Een stadstour langs beroemde monumenten, 19 de eeuwse gebouwen, parken en moderne architectuur. Een unieke tour aan de rand van het centrum, die u

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een stadstour langs beroemde monumenten, 19 de eeuwse gebouwen, parken en moderne architectuur. Een unieke tour aan de rand van het centrum, die u"

Transcriptie

1 GO WEST Fiets/wandeltour Een stadstour langs beroemde monumenten, 19 de eeuwse gebouwen, parken en moderne architectuur. Een unieke tour aan de rand van het centrum, die u langs onvermoed rustige plekken, leuke winkeltjes en kunstenaars ateliers en tentoonstellingszalen voert. Langs de route zijn diverse mogelijkheden om uit te rusten op een zonnig terras of een wat te eten in een gezellig restaurant. Duur:circa 2 uur.

2 De start is op de Stadhouderskade bij de hoofdingang van het Vondelpark. 1 Vondelpark Het Vondelpark wereldberoemd onder de toeristen vanwege haar roem als vermeende vrijplaats voor gebruik van drugs is ooit aangelegd als rij- en wandelpark voor Amsterdams gegoede burgerij. Langs de randen van het park wordt eind 19de eeuw de grond in forse kavels uitgegeven en door een keur aan inmiddels beroemde architecten van luxe villa s en woonhuizen voorzien. De rijke industriëlen en kooplieden verhuizen graag van de gracht naar de rand van het Vondelpark. Volg de hoofdroute het park in. 2 Filmmuseum Als je onder de brug van de Van Baerlestraat doorloopt heb je aan de rechterhand het filmmuseum. Ooit gebouwd in 1881 door de architrect W. Hamer jr. als paviljoen ter ontspanning nu in gebruik als filmmuseum; speciale programmering is te vinden op Het belangrijkste aan deze plek is het terras; dat het één van de allermooiste en zonnigste van de stad.

3 Rechtsaf richting filmmuseum; vlak voor het museum rechtsaf de Roemer Visscherstraat ingaan. Verlaat het park en steek de van Baerlestraat over. 3 De zeven landen Voor de architectuurliefhebber is het een must om even een klein uitstapje te maken naar de beroemde panden de zeven landen in de Roemer Visscherstraat. Juweeltjes als het gaat om eclectische bouwstijlen van het einde van de 19de eeuw, geïnspireerd door bouwstijlen uit de ons omringende Europese landen Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland, Engeland en Nederland. (Architect Tj. Kuipers 1894) Aan het einde van de straat linksaf de Tesselschadestraat volgen en direct linksaf de Vondelstraat ingaan. 4 Vondelstraat Wij gaan richting de Vondelkerk. De Vondelstraat zou eigenlijk de Cuyperstraat moeten heten. Heel veel woonhuizen, een 10tal, zijn van de hand van de meester zelf. P.J.H. Cuypers, de bouwmeester van onder andere het Centraal Station en het Rijksmuseum, legde als projectontwikkelaar de Vondelstraat aan. Hij bouwde in een vrij sobere stijl: nr.15-21; nr ; en verderop in de straat de nrs (Nieuw Leyerhoven) zijn eigen woonhuis tot 1881 door hem bewoond; en tenslotte de nrs en 108.

4 Volg de Vondelstraat richting Vondelkerk, steek de Van Baerlestraat over. 5 Vondelkerk In het midden van de straat vinden wij het mooiste voorbeeld van 19de eeuwse (1872/80) kerkbouwkunst dat Amsterdam en wellicht Nederland nog kent. Cuypers legde de Vondelstraat aan volgens zijn ideeën omtrent de ideale (middeleeuwse) samenleving. Hij bouwde midden tussen de huizen van zijn straat een kerk. De eerste steen van deze neogotische kruisbasiliek werd gelegd op 1 maart Op 16 juni 1880 werd de kerk ingewijd, die volgens Cuypers van al zijn godshuizen in mijn hart steeds de liefste plaats is blijven innemen. De toren ging bij een grote brand in 1904 verloren en werd herbouwd naar een ontwerp van Cuypers zoon Joseph. 6 Villa Pierre Cuypers Wij volgen de Vondelstraat verder langs de unieke privé bewoonde villa van Pierre Cuypers (nr 73-75a) In de gevel is een tegeltableau aangebracht met de tekst, Jan bedenckt et, Piet volbrenght et, Claesgen laeckt et och wat maeckt et: waarmee Cuypers zijn critici een sneer geeft. De vele villa s in deze straat werden niet alleen zorgvuldig vormgegeven qua architectuur, ook aan het interieur werd de nodige aandacht besteed. Veel glas in lood, luxe betimmeringen en wandschilderingen herinneren daar nog aan. Straat volgen tot nummer 140

5 7 De Hollandsche Manege De Hollandsche Manege mag niemand missen. Loop even onder de poort naar binnen; een kop koffie in de foyer is een unieke ervaring. Niet verwonderlijk dat in deze straat de mooiste stadsmanege van Europa gehuisvest is. Het aanpalende park heet immers Rij- en Wandelpark. Nog steeds als manege voor de Amsterdammer in gebruik. De manege (1882) is in neorenaissancestijl gebouwd, een meesterwerk van A.L. van Gendt. Via de poort kom je de hoge binnenrijbaan binnen met schitterende ornamenten en de grandeur van weleer. De foyer heeft veel passende versiering in hout en stucwerk uitgevoerd. Wij nemen tegenover Vondelstraat 166 een kleine ingang het Vondelpark in en slaan direct rechtsaf, volgen het grindpad tot de volgende uitgang de Gerard Brandtstraat 8 De Parkkerk De Parkkerk ( ) aan de rand van het Vondelpark is van de architect E.A.C. Roest. Het gebouw behield zijn kerkfunctie tot het voorjaar van 1994, en was aan een opknapbeurt toe. Na de voltooiing van de restauratie in 2006 is het Orgelcentrum de nieuwe bestemming voor het gebouw. Ook het originele Sauer orgel uit 1922 wordt opgeknapt.voor een korte pauze is Dish Global Kitchen heel leuk. De straat volgen; de Overtoom oversteken en rechtsaf de Eerste Helmerstraat ingaan; tegenover nr 129 gaan wij door het poortgebouw het Wilhelmina gasthuisterrein op.

6 GO WEST kaart LFFSTRAAT THA DEKENSTRAAT K. BLEKERSTR. UG- AAT TER HAARSTR. DOUWES V.ALPHENSTR. SCHIMMELSTRAAT DA COSTA- ILDERDIJKGRACHT ALLARD- PIERSONSTR. DEKKERSTR. K. SCHIM.STR. SINGELGRACHT PLEIN 14 JAN HANZENSTRAAT POTGIETERSTRAAT KWAKERS- PLEIN SCHADE- BELLAMY- PLEIN KWAKERSSTR. TEN KATESTRAAT WENSLAUER STRAAT BELLAMY DWARSSTRAAT KOSTVERLORENVAART NASSAUKADE DA COSTASTRAAT DA COSTAKADE DA COSTAGRACHT DA COSTAKADE BILDERDIJKSTRAAT BILDERDIJKKADE BILDERDIJKKADE 13 BELLAMY STRAAT CASPER FLICKHOF VAN EFFEN- STRAAT TWEEDE KOSTVERLORENKADE HASE BROEKSTRAAT JAN PIETER KINKERSTRAAT TOLLENSSTRAAT NIC. BEETSSTRAAT KINKERSTRAAT BORGERSTRAAT HEIJESTRAAT LOOTSSTRAAT JACOB VAN LENNEPSTRAAT JACOB VAN LENNEPSTRAAT SCHOOLMEESTERSTRAAT JACOB VAN LENNEP STRAAT JACOB VAN LENNEP- KADE JACOB VAN LENNEP KADE JACOB VAN LENNEPKANAAL JACOB VAN LENNEPKADE JACOB VAN LENNEP KADE EERSTE CONSTANTIJN HUYGENSSTRAAT TWEEDE CONSTANTIJN HUYGENSSTRAAT GERARD BORSTKADE BOSBOOM TOUS- SAINTSTR. KETELHUISPLEIN WG-PLEIN ANNA SPENGLERSTR. J. DE BOSCH KEMPERPAD NIC. BEETSSTRAAT KANAALSTRAAT STARINGSTRAAT DERDE- HELMERSSTR. DE GENESTETSTRAAT ALBERDINCK THIJMSTRAAT BIEMONDSTRAAT ARIE WG-PLEIN 9 JELTJE M. V. BOUWDIJK BASTIAANSTR. PESTHUISLAAN DE BOSCH WILHELMINASTRAAT KEMPERPAD PIETER LANGENDIJKSTRAAT TWEEDE HELMERSSTR. ITE BOEREMASTRAAT BREDERODESTRAAT JAN PIETER HEIJESTRAAT STARING PLEIN EERSTE HELMERSSTRAAT EERSTE HELMERSSTRAAT OVERTOOM OVERTOOM SINGELGRACHT 4 PALAMEDESSTR. STADHOUDERSKADE 1e C. HUYGENSSTR. 7 5 VONDELSTRAAT VONDELSTRAAT ANNA VD VONDELSTR. GERARD BRANDTSTR. GERDWARSSTRAAT VONDELPARK STRAAT KATTENLAAN JOHANNAPARK RIJTUIGEN- HOF SCHOOLSTR. TESSEL- VISSCHERSTRAAT ROEMER ZANDPAD 2 1

7 9 Wilhelmina Gasthuisterrein Het Wilhelmina Gasthuis was tot eind jaren 80 in gebruik als één van de grotere ziekenhuizen van de stad. Het jonge koninginnetje Wilhelmina, legt de eerste steen voor het Wilhelmina Gasthuis. In de loop der tijd raakte het ziekenhuis ingebouwd. Het Wilhelmina Gasthuis was een begrip voor Amsterdammers. Ga jij maar naar paviljoen drie zei je tegen iemand die zich vreemd gedroeg. Eind jaren 80 wordt het ziekenhuis verplaatst. De paviljoens zijn gedeeltelijk in tact gehouden en hebben een nieuwe bestemming gekregen. Veel kunstenaars hebben hun atelier hier en er zijn diverse gelegenheden om te exposeren gecreëerd. Onder de poort rechtdoor gaan tot aan de Arie Biemondstraat. Deze volgen tot aan het water; daarna linksaf voor het voormalig anatomisch laboratorium (E.P.Messer 1927) langs, verder de Kanaalstraat volgen tot aan de J.P. Heijestraat. 10 De Kinkerbuur t Deze straat (De J.P. Heijestraat) is dé straat in opkomst in Amsterdam. Wij vinden er vele interessante winkeltjes. Bijna straatnamen in deze buurt zijn vernoemd naar beroemde 19de eeuwse dichters; de buurt heette vroeger de dichtersbuurt.de kinkerstraat zal de uiteindelijke naam aan de buurt verlenen. De Kinkerstraat steken wij over en wij gaan rechtsaf de Hasebroekstraat in en vrijwel direct weer linksaf de Justus van Effenstraat in. Aan het einde rechts de Bellamystraat ingaan.

8 11 Bellamystraat Hier ervaar je nog het echte polderpeil. De straat zakt een kleine anderhalve meter en daar is nog het 19de eeuwse polderpeil. Een bijzondere ervaring middenin de stad. De bebouwing lijkt met huizen met voortuintjes niet Amsterdams; eerder uit een andere omgeving. De Bellamystraat is een gewilde filmlocatie. In de 19de eeuw was deze plek een plek waar nering en handel bloeide. De vele gevelstenen en opschriften herinneren daar nog aan. Op veel plekken in de buurt in oude glorie hersteld. Volg de Bellamystraat; u kruist de Ten Kartemarkt. 12 Ten Katemarkt De Ten Katemarkt; één van de zeven Amsterdamse dagmarkten. Een nog echte markt voor de gewone Amsterdammer; gezellig, goedkoop en verrassend. Op de hoek van deze straat siert De marktwacht een portret van de marktkooplieden van de Ten Katemarkt, geschilderd in 2007 in het kader van het Rembrandtjaar door de kunstenaars van WG-Kunst (voor meer info zie U vervolgt de Bellamystraat in de richting van het Bellamyplein waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de restauratie van de Tramremise.

9 13 Tramremise Sinds eind 19de eeuw was hier de grootste tramremise van de stad gevestigd. Elke dag reden hier honderden trams af en aan. Vanaf 2010 zal hier het Hallentheater zijn deuren openen. Voor meer info in Eind vorige eeuw was in de Tollensstraat een remise van de paardentram te vinden. De stallen met puntdaken maken nog altijd deel uit van het remisecomplex, dat inmiddels op de monumentenlijst is geplaatst. Op 14 augustus 1900 reed in Amsterdam de eerste elektrische tram. Vijf jaar later was het gehele tramnet geëlektrificeerd. De remise en werkplaats de Tollensstraat zijn voor het grootste gedeelte gebouwd in deze periode. Op het terrein staan bouwwerken met bakstenen gevels en zeer licht gietijzeren en glazen constructies. De gevels zijn voorzien van natuurstenen elementen en siermetselwerk. De hallen zijn hoog en licht. Bijzonder is de kapconstructie van zgn. Polonceau-spanten. Waarschijnlijk is het complex ontworpen door ingenieurs en architecten van de Amsterdamse Dienst Publieke Werken. Eind 1996 heeft het GVB de panden verlaten.het is nu een cultureel uitgaanscentrum. Van dit mooie prettige plein lopen wij in de richting van de Bilderdijkstraat. Op het Kwakersplein is het inmiddels goed toeven en zijn diverse gelegenheden om te eten, lunchen, drinken en van het zonnetje te genieten. Het terras van Alverna is beroemd.

10 14 Zuid-Hollandsche bierbrouwerij Tegenover het terras prijkt over de volle gevelbreedte aan de Bilderdijkstraat 87-97, doorlopend naar Da Costakade de opgefriste façade van de Zuid-Hollansche bierbrouwerij. Hier was tot ver in de 9de eeuw de opslag van één van de vele brouwerijen die de stad Amsterdam rijk was gevestigd. Het pand is gebouwd in 1899 door F.H. van Niftrik als depot en kantoorgebouw van de Zuidhollandsche Bierbrouwerij. Het diende voor opslag en overslag. We wandelen verder rechtdoor, steken de Bilderdijkstraat over en gaan rechtdoor de Potgieterstraat in. Op de brug even halt houden en omdraaien. Hierdoor heeft U zicht op twee unieke panden aan de Da Costakade. Aan de linkerzijde ziet u op nr 104 (Bienfait) een vrij onbekend stukje architectuur van Berlage. Berlage is bekend van de Beurs. Hij is de grote vernieuwer van de Nederlandse bouwkunst aan het begin van de 20ste eeuw. 15 Lettergieterij Tetterode Aan de rechterkant ziet u de achtergevel van Lettergieterij Tetterode. Wij raden u dringend aan om langs de zonnige kant van de kade (even nummering) uw tocht voort te zetten voor het beste zicht op de achterzijde van Tetterode. In 1950 zetten de architecten Merkelbach / Elling hier een van de mooiste Amsterdamse voorbeelden nieuw zakelijke architectuur neer voor de lettergieterij. Momenteel broedplaats voor kunstenaars en een galerie.

11 Onze route vervolgen wij langs de kade de Kinkerstraat oversteken; tot aan de Jacob van Lennepstraat volg deze straat tot aan de brug van de bekende Amsterdamse bruggenbouwer Piet Kramer. Let hier vooral op de sierlijke details. 16 Afronding Voor rust, groen en ruimte om bij voorbeeld de kinderen te laten spelen volgt U de Jacob van Lennepstraat tot aan de Bilderdijkkade en buigt links af, over de fietsbrug over de Van Lennepgracht en u bent weer op het Gasthuis terrein. Daar eindigt onze route met een unieke afsluiter; een drankje en een hapje bij Ingang B en een bezoek aan de tentoonstellingsruimte van WG Kunst. Tot slot komen wij terecht bij het drukke gezellige deel van de Eerste Constantijn Huygensstraat, tussen Overtoom en Van Lennepkade. Hier vind je vele gezellige eetgelegenheden en diverse terrassen. art ideacultuurmakelaar e 2,00

12 Delicatessen Openingstijden: Winkel: maandag tot en met zondag : uur. Slijterij: maandag tot en met zaterdag: uur en op alle koopzondagen. Voor champagnes, wijnen en al Uw dagelijkse boodschappen. reizen wandelen fietsen genieten Reisboekhandel Pied à Terre Een geslaagde vakantie of weekendje weg begint bij Reisboekhandel Pied à Terre Atlassen Globes modern & antiek Opblaasglobes Planetenkaarten Wereldkaarten B&B gidsen Campinggidsen Hotelgidsen Reisgidsen Reisverhalen Fotoboeken Wereldmuziek & DVD s Landkaarten Detailkaarten Wegenatlassen Routeplanners Stadsplattegronden Fietsgidsen Fietskaarten Klimgidsen Klimkaarten Wandelgidsen Wandelkaarten Skikaarten Skigidsen & atlassen Nordic Walking Kanokaarten Waterkaarten Vakanties met kinderen Geografische Boekhandel Pied à Terre Overtoom HG Amsterdam Tel E: Kijk ook even op onze websites: en

Wandelen in Den Haag. Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR. www.denhaag.com

Wandelen in Den Haag. Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR. www.denhaag.com NL Wandelen in Den Haag NEGEN EEUWEN HAAGSE ARCHITECTUUR Een wandeling langs het Den Haag van toen en nu www.denhaag.com 1 Wandelen in Den Haag Negen eeuwen Haagse architectuur Welkom in Den Haag, al meer

Nadere informatie

Monumenten in. Stadsdeel De Baarsjes

Monumenten in. Stadsdeel De Baarsjes Monumenten in Stadsdeel De Baarsjes Gemeente Amsterdam Stadsdeel De Baarsjes MONUMENTEN IN STADSDEEL DE BAARSJES Inleiding 4 ➊ Vespuccistraat 6 ➋ Hoofdweg Noord 8 ➌ Mercatorplein 10 ➍ Jan Evertsenstraat

Nadere informatie

Monumentengids. Dordrecht 2013-2014 www.monumentenindordrecht.nl

Monumentengids. Dordrecht 2013-2014 www.monumentenindordrecht.nl Monumentengids Dordrecht 2013-2014 www.monumentenindordrecht.nl Inhoudsopgave Dordrecht Monumentenstad 4 Intree Dordrecht VVV: centraal informatiepunt 6 Monumenten in Dordrecht 8 Plattegrond Monumenten

Nadere informatie

De Lelijke Tijd. Fietsen langs 19de-eeuwse bouwkunst in Velsen

De Lelijke Tijd. Fietsen langs 19de-eeuwse bouwkunst in Velsen De Lelijke Tijd Fietsen langs 19de-eeuwse bouwkunst in Velsen Inleiding De nationale Open Monumentendag vindt dit jaar in Velsen plaats op zondag 12 september. Het landelijke thema De smaak van de 19de

Nadere informatie

InDetail. De Zeven Steegjes, het monumentale hart van Utrecht De geheime wereld van de Vrijmetselaars GeoFort is nu een spannende attractie

InDetail. De Zeven Steegjes, het monumentale hart van Utrecht De geheime wereld van de Vrijmetselaars GeoFort is nu een spannende attractie InDetail Magazine van het Restauratiefonds JAARGANG 3 / NR 6 / 2012 De Zeven Steegjes, het monumentale hart van Utrecht De geheime wereld van de Vrijmetselaars GeoFort is nu een spannende attractie 2 VOORWOORD

Nadere informatie

Museumlijst voor museumgroepen Voor het seizoen 2014 2015 Op volgorde van de plaats waar het museum gevestigd is.

Museumlijst voor museumgroepen Voor het seizoen 2014 2015 Op volgorde van de plaats waar het museum gevestigd is. Museumlijst voor museumgroepen Voor het seizoen 2014 2015 Op volgorde van de plaats waar het museum gevestigd is. Nieuwe musea op de lijst Museum Het Schip, De Amsterdamse school, Amsterdam Museumwijzer

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

a n d e l e e n S a m 15 wandelingen voor mensen met èn zonder een beperking In de regio Zuid-West Limburg en in de grenstreek met België

a n d e l e e n S a m 15 wandelingen voor mensen met èn zonder een beperking In de regio Zuid-West Limburg en in de grenstreek met België S a m e n W a n d e l e n 15 wandelingen voor mensen met èn zonder een beperking In de regio Zuid-West Limburg en in de grenstreek met België Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door: Colofon Tekst:

Nadere informatie

Monumenten en Architectuur. Highlights en tips Inclusief wandelroutes

Monumenten en Architectuur. Highlights en tips Inclusief wandelroutes en Architectuur Highlights en tips Inclusief wandelroutes en Architectuur Monumenten Wandelroute architectuur (zie p. 14) 21 21 20 Start en einde wandelroute S/E 1 25 29 4 2 3 5 Hoogstraat 27 28 10 9 8

Nadere informatie

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN

CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Renée Feenstra Yassine Nacro Stella Geraerts Tessa Kramer Tom de Jong Niels de Boer CULTUREEL PLEIN IN HOUTEN Atelier Stedelijke Vernieuwing & Duurzame Gebiedsontwikkeling Renee Feenstra Niels de Boer

Nadere informatie

Begraafplaats & Crematorium Moscowa

Begraafplaats & Crematorium Moscowa Begraafplaats & Crematorium Moscowa Monumentaal park waar heel veel mogelijk is 2 Eeuwenlang was het een gebruikelijke tekst op een graf: rip. Afkorting voor een Latijnse term met de betekenis rust in

Nadere informatie

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen

Bin nenstadskrant. Betere Bestrating. Binnen & Buiten. Bomen & Beton. Bezoekers & Bedden. Breken & Bouwen Bin nenstadskrant Binnenstadskrant, 16e jaargang, nummer 2, voorjaar 2011-03-19 Betere Bestrating Bomen & Beton Binnen & Buiten Bezoekers & Bedden Breken & Bouwen 400.000 Toen ik in de jaren zestig op

Nadere informatie

De Woonmarkt. Presentatie woningaanbod Boekweit Olie tennistoernooi Tevreden klant aan het woord. Jaargang 17 Zomer 2014.

De Woonmarkt. Presentatie woningaanbod Boekweit Olie tennistoernooi Tevreden klant aan het woord. Jaargang 17 Zomer 2014. De Woonmarkt Jaargang 17 Zomer 2014 Presentatie woningaanbod Boekweit Olie tennistoernooi Tevreden klant aan het woord De Woonmarkt is een uitgave van: Breed 4, Hoorn 0229-24 42 34 www.boekweitolie.nl

Nadere informatie

JAARGANG 43 NUMMER 5 NOVEMBER 2014 VERSCHIJNT ZES KEER PER JAAR. Fietsenchaos in De Pijp pagina 9

JAARGANG 43 NUMMER 5 NOVEMBER 2014 VERSCHIJNT ZES KEER PER JAAR. Fietsenchaos in De Pijp pagina 9 Uitgever: Wijkcentrum Ceintuur, Gerard Doustraat 133, 1073 VT Amsterdam 020 676 4800 pijpkrant@wijkcentrumceintuur.nl www.wijkcentrumceintuur.nl DE PIJP KRANT De Pijp WIJKCENTRUM CEINTUUR JAARGANG 43 NUMMER

Nadere informatie

25 jaar Stichting Werk en Onderneming. Inspiratie op de mooiste onontdekte plekjes van Leiden

25 jaar Stichting Werk en Onderneming. Inspiratie op de mooiste onontdekte plekjes van Leiden 25 jaar Stichting Werk en Onderneming Inspiratie op de mooiste e s van Leiden Colofon Dit jubileumboek is een uitgave van Stichting Werk en Onderneming Breestraat 55 2311 CJ Leiden t 071 513 82 67 e info@werkenonderneming.nl

Nadere informatie

Vleuten-De Meern. en me openstellen voor grote en kleine zaken die in de wijk spelen.

Vleuten-De Meern. en me openstellen voor grote en kleine zaken die in de wijk spelen. Juni 2005 nummer 03 wijknieuws Vleuten-DeMeern Hoe gaat het met de wijk? Met de Wijkenmonitor onderzoekt de Gemeente Utrecht elk jaar hoe het gaat met de wijken en subwijken van Utrecht. De Wijkenmonitor

Nadere informatie

Dertigste jaargang nr. 10 december 2013

Dertigste jaargang nr. 10 december 2013 Kinderen van God Dertigste jaargang nr. 10 december 2013 In zijn brief aan de christenen van Efese schrijft de heilige apostel Paulus de volgende zin: Hij (God) heeft ons naar zijn wil en verlangen voorbestemd

Nadere informatie

originele etsen van IJserinkhuijsen

originele etsen van IJserinkhuijsen Museum Kennemerland Historisch Genootschap HGMK Activiteitenkalender maandag 7 september 20:00 uur Inloopavond HGMK in Museum Kennemerland zaerdag 12 en zondag 13 september: Open Monumentendag zondag 20

Nadere informatie

Stadswandeling Zwolle

Stadswandeling Zwolle 38 37 39 36 35 40 43 42 41 34 32 33 9 43 5 6 7 8 11 10 12 13 4 14 3 15 27 30 18 16 22 26 31 17 25 24 21 23 28 20 19 29 2 1 Stadswandeling Zwolle Naam Straat Huisnr Info Algemene informatie Zwolle 0 Deze

Nadere informatie

drie OF vijf dagen Fietsen langs de IJssel Via de Synagogeroute

drie OF vijf dagen Fietsen langs de IJssel Via de Synagogeroute een uitgave van www.aandevoetvandeberg.com en www.geheimvandemolenaer.nl drie OF vijf dagen Fietsen langs de IJssel Via de Synagogeroute Hasselt Kampen Zwolle Hattem Elburg Deventer Zutphen Dieren Arnhem

Nadere informatie

Appartementen en kantoren te huur in Oud-Dieren

Appartementen en kantoren te huur in Oud-Dieren Appartementen en kantoren te huur in Oud-Dieren Huren in de vrije sector! Appartementen & Kantoren Introductie Allereerst danken wij u hartelijk voor uw interesse in villa Wilhelmina. In deze brochure

Nadere informatie

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED

BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED BOUWEN AAN DE TOEKOMST DE MOED Bouwen aan de toekomst - De Moed 25 Dit is het nu Maar liefst vijfendertig jaar was Vijverhofstraat 65 in Rotterdam het adres van ons partijbureau. Hier zijn voedselpakketten

Nadere informatie

12 herenhuizen aan de Vecht. 46 ruime stadsappartementen

12 herenhuizen aan de Vecht. 46 ruime stadsappartementen 12 herenhuizen aan de Vecht 46 ruime stadsappartementen Welkom in Zijdebalen Zijdebalen thuis... midden in Utrecht Zijdebalen is een nieuwe woonwijk aan de rand van het historische centrum van Utrecht,

Nadere informatie

HET COMPLETE MAGAZINE VOOR VAKANTIE EN VRIJE TIJD. Vakantie 2012

HET COMPLETE MAGAZINE VOOR VAKANTIE EN VRIJE TIJD. Vakantie 2012 HET COMPLETE MAGAZINE VOOR VAKANTIE EN VRIJE TIJD Vakantie 2012 Jaargang 4, December 2011 DUITSLAND Boek 2012 Het magazine voor onafhankelijke reizigers Met attractieve prijzen! Bestel nu voor 7,50 (incl.

Nadere informatie

SRP Ajax experience & Heineken experience

SRP Ajax experience & Heineken experience SRP Ajax experience & Heineken experience Naam: Mike Wolffgramm Student: 500608754 Klas: V1CMD4 Vak: Studieregie punt Datum: 18 juni 2012 Beoordelaar: A. Feleus ( a.feleus@hva.nl ) Inhoudsopgave - Inleiding

Nadere informatie

E X C L U S I V E M A G A Z I N E

E X C L U S I V E M A G A Z I N E E X C L U S I V E M A G A Z I N E Magazine over en van Tenue de Ville WIST U DAT? Inhoud Voorwoord Tenue de Ville sinds kort ook op Twitter te vinden is? Voeg ons toe via tenuedevillemode! 2 Wist u dat?

Nadere informatie

Hirsch & Cie op het Leidseplein. Hirsch & Cie en. het Leidseplein door Theo Bakker, op basis van een dossier van Bram Huyser

Hirsch & Cie op het Leidseplein. Hirsch & Cie en. het Leidseplein door Theo Bakker, op basis van een dossier van Bram Huyser Hirsch & Cie en het Leidseplein door Theo Bakker, op basis van een dossier van Bram Huyser 1 H et drukste wagenplein van de stad, het Leidseplein, werd jarenlang gedomineerd door de Leidsepoort en na 1774

Nadere informatie

Wijkkrant. Huis. van de. Nieuwe activiteiten. Niet voor niks. Nieuws uit de wijk. pagina 8 9. pagina 3. pagina 15 21

Wijkkrant. Huis. van de. Nieuwe activiteiten. Niet voor niks. Nieuws uit de wijk. pagina 8 9. pagina 3. pagina 15 21 Huis van de Wijkkrant Roelof Hartplein 2a Oplage 16.000 Museumkwartier Apollobuurt Willemsparkbuurt December 2013 Rob Brandes Nieuwe activiteiten pagina 8 9 Niet voor niks pagina 3 Nieuws uit de wijk pagina

Nadere informatie

ROME IN ÉÉN DAG FIETSEN LANGS DE HOOGTEPUNTEN VAN LA CITTÀ ETERNA

ROME IN ÉÉN DAG FIETSEN LANGS DE HOOGTEPUNTEN VAN LA CITTÀ ETERNA ROME IN ÉÉN DAG FIETSEN LANGS DE HOOGTEPUNTEN VAN LA CITTÀ ETERNA afstand: duur: moeilijkheidsgraad: scooter: bijzonderheden: ca. 22 kilometer (of 29 km voor de uitgebreide variant incl. Via Appia en Garbatella)

Nadere informatie

Mercatorplein: Hip, Hot en Happening. Spectaculaire transformatie van een volksbuurt. Veilig op vakantie p15

Mercatorplein: Hip, Hot en Happening. Spectaculaire transformatie van een volksbuurt. Veilig op vakantie p15 Huurdersmagazine Stadgenoot Achtste jaargang juni 2015 nummer 1 Wonen in een VvE Wat betekent dat eigenlijk? Gratis en voor niks Onderhoud aan uw CV-ketel Beter een goede buur Bijzondere bewonersinitiatieven

Nadere informatie