Lesmateriaal onderbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lesmateriaal onderbouw"

Transcriptie

1 Lesmateriaal nderbuw Wrkshpdag Satellieten 8 ktber 2008 Space Exp, Nrdwijk

2 Opbuw lesmateriaal Met dit lesmateriaal ntdekken de leerlingen he licht en lenzen werken. Eerst wrdt licht behandeld, daarna lenzen. Om deze twee thema s heen zijn er veel mgelijkheden. We hebben een selectie van activiteiten gemaakt die ged tepasbaar zijn in de nderbuw van het primair nderwijs. Het lesmateriaal start met makkelijke activiteiten die vervleien in meilijkere activiteiten. Bij een aantal activiteiten is er een werkblad. Deze activiteiten kun je bijvrbeeld inzetten/aanbieden als klassikale activiteiten, zelfstandige activiteiten, ntdek- /nderzekactiviteiten f in een circuitmdel. Inhud: 1. Licht 1.1 Kringactiviteiten 1.2 Wat kun je zien in het dnker? 1.3 Activiteiten he beweegt licht? 2. Lenzen 2.1 Kringactiviteit Intrductie lenzen 2.2 Activiteit Op nderzek met lenzen 2.3 Activiteit Wat zie je allemaal? 2.4 Activiteit - Telescp maken 2.5 Activiteit Een druppel als vergrtglas 3. Bijlagen Werkblad 1: Wat kun je zien in het dnker? Werkblad 2: Op nderzek met lenzen Werkblad 3: Wat zie je allemaal? Werkblad 4: De telescp, wat zie je? Delgrep: Deze activiteiten steken in p het niveau van kleuters, uitgebreid naar grep 3 & 4. Bij de werkbladen kun je ged differentiëren drdat grep 3 & 4 zelfstandig aan de gang kan gaan, vanwege de taal die erp staat. We hebben zveel mgelijk geprbeerd m met illustraties duidelijk te maken wat de leerlingen meten den, af en te zal een uitleg echter ndig zijn.

3 1. Licht Delen: - Leerlingen weten dat je licht ndig hebt m te kunnen zien. - Leerlingen kunnen nderscheid maken tussen licht en dnker. - Leerlingen weten dat er verschil is tussen een kunstmatige en een natuurlijke lichtbrn. - Leerlingen kennen een aantal lichtbrnnen. 1.1 Kringactiviteiten a. Vrlezen Aan de hand van het prentenbek: Licht uit! Als een egel en een knijn een kleine bsuil vragen f hij mee kmt spelen, durft deze niet want hij is bang vr licht. Vraag aan de leerlingen wie er wel eens p een hele dnkere plek is geweest. Ga in p ervaringen van kinderen met betrekking tt dnker en licht. Licht uit! Prentenbek ver licht en dnker. Ged te gebruiken ter inleiding van het thema licht. Schrijver Guy Daniels. ISBNnummer: b. Gesprek Vraag aan de leerlingen waar licht vandaan kmt. Ze zullen waarschijnlijk dingen pnemen zals de zn, een lamp f vuur. Vertel dat we dit lichtbrnnen nemen. Wat is het verschil tussen de zn en een lamp? De zn heeft de mens niet gemaakt. Een lamp heeft de mens uitgevnden. Leg ft s van lichtbrnnen in het midden van de kring zals een lamp, een fietslamp, een zaklamp, een kaars, vuur, een bliksemflits en de zn. Wat zijn natuurlijke lichtbrnnen en wat niet? Laat de kinderen dit met elkaar srteren in de kring. Vuur is een natuurlijke brn, maar mensen hebben vuur in smmige gevallen weten te cntrleren. Denk maar aan een kaars f aansteker, waardr plaatselijk (p de gewenste plaats) vuur ntstaat. 1.2 Wat kun je zien in het dnker? Bendigdheden vr de grt : - Kepeltent - Dikke, zware lakens waar geen licht drheen gaat - 2 zaklampen - Spiegel (acrylaat) - Vergrtglas (plastic) - Een knuffelbeer - Cd - Bek - Gekleurde blkken (rd, blauw en geel) - Fietslampjes - Wekker Dr het kringgesprek wrdt er geprbeerd een veilige mgeving te creëren en het thema dnker bespreekbaar te maken. Vr de meeste kinderen is dit een spannende activiteit. De grt met k makkelijk te verlaten zijn. Zrg dus vr een duidelijke pening en bespreek dit met de kinderen. Ze gaan in tweetallen de grt in, eerst znder zaklampen, daarna met zaklampen. Er ligt een aantal vrwerpen in de grt, namelijk een spiegel, een vergrtglas, een knuffelbeer, een cd, een bek en blkjes van verschillende kleuren. In de kring bespreek je de vrwerpen, die in de grt liggen.

4 Van tevren maken de leerlingen het werkblad 1: Wat kun je zien in het dnker? en vrspellen ze wat ze wel en niet kunnen zien. Daarna gaan ze de grt in znder zaklamp en kijken ze wat ze kunnen zien. Klpt dit met wat ze in gedachte hadden? Wisten ze wel wat wat was? He knden ze dat weten? Brn: Daarna gaan ze de grt naar binnen met zaklampen. Nu kunnen ze wel de vrwerpen zien en kunnen hier verder mee experimenteren. Vraag de leerlingen als ze er weer uit zijn wat ze dit keer hebben gezien. Wat was er anders dan de eerste keer? Klpte hun vrspellingen? Wat hebben ze geleerd? Knden ze kleuren zien in het dnker? Knden ze in de spiegel iets zien? En deed het vergrtglas het in het dnker? Wat deed het vergrtglas in het licht? Op deze website is te zien he de activiteit van de grt in de klas verlpt. Bvendien wrden er ng andere activiteiten met licht gedaan in een srt circuitmdel. Met feedback achteraf van een expert. Wel in het Engels!

5 1.3 Activiteiten: He beweegt licht? a. Prefje: Waar is het licht gebleven? Bendigdheden: - De grt f een andere dnkere ruimte - Twee spiegels (van acrylaat) - Drinkglas met brede pening (f plastic beker/fles) - A4-papier (dik papier dat niet drschijnt) - Bek - CD - Lens/vergrtglas - Zaklamp - Twee kinderen Bij dit prefje kunnen de leerlingen kijken he licht zich gedraagt als je het p verschillende dingen richt. Gaat het licht er drheen? Of weerkaatst het vrwerp het licht een beetje, f zelfs heel veel, zdat je het licht ergens anders ziet? Laat de kinderen teruggaan in de grt met een zaklamp. Vertel dat ze nu gericht gaan nderzeken dr het licht p de vrwerpen te schijnen, waarbij ze meten kijken waar het licht te zien is. Vragen die je hierbij kunt stellen: Kmt het licht aan de andere kant van de spiegel eruit? En als je het een stukje er vandaan hudt? Waar gaat het licht naarte? En als je de lamp tegen de nderkant van een glas zet? Kmt het licht aan de andere kant van het glas eruit? Z kunnen ze elk vrwerp beschijnen en cnclusies trekken ver wat licht drlaat, zals het drinkglas en het vergrtglas en wat niet. Uitleg: Als het licht p een vrwerp valt, weerkaatst het vrwerp altijd een beetje licht, anders zie je het vrwerp niet. Een spiegel weerkaatst al het licht. Met een spiegel kun je dus k het licht ergens anders heensturen. NB: de kinderen mgen niet het licht dr de lens in de gen van een ander schijnen. Bvendien kan het beste wrden gekzen vr een zaklamp met een niet al te sterke lichtbundel.

6 b. Prefje: Gaat licht rechtdr? Dit prefje kun je bijvrbeeld in een kring uitveren. Schijn met een zaklamp p iemands buik. Kun je licht velen? Nee, je kunt het alleen zien. Het licht kmt uit de zaklamp. Kan iemand er vr zrgen dat het licht niet meer p de buik van de leerling schijnt? Bendigdheden: - Verduisterde ruimte - Zaklamp - Schne stfzuigerslang (niet te lang, anders stuk van 1,5 m afhalen) Pak de zaklamp en de stfzuigerslang. Vraag twee leerlingen m te helpen. Laat de leerlingen midden in de kring zitten, waarbij één kind de slang aan de ene kant vasthudt en het andere kind de slang aan de andere kant. Zrg dat de slang eerst in een rechte lijn ligt. Vraag: Als je een zaklamp tegen een kant van de slang aanhudt, zie je dan het licht aan de andere kant weer? Wat denk je? Laat kinderen met een blauw en wit kaartje bijvrbeeld (geen gren en rd, dat wijst p fut en ged) prberen te vrspellen f je het licht wel f niet zal zien. Laat een paar kinderen uitleggen waarm ze dat denken. Testen: Laat de kinderen het uitprberen. Nu leg je de slang in een andere vrm, zdat de slang een aantal buigingen maakt. Wat denk je? Zie je het licht als je met de zaklamp dr de slang schijnt? Cnclusie: De twee leerlingen gaan weer p hun plaats zitten. Vraag de leerlingen he het kan dat het licht wel te zien is als de stfzuigerslang recht is en niet als deze gebgen is. Vertel dat licht altijd rechtdr gaat. Daarm is de lichtbundel wel te zien als deze recht is en niet als de stfzuigerslang gebgen is.

7 2. Lenzen Delen: - Leerlingen kmen spelenderwijs te weten, dat er verschillende srten lenzen zijn. - Leerlingen leren nauwkeurig te kijken naar beestjes met gebruik van een vergrtglas. - Leerlingen kunnen blaadjes en mieren nauwkeurig bekijken en beschrijven wat ze zien. - Leerlingen kunnen blaadjes en mieren uitvergrt tekenen. - Leerlingen leren een vergrtglas gebruiken. - Leerlingen vinden uit he een telescp werkt. - Leerlingen efenen hun fijne mtriek met het rllen van de wc-rllen in het papier. - Leerlingen leren met z n tweeën samenwerken. - Leerlingen weten dat een druppel water een vergrtend effect heeft. - Leerlingen weten dat een rnd glas gevuld met water k een vergrtend effect heeft. 2.1 Kringactiviteit Naar aanleiding van de ervaringen die kinderen hebben pgedaan in de tent, kun je het nderwerp lenzen intrduceren. Hierbij kun je beginnen bij de vraag, wat er k alweer allemaal in de grt lag. Als ze p het vergrtglas kmen, kun je dat als uitgangspunt nemen. Zag je iets dr het vergrtglas ten het dnker was? Kn je met licht wel zien wat het vergrtglas (f de lens) deed? Wat gebeurde er ten je het licht dr het vergrtglas scheen? Daarna kun je dieper p het nderwerp ingaan. Waar km je ng meer lenzen (vergrtglazen) tegen? Waarschijnlijk krijg je antwrden, zals brillen, gen etc. Mchten er geen antwrden p deze vraag kmen, kun je altijd een bril als uitgangspunt nemen. Een vergrtglas is hetzelfde als een psitieve (blle) lens. 2.2 Activiteit Op nderzek met lenzen Bendigdheden: - Verschillende lenzen (hlle en blle lenzen) - Verschillende vergrtglazen (andere vergrtingsmgelijkheden) - Werkblad 2: Op nderzek met lenzen 1. De leerlingen bekijken het plaatje p werkblad 2 zwel met een blle als met een hlle lens. De bedeling is dat ze tekenen welke lens verkleint en welke lens vergrt. De leerlingen tekenen het zijaanzicht. 2. Bij deze activiteit kunnen ze vrij experimenteren met de vergrtglazen/lenzen f je kunt de leerlingen enkele handreikingen geven, bijvrbeeld dr de vlgende vragen te stellen en prefjes te laten den met een vergrtglas. Het gaat hierbij m de vaardigheid m een lens te gebruiken. Verander de afstand tussen het vrwerp waar je naar wilt kijken en het vergrtglas. Zie je het vrwerp meteen scherp? Als dit niet z is, verander de afstand.

8 Maak de afstand tussen het vrwerp en het vergrtglas grter. Prbeer het vrwerp weer scherp te zien. Lijkt het vrwerp even grt? Of juist grter f kleiner dan bij de eerste pging? Is er een afstand tussen het vrwerp en het vergrtglas, waarbij je het vrwerp het beste ziet? Maakt het ng uit f je met je g dicht bij het vergrtglas bent f verder af? Prbeer dit met verschillende lenzen. Is de ideale afstand tussen het vrwerp en de lens altijd hetzelfde? Vergrten alle lenzen de vrwerpen waar je naar kijkt even veel? Uitleg: een lens verandert de richting van lichtstralen. Maar dat det hij niet zmaar! De lichtstralen wrden z afgebgen dat er p een bepaalde afstand van de lens een plek is waar de lichtstralen die dr de lens heen zijn gegaan bij elkaar kmen. Dit wrdt het brandpunt genemd. Als je het vrwerp p de brandpuntsafstand (f minder) van de lens hudt, zie je waar je p richt heel scherp. En vergrt! 2.3 Activiteit - Wat zie je allemaal? Bendigdheden: - Jamptje - Plastic vergrtvel - Magnetrnflie - Elastiek - Mieren f spinnen - Twee blaadjes van bmen - Werkblad 3: Wat zie je allemaal? Ga met de leerlingen naar buiten en verzamel verschillende kleine beestjes f blaadjes die gevallen zijn. Mieren zijn makkelijk te vinden en k ged te bekijken in het jamptje. Ga wel met respect m met de natuur. Vang de mieren in het ptje f met de hand. Sluit het ptje af met wat magnetrnflie (daar zitten wat gaatjes in, zdat er lucht bij kan) en daarm heen elastiek. Terug in de klas, gaan de leerlingen de verschillende beestjes bekijken en tekenen. Zwel znder als met plastic vergrtvel f vergrtglas. Als ze klaar zijn, kunnen de kinderen aan elkaar vertellen wat ze hebben gezien. Daarna kun je ng een algemene terugkppeling maken in de kring. Brn: Onderstaande link verwijst naar een dcument dat geheel in het teken staat van kriebelbeestjes. Hierin wrdt vermeld he je bijvrbeeld kunt mgaan met mieren, andere insecten en spinnen. Ok de kriebelbeestjessafari ndigt uit m verdere activiteiten mtrent bserveren met een vergrtglas te ndernemen. Bvendien is er achtergrndinfrmatie te vinden ver lenzen vr leerkrachten p pagina 22.

9 2.4 Activiteit telescp maken Bendigdheden: - A4 gekleurd papier - 2 wc-rllen - Lenzen (nummer 7 en 8a) - Plakband - Verf - Kwasten - Water - Werkblad 4: de telescp, wat zie je? 1. Laat de leerlingen de wc-rllen verven. 2. Als de verf drg is: laat de leerlingen één van de twee lenzen met twee stukjes plakband aan één kant van de wc-rl plakken. Laat de leerlingen dit k met de andere lens en wc-rl den. 3. Laat de leerlingen een kker rllen van het A4 gekleurd papier, zdat het papier al rnd staat. Ng niet dichtplakken. 4. Vervlgens draaien ze de twee wc-rllen erin met de lenzen aan de buitenkant. Dit meten ze met z n tweeën den. 5. Tensltte laat je de leerlingen de kker dichtplakken. Nu is de telescp klaar. 6. Als de telescp klaar is, kun je de leerlingen verschillende pdrachten met de telescp laten den. Kijk dr de telescp. Wat zie je? Laat de leerlingen dit tekenen p werkblad 4: de telescp, wat zie je? Is er een verschil als je aan de ene kant f aan de andere kant dr de telescp kijkt? Schuif de wc-rllen in en uit. Laat de leerlingen één tegelijk veranderen. Wat is het verschil? Dit heeft vral te maken met het scherpstellen. Wat det de telescp? Uitleg: Een telescp heeft twee lenzen en daarm twee brandpunten. Dr de afstand tussen deze twee lenzen en dus brandpunten te veranderen, kun je het beeld scherp stellen.

10 2.5 Activiteit 5 Druppel als vergrtglas Bendigdheden: - Blad met kleine lettertjes - Rnd glas met water Bij deze activiteit leggen de leerlingen vrzichtig een druppel water p het blad met kleine lettertjes. Ze dpen hun vinger in het water en raken vrzichtig het vel aan. Laat de leerlingen naar de druppel kijken en stel ze de vraag: Wrdt de tekst vergrt dr een druppel water? Daarna kunnen de leerlingen hetzelfde den, maar dan met behulp van het vlle glas. Laat de leerlingen het blad met kleine lettertjes erachter huden. Stel ze de vraag: Wrdt de tekst vergrt dr het glas met water? Uitleg: Een waterdruppel staat bl. Daardr werkt het als een blle lens, die dus vergrt.

11 Deze dingen kun je zien in het dnker Werkblad 1: Wat kun je zien in het dnker? Deze dingen kun je niet zien in het dnker

12 Werkblad 2: Op nderzek met lenzen Wrdt kleiner Wrdt grter Tekening van lens die verkleint Tekening van lens die vergrt

13 Werkblad 3 Wat zie je allemaal? Mier znder vergrtglas Mier met vergrtglas Blaadje znder vergrtglas Blaadje met vergrtglas

14 Werkblad 4: De telescp, wat zie je? Beeld znder telescp Beeld met telescp

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo Zrgen vr de aarde met Glb & Te Dag van de Aarde udste kleuters Delstellingen De kinderen ntdekken dat ze infrmatie kunnen bekmen dankzij verschillende zintuigen. De kinderen bedenken ideeën m afval te

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he het leven van een kledingstuk er vaak uitziet. De kinderen

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016 Een bvenbuwprject van IVN Veldhven Eindhven Vessem vrjaar 2016 Reuzen en dwergen We gaan p zek naar Reuzen (grte bmen) en Dwergen( de zaailingen van de grte bmen). We prberen verschillen tussen de bmsrten

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOULDAMADINE

SPREEKBEURT GOULDAMADINE l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOULDAMADINE VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOULDAMADINE

Nadere informatie

Tussen een lichtbron en een scherm staat een voorwerp. Daardoor ontstaat een schaduw van het voorwerp op het scherm. lichtbron

Tussen een lichtbron en een scherm staat een voorwerp. Daardoor ontstaat een schaduw van het voorwerp op het scherm. lichtbron Licht: Inleiding Opdracht 1. Schaduw van een lichtbrn Tussen een lichtbrn en een scherm staat een vrwerp. Daardr ntstaat een schaduw van het vrwerp p het scherm. a) Laat zien waar licht p het scherm valt

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis-

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis- Waarm is de zee zut? - Kijkersvraag vr het Klkhuis- Vakgebied: Aardrijkskunde Niveau: Klas 3 vmb; Klas 2&3 hav/vw, zie verderp in dit dcument. Tijdsduur: +/- 3 uur, verschilt per niveau In deze pdracht

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

Bij nachtfotografie is de grootste uitdaging het gebrek aan voldoende licht. Dit probleem kunnen we op 3 manieren oplossen.

Bij nachtfotografie is de grootste uitdaging het gebrek aan voldoende licht. Dit probleem kunnen we op 3 manieren oplossen. Nachtftgrafie Ft: Rzenhedkaai in Brugge bij nacht Bij nachtftgrafie is de grtste uitdaging het gebrek aan vldende licht. Dit prbleem kunnen we p 3 manieren plssen. Lichtsterke lens ISO geveligheid Langere

Nadere informatie

Ontdekken van talenten methodiek toolbox

Ontdekken van talenten methodiek toolbox Ontdekken van talenten methdiek tlbx Methdiek Omschrijving: We reiken je twee efeningen aan m juw team te begeleiden bij het ntdekken van hun persnlijke talenten en het ntwikkelen van een teamtalentenprfiel.

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Start van uw behandeling

Start van uw behandeling Start van uw behandeling U heeft zich aangemeld vr behandeling binnen GGZ Veenendaal. Met hulp van dit frmulier willen we de behandeling alvast met u in gang zetten, vrdat de gesprekken daadwerkelijk begnnen

Nadere informatie

BFF (Best Friends Forever)

BFF (Best Friends Forever) BFF (Best Friends Frever) Alle meiden kennen het: BFF. BFF staat vr Best Friends Frever! Je hartsvriendin. Het is de vriendin die altijd p de eerste plaats staat. Het is k de meest kwetsbare vriendschap,

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

Wereldwaterdag 22 maart

Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag udste kleuters Delstellingen De kinderen leren verschillende srten water en het gebruik ervan kennen. De kinderen nderzeken water en srteren het vlgens verschillende

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Carburateurs reinigen

Carburateurs reinigen Carburateurs reinigen Interval: 10000 km He werkt het? De V50 Nat is een verbrandingsmtr p basis van een mengsel van benzine en lucht. De functie van de carburateur is de lucht en de benzine in de juiste

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

2 Gespreks- en taalactiviteiten. 3 Spelactiviteiten. 4 Reken- en wiskundeactiviteiten. 5 Lees- en schrijfactiviteiten. 6 Constructieve activiteiten

2 Gespreks- en taalactiviteiten. 3 Spelactiviteiten. 4 Reken- en wiskundeactiviteiten. 5 Lees- en schrijfactiviteiten. 6 Constructieve activiteiten Inhudspgave Tabblad 1 Inleiding 2 Gespreks- en taalactiviteiten 3 Spelactiviteiten 4 Reken- en wiskundeactiviteiten 5 Lees- en schrijfactiviteiten 6 Cnstructieve activiteiten 7 Onderzeksactiviteiten 8

Nadere informatie

SPREEKBEURT NETPYTHON

SPREEKBEURT NETPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT NETPYTHON REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NETPYTHON BIJ

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 TypeWrld Pstbus 38 2410 AA Bdegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Prducten en prijzen 2012 TypeWrld Leren

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

S.O.S. bos. Doelstellingen

S.O.S. bos. Doelstellingen Week van het bs 1 ste graad S.O.S. bs Delstellingen De kinderen: velen verwndering vr en verbndenheid met het bs. ervaren dat bmen levensndzakelijk zijn vr mens en dier mdat ze CO² mzetten in zuivere lucht,

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren He ud is dat? Lessenserie ver archelgie vr grep 3/4/5 Gebaseerd p de didactiek van nderzekend en ntwerpend leren Bart Greneveld 1 Inhudspgave bladzijde Organisatie 3 Cntext 3 Inhud en aanpak 3 Materialen

Nadere informatie

Activiteit 1: waarneming van water

Activiteit 1: waarneming van water Activiteit 1: waarneming van water Bij deze activiteit kunt u kiezen tussen verschillende waarnemingen: functies van water, attributen gelinkt aan water, water en techniek en p zek naar verschillende srten

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLECO ALGENETER VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLECO ALGENETER

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Kabelboomreparatie kofferdeksel BMW Z3 Coupé links. Beide opties Stap 2, kabelboom doorknippen aan auto zijde

Kabelboomreparatie kofferdeksel BMW Z3 Coupé links. Beide opties Stap 2, kabelboom doorknippen aan auto zijde z3frum.nl HOWTO Kabelbmreparatie kfferdeksel BMW Z3 Cupé links Deze HOWTO is gebaseerd p infrmatie van Brandrver. Hij levert p maat gemaakte en cmplete kabelsets. Neem via het frum cntact met hem p vr

Nadere informatie

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS In 2013 viert het Huis van het Nederlands in Antwerpen zijn 10-jarig bestaan. Om deze feestelijke gebeurtenis

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt.

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt. Inventarisatie tips en tps De tips waar niets bij staat, wrden pgepakt. Thema: cmmunicatie Stelling: Het gebruik van digitale cmmunicatiemiddelen (Schudercm) in cmbinatie met persnlijke gesprekken zrgt

Nadere informatie

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren

LEERVRAAG 2. - Informatie: - informeren. - observeren. - middelen zoeken. - actie ondernemen. - evalueren LEERVRAAG 2 Leervraag (wat is /he kan ik vraag) He krijg ik een vllediger beeld van de hulp die Daan krijgt? Activiteiten uit stappenpla n - infrmeren - bserveren - middelen zeken - actie ndernemen - evalueren

Nadere informatie

Studievaardigheden in monitoraatsoefeningen. Checklist goede oefeningen faculteit Letteren

Studievaardigheden in monitoraatsoefeningen. Checklist goede oefeningen faculteit Letteren Studievaardigheden in mnitraatsefeningen Checklist gede efeningen faculteit Letteren Overzicht 1. Cmmunicatie 2. Een echte mnitr 3. De inhud van je efening bepalen 4. Een ged lesbegin 5. Belang van een

Nadere informatie

Praktijkgericht Lezen 1

Praktijkgericht Lezen 1 Praktijkgericht Lezen 1 Muiswerk Praktijkgericht Lezen 1 is gericht p het aanleren van de vaardigheden die ndig zijn infrmatie van alledag te begrijpen. Delgrep Praktijkgericht Lezen 1 Het prgramma is

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT CAVIA ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE CAVIA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

SPREEKBEURT STRUISVOGEL

SPREEKBEURT STRUISVOGEL SPREEKBEURT STRUISVOGEL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE STRUISVOGEL BIJ

Nadere informatie

Stap 4: 4. Zelfevaluatie in de hand

Stap 4: 4. Zelfevaluatie in de hand Stap 4: 4. Zelfevaluatie in de hand 1 Del De 5 vinger methdiek is een brainstrmtechniek die als del heeft m de deelnemers de huidige werksituatie te analyseren, vanuit een ttaalverzicht, en tevens p zek

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASMUIS

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen)

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E is een eeuwenud Kreaans gezelschapsspel dat traditineel p udejaarsavnd gespeeld wrdt. Typisch zijn het specifieke spelbrd en de "dbbelsteen" die uit 4 huten,

Nadere informatie

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen.

Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Verbanden 2 Muiswerk Verbanden 2 besteedt aandacht aan het rekenen met grafieken en tabellen. Delgrep Verbanden 2 Verbanden 2 is bedeld vr leerlingen in klas 1-4 van het vmb en in klas 1-3 van hav/vw.

Nadere informatie

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog!

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog! Kijkwijzer Rute Namen Du: Neem deze kijkwijzer eerst ged dr p schl Als er ng vragen zijn, stel die dan ng! Deze kijkwijze neem je vervlgens mee als je p pad gaat De inhud van de kijkwijzer is de basis

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

Borstzelfonderzoek stap voor stap

Borstzelfonderzoek stap voor stap Brstzelfnderzek stap vr stap Waar? Onderzek vr de spiegel Brstnderzek: liggend f staand? Liggend brstnderzek Staand brstnderzek Waar? Waar u het nderzek det, maakt niet uit. Vr de spiegel in uw slaapkamer,

Nadere informatie

Herstellen met Sint en Piet

Herstellen met Sint en Piet Sinterklaas/spullen herstellen/jk +OK Herstellen met Sint en Piet Delstellingen Kinderen Experimenteren met het herstellen van speelged Onderkennen dat speelged repareren ervr zrgt dat er minder afval

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS

SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS SPREEKBEURT LANGSTAARTHAGEDIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LANGSTAARTHAGEDIS

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 1ste graad Grepsgrtte: klasgrep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpint met ft s van Clémence uit Dgb Smartbrd f beamer m de ft s te prjecteren Verhaal van Clémence

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KERKUIL VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KERKUIL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KERKUIL BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie