OP EIGEN WIJZE SAMEN GROEIEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OP EIGEN WIJZE SAMEN GROEIEN"

Transcriptie

1 OP EIGEN WIJZE SAMEN GROEIEN

2

3 WOORD VOORAF VOOR OUDERS EN VERZORGERS In deze brochure presenteren we u en vooral ook uw kinderen onze school, het christelijk lyceum Zandvliet voor gymnasium, atheneum en havo in het Bezuidenhout. We zijn een school met traditie van 95 jaar goed, gedegen en innovatief onderwijs, prachtig gelegen aan het Haagse Bos. Samen met een zeer betrokken team zetten wij ons dagelijks in om onze leerlingen, uw kinderen, zo goed mogelijk te begeleiden en onderwijs te bieden. In deze brochure en op de website kunt veel informatie vinden over onze school. Graag hadden wij u ook willen uitnodigen om de warme sfeer op school te ervaren. Helaas kan dit door de bijzondere omstandigheden van het Coronavirus niet live op school gebeuren voor de ouders. Gelukkig hebben we goede digitale alternatieven bedacht die u volop in de gelegenheid stellen om te ervaren of Zandvliet een school is waar u als ouder, en vooral waar uw kind zich thuis kan voelen. Op vrijdagavond 5 februari 2021 organiseren we een digitaal Open Huis in de vorm van het Zandvliet Festival. Via een digitale rondleiding krijgt u de gelegenheid om op allerlei interactieve manieren onze school te ervaren. Speciaal voor de leerlingen uit groep 8 organiseren we twee open lesmiddagen live op Zandvliet. Eén op woensdag 27 januari 2021 en één op woensdag 3 februari 2021 beiden van tot uur. De leerlingen krijgen dan op school een aantal inspirerende lesjes. Voor een lesmiddag moet ingeschreven worden op onze website Hier kunt u ook de actuele informatie vinden. Deze middagen zijn onder voorbehoud van de dan geldende RIVM-richtlijnen. Mocht u behoefte hebben aan een persoonlijk telefonisch gesprek, neem dan gerust contact op met de administratie van de school om hiervoor een afspraak te maken. Met vriendelijk groet, Voor de ouders en verzorgers hebben we op dinsdag 2 februari 2021 een digitale voorlichtingsavond waarbij u niet alleen informatie over de school krijgt, maar ook zelf uw vragen kunt stellen aan ons. Een digitale interactieve voorlichtingsavond op maat. mevr. A. Bowier teamleider eerste klassen drs. G.A. den Heijer rector

4 HET NIEUWE ZANDVLIET Onder het motto Samen bouwen aan jouw toekomst is op de plek waar Zandvliet ruim negentig jaar geleden begon, een geheel nieuw onderkomen gebouwd. Met deze huisvesting en met haar moderne faciliteiten staat Zandvliet klaar voor de toekomst. Het nieuwe gebouw biedt plaats aan maximaal 900 leerlingen want we willen de omvang van de school in de hand houden. We blijven een kleinschalig lyceum.

5 OMDAT DE TOETSWEKEN ALTIJD VOORAFGAAND AAN EEN VAKANTIE PLAATSVINDEN, HEB JE IN DE VAKANTIE OOK ECHT VRIJ Zandvliet telt vier verdiepingen inclusief de begane grond. Op elke verdieping huist een vakkencluster. Zo is er een verdieping voor de talen (alfa-cluster), een verdieping voor de exacte vakken (bèta-cluster) met twee practicumlabs, een verdieping voor de zaakvakken (gamma-cluster) met een heuse collegezaal en een verdieping voor kunst, muziek en sport. Er zijn twee sportzalen naast elkaar die tot één grote sporthal kunnen worden samengevoegd. De begane grond herbergt een ontspanningsruimte met een aula, een soos en een speciale buitenruimte voor leerlingen die grenst aan het Haagse Bos. In ons gehele gebouw kun je gebruik maken van draadloos internet, ook in de ontspanningsruimtes.

6

7 SPANNEND! Naar de brugklas gaan vinden veel leerlingen spannend. We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt op onze school! Daar gaan we je ook bij helpen. Je mag opgeven bij wie je graag in de klas wilt. Het geeft niet als je dat nog niet weet. Er zijn altijd meer leerlingen die in hun eentje van een basisschool komen. IK VIND DIT EEN HELE LEUKE SCHOOL. IK VOEL ME HIER OP MIJN GEMAK EN PRETTIG

8 GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO Zandvliet is een scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum en havo. In het brugklasjaar hebben we gymnasiumklassen, vwo-klassen en havo/vwo-brugklassen. 2-5 havo 2-6 atheneum 2-6 gymnasium 1 havo/vwo 1 vwo 1 gymnasium basisschool KLEIN Zandvliet is een school met ongeveer 890 leerlingen. We hebben ervoor gekozen niet veel groter te worden. Waarom? Omdat we het belangrijk vinden dat we iedereen kennen, dat je geen nummer bent, maar één van onze leerlingen. Je doet er toch toe? EN TROTS Waarom trots? Zandvliet biedt alles wat heel grote scholen ook bieden aan vakken en we boeken daarbij prima resultaten. We richten ons in het bijzonder op veel extra activiteiten. We hebben al veel sportprijzen gewonnen, onderscheiden ons in science, kunst, cultuur en muziek en dat is niet het enige waar we trots op zijn.

9 LEERLINGBEGELEIDING Onze school doet heel veel aan leerlingbegeleiding. We vinden het namelijk belangrijk dat iedere leerling aandacht krijgt. Je mentor is een persoonlijke coach voor jou en je klasgenoten en is ook het aanspreekpunt voor je ouders. Daarnaast zijn er ook studiecoaches die je kunnen helpen bij het leren. TOEN IK HIER VOOR HET EERST KWAM, VOND IK DIT EEN GROTE SCHOOL EN AL DIE KINDEREN, DAAR KEEK IK ECHT TEGENOP. DAT SUPERGROTE IS ER NU WEL AF. EIGENLIJK IS ZANDVLIET EEN KLEINE SCHOOL. IK VIND DAT LEUK, WANT IK KEN NU HEEL VEEL LEERLINGEN

10 WE HOUDEN MET PASEN EN KERSTMIS EEN KERKDIENST. EN S MORGENS IS ER EEN CHRISTELIJKE SCHOOL Zandvliet is een christelijke school en verwelkomt eveneens leerlingen met een andere godsdienst of levensovertuiging. SOORT DAGOPENING. ER ZIJN HIER OOK LEERLINGEN MET EEN ANDERE GODSDIENST EN MET HUN GELOOF WORDT REKENING GEHOUDEN.

11 INTERNATIONALISERING Leren doe je niet alleen in het klaslokaal. Op Zandvliet trek je er ook op uit. Er zijn veel excursies en in enkele leerjaren ga je op reis. Zo hebben we excursies naar een stad in Duitsland of Frankrijk in klas 3. In klas 4 is er een sportieve, culturele reis naar Spanje. We doen ook mee aan het Erasmus+-programma, het uitwisselingsproject onder leiding van de Europese Commissie. CULTUUR Op Zandvliet laten we graag zien dat we cultuur in al haar uitingen een warm hart toedragen. We zijn daar best trots op. We verzorgen muzikale en kunstzinnige activiteiten en maken tijd vrij voor toneel en film. Al in de eerste klas krijg je het vak kunst, een bundeling van muziek, tekenen, techniek, ICT en beeldende vakken. We hebben een samenwerkingsverband met het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Als je een instrument bespeelt, kijken wij of het mogelijk is om voor jou een les te regelen van een student van het Conservatorium. Voor onze musical krijg je toneelles en getalenteerde leerlingen kunnen les nemen bij docenten van de Academie voor Beeldende Kunsten. Op onze website kun je meer lezen over onze culturele activiteiten. Verderop in deze brochure is meer informatie te vinden over muziek en kunst op Zandvliet. IK HEB MEEGEDAAN MET DE TWEEJAARLIJKSE MUSICAL, DAT WAS HEEL LEUK. ER DOEN BOVENDIEN LERAREN MEE EN DE SCHMINK EN TECHNIEK WORDEN DOOR LEERLINGEN GEREGELD. OP DIE MANIER LEER JE STEEDS MEER MENSEN KENNEN.

12 LEREN NA SCHOOLTIJD GAAN WE MET EEN GROEPJE VRIENDEN BASKETBALLEN IN DE GYMZAAL. GEWOON VOOR DE GEZELLIGHEID. EN ER WORDEN OOK HEEL VEEL SPORTACTIVITEITEN GEORGANISEERD. We werken op Zandvliet met jouw talent. Je leert bij ons te leren en gebruik te maken van jouw kwaliteiten. We vragen dus om je inzet. We dagen je uit met extra activiteiten, maar we springen ook bij als je ergens nog niet zo goed in bent. Je kunt bijvoorbeeld je huiswerk maken onder begeleiding van een deskundige van het Haags Studiepunt en er zijn extra lessen taalen rekenvaardigheid. IN HET BEGIN ZAG IK HEEL ERG OP TEGEN HUISWERK MAKEN. MAAR ALS JE EENMAAL DOORHEBT HOE HET MOET, VALT HET WEL MEE. NIET ALLEEN MAAR LEREN Leren doe je niet alleen uit een boek of in de klas. Zowel onder schooltijd als in de vrije tijd zijn er dan ook tal van activiteiten: toneel, musical, sporttoernooien, muziekavonden, buitenlandreizen. En nog veel meer. Zandvliet wil een ordelijke, maar zeker ook een gezellige school zijn, waar iedereen zich thuis voelt.

13 DUIDELIJKE AFSPRAKEN Op Zandvliet maken we duidelijke afspraken met elkaar. Zo weet je dus wat er van je verwacht wordt en wat je van ons kunt verwachten. ALS JE NIET OP TIJD IN DE LES ZIT, KRIJGEN JE OUDERS VIA HET INTRANET AUTOMATISCH EEN SMS JE. DAT IS WEL BALEN NATUURLIJK, MAAR HET IS OOK WEL SLIM BEDACHT. ALS JE OP ZANDVLIET KOMT, KRIJG JE EEN EIGEN TOEGANG OP HET INTRANET. WE WERKEN ER BEST VEEL MEE, OP SCHOOL.

14 KLAS 1 GYMNASIUM Als je sterk in je schoenen staat, heb je op Zandvliet de mogelijkheid meteen in klas 1 van het gymnasium te beginnen. Als je ambitie hebt en een advies in die richting hebt gekregen, kun je je op Zandvliet dus meteen als gymnasiast aanmelden. Op het gymnasium krijg je een extra vak (Klassieken), onderwijs in de Griekse en de Latijnse taal en cultuur en je leert met name hoe de Grieken en Romeinen nog steeds dagelijks ons leven beïnvloeden. Deze extra belasting die met het gymnasium gepaard gaat, betekent ook dat je de andere vwo-vak- ken in minder tijd moet én kunt volgen. Op het gymnasium wordt de reguliere leerstof dus compact aangeboden, zodat er meer tijd en ruimte vrijkomt voor extra s. Dat vraagt van jou uiteraard de nodige extra inspanning. Op Zandvliet is het mogelijk bij de overgang na de brugklas alsnog naar de gymnasiumafdeling over te stappen. Als gaandeweg het gymnasium voor jou toch te veel van het goede blijkt te zijn, kun je bij ons ook vanuit het gymnasium overstappen naar het atheneum. Je hoeft dan dus niet naar een andere school. ONDERWIJS AAN HOOGBEGAAFDE LEERLINGEN Zandvliet kenmerkt zich door kleinschaligheid en een sterke ouderparticipatie. Dat maakt het mogelijk om voor iedere leerling een persoonlijke benadering te hanteren. Onze coach hoogbegaafdheid gaat in overleg met de leerling en de ouders op zoek naar de mogelijkheden voor hoogbegaafde leerlingen binnen ons onderwijs. Kernwoorden daarbij zijn flexibiliteit en uitdaging op velerlei gebied. Te denken valt onder andere aan: Versterkt Engels door het behalen van het Cambridge First, Advanced en Proficiency Certificate; Scienceprojecten;

15 HET GYMNASIUM VAN ZANDVLIET De oude Grieken en Romeinen staan aan de wieg van onze moderne samenleving. Hun invloed op onze wereld is groot en tot op heden toonaangevend. Als leerling van het gymnasium word je thuisgebracht in de taal, literatuur, kunst, filosofie, godsdienst, geschiedenis, dus in de hele cultuur van de Klassieke oudheid. Je leert erover in de lessen, maar je gaat er vanuit Zandvliet ook zelf mee kennismaken: in het theater, in musea, in oude Romeinse steden. In de hogere klassen ga je zelfs verder op reis om de tempels en kunstschatten met eigen ogen te aanschouwen. Je weet er dan intussen echt al wat van af en daarom wordt zo n week onder de Griekse of Italiaanse hemel heel wat meer dan alleen een zonnige vakantie. gymnasium Participeren in het schoolorkest of in de kunstklas; Deelname aan het pre-universityprogramma van de Universiteit Leiden en het junior college van Technische Universiteit Delft; Chinees; Plusklassen in de onderbouw, o.a. Spaans, robotica en Big History; Training executieve vaardigheden; Individuele coaching.

16 SCIENCE OP ZANDVLIET Als je het leuk vindt iets te onderzoeken, zit je goed op Zandvliet. In ons lablokaal doen we allerlei interessante scheikunde- en natuurkundeproefjes. Ook kijk je je ogen uit in het biologielokaal met al die planten en opgezette dieren. Leren doe je niet alleen uit je boek, maar je gaat ook zelf met allerlei experimenten aan de slag. Doe mee aan de First Lego League en programmeer je eigen robot. Samen met je teamgenoten en onder begeleiding van enthousiaste en bekwame docenten ga je de strijd aan in een nationale competitie met andere scholen. Wie ontwerpt de beste robot? Op Zandvliet geven we het extra vak science, waarin je met projecten op een actieve en speelse manier leert onderzoeken en ontwerpen. Elk jaar organiseren we in de brugklas een Science en Art Festival.

17 De leerlingen op Zandvliet gebruiken naast de leerboeken een eigen Chromebook, die ook mee naar huis genomen mag worden. Op school hebben we een goed werkend Wifi-netwerk en in de kluisjes kan de Chromebook ook opgeladen worden. Als je van school gaat, wordt de chromebook je eigendom. DE PROJECTEN We organiseren ieder jaar speciale science-excursies en scienceprojecten. Zo ga je de wereld van de wetenschap ontdekken in het interactieve museum Nemo en bestudeer je het apengedrag in Blijdorp. Tijdens het brugklasproject Maritiem ontwerp je je eigen boot en vaar je de race tegen je klasgenoten. science CHROMEBOOKS

18 MUZIEK OP ZANDVLIET Zandvliet biedt je uiteraard muzieklessen, maar wel muzieklessen waarin je naast luisteren, zingen en spelen ook leert componeren. Er is een eigen schoolkoor en een eigen schoolorkest, waarmee we elke twee jaar een grote musicalproductie organiseren, inclusief schitterend decor en professioneel geluid. Elk jaar is er ook een grote muziekavond. Wie wil, kan dan als soloartiest of in een klein gezelschap voor een zaal zingen en spelen. We onderhouden goede contacten met het Koninklijk Conservatorium met stagelessen en we kijken naar mogelijkheden om les te krijgen van conservatoriumleerlingen. In ons muzieklokaal hebben we twee geluids- en muziekstudio s. Muzikanten en bandjes kunnen daar oefenen.

19 Als je echt talent hebt op het gebied van de beeldende kunst, kun je vanuit Zandvliet in een aparte kunstklas een middag in de week les krijgen op de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Je leert dan verschillende soorten kunst kennen en toepassen. Onder begeleiding van een professional stel je samen met je medeleerling een tentoonstelling van je werk samen. Als het aanslaat, kun je de opleiding meerdere jaren vervolgen en je werkt dan aan een dik portfolio. Wie weet... muziek en kunst DE KUNSTKLAS

20 SPORT OP HET ZANDVLIET Sporttalenten krijgen op Zandvliet volop de gelegenheid zich verder te ontwikkelen. Zandvliet heeft een gloednieuwe eigen sporthal met allerlei faciliteiten. Met eigen sportteams doen we mee aan diverse toernooien en Zandvliet organiseert zelf een internationaal sporttoernooi met scholen uit Zwitserland, Spanje en Frankrijk. Voor leerlingen die op hoog niveau sporten wordt naar vermogen een rooster gemaakt dat aansluit op hun individuele ontwikkeling.

21 In de examenklassen worden speciale gymlessen georganiseerd met losse modules, zoals golfsurfen, klimmen, streetdance, golf, snowboarden of andere sporten. sport Op de website ( van de school kun je zien dat de schoolteams van Zandvliet vaak heel goed scoren. Er zijn ook veel foto s te zien van de verschillende sportactiviteiten.

22 KENNISMAKEN Vanaf begin januari 2021 is ons digitaal Zandvliet Festival via onze website te bezoeken VOOR LEERLINGEN VAN GROEP 8 woensdag 27 januari 2021 woensdag 3 februari 2021 Lesmiddagen van tot uur (vast aanvangstijdstip, kom op tijd!) Inschrijven op Onder voorbehoud in verband met Corona VOOR OUDERS EN VERZORGERS Digitale interactieve voorlichtingsavond op maat dinsdag 2 februari 2021 starttijd om uur VOOR BELANGSTELLENDEN Digitaal Open Huis Zandvliet Festival vrijdagavond 5 februari 2021 live-sessies vanaf uur Actuele informatie op onze website INSCHRIJVEN De officiële inschrijving start op zaterdag 6 februari en loopt door tot en met vrijdag 19 februari Ons aanmeldingsformulier is te verkrijgen als volgt: op onze website onder Groep 8 bij aanmelding in de ouderrol via de link in Onderwijs Transparant (regio Haaglanden) per mail administratie@chrlyceumzandvliet.nl per telefoon , keuze 4 Het formulier is digitaal in te vullen en te mailen aan administratie@chrlyceumzandvliet.nl BEREIKBAARHEID Je vindt de school op vijf minuten lopen van het Centraal Station en een halte van de RandstadRail. Daarom komen onze leerlingen niet alleen uit Den Haag zelf, maar ook uit Rijswijk, Voorburg, Leidschendam, Scheveningen en Wassenaar. Zelfs kinderen uit Pijnacker, Nootdorp en Zoetermeer gaan hier naar school.

23 EXTRA KANSEN Zandvliet wil je de kans geven je talenten te ontwikkelen. Daarom hebben we op Zandvliet: - een brugklas gymnasium én een brugklas vwo/atheneum; - versterkt talenonderwijs (Engels) om het Cambridge First, Advanced en Proficiency Certificate te halen; - 5 projectweken; - sciencelessen; - deelname aan the First Lego League; - extra sport en scholentoernooien in een moderne sporthal; - een eigen orkest, koor en elke twee jaar een grote musical in ons eigen Zandvliet theater; - een kunstklas samen met de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten; - een talentcoach voor cognitief hoogbegaafde leerlingen; een extra programma voor hoogbegaafde leerlingen; masterclasses en gastcolleges in de bovenbouw, gericht op je studie of beroep in de toekomst; pre-university (RU Leiden) en junior college (TU Delft); extra begeleiding bètavakken en examentrainingen in het examenjaar door studenten van de TU Delft, Erasmus en de Rijksuniversiteit Leiden; gemengd diploma (havo met vakken op vwo-niveau). Met dank aan: Koninklijk Conservatorium Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Universiteit Leiden TU Delft Erasmus First Lego League Haags Studiepunt Layout en druk Verloop drukkerij, Alblasserdam

24 christelijk lyceum Zandvliet Bezuidenhoutseweg AW Den Haag T