Programma onderwijsconferentie 27 maart Alfa-college Euroborg / Boumaboulevard Groningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma onderwijsconferentie 27 maart Alfa-college Euroborg / Boumaboulevard Groningen"

Transcriptie

1 Programma onderwijsconferentie 27 maart Alfa-college Euroborg / Boumaboulevard Groningen Opening Wethouder drs. Ton Schroors De opening van de onderwijsconferentie wordt verzorgd door de Groningse Wethouder drs. Ton Schroor. Sinds april 2010 is Ton Schroor (D66) wethouder in Groningen. Hij heeft Financiën, Personeel & Organisatie, Onderwijs, Arbeidsmarktbeleid en Cultuurverandering in zijn portefeuille. Een van zijn ambities is het verbinden van de economie met het onderwijs. Keynote Susanne Winnubst, Leraar van het jaar Susanne Winnubst uit Ede is in 2012 uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in het middelbaar beroepsonderwijs. Susanne is verbonden aan het ROC A12 en is daar docent Orde en Veiligheid. Afgelopen jaren zijn er ervaringen opgedaan bij verschillende roc's met zelforganiserende teams. WAT docenten wilden was duidelijk, meer professionele ruimte ervaren en meer zelforganisatie binnen de teams. Eigenlijk gewoon weer meer zeggenschap over het onderwijs. Alleen HOE ga je dan aan de gang met je team, teammanager, organisatie?

2 Docenten van verschillende ROC's hebben inmiddels ervaringen opgedaan. Op verschillende manieren zijn Teachers in the Lead bezig geweest met meer zelforganisatie. Heeft dat wat opgebracht? Hoe zijn ze dan aan de gang gegaan? Waar liepen ze tegenaan? De ervaringen worden gedeeld in de keynote. Keynote Prof. dr. Sietske Waslander Groots aanpakken of klein beginnen? Hoe komt het dat de ene school een succes maakt van een vernieuwing die op een andere school mislukt? En wat is beter: alles in één keer op de schop of klein beginnen en hopen op een olievlek? Op zoek naar antwoorden op innovatievragen werkte de Groningse onderwijsonderzoekster Sietske Waslander zich door een grote stapel rapporten heen. Met goede docenten alleen zijn we er niet als we de kwaliteit van het onderwijs verder willen verbeteren. Daarvoor is meer nodig. Er zullen nog harde noten gekraakt moeten worden.

3 Workshops Het succes van niveau 2 Team Sport & Bewegen Kardinge Harold Schonewille Docenten en docententeams steken enorm veel tijd en energie in het begeleiden en opleiden van leerlingen in niveau 2. Toch valt het diplomarendement vaak tegen. Het docententeam niv.2 van Sport & Bewegen van het Alfa-college locatie Kardinge hebben een weg gevonden dat leidt tot succes bij niveau 2. Hoe dit kan wordt in deze workshop duidelijk. Focus op Vakmanschap, wat kan ik hier mee? Jurjen Woltjer Waarschijnlijk krijgt het actieplan mbo Focus op Vakmanschap binnen uw ROC steeds meer vorm. U vraagt zich waarschijnlijk af wat kan ik hier mee? Wij geven voorbeelden hoe wij zijn omgegaan met deze nieuwe ontwikkelingen. Hoe gaan we om met de gestelde urennormen? Tevens gaan we in gesprek over de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen ten aanzien van Focus op Vakmanschap.

4 Teacher in The Lead Cees Beeke De Teacher in the lead, krijgt binnen het mbo steeds meer aandacht. Wat begon met een, door de BVMBO geïnitieerde, onderwijs-expeditie van bestuurders en docenten naar Canada is uitgegroeid tot een steeds groter wordende groep docenten die zich weer eigenaar van zijn vak wil voelen maar tevens voortrekker in dit proces wil zijn. Daarvoor is ruimte, vertrouwen en veiligheid nodig binnen de schoolorganisatie. We merken dat door de ontstane verbinding en dialoog tussen bestuurders en docenten van de expedities het makkelijker is om stappen te nemen die wij als docenten belangrijk vinden om ons vak zelf richting te geven. Wat is nu die Teacher in the lead? Deze vraag wordt vaak gesteld aan de docenten die dat in hun ROC uitdragen of aan de BVMBO. Tijdens deze workshop gaan we bouwen aan het profiel van een Teacher in the lead en het bijbehorende onderwijslandschap. Werken aan je toekomst: loopbaanoriëntatie en de ervaringen van 30 ROC s Martijn Spekman Het MBO bereidt jongeren tijdens hun schoolperiode voor op het behalen van hun examen, zodat zij daarna een vervolgstudie kunnen volgen of aan het werk gaan. Wanneer zij op zoek gaan naar de eerste echte baan, hebben zij vaak nog geen realistisch beeld van hun toekomstperspectieven en de maatschappelijke context waarbinnen ze gaan functioneren. Door aandacht te besteden aan loopbaanoriëntatie probeert het onderwijs hun jongeren hiervan bewust te maken. In de praktijk blijkt hier echter geen structurele aandacht voor of ontbreekt het aan structuur en gepaste inhoud. Aan de hand van ervaringen van 30 scholen die werken met de methode Werken aan je Toekomst worden handvatten geboden voor een aansprekende en succesvolle aanpak van loopbaanoriëntatie. In deze workshop komen verschillende dilemma s van scholen aan bod. Daarnaast wordt ingegaan over mogelijkheden voor structuur voor loopbaanoriëntatie en de suggesties van scholen zelf om hier verder inhoud aan te geven.

5 Digitale middelen inzetten in de les: werkt dit? Rita de Vries, Noorderpoort In deze workshop leer je hoe je (met korte voorbereidingstijd) veel meer uit je les kunt halen. Alle leerlingen hebben inbreng, ook die leerlingen die verbaal minder aanwezig zijn! Juist doordat leerlingen actief bezig zijn wordt de leeropbrengst vergroot. We verkennen twee tools - Padlet: Hiermee kun je digitaal brainstormen en samenwerken. - Tricider: Hiermee kun je leerlingen ideeën laten bedenken. Vervolgens daar de voor- en nadelen van laten beschrijven. Uiteindelijk kunnen ze het beste idee kiezen. Aan het einde van de workshop denk je: Deze tools ga ik morgen in mijn les gebruiken! Effectuation Eric Datema De zaal ervaart dit bijzondere ondernemende leerproces. Het doel is dat studenten leren ondernemend te denken en te handelen, door te DOEN! Ook leren ze om te gaan met onzekerheid en risico. Het doel is niet dat er ondernemers ontstaan, maar dat studenten een ondernemende houding ontwikkelen (ondernemendheid). Op de Hanzehogeschool is de didactiek gebaseerd op de uitgangspunten van het onderzoek van Saras Sarasvathy ( Effectuation betekent dat in het onderwijs de persoon van de ondernemer centraal staat: - Wie ben je? (persoonlijkheid) - Wat kun je? (vaardigheden) - Wie ken je? (netwerk) - De affordable loss (wat kun je maximaal investeren in je onderneming, qua tijd, geld etc./ = risicomijding) De reden voor deze aanpak? Ondernemerschap begint met een ondernemende houding en uiteindelijk heeft iedereen die nodig, ongeacht of je verpleegkundige wordt, kunstenaar, accountant of ondernemer. Daarom is het belangrijk dat elke student de kans krijgt om zijn eigen ondernemendheid te ontdekken en te ontwikkelen. Eric Datema stelt duidelijke (en hardere) eisen aan de studenten. Hij stelt indringende vragen : Wat heb jij eraan gedaan om tot resultaat te komen, heb je voldoende mensen en de juiste mensen om hulp gevraagd? Waarom heb je dit niet gedaan? Het onderwijs, waarmee we willen bereiken dat studenten een ondernemende houding ontwikkelen (ondernemend leren) vraagt veel en vaak een andere houding van de docenten. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je uit je rol van docent stapt en kan variëren in rol tussen coach, mentor en trainer.

6 Onderwijs in ondernemendheid leert studenten denken in mogelijkheden en leert ze die mogelijkheden te realiseren. Soms wordt dat resultaat al in de minor zichtbaar. Het probleem van het ondernemend leren is de toetsing. Er zijn geen methoden om de ondernemende houding te meten. Immo geeft aan dat hij regelmatig een stevig robbertje bekvecht met studenten en reflecteert Soms zie je HET gebeuren en ontstaat er iets! Maar de SMART resultaten die in de management cultuur van tegenwoordig gevraagd worden, kunnen alleen maar met kunst & vliegwerk geleverd worden. Gelukkig zijn ondernemende docenten creatief en laten ze studenten ofwel een reflectieverslag opleveren of een essay over de kracht van hun concept, maar het mooiste resultaat speelt zich in de student zelf af en dat is moeilijk te meten. Bij de minor Da Vinci is ook een ondernemer betrokken. Belangrijk? Ja! als voorbeeld, maar ook omdat deze ondernemer, Winter- of zomerbanden, grip op de leerling Richard Gerding en Jacco de Weerd Leerlingen hebben grip nodig! Ze hebben behoefte en recht op een goed verhaal over het leren van kennis en vaardigheden. Welke factoren hebben daar invloed op? Hoe breng je dat in kaart? Hoe geef je inhoud aan een goede feedback en -feedforward. Hoe maken we de leerling meer eigenaar van zijn eigen leerresultaten? Welk (competentie)profiel hebben we nodig zodat de docent en de leerling grip krijgen op het leer- en ontwikkelproces? Tijdens deze workshop gaan we antwoorden geven op deze vragen.

7 Verloting na de workshops: Boek het Alternatief, weg met de afrekencultuur Na iedere workshopronde verloten wij diverse exemplaren van het boek Het Alternatief van René Kneyber en Jelmer Evers. Iedereen wil goed onderwijs. Toch lijkt er iets niet goed te gaan. Het onderwijs staat in een allesbehalve goed daglicht. Het alternatief onderzoekt hoe het anders kan. In plaats van te kijken naar resultaten moeten we gaan sturen op vakmanschap en vertrouwen, zo betogen de auteurs van deze bundel. Een boek voor iedereen met interesse in het onderwijs en een must voor docenten.

Programma onderwijsconferentie 27 maart Alfa-college Euroborg / Boumaboulevard Groningen

Programma onderwijsconferentie 27 maart Alfa-college Euroborg / Boumaboulevard Groningen Programma onderwijsconferentie 27 maart Alfa-college Euroborg / Boumaboulevard Groningen 14.30 uur Inloop met koffie, thee en petit fours van de bakkerij van het Alfa-college uit Hoogeveen. En muziek,

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Persoonlijke ontwikkeling Reflecteren BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 5 Inleiding en leerdoelen Reflectie is de weerkaatsing van licht in bijvoorbeeld een spiegel. Reflectie zoals je dat in deze opdracht zult leren is eigenlijk

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie In deze CMK-periode willen we innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld tot stand brengen. Deze trajecten krijgen vorm binnen de Leergemeenschappen

Nadere informatie

Kunst en cultuur in keuzedelen

Kunst en cultuur in keuzedelen ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO KEUZEDELEN Kunst en cultuur in keuzedelen Sinds de herziening in de kwalificatiestructuur van het mbo in augustus 2016 staan naast beroepsgerichte vakken ook keuzedelen

Nadere informatie

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan

Zeker van je Zaak op het mbo. 5 stappen. Stappenplan Zeker van je Zaak op het mbo Tijdens Zeker van je Zaak onderzoekt de student in vijf stappen waar zijn passie ligt en hoe hij vanuit die passie een eigen zaak start. Aan het einde van het programma weet

Nadere informatie

Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap

Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap Docententeam ontwikkelt zich als leergemeenschap Actie onderzoek naar invloedrijke factoren en interventies Voorstellen Voorzitter: Prof. dr. Elly de Bruijn Lector Beroepsonderwijs Faculteit Educatie Hogeschool

Nadere informatie

Opbrengsten studiereis

Opbrengsten studiereis Opbrengsten studiereis Finland 2013 Kwaliteitszorg met impact op de werkvloer Opzet Studiereis Centrale vraag: Hoe kunnen instellingen en teams kwaliteitszorg zo vormgeven dat dit een duurzaam effect heeft

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM

Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO. Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM Landelijke ontwikkeling professionalisering MBO Myriam Lieskamp beleidsmedewerker CNV Onderwijs Master HRM programma Nederland een kenniseconomie Leven lang leren Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Wat

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Vragenlijst Printversie Verantwoording 2017 Vernieuwenderwijs, Utrecht Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder voorafgaande

Nadere informatie

Competenties directeur Nije Gaast

Competenties directeur Nije Gaast Competenties directeur Nije Gaast De s voor directeuren van Nije Gaast zijn vertaald in vijf basiss. De beschrijving is gebaseerd op de schoolleiderscompententies die landelijk zijn vastgesteld en zijn

Nadere informatie

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl

alfa-college.nl drenthecollege.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl alfa-college.nl drenthecollege.nl mboterra.nl mensoaltinggroningen.nl noorderpoort.nl Inleiding Er zijn ontzettend veel opleidingen in het mbo, wat het moeilijk maakt om te kiezen. Om jou te helpen bij

Nadere informatie

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin

Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen. Vodo50. Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Voor Ondernemers Door Ondernemers in Groningen Vodo50 Groningen, september 2014 Martijn van der Tuin Aanleiding Nederland en Groningen moeten het voor de groei van de economie vooral hebben van actieve

Nadere informatie

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Hier vindt u de oogst van de ideeën op de vraag: Hoe kunnen we vanuit HR bijdragen aan het

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Evalueren en Beoordelen in het Leerproces Ellen Klatter - Cees Appel

Evalueren en Beoordelen in het Leerproces Ellen Klatter - Cees Appel Evalueren en Beoordelen in het Leerproces Ellen Klatter - Cees Appel Scholingsdag woensdag 14 juni 2006 Stichting Consortium PGO Evalueren/beoordelen Leerproces Competentiegericht onderwijs moet zijn ingevoerd

Nadere informatie

RESULTATEN. Saenstroom OPDC, Wormerveer april 2018

RESULTATEN. Saenstroom OPDC, Wormerveer april 2018 ! RESULTATEN Saenstroom OPDC, Wormerveer april! 1. ALGEMEEN 1.1. Inleiding Algemeen Het instrument Qschool is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur in kaart te brengen. Het

Nadere informatie

MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5. 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie

MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5. 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie MODULE 1 ZELFANALYSE WERKBOEK: STAP 5 1 Persoonlijke successen 2 SWOT analyse 3 Samenvatting & conclusie 1. Persoonlijke successen De eerste stap in je carrièrewijziging is je resultaten te herkennen of

Nadere informatie

V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren. dr Manon C.P. Ruijters MLD

V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren. dr Manon C.P. Ruijters MLD V&VN, 31 januari, Nunspeet Bij voorkeur leren dr Manon C.P. Ruijters MLD Bij voorkeur leren: Nieuwsgierig naar het leren van anderen 2 Jeetje zijn daar echt zoveel woorden voor nodig? pff, hoe eigenwijs

Nadere informatie

Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder

Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder Conferentie Kwaliteitsnetwerk mbo donderdag 5 oktober 2017 JORICK SCHEERENS EN MARIEKE GERVERS Ieder mbo een practoraat - weer een stap verder STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT Een korte geschiedenis

Nadere informatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie

Leergemeenschappen Cultuureducatie Leergemeenschappen Cultuureducatie De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK 2017-2020) maakt het onder andere mogelijk om innovatieve samenwerkingstrajecten tussen onderwijs en het culturele veld

Nadere informatie

Experimenteren met flexibiliseren

Experimenteren met flexibiliseren Experimenteren met flexibiliseren HORDELOPEN 8 november 2018 Marlies van Winkelhof Meike Moonen Het vaste onderwijsprogramma loslaten en leerroutes bieden die écht op maat van de student zijn? FLEXIBILISEREN

Nadere informatie

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College

Coaching van collega s de juiste blend. CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Coaching van collega s de juiste blend CVI - conferentie 2017 Kennisnet ROC Midden Nederland Deltion College Programma Van droom naar daad ofwel van ambitie naar implementatie 1. Agenda ICT Bekwaamheid

Nadere informatie

Minor Mediaondernemerschap. Semester 2 2013/2014

Minor Mediaondernemerschap. Semester 2 2013/2014 Minor Mediaondernemerschap Semester 2 2013/2014 Voorlichtingsbijeenkomst minorenmarkt 24 september 2013 Introductie : Eric de Boer (MIC Productions + coach minor) Docent marketing MMP e-mail: e.de.boer@hva.nl

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de 3 e klas HTL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het goed

Nadere informatie

Sales Inspiratiesessie Alphabet Sales Partners Kansen zien & benutten

Sales Inspiratiesessie Alphabet Sales Partners Kansen zien & benutten Sales Inspiratiesessie 2017 Alphabet Sales Partners Kansen zien & benutten Gevoel na afloop Na enkele weken Sales inspiratiesessie voor duurzaam effect Doelstelling 3 tips Voor meer impact en rendement

Nadere informatie

Ruimte voor Ontwikkeling

Ruimte voor Ontwikkeling hbo centres of expertise mbo centra voor innovatief vakmanschap Ruimte voor Ontwikkeling Bijlage 7 Overzicht governance varianten inrichting Centra Bijlage bij advies Commissie Van der Touw, juni 2013

Nadere informatie

1STE WERKAVOND. Werken met Talent in het Onderwijs

1STE WERKAVOND. Werken met Talent in het Onderwijs 1STE WERKAVOND Werken met Talent in het Onderwijs Leuven, 20 oktober 2010 SUCCESFACTOREN HERKENNING Je moet gezien worden in je talent. VRIJHEID EN VERTROUWEN Er moet een zekere vorm van vrijheid en vertrouwen

Nadere informatie

HAVO. presentatie door Bartha Moerkerk. docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo

HAVO. presentatie door Bartha Moerkerk. docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo HAVO presentatie door Bartha Moerkerk docent Bedrijfseconomie coach projecten havo & decaan havo 21 maart 2019 Ondernemend onderwijs op het HAVO van CSG Prins Maurits Havo leerling is praktisch ingesteld:

Nadere informatie

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet symposium Continu Verbeteren. Donderdag 31 oktober 2019 ETZ Elisabeth

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet symposium Continu Verbeteren. Donderdag 31 oktober 2019 ETZ Elisabeth Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet symposium Continu Verbeteren Donderdag 31 oktober 2019 ETZ Elisabeth PROGRAMMA Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet 09:00 10:00 uur Victor Mids, illusionist en arts (niet

Nadere informatie

Minor Creatieve Intelligentie

Minor Creatieve Intelligentie Minor Creatieve Intelligentie Het creëren van flow in je organisatie Faculteit Economie en Management Minor Creatieve Intelligentie Ontwikkel jezelf in relatie tot je vakgebied Verbredende minor toegankelijk

Nadere informatie

LEERPROCES VOOR KLEINE ZELFSTANDIGE RETAILERS

LEERPROCES VOOR KLEINE ZELFSTANDIGE RETAILERS 30 mei 2018 Gaby Eenschoten Futureproof Retail LEERPROCES VOOR KLEINE ZELFSTANDIGE RETAILERS Voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden, gebaseerd op hun persoonlijkheid. HOE HELPEN WE DE KLEINE,

Nadere informatie

Aanbod Cl!ck Jongeren Schooljaar 2019/2020

Aanbod Cl!ck Jongeren Schooljaar 2019/2020 Aanbod Cl!ck Jongeren Schooljaar 2019/2020 Elke school of opleiding heeft behoefte aan een aanpak om het verzuim onder de studenten terug te dringen of het leerklimaat te verbeteren. Het vinden van de

Nadere informatie

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen

Voorwoord. Nienke Meijer College van Bestuur Fontys Hogescholen 3 Voorwoord Goed onderwijs is een belangrijke voorwaarde voor jonge mensen om uiteindelijk een betekenisvolle en passende plek in de maatschappij te krijgen. Voor studenten met een autismespectrumstoornis

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020. CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 CvB 24-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap Center of Entrepreneurship Value050 Incubator Cube050 Hanze

Nadere informatie

Omgevingsscan. Celine Mansvelt. Top ondernemen

Omgevingsscan. Celine Mansvelt. Top ondernemen Omgevingsscan Celine Mansvelt Top ondernemen Mijn loopbaan carrière is ook niet altijd even makkelijk gegaan, van de middelbaar school afgestuurd worden, niet weten wat je leuk vind, geen hulp van buitenaf.

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Profielschets. Ondernemende school

Profielschets. Ondernemende school Profielschets Ondernemende school Scholen met Succes Postbus 3386 2001 DJ Haarlem www.scholenmetsucces.nl info@scholenmetsucces.nl tel: 023 534 11 58 fax: 023 534 59 00 1 Scholen met Succes Een school

Nadere informatie

STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT DE BEWEGING KRIJGT RICHTING

STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT DE BEWEGING KRIJGT RICHTING STICHTING IEDER MBO EEN PRACTORAAT DE BEWEGING KRIJGT RICHTING JORICK SCHEERENS ( @JORICKSCHEERENS ) // ZOEK HET UIT // DONDERDAG 31 JANUARI 2019 VRAGEN? Meer informatie, vragen, opmerkingen of aanvullende

Nadere informatie

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent

NTERVIEW. In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze. Doen waar je goed in bent NTERVIEW In Bedrijf.Bite Coaching, loopbaan & studiekeuze Doen waar je goed in bent Ieder mens moet regelmatig keuzes maken. Dat begint al met de keuze voor een bepaalde school, een studie of een opleiding.

Nadere informatie

De kracht van kennis.

De kracht van kennis. De kracht van kennis. HU BIJEENKOMST INTERNATIONALE ORIËNTATIE EN ACCREDITATIE Ruud van der Herberg Inge van der Hoorn 2 november 2017 Inhoudsopgave Het hoe Een Libelle testje SWOT analyse Het waartoe

Nadere informatie

Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier.

Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Coachhulp Reacties kunt u geven via het feedbackformulier. Datum gegenereerd: 28-4-2019 08:45:51 Inhoudsopgave Inleiding... 3 G... 4 R... 5 O... 6 W... 7 2 Inleiding Deze app betreft een handig coachmodel

Nadere informatie

User Centered Design. Personas ontwikkelen

User Centered Design. Personas ontwikkelen User Centered Design Personas ontwikkelen Persona: Wat is een persona? Een model gebaseerd op realistisch gedrag, motivatie, houding, vaardigheden en behoeften Gefilterd uit het observeren van echte mensen.

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Uitgelezen kans voor samenwerking tussen mbo en lerarenopleiding!

Uitgelezen kans voor samenwerking tussen mbo en lerarenopleiding! Congresbijdrage symposium Velon-conferentie, 11 maart 2013 Meesterschap en vakmanschap van mbo-docenten. Uitgelezen kans voor samenwerking tussen mbo en lerarenopleiding! 1. Samenvatting, context symposium

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT

Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT Bruggen Bouwen tussen onderwijs en ICT Bruggen bouwen Aanleiding Onderzoek Succesfactoren Publicatie Pilots Masterclass Peergang Aanleiding Dik op orde Voorzieningen Connectiviteit Centrale ict-service

Nadere informatie

Professionaliseren loont! Jacob Poortstra, Cesar Trijselaar en Mieke van Keulen

Professionaliseren loont! Jacob Poortstra, Cesar Trijselaar en Mieke van Keulen Professionaliseren loont! Jacob Poortstra, Cesar Trijselaar en Mieke van Keulen Digitalisering van de maatschappij Gevolgen voor het onderwijs: Studenten voorbereiden op onze gedigitaliseerde samenleving.

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF

HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF HET CONCEPT WAT JE SCHRIJFT BEN JE ZELF Inleiding Het boek Wat je schrijft ben je zelf (WJSBJZ) is een werkboek. Het bestaat uit 33 levensvragen met bijbehorende opdracht. Bij elke vraag is er schrijfruimte

Nadere informatie

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen AANLEIDING De creatieve industrie is een sector die de economische en culturele waarde van betekenis centraal stelt en exploiteert. Deze

Nadere informatie

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS

Ik ben tevreden met deze workshop als 20/04/2018 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? 21ST CENTURY SKILLS COACHING: DE VAARDIGHEDEN VAN DE COACH EN DE ROL VAN DE DOCENT ALS COACH IN PROJECTWERK Anneleen Andries Yoko Theunis 1 KENNISMAKING: WIE BEN IK JIJ? Ik ben Ik ben tevreden met deze workshop als 2 21ST

Nadere informatie

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant freelance onderzoeker Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem Hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING 2 www.dalton.nl 3 DALTON IS AN INFLUENCE, A WAY OF LIFE Helen Huss Parkhurst (January 3, 1887 June 1, 1973) 4 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling betrokkenheid van

Nadere informatie

De mentor als coach. Piet BUYSE

De mentor als coach. Piet BUYSE De mentor als coach Piet BUYSE De mentor als coach Sessie 3 + 4: Hoe kan ik coachen? 07 11 2017 3 Hoe liep dat? Wie kon jij ondertussen coachen? Wat is coachen voor jou? 4 COACHING Bij coaching gaat het

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

Werkplekbezoek Bouwen en Wonen - PTH

Werkplekbezoek Bouwen en Wonen - PTH Werkplekbezoek Bouwen en Wonen - PTH Student : Teus van Toorn BW 4 Fontys contactdocent (FCD) : Theo Dumoulin Datum werkplekbezoek : 25 maart 2015 10:15-11:45 uur Werkplek : ROC Da Vinci SchildersCool

Nadere informatie

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan

Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Lef L Up! Voor een zelfverzekerde stap in je loopbaan Automatisering en robotisering zorgen voor een steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. Met

Nadere informatie

Creatief vermogen & kritisch denken ontwikkelen: aan de slag met lessen en rubrics. Marieke Buisman, Liselotte van Loon & Marianne Boogaard

Creatief vermogen & kritisch denken ontwikkelen: aan de slag met lessen en rubrics. Marieke Buisman, Liselotte van Loon & Marianne Boogaard Creatief vermogen & kritisch denken ontwikkelen: aan de slag met lessen en rubrics Marieke Buisman, Liselotte van Loon & Marianne Boogaard Inhoud 1 Opzet van het project 2 Praktische toolkit voor docenten

Nadere informatie

Hoe is de training Waarde-vol Werkbegeleiden opgebouwd?

Hoe is de training Waarde-vol Werkbegeleiden opgebouwd? Waarde-vol werkbegeleiden Een training voor praktijkopleiders Waarde-vol werkbegeleiden, hoe doe je dat? Nicolien van Halem verzorgt drie train-detrainer-bijeenkomsten over dit onderwerp, bedoeld voor

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELING & DTT

SCHOOLONTWIKKELING & DTT SCHOOLONTWIKKELING & DTT Jeroen Spek & Jacob Raap 9 december 2015 WERKGROEP SCHOOLONTWIKKELING EN DTT Algemene inleiding Praktijkvoorbeeld Bespreken dillema s met stellingen Delen uitkomsten bespreking

Nadere informatie

Smartphone of tablet? Open de browser en ga naar:

Smartphone of tablet? Open de browser en ga naar: Smartphone of tablet? Open de browser en ga naar: http://etc.ch/vkrr Toetsen van de Toekomst Saskia Wools manager prototyping, Cito Agenda Onderwijs 2032 Hoger Onderwijs in 2032 Q&A Smartphone of tablet?

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Het huidige jaarplan van de Delta (BRIN 19 ML) is mede gebaseerd op het strategisch beleidsplan 2013-2018 van stichting Proo.

Het huidige jaarplan van de Delta (BRIN 19 ML) is mede gebaseerd op het strategisch beleidsplan 2013-2018 van stichting Proo. Jaarplan 2015-2016 OBS de Delta VOORWOORD Omdat elk kind telt en groeit met plezier ; dat is de titel van het strategisch beleidsplan 2013-2018 van onze Stichting Proo. Met die titel dagen wij onszelf

Nadere informatie

Netwerk. 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur

Netwerk. 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur WELKOM Netwerk 12-4-2013 10.00 uur tot 16.30 uur Door Andrew David (H4 organisatie training advies) i.s.m. HAN Centrum voor Ondernemerschap FNV Zelfstandigen Andrew David Dynamisch Zelfstandig Communicatieve

Nadere informatie

Onderzoek op het Da Vinci College

Onderzoek op het Da Vinci College Onderzoek op het Da Vinci College Toekomstgericht Onderwijs (NRO) Mira Regensburg William Vletter Docent-onderzoekers (met coördinerende taak) Plan Do Check - Act M We volgen bovenstaande cyclus om verslag

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Training mobiliteitscoach

Training mobiliteitscoach Training mobiliteitscoach Inleiding Dit project is gefinancierd met steun van de Europese Commissie. Deze publicatie geeft alleen de visie van de auteur weer. De Commissie kan niet verantwoordelijk worden

Nadere informatie

Door invloed te hebben op de onderwijskwaliteit, leer ik beter, aldus een student uit Noorwegen

Door invloed te hebben op de onderwijskwaliteit, leer ik beter, aldus een student uit Noorwegen Studentbetrokkenheid bij onderwijskwaliteit, een mes dat aan twee kanten snijdt December 2017 Auteur: Marloes van Bussel (NCP EQAVET) Door betrokken te zijn bij onderwijskwaliteit behalen studenten betere

Nadere informatie

NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING www.dalton.nl Bezuidenhoutseweg 251-253 2594 AM Den Haag T. 070-331 52 81 E. bestuursbureau@dalton.nl www.dalton.nl 1 2 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling DALTON

Nadere informatie

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn

Post HBO opleiding Management in Zorg en Welzijn Zorg en Welzijn Algemeen De post-hbo opleiding Management in Zorg en Welzijn is een opleiding van 1,5 jaar voor mensen met een afgeronde hbo-opleiding die werkzaam zijn in de sector zorg en welzijn en

Nadere informatie

Ik tel tot 10! Volgens Bartjens Studentendag vrijdag 15 april 2016. Rekendag voor Pabo-studenten Thema: Ik tel tot 10!

Ik tel tot 10! Volgens Bartjens Studentendag vrijdag 15 april 2016. Rekendag voor Pabo-studenten Thema: Ik tel tot 10! Volgens Bartjens Studentendag vrijdag 15 april 2016 Ik tel tot 10! Wat: Rekendag voor Pabo-studenten Thema: Ik tel tot 10! Plaats: CPS, Amersfoort (8 min. lopen vanaf NS Amersfoort-Schothorst) Wanneer:

Nadere informatie

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo. Geldig vanaf 1 augustus 2013. Crebonr.

Keuzedeel mbo. Voorbereiding hbo. behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo. Geldig vanaf 1 augustus 2013. Crebonr. Keuzedeel mbo Voorbereiding hbo behorend bij één of meerdere kwalificatiedossiers mbo Geldig vanaf 1 augustus 2013 Crebonr. Vastgesteld Penvoerder: Ontwikkeld door: 2 van 7 1. Algemene informatie D1: Voorbereiding

Nadere informatie

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES

DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES DURVEN ZIEN ERVAREN DELEN HET CREATIEF PROCES IN 5 DISCIPLINES WENSEN / VERWACHTINGEN Deel met je buurman/buurvrouw Wie ben je? Waar kom je vandaan? Wat kom je halen? Wat wil je delen? WENSEN / VERWACHTINGEN

Nadere informatie

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1

Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 Hoeveel kost het schoolreisje? Groep 5 rekenen 1 De leerlingen gaan in groepjes aan de slag om uit te rekenen hoeveel een schoolreisje kost. Ze gebruiken hierbij een computer om prijzen op te kunnen zoeken

Nadere informatie

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING

IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING IDee NEDERLANDSE DALTON VERENIGING 1 1 www.dalton.nl 2 21/01/2018 19:29 3 3 DALTON IS AN INFLUENCE, A WAY OF LIFE Helen Parkhurst (8 maart 1886-1 juni 1973) 4 eigenaarschap persoonlijke ontwikkeling betrokkenheid

Nadere informatie

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14

Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 10/03/2017 Nulmeting DNA-onderwijs Totaal aantal vragen: 14 De meeste juiste antwoorden: #0 Minste Juiste antwoorden: #0 1. Hoe kijk jij naar je leerlingen? Kinderen zijn enthousiast, willen graag leren,

Nadere informatie

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking

Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Teambespreking Innovatie, valorisatie en ondernemerschap 2020 Teambespreking 31-08-2015 Innovatie, valorisatie en ondernemerschap Bestaand Kenniscentrum Ondernemerschap USE2015 Center of Entrepreneurship Value050 Startup

Nadere informatie

Ja, ik wil graag leren hoe ik ondernemend onderwijs binnen mijn school kan vormgeven! ATOR Opleidingen

Ja, ik wil graag leren hoe ik ondernemend onderwijs binnen mijn school kan vormgeven! ATOR Opleidingen Ja, ik wil graag leren hoe ik ondernemend onderwijs binnen mijn school kan vormgeven! Grijp de Buitenkans: een zwarte zwaan www.grijpdebuitenkans.nl Ondernemend onderwijs? Ondernemend onderwijs is NIET

Nadere informatie

Listen to the colour of your dreams.

Listen to the colour of your dreams. Listen to the colour of your dreams. The Beatles 58 RSG SLINGERBOS LEVANT IN HARDERWIJK: GEPERSONALISEERD LEREN 59 We zijn de brug aan het bouwen, terwijl we eroverheen lopen. Naam: RSG Slingerbos Levant

Nadere informatie

Meisjes en jongens, dames en heren,

Meisjes en jongens, dames en heren, Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar 2011-2012, Noorderpoort VMBO Groningen-Zuid/Zernike College, 15 september 2011 Meisjes en jongens, dames en heren, Het woord

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld

APQ-vragenlijst 28 maart Bea Voorbeeld APQ-vragenlijst 28 maart 2018 Bea Voorbeeld Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

GROEI UIT TOT WIE JE WIL ZIJN

GROEI UIT TOT WIE JE WIL ZIJN GROEI UIT TOT WIE JE WIL ZIJN TESSENDERLANDT.NL Tessenderlandt - mavo en voorbereidend mbo Van Riebeecklaan 2, 4818 EB Breda t 076 521 93 52 e info@tessenderlandt.nl TESSENDERLANDT mavo en voorbereidend

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Sensoren en maatschappij

Sensoren en maatschappij PROJECT Sensoren en maatschappij Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Het beroep 3 De organisatie 4 Begeleiding 5 Beoordeling en evaluatie [1] PROJECT Sensoren en maatschappij [Technasium]

Nadere informatie

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs

Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs VELON/VELOV CONFERENTIE Brussel, 4-5 februari 2016 Omgaan met Bumpy Moments in de context van Technisch Beroepsonderwijs Fontys Hogescholen, Eindhoven Dr. E. Klatter, Dr. K. Vloet, Dr. S. Janssen & MEd

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

Onze visie. Onze pijlers

Onze visie. Onze pijlers Koersplan 2018 2021 pagina 2 van 6 Dit is het koersplan van Kbs Kievitsloop voor de beleidsperiode 2018-2022. In dit koersplan nemen wij u graag mee in onze visie op onderwijs, hoe we hier vorm en inhoud

Nadere informatie

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen

Rijn IJssel Theater. TOELATING Wettelijke toelatingseisen diploma of bewijsstuk Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25472 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Kazerneplein, Arnhem; Thorbeckestraat, Arnhem Een intakegesprek is altijd

Nadere informatie

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen.

Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. 2 Inleiding Aan de leerlingen van de VMBO derde klas TL, Dit jaar moet je een keuze gaan maken voor de vakken, waarin je volgend jaar examen in gaat doen. Om tot een weloverwogen keuze te komen, is het

Nadere informatie

Ivo Mijland en Petra Nijdam

Ivo Mijland en Petra Nijdam Inleiding 7 De hele schooldag lang communiceren docenten en leerlingen met elkaar. Non-verbaal en verbaal, in de klas en buiten de klas. Vaak is die communicatie niet gepland. Maar soms gaat de docent

Nadere informatie

Stichting Ieder mbo een practoraat

Stichting Ieder mbo een practoraat Jaarverslag 2016 Verslag van de realisatie van de activiteiten Stichting Ieder mbo een practoraat Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de Stichting Ieder mbo een practoraat. In dit jaarverslag staat wie

Nadere informatie

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching

KRACHT IN BEELD. Professionalisering met Video Coaching KRACHT IN BEELD Professionalisering met Video Coaching Geelen Communicatie organiseert in samenwerking met de ROC-Academie Midden Nederland de conferentie Kracht in Beeld Video is een krachtig reflectiemiddel,

Nadere informatie