Gefeliciteerd met de geboorte van uw kind

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gefeliciteerd met de geboorte van uw kind"

Transcriptie

1 Baby en Peuter

2 Gefeliciteerd met de geboorte van uw kind Allereerst natuurlijk van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kind. Naast dat het ouderschap veel plezier met zich meebrengt, geeft het u als ouders ook een hoop verantwoordelijkheden. Dit is geen gemakkelijke taak. Ieder kind is anders en vraagt een andere individuele aanpak. In deze folder treft u informatie aan over diverse instanties die u kunnen helpen bij de opvoeding van uw kind. Dit gaat van het inenten en leerplicht tot zwemles. Deze folder beperkt zich momenteel tot organisaties die zich richten op de leeftijdscategorie van 0 tot 13 jarigen. Dit zijn organisaties waar u de komende jaren misschien mee in aanraking komt. Deze folder is een handige leidraad als het gaat over het opvoeden van uw kind. Ik vertrouw erop dat onze gemeente u hiermede behulpzaam kan zijn en ik wens u een fijne tijd! Burgemeester van Zaltbommel Albert van den Bosch

3 Geboorteaangifte Aangifte geboorte (geboorteakte) is het melden aan een ambtenaar van de burgerlijke stand dat een kind geboren is. Hiervan wordt een geboorteakte opgemaakt. Van iedere geboorte op Nederlands grondgebied moet aangifte worden gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Als het kind in het ziekenhuis is geboren, moet de geboorteaangifte dus gedaan worden in de plaats waar het ziekenhuis gevestigd is. De geboorte van een kind dient binnen drie dagen na de geboorte aangegeven te worden (met uitzondering van zaterdag en zondag) Van de geboorte wordt een akte (geboorteakte) opgemaakt, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. De geboorteakte is een authentieke akte die wordt opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze akte geeft de bewijskracht van de geboorte van een persoon. U bent bevoegd tot aangifte van een geboorte wanneer: u de vader of moeder van het kind bent; u bij de geboorte aanwezig bent. de geboorte in uw woning heeft plaatsgevonden of wanneer u het hoofd of een gemachtigde bent van de inrichting waar de geboorte heeft plaatsgevonden; de burgemeester of een door hem aangewezen ambtenaar van de geboortegemeente doet aangifte bij ontbreken van tot aangifte bevoegde of verplichte personen. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt terstond een geboorteakte op.

4 Geboortekoffer U ontvangt een geboortekoffer als u een aangifte van een geboorte heeft gedaan in onze gemeente. De Geboortekoffer is samengesteld door een speciale organisatie die informatie en voorlichting geeft over jeugdgezondheidszorg. Het initiatief wordt gedragen door verschillende thuiszorgorganisaties en gemeenten, waaronder de gemeente Zaltbommel. De koffer bevat opvoedings- en andere nuttige informatie voor ouders vanuit de thuiszorg, gemeentelijke instellingen en andere instanties. De gemeente Zaltbommel heeft daarnaast een klein welkomstgeschenk bijgesloten. Geboorteregister en bevolkingsregister Wat is het verschil tussen een uittreksel uit het geboorteregister en een uittreksel uit her bevolkingsregister?een uittreksel uit het geboorteregister is een uittreksel uit de akte van de burgerlijke stand die bij uw geboorte is opgemaakt. Deze akte bewijst waar en wanneer u bent geboren, welke naam u heeft gekregen bij de geboorte en welke afstammingsrelatie er is tot uw ouders. Deze akte wijzigt alleen als er een wijziging optreedt in de afstamming, bijvoorbeeld door erkenning of adoptie of als er een wijziging in de naamgeving plaatsvindt (door voornaam- of geslachtsnaamwijziging). Dit uittreksel is alleen verkrijgbaar in de gemeente waar de geboorteakte is opgemaakt. Een uittreksel uit het bevolkingsregister is een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) waaruit blijkt in welke gemeente u als ingezetene staat ingeschreven. Telkens als u verhuist veranderen deze gegevens. Op dit uittreksel staan ook uw naam- en geboorte-gegevens en is te krijgen in de gemeente waar u woont en dus staat ingeschreven.

5 Erkenning Een erkenning is een rechtshandeling waarbij een kind in familierechtelijke betrekking komt te staan tot de vader. Voor kinderen geboren buiten het huwelijk moet de vader het kind erkennen om het vaderschap te verwerven. Ook een ander dan de biologische vader kan het kind erkennen. Erkenning van het vaderschap leidt niet automatisch tot het verkrijgen van het gezag over het kind. Dit dient geregeld te worden bij het kantongerecht. Een erkenning kan worden aangevraagd: Voor de geboorte van een kind (erkenning ongeboren vrucht); Bij de geboorteaangifte van een kind; Na de geboorte van een kind (kind wordt erkend na de datum waarop de geboorteakte van het kind is opgemaakt).

6 consultatiebureau. Om deze zorg dichtbij u te brengen, houdt Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland inloopspreekuren op de consultatiebureaus. Hieronder staan de diverse locaties van de consultatiebureaus. Wat heeft u nodig bij een aanvraag voor erkenning: Naam en adres van de erkenner; Naam en adres van de moeder; Naam en adres van het kind; Tijdstip en locatie van de geboorte; Het adres waar de geborene woont of zal wonen; Eventueel een verklaring van de arts en/of verloskundige. Als u over de juiste gegevens beschikt, is de erkenning klaar terwijl u wacht. U dient hiervoor een afspraak te maken bij onze afdeling Publiekszaken. De aanvraag voor een erkenning is gratis. Consultatiebureau De Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland voert de jeugdgezondheidszorg uit voor kinderen van 0 tot 4 jaar. U zult daarom regelmatig met uw kind voor controle een bezoek brengen aan het Consultatiebureau: St. Thuiszorg en Maatschappelijk Werk Rivierenland Siependaallaan LE Tiel Telefoonnummer Locatie Aalst Emmahof 6 Locatie Brakel Wilhelminalaan Locatie Gameren Middelkampseweg 2a Locatie Zaltbommel Joh. van Oldenbarneveldstraat 1a Voor informatie over de inloopspreekuren kunt u telefonisch contact opnemen met Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland te Tiel.

7 Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) De gemeente Zaltbommel heeft als taak om de gezondheid van zijn inwoners te beschermen, te bevorderen en te bewaken. De GGD voert deze taak voor de gemeente uit. Jeugdgezondheidszorg is één van de belangrijkste taken van de GGD. Zij zorgt voor de bescherming en de bevordering van de gezondheid van kinderen. Dit gebeurd doordat de ouders, verzorgers, jeugd en scholen worden ondersteunt door de jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en de orthopedagoog. De jeugdgezondheidszorg is voor kinderen van 0 tot 19 jaar. De gemeenschappelijke gezondheidsdienst in uw regio kunt u bereiken via onderstaand adres, telefoonnummer of adres. Bezoekadres Teisterbandlaan 1b 4001 TJ Tiel Telefoonnummer (0344) info@ggd.regiorivierenland.nl De ouders en verzorgers van de kinderen zijn hoofdverantwoordelijk over de opvoeding van de kinderen. Zodra de kinderen naar school gaan, neemt de school een stukje verantwoordelijkheid op zich. Belangrijke aspecten zoals de houding, de groei, het gehoor en het zien worden door de jeugdgezondheidszorg onderzocht. Ook is er aandacht voor de psychosociale ontwikkeling van kinderen.

8 Vaccinaties Kinderen worden als ze negen jaar zijn kosteloos ingeënt tegen difterie, tetanus en polio (DTP), en tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR). Eventuele inhaalvaccinaties voor kinderen van 4 tot 13 jaar worden ook door de jeugdgezondheidszorg verzorgt. Opvoeding Er kunnen diverse problemen zijn bij de opvoeding, met bedplassen of met de gezondheid. Ook kan het leren leven en omgaan met epilepsie, astma of andere aandoeningen moeilijk zijn. De jeugdgezondheidszorg geeft ondersteuning en advies aan de kinderen, maar ook aan de ouders, verzorgers, leerkrachten en aan andere mensen die veel met kinderen te maken hebben. Integrale Vroeghulp Het landelijke platform Integrale Vroeghulp wil er samen met u voor zorgen dat uw kind zo goed mogelijk ontwikkeld. Integrale Vroeghulp biedt hulp op maat voor ouders van kinderen van 0 tot 5 jaar met ontwikkelingsproblemen. Samen met u proberen de medewerkers van Integrale Vroeghulp een optimale ontwikkeling van uw kind te bereiken. Om dit te realiseren werken hulpverleners van verschillende instellingen samen in het team Integrale Vroeghulp. Zij zorgen ervoor dat de hulpverleningsvorm zo goed en zo vroeg mogelijk op elkaar en op uw wensen wordt afgestemd. Integrale Vroeghulp Regio Nijmegen - Tiel Website : Telefoonnummer (024) Kinderdagopvang Kinderdagopvang bestaat uit de verzorging, begeleiding en opvoeding van kinderen. Hierdoor kunt u als ouder werk en zorg voor uw kind beter combineren. De opvang is gericht op kinderen van 0 tot 13 jaar. Bekendste vormen zijn kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

9 De gemeente Zaltbommel is verantwoordelijk voor het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. De gemeente heeft aan verschillende kinderdagverblijven, gastouderbureaus en buitenschoolse opvang (BSO) een vergunning gegeven en zijn volgens de Wet kinderopvang geregistreerd. Deze zijn allemaal te vinden op onze website

10 Leerplicht Kinderen zijn leerplichtig tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt een gedeeltelijke leerplicht. In dat geval wordt onderwijs verlaagd naar 1 dag in de week, gecombineerd met werk. Dit geldt tot het kind 18 is, of wanneer het kind ten minste havo heeft afgerond. Is uw kind leerplichtig, dan moet uw kind volgens de voorgeschreven tijden de school bezoeken. De directeur van de school heeft de bevoegdheid om tot tien dagen verlof te verlenen. De leerplichtambtenaar van de gemeente beslist over verlof van meer dan tien dagen. Kinderopvangtoeslag Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Deze toeslag kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Als u hiervan gebruik wilt maken of u heeft vragen over de kinderopvangtoeslag, dan kunt u contact opnemen met de belastingdienst. BelastingTelefoon Telefoonnummer Website In uitzonderlijke gevallen kan na verklaring van arts of psycholoog door de gemeente vrijstelling van de leerplicht worden verleend. De leerplichtconsulent bij de gemeente Zaltbommel kunt u benaderen voor de volgende vragen: Vervangende leerplicht in het laatste schooljaar; Vrijstelling van inschrijving; Verlof; Handhaving/toezicht voorschriften van de Arbeidswet 1919; Vrijstelling in verband met het volgen van ander onderwijs; Relatief en absoluut verzuim; Maatschappelijke zorg van de leerling

11 Baby en peuterzwemmen Vanaf de leeftijd van ongeveer zes weken is mogelijk om met uw baby te gaan babyzwemmen. Onder deskundige begeleiding maakt uw baby kennis met het water en leert het 'watervrij' te worden. In principe kunt u al met zes weken starten met babyzwemmen; met twaalf weken houdt u baby zich iets beter op temperatuur. Het juiste moment om te beginnen met babyzwemmen hangt af van een aantal dingen: de regels omtrent leeftijd van het zwembad; eventueel het advies van het consultatiebureau (bijvoorbeeld); het gestel van uw baby en dat van u. Peuterzwemmen is tot de leeftijd van 4 jaar. Zwemmen bevordert de motorische en sociale ontwikkeling van uw kind. Ook worden het hart en de longen er sterker door. In de regio kunt u baby en peuterzwemmen bij het volgende zwembad. Zwembad Akwamarijn Thorbeckestraat NE ZALTBOMMEL Telefoonnr: (0418) Reserveringen: (0418) akwamarijn@sportfondsen.nl

12 Baby of peuter Een kind krijgen is een van de mooiste dingen in uw leven die u overkomen. Het brengt veel plezier met zich mee, maar het geeft u als ouder ook veel verantwoordelijkheden. Het opvoeden van uw kind is niet altijd even gemakkelijk. In deze folder treft u informatie aan over diverse instanties die u kunnen helpen bij de opvoeding van uw kind. Wij van de gemeente Zaltbommel wensen u veel geluk in de komende tijd. Deze folder is een uitgave van de gemeente Zaltbommel. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend Redactie: Gemeente Zaltbommel Vormgeving: Gemeente Zaltbommel Datum: Gemeente Zaltbommel Bezoekadres: Hogeweg 11 Postbus DA Zaltbommel Telefoon: Fax: info@zaltbommel.nl Internet:

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar)

Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Jeugdgezondheidszorg (4-19 jaar) Folder voor ouders/verzorgers Welkom bij de GGD West-Brabant! Uw partner bij de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen van 4 t/m 19 jaar Uw kind is of wordt binnenkort

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR INFORMATIE VOOR OUDERS / VERZORGERS Een gezonde jeugd heeft de toekomst Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen

Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Jeugdgezondheidszorg 4-19 jarigen Kinderen zijn voortdurend in ontwikkeling. Zowel lichamelijk, geestelijk als sociaal. De meeste kinderen groeien zonder al te grote problemen

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door. Dat is niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool

Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Jeugdgezondheidszorg Jeugdgezondheidszorg op de basisschool Waarom Jeugdgezondheidszorg? Op de basisschool maken kinderen een enorme ontwikkeling door, niet alleen lichamelijk maar ook op sociaal en emotioneel

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid U bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Handleiding. Cipers iseries Workarounds per 1 april Wijzigingen BW en aktemodellen Burgerlijke Stand

Handleiding. Cipers iseries Workarounds per 1 april Wijzigingen BW en aktemodellen Burgerlijke Stand Handleiding Cipers iseries Workarounds per 1 april 2014 Wijzigingen BW en aktemodellen Burgerlijke Stand Versie Status Datum Omschrijving 1.0 Definitief 28 maart 2014 Eerste versie 1.1 Definitief 16 mei

Nadere informatie

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders

De Jeugdgezondheidszorg van. voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders De Jeugdgezondheidszorg van GGD G roningen voor kinderen van 0-18 jaar en hun ouders an gezondheid Samen werken a Elk kind heeft het recht om gezond en veilig groot te worden. De Jeugdgezondheidszorg heeft

Nadere informatie

Uw kind ook onze zorg

Uw kind ook onze zorg Uw kind ook onze zorg Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Vérian, veelzijdig in zorg Vérian biedt u een breed aanbod aan zorgdiensten. In elke levensfase kunt u op Vérian vertrouwen. Thuis en in uw

Nadere informatie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie

De keuze van de achternaam. Ministerie van Justitie Ministerie van Justitie De keuze van de achternaam Burgerlijk Wetboek Boek 1, Personen- en familierecht Titel 2 Het recht op de naam Artikel 5 1. Indien een kind alleen in familierechtelijke betrekking

Nadere informatie

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl

Carinova. Jeugdgezondheidszorg. Vertrouwd dichtbij. www.carinova.nl Carinova Jeugdgezondheidszorg Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Inleiding U wilt uw kind zo goed mogelijk verzorgen en opvoeden. De afdeling Jeugdgezondheidszorg van Carinova kan u daar bij helpen. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Pagina 1. Pagina 2. Pagina februari Geachte ouders en verzorgers. Inleiding

Pagina 1. Pagina 2. Pagina februari Geachte ouders en verzorgers. Inleiding 18 februari 2016 Pagina 1 Inleiding Spreekavonden Geboren Pagina 2 Nationale voorleeswedstrijd Mozaïek Pagina 3 Hulpouders gezocht Belangrijke data Geachte ouders en verzorgers Allereerst wil ik, namens

Nadere informatie

JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel )

JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel ) JPF 2013/115 Rechtbank Den Haag 11 februari 2013, C/09/419508 FA RK 12-3722; ECLI:NL:RBDHA:2013:BZ3284. ( mr. Brakel ) [De minderjarige], geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats], Frankrijk, wonende

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-19 jaar Welkom bij GGD IJsselland. In de jaren dat uw kind opgroeit, zijn er verschillende momenten dat we met u meekijken naar de groei en ontwikkeling. In deze brochure leest u

Nadere informatie

Naam van een kind. Afstamming staat vast van Naam Bijvoorbeeld. enkel de vader. moeder en vader tegelijkertijd. Vader.

Naam van een kind. Afstamming staat vast van Naam Bijvoorbeeld. enkel de vader. moeder en vader tegelijkertijd. Vader. Naam van een kind Regels voor juni 04 Afstamming staat vast van Naam Bijvoorbeeld enkel de vader Kind zonder afstamming erkend door de vader Kind uit het huwelijk / erkend kind met betwisting moederschap

Nadere informatie

Afstamming staat vast van Naam Bijvoorbeeld. Vader

Afstamming staat vast van Naam Bijvoorbeeld. Vader Naam van een kind Regels voor juni 04 - oud artikel 335 burgerlijk wetboek Afstamming staat vast van Naam Bijvoorbeeld enkel de vader Kind zonder afstamming erkend door de vader Kind uit het huwelijk /

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 161 Wet van 10 april 1997 tot wijziging van de artikelen 5 en 9 van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek en in verband daarmede van enige andere

Nadere informatie

INTEGRATIE BURGERLIJKE STAND EN BRP. Ronald Zijlstra

INTEGRATIE BURGERLIJKE STAND EN BRP. Ronald Zijlstra INTEGRATIE BURGERLIJKE STAND EN BRP Ronald Zijlstra Betere titel: Integratie Burgerlijke Stand in de Basisregistratie Personen (BRP) Heden 1994: GBA 2015: BRP volgens LO GBA Geautomatiseerd Decentrale

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2013 480 Wet van 25 november 2013 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het juridisch ouderschap van de vrouwelijke partner

Nadere informatie

Inzicht in voorzieningen in Nederland

Inzicht in voorzieningen in Nederland Inzicht in voorzieningen in Nederland Hulst 27 februari 2014 Algemene leeftijdslijn en te duiden onderdelen a. 171 203 213 207 249 238 242 275 260 314 307 291 307 volledige naam van de voorziening voor

Nadere informatie

PUBLICATIEBLAD. LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht)

PUBLICATIEBLAD. LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht) A 2010 l**l N 29 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 8'*^mei 2010 tot wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek^ (Landsverordening herziening namenrecht) IN NAAM DER KONINGIN! In overweging genomen

Nadere informatie

Informatie voor gastouders

Informatie voor gastouders Informatie voor gastouders Semarangplantsoen 23, 1335 GV Almere, T 036-5337598, info@flevokidscare.nl, www.flevokidscare.nl Inhoudsopgave pag. 1. Introductie 3 2. Wat is gastouderopvang? 4 2.1 Wet kinderopvang

Nadere informatie

5.7. De leerplichtambtenaar Alle zaken t.a.v. de leerplicht zijn in handen gelegd van het Regionaal Bureau Leerplichtzaken Gooi en Vechtstreek.

5.7. De leerplichtambtenaar Alle zaken t.a.v. de leerplicht zijn in handen gelegd van het Regionaal Bureau Leerplichtzaken Gooi en Vechtstreek. 1 Wet en regelgeving 5.1. Leerplicht Een kind is leerplichtig met ingang van de eerste schooldag van de maand die volgt op die waarin het kind 5 jaar is geworden. Leerplichtig zijn betekent nog niet dat

Nadere informatie

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind

Afstamming. U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Afstamming U hebt vragen over uw afstamming of over de afstamming van uw kind Inhoud Afstamming in het Belgische recht...3 Afstamming krachtens de wet...4 Afstamming langs moederszijde...4 Afstamming langs

Nadere informatie

Rapport Zeeuws-Vlaanderen

Rapport Zeeuws-Vlaanderen Rapport Zeeuws-Vlaanderen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

Rapport Schouwen-Duiveland

Rapport Schouwen-Duiveland Rapport Schouwen-Duiveland Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax

Nadere informatie

Rapport Goes Middelburg, december 2013

Rapport Goes Middelburg, december 2013 Rapport Goes Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500

Nadere informatie

Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013

Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013 Rapport Terneuzen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet

Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Informatiefolder Glimlach van Twente Leerplichtwet Welkom in Oldenzaal! Leerplichtwet Met een goede schoolopleiding en een diploma op zak sta je sterker in de maatschappij. Daarom moeten alle jongeren

Nadere informatie

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER (als bedoeld in de artikelen 11, 13a en 14 van de Leerplichtwet 1969) Dit formulier is alleen bestemd voor aanvragen

Nadere informatie

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l

Iedereen naar school. Informatie voor ouders over leerplicht. gemeente T i e l Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht gemeente T i e l 2 Iedereen naar school Informatie voor ouders over leerplicht Onderwijs is belangrijk om in de maatschappij goed mee te komen.

Nadere informatie

LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen. Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen

LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen. Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen LVAK, najaar 2017 Mr. Lydia Janssen } Ouderschap } Gezag } Positie gescheiden ouders } Grove schets van internationale aspecten Beschrijft juridische banden tussen ouders en kinderen 1 } Uit wie het kind

Nadere informatie

Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013

Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013 Rapport Vlissingen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Kris Louwerse Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

CP1. wijzigingen in je persoonsgegevens doorgeven

CP1. wijzigingen in je persoonsgegevens doorgeven CP1 wijzigingen in je persoonsgegevens doorgeven In Nederland moet iedereen de gegevens over een verhuizing, over geboorte en overlijden, en over huwelijk en scheiding doorgeven aan de gemeente. In deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 21 September 2015

Nieuwsbrief 2 21 September 2015 Heerlen, maandag 21 september 2015 Nieuwsbrief 2 21 September 2015 Beste ouders/verzorgers, In deze 2 e nieuwsbrief van schooljaar 2015-2016 leest u achtereenvolgens : - Algemene Ledenvergadering Oudervereniging

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn

Jeugdgezondheidszorg. 0 tot 4 jaar. Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg 0 tot 4 jaar Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn Jeugdgezondheidszorg GGD Amsterdam In deze folder vindt u informatie over het zorgaanbod van de GGD (Geneeskundige en Gezondheidsdienst)

Nadere informatie

Leerplicht en kwalificatieplicht

Leerplicht en kwalificatieplicht Leerplicht Alle kinderen moeten naar school Leerplicht en kwalificatieplicht Onderwijs is ontzettend belangrijk om in de maatschappij je plek te kunnen vinden. Met een goede opleiding en een diploma op

Nadere informatie

Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis

Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis Verloskunde Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl VLK001 / Geboorteaangifte in het Catharina Ziekenhuis

Nadere informatie

Yunio: Jeugdgezondheidszorg

Yunio: Jeugdgezondheidszorg Yunio: Jeugdgezondheidszorg Meer dan alleen het consultatiebureau Yunio is onderdeel van YOG 3020-01'15 JGZ v2.indd 1. 20-01-15 10:01 Yunio, een goed begin Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling

Nadere informatie

Rapport Hulst Middelburg, december 2013

Rapport Hulst Middelburg, december 2013 Rapport Hulst Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Han Schellekens Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax

Nadere informatie

Wanneer is de opname van het levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk?

Wanneer is de opname van het levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk? QenA s Opname levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen Versie 20 december 2018 QenA Algemeen Wanneer is de opname van het levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk?

Nadere informatie

Rapport Tholen Middelburg, december 2013

Rapport Tholen Middelburg, december 2013 Rapport Tholen Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Hanneke Westerhout Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid

Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Je bent van harte welkom! Voor vragen over opvoeden, opgroeien en gezondheid Gezond en veilig opgroeien, dat wensen we voor alle kinderen! Daarom ziet het Centrum voor Jeugd en Gezin hen regelmatig. Vanaf

Nadere informatie

Rapport Borsele Middelburg, december 2013

Rapport Borsele Middelburg, december 2013 Rapport Borsele Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Nadet Somers Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

H Klinisch bevallen

H Klinisch bevallen H.53515.1216 Klinisch bevallen Klinische bevalling U gaat op medische indicatie op de afdeling verloskunde van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis bevallen. Medische indicatie betekent dat u een verhoogd risico

Nadere informatie

Extra en bijzonder verlof

Extra en bijzonder verlof Extra en bijzonder verlof (verlofaanvragen inzake leerlingen) CBS de Hoeksteen Well, maart 2019 1 A. Inleiding Het komt zeer regelmatig voor, dat ouders vrij komen vragen voor hun kind buiten de reguliere

Nadere informatie

Gemeenteblad van Enschede

Gemeenteblad van Enschede Gemeenteblad van Enschede De Raad van de gemeente Enschede, gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van, programma Opgroeien & Ontwikkelen, nr 1gelet op art. 149 van de Gemeentewet, overwegende

Nadere informatie

Extra verlof: alleen in bijzondere gevallen

Extra verlof: alleen in bijzondere gevallen Extra verlof: alleen in bijzondere gevallen Voor alle ouders van kinderen in het basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs Het belang van onderwijs voor uw kind De toekomst van uw kind

Nadere informatie

Rapport Reimerswaal Middelburg, december 2013

Rapport Reimerswaal Middelburg, december 2013 Rapport Reimerswaal Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Nadet Somers Esther van Sprundel Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118)

Nadere informatie

Belangrijke data. Uitslag Cito-eindtoets. Hiep Hiep Hoera! 1 Hienwijzer schooljaar Editie #16

Belangrijke data. Uitslag Cito-eindtoets. Hiep Hiep Hoera! 1 Hienwijzer schooljaar Editie #16 Belangrijke data 22 mei Lessen van Adrie Vroon voor groep 4, 5, 7 en 8 25/26 mei Hemelvaart alle kinderen vrij 1 juni Zwemles groep 3 en 4 - bus vertrekt om 13.00 uur 5 juni 2 e Pinksterdag alle kinderen

Nadere informatie

gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders

gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP jaarverslag Kinderopvang 2015 DATUM 23 juni 2016 BIJLAGE 1631018/14830 jaarverslag kinderopvang 2015 REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school

september Linknieuws Inhoud OPENING -- KINDCENTRUM - Opening Kindcentrum - Nieuwe leerkracht voor de Taalgroep - Centrum Jeugd & Gezin op school + OPENING -- KINDCENTRUM september Linknieuws Sinds twee jaar zijn wij samen met Peuterwerk de Schakel (SPO) en BSO de Nieuwe Link (de Schaepskooi) bezig met de ontwikkeling van een Kindcentrum. Dankzij

Nadere informatie

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind Prematurennazorgbureau Zorg voor u en uw kind Inleiding Als uw kind te vroeg wordt geboren, een te laag geboortegewicht heeft of als er rond de geboorte ernstige problemen zijn opgetreden, is dat een ingrijpende

Nadere informatie

Rapport Veere Middelburg, december 2013

Rapport Veere Middelburg, december 2013 Rapport Veere Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Hanneke Westerhout Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311 www.scoopzld.nl

Nadere informatie

De geboorteaangifte. Wie doet de aangifte?

De geboorteaangifte. Wie doet de aangifte? De geboorteaangifte Wie doet de aangifte? Beste ouder De stad Antwerpen wenst u van harte proficiat met de geboorte van uw kindje. Het is belangrijk dat u de geboorte van deze nieuwe wereldburger op de

Nadere informatie

Burgerzaken modules - KUC001 Registreren geboorte

Burgerzaken modules - KUC001 Registreren geboorte Burgerzaken modules - KUC001 Registreren geboorte Versie 4.0.0 Datum 4-7-2016 Definitief Versiehistorie Datum Versie Omschrijving Auteur 22-10-2010 0.1 Initiële versie obv nieuwe template D. Geluk 02-09-2011

Nadere informatie

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES

AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES AANVRAAG FORMULIER voor VERLOF buiten de SCHOOLVAKANTIES VAN 10 SCHOOLDAGEN of MINDER (als bedoeld in de artikelen 11, 13a en 14 van de Leerplichtwet 1969) Dit formulier is alleen bestemd voor aanvragen

Nadere informatie

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s)

Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg. voor alle kinderen tot 19 jaar. Folder voor ouder(s)/verzorger(s) Gezondheid telt! Jeugdgezondheidszorg voor alle kinderen tot 19 jaar Folder voor ouder(s)/verzorger(s) U wilt het beste voor uw kind: een onbezorgde jeugd en een goede gezondheid. Als ouder speelt u daarbij

Nadere informatie

Yunio: Jeugdgezondheidszorg

Yunio: Jeugdgezondheidszorg Yunio: Jeugdgezondheidszorg Meer dan alleen het consultatiebureau Yunio is onderdeel van. Yunio, een goed begin Yunio ondersteunt (aanstaande) ouders in de ontwikkeling van hun kind van baby tot puber.

Nadere informatie

Vermoeden meemoederschap De persoon die als moeder in de ten opzichte van. ten opzichte van geboorteakte is vermeld de echtgenoot van de moeder

Vermoeden meemoederschap De persoon die als moeder in de ten opzichte van. ten opzichte van geboorteakte is vermeld de echtgenoot van de moeder Overzicht afstamming Moeder Vader Meemoeder Artikel 312 1 burgerlijk wetboek: Artikel 315 tot 317 burgerlijk wetboek: Artikel 325/2, 316 tot 317 burgerlijk wetboek Vermoeden vaderschap Vermoeden De persoon

Nadere informatie

Het nieuwe Belgische naamrecht. Inwerkingtreding op 01 juni 2014

Het nieuwe Belgische naamrecht. Inwerkingtreding op 01 juni 2014 Het nieuwe Belgische naamrecht Inwerkingtreding op 01 juni 2014 Rechtsbronnen Wet van 08 mei 2014 (Staatsbl. 26 mei 2014) Wijziging Burgerlijk Wetboek Gelijkheid tussen mannen en vrouwen bij naamsoverdracht

Nadere informatie

Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR

Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR Informatie voor ouders met peuters 1-4 JAAR Inleiding Een peuter ontwikkelt een eigen persoonlijkheid en gaat op onderzoek in de wereld. Al spelend ontdekt een peuter zijn mogelijkheden en grenzen. De

Nadere informatie

Burgerzaken modules - KUC205 Afhandelen Akte

Burgerzaken modules - KUC205 Afhandelen Akte Burgerzaken modules - KUC205 Afhandelen Akte Versie 4.0.0 Datum 04-07-2016 Definitief Versiehistorie Datum Versie Omschrijving Auteur 13-03-2011 0.0.1 Initiele versie D. Geluk 01-09-2011 1.0.0 Aangeboden

Nadere informatie

Rapport Oosterschelderegio

Rapport Oosterschelderegio Rapport Oosterschelderegio Middelburg, december Colofon SCOOP Samenstelling Kris Louwerse Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie gemeente Korendijk. 1

Beleidsregel tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie gemeente Korendijk. 1 Burgemeester en wethouders van Korendijk gelet op artikel 160 lid 1a van de Gemeentewet; artikel 4:81, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb); b e s l u i t e n vast te stellen de volgende beleidsregels:

Nadere informatie

nummer 5 25 september 2015

nummer 5 25 september 2015 nummer 5 25 september 2015 Weekagenda: Maandag 5 oktober: Groep 1-2-3 vrij! Woensdag 7 oktober: Start Kinderboekenweek Zaterdag 9 oktober: Dag van de duurzaamheid Zondag 11 oktober: Open Dag van 10.00u-12.00u

Nadere informatie

Website: 13 februari Talentenshow Voorjaarsvakantie. Hoofdluiscontrole Oudergesprekken

Website:   13 februari Talentenshow Voorjaarsvakantie. Hoofdluiscontrole Oudergesprekken DE WIJSNEUS Website: www.deventerleerschool.nl 13 februari 2017 inhoud nieuwsbrief - voorwoord - Oudergesprekken - Schoolvoetbaltoernooi - Ouderbijdrage - St Kinderopvang DLS - Kort Bijlage: 1) Informatie

Nadere informatie

Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde partner. Partnerschapsboekje. in de gemeente. Laatstgenoemde partner. in de gemeente

Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde partner. Partnerschapsboekje. in de gemeente. Laatstgenoemde partner. in de gemeente Aantekeningen overlijden Eerstgenoemde partner op in de gemeente Partnerschapsboekje Laatstgenoemde partner op in de gemeente 12 Inlichtingen Naamgebruik geregistreerde partners Een Nederlandse man of

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614

ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 ECLI:NL:RBDHA:2017:6614 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-06-2017 Datum publicatie 13-07-2017 Zaaknummer C/09/520036 / FA RK 16-7841 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Personen-

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE

Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2013.289 RIS 269163 BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KOSTEN KINDEROPVANG VOOR OUDERS MET EEN SOCIAAL MEDISCHE INDICATIE HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR VRAAGOUDERS EN GASTOUDERS OVER

INFORMATIE VOOR VRAAGOUDERS EN GASTOUDERS OVER Informatiefolder INFORMATIE VOOR VRAAGOUDERS EN GASTOUDERS OVER GASTOUDEROPVANG WAT IS GASTOUDEROPVANG? In 2005 is de Wet Kinderopvang ingevoerd, waardoor de overheid u als (vraag)ouder financieel tegemoet

Nadere informatie

Rapport Middelburg Middelburg, december 2013

Rapport Middelburg Middelburg, december 2013 Rapport Middelburg Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Kris Louwerse Herman Braat SCOOP Kousteensedijk 7 Postbus 407 4330 AK Middelburg Telefoon (0118) 682500 Telefax (0118) 635311

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 032 Wijziging van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek in verband met het juridisch ouderschap van de vrouwelijke partner van de moeder anders

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar

Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar Jeugdgezondheidszorg 0-18 jaar U wilt als ouder dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistentes kijken samen met u naar de groei en ontwikkeling. We geven

Nadere informatie

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en

Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en Met je familie Met je familie Je vrienden kan je kiezen, je familie niet. Misschien ben jij de oudste thuis of heb je een oudere broer of jongere zus. Ook al heb je soms ruzie en heb je hen niet zelf gekozen,

Nadere informatie

U wilt een afspraak maken voor:

U wilt een afspraak maken voor: Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag... 2 Geheimhouding persoonsgegevens... 3 Het legaliseren van uw handtekening... 4 Het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart... 5 Het aanvragen

Nadere informatie

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland

Gezond opgroeien. Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar. IJsselland IJsselland Gezond opgroeien Jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0-18 jaar Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen

Nadere informatie

Rotondaschool Passewaaij Hondsroos TJ TIEL T: E:

Rotondaschool Passewaaij Hondsroos TJ TIEL T: E: Rotondaschool Passewaaij Hondsroos 00 TJ TIEL T: 0 E: directie@rotondaschool.nl Behorende tot Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland augustus 0 0 week week week week 0 0 week 0 Eerste schooldag

Nadere informatie

Brochure. Wettelijke bepalingen

Brochure. Wettelijke bepalingen Brochure Wettelijke bepalingen Stichting Phéron Versie 1.0 Jaar 2018 Wettelijke bepalingen In deze brochure kun je meer lezen over de wettelijke bepalingen rond baby verlies. Zwangerschapsduur Onze baby

Nadere informatie

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe Informatie over leerplicht Verzuimwijzer Leerplicht gemeente Overbetuwe Via deze brochure willen we alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Overbetuwe een handvat bieden bij het toezicht

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 147 Besluit van 4 april 2003 tot wijziging van het Besluit burgerlijke stand 1994 in verband met de uitvoering van de Wet conflictenrecht afstamming,

Nadere informatie

Bijlage bij de schoolgids

Bijlage bij de schoolgids Bijlage bij de schoolgids 2014-2015 Deze bijlage bestaat uit gegevens die vaak jaarlijks veranderen. U vindt hierin de volgende onderwerpen: 1. De school a. Gegevens van de school b. Het team van de Boogerd

Nadere informatie

Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland

Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland Kind wonen in Duitsland, werken in Nederland Inhoud Verlof en uitkering vóór en ná de bevalling 2 Elterngeld 2 Betreuungsgeld 3 Gezinsbijslagen uit Nederland en Duitsland 3 Kinderbijslag 4 Kinderopvangtoeslag

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor de Vakantieopvang (4-12 jaar)

Inschrijfformulier voor de Vakantieopvang (4-12 jaar) Inschrijfformulier voor de Vakantieopvang (4-12 jaar) Informatie over uw kind Familienaam Voornamen Roepnaam Geboortedatum Nationaliteit BSN nummer Geslacht School en groep :... : O jongen O meisje Informatie

Nadere informatie

Inschrijfformulier voor kinderdagverblijf Kindkracht 0/12

Inschrijfformulier voor kinderdagverblijf Kindkracht 0/12 Datum ontvangst*: Plaatsingscriteria*: * in te vullen door de administratie Inschrijfformulier voor kinderdagverblijf Kindkracht 0/12 Informatie over uw kind Familienaam Voornamen Roepnaam (Vermoedelijke)

Nadere informatie

1. De school: algemene gegevens

1. De school: algemene gegevens 1. De school: algemene gegevens 1.1 Adres en korte geschiedenis. Basisschool Het Rondeel Schoolstraat 29 7037 AS Beek (Gem. Montferland) Directeur: José van Hal Tel: 0316-531453 Email: info@het-rondeel.nl

Nadere informatie

INHOUD. Voorwoord / 5. 1 Burgerlijk Wetboek Boek 1 (uittreksel) / 17. Titel 1 Algemene bepalingen / 17. Titel 2 Het recht op de naam / 17

INHOUD. Voorwoord / 5. 1 Burgerlijk Wetboek Boek 1 (uittreksel) / 17. Titel 1 Algemene bepalingen / 17. Titel 2 Het recht op de naam / 17 INHOUD Voorwoord / 5 1 Burgerlijk Wetboek Boek 1 (uittreksel) / 17 Titel 1 Algemene bepalingen / 17 Titel 2 Het recht op de naam / 17 Titel 3 Woonplaats / 22 Titel 4 Burgerlijke stand / 23 Afdeling 1 De

Nadere informatie

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd)

Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Baarn Nr. 54737 15 maart 2018 Gemeente Baarn - subsidieregeling Peuteropvang en Voorschoolse educatie gemeente Baarn (gewijzigd) Collegebesluit Zaaknummer

Nadere informatie

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten:

Leerplicht?! Wat u moet weten over de leerplicht. Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Deze folder is een gezamenlijke uitgave van de gemeenten: Leerplicht?! Fotografie: communicatie, gemeente Steenbergen. Foto: Leerlingen OBS De Regenboog in Dinteloord Wat u moet weten over de leerplicht

Nadere informatie

gemeentebestuur Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Planontwikkeling Gemeenteraad Purmerend datum 23 juni 2015

gemeentebestuur Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Planontwikkeling Gemeenteraad Purmerend datum 23 juni 2015 gemeentebestuur Postbus 15 1440 AA Purmerend PURMEREND telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Planontwikkeling Gemeenteraad Purmerend uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

U I T D E S C H O O L GEKLAPT

U I T D E S C H O O L GEKLAPT U I T D E S C H O O L GEKLAPT M e i 2 0 1 5 Geachte ouder(s), Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van mei 2015. Gedurende de laatste weken van dit schooljaar zijn veel activiteiten gepland. Voor de groepen

Nadere informatie

Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders

Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP jaarverslag toezicht en handhaving kinderopvang 2014 DATUM 11 juni 2015 BIJLAGE Jaarverslag Toezicht en handhaving

Nadere informatie

1 Doel en inhoud van de Leerplichtwet

1 Doel en inhoud van de Leerplichtwet 1 Doel en inhoud van de Leerplichtwet 1 Doel en inhoud van 2 Aanvang leerplicht 3 Einde leerplicht 4 Partiële leerplicht 5 Vervangende leerplicht 6 Vrijstelling van geregeld schoolbezoek 7 De taak van

Nadere informatie