ALS EEN DIERBARE STERFT...

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALS EEN DIERBARE STERFT..."

Transcriptie

1 ALS EEN DIERBARE STERFT... DE KATHOLIEKE UITVAART IN DE KERK INFORMATIEFOLDER VOOR ALLE PAROCHIES VAN HET DEKENAAT TONGEREN

2 Vanaf ons doopsel worden wij in de kring van gelovigen opgenomen. Het sacrament van het doopsel ontvingen wij in een parochiekerk. Daar mochten wij onze Eerste Communie ontvangen en ook het sacrament van het Heilig Vormsel. Wanneer wij kerkelijk huwden, werd dit sacrament eveneens voltrokken in een parochiekerk. Vanzelfsprekend, nemen wij als christenen bij een overlijden op een gelovige manier afscheid van onze dierbare in de parochiekerk. GELOVIG AFSCHEID NEMEN BIJ EEN OVERLIJDEN De dood van een geliefde is een confrontatie: wij ervaren de grens van het aardse leven en we moeten afscheid nemen. Wanneer verdriet en rouw de mens treft, wil de Kerk op een bescheiden wijze mensen nabij zijn door te bidden voor de overledene en de familie. Als christenen geloven wij in de boodschap dat: God zorgzaam met ons en onze overledene omgaat. Hij laat onze overledene en onszelf niet los. De dood is niet het definitieve einde. Omdat Jezus Christus is opgestaan uit de dood, geloven wij dat ook wij eens verrijzen met Hem. Vanuit dit paasgeloof wil de parochiegemeenschap u troost en hoop bieden door begeleiding en gebed. De informatie in deze folder wil u helpen bij uw keuze om op dit aanbod in te gaan.

3 DE KERKELIJKE UITVAARTLITURGIE In ons bisdom Hasselt biedt de katholieke Kerk vanaf 1 januari 2015 de gebedsviering als een volwaardige uitvaartliturgie aan in verbondenheid met de eucharistieviering op zondag. In haar officiële gebeden bidt de Kerk voor hen die ons in de dood zijn voorgegaan. Deze gebeden maken duidelijk dat de doden voor ons uit gaan op weg naar het uiteindelijke doel, dicht bij de Heer te zijn. In lezingen uit de bijbel, gebeden en gezangen worden wij allen gesterkt om met dit verlies om te gaan en wordt de overledene toevertrouwd aan Gods zorg die verder reikt dan de onze. De voorganger van deze uitvaartliturgie kan zowel een priester zijn als een diaken, een parochie-assistent(e) of een daartoe aangestelde gebedsleider, gemandateerd door de bisschop. De keuze en de aanduiding van de voorganger gebeurt in overleg met de pastoor-moderator of de parochieverantwoordelijke. De familie van de overledene wordt achteraf uitgenodigd in een weekendviering waar in het kader van de eucharistie met gans de gemeenschap gebeden wordt voor alle overledenen van de afgelopen periode, naargelang het gebruik binnen de eigen parochiefederatie. Hierover kan u spreken in uw contact met de parochieverantwoordelijke. Voorafgaand aan de teraardebestelling van het lichaam op het kerkhof of de crematie, wordt de uitvaartliturgie gevierd om uur, diezelfde dag. De kerkelijke uitvaartliturgie wordt uitsluitend gehouden in een parochiekerk. Voorafgaand aan de begraving of voor de crematie kan er nog een kort afscheidsgebed gebeden worden.

4 GEBEDSWAKE OP DE VOORAVOND Wanneer u kiest voor een kerkelijke uitvaart, bieden de meeste parochies ook nog de mogelijkheid van een gebedswake op de vooravond aan. Dit is een moment om intens samen te zijn en te bidden voor onze dierbare en zijn/haar familie. Ook in de gebedswake is er gelegenheid tot het uitdelen van een gedachtenisprentje. Deze gebedsdienst wordt voorgegaan door hiertoe gevormde gebedsleiders. EIGEN INBRENG IN DE UITVAARTLITURGIE De uitvaartliturgie heeft een weloverwogen structuur en reikt woorden en gebaren van troost en hoop aan. De liturgie heeft een plechtige sfeer: de klokken luiden, er is liturgische muziek of orgelmuziek, brandende kaarsen en wierook,. Een goede keuze uit de bestaande bijbelteksten en gebeden zorgt voor een viering op maat die aanspreekt. De liturgie voorziet in de mogelijkheid van een persoonlijk afscheidswoord of afscheidslied vlak voor de afscheidsgebeden. In samenspraak met de parochie kan er eigen inbreng zijn in een woord van welkom, in de voorbeden, in een moment van bezinning, Een beperkt gebruikt van eigen cd-muziek is mogelijk mits overleg en passend binnen de liturgie.

5 CONTACT MET DE BEGRAFENISONDERNEMER Na een overlijden wordt de parochie en de begrafenisondernemer gecontacteerd. Met de parochieverantwoordelijke worden plaats en datum vastgelegd en eventueel een gebedswake op de vooravond overwogen. Zo kan reeds spoedig het overlijdensbericht opgesteld en gedrukt worden met de nodige gegevens en een uitnodiging voor de uitvaartliturgie. CONTACT MET DE PAROCHIE U mag na de eerste afspraken bezoek verwachten van uw parochiegemeenschap. Dat kan de pastoor zijn of een andere parochieverantwoordelijke. Elke parochie heeft hierin haar eigen organisatie. In dit rouwbezoek kan u spreken over het leven van uw dierbare, over rouw en verdriet, over geloven en hoe troostvol of moeilijk dit nu is, over de rituelen die uw geloof en uw gevoelens verwoorden en verbeelden. Samen bespreekt u de definitieve vorm van de uitvaartliturgie en de eventuele inbreng van de familie. De parochiegemeenschap coördineert ook de praktische gang van zaken in de viering zelf, bij de uitvaart en op de vooravond. Naast de begrafenisondernemer zullen heel wat mensen voorganger, koster, koor, organist, misdienaar, lector, gebedsleider - bereid zijn u en uw familie te ondersteunen en te begeleiden om op een waardige, christelijke wijze afscheid te nemen van wie u lief was. Geloven in de verrijzenis is geloven dat de mens nieuw leven ontvangt, geborgenheid in God. Geen mens heeft dit ooit gezien en toch geloven we het omdat Jezus Christus niet in de dood is gelaten door zijn Vader. De Kerk viert dit geloof bij elke uitvaartliturgie.

6 ENKELE PRAKTISCHE PUNTEN Indien de familie het wenst kan er op de vooravond uitvaartliturgie een gebedswake gehouden worden. De bijdrage voor een kerkelijke begrafenis bedraagt in ons bisdom 250 euro. Deze som wordt verdeeld onder kerkfabriek, bisdom, federatie, parochie, koster, organist en voorganger. Deze kost mag volledig opgenomen worden in de onkostenstaat bij de berekening van de successierechten. Bij crematie van de overledene, heeft de uitvaartliturgie in de regel plaats vóór de crematie. Tijdens de kerkelijke uitvaart eren wij het dode lichaam dat aanwezig is in de kerk. In principe heeft de uitvaartliturgie in ons dekenaat plaats om uur; de gebedswake op de vooravond om uur. ZESWEKENMISSEN, GEDACHTENISMIS, JAARMIS Dit zijn plaatselijke maar zeer zinvolle gewoonten. Ze zijn een keuze van de familie en kunnen helpen om de pijn gelovig te verwerken. Voor deze missen is er een aparte bijdrage van 15 euro per mis. Plaats, dag en uur zijn af te spreken met de voorganger die u komt bezoeken of kunnen later besproken worden met de parochieverantwoordelijke.

7 ALS MENSEN ZWAAR OF LANGDURIG ZIEK ZIJN HET SACRAMENT VAN DE ZIEKEN Het is mooi om te bidden met de zieke en de familie en het sacrament van de zieken te ontvangen, ook als de ziekte of een operatie niet levensbedreigend is. Er wordt best niet gewacht totdat de zieke stervende is of het bewustzijn heeft verloren. Tijdens een langere ziekte kan men dit sacrament meermaals ontvangen of aanvragen. U neemt daarvoor contact op met uw parochiepriester. In het ziekenhuis of het bejaardenhuis neemt u contact op met de pastor van de instelling. ZORG NA DE UITVAART Rouwen om een verlies is een ingrijpend gebeuren. Rouwen na het overlijden van een dierbare doet u niet alleen. Het raakt uw hele wezen. Het kan uw gedachten, uw gevoelens en uw gedrag grondig overhoop halen. Een goed gesprek om uw verdriet te uiten kan deugddoend zijn. Binnen de parochiegemeenschap zijn er mensen die naar u willen luisteren: de pastores of vrijwilligers die een eindje met een rouwende op weg gaan. Het gesprek kan een persoonlijk gebeuren zijn of in een groep met mensen die in dezelfde situatie zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw parochieverantwoordelijke. DE LAATSTE WILSBESCHIKKING Door middel van een laatste wilsbeschikking, die u gratis kan neerleggen bij de gemeente, kan u zelf bepalen dat u een kerkelijke uitvaartdienst wenst. De parochieverantwoordelijke helpt u graag om dit samen met u op te stellen.

8 VOORGANGERS VAN DE UITVAARTLITURGIE FEDERATIE TONGEREN-CENTRUM O.-L.-V.-Geboorte Sint-Jan Sint-Maternus Sint-Gillis Sint-Jozef Sint-Lutgart E.H. Rik Palmans, deken - pastoor O.-L.-V.-Geboorte & St.-Jan Corversstraat 1 (tel. 0479/ ) E.P. Emmanuel Kalomba, pastoor St.-Jozef Piepelpoel 25 b2 (tel. 0494/ ) E.H. Tony Hayen, pastoor St.-Lutgart & St.-Maternus Donkelstraat 5 (tel. 0475/ ) E.H. Johnny De Man, pastoor St.-Gillis Sint-Geertruistraat 22 (tel.0475/ ) E.H. Robert Bollen, priester Blaarstraat 76 (012/ ) Jean Rouffa, diaken Rutterweg 76 (tel. 0475/ ) Paul Gielen, diaken Kennedylaan 9 (tel. 0479/ ) Viviane Vossen, parochieassistente St.-Truiderstraat 36 (tel. 0474/ ) Marleen Driessen, parochieassistente Molenstraat 17 (tel. 0474/ ) FEDERATIE TONGEREN-NOORD Henis Riksingen 's-herenelderen Neerrepen Overrepen Ketsingen Berg E.H. Johnny De Man, pastoor Sint-Geertruistraat 22 (tel.0475/ ) Marie-Louise Dieu, parochieassistente Schabotstraat 38 (tel. 0476/ ) FEDERATIE TONGEREN-WEST Lauw Koninksem Widooie Piringen Herstappe E.H. Tony Hayen, pastoor Donkelstraat 5 (tel. 0475/ ) Marleen Driessen, parochieassistente Molenstraat 17 (tel. 0474/ ) FEDERATIE JEKERVALLEI Sluizen Mal Nerem Vreren Diets-Heur Rutten E.P. Emmanuel Kalomba, pastoor Piepelpoel 25 b2 (tel. 0494/ ) In haar officiële gebeden bidt de kerk voor hen die ons in de dood zijn voorgegaan. Deze gebeden maken duidelijk dat de doden voor ons uit gaan op weg naar het uiteindelijke doel, dicht bij de Heer te zijn. Om een pastor te bellen vindt u alle gegevens in het parochieblad Kerk & Leven. In de telefoongids onder de rubriek PAROCHIES. Op het internet via de website V.U.: Dekenaat Tongeren, Corversstraat 1, 3700 TONGEREN

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Beleidslijn Uitvaartliturgie en -pastoraal

Beleidslijn Uitvaartliturgie en -pastoraal Beleidslijn Uitvaartliturgie en -pastoraal voorjaar 2009 Ter inleiding De kerk wil mensen bij de dood van hun geliefden op een bescheiden, maar gelovige wijze nabij zijn met de boodschap: God gaat zorgzaam

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Gelovig afscheid vieren in de parochie Machelen Sint-Gertrudis

Gelovig afscheid vieren in de parochie Machelen Sint-Gertrudis Als een dierbare sterft... Gelovig afscheid vieren in de parochie Machelen Sint-Gertrudis Een geliefde mens verliezen is een pijnlijk en ingrijpend gebeuren. Het afscheid raakt het hart van een gezin of

Nadere informatie

Uw Kerkelijke Uitvaart

Uw Kerkelijke Uitvaart Uw Kerkelijke Uitvaart 2 Adressen Pastor T.F. Buitendijk OCarm Westelijk Halfrond 1 1183 HN Amstelveen tel. 020 641 63 01 e-mail: tom.buitendijk@hetnet.nl Pastor Ph. Kint Ronde Hoep Oost 31 1191 KC Ouderkerk

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Voor een integrale en kerkelijke zorg bij sterven, uitvaart en rouw

Voor een integrale en kerkelijke zorg bij sterven, uitvaart en rouw BELEIDSTEKST Voor een integrale en kerkelijke zorg bij sterven, uitvaart en rouw De pastoraal van ziekenbezoek, uitvaart en rouwzorg is een belangrijke opdracht van de kerkgemeenschap. Zowel haar verkondigingstaak,

Nadere informatie

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT

GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-JACOBUS LICHTERVELDE GELOOFSGEMEENSCHAP SINT-HENRICUS TORHOUT Voorwoord Vooreerst willen we jou een goeie dag wensen, jij die nu deze folder leest. Een goeie dag vanwege jullie

Nadere informatie

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten

Mijlpalen. Mijlpalen & sacramenten Mijlpalen Mijlpalen & sacramenten Als christenen worden we telkens opnieuw uitgenodigd om te groeien in geloof, om de rijkdom van ons geloof te ontdekken en te verdiepen. De kerk kent zeven sacramenten:

Nadere informatie

Haaltert - Sint-Gorik

Haaltert - Sint-Gorik VIERINGEN Gelovigen komen samen in de kerk om God te loven, te danken en te vragen. Door hun samenzijn met de Heer en met elkaar krijgt het 'kerk zijn' vorm. Het samen bidden en vieren is gemeenschapvormend

Nadere informatie

Gelovig afscheid vieren

Gelovig afscheid vieren Gelovig afscheid vieren Beleidstekst over de Uitvaartliturgie Bisdom Antwerpen Voorwoord Een geliefde mens verliezen is een pijnlijk en ingrijpend gebeuren. Het afscheid raakt het hart van een gezin of

Nadere informatie

In schema zien de verschillende orden er als volgt uit: Inleiding

In schema zien de verschillende orden er als volgt uit: Inleiding Niemand leeft voor zichzelf, niemand sterft voor zichzelf. Wij leven en sterven voor God onze Heer: aan Hem behoren wij toe. (naar Rom. 14:7-8) De kerk spreekt van leven dat sterker is dan de dood. Gedachtig

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

Vernieuwde beleidslijn Uitvaartliturgie en -pastoraal

Vernieuwde beleidslijn Uitvaartliturgie en -pastoraal Vernieuwde beleidslijn Uitvaartliturgie en -pastoraal Aanpassing 2013-2015 Voorwoord Beste lezer Hetgeen voorligt is een bundeling op vraag van de dekenvergadering in het bisdom Hasselt. Met dit materiaal

Nadere informatie

Afscheidsrituelen in een pluriculturele maatschappij

Afscheidsrituelen in een pluriculturele maatschappij NVKVV studiedag 31 maart 2011 Afscheidsrituelen in een pluriculturele maatschappij Katholieke godsdienst Prof. Dr. Stefaan Franco Gelovige visie op leven en sterven Twee basisgedachten: 1) Leven is gave

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan

RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART. hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan RONDOM LEVENSEINDE EN UITVAART hoe te handelen bij een begrafenis of crematie en hoe de kerkelijke gemeente daarbij helpen kan Uitgave ten dienste van de Gereformeerde Kerk te Ermelo/ gemeente van de Protestantse

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de

Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de Pastorale School - toelichting op de taakmodules Leren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Vieren Pastorale School - toelichting op de taakmodules Dienen Pastorale School - toelichting op

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

PROTOCOL ROND HET KERKELIJK AFSCHEID IN DE HEILIGE PANCRATIUS PAROCHIE

PROTOCOL ROND HET KERKELIJK AFSCHEID IN DE HEILIGE PANCRATIUS PAROCHIE PROTOCOL ROND HET KERKELIJK AFSCHEID IN DE HEILIGE PANCRATIUS PAROCHIE Ten geleide Het kerkelijk afscheid is een terrein waarop veel gebeurt. Om de gang van zaken hieromtrent voor alle betrokkenen goed

Nadere informatie

PROTOCOL voor UITVAARTEN in de R.K.EMMAÜSPAROCHIE van de NOORDOOSTPOLDER

PROTOCOL voor UITVAARTEN in de R.K.EMMAÜSPAROCHIE van de NOORDOOSTPOLDER PROTOCOL voor UITVAARTEN in de R.K.EMMAÜSPAROCHIE van de NOORDOOSTPOLDER EEN WOORD VOORAF Sterven is een ingrijpend gebeuren, niet alleen voor de achterblijvende familieleden, maar ook voor de omgeving

Nadere informatie

ACOLIETEN IN WOORD- EN GEBEDSVIERINGEN. diocesane commissie acolitaat bisdom Brugge

ACOLIETEN IN WOORD- EN GEBEDSVIERINGEN. diocesane commissie acolitaat bisdom Brugge ACOLIETEN IN WOORD- EN GEBEDSVIERINGEN diocesane commissie acolitaat bisdom Brugge ACOLIETEN IN WOORD- EN GEBEDSVIERINGEN Inhoudstabel Inleiding 1. De taak van acolieten in sacramentele Woord- en gebedsvieringen

Nadere informatie

De opleiding gebedsleider voor de uitvaartliturgie vormt mensen die namens de bisschop de uitvaart leiden in een woord- en gebedsdienst.

De opleiding gebedsleider voor de uitvaartliturgie vormt mensen die namens de bisschop de uitvaart leiden in een woord- en gebedsdienst. GEBEDSLEIDER VOOR DE UITVAARTLITURGIE De opleiding gebedsleider voor de uitvaartliturgie vormt mensen die namens de bisschop de uitvaart leiden in een woord- en gebedsdienst. Tussen uitbesteding en overprofilering

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

Een verantwoordelijkheid van heel de geloofsgemeenschap

Een verantwoordelijkheid van heel de geloofsgemeenschap UITVAARTLITURGIE EN PASTORAAL Een verantwoordelijkheid van heel de geloofsgemeenschap Concrete stappen vanuit de beleidslijn van het bisdom Hasselt Najaar 2009 Sedert de Beleidslijn uitvaartliturgie en

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Pastoraal werk i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m

Pastoraal werk i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m Pastoraal werk imelda omringt u met zorg Inhoud Visie 3 Vraag een pastor voor... 4 Viering en gebedsruimte 6 Contact pastoraal werk 7 2 Aanwezigheid en bereikbaarheid We zijn aanwezig in het ziekenhuis

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2017

EERSTE COMMUNIE 2017 EERSTE COMMUNIE 2017 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Het was een vrijwillige keuze én een engagement om

Nadere informatie

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht

Beleidsvisie Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht Beleidsvisie 2016-2015 Voor de parochiefederatie Born gevormd door de parochie(comité)s: Born, Buchten, Grevenbicht, Holtum en Obbicht 1 Beleidsplan 2016-2025 1. Inleiding 2. Onze missie: waar staan we

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Sint Martinusklokje. Jaargang 2 nummer 11 november 2018

Sint Martinusklokje. Jaargang 2 nummer 11 november 2018 Sint Martinusklokje Jaargang 2 nummer 11 november 2018 Parochie Sint Martinus (Grote Kerkstraat 40, Venlo) en Kapel van Genooi (Genooyerweg 58, Venlo) NL90 SNSB 086.27.04.898 NL44 ABNA 048.40.69.829 stmartinus@home.nl

Nadere informatie

Voor elkaar. Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid

Voor elkaar. Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid Voor elkaar Mijn wensen voor de uitvaartplechtigheid In die dagen werd Hizkia ziek, tot stervens toe. Toen kwam de profeet Jesaja, de zoon van Amoz, bij hem en zei tegen hem: Zo zegt de HEERE: Regel de

Nadere informatie

Protestantse gemeente Amstelkerk Ouderkerk aan de Amstel

Protestantse gemeente Amstelkerk Ouderkerk aan de Amstel Uw kerkelijke uitvaart Protestantse gemeente Amstelkerk Ouderkerk aan de Amstel Adres: Amstelkerk, Kerkstraat 11, 1191 JB Ouderkerk aan de Amstel Website: www.amstelkerk.net Voor de pastorale begeleiding

Nadere informatie

22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING

22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING 1 22 SEPTEMBER 2011 ANIMATOREN OV GROENHOVE GEMEENSCHAPPELIJKE ZIEKENZALVING 1. Oorsprong van de ziekenzalving ziekenzorg, ziekenbezoek: zeer vaak in de Bijbel tegen de Joodse traditie in, waar ziekte

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie.

1. Een overzicht van de huidige pastorale situatie. Een toekomst voor de parochiekerken Instrumentarium 4 Uitschrijven pastorale planning en organisatie Dit instrumentarium helpt u bij het opstellen van een pastorale planning en organisatie. De delen 1

Nadere informatie

Beleid betreffende rouw en uitvaart

Beleid betreffende rouw en uitvaart Beleid betreffende rouw en uitvaart I UITGANGSPUNT In Romeinen 15: 7 en 8 lezen we: Niemand van ons leeft immers voor zichzelf, en niemand sterft voor zichzelf. Want als wij leven, leven wij voor de Heere

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

PROTOCOL ROND HET KERKELIJK AFSCHEID IN DE PAROCHIE LUMEN CHRISTI

PROTOCOL ROND HET KERKELIJK AFSCHEID IN DE PAROCHIE LUMEN CHRISTI PROTOCOL ROND HET KERKELIJK AFSCHEID IN DE PAROCHIE LUMEN CHRISTI Ten geleide Het kerkelijk afscheid is een terrein waarop veel gebeurt. Om de gang van zaken hieromtrent voor alle betrokkenen goed te laten

Nadere informatie

R ond het afscheid. De rol van de ker k bij ernstige ziekt e, begrafenis of crematie. Protestantse wijkgemeente Emmaus/Immanuel Vlaardingen

R ond het afscheid. De rol van de ker k bij ernstige ziekt e, begrafenis of crematie. Protestantse wijkgemeente Emmaus/Immanuel Vlaardingen R ond het afscheid De rol van de ker k bij ernstige ziekt e, begrafenis of crematie Protestantse wijkgemeente Emmaus/Immanuel Vlaardingen Inleiding Met deze folder willen wij u de weg wijzen wanneer u

Nadere informatie

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij:

Pastoor Reneerkens. De volgende mensen zijn er ook bij: 2 Papa Mama Peter Meter.... Pastoor Reneerkens De volgende mensen zijn er ook bij: 3 BEGROETING EN WELKOMSTWOORD Alles went, zeggen we wel eens, zelfs het wonder wat altijd weer opnieuw gebeurt, wordt

Nadere informatie

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens

1. Priester: Licht en leven vinden we bij God, want Hij wil niet dat de mens Voorbede Na de homilie van de diaken of de priester volgt de Voorbede. In de Voorbede bidden we als geloofsgemeenschap voor de intenties die in ons hart zijn. Uiteraard gaan de beden in het geval van een

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal

opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal opleidingsinstituut voor geloofsverdieping, catechese en pastoraal Allemaal zoeken we naar een zinvol leven. Gelovigen hebben in die zoektocht eigen ankerpunten om met die grote en kleine vragen die het

Nadere informatie

Geachte en dierbare medewerkers in het pastoraat,

Geachte en dierbare medewerkers in het pastoraat, BISSCHOPPELIJKE BRIEF HET VIEREN VAN HET PAASTRIDUUM EN DE ZONDAGSE EUCHARISTIE IN ONZE PAROCHIE Geachte en dierbare medewerkers in het pastoraat, De viering van de heilige eucharistie is het hart van

Nadere informatie

Leidraad bij een kerkelijke uitvaart in een Woord- en gebedsviering

Leidraad bij een kerkelijke uitvaart in een Woord- en gebedsviering Leidraad bij een kerkelijke uitvaart in een Woord- en gebedsviering INLEIDING In de uitvaartliturgie viert de kerk het paasmysterie van de Heer. Ze bidt opdat wie in Christus gedoopt is, ook met Hem door

Nadere informatie

Oase veelgestelde vragen:

Oase veelgestelde vragen: Oase veelgestelde vragen: De mensen van Oase krijgen vaak vragen van mensen buiten Oase, met name van katholieken van wie de thuis-kerk gesloten is. In dit artikel proberen we daar antwoord op te geven.

Nadere informatie

Gemeenschappelijke Ziekenzalving

Gemeenschappelijke Ziekenzalving Gemeenschappelijke Ziekenzalving h.-hartziekenhuis Lier Welkom Pr.: Lieve mensen, van harte welkom in naam van onze hele ploeg! Ik wil ze graag aan u voorstellen In ons leven hebben wij dikwijls ervaren

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Het sacrament van het huwelijk. God die Liefde is. Huwelijksliefde. gewekt door. gedragen door. bekrachtigd door. gesterkt door.

Het sacrament van het huwelijk. God die Liefde is. Huwelijksliefde. gewekt door. gedragen door. bekrachtigd door. gesterkt door. Het sacrament van het huwelijk Huwelijksliefde gewekt door gedragen door bekrachtigd door gesterkt door verruimd door verrijkt door behoed in geborgen in God die Liefde is. 1. Trouwen in de kerk Trouwen,

Nadere informatie

Door: Mgr. drs. H.W.Woorts, bisschoppelijk vicaris voor Liturgie

Door: Mgr. drs. H.W.Woorts, bisschoppelijk vicaris voor Liturgie Inleiding Diocesane Kostersdag Aartsbisdom Utrecht Plaats: Utrecht, Nicolaïkerk Datum: 16 januari 2010 Door: Mgr. drs. H.W.Woorts, bisschoppelijk vicaris voor Liturgie Excellentie, geachte kosters, u allen,

Nadere informatie

Dekenale werkvergadering

Dekenale werkvergadering Datum: 18/09/2014 Aanwezig: Geert Leenknegt, Herman Cooreman, François Van Puyvelde, Myriam Stevens, Daniël Herinckx, Chris Cooreman, Linda Van de Winkel, Christophe Arnould Gebedsmoment: De dekenale werkvergadering

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen

Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen Suggesties voor de naamopgave van de kandidaat-vormelingen In de brochure Pastoraal bij het vormsel. Catechese en gemeenschap, wordt de eerste zondag van de advent gesuggereerd als een geschikt moment

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR EEN LAATSTE EUCHARISTIEVIERING IN EEN KERK OF KAPEL

SUGGESTIES VOOR EEN LAATSTE EUCHARISTIEVIERING IN EEN KERK OF KAPEL 1 SUGGESTIES VOOR EEN LAATSTE EUCHARISTIEVIERING IN EEN KERK OF KAPEL Ter inleiding In vele dorpen bepaalt de parochiekerk het plaatselijke landschap. De klokkentoren is vaak al van ver te zien. De kerk

Nadere informatie

God heeft voor alles het juiste moment bepaald.

God heeft voor alles het juiste moment bepaald. Alles heeft zijn tijd Alles gebeurt op tijd en uur, zo gaat dat hier beneden. Baren en sterven, planten en rooien, alles heeft zijn tijd. Slaan en genezen, afbreken en opbouwen, alles heeft zijn tijd.

Nadere informatie

Zo droom ik het. Zo is het voor mij nu 1,8 2

Zo droom ik het. Zo is het voor mij nu 1,8 2 PAROCHIERAAD ONZE-LIEVE-VROUW MIDDELARES, BERCHEM WERKJAAR 2016-2017 Onze parochie, een (geloofs)gemeenschap tussen droom en werkelijkheid Een vragenlijst als aanzet tot gesprek (deel 2) Er kwamen in het

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN/ BIJWERKEN VAN EEN DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN BEWONER IN DE VOORZIENING

AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN/ BIJWERKEN VAN EEN DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN BEWONER IN DE VOORZIENING Verbondsinformatief Zorg na het overlijden - Bijlage 1 AANDACHTSPUNTEN BIJ HET OPSTELLEN/ BIJWERKEN VAN EEN DRAAIBOEK BIJ OVERLIJDEN VAN EEN BEWONER IN DE VOORZIENING Opmerkingen vooraf: - Het is belangrijk

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

HET PAASTRIDUÜM GEMEENSCHAP AAN DE BRON

HET PAASTRIDUÜM GEMEENSCHAP AAN DE BRON HET PAASTRIDUÜM GEMEENSCHAP AAN DE BRON Van alle vieringen is de paaswake de liturgie bij uitstek om met velen samen te vieren. De grootste en belangrijkste viering in het kerkelijk jaar draagt immers

Nadere informatie

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er)

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 8 e zondag van de Herfst 10 november 2013 Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) voorganger: ds. Bob Wijnbergen ouderling: Riek Klumpers diaken: Hennie Canrinus en

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw Trouwen voor de Kerk Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal vzw een praktische wegwijzer Sint-Michielsstraat 6 bus 3101 3000 Leuven Tel. 016 32 84 30

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk een praktische wegwijzer Trouwen voor de Kerk stapsgewijs In de voorbereiding op een kerkelijk huwelijk kun je in het algemeen deze stappen onderscheiden. De aanvraag De aanvraag tot

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. Laat de kinderen tot Mij komen, zei Jezus De kerkgemeenschap zegt, zoals Jezus, tegen kinderen en jongeren:

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Stappenplan catechumenaatsweg

Stappenplan catechumenaatsweg Stappenplan catechumenaatsweg o Iemand biedt zich aan om gedoopt te worden. Hij neemt contact op met de pastoor, de diaken, de parochieassistent, een parochiaan of het parochievicariaat. Met wie hij ook

Nadere informatie

Drieluik Jaargang 3 nummer 11 november 2018

Drieluik Jaargang 3 nummer 11 november 2018 Drieluik Jaargang 3 nummer 11 november 2018 Federatie Parochies Venlo-Stad Parochies Venlo-Oost H. Familie/H. Geest, Sint Jozef en Don Bosco Banknummers H. Familie/H. Geest NL15RABO.0153896396 Sint Jozef

Nadere informatie

Voorbereiding. Dag lieve God,

Voorbereiding. Dag lieve God, Voorbereiding Dag lieve God, Ik mag weer naar U toe komen. Dank U wel! Ik maak een kruisje met wijwater en kniel voor U. Wil U mij helpen om goed te bidden? En zorgt U ervoor dat deze heilige Mis mij helpt

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal

Trouwen voor de Kerk. een praktische wegwijzer. Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal Trouwen voor de Kerk Deze praktische wegwijzer is een uitgave van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal een praktische wegwijzer Sint-Michielsstraat 6 bus 3101 3000 Leuven Tel. 016 32 84 30 E-mail:

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN

BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN Bisdom Gent tarieven en vergoedingen kerkelijke diensten 1 BISDOM GENT DECREET TOT VASTSTELLING VAN DE TARIEVEN EN VERGOEDINGEN VOOR KERKELIJKE DIENSTEN 1. Misstipendium 1.1 Overeenkomstig het decreet

Nadere informatie

Voorbij de dood... Als christenen afscheid vieren. Oriëntaties bij de uitvaartliturgie

Voorbij de dood... Als christenen afscheid vieren. Oriëntaties bij de uitvaartliturgie Voorbij de dood... Als christenen afscheid vieren Oriëntaties bij de uitvaartliturgie Voorbij de dood. VOORWOORD De uitvaartliturgie en de hele pastoraal rond de uitvaart vragen van vele pastorale verantwoordelijken

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de ziekenzalving

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de ziekenzalving Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de ziekenzalving St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 De ziekenzalving

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten

Het sacrament van. De eucharistie. Sacramenten Het sacrament van De eucharistie Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde I Gebedsdienst. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken In kerk aula Uitvaart Orde I Gebedsdienst Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken bemoediging Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof

HET VORMSELTRAJECT. Samen groeien in geloof HET VORMSELTRAJECT Samen groeien in geloof Opnieuw kiezen. Je wordt niet als christen geboren, je moet het worden! Doopsel: keuze van de ouders Vormsel: keuze van het kind en de ouders samen Twee accenten

Nadere informatie