Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Uw brief van De leden en plaatsvervangende leden van de Commissie voor Algemene, Bestuurlijke en Politie- en Brandweeraangelegenheden Onderwerp Derde monitoring coffeeshopbeleid Uw kenmerk Ons kenmerk DB Doorkiesnummer (070) Aantal bijlagen 1 Datum 15 februari Inleiding 1.1 Beleid In de notitie Bijstelling coffeeshopbeleid van 10 juni 1997, rv 141, is toegezegd, dat door monitoring en klachtenregistratie de effecten van het coffeeshopbeleid nauwlettend in de gaten dienen te worden gehouden. Het doel is te voorkomen dat ongewenste (verschuivings)effecten ontstaan, zoals bijvoorbeeld straathandel en "ondergrondse" verkoop en/of dat de scheiding van markten tussen harddrugs en softdrugs in gevaar komt. Op 13 maart 1998 heb ik met u de eerste monitoring besproken, op 9 april 1999 de tweede. Op 17 september 1999 heb ik u nader geïnformeerd over de voortgang van de inwerkingtreding van het afstandscriterium van 500 meter voor bestaande verkooppunten van softdrugs. Met ingang van 1 oktober 2000 zal de gecombineerde verkoop van softdrugs en alcohol in bestaande verkooppunten niet meer worden gedoogd. Op 8 december 1999 heeft Politie Haaglanden een bijeenkomst georganiseerd in verband met de voorbereiding van de derde monitoring. Aan deze bijeenkomst hebben naast contactpersonen van de bureaus uit de Regio Haaglanden ook vertegenwoordigers van de het Openbaar Ministerie en de Dienst tadsbeheer deelgenomen. De uitkomsten van deze derde monitoring worden vergeleken met die van de tweede monitoring, zodat eventuele (verschuivings)effecten zijn waar te nemen. Ter herinnering roep ik de uitkomsten van de tweede monitoring nog eens voor u op. Inlichtingen bij: mr G.J.W.M. Kipping Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon Bezoekadres: pui 70, Den Haag Fax

2 2 1.2 amenvatting tweede monitoring Tegen de bestaande verkooppunten van softdrugs is op basis van de zogenaamde AHOJ-G criteria handhavend opgetreden in zowel bestuursrechtelijke als strafrechtelijke zin. Uit de tweede monitoring kon worden geconcludeerd, dat met de strakke handhaving van de gedoogcriteria recht was gedaan aan de uitgangspunten van het coffeeshopbeleid. Door direct optreden tegen nieuwe verkooppunten van softdrugs (zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk) is voorkomen dat het bestaande aantal verkooppunten van softdrugs is toegenomen. Bij de periodieke controles is met name aandacht geschonken aan de bestrijding van handel in harddrugs en handhaving van het verbod van verkoop van softdrugs aan minderjarigen. Door aan de geconstateerde overtredingen direct een bestuursrechtelijk optreden te verbinden (tijdelijke sluitingen en het als gevolg hiervan schrappen van de definitieve lijst van bestaande verkooppunten) was het bestaande aantal verkooppunten verder teruggedrongen van 78 tot 74. Uit een oogpunt van openbare orde en veiligheid was sprake van een stabiele en beheersbare situatie. Extra waakzaamheid bleef geboden voor de stadsdelen Centrum, Laak en Escamp, met name vanwege de aanstaande inwerkingtreding van het afstandscriterium. Voorts heb ik u toegezegd blijvend aandacht te schenken aan de handel en het gebruik van softdrugs door jongeren (op scholen). Naar aanleiding hiervan zijn zowel de directies van scholen voor voortgezet onderwijs als basisscholen geënquêteerd. 2. De handhaving van het beleid De wijkbureaus van Politie Haaglanden hebben onverminderd intensief op de naleving van het coffeeshopbeleid van de gemeente Den Haag gecontroleerd. Tegen geconstateerde overtredingen is door de afdeling Gebruik Openbare Ruimte van de Dienst tadsbeheer conform het handhavingsscenario bestuursrechtelijk opgetreden. Bij deze aanpak is prioriteit gegeven aan de bestrijding van ernstige verstoringen van de openbare orde, overlast en de handel in harddrugs, alsmede aan de handhaving van het verbod op verkoop aan minderjarigen en de aanwezigheid van minderjarigen in coffeeshops De aanpak van bestaande verkooppunten van softdrugs Ten tijde van de vorige monitoring was het aantal bestaande verkooppunten van softdrugs teruggebracht tot 74 (exclusief één bestaand verkooppunt, dat onder voorbehoud van de definitieve lijst van bestaande verkooppunten is verwijderd). Het aantal is sedert de tweede monitoring teruggebracht tot 70 (exclusief voornoemd voorbehoud vanwege de nog lopende beroepsprocedure tegen de reeds geëffectueerde sluiting van negen maanden van voornoemde recreatie-inrichting).

3 Handelsvoorraad Eén verkooppunt is gesloten wegens overschrijding van de handelsvoorraad. Ingevolge het beleid is een sluiting voor de periode van negen maanden opgelegd. Vier verkooppunten zijn op grond hiervan formeel gewaarschuwd, dat bij constatering van een volgende overtreding de tijdelijke sluiting van hun coffeeshop zal worden overwogen Minderjarigen Eén bestaand verkooppunt is op grond van aanwezigheid van minderjarigen conform het beleid eveneens voor een periode van negen maanden gesloten. Eén verkooppunt is formeel gewaarschuwd, dat bij constatering van een volgende overtreding een tijdelijke sluiting zal worden overwogen Alcohol en softdrugs Eén bestaand verkooppunt heeft gekozen voor de verkoop van alcohol. Twee andere alcoholhoudende bestaande verkooppunten zijn op grond van verstoring van de openbare orde voor twaalf maanden gesloten. Als gevolg hiervan is het aantal alcoholhoudende verkooppunten met drie teruggebracht tot 25. De ondernemers van deze 25 verkooppunten zullen in het tweede kwartaal worden aangeschreven teneinde een keuze te maken tussen de verkoop van alcohol en softdrugs (zie paragraaf 5) De aanpak van nieuwe verkooppunten van softdrugs Drie recreatie-inrichtingen die niet op de definitieve lijst voorkomen zijn wegens verkoop van softdrugs formeel gewaarschuwd, dat een volgende constatering conform het beleid kan leiden tot een tijdelijke sluiting van de inrichting voor de periode van één week. Drie ondernemers hebben zich bij de aanvraag om een APV-vergunning aangemeld als verkooppunt van softdrugs. Deze ondernemers zijn formeel gewaarschuwd, dat nieuwe verkooppunten van softdrugs niet zijn toegestaan en constatering van de verkoop van softdrugs kan leiden tot sluiting van de inrichting voor de periode van één week De aanpak van handel in harddrugs / ernstige verstoring openbare orde Na geconstateerde handel in harddrugs is één bestaand verkooppunt voor de periode van twaalf maanden gesloten. Eén bestaand verkooppunt is wegens een schietpartij in de inrichting en gebruik van harddrugs in de inrichting eveneens voor twaalf maanden gesloten. Eén recreatie-inrichting is vanwege de aanwezigheid van harddrugs, softdrugs en wapens eveneens voor een periode van twaalf maanden gesloten. Dit betreft geen bestaand verkooppunt. Eén bestaand verkooppunt is naar aanleiding van een schietpartij die buiten de inrichting plaats vond, maar wel verband hield met de inrichting formeel gewaarschuwd, dat bij een volgende verstoring van de openbare orde een sluiting van één jaar wordt overwogen.

4 trafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie In een achttal zaken is door de politie een proces-verbaal ingezonden naar de Officier van Justitie. In één geval is een transactie van ƒ 1.000,= aangeboden. In verband met grootschalige handel in harddrugs en het aanwezig hebben van softdrugs zijn in een andere zaak twee verdachten tot gevangenisstraffen van drie jaar onvoorwaardelijk veroordeeld. In de overige gevallen is het nog niet tot een veroordeling gekomen. 3. De effecten van het beleid In het kader van de monitoring is aan alle wijkbureaus van de politie aan de hand van een vragenlijst gevraagd na te gaan welke effecten met betrekking tot de onderstaande criteria in hun verzorgingsgebied zijn gesignaleerd en welke bijzonderheden zich er eventueel voordoen Alcohol en softdrugs In de notitie Bijstelling coffeeshopbeleid wordt, ingevolge de richtlijnen van het College van Procureurs-Generaal, de verkoop van softdrugs alleen gedoogd in alcoholvrije recreatie-inrichtingen. Ten tijde van de vaststelling van de Bijstelling coffeeshopbeleid was echter een aantal alcoholhoudende recreatie-inrichtingen aangemerkt als bestaand verkooppunt softdrugs. Daarom is er sprake van een overgangstermijn, die op 1 oktober 2000 afloopt. Ondernemers die bestaande verkooppunt van softdrugs waar tevens alcohol wordt geschonken overnemen, dienen evenwel een keuze te maken tussen de verkoop van alcohol en de verkoop van softdrugs. Op dit moment is, zoals onder reeds gememoreerd, in 25 gevallen nog sprake van gecombineerde verkoop van alcohol en softdrugs. Dit aantal is vanwege tussentijdse overnames met dertien afgenomen sedert de invoering van de nota Bijstelling coffeeshopbeleid. Dit blijkt niet tot gevolg te hebben gehad, dat deze coffeeshops over zijn gegaan op illegaal verkoop van alcohol. Andere ondernemers hebben voor alcohol gekozen en hebben op deze wijze mede het aantal bestaande verkooppunten van softdrugs sedert de invoering van de nota Bijstelling coffeeshopbeleid verder doen afnemen. Dit heeft er evenmin toe geleid, dat ondernemers van deze voormalige coffeeshops structureel illegaal softdrugs zijn gaan verkopen, ondanks beëindiging van de gedoogstatus. Conclusie De overgangstermijn voor alcoholhoudende coffeeshops loopt af op 1 oktober Vanaf die datum dienen de ondernemers van deze coffeeshops een keuze tussen alcohol en softdrugs te hebben gemaakt. Ondernemers die eerder naar aanleiding van overnames van bestaande verkooppunten de keuze hebben moeten maken zijn niet illegaal softdrugs of alcohol gaan verkopen.

5 5 3.2 Affichering Er zijn geen bijzondere ontwikkelingen waargenomen. De ondernemer van één bestaand verkooppunt is gewaarschuwd, omdat hij op en aan de gevel het zogenaamde hennepblad had aangebracht. De ondernemer heeft toegezegd dit te verwijderen. In twee gevallen heeft de politie melding gemaakt van het gebruik van flyers door ondernemers van bestaande verkooppunten. Na hiertoe te zijn aangesproken door de politie hebben de betreffende ondernemers toegezegd deze wijze van affichering te staken. In één geval heeft de politie reclame voor een coffeeshop via een internet website vastgesteld. Nadat de ondernemer hierop door de politie is aangesproken heeft deze de betreffende web-site verwijderd. Conclusie Waakzaamheid blijft geboden, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen er een toename is van het naar buiten treden door coffeeshops, noch zijn er bijzondere ontwikkelingen waar te nemen. Het huidige beleid behoeft op dit punt derhalve geen aanpassing. 3.3 Gebruik softdrugs op scholen Zeven van de twaalf Haagse wijkbureaus (Jan Hendrikstraat, Nieuwe Parklaan, Duinstraat, Laak, Beresteinlaan, oesterbergstraat en Loosduinen) maken melding van gebruik van softdrugs door scholieren, hetgeen in vijf gevallen tot overlast op de scholen leidt. In drie gevallen is er sprake van een relatie tussen het gebruik van softdrugs door scholieren en een zich binnen 500 meter van de school bevindende coffeeshop. In het voorjaar heeft de wethouder van Onderwijs een enquêteformulier aan de directies van de 70 vestigingen van de Haagse scholen voor voortgezet onderwijs uitgereikt. Drie scholen hebben hierop gereageerd. Twee van deze scholen schrijven geen overlast te ondervinden van het gebruik en/of de handel in softdrugs. De directie van de derde schreef, dat één van haar vestigingen wel overlast ondervond als gevolg van het gebruik van softdrugs door scholieren. Volgens deze school was er sprake van een loop van de scholieren op binnen 500 meter van de school gevestigde coffeeshops. De betreffende vestiging is inmiddels verhuisd, omdat het pand niet meer bruikbaar was. In het najaar zijn de directies van de zes scholen voor voortgezet onderwijs die zich binnen 500 meter van een coffeeshop bevinden nogmaals aangeschreven. De directie van één school heeft hierop gereageerd en medegedeeld, dat als gevolg van de aanwezigheid van deze coffeeshops voortdurende preventieve maatregelen noodzakelijk zijn, zoals extra surveillance van docenten in de buurt van coffeeshops en overleg met wijkagenten en wijktoezichthouders. Een verklaring voor het gegeven dat slechts weinig scholen hebben gereageerd kan zijn, dat de politie vaak contact heeft met de scholen, onder andere in het kader van het scholenadoptieplan.

6 6 Er zijn geen signalen bekend, dat sprake is van handel in softdrugs op de openbare straat in de buurt van basisscholen. Zoals toegezegd in de vorige monitoring is hierover contact gezocht met de basisscholen. Tijdens de vergadering van uw commissie van 17 september 1999 zijn raadsvragen gesteld betreffende de gevolgen van de invoering van een afstandscriterium van 300 meter ten opzichte van basisscholen. Bij brief van 26 oktober 1999 bent u daarover nader geïnformeerd. Naar aanleiding hiervan is een enquêteformulier verzonden naar de veertien basisscholen die binnen 300 meter van een coffeeshop zijn gevestigd. Drie directies hebben hierop gereageerd. Eén van deze basisscholen ondervond geen overlast als gevolg van de nabije coffeeshop of het gebruik van en/of de handel in softdrugs. De overige twee schrijven overlast te ondervinden als gevolg van het gebruik van softdrugs door bezoekers van de coffeeshops op de openbare straat direct voor de inrichting. Dit brengt een gevoel van onveiligheid teweeg. Conclusie Die scholen voor voortgezet onderwijs die zijn gevestigd binnen 500 meter van (een) coffeeshop(s) en daarvan overlast ondervinden worden tegemoet gekomen door middel van de inwerkingtreding van het afstandscriterium. Daar waar scholen overlast ondervinden als gevolg van softdrugsgebruik door scholieren en er zich geen coffeeshops in de nabijheid bevinden, zal moeten worden onderzocht hoe die situatie is ontstaan en welke maatregelen mogelijk zijn om dit probleem op te lossen. De overlast die de twee basisscholen zeggen te ondervinden als gevolg van de aanwezigheid van coffeeshops die binnen 300 meter van de basisschool wordt niet bevestigd door de informatie van de politie. Nader onderzoek door de politie is derhalve noodzakelijk. Tegen publiek van een coffeeshop, dat softdrugs nuttigt op de openbare straat voor de inrichting kan de politie handhavend optreden. Daar waar nodig kan de afdeling Gebruik Openbare Ruimte van de Dienst tadsbeheer een ondernemer aanspreken op zijn/haar verantwoordelijkheden, dan wel formeel waarschuwen dat bij voortduren van de overlast als gevolg van de aanwezigheid van de coffeeshop bestuurlijke maatregelen worden overwogen. 3.4 Gebruik van en handel in softdrugs op straat De meeste wijkbureaus maken wederom melding van gebruik van softdrugs op straat, met name op de zogenaamde hangplekken van jongeren. In de regel levert dit geen overlast op, maar daar waar zich dit wel voordoet, met name in Laak, treedt de politie handhavend op. Op de meeste van deze hangplekken worden ook door minderjarigen softdrugs gebruikt. Zes wijkbureaus maken melding van (softdrugs)koeriers, te weten Nieuwe Parklaan (twee coffeeshops), Duinstraat (één coffeeshop), egbroek (zestien coffeeshops), oesterbergstraat (één

7 7 coffeeshop), Beresteinlaan en Loosduinen (beide geen coffeeshops). Opvallend is dat in de laatste drie wijken, waar (bijna) geen coffeeshops zijn gevestigd, een toename van koeriers is geconstateerd. In de overige gevallen is het gelijk gebleven. Meestal is sprake van vervoer per scooter of auto. Een enkele keer gebeurt het per fiets of te voet. Conclusie Binnen Den Haag is reeds lange tijd overlast merkbaar die wordt veroorzaakt door bestuurders van scooters. In de binnenstad kenmerkt deze overlast zich door hinderlijk gedrag ten opzichte van bewoners en bezoekers van Den Haag. Hierbij valt te denken aan: snelheidsovertredingen, berijden voetpaden, negeren verkeerslichten. Door bureau Jan Hendrikstraat is hiertegen tijdens de afgelopen zomer succesvol opgetreden. Met name de inzet van motorsurveillanten van de verkeerspolitie heeft hieraan bijgedragen. Daarbij trad als beeld op dat het aantal straatroven terug liep. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de groep jongeren die veelvuldig overlast veroorzaakt met scooters ook in belangrijke mate verantwoordelijk is voor een groot aantal straatroven. Binnen de diverse rechercheteams die dit fenomeen onderzoeken heeft dit onderwerp dan ook grote aandacht. Bij een Projectorganisatie bovenlokale opsporing (PBO) aan bureau Hoefkade is geïnventariseerd hoe vaak de scooter betrokken is bij straatroof. Deze gegevens worden weer gebruikt bij soortgelijke teams die zich met dit onderwerp bezig houden. Op dit moment valt een toename te zien in gebruik van scooters voor het gebruik van koeriersdiensten om softdrugs te verspreiden. Bij de bureaus Hoefkade en oesterbergstraat worden thans in samenwerking met de verkeerspolitie plannen van aanpak ontwikkeld, zie verderop, om deze terug te dringen. Uit onderzoek moet echter nog blijken of er een causaal verband is tussen deze toename in wijken waar nagenoeg geen coffeeshops zijn of dat het gerelateerd is aan de nabijheid van scholen. De afdeling motor-ondersteuning van het bureau verkeer wordt in de werkplannen ook opgenomen om stelselmatig en doelgericht controles uit te voeren op bestuurders van scooters. Hierbij ligt de nadruk op verkeersveiligheid maar ook hier wordt geanticipeerd op reeds opgedane ervaringen met scooters uit de binnenstad. Resumerend kan gesteld worden, dat de politie thans de analyse aan het maken is om te bezien welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een succesvol strafrechtelijk onderzoek. Bij deze analyse wordt ook bekeken welke oorzaken er ten grondslag liggen aan de toename van softdrugskoeriers. eparaat is de politie bezig met een onderzoek waarbij overlast veroorzaakt door scooters onderzocht wordt. 3.5 Overlast Uit informatie van de politie en de Dienst tadsbeheer blijkt, dat ten aanzien van 35 van de 69 bestaande verkooppunten klachten zijn ingekomen. 43 klachten betroffen overlast als gevolg van hinder

8 8 door bezoekers van de coffeeshops. In de meeste gevallen betrof dit derhalve eenmalige incidenten en is het probleem na tussenkomst van de politie opgelost. Tien van de ondernemers van deze 35 bestaande verkooppunten is niet op grond van overlast, maar op grond van het afstandscriterium bevolen de verkoop van softdrugs met ingang van 1 februari 2000 te staken.

9 9 De cijfers met betrekking tot de klachten zijn hoger dan bij de vorige monitoring, hetgeen voornamelijk een gevolg is van een verbeterde registratie door de politie. Uit de door de politie verstrekte informatie blijkt, dat de overlast die van de coffeeshops wordt ondervonden in de meeste wijken gelijk is gebleven, zodat de leefbaarheid niet verder is aangetast. De bureaus Burgemeester Patijnlaan, Hoefkade en Beresteinlaan constateren zelfs een vermindering van de overlast. De bureaus oesterbergstraat en egbroek constateren een toename van de overlast. Extra waakzaamheid is hier derhalve geboden. Overigens constateert de politie in het stadsdeel Laak een toename van illegale hennepkwekerijen waartegen strafrechtelijk wordt opgetreden (cijfers OM). Tevens constateert de politie een toename van het aantal zogenaamde homegrow shops, waarvan er inmiddels vijf in het stadsdeel Laak zijn gevestigd. "Homegrow-shops" zijn winkels waarin de thuisteler producten kan kopen die benodigd zijn voor "eigen kweek". Daarbij valt te denken aan assimilatielampen, zaden en dergelijke. Het beschikbaar hebben en de verkoop van voor de eigen kweek benodigde materiaal in deze shops is (op dit moment) niet strafbaar en er kan door de politie dan ook niet strafrechtelijk tegen worden opgetreden. Conclusie Doordat de politie sinds kort ook het aantal meldingen, zoals die bij de centrale meldkamer binnenkomen, gebruikt voor overzichten in relatie tot drugsoverlast, bestaat er geen referentiemateriaal. Wel kan worden geconstateerd, dat er geen toename van het aantal klachten is. Alleen de bureaus oesterbergstraat en egbroek geven een stijging van het aantal klachten aan. Door de politie zal onderzocht worden welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen. 4. Inwerkingtreding afstandscriterium In de vorige monitoring heb ik u geïnformeerd omtrent de inwerkingtreding van het afstandscriterium op 1 oktober Over de vorderingen van de procedure heb ik u in de vergadering van 17 september 1999 nader geïnformeerd. Daarbij heeft uw commissie ingestemd met het voorstel dertien bestaande verkooppunten te blijven gedogen. Uit onderzoek was gebleken, dat enkele scholen voor voortgezet onderwijs die binnen 500 meter van een coffeeshop waren gevestigd, inmiddels waren verhuisd of op korte termijn gaan verhuizen. Tevens bleek één jongerencentrum een buurtcentrum te zijn. Uw commissie heeft tijdens deze vergadering eveneens verzocht om met betrekking tot de overige in het kader van het afstandscriterium aangeschreven bestaande verkooppunten na te gaan of er sprake was van vergelijkbare gevallen. Dit blijkt voorshands niet het geval te zijn. Op 27 december 1999 zijn dan ook de besluiten verzonden aan de ondernemers die op grond van het afstandscriterium de verkoop van softdrugs vanuit hun recreatie-

10 10 inrichting per 1 februari 2000 dienen te staken. Voor deze datum is op grond van zorgvuldigheidsoverwegingen gekozen. De ondernemers zijn op deze wijze tijdig in staat eventuele spoedprocedures te starten, dan wel hun inrichting aan de nieuwe situatie aan te passen. 5. Inwerkingtreding keuze alcohol/softdrugs De ondernemers van deze inrichtingen zullen in het tweede kwartaal worden aangeschreven teneinde een keuze te maken tussen de verkoop van alcohol en softdrugs. De ondernemers die kiezen voor alcohol zullen formeel worden gewaarschuwd, dat de verkoop van softdrugs vanuit hun recreatieinrichting niet langer meer wordt gedoogd. De ondernemers die softdrugs willen blijven verkopen zal een nieuwe vergunning ingevolge artikel 57 APV voor een alcoholvrije recreatie-inrichting worden verleend. Ook hier staan natuurlijk de gebruikelijke beroepsmogelijkheden voor de ondernemers open. 6. Achterdeur-problematiek Met betrekking tot de achterdeur-problematiek geldt de richtlijn voor het opsporings- en strafvorderingsbeleid van het college van Procureurs-generaal van 1 oktober In de inleiding constateren de procureurs-generaal onder meer, dat de teelt van nederwiet is toegenomen. Hieraan dient paal en perk te worden gesteld. De richtlijn voorziet daarin.prioriteit ligt bij de bedrijfsmatige teelt. Teelt van geringe hoeveelheid voor eigen gebruik heeft, indien de verdachte volwassen is, geen prioriteit. De richtlijnen voorzien weliswaar in ruimte voor plaatselijke beleidsontwikkeling, maar slechts binnen de grenzen van de richtlijnen. Eind vorig jaar kwamen enkele gemeenten in de publiciteit vanwege plannen om een regeling te treffen voor de levering van softdrugs aan gedoogde coffeeshops. De Minister van Justitie heeft tijdens gesprekken met de betrokken burgemeesters aangegeven weinig mogelijkheden te zien voor lokale experimenten. Onder meer in verband met de internationale verplichtingen, waaraan Nederland heeft te voldoen, is er zijns inziens nauwelijks speelruimte. In het komende voorjaar zal de minister een notitie over dit onderwerp aan de Tweede Kamer aanbieden. Zoals ik op 9 november jl. in de beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden A.W. van der Zalm en J.J.M. Polman over deze aangelegenheid reeds heb aangegeven, wacht ik het standpunt van de minister vooralsnog af. 8. Wet Damocles In de vorige monitoring meldde ik reeds, dat met ingang van 19 maart 1999 de wijziging van de Opiumwet inwerking was getreden betreffende de invoering van artikel 13b Opiumwet. Dit artikel

11 11 biedt mij de mogelijkheid een recreatie-inrichting te sluiten indien daar een middel als bedoeld in artikel 2 of 3 van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt, dan wel daartoe aanwezig is. De eerste sluitingen op basis van dit artikel zijn inmiddels bevolen en dit heeft niet tot onverwachte ontwikkelingen geleid. De sluitingen zijn in beroep overeind gebleven. De nota Bijstelling coffeeshopbeleid blijft onverkort van toepassing bij de uitvoering van mijn bevoegdheid om bestuurlijke maatregelen te treffen op grond van artikel 13b Opiumwet. Uit jurisprudentie waarbij andere gemeenten zijn betrokken is gebleken, dat naast openbare orde en overlast volksgezondheid eveneens een criterium is, dat bij de belangenafweging ten aanzien van bestuurlijke maatregelen kan worden betrokken. 9. amenvatting De overgangstermijn voor alcoholhoudende coffeeshops loopt af op 1 oktober 2000, zodat vanaf die datum de ondernemers van deze coffeeshops een keuze tussen alcohol en softdrugs dienen te hebben gemaakt; ondernemers die eerder naar aanleiding van overnames van bestaande verkooppunten de keuze tussen de verkoop van alcohol en softdrugs hebben moeten maken zijn niet illegaal softdrugs of alcohol gaan verkopen; waakzaamheid blijft geboden, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen er een toename is van het naar buiten treden door coffeeshops, noch zijn er bijzondere ontwikkelingen waar te nemen, zodat het huidige beleid op dit punt derhalve niet hoeft te worden aangepast; die scholen voor voortgezet onderwijs die zijn gevestigd binnen 500 meter van (een) coffeeshop(s) en daarvan overlast ondervinden worden tegemoet gekomen door middel van de inwerkingtreding van het afstandscriterium; van de politie zijn geen cijfers betreffende (soft)drugskoeriers bekend, zodat objectieve vergelijking niet mogelijk is en nader onderzoek door de politie noodzakelijk blijft, op bovengenoemde wijze zou bij een eventuele toename van de softdrugskoeriers kunnen blijken waaraan dit ligt en alleen op deze wijze kan in het geval van negatieve effecten als gevolg van de nota Bijstelling coffeeshopbeleid een eventuele beleidswijziging worden overwogen; daar waar scholen overlast ondervinden als gevolg van softdrugsgebruik door scholieren en er zich geen coffeeshops in de nabijheid bevinden, zal moeten worden onderzocht hoe die situatie is ontstaan en welke maatregelen mogelijk zijn om dit probleem op te lossen; de overlast die de twee basisscholen zeggen te ondervinden als gevolg van de aanwezigheid van coffeeshops die binnen 300 meter van de basisschool wordt niet bevestigd door de informatie van de politie, zodat ook hier nader onderzoek door de politie noodzakelijk is; tegen publiek van een coffeeshop, dat softdrugs nuttigt op de openbare straat voor de inrichting kan de politie handhavend optreden en daar waar nodig kan de afdeling Gebruik Openbare Ruimte van de Dienst tadsbeheer een ondernemer aanspreken op zijn/haar

12 12 verantwoordelijkheden, dan wel formeel waarschuwen dat bij voorzetting van de overlast als gevolg van de aanwezigheid van de coffeeshop bestuurlijke maatregelen worden overwogen; het aantal overlastklachten met betrekking tot bestaande verkooppunten blijft over het geheel genomen vrij laag; alleen de bureaus oesterbergstraat en egbroek constateren een toename van de overlast als gevolg van het gebruik van en met name de handel in softdrugs; nader onderzoek van de politie moet uitwijzen waar dit aan te wijden is en op welke wijze dit probleem kan worden aangepakt, maar vooralsnog is er echter nog geen reden het coffeeshopbeleid op grond hiervan aan te passen. De voorzitter, W.J. Deetman

Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden RIS74910

Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden RIS74910 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden RIS74910 Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van CIE. ABPB 19 mei Aan Uw kenmerk

Nadere informatie

Notitie coffeeshopbeleid gemeente Koggenland

Notitie coffeeshopbeleid gemeente Koggenland Notitie coffeeshopbeleid gemeente Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Juridisch kader 4 3 De nul-optie 5 4 Handhaving nuloptie-beleid 7 PAGINA 2 1 Inleidi ng In de Nota afstemming coffeeshopbeleid in de politieregio

Nadere informatie

Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012

Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012 Gemeente Medemblik, Coffeeshopbeleid 2012 Vaststelling: 15 augustus 2012 Publicatie: 23 augustus 2012 Inwerkingtreding: 24 augustus 2012 Inhoud Samenvatting Inleiding 1. Nederlands drugsbeleid 2. Vormen

Nadere informatie

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396 Zaaknummer : 65344 Raadsvergaderin : 2 december 2014 Agendapunt : g Commissie : Bestuur Onderwerp : Informerende nota coffeeshop Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

1. De vestiging van coffeeshops wordt gedoogd indien de coffeeshop voldoet aan de volgende vestigingscriteria:

1. De vestiging van coffeeshops wordt gedoogd indien de coffeeshop voldoet aan de volgende vestigingscriteria: Casenummer 10G200903 Registratienr. 365938 / 365938 Coffeeshop beleid. Artikel 1: definities In deze beleidsregels wordt verstaan onder: 1. harddrugs: middelen vermeld op lijst I en lijst II behorend bij

Nadere informatie

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL COFFEESHOPS HELMOND besluit vast te stellen de Beleidsregel handhavingsprotocol coffeeshops Helmond 2008

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL COFFEESHOPS HELMOND besluit vast te stellen de Beleidsregel handhavingsprotocol coffeeshops Helmond 2008 Jaar: 2008 Nummer: 45 Besluit: B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL COFFEESHOPS HELMOND 2008 Burgemeester en wethouders van Helmond; besluit vast te stellen de Beleidsregel handhavingsprotocol

Nadere informatie

II. Conclusies vijfde monitoring, verslagperiode mei 2001/mei 2002

II. Conclusies vijfde monitoring, verslagperiode mei 2001/mei 2002 Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van van de Commissie voor Veiligheid, Bestuur en Leefomgeving RIS106230_12-06-2003 Uw brief van

Nadere informatie

B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008

B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008 Jaar: 2008 Nummer: 44 Besluit: B&W 01 juli 2008 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET M.B.T. WONINGEN HELMOND 2008 Burgemeester en wethouders van Helmond; Besluit Vast te stellen de Beleidsregel

Nadere informatie

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET HELMOND 2012

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET HELMOND 2012 BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET HELMOND 2012 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Helmond, ieder voor zover bevoegd; b e s l u i t vast te stellen de Beleidsregel

Nadere informatie

A: geen affichering: betekent geen reclame anders dan een summiere aanduiding op de betreffende lokaliteit.

A: geen affichering: betekent geen reclame anders dan een summiere aanduiding op de betreffende lokaliteit. BELEID VAN DE BURGEMEESTER ALS UITVOERING VAN DE KADERSTELLING VAN DE GEMEENTERAAD ZOALS VASTGESTELD OP 19 MEI 2008 MET BETREKKING TOT HET SOFTDRUGSBELEID VOOR DE GEMEENTE SLIEDRECHT (kort aangeduid als

Nadere informatie

NUL-BELEID COFFEESHOPS. Gemeente Bellingwedde

NUL-BELEID COFFEESHOPS. Gemeente Bellingwedde NUL-BELEID COFFEESHOPS Gemeente Bellingwedde 2014 Aanleiding In archiefstukken wordt aangegeven dat de gemeente Bellingwedde een nul-beleid hanteert voor coffeeshops. Echter is er in het archief geen raadsbesluit

Nadere informatie

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet in de B5-gemeenten. Vastgesteld gewijzigde versie door de burgemeester op 27 mei 2014

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet in de B5-gemeenten. Vastgesteld gewijzigde versie door de burgemeester op 27 mei 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 32905 12 juni 2014 Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet in de B5-gemeenten Breda Eindhoven Helmond s-hertogenbosch Tilburg Gemeente Tilburg Vastgesteld

Nadere informatie

Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen

Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Sittard-Geleen Nr. 246250 16 november 2018 Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen

Nadere informatie

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam DAMOCLESBELEID

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam DAMOCLESBELEID VI 1. - i G E M E E N T E B O R N E Nummer: 14int03597 De Burgemeester van Borne gelet op artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, in overeenstemming met de in het lokale driehoeksoverleg en het districtelijk

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 14 030 www.utrecht.nl Commissie Mens & Samenleving Behandeld door J.C.D. Hofland Doorkiesnummer 030-28 61256 E-mail j.hofland@utrecht.nl Onderwerp Aanpassing

Nadere informatie

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL COFFEESHOPS HELMOND Besluit: vast te stellen de Beleidsregel handhavingsprotocol coffeeshops Helmond 2009

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL COFFEESHOPS HELMOND Besluit: vast te stellen de Beleidsregel handhavingsprotocol coffeeshops Helmond 2009 Jaar: 2009 Nummer: 21 Besluit: B&W 17 februari 2009 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL COFFEESHOPS HELMOND 2009 Het college van burgemeester en wethouders van Helmond; Besluit: vast te stellen

Nadere informatie

Beleidsregels artikel 13b Opiumwet Twenterand 2012

Beleidsregels artikel 13b Opiumwet Twenterand 2012 Beleidsregels artikel 13b Opiumwet Twenterand 2012 De burgemeester van Twenterand; Gelet op artikel 13b Opiumwet en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht; Overwegende: 1. dat artikel 13b lid 1 Opiumwet

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving Wet Damocles

Beleidsregel handhaving Wet Damocles 1 "Al gemeente f(s Heemskerk Beleidsregel handhaving Wet Damocles 15 december 2014 BIVO/2014/30108 Illill Hl lllll lllll lllll lllll Z015994FE86 fë BELEIDSREGEL HANDHAVING WET DAMOCLES Inhoudsopgave Beleidsregel

Nadere informatie

Oplegvel Informatienota

Oplegvel Informatienota Onderwerp Beleidsregels Handhaving Opiumwet Oplegvel Informatienota Portefeuille mr. B. B. Schneiders Auteur Dhr. J.A.M. Lubbers Telefoon 5113815 E-mail: jlubbers@haarlem.nl VVH/VHR Reg.nr. 2009/2531 ZONDER

Nadere informatie

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving GEMEENTE HOOGEVEEN Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners - Gemeente Hoogeveen - Openbaar Ministerie Drenthe - district Zuid-West Drenthe Doel van het handhavingsarrangement In de vergadering van de

Nadere informatie

Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet

Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet Juridisch kader Op basis van de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet is het verboden een middel als bedoeld in de bij deze wet behorende lijst I en lijst II, dan wel

Nadere informatie

De gemeenteraad van Gouda Oriënterende informatie coffeeshopbeleid naar aanleiding van de motie hierover dd 10 november 2011.

De gemeenteraad van Gouda Oriënterende informatie coffeeshopbeleid naar aanleiding van de motie hierover dd 10 november 2011. memo aan onderwerp van datum De gemeenteraad van Gouda Oriënterende informatie coffeeshopbeleid naar aanleiding van de motie hierover dd 10 november 2011. College van Burgemeester en Wethouders 15 mei

Nadere informatie

Overwegingen: een beleidsregel bij handhaven van artikel 13b Opiumwet bij een woning of een al dan niet voor publiek toegankelijk lokaal is wenselijk;

Overwegingen: een beleidsregel bij handhaven van artikel 13b Opiumwet bij een woning of een al dan niet voor publiek toegankelijk lokaal is wenselijk; Beleidsregels artikel 13b Opiumwet De burgemeester van De Ronde Venen; Gelezen het advies van; Gelet op de artikelen 13b Opiumwet, 4:81 Algemene wet bestuursrecht; Overwegingen: een beleidsregel bij handhaven

Nadere informatie

HANDHAVINGSARRANGEMENT GEMEENTE ALMERE 2013

HANDHAVINGSARRANGEMENT GEMEENTE ALMERE 2013 HANDHAVINGSARRANGEMENT GEMEENTE ALMERE 2013 1. Inleiding Het thema handhaving is tamelijk omvangrijk. Het handhavingsvraagstuk krijgt in de bestuursrechtelijke praktijk steeds nadrukkelijker de aandacht.

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting SAMENVATTING Dit rapport biedt inzicht in de aantallen officieel gedoogde verkooppunten van softdrugs (coffeeshops) en het gemeentelijk coffeeshopbeleid in Nederland in 2007. Het tellen van het aantal

Nadere informatie

Burgemeester. De voorzitter van de Commissie Bestuur. Zeer geachte mevrouw Michels,

Burgemeester. De voorzitter van de Commissie Bestuur. Zeer geachte mevrouw Michels, Gemeente Den Haag Burgemeester Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Bestuur Uw brief van Uw kenmerk Onderwerp Coffeeshopbeleid Ons kenmerk BSD/2013.280 RIS 257888

Nadere informatie

Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet

Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet Sluitingsbeleid ex artikel 13b Opiumwet Juridisch kader Op basis van de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet is het verboden een middel als bedoeld in de bij deze wet behorende lijst I en II, dan wel aangewezen

Nadere informatie

De Burgemeester besluit: 1. op grond van artikel 13b Opiumwet vast te stellen het Sanctiebesluit Coffeeshops 2013, dat luidt als volgt:

De Burgemeester besluit: 1. op grond van artikel 13b Opiumwet vast te stellen het Sanctiebesluit Coffeeshops 2013, dat luidt als volgt: B en W. nr. 13.0496 d.d, 11-6-2013 BB.nr. 13.044 Onderwerp Vaststelling Sanctiebesluit Coffeeshops 2013 Burgemeester en wethouders besluiten: Behoudens van de commissie 1. kennis te nemen van het besluit

Nadere informatie

Beleidsnota Bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet

Beleidsnota Bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet Beleidsnota Bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet versie 24 januari 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2 2. Doelstelling van artikel 13b Opiumwet... 2 3. Juridisch kader... 3 4. Handhavingsarrangement

Nadere informatie

Coffeeshops in Nederland Naleving en handhaving van coffeeshopregels. D. de Bruin, M. Dijkstra, J. Breeksema

Coffeeshops in Nederland Naleving en handhaving van coffeeshopregels. D. de Bruin, M. Dijkstra, J. Breeksema Coffeeshops in Nederland 2007 Naleving en handhaving van coffeeshopregels D. de Bruin, M. Dijkstra, J. Breeksema Samenvatting Dit onderzoek heeft tot doel te beschrijven hoe en in welke mate de landelijke

Nadere informatie

Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid

Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid Blauwe Nota discussienota coffeeshopbeleid Inhoud 1. inleiding a. huidig coffeeshopbeleid b. regionale afspraken c. aanleiding blauwe nota d. doel van de blauwe nota 2. opdracht raad a. opdrachtomschrijving

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018

Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018 Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018 Artikel 1 Algemeen Binnen gemeentegrenzen is sprake van drugshandel. Drugshandel wordt binnen gemeenten alleen gedoogd vanuit een coffeeshop.

Nadere informatie

Coffeeshops in Nederland 2007

Coffeeshops in Nederland 2007 AANTALLEN COFFEESHOPS EN GEMEENTELIJK BELEID 1999-2007 Coffeeshops in Nederland 2007 B. Bieleman A. Beelen R. Nijkamp E. de Bie COLOFON WODC/St. INTRAVAL Postadres: Postbus 1781 9701 BT Groningen E-mail

Nadere informatie

BELEIDSREGELS en HANDHAVINGSARRANGEMENT ARTIKEL 13B OPIUMWET Gemeente Vianen

BELEIDSREGELS en HANDHAVINGSARRANGEMENT ARTIKEL 13B OPIUMWET Gemeente Vianen BELEIDSREGELS en HANDHAVINGSARRANGEMENT ARTIKEL 13B OPIUMWET Gemeente Vianen De burgemeester van Vianen, Gelet op de artikelen 13b Opiumwet, 4:81 Algemene wet bestuursrecht; Artikel 13b, eerste lid, van

Nadere informatie

BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM

BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM gemeente Hardinxveld-Giessendam BELEIDSREGELS GEBIEDSONTZEGGINGEN GEMEENTE HARDINXVELD-GIESSENDAM Zaaknr. 052317737 De burgemeester van de gemeente Hardinxveld-Giessendam; overwegende dat: de gebiedsontzegging

Nadere informatie

TOELICHTING Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Heusden 2016 (APV)

TOELICHTING Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Heusden 2016 (APV) TOELICHTING Tweede wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Heusden 2016 (APV) A In artikel 1:6, onderdeel d, wordt na gemaakt binnen ingevoegd: of gedurende. De volledige tekst van de bepaling

Nadere informatie

Beleidsregels voor coffeeshops in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Beleidsregels voor coffeeshops in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Beleidsregels voor coffeeshops in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Datum: 16-10-2012 Versie: DEF Auteur: J. van Donselaar, COO Vastgesteld in maart 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergrond 3 Afstemming

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Helmond, ieder voor zover bevoegd;

Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Helmond, ieder voor zover bevoegd; Jaar: 2012 Nummer: 30 Besluit: Burgemeester, B&W 17 april 2012 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET HELMOND 2012 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Helmond,

Nadere informatie

rv 141 Dienst Stadsbeheer nr Bijstelling coffeeshopbeleid. Den Haag, 10 juni 1997 Aan de gemeenteraad

rv 141 Dienst Stadsbeheer nr Bijstelling coffeeshopbeleid. Den Haag, 10 juni 1997 Aan de gemeenteraad rv 141 Dienst Stadsbeheer nr. 97005572 Den Haag, 10 juni 1997 Aan de gemeenteraad Bijstelling coffeeshopbeleid. 1. Inleiding Aan u is toegezegd, dat na de behandeling van de landelijke drugnota door de

Nadere informatie

B-besluit nr.: Naam programma: Veiligheid

B-besluit nr.: Naam programma: Veiligheid Rv. nr.: B-besluit d.d.: B-besluit nr.: Naam programma: Veiligheid Onderwerp: Uitvoering Rv. 12.0134: Gevolgen invoering nieuw aangescherpt landelijk Coffeeshopbeleid vaststelling Drank- en Horecaverordening

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten Beleidsregels artikel 13b Opiumwet De burgemeester van Houten; gelet op de artikel 13b Opiumwet en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht; overwegende: dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de

Nadere informatie

Notitie ter ondersteuning van het debat over richtinggevende criteria locatie vestiging coffeeshop in Helmond

Notitie ter ondersteuning van het debat over richtinggevende criteria locatie vestiging coffeeshop in Helmond Notitie ter ondersteuning van het debat over richtinggevende criteria locatie vestiging coffeeshop in Helmond 1. Inleiding Coffeeshops zijn alcoholvrije horecagelegenheden waar handel in en gebruik van

Nadere informatie

Met politie en woningcorporaties zijn wij in overleg om de gegevensuitwisseling binnen de kaders van de Wet Politiegegevens te optimaliseren.

Met politie en woningcorporaties zijn wij in overleg om de gegevensuitwisseling binnen de kaders van de Wet Politiegegevens te optimaliseren. DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 Aan de gemeenteraad 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht. nl Datum 13 oktober 2015 Ons kenmerk SBC/1499024

Nadere informatie

Damoclesbeleid Gemeente Sluis

Damoclesbeleid Gemeente Sluis Damoclesbeleid Gemeente Sluis Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Doel van Wet Damocles 2 2.1 Inleiding 2 2.2 Doel van Wet Damocles 2 2.2.1 Algemeen 2 2.2.2 Doel van het gemeentelijk Damoclesbeleid 3 3. Wet

Nadere informatie

Gemeente J Eergen op Zoom

Gemeente J Eergen op Zoom Gemeente J Eergen op Zoom RMD06-0047 Datum 5 april 2006 Nr,: 06-40 Van Aan Kopie aan Onderwerp Het college van B&W De raads- en duoburgerleden A. Beukman Informatie gemeenteraad m.b.t. de situatie Venlo

Nadere informatie

dat de navolgende criteria gelden bij de beoordeling van de vraag of tegen een coffeeshop wordt opgetreden:

dat de navolgende criteria gelden bij de beoordeling van de vraag of tegen een coffeeshop wordt opgetreden: CVDR Officiële uitgave van Sittard-Geleen. Nr. CVDR172726_1 15 mei 2018 Damoclesbeleid Sittard-Geleen Damoclesbeleid Sittard-Geleen Artikel 13b Opiumwet De burgemeester van Sittard-Geleen: Overwegende:

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drugs en overige (woon)overlast

Handhavingsbeleid drugs en overige (woon)overlast CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR203206_1 12 juli 2016 Handhavingsbeleid drugs en overige (woon)overlast Inhoudsopgave 1. Inleiding -02-1.1. Vooraf -02-1.2. Beleidsmatig onderscheid -02-1.3.

Nadere informatie

Sanctiebesluit Leiderdorp 2016 Drank en horeca

Sanctiebesluit Leiderdorp 2016 Drank en horeca GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leiderdorp. Nr. 282 2 januari 2017 Sanctiebesluit Leiderdorp 2016 Drank en horeca Inleiding Een eerder Sanctiebesluit van gemeente Leiderdorp, relatief kort

Nadere informatie

Toelichting op Beleidsregels voor de toepassing van een last onder. bestuursdwang en bestuurlijke waarschuwing ingevolge artikel 13b

Toelichting op Beleidsregels voor de toepassing van een last onder. bestuursdwang en bestuurlijke waarschuwing ingevolge artikel 13b Toelichting op Beleidsregels voor de toepassing van een last onder bestuursdwang en bestuurlijke waarschuwing ingevolge artikel 13b Opiumwet (de wet Damocles) Het Nederlandse drugsbeleid richt zich op

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Coffeeshopbeleid gemeente Lochem Hoofdstuk 1 Inleiding

GEMEENTEBLAD. Nr Coffeeshopbeleid gemeente Lochem Hoofdstuk 1 Inleiding GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Lochem Nr. 192515 8 november 2017 Coffeeshopbeleid gemeente Lochem 2017 Ons kenmerk: 2017-11936 De burgemeester van de gemeente Lochem, gelet op artikel 13b

Nadere informatie

Beleid inzake bestuurlijke handhaving van artikel 13B Opiumwet

Beleid inzake bestuurlijke handhaving van artikel 13B Opiumwet CVDR Officiële uitgave van Bernheze. Nr. CVDR437645_1 12 juni 2018 Beleid inzake bestuurlijke handhaving van artikel 13B Opiumwet Inhoud 1. Inleiding 3 2. Juridische kader 3 3. Handhavingsbeleid artikel

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Damocles (art. 13b Opiumwet)

Beleidsregels Wet Damocles (art. 13b Opiumwet) Beleidsregels Wet Damocles (art. 13b Opiumwet) Gemeente Apeldoorn Vastgesteld door de burgemeester op 18-1-2017 Vastgesteld in de driehoek op.. 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Juridisch kader...

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Echt-Susteren. Nr. 176258 15 december 2016 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren houdende regels voor aanpak van

Nadere informatie

Beleid coffeeshop(s) en illegale verkooppunten verdovende middelen gemeente Velsen 2008

Beleid coffeeshop(s) en illegale verkooppunten verdovende middelen gemeente Velsen 2008 Beleid coffeeshop(s) en illegale verkooppunten verdovende middelen gemeente Velsen 2008 De burgemeester van Velsen, gelet op artikel 13b Opiumwet, de landelijke Richtlijn inzake opsporing- en vervolgingsbeleid

Nadere informatie

Coffeeshops in Nederland 2009

Coffeeshops in Nederland 2009 A A N TA L L E N C O F F E E S H O P S E N G E M E E N T E L I J K B E L E I D 1999-2009 Coffeeshops in Nederland 2009 B. Bieleman R. Nijkamp In 2010 is de negende meting van de monitor naar aantallen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 24 077 Drugbeleid Nr. 293 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Gemeente Bergeijk - Mandaatbesluit gebiedsontzegging 2018

Gemeente Bergeijk - Mandaatbesluit gebiedsontzegging 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nr. 279816 24 december 2018 Gemeente Bergeijk - Mandaatbesluit gebiedsontzegging 2018 De burgemeester van Bergeijk, Besluit: De ambtenaar van de

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMID:2008:BG6660

ECLI:NL:RBMID:2008:BG6660 ECLI:NL:RBMID:2008:BG6660 Instantie Rechtbank Middelburg Datum uitspraak 11-12-2008 Datum publicatie 12-12-2008 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 08/1049 VV Bestuursrecht

Nadere informatie

Roosen. daal Raadsmededeling. Datum: 18 juti Bijlage: Beleidsregel "Beleid Toepassing Artikel 13b Opiumwet"

Roosen. daal Raadsmededeling. Datum: 18 juti Bijlage: Beleidsregel Beleid Toepassing Artikel 13b Opiumwet .D- (D (D Gemeente Roosen daal Raadsmededeling Datum: 18 juti 2016 Van Aan: Kopie aan: Burgemeester de raad van de gemeente Onderwerpr Actualisering Can nabisbeleid Bijlage: Beleidsregel "Beleid Toepassing

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

N ulstelsel Coffeeshop s van de Gemeente Nieuwkoop

N ulstelsel Coffeeshop s van de Gemeente Nieuwkoop CVDR Officiële uitgave van Nieuwkoop. Nr. CVDR399988_1 4 juli 2016 N ulstelsel Coffeeshop s van de Gemeente Nieuwkoop Versiebeheer Versiebeheer Versie Datum 1.0 9 september 2011 Wijzigingen Eerste uitgave

Nadere informatie

2. Plan van aanpak. Schema e melding overlast Politie voert een controle uit.

2. Plan van aanpak. Schema e melding overlast Politie voert een controle uit. Plan van aanpak van en door de burgemeester van de gemeente Hattem om op te treden bij verstoring van de openbare orde rondom horecabedrijven in de gemeente Hattem. 1. Inleiding In de omgeving van horecabedrijven

Nadere informatie

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam CVDR Officiële uitgave van Enschede. Nr. CVDR303916_2 2 februari 2017 Beleidsregel Damoclesbeleid 2013 De Burgemeester van Enschede gelet op artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, in overeenstemming

Nadere informatie

Bekendmaking beleidsregels artikel 13b Opiumwet gemeente Weststellingwerf 2016

Bekendmaking beleidsregels artikel 13b Opiumwet gemeente Weststellingwerf 2016 Bekendmaking beleidsregels artikel 13b Opiumwet gemeente Weststellingwerf 2016 Datum vaststelling: 26-05-2016 Inwerkingtreding: 02-06-2016 Kenmerk besluit: 2016-006596/c Publicatiedatum: 01-06-2016 Bijlage

Nadere informatie

HANDHAVING GEDOOGVOORWAARDEN COFFEESHOPS Resultaten quickscan

HANDHAVING GEDOOGVOORWAARDEN COFFEESHOPS Resultaten quickscan HANDHAVING GEDOOGVOORWAARDEN COFFEESHOPS Resultaten quickscan door Floris Faes & Karin Bongers Utrecht, augustus 2010 VEILIGHEID DOOR SAMENWERKING INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 Handhaving Gedoogvoorwaarden

Nadere informatie

Handhavingarrangement coffeeshopbeleid

Handhavingarrangement coffeeshopbeleid Handhavingarrangement coffeeshopbeleid gemeente Lelystad 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Handhavingarrangement coffeeshopbeleid

Nadere informatie

Handhavingsbeleid drugs en overige (woon)overlast

Handhavingsbeleid drugs en overige (woon)overlast Beleidsregels van de burgemeester van Vaals voor de toepassing van artikel 3b Opiumwet en artikel 74a Gemeentewet Inhoudsopgave Blz.. Inleiding 3 t/m 6 Vooraf 3 t/m 5 Beleidsmatig onderscheid 5 Relatie

Nadere informatie

Bestuursrechtelijke sancties artikel 13B Opiumwet

Bestuursrechtelijke sancties artikel 13B Opiumwet Bestuursrechtelijke sancties artikel 13B Opiumwet Titel: Bestuursrechtelijke sancties artikel 13B Opiumwet Vastgesteld: 31-05-2016 Treedt in werking: 7 juni 2016 Wettelijke basis: Artikel 13B Opiumwet

Nadere informatie

Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018

Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018 Nr.: INT18-1020 Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018 Hennepteelt en handel in hard- en softdrugs zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en geprofessionaliseerd en daarmee ook de risico s die daar

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Damoclesbeleid 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 WONINGEN. 20 december 2013

GEMEENTEBLAD. Nr Damoclesbeleid 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 WONINGEN. 20 december 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hellendoorn. Nr. 4481 20 december 2013 Damoclesbeleid 2013 Nijverdal, 17 december 2013 Nr. 13INT04099 De Burgemeester van Hellendoorn, gelet op artikel 13b,

Nadere informatie

HET VOORTGEZET ONDERWIJS

HET VOORTGEZET ONDERWIJS Partijen overwegen het volgende: CONVENANT DE VEILIGE SCHOOL HET VOORTGEZET ONDERWIJS Gemeente Krimpen aan den IJssel De gemeente Krimpen aan den IJssel is verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering

Nadere informatie

Naam Beleidsregel handhaving Horeca-inrichtingen, waarop de vergunningplicht van artikel 3 Dranken Horecawet van toepassing is (2007)

Naam Beleidsregel handhaving Horeca-inrichtingen, waarop de vergunningplicht van artikel 3 Dranken Horecawet van toepassing is (2007) Gemeenteblad Nijmegen Jaartal / nummer 2007 / 83 Naam Beleidsregel handhaving Horeca-inrichtingen, waarop de vergunningplicht van artikel 3 Dranken van toepassing is (2007) Publicatiedatum 30 mei 2007

Nadere informatie

Beleidsregel handhavingprotocol coffeeshopbeleid en Opiumwet (Damoclesbeleid).

Beleidsregel handhavingprotocol coffeeshopbeleid en Opiumwet (Damoclesbeleid). Beleidsregel handhavingprotocol coffeeshopbeleid en Opiumwet (Damoclesbeleid). De burgemeester van de gemeente Asten, Gelet op artikel 13b van de Opiumwet en artikel 2 Politiewet, Besluit vast te stellen:

Nadere informatie

Nota van de Burgemeester

Nota van de Burgemeester gemeente Haarlemmermeer Nota van de Burgemeester onderwerp Damoclesbeleid gemeente Haarlemmermeer Burgemeester drs. Theo Weterings Datum besluit 30 augustus 201 6 inlichtingen C. Bremer (carola.bremer@haarlemmermeer.nl)

Nadere informatie

Beleidsregel artikel 13B Opiumwet gemeente Mill en Sint Hubert

Beleidsregel artikel 13B Opiumwet gemeente Mill en Sint Hubert Beleidsregel artikel 13B Opiumwet gemeente Mill en Sint Hubert Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Juridisch kader 3. Nul optiebeleid coffeeshops 4. Handhavingsbeleid artikel 13b van de Opiumwet 5. Afwijkingsbevoegdheid

Nadere informatie

Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet. Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet Gemeente Deventer

Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet. Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet Gemeente Deventer CVDR Officiële uitgave van Deventer. Nr. CVDR375267_1 15 maart 2016 Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet Gedoog- en handhavingsarrangement artikel 13b Opiumwet Gemeente Deventer Inleiding

Nadere informatie

Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras)

Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras) BIJLAGE 1D Exploitatievergunning horecabedrijf (incl. terras) Exploitatievergunning ex artikel 2:28 van de Algemene Plaatselijke verordening van de gemeente Sittard-Geleen De burgemeester van Sittard-Geleen;

Nadere informatie

Vast te stellen hieronder opgenomen "Damoclesbeleid lokalen en woningen" op basis van artikel 13b Opiumwet

Vast te stellen hieronder opgenomen Damoclesbeleid lokalen en woningen op basis van artikel 13b Opiumwet Ons kenmerk G.15.01258 ii urn in li ui ii in ii ii Dossiercode: Besluit van de Burgemeester De burgemeester van besluit: Vast te stellen hieronder opgenomen "Damoclesbeleid lokalen en woningen" op basis

Nadere informatie

Stappenplannen voor de handhaving van de exploitatievergunning en vergunningen ingevolge de Dranken Horecawet en Wet op de Kansspelen.

Stappenplannen voor de handhaving van de exploitatievergunning en vergunningen ingevolge de Dranken Horecawet en Wet op de Kansspelen. Bijlage 2: Stappenplannen voor de handhaving van de exploitatievergunning en vergunningen ingevolge de Dranken Horecawet en Wet op de Kansspelen. Er worden informatiebrieven verstuurd naar alle ondernemingen

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Wettelijk kader voor coffeeshopbeleid

1. Inleiding. 2. Wettelijk kader voor coffeeshopbeleid Besluit van de burgemeester van Goeree-Overflakkee tot vaststelling van de Beleidsregels inzake coffeeshops en handhaving gemeente Goeree-Overflakkee 2013. 1. Inleiding Veel gemeenten in Nederland hebben

Nadere informatie

Beleidsregels ex artikel 2:75a van de Algemene Plaatselijke Verordening Haarlem (verblijfsontzegging)

Beleidsregels ex artikel 2:75a van de Algemene Plaatselijke Verordening Haarlem (verblijfsontzegging) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlem. Nr. 115801 3 december 2015 Beleidsregels ex artikel 2:75a van de Algemene Plaatselijke Verordening Haarlem (verblijfsontzegging) De burgemeester van

Nadere informatie

NEE. Van: T. Hoogendoorn Tel nr: 06-83338347 Nummer: 15A.00811

NEE. Van: T. Hoogendoorn Tel nr: 06-83338347 Nummer: 15A.00811 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: T. Hoogendoorn Tel nr: 06-83338347 Nummer: 15A.00811 Datum: 17 augustus 2015 Team: JLV Tekenstukken: Nee Bijlagen: 3 Afschrift aan: n.v.t. N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam. Aan de gemeenteraad Annstel iou PN Amsterdam. 25 september 2015 00V. Evaluatie afstandscriterium coffeeshops

Gemeente Amsterdam. Aan de gemeenteraad Annstel iou PN Amsterdam. 25 september 2015 00V. Evaluatie afstandscriterium coffeeshops X Gemeente Amsterdam Bezoekadres Amstel 1 lon PN Amsterdam Postbus 202 woo AE Amsterdam Telefoon 14020 amsterdam.n1 Retouradres: Postbus 202, woo AE Amsterdam Aan de gemeenteraad Annstel iou PN Amsterdam

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen

Hoofdstuk 1 Bevoegdheid en rollen Bekendmaking Rectificatie vaststelling beleid De burgemeester van Heemskerk maakt bekend een verbeterde versie van de Beleidsregel Gebiedsverboden Heemskerk vast te stellen. De daarin opgenomen verwijzingen

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening

Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening Uitvoeringsbesluit artikel 2:28a, tweede lid Algemene Plaatselijke Verordening (vastgesteld door de burgemeester van Alphen aan den Rijn op 29 augustus 2012) Nadere regels voor het hebben van een terras

Nadere informatie

Beleidsregel bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet GEMEENTE HEEZE-LEENDE

Beleidsregel bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet GEMEENTE HEEZE-LEENDE Beleidsregel bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet GEMEENTE HEEZE-LEENDE De burgemeester van de gemeente Heeze-Leende; Gelet op artikel 13b Opiumwet en artikel 2 Politiewet; BESLUIT: Vast te

Nadere informatie

Handhavingsmodel horeca en alcohol

Handhavingsmodel horeca en alcohol Handhavingsmodel horeca en alcohol Inleiding De Drank- en Horecawet (DHW) die op 1 januari 2013 inging, geeft aan dat er in 2013 een handhavingsmodel met betrekking tot de DHW moet worden vastgesteld.

Nadere informatie

Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden

Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden Gemeente Den Haag Bestuursdienst Commissie Algemene Bestuurlijke en Politieen Brandweeraangelegenheden Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de leden van de commissie voor ABPB

Nadere informatie

Ons kenmerk Uw kenmerk Aantal bijlagen Datum _ april 2018

Ons kenmerk Uw kenmerk Aantal bijlagen Datum _ april 2018 Beschikking AANTEKENEN Synres B.V. T.a.v. de directie Slachthuisweg 30 3151 XN HOEK VAN HOLLAND Parallelweg 1 Postbus 843 3100 AV Schiedam T 010-246 80 00 F 010-246 82 83 E info@dcmr.nl W www.dcmr.nl Uw

Nadere informatie

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET 13b HELMOND 2013

BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET 13b HELMOND 2013 Jaar: 2013 Nummer: 82 Besluit: Burgemeester 25 oktober 2013 Gemeenteblad BELEIDSREGEL HANDHAVINGSPROTOCOL OPIUMWET 13b HELMOND 2013 Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester van Helmond,

Nadere informatie

BB.nr d.d

BB.nr d.d houdens advies van de commissie BB.nr. 12.069 d.d. 2-10-2012 Onderwerp Algemene beleidsregel en mandaatbesluit Burgemeester inzake gebiedsontzeggingen 2012 Besluit:B 1. Vast te stellen bijgaande Algemene

Nadere informatie

Nulbeleid coffeeshops en bestuursrechtelijke handhavingsarrangement

Nulbeleid coffeeshops en bestuursrechtelijke handhavingsarrangement Inleiding De gemeente Woudenberg wordt, zoals meer Nederlandse kleinere gemeenten, tot op heden weinig geconfronteerd met handel in en gebruik van betekenis van hard- en softdrugs en de daarmee samenhangende

Nadere informatie

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek Vastgesteld door het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Hattem op

Nadere informatie

Personen aan wie het besluit is gericht verwijderen. Bosweg JAN DP Ginderzoom Aantal bijlagen

Personen aan wie het besluit is gericht verwijderen. Bosweg JAN DP Ginderzoom Aantal bijlagen Gemeente Ginderzoom BURGEMEESTER Retouradres Postbus 974, 7210 AN Ginderzoom UITREIKEN DOOR POLITIE Aan de ondernemer van de horea-inrichting in het perceel Bosweg 64 t.a.v. Personen aan wie het besluit

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving Opiumwet bij hennepplantages in woningen en lokalen gemeente Alkmaar

Beleidsregel handhaving Opiumwet bij hennepplantages in woningen en lokalen gemeente Alkmaar GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 116556 12 juli 2017 Beleidsregel handhaving Opiumwet bij hennepplantages in woningen en lokalen gemeente Alkmaar De burgemeester van Alkmaar;

Nadere informatie

Gemeente Den Haag RIS120085_22-SEP-2004

Gemeente Den Haag RIS120085_22-SEP-2004 rv 142 Bestuursdienst BSD/2004.2864 RIS 120085_040921 Gemeente Den Haag RIS120085_22-SEP-2004 Den Haag, 21 september 2004 Aan de gemeenteraad Bekrachtiging verordening ter handhaving van de openbare orde

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Gemeente Delft. Landelijke aanscherping coffeeshopbeleid

Gemeente Delft. Landelijke aanscherping coffeeshopbeleid Veiligheid IcM Gemeente Delft Programmering Phoenixstraat 16 261 1 AL Delfl Telefoon l401 5 Fax 015-2141724 Retouradres : Veiligheid, Postbus 78, 2600 ME Delfi Internet www.delff.nl Behandeld door: Beny

Nadere informatie

Plan van aanpak Excessen voor tijdens en na optocht

Plan van aanpak Excessen voor tijdens en na optocht Plan van aanpak Excessen voor tijdens en na optocht Deelnemende gemeenten: Achtkarspelen Dantumadiel Dongeradeel Kollumerland c.a. Politie Fryslân team 01 Openbaar Ministerie Aanleiding. Vanuit de driehoek

Nadere informatie

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam DAMOCLESBELEID

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam DAMOCLESBELEID De Burgemeester van Enschede gelet op artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, in overeenstemming met de in het lokale driehoeksoverleg en het districtelijk veiligheidsoverleg overeengekomen afspraken

Nadere informatie