Creëer jullie eigen droomhuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Creëer jullie eigen droomhuis"

Transcriptie

1 Verder projecten Periode 2 klas Hier vind je de omschrijvingen van de projecten voor periode 2. Lees ze goed door en vraag je af: Waar heb ik zin in? Wat wil ik leren? Wat daagt me uit? Waar ben ik nieuwsgierig naar? Wat zou ik anders nooit kiezen! Succes met kiezen! Creëer jullie eigen droomhuis Wat bepaalt van een huis de vorm? Zijn dat wensen, eisen of toch de norm? Jullie gaan in de wijk Waterrijk (Eindhoven) een droomhuis ontwerpen. Daarbij gaan jullie onderzoeken welke eisen er zijn. Dit zijn de specifieke eisen op de plek waar jullie gaan bouwen, maar ook de algemene eisen waaraan een huis moet voldoen. We nodigen jullie uit om een uitdagend ontwerp neer te zetten. Hoe delen jullie het huis in? Bedenken jullie ruimtes of functies die nog niet bedacht zijn? Ga kijken in de wijk hoe de kavel en de rest van de wijk eruitzien. Verras ons met innovatieve en vernieuwende ideeën en wie weet verandert de manier waarop er vandaag de dag naar wonen gekeken wordt! Jullie stellen een plan van eisen op en zetten deze om in schetsen en vervolgens in technische tekeningen. Als het ontwerp klaar is kunnen jullie een maquette (een schaalmodel) van het huis gaan maken. De focus van dit project ligt op het ontwerp van het huis, niet op de inrichting. Mocht dat wel je voorkeur hebben, dan kun je een combinatie maken, kom maar met jouw voorstel! In dit project werk je in groepjes van drie leerlingen. Je leert waar je de juiste informatie kunt vinden en hoe je die moet lezen en gebruiken. Je gaat onderzoek doen naar verschillende materialen en de mogelijkheden daarvan, daarbij willen wij je uitdagen om vooral ook vernieuwende ideeën te bedenken en uitvoeren! Na het onderzoek maak je met de groep een schets, een tekenontwerp en tenslotte maken je samen de maquette. Ook leer je wat er komt kijken bij een goede samenwerking, gezamenlijke planning, logboeken bijhouden, overleggen en verschillende rollen binnen een team vormgeven. Geef de architect in jou de ruimte in dit project! Oosterse filosofie Bij het project Oosterse Filosofie onderzoek je verschillende culturen, wijsheden en levenswijzen uit Oost-Azië, zoals het hindoeïsme, (zen)boeddhisme, taoïsme en confucianisme. We doen daarbij allerlei verschillende vormen van concentratie en ontspanningsoefeningen, mindfulness, meditatie, taichi en yoga. Maar waar het in dit project om draait, is: wat kan dit betekenen voor jou? Waar loop je tegenaan in je dagelijkse leven op school of thuis? Wat zou je graag willen: Minder stress en meer focus? Meer jezelf durven zijn? Je rustiger voelen? Samen vinden we oefeningen en inzichten die jou hierbij kunnen helpen. Je verwerkt je ervaringen in een dagboekje met inspirerende teksten en verhalen. Bij de presentatie laat je je publiek iets beleven van wat jij binnen dit project hebt meegemaakt en wat het je heeft gebracht.

2 De strateeg Ben jij een liefhebber van bordspelen en wil je wel eens iets anders dan monopoly dan is dit je kans. Er is een gigantisch groot aanbod aan spelen maar vaak spelen mensen toch dezelfde spelen omdat ze het lastig vinden om nieuwe spelen te leren. In dit project wordt je uitgedaagd om jezelf te verdiepen in de bordspelwereld. Het draait in dit project niet alleen om het spelen van het spel (al doen we dat natuurlijk ook). Een groot deel van de tijd ben je bezig met analyseren en leren begrijpen van een spel. Je kiest zelf op welke wijze je jouw kennis en kunde wilt vergroten. Wil je jouw tactiek in het spelen van een spel naar een hoger level brengen, wil je de wereld achter het spel ontdekken, uitvinden welke strategieën je kunt toepassen in een spel of wil je meerdere spelen leren beheersen. Je stippelt samen met je begeleider je pad uit, kiest daarbij passende spelen om vervolgens op ontdekkingstocht te gaan. Dat wat je ontdekt deel je met anderen in de vorm van een instructie film of het schrijven van reviews en demo s. Al doende word je zo een expert op het door jouw gekozen gebied. Ben jij iemand die het leuk vindt om op onderzoek uit te gaan, ben jij iemand die houdt van uitleggen en vind je spellen ook reuzeleuk dan is dit project iets voor jou!!! HOE? ZO! Volgens velen is de middelbare school de leukste en spannendste tijd van hun leven. In dit project beperken we ons niet tot school en gaan we de wereld buiten school verkennen en mooier maken. Wat zou jij met jouw waarden en talenten willen bijdragen aan de mensen om je heen? Daar gaan we naar op zoek. Of misschien weet je dat al wel maar weet je niet hoe je dat zou moeten aanpakken. Precies dát gaan we met elkaar uitzoeken. We gaan samen op een inspirerende ontdekkingstocht, op school, in de wijk, bij de gemeente en bij culturele instellingen. Of je nu kansen ziet voor jezelf en anderen die er nu op school nog niet zijn; Of iets zou willen organiseren op school of op jouw (sport)vereniging maar je weet niet hoe; Of je woont in een wijk waar wel een jeugdvoorziening zou passen; Of dat omaatje op de hoek die zo eenzaam is waar je iets voor zou kunnen doen; Of.etc. In dit project onderzoek je met hulp van anderen welke waarden en talenten je in huis hebt en hoe je die in kunt zetten om voor anderen iets te betekenen. Jij gaat iets moois verzinnen wat je (evt. deels en met hulp van anderen) kunt uitvoeren!

3 Gezien door jouw ogen Wat zie jij als je om je heen kijkt? Je kat die vanuit huis steeds naar buiten kijkt? Waar kijkt hij naar? Wat ziet hij? De spiegelingen in de ramen van je buren? De vele rommelhoekjes in je huis? Die gedumpte fietsen op straat? De weerspiegeling van de bomen in de sloot? Graffiti op allerlei plekken langs de weg? Met andere woorden: Wat valt je op? Wat raakt je? Waar verwonder jij je over of wat wil jij (hierover) delen met de wereld? In dit project ga je een onderwerp fotograferen uit de werkelijkheid en jouw visie hierop zo goed mogelijk in beeld brengen door middel van een serie foto s. Je gaat om te beginnen een onderwerp kiezen en je daar vervolgens in verdiepen; wat wil je erover vertellen. Dan ga je aan de slag om dit zo goed mogelijk in beeld te brengen. Om dat te kunnen krijg je tips over verschillende fotografie technieken. Je leert o.a. wat compositie doet voor je beelden, het effect van het standpunt dat je inneemt, de keuze voor foto s in zwart/wit of kleur. Om inspiratie op te doen brengen we een bezoek aan een tentoonstelling waar werk van een of meerdere professionals/fotografen te zien is. We gaan ook op locatie fotograferen. Omdat we gebruik maken van de met de fotocamera op je mobiele telefoon, ontdek je ook de mogelijkheden hiervan. Goed leren waarnemen is een vaardigheid die we gaan oefenen, je zult merken dat je steeds nieuwe dingen ziet! Je eigen werk bekijken en bespreken hoort daar ook bij. Je leert kritisch te kijken naar je eigen werk, dat van elkaar en professionele fotografen en dat te verwoorden. Gaandeweg gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag; wat is dat eigenlijk een serie? Eén foto is geen serie dus hoeveel foto s heb jij nodig om jouw verhaal zo goed mogelijk te vertellen? Zijn dat 5 foto s, 20 foto s, 100 foto s. Hoe moet je serie gepresenteerd worden? En op welk formaat moeten die foto s gepresenteerd worden? Iedereen maakt uiteindelijk individueel een serie maar op weg daar naartoe werk je samen in kleine groepjes. Je serie foto s worden geprint en gepresenteerd tijdens een expositie zoals bij een echte expositie, hoe gaaf is dat? Dit is een project voor nieuwsgierige mensen, die verbeeldingskracht hebben of dit graag willen ontwikkelen. Die graag om zich heen kijken en een mening hebben of dit graag willen ontwikkelen. Die al iets weten van fotografie óf het geweldig vinden om er meer over te weten te komen. In school hangen op dit moment een aantal series die vorig jaar en de eerste periode gemaakt zijn.

4 How to maak je eigen film Je kijkt ze vast wel eens ( of heel vaak). Films; op Netflix, YouTube, Tik tok, op t.v. of in de Pathé. Van die hele korte of wat langere. Grappig, tragisch, stoer, muzikaal, informatief, romantisch, avontuurlijk, ontroerend, origineel of juist super standaard. Wil je behalve filmkijker zijn ook de filmmaker in jezelf ontwikkelen, dan is dit project iets voor jou. We gaan ontdekken wat voor films er zijn en hoe ze in elkaar zitten. Wat komt erbij kijken om een film te maken. Films die de docent inbrengt en ook films die jullie inbrengen. Zowel technisch (montage, camerawerk, muziek) als inhoudelijk (het script). Je gaat zelf met die onderdelen aan de slag, simpelweg door ze uit te proberen met de kennis die je opdoet. Vervolgens gaan we kijken waar jij vooral mee aan het werk wilt: met de camera, met montage, met het schrijven van een pakkend script, met acteren of regisseren of met een mix daarvan. We werken toe naar een eindproduct wat haalbaar is binnen de tijd die we met elkaar hebben. Daarbij werk je in filmcrews, een film maken is immers teamwork. Het samen uitvogelen hoe het hele proces van idee tot filmdoek werkt staat centraal. Dit project doet een appel op je nieuwsgierigheid, creativiteit, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en je vermogen om samen met een ander iets te creëren. Het is geschikt voor beginnende filmmakers die willen leren én voor enthousiaste filmmakers die al wat kunnen en hun kennis verder willen verdiepen Wie wordt de volgende data-analist tijdens de Olympische Spelen? Hoe werd Pieter van den Hoogenband tot drie keer toe Olympisch kampioen? Hoe kun je nou zien wat hij onder water precies doet en hoe werd hij nou precies getraind? Hoe kom je tot een ideale sportprestatie? In dit project ga je aan de slag met het maken van verschillende bewegingsanalyses van bijvoorbeeld hoogspringen en trapeze zwaaien. Je werkt met een IPad, je maakt video-opnames, je maakt gebruik van een app, berekent, analyseert en maakt vertragingsbeelden om zo jouw techniek te kunnen verbeteren. Je leert hierbij diverse natuurkundige principes die van invloed zijn op jouw bewegingen. Daarnaast ga je ook aan de slag met het analyseren van tactiek in een teamsport. Wat komt er allemaal kijken bij een goede wedstrijd voorbereiding? Hoe bereid je je voor op een tegenstander? Wil jij je verdiepen in wat er op het gebied van data-analyse en sport allemaal mogelijk is? Wil je je eigen sportprestaties ontwikkelen? Of wil je een ander van advies kunnen voorzien? Schrijf je dan in voor het project Wie wordt de volgende data-analist tijdens de Olympische Spelen?

5 How to maak je eigen bootcamp Heb jij wel eens deelgenomen aan een bootcamp en weet je bijvoorbeeld dat het concept bootcamp ontstaan is in het leger? Wil jij leren een bootcamp te maken en te geven? Dan is dit hét perfecte project voor jou! Je maakt kennis met verschillende vormen van een bootcamp, zo krijg je een bootcamp in de zaal, op een buiten locatie met gebruik van natuurlijke hindernissen en op een locatie met hindernissen speciaal ontworpen voor een bootcamp-/ survivalrun. Nadat je kennis hebt gemaakt met de basisprincipes ga je in een groepje een bootcamp uitwerken voor een zelfgekozen doelgroep. Je mag er bijvoorbeeld één maken voor je opa en oma, voor je klasgenoten of voor je ouders. Je leert in dit project in te schatten hoe zwaar de oefeningen voor een doelgroep kunnen en mogen zijn en je leert hoe je een bootcamp goed kunt opbouwen. Je sluit het project af door jouw gemaakte bootcamp te verwerken in een video! De lessen zullen dus afwisselend in een regulier lokaal of op een buitenlocatie zijn. Nu even in het kort: Het project is een combinatie van zelf bewegen, onderzoek doen, ontwikkelen, uitproberen en het vormgeven van een instructievideo. Let op! De praktijklessen vinden grotendeels buiten plaats en gaan gewoon door in de kou, regen, sneeuw en hagel! Schrikt jou dat niet af? Schrijf je dan nu in! Leerdoelen: Doorzetten! Opbouw van bewegingsintensiteit begrijpen Kunnen inschatten van de bewegingsvaardigheid van de gekozen doelgroep Ontwikkelen van een bootcamp Maken van een instructievideo Schrijf en produceer je eigen nummer Hou je van muziek? Vind je het leuk om zelf een nummer te maken? Werk je graag met de computer? Vind je het belangrijk om de geluiden zo goed mogelijk te laten klinken? Allemaal ingrediënten voor dit Verder-project. Je krijgt de kans om zelf een nummer te maken. Daarvoor gebruiken we een echt professioneel muziekprogramma, waarbij je ook leert hoe je geluiden zo goed mogelijk kunt laten klinken. Tijdens het project leer je trics en krijg je tips van een echt DJ. Je eindproduct wordt een zelfgeschreven nummer, wat via de computer bewerkt wordt. Je eerste echte hit

6 Verbeter je eigen woonwijk. Wat? In Nederland leven veel verschillende mensen dicht bij elkaar. Deze mensen willen allemaal een fijne plek om te wonen en te leven. Voor nu, en voor de toekomst. In dit project ga je de wijk om onze school, het Genderdal, inrichten voor de toekomst. Je gaat kijken hoe de wijk er nu uitziet en probeert er achter te komen wie er in de wijk wonen en wat zij van hun wijk vinden. Ook kijk je welke voorzieningen er voor de bewoners in de wijk zijn. Als je alle informatie hierover hebt verzameld ga je daar mee plannen bedenken en uitwerken die het woonen leef plezier in de wijk voor de komende twintig jaar kunnen vergroten. Je gaat dus iets ontwikkelen dat de wijk mooier, veiliger of gezelliger maakt. Hoe? Eerst breng je de wijk in beeld zoals die nu is. Dit doe je zowel voor het uiterlijk van de wijk als voor de mensen die er wonen en leven. Vervolgens probeer je te achterhalen wat er nodig en mogelijk is om de wijk voor de komende twintig jaar een fijnere plek te maken om te wonen en te leven. Van de plannen die je vervolgens bedenkt ga je eerst schetsen maken en je gaat je plannen in kaart brengen. Waar komt wat? De schetsen van de plannen ga je vervolgens uitwerken in een maquette en in een film die samen een duidelijk beeld geven van de aanpassingen die jullie hebben bedacht. Wat wordt er van jou gevraagd? Je werkt altijd samen in groepen die gedurende het project twee keer wisselen van samenstelling. Een flexibele instelling is fijn. Je krijgt veel ruimte om zelf met je eigen groepen invulling te geven aan het wat? en het hoe? binnen dit project. Daarom zal vaak een beroep gedaan worden op je gevoel voor verantwoordelijkheid, op je creativiteit en op je motivatie om van het Genderdal een prachtige plek te maken om te wonen en te leven.

7 Fantastic beasts (gemengd project klas 1 en 2) And where to find them In de magische wereld van Harry Potter is er een hele beroemde bioloog, Newt Scamander. Hij bestudeert de magische wezens en heeft daar een boek over geschreven, Fantastic beasts. Net als Newt gaan wij ook op zoek naar bijzondere en bizarre dieren. We proberen meer te weten te komen over hoe deze dieren leven, waar ze leven, wat ze eten. Als je de film hebt gezien dan weet je dat de koffer van Newt van binnen heel groot is. Er zijn allemaal leefgebieden in gemaakt voor de bijzondere dieren die hij bestudeert. Wij proberen tijdens dit project ook een leefgebied te ontwerpen en bouwen. Wat ga je doen: Je doet onderzoek naar bijzondere en vreemde dieren die op onze planeet wonen. Dit doe je op de computer of je mobiel. Dit is het moeilijkste onderdeel van het project. Lang niet alle informatie is makkelijk te vinden! Ben jij een doorzetter die het echt heel graag wilt weten? Af en toe zal er een bijzonder dier in de les te zien zijn. We bekijken elke les een filmfragment van een bijzonder of bizar dier. Je kiest een dier en maakt daar een tekening van of bewerkt een foto, net wat je het leukst vindt of waar je talent ligt. Je mag de dieren ook veranderen om ze magisch te maken. Je eindproduct bepaal je zelf. Wordt het een boek of een serie platen of heb je daar nog andere ideeën over? Als habitat nemen we een grote fles of jampot, daarin bouwen we een tuin/terrarium wat je zo ontwerpt dat jouw gekozen dier in zo n omgeving zou kunnen leven. Wat kun je hier leren: Onderzoek doen via het internet, daarbij heb je doorzettingsvermogen nodig. Niet alles is meteen te vinden. Veel informatie zal in het Engels of zelfs Spaans of Chinees zijn. Je leert de tools kennen die het internet biedt om deze informatie toch te kunnen lezen. Je leert over de wetenschappelijke namen van dieren, op deze manier kun je meer informatie vinden ook in vreemde talen. Creativiteit, hoe geef jij het dier weer. Maak je zelf een tekening of bewerk je foto s. Welke informatie zet je erbij zodat het één geheel wordt. Welke vorm krijgt jouw eindproduct? De natuur is fantastisch maar sommige dieren zijn bedreigd. De oorzaken hiervoor kunnen heel verschillend zijn. Tijdens je onderzoek kijk je daarom ook naar de status van het dier, leer je over CITES en wat er gedaan wordt om bedreigde dieren te helpen. Een fles-tuin maken