Betreft: Informatiebrief nieuwe school

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Betreft: Informatiebrief nieuwe school"

Transcriptie

1 Betreft: Informatiebrief nieuwe school Inleiding Voor u ligt de tweede gezamenlijke nieuwsbrief over de voortgang van onze nieuwe school! Het is een uitgebreide nieuwsbrief geworden met veel informatie over onder andere de planning, de missie en visie van de nieuwe school en allerlei praktische informatie over het nieuwe onderwijsconcept en het gebouw. Naam, logo en website De naam voor de nieuwe school is gekozen! Alleen houden wij die nog heel even geheim omdat er nu nog gewerkt wordt aan het logo en de huisstijl. Het is de planning om vóór de zomervakantie de naam, het logo én de lancering van de nieuwe website en facebookpagina aan u bekend te maken. Planning Het nieuwe schoolgebouw wordt in schooljaar in gebruik genomen. - September 2016 Selectie aannemer (wie gaat het gebouw bouwen) - Oktober 2016 mei 2017 Aanpassingen aan het ontwerp van het gebouw - September 2017 Start sloop Paulusschool en start bouw nieuwe school - Juli 2018 (uiterlijk) Nieuwe school is klaar voor gebruik 1 Schooljaar In schooljaar werkt ieder school nog op de huidige locatie. Gedurende het schooljaar gaan de leerlingen wel steeds meer met elkaar kennismaken door een aantal activiteiten gezamenlijk te organiseren zoals een sportdag, de koningsspelen en de avondvierdaagse. Het nieuwe onderwijsconcept van de nieuwe school (unit onderwijs) wordt ook geleidelijk geïntroduceerd in dit schooljaar aan de hand van het middagprogramma (ofwel kernconcept) groei en bloei. Over de precieze inhoud daarvan ontvangt u nog informatie. Schooljaar In het voorjaar van 2017 wordt de huidige Paulusschool gesloopt en start de bouw van de nieuwe school. Om deze bouwperiode te overbruggen, overweegt de gemeente de Paulusschool in schooljaar te verplaatsen naar de Overkant. Het definitieve besluit van de gemeente hierover verwachten wij in schooljaar De Paulusschool en de Overkant zelf staan hier erg positief tegenover. Het biedt een mooie manier om nog beter kennis te maken met elkaar en met het nieuwe onderwijsconcept. Het zal de start in het nieuwe gebouw alleen maar vergemakkelijken. Uiteraard wordt er dan nadrukkelijk rekening gehouden met de leerlingen van groep 8 die aan het einde van het schooljaar niet meegaan in het nieuwe onderwijsconcept.

2 Brede school Het blijft niet bij een nieuwe school alleen! De school maakt straks onderdeel uit van een brede school in een nieuw gebouw. Wat is een brede school? Een brede school combineert onderwijs met andere voorzieningen zoals naschoolse opvang, welzijn en cultuur en is er niet alleen voor leerlingen, maar ook voor ouders en voor de wijk. De brede school start schooljaar met een splinternieuw gebouw op de plek van de huidige Paulusschool. De eerste initiatieven tot samenwerking in de brede school zijn al gestart. Een initiatief dat leidt tot een aanbod in de brede school voor kinderen van 2 tot 12 of 13 jaar. Peuterschool BSO IJsselstein en de Paulusschool (vanaf 2018 gehuisvest in een prachtig nieuw pand!) hebben de handen ineen geslagen om peuters vanaf 2 jaar goed voor te bereiden voor de eerste stap naar de basisschool in de vorm van een Peuterspeelzaal óf de Peuterschool. Uw kind kan gratis elke week 1 dagdeel meelopen in een echte groep 1! Peuterspeelzaal én Peuterschool Wat zijn de overeenkomsten tussen de Peuterspeelzaal en de Peuterschool? Zowel de Peuterspeelzaal als de Peuterschool bieden een veilige en leuke speelplek met veel aandacht voor ontwikkeling in brede zin voor kinderen vanaf 2 jaar. Daarmee is uw kind goed voorbereid op de eerste stap naar de basisschool. In samenwerking met de Paulusschool kunnen wij u het unieke aanbod doen om uw kind gratis een ochtend te laten meelopen in een echte groep 1 om zo voor een vloeiende overgang van peuteropvang naar basisschool te zorgen. Om uw kind een uitdagende en gezellige tijd te bieden is er volop één-op-één aandacht om de ontwikkeling van uw kind te stimuleren en leert hij of zij ook samen te spelen. De Peuterspeelzaal en Peuterschool zijn beide alle schoolweken (40 weken per jaar) geopend. Bij beide vormen van peuteropvang is altijd minimaal één pedagogisch medewerker aanwezig. 2

3 Missie / visie Leren voor het leven De komst van de nieuwe school brengt een nieuw type basisschool naar IJsselstein. Een inspirerende school die de wereld naar binnen haalt en kinderen voorbereidt op deelname aan een samenleving die voortdurend verandert. Missie De nieuwe school geeft iedereen de ruimte en mogelijkheid om de uitdagingen van het leven nu en straks positief, zelfbewust en met vertrouwen aan te gaan. Visie De nieuwe school begeleidt kinderen in hun ontwikkeling en geeft ze het zelfvertrouwen, de inzet en durf om hun eigen mogelijkheden te ontdekken. In het vernieuwende onderwijsconcept haalt de nieuwe school de wereld naar binnen en sluit de nieuwe school aan bij de ontwikkeling van 21ste eeuw vaardigheden zoals creatief en kritisch denken, zelfstandig werken en samenwerken. De nieuwe school biedt onderwijs op maat. Ieder kind mag zichzelf zijn en wordt uitgedaagd bij het ontdekken en ontwikkelen van unieke talenten en kwaliteiten. De nieuwe school zet sterk in op passend onderwijs en gaat verder dan de landelijk vastgestelde onderwijsdoelen. Kernwaarden: De nieuwe school ontdekt de wereld Bij de nieuwe school ontdek je de wereld om je heen. Je haalt de wereld naar binnen of gaat er zelf naar op zoek. Dat maakt ons onderwijs levendig, betekenisvol en inspirerend. De nieuwe school denkt in oplossingen De nieuwe school besteedt aandacht aan een veranderende samenleving. Je leert te zoeken naar antwoorden op de vraagstukken die zich aandienen door de inzet van creativiteit, verbeelding, kritisch denken en vindingrijkheid De nieuwe school werkt samen Verbinding en samenwerking vormen de rode draad in de nieuwe school met een aantal belangrijke pijlers: - De nieuwe school werkt met units: een groep kinderen van verschillende leeftijden en niveaus bij elkaar waardoor kinderen van en met elkaar leren. - Coöperatief werken; het leren in verbinding met elkaar. - Democratisch (wereld)burgerschap; onze verbinding in een pluriforme samenleving waarbij we open staan voor verschillen tussen elkaar. - Vreedzame school; de klas en school vormen een leefgemeenschap waarin kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. - Duurzaamheid; aandacht en zorg voor volgende generaties en het ecosysteem. 3 De nieuwe school leert verantwoordelijkheid te nemen. De nieuwe school verwacht veel van iedereen. Kwaliteit van onderwijs vraagt om goede afspraken, deskundigheid, daadkracht, zorgvuldigheid, continuïteit en reflectief vermogen. Om te leren is vertrouwen en veiligheid heel belangrijk. Je mag op onze school fouten maken en vragen stellen om je te kunnen ontwikkelen. De nieuwe school laat je jezelf zijn De nieuwe school heeft veel aandacht voor hoe je je voelt. Want als je je goed voelt heb je zin om te leren! Je ontdekt zo talenten bij jezelf waarvan je nog niet eerder wist dat je ze had.

4 Het nieuwe onderwijsconcept Unitonderwijs De nieuwe school bestaat uit 3 units van maximaal 50 tot maximaal 80 kinderen afkomstig uit 2-3 leerjaren. Iedere unit bestaat weer uit 2 tot 3 heterogene basisgroepen van ongeveer 25 kinderen. Dat betekent dat twee tot drie volwassenen vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid dagelijks het onderwijs verzorgen voor 50 tot maximaal 80 kinderen. Er zijn in onze nieuwe school dan ook geen traditionele klaslokalen meer. Het gebouw is verdeeld in drie transparante en open zones specifiek ingericht voor de 3 units. Begrippenlijst: Unit een eenheid van samenwerkende basisgroepen bestaand uit 50 tot 80 kinderen Basisgroep een eenheid van ongeveer 25 kinderen, onder eindverantwoordelijkheid van één leerkracht of duo Instructiegroep een eenheid van ongeveer 15 tot 25 kinderen die instructie ontvangen op een zelfde niveau of over hetzelfde onderwerp Heterogeen een groep leerlingen die is samengesteld uit leerlingen behorend bij diverse jaargroepen Naast activiteiten in de basisgroepen, wordt er dagelijks gewerkt in de unit en in instructiegroepen. De instructiegroepen zijn maximaal 15 tot 25 kinderen groot en zij kunnen bestaan uit kinderen van diverse basisgroepen. Kinderen ontvangen daar instructies van volwassenen en/of oudere kinderen. Het werken in de unit betekent dat diverse kinderen uit verschillende basisgroepen met diverse activiteiten tegelijk bezig zijn in de grote ruimte zoals: samenwerken, individueel (stil) werken, staand werken, instructie of ondersteuning bij het werk ontvangen, onderzoek doen, presentaties voorbereiden enzovoorts. Vaak naar voorkeur, keuze, eigen planning of op uitnodiging of volgens rooster van de leerkracht. De grote voordelen van het werken in units zijn: Groepen kunnen flexibel ingedeeld worden. Hiermee kunnen wij rekening houden met de verschillen (specifieke onderwijsbehoeften) tussen leerlingen. Kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende talenten en eigenschappen werken samen. Zij kunnen veel van elkaar leren. Binnen elke unit zijn verschillende leerkrachten samen verantwoordelijk voor goed onderwijs. Zij maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Dit is goed voor het onderwijs en de kinderen. Binnen elke unit wordt gewerkt met vakspecialisten. Zij zijn verantwoordelijk voor een specifiek vak. Hierdoor hebben ze nog meer kennis van de leerlijnen, kunnen ze de stof nog beter aanbieden en zijn ze in staat nog beter in te spelen op de verschillen tussen de leerlingen. 4 Onderstaande foto s geven een impressie van het onderwijs in units. Deze foto s zijn genomen op basisschool Stella Nova in Zoetermeer. Dit is één van de scholen, die reeds met veel succes werkt met dit onderwijsconcept.

5 Een presentatie in een kleine groep Er zijn diverse open en gesloten instructieruimtes 5

6 Instructie aan een kleine groep door de rekenspecialist Verlengde instructie aan een kleine groep 6

7 Een gesprek in de basisgroep Leerlingen zijn aan het werk samen met de leerkracht 7

8 Zelfstandig werken in de unit Zelfstandig werken in de unit 8

9 Kleuters aan het werk in één van de hoeken Vakspecialisten De begeleiding van de kinderen vindt plaats in samenwerking met alle leerkrachten binnen de unit. Iedere leerkracht heeft zijn eigen expertise. Zo krijgt een leerlingen bij de nieuwe school rekenles van de rekenspecialist en leert het dus rekenen van iemand die dat heel goed kan. Het voordeel van het werken met vakspecialisten is dat zij zich echt kunnen verdiepen in hun vak en zelf de beste manieren vinden om hun lessen vorm te geven. Zij hebben de vakken echt geadopteerd en voelen zich sterk verantwoordelijk voor de resultaten. Het vakgebied is hun passie. Het is te vergelijken met de docenten op de middelbare school. Wie herinnert zich niet die man of vrouw die bijvoorbeeld zo mooi vertellen kon over de natuur of biologie? 9 De vakspecialisten voelen heel goed aan hoe zij hun leerlingen kunnen blijven uitdagen. Bijvoorbeeld door iedere leerling de lesstof aan te bieden op hun eigen niveau. Dat komt weer ten goede aan de ontwikkeling van de leerling. Ook weten de specialisten de stof aan te bieden zonder zich strikt te houden aan de lesmethode in de boekjes. Een ander voordeel van het werken met vakspecialisten is de korte lijn met de directie en intern begeleiders. Dit maakt de organisatie veel slagvaardiger om eventuele wijzigingen of verbeteringen aan te brengen. Uiteraard kunnen alle leerkrachten binnen de unit de kinderen helpen. Leerkrachten hebben, naast hun specialisme, een brede opleiding genoten. Kernconcepten Wat is een kernconcept? De nieuwe school gaat werken met zogenaamde kernconcepten, een totaal andere aanpak van het onderwijs in de basisschool die veel meer aansluit bij de beleving van kinderen en hun drang om zelf te ontdekken. De nieuwe school werkt met 8 kernconcepten (grote thema s) verdeeld in twee categorieën: Kernconcepten Natuur & techniek Mens & maatschappij Energie Macht en regels Materie Binding Groei en leven Evenwicht en kringloop Tijd en ruimte Communicatie Waarom werkt de nieuwe school met kernconcepten? Een kernconcept biedt kinderen een kader voor allerlei inzichten en begrippen die ze nodig hebben om de wereld om hen heen te begrijpen. We halen de wereld dan ook naar binnen en gaan de wereld in. De leeromgeving wordt hiermee uitdagend en betekenisvol met allerlei uitdagende werkvormen, activiteiten en

10 leerbronnen. Binnen deze leeromgeving en aan de hand van opdrachten gaan leerlingen inzichten verwerven, zodat ze verschijnselen op het terrein van Natuur & techniek en Mens & samenleving kunnen verklaren. Projectonderwijs In de nieuwe school is sprake van projectonderwijs, waarin gedurende zes weken een kernconcept centraal staat. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan vaardigheden als zelfstandig werken, samen werken, informatie verwerken, etc. Naast wereldoriëntatie staan ook de creatieve vakken en de rekenvaardigheden centraal. Probleem contexten De kernconcepten zijn niet geordend volgens de traditionele vakkenindeling (zoals biologie, aardrijkskunde en geschiedenis), maar volgens de probleemcontexten waarlangs het leven zich ontwikkelt. Het lesprogramma van de nieuwe school is dus meer gebaseerd op deze probleemcontexten dan op de kerndoelen (doelen die een leerling aan het eind van de basisschool moeten behalen), die overigens wel worden bereikt. Tijdens het werken in workshops en bij onderzoeksvragen staat het kernconcept centraal. De leeromgeving wordt zo ingericht dat kinderen de kans krijgen deze inzichten op te doen. Inrichting leeromgeving Om de leeromgeving echt uniek te maken en aan te passen aan de wensen en behoeftes van de kinderen hebben we een prachtig schoolgebouw. Hierin kunnen de kinderen gebruik maken van een kookstudio, schooltuinen, een techniekruimte en een theater (dans/drama-ruimte). Een vast dagritme Leerlingen hebben behoefte aan structuur en houvast. De dagen zullen dan ook ingedeeld worden volgens een vaste structuur. Per dag zullen diverse werkblokken plaatsvinden. Tussen de werkblokken in komen de leerlingen met hun basisgroep bij elkaar in de kring om diverse activiteiten te ondernemen, zoals reflecteren en eten en drinken. Ook spelen de leerlingen op vaste momenten buiten. Onderstaand vindt wel een voorbeeld van de activiteiten op een dag in chronologische volgorde. Tijdens de werkblokken vinden alle activiteiten plaats. Naast de basisvakken rekenen, taal, spelling, begrijpend lezen besteden we ook aandacht aan de kernconcepten, inclusief sport & spel, techniek, creatieve vakken en koken uur Inloop uur Kring (dag doornemen, planning, vreedzame school, presentaties) uur Werkblok uur Kring en taalaanbod (incl. buitenspelen) uur Werkblok uur Reflectiekring uur Lunch en buitenspelen uur Werkblok 3 kernconcept uur Presentatiekring uur Leerlingen uit school 1 0

11 Het nieuwe gebouw Inmiddels is de architect gekomen tot een definitief concept. Dit betekent dat er momenteel een berekening van de kosten plaatsvindt. Er zal bepaald worden in hoeverre alle voorstellen van de architect haalbaar zijn. Tevens wordt het omgevingsplan (parkeren etc.) getoetst bij de gemeente. Op basis daarvan zal de aanbestedingsfase starten. Het concept hangt inmiddels in beide scholen. Tevens zal het gepubliceerd worden op de website. Bijgevoegd vindt u ook enkele foto s. Het meubilair zal uiteraard met een binnenhuisarchitect samengesteld worden en dus afwijken van de foto s. De begane grond 1 1 De eerste verdieping

12 Een unit met instructieruimtes en zelfstandig werkruimtes. In de unit zijn ook de toiletten gevestigd. 1 2

13 Een instructieruimte binnen de unit 1 3 De centrale ruimte, waar een kookstudio en techniekruimte gevestigd worden. Tevens is er een ontvangstruimte voor ouders.

14 Inhoud komende nieuwsbrief In de eerstvolgende nieuwsbrief in het nieuwe schooljaar zullen wij u inlichten over de inhoud van de diverse vakgebieden. Van welke methodes gaan wij gebruik maken op het gebied van rekenen en taal? Wat is het verschil tussen een methode en een leerlijn? Hoe ziet de leerlingenzorg eruit? Hoe ziet het onderwijs eruit Wij hopen u middels deze nieuwsbrief een completer beeld te hebben gegeven van de nieuwe school. Mocht u nog vragen hebben dan horen wij graag van u. Met vriendelijke groet, Teams Paulusschool en Overkant 1 4

Betreft: Eerste informatiebrief nieuwe school

Betreft: Eerste informatiebrief nieuwe school Betreft: Eerste informatiebrief nieuwe school Inleiding Voor u ligt de eerste gezamenlijke informatiebrief van de en de Overkant. Middels deze brief willen wij de ouders van beide scholen informeren over

Nadere informatie

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017

Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie. 7 februari 2017 Informatieavond Van visie tot gebouw => renovatie 7 februari 2017 Doel van deze bijeenkomst 1. Ouders informeren (IKC - traject - visie - tijdpad) 2. Duidelijkheid geven omtrent de verbouwing 3. Vragen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDCENTRUM WIJ. November Het is bijna zover!

NIEUWSBRIEF KINDCENTRUM WIJ. November Het is bijna zover! 1 NIEUWSBRIEF KINDCENTRUM WIJ November 2018 Het is bijna zover! Kindcentrum WIJ opent na de kerstvakantie haar deuren. WIJ zijn ontzettend trots als eerste Kindcentrum in IJsselstein een doorlopend aanbod

Nadere informatie

Talent nl: een uniek kindcentrum!

Talent nl: een uniek kindcentrum! Welkom bij Talent.nl, de christelijke basisschool van de Nieuwveense Landen. Met ons onderwijs sluiten wij aan bij de unieke manier van leren van uw kind - met hoofd, hart en handen. Belangrijk op onze

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Beste ouders en verzorgers,

Beste ouders en verzorgers, Beste ouders en verzorgers, In de Nieuwsbrief heeft u kunnen lezen dat we de afgelopen periode veel tijd hebben gestoken in de zoektocht naar een nieuw onderwijsconcept. Als team hebben we gekozen voor

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

Betreft: WIJzer 15 december 2017

Betreft: WIJzer 15 december 2017 Betreft: WIJzer 15 december 2017 Inleiding Voor u ligt de nieuwste nieuwsbrief van basisschool WIJ! Een unieke inspirerende school, die de wereld naar binnen haalt en kinderen voorbereidt op deelname aan

Nadere informatie

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school.

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school. Procedure groepsindeling Kindcentrum Leyenbroek zie vergroting: laatste pagina In artikel 8 van de Wet Primair Onderwijs staat dat de school tot taak heeft het onderwijs zodanig in te richten dat de leerlingen

Nadere informatie

Het ontmoetingspunt voor groot en klein. Locatie Zwijsenstraat

Het ontmoetingspunt voor groot en klein. Locatie Zwijsenstraat Het ontmoetingspunt voor groot en klein Locatie Zwijsenstraat Kindcentrum De Kiezel, Mgr Zwijsenstraat 85, 5683 HB Best 0499-714214, www.kindcentrumdekiezel.nl Welkom op de kindcentrum De Kiezel. Samen

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip

Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Veel gestelde vragen over peuterschool t Koggeschip Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond 13 december 2011

Welkom. Ouderavond 13 december 2011 Welkom Ouderavond 13 december 2011 Programma Innovatieimpuls Slim fit. Informatie over de stand van zaken. Pauze Vragen rondje. Klankbordgroep. Dit zijn wij.basisschool Vilt Kleine school T-1 Telling 1

Nadere informatie

Kijk op kernconcepten

Kijk op kernconcepten Kijk op kernconcepten Deze whitepaper is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken met kernconcepten of overweegt om deze wijze van werken in school in te voeren. Na lezing weet u: wat

Nadere informatie

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo)

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) informatie schooljaar 2018/2019 Over Groene Hart Rijnwoude Onze school is kleinschalig met een breed onderwijs- aanbod. Wij bieden de niveaus

Nadere informatie

Onderwijs van deze tijd,

Onderwijs van deze tijd, 12 mei 2016 Beste ouder(s) / verzorger(s), Zoals u allen bekend is er afgelopen maandag een ouderinformatieavond geweest. Op die avond hebben wij de aanwezige ouders geïnformeerd over de volgende stap

Nadere informatie

Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen.

Als de weektaak heel snel af is, krijgt een leerling meer uitdagende leerstof, en zijn er extra hoeken te kiezen. UNIT 1 1.1 Wat is het voordeel van de basisgroep binnen een unit? De basisgroep zien we als de vertrouwde plek, waar het kind zich thuis voelt en zich op zijn gemak voelt. Hier zijn gezamenlijke activiteiten,

Nadere informatie

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar SAMEN SCHOLEN in Ter Aar op weg naar het Integraal Kind Centrum - KOERSNOTITIE Versie 20 juni 2017 Invoegen en verbinden De drie basisscholen in Ter Aar zijn sinds schooljaar 2015/2016 op zoek gegaan naar

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool Multatuli

Veel gestelde vragen over peuterschool Multatuli Veel gestelde vragen over peuterschool Multatuli Juni 2014 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5 tot

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Kantelnieuwsbrief De Pijler

Kantelnieuwsbrief De Pijler Kantelnieuwsbrief De Pijler Vroeger/Nu Woensdag 12 april 2017 Extra nieuwsbrief over De Kanteling op De Pijler Deze speciale nieuwsbrief gaat over de onderwijsontwikkelingen op De Pijler. We nemen u mee

Nadere informatie

JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK

JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK JENAPLAN BUITENGEWOON JENA EEN ANDERE, SUCCESVOLLE AANPAK In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen: alle niveaus in één groep. Het Jenaplan-onderwijs sluit

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

SCHOOLMAGAZINE

SCHOOLMAGAZINE SCHOOLMAGAZINE 2016-2017 SAMENWERKEN AAN GEÏNSPIREERD ONDERWIJS! ONZE WAARDEN Als team staan wij voor de taak om uw kind(eren) een zo goed mogelijke basisschool tijd te bieden. Goed onderwijs waarbij ook

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Visie Kindcentrum Vroondaal

Visie Kindcentrum Vroondaal Visie Kindcentrum Vroondaal Daar word je wijzer van! Den Haag, mei 2017 Deze visietekst is tot stand gekomen via stuurgroepbijeenkomsten met professionals vanuit SCOH en Triodus, gesprekken met teamleden

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST

Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven DE BRUG NAAR DE TOEKOMST DE BRUG NAAR DE TOEKOMST Zelfbewust en sociaal bewust leren, werken en leven De basisschool is de brug naar de toekomst. Een

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Jeelo staat voor Je eigen leeromgeving.

Jeelo staat voor Je eigen leeromgeving. In deze informatiebrochure kunt u meer lezen over Jeelo. Wilt u naast de inhoud van deze brochure meer weten over Jeelo dan kunt u kijken op de website van Jeelo via www.jeelo.nl. Jeelo staat voor Je eigen

Nadere informatie

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe!

Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! JENAPLAN Locatie Buitenbaan Je doet ertoe! BUITENGEWOON JENA een andere, succesvolle aanpak In Heerenveen kunnen leerlingen sinds 1997 in de onderbouw van Jenaplan-onderwijs volgen in heterogene klassen:

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen

Open huis. Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Open huis zaterdag 16 januari 10.00-13.00 uur Verrassend nieuw onderwijs voor vmbo-t/havo leerlingen Gaat uw kind vanaf augustus 2016 naar het voortgezet onderwijs? Kies dan voor de Nieuwe Thermen, een

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten

Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Veel gestelde vragen over peuterschool Nieuw Sloten Maart 2015 Wat is een peuterschool? De peuterschool is een combinatie van kinderdagverblijf en voorschool. Hier komen alle kinderen in de wijk van 2,5

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen Een puntje vooraf.. Na de presentatie over wereldoriëntatie en na de presentatie over de nieuwe organisatie is er de gelegenheid tot het stellen van vragen. Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl wat maakt onze school bijzonder? Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen, waarbij wereld oriënterende vakken,

Nadere informatie

Een kijkje in unit 3. Hoe ziet een dag er uit in unit 3?

Een kijkje in unit 3. Hoe ziet een dag er uit in unit 3? Een kijkje in unit 3 Hoe ziet een dag er uit in unit 3? 08.30 uur lezen (coaching) 09.00 uur rekenen/ basisvaardigheden 10.00 uur onderzoek 11.15 uur stamgroep 11.30 uur rekenen/ basisvaardigheden 12.30

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl Wij werken vanuit deze uitgangspunten: Wij geven ruimte aan ontwikkeling van kinderen Wij stimuleren zelfstandigheid en zelfreflectie

Nadere informatie

ONZE WAARDEN. r k i j k h e i k k e. i n g i d l i n g l t a a t P l e z i e. S a m e n w e D u O n. i d e l t w R e s u. r i l i g h e i d.

ONZE WAARDEN. r k i j k h e i k k e. i n g i d l i n g l t a a t P l e z i e. S a m e n w e D u O n. i d e l t w R e s u. r i l i g h e i d. 1 ONZE WAARDEN Als team staan wij voor de taak om uw kind(eren) een zo goed mogelijke basisschool tijd te bieden. Goed onderwijs waarbij ook de creativiteit en de sociaal-emotionele ontwikkeling belangrijk

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

De fysieke school. Organisatie Stamgroepen Ouders Individueel OntwikkelingsPlan. Fysieke ruimtes Ateliers Stilteplein Projectruimte(s) Overige ruimtes

De fysieke school. Organisatie Stamgroepen Ouders Individueel OntwikkelingsPlan. Fysieke ruimtes Ateliers Stilteplein Projectruimte(s) Overige ruimtes De fysieke school Organisatie Stamgroepen Ouders Individueel OntwikkelingsPlan Fysieke ruimtes Ateliers Stilteplein Projectruimte(s) Overige ruimtes Workshops Type workshops scooltube Een typische dag

Nadere informatie

Visie op burgerschap en sociale integratie

Visie op burgerschap en sociale integratie Visie op burgerschap en sociale integratie CNS De Regenboog Inleiding Tegenwoordig leven we in een multiculturele samenleving. Burgerschap is in toenemende mate belangrijk geworden. Kennis hebben over

Nadere informatie

Visie van De Molenberg

Visie van De Molenberg Visie van De Molenberg Kinderen van nu groeien op in een tijd waarin grote veranderingen in rap tempo plaatsvinden. Binnen de digitale samenleving moeten ze hun weg vinden in de overvloed aan informatie.

Nadere informatie

Informatieboekje Informatieboekje groep 7 Beekpark Schooljaar

Informatieboekje Informatieboekje groep 7 Beekpark Schooljaar Informatieboekje Beste ouder(s) en verzorger(s), Voor u ligt het informatieboekje van groep 7 van Basisschool Beekpark. In dit boekje vindt u allerlei informatie: informatie over onze school, ons onderwijs

Nadere informatie

Basisschool Develhoek steunt: Informatiefolder voor ouders

Basisschool Develhoek steunt: Informatiefolder voor ouders Basisschool Develhoek steunt: Informatiefolder voor ouders Ons team bestaat uit gepassioneerde en ervaren mensen, die het onderwijs aan uw kind een warm hart toedragen. Een woord vooraf Betekenisvol werk.

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

WE ZIJN WEER GESTART!

WE ZIJN WEER GESTART! BASISSCHOOL DE TWIJN AUGUSTUS 2018 Professor Zeemanstraat 216 4532 JM Terneuzen 0115-613041 www.de-twijn.nl twijn@ogperspecto.nl Dinsdag en donderdag zijn onze fruitdagen. Wilt u uw zoon of dochter op

Nadere informatie

Onze visie. Onze pijlers

Onze visie. Onze pijlers Koersplan 2018 2021 pagina 2 van 6 Dit is het koersplan van Kbs Kievitsloop voor de beleidsperiode 2018-2022. In dit koersplan nemen wij u graag mee in onze visie op onderwijs, hoe we hier vorm en inhoud

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

ERVAAR JE EIGEN KOERS OP DE KLEINE KAPITEIN!

ERVAAR JE EIGEN KOERS OP DE KLEINE KAPITEIN! ERVAAR JE EIGEN KOERS OP DE KLEINE KAPITEIN! Zelf De Kleine Kapitein is een kleinschalige school waar onderwijs op maat gegeven kan worden. We vinden het belangrijk kinderen te stimuleren om te ontdekken

Nadere informatie

Onderwijskundige Visie

Onderwijskundige Visie Onderwijskundige Visie 1 Inleiding Missie Het kind Het kind staat voorop en dus centraal. Ieder kind is uniek en heeft talenten. Elk kind is bijzonder en elk kind mag er zijn. Kinderen zijn niet gelijk,

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Receptie om het schooljaar in te luiden

Receptie om het schooljaar in te luiden Nieuwsbrief 1 ( 8 september 2017) Beste ouders, Het schooljaar 2017 2018 is gestart. Op De Borgh hebben in het team veel nieuwe leerkrachten mogen verwelkomen. Samen gaan we er weer een fantastisch jaar

Nadere informatie

Checklist. Hoe kan het PO zorgen voor een goede voorbereiding op het VO?

Checklist. Hoe kan het PO zorgen voor een goede voorbereiding op het VO? Checklist Hoe kan het PO zorgen voor een goede voorbereiding op het VO? Voorbereiding op onderwijs VO Huiswerk in groep 8 Huiswerkbeleid schoolbreed invoeren. Huiswerk opgeven: werk dat thuis gemaakt moet

Nadere informatie

Een nieuwe school, een nieuw onderwijsconcept

Een nieuwe school, een nieuw onderwijsconcept Een nieuwe school, een nieuw onderwijsconcept Inleiding In deze brochure presenteren wij u het onderwijsconcept voor onze nieuwe school. U leest hier in het kort hoe wij tot dit nieuwe concept zijn gekomen

Nadere informatie

Doel van deze avond. Informeren over stand van zaken unitonderwijs Groeipad en voortgang Resultaten van de tussenmeting Verbinding school en ouders

Doel van deze avond. Informeren over stand van zaken unitonderwijs Groeipad en voortgang Resultaten van de tussenmeting Verbinding school en ouders 1 Doel van deze avond Informeren over stand van zaken unitonderwijs Groeipad en voortgang Resultaten van de tussenmeting Verbinding school en ouders 2 Programma van deze avond Hoe laat: Onderdeel: 19.45

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

St. Jozefschool Azewijn

St. Jozefschool Azewijn St. Jozefschool Azewijn Agenda augustus september 2017 21 augustus Start nieuwe schooljaar! 22 augustus Hoofdluiscontrole 23 augustus Start Kernconcept Communicatie 4 september Nieuwsbrief nummer 2 14

Nadere informatie

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren.

In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren. In deze folder lees je alles wat je weten moet over ons. Daar krijg je zin in leren. Op onze school krijg je zin in leren. Wie enthousiast is, presteert beter. Dat geldt voor volwassenen, maar natuurlijk

Nadere informatie

Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien. Strategisch Beleidsplan

Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien. Strategisch Beleidsplan Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien Strategisch Beleidsplan 2015-2019 Missie Midden in de wijk biedt de school een uitdagende omgeving voor kinderen om uit te groeien tot verantwoorde

Nadere informatie

PAULUSPRAAT 7. Mei 2016

PAULUSPRAAT 7. Mei 2016 PAULUSPRAAT 7 Mei 2016 Inhoudsopgave - Van de directie - Studiedag - Schoolreis - Schoolfruit - Taal voor thuis - Opvang peuters op de Paulusschool - Schoolbezoek directeur-bestuurder - Schoolbezoek inspectie

Nadere informatie

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk

Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk tijdperk Wat gaan we doen? 20.00u: Inloop 20.10u: Opening 20.15u: Start presentatie 21.00u: In groepjes uit elkaar 21.30u: Terugkoppeling 21.40u: Afsluiting 22.00u: Einde Veranderen Van Industrieel tijdperk Kennis/Netwerk

Nadere informatie

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2

GRO TE REIS. Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 Schoolbrochure GRO TE REIS Het leven is één WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 2 het onderwijsaanbod 8 typisch Daltonschool 14 WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT Onze kernwaarden 1 3 4 5 6 7 2 3 Leren leven, leren leren

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: Voorschool De Vijf Sterren opgemaakt d.d.: april 2014 door: Ineke van der Haak, locatiemanager Omvang van de voorschool en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 64 kinderen per dag

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Accent op Techniek-wetenschappen en Welzijn & maatschappij Basisvisie op de eerste graad in IVV Sint-Vincentius Vanuit het pedagogisch project van onze school

Nadere informatie

Receptie om het schooljaar in te luiden

Receptie om het schooljaar in te luiden Nieuwsbrief 1 ( 7 september 2018) Beste ouders, Het schooljaar 2018 2019 is gestart. Op De Borgh hebben in het team veel nieuwe leerkrachten mogen verwelkomen. Samen gaan we er weer een fantastisch jaar

Nadere informatie

Locatiecoördinator Julianaweg 28 willemalexanderschool.

Locatiecoördinator Julianaweg 28   willemalexanderschool. 1 Koninginnenlaan 5 infowillemalexander@fluenta.nl Directeur 3433 CT Nieuwegein www.was-nieuwegein.nl Roelof Kremer T 030-6060525 twitter.com/wasnieuwegein Locatiecoördinator Julianaweg 28 Koninginnenlaan

Nadere informatie

Binnen. creëren wij kansen

Binnen. creëren wij kansen Binnen creëren wij kansen Het Meerrijk O.B.S. De Schakel O.J.S. Het Scala Dirk van Dijkschool (Hfd) O.D.S. Engelenberg Dirk van Dijkschool (dep) Stichting openbaar onderwijs Kampen wil haar nieuwe status

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Welkom Belangrijke algemene zaken Oké Informatie MET-concept Advisory/ expert Tijdlijn Vragen stellen / afsluiting Het Optimaal Klimaat Elde College ( 1) Dit houdt in dat we werken

Nadere informatie

Kinderen verzamelen om uur in de hal. Daar hebben ze dan tijd om nog even wat te eten en drinken (van thuis) voordat de workshop begint.

Kinderen verzamelen om uur in de hal. Daar hebben ze dan tijd om nog even wat te eten en drinken (van thuis) voordat de workshop begint. Beste kinderen, ouder(s) en verzorger(s), Basisschool Honesch wil graag het talent van ieder kind optimaal tot ontwikkeling brengen. In het leerstofaanbod komen we hier voor een groot deel al aan tegemoet.

Nadere informatie

Souterrain. Voorbeelden metselwerk. Nieuwsbrief 1 Nieuwbouw school Schaesberg schooljaar 2013-2014

Souterrain. Voorbeelden metselwerk. Nieuwsbrief 1 Nieuwbouw school Schaesberg schooljaar 2013-2014 Souterrain Voorbeelden metselwerk Betrokken partijen in de nieuwbouw De nieuwbouw aan de pastoor Schattenstraat biedt huisvesting aan een school voor omstreeks 300 à 330 leerlingen van de huidige basisscholen

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

ALGEMEEN:

ALGEMEEN: ARTikel is de nieuwsbrief van IKC De Ark. Maart 2017, nr. 36 Kalender belangrijke data: ALGEMEEN: Basisschool: Woensdag 8 maart - Start project. Woensdag 29 maart - Kijkavond project. Vrijdag 14 april

Nadere informatie

1. Wat is Dalton Dalton is no method, no system. Dalton is an influence. Geschiedenis 1. 2.

1. Wat is Dalton Dalton is no method, no system. Dalton is an influence. Geschiedenis 1. 2. 1. Wat is Dalton Dalton is no method, no system. Dalton is an influence. (Dalton is geen methode, geen systeem, maar een manier van denken.) Helen Parkhurst, founder Met meer dan 400 scholen is het daltononderwijs

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2

Welkom op de Kogge. Ons onderwijs. Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Informatieboekje kleuters groep 1/2 Welkom op de Kogge Staat voor onderwijs dat meegroeit! Beste ouders/verzorgers, Welkom op openbare basisschool de Kogge in IJlst! In het begin is het voor u en uw kind best even wennen op school. Een spannende

Nadere informatie

Informatie Vijf-gelijke-dagen-model.

Informatie Vijf-gelijke-dagen-model. Informatie Vijf-gelijke-dagen-model. Directie, Team en MR zijn voornemens om het 5 gelijke dagen schoolrooster in te voeren. Wij willen u hierover tijdens de ouderavond op 23 februari informeren. Hieronder

Nadere informatie

Peuteropvang Dolfijn

Peuteropvang Dolfijn Peuteropvang Dolfijn Samen spelen, leren en ontdekken VVE Leuk en leerzaam Vriendjes maken Voorwoord Beste ouders en peuters, In deze brochure kunt u allerlei praktische informatie lezen over onze peutergroep.

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Oecumenische basisschool De Kleine Wereld

Schoolondersteuningsprofiel Oecumenische basisschool De Kleine Wereld Schoolondersteuningsprofiel Oecumenische basisschool De Kleine Wereld 1. Gegevens van de school Naam de school: De Kleine Wereld Directie: Erik van Faassen (a.i.) Interne Begeleiding: Louisa ter Beek (a.i.)

Nadere informatie

Ontdek de basisschool

Ontdek de basisschool Ontdek de basisschool SCHOOLVERENIGING Aerdenhout-Bentveld Benieuwd? Nodig jezelf uit! Kennis maken? Laat je inspireren! UITGANGSPUNT Geborgenheid Geborgenheid staat bij ons centraal. Wij willen dat kinderen

Nadere informatie

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9

COMPACTEN & VERRIJKEN GROEP 9 COMPACTEN & VERRIJKEN en GROEP 9 in de midden- en bovenbouw De Nobelaer Inleiding Dit jaar starten we met een nieuwe aanpak voor leerlingen die meer aankunnen dan de reguliere lesstof. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt!

FOLLOW YOUR SUN LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / Missie: ieder kind straalt! LESSENREEKS GROEP 7 & 8 SCHOOLJAAR 2018 / 2019 Follow your Sun biedt 10 wekelijkse lessen van 1.5 uur waarin kinderen hun talenten en die van hun klasgenoten ontdekken en leren te gebruiken. Tijdens de

Nadere informatie

MISSIE - VISIE - MOTTO

MISSIE - VISIE - MOTTO MISSIE - VISIE - MOTTO Mei 2015 Versie 4.0 Inhoudsopgave INLEIDING 3 WAAR KOMT DIT VANDAAN? 3 MISSIE: WAAR STAAN WE VOOR? 4 VISIE: WAT DOEN WE EN WAAROM? 4 MOTTO, KORT EN KRACHTIG 5 2 INLEIDING Elke organisatie,

Nadere informatie

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum

Welkom op DAlToN HeT GRoeNe lyceum Welkom op DALTON HET GROENE LYCEUM Wie zijn WIJ? Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past Dalton Het Groene Lyceum

Nadere informatie

Welkom bij de ouderavond over Vier Keer Wijzer

Welkom bij de ouderavond over Vier Keer Wijzer Welkom bij de ouderavond over Vier Keer Wijzer Programma 19.30 tot 21.00 uur Waarom hebben we gekozen voor Vier Keer Wijzer? Uitleg en achtergrondinformatie over het onderwijsmodel Interactieve informatie-

Nadere informatie