Cursussen & trainingen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursussen & trainingen 2013-2014"

Transcriptie

1 Cursussen & trainingen

2 Handhaven! Waarom eigenlijk? Cursussen & trainingen Senze, maart 2013 Senze Groothandelsgebouw Stationsplein AK Rotterdam Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of anderszins worden gebruikt voor derden of andere publicaties zonder nadrukkelijke toestemming van Senze!

3 Voorwoord People make Senze, dat is waar Senze voor staat. De mens maakt het verschil. Wij geloven in een voortdurende ontwikkeling van mensen. Dat komt meestal niet vanzelf. Veel fundamentele ontwikkeling komt tot stand door trainingen, cursussen, workshops, assessments en coaching. Mensen presteren daardoor beter en zitten gewoon beter in hun vel. Dat merken collega s en klanten. Zo n effect maakt een training ook voor uzelf leuk! Senze biedt praktische en eigentijdse HR services die u niet alleen helpen bij de ontwikkeling van u of uw medewerkers maar ook bij in-, door en uitstroom van uw mensen. Ons aanbod bestaat uit drie onderdelen: 1. Trainingen gericht op kennisvergroting, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving; 2. Trainingen gericht op vaardigheden om het werk efficiënt uit te kunnen voeren; 3. Trainingen gericht op competentie-ontwikkeling voor medewerkers en managers. Tijdens onze vaardigheden- en competentietrainingen werken wij regelmatig met de zogeheten Insights -methode. Meer informatie over deze methode vindt u op onze website of via Uw behoeften staan centraal in onze trainingen. Die bespreken wij voorafgaand aan elk type training. Onze trainingen zijn dan ook altijd een combinatie van een gedegen basis met een stuk maatwerk voor uw situatie. Daarom vinden onze trainingen vrijwel altijd in-company plaats. Om dezelfde reden treft u in deze brochure geen prijzen aan. Senze hanteert een zeer scherpe prijskwaliteitsverhouding en werkt met trainers die hun sporen in het veld verdiend hebben. Wij wensen u veel leesplezier. Mocht u inhoudelijke vragen hebben over onze trainingen of graag een keer van gedachten willen wisselen met een van onze medewerkers, ook over niet genoemde trainingen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Directie en medewerkers van Senze.

4 Trainers van Senze Zoals al in het voorwoord is benoemd: de mens maakt het verschil. Zo ook de trainers die Senze inzet voor de verschillende trainingen en coachingstrajecten. De trainers van Senze hebben ruime (werk-) ervaring binnen de fysieke leefomgeving en dienstverlening. Deze professionals onderscheiden zich door het enthousiasme en de energie waarmee zij trainingen geven en mensen in beweging krijgen. De belangrijkste voordelen voor u zijn: - Onze trainers kennen het werk van uw medewerkers uit eigen ervaring; - De cases en opdrachten sluiten daardoor goed aan bij de praktijk; - Uw medewerkers kunnen na de training het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk toepassen. Hierna treft u een aantal van onze trainers aan:. Mevrouw ir. A.W.W. (Wilma) Dirken is senior adviseur en interim manager bij Senze. De afgelopen drie jaar heeft Wilma wekelijks trainingen voor Senze verzorgd bij gemeenten of het bedrijfsleven over Bouwbesluit 2012, Wabo, Awb of Wro. Zij is actief als schrijver van artikelen voor o.a. Kluwer en heeft zitting gehad in de Commissie Dekker die een fundamentele verkenning van de bouw heeft verricht. Wilma werkte 13 jaar lang voor de lokale overheid, altijd op het terrein van de fysieke leefomgeving. Ze bekleedde zowel uitvoerende als leidinggevende functies. Zij combineert een grondige kennis van de wet- en regelgeving met bewezen succesvolle praktijkervaring, waarbij zij onconventionele oplossingen niet schuwt.

5 De heer J.W.C. (Hans) van Gurchom is trainer en coach. Hans heeft zich vanuit zijn inhoudelijke deskundigheid op het gebied van de fysieke leefomgeving ontwikkeld tot een ervaren trainer en leidinggevende. Hans brengt mensen en teams in beweging door op een empathische manier mensen door reflectie en bewustwording in beweging te krijgen. Hans is Insights-geaccrediteerd en gebruik deze methode als basis voor coaching en (team)trainingen. De heer H. (Henk) Vierhuis is senior adviseur en interim manager bij Senze en kenmerkt zich door een gezonde dosis energie, enthousiasme en passie voor zijn vak. Hij is inhoudelijk goed onderlegd op het gebied van omgevingsrecht, met name het vakgebied milieu. Daarnaast is hij ook procesmatig sterk. In zijn werkwijze is hij mensgericht, maar altijd gericht op het bereiken van resultaat. Henk heeft jarenlang gewerkt voor de Regionale Milieudienst West-Brabant, eerst als vergunningverlener, toezichthouder en later als teamleider. Voor Senze verzorgde hij inmiddels vele cursussen en presentaties op het gebied van de Wabo of de activiteit milieu.

6 De heer drs. J. (Jeroen) Rijsdijk is adviseur bij Senze en heeft passie voor het in beweging brengen van organisaties, teams en medewerkers om de gestelde doelen te realiseren. Als inspirator/motivator zijn Jeroens belangrijkste kwaliteiten zijn resultaatgerichtheid, deskundigheid, teamgevoel en het vermogen tot heldere communicatie, waarbij de klant of eindgebruiker altijd als uitgangspunt wordt genomen. Jeroen heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in dienstverlening en klant(contact)-processen, met name het inrichten en optimaliseren van Klant Contact Centra s (KCC s). Deze ervaring deed hij onder meer op bij verschillende provincies, gemeenten en bij profit-organisaties. Jeroen beschikt over de drive en intrinsieke motivatie klanten beter te bedienen en processen zo optimaal mogelijk in te richten en te laten werken. Daarnaast heeft hij expertise in procesmanagement, veranderingstrajecten, multichannelmanagement, teamontwikkeling en coaching. De heer ir. H.C.M. (Hajé) van Egmond is werkzaam als adviseur voor Geregeld BV binnen de vakgebieden handhaving, (bouw)regelgeving, omgevingsrecht en bouwkwaliteit. Hajé heeft veel ervaringen met trainingen, zowel op het praktische vlak (gebouwinspecties voor gemeenten en corporaties) als technisch-juridisch (onder meer voor gemeenten, provincies, het ministerie van BZK en de SDU). Hajé is autoriteit op het gebied van de bouwregelgeving, handhaving en vergunningvrij bouwen. Het zwaartepunt van de werkzaamheden liggen bij het Ministerie van BZK waar hij mee werkt aan nieuwe wet- en regelgeving. Hajé is sinds 1998 werkzaam voor Bouwkwaliteit en houdt zich daar bezig met de Wabo, het Bouwbesluit, brandveiligheid en de procedures rondom het vergunningproces. Daarnaast is Hajé medeauteur van diverse publicaties van de SDU, zoals het Handboek Wabo en het Handboek Vergunningvrij bouwen en vanaf het begin betrokken bij de Helpdesk Bouwregelgeving.

7 De heer F. (Floor) Hartog is senior adviseur en interim manager bij Senze en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het brede Wabo-taakveld op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Daarbij heeft hij functies bekleed op zowel uitvoerend als (hoger) leidinggevend niveau. Hij kent de vraagstukken met betrekking tot transitie en RUD-ontwikkeling van binnenuit en hij was in alle facetten betrokken bij de oprichting van de 1e Omgevingsdienst in Nederland (Zuid- Holland-Zuid). Hij is in staat om strategische vraagstukken operationeel te vertalen en te borgen. De heer mr. H. (Hans) Barendregt is in verschillende functies ruim 20 jaar werkzaam als senior jurist bij de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Hij heeft dan ook brede ervaring op het terrein van de Wabo en de Wro. Hans heeft ruime ervaring bij het toepassen van de Wabo en Wro onder andere bij projecten als de Rotterdamse Koopgoot. Daarnaast is Hans ook als juridisch adviseur betrokken bij spraakmakende bouwprojecten rondom Rotterdam Centraal-Station die onder de Crisis- en herstelwet vallen. Ook met bouwplannen die net wel of net niet binnen de bestaande kaders passen, behoren tot de ervaring van Hans. Daarnaast is Hans betrokken bij enkele uitgaven van de SDU, waaronder het Handboek Wabo, is hij al jaren een gewaardeerd docent voor verschillende cursusorganisaties en is hij binnen Rotterdam verantwoordelijk voor het volgen van en adviseren over alle komende wijzigingen in wet- en regelgeving op het brede terrein van het omgevingsrecht.

8 U bent niet alleen! Het komt regelmatig voor dat u enkele medewerkers een training zou willen laten volgen. Helaas haalt u het niet om een groep te vullen en de training uiteindelijk in-company te organiseren. Geen nood! In samenwerking met u benaderen wij omliggende gemeenten zodat u gezamenlijk een in-company training kunt inkopen. Deze optie is zeker interessant als er maar een paar medewerkers met een specifi eke materie bezig zijn. Het bespaart iedereen kosten, vergroot de kans op kennisdeling en brengt u eens op een andere wijze met elkaar in contact. Wilt u weten welke gemeenten of profi t organisaties al meewerken aan deze nieuwe trainingsvorm? Neem dan contact met ons op.

9 De volgende organisaties gingen u voor: Bureau Den Hollander, Klundert Gemeente Alblasserdam Gemeente Amstelveen Gemeente Bernisse Gemeente Capelle aan den IJssel Gemeente Diemen Gemeente Dongen Gemeente Dordrecht Gemeente Etten-Leur Gemeente Geertruidenberg Gemeente Geldermalsen Gemeente Gorinchem Gemeente Hardinxveld-Giessendam Gemeente HI-Ambacht Gemeente Hoorn Gemeente Hulst Gemeente Kaag & Braassem Gemeente Kapelle Gemeente Katwijk Gemeente Langedijk Gemeente Leiden Gemeente Leudal Gemeente Maassluis Gemeente Medemblik Gemeente Midden-Delfland Gemeente Middelharnis Gemeente Noord-Beveland Gemeente Rijswijk Gemeente Rotterdam, ds+v Gemeente Schiedam Gemeente Oegstgeest Gemeente Oud-Beijerland Gemeente Papendrecht Gemeente Pijnacker-Nootdorp Gemeente Rucphen Gemeente Sliedrecht Gemeente Tholen Gemeente Vlaardingen Gemeente Veere Gemeente Voorschoten Gemeente Wassenaar Gemeente Weert Gemeente Westland Gemeente Zaanstad Gemeente Zwijndrecht Gemeente Zandvoort Gemeente Zuidplas Gemeente Zundert BMC Interlink Milieudienst Noord-West Utrecht Milieudienst Midden-Holland Milieudienst Zuid-Holland Zuid Ministerie van VROM, VROM-inspectie Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost Politie Zuid-Holland Zuid Provincie Zeeland Regionale Milieudienst West-Brabant

10 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Trainers van Senze 4 Dienstverlening 01. Hostmanship Training effectief en professioneel klantcontact Het managen van een KCC 14 Persoonlijke effectiviteit 04. Leidinggeven voor beginners Teamontwikkeling: zo leuk kan samenwerken zijn! Workshop Insights Timemanagement en stressbeheersing Persoonlijke ontwikkeling en coaching: Bestuurlijke sensitiviteit Training cultuurverandering 22 Bouwen 11. Actualiteiten Bouwbesluit Bouwwetgeving voor niet-bouwkundigen 24 Milieu 13. Activiteitenbesluit Wet milieubeheer voor niet milieukundigen Milieuprocedures voor niet-milieukundigen Milieuwetgeving voor niet-milieukundigen 28

11 Omgevingsrecht 16. Wabo voor beginners Basistraining Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Verdiepingstraining Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wabo actueel Wabo voor bestuurders Omgevingswet Uitgebreide training Junior vergunningverlener/ Frontoffice Vergunningenplan Vergunningvrij bouwen Bestuurlijk procesrecht Training Awb voor niet juristen Crisis- en Herstelwet Drank & horecawet 44 Handhaving 29. Handhaving omgevingsrecht Handhaving voor bestuurders Praktijktraining integraal handhavingsbeleid Praktijktraining Toezichthouders bestaande bouw 48 RUD 33. Opdrachtgever - opdrachtnemer 50

12 01. Een nieuwe dimensie aan klantcontact... HOSTMANSHIP! Veel organisaties hebben last van de recessie en moeten soms flink bezuinigen. De roep meer doen met minder is veel gehoord. Tegelijkertijd is de klant (terecht) veeleisend en eist de verbetering van de dienstverlening veel aandacht. Maar hoe kunnen organisaties hun dienstverlening op kostenefficiënte wijze verbeteren? Dit kan door de klant direct goed te helpen! Makkelijker gezegd dan gedaan? Een workshop of training Hostmanship helpt uw organisatie hierbij. Hostmanship, een samentrekking van hospitality en craftmanship, heeft als kern dat dienstverlening er op gericht moet zijn mensen het gevoel te geven welkom te zijn. Door klanten te zien als gasten, zie je als medewerker méér dan alleen de vraag van deze klant. Je ziet een persoon achter de vraag, met specifieke behoeften. Hostmanship gaat uit van zes basisprincipes, die voor alle typen organisaties gelden: Dienstbaarheid Het geheel zien Verantwoordelijkheid Dialoog Consideratie Kennis Hostmanship is meer dan een kunstje. Het is een instelling, een oprecht verlangen mensen zich welkom te laten voelen. Uw medewerkers worden geïnspireerd om net dat stapje extra te zetten voor de klanten van uw organisatie. Samen met uw medewerkers gaan we op zoek naar die momenten in het klantcontact waarmee uw organisatie het verschil kan maken. 12 Centraal in onze trainingen en workshops Hostmanship staan interactie en de dagelijkse praktijk. De dialoog aan gaan met de klant, de klantvraag goed begrijpen, de relatie zien tussen het eigen werk en dat van collega s, creatief na denken over oplossingen, effectief om gaan met bezwaren en aansluiting vinden bij de klant. Naast de theoretische achtergronden gaan uw medewerkers actief aan de slag met Hostmanship en de concrete mogelijkheden hiervoor binnen uw eigen organisatie. Na afloop van de training of workshop Hostmanship zijn uw medewerkers in staat de principes van Hostmanship te herkennen en toe te passen. Zij worden geënthousiasmeerd en geïnspireerd om zelf met Hostmanship aan de slag te gaan. Daarnaast worden er gezamenlijk actiepunten benoemd waarmee de medewerkers binnen uw organisatie aan de slag kunnen. Medewerkers binnen uw organisatie die klantcontact hebben. 3 dagdelen. Elke organisatie is anders en daarom wordt er vooraf met u een uitgebreid gesprek gehouden over de exacte wensen, behoeften en specifieke aandachtspunten. Maximaal 15 deelnemers

13 02. Training effectief en professioneel klantcontact De wijze waarop de gemeente contact heeft met de burgers en ondernemers bepaalt grotendeels de beleving en het beeld van uw organisatie. Dit geldt voor zowel het telefonisch contact als het face tot face contact. Wilt u weten hoe u klantgericht, professioneel en effectief contact heeft met de burger of ondernemer? Hoe u structuur en duidelijkheid in uw contact aanbrengt? En hoe u effectief kunt omgaan met klachten en lastige burgers en ondernemers? Dan is deze training uitermate geschikt voor u! De training is erop gericht om het klantcontact professioneel en klantgericht af te handelen. U brengt de effectiviteit en de beleving van het contact naar een hoger niveau. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod/ leert u: U leert op professionele en aangename wijze klantcontact te hebben; U heeft inzicht in wat de klanten verwachten van hun contact; U verbetert uw klantgerichtheid en de klantbeleving; U leert wat effectieve vraag- en luistertechnieken zijn. Inhoud training Kenmerken van klantgericht werken; De verwachtingen van uw klanten; Klantwensen en klantbehoeften; Houding en uitstraling naar uw klanten; Communicatie met uw klanten; Klantgerichte vaardigheden; Uw persoonlijke klantgerichtheid; Effectieve vraag- en luistertechnieken; Omgaan met weerstand en klachten; Rollenspelen en oefeningen; Praktijksituaties en voorbeelden. De training is geschikt voor iedereen binnen de gemeentelijke organisatie die in zijn of haar werk klantcontact heeft. 3 dagdelen Maximaal 6 deelnemers 13

14 03. Het managen van een KCC In 2015 moet elke gemeente beschikken over één ingang voor burgers en bedrijven. Voor het opzetten, aansturen en (verder) ontwikkelen van een KCC komen heel wat kwaliteiten kijken, waarbij het concept Antwoord de leidraad vormt. In de praktijk zijn er verschillende mogelijkheden en best practices beschikbaar op welke wijze een KCC het beste functioneert. Dit hangt af van de organisatiestructuur, de grootte van de gemeentelijke organisatie, maar ook van de visie op dienstverlening. Belangrijke thema s binnen het KCC zijn de informatievoorziening, de sturing van een aanbodgerichte organisatie naar vraaggericht en het uitdragen van een dienstverlenende cultuur. Elke gemeente is anders en dat vergt ook een andere aanpak. Maar hoe vind ik de juiste route in de wirwar van dienstverleningsconcepten en routekaarten? Hoe geef ik vorm aan het opzetten, aansturen en (verder) ontwikkelen van een KCC? En hoe creëer ik de juiste samenhang tussen alle verschillende aspecten binnen een KCC omgeving? U wilt de juiste handvatten hebben om aan de slag te kunnen met deze uitdaging. Door middel van deze 2 daagse training kunnen wij u een duidelijker beeld van al deze aspecten en elementen bieden. U verkrijgt inzicht in de verschillende dienstverleningsconcepten en organisatiemodellen die kunnen bijdrage aan het vormgeven van een KCC, leert werkprocessen te beschrijven en heldere servicenormen te stellen. Dag 1 - Strategie en beleid Achtergrond Antwoord Hoe werkt een KCC? Vertaalslag van landelijke visie en fases van Antwoord naar uw gemeente (Groei) modellen en dienstverleningsconcepten (hoe pas ik ze toe?) Het optimaliseren van informatievoorziening Het toepassen van multichanneling Het managen van de relatie tussen front- en backoffice Het sturen op met kritische succesfactoren Dag 2 Kwaliteit van dienstverlening en management van processen Bepalen van servicenormen en servicelevels Implementeren van een kwaliteitshandvest Het monitoren van de dienstverlening met een besturingsmodel of managementdashboard Hoe zet ik de mensen binnen het KCC in? Hoe stuur ik op de normen van en de brachenormen van de VNG 14

15 Hoe maak ik de werkprocessen lean vanuit klantperspectief? Hoe zorg ik voor de juiste afstemming tussen front- en backoffice, interne kennisoverdracht en de introductie van product- en procesverantwoordelijkheid? Hoe sturen we op klantaanbod en achterhalen we de vraag achter de vraag? Hoe stuur ik mijn klanten naar de juiste kanalen (meest (kosten) efficiënt)? Manager, teamleider KCC. 4 dagdelen en uit te breiden met: Optie 1: afsluiting met een business case Optie 2: combineren met de Module leidinggeven Maximaal 10 deelnemers 15

16 04. Leidinggeven voor beginners Net aan de slag als teamleider, bureauhoofd of coördinator? Dan is het belangrijk dat uw stijl van leidinggeven u medewerkers zodanig motiveert dat de doelstellingen van jou en de organisatie worden gehaald. Dat is makkelijk gezegd, maar nog niet zo eenvoudig uitgevoerd. U hebt dilemma s over zaken als: hoe formeel moet ik zijn? Hoe treed ik corrigerend op? Hoe ga ik om met onrust binnen mijn team? Er bestaan verschillende manieren van leidinggeven. De stijl die u toepast is in eerste instantie afhankelijk van uw eigen persoonlijkheid. Door meer inzicht in u zelf te krijgen, kunt u zich verplaatsen in de ander. Dit inzicht krijgt u aan de hand van uw Insights Profiel. Daarnaast krijgt u in deze training tips en trucs, om op een praktische manier om te gaan met problemen waar u als beginnend leidinggevende tegenaan loopt. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod/ leert u: Wat is mijn persoonlijkheid en welke invloed heeft dat op mijn gedrag? Wat wordt er bedoeld wordt met leidinggeven? Hoe kan ik hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden? Welke verschillende stijlen van leidinggeven zijn er? Waarom is het belangrijk is dat ik deze verschillende stijlen kan toepassen? Hoe kan ik medewerkers stimuleren en motiveren? Waarom is duidelijk communiceren belangrijk? Hoe kan ik feedback geven en ontvangen? Hoe houd ik een functionerings- of beoordelingsgesprek? Hoe maak ik een afdelings- of teamplan? Welke onderwerpen komen daarin aan de orde? Hoe maak ik een jaarplanning die ook daadwerkelijk gevolgd kan worden? Hoe ga ik om met weerstand in het team? Deze training is bedoeld voor beginnende leidinggevenden, die praktische ondersteuning zoeken. Deze training duurt 4 dagdelen. Op verzoek kan de training uitgebreid worden met een traject waarin gedurende een aantal maanden persoonlijke coaching plaatsvindt. Maximaal 6 deelnemers 16

17 05. Teamontwikkeling: zo leuk kan samenwerken zijn! Teamontwikkeling: is dat nou echt nodig...? Ja! Samenwerken in een team is voor veel mensen een belangrijke motivator. Toch gaat dit niet altijd vanzelf. Vaak heeft dit met de kwaliteit van de onderlinge communicatie te maken. Van alle teamleden wordt betrokkenheid en inzet verwacht. U bent in elk geval van mening dat er meer uit uw team gehaald kan worden. Tijdens deze training Teamontwikkeling krijgt u inzicht in de individuele behoeften en hoe deze in relatie staan met het team- en organisatiedoel. Er kunnen verschillende redenen zijn om deze training te organiseren: de samenwerking en onderlinge communicatie bevorderen, de vliegende start voor een nieuw opgericht team of de resultaten van het team verbeteren. Deze training staat aan de basis van de ontwikkeling van competenties. De opzet van deze training wordt in overleg met de opdrachtgever samengesteld, op basis van de behoeften. In deze training komen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen aan bod: Wat is het te behalen resultaat? Waaraan voldoet een effectief team? Over welke kwaliteiten beschikken de teamleden? Wat zijn de motivatoren van de teamleden? Wat is de onderlinge wijze van communiceren? Wat zijn de teamdoelen en hoe worden die bereikt? Waarmee kunnen we vandaag beginnen om het morgen beter te doen? Elk teamlid vult voorafgaand aan de training het Insights profiel in. Deze training is bedoeld voor managers en leidinggevenden met hun medewerkers die willen dat hun team bestaat uit personen die inzicht hebben in en respect hebben voor elkaars kwaliteiten. Daarbij hanteren zij een open communicatiestijl waardoor een effectieve en flexibele samenwerking ontstaat. Het programma wordt in overleg met de opdrachtgever samengesteld. Een basisprogramma bestaat uit een intakegesprek, een halve dag training Insights, gevolgd door een teamtraining van een hele dag. Aantal deelnemers Afhankelijk van teamgrootte 17

18 06. Workshop Insights Bij alle competentie- en vaardigheidstrainingen werkt Senze met Insights. Insights is een laagdrempelige, wetenschappelijk onderbouwde methode om gedragsstijlen in kaart te brengen. Insights geeft op een positieve manier inzicht in het eigen gedrag, de communicatiestijl en uw effect op de omgeving. Insights draagt bij aan een effectievere communicatie, betere dienstverlening, bevordert samenwerking en draagt bij aan managementontwikkeling. In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: Wat is de achterliggende filosofie achter Insights? Welke rol speelt het begrip perceptie hierin? Kennismaken met de eigen gedragsstijl; Het leren herkennen van het effect van het eigen gedrag op anderen; Leren hoe u verbinding maakt met anderen; Het afstemmen van de communicatie op de gedragsstijl van anderen. Iedereen die een beter inzicht wil in zijn eigen gedrag. Halve dag. Voorafgaand aan de workshop vullen alle deelnemers online 25 vragen in op basis waarvan het Insightsprofiel wordt opgesteld. Dit invullen kost maximaal 30 minuten. 18 Minimaal 4, maximaal 15 deelnemers

19 07. Timemanagement en stressbeheersing U krijgt steeds meer taken op uw bordje, mensen stellen de hele dag vragen, en aan het einde van de dag heeft u het gevoel dat u de dingen die u moest doen niet gedaan hebt. Misschien heeft u zelfs het gevoel uw eigen agenda niet meer onder controle te hebben door alle tijdverslinders. In deze training leert u vaardigheden en technieken om uw tijd effectiever in te delen en daadwerkelijk volgens die indeling te gaan werken. De training leert u hoe u weer de baas wordt over uw eigen tijd. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: De huidige werkplanning; De gewenste werkplanning; Bewustwording van de valkuilen en stressveroorzakers met behulp van uw eigen Insights -profiel; Prioriteiten stellen en delegeren; De tijdsverslinders en daarmee omgaan; De kunst van het nee zeggen; Aan het stuur van uw eigen planning staan. Iedereen die slimmer en doelmatiger met zijn tijd wil om gaan en die werkdruk en stress beheersbaar wil maken. 2 dagdelen Maximaal 6 deelnemers 19

20 08. Persoonlijke ontwikkeling en coaching U bent lekker aan het werk en u realiseert zich dat u eigenlijk nog veel meer in uw mars hebt. U zoekt naar een mogelijkheid om dat latente potentieel aan te boren. En u merkt dat u in sommige situaties niet effectief reageert. In deze training leert u bewust uw eigen kwaliteiten in te zetten en uw communicatiestijl af te stemmen op anderen. Uw resultaten worden beter, samenwerking verloopt soepeler en managementvaardigheden groeien. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: Intakegesprek Wat is de reden dat u de coaching wilt? Welke doelen beoogt u met de coaching? Welke inspanning wilt u leveren? Training Insights Wie bent u als persoon en wat zijn uw kwaliteiten? Wat zijn uw principes en wat doet u er mee? Welke normen en waarden hanteert u? Wat doet u hiermee in uw werk, in uw leven? Wat is uw invloed op uw omgeving? Hoe spreekt u anderen aan wanneer iets u niet bevalt? Wat is uw persoonlijke communicatiestijl en wat kan hierin beter? Hoe kun u effectief beïnvloeden, sturen en managen Reflectie en vooruitblik, formuleren van actiepunten voor de komende periode. Coaching met de volgende onderwerpen: Waar staat u nu en waar wilt u heen: persoonlijke missie en visie; Vertaling naar doelen en acties; Pro-actief en resultaatgericht zijn; Conflicthantering en omgaan met weerstand; Timemanagement, samenwerken en delegeren; Vervolgacties. Medewerkers, senior-medewerkers, teamleiders, coördinatoren, afdelingshoofden en andere leidinggevenden. Er wordt een programma op maat in overleg met de opdrachtgever opgesteld. Aantal deelnemers Maximaal 1 20

21 09. Bestuurlijke Sensitiviteit Mensen die werkzaam zijn binnen een gemeenten bevinden zich in een omgeving waar verschillende politiek-bestuurlijke belangen aan de orde zijn. De medewerkers moeten dus verder kijken dan alleen hun eigen werkzaamheden, de omgeving is daarbij een heel be-langrijke factor. Het kan zijn dat er door eerdere ontwikkelen binnen uw gemeente is gebleken dat de spreekwoordelijke antenne voor bestuurlijke en maatschappelijk belangen verbeterd kan worden. Samen met u inventariseren we welke termen er in de training centraal dienen te staan. Dat zouden de volgende kunnen zijn: Interne samenwerking tussen verschillende teams; Afstemmen inhoud van verschillende vergunningen en toestemmingen, in relatie tot handhaving- of beleidsvraagstukken; Signaleren van bestuurlijke en maatschappelijke belangen en tijdig inbrengen. Allereerst vullen alle medewerkers Insights in. In het ochtenddeel van de training zullen de Insights -profielen worden uitgereikt en zullen zij het eigen profiel bestuderen aan de hand van een aantal vooraf door de trainer opgegeven vragen. Het profiel wordt besproken en vervolgens op een interactieve wijze toegelicht, zodat eenieder helder heeft wat de kleuren betekenen en wat men er vervolgens mee kan doen. Tijdens deze bijeenkomst vindt er een aantal leuke feedbackoefeningen plaats die uiteraard op een veilige en plezierige manier worden ingestoken. Het resultaat van deze bijeenkomst is een goed begrip van de Insightsmethodiek, een helder zelfbeeld bij de deelnemers en een beter inzicht in hun eigen persoonlijkheid en dat van hun collega s. Tevens weten zij hoe zij met dat inzicht in hun persoonlijkheid beter feedback kunnen geven en ontvangen. Gedurende het middagdeel worden er aan de hand van een casus drie thema s behandeld die van te voren met u zijn besproken. Het is mogelijk vanuit de eigen organisatie casussen aan te leveren op het gebied van bestuurlijke sensitiviteit, zodat er nog meer herkenning en bewustwording gecrëeerd kan worden. Deze training is bedoeld voor medewerkers binnen een politiek gevoelige organisatie. 2 dagdelen Aantal deelnemers In overleg te bepalen. 21

22 10. Training Cultuurverandering Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een cultuurverandering nodig is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een omgeving of klant die vraagt om ander gedrag, er kan ongewenst gedrag plaatsvinden of samenwerking loopt niet goed. In deze training worden de knelpunten in de huidige cultuur in kaart gebracht, de gewenste cultuurdragers benoemd en een concreet plan gemaakt om de verandering in te voeren. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: Intakegesprek Wat is de reden voor de cultuurverandering? Welke doelen beoogt u met de cultuurverandering? Welke inspanning kan de organisatie leveren? Training Insights Wie bent u als persoon en wat zijn uw kwaliteiten? Welke gedragsstijlen zijn binnen de organisatie aanwezig en wat is de relatie met de huidige cultuur? Wat is uw persoonlijke communicatiestijl en wat kan hierin beter? Wat is uw invloed op de omgeving? Training cultuurverandering Deze training wordt in overleg met u op maat gemaakt. In ieder geval komt aan de orde: Wat zijn de eigenschappen van de huidige cultuur? Wat loopt er goed binnen de organisatie en wat niet? Hoe zou een ideale organisatie er uit zien? Wat zijn de belangrijkste stappen om op korte termijn een concreet resultaat te bereiken? Een plan van aanpak met toedeling van taken om de uitvoering ter hand te nemen. Teams, afdelingen en organisaties. Er wordt een programma op maat in overleg met de opdrachtgever opgesteld. Afhankelijk van team, afdeling of organisatiegrootte. 22

23 11. Actualiteiten Bouwbesluit 2012 U werkt sinds 1 april 2012 met het Bouwbesluit U hebt de basis goed onder de knie, maar u hebt nog vragen ten aanzien van de meer specialistische onderwerpen. Tijd voor een update! In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod/ leert u: Wat is er sinds 1 juli 2012 gewijzigd? Wat is er begin 2013 veranderd? Welke veranderingen komen er nog aan? Hoe past u het rechtens verkregen niveau goed toe? Wat is er nu precies geregeld rondom vluchten? Hoe gaat u in de praktijk om met brandveiligheidsvoorschriften? Wat zijn de regels rondom energiezuinigheid? Wat zijn de do s en don ts rondom de sloopmelding en gebruiksmelding? Welke eisen gelden er voor tijdelijke bouwwerken? Tijdens de training zullen praktijkgerichte casussen aan de orde komen, waarmee u de theorie daadwerkelijk naar de praktijk leert vertalen. Na afloop weet u welke belangrijke items gewijzigd zijn of in de (nabije) toekomst zullen veranderen. De training is bedoeld voor iedereen die met het Bouwbesluit te maken heeft. Hierbij valt met name te denken aan plantoetsers en medewerkers van advies- en ontwerpbureaus. Voor het volgen van de training is voorkennis over het Bouwbesluit 2012 vereist. 2 dagdelen Het is mogelijk een verdieping op onderwerpen plaats te laten vinden tijdens een tweede trainingsdag, welke in overleg met u wordt ingevuld. Bij de invulling valt onder meer te denken aan extra casuïstiek, het nog verder uitdiepen van het rechtens verkregen niveau, het onderwerp brandveiligheid, etc. Maximaal 15 deelnemers 23

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Naast onze succesvolle in-company trainingen biedt Senze ook de mogelijkheid om je individueel in te schrijven voor verschillende trainingen. Wil je je kennis

Nadere informatie

Cursussen & trainingen 2011-2012

Cursussen & trainingen 2011-2012 Cursussen & trainingen 2011-2012 Handhaven! Waarom eigenlijk? Cursussen & trainingen 2011-2012 Senze, november 2011 Senze Groothandelsgebouw Stationsplein 45 3013 AK Rotterdam Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

de mens maakt het Verschil!

de mens maakt het Verschil! De mens maakt het verschil! De organisatie verandert... kunnen mijn medewerkers dat ook? Uw organisatie staat voor veel uitdagingen! Ze worden veelal veroorzaakt door ontwikkelingen waar u middenin zit;

Nadere informatie

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Inhoud presentatie 1. Impact Wabo o o o Doelstellingen Verplichtingen Kansen 2. Inzicht in de inhoud o o o o Inhoud en reikwijdte Procedures Aandachtspunten Inwerkingtreding

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

27 juni 2011 - Seminar Wabo

27 juni 2011 - Seminar Wabo 27 juni 2011 - Seminar Wabo DE CLERCQ ONS KANTOOR - veelzijdig, multidisciplinair - 32 advocaten, 8 (kandidaat)notarissen - sedert 1850: 160 jaar jong - creatief, proactief - aantrekkelijk alternatief

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid.

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. F.H.Hartog Hoofd V&H, milieudienst Zuid-Holland Zuid Profiel milieudienst Uitgeplaatste Milieu-afdeling (centrale

Nadere informatie

Cursusaanbod. FlexExpert Non-Profit 11.13

Cursusaanbod. FlexExpert Non-Profit 11.13 Cursusaanbod FlexExpert Non-Profit 11.13 Inhoud Cursusaanbod FlexExpert Non-Profit... 3 Bezwaar en beroep... 3 Algemene wet bestuursrecht voor medewerkers schuldhulpverlening... 3 Algemene wet bestuursrecht

Nadere informatie

Professionaliseren in de praktijk

Professionaliseren in de praktijk MPWR Professionaliseren in de praktijk Projectleiders die er toe doen! Professioneel projectmanagement MPWR klantgerichte professionalisering training coaching management advies nassaulaan 40 3743 cd baarn

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren Managementworkshops Door de toenemende dynamiek in de zorg verandert de rol van de leidinggevende. Een leidinggevende krijgt te maken met: Decentralisatie van verantwoordelijkheden Groter wordende span

Nadere informatie

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren Managementworkshops Door de toenemende dynamiek in de zorg verandert de rol van de leidinggevende. Een leidinggevende krijgt te maken met: Decentralisatie van verantwoordelijkheden Groter wordende span

Nadere informatie

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE

DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE DE MEEWERKENDE LEIDINGGEVENDE tweedaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Je stuurt een kleine groep medewerkers aan terwijl je zelf actief

Nadere informatie

Bestuurssecretaris en...

Bestuurssecretaris en... het Zijlstra Center for Public Control and Governance www.hetzijlstracenter.nl Bestuurssecretaris en... Oriëntatie op de functie bestuurssecretaris het Zijlstra Center for Public Control and Governance

Nadere informatie

Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie

Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie Minder en eenvoudiger regels: tòch brandveilig! Drs. Harry Boschloo Ministerie VROM Wonen, Wijken en Integratie NVBR-congres 16 en 17 september 2008 Inhoud Presentatie Kabinetsbeleid vermindering regeldruk

Nadere informatie

Kennis van de Overheid. Samenwerken met omgevingsdiensten? Richting goed opdrachtgeverschap. Training

Kennis van de Overheid. Samenwerken met omgevingsdiensten? Richting goed opdrachtgeverschap. Training Kennis van de Overheid Samenwerken met omgevingsdiensten? Training Inleiding Herkent u zich in de worsteling met uw rol als opdrachtgever van de omgevingsdienst? Gemeenten en provincies zijn immers zowel

Nadere informatie

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen.

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen. Onderwerp Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (voortaan Wabo). Voorgesteld besluit:

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING Infosheet 1 INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING De overheid wil werken vanuit het perspectief van burger en ondernemer: efficiënter, effectiever, integraler, transparanter en digitaler. Op

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken

BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken www.segment.nl BABZ-opleiding Basisjaar en Specialisatie Burgerzaken Investeren in uw persoonlijk vakmanschap 3 Samen studeren in een vaste groep 3 Persoonlijke benadering 3 Gemotiveerde studenten 3 Enthousiaste

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt:

?Hoe Zo! >> Werken bij de gemeente betekent je inzetten voor burgers en bedrijven. En daarbij geldt: Wabo effectief ?Hoe Zo! >> Het toepassen van de Wabo is meer dan alleen de IT-structuur aanpassen, de procedures herzien en/of de processen opnieuw beschrijven en herinrichten. Het zijn de medewerkers

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel Datum raadsavond : Programma Onderwerp : Hoogeveen Ontwikkelt : Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wabo. Samenvatting

Nadere informatie

Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag

Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag 2014 Verzuimland Vermelde prijzen zijn gebaseerd op het prijsniveau van 2014 Verzuimmanagement De workshop Verzuimmanagement is een ééndaagse workshop

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD)

Gemeenteraad College van B&W Management Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Impact organisatie De Omgevingswet komt er natuurlijk vooral voor onze burgers en de bedrijven. Zij hebben direct belang bij wat er in Weert gebeurt, op hun eigen terrein en n hun omgeving. Zij zijn de

Nadere informatie

training PrOJeCtmanagement In samenwerking met

training PrOJeCtmanagement In samenwerking met TRAINING PROJECTMANAGEMENT In samenwerking met kleine trainingsruimte Programma Projectmanagement ( 3 x 2 Dagen) Module 1 : 2 x 2 Dagen Groepscommunicatie Hoe stelt u zich op in een groep en hoe haalt

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Nadere informatie

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken

GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT. Training en ondersteuning in mentaal fit werken GEZOND WERKEN INDIGO BRABANT Training en ondersteuning in mentaal fit werken 2 Gezond Werken Gezonde werknemers gaan met plezier naar het werk. Ze zijn geestelijk fit en blijven fit. Gezonde werkdruk biedt

Nadere informatie

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs

Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs Training, cursussen en coaching Vliegende start voor starters Overzicht cursusaanbod voor starters in het onderwijs 2008/2009 Volg een cursus bij AOb scholing Scholing Starters 08-09.indd 1 28-05-2008

Nadere informatie

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding

Gemeentelijke regisseurs. Regisseren en de kunst van de verleiding Gemeentelijke regisseurs Regisseren en de kunst van de verleiding Van traditioneel management naar modern regisseren De gemeente heeft de regie dat gebeurt niet zomaar, en ook niet van de ene op de andere

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

Training Teamleiderschap

Training Teamleiderschap Training Teamleiderschap Versterk uw rol als boegbeeld van uw team In vier dagen een effectief Teamleider Training Teamleiderschap U bent als teamleider het boegbeeld van uw team. Uw teamleden verwachten

Nadere informatie

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen

Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen Leergang Regiegemeente worden: effectiever (be)sturen De gemeentelijke regierol Veel gemeenten ontwikkelen zich vandaag de dag tot regiegemeente. Dat betekent veelal dat ze meer taken uitbesteden, waarbij

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN

HET ANTWOORD OP UW VRAGEN HET ANTWOORD OP UW VRAGEN Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden onze opdrachtgevers daarmee het beste

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

MAAK DE COMMUNICATIESPRONG. Bureau Kortkrachtig. Het Kortkrachtig concept. Printversie van de website van Kortkrachtig. www.kortkrachtig.

MAAK DE COMMUNICATIESPRONG. Bureau Kortkrachtig. Het Kortkrachtig concept. Printversie van de website van Kortkrachtig. www.kortkrachtig. Pagina 1 van 5 Document Inhoud document Website Printversie van de website van Kortkrachtig Alle teksten van de site www.kortkrachtig.nl MAAK DE COMMUNICATIESPRONG Hoe gebruik je communicatie slimmer en

Nadere informatie

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau Hoe zorgt u er als manager voor dat uw plannen en ideeën door de organisatie als net zo waardevol worden ervaren als door uzelf? In deze cursus beïnvloeden leert u hoe u met geavanceerde technieken op

Nadere informatie

Les 1. Inleiding effectief leiderschap

Les 1. Inleiding effectief leiderschap Inleiding Leiderschap is de goede dingen doen, management is de dingen goed doen. P. Drucker Hartelijk welkom bij het 1op1 programma Effectief Leiderschap. Zoals de titel van het programma al suggereert,

Nadere informatie

Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering

Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma Adviseur Bedrijfsvoering Professionele ontwikkeling voor financieel adviseurs Professionele ontwikkeling naar Adviseur Bedrijfsvoering Door bezuinigingen, decentralisaties

Nadere informatie

Financiën & Control Leeraanbod 2016

Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën & Control Leeraanbod 2016 Financiën en Control is in regio West-Brabant door de deelnemende gemeenten als een cruciale functie benoemd. Dat wil zeggen dat vacatures moeilijk invulbaar zijn, met

Nadere informatie

Training & Ontwikkeling

Training & Ontwikkeling Inleiding FOCUS Leren & Ontwikkelen uit Wormerveer is een sterk groeiende Human Resources Development dienstverlener met een duidelijke focus op resultaatgerichtheid en professionalisering. Wij onderscheiden

Nadere informatie

Informatie Certificering. voor het

Informatie Certificering. voor het Informatie Certificering voor het werken met persolog Profielen juli 2014 INHOUD 1. Waarom profielen van persolog? 2. Certificering modules Module 1 Assessment met Online profielen Module 2 Training Module

Nadere informatie

Beeldvorming als Leidraad voor Leiderschap

Beeldvorming als Leidraad voor Leiderschap Beeldvorming als Leidraad voor Leiderschap in de reflectie zie je de bron Effectief Leiderschap.. een persoonlijke audit U geeft leiding aan een team, een project of een afdeling. U hebt veel kennis, u

Nadere informatie

OVERZICHT TRAININGEN

OVERZICHT TRAININGEN OVERZICHT TRAININGEN COMMERCIE TRAINING #8: KLANTGERICHT VERKOPEN TRAINING #9: SUCCESVOL NETWERKEN COMMUNICATIE TRAINING #7: ONTSPANNEN PRESENTEREN TRAINING #21: EFFECTIEF COMMUNICEREN MANAGEMENT EN (PROJECT)LEIDERSCHAP

Nadere informatie

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding

Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Groei in Leiderschap & Management - Jaaropleiding Zakenwijzer Het is tijd voor nieuw en ander leiderschap en management We kunnen ons niet meer verloven te blijven doen wat we deden. Als alles verandert,

Nadere informatie

Werken met de Wabo. Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel

Werken met de Wabo. Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel Werken met de Wabo Actualiteit rond de Wabo en uitvoering en uitvoerbaarheid van het daaruit voortvloeiende stelsel Opzet sessie 1. De theorie, wat heeft 5 jaar Wabo aan echte wijzigingen opgeleverd 2.

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal

Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal Uitvoeringsprogramma vergunningen, toezicht en handhaving 2017 gemeente Veenendaal juni 2017 Samenvatting Voorliggend uitvoeringsprogramma is de uitwerking van het Vergunningen, Toezichts- en Handhavingsbeleid

Nadere informatie

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders

Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties. Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Advies voor bestuur, toezicht en stakeholders Incompany Masterclasses voor commissarissen van woningcorporaties Het programmamanagement

Nadere informatie

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs

Teamontwikkeling. Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams. zorgadviseurs Teamontwikkeling Modulair programma voor de ontwikkeling van zelfstandige en effectieve teams zorgadviseurs Visie op teamontwikkeling Een$effectief$team$maakt$de$client$$ tevredener,$de$zorg$beter$en$het$werk$leuker

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended)

Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) Lean Six Sigma Black Belt als pakket (Blended) 8 Maanden ICM biedt u de mogelijkheid om het Lean Six Sigma Black Beltdiploma als pakket in 8 maanden tijd te te behalen. U start met Lean Six Sigma Green

Nadere informatie

Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD

Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD Omgevingsvergunning uitgebreide procedure WBD1309454 Burgemeester en wethouders hebben op 16 december 2013 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen voor het project herbouw van de stal. De aanvraag

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012 Verbouw & Energiebesparing. Recente wijzigingen in de bouwregelgeving 8 oktober 2013 Hajé van Egmond

Bouwbesluit 2012 Verbouw & Energiebesparing. Recente wijzigingen in de bouwregelgeving 8 oktober 2013 Hajé van Egmond Bouwbesluit 2012 Verbouw & Energiebesparing Recente wijzigingen in de bouwregelgeving 8 oktober 2013 Hajé van Egmond Stelsel bouwregelgeving Verbouwvoorschriften Energiezuinigheid Onderwerpen Bouwen, waar

Nadere informatie

Communicatie. Trainingen.

Communicatie. Trainingen. Communicatie Trainingen www.amv-opleidingen.nl AMV, de opleider voor jouw ambities Praktisch en resultaatgericht Het verschil maken, dat doen we bij AMV. Door onze praktische én persoonlijke aanpak. In

Nadere informatie

Kwaliteitsborging voor het bouwen

Kwaliteitsborging voor het bouwen Kwaliteitsborging voor het bouwen Schakeldag RWS 26 juni 2014 Jos Verlinden Ministerie van BZK Hajé van Egmond Instituut voor Bouwkwaliteit Kwaliteitsborging voor het bouwen Verbetering van de kwaliteitsborging

Nadere informatie

Leergang Opleidingsmanagement

Leergang Opleidingsmanagement Leergang Opleidingsmanagement Voor Trainingscoördinatoren Opleidingsmanagers Leidinggevenden met opleidingstaken Hoe kan ik gezond verstand plannen onderbouwen met bewezen modellen en inzichten? Hoe overtuig

Nadere informatie

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer:

COACHEND LEIDERSCHAP. vierdaagse training. Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: COACHEND LEIDERSCHAP vierdaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Als leidinggevende heb je te maken met verschillende medewerkers met ieder

Nadere informatie

Zelf aan het Stuur Training voor zelfsturende teams

Zelf aan het Stuur Training voor zelfsturende teams Zelf aan het Stuur Training voor zelfsturende teams Mooie boel. Moeten we in ons team nu ook nog de taken van de voormalig leidinggevende erbij doen. En hoe doen we het als een teamlid de kantjes er vanaf

Nadere informatie

Trainingstraject gemeente Bronckhorst

Trainingstraject gemeente Bronckhorst Trainingstraject gemeente Bronckhorst Datum 18 januari 2015 Op verzoek van Gemeente Bronckhorst Mariëlle van der Leur, griffier Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 of 06-40516523

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Brochure. Groepstraining - maatwerk. Modern Timemanagement Effectief Werken. 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Groepstraining - maatwerk Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Modern Timemanagement 100% overzicht. De juiste focus. In control.

Nadere informatie

Brandveilige gebouwen

Brandveilige gebouwen Brandveilige gebouwen Het wettelijk kader (of is gezond verstand voldoende?) Hajé van Egmond Ministerie VROM 6 oktober 2010 Programma Introductie wet- en regelgeving Het huidige stelsel van de bouwregelgeving

Nadere informatie

HET STOPT NOOIT, HET IS UW TOEKOMST... DIENSTVERLENING

HET STOPT NOOIT, HET IS UW TOEKOMST... DIENSTVERLENING HET STOPT NOOIT, HET IS UW TOEKOMST... DIENSTVERLENING WELKE KLANTCONTACTEN HEBBEN WE NU EIGENLIJK? HERKENT U DIT OOK? Op zondag besluit u naar de plaatselijke Chinees te rijden omdat u geen zin heeft

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING

COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING MANAGEMENT TRAINING Pieterman & Partners COACHING & WERKPLEKBEGELEIDING RESULTAAT Concreet inzicht in het vaardigheidsniveau van elke individuele medewerker. Handvatten om

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Competenties en Omgevingswet. Aart de Boon

Competenties en Omgevingswet. Aart de Boon Competenties en Omgevingswet Aart de Boon Wat komt zoal aan bod: - Even voorstellen - Inventarisatie Naïef of Realiteit - Veranderopgave Omgevingswet - Verandering en competenties - Wat nu al te doen -

Nadere informatie

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING

COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) IN HET KORT CONTACTGEGEVENS DE KRACHT VAN ONZE COACHOPLEIDING PERSOONLIJKE AANDACHT BLENDED LEARNING COACHOPLEIDING VOOR PROFESSIONALS (6-DAAGS) Er zijn veel redenen om een coachopleiding te volgen. Als u wilt werken als coach is een coachopleiding natuurlijk een voorwaarde. Maar ook voor optimale carrièregroei

Nadere informatie

Toezicht en Handhaving:

Toezicht en Handhaving: HR services Toezicht en Handhaving: People make Senze... Dat is waar Senze voor staat. Sinds de oprichting van Senze als trainings- en adviesbureau staan mensen en hun ontwikkeling centraal in onze dienstverlening.

Nadere informatie

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal

het oprichten van een appartementengebouw Onyxdijk 167 te Roosendaal Stichting S&L Zorg T.a.v. D. van Randwijk Postbus 148 4700 AC Roosendaal NEDERLAND contactpersoon : Mevr. M. Bezemer (Aanw.op ma,di,do) Roosendaal : doorkiesnummer : (0165) 579875 (W20_vrl_OU) onderwerp

Nadere informatie

Productcatalogus AIRO Visie

Productcatalogus AIRO Visie Productcatalogus AIRO Visie Bedrijven Agogiek Inspireren Reflecteren Ontwikkelen 1 www.airovisie.nl Indeling Inleiding..pagina 3 Groepsdynamica pagina 4 Proactiviteit..pagina 5 Omgaan met emoties.. pagina

Nadere informatie

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER

BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER BROCHURE CURSUS PRAKTIJKMANAGER INLEIDING CURSUS PRAKTIJKMANAGEMENT Deze cursus is voor iedereen die binnen de praktijk (voor een deel) verantwoordelijk is voor het dagelijks aansturen van de organisatie,

Nadere informatie

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden

Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Aanbod Persoonlijke Vaardigheden Naast de huidige in-house trainingen is er ook op individuele basis een aanbod van trainingen waaraan oio-medewerkers kunnen deelnemen. Deze trainingen zijn gericht op

Nadere informatie

PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT TELEFONEREN

PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT TELEFONEREN PROFESSIONEEL EN KLANTGERICHT TELEFONEREN tweedaagse training Heb je vragen over deze training? Bel ons op telefoonnummer: 074-245 26 45 PROGRAMMA Je wilt professioneler en klantgerichter telefoongesprekken

Nadere informatie

De Raad en de Omgevingswet

De Raad en de Omgevingswet De Raad en de Omgevingswet Stelling Ik ben tevreden met de huidige werkwijze en instrumenten voor de fysieke leefomgeving! Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de Omgevingswet? Wat verandert er door de

Nadere informatie

*15.159324* 15.159324

*15.159324* 15.159324 omgevingsvergunning plaatsen van een luchtkanaal, overkapping en luchtwasser (Fase 2) plaatsen van een luchtkanaal, overkapping en luchtwasser (Fase 2) Beschikking 239368 *15.159324* 15.159324 ONTWERP-OMGEVINGSVERGUNNING

Nadere informatie

INTERNE VOORBEREIDING OP DE WABO

INTERNE VOORBEREIDING OP DE WABO INTERNE VOORBEREIDING OP DE WABO Ministerie van VROM September 2009 1 Waarom deze handreiking? De richtdatum voor invoering van de Wabo is 1 januari 2010. Betrokken organisaties en instanties zullen benodigde

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

Dwaande met je bedrijf. Gemeentelijke regelgeving

Dwaande met je bedrijf. Gemeentelijke regelgeving Dwaande met je bedrijf Gemeentelijke regelgeving De rol van BWT Van scheidsrechter tot coach - Persoonlijke begeleiding - Gelijkwaardige relatie - Ondersteunend en adviserend - Meedenken in oplossingen

Nadere informatie

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling

Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functiebeschrijving teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke ontwikkeling Functietitel Cluster Dienst Plaats in de organisatie Niveau Weddeschaal Statuut Teamverantwoordelijke Ruimtelijke en stedelijke

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Onderwerp: Intentieverklaring met Woonbedrijf over de private kwaliteitsborging van de bouwtechnische toets

gemeente Eindhoven Onderwerp: Intentieverklaring met Woonbedrijf over de private kwaliteitsborging van de bouwtechnische toets gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst00907 Dossiernummer 14.19.201 6 mei 2014 Raadsinformatiebrief Onderwerp: Intentieverklaring met Woonbedrijf over de private kwaliteitsborging van de bouwtechnische

Nadere informatie

REMIND. Bij u op SCHOOL?

REMIND. Bij u op SCHOOL? REMIND Bij u op SCHOOL? Inhoudsopgave Slim jezelf zijn voor professionals 3 Slim jezelf zijn 3 Programma over persoonlijke ontwikkeling 3 Kostenoverzicht 4 Over Remind 5 Wij willen 5 Trainersopleiding

Nadere informatie

Training Timemanagement

Training Timemanagement Training Timemanagement Timemanagement, efficiënt omgaan met tijd Tijd is schaars. Dit zorgt voor een bepaalde druk. Zeker als je veel dingen wilt doen in weinig tijd, zoals vergaderen, organiseren, afspraken

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

uw project centraal in de omgevingsvergunning

uw project centraal in de omgevingsvergunning uw project centraal in de omgevingsvergunning Inleiding Sinds 1 oktober 2010 is de praktijk van ruimtelijke ordening, slopen en bouwen stevig gewijzigd door de invoering van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Effectief communiceren kun je leren

Effectief communiceren kun je leren S E GME NT kun je leren Al onze communicatietrainingen op een rij ACTUEEL PERSOONLIJK TOEPASBAAR Communicatie is tweerichtingsverkeer Bouwstenen Communiceren betekent veel meer dan vertellen wat u te zeggen

Nadere informatie

Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes

Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes masterclass contextueel leiderschap Inclusief: - 4-daagse intensieve training - gratis boek - overnachtingen - kookworkshop - alle maaltijden en drankjes Masterclass Contextueel leiderschap Veel leidinggevenden

Nadere informatie