RECORD BANK. Gebruikersgids beheer SDD-mandaten en -loten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RECORD BANK. Record@Home Gebruikersgids beheer SDD-mandaten en -loten"

Transcriptie

1 RECORD BANK Gebruikersgids beheer SDD-mandaten en -loten

2 Inhoud 1. Algemene info 2. SEPA-mandaten: contractpartijen? 3. SEPA-mandaten: vorm & inhoud DEEL 1: beheer van de SEPA-mandaten in 1.1. Overzicht van de SEPA-mandaten 1.2. Creatie van een SEPA-mandaat 1.3. Wijzigen van een SEPA-mandaat 1.4. Desactiveren van een mandaat DEEL 3: R-transacties 3.1 Algemeen 3.2 R-transacties die u kunt gebruiken 3.3 Effect van een R-transactie op een volgende inning DEEL 4: schema Europese domiciliëringen (Core vs B2B) DEEL 5: contactlijst DEEL 2: aanmaken en versturen van incassoloten 2.1. Algemeen 2.2. Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot

3 1. Algemene info Hoe gaat u van start? 1. U vult het aanvraagformulier in en mailt het naar payments@recordgroup.be 2. Nadat Record Bank uw aanvraag heeft goedgekeurd, ondertekent u het contract SEPA schuldeiser via Record Bank. 3. U ontvangt uw identificatienummer. 4. Uw Record@Home-abonnement wordt aangepast. De module Beheer van SEPA-mandaten wordt zichtbaar. Record@Home biedt u via die specifieke module de mogelijkheid om: 1. (B2B) Europese domiciliëringsmandaten te beheren. 2. Invorderingsloten aan te maken en die aan de bank ter uitvoering te bezorgen. We raden u aan onze aparte presentatie over Europees domiciliëren bij Record Bank Veelgestelde vragen aandachtig te lezen.

4 2. SEPA-mandaten: contractpartijen? Het SEPA-mandaat is een contract tussen u en uw klant. Als schuldeiser bent u verantwoordelijk voor het beheer van dat contract: Opstellen van het mandaat Bijhouden van de ondertekende mandaten Archiveren van de mandaten Registreren van eventuele wijzigingen of opzeggingen door de schuldenaar Vergeet niet dat de bewijslast altijd bij u als schuldeiser ligt. Als een schuldenaar een invordering betwist, moet u het bewijs van een geldig mandaat leveren. Let op! Wilt u bij een schuldenaar zowel via het gewone als via het B2B schema innen? Laat dan 2 aparte mandaten ondertekenen.

5 3. SEPA-mandaten: vorm & inhoud Een voorbeeld vindt u op of bij uw Record-bankier. Pas de lay-out aan aan de huisstijl van uw bedrijf. Alle gegevens staan op de voorzijde van het mandaat. Volgende gegevens zijn verplicht: Het woord SEPA Europese domiciliëring of Europese domiciliëring B2B Eén mandaatreferte (bepaald door u, maximaal 35 posities) Naam en volledig adres (+ land) van de rekeninghouder (schuldenaar) Naam en volledig adres (+ land) van de schuldeiser Schuldeiser-identificatienummer IBAN en BIC van de schuldenaar Reden van het onderliggende contract en beschrijving Type betaling (eenmalig of terugkerend) Datum en plaats van ondertekening Handtekening van de rekeninghouder (schuldenaar)

6 RECORD BANK Deel 1: beheer van de SEPA - mandaten in Record@Home

7 1.1. Overzicht van de SEPA-mandaten Stap 1: ga in naar het menu Betalen. In de linkerkolom vindt u het submenu Invorderingen via domiciliëring (SEPA). Stap 2: klik op Overzicht contracten. U komt in een overzichtsscherm terecht.

8 1.1. Overzicht van de SEPA-mandaten Navigeren in het overzicht: u kunt het overzicht sorteren op elk van de kolommen door te klikken op de onderlijnde titel van die kolom. Opzoeken van een mandaat: Als u het contractnummer kent, sorteer dan op de kolom contractnummer (SEPA) en navigeer naar de volgende pagina s via Als u alleen de naam van de klant kent, sorteer dan op de kolom Naam tegenpartij en navigeer tussen de pagina s via

9 1.1. Overzicht van de SEPA-mandaten Overzicht van de verrichtingen van een bepaald contract Eens u het contract hebt gevonden, krijgt u een overzicht van alle inningen die al werden uitgevoerd voor dat contract. Klik vóór het contract op Overzicht betalingen van een Europees domiciliëringscontract.

10 1.2. Creatie van een SEPA-mandaat Stap 1: ga in naar het menu Betalen. In de linkerkolom vindt u het submenu Invorderingen via domiciliëring (SEPA). Stap 2: klik op Nieuw contract aanmaken. U komt in een invulscherm terecht.

11 1.2. Creatie van een SEPA-mandaat Stap 3: vul de velden in. Alle velden met een zijn verplicht. Zone 1 - Details van het contract Contractnummer Type contract Singuliere betaling Mandaatreferte: is een uniek refertenummer dat de schuldeiser voor elk mandaat moet bepalen Het is beperkt tot 35 posities (cijfers of letters). SEPA DD of SEPA DD B2B Als u met uw klant een contract afsloot voor eenmalige betaling, vinkt u die zone aan. Zone 2 - Identificatie schuldeiser Die zone wordt automatisch ingevuld met uw Europees schuldeisernummer. Tip: kies een vaste en logische werkwijze bij het ingeven van de mandaatrefertes (bv. klantnummer). Dat zorgt ervoor dat u ze later makkelijker terugvindt!

12 1.2. Creatie van een SEPA-mandaat Zone 3 - Informatie tegenpartij Rekeningnummer: vul het rekeningnummer van de tegenpartij in dat gedebiteerd mag worden. BIC: niet verplicht voor invorderingen op Belgische rekeningen. In dat geval vult Record@Home het veld automatisch in. Tot 1 februari 2016 is het wel een verplicht veld voor invorderingen op niet -Belgische SEPArekeningen. Naam: kies een vaste werkwijze bij het ingeven van de naam van de tegenpartij (bv. alles in hoofdletters, eerst de familienaam en dan de voornaam en geen aanspreektitels). Dat zorgt ervoor dat u ze later makkelijker terugvindt!

13 1.2. Creatie van een SEPA-mandaat Zone 4 - Identificatie tegenpartij (schuldenaar) Hier kunt u specifieke identificatiegegevens opnemen, die bestaan in het SEPA-schema. Die velden zijn niet verplicht. Stap 4: klik op, en dan op.

14 1.3. Wijzigen van een SEPA-mandaat Volgende wijzigingen mogen altijd gebeuren op een bestaand SEPA DD-mandaat (*) : Het rekeningnummer van de schuldenaar wijzigen De klantgegevens van de schuldenaar aanpassen (naam, adres) De mandaatreferte wijzigen SEPA DD-mandaat Altijd Altijd Altijd, maar eerstvolgende aanbieding moet opnieuw gebeuren als eerste invordering. SEPA DD B2B-mandaat Altijd, maar de schuldenaar moet het contract opnieuw laten registreren bij zijn bank. Altijd Altijd, maar eerstvolgende aanbieding moet opnieuw gebeuren als eerste invordering ; de schuldenaar moet het contract opnieuw laten registreren bij zijn bank. In volgende gevallen moet u een nieuw mandaat aanmaken in Record@Home (*): Als u van betaalschema wilt veranderen (van SDD Core naar SDD B2B of omgekeerd). Als u de mandaatreferte wilt wijzigen nadat het mandaat al is gebruikt. (*) We herinneren u eraan dat u in dat geval ook over een nieuw getekend contract moet beschikken!

15 1.3. Wijzigen van een SEPA-mandaat Stap 1: ga in naar het menu Betalen. In de linkerkolom vindt u het submenu Invorderingen via domiciliëring (SEPA). Stap 2: klik op Overzicht contracten. U komt in een overzichtsscherm terecht.

16 1.3. Wijzigen van een SEPA-mandaat Stap 3: zoek het te wijzigen mandaat op (zie 1.1) en kies via voor Wijzigen van een mandaat/update of a payment contract. U komt in het wijzigingsscherm waarbij alle wijzigbare velden vrijgemaakt zijn. Stap 4: doe de nodige aanpassingen en klik op

17 1.4. Desactiveren van een mandaat Stap 1: ga in naar het menu Betalen. In de linkerkolom vindt u het submenu Invorderingen via domiciliëring (SEPA). Stap 2: klik op Overzicht contracten. U komt in een overzichtsscherm terecht.

18 1.4. Desactiveren van een mandaat Stap 3: zoek het te desactiveren mandaat op (zie 1.1) en kies via desactiveren. voor Een contract Stap 4: bevestig en onderteken met uw bankkaart of elektronische identiteitskaart (eid).

19 RECORD BANK Deel 2: aanmaken en versturen van incasso-loten

20 2.1. Algemeen 1. Voor de eerste aanbieding: prenotificatie Meld uw schuldenaar ten laatste 14 dagen voor de invordering volgende elementen: datum van de inning bedrag van de inning U kiest zelf welke drager u daarvoor gebruikt: brief, LET OP! U kunt variaties contractueel overeenkomen: Kortere prenotificatie-termijn: via een aparte overeenkomst of een aparte clausule (duidelijk gescheiden van de verplichte onderdelen) in het mandaat. Terugkerende transacties: u kunt één betalingsplan opsturen met verschillende invorderingsdatums en afgesproken bedragen.

21 2.1. Algemeen 2. Volgorde van de aanbiedingen: eerste opneming > opneming > laatste opneming Volg de correcte volgorde van gebruik van een SEPA-invordering. Mandaten voor eenmalig gebruik: eenmalige opneming of one off. Mandaten voor recurrent gebruik: Eerste aanbieding eerste opneming of first. Alle volgende aanbiedingen opneming of recurrent. Zegt uw klant de domiciliëring op, voert u de laatste inning uit laatste opneming of last. LET OP! Als u de volgorde niet respecteert, weigert de bank van de betaler/schuldenaar de inning. Bekijk verder in deze presentatie het hoofdstuk R-Transacties over de te volgen stappen als de eerste opneming niet betaald werd (geweigerd, onvoldoende saldo ).

22 2.1. Algemeen 3. Algemene weetjes bij het innen via SEPA Direct Debit Een lot mag: slechts 1 soort betaling bevatten: steek dus geen eerste, terugkerende en laatste invordering in eenzelfde lot; slechts 1 schema bevatten: steek dus geen gewone en B2B-invordering in eenzelfde lot. Lot te laat doorgestuurd naar Record Bank? Record Bank kan de vervaldag van te laat ontvangen bestanden niet aanpassen! U krijgt bij het doorsturen een foutmelding. Record@Home houdt rekening met bank holidays bij het voorstellen van de vereffeningsdatum (= uitvoeringsdatum) of de dag waarop u het bestand moet doorsturen!

23 2.1. Algemeen 4. Cut-off tijden en SEPA-termijnen Cut-off tijd = het tijdstip waarop betalingen uiterlijk de bank moeten bereiken, zodat het bestand wordt verwerkt op de door u gekozen spildatum (= vereffeningsdatum). Type betaling Cut-off tijd (*) Gewone Europese domiciliëring Eerste of eenmalige Terugkerende of laatste Dag - 6 bankwerkdagen 17u00 Dag - 3 bankwerkdagen 17u00 B2B Europese domiciliëring Eerste of eenmalige Terugkerende of laatste Dag - 2 bankwerkdagen 17u00 Dag - 2 bankwerkdagen 17u00 (*) Dag = gewenste uitvoeringsdatum van het bestand = vereffeningsdatum = settlement date Om de bank te bereiken moet het betalingslot ondertekend zijn met uw eid of bankkaart.

24 2.1. Algemeen Schema: Europese domiciliëring (SEPA Direct Debit Core) D - 14 dagen D - 6 dagen D - 3 dagen D Deadline prenotificatie Deadline terugkerende invordering Deadline eerste invordering en eenmalige invordering Vereffeningsdatum = spildatum Schema: Europese domiciliëring (SEPA Direct Debit B2B) D- 14 dagen D - 2 dagen D Deadline prenotificatie Deadline eerste, eenmalige en terugkerende invordering Vereffeningsdatum = spildatum

25 Stap 1: aanmaken van het lot 2.2. Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Stap 1: ga in naar het menu Betalen. U vindt in de linkerkolom het submenu Invorderingen via domiciliëring (SEPA). Stap 2: klik op Nieuw betalingslot aanmaken. U komt in een invulscherm terecht.

26 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Aantal betalingen: geef het aantal inningen in dat u in het lot wilt plaatsen. Dat kan later nog aangepast worden. Verbonden rekening: kies de rekening waarop het credit van het SDD-lot moet gebeuren. Opgelet, dat moet ook de rekening zijn die u opgaf in het contract met Record Bank. Vervaldag: dag waarop het bestand moet verwerkt worden. Hou rekening met de cut-off tijden bij Record Bank (zie eerder). Totaalbedrag lot: geef de som van alle te innen bedragen in. Dat kan later nog aangepast worden. Betalingsschema: kies tussen SEPA DD (voor inning via het Core schema) of voor SEPA DD B2B (voor inningen via het B2B schema). Naam v/h lot: kies een naam die u toelaat om het lot later makkelijk op te zoeken of te herkennen (bv. voor wijziging of validatie).

27 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Stap 2: toevoegen van inningen aan een lot Nadat u het lot hebt aanmaakt, komt u automatisch terecht in het scherm: Beheer van betalingen in een lot. Ergens anders geklikt? Zoek dan het nieuw aangemaakte lot op in het overzicht van de loten via de naam van het lot. Kies via de actieknop de optie Beheer van betalingen in een lot. Een nieuw aangemaakt lot bevindt zich in de status Invoer.

28 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Zoek het mandaat op en sla het op in het lot: Contract: geef de naam in van het mandaat waarvoor u een inning wilt toevoegen. Kent u de mandaatreferentie niet? Zoek het dan op via de zoekrobot. Voer (een deel van) de naam van de betaler of de mandaatreferentie in. Type van betaling: eerste opneming/opneming/ laatste opneming/eenmalige opneming. Die zone wordt automatisch ingevuld in functie van de al gekende betalingen voor het gekozen mandaat, maar kan veranderd worden. Bedrag: vul het te debiteren bedrag in. Klaar? Klik op volgende mandaat... De inning werd toegevoegd in het lot en u krijgt meteen een blanco scherm voor het

29 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Mogelijke foutmeldingen bij het toevoegen van een mandaat aan het lot Nadat er minstens één correcte betaling is gebeurd voor een domiciliëringsmandaat, kunnen alleen nog terugkerende of laatste invorderingen doorgestuurd worden.

30 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Stap 3: nakijken van het te versturen lot Nadat u alle mandaten hebt toegevoegd, kunt u in het tabblad Overzicht raadplegen welke inningen zich in het lot bevinden. Vanuit dat overzicht kunt u volgende zaken nog wijzigen vóór u het lot doorstuurt ter uitvoering: Bedrag van de inningen Nieuwe inningen toevoegen Inningen verwijderen

31 Stap 4: afsluiten van het lot 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Zoek het lot op in het overzicht van de loten via de naam van het lot en kies voor Dit betalingslot afsluiten.

32 2.2 Aanmaken en versturen van een nieuw lot met inningen Het berekende aantal betalingen en het totaalbedrag = door Record@Home berekend op basis van de mandaten en de bedragen. Het vooringegeven aantal betalingen en het totaalbedrag = door u ingegeven bij de aanmaak van het lot. Als de berekende en vooringegeven waarden verschillen, kunt u 2 zaken doen: 1. Als u zeker bent dat alle mandaten en bijhorende bedragen correct werden ingevoerd, pas dan de vooringegeven waarden aan. Als alle gegevens correct zijn, ondertekent u het bestand. 2. Als u zeker bent dat de vooringegeven waarden correct zijn, dan hebt u nog niet het correcte aantal mandaten toegevoegd of zijn de bedragen niet correct. Dat kunt u aanpassen via Beheer van de betalingen in een lot.

33 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Welke loten kunt u kopiëren en opnieuw versturen? Alleen loten met terugkerende opnemingen kunnen gekopieerd en opnieuw doorgestuurd worden. Is de eerste opneming van een mandaat correct verlopen? Voeg dat mandaat toe in een nieuw lot met recurrente betalingen. TIP: maak aparte loten voor eerste, terugkerende en laatste betalingen. Zo kunt u altijd makkelijk het recurrente lot kopiëren. Wat moet u veranderen voor u een lot opnieuw doorstuurt? De gegevens van het lot zelf opnieuw ingeven (uitvoeringsdatum, aantal betalingen, totaalbedrag en naam van het lot). Wat kunt u veranderen aan een lot voor u het opnieuw doorstuurt? Nieuwe inningen toevoegen: mandaten waarvoor de eerste opneming volledig werd uitgevoerd, kunt u op die manier toevoegen aan een bestaand lot. Inningen verwijderen: als u niet langer moet/mag/kan innen via een bepaald SDD-mandaat, kunt u dat verwijderen uit het lot. Bedrag van oude inningen veranderen: als het bedrag van de inning is veranderd (bv. verzekeringspremie na indexatie)

34 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Stap 1: ga in naar het menu Betalen. In de linkerkolom vindt u het submenu Invorderingen via domiciliëring (SEPA). Stap 2: klik op Overzicht loten. U komt in een overzichtsscherm terecht.

35 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Stap 3: zoek het lot op waarvan u wilt vertrekken (zie 1.1) en kies via de actieknop voor Een nieuw lot aanmaken op basis van dit lot. U komt in het creatiescherm van een lot waarbij alle wijzigbare velden vrijgemaakt zijn. Kies een nieuwe, unieke naam die u makkelijk terugvindt! Stap 4: vul alle velden in, klik op

36 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Stap 5: aanpassingen uitvoeren in het lot Nadat u het lot hebt aanmaakt, komt u automatisch terecht in het scherm Beheer van betalingen in een lot. Als er geen wijzigingen moeten gebeuren, kunt u meteen op klikken. U kunt volgende zaken aanpassen in het lot: Bedrag van de inningen Toevoegen van nieuwe inningen Verwijderen van inningen Ergens anders geklikt? Zoek dan het nieuw aangemaakte lot op in het overzicht van de loten via de naam van het lot. Kies via de actieknop de optie Beheer van betalingen in een lot. Een nieuw aangemaakt lot bevindt zich in de status Invoer.

37 1. Verwijderen van betalingen 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot In het tabblad Overzicht klikt u rechts op de knop Verwijderen naast de te verwijderen betaling. De invordering wordt onmiddellijk uit het lot verwijderd.

38 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot 2. Aanpassen van het te innen bedrag In het tabblad Overzicht past u het bedrag aan naar het te debiteren bedrag. Klik op de knop om de aanpassing op te slaan in het nieuwe lot.

39 3. Toevoegen van een nieuwe inning Klik op het tabblad Nieuw. 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Zoek het mandaat op en voeg het toe aan het lot (zie 2.2).

40 Stap 6: afsluiten van het lot 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Zoek het lot op in het overzicht van de loten via de naam van het lot en kies voor Dit betalingslot afsluiten.

41 2.3 Creatie van een lot op basis van een bestaand lot Het berekende aantal betalingen en het totaalbedrag = door Record@Home berekend op basis van de mandaten en de bedragen. Het vooringegeven aantal betalingen en het totaalbedrag = door u ingegeven bij de aanmaak van het lot. Als de berekende en vooringegeven waarden verschillen, kunt u 2 zaken doen: 1. Als u zeker bent dat alle mandaten en bijhorende bedragen correct werden ingevoerd, pas dan de vooringegeven waarden aan. Als alle gegevens correct zijn, ondertekent u het bestand. 2. Als u zeker bent dat de vooringegeven waarden correct zijn, dan hebt u nog niet het correcte aantal mandaten toegevoegd of zijn de bedragen niet correct. Dat kunt u aanpassen via Beheer van de betalingen in een lot.

42 RECORD BANK Deel 3: R-transacties

43 3.1 Algemeen R-transactie = verzamelnaam voor alle transacties die het normale betalingspatroon doorbreken. Wordt geïnitieerd door: de schuldeiser de schuldenaar (automatisch) door de bank van de schuldenaar

44 3.1 R-transacties die u kunt gebruiken Wilt u een inning rechtzetten of herroepen? Mail naar payments@recordgroup.be. Back Office Payments doet het nodige, 1. Vóór de inning wordt verstuurd naar de andere bank: herroeping (revocation) het verzenden naar de andere bank gebeurt volgens de cut-off tijden (zie 2.1). 2. Tussen verzending naar de andere bank & dag van inning: verzoek tot annulering (request for cancellation). 3. Na inningsdatum: rechtzetting (reversal) altijd voor het totale bedrag van de invordering binnen de 5 bankwerkdagen na invordering LET OP! Moet u een deel van een geïnd bedrag terugbetalen? Dat kan alleen via een SEPAoverschrijving naar de rekening van de schuldenaar.

45 1. VOOR de vereffeningsdatum (*) 3.2 R-transacties die uw schuldenaar of zijn bank kan gebruiken Weigering (refusal): Nadat u uw klant hebt ingelicht over de debitering, geeft hij aan zijn bank de opdracht om die debitering niet uit te voeren. Onuitvoerbaarheid (reject) Reden daarvan is ofwel van technische aard (IBAN-controlecijfer klopt niet, ) ofwel het gevolg van een weigering. (*) Ten laatste 1 dag voor de vereffeningsdatum.

46 3.2 R-transacties die uw schuldenaar of zijn bank kan gebruiken 2. NA de vereffeningsdatum invordering onmogelijk Onbetaalde domiciliëring (return): De bank van de schuldenaar kon de betaling niet uitvoeren (bv. onvoldoende saldo op rekening) Record Bank debiteert uw rekening automatisch: o Core schema: binnen de 5 bankwerkdagen volgend op de inning o B2B schema: binnen de 2 dagen. D D+5 dagen D+8 weken D+13maanden Vereffeningsdatum ='spildatum' Return / Reversal - laatste dag onbetaalde/ rechtzetting Refund - laatste dag terugbetaling op vraag van de schuldenaar Refund - laatste dag terugbetaling wegens ongeldig mandaat

47 2. NA de vereffeningsdatum op initiatief van uw schuldenaar D 3.2 R-transacties die uw schuldenaar of zijn bank kan gebruiken D+5 dagen D+8 weken D+13maanden Vereffeningsdatum ='spildatum' Return / Reversal - laatste dag onbetaalde/ rechtzetting Refund - laatste dag terugbetaling op vraag van de schuldenaar Refund - laatste dag terugbetaling wegens ongeldig mandaat Aanvraag tot terugbetaling binnen de 8 weken (refund): o De schuldenaar verzoekt zijn bank om het bedrag terug te vragen. Record Bank moet uw rekening debiteren en het geld aan uw schuldenaar terugstorten. o Bestaat niet binnen het B2B schema. Aanvraag tot terugbetaling binnen de 13 maanden (refund unauthorised transaction): o De schuldenaar verzoekt zijn bank om het bedrag terug te vragen, omdat hij beweert dat zijn schuldeiser niet over een geldig SEPA-mandaat beschikt. Record Bank vraagt u een geldige kopie van het gebruikte mandaat en bezorgt het aan de bank van de schuldenaar. Die laatste beslist of er al dan niet een terugbetaling moet gebeuren. o Bestaat zowel binnen het Core als het B2Bschema.

48 3.3 Effect van een R-transactie op een volgende inning 1. R-transacties vóór vereffeningsdatum Laten de transacties waarop ze betrekking hebben, verdwijnen. De volgende invordering kan hetzelfde type zijn. 2. R-transacties ná vereffeningsdatum: wat met de eerstvolgende aanbieding? Als een inning niet onbetaald terugkomt of als uw schuldenaar gebruik maakt van zijn refund-recht, is het belangrijk het correcte type te gebruiken bij de volgende inning. Volg daarom onderstaand schema. Anders bestaat de kans dat de bank van de schuldenaar ook de volgende inning verwerpt. Niet-uitgevoerde transactie Eerste invordering Terugkerende invordering Eerstvolgende invordering voor zelfde mandaat Terugkerende invordering of laatste invordering indien gewenst. Terugkerende invordering of laatste invordering indien gewenst. Laatste invordering Eenmalige invordering Geen invordering meer mogelijk. Het mandaat is verlopen. Elke volgende invordering wordt door de bank van de schuldenaar geweigerd. Geen invordering meer mogelijk. Het mandaat is verlopen. Elke volgende invordering wordt door de bank van de schuldenaar geweigerd.

49 RECORD BANK Deel 4: schema Europese domiciliëring

50 Schema Europese domiciliëring (Core vs B2B) Schema: Europese domiciliëring (Core) D -14 dagen D -6 dagen D -3 dagen D D +5 dagen D + 8 weken D+13 maanden Deadline prenotificatie Deadline terugkerende invordering Laatste dag onbetaalde/ rechtzetting (Return / Reversal) Refund - laatste dag terugbetaling op vraag van de schuldenaar Deadline eerste invordering en eenmalige invordering Vereffeningsdatum = spildatum Refund laatste dag terugbetaling wegens ongeldig mandaat

51 Schema Europese domiciliëring (Core vs B2B) Schema: B2B Europese domiciliëring D -14 dagen D -2 dagen D D +2 dagen D+13 maanden Deadline prenotificatie Deadline eerste, eenmalige en terugkerende invorderingen Laatste dag onbetaalde/ rechtzetting (Return / Reversal) Vereffeningsdatum = spildatum Refund laatste dag terugbetaling wegens ongeldig mandaat

52 RECORD BANK Deel 5: contactlijst

53 Contactlijst Type vraag Dienst/persoon Contactgegevens Informatie over Europees domiciliëren als schuldeiser bij Record Bank Uw Record-bankier BO Payments Kantorenzoeker op Vragen bij algemeen gebruik Professional Vragen over het versturen van invorderingsloten, R-transacties, etc. Vragen over reporting (uittreksels, CODA ) Infodesk BO Payments Infodesk payments@recordgroup.be infodesk@recordgroup.be

DE EUROPESE DOMICILIËRING

DE EUROPESE DOMICILIËRING DE EUROPESE DOMICILIËRING GIDS VOOR DE SCHULDEISER VERSIE OKTOBER 2013 INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 KENMERKEN EUROPESE DOMICILIËRING... 2 2.1 Core Schema... 3 2.2 B2B schema... 3 3 STARTEN MET EUROPESE DOMICILIËRINGEN...

Nadere informatie

SEPA Direct Debit De Europese Domiciliëring. Informatiebrochure

SEPA Direct Debit De Europese Domiciliëring. Informatiebrochure SEPA Direct Debit De Europese Domiciliëring Informatiebrochure 2 Lees deze handleiding voor u gebruik maakt van de Europese Domiciliëring. Met vragen kan u altijd terecht bij de medewerkers van Triodos

Nadere informatie

RECORD BANK. Gebruikersgids opladen betalingsbestanden

RECORD BANK. Gebruikersgids opladen betalingsbestanden RECORD BANK Record@Home Gebruikersgids opladen betalingsbestanden 1. Welke betalingsbestanden? Via Record@Home kunt u ons volgende bestanden bezorgen: 1. Overschrijvingen: Type bestand Naam in Record@Home

Nadere informatie

Europese domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen. Werken met SDD in PC banking Pro

Europese domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen. Werken met SDD in PC banking Pro domiciliëring in PC banking Pro: De eerste stappen Werken met SDD in PC banking Pro Inhoud Stap 1: De functies voor begunstigden openen. 3 Stap 2: De mandaten van uw betalers invoeren. 5 Stap 3: Een groep

Nadere informatie

Exit DOM 80. Enter SEPA DIRECT DEBIT: migratie van de Belgische domiciliëring.

Exit DOM 80. Enter SEPA DIRECT DEBIT: migratie van de Belgische domiciliëring. Exit DOM 80. Enter SEPA DIRECT DEBIT: migratie van de Belgische domiciliëring. In het kader van de invoering van SEPA (Single Euro Payments Area of gemeenschappelijk eurobetalingsgebied), werd naast de

Nadere informatie

Handleiding Sepa Direct Debit

Handleiding Sepa Direct Debit Handleiding Sepa Direct Debit U vindt volgende informatie terug in deze handleiding: De Europese domiciliëring Inleiding Schuldeiser Mandaten Overzicht en details Een mandaat creëren Een mandaat wijzigen

Nadere informatie

Werken met SDD in PC banking Pro. professionelen

Werken met SDD in PC banking Pro. professionelen Werken met SDD in PC banking Pro professionelen Inhoud Stap 1: De functies voor begunstigden openen. 3 Stap 2: De mandaten van uw betalers invoeren. 5 Stap 3: Een groep invorderingen aanmaken. 8 Stap 4:

Nadere informatie

SEPA Direct Debit PROFESSIONELEN. Succesvol starten met de Europese domiciliëring

SEPA Direct Debit PROFESSIONELEN. Succesvol starten met de Europese domiciliëring SEPA Direct Debit PROFESSIONELEN Succesvol starten met de Europese domiciliëring Inhoud Intro SEPA Direct Debit 3 Starten met nieuwe SDD Business to Customer (B2C) 5 Starten met nieuwe SDD Business to

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Aanvaarding mandaat Europese domicilïering B2B door de schuldenaar

Gebruikershandleiding. Aanvaarding mandaat Europese domicilïering B2B door de schuldenaar Gebruikershandleiding Aanvaarding mandaat Europese domicilïering B2B door de schuldenaar Aanvaarding mandaat Europese domiciliëring B2B door de schuldenaar Bij Sepa Direct Debit kunnen we 2 niveaus onderscheiden

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module SEPA Direct Debit (SDD) voor Schuldeisers

Gebruikers- handleiding. Module SEPA Direct Debit (SDD) voor Schuldeisers Gebruikers- handleiding Module SEPA Direct Debit (SDD) voor Schuldeisers ALGEMEEN Wat is SEPA Direct Debit (SDD)? SEPA Direct Debit (Europese domiciliëring) is een van de drie producten (samen met de Europese

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren 2 Betalingen en incasso s invoeren Betalingen

Nadere informatie

RECORD BANK

RECORD BANK RECORD BANK RECORD@HOME 1 1. INHOUD Inhoud...1 Wat is Record@Home?...2 Hoe uw Record@Home abonnement gebruiken?...3 Gebruik van de kaartlezer...4 Gebruik van de digipass...5 Gebruik van de elektronische

Nadere informatie

Welke gevolgen heeft een migratie van DOM80 naar SDD (SEPA) in CODA2.3?

Welke gevolgen heeft een migratie van DOM80 naar SDD (SEPA) in CODA2.3? Financial S upp ly C hai n SEPA Handleiding CODA2.3 voor Europese domiciliëringen versie maart 2014 www.ing.be/sepa Deze beknopte handleiding is een hulpmiddel bij uw migratie van Belgische domiciliëringen

Nadere informatie

RECORD BANK

RECORD BANK RECORD BANK RECORD@HOME 1 1. INHOUD Inhoud Wat is Record@Home? Hoe uw Record@Home abonnement gebruiken? Gebruik van de kaartlezer Gebruik van de digipass Gebruik van de elektronische identiteitskaart Wat

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

Europese domiciliëringen

Europese domiciliëringen Europese domiciliëringen 1 Inleiding...2 2 Beheer gegevens schuldeiser...2 3 Beheer van mandaten... 3 3.1 Manueel mandaten beheren... 3 3.2 Mandaat afdrukken... 5 3.3 Klantenfiche... 5 4 Migratie...6 4.1

Nadere informatie

Europese domiciliëringen

Europese domiciliëringen Europese domiciliëringen 1 Inleiding... 2 2 Beheer gegevens schuldeiser... 2 3 Beheer van mandaten... 3 3.1 Manueel mandaten beheren... 3 3.2 Mandaat afdrukken... 5 4 Migratie... 6 4.1 Algemeen... 6 4.2

Nadere informatie

SEPA Direct Debit. Informatiebrochure

SEPA Direct Debit. Informatiebrochure SEPA Direct Debit Informatiebrochure Inhoudstabel SEPA algemeen 3 Wat is SEPA? 3 Wat zijn de gevolgen van SEPA? 3 SEPA Credit Tranfser 4 Wat is SEPA Credit Transfer (SCT)? 4 Waarvoor staan IBAN en BIC?

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers in Home Bank en/of Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren?

Nadere informatie

Bedrijven SEPA machtiging

Bedrijven SEPA machtiging Bedrijven SEPA machtiging Via Rabo Financial Logistics Portal (RFLP) kunt u gebruik maken van de toepassing Bedrijven SEPA machtiging om een machtiging te registreren voor Bedrijven Euroincasso s. Zonder

Nadere informatie

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank

Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank Europese Domiciliëring SEPA voor schuldeisers via Business Bank Versie april 2018 Doel van het document 3 Hoe een nieuwe invordering invoeren? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van de rekening 4 3.

Nadere informatie

Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA?

Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA? Checklist: Is uw ERP klaar voor SEPA? versie juli 2012 www.ingsepa.com Financial Supply Chain SEPA Deze lijst bevat elf vragen waarmee u kunt bepalen in hoeverre een ERP 1 -pakket gereed is voor SEPA.

Nadere informatie

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018

Handleiding. Online subsidie Vlabinvest aanvragen. Greet Matthijs Projectleider ICT. april 2018 Handleiding Online subsidie Vlabinvest aanvragen april 2018 Greet Matthijs Projectleider ICT Handleiding online subsidie Vlabinvest aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie van Vlabinvest aanvragen

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren.

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Betalingen en incasso s invoeren. Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Betalingen en incasso s invoeren 2 Betalingen en incasso s invoeren Betalingen

Nadere informatie

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING

UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 1 van 35 UNIDIS KLANTENDAG 2013 UW ADMINISTRATIE SEPA PROOF TRAINING Pagina 2 van 35 1. SEPA CHECK Ga naar http://www.unidis.nl/ en klik op doe de SEPA check. Zie onderstaande screenshot. U komt

Nadere informatie

Hiervoor volstaat het dat u zich op uw Klantenzone MySodexo begeeft en de volgende 5 stappen volgt:

Hiervoor volstaat het dat u zich op uw Klantenzone MySodexo begeeft en de volgende 5 stappen volgt: GEBRUIKERGIDS Verstuur uw bestelling via Excel ALGEMEEN Om elektronische maaltijdcheques (e-lunch Pass ), elektronische ecocheques (e-eco Pass ) of elektronische geschenkcheques (e-cadeau Pass ) van Sodexo

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen

Gebruikers- handleiding. Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Gebruikers- handleiding Module betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Module Betalingen Uitgestelde of meerdere handtekeningen Selectie Uitgestelde of meerdere handtekeningen Voor u een overschrijving

Nadere informatie

GEBRUIKERSGIDS Verstuur uw bestelling via Excel

GEBRUIKERSGIDS Verstuur uw bestelling via Excel ELISABETH DUMONT SODEXO BENEFITS & REWARDS CARD: 1234 1234 1234 1234 EXP.: 02 / 2014 GEBRUIKERSGIDS Verstuur uw bestelling via Excel ALGEMEEN Om elektronische (elunch Pass ) of papieren maaltijdcheques

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden in Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa

Opladen van XML bestanden in Business Bank. Versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Opladen van XML bestanden in Business Bank Versie augustus 2014 ing.be/sepa Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING?

Nadere informatie

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop

Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop Gebruikers handleiding Brugge Printshop webshop... 1 Inleiding... 3 Inloggen... 4 Wachtwoord vergeten... 4 Gebruikersnaam vergeten... 5 Nog geen klant?...

Nadere informatie

Handleiding Online subsidies aanvragen

Handleiding Online subsidies aanvragen Handleiding Online subsidies aanvragen Een nieuwe aanvraag 1. Een subsidie aanvragen doe je via de subsidiewebsite. Dit kan op 2 manieren. Ga naar http://www.vlaamsbrabant.be/info/subsidies-overzicht.jsp

Nadere informatie

RECORD BANK RECORD BANK MOBILE

RECORD BANK RECORD BANK MOBILE RECORD BANK RECORD BANK MOBILE 1 1. INLEIDING Hebt u een iphone of ipad, een Android smartphone of tablet? Dan bankiert u waar u maar wilt, met de Record Bank Mobile app. Superhandig en volledig gratis!

Nadere informatie

Handleiding. Bedrijven SEPA Machtiging

Handleiding. Bedrijven SEPA Machtiging Handleiding Bedrijven SEPA Machtiging Inhoud 1. INLEIDING 2. INLOGGEN BEDRIJVEN SEPA MACHTIGING 3. RAADLPLEGEN MACHTIGING 4. AANMAKEN MACHTIGING 5. WIJZIGEN MACHTIGING 6. VERWIJDEREN OF INTREKKEN VAN EEN

Nadere informatie

MyBroker. Gebruikershandleiding

MyBroker. Gebruikershandleiding MyBroker Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 1.1. PER E-MAIL... 3 1.2. VIA ONZE WEBSITE... 4 2. DE TOEGANG TOT MYBROKER... 5 3. CONSULTATIE

Nadere informatie

De Europese domiciliëring

De Europese domiciliëring De Europese domiciliëring Beschrijving & Procedure voor de migratie van de Belgische domiciliëring (DOM 80) Versie 2.0 Oktober 2009 Belgische Federatie van de financiële sector 2 De Europese domiciliëring

Nadere informatie

MyBroker. Gebruikershandleiding

MyBroker. Gebruikershandleiding MyBroker Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 1.1. PER E-MAIL... 3 1.2. VIA ONZE WEBSITE... 4 2. DE TOEGANG TOT MYBROKER... 5 3. CONSULTATIE

Nadere informatie

Handleiding : Europese Domiciliëringen vanuit Excel

Handleiding : Europese Domiciliëringen vanuit Excel Handleiding : Europese Domiciliëringen vanuit Excel Europese Domiciliëringen vanuit Excel 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Europese domiciliëringen

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Beheren. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Beheren www.deutschebank.nl Internet Bankieren Beheren 2 Beheren U heeft toegang tot Beheren via het menu links op het scherm. Via Beheren beheert

Nadere informatie

JE CONTRACT ELEKTRONISCH ONDERTEKENEN MET INTERIMSIGN

JE CONTRACT ELEKTRONISCH ONDERTEKENEN MET INTERIMSIGN JE CONTRACT ELEKTRONISCH ONDERTEKENEN MET INTERIMSIGN STAP 1: ACTIVATIEMAIL Vanaf 1 oktober 2016 ontvang je een e-mail met het bericht dat er een contract klaarstaat ter ondertekening. Is het je eerste

Nadere informatie

De Europese domiciliëring

De Europese domiciliëring De Europese domiciliëring Beschrijving Werking van de Europese domiciliëring Versie 1.0 Augustus 2015 2 D e E u r o p e s e d o m i c i l i ë r i n g Deze brochure mag zonder wijzigingen van de inhoud

Nadere informatie

Handleiding BOEKHOUDING DOMICILIERINGEN

Handleiding BOEKHOUDING DOMICILIERINGEN Handleiding BOEKHOUDING DOMICILIERINGEN G. Verwilghensingel 6 - B-3500 Hasselt - t. 011 360 360 - f. 011 360 369 BTW BE 0441.752.054 - KBC 450-0622771-87 - www.adsolut.be Domicilieringen Onze software

Nadere informatie

Opladen van XML bestanden via Business Bank

Opladen van XML bestanden via Business Bank Opladen van XML bestanden via Business Bank Versie april 2018 Introductie 3 Hoe laadt u een XML bestand op via Business Bank en hoe stuurt u deze door naar ING? 4 1. Menu Business Bank 4 2. Selectie van

Nadere informatie

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Administratie. www.deutschebank.nl

Deutsche Bank Global Transaction Banking. Internet Bankieren. Administratie. www.deutschebank.nl Deutsche Bank Global Transaction Banking Internet Bankieren Administratie www.deutschebank.nl Internet Bankieren Administratie 2 Administratie U heeft toegang tot Administratie via het menu links op het

Nadere informatie

Handleiding voor vormingsverstrekkers

Handleiding voor vormingsverstrekkers www.fbz-pc314.be Handleiding voor vormingsverstrekkers Inhoudstafel 1. REGISTREREN... 3 2. AANMELDEN... 5 3. WACHTWOORD VERGETEN... 7 4. WACHTWOORD WIJZIGEN... 7 5. UW VORMINGEN BEHEREN... 8 5.1. EEN NIEUWE

Nadere informatie

Handleiding myworkandme. Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord

Handleiding myworkandme. Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord Handleiding myworkandme Aanmelden met e-mailadres en wachtwoord 22 juli 2013 Inhoudsopgave 1. Nieuwe gebruiker? Je profiel activeren... 3 1.1 Klik op de link in de activatiemail... 3 1.2 Geef je e-mailadres

Nadere informatie

De Europese. Beschrijving. Procedure voor de migratie van de Belgische domiciliëring (DOM 80)

De Europese. Beschrijving. Procedure voor de migratie van de Belgische domiciliëring (DOM 80) De Europese domiciliëring SEPA Beschrijving Procedure voor de migratie van de Belgische domiciliëring (DOM 80) Versie 3.2 november 2013 2 De Europese domiciliëring Deze brochure mag zonder wijzigingen

Nadere informatie

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Study

Handleiding Mobility Online online application Erasmus Study Handleiding Mobility Online online application Erasmus Study Deadlines Dossier Mobility Online In geval van een Erasmus Study moet je dossier in Mobility Online volledig in orde zijn tegen de volgende

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding.. 2 2. Aanvragen directe bankkoppeling.. 2 2.1 Aanvraag bij de ABN AMRO...3 2.2 Aanvraag bij de Rabobank. 6 3. Activeren directe

Nadere informatie

SEPA Instellen. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl. SEPA activeren voor uw vereniging

SEPA Instellen. E-captain help E-captain help http://help.e-captain.nl. SEPA activeren voor uw vereniging 1 / 9 SEPA Instellen SEPA activeren voor uw vereniging Als eerste gaat u naar het beheercentrum om SEPA te activeren. U kiest voor beheercentrum en vervolgens voor het onderdeel IBAN / SEPA Aan de rechtste

Nadere informatie

Onlinedienst Inhoudingsplicht (Artikel 30bis en 30ter)

Onlinedienst Inhoudingsplicht (Artikel 30bis en 30ter) Onlinedienst Inhoudingsplicht (Artikel 30bis en 30ter) U heeft de keuze om de onlinedienst Inhoudingsplicht te gebruiken in een beveiligde (A) of in een onbeveiligde (B) modus. Om toegang te krijgen tot

Nadere informatie

HANDLEIDING. Connect Solutions bvba

HANDLEIDING. Connect Solutions bvba HANDLEIDING Deze handleiding is gebaseerd op het gebruik van Internet Explorer. Aangetekende.email werkt op alle gangbare browsers, maar weergave en functionaliteiten kunnen licht afwijken naargelang de

Nadere informatie

Is het je eerste elektronische contract, klik dan op Activeer Adminbox. Heb je reeds een account, klik dan op Log Aan en ga verder vanaf stap 3.

Is het je eerste elektronische contract, klik dan op Activeer Adminbox. Heb je reeds een account, klik dan op Log Aan en ga verder vanaf stap 3. Je contract elektronisch ondertekenen met InterimSign Vanaf 1 oktober 2016 is het elektronisch handtekenen van een uitzendcontract tot leven geroepen. Hierbij kan je zowel met een eid of een zelfgekozen

Nadere informatie

SEPA Direct Debit in Wings. Binnen Beheer Instellingen Banklink(2) wordt het standaardschema geselecteerd voor Direct Debit.

SEPA Direct Debit in Wings. Binnen Beheer Instellingen Banklink(2) wordt het standaardschema geselecteerd voor Direct Debit. SEPA Direct Debit in Wings Binnen Beheer Instellingen Banklink(2) wordt het standaardschema geselecteerd voor Direct Debit. Na het aanzetten van de parameter die aangeeft dat van DOM 80 naar SEPA DD wordt

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Hoe gebruiken? Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1. WAT MOET IK DOEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT MIJN KLANTENZONE?... 3 2. NAAR UW KLANTENZONE GAAN... 4 3. CONSULTATIE VAN UW GEGEVENS... 6 3.1. MIJN ALGEMENE

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE 2007 (WINDOWS - WORD EN EXCEL) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.5)

Aanvulling handleiding SupportWin. (voor SupportWin versie 7.5) Aanvulling handleiding (voor versie 7.5) Informatie Breekveldt Automatisering B.V. kunt u bereiken op het volgende adres: Breekveldt Automatisering B.V. Brinkstraat 30 6721 WV BENNEKOM Tel.: (0318) 49

Nadere informatie

Eerste Hulp bij mandaten voor België. versie augustus 2014. ing.be/sepa

Eerste Hulp bij mandaten voor België. versie augustus 2014. ing.be/sepa Financial Supply Chain SEPA Eerste Hulp bij mandaten voor België versie augustus 2014 ing.be/sepa Concept 1 Regelgeving (Rulebooks) 2 Het domiciliëringsmandaat van SEPA 3 België en Artikel 29 van de Richtlijn

Nadere informatie

Hieronder vindt u meer informatie over de timing en de werkwijze.

Hieronder vindt u meer informatie over de timing en de werkwijze. IVC-verwerkingsattesten voor verpakkingsafval Als operator ontvangt u van uw klanten (verpakkingsverantwoordelijken) aanvragen voor verwerkingsattesten. De aanvraagformulieren (C-formulieren) en verwerkingsattesten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen

Gebruikershandleiding. Beheer Enveloppen Gebruikershandleiding Beheer Enveloppen Inleiding Via Beheer Enveloppen kunt u heel eenvoudig een groot aantal betalingsbestanden voorbereiden, waarvan niet noodzakelijk alle gegevens al gekend en ingevuld

Nadere informatie

Digitaal uitwisselingsplatform voor procedurestukken e-proadmin. Gebruikershandleiding

Digitaal uitwisselingsplatform voor procedurestukken e-proadmin. Gebruikershandleiding Digitaal uitwisselingsplatform voor procedurestukken e-proadmin Gebruikershandleiding Versie 1.4 - Raad van State - Conseil d'état 2014 1 Inhoudstafel 1 Inhoudstafel... 2 2 Inleiding... 3 3 Zich identificeren

Nadere informatie

Incassomachtigen. voor bedrijven

Incassomachtigen. voor bedrijven Incassomachtigen voor bedrijven Voor de zakelijke markt kennen we twee soorten machtigingen: de Euro-incassomachtiging en de Bedrijven Euro-incassomachtiging. Deze machtigingen kunnen zowel op papier als

Nadere informatie

HANDLEIDING RAPPORTEN

HANDLEIDING RAPPORTEN HANDLEIDING RAPPORTEN Versie 2.0 dd 13/10/2014 Versie 2.1 dd 03/04/2015 Inhoudstabel VAN START MET DE RAPPORTEN... 2 1 EEN TOETS TOEVOEGEN... 3 MOGELIJKHEID 1: PROEVEN PER KLAS... 3 MOGELIJKHEID 2: INVOEREN

Nadere informatie

Vervolgens kunt u de nota's opbouwen, en een incasso-bestand aanmaken en versturen naar het servicebureau / uw bank.

Vervolgens kunt u de nota's opbouwen, en een incasso-bestand aanmaken en versturen naar het servicebureau / uw bank. Hoofdstuk 1 Inleiding Het is mogelijk om declaraties door middel van automatische incasso te laten incasseren via een servicebureau (bijvoorbeeld Interpay), of via uw eigen bank. Voor patiënten hoeft u

Nadere informatie

Handleiding e-catalogus IMES

Handleiding e-catalogus IMES Handleiding e-catalogus IMES 1. Registratie en aanmelden Druk op de startpagina op de link rechtsboven Account aanmaken. Vervolgens kan u uw Imes klantnummer of uw BTW nummer ingeven. Het systeem gaat

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Aan de hand van onderstaande handleiding proberen we u door de eerste aanmelding te loodsen.

Aan de hand van onderstaande handleiding proberen we u door de eerste aanmelding te loodsen. Om in regel te zijn met de nieuwe wetgeving vanaf 1 oktober 2016, worden alle arbeidsovereenkomsten van Recrewtment vanaf die datum automatisch elektronisch verstuurd. Federgon, de federatie van HR-dienstverleners,

Nadere informatie

Online facturen van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen

Online facturen van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Online facturen van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Inhoud UNIFACT2e... 1 Inleiding... 1 Online facturen van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (UniFact2)... 1 0.1. Inleiding... 1 0.2. Gebruik

Nadere informatie

Isabel 6 Een overzicht van de nieuwigheden in versie 1.9

Isabel 6 Een overzicht van de nieuwigheden in versie 1.9 Isabel 6 Een overzicht van de nieuwigheden in versie 1.9 Beste Isabel-gebruiker, Isabel 6 versie 1.9 bevat heel wat nieuwigheden. Naast de correctie van bugs zijn er vooral verzoeken van klanten opgenomen.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Toegang tot Pay@Finpost: abonnementen & digipass

Hoofdstuk 1: Toegang tot Pay@Finpost: abonnementen & digipass In deze rubriek verzamelden we de meest voorkomende vragen en onze antwoorden over Pay@Finpost. Indien u desondanks in deze lijst geen antwoord op uw vragen vindt, aarzel dan niet ons te contacteren op

Nadere informatie

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling

ABAB-Internetboekhouden. Handleiding: Directe bankkoppeling ABAB-Internetboekhouden Handleiding: Directe bankkoppeling 0 1. Inleiding. 2 2. Activeren directe bankkoppeling 2 3. Ophalen bankafschriften via directe bankkoppeling..7 4. Aanbieden betaalopdrachten via

Nadere informatie

Expert/M Plus Handleiding SEPA domiciliëringen XML. taasoftware.wolterskluwer.be

Expert/M Plus Handleiding SEPA domiciliëringen XML. taasoftware.wolterskluwer.be Expert/M Plus Handleiding SEPA domiciliëringen XML taasoftware.wolterskluwer.be Inhoudsopgave NUTTIGE INFORMATIE... 2 ALGEMEEN... 4 WERKING IN EXPERT/M PLUS... 5 INGAVE BETALINGENBANK SEPA DOMICILIËRINGEN...

Nadere informatie

Uw Ogone Test Account aanmaken en configureren

Uw Ogone Test Account aanmaken en configureren Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Uw nieuwe account registreren 3. Uw testaccount configureren 3.1 Uw accountgegevens configureren 3.2 Uw betaalmethoden configureren 3.3 Uw technische instellingen configureren

Nadere informatie

Gebruikers- handleiding. Module Reporting Rekeninginformatie

Gebruikers- handleiding. Module Reporting Rekeninginformatie Gebruikers- handleiding Module Reporting Rekeninginformatie A. ALGEMEEN 1. KORTE BESCHRIJVING VAN DE MODULE Module Reporting Rekeninginformatie voor BelfiusWeb-klanten met uitvoerige behoeften op vlak

Nadere informatie

We hebben de vragen ingedeeld als volgt:

We hebben de vragen ingedeeld als volgt: In deze rubriek verzamelden we de meest voorkomende vragen en onze antwoorden over Pay@Finpost. Indien u desondanks in deze lijst geen antwoord op uw vragen vindt, aarzel dan niet ons te contacteren op

Nadere informatie

Handleiding Bancontact

Handleiding Bancontact Handleiding Bancontact door Patricia Sturm - van Zijl 8 september 2016 Versie 2.1 Openbaar Inhoud 1. Introductie... 3 2. Bancontact... 4 2.1. Verloop van een Bancontact transactie... 4 2.2. Aanleveren

Nadere informatie

December Team MyRent

December Team MyRent Volg de stappen op het scherm en klik op VERDERGAAN. Als u over de versie 4.0.7 van de eid-software beschikt, klik dan op VERDERGAAN. Zo niet, installeer dan de vereiste versie en klik op JA,INSTALLEREN.

Nadere informatie

E-loket gemeentebelastingen

E-loket gemeentebelastingen E-loket gemeentebelastingen Hoe uw aangifte invullen en indienen via het Internet? Waarom kiezen voor een elektronische aangifte? Bij het elektronisch indienen van uw aangifte geniet u van de voordelen

Nadere informatie

SETUP SEPA Setup SEPA 2013 Newminds

SETUP SEPA Setup SEPA 2013 Newminds SETUP SEPA Setup SEPA 2013 Newminds Inhoud 1.0 Installatie SEPA (Credit Transfer)... 3 2.0 Installatie SEPA (Direct Debit)... 4 Setup SEPA 2013 Newminds 2 1.0 Installatie SEPA (Credit Transfer) Gebruik

Nadere informatie

Handleiding SEPA. Handleiding SEPA vanaf Assistent versie 3.1.38.1

Handleiding SEPA. Handleiding SEPA vanaf Assistent versie 3.1.38.1 Handleiding SEPA 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemene instellingen... 4 IBAN omnummering... 5 IBAN & BIC... 6 Automatische Incasso s & Betalingen... 8 Acceptgiro s... 11 Systeemtest IBAN-acceptgiro s... 13

Nadere informatie

VANAF 1/10/2016: Onderteken al jouw uitzendcontracten ONLINE

VANAF 1/10/2016: Onderteken al jouw uitzendcontracten ONLINE VANAF 1/10/2016: Onderteken al jouw uitzendcontracten ONLINE Wat? Vanaf 01/10/2016 kan je al jouw uitzendcontracten online ondertekenen. Vanaf dan zal je dus een mailtje of smsje ontvangen met het bericht

Nadere informatie

Januari Team MyRent

Januari Team MyRent Januari 2017- Team MyRent rzsj.teammyrent@minfin.fed.be 1. Aanmelden 2. Aanmelden met een elektronische identiteitskaart (eid) 3. Aanmelden met een commercieel certificaat 4. Scherm: Hoofdmenu 1. Uw contract

Nadere informatie

Augustus Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid

Augustus Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid Augustus 2018 Handleiding Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid Augustus 2018 Inhoudsopgave Subsidieportaal Uitvoering Van Beleid... 3 Account aanmaken... 4 Gegevens invullen... 5 Home pagina... 6 Mijn

Nadere informatie

UW PERSOONLIJK DOSSIER ONLINE HANDLEIDING

UW PERSOONLIJK DOSSIER ONLINE HANDLEIDING UW PERSOONLIJK DOSSIER ONLINE HANDLEIDING U wenst uw pensioendossier te raadplegen, veranderingen aan te brengen in uw gegevens (rekeningnummer, adres, ) of vooraf ingevulde formulieren voor een aanvullende

Nadere informatie

Provinciebelasting op Bedrijven 2010

Provinciebelasting op Bedrijven 2010 Provinciebelasting op Bedrijven 2010 Hoe uw aangifte invullen en indienen via het Internet? Waarom kiezen voor een elektronische aangifte? Bij het elektronisch indienen van uw aangifte voor de Provinciebelasting

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie

Handleiding AfterPay. door Patricia Sturm 5 september Versie 2.5 Openbaar

Handleiding AfterPay. door Patricia Sturm 5 september Versie 2.5 Openbaar Handleiding AfterPay door Patricia Sturm 5 september 2016 Versie 2.5 Openbaar Inhoud 1. Introductie... 3 2. AfterPay... 4 2.1. Verloop van een AfterPay transactie... 4 2.2. Aanleveren van een AfterPay

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE OUTLOOK 2007 (WINDOWS) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

DEMATRA ELECTRONIC DISTRIBUTION SYSTEM

DEMATRA ELECTRONIC DISTRIBUTION SYSTEM DEMATRA ELECTRONIC DISTRIBUTION SYSTEM Het Dematra Electronic Distribution System is ontwikkeld voor alle Dematra-Distributieklanten. Via deze weg kan op eenvoudige en overzichtelijke wijze zendingen worden

Nadere informatie

Handleiding Famicontrol voor de kinderbijslagfondsen

Handleiding Famicontrol voor de kinderbijslagfondsen Handleiding Famicontrol voor de kinderbijslagfondsen Inhoudsopgave Inleiding... 2 Inloggen... 2 Het welkomstscherm... 3 De Menu balk... 3 Opvolgingsstatussen... 4 Een nieuwe aanvraag creëren... 5 Controle

Nadere informatie

HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS

HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS HANDLEIDING MY.TENTOO VOOR OPDRACHTGEVERS INHOUD 1. Inloggen op my.tentoo... 1 2. Nieuwe uitvoerder inschrijven... 2 3. Dimona-aangifte invoeren... 3 4. Werkbriefje invoeren... 5 5. Werkbriefjesoverzicht...11

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Aanmelden via het Foodweb portaal

Gebruikershandleiding Aanmelden via het Foodweb portaal Gebruikershandleiding Aanmelden via het Foodweb portaal Het inloggen via Foodweb is vanaf 14 december 2017 gewijzigd. Hier leest u wat u moet doen als operator om via ons nieuw Foodweb portaal toegang

Nadere informatie

Instructie uitvoeren van de melding in TRACES voor DBP - mest

Instructie uitvoeren van de melding in TRACES voor DBP - mest Instructie uitvoeren van de melding in TRACES voor DBP - mest Elke economische operator die gebruik wil maken van TRACES (Trade control and expert system) moet geregistreerd zijn. Dit wil zeggen dat u

Nadere informatie

Eerste Hulp bij mandaten voor schuldeisers die hun Europese domiciliëringen SEPA manueel ingeven (België) versie augustus 2014. ing.

Eerste Hulp bij mandaten voor schuldeisers die hun Europese domiciliëringen SEPA manueel ingeven (België) versie augustus 2014. ing. Financial Supply Chain SEPA Eerste Hulp bij mandaten voor schuldeisers die hun Europese domiciliëringen SEPA manueel ingeven (België) versie augustus 2014 ing.be/sepa Concept 1 Regelgeving (Rulebooks)

Nadere informatie

Handleiding Bibbank: hoe registreer ik me als boekhandel?

Handleiding Bibbank: hoe registreer ik me als boekhandel? Meta4Books 1 Handleiding Bibbank: hoe registreer ik me als boekhandel? Inhoud Handleiding Bibbank: hoe registreer ik me als boekhandel?... 1 1. Eerste registratie van een Gebruiker... 2 2. Aanmelden van

Nadere informatie

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers

Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Handleiding Employ UrenOnline Opdrachtgevers Versie 1.5 mei 2013 Pagina 1 van 15 Inhoudsopgave 1. Inloggen in Employ UrenOnline 4 2. Instellingen binnen Employ UrenOnline 6 2.1 Contactpersonen 6 2.2 Projecten

Nadere informatie

Binnenlandse betalingen SEPA Credit Transfer Gebied België 28 EU-landen + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco

Binnenlandse betalingen SEPA Credit Transfer Gebied België 28 EU-landen + Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco SEPA met Wings Vanaf 1 februari 2014 moeten alle bedrijven voor hun betalingsverrichtingen binnen Europa verplicht overschakelen op SEPA. Dit white paper bespreekt alle praktische zaken met betrekking

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie