door de sfeer en de mooie woorden, maar ga ook eens naar een meeloopdag. Ilja (16) vmbo KL, economie Ik heb moeite met leren. Ik vind het belangrijk dat ik daar extra hulp bij kan krijgen op een opleiding. Deze vraag stel ik dan ook meteen. Daarnaast wil ik weten: - Of ik met mijn diploma naar deze opleiding mag? - Of ik een toelatingsexamen moet doen? - Wat er gebeurt als ik ontdek dat ik met de opleiding wil stoppen? 20 21

12 Klaar met je studie? Ben je eindelijk klaar, heb je dat papiertje in de pocket, en dan? Je hebt vier mogelijkheden. Je kunt je verder specialiseren op het mbo of een hoger niveau doen. Je kunt ook een hbo opleiding doen of stoppen met studeren en gaan werken. Eva: Door mijn mbo weet ik beter wat mij te wachten staat op het hbo. Aan de slag Je kunt natuurlijk ook aan het werk. Xander (21) uit Utrecht is na het mbo Civiele techniek, gelijk gaan werken bij Grontmij, een advies- en ingenieursbureau. Het werk bevalt hem goed: Het is leuk omdat het zo afwisselend en breed is en voegt daar nog aan toe en relaxed om geld te verdienen. De overgang van school naar werk was niet zo groot volgens Xander, dat komt vooral omdat hij bij dit bedrijf ook stage had gelopen. Een groot deel van de jongeren vindt die overgang wel groot: 60% vindt dat ze na hun mbo niet goed voorbereid zijn op hun eerste baan. Verder studeren Als je een hbo studie gaat doen, kun je op opleidingenberoep.nl zien welke opleidingen aansluiten op jouw studie. Eva (21) uit Castricum was na haar opleiding tot onderwijsassistent ook nog niet klaar met studeren. Zij koos voor Culturele en Maatschappelijke Vorming. Het hbo is wel anders volgens Eva: Het hbo is veel zelfstandiger dan het mbo. Je moet alles zelf uitzoeken en oplossen. Het gaat veel dieper in op de stof. Vooral de vrijheid tijdens de opleiding spreekt haar aan, zoals je eigen vakken kiezen en zelf opdrachten uitvoeren en bedenken. Natuurlijk is werken en een opleiding doen ook te combineren: Xander laat zijn werkgever de vervolgopleiding betalen die hij naast zijn werk doet: een hbo opleiding op het gebied van projectmanagement

13 Wat is CNV Jongeren? CNV Jongeren is een vakbond speciaal voor jongeren met een bijbaan, vakantiebaan, studie, stage of die zoeken naar een eerste echte baan. CNV Jongeren komt op voor jouw belangen en zet zich in om jou te helpen op de arbeidsmarkt. Hulp bij het vinden van een bijbaan of stageplek? Dan is lid zijn van CNV Jongeren superhandig! Wil je meer weten of lid worden? Kijk op Interessante sites die helpen bij je studiekeuze: beroepenbeeldbank.kennisnet.nl schoolweb.nl opleidingenberoep.nl scholierentv.nl groenonderwijs.com vaktoppers.nl

Opleidingen Zorg en Welzijn niveau leerweg

Opleidingen Zorg en Welzijn niveau leerweg VMBO 3 en 4 MONTESSORI COLLEGE VOORLICHTINGSAVOND in verband met de SCHOOL en BEROEPSKEUZE na VMBO 4. DATUM: MAANDAG 26 JANUARI 2015 AANVANG: 19.30 uur PLAATS: Locatie KWAKKENBERGWEG! LIJST VAN DEELNEMENDE

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN HET VMBO TL MAVO 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE

Nadere informatie

Locatie vmbo-pro. Leren is doen, doen is leren!!!

Locatie vmbo-pro. Leren is doen, doen is leren!!! Locatie vmbo-pro Leren is doen, doen is leren!!! Wat zijn de sterke punten van onze school? We hebben (bijna) alles in huis (veel te kiezen en te proberen) Kleinschalige organisatie (kennen en gekend worden)

Nadere informatie

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Interessetest (BKT-M) Mw A. Demo 7 mei 2014. Naam.

Rapportage. Vertrouwelijk. De volgende tests zijn afgenomen: Persoonsgegevens Interessetest (BKT-M) Mw A. Demo 7 mei 2014. Naam. Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Persoonsgegevens Interessetest (BKT-M) Status Voltooid Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek Emailadres Mw A. Demo 7 mei 2014 ademo@abc.nl Inleiding

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1

Keuze voorlichting. mavo-3. decaanles 1 Keuze voorlichting mavo-3 2017 decaanles 1 Welke vragen proberen we vandaag te beantwoorden? Hoe lees ik mijn interessentest? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen,

Nadere informatie

Voorlichting sectorkeuze 3 VMBO-TL naar 4 VMBO-TL. sectorkeuze

Voorlichting sectorkeuze 3 VMBO-TL naar 4 VMBO-TL. sectorkeuze Voorlichting sectorkeuze 3 VMBO-TL naar 4 VMBO-TL 1 sectorkeuze Waar gaan de leerlingen naar toe? 10 %: Havo 88 % MBO 2 % Tijdelijk werk / geen opleiding 2 sectorkeuze M B O Verdeeld in modulen. Aantal

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 4

Informatieboekje leerjaar 4 2016-2017 Informatieboekje leerjaar 4 Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Verschillende niveaus op het mbo... 3 Verschillende soorten scholen in het mbo... 4 Verschillende niveaus

Nadere informatie

20 juni 2011. 391 leerlingen gemeld bij Toekomstloket 1-2-2011 tot 20-6-2011

20 juni 2011. 391 leerlingen gemeld bij Toekomstloket 1-2-2011 tot 20-6-2011 20 juni 2011 391 leerlingen gemeld bij Toekomstloket 1-2-2011 tot 20-6-2011 Startkwalificatie: 301 Vsv ers 71 Startkwalificatie behaald 19 Geen startkwalificatie 23 en ouder Aangemeld via: 268 Studieadviseur

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

WEET JIJ AL WAT JE WILT GAAN DOEN?

WEET JIJ AL WAT JE WILT GAAN DOEN? WEET JIJ AL WAT JE WILT GAAN DOEN? Onze opleidingen 2015-2016 DEZE OPLEIDINGEN KUN JE VOLGEN BIJ ROC TILBURG Kasteeldreef 122 School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening Bedrijfsadministratie

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE VERKRIJGEN

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

VMBOcarrousel > CARROUSELWEEK: 24 T/M 27 januari 2017 KENNISMAKEN MET BEROEPEN

VMBOcarrousel > CARROUSELWEEK: 24 T/M 27 januari 2017 KENNISMAKEN MET BEROEPEN inhoud vmbo Carrousel: wat is dat en waarom doe jij mee? Maak kennis met beroepen in de sector Groen, Techniek, Economie en Zorg & Welzijn VMBOcarrousel > leerlingenboekje > CARROUSELWEEK: 24 T/M 27 januari

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij?

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij? KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Welke sector kies jij? En welke vakken horen daar eigenlijk bij? Hoe ziet het vmbo eruit? 4 leerwegen/niveaus: Basisgericht Kadergericht Gemengde leerweg Theortische leerweg

Nadere informatie

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit.

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Mededelingen Overgangsrichtlijnen van klas 2 naar 3; Determinatie: keuze kader-, basis beroepsgerichte Leerweg; of gemengde Leerweg. Zorg

Nadere informatie

Welkom Na 4 jaren Lauwers College 2014

Welkom Na 4 jaren Lauwers College 2014 Welkom Na 4 jaren Lauwers College 2014 Inleiding en doelstelling Ouders / decaan Wanneer aanmelden? Welke school is beter? Opdracht 1 Nieuw in 2014: Bij niet wettelijk toelaatbare studenten Entree- opleiding

Nadere informatie

Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling

Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerling Aan de ouder(s)/verzorger(s) en de leerlingen uit klas 3 theoretische leerweg datum 15 januari 2016 betreft Snuffelstage behandeld door Aart Seuters 0522. 23 66 88 Kenmerk O1516168 bijlagen - Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Nadere informatie

De 10 profielen waar je uit kunt kiezen: - Bouw, wonen en interieur. - Economie en ondernemen. - Media, vormgeving en ICT. - Mobiliteit en transport

De 10 profielen waar je uit kunt kiezen: - Bouw, wonen en interieur. - Economie en ondernemen. - Media, vormgeving en ICT. - Mobiliteit en transport LOB-dagen 2017 Hofstad Havo Informatie over de profielen De 10 profielen waar je uit kunt kiezen: - Bouw, wonen en interieur - Economie en ondernemen - Groen - Media, vormgeving en ICT - Mobiliteit en

Nadere informatie

Mbo-opleidingen

Mbo-opleidingen Mbo-opleidingen 2017-2018 Wijzigingen voorbehouden. Aan de informatie in dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk voor het actuele opleidingenaanbod op www.aventus.nl Entreeschool 23110BOL1

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere UNIEK IN ALMERE stad college DAAR GA JE HET MAKEN! Wil je echt een vak leren, dan zit je goed op het Stad College in Almere. Praktijkgericht onderwijs dat perfect aansluit op je latere beroep óf op het

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis of kader Het vakcollege is voor leerlingen

Nadere informatie

VMBOcarrousel CARROUSELWEEK: 19 T/M 22 JANUARI 2016 KENNISMAKEN MET BEROEPEN

VMBOcarrousel CARROUSELWEEK: 19 T/M 22 JANUARI 2016 KENNISMAKEN MET BEROEPEN inhoud vmbo Carrousel: wat is dat en waarom doe jij mee? Maak kennis met beroepen in de sector Groen, Techniek, Economie en Zorg & Welzijn VMBOcarrousel > leerlingenboekje > CARROUSELWEEK: 19 T/M 22 JANUARI

Nadere informatie

VMBOcarrousel. CARROUSELWEEK: 14 T/M 17 maaart 2016 KENNISMAKEN MET BEROEPEN

VMBOcarrousel. CARROUSELWEEK: 14 T/M 17 maaart 2016 KENNISMAKEN MET BEROEPEN inhoud vmbo Carrousel: wat is dat en waarom doe jij mee? Maak kennis met beroepen in de sector Groen, Techniek, Economie en Zorg & Welzijn VMBOcarrousel > leerlingenboekje > CARROUSELWEEK: 14 T/M 17 maaart

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2015-2016 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

Op het Dr. Nassau College kun je in de kaderberoepsgerichte leerweg en in de basisberoepsgerichte leerweg onderwijs volgen in drie sectoren:

Op het Dr. Nassau College kun je in de kaderberoepsgerichte leerweg en in de basisberoepsgerichte leerweg onderwijs volgen in drie sectoren: Als je na de onderbouw -dat wil zeggen na de eerste en tweede klas -naar de derde klas van het VMBO gaat, moet je een aantal keuzes maken. Je moet kiezen welke leerweg je gaat doen en welke sector. Als

Nadere informatie

Achter in dit boekje kun je zien welke vakken je gaat volgen en wordt een aantal voorbeelden genoemd van mogelijke vervolgopleidingen.

Achter in dit boekje kun je zien welke vakken je gaat volgen en wordt een aantal voorbeelden genoemd van mogelijke vervolgopleidingen. Grootebroek, december 2014 Beste leerling, Binnenkort kies je welke beroepsgerichte opleiding je in de bovenbouw van het vmbo gaat volgen. Binnen het Martinuscollege zijn er verschillende mogelijkheden.

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

Welkom. Dinsdag 10 maart 2015

Welkom. Dinsdag 10 maart 2015 Welkom Dinsdag 10 maart 2015 Agenda welkom tijdpad theoretische leerweg sectoren keuzeformulier de mavo in klas 4 na de mavo afsluiting Wat doet de decaan? toekomstplannen zelfkennis interesses studiekeuze

Nadere informatie

Keuze voorlichting. mavo januari 2016

Keuze voorlichting. mavo januari 2016 Keuze voorlichting mavo-3 12 januari 2016 Welke vragen proberen we vanavond te beantwoorden? Wat ga je na de mavo doen? Hoe zit het MBO in elkaar, wat zijn de toelatingseisen, enzovoort? Wat voor pakketten

Nadere informatie

SPORT & VEILIGHEID ZORG & WELZIJN TECHNIEK & I

SPORT & VEILIGHEID ZORG & WELZIJN TECHNIEK & I SPORT & VEILIGHEID ZORG & WELZIJN TECHNIEK & ICT DIENSTVERLENING & VRIJE TIJD CREATIEF & UITERLIJK VERKOPEN & ONDERNEMEN HORECA & BAKKERIJ WEGWIJZER WELKE RICHTING PAST BIJ JOU? WIJ HELPEN JE GRAAG OP

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2016-2017 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS

INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS INFORMATIEBOEKJE VOOR OUDERS Klas 4K1 - Jaarplanning 2014-2015 - Kiezen voor het MBO 1. Jaarplanning Uw zoon/dochter moet dit jaar een MBO opleiding gaan kiezen. Om hem/haar bij deze keuze te helpen, krijgt

Nadere informatie

Nog een paar maanden en dan is het schooljaar alweer afgelopen. Er zal dus moeten worden nagedacht over een vervolgopleiding.

Nog een paar maanden en dan is het schooljaar alweer afgelopen. Er zal dus moeten worden nagedacht over een vervolgopleiding. Aan de leerlingen en ouders/verzorgers van klas 4 vmbo Emmen, november 2016 Geachte leerling en ouder(s)/verzorger(s), Nog een paar maanden en dan is het schooljaar alweer afgelopen. Er zal dus moeten

Nadere informatie

Ouderavond MAVO 2+3 woensdag 13 februari 2013

Ouderavond MAVO 2+3 woensdag 13 februari 2013 Ouderavond MAVO 2+3 woensdag 13 februari 2013 19.00-19.40 uur: M2K: lokaal 0.53 M2L: lokaal 0.54 M2N: lokaal 0.55 Klas 3 in de aula 20.00-20.30 uur: Klas 2 in de aula M3K: lokaal 0.53 M3L: lokaal 0.54

Nadere informatie

Informatieavond 3 mavo. Schooljaar 2014-2015

Informatieavond 3 mavo. Schooljaar 2014-2015 Informatieavond 3 mavo Schooljaar 2014-2015 Hartelijk welkom Meneer de Beer, teamleider Mevrouw Poelman, leerlingcoördinator Wendy van der Laan, decaan Mavo Programma Decanaat Sector en pakketkeuze Middelbaar

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Informatie door de decaan in de aula 20.00-20.45 uur: Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen Vakvoorlichting door bovenbouw docenten

Nadere informatie

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE)

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) 1 WELKE SECTOREN EN PROFIELEN ZIJN ER? WELKE 3 ONDERDELEN WIL JE UITPROBEREN? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR

Nadere informatie

opleidingen 2016-2017

opleidingen 2016-2017 Entree Techniek & Technologie Assistent mobiliteitsbranche 1 Heerenveen Assistent bouwen & wonen 1 Assistent installatie-/constructietechniek 1, Heerenveen Assistent procestechniek 1, Heerenveen friesland

Nadere informatie

Informatiebrochure Sectorkeuze 3 VMBO-T. Schooljaar 2015- Mondial College. Locatie Meeuwse Acker

Informatiebrochure Sectorkeuze 3 VMBO-T. Schooljaar 2015- Mondial College. Locatie Meeuwse Acker Informatiebrochure Sectorkeuze 3 VMBO-T 2016 Schooljaar 2015- Mondial College Locatie Meeuwse Acker 1 I n l e i d i n g Op dit moment zit je in de derde klas van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

Nadere informatie

PASPOORT. Ga op weg in TalentStad en vul je paspoort! KJTB5W6G31NLD12438463485G234823581947<<<<<<23

PASPOORT. Ga op weg in TalentStad en vul je paspoort! KJTB5W6G31NLD12438463485G234823581947<<<<<<23 PASPOORT Welkom in TalentStad: het beginpunt van een spannende reis, op weg naar je droomberoep. Ook als je net van de basisschool komt. Hier ontdek je waar jij goed in bent en helpen wij je jouw talenten

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo

Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo Boll, Emma Inhoud Inleiding... 3 o Waarom heb je voor deze

Nadere informatie

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11 Januari 2017 versie: 1.0 Gentiaan College Talenten laten groeien. de Ambelt Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Het nieuwe vmbo... 3 Profielen in het vmbo... 3 De avo-vakken... 3 Het beroepsgerichte profielvak...

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Havo algemeen Havo

Nadere informatie

Opleidingen met een 2 e instroommoment of meerdere instroommogelijkheden schooljaar 2008-2009

Opleidingen met een 2 e instroommoment of meerdere instroommogelijkheden schooljaar 2008-2009 Opleidingen met een 2 e instroommoment of meerdere instroommogelijkheden schooljaar 2008-2009 Opleidingen Zorg, Welzijn, Sport en Bewegen, Veiligheid AKA (Assistentenopleiding) Arbeidsmarktgekwalificeerde

Nadere informatie

Mbo-opleidingen

Mbo-opleidingen Mbo-opleidingen 2017-2018 Wijzigingen voorbehouden. Aan de informatie in dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk voor het actuele opleidingenaanbod op www.aventus.nl Entreeschool 23110BOL1

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo locatie Avignonlaan

Sectoren - bovenbouw vmbo locatie Avignonlaan Sectoren - bovenbouw vmbo 2013-2014 locatie Avignonlaan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is de enige school voor openbaar voortgezet onderwijs in

Nadere informatie

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht:

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht: zorg en welzijn vmbo sport & dienstverlening mogelijkheden binnen de sector zorg en welzijn is de leerroute sport & dienstverlening. In de directe omgeving is Kollum de enige vmbo- sportief en sociaal

Nadere informatie

Interessegebied Richting Opleidingen Niveau Leerweg Plaats

Interessegebied Richting Opleidingen Niveau Leerweg Plaats Bouwkunde, Bouw & Onderhoud Bouwkunde Middenkaderfunctionaris bouw 4 bol Leeuwarden Uitvoerder bouw 4 bbl Leeuwarden Bouw Metselaar 2, 3 bbl Leeuwarden, Heerenveen Tegelzetter 2, 3 bbl Leeuwarden, Heerenveen

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 10-2-2017 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

Het nieuwe VMBO. Informatiebrochure over de leerwegen: basis en kader

Het nieuwe VMBO. Informatiebrochure over de leerwegen: basis en kader Het nieuwe VMBO Informatiebrochure over de leerwegen: basis en kader 1 2 VMBO 8 profielen Het nieuwe vmbo Profielen in het vmbo Vanaf augustus 2017 werken de vmbo-scholen in de bovenbouw met beroepsgerichte

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Keuze vak Beeldende vorming

Keuze vak Beeldende vorming WELKOM Verplicht basisblok Keuzeblok MAVO 3 Keuze vak Beeldende vorming BELANGRIJK BIJ DE VOLGENDE OPLEIDINGEN: PEDAGOGISCH MEDEWERKER SOCIAAL CULTUREEL WERKER DESIGN EN STYLING FOTOGRAAF MULTIMEDIA VORMGEVER

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Mavo-3

Voorlichtingsavond Mavo-3 Voorlichtingsavond Mavo-3 Wat wil ik met u bespreken? terugblik MBO-voorlichtingsavond testen interesse + beroep sectoren ná de Mavo vragen Terugblik MBO-voorlichting oriënteren kennis maken met... volgend

Nadere informatie

Keuzeavond Mavo 3 3 maart 2015. Door Anita Schutte Decaan Mavo/Havo

Keuzeavond Mavo 3 3 maart 2015. Door Anita Schutte Decaan Mavo/Havo Keuzeavond Mavo 3 3 maart 2015 Door Anita Schutte Decaan Mavo/Havo Na het Mavo Vervolgopleidingen 1. MBO 4 jaar HBO 3/4 jaar 3 of 4 jaar Niveau 3 / 4 2. Havo 2 jaar HBO 4 jaar Voorbereiding tot keuze vakkenpakket

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. vmbo-basis en vmbo-kader

Informatieboekje leerjaar 2. vmbo-basis en vmbo-kader 2016-2017 Informatieboekje leerjaar 2 vmbo-basis en vmbo-kader Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 De verschillende profielen binnen het vmbo... 3 Hoe is je profiel opgebouwd?...

Nadere informatie

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 3 mavo

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 3 mavo Informatie avond Welkom ouders en leerlingen van klas 3 mavo Shasta Franken Decaan mavo s.franken@rsgslingerboslevant.nl Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdagochtend: Slingerbos Slingerbos Levant Per mail

Nadere informatie

WELKOM. over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2

WELKOM. over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2 WELKOM over leerwegen en afdelingen in LEERJAAR 2 Programma Afsluiting Basisvorming Leerwegen en Afdelingen Leerwegondersteuning Portfolio Hoe komt het advies tot stand? PAUZE Wat kun je met een diploma

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Handel en Administratie

Handel en Administratie Handel en Administratie Handel en Administratie Wil jij later werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker op een kantoor of lijkt het toerisme jou wel

Nadere informatie

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN Beste leerling, Jij gaat je keuze maken voor de beroepsvoorbereidende opleiding die je in de 3e en 4e klas gaat doen. We noemen de verschillende beroepsvoorbereidende

Nadere informatie

Interessegebied Richting Opleidingen Niveau Leerweg Plaats

Interessegebied Richting Opleidingen Niveau Leerweg Plaats Bouwkunde, Bouw Bouwkunde Middenkaderfunctionaris bouw 4 bol Leeuwarden & Onderhoud Uitvoerder bouw 4 bbl Leeuwarden, Heerenveen Bouw Metselaar 2, 3 bbl Leeuwarden, Heerenveen Tegelzetter 2 bbl Leeuwarden,

Nadere informatie

STUDIEKEUZE & DE KANS OP EEN BAAN

STUDIEKEUZE & DE KANS OP EEN BAAN STUDIEKEUZE & DE KANS OP EEN BAAN Voorlichtingsbrochure voor studenten Welzijn en Onderwijs Juni 01 Jouw studiekeuze Op dit moment sta je op het punt om een keuze te maken voor een opleiding die je de

Nadere informatie

Facilitaire dienstverlening en Horeca

Facilitaire dienstverlening en Horeca #9 en Horeca,, Hardenberg ca! Jij? In de hore nt groeien! * Laat je tale www.alfa-college.nl Bel voor informatie: 0800-35 85 368 Jouw mbo-opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het

Nadere informatie

ISG Arcus.inaxion.nl VMBO g: www gevin Vorm

ISG Arcus.inaxion.nl VMBO g: www gevin Vorm ISG Arcus VMBO Algemeen In deze folder maak je kennis met het vmbo op ISG Arcus. Vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroeps onderwijs. Het is een voorbereiding op het mbo. Dit betekent niet alleen

Nadere informatie

Informatiebrochure Profiel Sector. Leerjaar 3VMBO-TL

Informatiebrochure Profiel Sector. Leerjaar 3VMBO-TL Informatiebrochure Profiel Sector Leerjaar 3VMBO-TL 2017-2018 I n le idin g Op dit moment zit je in de derde klas van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs VMBO theoretische leerweg (VMBO-TL).

Nadere informatie

3 oktober 2013. Ouderavond BK4

3 oktober 2013. Ouderavond BK4 3 oktober 2013 Ouderavond BK4 Mevrouw Hartman Mevrouw Van den Broek Mevrouw Larmené Meneer Verhoef Mentoren (opening) (PTA) (modules D&C) (decanaat) PTA (1) (Programma van Toetsing en Afsluiting) PTA is

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 2 mavo

Informatie avond. Welkom ouders en leerlingen van klas 2 mavo Informatie avond Welkom ouders en leerlingen van klas 2 mavo Shasta Franken Decaan mavo s.franken@rsgslingerboslevant.nl Maandag: Dinsdag: Woensdag: Donderdagochtend: Slingerbos Slingerbos Levant per mail

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Sector- en vakkenpakketkeuze

KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2. Sector- en vakkenpakketkeuze KEUZEBEGELEIDING LEERJAAR 2 Sector- en vakkenpakketkeuze Hoe ziet het vmbo eruit? 4 leerwegen/niveaus: Basisgericht Kadergericht Gemengde leerweg Theoretische leerweg = Dalton MAVO VMBO - ONDERBOUW Leerjaar

Nadere informatie

Open Huis. 13 februari 2017

Open Huis. 13 februari 2017 Open Huis 13 februari 2017 Programma Algemene informatie Keuzes in het vmbo per niveau Vervolgonderwijs Keuzetraject VMBO de Spindel Beroepsgerichte leerwegen: Basis beroepsgerichte leerweg (BBL) Kader

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel & Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel & Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel & Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 2 Jacintha Oreel Ik koos voor Handel

Nadere informatie

AVILA-College. Algemene Ouderavond TL 3. Welkom

AVILA-College. Algemene Ouderavond TL 3. Welkom AVILA-College Algemene Ouderavond TL 3 Welkom MBO Niveau 2 MBO Niveau 3/4 Handel/Adm. Verzorging Bouw Metaal Metalektro BBL Handel/Adm. Verzorging Bouw Metaal Metalektro KBL GL profielen TL Zorg & welzijn

Nadere informatie

opleidingen

opleidingen Entree Techniek & Technologie Assistent mobiliteitsbranche 1 bol, bbl Heerenveen Assistent bouwen & wonen 1 bol, bbl Leeuwarden Assistent installatie-/constructietechniek 1 bol, bbl Leeuwarden, Heerenveen

Nadere informatie

Over. stappen. naarprisma

Over. stappen. naarprisma Over stappen naarprisma Welkom opprisma In een totaal nieuwe school met afwisselende, actuele leerstof die aansluit bij de interesses van de leerlingen. Wij dagen leerlingen uit om te laten zien wat ze

Nadere informatie

Handel en administratie. Clauslaan

Handel en administratie. Clauslaan Handel en administratie Clauslaan Handel en Administratie Wil jij later werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker op een kantoor of lijkt het toerisme

Nadere informatie

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route!

wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! wellantcollege ll De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Ben jij dit? ' Ik kan de theoretische leerweg aan, maar ik wil ook graag iets doen met gezond

Nadere informatie

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten

IEZEN VOOR ECHNIEK. Techniek past beter bij jou dan je denkt. www.rocvantwente.nl/techniektalenten WIJ IEZEN VOOR ECHNIEK Techniek past beter bij jou dan je denkt www.rocvantwente.nl/techniektalenten INLEIDING De technische branche Steeds meer meisjes kiezen voor techniek. Techniek is heel divers, je

Nadere informatie

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN 2017 2018 Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN HET STEDELIJK COLLEGE EINDHOVEN Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet onderwijs; de

Nadere informatie

Welkom bij BC Broekhin Jenaplan:

Welkom bij BC Broekhin Jenaplan: Welkom bij BC Broekhin Jenaplan: We kennen onze leerlingen. We maken kansen waar. We ondersteunen als het mogelijk is. We zijn duidelijk en bieden structuur. We zijn klein en veilig. Keuzebegeleiding?

Nadere informatie

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes 1 INHOUD Blz. 2 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 9 Blz. 10 Op onze school bieden we 3 leerroutes aan Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie Zorg en Welzijn Samengevat

Nadere informatie

Ouderavond MAVO 2 woensdag 13 februari Klas 2 op de drempel naar klas 3

Ouderavond MAVO 2 woensdag 13 februari Klas 2 op de drempel naar klas 3 Ouderavond MAVO 2 woensdag 13 februari 2013 Klas 2 op de drempel naar klas 3 Programma voor de pauze Onder leiding van de mentor ging u zelf aan de slag met de keuzes van uw kind Interesses (iets met )

Nadere informatie

Sectoren vmbo. locatie Avignonlaan

Sectoren vmbo. locatie Avignonlaan Sectoren vmbo locatie Avignonlaan 12 13 Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is de enige school voor openbaar voortgezet onderwijs in Eindhoven. Het is

Nadere informatie

VOORLICHTING BB/KB EINDEXAMENJAAR 2011-2012

VOORLICHTING BB/KB EINDEXAMENJAAR 2011-2012 VOORLICHTING BB/KB EINDEXAMENJAAR 2011-2012 PROGRAMMA PROGRAMMA : Examenprogramma Pta. Slaag-zakregeling. Vragen rondom het examenprogramma. Decanaat. Informeel samenzijn. EINDEXAMENVAKKEN Algemene vakken

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo algemeen Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog

Nadere informatie

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop

HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP. creatief en commercieel. Handel en Verkoop HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel HANDEL & VERKOOP creatief en commercieel Handel en Verkoop 20e jaargang nummer 2 november 2012 informatiebrochure 2014-2015 Handel en Verkoop Een goed verkoopgesprek

Nadere informatie

Jolande Loos, decaan Reuver en Swalmen. Thei Jennen, coördinator keuzebegeleiding onderbouw Reuver

Jolande Loos, decaan Reuver en Swalmen. Thei Jennen, coördinator keuzebegeleiding onderbouw Reuver Even voorstellen Ludo Peters, adjunct directeur met Leerling & Loopbaan voor Reuver en Swalmen in portefeuille. Jolande Loos, decaan Reuver en Swalmen Thei Jennen, coördinator keuzebegeleiding onderbouw

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Nieuw vak: Kunst2

Nadere informatie

Decaan F. Beuger f.beuger@carmelhengelo.nl

Decaan F. Beuger f.beuger@carmelhengelo.nl Decaan F. Beuger f.beuger@carmelhengelo.nl Centraal in alle activiteiten decanaat: wie ben ik? wat wil ik? wat kan ik? MBO Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Almelo Hengelo Enschede Agrarisch Opleidingscentrum

Nadere informatie

VOORLICHTINGSAVOND 4 MAVO

VOORLICHTINGSAVOND 4 MAVO VOORLICHTINGSAVOND 4 MAVO Programma Opening Voorlichting PTA en eindexamen Arbeid oriënterende stage Vervolgopleidingen na het behalen van het diploma Examenvakken Verplichte vakken 4 Keuzevakken Nederlands

Nadere informatie

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN ENTREEOPLEIDINGEN ENTREE- OPLEIDINGEN Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is een entreeopleiding bij het Albeda Startcollege

Nadere informatie

Welkom. 19 maart Renske Fengler Hildy van Anken

Welkom. 19 maart Renske Fengler Hildy van Anken Welkom 19 maart 2013 Renske Fengler Hildy van Anken Agenda welkom tijdpad theoretische leerweg in sectoren keuzeformulier de mavo in klas 4 na de mavo afsluiting Wat doet de decaan? De decaan helpt leerlingen

Nadere informatie