TIPS VOOR NOG BETERE FOTO S

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TIPS VOOR NOG BETERE FOTO S"

Transcriptie

1 S VOOR NOG BETERE FOTO S

2 PAK JE CAMERA WAT VAKER 1 Wil je betere foto s maken? Dan moet je aan de slag! Pak je camera minimaal één maal in de week om echt eventjes te gaan fotograferen. Ga in de pauze van je werk of school eens naar buiten en geniet van al dat moois om je heen. Ook op een lelijk industrieterrein is wat moois te vinden, als je maar kijkt! Vind je het moeilijk om bezig te blijven? Op de website van HeelHollandFotografeert vind je verschillende fotoprojecten om lekker bezig te blijven met fotografie. Je kan bijvoorbeeld meedoen aan de gratis fotoprojecten de Foto7daagse of FotoDoen. Dit soort projecten helpen je om anders te kijken en creatiever te worden in je fotografie. Dat helpt je sowieso!

3 HEB JE CAMERA PARAAT 2 Misschien heb je het wel al eens gehad. Ik zeker wel. Je ziet iets moois, pakt je camera, wilt afdrukken en je komt er dan achter dat de batterij nog op de oplader ligt. Of dat je geheugenkaart nog in de computer zit. Dat overkomt me echt niet meer. Weet je waarom? Ik hou de klepjes gewoon open. Als de batterij er uit gaat, dan blijft het klepje van de camera open staan. En dat is ook zo met het klepje van je geheugenkaart. Daarnaast heb ik mijn camera altijd aan staan. Bij de meeste camera s (zoek dat even voor jouw camera uit) gaat de camera na enige tijd op standby en verbruikt geen batterij. Als je echter op een knopje drukt is hij meteen beschikbaar. Zo ben je nooit meer te laat!

4 GA DICHTERBIJ 3 Wij kunnen onze blik concentreren en kunnen dus op een klein stukje van het gehele beeld concentreren. Maar op een foto heeft alles dezelfde aandacht. Dan kan het goed zijn dat wat je wilt laten zien niet uit de verf komt. Daarom is het van belang om het onderwerp waar het over gaat goed in beeld te brengen. Meestal lukt dat door dichter bij te gaan. Vergelijk de twee foto s op deze pagina maar eens.

5 JE CAMERA MAAKT DE FOTO NIET 4 Je camera maakt de foto niet, maar dat doe jij! Natuurlijk is je camera belangrijk en ook de instellingen, maar die stel jij dus in. Kies je voor de automaat? Dan kan je best een leuke foto maken, maar je geeft dan wel alles uit handen. Het is dus goed om te weten wat je moet doen. Hoe stel je je camera in? Wat is de beste stand? Op welk moment en hoe schakel je snel tussen de instellingen? Die kennis zorgt dat je voorbereid bent op (bijna) alle momenten. Ook is het goed om te weten wat de regels zijn. Dan kan je namelijk ook beslissen wanneer je je aan de regels houdt en wanneer je ze kan breken. Apparatuur lijkt belangrijk, maar jij en je kennis over de fotografie zijn echt belangrijker! Zorg dus dat je vooral in jezelf investeert! Lees boeken, tijdschriften en kijk online. Of geef jezelf een cursus of workshop cadeau!

6 BETER LEREN FOTOGRAFEREN HeelHollandFotografeert heeft veel verschillende manieren om jou beter te leren fotograferen. Dat kan op locatie met de verschillende cursussen en workshops. Meer informatie over de mogelijkheden op locatie. Wil je liever op je eigen tempo en tijd leren? Dan raad ik je de verschillende online mogelijkheden aan. Meer informatie over de online mogelijkheden.

7 DOE EENS IEMAND NA 5 Waarom zou je alles zelf verzinnen? Iemand letterlijk nadoen is misschien niet de beste optie, maar kijk eens goed om je heen. Er is zoveel moois te zien in de musea die ons land rijk is. En je hoeft echt niet perse naar een fotomuseum te gaan om inspiratie op te doen. Een fotograaf kan ook veel leren van de klassieke kunstschilders. Hoe gaan zij om met licht en compositie? Maar je hoeft natuurlijk niet meteen naar een museum. Je kan ook online kijken of een middagje naar de bibliotheek gaan om in verschillende (foto)boeken te neuzen. Maak foto s of screenshots van dat wat je interesseert. Zo leg je een verzameling aan van beelden die je inspiratie kunnen geven.

8 EXPERIMENTEER (EN GOOI WEG) 6 Bij de vorige tip heb je gezien dat je best wel eens inspiratie mag halen bij anderen. Als je dat doet zie je ook dat er heel veel verschillende manieren zijn om foto s te maken. Nieuwe dingen gebeuren ook vaak door ongelukjes in de techniek. Als je vroeger in het tijdperk van de filmrol vergat om je foto door te spoelen kreeg je twee foto s over elkaar. Dat was in eerste instantie vast niet de bedoeling, maar creatieve fotografen gingen dat al gauw in hun voordeel gebruiken. Tegenwoordig zit er op veel digitale camera s weer een functie waarbij je twee of meer foto s over elkaar kan maken. Dus, probeer. En als foto s echt mislukken, gooi ze dan gewoon weg (of slaap er nog een nachtje over).

9 WEES DE BAAS OVER JE CAMERA 7 Kan jij blind de knopjes en functies vinden op je camera? Weet je waar alle functies voor dienen? Het is goed om te kunnen schakelen tussen de verschillende standen van je camera en snel de juiste knoppen te kunnen vinden. Dat lukt je maar op één manier, door te oefenen. Weet je tip 1 nog? Ga wat vaker op pad met je camera. Daarnaast is het slim om je camera te leren kennen door het volgen van een cursus. Tijdens een goede cursus krijg je niet alleen uitgelegd waar de belangrijkste functies van je camera voor dienen en hoe je ze gebruikt. Je leert ook over hoe je een foto visueel interessant maakt én wat nabewerking voor een foto kan doen.

10 Ik ben Mischa de Muynck van HeelHollandFotografeert. Sinds 2006 verzorg ik fotografielessen. Ik heb inmiddels duizenden mensen wat over fotografie bijgebracht. Ik doe dat omdat het geweldig leuk is om mensen te vertellen over fotografie en ze te leren om betere foto s te maken. Ik kan niet stil zitten en bedenk dus continu leuke dingen voor fotografen. Ik hoop dat ik jou ook wat kan leren en dat dit ebook een goed begin is. Ik stuur je deze week nog een paar mails met verschillende tips en trucs.

11 Speciale aanbieding voor lezers van de inspiratie-serie Omdat je deze week deze inspiratie-serie krijgt, krijg je van mij ook een hele speciale aanbieding. Deze aanbieding is tijdelijk geldig! De online fotocursus van HeelHollandFotografeert is speciaal voor jou te boeken met maar liefst 40,- korting! Ga daarvoor naar deze speciale pagina op de website. Je ziet hier de inhoud van de cursus en waarom deze cursus de beste keuze is. Let op, alleen op deze speciale pagina op de website krijg je de korting! Maar dat is niet alles. Ik heb speciaal voor fotografen een speciale set Fotokaarten en Situatiekaarten gemaakt. Deze set van 10 Fotokaarten is eigenlijk een soort mini-cursus voor in je fototas. Je schaft ze tijdelijk aan met maar liefst 10,- korting!