Sem Presserhof JG Amsterdam. J.B. Mollink M.Arch. D.G. Peters M.Arch. T: E:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sem Presserhof 108 1087 JG Amsterdam. J.B. Mollink M.Arch. D.G. Peters M.Arch. T: 020 379 27 11 E: post@mopet.nl. www.mopet.nl"

Transcriptie

1 Sem Presserhof JG Amsterdam J.B. Mollink M.Arch. D.G. Peters M.Arch. T: E: bureaupresentatie december 2012

2

3 V i s i e d o o r i n s p i r a t i e, i n s p i r a t i e d o o r v i s i e MOPET architecten is in 2004 opgericht door Joep Mollink (1974) en Daniël Peters (1972). Het bureau is gevestigd in het hart van IJburg, de nieuwste stadswijk van Amsterdam. Vanuit een modern, transparant atelier werken we pro-actief aan veel uitdagende opdrachten. Werkterrein MOPET architecten realiseert hoogwaardige stedenbouw, architectuur en interieurprojecten op het gebied van huisvesting, utiliteit en retail. Daarnaast werken we aan renovatie- en restauratieprojecten en aan stadsvernieuwing- en herbestemmingprojecten. Het werken op verschillende schaalniveaus vinden we boeiend en vereist inlevingsvermogen. Onze opdrachtgevers zijn heel divers. We werken voor projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen, overheden en (collectieven van) particulieren. Visie MOPET architecten ontwerpt duurzaam en voor de toekomst. Dat doen we met de hedendaagse technieken en kennis maar altijd vanuit een besef van het verleden. Onze pragmatische instelling zorgt voor maakbare oplossingen waarbij functionaliteit, duurzaamheid, innovatie, kostenbewustzijn en comfort samengaan in een zinnenprikkelend resultaat. Daarnaast streven we altijd naar een symbiose met de unieke eigenschappen van de locatie. Volgens ons ontstaat schoonheid van gebouw, landschap en stad door een oorspronkelijke ontmoeting tussen deze en hun gebruikers. Inspiratie MOPET architecten verblijdt opdrachtgevers door verborgen potenties in de opdracht zichtbaar te maken. Om die te ontdekken worden het programma, de locatie en geldende voorschriften grondig geanalyseerd. Voorafgaand aan iedere fase worden de architectonische en stedenbouwkundige uitgangspunten samen met de technische en financiële aspecten met de opdrachtgever afgestemd. Dat proces is even belangrijk als het gebouwde resultaat. Het vereist teamwork tussen opdrachtgever, architect en overige adviseurs gedurende het hele proces van vooronderzoek tot oplevering. We vinden het belangrijk om het bureau continue van nieuwe inspiratie en kennis te voorzien. Daarom wordt er deelgenomen aan prijsvragen, onderzoek, inschrijvingen en pitches en houden we ons bezig met het opleiden van studenten. Daniël Peters en Joep Mollink

4

5 C P O H e t O p e n I J n d e 20 appartementen Oplevering 2010 Bruto vloeroppervlak m2 Stichting Het open IJnde (20 particuliere opdrachtgevers) Steigereiland, Amsterdam Twintig particulieren hebben zich verenigd en samen met ons een betaalbaar en duurzaam woongebouw met gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd. Het Open IJnde is een open gemeenschap naar de buurt, het IJ en de toekomst. Het gebouw op Steigereiland bestaat uit 20 verschillende appartementen, 2 collectieve ruimten en een inpandige parkeergarage. Rondom het grote gat in de straatwand bevinden ruimten voor activiteiten. Daarmee nodigt het gebouw uit om te ontmoeten. Het gat maakt een overdekt terras op de eerste verdieping en gaat over in een houten talud met hellingbaan en trappen naar de dijk. Elke woning is uniek en met de bewoners ontworpen. Een balansventilatie en een WKO-installatie (warmte-koude opslag) zorgen voor een CO2-reductie en lagere energiekosten. Het Open IJnde werd genomineerd voor het beste woonproject van Amsterdam.

6 begane grond

7 1e verdieping

8 appartement 05 appartement 16 appartement 14

9 K o p w o n i n g S t e i g e r e i l a n d Woonhuis en interieur Oplevering 2010 Bruto vloeroppervlak 110m2 Particulier Steigereiland, Amsterdam Deze begane grondwoning is gelegen in de kop van het door ons ontworpen CPO woongebouw Het Open IJnde, op het uiterste puntje van Steigereiland. De woonruimtes en de gevelopeningen zijn zo gerangschikt dat optimaal van het vrije uitzicht wordt geprofiteerd. Het kookeiland heeft een centrale plek in het huis. Voor een zo transparant mogelijk effect is de afzuigkap in het keukenblad verzonken. Donker glasmozaïek geeft het toilet en de badkamer een chique, Oosterse sfeer. Op enkele plekken in het huis zijn zorgvuldig gekozen kleuren afgestemd op het natuurlijke daglicht.

10 E s t a v a y e r - l e - L a c Hotel, kliniek, club en wellnesscentre Competitie 2012 Bruto vloeroppervlak m2 Canton Fribourg Estavayer-le-Lac, Zwitserland boulevard parkeren routes park Het parkachtige schiereiland du Parc Nova Friburgo wordt een belangrijke verbinding tussen het meer en het dorp. De boulevard verweidt en vernauwd ten behoeve van ontsluiting, pleinen, parkeren en terrassen. Het kadert en ordent het park, dat omhoog beweegt op plekken waar programma wordt toegevoegd. Daardoor blijft het park groen en ontstaan er plekken voor evenementen. hoogtes functies Onder het opgetilde park bevinden zich een restaurant, een spa en een privékliniek. Via een lobby bereikt men het hotel, dat oprijst uit het park. Het glas weerspiegelt het meer, park, dorp en de haven. Boven de logistiek efficiënte hotelverdiepingen bevinden zich het hotelrestaurant en een nachtclub die koppelbaar zijn. Met overdag een panoramisch uitzicht en s avonds een verlicht baken aan het meer wordt Estavayer-le-Lac the place te be!

11 club en restaurant 8e verdieping begane grond 1e verdieping hotel 2e tm 7e verdieping

12 A t r i u m A p p a r t e m e n t e n 32 seniorenappartementen Geplande oplevering On hold Bruto vloeroppervlak m2 De Woningbouw, Weesp Weesp De bakstenen architectuur sluit met haar markante kapvorm zowel aan bij schaal van de aangrenzende bebouwing als bij andere nieuwe binnenstedelijke ontwikkelingen in Weesp. 32 Appartementen zijn geordend rondom een met glas overdekt atrium en strekken zich uit langs de gevel. Daardoor komt er veel licht in de woningen en biedt elk vertrek optimaal zicht op de groenrijke omgeving. Daglicht is het mooiste licht dat er is. Het leeft, is dynamisch en regelt onze biologische klok. Het atrium functioneert als bufferruimte tussen het binnen en buitenklimaat. De passieve zonne-energie voorziet in een deel van de energiebehoefte van de woningen doordat de warmere lucht uit het atrium kan dienen als voorverwarmde ventilatielucht. Bovendien zorgt het atrium ervoor dat het warmteverlies van de woning vermindert. Dat verhoogt het wooncomfort en maakt het gebouw duurzaam.

13 doorsnede 1e en 2e verdieping

14

15

16 R i e t e n H u i s Woonhuis en interieur Oplevering 2008 Bruto vloeroppervlak 151 m2 Particulier Steigereiland, Amsterdam Het huis is geënt op de Amsterdamse School-villa s die aan het begin van de 20e eeuw in en rond Amsterdam werden gebouwd. Hier is op ambachtelijke wijze de schoonheid van baksteen en riet ingezet voor een expressieve architectuur. De straatzijde is geheel gesloten, wat de sculpturale vorm versterkt. Aan de tuin kunnen de woonkamer en de eetkamer geheel open worden gezet. Zo wordt de tuin visueel en in gebruik optimaal bij het wonen betrokken.

17 N o o r d - H o l l a n d s e V i l l a Woonhuis aan de polder Oplevering 2008 Bruto vloeroppervlak 295 m2 Particulier Midwoud vegetatiedak Het huis is gericht op het zuiden en geniet een wijds uitzicht over het Noord-Hollandse platteland en zijn boeren erven. Het 24-uurs woonprogramma is zo georganiseerd dat het optimaal profiteert van de wijkende vorm van de kavel, de stand van de zon en het vrije uitzicht. De zware kozijnen, de houten staldeuren en het organische grasdak zijn nieuwe interpretaties van streekgebonden kenmerken van een Noord-Hollandse stolpboerderij. Het werd door de Welstandcommissie genomineerd voor de Arie Kepplerprijs 2009.

18 atrium de langste woonkamer van Nederland M e g a s t o r e s Woonmall, winkelcentrum Visiepresentatie 2009 Bruto vloeroppervlak m2 ING Real Estate Laak, Den Haag MegaStores Den Haag is het grootste overdekte winkelcentrum van het land. Het huidige complex is onoverzichtelijk en introvert. Door wijkgerichte detailhandel en de woonwinkels duidelijk van elkaar te scheiden ontstaat een heldere opzet. Het Wijkwinkelcentrum plaatsen we op de gehele begane grond. Daar komt de binnenstraat te vervallen en presenteren de winkels zich aan de wijk. Rondom het complex ontstaan nu uitnodigende winkelboulevards. De Woonmall plaatsen we op de verdiepingen nabij de parkeerdecks en krijgt s lands langste woonkamer. Kenmerkend is de houten vloer, waarin een rijk programma is opgenomen dat uitnodigt om te rusten of te spelen. Ronde vormen, geaccentueerd door hanglampen zorgen voor intieme plekken en een vloeiende doorstroming van het winkelende publiek. Het met latten beklede plafond filtert het daglicht en zorgt voor een aangename akoestiek. Volglazen winkelpuien garanderen dat de winkelbeleving deel wordt van de route door de Woonmall.

19 2e verdieping: woonwinkels 1e verdieping: woonwinkels begane grond: wijkwinkels

20 K u n s t e n a a r s h u i s Woonhuis met schildersatelier Ontwerp 2008 Bruto vloeroppervlak 180 m2 particulier Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop De Nieuwkoopse plassen ontstonden in de 16e eeuw door turfwinning ten behoeve van de grote steden. Dit beschermde, waterrijke natuurgebied was in de 19e eeuw een toevluchtsoord voor kunstenaars die de stad ontvluchtten. Anno 2008 is dat opnieuw het geval. De aanblik van het huis vanaf straat roept herinneringen op aan een veenschuur of een vervenershuisje. Maar daar waar een dergelijk gebouwtje minimale gevelopeningen heeft om de warmte van het open turfvuur binnen te houden, opent het kunstenaarshuis zich juist op een verrassende manier naar het water. De grens tussen binnen en buiten wordt verruimd door een diep dakoverstek, een brede veranda en een glazen balkon. begane grond 1e verdieping

21 K o r n w i e r d e 29 Seniorenappartementen Visiepresentatie 2012 Bruto vloeroppervlak m2 excl. parkeergarage De Alliantie, Huizen Kornwierde, Almere Door de appartementen rondom een atrium te organiseren onstaat er een alzijdig gebouw met panoramawoningen. Op de begane grond is er een grote centrale hal voor activiteiten. Op de verdiepingen is er een mogelijkheid het stallen van een scoobmobiel voor de deur. Het atrium functioneert als bufferruimte tussen het binnen en buitenklimaat. De passieve zonne-energie voorziet in een deel van de energiebehoefte van de woningen doordat het de woningen van voorverwarmde ventilatielucht voorziet. Bovendien zorgt het atrium ervoor dat het warmteverlies van de woning vermindert. Het verhoogt het wooncomfort en maakt het gebouw duurzaam. Door verschillende ontsluitingstypen met elkaar te vergelijken is gebleken dat het atriummodel bovendien voordeliger is dan een conventioneel wooncomplex met galerijontsluiting. overzicht verdiepingen situatie 1e verdieping

22 C e n t r u m J e u g d e n G e z i n Interieur CJG in voormalig schoolgebouw Oplevering 2010 Bruto vloeroppervlak 800 m2 Gemeente Haarlemmermeer Hoofddorp Dit voormalige schoolgebouw bestaat uit een balken en kolommenstructuur. Dat maakt het mogelijk om het gevraagde programma te ordenen middels het plaatsen van vrije volumes in de ruimte. Door die volumes af te ronden ontstaat er een vloeiende verbinding tussen de diverse ruimtes. Zo wordt niet alleen een overzichtelijke en rustige bezoekersomgeving gecreëerd maar wordt tegelijk afgerekend met het orthogonale karakter van het bestaande gebouw. Om alle (14) gebruikersgroepen tijdens het ontwerptraject optimaal te betrekken wordt op een aantal momenten een workshop gehouden. De gemetselde gevel aan de straatzijde is vervangen door een glazen pui, waardoor het CJG een mooie presentatie krijgt naar buiten. Bovendien valt er nu daglicht tot diep in het gebouw. Dat zorgt voor een prettige en gezonde werkomgeving.

23

24 U r b a n E c o t o n e Plein, park, sociale- en culturele functies Competitie 2010 Prix de Rome Slotervaart, Amsterdam De tuinstad zorgde ooit met grootschalige groenvoorzieningen voor een ecologische verbinding met het achterland. Inmiddels zijn die groenelementen versnipperd en in kwaliteit verminderd: schaamgroen. Het August Allebéplein herstelt een 400m lange een stedelijke groene zone, de Ecotone. Daarbij zorgt het vegetatiepakket voor waterberging tijdens regenachtige perioden. Groen om trots op te zijn. Onder de Ecotone is ruimte voor een Urban Mix met culturele en maatschappelijke activiteiten. Daar waar de oorspronkelijke CIAM-gedachte uitging van het scheiden van functies wordt in Urban Ecotone het wonen, werken en recreëren gekoppeld aan dezelfde openbare ruimte. Zo ontstaat er een ruimtelijke eenheid met een verscheidenheid aan plekken, die uitdagen uit tot een veelheid aan gebruik. Urban Ecotone biedt vanwege die unieke mix kansen voor duurzame natuur- en cultuurontwikkelingen in een stadsdeel met een stigma. 1e en 2e verdieping Sloterplas groenzone langs metro Rembrandtpark

25 J a v a s t r a a t Renovatie woningen en bedrijfsruimten Oplevering 2009 Bruto vloeroppervlak m2 de Alliantie Amsterdam Amsterdam Dit complex met begin 20e-eeuwse woningen en bedrijfsruimten was toe aan een ingrijpende renovatie. De werkzaamheden omvatten funderingsherstel, cascoherstel, uitbreidingen op de begane grond en het toevoegen van balkons. Daarnaast zijn er woningen samengevoegd en zolders bewoonbaar gemaakt. Na uitgebreid onderzoek in de stadsarchieven hebben we met de modernisatie tegelijk de uitstraling van het complex in zijn oude glorie hersteld. woning horizontaal samengevoegd In de Indische Buurt voelen mensen uit alle culturen en religies zich thuis en met elkaar verbonden. De nieuwe mix van bedrijfsruimten, sociale huur-, markthuur- en koopwoningen in dit complex draagt bij aan die gedifferentieerde wijk. Specifieke wensen van gezinnen die na de renovatie graag wilden terugkeren in het complex hebben we in het ontwerp verwerkt.

26 2 e A t j e h s t r a a t Renovatie woningen Oplevering 2010 Bruto vloeroppervlak m2 de Alliantie Amsterdam Amsterdam De woningen en bedrijfsruimten maken deel uit van de karakteristieke 19e-eeuwse ring. MOPET architecten kreeg opdracht voor ingrijpende renovatie en restauraties van diverse complexen. Het doel was om te moderniseren en tegelijkertijd de oorspronkelijke architectonische karakteristiek terug te brengen. Dat omvatte grondige renovaties van de monumentale casco s inclusief het vervangen van de fundering en de balkons aan de voor- en achtergevel. Daarvoor zijn de oorspronkelijke blauwdrukken nauwkeurig bestudeerd. Door bestaande appartementen opnieuw in te delen en horizontaal en verticaal samen te voegen is er een gevarieerd woningaanbod ontstaan. Daarmee worden de historische complexen geschikt gemaakt voor de toekomst.

27 R e n o v a t i e, t r a n s f o r m a t i e Renovaties, restauraties, herbestemmingen Oplevering heden Woningcorporaties Divers renovatie monument Rivierenbuurt start uitvoering 2014 renovatie woningen en supermarkt Molukkentraat oplevering begin 2013 renovatie woningcmplex tuindorp Boemenbuurt start uitvoering 2014 archiefonderzoek architectuurhistorisch advies inmeten en tekenen bestaande situatie schetsontwerp woningen en bedrijfsruimten bewonersoverleg archiefonderzoek inmeten en tekenen bestaande situatie bouwfysisch advies technische opname ontwerp en tekenwerk tm uitvoering bestek bouwbegeleiding architectuurhistorsich advies technische opname en advies haalbaarheidsonderzoek begroting stichtingskosten advies energielabelling schetsontwerp MOPET onderzoekt in opdracht van corporaties hoe het bestaande voorraden kunnen worden verduurzaamd, om aan de eisen van de toekomst te voldoen. We adviseren onder meer in: renovatie en herinrichting Westelijke Tuinsteden start uitvoering 2014 archiefonderzoek ontwerp openbare ruimte uitbreiding woningen en tuinen presentatie bewoners video animatie renovatie woningen en bedrijfsruimten Javaplein oplevering 2009 archiefonderzoek bouwfysisch advies presentatie bewoners ontwerp en tekenwerk tm uitvoering herbestemming uitbreidingen bedrijfsruimten bouwbegeleiding renovatie woningen en bedrijfsruimten De Pijp oplevering medio 2013 archiefonderzoek inmeten en tekenen bestaande situatie ontwerp en tekenwerk tm uitvoering presentatie bewoners bestek bouwbegeleiding Bewonersparticipatie Herbestemming Funderingsherstel en grootschalige renovatie Renovatie in bewoonde toestand Energielabelling en duurzame maatregelen Woninguitbreidingen en samenvoegingen Nieuwe woningindelingen en -ontsluitingen Stedenbouwkundige optimalisaties Haalbaarheidsstudies Begrotingen Bestekken Bouwfysisch advies Advies energielabelling Architectuuhistorisch onderzoek Bouwkundige rapportages Bouwbegeleiding

28 P a v i l j o e n O v e r h o e k s Horeca, kantoorruimte en parkeergarage Ontwerp 2008 Bruto vloeroppervlak m2 excl. ondergr. parkeergarage ING Real Estate, Ymere Amsterdam doorsnede Begin 2008 won MOPET architecten een besloten ontwerpcompetitie voor een horecagebouw met kantoren en een ondergrondse parkeergarage op het Overhoeks-terrein in Amsterdam-Noord, beter bekend als het voormalige Shell-terrein. We ontwierpen een energetisch efficiënt, rond gebouw op een plein met daaronder een 2-laagse parkeergarage. De horeca bevindt zich tussen enkele zware kolommen die het kantorenvolume dragen. De klimaatgevel van de kantoren bestaat uit gietaluminium panelen met bladerpatronen. Er worden verbanden gelegd met zowel het van oorsprong groene als het recente industriële karakter van de plek. De ambitie is uitgesproken om volgens de Cradle-to-Cradle principes een zo duurzaam mogelijk en tegelijk ultramodern gebouw te realiseren. Onlangs heeft ING Real Estate zich terug getrokken uit het Overhoeksproject.

29 niveau 2 t/m 4 kantoren begane grond restaurant niveau -1 parkeren

30 C a m p u s Z u i d 935 Studentenwoningen met grandcafé Aanbesteding consortia 2012 Bruto vloeroppervlak m2 De Meeuw Bouwsystemen Ravel, Amsterdam Aan de Zuid-as in Amsterdam ontstaat een bruisend en gemengd stedelijk woon- studie en werkmilieu. Campus Zuid dient een constructieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van levendigheid, voorzieningen en de concentratie van een kenniscentrum. Campus Zuid is gefaseerd realiseerbaar en wordt lauter opgebouwd uit herbruikbare units en gevelmaterialen. Een sportveld en een grand café zorgen vormen belangrijke dragers van de Campus. Door ze middels een hoogwaardig ingerichte, beschutte tuin met elkaar te verbinden wordt een optimale omgeving gecreëerd waar men kan verblijven en ontmoeten. De corridorontsluitingen, ruime balkons/serres en de geïntegreerde fietsenstallingen tillen de standaard van studentenhuisvesting in Amsterdam naar een hoog niveau.

31 1e verdieping

32 P a t i o w o n i n g Woonhuis met kantoor Oplevering 2007 Bruto vloeroppervlak 300 m2 Particulier Roombeek, Enschede patio begane grond 1e verdieping Het perceel is gelegen op een straathoek, aan de rand van de wijk Roombeek. Door de randen van de kavel te bebouwen ontstaat er een patio waar omheen alle vertrekken zijn georganiseerd. Vanaf straat oogt het gebouw vrij massief en gesloten. De patiogevels zijn juist transparant en licht. Zo ontstaan er fraaie doorzichten binnen de woning en is er tegelijk veel privacy. Het huis verwijst in materiaal en in schaal naar de industriële geschiedenis van de plek. De muren worden slechts doorbroken door grote houten schuifpoorten en de glazen gevel van het kantoor.

33 S t a t e n p a n d e n Twee woonhuizen Oplevering 2007 Bruto vloeroppervlak 445 en 436 m2 Particulier Roombeek, Enschede De statenpanden zijn riante herenhuizen, gelegen aan de Lonnekerspoorlaan. Het linker huis herinnert aan de klassieke uitstraling van de voormalige textielfabrieken op het terrein. De dubbelhoge entreehal grenst aan een centraal trappenhuis. Via het daklicht komt er op alle verdiepingen een zee van licht midden in de woning. Het rechter huis is formeel en statig aan de straatzijde en juist informeel en open aan de tuinzijde. Een houten kern met trappen, bergkasten en sanitaire voorzieningen verbindt de split-levelvloeren en zorgt voor een optimale inrichtingsvrijheid van het huis.

34 O c r i e t H a v e n Herontwikkeling fabrieksterrein Onderzoek heden Bruto vloeroppervlak m2 SfA Eembrugge Het terrein van een voormalige kunststeenfabriek Ocriet uit de jaren 30 van de vorige eeuw wordt een aantrekkelijke duurzame leefomgeving met tal van recreatieve mogelijkheden. In de Ocrietfabriek werden na de oorlog meer dan 1 miljoen lavetten gemaakt. De unieke silo uit de jaren vijftig en zaagtandloods uit de jaren 30 staan daarom symbool voor de industriële activiteit van de wederopbouwperiode. Ze worden gerestaureerd en krijgen een nieuwe bestemming. Door zowel het slagenlandschap van de polder als de groeistructuur van de fabriek als dragers in te zetten krijgt Ocriet-Haven een uniek en open karakter. Hagen en zachte oevers herstellen en de Ecologische Hoofdstructuur waarvan de Eem deel uitmaakt.

35

36 F i e t s e n s t a l l i n g V e l o m i n c k Automatische ondergrondse stalling Oplevering 2005 Bruto vloeroppervlak 9 m2 bovengronds, 65 m2 ondergr. Gemeente Amsterdam, DIVV Amsterdam In Amsterdam-Noord werd de eerste volledig automatische ondergrondse fietsenstalling geopend. Het maaiveld is ter plaatse van de transportmachine opengevouwen en opgetild. Daarmee wordt het stallen van de fiets onder de grond een voelbare handeling. De luifel biedt bescherming aan wachtende mensen op de pont naar het centraal station. Onder de bestrating bevindt zich een ruime betonbak, waarin 50 fietsen kunnen worden opgeslagen. Onder het opgetilde maaiveld wordt de transportmachine omsloten door melkglazen panelen. s Avonds worden daar de bewegingen van fietsen en machine op geprojecteerd. 1 R.v.s. schuifdeur 2 Verticale transportband 3 Horizontale transportband 4 Serviceluik d.m.v. putdeksel

37 P a r q u e d e l a B i c y c l e t t e Stadspleinen en automatische fietsenstallingen Onderzoek SfA Amsterdam Een case-study voor 10 volautomatische, beveiligde fietsenstallingen in de Amsterdamse binnenstad. De toevoeging van een dergelijke fietsenstalling vormt aanleiding om een plein opnieuw te ordenen en zijn ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Door het aanwezige stadsmeubilair te combineren in een nieuw, integraal ontwerp zal er in plaats van ruimte ingenomen juist ruimte worden teruggegeven. spuiplein Elke locatie heeft zijn eigen kenmerken en biedt unieke kansen. Dat vraagt telkens om een specifiek ontwerp. De stallingen, kiosken, café s, zitelementen en reclamedisplays krijgen hun plek door een manipulatie van het maaiveld. Het programma wordt in het plein ge-plaatst in plaats van er op, waardoor de functies letterlijk deel uit maken van het plein. concertgebouwplein rembrandtplein waterlooplein

38 G r e n s p o s t T h i a l f Duurzaam entreecomplex voor bouwspeelplaats Oplevering On hold Bruto vloeroppervlak 600 m2 Gemeente Arnhem Arnhem Op uitnodiging van de gemeente Arnhem hebben enkele architecten hun visie gepresenteerd voor een nieuw duurzaam entree- en beheerdergebouw voor Bouwspeelplaats Thialf in de wijk Spijkerkwartier in Arnhem. Op de locatie van deze voormalige schaatsbaan en buitenzwembad troffen we een bijzonder en waardevol complex aan uit de wederopbouwperiode. We hebben voor-gesteld om de voormalige badmeesterswoning en de restauratie te revitaliseren. Het gevraagde programma blijkt daarin goed in te passen. Zo blijft een belangrijke periode uit de geschiedenis van de stad zichtbaar. Daarmee sluiten we aan bij het lokale monumentenbeleid. Bovendien is geen enkel nieuwbouw plan duurzamer dan renovatie. Een gebouw-casco zorgt immers voor 80% van de milieubelasting. Met dit idee zijn we tot winnaar uitgeroepen en zal het complex een nieuw leven krijgen. plattegrond straatniveau

39 M u y b r i d g e Fiets- en voetgangersbrug Competitie 2007 Gemeente Venlo Maas boulevard, Venlo De 19eeeuwse fotograaf Eadweard Muybridge ontwikkelde methoden om bewegingen van mensen en dieren vast te leggen in fotoseries. Zoals zijn serie van de dansende vrouw toont de brug zich vanuit ieder perspectief anders in het landschap. Daarbij is ze sierlijk als de ballerina maar altijd in balans. De brug is enerzijds een functionele fietsroute en anderzijds een recreatieve looproute. De functionele route is efficiënt vormgegeven volgens het PvE, de recreatieve route biedt juist spectaculaire uitzichten over de haven, over de Maas en over de oude stad. Samen construeren zij de brug. Bij avond licht het lichaam van de brug van binnenuit op. Zo tekenen de lijnen van de routes zich als een lichtgevend bogenspel af tegen de hemel. Tegelijk levert dit een zo optimaal en gelijkmatig

40 M a r a n a t h a M i n i s t r i e s Kerkzaal, kantoren, school, kinderopvang, kantine Geplande oplevering On hold Bruto vloeroppervlak m2 Maranatha Ministries Sloterdijk, Amsterdam Dit multifunctionele complex bestaat uit een kerkzaal met een capaciteit van 1700 bezoekers en een strip met de overige functies zoals kantine, kantoren, sanitair, lokalen en kinderopvang. De patio tussen de gebouwdelen fungeert als hoofdentree en besloten ontmoetingsplek. Tegelijk zorgt het voor daglicht in alle ruimten. Draaibare houten panelen regelen privacy en zonwering van de glazen plint rondom het gebouw. Parelmoer gevels van de bovenbouw zijn lichtdoorlatend en geven een sacraal effect aan de kerkzaal. De keuze voor een industrieel flexibel bouwsysteem maakt het gebouw duurzaam. Toekomstige uitbreidingen en functiewijzigingen zijn daardoor eenvoudig te realiseren.

41

42 C u r r i c u l u m V i t a e Projecten Gezondheidscentrum, appartementen en villa Prinsenbolwerk, Haarlem 2012-heden Herinrichting openbare ruimte, renovatie woningclusters, A dam-west 2012-heden Renovatie monument bedrijfsr. en woningcluster Rivierenbuurt, Amsterdam 2012-heden Kerkgebouw, kantoren en kinderopvang, Amsterdam 2011-heden Renovatie 19e eeuws pand Van Ostradestraat, Amsterdam 2011-heden 4 Drijvende aanlegsteigers Steigereiland, Amsterdam Dakopbouwen Steigereiland, Amsterdam 2011-heden Uitbreiding woonhuis Steigereiland, Amsterdam Renovatie bedrijsruimten en woningcluster Quellijnstraat, Amsterdam 2010-heden Renovatie bedrijsruimten en woningcluster Molukkenstraat, Amsterdam 2010-heden Activiteitencentrum Grenspost Vrijstaat Thialf, Arnhem Interieur Centrum Jeugd en Gezin, Hoofddorp Seniorenwoningen, Weesp Renovatie woning Zocherstraat, Amsterdam Atelierwoning Noordeinder plas, Nieuwkoop Horeca, kantoren en parkeergarage Overhoeks, Amsterdam Woningen Noorderhof-Zuid, Amsterdam Woninginterieur, Amsterdam Woninginterieur, Amsterdam Renovatie woningclusters 2e Atjehstraat, Amsterdam Renovatie bedrijfsruimten enwoningclusters Javastraat, Amsterdam Villa Steigereiland, Amsterdam Woningen in CPO Het Open IJnde (IJburg blok 118), Amsterdam Noord-Hollandse villa, Midwoud Verbouwing herenhuis Hemonystraat, Amsterdam 2005 Automatische fietsenstalling, Amsterdam 2005 Statenpand II, Enschede Patiowoning, Enschede Woninginterieur, Almere 2004 Statenpand I, Enschede Onderzoek Haalbaarheidsonderzoek renovatie woningcluster Amsterdam-Noord 2012 Ontwerp en visiepresentatie 29 seniorenwoningen Kornwierde, Almere 2012 Hotel, wellnesscentre en privé kliniek, Zwitserland 2012 Haalbaarheidsondercoek CPO Blok 0, Amsterdam Studentenwoningen, Amsterdam 2011 Haalbaarheidsonderzoek CPO Veemarkt, Utrecht 2011 Studiereis India Bangladesh 2010 Gefaseerde ontwikkeling Multi Cultureel Vrijetijds Centrum, Den Haag 2010 Herontwikkeling complex industrieel erfgoed, Eemnes 2010 Visie herontwikkeling en interieur MegaStores, Den Haag 2009 Haalbaarheidsstudie oosters badhuiscomplex, Nijmegen 2007 Ontwerponderzoek 10 automatische fietsenstallingen, Amsterdam 2007 Haalbaarheidsstudie woningcluster Ceramplein, Amsterdam 2007 Stedenbouwkundige studie Johan Kernstraat, Amsterdam 2006 Haalbaarheidsstudie kerkgebouw, Amsterdam 2005 Ontwerp oosters badhuis, Amsterdam 2003 Ontwerp multifunctioneel kerkgebouw, Almelo 2003 Prijsvragen t Vaneker, Enschede 2009 Paviljoen Overhoeks, Amsterdam 2008 Brug Venlo, Venlo 2008 Europan 9, Amsterdam 2007 Burgemeesterswoning, Rotterdam 2007 Collectief woongebouw IJburg, Amsterdam 2005 Publicaties Parool PS van de week nov 2012 Publicaties CPO woongebouw Het Open IJnde 2010-heden Publicaties ontwerp Paviljoen Overhoeks 2008 BNA Blad, rubriek Uitvergroot, door Frits van Dongen #01/2008 Stedebouw & architectuur #04/2007 Parque de la Bicyclette dec 2006 NAi Architectuur Jaarboek BOUW #09/2005 De Architect jan/feb Publishers Archiprix 2004 Exposities Onwerpen voor Paviljoen Overhoeks, Arcam Amsterdam 2008 Stad uit de school, Arcam Amsterdam 2008 NAi Jaarboek Architectuur, Zuiderkerk Amsterdam 2007 Amsterdam in 2020, Pakhuis De Zwijger Amsterdam 2007 United Colors of NL, Aorta Utrecht 2006

43 C u r r i c u l u m V i t a e De Nieuwe Oogst BNA, Arcam Amsterdam 2006 Omgevings Architectuur Prijs, stadhuis Almere 2006 Ouderenhuisvesting, Stadsdeel Oud-Zuid Amsterdam 2005 Integratie Architectuur, ABC Haarlem 2005 Archiprix 2004, CODA Apeldoorn 2004 Geslaagd Ontwerp, Architectuurcentrum Twente 2003 Lezingen en docentschappen Docentschappen AvB Arnhem Lezing Passengers Terminal Amsterdam over Bouwen aan het water 2007 Lezing aan AvB Arnhem over Hamam Amsterdam 2004 Lezing aan Arch.centrum Twente over industrieel erfgoed 2003 Prijzen en toekenningen Winnaar visiepresentatie Paviljoen bouwspeelplaats, Arnhem 2010 Winnaar visiepresentatie Centrum Jeugd en Gezin, Hoofddorp 2010 Projectsubsidie Belvedere Stimuleringsfonds voor Architectuur 2010 Winnende inzending prijsvraag Paviljoen en parkeergar. Overhoeks 2008 Winnende inzending prijsvraag collectief woongebouw IJburg x Startstipendium door Fonds FBKVB 2005 Onderzoeksubsidie door Stimuleringsfonds voor Architectuur 2005 Nominatie Archiprix 2004 Eervolle vermelding Iktinosprijs 1999 s Particuliere en zakelijke opdrachtgevers, waaronder: Gemeente Amsterdam Gemeente Arnhem Gemeente Haarlemmermeer de Alliantie Amsterdam de Alliantie Huizen De Woningbouw, Weesp Lingotto, Amsterdam ING Real Estate, Den Haag Ymere, Amsterdam Kristal, Amsterdam Staedion, Den Haag Stimuleringsfonds voor Architectuur

52x Inspiring Space. AM Annual 2012

52x Inspiring Space. AM Annual 2012 52x Inspiring Space AM Annual 2012 Inspirerende e leefomgevinge en ontwikke de passie 3 n duurzame 52x Inspiring Space n bedenken len, dat is van AM. Annual 2012 AM Annu AM zorgt voor kwaliteit van ruimte

Nadere informatie

BOSSCHE ARCHITECTUUR- PRIJS 1995-2015

BOSSCHE ARCHITECTUUR- PRIJS 1995-2015 BOSSCHE ARCHITECTUUR- PRIJS 1995-2015 Het BAI bestaat 20 jaar! Een mooi moment om terug te kijken wat 20 jaar architectuur de stad heeft opgeleverd. inhouds opgave gebouw 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10

Nadere informatie

NIEUW LICHT OP LEEGSTAND

NIEUW LICHT OP LEEGSTAND NIEUW LICHT OP LEEGSTAND ontwerpend onderzoek naar de transformatie & stedenbouwkundige potentie van (structureel) leegstaande kantoren in Nederland en België 1 16 oktober 2012 S-M-L studio voor het metropolitane

Nadere informatie

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Renée Feenstra Yassine Nacro Stella Geraerts Tessa Kramer Tom de Jong Niels de Boer CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Atelier Stedelijke Vernieuwing & Duurzame Gebiedsontwikkeling Renee Feenstra Niels de Boer

Nadere informatie

architecten DISCLAIMER

architecten DISCLAIMER architecten DISCLAIMER De inhoud van dit document is zorgvuldig en naar besten weten samengesteld. De getoonde ontwerpen zijn illustratief en dienen ter inspiratie voor meer groenplannen in de binnenstad

Nadere informatie

Amfora Amstel liefde voor amsterdam. 08 April 2010

Amfora Amstel liefde voor amsterdam. 08 April 2010 Amfora Amstel liefde voor amsterdam 08 April 2010 #453 Amfora Amstel_Liefde voor Amsterdam_ 08 april 2010 Strukton Postbus 1025 3600 AB Maarssen 030 248 69 11 www.strukton.nl Zwarts & Jansma Architecten

Nadere informatie

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit

Grote gebouwen. Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit Grote gebouwen Een onderzoek naar architectuur, beleving en exibiliteit 1 Aanloopproject afstuderen Het Grote Generieke Gebouw Begeleiders: ir. M. Willems prof. ir. J. Westra November 2008 Dit boekwerk

Nadere informatie

Huis van Democratie, Dialoog en Duurzame ontwikkeling (3D-huis)

Huis van Democratie, Dialoog en Duurzame ontwikkeling (3D-huis) Huis van Democratie, Dialoog en Duurzame ontwikkeling (3D-huis) Nieuw perspectief voor het Maison Descartes te Amsterdam 1 2 Inhoud 1. Een betekenisvolle toekomst voor het Maison Descartes (Hospice Wallon)

Nadere informatie

Masterplan Stadswerven nieuwe stedelijkheid voor Dordrecht

Masterplan Stadswerven nieuwe stedelijkheid voor Dordrecht Masterplan Stadswerven nieuwe stedelijkheid voor Dordrecht Gezicht op Dordrecht Jan van Goyen, 1651 bron: Dordrechts museum Voorwoord Mariet schoenmakers Voorwoord Dordrecht heeft goud in handen: een

Nadere informatie

Stad naast de stad?! Schalkwijk te kijk

Stad naast de stad?! Schalkwijk te kijk Hand-out bij 1,- ABC-wijk-te-kijk-tentoonstelling: Stad naast de stad?! Schalkwijk te kijk 20 februari t/m 10 april 2011 (ook bruikbaar bij gelijknamige fietstocht!) In deze hand-out zijn alle toelichtende

Nadere informatie

van een rotonde in de kruising met de Onderwijsboulevard. De rotonde zal in 2009 worden aangelegd.

van een rotonde in de kruising met de Onderwijsboulevard. De rotonde zal in 2009 worden aangelegd. referentiebeeld grondgebonden wonen foto Van Musschenbroekstraat referentiebeeld accenten bebouwing Het Stationskwartier ligt op het kruispunt van het Paleiskwartier, station, de binnenstad, Boschveld

Nadere informatie

Projectvoorstel NDSM-terrein Amsterdam-Noord

Projectvoorstel NDSM-terrein Amsterdam-Noord Projectvoorstel NDSM-terrein Amsterdam-Noord Titel Werktitel KINETISCH NOORD Ontwikkeling NDSM-terrein tot bedrijfsverzamelterrein voor cultuurproducenten Inhoudsopgave Inleiding H1 Bedrijfsfilosofie:

Nadere informatie

Innoverende zorgarchitectuur

Innoverende zorgarchitectuur PILOOTPROJECTEN ONZICHTBARE ZORG Innoverende zorgarchitectuur 1 CODA Wuustwezel CODA Wuustwezel 2 Inhoud Woord vooraf 2 Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Peter Swinnen,

Nadere informatie

TREND2 1. Rotterdam - stad van de architectuur 2007. TREND21 staat voor een brede vertegenwoordiging. van de algehele bouwkolom in Nederland,

TREND2 1. Rotterdam - stad van de architectuur 2007. TREND21 staat voor een brede vertegenwoordiging. van de algehele bouwkolom in Nederland, Rotterdam - stad van de architectuur 2007 TREND2 1 TREND21 staat voor een brede vertegenwoordiging van de algehele bouwkolom in Nederland, bestaande uit opdrachtgevers / eindgebruikers, architecten, adviseurs,

Nadere informatie

Zeinstra van Gelderen Architecten Oostelijke Handelskade 12f 1019 BM Amsterdam 020 4196885 post@zeinstravangelderen.nl

Zeinstra van Gelderen Architecten Oostelijke Handelskade 12f 1019 BM Amsterdam 020 4196885 post@zeinstravangelderen.nl Vrijplaats B.A.D. Zeinstra van Gelderen Architecten Oostelijke Handelskade 12f 1019 BM Amsterdam 020 4196885 post@zeinstravangelderen.nl VISIEPRESENTATIE 14 mei 2009 In opdracht van Estrade Projecten /

Nadere informatie

Van Klooster Dolphia naar Meeting Point Dolphia en Grand café In de Kapel

Van Klooster Dolphia naar Meeting Point Dolphia en Grand café In de Kapel Van Klooster Dolphia naar Meeting Point Dolphia en Grand café In de Kapel RAPPORT Conversie Dolphia Projectgroep 2 Opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie: Broekhuis, N. (Niels) Dam, M. (Marloes)

Nadere informatie

ontwikkel strategie Overhoeks Maart 2013

ontwikkel strategie Overhoeks Maart 2013 ontwikkel Maart 2013 ontwikkel Inhoudsopgave Inleiding Strategie De Strip Voorbeeld verkaveling Parkeren Openbare Ruimte Bestemmingsplan Tot Slot p.5 p.9 p.14 p.18 p.23 p.25 p.28 p.31 Shell Laboratorium,

Nadere informatie

MO D E L P L A N V A N A A N P A K 59 Laat je inspireren door voorbeelden D e projec tm atrix w erk t inspirerend bij h et in k aart breng en van k ans en k arak ter (w elk e g em eenten h ebben verg elijk

Nadere informatie

aan ambities / bouwen Het nieuwe samenwerken Integrale advisering heeft de toekomst Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum Constructief glas in Gouda

aan ambities / bouwen Het nieuwe samenwerken Integrale advisering heeft de toekomst Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum Constructief glas in Gouda / bouwen aan ambities Het nieuwe samenwerken Integrale advisering heeft de toekomst Nieuwbouw Erasmus Medisch Centrum Constructief glas in Gouda Spoorzone Delft The Base, Schiphol: Houten diagrid voor

Nadere informatie

RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Het Tweede Begin

RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Het Tweede Begin RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Het Tweede Begin Meer doen met bestaand vastgoed in de zorg De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO Research en Advies. Het gebruik

Nadere informatie

12 herenhuizen aan de Vecht. 46 ruime stadsappartementen

12 herenhuizen aan de Vecht. 46 ruime stadsappartementen 12 herenhuizen aan de Vecht 46 ruime stadsappartementen Welkom in Zijdebalen Zijdebalen thuis... midden in Utrecht Zijdebalen is een nieuwe woonwijk aan de rand van het historische centrum van Utrecht,

Nadere informatie

25 A G architecten PB 1

25 A G architecten PB 1 25 A G architecten 1 voorwoord De tijd vliegt, AG architecten bestaat 25 jaar. Om stil te staan bij deze mijlpaal hebben we 25 projecten geselecteerd, die staan voor de manier waarop we werken. Ze laten

Nadere informatie

De Lijnbaan. Cultuurhistorische verkenning van het Lijnbaan ensemble. CRIMSON architectural historians, december 2004

De Lijnbaan. Cultuurhistorische verkenning van het Lijnbaan ensemble. CRIMSON architectural historians, december 2004 1 De Lijnbaan 2 1 De Lijnbaan Cultuurhistorische verkenning van het Lijnbaan ensemble CRIMSON architectural historians, december 2004 2 3 Inhoud Inleiding 5 deel 1 historische ontwikkeling 1. Historische

Nadere informatie

Prachtig Compact NL. Deel 1: visie

Prachtig Compact NL. Deel 1: visie Prachtig Compact NL Deel 1: visie Prachtig Compact NL Deel 1: visie PRACHTIG COMPACT NL Een studie van de werkgroep Binnenstedelijk bouwen in opdracht van het College van Rijksadviseurs (CRA), Ministerie

Nadere informatie

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL

Groen wonen nabij de stad. 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL Groen wonen nabij de stad 6 halfvrijstaande woningen 2 twee-onder-één-kap woningen 14 parkwoningen type L en XL 2 Aan de noordkant van Nijmegen, tussen de bestaande dorpen Lent, Ressen en Oosterhout ontstaat

Nadere informatie

Leegstand op het platteland, Deel 1: Verkenning van de opgave

Leegstand op het platteland, Deel 1: Verkenning van de opgave Leegstand op het platteland, Deel 1: Verkenning van de opgave Leegstand op het platteland, Deel 1: Verkenning van de opgave Nancy Arkema ontwerp + advies mail@nancyarkema.com 06 25007563 www.nancyarkema.com

Nadere informatie

Structuurvisie ROTTERDAM CENTRAL DISTRICT 110317

Structuurvisie ROTTERDAM CENTRAL DISTRICT 110317 Structuurvisie ROTTERDAM CENTRAL DISTRICT 110317 1 COLOFON Structuurvisie Structuurvisie 18 augustus 2009 Rotterdam Central District 110317 Geproduceerd door: Gemeente Rotterdam Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting

Nadere informatie

Binnenstad als City Lounge

Binnenstad als City Lounge Binnenstad als City Lounge BINNENSTADSPLAN 2008-2020 101 informatie: Bureau Binnenstad telefoon (010) 440 0728 Binnenstad als City Lounge www.rotterdam.nl/binnenstad oktober 2008 BINNENSTADSPLAN voor de

Nadere informatie

Conversie en hergebruik The Corridor

Conversie en hergebruik The Corridor Conversie en hergebruik The Corridor Auteurs: A. Dullaert, N. van Spronsen, W. Steunenberg en M. Waanders Opdrachtgever: Gemeente Enschede in samenwerking met Stichting Pioneering Kader: Minor Regie Stedelijke

Nadere informatie

Visie gemeentelijke huisvesting Gemeente Bloemendaal

Visie gemeentelijke huisvesting Gemeente Bloemendaal Visie gemeentelijke huisvesting Gemeente Bloemendaal Visie gemeentelijke huisvesting Gemeente Bloemendaal Inhoud 14 februari 2011 Hans van Heeswijk architecten Ertskade 111 1019 BB Amsterdam t +31 20

Nadere informatie