De 17 gemeenten zijn gezamenlijk eigenaar van de service organisatie. In de praktijk is dat dus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De 17 gemeenten zijn gezamenlijk eigenaar van de service organisatie. In de praktijk is dat dus"

Transcriptie

1 Antwoorden 11.2 Service Organisatie (SO) Zorg voor de jeugd Wie is de bestuurlijk verantwoordelijk voor de SO? De 17 gemeenten zijn gezamenlijk eigenaar van de service organisatie. In de praktijk is dat dus gedelegeerd aan DB/AB van de GR Dienst Gezondheid en Jeugd. Voor regionale taken werkt de serviceorganisatie in opdracht van het DB/AB en voor lokale taken werkt de SO in opdracht van de gemeente zelf. Wie is nu woordvoerder bij een familiedrama/incident? De lokale wethouder is altijd politiek eindverantwoordelijk voor incidenten rondom gezinnen uit zijn of haar gemeenten. Als er sprake is van regionaal georganiseerde vormen van zorg rondom het gezin, zal de voorzitter van het DB en de directeur van de serviceorganisatie gezamenlijk met de lokale wethouder de woordvoering op zich nemen. Daarnaast spelen ook de inspecties een rol. Zorgpartijen zijn aanspreekbaar wanneer zij hun werk niet goed gedaan hebben.

2 Aanleiding: De Dienst Gezondheid & Jeugd heeft recentelijk een veelvoud aan veranderingen ondergaan. Dat maakt dat de dienst kwetsbaar. Financieel zijn de zaken nog niet op orde. Er ligt een bezuinigingsopdracht. Omdat ik me afvraag in hoeverre de dienst in staat is om de nieuwe opdracht van uitvoeringsorganisatie adequaat en effectief te realiseren heb ik een aantal punten onder elkaar gezet. Hiermee wil ik de besluitvorming van de VVD fractie, over het opzetten van een serviceorganisatie, onderbouwen. Historie: Tot halverwege 2012 waren JGZ 0 4 en JGZ 4 19 gescheiden. JGZ 0 4 jaar werd aangeboden door Careyn en JGZ 4 19 door de GGD. De gemeente kreeg hiervoor een brede doeluitkering, financierde daaruit beide instellingen. Beide instellingen maakten eigen beleid en communiceerden daarover rechtstreeks met de gemeente. Huidige gang van zaken: Goede zaak dat de knip tussen JGZ 0 4 en 4 19 jaar er uit is. Besloten is om JGZ 0 19 jaar te gunnen aan Careyn en Rivas (beide instellingen voor thuiszorg). Bij de gunning is besloten dat de nieuw op te richten Dienst voor Gezondheid en Jeugd (oude GGD) een aantal taken van de gemeenten overneemt. Hiermee communiceren de instellingen die JGZ leveren niet langer rechtstreeks met de gemeenten maar met de dienst Gezondheidszorg en Jeugd. Dat betekent dat de financiële middelen naar de dienst G&J gaan, die bekostigd de JGZ. De JGZ legt verantwoording af aan de dienst G&J en de dienst G&J legt verantwoording af aan de gemeente. Beleid zoals recentelijk het extra consult adolescenten en prenatale zorg wordt opgesteld door de dienst G&J en uitgevoerd door Careyn en Rivas. Conclusie de knip tussen JGZ 0 4 en JGZ 4 19 is vervangen door een knip tussen beleid en uitvoering. Deze knip tussen uitvoering en beleid kan belemmerend werken bij de decentralisatie: Het CJG is de spin in het web van de gebiedsgebonden basisvoorzieningen Het CJG krijgt alle vragen binnen die niet beantwoord kunnen worden vanuit de basisvoorzieningen De CJG functies maken onderdeel uit van het jeugdteam Het CJG heeft in de Hoeksche Waard een bereik van 96 tot 99 % van alle 0 tot 19 jarigen Vanuit het CJG is er een directe verbinding met de specialistische zorg Het jeugdteam vervult een belangrijke rol in het op en afschalen van zorg Het jeugdteam heeft budgetverantwoordelijkheid voor de te leveren zorg in een gebied Het jeugdteam haalt zorg uit de zorgmarkt erbij etc. Gezien deze taken en verantwoordelijkheden is snel schakelen, snel kunnen interveniëren noodzakelijk. Daarvoor zijn de juiste middelen en bevoegdheden nodig. Met de knip tussen beleid en uitvoering is niet duidelijk wie voor wat verantwoordelijk is en wie dus aanspreekbaar is als het mis gaat. Is de Dienst G&J verantwoordelijk en aanspreekbaar voor budgettekorten, te late doorverwijzingen, etc? Kan het zijn dat de nieuwe service organisatie die verantwoordelijkheid krijgt of ligt die bij een van de wethouder van een van de 17 gemeenten?

3 De 17 gemeenten zijn gezamenlijk eigenaar van de service organisatie. In de praktijk is dat dus gedelegeerd aan DB/AB van de GR Dienst Gezondheid en Jeugd. Voor regionale taken werkt de serviceorganisatie in opdracht van het DB/AB en voor lokale taken werkt de SO in opdracht van de gemeente zelf. De gemeente is opdrachtgever aan de serviceorganisatie. Je hebt als gemeente een contract met de serviceorganisatie over de inzet van het jeugdteam en een gemeenschappelijk contract voor de regionale taken (o.a. specialistische interventies, AMHK, JB/JR). De contractuele relatie loopt formeel dus van de gemeente via de serviceorganisatie naar het Jeugdteam. In de praktijk zullen de drie partijen regelmatig met zijn drieën om de tafel zitten om de kwalitatieve en kwantitatieve resultaten van het jeugdteam te bespreken. Waarbij de SO richting het jeugdteam faciliterende en kaderstellende rol heeft. Welke verantwoordelijkheden hebben de SO en de gemeente t.a.v. budgetbeheersing? De SO zorgt in opdracht van de gemeente voor de actuele informatie over de resultaten en budgetuitputting van het Jeugdteam. Gemeente, SO en Jeugdteam zitten met regelmaat om de resultaten en budgetuitputting te bespreken. Alle details over wie wanneer en waar voor verantwoordelijk is, worden de komende maanden verder uitgewerkt. Overweging: Halverwege vorig jaar gaf de dienst G&J een presentatie in het gemeentehuis van Korendijk waar alle raadsleden uit de Hoeksche Waard voor uitgenodigd zijn geweest. Van de presentatie herinner ik me nog hoe trots de medewerkers van de dienst G&J zijn op hun unieke positie in Nederland omdat die uniciteit zou leiden tot een hogere kwaliteit van de dienstverlening. Is dat ook zo en wat zijn hiervan de meerkosten?deze vraag is niet beantwoord. Deze vraag kan ik ook niet beantwoorden. De nieuwe uitvoeringsorganisatie Vraag: 1. Waarom is gekozen voor een serviceorganisatie en niet voor een bedrijfsbureau? Er moet niet alleen seq ingekocht worden. Er liggen ook taken op het gebied van monitoring, budgetbeheersing etc. Dit kan niet geleverd worden door een bedrijfsbureau. 2. Welke onderbouwing is er voor de ,00 voor het opzetten van een serviceorganisatie? Het gaat hier om een budget dat de komende maanden nodig is om op te starten, totdat er een goed onderbouwd plan licht en we hiermee naar de raden terug kunnen voor de verdere opzet in Het gaat in grote lijnen om de volgende bedragen:

4 (Kleine geldstroom) Kosten Incidenteel projectorganisatie bedrijfsvoering ,- informatisering ,- infrastructuur en systemen ,- Onvoorzien ,- totaal ,- In het raadsvoorstel en de bijlage (startnotitie inrichting serviceorganisatie) zijn financiële overzichten opgenomen. 3. Waarom nu besluiten om per direct alle ICT systemen met elkaar te verbinden voor een gezamenlijke management rapportage? We willen er niet voor kiezen om 1 nieuw systeem te gaan maken, dat is qua tijd en investering niet haalbaar. Daarnaast is het ook niet haalbaar om per 2015 iedereen op 1 nieuw systeem over te laten gaan. Er bestaat nu niet zo n systeem. Daarom moet er gezocht worden naar slimme verbindingen tussen systemen. Organisaties kunnen dan vanuit hun eigen systeem informatie aanleveren (voorkomt bureaucratie en extra werklast), maar de serviceorganisatie moet deze informatie wel met elkaar kunnen vergelijken. OP het niveau van de serviceorgansiatie worden dan ook de ictverbindingen gelegd wordt een overgangsjaar waarin bestaande contracten doorlopen. In 2016 is er meer keuze vrijheid. Dus waarom die haast en waarom, zonder alle systemen te kennen al één nieuw systeem inrichten. Alle instellingen die betrokken zijn hebben hun eigen ICT systemen en kunnen daarmee cyclisch gegevens verstrekken aan het servicebureau. Careyn en Rivas implementeren in 2014 het elektronisch kinddossier en zijn in staat om daarmee cyclisch alle benodigde gegevens aan de serviceorganisatie te verstrekken. De VVD wil niet meer investeren dan dat het Rijk beschikbaar stelt. Dat betekent voor het inrichten van de uitvoeringsorganisatie dat het budget beperkt blijft tot ,00 tot aan Pas als blijkt dat hier budget voor beschikbaar komt kan de volgende stap gezet worden. Hiermee houden we vast aan de gestelde randvoorwaarde om de uitvoeringskosten te dekken uit de middelen vanuit de Rijksoverheid. In 2014 zullen we naast de opbouw van de organisatie ook moeten beginnen met inkopen. Ongeacht of het rijk ons hier geld voor geeft, we moeten dit doen om onze taak uit te kunnen voeren. Zoals al eerder afgesproken in de bestuursopdracht zhz is de Algemene randvoorwaarde bij de invoering van de Jeugdwet dat de kosten van de uitvoering van de nieuwe taken (inclusief de kosten van het oprichten en exploiteren van de uitvoeringsorganisatie) worden gedekt uit de van het rijk te ontvangen uitvoeringsmiddelen.. De kosten van het oprichten en exploiteren van de uitvoeringsorganisatie worden ingepast in de begroting van de serviceorganisatie. Zodra meer inzicht bestaat in de rijksmiddelen en de begroting van de serviceorganisatie kan definitief worden beoordeeld of dit uitgangspunt concreet haalbaar is. Tot dat moment worden de kosten feitelijk door

5 de gemeente voorgefinancierd en worden deze kosten later verrekend met de gemeentelijke bijdrage in de structurele kosten van de serviceorganisatie We doen wat moet gebeuren, maar wel vanuit het principe dat we binnen het budget van rijksmiddelen gaan blijven. Wat betreft de structurele kosten wil de VVD ook vasthouden aan de gestelde randvoorwaarden. Uit allerlei eerdere stukken blijkt dat voor inkoop monitoring etc. 2% van het totale budget gereserveerd kan worden. Stel dat we geen 119 miljoen krijgen maar slechts 94 miljoen waar het naar uitziet dan moeten ook de structurele kosten omlaag, 1,8 miljoen in plaats van 2 miljoen. Resumerend: duidelijkheid over de verschillende verantwoordelijkheden, deze helder definiëren middelen en bevoegdheden naar het CJG geen serviceorganisatie maar een dienstverlenend bedrijfsbureau geen budget voor het opzetten van een projectorganisatie zolang niet duidelijk is welke dekking er komt voor de uitgaven. Marijke Boorsma

Raadsvoorstel Serviceorganisatie Jeugdhulp

Raadsvoorstel Serviceorganisatie Jeugdhulp Raadsvoorstel Serviceorganisatie Jeugdhulp Samenvatting en gevraagde beslissing Met dit raadsvoorstel vragen wij uw instemming voor de schaal waarop we een uitvoeringsorganisatie voor jeugdhulp willen

Nadere informatie

Dordrecht Retouradres: Postbus 8 Aan 3300 AA DORDRECHT Gemeenschappelijke Regeling Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid t.a.v. het Algemeen Bes

Dordrecht Retouradres: Postbus 8 Aan 3300 AA DORDRECHT Gemeenschappelijke Regeling Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid t.a.v. het Algemeen Bes Dordrecht Retouradres: Postbus 8 Aan 3300 AA DORDRECHT Gemeenschappelijke Regeling Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid-Holland Zuid t.a.v. het Algemeen Bestuur Postbus 166 3300 AD DORDRECHT Raadsgriffie Spuiboulevard

Nadere informatie

Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker

Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid. Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker Toelichting op Serviceorganisatie Jeugd Zuid-Holland Zuid Gorinchem, 3 juni 2014 Friso van Abbema - kwartiermaker We organiseren de Jeugdhulp regionaal met 17 gemeenten: Opgaven groot Inhoudelijk complex

Nadere informatie

Zorgverleners AMHK. werking keten. Voorlichting. Voorwaarden uitv. JB/JR. Voorwaarden. uitvoering. uitvoering. Voorwaarden. Doorverwijzen.

Zorgverleners AMHK. werking keten. Voorlichting. Voorwaarden uitv. JB/JR. Voorwaarden. uitvoering. uitvoering. Voorwaarden. Doorverwijzen. LEESWIJZER 1 KETENPROCES JEUGDHULP ZUID-HOLLAND ZUID Gemeenten SO Jeugd ZHZ Sturing Adm.afh. Zorgverleners AMHK TOEGANG Justitiële keten JGZ / CJG Huisartsen Jeugdteam/ Sociaal Wijkteam Client Ketenproces

Nadere informatie

BIJDRAGEVERORDENING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DIENST GEZONDHEID & JEUGD ZUID HOLLAND ZUID

BIJDRAGEVERORDENING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DIENST GEZONDHEID & JEUGD ZUID HOLLAND ZUID BIJDRAGEVERORDENING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING DIENST GEZONDHEID & JEUGD ZUID HOLLAND ZUID Besluit van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Dienst Gezondheid & Jeugd Zuid Holland Zuid

Nadere informatie

B E S L U I T E N L I J S T C O L L E G E V A N B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S V A N B I N N E N M A A S

B E S L U I T E N L I J S T C O L L E G E V A N B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S V A N B I N N E N M A A S B E S L U I T E N L I J S T C O L L E G E V A N B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S V A N B I N N E N M A A S Datum 24 december 2013 Openbaar Burgemeester Secretaris Wethouder Wethouder wethouder

Nadere informatie

Investeringsplan 2015 Krachtig Noordoostpolder

Investeringsplan 2015 Krachtig Noordoostpolder Investeringsplan 2015 Krachtig Noordoostpolder Gemaakt Genop 10/29/2014 12:17:00 PM Gemeente Noordoostpolder 29 oktober 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 1.1. Achtergrond... 3 1.2.

Nadere informatie

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering?

1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 1. Waarom is het een goed idee om als gemeenten samen op te trekken op het terrein van de uitvoering? 2. Waarom zijn standaard basisprocessen Meerdere redenen, de belangrijkste: - Juist door digitalisering

Nadere informatie

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid

Jeugdhulp. Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdhulp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Jeugdgezondheidszorg gemeentelijke opgroei- en opvoedondersteuning. Gesloten jeugdzorg Provinciale jeugdzorg Jeugdbescherming jeugdreclassering Jeugd - ggz

Nadere informatie

memo Startnotitie inrichten serviceorganisatie

memo Startnotitie inrichten serviceorganisatie memo Startnotitie inrichten serviceorganisatie Achtergrond en aanleiding De gemeenten in de Regio Zuid-Holland Zuidhebben de intentie uitgesprokenin gezamenlijkheid werk te gaan maken van de inbedding

Nadere informatie

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario.

1. Aan de GGD Regio Nijmegen berichten dat wij instemmen met de keuze voor invoering van het Elektronisch kinddossier volgens het basisscenario. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 3 december 2008 / 196/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 1 december 2008 Onderwerp Plan van aanpak EKD Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn /

Nadere informatie

Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders peuterspeelzaalwerk 2016 en verder

Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders peuterspeelzaalwerk 2016 en verder Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 19 februari 2015 BIJLAGE Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders peuterspeelzaalwerk 2016 en verder beantwoording raadsvragen REGISTRATIENUMMER GEM

Nadere informatie

Bijlage 3 Risico inventarisatie

Bijlage 3 Risico inventarisatie Bijlage 3 Risico inventarisatie Bijlage 3: Risico inventarisatie In deze bijlage treft u een eerste interne inventarisatie aan van financiële en politieke risico s die we als gemeente lopen als gevolg

Nadere informatie

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014

Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Zaaknummer: 00384933 Onderwerp: bijdrage regionale voorbereiding transitie Jeugdzorg Hart van Brabant 2014 Collegevoorstel Inleiding Op 1 januari 2015 gaat de regie van de jeugdzorg over naar de gemeenten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141

RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141 RAADSVOORSTEL (via commissie) BIJ ZAAKNUMMER: AST/2014/009141 COMMISSIE Burgers op 13 oktober 2014 Onderwerp: Voorstel over Beleidsplan jeugdhulp in de Peelregio 2015-2016 en de verordening jeugdhulp peelgemeente

Nadere informatie

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark

Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 De Gemeenteraad Verzenddatum: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Zaaknummer: 1395048 Agendanummer: Datum raadsvergadering: 11-05-2015 Aan: De Gemeenteraad Verzenddatum: Betreft: Voorbereidingskrediet Jeugdspeelpark Inleiding In het kader van het coalitieprogramma van

Nadere informatie

Transitie en transformatie jeugdzorg

Transitie en transformatie jeugdzorg Transitie en transformatie jeugdzorg Financiële kaders Jeugdzorg 2015 Gemeenteraad Leusden 3 juli 2014 Het spelersveld Om welke zorg gaat het? Preventie Generalistische ondersteuning Specialistische voorzieningen

Nadere informatie

In deze korte notitie wordt een reactie gegeven op de ingebrachte wensen en bedenkingen (bijlage 2)

In deze korte notitie wordt een reactie gegeven op de ingebrachte wensen en bedenkingen (bijlage 2) Aan: Gemeenteraden / colleges gemeenten Noord-Holland Noord Van: dagelijks bestuur GGD Hollands Noorden Datum: 25 augustus 2018 (DB 5 september 2018) Onderwerp: Wensen en bedenkingen Inleiding In de periode

Nadere informatie

Business case Slim Samenwerken

Business case Slim Samenwerken Business case Slim Samenwerken 13 oktober 2011 Daniël Huisman D.Huisman@Berenschot.nl 1 Inhoud presentatie Ervaring Berenschot met slim samenwerken en business cases Valkuilen bij samenwerkingstrajecten

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin. NWN gemeenten

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin. NWN gemeenten Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin NWN gemeenten 4 december 2008 Opstellers: Sevgi Tunali Bianca de Ruiter Thea Rietveld Frits Knijff Frans de Clercq Partijen, a. Gemeente Maassluis, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs

Aan de Raad. Made, 18 maart 2010. onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Aan de Raad Made, 18 maart 2010 Raadsvergadering: 15 april 2010 Nummer raadsnota: 19 Onderwerp: onderzoek naar verzelfstandiging openbaar onderwijs Portefeuillehouder: Bijlagen: Ter inzage: Drs. J. Krook

Nadere informatie

Algemeen Bestuur Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015

Algemeen Bestuur Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 Algemeen Bestuur Jeugdhulp Rijnmond 23 april 2015 Te volgen procedure kaderbrief 2016 23 april instemming AB met kaderbrief, verzending aan de gemeenteraden. tot 15 juni opmerkingen en suggesties van raden

Nadere informatie

Deelsessie Regionaal inkoopbureau

Deelsessie Regionaal inkoopbureau Deelsessie Regionaal inkoopbureau Delft, 15 juli 2014 Regionaal Inkoopbureau Ron Hoeben Strategisch adviseur Ine Lansu Controller Wat doet het regionaal inkoopbureau Taken Aangaan en beëindigen contracten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening. Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71

RAADSVOORSTEL. B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening. Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71 RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: Naam programma +onderdeel: Bestuur en Dienstverlening Onderwerp: Ontwerpbegroting 2014 Servicepunt71 Aanleiding: In de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Wat willen we gaan doen? Onderzoeksprogramma

Wat willen we gaan doen? Onderzoeksprogramma Wat willen we gaan doen? Onderzoeksprogramma 2018 2020 De weg naar ons onderzoeksprogramma Najaar 2017, begin 2018 gesprek met bijna alle fracties Mei 2018, presentatie aan de nieuwe raad met als afsluiting

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/53

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/53 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 23-9-2014 Nummer voorstel: 2014/53 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 12 Onderwerp:

Nadere informatie

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten

Raadsvergadering. Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) 2016 inclusief eigen frictiekosten RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23 juni 16-036 Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst Utrecht (RID) inclusief eigen frictiekosten Aan de raad, Onderwerp Extra bijdrage Regionale ICT Dienst

Nadere informatie

Inkoopbureau H-10 Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Tel 079-889 60 24. www.h10inkoop.nl. Email: info@h10inkoop.nl 1 S T E RAPPORTAGE 2015

Inkoopbureau H-10 Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Tel 079-889 60 24. www.h10inkoop.nl. Email: info@h10inkoop.nl 1 S T E RAPPORTAGE 2015 Inkoopbureau H-10 Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Tel 079-889 60 24 www.h10inkoop.nl Email: info@h10inkoop.nl 1 S T E RAPPORTAGE 2015 Zoetermeer, 25 juni 2015 INHOUDSOPGAVE Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Begroting...

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg

Collegevoorstel 105/2003. Registratienummer Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, Programma openbare gezondheidszorg 105/2003 Registratienummer 3.1327 Opgesteld door, telefoonnummer L.Deurloo, 2230 Programma openbare gezondheidszorg Portefeuillehouder G.J.M. van Rumund Onderwerp van het voorstel financiering jeugdgezondheidszorg

Nadere informatie

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 Doel: Informeren over proces tot nu toe Informeren over vervolgstappen Opbouw presentatie Wat is er aan de hand? Wat hebben we tot nu toe

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BOW/ RIS DOORONTWIKKELING CENTRA JEUGD EN GEZIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag BOW/ RIS DOORONTWIKKELING CENTRA JEUGD EN GEZIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag BOW/2016.31 RIS 291194 DOORONTWIKKELING CENTRA JEUGD EN GEZIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: de keuze voor een organisatie voor het Centrum voor Jeugd en

Nadere informatie

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Algemene Zaken Openbare Orde en Wijkbeheer Financiën en Control Sociale Zaken en Werkgelegenheid Advies B en W (openbaar) 1900 Afdeling Welzijn zaaknummer Z-14-11603 registratienummer ADV-14-02729 opsteller advies Mevrouw C. Potters-Kemp doorkiesnummer 010-5931898 directeur/afdelingshoofd mevrouw

Nadere informatie

Raadsvoorstel: 2014-1210 Onderwerp: Serviceorganisatie Jeugdhulp Zuid-Holland Zuid

Raadsvoorstel: 2014-1210 Onderwerp: Serviceorganisatie Jeugdhulp Zuid-Holland Zuid Raadsvoorstel: 2014-1210 Onderwerp: Serviceorganisatie Jeugdhulp Zuid-Holland Zuid Datum: Portefeuillehouder: E.L. Dansen Raadsbijeenkomst: 10 juni 2014 Raadsvergadering: 26 juni 2014 Programma: Zorg Opsteller:

Nadere informatie

Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, Samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond

Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, Samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond Overleg: Portefeuillehoudersoverleg Jeugd, Samenwerkende gemeenten Jeugdhulp Rijnmond Datum vergadering: 12 december 2013 Agendapunt nr.: 18 Onderwerp: Voorstel Regionale Inkoop Rotterdam Gevraagde beslissing:

Nadere informatie

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV

Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur. 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Transitieavond Maandag 16 april 2012 19.30 uur 22.00 uur 1.Inleiding 2.Jeugdzorg 3.AWBZ 4.WWNV Kabinet Rutte Gemeenten zijn in staat de eigen kracht en de mogelijkheden van burgers en hun sociale netwerk

Nadere informatie

Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017

Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017 Nota van reactie zienswijzen begrotingswijziging Veilig Thuis en crisisdienst 2017 Alblasserdam Kan zich vinden in voorgestelde begrotingswijziging. - (18 april 2017) Binnenmaas Cromstrijen Dordrecht Keurt

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.2 Raadsvergadering van 29 mei 2008 Onderwerp: Invoering Elektronisch Kinddossier (EKD) Verantwoordelijke portefeuillehouder: M.G. de Wit-Greuter SAMENVATTING Artikel 35, leden

Nadere informatie

Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten. september 2015

Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten. september 2015 Informatiebijeenkomsten raadsleden Groninger gemeenten september 2015 Programma 19.30 uur : Opening door Ton Sprenger VGG 19.35 uur : Inleiding door Herwil van Gelder wethouder De Marne en portefeuillehouder

Nadere informatie

Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016

Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016 Toekomst samenwerking Jeugdhulp Raadsbijeenkomsten September & oktober 2016 Programma bijeenkomst 19.30 uur : Welkom door Ton Sprenger, VGG 19.35 uur : Inleiding door Herwil van Gelder, wethouder De Marne

Nadere informatie

Mem o G e h e i m. Datum 16 mei 2012. Aan De leden van de gemeenteraad. Van College/wethouder Van Leeuwen. Onderwerp GGD ZHW

Mem o G e h e i m. Datum 16 mei 2012. Aan De leden van de gemeenteraad. Van College/wethouder Van Leeuwen. Onderwerp GGD ZHW Directie Inwoners Postbus 15 2700 AA Zoetermeer Mem o G e h e i m Aan De leden van de gemeenteraad Datum 16 mei 2012 Van College/wethouder Van Leeuwen Onderwerp GGD ZHW Inleiding De afgelopen maanden is

Nadere informatie

Samenwerken maakt sterker

Samenwerken maakt sterker Samenwerken maakt sterker Stand van zaken Uitloopcommissie Sociaal d.d. 27-09-2012 Inhoud presentatie Aanleiding Start Intentieverklaring 2012 Voorjaar 2012 Besluit juli 2012 Besluit oktober 2012 Het vervolg

Nadere informatie

1. Onderwerp Begroting drie decentralisaties in het sociale domein 2014 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Begroting drie decentralisaties in het sociale domein 2014 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel

Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel Foar en mei elkoar! Lokale agenda sociaal domein gemeente Menameradiel INLEIDING Dit korte en bondige kader geeft inzicht in de uitdagingen op het lokale sociale domein voor de komende 2 jaar. De gemeente

Nadere informatie

1. Aanleiding voor de liquidatie. Bijlage (gemeenten HW)

1. Aanleiding voor de liquidatie. Bijlage (gemeenten HW) Bijlage (gemeenten HW) Voorstel opheffing Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zuidhollandse Eilanden en aansluiting bij de GGD van de gemeenschappelijke regeling Regio Zuid-Holland Zuid Onze gemeente

Nadere informatie

Doelstelling Informeren van de gemeenteraad over actuele ontwikkelingen in het jeugdbeleid.

Doelstelling Informeren van de gemeenteraad over actuele ontwikkelingen in het jeugdbeleid. Dordrecht Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum Ons kenmerk Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Sturingsnotitie Jeugdhulp ZHZ

Sturingsnotitie Jeugdhulp ZHZ Sturingsnotitie Jeugdhulp ZHZ 1 Inhoud 1. Aanleiding...4 2. Visie op sturing...4 3. Sturing in de jeugdhulp...5 4. Delegatie en mandaat...6 4.1 Delegatie...6 4.2 Mandaat...7 5. Sturing op de Serviceorganisatie...9

Nadere informatie

GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014

GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014 Reg.nr:Z.08126 / Int.07935 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 16 december 2014 Agendapunt: RTG: 2 december 2014 AAN DE RAAD Onderwerp: Centrumregeling regionale samenwerking Parkstad opvang en beschermd

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking.

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking. Voorbereidende raadsvergadering: 11 oktober 2011 Besluitvormende raadsvergadering: 1 november 2011 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/46 Datum : 23 september 2011 Onderwerp

Nadere informatie

U wordt gevraagd (achteraf) in te stemmen met bijgevoegde conceptbrief aan Bureau Jeugdzorg waarin de eerder gemaakte afspraken worden verwoord.

U wordt gevraagd (achteraf) in te stemmen met bijgevoegde conceptbrief aan Bureau Jeugdzorg waarin de eerder gemaakte afspraken worden verwoord. Ambtelijke toelichting / voorstel aan het college zaaknummer : 119802 steller : Jacqueline Gadella-Molhoek portefeuillehouder : wethouder P. (Piet) Vat Onderwerp : Budgetgaranties Bureau Jeugdzorg Gevraagd

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant. Status Oordeelvormend

Raadsvoorstel. Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant. Status Oordeelvormend Datum: 24-03-15 Onderwerp Zienswijze voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant Status Oordeelvormend Voorstel 1. Kennis nemen van de voorjaarsnota 2016 GGD Hart voor Brabant zoals opgesteld door het GGD-Dagelijks

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 4

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. 2. Voorstel. Agenda nr. 4 Raadsvoorstel Agenda nr. 4 Onderwerp: Businesscase samenwerking Peelgemeenten Soort: Kaderstellend Opsteller: I. Janssen Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2016/012188 Documentnummer: SOM/2016/013235

Nadere informatie

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Terugblik Startnotitie oktober 2011. Oriëntatie fase: werkbezoeken. Plan van aanpak Land

Nadere informatie

9 Stiens, 24 maart 2015

9 Stiens, 24 maart 2015 9 Stiens, 24 maart 2015 Raadsvergadering: 23 april 2015 Voorstelnummer: 2015/ 21 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr.

Nadere informatie

Notulen Open Jeugdtafel 26 juni 2014

Notulen Open Jeugdtafel 26 juni 2014 Notulen Open Jeugdtafel 26 juni 2014 Op 26 juni kwamen ongeveer 40 professionals die met de decentralisatie jeugdhulp te maken hebben, naar Gorinchem om hun vragen te stellen over de decentralisatie Jeugdhulp.

Nadere informatie

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten:

Het college van burgemeester & wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 13.10608 vergaderdatum raad 30 mei 2013 jaar/nummer 2013-060 Frans

Nadere informatie

Verantwoording Tweede vervolg bestuursopdracht. Transitie en transformatie jeugdhulp ZHZ

Verantwoording Tweede vervolg bestuursopdracht. Transitie en transformatie jeugdhulp ZHZ Verantwoording Tweede vervolg bestuursopdracht Transitie en transformatie jeugdhulp ZHZ Voor u ligt de verantwoording van de Tweede vervolg bestuursopdracht Transitie en transformatie jeugdhulp Zuid-Holland

Nadere informatie

Preventief toezicht Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ

Preventief toezicht Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ collegebrief aan de raad Aan de gemeenteraad Van het college van burgemeester en wethouders Datum 8 januari 2015 Onderwerp Zaaknummer Preventief toezicht Dienst Gezondheid & Jeugd ZHZ 173701 Geachte leden

Nadere informatie

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden. r^aacte Cfy Agendanr. Voorstelnr Onderwerp *w* 'WvA^ My? 8 2009-078 Programmaverantwoording 2008, herzien programmabegroting 2009, begroting 2010 en meerjarenraming 2009-2013 van de GGD Hollands Noorden.

Nadere informatie

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota

Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota Heel het Kind Samenvatting van de concept kadernota 2 Samenvatting van de concept kadernota - Heel het Kind Heel het Kind Op 18 februari 2014 heeft de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet aangenomen. Daarmee

Nadere informatie

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen

Informatieprotocol. Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen Informatieprotocol Gemeenschappelijke regelingen gemeente Heumen 22 januari 2019 1. Inleiding De directe aanleiding voor dit informatieprotocol is het amendement van de gemeenteraad van Heumen bij de besluitvorming

Nadere informatie

Gemeenteblad. 5. Opdracht te geven om de beleidsafstemming daar waar mogelijk en noodzakelijk te waarborgen.

Gemeenteblad. 5. Opdracht te geven om de beleidsafstemming daar waar mogelijk en noodzakelijk te waarborgen. Gemeenteblad Onderwerp: sturing sociaal domein Noardwest Fryslân Jaar/nummer: 2019/47 In behandeling bij: Wethouder Hoekstra - Sikkema Voorstel 1. Het voornemen uit te spreken de gemeenschappelijke regeling

Nadere informatie

RAADSLEDEN OOSTERSCHELDE REGIO

RAADSLEDEN OOSTERSCHELDE REGIO RAADSLEDEN OOSTERSCHELDE REGIO In gesprek met GR Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zeeland 18 mei 2016 REGIONALE INFORMATIEVE RAADSBIJEENKOMST GGD ZEELAND DORPSHUIS MEERWAARDE (WAARDE), 18 MEI 2016

Nadere informatie

Wmo Inkoopstrategie en DAEB in de praktijk NEVI-PIANOo-congres juni Pedro Blom

Wmo Inkoopstrategie en DAEB in de praktijk NEVI-PIANOo-congres juni Pedro Blom Wmo Inkoopstrategie en DAEB in de praktijk NEVI-PIANOo-congres 2014 5 juni 2014 Pedro Blom Programma 1. Even voorstellen 2. Wmo 2015 3. Inkoopproces 4. Inkoopstrategie 5. DAEB => Yvonne Maasdam EVEN VOORSTELLEN

Nadere informatie

Dordrecht, Onderwerp: Uitkomst evaluatie Serviceorganisatie Jeugd ZHZ en formule jeugdteams ZHZ Agendapunt: 7a

Dordrecht, Onderwerp: Uitkomst evaluatie Serviceorganisatie Jeugd ZHZ en formule jeugdteams ZHZ Agendapunt: 7a Dordrecht, Onderwerp: Uitkomst evaluatie Serviceorganisatie Jeugd ZHZ en formule jeugdteams ZHZ Agendapunt: 7a Geachte leden van het Algemeen Bestuur, Wij stellen u het volgende voor: Ontwerpbesluit 1.

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht.

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. Opgemaakt door de stuurgroep ISD-vorming en vastgesteld

Nadere informatie

Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp De jaarrekening 2013 en de begroting 2015 GGD Hart voor Brabant

Dienst/afdeling: SMO. Onderwerp De jaarrekening 2013 en de begroting 2015 GGD Hart voor Brabant Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: SMO Onderwerp De jaarrekening 2013 en de begroting 2015 GGD Hart voor Brabant Voorstel 1. In te stemmen met de jaarrekening 2013 GGD Hart voor Brabant;

Nadere informatie

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid,

Geachte leden van de fractie van de Partij van de Arbeid, Fractie Partij van de Arbeid Krimpen aan den IJssel De heer C.L. Derickx p/a Tournooi 105 2924 VG KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 23-3-2016 Zaaknummer: ZK16001116 Afdeling: BMO Contactpersoon: Mr. A.F. Braams

Nadere informatie

B&W openbare besluitenlijst inclusief publiekssamenvatting vergadering dd. 10 november 2014 Besluit nummer Omschrijving Besluit Publiekssamenvatting

B&W openbare besluitenlijst inclusief publiekssamenvatting vergadering dd. 10 november 2014 Besluit nummer Omschrijving Besluit Publiekssamenvatting 9370 9371 9372 Bezuinigingsmogelijkheden 2016 Financiële verordening gemeente Haren 2014 Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Haren 2015 raad voor te stellen: a. kennis te nemen van de bezuinigingsmogelijkheden

Nadere informatie

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing?

Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Bepaling minimale omvang Reserve WFA : SMD/06/32 Sector : Maatschappelijke 2 O DEC. 2006 Dienstverlening Afdeling : Beleidsatelier : Sociale

Nadere informatie

Kennis te nemen van de ontwerpbegroting van de uitvoeringsorganisatie Peel 6.1. en verder afzien van het indienen van een zienswijze.

Kennis te nemen van de ontwerpbegroting van de uitvoeringsorganisatie Peel 6.1. en verder afzien van het indienen van een zienswijze. Raadsvoorstel Agenda nr.4 Onderwerp: begroting 2014-2015 uitvoeringsorganisatie Peel 6.1 Soort: Besluitvormend Opsteller: A.G.M. Laeven Portefeuillehouder: T.C.W. Maas Zaaknummer: SOM/2014/007808 1. Samenvatting

Nadere informatie

Service Organisatie Zuid Holland Zuid (SO)

Service Organisatie Zuid Holland Zuid (SO) Service Organisatie Zuid Holland Zuid (SO) 1. Waar staat de SO ook al weer voor? 2. SO en gemeenten 3. SO en netwerk 4. Doorkijk inkoop ->2016 5. Vervolg beleidsproces 6. Eerste ervaringen delen 7. Vragen,

Nadere informatie

Vooruitblik begroting 2019 ev

Vooruitblik begroting 2019 ev Vooruitblik begroting 2019 ev AB Jeugdhulp Rijnmond 1 november2018 bijlage X bij agp X 1-11-2018 1 Vooruitblik begroting 2019 ev Wens AB: realistische begroting 2019 e.v. Nu informerend en een procesvoorstel:

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Raadsmemo. Datum 4 juni 2013. Tel.nr. (078) 770 6002. ad.cardon@alblasserdam.nl. Geachte raad,

Raadsmemo. Datum 4 juni 2013. Tel.nr. (078) 770 6002. ad.cardon@alblasserdam.nl. Geachte raad, Raadsmemo Onderwerp Besteding BDU Datum 4 juni 2013 Afzender Ad Cardon Tel.nr. (078) 770 6002 Emailadres ad.cardon@alblasserdam.nl Geachte raad, Bijgevoegd stuk wordt u ter kennisname toegezonden. Het

Nadere informatie

Registratienummer collegebesluit: 15.33971

Registratienummer collegebesluit: 15.33971 Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders Raadsvoorstel Portefeuillehouder: F. Buijserd J.W.M. Pietersen Opgesteld door: Marieke Pellis, afdeling Publiekszaken Besluitvormende vergadering:

Nadere informatie

Voorstel inkoop en opdrachtgeverschap zorg voor jeugd in Zeeland.

Voorstel inkoop en opdrachtgeverschap zorg voor jeugd in Zeeland. Aan: Van: Algemeen bestuur GGD Zeeland Timo Dijkgraaf / transitieteam jeugd Datum: 27 maart 2014 Onderwerp: Voorstel inkoop en opdrachtgeverschap zorg voor jeugd in Zeeland. Aanleiding: Als gevolg van

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Aan de leden van het algemeen bestuur van Regio Zuid-Holland Zuid Agendapunt 5 Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 28 oktober 2011 Onderwerp Bijlage(n) Behandeld door/tel.nr. Kaders gunning invoering en exploitatie

Nadere informatie

BESLUIT: Datum besluit: Paraaf secr.:

BESLUIT: Datum besluit: Paraaf secr.: VOORSTEL AAN B EN W GEMEENTE LOPPERSUM DATUM 22 mei 2014 Raadsvoorstel Betreft brief ingekomen: Van: GGD Groningen Adviesnr 2014-02486 Onderwerp: Jaarrekening 2013, begrotingswijzigingen 2014 en begroting

Nadere informatie

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck

Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck Samenvatting ontwikkeling monitor sociaal domein Cranendonck 2016-2017 Inhoud Voorwoord... 3 Doelstellingen monitor sociaal domein... 3 Meetbare doelstellingen... 4 Rol van raad en college... 4 Visie,

Nadere informatie

Ambtelijke toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad

Ambtelijke toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad Ambtelijke toelichting / voorstel van het college aan de gemeenteraad zaaknummer : 114583 steller : Jacqueline Gadella-Molhoek portefeuillehouder : wethouder P. (Piet) Vat Onderwerp : Inrichting Jeugdhulp

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Dordrecht

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Dordrecht Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Dordrecht Aanpak: Sociale- en Jeugdteams en Reset (2013: Gezinscoaching en Reset Thuisbegeleiding) Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

Inrichting serviceorganisatie Wmo

Inrichting serviceorganisatie Wmo Inrichting serviceorganisatie Wmo Voorstel voor de voorbereiding en de inrichting van een uitvoeringsorganisatie voor de nieuwe WMO 2015 19 december 2013 Versie 2.4 Datum: 19 december 2013 1 Collegevoorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Samen sterk in het sociaal domein

Samen sterk in het sociaal domein Samen sterk in het sociaal domein Duurzaam organiseren van het sociaal domein door intergemeentelijke samenwerking In dit artikel gaan we in op de meerwaarde van samenwerking tussen gemeenten in het sociaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel 11-3-2014. 14int00269. Organisatievorm regionale samenwerking aan Jeugdzorg in Twente

Raadsvoorstel 11-3-2014. 14int00269. Organisatievorm regionale samenwerking aan Jeugdzorg in Twente Raadsvoorstel raadsvergadering 11-3-2014 agendapunt nummer 14int00269 onderwerp Organisatievorm regionale samenwerking aan Jeugdzorg in Twente Aan de gemeenteraad. Samenvatting voorstel In de notitie "Samenwerken

Nadere informatie

Tweede vervolg bestuursopdracht Transitie en transformatie jeugdhulp ZHZ

Tweede vervolg bestuursopdracht Transitie en transformatie jeugdhulp ZHZ Tweede vervolg bestuursopdracht Transitie en transformatie jeugdhulp ZHZ Voor u ligt de Tweede vervolg bestuursopdracht Transitie en transformatie jeugdhulp Zuid-Holland Zuid (ZHZ). In deze notitie geven

Nadere informatie

Steller :J. Verbeek Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Advies en Control - PC Email : j.verbeek@hoorn.nl

Steller :J. Verbeek Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Advies en Control - PC Email : j.verbeek@hoorn.nl 1 van 5 -W- T QEMEENTE J ^ Q Q J * J ^ Zaaknummer : Behoort bij oplegger: nr. : Programmabegroting: 6. Sociale Voorzieningen en Maatschappelijke Dienstverlening :J. Verbeek Telefoonnummer ; 0229-252200

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 409196 Datum : 31 januari 2017 Programma : 5. Inkomen jeugd en WMo Blad : 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden.

Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Zienswijze programmabegroting 2013 en jaarstukken 2011 van GGD Hollands Noorden. Algemeen Op 18 april 2012 zijn de programmabegroting 2013 en de jaarstukken 2011 ontvangen van GGD Hollands Noorden (GGD).

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 24 september 2009 Nr. 9 Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om de jaarrekening/jaarverslag 2008 van GGD Zeeland vast te stellen en om niet in te stemmen

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 10-09-2014 Onderwerp Beleidsplan Jeugdhulp Wormerland 2015-2017 Programma en portefeuillehouder E. Fens Raadsvergadering 21 oktober 2014

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0625 B.15.0625 Landgraaf, 1 april 2015 ONDERWERP: Zienswijze ontwerp begroting 2016 BsGW Raadsvoorstelnummer: 24 PROGRAMMA

Nadere informatie

Waaraan besteedt de gemeente Molenwaard in 2014 haar geld en hoe kan dit anders? Volksgezondheid bevorderen

Waaraan besteedt de gemeente Molenwaard in 2014 haar geld en hoe kan dit anders? Volksgezondheid bevorderen Waaraan besteedt de gemeente Molenwaard in 2014 haar geld en hoe kan dit anders? Volksgezondheid bevorderen Wat zijn de baten en lasten? Wat doet de gemeente Molenwaard in 2014 voor dit geld? 0 1.070.419

Nadere informatie

RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565

RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565 RAADSVOORS *D14.003565* D14.003565 DATUM 30 juni 2014 AGENDAPUNT 6 ONDERWERP Jaarstukken 2013 en begroting 2015 GGD INLEIDING De Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hollands Noorden (GGD) heeft onlangs de

Nadere informatie

Kostenverrekenmodel. Financiële randvoorwaarden. Bijlage bij raadsvoorstel 20 februari 2014

Kostenverrekenmodel. Financiële randvoorwaarden. Bijlage bij raadsvoorstel 20 februari 2014 Kostenverrekenmodel Bijlage bij raadsvoorstel 20 februari 2014 Inleiding In september 2013 stemden de raden Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel in met de door de colleges aan de hand van het rapport Innovatief

Nadere informatie