Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. Rm DSO/ RIS juni Afdoening motie: Bus 18 in de Stationsbuurt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. Rm 2014.095 DSO/2013.1411 RIS 273083 070-353 2751. 3 juni 2014. Afdoening motie: Bus 18 in de Stationsbuurt"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag de gemeenteraad Rm DSO/ RIS juni 2014 Afdoening motie: Bus 18 in de Stationsbuurt De gemeenteraad van Den Haag in vergadering bijeen op 19 september 2013 ter bespreking van het voorstel van het college inzake Vaststelling integrale herinrichting openbare ruimte Stationsplein Hollands Spoor, brede deel Stationsweg e.o., RIS Constaterende dat: als gevolg van de verkeersplannen rondom de herinrichting van het gebied rond HS bus 18 verdwijnt uit de Stationsbuurt en een deel van de Schilderswijk; de halten bij de Amsterdamse Veerkade, de Wagenstraat, de Stationsweg en de Parallelweg verdwijnen. Overwegende dat: in de Stationsbuurt bus 18 een eigen verzorgingsgebied heeft; de maximale afstand tot OV-halten niet groter mag zijn dan de norm van 500 meter, conform de motie OV-dekking Haagse buurten RIS d.d. 27 juni 2012; de Stationsbuurt en Schilderswijk dichtbevolkte stadswijken zijn met overwegend huur- en koopwoningen in het modale en lage segment; binnen deze wijken de loopafstand naar een halte van het OV toeneemt. Van mening dat: een fijnmazige lijnvoering voor de verdere ontwikkeling van dit stuk van het centrum onontbeerlijk is. Spreekt uit dat: de opheffing van bus 18 gecompenseerd moet worden om een redelijke loopafstand naar een OVhalte te houden én om deze buurten goed bereikbaar te houden voor OV-gebruikers.

2 Regnr. DSO/ Roept het College op: parallel aan de uitwerking van de voorliggende plannen rondom de herinrichting van het gebied HS te onderzoeken of en hoe bus 18 gehandhaafd kan worden in de Stationsbuurt; indien bus 18 niet gehandhaafd kan worden, te onderzoeken of de route van bus 25 weer verlengd kan worden richting Centraal Station (via beide Veerkades); hiertoe overleg met de buurt en Rover te hebben; op basis van de uitkomsten van de onderzoeken en het overleg een compensatiemaatregel voor het verlies van bus 18 aan de gemeenteraad voor te leggen. Ter afdoening van deze motie (rv ) berichten wij u het volgende. Nieuwe route buslijn 18 leidt langs de Laakzijde van station HS De Schildersbuurt en de Stationsbuurt worden zeer goed bediend met openbaar vervoer. Met Station Hollands Spoor als één van de best bediende treinstations van Nederland in de omgeving en met zeer veel frequente tramlijnen dicht bij zijn deze wijken met het openbaar vervoer uitstekend bereikbaar. Tijdens de planvorming voor de herinrichting van het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg is in samenwerking met het Stadsgewest Haaglanden en HTM onderzocht of de route van buslijn 18 in de Stationsbuurt gehandhaafd kan worden. Ook is onderzocht of er een alternatieve route is, waardoor buslijn 18 toch een halte in de Stationsbuurt kan houden om de loopafstand voor bewoners van de Stationsbuurt en de Schildersbuurt tot het openbaar vervoer te beperken. Gebleken is dat handhaving van de bestaande route niet mogelijk is vanwege het éénrichtingsverkeer dat op het Stationsplein en het brede deel van de Stationsweg zal worden ingesteld. Een alternatieve route door de Stationsbuurt en de Schildersbuurt is helaas ook niet beschikbaar, omdat de overige straten daarvoor te smal zijn of er éénrichtingsverkeer geldt. De bestaande bushalten in de Stationsbuurt kunnen dus niet via een alternatieve route worden ontsloten. De bushalten die zijn komen te vervallen zijn de halten Jacob Catsstraat, Station Hollands Spoor, Huijgenspark, Bierkade en Amsterdamse Veerkade. De oude en nieuwe route van buslijn 18 met halten.

3 Regnr. DSO/ De route van buslijn 18 is verplaatst naar een route via de Waldorpstraat, het Rijswijkseplein, de Pletterijkade en het Spui. Op deze route liggen reeds de halten Megastores, Megastores Hoofdingang en Station HS (Laakzijde) van buslijn 26. Buslijn 18 rijdt met ingang van 22 april 2014 over deze nieuwe route. Effect van het vervallen van halten in de Stationsbuurt en Schildersbuurt Van de bushalten die zijn komen te vervallen is in samenwerking met het Stadsgewest Haaglanden en HTM onderzocht hoe intensief reizigers hiervan gebruik maakten en wat de herkomst en bestemming van deze reizigers was. Het gaat om de halten Jacob Catsstraat, Station HS, Huijgenspark/Bierkade en Amsterdamse Veerkade. Bushalte Jacob Catsstraat Een aanzienlijk deel van de reizigers op de bushalte Jacob Catsstraat reisde naar HS en CS. Deze reizigers kunnen ook gebruikmaken van tram 9 of van tram 11 of 12. In de tegengestelde richting stapte 60% van de reizigers over van de tram op de bus, op weg naar het Laakkwartier en Rijswijk. Deze overstap kunnen die reizigers voortaan bij station HS maken. Bushalte Station HS Bijna de helft van de reizigers die instappen bij HS komen uit de trein. De andere helft bestaat vooral uit overstappers uit verschillende tramlijnen. Met het verplaatsen van de bushalte naar de Laakzijde van het Station neemt de loopafstand voor het overstappen vanaf de tram toe (100 meter nu wordt dan 200 à 300 meter). Reizigers kunnen via de gecombineerde fiets/voetgangerstunnel onder de sporen doorlopen naar de bushalte aan de Waldorpstraat (Johanna Westerdijkplein). In de toekomst kan dit via de nieuwe onderdoorgang vanaf de stationshal. Bushalten Huijgenspark en Bierkade Door het vervallen van de halten Huijgenspark en Bierkade neemt het gebied toe, waar de loopafstand tot het OV tot 600 meter bedraagt. In het hart hiervan ligt het park van het Oranjeplein. Bij de halten Huijgenspark en Bierkade stapten dagelijks per richting ca. 50 reizigers in. De concrete behoefte aan een bushalte in deze omgeving is feitelijk dus zeer beperkt. Dit heeft er vermoedelijk mee te maken dat er in de nabije omgeving veel tramhalten zijn, waar veel trams met hoge frequenties stoppen. Ook speelt mee dat station HS voor een treinreis veelal op loopafstand ligt.

4 Regnr. DSO/ Het gebruik van buslijn 18 op de oude route, de tramlijnen, de loopafstanden en de besproken route voor buslijn 25. Bushalte Amsterdamse Veerkade De bushalte Amsterdamse Veerkade werd voornamelijk richting Rijswijk goed gebruikt. Vanaf deze halte reisde meer dan 80% van de instappers voorbij station HS naar Laak, Laakkwartier en Rijswijk. Deze halte heeft dus vooral waarde, als deze een rechtstreekse verbinding biedt tussen dit deel van het Centrum en Laak, Laakkwartier en Rijswijk. Richting station Den Haag Centraal werd deze halte nauwelijks gebruikt. De concrete behoefte aan een halte in deze omgeving is beperkt Rond het Oranjeplein ligt een aantal straten op meer dan 500 meter lopen van de dichtstbijzijnde tramhalte. Als buslijn 25 zou worden verlengd naar het Centraal Station, zou een nieuwe halte op de hoek van de Paviljoensgracht en de Stille Veerkade denkbaar zijn. De loopafstand tot het dichtstbijzijnde OV zou daardoor globaal kunnen worden teruggebracht tot de situatie voor de routewijziging van buslijn 18. Er waren echter slechts ca. 50 reizigers per dag per richting die de halten Huijgenspark en Bierkade gebruikten. In de nabije omgeving zijn er ruime mogelijkheden om met de tram te reizen. De frequenties van de omliggende tramlijnen zijn ook zeer hoog. De concrete behoefte aan een bushalte in deze omgeving is dus beperkt. Vanuit de Stationsbuurt gebruikten dan ook maar weinig reizigers de bus om richting Den Haag Centraal te reizen. Naar verwachting zullen ook slechts weinig reizigers uit de buurt gebruik maken van deze bushalte indien deze zou worden bediend door buslijn 25. Hetzelfde geldt voor de halte Amsterdamse Veerkade. De reizigers die voorheen van deze halte gebruik maakten, reisden vooral richting Laak, Laakkwartier en Rijswijk. Deze relatie wordt door buslijn 25 niet bediend. Wij concluderen dan ook dat voor deze reizigers het verlengen van buslijn 25 niet effectief is. Het verlengen van buslijn 25 richting Centraal Station kan wel extra comfort bieden voor de reizigers die nu van buslijn 25 gebruikmaken om het Centraal Station te bereiken. Momenteel stappen deze reizigers over op de parallelle tramlijnen (2, 3, 4, 6). Deze overstap is bij de halte Brouwersgracht gelijkvloers en de trams rijden daar met een zeer hoge frequentie. De overstaptijd is daardoor zeer kort. Mede vanwege de lage rijsnelheid in het voetgangersgebied, zal de reistijd voor deze reizigers gemiddeld niet veel verschillen.

5 Regnr. DSO/ Buslijn 25 rijdt zo n 220 ritten per dag, in de spits acht bussen per uur per richting. De voorgestelde verlenging brengt mede daarom aanzienlijke kosten met zich mee (ca. 0,6 miljoen per jaar), waar weinig extra reizigersinkomsten tegenover zullen staan. Om de kosten van verlenging van buslijn 25 te kunnen dekken, zal het Stadsgewest Haaglanden elders in het OV-net een relatief forse besparing moeten vinden. Het verlengen van buslijn 25 zal dus ten koste gaan van het bedieningsniveau elders in het OV-net. De route door het voetgangersgebied is niet geschikt voor een buslijn In de zomer van 2007 heeft de gemeenteraad besloten de Grote Markt en het aansluitende gedeelte van de Lutherse Burgwal tot de parkeergarage af te sluiten voor autoverkeer (RIS ). De maatregelen maken deel uit van het verkeerscirculatieplan centrumgebied. Bij de herinrichting is er naar gestreefd het voetgangers- en fietsersgebied van de binnenstad te vergroten. Er is een fraaie entree naar de binnenstad gerealiseerd die aansluit op de Prinsegracht, de Boekhorststraat, de Lutherse Burgwal en de Jan Hendrikstraat. De inrichting van de Grote Markt sluit aan op die van de Grote Marktstraat. Er zijn maatregelen getroffen om sluipverkeer te voorkomen en er zijn pollers geplaatst. Zo is er een optimale mix bereikt tussen bereikbaarheid, economische ontwikkeling, ruimtelijke kwaliteit en milieukwaliteit. In aansluiting hierop heeft de Paviljoensgracht een nieuw aanzien gekregen met bomen in de middenberm en klinkers en heeft opnieuw het karakter van de gracht die hier ooit was. De inrichting van de Grote Markt is zo dat er ruimte is voor fietsers en voetgangers en voor eventueel te organiseren (pop)evenementen. Tevens biedt deze inrichting als verblijfsgebied zo nodig gunstige omstandigheden voor vestiging van horeca. De inrichting van de Grote Marktstraat is nu zodanig dat, naast fietsers en voetgangers, ook expeditieverkeer gebruik kan maken van deze straat. Het gebruik door expeditieverkeer is alleen toegestaan vóór uur en na uur ten behoeve van de verblijfskwaliteit en van de veiligheid en kwaliteit voor voetgangers en fietsers. Ook nachtbus 4 maakt gebruik van deze route. Dit is echter zeer beperkt. Er rijden slechts vijf bussen per nacht in één richting in de vrijdagnacht en de zaterdagnacht. Om buslijn 25 te kunnen verlengen is herinrichting van deze route nodig. Op de Grote Markt conflicteren de afslaande bussen met de intensief gebruikte routes voor voetgangers en fietsers van en naar de Grote Marktstraat. Bussen kunnen elkaar op de Lutherse Burgwal nu al niet passeren. Dit is problematisch, omdat het door de bocht in de Lutherse Burgwal niet goed zichtbaar is of een tegemoetkomende bus de Lutherse Burgwal reeds is opgereden en tegemoetkomende bussen daardoor dus niet goed kunnen inschatten of zij op elkaar moeten wachten. Om zestien of meer bussen per uur veilig te kunnen verwerken is in het voetgangersgebied een voldoende brede rijloper noodzakelijk. De rijsnelheid van de bussen in het voetgangersgebied zal laag moeten zijn, wat de kwaliteit van de busverbinding vermindert. Het huidige fietsvriendelijke en voetgangersvriendelijke karakter van deze straten kan niet worden gehandhaafd als een voldoende brede rijloper wordt ingepast. Verder moet dan de pollerinstallatie in de Lutherse Burgwal bij de parkeergarage worden aangepast.

6 Regnr. DSO/ Aandachtspunten van de besproken route voor buslijn 25. Tenslotte speelt mee dat gewenst is de kruising met de Gedempte Burgwal aan te passen vanwege de ongunstige voorrangssituatie. Een ander obstakel voor het rijden met lijnbussen over dit traject is, dat regelmatig een opstelfile optreedt van en naar de Parkeergarage Souterrain en voor de parkeergarage Lutherse Burgwal. Beide beperken de doorgang voor bussen. Het geschikt maken van deze route voor het verlengen van buslijn 25 zou niet alleen ten koste gaan van de kwaliteit voor fietsers en voetgangers, maar ook zou het verblijf en de kwaliteit van de afwikkeling van de bussen dan nog te wensen overlaten. Overleg met belanghebbenden en Rover Met Rover en vertegenwoordigers van de Stationsbuurt heeft overleg plaatsgevonden. De vertegenwoordigers van de Stationsbuurt hebben gezegd dat een aantal bewoners de loopafstand tot het dichtstbijzijnde openbaar vervoer te groot vindt, nu de route van buslijn 18 is gewijzigd. Overigens is dit vanwege de huidige omleidingen extra nijpend, omdat ook geen trams over het Stationsplein rijden. Dit duurt tot 25 mei. Tevens wijten zij een deel van het drukke autoverkeer door de Stationsbuurt aan de relatief grote loopafstanden tot het openbaar vervoer in de Schildersbuurt. Tegelijk zien zij ook in dat er slechts weinig reizigers gebruik maakten van de bushalten aan de Stationsweg en de Wagenstraat. Zij stellen dat een buslijn midden door de Schildersbuurt-Noord en de Stationsbuurt, bijvoorbeeld over de Hoefkade, een meer effectieve oplossing zou zijn. Rover heeft gezegd het doortrekken van buslijn 25 via de Veerkaden een goede oplossing te vinden om de loopafstand naar de dichtstbijzijnde OV-halte voor reizigers uit de buurt te verkorten en om reizigers naar het Centraal Station een overstap te besparen.

7 Regnr. DSO/ Tevens geeft Rover aan het realiseren van een bushalte op de Pletterijkade voor buslijn 18 een goed voorstel te vinden, vooral vanwege de overstapmogelijkheden die deze halte biedt en deels vanwege de gunstige ligging ten opzichte van het Huygenspark en de Wagenstraat. Rover suggereert om twee alternatieven te overwegen als het te bezwaarlijk is om buslijn 25 via de Lutherse Burgwal te laten rijden. Rover stelt voor buslijn 130 te verlengen naar het Centraal Station in plaats van buslijn 25. Buslijn 25 rijdt overdag acht maal per uur, buslijn 130 vier maal per uur. Zij stellen dat de kosten van het doortrekken dus lager zullen zijn, er minder hinder zal zijn voor fietsers en voetgangers en dat de verblijfskwaliteit op peil kan blijven. Rover stelt tevens voor om de halte van buslijn 130 op de Hoefkade (tussen de Saenredamstraat en de Govert Flinckstraat) te verplaatsen naar de Vaillantlaan. De halte zou dan honderdvijftig meter meer richting de Schildersbuurt-Noord liggen en deze buurt daarmee een betere OVontsluiting bieden. Onze reactie op bovengenoemde voorstellen is als volgt. Dat een aantal bewoners aangeeft de loopafstand tot het openbaar vervoer te groot te vinden is vanwege de loopafstanden vanuit enkele straten bij het Oranjeplein begrijpelijk. Uit de instapcijfers komt echter naar voren dat het aantal instappers in buslijn 18 uit dit deel van de wijk met zo n 50 instappers per dag erg laag was. Reizigers die niet zo ver kunnen of willen lopen, kunnen zo nodig ook gebruikmaken van de regiotaxi. De wens om een buslijn over de Hoefkade te leiden is uit vervoerkundig oogpunt logisch. Helaas is er op de Hoefkade onvoldoende ruimte beschikbaar voor het inpassen van een buslijn. Met name het éénrichtingsverkeer tussen de Koningstraat en het Rijswijkseplein maakt inpassing van een buslijn hier onmogelijk, maar ook is de rijbaanbreedte op andere plekken daarvoor te krap. Het verlengen van buslijn 130 richting het Centraal Station kan dezelfde voordelen hebben voor de ontsluiting van de Stationsbuurt en Schildersbuurt-Noord als een doortrekking van buslijn 25. Helaas kleven hieraan ook dezelfde nadelen. Weliswaar is de frequentie van buslijn 130 lager dan die van buslijn 25 en zullen de kosten navenant lager uitvallen, maar vanwege de impact op de kwaliteit van het voetgangersgebied en de problematiek van het elkaar niet kunnen passeren in de Lutherse Burgwal, is ook het verlengen van buslijn 130 ongewenst. Kanttekening hierbij is nog dat aanzienlijk minder reizigers naar het Centraal Station een voordeel zouden hebben van het verlengen van buslijn 130, omdat van deze buslijn aanzienlijk minder reizigers overstappen op de trams naar Den Haag Centraal. Het voorstel van Rover om de bushalte van buslijn 130 op de Hoefkade te verplaatsen naar een positie dichter bij of op de Vaillantlaan biedt mogelijk voor een deel van Schildersbuurt-Noord een gunstiger OVontsluiting. Deze halte ligt echter buiten het bedieningsgebied van buslijn 18 en de loopafstanden zijn hier op voorhand niet erg problematisch. Desalniettemin achten wij het zinnig om nader te bezien of verschuiven van deze bushalte effectief is en hoe deze ingepast kan worden. Nieuwe halte Pletterijkade Wij stellen voor om op de nieuwe route van buslijn 18 een nieuwe bushalte in te passen op de Pletterijkade. Deze halte ligt dan min of meer op loopafstand van het Huijgenspark en de Wagenstraat en kan een alternatief vormen voor reizigers uit de Stationsbuurt die gebruik willen blijven maken van buslijn 18. De Stationsbuurt blijft dan verbonden met de andere wijken waar buslijn 18 doorheen rijdt. Buslijn 18 kent tevens een sterke overstaprelatie met een aantal tramlijnen op Station Hollands Spoor. Met deze halte dicht bij de tramhalte Bierkade wordt aan reizigers met buslijn 18 een extra mogelijkheid geboden om over te stappen op de tramlijnen 1, 9, 15 en 16. De loopafstand is hier korter dan via de onderdoorgang bij station HS. Tenslotte draagt dit nieuwe haltepaar ook bij aan de OV-ontsluiting van de Rivierenbuurt. Voor een deel van deze wijk wordt de loopafstand naar de dichtstbijzijnde OV-halte en buslijn 18 aanzienlijk korter. Mogelijk compenseert dit enigszins de nadelen van de routewijziging van buslijn 18.

8 Regnr. DSO/ Conclusie De Schildersbuurt en de Stationsbuurt worden zeer goed bediend met openbaar vervoer vanwege de nabijheid van station Hollands Spoor en de vele tramlijnen in de omgeving. In samenwerking met het Stadsgewest Haaglanden en HTM en in overleg met Rover is uitgebreid gezocht naar mogelijkheden om buslijn 18 of een andere vorm van openbaar vervoer in de Stationsbuurt en de Schildersbuurt in te passen, zodanig dat overal in de wijk aan de norm voor loopafstanden voldaan wordt. Helaas is dit niet gelukt. De belangrijkste oorzaak is dat de infrastructuur in deze buurten zich niet leent voor busvervoer. Ook het verlengen van buslijn 25 (of buslijn 130) is niet gewenst. Vanwege de aanwezigheid van hoogfrequente tramlijnen in de omgeving, zullen slechts weinig reizigers gebruikmaken van een halte van buslijn 25 nabij de Stationsbuurt. Ook zal het verlengen van buslijn 25 bezuinigingen elders in het busnet noodzakelijk maken en is dan een herinrichting van het voetgangersgebied (Lutherse Burgwal) nodig, waardoor de verblijfskwaliteit en de omstandigheden voor voetgangers en fietsers zullen verslechteren. En zelfs dan zal de afwikkeling van het busverkeer niet optimaal zijn vanwege de lage rijsnelheid en de opstelfiles voor de parkeergarages op deze route. Op de nieuwe route van buslijn 18 wordt een nieuwe halte op de Pletterijkade bij tramhalte Spui gerealiseerd, die in combinatie met de tramhalte Bierkade nieuwe overstapmogelijkheden biedt. Ook is door de ligging van deze halte op loopafstand van het Huijgenspark en de Wagenstraat, de Stationsbuurt te voet bereikbaar gebleven. Nader onderzocht zal worden of het verplaatsen van de bushalte op de Hoefkade naar de Vaillantlaan effectief is en hoe deze ingepast kan worden. Het college stelt de raad voor de motie hiermee als afgedaan te beschouwen. Het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/ RIS maart 2014

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/ RIS maart 2014 Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/2014.200 RIS 270781 070-3536028 7 maart 2014 Invulling vervangend vervoer tijdens

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Presentatie verkeersmaatregelen Loper Oude Centrum CONCEPT

Presentatie verkeersmaatregelen Loper Oude Centrum CONCEPT Presentatie verkeersmaatregelen Loper Oude Centrum Stationsweg huidige situatie Stationsweg nieuwe situatie Wagenstraat huidige situatie Wagenstraat nieuwe situatie Huidig profiel: 50 km weg, 7 m asfalt,

Nadere informatie

de wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu, de heer Th.J.A.M. De Bruijn de directeur OV van de Vervoersautoriteit MRDH, de heer S.J.M.

de wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu, de heer Th.J.A.M. De Bruijn de directeur OV van de Vervoersautoriteit MRDH, de heer S.J.M. De algemeen directeur van HTM De heer J. Bierman Postbus 28503 2502 KM Den Haag c.c.: de wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu, de heer Th.J.A.M. De Bruijn de directeur OV van de Vervoersautoriteit

Nadere informatie

gelet op artikel 5:12, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag:

gelet op artikel 5:12, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag: Ons kenmerk DSB/2016.177 RIS 294625 UITVOERINGSBESLUIT AANWIJZING WEGEN OF WEGGEDEELTEN WAAR HET VERBODEN IS FIETSEN OF BROMFIETSEN IN PARKEERVOORZIENINGEN TE LATEN STAAN LANGER DAN DOOR HET COLLEGE TE

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

In deze notitie wordt gereageerd op het tracévoorstel van GNR van 9 januari 2014 om de HOV-route langs het ziekenhuis in Hilversum te leiden.

In deze notitie wordt gereageerd op het tracévoorstel van GNR van 9 januari 2014 om de HOV-route langs het ziekenhuis in Hilversum te leiden. Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570666222 F +31 (0)570666888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

In het onderstaande geven wij onze reactie op de vervoerplannen van RET, Connexxion en HTM.

In het onderstaande geven wij onze reactie op de vervoerplannen van RET, Connexxion en HTM. 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Metropoolregio Rotterdam Den Haag Bestuurscommissie Vervoerautoriteit De heer Th.J.A.M de Bruijn Postbus 21012 3001 AA Rotterdam Datum rm- Contactpersoon

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Geachte commissieleden,

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Geachte commissieleden, Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Wethouder Verheer, Vervoeren Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40 Rotterdam Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam CommiSSie ESMV Website: http://www.rotterdam.nl

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad op 8 januari 2014 geïnformeerd over de ontstane situatie bij EBS.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de raad op 8 januari 2014 geïnformeerd over de ontstane situatie bij EBS. M E M O Aan : leden van de commissie SOB Van : Wethouder J. Krieger Tel. nr : Datum : 6 februari 2014 Onderwerp : EBS concept vervoerplan 2014/2015 Bijlagen : 1. Inleiding Tijdens de bijeenkomst van 28

Nadere informatie

We hebben een nieuwe dienstregeling

We hebben een nieuwe dienstregeling Goed om te weten We hebben een nieuwe dienstregeling Vanaf zondag 9 december gaat onze nieuwe dienstregeling van start. Weten wat er voor jou verandert? Plan je reis op www.ret.nl ret.nl/nieuwedienstregeling

Nadere informatie

Onderwerp: OV-wensen Rover in het kader van verkiezingen gemeenteraad 2014

Onderwerp: OV-wensen Rover in het kader van verkiezingen gemeenteraad 2014 Aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Rijswijk T.a.v. de griffie Postbus 5305 2280 HH Rijswijk Onderwerp: OV-wensen Rover in het kader van verkiezingen gemeenteraad 2014 Samensteller: A. van

Nadere informatie

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.964 RIS 173262 ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - uit de evaluatie van

Nadere informatie

Probleemverkenning. Geachte heer De Bruijn, Geachte heer Revis,

Probleemverkenning. Geachte heer De Bruijn, Geachte heer Revis, Het college van Burgemeester en wethouders van Den Haag De wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu, de heer Th.J.A.M. de Bruijn De wethouder Binnenstad, Stadsontwikkeling, Kerngebieden en Buitenruimte,

Nadere informatie

Analyse. Pagina 1 van 5. Aan Stadsgewest Haaglanden T.a.v. De heer P. Dubbeling Postbus 66 2501 CB Den Haag

Analyse. Pagina 1 van 5. Aan Stadsgewest Haaglanden T.a.v. De heer P. Dubbeling Postbus 66 2501 CB Den Haag Aan Stadsgewest Haaglanden T.a.v. De heer P. Dubbeling Postbus 66 2501 CB Den Haag Betreft: Dienstregeling 2014. Advies OV-verbinding World Forum Centraal Station v.v. Samensteller: Arnold van der Heijden

Nadere informatie

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen

Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Vervoervisie Pijler 1: Inspelen op veranderende mobiliteitsstromen Het aantal huishoudens in de regio Amsterdam neemt tot 2040 met circa 270.000 toe. Hiermee neemt ook de economische bedrijvigheid en de

Nadere informatie

Dienstregelingsvoorstellen per 3 september 2017

Dienstregelingsvoorstellen per 3 september 2017 Dienstregelingsvoorstellen per 3 september 2017 Groningen Stad De voorstellen voor wijzigingen in de stad Groningen (en omgeving) per 3 september 2017 betreffen de invoering van de tweede fase van de vastgestelde

Nadere informatie

Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015

Vervoerplan RET 2016   Rotterdam, 10 maart 2015 Vervoerplan RET 2016 Rotterdam, 10 maart 2015 ALGEMEEN Hieronder worden de wijzigingen in lijnvoering, route en frequentie beschreven die RET voorstelt voor de dienstregeling 2016. Niet alle wijzigingen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. rm DSO/ RIS juli 2013

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad. rm DSO/ RIS juli 2013 Gemeente Den Haag de gemeenteraad rm-2013.170 - DSO/2013.987 RIS 260735 070-353 2751 9 juli 2013 Voortgangsbericht inzake kruising Westduinweg-Zeesluisweg- Duinstraat (iv37) Op 29 maart 2013 is het initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. Onderwerp: OV-wensen Rover in het kader van verkiezingen gemeenteraad 2014

Aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. Onderwerp: OV-wensen Rover in het kader van verkiezingen gemeenteraad 2014 Aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg Postbus 905 2270 AX Voorburg Onderwerp: OV-wensen Rover in het kader van verkiezingen gemeenteraad 2014 Samensteller: A. van der

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte DSO/2014.1230 RIS 279665 070-353 46 19. 19 december 2014. Agenda Oude Centrum

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Ruimte DSO/2014.1230 RIS 279665 070-353 46 19. 19 december 2014. Agenda Oude Centrum Wethouder van Binnenstad, Stadsontwikkeling en Buitenruimte en Wethouder van Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur B.A. Revis en J. Wijsmuller Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie

Nadere informatie

Geachte heer Langenberg,

Geachte heer Langenberg, 000 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag MRDH t.a.v. P.J. Langenberg Postbus 66 2501 CB Den Haag Datum Onderwerp Reactie concept-vervoerplannen 2018 Contactpersoon Dennis Woning Dienst DSO Afdeling

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Onderwerp: BEZWAAR Verkeersbesluit Kersenbaan en instellen eenrichtingsverkeer Leusderkwartier en Vermeerkwartier

Onderwerp: BEZWAAR Verkeersbesluit Kersenbaan en instellen eenrichtingsverkeer Leusderkwartier en Vermeerkwartier Utrecht, 27 maart 2014 Gemeente Amersfoort, t.a.v. het College van B & W, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort Onderwerp: BEZWAAR Verkeersbesluit Kersenbaan en instellen eenrichtingsverkeer Leusderkwartier

Nadere informatie

Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011

Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011 MEMO Aan : ROCOV Van : Robert van Leusden Onderwerp : onderbouwing adviesaanvraag Niet terugbrengen halte Vredenburg Utrecht Datum : 7 oktober 2011 Inleiding De gemeente Utrecht is voornemens om na realisatie

Nadere informatie

Welkom in Den Haag! Boudewijn Revis. Eigenarenvereniging Binnenstad. 15 april 2016

Welkom in Den Haag! Boudewijn Revis. Eigenarenvereniging Binnenstad. 15 april 2016 Welkom in Den Haag! Boudewijn Revis Eigenarenvereniging Binnenstad 15 april 2016 Waarom stadsentrees? - Impuls geven aan de ontwikkeling van de stad via aanpak buitenruimte; prettige woon- winkel en werkomgeving

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2015.959 RIS 287217 VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeente de groei van het autoverkeer wil beperken

Nadere informatie

R. Koo 23 februari 2012

R. Koo 23 februari 2012 Colleges van burgemeester en wethouders en griffies binnen het Stadsgewest Haaglanden R. Koo 23 februari 2012 070 750 1651 SH12.5189 Inspraaknotitie voorstellen Inspraaknotitie Voorstellen Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Adviesnota Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Datum: 7 april 2016 Versie: 3 Status: Definitief Revisie: Afdeling(en): Team(s): i.o.m.: Steller: Afdelingsmanager: Projectleider: Wethouder: Vastgoed en

Nadere informatie

Fijner fietsen door. Fijner fietsen door Schilderswijk en Schilderswijk Stationsbuurt en. Stationsbuurt

Fijner fietsen door. Fijner fietsen door Schilderswijk en Schilderswijk Stationsbuurt en. Stationsbuurt Fijner fietsen door Schilderswijk en Stationsbuurt 1 Fijner fietsen door Fijner fietsen door Schilderswijk en Schilderswijk Stationsbuurt en Stationsbuurt Nota van aanbevelingen Maart 2012 Fijner fietsen

Nadere informatie

Opwaardering bus 25 (HTM/Buzz) op R-net kwaliteitsniveau + verlenging naar Den Haag Centraal R.DH/AH/1711-B25R-net24

Opwaardering bus 25 (HTM/Buzz) op R-net kwaliteitsniveau + verlenging naar Den Haag Centraal R.DH/AH/1711-B25R-net24 Aan het college van burgemeester en wethouders van Den Haag De wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu, de heer Th.J.A.M. de Bruijn De wethouder Binnenstad, Stadsontwikkeling Kerngebieden en Buitenruimte,

Nadere informatie

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 SEP Geachte leden van de Raad,

Gemeente Delft VERZONDEN 2 8 SEP Geachte leden van de Raad, Ruimte en Economie "~ w. t Gemeente Delft Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Advies, Postbus 78, 2600 ME Delft Gemeenteraad

Nadere informatie

Vervoerskundig effect tijdelijk eindpunt centrum Maastricht

Vervoerskundig effect tijdelijk eindpunt centrum Maastricht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Geachte leden van de raad,

Geachte leden van de raad, Typ teksttyp teksttyp tekst 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Gemeenteraad Datum 20 december 2016 Onderwerp Afdoening Motie Herinrichting Noordeinde Uw brief van 8 september 2016

Nadere informatie

Jj,. provincie groningen

Jj,. provincie groningen Jj,. provincie groningen bezoekadres: Martinikerkhof 12 Aan Provinciale Staten postadres: Postbus 610 9700 AP Groningen algemeen telefoonnr: 050 316 49 li www.provinciegroningen.nl info@proyinciegroningen.nl

Nadere informatie

Centrumvisie Zeist i.r.t. concessies U-OV en Streek

Centrumvisie Zeist i.r.t. concessies U-OV en Streek MEMORANDUM DATUM 19-2-2016 AAN VAN DOORKIESNUMMER ONDERWERP Centrumvisie Zeist i.r.t. concessies U-OV en Streek Centrumvisie Zeist i.r.t. concessies U-OV en Streek Samenvatting Op 3 maart 2015 heeft de

Nadere informatie

Hier komen verschillende aspecten aan de orde, t.w. van vervoerkundige aard, qua toegankelijkheid en van ruimtelijke aard (verwerking fietsverkeer).

Hier komen verschillende aspecten aan de orde, t.w. van vervoerkundige aard, qua toegankelijkheid en van ruimtelijke aard (verwerking fietsverkeer). Gemeente Utrecht Stadswerken IBU Stadsingenieurs T.a.v. Onno van Schaick Postbus 16200 3500 CE Utrecht Bijlage 1: A047 Advies ROCOV halte Vredenburg 7-11-2011 Utrecht, 14 februari 2013 Betreft: advies

Nadere informatie

Water en vuur: de Veerkaden en de Utrechtsebaan (A12)

Water en vuur: de Veerkaden en de Utrechtsebaan (A12) Water en vuur: de Veerkaden en de Utrechtsebaan (A12) Inleiding In dit stuk wordt betoogd dat het afsluiten van de op- en afritten Centrum, die de Veerkaden verbinden met de Utrechtsebaan, een logische

Nadere informatie

Onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid van een halte voor RandstadRail bij de geplande onderdoorgang Roeleveenseweg Houtkade

Onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid van een halte voor RandstadRail bij de geplande onderdoorgang Roeleveenseweg Houtkade Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Onderzoek naar de wenselijkheid en de mogelijkheid van een halte voor RandstadRail bij de geplande onderdoorgang Roeleveenseweg Houtkade september 2004

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Pagina 1 van 5 Fractiesecretariaat Ad van Heuven Jachthoeve 9 3992 NT Houten advanheuven@planet.nl www.groenlinks.nl\lokaal\houten Zenden aan: gemeentehuis@houten.nl

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake vaststelling Integrale herinrichting openbare ruimte Stationsplein, brede deel Stationsweg e.o.

Voorstel van het college inzake vaststelling Integrale herinrichting openbare ruimte Stationsplein, brede deel Stationsweg e.o. rv 109 Dienst Stedelijke Ontwikkeling DSO/2013.14 RIS 260740_130910 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake vaststelling Integrale herinrichting openbare ruimte Stationsplein, brede deel Stationsweg

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal De start van de Noord/Zuidlijn is 22 juli 2018. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen van Vervoerplan

Nadere informatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Impressie nieuwe HOV halte Ruimzicht aan het Osdorpplein Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Westtangent Route en haltes STUDIO ZWAAN NOV 2016 2 Wat is de Westtangent? Volgens

Nadere informatie

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016

Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Concessie Haaglanden Regio Veolia Transport Vervoerplan 2016 Versie 18 maart 2015 In het vervoerplan 2016 worden de wijzigingsvoorstellen van Veolia Transport Haaglanden voor dienstregeling 2016 toegelicht.

Nadere informatie

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT

COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 16 oktober 2012 nummer: 2012_BW_00300 Onderwerp Raadsmededelingen: Nieuwe dienstregeling Openbaar Vervoer - vormend Beknopte samenvatting

Nadere informatie

Notitie Openbaar vervoer Maastricht

Notitie Openbaar vervoer Maastricht Titel Notitie Openbaar vervoer Maastricht Kenmerk - Status Definitief Versie 1.0 Datum 20121105 Autorisatie Functie en organisatie Naam Datum Paraaf Opgesteld door: Provincie Limburg Loek Dieteren 20120920

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. Onderzoek naar herinrichting openbare ruimte binnenstad zuidwest

Initiatiefvoorstel. Onderzoek naar herinrichting openbare ruimte binnenstad zuidwest Initiatiefvoorstel Onderzoek naar herinrichting openbare ruimte binnenstad zuidwest Leeuwarden, maart 2011 1 Leeuwarden Nieuw Zaailand Model Tapijt HOSPER 2 Onderzoek naar herinrichting van de openbare

Nadere informatie

EBSr. Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS

EBSr. Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS EBSr Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan van EBS Vervoerder EBS wil de dienstregeling voor de buslijnen in Waterland aan passen. Dit betekent voor een grote groep reizigers (+/-25%) dat zij eerder

Nadere informatie

IbDH R. Malschaert. Bewoners en ondernemer - Gemeente Den Haag - HTM: Vervangen brug Laan van Meerdervoort - Valkenboskade

IbDH R. Malschaert. Bewoners en ondernemer - Gemeente Den Haag - HTM: Vervangen brug Laan van Meerdervoort - Valkenboskade Verslag Gemeente Den Haag Afdeling Auteur IbDH R. Malschaert Datum 9 april 2014 Naam overleg Bewoners en ondernemer - Gemeente Den Haag - HTM: Vervangen brug Laan van Meerdervoort - Valkenboskade Aanwezig:

Nadere informatie

Behoefte van de reiziger centraal

Behoefte van de reiziger centraal GVB Vervoerplan 2019 voor de dienstregeling van het jaar 2019 Behoefte van de reiziger centraal Het nieuwe Noord/Zuidlijn netwerk rijdt pas enkele maanden. We realiseren ons dat op moment van het uitbrengen

Nadere informatie

Bijeenkomsten. Er is een aantal themabijeenkomsten gehouden waarover we u graag berichten:

Bijeenkomsten. Er is een aantal themabijeenkomsten gehouden waarover we u graag berichten: 3 e jaargang nr 2 - juli 2017 Voor het tracé van de Uithoornlijn is de voorkeursvariant eind 2016 vastgesteld. Nu wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van de plannen. Er is inmiddels een aantal bijeenkomsten

Nadere informatie

Inhoudelijk A. HTM Verbetervoorstellen HTM versus voorstel lijn 19. Besluiten Bestuurscommissie Va 12 april 2017:

Inhoudelijk A. HTM Verbetervoorstellen HTM versus voorstel lijn 19. Besluiten Bestuurscommissie Va 12 april 2017: Onderwerp: Vervoerplannen 2018 Toelichting Datum: 10 mei 2017 Besluiten Bestuurscommissie Va 12 april 2017: 1. Vaststellen van de Nota van Reactie en de Toelichting. 2. Instemmen met de invoering van de

Nadere informatie

CONCEPT. concessie ZAANSTREEK

CONCEPT. concessie ZAANSTREEK CONCEPT concessie ZAANSTREEK Ingaande: 15 december 2013 CONCESSIE ZAANSTREEK Vervoerplan 2014 Auteur: R.Appel Datum: 14-05-2013 Versie: 1.0 Pagina 2 van 13 Inhoudsopgave H.1 INLEIDING.4 H.2 VOORGESTELDE

Nadere informatie

Voorstel van het college inzake intrekken raadsbesluit 90 van 1989 om de Hartlijn af te sluiten voor busverkeer.

Voorstel van het college inzake intrekken raadsbesluit 90 van 1989 om de Hartlijn af te sluiten voor busverkeer. rv 2 Dienst Stedelijke Ontwikkeling DSO/2007.3594 RIS 150586_080122 RIS150586_25-JAN-2008 Gemeente Den Haag Gewijzigd voorstel Voorstel van het college inzake intrekken raadsbesluit 90 van 1989 om de Hartlijn

Nadere informatie

1

1 Geachte voorzitter, Hierbij zend ik u mijn antwoorden op de vragen van de leden Middendorp en Remco Dijkstra (beiden VVD) over de aanpassing van de dienstregeling van het treinverkeer in het Rivierengebied

Nadere informatie

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302.

TOELICHTING op het Besluitformulier - Voorstel met registratienummer 2015/2302. Openbaar Besluit Projectmanagement Registratienummer : 2015/2321 Datum : 16 januari 2015 Opgesteld door : J.A. Pierik Onderwerp: Uitspreken voorkeur variant treinstation Hazerswoude-Koudekerk TOELICHTING

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Netwerk RandstadRail. verkeer en vervoer

Netwerk RandstadRail. verkeer en vervoer Netwerk RandstadRail verkeer en vervoer Kortere reistijden, hogere frequentie en meer comfort Sterke groei gebruik RandstadRail Haaglanden stapt over op Netwerk RandstadRail Elke dag stappen zo n 95.000

Nadere informatie

Effectmeting Haags verkeerscirculatieplan 2011

Effectmeting Haags verkeerscirculatieplan 2011 (Bijdragenr. 89) Effectmeting Haags verkeerscirculatieplan 2011 Ing. Inge Molenaar (gemeente Den Haag) Drs. Christine Swankhuisen (Tabula Rasa) Lisanne de Vrij MSc (Tabula Rasa) Samenvatting In november

Nadere informatie

HTMbuzz Vervoerplan 2018 Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad

HTMbuzz Vervoerplan 2018 Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad HTMbuzz Vervoerplan 2018 Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad Colofon Datum : 7 november 2016 Versie : 2 2016 HTMbuzz BV, Den Haag Inhoud INHOUD... 2 INLEIDING... 3 OVERZICHT

Nadere informatie

ROCOVerijssel. Stichting Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer in Overijssel

ROCOVerijssel. Stichting Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer in Overijssel ROCOVerijssel Stichting Regionaal Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer in Overijssel opgericht: 20 maart 2008 adres: Van Gelderplantsoen 67 nummer KvK: 08173476 8266 HD Kampen voorzitter: J.A.

Nadere informatie

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011

Verkeer en vervoer. Omnibus 2011 Verkeer en vervoer Omnibus Afdeling Onderzoek & Statistiek Januari 2012 2 Samenvatting In het najaar van is door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente s-hertogenbosch een omnibusonderzoek

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSB/2011.99 RIS 179826 WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, gelet op artikel 2 van

Nadere informatie

Parkhotel Den Haag. Hotel toegankelijkheidsinformatie

Parkhotel Den Haag. Hotel toegankelijkheidsinformatie Parkhotel Den Haag Hotel toegankelijkheidsinformatie Hartelijk voor uw interesse in het Parkhotel Den Haag. In dit document vind u informatie voor het organiseren van uw verblijf/bezoek. Parkhotel Den

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ON TWERPBESLUIT Registratienummer raad 1039391 Datum: 10 juli 2012 Behandeld door: Jorg Meijerink Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Verkeer binnenstad: tweerichtings-

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 11 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij!

Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad. Elke dag dichterbij! Openbaar Vervoer in Leiden Routes door de binnenstad Elke dag dichterbij! Inhoud Doel van de bijeenkomst Achtergrond Toelichting op OV onderzoeken Aanpak voor ontwerpproces Hooigracht-Langegracht Overige

Nadere informatie

Ontwerp wijzigingsvoorstellen dienstregeling 2006

Ontwerp wijzigingsvoorstellen dienstregeling 2006 Ontwerp wijzigingsvoorstellen dienstregeling 2006 Stadsgewest Haaglanden Openbaar Vervoer Postbus 66 2501 CB Den Haag Voorstellen dienstregeling 2006 april 2005 1 Voorwoord In oktober 2004 is de tramtunnel

Nadere informatie

Visie stationsomgeving

Visie stationsomgeving Visie stationsomgeving 2015-2025 7 mei 2014 Ideeën 10 maart 3 thema s Perronoversteek / wijkverbinding Functies bebouwing Stationsplein Huidige perronoversteek Ideeën 10 maart Gelijkvloerse oversteek Oversteek

Nadere informatie

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Dienst Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Uw brief van LET OP BELANGRIJKE INFORMATIE OVER UW WOONOMGEVING Ons kenmerk Bel/2011.526 Behandeld door J.C.

Nadere informatie

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020

Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Tijdelijk openbaarvervoersplan Amstelveenlijn 2018 t/m 2020 Inloopavonden mei 2016 d.d. 12 mei Inhoud 1. Inleiding Waarom tijdelijk OV-plan 2018 t/m 2020? Uitgangspunten tijdelijk OV-plan 2. Het tijdelijk

Nadere informatie

memo onderwerp Definitieve hoofdlijnen dienstregeling september 2017 datum 9 mei 2017 Memo

memo onderwerp Definitieve hoofdlijnen dienstregeling september 2017 datum 9 mei 2017 Memo memo Memo onderwerp Definitieve hoofdlijnen dienstregeling september 2017 datum 9 mei 2017 Op 8 maart jl. zijn de ontwerp hoofdlijnen voor de wijzigingen in de dienstregeling per 3 september vrijgegeven

Nadere informatie

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016

Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 Voorstellen Vervoerplan Rail 2016 HTM Reizigers maart 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. HTM voorstellen 2016 5 2.1 Instroom Avenio 5 3. Frequentietabellen 7 3.1 Frequentietabellen

Nadere informatie

1 SEP Aan de leden van de gemeenteraad van. Haarlemmermeer. Ruimtelijke Ontwikkeling P.J. van Soest

1 SEP Aan de leden van de gemeenteraad van. Haarlemmermeer. Ruimtelijke Ontwikkeling P.J. van Soest gemeente Haarlemmermeer Aan de leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Zomerdienstregeling 2017

Zomerdienstregeling 2017 Zomerdienstregeling 2017 Voorstel BRENG stelt voor om gedurende de zomervakantie 2017 en de twee weken daaraan voorafgaand op alle lijnen een frequentie van maximaal 2x per uur te rijden. Zowel op werkdagen

Nadere informatie

Concept wijzigingsvoorstellen dienstregeling 2012

Concept wijzigingsvoorstellen dienstregeling 2012 HTM Concept wijzigingsvoorstellen dienstregeling 2012 Versie 4 april 20 11 lijn RR3 en RR4 alternatieve 4Xl0' De huidige route van ijn RR3 loopt van Loosduinen via Centraal Station en Zoetermeer de Krakeling

Nadere informatie

HTMbuzz. HTMbuzz Vervoerplan Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad. I ki

HTMbuzz. HTMbuzz Vervoerplan Vervoerplan HTMbuzz 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad. I ki Vervoerplan 2018 Vervoerplan 2018 Concessie openbaar vervoer bus Haaglanden-Stad I ki I Colofon Datum : 7 november 2016 Versie : 2 2016 BV, Den Haag inhoud INHOUD 2 INLEIDING 3 OVERZICHT BUSLIJNEN DIENSTREGELING

Nadere informatie

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen

Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Toelichting over de presentatie: Stedenbouwkundige ontwikkelvisie Centraal Station Nijmegen Burgerronde 1 februari 2012, 18.00-19.00 uur Traianuskamer Doel: Toelichting: Informeren Presentatie Stedenbouwkundige

Nadere informatie

B en W. nr d.d

B en W. nr d.d B en W. nr. 13.1174 d.d. 17-12-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Stand van Zaken Openbaar Vervoer Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. De brief aan de leden van de gemeenteraad met onderwerp

Nadere informatie

Onderzoek OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe functie voor lijn 65

Onderzoek OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe functie voor lijn 65 In opdracht van: Gemeente Zaanstad Onderzoek OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe functie voor lijn 65 CONCEPT 10 oktober 2014 Henk Nanninga, Ron Muller ZS-03 - OV-ontsluiting Hembrugterrein - nieuwe

Nadere informatie

Wagenstraat Voetgangersgebied?

Wagenstraat Voetgangersgebied? Wagenstraat Voetgangersgebied? Rapportage Consultatie Wagenstraat voetgangersgebied Bijlagen Den Haag, oktober 2007 Stichting Chinatown Den Haag / Joost Zonneveld BIJLAGE 1 - RESULTATEN INLOOPBIJEENKOMST

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Welnu de fractie van het OUDEREN APPEL EINDHOVEN(O.A.E) heeft daarover een aantal vragen t.w.:

gemeente Eindhoven Welnu de fractie van het OUDEREN APPEL EINDHOVEN(O.A.E) heeft daarover een aantal vragen t.w.: gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R4882 12bst00802 Beslisdatum B&W 15 mei 2012 Dossiernummer 12.20.103 2.3.1 Raadsvragenvan het raadslid dhr. P. Mulder (OuderenAppèl) over HOV bussen. In een

Nadere informatie

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord

Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Wijzigingen dienstregeling 2019 Zuid-Holland Noord Algemeen Op basis van rijtijdanalyses (metingen voorjaar 2018) is het mogelijk dat rijtijden wijzigen en daarmee vertrek- en aankomsttijden. Ook infrastructurele

Nadere informatie

Afschrift aan: Provincie Gelderland

Afschrift aan: Provincie Gelderland Syntus T.a.v. de heer T. Naberhuis Postbus 17 7000 AA DOETINCHEM Uw kenmerk: - Uw datum: 7 november 2011 Ons Kenmerk: RGS257 Onderwerp: advies Veluwe Afschrift aan: Provincie Gelderland Bijlagen: ROCOV

Nadere informatie

Vervoervisie ter consultatie Regionaal OV in verandering

Vervoervisie ter consultatie Regionaal OV in verandering Vervoervisie ter consultatie Regionaal OV in verandering 11 december 2014 Aanleiding Reizigersstromen veranderen door de komst van de Noord/Zuidlijn Het historisch gegroeid Amsterdamse OV-net sluit niet

Nadere informatie

Lijnennetvisie OV in de Stadsregio Amsterdam in verandering!

Lijnennetvisie OV in de Stadsregio Amsterdam in verandering! Lijnennetvisie 2018 OV in de Stadsregio Amsterdam in verandering! Inhoud presentatie Kernboodschap Aanleiding voor de lijnennetvisie Aanpak vervoerkundige analyse Bevindingen algemeen Voorgenomen besluiten

Nadere informatie

Lijnennetvisie OV in de Stadsregio Amsterdam in verandering!

Lijnennetvisie OV in de Stadsregio Amsterdam in verandering! Lijnennetvisie 2018 OV in de Stadsregio Amsterdam in verandering! Inhoud presentatie Kernboodschap Aanleiding voor de lijnennetvisie Aanpak vervoerkundige analyse Bevindingen algemeen Voorgenomen besluiten

Nadere informatie

Haarlem leefbaar en bereikbaar

Haarlem leefbaar en bereikbaar Haarlem leefbaar en bereikbaar van busfiles naar slimme routes en knooppunten www.bus-kruithaarlem.nl Het probleem Te veel te grote XXL bussen zorgen voor grote negatieve effecten. Haarlem scoort nu niet

Nadere informatie

Voorstellen HTM Buzz OV dienstregeling juli 2012

Voorstellen HTM Buzz OV dienstregeling juli 2012 1 Voorstellen HTM Buzz OV dienstregeling 2013 13 juli 2012 1. Inleiding De wijzigingsvoorstellen voor de OV dienstregeling 2013 zijn voor wat betreft de voorstellen voor HTM Rail en Veolia in het DB van

Nadere informatie

WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN

WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN WIJZIGINGEN BUSLIJNEN 2011 DRECHTSTEDEN, ALBLASSERWAARD, VIJFHEERENLANDEN Belangrijkste wijzigingen Vanaf 2 januari 2011 is deze nieuwe dienstregeling voor de streeklijnen in de regio Drechtsteden, Alblasserwaard

Nadere informatie

Onderstaand doen wij u separaat ons advies op de vervoersplannen 2018 toekomen. Dit brengen wij ook in, in METROCOV-verband.

Onderstaand doen wij u separaat ons advies op de vervoersplannen 2018 toekomen. Dit brengen wij ook in, in METROCOV-verband. Metropoolregio Rotterdam Den Haag De voorzitter van de Bestuurscommissie van de Vervoersautoriteit MRDH De heer Th.J.A.M. de Bruijn Postbus 66 2501 CB Den Haag c.c.: wethouder FVVM gemeente Den Haag raadscommissie

Nadere informatie

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS

Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS Samengevat voor u: Het nieuwe vervoerplan 2018 van EBS De komst van de Noord/Zuid metrolijn heeft grote gevolgen voor het gehele openbaar vervoer, zowel in de stad Amsterdam als de streek. Ook voor de

Nadere informatie

Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?)

Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?) Schiedam op weg naar toekomstvast lokaal openbaar vervoer (?) Struikelblokken en valkuilen Lex Boersma, strategisch beleidsadviseur mobiliteit Openbaar vervoer in Schiedam 1990 inzet op hoogwaardig OV

Nadere informatie

Antwoord 1 Ja. Schiedam Centrum is een van de regionale knooppunten, vergelijkbaar met stations als Rotterdam Blaak en Rotterdam Alexander:

Antwoord 1 Ja. Schiedam Centrum is een van de regionale knooppunten, vergelijkbaar met stations als Rotterdam Blaak en Rotterdam Alexander: > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing parkeren Noordgebouw Utrecht

Kwalitatieve onderbouwing parkeren Noordgebouw Utrecht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM

WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente 's-gravenhage. Nr. 21642 10 februari 2017 WIJZIGINGSBESLUIT TOT AANWIJZEN PLAATSEN BETAALD PARKEREN EN TOEPASSING WIELKLEM Het college van Burgemeester en Wethouders,

Nadere informatie

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht Maxim Meijers Syntus Utrecht 07-05-2018 Inleiding In 2018 heeft Syntus Utrecht voorafgaand aan het schrijven van het vervoerplan de Utrechtse reizigers en inwoners gevraagd om mee te denken over het OV

Nadere informatie

15 februari 2013 Afdeling Amsterdam

15 februari 2013 Afdeling Amsterdam Zienswijze 15 februari 2013 Afdeling Amsterdam Onderwerp: voorgenomen wegonttrekking van fietspad door Beethoven Gelegenheid: Raadscommissie BZK 27 februari 2013 Geachte raadsleden, Waarom zou je een nuttige,

Nadere informatie