Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb."

Transcriptie

1 JRVRSLG2008 Jaarverslag 2008 Studiekeuze123 Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb. Website goed gewaardeerd Na een verdubbeling in 2007 is het aantal bezoekers van de website Studiekeuze123.nl in 2008 weer bijna verdubbeld tot unieke bezoekers (tegenover in 2007). Scholieren, studenten, studiebegeleiders, decanen en ouders bezochten de website om opleidingen in het hoger onderwijs te vergelijken op basis van zelfgekozen criteria. De Studentenmonitor, de jaarlijkse peiling van het ministerie van OCW naar de studiecondities en de mening van studenten over studeren in het hoger onderwijs, gaf de site een dikke 7. Studiekeuze123 biedt onafhankelijke en betrouwbare studiekeuzeinformatie via en Bewust kiezen centraal De doelstelling van Studiekeuze123 gaat verder dan breed gebruik van de eigen website. In het voorjaar gaf Studiekeuze123 een workshop over bewust kiezen tijdens de Masterbeurs in Utrecht. De voorlichtingsbrochure Kies Wijzer bereikte in het najaar van 2008 meer dan scholieren met informatie over het kiezen van een studie in het algemeen en de website in het bijzonder. Via een flyeractie tijdens de Studiebeurs werden scholieren uitgenodigd voor een chatsessie over hun studiekeuze op Studiekeuze123.nl. Studiekeuzedatabase sterk verbeterd De database die ten grondslag ligt aan de site Studiekeuze123.nl, is wat structuur en inhoud betreft verbeterd en uitgebreid. De Studiekeuzedatabase is via de nieuwe website Studiekeuzeinformatie.nl beschikbaar voor onderzoekers, andere aanbieders van studiekeuzeproducten en onderwijsinstellingen.

2 Robuuste informatieinfrastructuur Sinds 2006 voorziet Studiekeuze123 in de vraag naar onafhankelijke en betrouwbare studiekeuzeinformatie. Hiertoe biedt Studiekeuze123 inmiddels een aantal producten: de websites Studiekeuze123.nl en Studychoice.nl, de website Studiekeuzeinformatie.nl met de Studiekeuzedatabase, en vanaf 2009 de Nationale Studentenenquête. Sinds december 2008 is Studiekeuze123 een zelfstandige stichting met bestuurlijke vertegenwoordiging van het hoger onderwijs - verenigd in de HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb. Deze participanten stelden in 2008 het Meerjarenprogramma Studiekeuze vast met hun visie op het realiseren van een robuuste informatieinfrastructuur voor studiekiezers in het hoger onderwijs. Met de uitvoering van dit meerjarenprogramma, gesubsidieerd door het ministerie van OCW, wil Studiekeuze123 haar positie in de komende jaren verder versterken. Met de activiteiten in 2008 werd hiervoor een goede basis gelegd. Het meerjarenprogramma staat op overstudiekeuze Cover van het meerjarenprogramma > Een robuuste informatieinfrastructuur voor studiekiezers in het hoger onderwijs. Meerjarenprogramma Studiekeuze SK123_MJP_0112.indd :43:12 Vernieuwing website In 2008 is de site Studiekeuze123.nl continu verder ontwikkeld. De opleidingsinformatie per opleiding is uitgebreid met onder andere beroepeninformatie. Een nieuwe studiedirectory maakt het mogelijk om opleidingen per plaats of instelling te zoeken. Met een nieuwe zoekfunctie kunnen studenten zien welke masteropleidingen voor bachelors toegankelijk zijn, inclusief toelatingseisen en schakelprogramma s. De site is uitgebreid met de nieuwe profielen voor havo- en vwo-scholieren die vanaf 2009 en 2010 gelden. Ook nieuw in 2008 was de open dagen alert, waarmee scholieren en studenten per geattendeerd worden op de open dagen van hun voorkeur. Tenslotte is meer inhoudelijke informatie toegevoegd, algemeen over het hoger onderwijs en specifiek gericht op de verschillende doelgroepen, waaronder een overzicht met interessetests voor scholieren, interactieve pagina s voor eigen studiekeuze-ervaringen en financiële informatie voor ouders. Op basis van gebruikersonderzoek is dit jaar een ontwerp gemaakt voor een nieuwe website met een totaal vernieuwde zoekinterface. Deze nieuwe site wordt in 2009 ontwikkeld.

3 Nationale Studentenenquête Vanaf 1 januari 2009 is Studiekeuze123 verantwoordelijk voor de Nationale Studentenenquête (NSE) die jaarlijks zo n studenten bevraagt. In deze enquête beoordelen studenten al 14 jaar allerlei aspecten van hun opleiding met een rapportcijfer. De resultaten van de NSE vormen belangrijke input voor de Studiekeuzedatabase. In 2008 schreef Studiekeuze123 voor de NSE een Europese aanbesteding uit, die werd gewonnen door de combinatie ResearchNed en TNS NIPO. De nieuwe partners zullen de enquête via het web gaan afnemen, waarbij de benadering van studenten bij voorkeur via zal plaatsvinden. Daarnaast gaat Studiekeuze123 de uitdaging aan om van de NSE een instrument te maken dat ook voor de instellingen bruikbaar is. Zo wil Studiekeuze123 ruimte creëren voor instellingsgebonden vragen. Een breed gedragen Nationale Studentenenquête is noodzakelijk om het hoger onderwijs transparant te houden, iets waarin Nederland voorop loopt op de rest van Europa. Die voorsprong wil Studiekeuze123 graag versterken. Studiekeuze123 maakt ook gebruik van enquêtes onder afgestudeerden die in opdracht van hogescholen en universiteiten door het ROA zijn uitgevoerd. Er is een pilot gedaan met een enquête onder alumni van particuliere onderwijsinstellingen, zodat ook uniforme arbeidsmarktinformatie over particuliere instellingen kan worden gepresenteerd. Internationaal De website Studychoice.nl is in 2008 verbeterd op basis van de behoeftes van buitenlandse studenten. Nieuw is de mogelijkheid om studentensteden te vergelijken, vergelijkingen te maken op basis van studentenoordelen uit de Nationale Studentenenquête (NSE) en de voorzieningen van instellingen te vergelijken. Per opleiding is opleidingsinformatie in het Engels beschikbaar, waaronder gegevens zoals taal van de opleiding en taaleisen. Studychoice.nl is uitgebreid met een studiedirectory met opleidingen per plaats of instelling. Verder is inhoudelijke informatie opgenomen over het Nederlandse onderwijssysteem, is de informatie beter afgestemd op de buitenlandse scholieren en is de Studiekeuzedatabase gekoppeld met de database van de NUFFIC. Eind december is gestart met een Engelstalige nieuwsbrief over Studychoice.nl. In samenwerking met het Center voor Higher Education Development (CHE, Duitsland) en HEFCE (Verenigd Koninkrijk) zijn de mogelijkheden voor een Europese masterenquête onderzocht. Op basis hiervan is de masterenquête van de NSE aangevuld met CHE-vragen en zijn afspraken gemaakt over het gemeenschappelijk ontwikkelen van nieuwe vraagblokken. Ondanks deze initiatieven blijkt dat cultuurverschillen transnationale vergelijking van studentenoordelen bemoeilijken. Voor onderwijsinstellingen die willen participeren, levert Studiekeuze123 in de toekomst de opleidingsgegevens aan bij CHE.

4 Studiekeuzedatabase sterk verbeterd De website Studiekeuze123.nl maakt gebruik van de Studiekeuzedatabase die vier keer per jaar wordt gevuld met actuele informatie van de participerende instellingen en erkende bronnen, waaronder het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), de Informatie Beheer Groep, de Nationale Studentenenquête, de Nederlands- Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en het Research Centrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). ResearchNed en Q Delft, sinds 1 januari 2008 beheerders van de Studiekeuzedatabase, hebben veel verbeterd in de structuur, de onderliggende techniek en de voeding van de database vanuit verschillende bronnen. Er is informatie toegevoegd over de beroepen waarin afgestudeerden terecht komen, de data-aanlevering vanuit de NVAO is verbeterd en er wordt meer informatie uit landelijke bronnen betrokken. De aanlevering vanuit instellingen door centrale contactpersonen is sterk verbeterd en alle gegevens worden via webformulieren verzameld. Dit is de gebruikswaarde zeer ten goede gekomen. Ook het uploaden van de database naar de website is geautomatiseerd en er worden diverse geautomatiseerde consistentiechecks uitgevoerd. In 2008 heeft Studiekeuze123 een inventarisatie uitgevoerd onder afnemers, op basis waarvan de Studiekeuzedatabase in de toekomst verder kan worden verbeterd. Het gezag van Studiekeuze123 staat of valt met de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de database en de gegevens die hieraan ten grondslag liggen. Daarom heeft Studiekeuze123 een gerenommeerd deskundigenpanel dat toeziet op de kwaliteit van de data en de gebruikte methoden. In 2008 is het panel verder versterkt met leden uit het CBS en de NVAO. De site Studiekeuzeinformatie.nl is gelanceerd als de website voor het halen en brengen van informatie door en voor opleidingen. Deze site bevat onder andere de mogelijkheid tot het downloaden van de Studiekeuzedatabase en toont informatie over innovatieprojecten waarbij Studiekeuze123 betrokken is. Daarnaast zijn via deze website de opleidingsformulieren beschikbaar waarmee onderwijsinstellingen opleidingsinformatie kunnen aanleveren. Om het aanleveren van informatie door de instellingen verder te vereenvoudigen, werkt Studiekeuze123 mee aan een pilot van een aantal universiteiten en hogescholen met HODEX (Hoger Onderwijs Data Exchange). HODEX maakt het mogelijk op één standaardmanier informatie beschikbaar te stellen voor partijen die deze informatie nodig hebben waaronder Studiekeuze123. De specificatie is afgestemd met Studiekeuze123 en komt overeen met de items die in de webformulieren van Studiekeuze123 zijn opgenomen. Op basis van de evaluatie van de pilot eind 2008 worden in 2009 vervolgactiviteiten ontwikkeld. <

5 Weloverwogen kiezen De Studentenmonitor, de jaarlijkse peiling van het ministerie van OCW naar studiecondities en de mening van studenten over studeren in het hoger onderwijs, beoordeelt de website Studiekeuze123.nl met een dikke 7. deel uit het gebruik van de website Studiekeuze123.nl. Sinds de start van de website in 2006 weten steeds meer scholieren en studenten Studiekeuze123.nl te vinden Er blijken opvallende verschillen in het gebruik van informatiebronnen tussen uitvallers en overige studenten. Niet-uitvallers maken meer dan twee keer zoveel gebruik van onafhankelijke informatiebronnen, zoals de site Studiekeuze123.nl. De waardering van scholieren en studenten blijkt voor een belangrijk Met een jaarlijkse verdubbeling van het aantal bezoekers is het gebruik enorm toegenomen. In 2008 trok de site unieke bezoekers (tegenover in 2007). Het aantal opgevraagde vergelijkingen van opleidingen is verdubbeld. Unieke bezoekersaantallen Studiekeuze123.nl > Chatten over je studiekeuze Tijdens de Studiebeurs in oktober 2008 konden scholieren chatten over hun studiekeuze. Studiekeuze123.nl bood elke avond MSN-chatsessies aan waarin studieadviseurs, werkenden, coaches en studenten vragen van scholieren beantwoorden over het kiezen van een studie. Studiekeuze123 stond dit jaar niet op de Studiebeurs, maar ondersteunde scholieren bij hun studiekeuze via de website, in samenwerking met studenten, coaches en instellingen voor hoger onderwijs. De informatie die tijdens het chatten werd gegeven, was vooral gericht op het proces van de studiekeuze. De e-coaches gaven advies over hoe je erachter komt welke studie goed bij je past en waar je informatie vindt over de opleiding van je keuze. Studenten deelden tijdens de Studiebeurs flyers uit op Utrecht CS om scholieren op deze chatsessie te attenderen.

6 Samenwerking Een van de pijlers onder het succes van Studiekeuze123 is de actieve betrokkenheid van andere partijen in studiekeuzeland. In regionale bijeenkomsten is in wisselende samenstelling van gedachten gewisseld over het gebruik van de website, de vernieuwing van de database en aanlevering van gegevens vanuit instellingen. Het Gebruikersplatform sprak zich in 2008 een aantal malen uit over beoogde verbeteringen van de website. Met studenten- en scholierenorganisaties is overleg gevoerd over de vernieuwing van de site en hun specifieke wensen. Een groeiend aantal actief betrokkenen heeft zitting in één van de Klankbordgroepen, voor de Studiekeuzedatabase, voor Studiekeuze123.nl en voor Studychoice.nl. Studiekeuze123 organiseerde een groot aantal bijeenkomsten voor en met diverse doelgroepen, partners en experts, waaronder een bestuurlijke Strategieconferentie, een Werkplaats Vergelijkende Onderzoeksinformatie en een Expertmeeting Studie-uitval. Met werkgeversorganisaties is een Ronde tafelconferentie Arbeidsmarktinformatie georganiseerd en ook is er met brancheorganisaties gesproken. Ook verzorgde Studiekeuze123 samen met deskundigen uit het hoger onderwijs presentaties en workshops op bijeenkomsten van anderen, onder andere op het Decanencongres, het DAIR-congres, de Masterbeurs en voor diverse decanenkringen in het land. Voor afnemers van de database en voor dataleveranciers zijn gerichte bijeenkomsten georganiseerd. Het bestuur bijeen op 10 november Bestuur Judith Boschma, namens ISO Drs. Ron Bormans HAN, namens HBO-raad Jonathan Mijs namens LSVb Drs. Paul Rullmann TU Delft, namens VSNU Drs. Hanno Winkelman NTI, namens PAEPON Prof. dr. Taede Sminia, voorzitter Drs. Jo van Ham, ministerie van OCW, waarnemer Prof.dr. Wim Liebrand, SURFfoundation, adviseur Drs. Wilma de Buck, secretaris Deskundigenpanel Prof.dr. ir. Rudi Derdelinckx, NVAO Dr. Uulkje de Jong, UvA en SCO Prof.dr. Wouter Keller, UvA en M&I/Argitek Dr. Marijke Kral, HAN Dr. Marc Luwel, Hercules Stichting en CWTS Prof. dr. Dirk Sikkel, SIXTAT & Kwaliteitscollege OCW Dr. Ineke van der Veen, UvA en SCO Dr. Don Westerheijden, CHEPS, contactpersoon CHE Nederland Dr. Kees Zeelenberg, CBS Meer informatie: Gebruikersplatform Zarko Baban, LSVb Bert Bongaerts, NVS-NVL Judith Boschma, ISO Tycho Filarski, JOB Lex Jansen, Handicap + studie Jacky Limvers, Centrum Studiekeuze Peter Lucas, VO-Raad Marga Rafael, Stichting Studiefinanciering Curacao Chiel Renique, VNO-NCW Wijnand Rietman, NVS-NVL Adrie Steenbrink, ministerie van OCW Jelle Swaam, Laks Getrud Visser, MKB Nederland Irene Wolff, ECHO Bureau Thora Arnadottir, Projectcoördinator Wilma de Buck, Programmamanager Hans van Driel, Projectcoördinator Peter Fest, Projectadviseur Michiel van Geloven, Projectmanager Ellen van Hattem, Communicatieadviseur Joeri Nortier, Projectmedewerker Anne van Voorthuizen, Projectcoördinator Partners Crossing Channels Q Delft ResearchNed Studiekeuze123 p/a SURFfoundation Graadt van Roggenweg 340 Postbus GG Utrecht info@studiekeuze123.nl Uitgave van Studiekeuze123, maart Met dank aan Veldmark & Josée Zwaga voor beeldmateriaal.

Stichting Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb.

Stichting Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb. JRVRSLG2009 Jaarverslag 2009 Studiekeuze123 Stichting Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, PAEPON en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb. Enquête

Nadere informatie

Studiekeuze123 maakt HO transparant Wilma de Buck, programmamanager Anja van den Broek, directeur ResearchNed

Studiekeuze123 maakt HO transparant Wilma de Buck, programmamanager Anja van den Broek, directeur ResearchNed Studiekeuze123 maakt HO transparant Wilma de Buck, programmamanager Anja van den Broek, directeur ResearchNed Studiekeuze123.nl Waarom? Gevolgen van verkeerde keuze Lissabon doelstellingen en kenniseconomie

Nadere informatie

Studiekeuze123 2009: helpen kiezen en transparant maken

Studiekeuze123 2009: helpen kiezen en transparant maken Studiekeuze123 2009: helpen kiezen en transparant maken Hans van Driel, projectmanager Prof.dr. Michiel Westenberg (ontwikkelingspsycholoog) Jongeren zijn pas tegen het einde van de adolescentie, zo tussen

Nadere informatie

JRVRSLG2010. Missie Studiekeuze123

JRVRSLG2010. Missie Studiekeuze123 JRVRSLG2010 Jaarverslag 2010 Studiekeuze123 Stichting Studiekeuze123 is een initiatief van het hoger onderwijs - verenigd in HBO-raad, NRTO en VSNU - en de studentenorganisaties ISO en LSVb. Studiekeuze123

Nadere informatie

Studiekeuze Webformulier

Studiekeuze Webformulier Studiekeuze Webformulier Van opleidingsinformatie tot keuzeinformatie 18 juni 2010 Hans van van Driel, Driel projectmanager Studiekeuze123 13-10- 09 Spoorboekje Korte intro Studiekeuze123 Verhouding opleidingsinformatie

Nadere informatie

Een robuuste informatieinfrastructuur. voor studiekiezers in het hoger onderwijs. Meerjarenprogramma Studiekeuze123 2009-2012

Een robuuste informatieinfrastructuur. voor studiekiezers in het hoger onderwijs. Meerjarenprogramma Studiekeuze123 2009-2012 Een robuuste informatieinfrastructuur voor studiekiezers in het hoger onderwijs. Meerjarenprogramma Studiekeuze123 2009-2012 Over deze publicatie Tekst: Studiekeuze123 Ontwerp: Spacebar, Den Haag Drukwerk:

Nadere informatie

Studiekeuze123. Thora Arnadottir en Daphne Selhorst. Studiekeuze123: Een overzicht van alle opleidingen van hogescholen en universiteiten

Studiekeuze123. Thora Arnadottir en Daphne Selhorst. Studiekeuze123: Een overzicht van alle opleidingen van hogescholen en universiteiten Studiekeuze123 Thora Arnadottir en Daphne Selhorst Wat is Studiekeuze123? Zelfstandige Stichting: samenwerkingsverband koepels hoger onderwijs (ISO, LSVb, HBO-raad, NRTO en VSNU) Financiering door ministerie

Nadere informatie

Studiekeuze123 is een onmisbare partner in het verzamelen, beheren en beschikbaar stellen van studiekeuzeinformatie. Studiekeuze123 maakt hiermee het

Studiekeuze123 is een onmisbare partner in het verzamelen, beheren en beschikbaar stellen van studiekeuzeinformatie. Studiekeuze123 maakt hiermee het Jaarverslag 2011 Studiekeuze123 is een onmisbare partner in het verzamelen, beheren en beschikbaar stellen van studiekeuzeinformatie. Studiekeuze123 maakt hiermee het studieaanbod van het hoger onderwijs

Nadere informatie

De Studiekeuzedatabase. 6 november, DAIR-Seminar Hanneke Ribberink Jules Warps

De Studiekeuzedatabase. 6 november, DAIR-Seminar Hanneke Ribberink Jules Warps De Studiekeuzedatabase 6 november, DAIR-Seminar Hanneke Ribberink Jules Warps Studiekeuzedatabase Landelijke database met studiekeuzeinformatie. Gegevens over alle geaccrediteerde opleidingen in het hoger

Nadere informatie

Advies van het gebruikersplatform Studiekeuze Informatie (SKI)

Advies van het gebruikersplatform Studiekeuze Informatie (SKI) Advies van het gebruikersplatform Studiekeuze Informatie (SKI) Inleiding Voor u ligt het advies van het gebruikersplatform studiekeuze informatie. Dit gebruikersplatform bestaat uit een aantal belanghebbende

Nadere informatie

EVALUATIE STUDIE IN CIJFERS. Studiekeuze123

EVALUATIE STUDIE IN CIJFERS. Studiekeuze123 EVALUATIE STUDIE IN CIJFERS Studiekeuze123 27-10-2016 AGENDA o Welkom en introductie o Evaluatie Studie in Cijfers (aanleiding, algemene uitgangspunten, opzet, proces) o Stand van zaken herziening (per

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Studentenenquête. Jessica Pass ResearchNed

Studentenenquête. Jessica Pass ResearchNed Vernieuwing Nationale Studentenenquête Jessica Pass ResearchNed Aanleiding tot vernieuwing NSE Lange traditie (15 jaar geleden gestart, nadruk op continuïteit, marginale veranderingen) Veel vragenlijsten

Nadere informatie

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl

Zoek het uit! Opdrachten. Studiekeuze123.nl Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123.nl Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden, maar welke studie past goed bij jou? Misschien weet je al jaren

Nadere informatie

Financiering Studiekeuze123 wordt geheel gefinancierd door het ministerie van OCW. Het subsidiebedrag is geoormerkt

Financiering Studiekeuze123 wordt geheel gefinancierd door het ministerie van OCW. Het subsidiebedrag is geoormerkt Stichting Studiekeuze123 De VSNU, HBO-raad (inmiddels: Vereniging Hogescholen), Paepon (inmiddels: NRTO), het ISO en de LSVb hebben in 2007 een bestuurlijke afspraak opgesteld waarin werd het belang uitgesproken

Nadere informatie

Totale bezoekcijfers Studiekeuze123.nl per maand

Totale bezoekcijfers Studiekeuze123.nl per maand Activiteitenverslag Studiekeuze123 heeft voor het jaar een subsidiebedrag van 2.298.000 ontvangen voor de volgende activiteiten: a. het onderhoud, het beheer en de verdere ontwikkeling van de website Studiekeuze123.nl

Nadere informatie

# JAARVERSLAG Studiekeuze123

# JAARVERSLAG Studiekeuze123 # JAARVERSLAG 2015 1 2 3 COLOFON Studiekeuze 123 Dit is een uitgave van Stichting, mei 2016 Bezoekadres Arthur van Schendelstraat 600 3511 MJ Utrecht Postadres Postbus 243 3500 AE Utrecht Telefoon +31

Nadere informatie

Datum 19 april 2019 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Tielen inzake Hogescholen stoppen met nationale studentenenquête

Datum 19 april 2019 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Tielen inzake Hogescholen stoppen met nationale studentenenquête >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010

Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting Feiten en trends 2010 Studentenhuisvesting - Feiten en trends 2010-1- Studenten Aantal ingeschreven voltijd studenten in bekostigde HBO- en WO-instellingen in Nederland 2009-2010 2008-2009

Nadere informatie

Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2016

Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2016 Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2016 Stichting Studiekeuze123, gevestigd te Utrecht, vertegenwoordigd door mevrouw I. Kolkhuis Tanke-Prinsenberg in de functie van directeur,

Nadere informatie

Je diploma.. en dan??

Je diploma.. en dan?? Je diploma.. en dan?? Dan begint de studententijd, de mooiste tijd van je leven!! geen PTA s, profielwerkstukken, absentieregistratie in magister meer meer vrijheid en zelf je tijd indelen beschikken over

Nadere informatie

30-9-2015. LOB De weg naar een vervolgopleiding

30-9-2015. LOB De weg naar een vervolgopleiding LOB De weg naar een vervolgopleiding 1 Qompas Studeren Lesbrief 2015 2016, de online gids voor studiekeuze en loopbaanoriëntatie www.qompas.nl Qompas StudieKeuze http://studiekeuze.qompas.nl De online

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 360 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS WO d.d. mei 2017

TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS WO d.d. mei 2017 TOELICHTING INDICATOREN STUDIE IN CIJFERS WO d.d. mei 2017 Studie in Cijfers (vaak ook studiebijsluiter genoemd) geeft een beeld van hoe een opleiding aan een universiteit het doet in vergelijking met

Nadere informatie

Kies voor jezelf! Welke studie past bij jou? Hulp nodig bij het kiezen? Check ons filmpje!

Kies voor jezelf! Welke studie past bij jou? Hulp nodig bij het kiezen? Check ons filmpje! Kies voor jezelf! Welke studie past bij jou? Hulp nodig bij het kiezen? Check ons filmpje! Aan de slag! Het maken van een goede studiekeuze is belangrijk en kan best lastig zijn. Er zijn immers ruim 1750

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 24 724 Studiefinanciering Nr. 139 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Inzoomen op: Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Hoger onderwijs in beweging Opleidingen en eisen Inschrijvingsprocedure Drie categoriën / drie stadia van oriëntatie Open dagen (algemene oriëntatie)

Nadere informatie

Orange Carpet. SISLINK Conferentie 18 juni Welmoed Lockefeer en Frits Gronsveld

Orange Carpet. SISLINK Conferentie 18 juni Welmoed Lockefeer en Frits Gronsveld Orange Carpet SISLINK Conferentie 18 juni 2010 Welmoed Lockefeer en Frits Gronsveld welmoed.lockefeer@vka.nl/ frits.gronsveld@vka.nl Eerste stappen Aanleiding Orange Carpet Verkennend onderzoek (Nuffic/

Nadere informatie

1. Studenttevredenheid TOELICHTING

1. Studenttevredenheid TOELICHTING 1. Studenttevredenheid TOELICHTING Dit criteria geeft een beeld van het oordeel dat studenten over hun studie geven. Het is een eenvoudige maar robuuste indicatie van hoe de studenten de kwaliteit van

Nadere informatie

Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2018

Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2018 Overeenkomst tot deelname aan de Nationale Studenten Enquête 2018 ONDERGETEKENDEN Stichting Studiekeuze123, gevestigd te Utrecht, vertegenwoordigd door mevrouw I. Kolkhuis Tanke in de functie van directeur-bestuurder,

Nadere informatie

De meest internationale en complete opleidingen vindservice

De meest internationale en complete opleidingen vindservice De meest internationale en complete opleidingen vindservice icares.com icares.com is een internationale zoekportal voor opleidingen. Voor veel jongeren is het kiezen voor een opleiding niet alleen een

Nadere informatie

Betekenis geven aan data. expertworkshop

Betekenis geven aan data. expertworkshop Betekenis geven aan data expertworkshop , Wie staat er voor u? Judith Jansen Beleidsadviseur handicap + studie judith.jansen@handicap-studie.nl 06-54675612 , Wat komt er aan bod? Effect cijfers voor handicap

Nadere informatie

Indienvragenlijst EduStandaard

Indienvragenlijst EduStandaard Indienvragenlijst EduStandaard 13 februari 2013 1. Om welke afspraak gaat het? Titel auteur(s) versie Uitwisseling voorlichtingsinformatie opleidingen in het HO Het projectteam bestond uit Bart de Jong,

Nadere informatie

Stichting Empowerment centre EVC

Stichting Empowerment centre EVC I N V E N T A R I S A T I E 1. Inleiding Een inventarisatie van EVC trajecten voor hoog opgeleide buitenlanders in Nederland 1.1. Aanleiding De Nuffic heeft de erkenning van verworven competenties (EVC)

Nadere informatie

Docentenhandleiding Digitale les Studiekeuze123

Docentenhandleiding Digitale les Studiekeuze123 Docentenhandleiding Digitale les Studiekeuze Elk jaar staan veel scholieren voor een belangrijke keuze in hun leven: welke studie ga ik volgen als ik mijn diploma straks op zak heb? Dit lespakket is ontwikkeld

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE

PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE Studiekeuze123, gevestigd aan Arthur van Schendelstraat 600, 3511 MJ Utrecht, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven

Nadere informatie

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY

ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS GROEIVERSNELLER IN FOODVALLEY ICT CAMPUS ICT Campus, part of FoodValley: 1. verbindt ondernemers uit verschillende sectoren en kennisinstellingen met elkaar; 2. faciliteert deze bedrijven en

Nadere informatie

WilWeg. Ellen Ruifrok

WilWeg. Ellen Ruifrok WilWeg Ellen Ruifrok Waarom naar het buitenland? Academische uitdaging Internationalisering arbeidsmarkt vraagt om nieuwe competenties Brede meerwaarde van buitenlandervaring Persoonlijke ontwikkeling

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

H JULI W. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ONTVANGEN

H JULI W. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ONTVANGEN Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BI Den Haag UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM T.A.V. mevrouw prof. dr. ten Dam POSTBUS 19268 1000 GG AMSTERDAM ONTVANGEN H JULI

Nadere informatie

Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour

Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour Cijfermatige achtergrondinformatie ten behoeve van Slotconferentie HO-tour In deze bijlage zijn feiten en cijfers opgenomen over het hoger onderwijs die illustratief kunnen zijn voor de discussies in de

Nadere informatie

Terugblikkend Vooruitzien. Vereniging Oud Goud woensdag 21 februari 2018

Terugblikkend Vooruitzien. Vereniging Oud Goud woensdag 21 februari 2018 Terugblikkend Vooruitzien Vereniging Oud Goud woensdag 21 februari 2018 Agenda Onze context Onze organisatie in 2017 Onze resultaten in 2017 Onze programma s in 2017 Onze toekomst in 2018 (en verder) Hans

Nadere informatie

Verslag van het Contactpersonenoverleg Studie in Cijfers, d.d. vrijdag , van 10:00 tot 12:30

Verslag van het Contactpersonenoverleg Studie in Cijfers, d.d. vrijdag , van 10:00 tot 12:30 Verslag van het Contactpersonenoverleg Studie in Cijfers, d.d. vrijdag 13-03-2015, van 10:00 tot 12:30 Aanwezig: Joeri Nortier (Studiekeuze123), Annemarie Vaissier (HRO), Fabian Valk (HRO), Thamar Elissen

Nadere informatie

# JAARVERSLAG Studiekeuze123

# JAARVERSLAG Studiekeuze123 # JAARVERSLAG 2017 1 2 3 COLOFON Studiekeuze 123 Dit is een uitgave van Stichting, mei 2018 Bezoekadres Arthur van Schendelstraat 600 3511 MJ Utrecht Postadres Postbus 243 3500 AE Utrecht Telefoon +31

Nadere informatie

PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE

PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE PRIVACYVERKLARING NATIONALE STUDENTEN ENQUÊTE Studiekeuze123, gevestigd aan Arthur van Schendelstraat 600, 3511 MJ Utrecht, is verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens zoals weergegeven

Nadere informatie

Het arbeidsmarktperspectief van sociologie studenten in Tilburg. Matthijs Kalmijn. Beroependag April 2009

Het arbeidsmarktperspectief van sociologie studenten in Tilburg. Matthijs Kalmijn. Beroependag April 2009 Het arbeidsmarktperspectief van sociologie studenten in Tilburg Matthijs Kalmijn April 09 2 3 Vragen Vragen > Hoe doen Tilburges afgestudeerden sociologie het op de arbeidsmarkt? > Bereidt de opleiding

Nadere informatie

Programma Studiemiddag Studie in Cijfers

Programma Studiemiddag Studie in Cijfers Programma Studiemiddag Studie in Cijfers 14.00-14.10 Welkom en opening door dagvoorzitter IJmert van Muilwijk, voorzitter CNVjongeren 14.10-14.30 Resultaat van pilot Studie in Cijfers & visie vanuit de

Nadere informatie

Propositie City/Regio MAEXchange

Propositie City/Regio MAEXchange Maakt de waarde van maatschappelijke initiatieven inzichtelijk en bevordert investeren en participeren daarin Propositie City/Regio MAEXchange Achtergrond City/Regio MAEXchange De MAEXchange is een landelijk

Nadere informatie

Besluit strekkende tot een positieve beoordeling van een aanvraag Toets nieuwe opleiding hbo-bachelor Game Architecture and Design van de NHTV

Besluit strekkende tot een positieve beoordeling van een aanvraag Toets nieuwe opleiding hbo-bachelor Game Architecture and Design van de NHTV College van bestuur NHTV Internationale Hogeschool Breda Postbus 3917 4800 DX BREDA Besluit Besluit strekkende tot een positieve beoordeling van een aanvraag Toets nieuwe opleiding hbo-bachelor Game Architecture

Nadere informatie

1. Inleiding... 2. 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Nieuwe en gewijzigde velden... 2

1. Inleiding... 2. 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Nieuwe en gewijzigde velden... 2 Handleiding wijzigingen Studiekeuze Webformulier Naar aanleiding van Wet Kwaliteit in Verscheidenheid Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Doel van dit document... 2 1.2 Nieuwe en gewijzigde velden... 2 2. De

Nadere informatie

# JAARVERSLAG Studiekeuze123

# JAARVERSLAG Studiekeuze123 # JAARVERSLAG 2016 1 3 2 COLOFON Dit is een uitgave van Stichting, juni 2017 Bezoekadres Arthur van Schendelstraat 600 3511 MJ Utrecht Postadres Postbus 243 3500 AE Utrecht Telefoon +31 30 303 91 00 E-mail

Nadere informatie

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011

Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze. oktober 2011 Onderzoek studie uitval HBO studenten Het belang van een goede studiekeuze oktober 2011 Hoog percentage studie uitvallers Uit cijfers van de HBO-raad blijkt dat gemiddeld 15,8% van de HBO studenten afvalt

Nadere informatie

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master

Verder studer e n. Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Verder studer e n Zoek de zeven verschillen: bachelor en master Alles over bachelors en masters Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Beleidsdomein Onderwijs Vorming www.hogeronderwijsregister.be Awel,

Nadere informatie

Gebruik en invloed Studie in Cijfers Eindrapportage op basis van Startmonitor t/m

Gebruik en invloed Studie in Cijfers Eindrapportage op basis van Startmonitor t/m Gebruik en invloed Studie in Cijfers Eindrapportage op basis van Startmonitor 2013-2014 t/m 2015-2016 Onderzoek in opdracht van Ministerie van OCW Jules Warps ResearchNed februari 2017 2017 ResearchNed

Nadere informatie

Léren door te stromen en aan te sluiten

Léren door te stromen en aan te sluiten Léren door te stromen en aan te sluiten Workshop GoLeWe-conferentie Hasselt, 9 december 2010 MBO Dr. Cees Terlouw Lector Instroommanagement & Aansluiting Directeur LICA HBO Kom verder. Saxion. VO Inleiding

Nadere informatie

Studiekeuze van Amsterdamse VWO-leerlingen

Studiekeuze van Amsterdamse VWO-leerlingen Studiekeuze van Amsterdamse VWO-leerlingen Foto: FNWI (Interieur), fotograaf Harry van Veenendaal (2012) Projectnummer: 13156 Lotje Cohen MSc Merel van der Wouden MSc drs. Carine van Oosteren drs. Jeroen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Content Rich Recruitment Tool. 22 november 2011

Content Rich Recruitment Tool. 22 november 2011 Content Rich Recruitment Tool 22 november 2011 Studiekeuzeportal: CRRT Universiteit Leiden Technische Universiteit Delft Haagse Hogeschool Hogeschool Leiden Doel: ontsluiting verbeteren Eén loket in webaanbod

Nadere informatie

2o$/ooq. D a tu m 1 4 MAART HAM Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 4--1

2o$/ooq. D a tu m 1 4 MAART HAM Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 4--1 4--1 2o$/ooq m Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 1 0 HAM 2318 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Christelijke Hogeschool Ede T.a.v. College van Bestuur Postbus 80 6710 BB EDE Hoger

Nadere informatie

GEZOCHT. denkers & doeners. studereninduitsland.nl

GEZOCHT. denkers & doeners. studereninduitsland.nl GEZOCHT denkers & doeners studereninduitsland.nl Weleens gedacht aan studeren in Duitsland? Studeren in Duitsland, nog niet zo veel Nederlanders doen het. Toch heeft Duitsland enorm veel te bieden: aan

Nadere informatie

Aanpak NSE 2019 SK

Aanpak NSE 2019 SK Aanpak NSE 2019 SK123 18.0283 Inleiding In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) is in juli 2018 een tijdelijke adviesgroep van start gegaan (naast de formele werkgroep NSE) om

Nadere informatie

Onderbouwing Arbeidsmarktrelevantie Ad-opleidingen Een kader voor de uitwerking

Onderbouwing Arbeidsmarktrelevantie Ad-opleidingen Een kader voor de uitwerking Onderbouwing Arbeidsmarktrelevantie Ad-opleidingen Een kader voor de uitwerking Koninklijke vereniging MKB-Nederland Beleid, Onderzoek en Communicatie Delft, 9 januari 2006 Contactpersoon: Ir. G.F.W.C.

Nadere informatie

Hermien Miltenburg en studenten. (presentatie)

Hermien Miltenburg en studenten.  (presentatie) Hermien Miltenburg en studenten www.wageningenuniversity.nl/ouders (presentatie) Ouder: je moet zelf kiezen...ja... maar wat zegt de student? Mijn ouder is mijn belangrijkste adviseur: 55% eerstejaars

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs & Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

Welkom bij de mastervoorlichting van Master Onderwijskunde

Welkom bij de mastervoorlichting van Master Onderwijskunde Welkom bij de mastervoorlichting van Master Onderwijskunde Onderwijskunde Presentatie: Prof. dr. Monique Volman Femke Algra Erik van der Zande www.studeren.uva.nl/ma-onderwijskunde 2 Onderwijskunde aan

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie Het LOB-programma in 4 havo en 5 vwo

Loopbaanoriëntatie Het LOB-programma in 4 havo en 5 vwo Loopbaanoriëntatie Het LOB-programma in 4 havo en 5 vwo De juiste keuze? Het keuzeproces bij jongeren. LOB programma. Praktisch LOB = Het kiezen van een vervolgopleiding Van puber naar adolescent. Peergroup

Nadere informatie

Instroom en studiekeuze

Instroom en studiekeuze Studeren met een functiebeperking Instroom en studiekeuze December 2012 Expertisecentrum handicap + studie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Cijfers... 3 2.1. Uitval... 3 2.2. Aanvraag

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Stichting Studiekeuze123

Jaarverslag 2018 Stichting Studiekeuze123 Jaarverslag 2018 Stichting Studiekeuze123 1 Inhoud 1. Studiekeuze123 helpt ontdekken, vergelijken, kiezen... 3 2. Activiteiten 2018... 4 2.1. Studie in Cijfers: nieuwe tool... 4 2.2 Studiekeuze123.nl:

Nadere informatie

Memo. Aanpak NSE 2019

Memo. Aanpak NSE 2019 Memo Aanpak NSE 2019 Inleiding In het kader van de Algemene verordening gegevensbescherming (Avg) is in juli 2018 een tijdelijke adviesgroep van start gegaan (naast de formele werkgroep NSE) om de NSE

Nadere informatie

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen??

Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Wat wil ik na het Pax Christi College gaan doen?? Decaan F. Kerkhof september 2015 Het keuzeproces : hoe zit dat in elkaar? Havo 4 en vwo 5 oriënteren door middel van: - www.studiekeuze123.nl - www.startstuderen.nl

Nadere informatie

Internetpanel Dienst Regelingen

Internetpanel Dienst Regelingen Internetpanel Dienst Regelingen Resultaten peiling 20: evaluatie panel December 2012 1. Inleiding Het Internetpanel Dienst Regelingen bestaat nu bijna vijf jaar. Dat vinden de opdrachtgever Dienst Regelingen

Nadere informatie

ONTVANG EN 1 2 APR. 2017

ONTVANG EN 1 2 APR. 2017 C \ o H ö ONTVANG EN 1 2 APR. 2017 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Technische Universiteit Delft College ven bestuur t.a.v. T.H.J J. van der

Nadere informatie

HANDLEIDING STUDIEKEUZE WEBFORMULIER

HANDLEIDING STUDIEKEUZE WEBFORMULIER HANDLEIDING STUDIEKEUZE WEBFORMULIER Versie: definitief Datum: 10-05-2016 Behorend bij: webformulier release 3.6.2.6 Handleiding Studiekeuze Webformulier 1 INHOUD INHOUD... 2 2. INLEIDING... 4 2.1 OVERNAME

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

Werkplan LC Heerlen

Werkplan LC Heerlen Werkplan 2015 Secretariaat: Dautzenbergstraat 20 F 6411 LC Heerlen 1 Inleiding Het Bestuur van de Bewonersraad Heerlen Centrum, binnen het kader en opdrachten van het Buurtgericht Werken in Heerlen, heeft

Nadere informatie

Revisie Keuzegids Universiteiten 2015

Revisie Keuzegids Universiteiten 2015 Revisie Keuzegids Universiteiten 2015 Voor u ligt een nieuwe analyse Keuzegids 2015 d.d. 5-11-2014. Deze vernieuwde analyse is tot stand gekomen wegens een grote rectificatie op de Keuzegids 2015 d.d.

Nadere informatie

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs

Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs SAMENVATTING Toekom(st)room LOB Een stroompunt loopbaangericht onderwijs Advies over hoe LOB na 5 jaar Stimulering LOB verder moet. Utrecht, 1 december 2014 ACHTERGROND Van studie kiezen naar loopbaan

Nadere informatie

Safe & Open Hoger Onderwijs. 6 juni #SafeAndOpen 1

Safe & Open Hoger Onderwijs. 6 juni #SafeAndOpen 1 Safe & Open Hoger Onderwijs 6 juni 2018 #SafeAndOpen 1 2 Conferentie Safe & Open Hoger Onderwijs 3 Welkomstwoord Het hoger onderwijs telt ruim 750.000 studenten en bijna 100.000 professionals die allemaal

Nadere informatie

2o\y/ax Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2o\y/ax Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap - t t 2o\y/ax ONTVANGEN 0 1 FEB.?OTJ Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag HZ University of Applied Sciences t.a.v. het college van bestuur Postbus

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Postbus EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

De NVAO heeft voor de beoordeling van de aanvraag op 27 oktober 2005 een panel van deskundigen ingesteld. Het panel kende de volgende samenstelling:

De NVAO heeft voor de beoordeling van de aanvraag op 27 oktober 2005 een panel van deskundigen ingesteld. Het panel kende de volgende samenstelling: College van bestuur Universiteit Utrecht Postbus 80125 3508 TC UTRECHT Besluit Besluit strekkende tot positieve beoordeling van een aanvraag Toets nieuwe opleiding wo-master Selective Utrecht Medical Master

Nadere informatie

Beoordeling Transnationaal Onderwijs Protocol

Beoordeling Transnationaal Onderwijs Protocol Beoordeling Transnationaal Onderwijs Protocol NVAO Afdeling Nederland April 2018 Dit protocol bevat de eisen behorend bij een NVAO beoordelingsprocedure die losstaat van het NVAO beoordelingskader. Het

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE KEUZEPROCES, VERBETER DE AANSLUITING, PRAAT MEE

PROGRAMMABOEKJE KEUZEPROCES, VERBETER DE AANSLUITING, PRAAT MEE PROGRAMMABOEKJE KEUZEPROCES, VERBETER DE AANSLUITING, PRAAT MEE + 17 maart Studiekeuzeconferentie 2016 1 2 ONLINE, MENING DELEN, TWITTER MEE! #SKconf2016 + VOORWOORD Over zo n 1,5 maand gaan weer duizenden

Nadere informatie

Hermien Miltenburg en studenten. (presentatie)

Hermien Miltenburg en studenten.   (presentatie) Hermien Miltenburg en studenten www.wageningenuniversity.nl/ouders (presentatie) Ouder: je moet zelf kiezen...ja... maar wat zegt de student? Mijn ouder is mijn belangrijkste adviseur: 55% eerstejaars

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 723 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 30 april 2019 De vaste commissie

Nadere informatie

Den Haag, 26 augustus namens de KNAW-commissie Gedragswetenschappen, 1 De instelling heeft op 4 september 2015 ingestemd met het advies.

Den Haag, 26 augustus namens de KNAW-commissie Gedragswetenschappen, 1 De instelling heeft op 4 september 2015 ingestemd met het advies. Beoordeling van het herstelplan van de Vrije Universiteit Amsterdam met betrekking tot de onderzoeksgerichte wo-masteropleiding Clinical and Developmental Psychopathology (research) van de Vrije Universiteit

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

gezamenlijke aanpak bpv

gezamenlijke aanpak bpv BPVprotocol gezamenlijke aanpak bpv In de Verbeteragenda bpv van MKB Nederland en VNO-NCW is naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaringen van leerbedrijven met de bpv: Beroepspraktijkvorming in

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE KEUZEPROCES, VERBETER DE AANSLUITING, PRAAT MEE

PROGRAMMABOEKJE KEUZEPROCES, VERBETER DE AANSLUITING, PRAAT MEE PROGRAMMABOEKJE KEUZEPROCES, VERBETER DE AANSLUITING, PRAAT MEE + 17 maart Studiekeuzeconferentie 2016 1 VOORWOORD Over zo n 1,5 maand gaan weer duizenden studiekiezers de knoop doorhakken en zich aanmelden

Nadere informatie

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland Studeren in Nederland Annekee de Jager Kaj Temme Nederlandse Ambassade Brussel Leuven, 27 oktober 2015 Inhoud 1. Nederland 2. Waarom studeren in Nederland? 3. Onderwijs in Nederland 4. Nederlandse studentensteden

Nadere informatie

Dat de instellingen en evaluatieorganen voldoende kwaliteitsbewustzijn zullen tonen om de verbeterfunctie van de externe kwaliteitszorg

Dat de instellingen en evaluatieorganen voldoende kwaliteitsbewustzijn zullen tonen om de verbeterfunctie van de externe kwaliteitszorg Accreditatie hoger onderwijs Onder welke voorwaarden kan accreditatie in de toekomst een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het Nederlandse en Vlaamse hoger onderwijs. Blijvend succes

Nadere informatie

Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen

Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen Studiekeuzecheck HO De eerste ervaringen van havo/vwo-decanen Onderzoek Zeker weten wat je kiest AUGUSTUS 2014 KADER EN CONTEXT ONDERZOEK Stimulering LOB (Loopbaanoriëntatie en begeleiding) is een programma

Nadere informatie

Van prestatieafspraken naar kwaliteitsafspraken

Van prestatieafspraken naar kwaliteitsafspraken Van prestatieafspraken naar kwaliteitsafspraken Dirk Haen en Annerie Hesseling Directie Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Doel workshop In gesprek over

Nadere informatie

Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO

Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO Bestuursreglement Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie NVAO Augustus 2017 Inhoud 1 Inleiding 4 Artikel 1.1 - Begripsbepalingen 4 Artikel 1.2 - De organisatie 4 2 Het bestuur 5 Artikel 2.1 - Samenstelling

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie