Gelre Kraamzorg. Liefdevol begin. Je kunt er voor kiezen om je kind geboren te laten worden:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gelre Kraamzorg. Liefdevol begin. Je kunt er voor kiezen om je kind geboren te laten worden:"

Transcriptie

1

2 Gelre Kraamzorg Liefdevol begin De kraamverzorgenden van Gelre Kraamzorg bieden persoonlijke en professionele zorg zodat jij en je gezin tijdens de kraamtijd onbezorgd kunnen genieten van een liefdevol begin. Omdat wij persoonlijke aandacht belangrijk vinden werken wij met één kraamverzorgende tijdens de kraamtijd. Je kraamtijd is bedoeld om te kunnen herstellen van de geboorte en om je kind te leren kennen. In je eigen tempo leer je je baby verzorgen. De eerste dagen nog met hulp van de kraamverzorgende, daarna ga je zelf proberen wat het best past bij jou en je baby. Gelre Kraamzorg biedt reguliere kraamzorg voor alle (aanstaande) ouders in Apeldoorn en omgeving. En werkt nauw samen het Gelre verloskundig Centrum. Samen bieden wij zorg van het begin van de zwangerschap tot aan het einde van de kraamtijd. Je kunt er voor kiezen om je kind geboren te laten worden: in één van de vier luxe bevalkamers van het Verloskundig Centrum, met indien nodig het ziekenhuis direct in de buurt in je eigen huis De kraamverzorgenden van Gelre Kraamzorg staan klaar om zowel in het centrum als thuis gedurende de kraamtijd jullie te ondersteunen.

3 Intakegesprek Rond de 30 e week van je zwangerschap komen we bij jullie thuis voor een persoonlijk intakegesprek. Tijdens het intakegesprek kunnen jullie je wensen kenbaar maken en je verwachtingen uitspreken. Omdat we in Nederland kraamzorg belangrijk vinden, is er een landelijk indicatieprotocol opgesteld dat moeder en kind helpt een goede start te maken in deze bijzondere levensfase. Dit protocol bepaalt op hoeveel uren zorg je recht hebt. Maar het is ook belangrijk om je polisvoorwaarden van je zorgverzekering na te kijken. Afhankelijk van hoe aanvullend je verzekerd bent kun je mogelijk extra uren kraamzorg krijgen of wordt de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg vergoed.

4 Bevallen in het geboortecentrum Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Je hebt zelf de keuze om te bepalen of je thuis of in het ziekenhuis of een geboortecentrum bevalt. Bevallingen in het ziekenhuis worden onderscheiden in poliklinische en klinische bevallingen. Poliklinische bevalling Als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen, dus zonder medische indicatie, spreken we van een poliklinische bevalling. Je eigen verloskundige begeleidt de bevalling, samen met een kraamverpleegkundige of een kraamverzorgende van het ziekenhuis. Klinische bevalling In sommige gevallen is het om medische redenen noodzakelijk dat je in het ziekenhuis bevalt. We spreken dan van een klinische bevalling. De gynaecoloog of verloskundige van het ziekenhuis begeleidt de bevalling. Een kraamverpleegkundige of kraamverzorgende assisteren. Het geboortecentrum heeft 4 zeer luxe kamers. Ieder voorzien van twee bedden. Hier vindt de bevalling plaats en kun je nadien nog heerlijk verblijven. Dit is mogelijk tot 48 uur na de geboorte van jullie kindje. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om na de bevalling wat sneller naar huis te gaan. Iedere zwanger kan hier bevallen. Je eigen verloskundige begeleidt je tijdens de bevalling. Het is mogelijk om al eerder naar het centrum te komen. Dit bespreek je met je eigen verloskundige. In het geboortecentrum is alles aanwezig om het voor jou en je partner zo comfortabel mogelijk te maken. Het op je gemak voelen tijdens een bevalling is een zeer belangrijk gegeven. De huiselijke inrichting draagt daar zeker aan bij. Als je er voor kiest om na de geboorte van de baby nog even in het centrum te blijven, hoef je nergens meer aan te denken. Voor eten wordt gezorgd, je bed is opgemaakt, maar bovenal is de kraamverzorgenden 24 uur per dag aanwezig zijn om voor jou, de baby en je partner te zorgen. Dit is toch geweldig! Als jullie al een kindje hebben, kun je een campingbedje meenemen, zodat ook hij of zij bij jullie kan verblijven.

5 Kraamzorg De rol van de kraamverzorgende Onze kraamverzorgende biedt kraamzorg aan in de vorm van partusassistentie en kraamzorg tijdens de kraamtijd. Zij treft voorbereidingen, ondersteunt, begeleidt en verzorgt jou vlak voor, tijdens en kort na de bevalling. Zij werkt samen met en assisteert de verloskundige bij de bevalling. Ook observeert, signaleert en rapporteert zij over de gezondheid van jou en de baby kind gedurende haar aanwezigheid in jullie gezin bij de partusassistentie aan de verloskundige en aan Gelre Kraamzorg. Een liefdevol begin Ons doel is om jullie kraamtijd voor alle gezinsleden zo ontspannen en zorgeloos mogelijk te laten verlopen. Dit doen wij door goede voorlichting en instructie te geven. Huishoudelijke ondersteuning te bieden maar ook waarborging van goede hygiëne en verzorging van de baby. Uiteraard worden ook de partner en eventuele broers en zusjes bij de kraamtijd betrokken.

6 Na ontslag uit het ziekenhuis De gynaecoloog of verloskundige bepaalt het ontslagmoment uit het ziekenhuis. Als je het tijdstip van ontslag weet, kun je dit 7 dagen per week van 08:00 tot 18:00 uur doorgeven aan Gelre Kraamzorg. Wij zorgen ervoor dat er een kraamverzorgende is als u thuiskomt. Het is prettig als bij thuiskomst het bedje van de baby al verwarmd is door een warme kruik. Wellicht kan een kennis of familielid hiervoor zorgen. Uitgestelde kraamzorg (couveuse nazorg) Wanneer de baby langer dan 8-10 dagen in het ziekenhuis ligt dan is uitgestelde kraamzorg mogelijk, afhankelijk van je polisvoorwaarden (hiervoor moet je aanvullend verzekerd zijn). Bij thuiskomst geeft de kraamverzorgende enkele uren per dag begeleiding bij de verzorging van de baby en bij het leren inpassen van de huishoudelijke werkzaamheden. Verder geeft ze voorlichting en praktische tips. Na een thuisbevalling Tijdens de bevalling assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. De kraamverzorgende helpt je alles voor te bereiden voor de bevalling.. De eerste twee uur na de geboorte blijft zij om te controleren of alles goed verloopt en om voorlichting te geven. Ook de rest van de kraamtijd blijft zij voor jou en je gezin zorgen. Na een keizersnede Als je met een keizersnede bent bevallen kun je nog enkele dagen thuiskraamzorg krijgen. Deze zorg wordt dan tot maximaal de 10 e verzorgingsdag geboden. De inhoud van de kraamzorg is dan voornamelijk gericht op de integratie van de baby in het gezin, gezondheidsvoorlichting en begeleiding.

7 Borstvoedingsadvies/consulten Goede begeleiding is belangrijk Borstvoeding geven lukt vaak lukt het vanzelf, maar soms heb je extra hulp nodig. Dan is onze lactatiekundige er voor jou. Zij geeft professionele ondersteuning bij borstvoeding. Al tijdens de zwangerschap kun je haar raadplegen. Ook verzorgen wij informatiebijeenkomsten voor aanstaande ouders. Een persoonlijk consult tijdens de zwangerschap is eveneens mogelijk. Zo ben je goed voorbereid. Deskundig advies Of het nou om het aanleggen, de melkproductie, het kolven of iets anders gaat in deze situaties kun je bij de lactatiekundige terecht. Bijvoorbeeld wanneer je baby te vroeg geboren is, je baby niet snel genoeg groeit, je baby ziek is of jij ziek bent. De lactatiekundige luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en baseert daarop een deskundig advies. Hoe sneller je moeilijkheden met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten. Lactatiekundige Verloskundig Centrum Apeldoorn Je kunt zelf direct contact opnemen met de lactatiekundige via: Telefoonnummer:

8 Overgang van kraamzorg naar consultatiebureau Na de kraamtijd wordt de zorg/controle van het kind overgedragen aan de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau). Zij letten vooral op de motoriek, taal en ontwikkeling van je kind. De kraamverzorgende zal op haar laatste dag een formulier invullen dat naar het consultatiebureau wordt gestuurd. Tussen de tweede en vierde week zal het consultatiebureau contact met je opnemen om een afspraak te maken voor de 1 e controle. Uitleen artikelen tijdens de kraamtijd Uitleen klossen Tijdens het intakegesprek kun je al klossen, po, rugsteun etc reserveren bij ons. De artikelen worden bezorgd wanneer het jou uitkomt, je kunt zelf een dag opgeven waarop het bezorgt wordt. Op de dag van de levering kun je s ochtends bellen naar de Harting Bank ( ) zij laten dan weten hoe laat ze ongeveer komen om de spullen af te leveren. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent en je geen recht hebt op een kraampakket via je zorgverzekeraar kun je deze ook bestellen bij ons. De kosten hiervoor zijn 22,50. Het kraampakket wordt dan tegelijk met de klossen bij je geleverd.

9 Babymassage Geschikt baby s van 8 weken tot 6 maanden. Vooral baby s die veel huilen of moeilijk in slaap komen hebben er vaak veel baat bij. Dit geldt ook voor baby s met een geestelijke of lichamelijke handicap. Kinderen die door allerlei omstandigheden moeilijk aan hun ouders kunnen hechten, reageren hier erg positief op. Ieder kind is uniek en reageert op zijn eigen wijze op de massage. Cursusmogelijkheden Er zijn verschillende mogelijkheden om een cursus te volgen. Je kunt zelf een groepje samenstellen van moeders/vaders met hun baby s. De cursus kan dan bij iemand thuis gegeven worden. Ook kunnen wij de cursus individueel bij je thuis verzorgen of op locatie. Prijsopgave Informeer vrijblijvend naar een prijsopgave. Sommige verzekeraars vergoeden een gedeelte van de kosten, informeer daarover bij je zorgverzekeraar. De prijs is afhankelijk van de groepsgrootte.

10 Bereikbaarheid Adressen en telefoonnummers Voor aanmelden, vragen en informatie tijdens kantooruren kun je terecht van 09:00 17:00 uur: Gelre Kraamzorg Baron Sloetkade ZR Apeldoorn Bevallingslijn 24 uur per dag, 7 dagen per week voor het melden van bevallingen en/of dringende zaken:

Bevalling en kraamzorg,

Bevalling en kraamzorg, 2014 Bevalling en kraamzorg, goed geregeld bij Zorgzaam Zorgeloos verzekerd Verloskundige hulp Allereerst wil Zorgzaam u van harte feliciteren met uw zwangerschap. In deze brochure leest u wat u in de

Nadere informatie

Klein en Groot Genieten

Klein en Groot Genieten Klein en Groot Genieten Je moet nog een keuze maken of je hebt zojuist voor het GeboorteHotel Maasstad gekozen. Goede keuze! Want in het GeboorteHotel kun je in alle rust bevallen en daarna lekker bijkomen

Nadere informatie

Werkgebieden van Yunio

Werkgebieden van Yunio Werkgebieden van Yunio Kraamzorg Jeugdgezondheidszorg Aan de tekst van deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. 1 Yunio kraamzorg bevalt beter! De uitzetlijst en de kooptips kunt u uit de brochure

Nadere informatie

Zwangerschap, bevalling en kraamzorg Goed geregeld bij Univé

Zwangerschap, bevalling en kraamzorg Goed geregeld bij Univé Zwangerschap, en kraamzorg Goed geregeld bij Univé Deze brochure is goedgekeurd door Stichting Makkelijk Lezen Van harte gefeliciteerd met uw zwangerschap! Nu begint een bijzondere tijd waarin veel gebeurt.

Nadere informatie

Bevalling en kraamzorg

Bevalling en kraamzorg Postbus 2705 6401 DE Heerlen T 0900-369 33 33 Postbus 2296 5600 CG Eindhoven T 0900-369 33 33 Bevalling en kraamzorg www.youcare.nu info@aevitae.com Inhoud Zwangerschap en Geboorte 2013 2 Wat er geregeld

Nadere informatie

Inhoud Error! Bookmark not defined.

Inhoud Error! Bookmark not defined. Inhoud Inhoud... 1 Contact... 2 Administratiekantoor... 2 Zorgcoördinator... 2 Gefeliciteerd!... 3 Intake gesprek... 3 LIP... 3 Afspraken... 3 Voorbereiding... 4 Groeiboekje... 4 Arbo-wet; Bedverhogers...

Nadere informatie

Zwangerschap en Geboorte 2014. Wij zijn er voor ú. En voor uw baby.

Zwangerschap en Geboorte 2014. Wij zijn er voor ú. En voor uw baby. Zwangerschap en Geboorte 2014 Wij zijn er voor ú. En voor uw baby. Zwangerschap en Geboorte Wat er geregeld en vergoed wordt U heeft een kinderwens Als u zwanger wilt worden, is het goed om stil te staan

Nadere informatie

Groot en Klein Genieten

Groot en Klein Genieten Groot en Klein Genieten Je hebt voor het GeboorteHotel Maasstad gekozen. Goede keuze! Want in het GeboorteHotel kun je in alle rust bevallen en daarna lekker bijkomen en genieten van de kleine. Daarnaast

Nadere informatie

Zwangerschap en geboorte 2015 Informatie over zwangerschap, bevalling, kraamzorg en vergoedingen. OZF Achmea. Uw zorgverzekeraar.

Zwangerschap en geboorte 2015 Informatie over zwangerschap, bevalling, kraamzorg en vergoedingen. OZF Achmea. Uw zorgverzekeraar. Deze brochure is van kracht met ingang van 1 januari 2015. OZF Achmea. Uw zorgverzekeraar. Zwangerschap en geboorte 2015 Informatie over zwangerschap, bevalling, kraamzorg en vergoedingen 70450/201412

Nadere informatie

Kraamzorgmagazine. van RST Zorgverleners. Met alle info over kraamzorg en meer...

Kraamzorgmagazine. van RST Zorgverleners. Met alle info over kraamzorg en meer... EBOR[G]ENEN magazine van RST Zorgverleners Met alle info over kraamzorg en meer... Inhoud 12. Vragen en antwoorden over de kraamtijd Zwanger! Het is een bijzondere tijd voor je! Je bent in blijde verwachting.

Nadere informatie

Poliklinisch bevallen bij Rhena

Poliklinisch bevallen bij Rhena Poliklinisch bevallen bij Rhena Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2014 pavo 1130 Inleiding De verloskundige zorg in ons land is uniek in de wereld. De zorg rond de zwangerschap en bevalling wordt door

Nadere informatie

Geboortecentrum Sophia

Geboortecentrum Sophia Geboortecentrum Sophia U moet nog een keuze maken of u heeft zojuist voor het Geboortecentrum Sophia gekozen. Een goede keuze! Want in het Geboortecentrum Sophia kunt u in alle rust bevallen en daarna

Nadere informatie

JONG en een kind. Praktische informatie voor jonge ouders en aanstaande opa s en oma s

JONG en een kind. Praktische informatie voor jonge ouders en aanstaande opa s en oma s JONG en een kind Praktische informatie voor jonge ouders en aanstaande opa s en oma s Ik vind het spannend om zwanger te zijn. Maar wat moet je veel regelen! Hoe moet het met school, kunnen we straks ergens

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, heb je ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld over pijn tijdens de bevalling. Hoe erg zal die zijn? En wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan

Nadere informatie

Informatiemap Kraamzorg Rotterdam & omstreken

Informatiemap Kraamzorg Rotterdam & omstreken Informatiemap Kraamzorg Rotterdam & omstreken IN DE WIEG GELEGD VOOR ZORG INLEIDING 3 VOOR DE BEVALLING 4 Aanmelden en inschrijven 4 Themabijeenkomsten 4 Intakegesprek 5 Hoeveel uur kraamzorg krijg ik?

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

TIPS KRAAMBED VOOR IN EN NA HET. Kring Verloskundigen

TIPS KRAAMBED VOOR IN EN NA HET. Kring Verloskundigen TIPS VOOR IN EN NA HET KRAAMBED Kring Verloskundigen M i d d e n - L i m b u r g Deze folder geeft algemene informatie over de periode na de bevalling. Om optimaal te kunnen genieten van uw kraamperiode

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen z U bent ongeveer twaalf weken zwanger en bent voor de eerste keer voor controle

Nadere informatie

Afdeling 13 MCH Westeinde

Afdeling 13 MCH Westeinde Afdeling 13 MCH Westeinde De babyunit Informatie voor ouders / verzorgers F0027-3415 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411,

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT?

INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? INFORMATIE VOOR JONGEREN 1 ONDER TOEZICHT GESTELD WAT BETEKENT DAT? Als je nog geen 18 jaar bent is volgens de wet een volwassene voor jou verantwoordelijk. Meestal

Nadere informatie

Inleiding 3 Ontslaggesprek 3 Temperatuur van de baby 3 Babykamer 3 Veilig slapen 4 Waak- en slaapritme van uw baby 5 Baden 5 Voeding (borst- en

Inleiding 3 Ontslaggesprek 3 Temperatuur van de baby 3 Babykamer 3 Veilig slapen 4 Waak- en slaapritme van uw baby 5 Baden 5 Voeding (borst- en Uw baby komt thuis Inhoud bladzijde Inleiding 3 Ontslaggesprek 3 Temperatuur van de baby 3 Babykamer 3 Veilig slapen 4 Waak- en slaapritme van uw baby 5 Baden 5 Voeding (borst- en flesvoeding, aanvulling

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn?

Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Jouw bevalling: Hoe ga je om met pijn? Nu je zwanger bent, ga je je misschien een paar dingen afvragen. Bijvoorbeeld over pijn bij de bevalling. Hoe erg zal die zijn? Wat als je er niet tegen kunt? Kun

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

ZORGTIPS.NL. Kies de juiste zorgverzekering. Praktische tips & tricks bij het kiezen en overstappen van zorgverzekering

ZORGTIPS.NL. Kies de juiste zorgverzekering. Praktische tips & tricks bij het kiezen en overstappen van zorgverzekering ZORGTIPS.NL Kies de juiste zorgverzekering Praktische tips & tricks bij het kiezen en overstappen van zorgverzekering 2 Hoe kies je de juiste zorgverzekering voor 2015? Het einde van het jaar komt weer

Nadere informatie

Wiegwijs 1. Limburg. Geboorte. Hoe wordt je begeleid tijdens uw zwangerschap? Een belangrijke keuze: borstvoeding of flesvoeding?

Wiegwijs 1. Limburg. Geboorte. Hoe wordt je begeleid tijdens uw zwangerschap? Een belangrijke keuze: borstvoeding of flesvoeding? Wiegwijs 1 Geboorte Limburg Hoe wordt je begeleid tijdens uw zwangerschap? Een belangrijke keuze: borstvoeding of flesvoeding? De ontwikkeling van je baby. Aanmelden, hoe en wanneer? Maken allen onderdeel

Nadere informatie

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie.

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. uwv.nl werk.nl Ik ben ziek. Wat nu? Wilt u meer weten? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. Kijk dan voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

CZ Zorgverzekeringen 2012

CZ Zorgverzekeringen 2012 CZ Zorgverzekeringen 2012 1 Alles voor betere zorg Als u een behandeling nodig hebt, dan wilt u natuurlijk de best mogelijke zorg. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat u ook de beste zorg krijgt.

Nadere informatie

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig.

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je

Nadere informatie