Cursussen & trainingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursussen & trainingen 2013-2014"

Transcriptie

1 Cursussen & trainingen

2 Handhaven! Waarom eigenlijk? Cursussen & trainingen Senze, maart 2013 Senze Groothandelsgebouw Stationsplein AK Rotterdam Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of anderszins worden gebruikt voor derden of andere publicaties zonder nadrukkelijke toestemming van Senze!

3 Voorwoord People make Senze, dat is waar Senze voor staat. De mens maakt het verschil. Wij geloven in een voortdurende ontwikkeling van mensen. Dat komt meestal niet vanzelf. Veel fundamentele ontwikkeling komt tot stand door trainingen, cursussen, workshops, assessments en coaching. Mensen presteren daardoor beter en zitten gewoon beter in hun vel. Dat merken collega s en klanten. Zo n effect maakt een training ook voor uzelf leuk! Senze biedt praktische en eigentijdse HR services die u niet alleen helpen bij de ontwikkeling van u of uw medewerkers maar ook bij in-, door en uitstroom van uw mensen. Ons aanbod bestaat uit drie onderdelen: 1. Trainingen gericht op kennisvergroting, bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving; 2. Trainingen gericht op vaardigheden om het werk efficiënt uit te kunnen voeren; 3. Trainingen gericht op competentie-ontwikkeling voor medewerkers en managers. Tijdens onze vaardigheden- en competentietrainingen werken wij regelmatig met de zogeheten Insights -methode. Meer informatie over deze methode vindt u op onze website of via Uw behoeften staan centraal in onze trainingen. Die bespreken wij voorafgaand aan elk type training. Onze trainingen zijn dan ook altijd een combinatie van een gedegen basis met een stuk maatwerk voor uw situatie. Daarom vinden onze trainingen vrijwel altijd in-company plaats. Om dezelfde reden treft u in deze brochure geen prijzen aan. Senze hanteert een zeer scherpe prijskwaliteitsverhouding en werkt met trainers die hun sporen in het veld verdiend hebben. Wij wensen u veel leesplezier. Mocht u inhoudelijke vragen hebben over onze trainingen of graag een keer van gedachten willen wisselen met een van onze medewerkers, ook over niet genoemde trainingen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen! Directie en medewerkers van Senze.

4 Trainers van Senze Zoals al in het voorwoord is benoemd: de mens maakt het verschil. Zo ook de trainers die Senze inzet voor de verschillende trainingen en coachingstrajecten. De trainers van Senze hebben ruime (werk-) ervaring binnen de fysieke leefomgeving en dienstverlening. Deze professionals onderscheiden zich door het enthousiasme en de energie waarmee zij trainingen geven en mensen in beweging krijgen. De belangrijkste voordelen voor u zijn: - Onze trainers kennen het werk van uw medewerkers uit eigen ervaring; - De cases en opdrachten sluiten daardoor goed aan bij de praktijk; - Uw medewerkers kunnen na de training het geleerde ook daadwerkelijk in de praktijk toepassen. Hierna treft u een aantal van onze trainers aan:. Mevrouw ir. A.W.W. (Wilma) Dirken is senior adviseur en interim manager bij Senze. De afgelopen drie jaar heeft Wilma wekelijks trainingen voor Senze verzorgd bij gemeenten of het bedrijfsleven over Bouwbesluit 2012, Wabo, Awb of Wro. Zij is actief als schrijver van artikelen voor o.a. Kluwer en heeft zitting gehad in de Commissie Dekker die een fundamentele verkenning van de bouw heeft verricht. Wilma werkte 13 jaar lang voor de lokale overheid, altijd op het terrein van de fysieke leefomgeving. Ze bekleedde zowel uitvoerende als leidinggevende functies. Zij combineert een grondige kennis van de wet- en regelgeving met bewezen succesvolle praktijkervaring, waarbij zij onconventionele oplossingen niet schuwt.

5 De heer J.W.C. (Hans) van Gurchom is trainer en coach. Hans heeft zich vanuit zijn inhoudelijke deskundigheid op het gebied van de fysieke leefomgeving ontwikkeld tot een ervaren trainer en leidinggevende. Hans brengt mensen en teams in beweging door op een empathische manier mensen door reflectie en bewustwording in beweging te krijgen. Hans is Insights-geaccrediteerd en gebruik deze methode als basis voor coaching en (team)trainingen. De heer H. (Henk) Vierhuis is senior adviseur en interim manager bij Senze en kenmerkt zich door een gezonde dosis energie, enthousiasme en passie voor zijn vak. Hij is inhoudelijk goed onderlegd op het gebied van omgevingsrecht, met name het vakgebied milieu. Daarnaast is hij ook procesmatig sterk. In zijn werkwijze is hij mensgericht, maar altijd gericht op het bereiken van resultaat. Henk heeft jarenlang gewerkt voor de Regionale Milieudienst West-Brabant, eerst als vergunningverlener, toezichthouder en later als teamleider. Voor Senze verzorgde hij inmiddels vele cursussen en presentaties op het gebied van de Wabo of de activiteit milieu.

6 De heer drs. J. (Jeroen) Rijsdijk is adviseur bij Senze en heeft passie voor het in beweging brengen van organisaties, teams en medewerkers om de gestelde doelen te realiseren. Als inspirator/motivator zijn Jeroens belangrijkste kwaliteiten zijn resultaatgerichtheid, deskundigheid, teamgevoel en het vermogen tot heldere communicatie, waarbij de klant of eindgebruiker altijd als uitgangspunt wordt genomen. Jeroen heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in dienstverlening en klant(contact)-processen, met name het inrichten en optimaliseren van Klant Contact Centra s (KCC s). Deze ervaring deed hij onder meer op bij verschillende provincies, gemeenten en bij profit-organisaties. Jeroen beschikt over de drive en intrinsieke motivatie klanten beter te bedienen en processen zo optimaal mogelijk in te richten en te laten werken. Daarnaast heeft hij expertise in procesmanagement, veranderingstrajecten, multichannelmanagement, teamontwikkeling en coaching. De heer ir. H.C.M. (Hajé) van Egmond is werkzaam als adviseur voor Geregeld BV binnen de vakgebieden handhaving, (bouw)regelgeving, omgevingsrecht en bouwkwaliteit. Hajé heeft veel ervaringen met trainingen, zowel op het praktische vlak (gebouwinspecties voor gemeenten en corporaties) als technisch-juridisch (onder meer voor gemeenten, provincies, het ministerie van BZK en de SDU). Hajé is autoriteit op het gebied van de bouwregelgeving, handhaving en vergunningvrij bouwen. Het zwaartepunt van de werkzaamheden liggen bij het Ministerie van BZK waar hij mee werkt aan nieuwe wet- en regelgeving. Hajé is sinds 1998 werkzaam voor Bouwkwaliteit en houdt zich daar bezig met de Wabo, het Bouwbesluit, brandveiligheid en de procedures rondom het vergunningproces. Daarnaast is Hajé medeauteur van diverse publicaties van de SDU, zoals het Handboek Wabo en het Handboek Vergunningvrij bouwen en vanaf het begin betrokken bij de Helpdesk Bouwregelgeving.

7 De heer F. (Floor) Hartog is senior adviseur en interim manager bij Senze en heeft ruim 20 jaar ervaring binnen het brede Wabo-taakveld op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. Daarbij heeft hij functies bekleed op zowel uitvoerend als (hoger) leidinggevend niveau. Hij kent de vraagstukken met betrekking tot transitie en RUD-ontwikkeling van binnenuit en hij was in alle facetten betrokken bij de oprichting van de 1e Omgevingsdienst in Nederland (Zuid- Holland-Zuid). Hij is in staat om strategische vraagstukken operationeel te vertalen en te borgen. De heer mr. H. (Hans) Barendregt is in verschillende functies ruim 20 jaar werkzaam als senior jurist bij de dienst Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Hij heeft dan ook brede ervaring op het terrein van de Wabo en de Wro. Hans heeft ruime ervaring bij het toepassen van de Wabo en Wro onder andere bij projecten als de Rotterdamse Koopgoot. Daarnaast is Hans ook als juridisch adviseur betrokken bij spraakmakende bouwprojecten rondom Rotterdam Centraal-Station die onder de Crisis- en herstelwet vallen. Ook met bouwplannen die net wel of net niet binnen de bestaande kaders passen, behoren tot de ervaring van Hans. Daarnaast is Hans betrokken bij enkele uitgaven van de SDU, waaronder het Handboek Wabo, is hij al jaren een gewaardeerd docent voor verschillende cursusorganisaties en is hij binnen Rotterdam verantwoordelijk voor het volgen van en adviseren over alle komende wijzigingen in wet- en regelgeving op het brede terrein van het omgevingsrecht.

8 U bent niet alleen! Het komt regelmatig voor dat u enkele medewerkers een training zou willen laten volgen. Helaas haalt u het niet om een groep te vullen en de training uiteindelijk in-company te organiseren. Geen nood! In samenwerking met u benaderen wij omliggende gemeenten zodat u gezamenlijk een in-company training kunt inkopen. Deze optie is zeker interessant als er maar een paar medewerkers met een specifi eke materie bezig zijn. Het bespaart iedereen kosten, vergroot de kans op kennisdeling en brengt u eens op een andere wijze met elkaar in contact. Wilt u weten welke gemeenten of profi t organisaties al meewerken aan deze nieuwe trainingsvorm? Neem dan contact met ons op.

9 De volgende organisaties gingen u voor: Bureau Den Hollander, Klundert Gemeente Alblasserdam Gemeente Amstelveen Gemeente Bernisse Gemeente Capelle aan den IJssel Gemeente Diemen Gemeente Dongen Gemeente Dordrecht Gemeente Etten-Leur Gemeente Geertruidenberg Gemeente Geldermalsen Gemeente Gorinchem Gemeente Hardinxveld-Giessendam Gemeente HI-Ambacht Gemeente Hoorn Gemeente Hulst Gemeente Kaag & Braassem Gemeente Kapelle Gemeente Katwijk Gemeente Langedijk Gemeente Leiden Gemeente Leudal Gemeente Maassluis Gemeente Medemblik Gemeente Midden-Delfland Gemeente Middelharnis Gemeente Noord-Beveland Gemeente Rijswijk Gemeente Rotterdam, ds+v Gemeente Schiedam Gemeente Oegstgeest Gemeente Oud-Beijerland Gemeente Papendrecht Gemeente Pijnacker-Nootdorp Gemeente Rucphen Gemeente Sliedrecht Gemeente Tholen Gemeente Vlaardingen Gemeente Veere Gemeente Voorschoten Gemeente Wassenaar Gemeente Weert Gemeente Westland Gemeente Zaanstad Gemeente Zwijndrecht Gemeente Zandvoort Gemeente Zuidplas Gemeente Zundert BMC Interlink Milieudienst Noord-West Utrecht Milieudienst Midden-Holland Milieudienst Zuid-Holland Zuid Ministerie van VROM, VROM-inspectie Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-Oost Politie Zuid-Holland Zuid Provincie Zeeland Regionale Milieudienst West-Brabant

10 Inhoudsopgave Voorwoord 3 Trainers van Senze 4 Dienstverlening 01. Hostmanship Training effectief en professioneel klantcontact Het managen van een KCC 14 Persoonlijke effectiviteit 04. Leidinggeven voor beginners Teamontwikkeling: zo leuk kan samenwerken zijn! Workshop Insights Timemanagement en stressbeheersing Persoonlijke ontwikkeling en coaching: Bestuurlijke sensitiviteit Training cultuurverandering 22 Bouwen 11. Actualiteiten Bouwbesluit Bouwwetgeving voor niet-bouwkundigen 24 Milieu 13. Activiteitenbesluit Wet milieubeheer voor niet milieukundigen Milieuprocedures voor niet-milieukundigen Milieuwetgeving voor niet-milieukundigen 28

11 Omgevingsrecht 16. Wabo voor beginners Basistraining Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Verdiepingstraining Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wabo actueel Wabo voor bestuurders Omgevingswet Uitgebreide training Junior vergunningverlener/ Frontoffice Vergunningenplan Vergunningvrij bouwen Bestuurlijk procesrecht Training Awb voor niet juristen Crisis- en Herstelwet Drank & horecawet 44 Handhaving 29. Handhaving omgevingsrecht Handhaving voor bestuurders Praktijktraining integraal handhavingsbeleid Praktijktraining Toezichthouders bestaande bouw 48 RUD 33. Opdrachtgever - opdrachtnemer 50

12 01. Een nieuwe dimensie aan klantcontact... HOSTMANSHIP! Veel organisaties hebben last van de recessie en moeten soms flink bezuinigen. De roep meer doen met minder is veel gehoord. Tegelijkertijd is de klant (terecht) veeleisend en eist de verbetering van de dienstverlening veel aandacht. Maar hoe kunnen organisaties hun dienstverlening op kostenefficiënte wijze verbeteren? Dit kan door de klant direct goed te helpen! Makkelijker gezegd dan gedaan? Een workshop of training Hostmanship helpt uw organisatie hierbij. Hostmanship, een samentrekking van hospitality en craftmanship, heeft als kern dat dienstverlening er op gericht moet zijn mensen het gevoel te geven welkom te zijn. Door klanten te zien als gasten, zie je als medewerker méér dan alleen de vraag van deze klant. Je ziet een persoon achter de vraag, met specifieke behoeften. Hostmanship gaat uit van zes basisprincipes, die voor alle typen organisaties gelden: Dienstbaarheid Het geheel zien Verantwoordelijkheid Dialoog Consideratie Kennis Hostmanship is meer dan een kunstje. Het is een instelling, een oprecht verlangen mensen zich welkom te laten voelen. Uw medewerkers worden geïnspireerd om net dat stapje extra te zetten voor de klanten van uw organisatie. Samen met uw medewerkers gaan we op zoek naar die momenten in het klantcontact waarmee uw organisatie het verschil kan maken. 12 Centraal in onze trainingen en workshops Hostmanship staan interactie en de dagelijkse praktijk. De dialoog aan gaan met de klant, de klantvraag goed begrijpen, de relatie zien tussen het eigen werk en dat van collega s, creatief na denken over oplossingen, effectief om gaan met bezwaren en aansluiting vinden bij de klant. Naast de theoretische achtergronden gaan uw medewerkers actief aan de slag met Hostmanship en de concrete mogelijkheden hiervoor binnen uw eigen organisatie. Na afloop van de training of workshop Hostmanship zijn uw medewerkers in staat de principes van Hostmanship te herkennen en toe te passen. Zij worden geënthousiasmeerd en geïnspireerd om zelf met Hostmanship aan de slag te gaan. Daarnaast worden er gezamenlijk actiepunten benoemd waarmee de medewerkers binnen uw organisatie aan de slag kunnen. Medewerkers binnen uw organisatie die klantcontact hebben. 3 dagdelen. Elke organisatie is anders en daarom wordt er vooraf met u een uitgebreid gesprek gehouden over de exacte wensen, behoeften en specifieke aandachtspunten. Maximaal 15 deelnemers

13 02. Training effectief en professioneel klantcontact De wijze waarop de gemeente contact heeft met de burgers en ondernemers bepaalt grotendeels de beleving en het beeld van uw organisatie. Dit geldt voor zowel het telefonisch contact als het face tot face contact. Wilt u weten hoe u klantgericht, professioneel en effectief contact heeft met de burger of ondernemer? Hoe u structuur en duidelijkheid in uw contact aanbrengt? En hoe u effectief kunt omgaan met klachten en lastige burgers en ondernemers? Dan is deze training uitermate geschikt voor u! De training is erop gericht om het klantcontact professioneel en klantgericht af te handelen. U brengt de effectiviteit en de beleving van het contact naar een hoger niveau. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod/ leert u: U leert op professionele en aangename wijze klantcontact te hebben; U heeft inzicht in wat de klanten verwachten van hun contact; U verbetert uw klantgerichtheid en de klantbeleving; U leert wat effectieve vraag- en luistertechnieken zijn. Inhoud training Kenmerken van klantgericht werken; De verwachtingen van uw klanten; Klantwensen en klantbehoeften; Houding en uitstraling naar uw klanten; Communicatie met uw klanten; Klantgerichte vaardigheden; Uw persoonlijke klantgerichtheid; Effectieve vraag- en luistertechnieken; Omgaan met weerstand en klachten; Rollenspelen en oefeningen; Praktijksituaties en voorbeelden. De training is geschikt voor iedereen binnen de gemeentelijke organisatie die in zijn of haar werk klantcontact heeft. 3 dagdelen Maximaal 6 deelnemers 13

14 03. Het managen van een KCC In 2015 moet elke gemeente beschikken over één ingang voor burgers en bedrijven. Voor het opzetten, aansturen en (verder) ontwikkelen van een KCC komen heel wat kwaliteiten kijken, waarbij het concept Antwoord de leidraad vormt. In de praktijk zijn er verschillende mogelijkheden en best practices beschikbaar op welke wijze een KCC het beste functioneert. Dit hangt af van de organisatiestructuur, de grootte van de gemeentelijke organisatie, maar ook van de visie op dienstverlening. Belangrijke thema s binnen het KCC zijn de informatievoorziening, de sturing van een aanbodgerichte organisatie naar vraaggericht en het uitdragen van een dienstverlenende cultuur. Elke gemeente is anders en dat vergt ook een andere aanpak. Maar hoe vind ik de juiste route in de wirwar van dienstverleningsconcepten en routekaarten? Hoe geef ik vorm aan het opzetten, aansturen en (verder) ontwikkelen van een KCC? En hoe creëer ik de juiste samenhang tussen alle verschillende aspecten binnen een KCC omgeving? U wilt de juiste handvatten hebben om aan de slag te kunnen met deze uitdaging. Door middel van deze 2 daagse training kunnen wij u een duidelijker beeld van al deze aspecten en elementen bieden. U verkrijgt inzicht in de verschillende dienstverleningsconcepten en organisatiemodellen die kunnen bijdrage aan het vormgeven van een KCC, leert werkprocessen te beschrijven en heldere servicenormen te stellen. Dag 1 - Strategie en beleid Achtergrond Antwoord Hoe werkt een KCC? Vertaalslag van landelijke visie en fases van Antwoord naar uw gemeente (Groei) modellen en dienstverleningsconcepten (hoe pas ik ze toe?) Het optimaliseren van informatievoorziening Het toepassen van multichanneling Het managen van de relatie tussen front- en backoffice Het sturen op met kritische succesfactoren Dag 2 Kwaliteit van dienstverlening en management van processen Bepalen van servicenormen en servicelevels Implementeren van een kwaliteitshandvest Het monitoren van de dienstverlening met een besturingsmodel of managementdashboard Hoe zet ik de mensen binnen het KCC in? Hoe stuur ik op de normen van en de brachenormen van de VNG 14

15 Hoe maak ik de werkprocessen lean vanuit klantperspectief? Hoe zorg ik voor de juiste afstemming tussen front- en backoffice, interne kennisoverdracht en de introductie van product- en procesverantwoordelijkheid? Hoe sturen we op klantaanbod en achterhalen we de vraag achter de vraag? Hoe stuur ik mijn klanten naar de juiste kanalen (meest (kosten) efficiënt)? Manager, teamleider KCC. 4 dagdelen en uit te breiden met: Optie 1: afsluiting met een business case Optie 2: combineren met de Module leidinggeven Maximaal 10 deelnemers 15

16 04. Leidinggeven voor beginners Net aan de slag als teamleider, bureauhoofd of coördinator? Dan is het belangrijk dat uw stijl van leidinggeven u medewerkers zodanig motiveert dat de doelstellingen van jou en de organisatie worden gehaald. Dat is makkelijk gezegd, maar nog niet zo eenvoudig uitgevoerd. U hebt dilemma s over zaken als: hoe formeel moet ik zijn? Hoe treed ik corrigerend op? Hoe ga ik om met onrust binnen mijn team? Er bestaan verschillende manieren van leidinggeven. De stijl die u toepast is in eerste instantie afhankelijk van uw eigen persoonlijkheid. Door meer inzicht in u zelf te krijgen, kunt u zich verplaatsen in de ander. Dit inzicht krijgt u aan de hand van uw Insights Profiel. Daarnaast krijgt u in deze training tips en trucs, om op een praktische manier om te gaan met problemen waar u als beginnend leidinggevende tegenaan loopt. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod/ leert u: Wat is mijn persoonlijkheid en welke invloed heeft dat op mijn gedrag? Wat wordt er bedoeld wordt met leidinggeven? Hoe kan ik hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheiden? Welke verschillende stijlen van leidinggeven zijn er? Waarom is het belangrijk is dat ik deze verschillende stijlen kan toepassen? Hoe kan ik medewerkers stimuleren en motiveren? Waarom is duidelijk communiceren belangrijk? Hoe kan ik feedback geven en ontvangen? Hoe houd ik een functionerings- of beoordelingsgesprek? Hoe maak ik een afdelings- of teamplan? Welke onderwerpen komen daarin aan de orde? Hoe maak ik een jaarplanning die ook daadwerkelijk gevolgd kan worden? Hoe ga ik om met weerstand in het team? Deze training is bedoeld voor beginnende leidinggevenden, die praktische ondersteuning zoeken. Deze training duurt 4 dagdelen. Op verzoek kan de training uitgebreid worden met een traject waarin gedurende een aantal maanden persoonlijke coaching plaatsvindt. Maximaal 6 deelnemers 16

17 05. Teamontwikkeling: zo leuk kan samenwerken zijn! Teamontwikkeling: is dat nou echt nodig...? Ja! Samenwerken in een team is voor veel mensen een belangrijke motivator. Toch gaat dit niet altijd vanzelf. Vaak heeft dit met de kwaliteit van de onderlinge communicatie te maken. Van alle teamleden wordt betrokkenheid en inzet verwacht. U bent in elk geval van mening dat er meer uit uw team gehaald kan worden. Tijdens deze training Teamontwikkeling krijgt u inzicht in de individuele behoeften en hoe deze in relatie staan met het team- en organisatiedoel. Er kunnen verschillende redenen zijn om deze training te organiseren: de samenwerking en onderlinge communicatie bevorderen, de vliegende start voor een nieuw opgericht team of de resultaten van het team verbeteren. Deze training staat aan de basis van de ontwikkeling van competenties. De opzet van deze training wordt in overleg met de opdrachtgever samengesteld, op basis van de behoeften. In deze training komen bijvoorbeeld de volgende onderwerpen aan bod: Wat is het te behalen resultaat? Waaraan voldoet een effectief team? Over welke kwaliteiten beschikken de teamleden? Wat zijn de motivatoren van de teamleden? Wat is de onderlinge wijze van communiceren? Wat zijn de teamdoelen en hoe worden die bereikt? Waarmee kunnen we vandaag beginnen om het morgen beter te doen? Elk teamlid vult voorafgaand aan de training het Insights profiel in. Deze training is bedoeld voor managers en leidinggevenden met hun medewerkers die willen dat hun team bestaat uit personen die inzicht hebben in en respect hebben voor elkaars kwaliteiten. Daarbij hanteren zij een open communicatiestijl waardoor een effectieve en flexibele samenwerking ontstaat. Het programma wordt in overleg met de opdrachtgever samengesteld. Een basisprogramma bestaat uit een intakegesprek, een halve dag training Insights, gevolgd door een teamtraining van een hele dag. Aantal deelnemers Afhankelijk van teamgrootte 17

18 06. Workshop Insights Bij alle competentie- en vaardigheidstrainingen werkt Senze met Insights. Insights is een laagdrempelige, wetenschappelijk onderbouwde methode om gedragsstijlen in kaart te brengen. Insights geeft op een positieve manier inzicht in het eigen gedrag, de communicatiestijl en uw effect op de omgeving. Insights draagt bij aan een effectievere communicatie, betere dienstverlening, bevordert samenwerking en draagt bij aan managementontwikkeling. In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: Wat is de achterliggende filosofie achter Insights? Welke rol speelt het begrip perceptie hierin? Kennismaken met de eigen gedragsstijl; Het leren herkennen van het effect van het eigen gedrag op anderen; Leren hoe u verbinding maakt met anderen; Het afstemmen van de communicatie op de gedragsstijl van anderen. Iedereen die een beter inzicht wil in zijn eigen gedrag. Halve dag. Voorafgaand aan de workshop vullen alle deelnemers online 25 vragen in op basis waarvan het Insightsprofiel wordt opgesteld. Dit invullen kost maximaal 30 minuten. 18 Minimaal 4, maximaal 15 deelnemers

19 07. Timemanagement en stressbeheersing U krijgt steeds meer taken op uw bordje, mensen stellen de hele dag vragen, en aan het einde van de dag heeft u het gevoel dat u de dingen die u moest doen niet gedaan hebt. Misschien heeft u zelfs het gevoel uw eigen agenda niet meer onder controle te hebben door alle tijdverslinders. In deze training leert u vaardigheden en technieken om uw tijd effectiever in te delen en daadwerkelijk volgens die indeling te gaan werken. De training leert u hoe u weer de baas wordt over uw eigen tijd. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: De huidige werkplanning; De gewenste werkplanning; Bewustwording van de valkuilen en stressveroorzakers met behulp van uw eigen Insights -profiel; Prioriteiten stellen en delegeren; De tijdsverslinders en daarmee omgaan; De kunst van het nee zeggen; Aan het stuur van uw eigen planning staan. Iedereen die slimmer en doelmatiger met zijn tijd wil om gaan en die werkdruk en stress beheersbaar wil maken. 2 dagdelen Maximaal 6 deelnemers 19

20 08. Persoonlijke ontwikkeling en coaching U bent lekker aan het werk en u realiseert zich dat u eigenlijk nog veel meer in uw mars hebt. U zoekt naar een mogelijkheid om dat latente potentieel aan te boren. En u merkt dat u in sommige situaties niet effectief reageert. In deze training leert u bewust uw eigen kwaliteiten in te zetten en uw communicatiestijl af te stemmen op anderen. Uw resultaten worden beter, samenwerking verloopt soepeler en managementvaardigheden groeien. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: Intakegesprek Wat is de reden dat u de coaching wilt? Welke doelen beoogt u met de coaching? Welke inspanning wilt u leveren? Training Insights Wie bent u als persoon en wat zijn uw kwaliteiten? Wat zijn uw principes en wat doet u er mee? Welke normen en waarden hanteert u? Wat doet u hiermee in uw werk, in uw leven? Wat is uw invloed op uw omgeving? Hoe spreekt u anderen aan wanneer iets u niet bevalt? Wat is uw persoonlijke communicatiestijl en wat kan hierin beter? Hoe kun u effectief beïnvloeden, sturen en managen Reflectie en vooruitblik, formuleren van actiepunten voor de komende periode. Coaching met de volgende onderwerpen: Waar staat u nu en waar wilt u heen: persoonlijke missie en visie; Vertaling naar doelen en acties; Pro-actief en resultaatgericht zijn; Conflicthantering en omgaan met weerstand; Timemanagement, samenwerken en delegeren; Vervolgacties. Medewerkers, senior-medewerkers, teamleiders, coördinatoren, afdelingshoofden en andere leidinggevenden. Er wordt een programma op maat in overleg met de opdrachtgever opgesteld. Aantal deelnemers Maximaal 1 20

21 09. Bestuurlijke Sensitiviteit Mensen die werkzaam zijn binnen een gemeenten bevinden zich in een omgeving waar verschillende politiek-bestuurlijke belangen aan de orde zijn. De medewerkers moeten dus verder kijken dan alleen hun eigen werkzaamheden, de omgeving is daarbij een heel be-langrijke factor. Het kan zijn dat er door eerdere ontwikkelen binnen uw gemeente is gebleken dat de spreekwoordelijke antenne voor bestuurlijke en maatschappelijk belangen verbeterd kan worden. Samen met u inventariseren we welke termen er in de training centraal dienen te staan. Dat zouden de volgende kunnen zijn: Interne samenwerking tussen verschillende teams; Afstemmen inhoud van verschillende vergunningen en toestemmingen, in relatie tot handhaving- of beleidsvraagstukken; Signaleren van bestuurlijke en maatschappelijke belangen en tijdig inbrengen. Allereerst vullen alle medewerkers Insights in. In het ochtenddeel van de training zullen de Insights -profielen worden uitgereikt en zullen zij het eigen profiel bestuderen aan de hand van een aantal vooraf door de trainer opgegeven vragen. Het profiel wordt besproken en vervolgens op een interactieve wijze toegelicht, zodat eenieder helder heeft wat de kleuren betekenen en wat men er vervolgens mee kan doen. Tijdens deze bijeenkomst vindt er een aantal leuke feedbackoefeningen plaats die uiteraard op een veilige en plezierige manier worden ingestoken. Het resultaat van deze bijeenkomst is een goed begrip van de Insightsmethodiek, een helder zelfbeeld bij de deelnemers en een beter inzicht in hun eigen persoonlijkheid en dat van hun collega s. Tevens weten zij hoe zij met dat inzicht in hun persoonlijkheid beter feedback kunnen geven en ontvangen. Gedurende het middagdeel worden er aan de hand van een casus drie thema s behandeld die van te voren met u zijn besproken. Het is mogelijk vanuit de eigen organisatie casussen aan te leveren op het gebied van bestuurlijke sensitiviteit, zodat er nog meer herkenning en bewustwording gecrëeerd kan worden. Deze training is bedoeld voor medewerkers binnen een politiek gevoelige organisatie. 2 dagdelen Aantal deelnemers In overleg te bepalen. 21

22 10. Training Cultuurverandering Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een cultuurverandering nodig is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een omgeving of klant die vraagt om ander gedrag, er kan ongewenst gedrag plaatsvinden of samenwerking loopt niet goed. In deze training worden de knelpunten in de huidige cultuur in kaart gebracht, de gewenste cultuurdragers benoemd en een concreet plan gemaakt om de verandering in te voeren. In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: Intakegesprek Wat is de reden voor de cultuurverandering? Welke doelen beoogt u met de cultuurverandering? Welke inspanning kan de organisatie leveren? Training Insights Wie bent u als persoon en wat zijn uw kwaliteiten? Welke gedragsstijlen zijn binnen de organisatie aanwezig en wat is de relatie met de huidige cultuur? Wat is uw persoonlijke communicatiestijl en wat kan hierin beter? Wat is uw invloed op de omgeving? Training cultuurverandering Deze training wordt in overleg met u op maat gemaakt. In ieder geval komt aan de orde: Wat zijn de eigenschappen van de huidige cultuur? Wat loopt er goed binnen de organisatie en wat niet? Hoe zou een ideale organisatie er uit zien? Wat zijn de belangrijkste stappen om op korte termijn een concreet resultaat te bereiken? Een plan van aanpak met toedeling van taken om de uitvoering ter hand te nemen. Teams, afdelingen en organisaties. Er wordt een programma op maat in overleg met de opdrachtgever opgesteld. Afhankelijk van team, afdeling of organisatiegrootte. 22

23 11. Actualiteiten Bouwbesluit 2012 U werkt sinds 1 april 2012 met het Bouwbesluit U hebt de basis goed onder de knie, maar u hebt nog vragen ten aanzien van de meer specialistische onderwerpen. Tijd voor een update! In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod/ leert u: Wat is er sinds 1 juli 2012 gewijzigd? Wat is er begin 2013 veranderd? Welke veranderingen komen er nog aan? Hoe past u het rechtens verkregen niveau goed toe? Wat is er nu precies geregeld rondom vluchten? Hoe gaat u in de praktijk om met brandveiligheidsvoorschriften? Wat zijn de regels rondom energiezuinigheid? Wat zijn de do s en don ts rondom de sloopmelding en gebruiksmelding? Welke eisen gelden er voor tijdelijke bouwwerken? Tijdens de training zullen praktijkgerichte casussen aan de orde komen, waarmee u de theorie daadwerkelijk naar de praktijk leert vertalen. Na afloop weet u welke belangrijke items gewijzigd zijn of in de (nabije) toekomst zullen veranderen. De training is bedoeld voor iedereen die met het Bouwbesluit te maken heeft. Hierbij valt met name te denken aan plantoetsers en medewerkers van advies- en ontwerpbureaus. Voor het volgen van de training is voorkennis over het Bouwbesluit 2012 vereist. 2 dagdelen Het is mogelijk een verdieping op onderwerpen plaats te laten vinden tijdens een tweede trainingsdag, welke in overleg met u wordt ingevuld. Bij de invulling valt onder meer te denken aan extra casuïstiek, het nog verder uitdiepen van het rechtens verkregen niveau, het onderwerp brandveiligheid, etc. Maximaal 15 deelnemers 23

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012

Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Trainingen: open inschrijvingen najaar 2012 Naast onze succesvolle in-company trainingen biedt Senze ook de mogelijkheid om je individueel in te schrijven voor verschillende trainingen. Wil je je kennis

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept Woudenberg

Dienstverleningsconcept Woudenberg Dienstverleningsconcept Woudenberg augustus 2010 Dienstverleningsconcept Woudenberg Marije Eillebrecht-van der Kam Besproken in MT: 31 augustus 2010 Besproken in College: 5 oktober 2010 Augustus 2010 2

Nadere informatie

Antwoord & kleine gemeenten

Antwoord & kleine gemeenten Antwoord & kleine gemeenten Opdrachtgever e-overheid voor Burgers (ICTU) in opdracht van ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Den Haag, juni 2010 De informatie in deze publicatie is

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Inhoudsopgave Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Hoe werkt ontwikkelen in dienstverlening? 7 Duurzaam ontwikkelmodel dienstverlening 9 De medewerker dienstverlening

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14

Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 Inhoud Inleiding 12 Drie factoren voor succesvol leidinggeven 13 Leeswijzer 14 DEEL 1 LEIDINGGEVEN DE PRAKTIJK 1 Aan de slag als leidinggevende 19 1.1 Leidinggeven: wat vraagt dat van mij? 19 1.2 Hoe maak

Nadere informatie

Incompany opleidingen, cursussen & Trainingen

Incompany opleidingen, cursussen & Trainingen 100 Incompany opleidingen, cursussen & Trainingen voor management en medewerkers 2013 Klantgerichtheid managementvaardigheden productkennis Een frisse kijk op opleiden en trainen Een degelijk opleidingsprogramma

Nadere informatie

Wonen. Werken. Welzijn. Studiegids 2014. Kennis is macht, WWW.CARDANACADEMYSERVICES.COM 1 kennis delen is kracht

Wonen. Werken. Welzijn. Studiegids 2014. Kennis is macht, WWW.CARDANACADEMYSERVICES.COM 1 kennis delen is kracht Wonen Werken Welzijn Studiegids 2014 WWW.CARDANACADEMYSERVICES.COM 1 Wie we zijn Cardan Academy Services is de opleidingstak van Cardan: een landelijke speler op het gebied van arbeidsmobiliteit in de

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

Het kan ook anders. Zes benaderingen van werkdruk bij het Rijk

Het kan ook anders. Zes benaderingen van werkdruk bij het Rijk Het kan ook anders Zes benaderingen van werkdruk bij het Rijk belasting belastbaarheid Het kan ook anders Zes benaderingen van werkdruk bij het Rijk: Factor tijd Roostermanagement Activiteitenanalyse Resultaatgericht

Nadere informatie

L EERGANG L EAN T EAMCOACH!

L EERGANG L EAN T EAMCOACH! Lean...3 Waaromleanteamcoaching?...3 Doelgroep...4 Incompanyopleidingleanteamcoachingopmaat...4 LeergangLeanTeamcoach...5 EVC s...7 OpzetenopbouwvandeLeergangindepraktijk...8 Coachopleiders...10 MarijkeLingsma...10

Nadere informatie

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK

PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN - POP WERKBOEK HOOGST PERSOONLIJK 0 INHOUD 1. PERSOONLIJK ONTWIKKELPLAN POP 2 2. GESPEREKSCYCLUS - Gesprekken met je direct leidinggevende 4 3. HOE MAAK JE EEN POP 7 Stap 1 Welke

Nadere informatie

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015

INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INCOMPANY WORKSHOPS NAJAAR 2014 / 2015 INHOUDSOPGAVE WORKSHOPS THINK DIFFERENT? FUTURE PROOF? TOON LEF EN MAAK HET VERSCHIL! FUEL YOUR FUTURE HOE? Gezien de veranderingen in je vak, ben je gespitst op

Nadere informatie

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten

De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten. Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten De effecten van lean management op de kwaliteit van arbeid en de organisatie binnen gemeenten Onderzoeksrapport A+O fonds Gemeenten Alma Vermeulen November 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag. 3&4 2. Lean

Nadere informatie

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven Verandering in organisaties Erik H. Greven Verandering in organisaties is een uitgave van DynaVision Management Consultancy, Wassenaar. Uitgegeven in maart 2010. 2010 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

2014-2015. Catalogus opleidingen en trainingen AreaConsult

2014-2015. Catalogus opleidingen en trainingen AreaConsult 2014-2015 Catalogus opleidingen en trainingen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Onze visie op ontwikkeling van mensen 5 Hoofdstuk 2 Veranderen -opleiding en trainingsaanbod 2.1.Training gamechangers 7 2.2. Leidinggeven

Nadere informatie

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven Verandering in organisaties Erik H. Greven Verandering in organisaties is een uitgave van Erik Greven Organisatieadvies te Voorhout. Uitgegeven in maart 2010. 2010 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Studiegids. Associate degree- en Bacheloropleiding. Management van Informatie

Studiegids. Associate degree- en Bacheloropleiding. Management van Informatie Studiegids Associate degree- en Bacheloropleiding Management van Informatie 1 1 Inleiding... 4 2 Wie, wat, waar en waarom... 6 Wie zijn wij... 6 Waarom... 6 Wat bieden wij... 6 Waar... 6 3 De opleiding

Nadere informatie

Gids voor: Het Nieuwe Werken

Gids voor: Het Nieuwe Werken Gids voor: Het Nieuwe Werken Gids voor: Het Nieuwe Werken 1 Inhoud Voorwoord... 4 Inleiding 7 Wat is het nieuwe werken?... 7 Argumenten om met het nieuwe werken aan de slag te gaan... 7 Investeren voor

Nadere informatie

Professioneel Handhaven: werken met competenties. kennis vaardigheden. persoonskenmerken motivatie. Colofon

Professioneel Handhaven: werken met competenties. kennis vaardigheden. persoonskenmerken motivatie. Colofon Het actieprogramma Handhaven op Niveau stimuleert en faciliteert overheden en handhavende instanties bij het werken aan handhaving. Het bevordert daartoe verdere professionalisering van handhaving en samenwerking

Nadere informatie

Studiegids HMDI 2012-2013. SOD-Opleidingen

Studiegids HMDI 2012-2013. SOD-Opleidingen Studiegids HMDI 2012-2013 SOD-Opleidingen Opgesteld door Liesbeth Franken Opleidingsmanager HMDI April 2012 1 Studiegids HMDI Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 4 2 Wie wat waar en waarom...

Nadere informatie

Op naar Antwoord. fase. Betere dienstverlening door sturen, procesinnovatie en samenwerking4. Antwoord

Op naar Antwoord. fase. Betere dienstverlening door sturen, procesinnovatie en samenwerking4. Antwoord Op naar Antwoord Betere dienstverlening door sturen, procesinnovatie en samenwerking4 fase Antwoord Op naar Antwoord fase 4 Betere dienstverlening door sturen, procesinnovatie en samenwerking Opdrachtgever

Nadere informatie

Coöperatief leren doe je samen

Coöperatief leren doe je samen Coöperatief leren doe je samen 2015 1 2 www.cooperatieacademie.nl Voorwoord NCR Coöperatie Academie: investeren in bestuurlijke kwaliteit is investeren in de coöperatie De omgeving waarin coöperaties zich

Nadere informatie

TRAININGSGIDS CONVERGE

TRAININGSGIDS CONVERGE TRAININGSGIDS CONVERGE 2014 1 Inhoud 1. Inleiding Converge Converge loopbaanadvisering en replacement BV is een van de leidende adviesbureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding, (executive) coaching

Nadere informatie

Medezeggenschap verzilveren. OR-talenten ontwikkelen met erkenning verworven competenties

Medezeggenschap verzilveren. OR-talenten ontwikkelen met erkenning verworven competenties Medezeggenschap verzilveren OR-talenten ontwikkelen met erkenning verworven competenties 1 Medezeggenschap verzilveren OR-talenten ontwikkelen met erkenning verworven competenties Voorwoord Sociale partners

Nadere informatie

Aanbod trainingen 2006-2007

Aanbod trainingen 2006-2007 Aanbod trainingen 2006-2007 F-Act Training & Coaching Engelenstraat 19 6532 XL Nijmegen 024-8440900 / 06-25040123 info@f-act.com http://www.f-act.com Inhoudsopgave pagina De kenmerken van elke F-Act training

Nadere informatie

Trainingsbrochure. Gratis. voor al uw vragen op het gebied van Klantgerichtheid, Communicatie en Leiderschap. Diverse moderne leervormen

Trainingsbrochure. Gratis. voor al uw vragen op het gebied van Klantgerichtheid, Communicatie en Leiderschap. Diverse moderne leervormen Veilingdreef 29 4614 RX Bergen op Zoom T. 0164 27 38 04 info@dcenc.nl www.dcenc.nl Trainingsbrochure voor al uw vragen op het gebied van Klantgerichtheid, Communicatie en Leiderschap Gratis Diverse moderne

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle 2007/0461775 03.07.2007

Provinciale Staten van Overijssel Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle 2007/0461775 03.07.2007 veri ssel www.overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 499 88 99 Telefax 038 425 75 01 Uwkenmerk Uwbrief Onskenmerk Datum

Nadere informatie

AGENDA 2013. Lust of last? Incl. bijeenkomsten. Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer THREE PEAKS CHALLENGE

AGENDA 2013. Lust of last? Incl. bijeenkomsten. Organisaties kopen binnenkort geen stoelen of inrichtingen meer THREE PEAKS CHALLENGE * Antwoordkaart op pagina 25 ocus! Magazine van Fier.fm over facilitaire activiteiten jaargang 2 nr 1 2013 Digitale versie? Scan hier: 1 2013 Incl. bijeenkomsten AGENDA 2013 DIV benchmark ook in 2013 Beheersing

Nadere informatie