Wegwijzer voor studenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wegwijzer voor studenten"

Transcriptie

1 Instituut voor Interdisciplinaire Studies Bèta-gamma en Future Planet Studies Wegwijzer voor studenten uva.nl

2 De UvA is een grote universiteit en het is niet altijd gemakkelijk om snel de juiste afdeling of persoon te vinden voor je vraag. In deze brochure vind je een overzicht van de meest gestelde vragen, contactpersonen en organisatieonderdelen die je tijdens je studie nodig kunt hebben. Als je vraag er niet bij staat, kijk dan in de A-Z lijst van de studentenpagina van jouw opleiding: UvA (her)inschrijving (Her)inschrijven voor je opleiding doe je op Bij de Student Service Desk (SSD, van de UvA, kun je informatie krijgen over de status van je inschrijving of over het collegegeld. Studiefinanciering & OV-kaart Vak- en tentamenaanmeling Vak- en tentamenaanmeldingen doe je via Informatie over aanmelding voor IIS vakken (Bèta-gamma, Future Planet Studies, major Aardwetenschappen) kun je krijgen bij de IIS Education Desk op de 3e verdieping van gebouw C op het Science Park of mail naar Voor vak- en tentamenaanmelding van je majorvakken, kun je contact opnemen met je majoropleiding. De aanmelding voor de vakken in het eerste semester van je eerste studiejaar gebeurt automatisch. Vanaf het tweede semester ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

3 Rooster IIS vakken > Majorvakken > Roosteroverlap? Roosteroverlap moet je zelf oplossen met je (junior)docenten. Als dit niet lukt kun je voor hulp contact opnemen met Studieplanning Neem contact op met de IIS studieadviseur als je vragen hebt over het plannen van je studie (studievertraging, studeren in het buitenland, BSA). Ook bij vragen over stages, honoursprogramma of (extra curriculaire) keuzevakken kun je terecht bij de IIS studieadviseur. Voor vragen over majorvakken kun je terecht bij de studieadviseur van je major. Studeren in het buitenland Majorkeuze/-wissel Neem voor advies bij je majorkeuze of majorwissel contact op met de IIS studieadviseur. Majorinformatie De Masterkeuze Aansluitende master na je major: of UvA masters: Master van een andere universiteit: Vind je het lastig om een masterkeuze te maken en ben je op zoek naar advies? Neem dan contact op met de studieadviseur van je opleiding. Bijzondere verzoeken Neem contact op met de studieadviseur van je opleiding/major als je bijvoorbeeld een stage, een vrijstelling of een vrije major wilt doen. De studieadviseur adviseert je over de officiële procedure. Twijfel over je studie Neem bij beginnende twijfel of als je zeker weet dat je wilt stoppen, altijd contact op met de studieadviseur van je opleiding. Kijk voor meer informatie op Afstuderen Zie > A-Z > Afstuderen. Neem voor een afstudeerverklaring contact op met de studieadviseur.

4 Klacht over een vak Vermeld je klacht altijd op het evaluatieformulier. Wil je dat er dit jaar nog iets met je klacht wordt gedaan? Neem dan contact op met de (junior)docent. Kom je er met hem/haar niet uit? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator/-directeur. Is je klacht nog steeds niet naar wens behandeld? Dien dan je klacht in bij de opleidingscommissie. Klacht over tentamenuitslag Neem bij een klacht over een tentamenuitslag eerst contact op met de (junior)docent. Als je er met hem/haar niet uitkomt, neem dan contact op met de opleidingscoördinator/-directeur. Kom je er nog steeds niet uit? Dien dan je klacht in bij de examencommissie: Klacht over ongewenst gedrag Neem bij (seksuele) intimidatie, pesterijen, agressie en discriminatie contact op met de FNWI vertrouwenspersoon, zie Situaties die studeren (tijdelijk) lastiger maken 1. Functiebeperking Wanneer je een functiebeperking hebt, bijvoorbeeld dyslexie, AD(H)D, Autisme, Asperger of een fysieke beperking. Neem dan contact op met de studieadviseur van je opleiding. Kijk ook eens op 2. (Tijdelijke) moeilijke situatie Wanneer je te maken krijgt met een langdurige ziekte, psychische problematiek, vervelende familieomstandigheden of een andere heftige gebeurtenis meld dit dan altijd zo snel mogelijk bij je studieadviseur. Ook als dit (nog) geen invloed heeft op je studie. Het tijdig melden van persoonlijke omstandigheden is essentieel om aanspraak te kunnen maken op studievertragingsregelingen van de UvA en DUO. Tijdig melden is ook belangrijk om aanspraak te maken op een uitzondering op het BSA. Bij studieoverstijgende zaken kun je

5 contact opnemen met de studentendecanen. wwwuva.nl/studentendecanen Ook kun je contact opnemen met Bureau Studentenpsychologen Studievaardigheden Het kan zijn dat er een andere reden is waardoor het studeren je (tijdelijk) moeilijk afgaat. Zo kan het zijn dat je plannen moeilijk vindt, dat je last hebt van faalangst, het eng vindt om een presentatie te geven of moeite hebt om een scriptie te schrijven. Hiervoor heeft de UvA speciale trainingen. Kijk op Loopbaanadvies De loopbaanadviseurs van het UvA Student Careers Centre helpen je graag bij je oriëntatie- en keuzevragen. Je kunt er tijdens je studie en tot 1 jaar na afstuderen terecht voor informatie, advies, workshops, evenementen en individuele begeleiding. IIS Studieadviseurs Anna Holland studieadviseur Bèta-gamma en Brain and Cognitive Sciences August de Heij studieadviseur Future Planet Studies en Forensic Science Elisa Remmers studieadviseur Bèta-gamma en Future Planet Studies Inloopspreekuur: maandag en donderdag van tot uur. Telefonisch spreekuur: maandag en woensdag van tot uur. IIS Education Desk Hier kun je terecht voor bijvoorbeeld het kopen van readers, het betalen van excursies, vragen over vakaanmelding of over resultaatregistratie. Inloop: maandag t/m vrijdag van tot uur Telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur Telefoonnummer: adres:

6 Contact Universiteit van Amsterdam Insituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) Science Park XH Amsterdam T: Opleidingscommissie (OC) De opleidingscommissie (OC) bestaat uit studenten en docenten en adviseert de decaan en de opleidingsdirecteur. Voor meer informatie: Facultaire studentenraad (FSR) De facultaire studentenraad (FSR) van de FNWI komt op voor de belangen van alle studenten aan de FNWI. Voor meer informatie: Studievereniging Spectrum Spectrum is de studievereniging voor Bèta-gamma en Future Planet Studies. Spectrum organiseert studiegerelateerde en sociale activiteiten voor studenten en je kunt er je boeken bestellen. Voor meer informatie Colofon Coverbeeld: Paul Born, UvA Beeldbank, IIS Redactie: Bureau Communicatie, UvA Universiteit van Amsterdam, juli 2020 Aan de inhoud van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend.