s Speelbrief LEESTIP ACTIVITEIT Marja Baeten Knutsel samen een leeuw PIPPO-thema prentenboeken JULI 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "s Speelbrief LEESTIP ACTIVITEIT Marja Baeten Knutsel samen een leeuw PIPPO-thema prentenboeken JULI 2016"

Transcriptie

1 THEMA: VAKANTIE! s Speelbrief JULI 2016 Het is vakantie! Daarom gaat aapje Pippo een dagje naar de dierentuin. Hij ziet een pinguïn zwemmen en een leeuw komt wel heel dichtbij! In de rubriek Plaatjes en woordjes leren kinderen met Lasse en Lina nog meer dierentuinwoordjes. Beertje Bruin is ook een dagje uit: hij is aan het strand. Van Mama Beer moet hij een hoedje op tegen de zon. En ook het speelverhaaltje gaat over het strand: je kunt golfjes zelf laten komen en gaan. Peuters die dat al eens in het echt hebben meegemaakt, zullen herkennen hoe spannend en leuk dat is. Op de uitklapplaat zien peuters een camping waar ze deze vakantie misschien wel zelf naartoe gaan. Leuk om samen met deze kijkplaat dat avontuur voor te bereiden. In deze Speelbrief vind je bij al deze PIPPO-verhaaltjes extra activiteiten. Ik wens jullie met deze Speelbrief veel lees- en speelplezier tijdens de vakantie! Marja Baeten redactie PIPPO PIPPO-thema prentenboeken Op zoek naar peuterboeken die bij het PIPPO-thema van deze maand passen? Ga naar deze link en vind er een heleboel: Lees het verhaaltje van aapje Pippo voor en wijs de voorwerpen aan die in het verhaaltje worden genoemd. Vooral voor heel jonge kinderen is dat zinvol. Zij leren zo het verband te zien tussen het woord en een afbeelding daarvan. Bij iets oudere kinderen kun je het woord dat je aanwijst juist niet zeggen. Peuters vinden het heerlijk om jouw zin te kunnen aanvullen: kijk eens wat ik al kan! Speelbrief - Juli p1 Knutsel samen een leeuw een wc-rolletje / stevig papier kleurpotloden / lijm / een schaar 1. Teken de kop van de leeuw. Knip hem uit en teken er ogen op, een neus en een mond. 2. Teken manen en knip ze uit. 3. Teken vier poten en een staart en knip ze uit. 4. Plak alles vast op het wc-rolletje.

2 Plaatjes en woordjes Hoe heten de dieren? Deze rubriek heeft als doel om de woordenschat van kinderen uit te breiden. Wijs de verschillende dieren op bladzijde 6 aan en zeg hardop hoe elk dier heet. Als een peuter het probeert na te zeggen, herhaal jij het nóg een keer. Zo leren kinderen het snelst. Ook het aanwijzen van het plaatje dat erbij hoort, zorgt ervoor dat onthouden en nazeggen eerder lukt. Bespreek ook samen welk geluid elk dier maakt. In aansluiting daarop kun je het spelletje spelen dat hieronder staat. Lied voor alle dieren Dierentuindieren maken niet altijd heel duidelijke geluiden. Dat wil zeggen: geen geluiden die goed na te bootsen zijn. Daarom voegen we ook boerderijdieren toe. Voor dit liedje verzamel je zo veel mogelijk speelgoeddieren. Dat kunnen knuffels zijn, maar ook Duplodieren of boerderijdieren. Je zingt dit liedje: Een koetje en een kalfje die liepen in de wei. Toen kwam er een heel dik varkentje voorbij, dat zei, dat zei: Geef dat kalfje maar aan mij! Nee, zei de koe, boe boe boe! Nee, zei de koe, boe boe boe! Dat kalfje is van mij! Ken je dit liedje niet? Luister en kijk dan naar het filmpje op: koetje+en+een+kalfje Dieren die ook kunnen: een schaap en een lam, een hond en een pup, een kat en een kitten. Het is leuk om af te sluiten met: een mama en een kind. Peuters hebben vaak veel plezier om de dierengeluiden na te doen. Ook dat varken dat steeds nee te horen krijgt, vinden ze leuk. De herhaling geeft herkenning en tegelijkertijd groeit de woordenschat. Uit: Doe-boek, speelideeën voor 0 tot 4 jaar door Marianne de Valck. Speelbrief - Juli p2 Gebruik de speelgoeddieren om op dit liedje te variëren. Een leeuw en een welpje die liepen in de wei. Toen kwam er een heel dik varkentje voorbij, Dat zei, dat zei: Geef dat welpje maar aan mij! Nee, zei de leeuw, brul brul brul! Nee, zei de leeuw, brul brul brul! Dat welpje is van mij!

3 Beertje Bruin heeft een hoedje Als Beertje Bruin zijn hoedje opheeft, is het buiten heel mooi weer. Het hoedje beschermt zijn hoofdje tegen hete zonnestralen. Herkenbaar in dit verhaaltje zal zijn dat kinderen een zonnehoedje dikwijls niet graag ophebben. Toch moeten ze weten dat het belangrijk is. De zon is lekker warm, maar je kunt er ook ziek van worden als hij te veel op je hoofd schijnt. Het verhaaltje van Beertje Bruin is goed bruikbaar om die boodschap aan peuters door te geven. Om die reden kun je het verhaaltje hier en daar aanvullen. Lees hieronder. Lees het verhaaltje voor. Wijs op de illustraties de voorwerpen aan die in het verhaaltje worden genoemd. Bij het laatste plaatje lees je: Als Beertje Bruin een stukje taart krijgt, vergeet hij zijn hoedje helemaal. Daar kun je dan aan toevoegen: Maar Mama Beer vergeet het niet. Als de taart op is, moet het hoedje ook weer op! Als je het verhaaltje nog een keer leest, kun je het interactief maken, door Mama Beer te laten reageren op elk plaatje. Na de laatste zin zeg je steeds: Mama Beer zegt: Die zin kun je zelf aanvullen. Oudere kinderen kun je ook zelf het einde van die zin laten bedenken. Hier zijn wat voorbeelden: 1) Plaatje 1: Mama Beer zegt: Dat hoedje houdt de zonnestralen tegen. 2) Plaatje 2: Mama Beer zegt: Dat hoedje moet je ophouden, Beertje Bruin. 3) Plaatje 3: Mama Beer zegt: Dat hoedje moet op jouw hoofd, Beertje Bruin. 4) Plaatje 4: Mama Beer zegt: Als de taart op is, moet het hoedje weer op! Zoek in PIPPO nog meer kinderen die een zonnehoedje ophebben. Wat heeft Max op zijn hoofd op blz. 16? En wie hebben er allemaal iets op hun hoofd op de camping op blz ? Meer informatie over veilig in de zon? Kijk op veilig-zonnen/hoe-bescherm-je-je-kind-in-de-zon Speelbrief - Juli p3 Kleur het hoedje van Beertje Bruin Maak een kopie van de volgende pagina. Kinderen kleuren het zonnehoedje van Beertje Bruin. Bovenaan kun je hun naam invullen.

4 Illustratie: Martin Bour.... heeft het zonnehoedje gekleurd!

5 Max is op vakantie Max is op vakantie met zijn vriendinnetje Else. Aanvankelijk vindt hij het moeilijk om te delen. Maar al gauw ontdekt Max dat het juist leuk is om samen met steentjes en stokjes in het water te spelen. Lees het verhaaltje voor. Zorg dat de kinderen de illustraties goed kunnen zien. Als je het verhaaltje een tweede keer voorleest, kun je de verschillende rollen die Max speelt benadrukken. Bekijk samen de gezichtsuitdrukkingen van Max. - Hoe kijkt Max op plaatje 1? Waarom kijkt hij zo, denk je? - Hoe kijkt Max op de volgende plaatjes en waarom kijkt hij dan zo? ACHTERGROND Speelbrief - Juli p5 Kunnen peuters al samenspelen? Kinderen zijn tot ongeveer hun tweede jaar nog grotendeels op zichzelf gericht en in het spel heeft het kind nog weinig anderen nodig. Dan zo rond het tweede jaar zien we een verandering plaatsvinden. Kinderen raken steeds meer geïnteresseerd in wat anderen doen. Jonge peuters kunnen heel gezellig naast elkaar spelen en daarbij best wat aandacht aan elkaar schenken, maar het blijft bij naast elkaar spelen en niet met elkaar spelen. Op deze leeftijd hebben kinderen ook nog te weinig besef van het feit dat anderen ook wensen en gevoelens hebben. Toch is dit naast elkaar spelen de eerste stap naar het ontwikkelen van het besef dat andere kinderen ook een mening en emoties hebben. Peuters die naast elkaar spelen observeren en imiteren elkaar en leren hier veel van. Bron: Opvoedadvies.nl Samenstelling en teksten: Marja Baeten. Pedagogische bron: Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. Spelen met water: drijven of zinken? Vul een grote bak met water. Verzamel samen kleine voorwerpen. Leg nu om de beurt een voorwerp voorzichtig in het water, maar houd het nog even vast. Je vraagt: blijft het op het water liggen (dat heet drijven)? Of zakt het door het water heen (dat heet zinken)? Wat denk je? Als er een voorspelling is gedaan, laat je het voorwerp los. Wat gebeurt er? Praat met oudere peuters waarom iets blijft drijven. En hoe komt het dat iets zinkt? Laat kinderen zelf antwoorden bedenken. De conclusie kan ten slotte zijn: als iets licht is (een balletje, een veertje, een bootje, een wasknijper, een paperclip), blijft het op het water drijven. Als iets zwaarder is (een steentje, een knikker, een sleutel), dan zinkt het.

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO

ER KOMT EEN VRIENDJE BIJ AAPJE PIPPO GEN SAMEN DOE THEMA: DIN N s Speelbrief Speelbrief - Januari 2017 - p1 JANUARI 2017 Als kinderen elkaar op straat of in de speeltuin tegenkomen, gaan ze vaak meteen naar elkaar toe. Om contact te krijgen,

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief MEI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! MEI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MEI 2015 ZE KOMEN VOOR DE VRIENDJES! Als je aan kinderen in de kinderopvang vraagt wat ze er leuk vinden, klinkt het steevast: de andere kinderen. De

Nadere informatie

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken AMMIE, DAT IS LEKKE THEMA: J R! s Speelbrief APRIL 2017 Aapje Pippo koopt op de markt appels en stukjes kaas. Beertje Bruin helpt oma Beer in de moestuin met het oogsten van groenten die ze straks gaan

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JUNI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar BABY S ZIJN OVERAL JUNI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JUNI 2015 BABY S ZIJN OVERAL Kinderen die PIPPO lezen, zien vaak baby s om zich heen. Natuurlijk in de kinderopvang maar ook omdat vriendjes of zijzelf

Nadere informatie

Marja Baeten AAPJE PIPPO BAKT BROODJES. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken NOVEMBER 2016

Marja Baeten AAPJE PIPPO BAKT BROODJES. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken NOVEMBER 2016 THEMA: GEZELLIG THUIS! s Speelbrief NOVEMBER 2016 Omdat het in november meer waait en regent, is het extra fijn om binnen samen iets te ondernemen. Je kunt net als aapje Pippo broodjes bakken in de keuken.

Nadere informatie

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JULI Speelbrief - Juli p1 P VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTE O : A M E H T N! s JULI 2017 Speelbrief Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma.

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JULI 2015 SPELEN MET WATER! Water: het kost bijna niets, het is bijna overal en het is zo heerlijk verfrissend in de zomer! Kortom, een prima speelmateriaal

Nadere informatie

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken MAART Speelbrief - Maart p1

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken MAART Speelbrief - Maart p1 AAR DOET HET PIJN THEMA: W? s Speelbrief MAART 2017 de mogelijkheid om ervaringen te delen, zich voor te bereiden op een doktersbezoek en te verwerken wat ze hebben meegemaakt. De verhaaltjes van aapje

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Wat schattig! Marja Baeten Redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Wat schattig! Marja Baeten Redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief mei 2011 Wat schattig! Aapje Pippo met een jong poesje. Ik wed dat heel veel PIPPOlezers bij het zien ervan schattig zeggen. Veel jonge kinderen zullen

Nadere informatie

s Speelbrief SPEELTIP

s Speelbrief SPEELTIP THEMA: SPELEN MET ZAND EN WATER s Speelbrief AUGUSTUS 2016 Het thema van deze maand is spelen met zand en water. Voor peuters, maar ook voor hun vaste PIPPO-vriendjes, zijn dat de meest bruikbare speelmaterialen

Nadere informatie

s Speelbrief Marja Baeten SAAR EN DE SINT PIPPO-thema prentenboeken DECEMBER 2016

s Speelbrief Marja Baeten SAAR EN DE SINT PIPPO-thema prentenboeken DECEMBER 2016 THEMA: DE DECEMBERFEESTEN s Speelbrief DECEMBER 2016 Sinterklaas en kerst zorgen ervoor dat we het jaar feestelijk afsluiten. Voor peuters is het prettig als die decembermaand, die voor hen lastig is om

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief oktober 2014 1

Speel- & Leerbrief oktober 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief oktober 2014 Samen eten Wat thuis niet altijd meer lukt, gebeurt in de opvang nog standaard: gezamenlijk aan tafel eten. Het is onbetwist een zinvol

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief MAART 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar KINDEREN IMITEREN OM TE LEREN MAART 2015.

Speel- & Leerbrief MAART 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar KINDEREN IMITEREN OM TE LEREN MAART 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief MAART 2015 KINDEREN IMITEREN OM TE LEREN Op een bepaald moment krijg je opeens extra veel hulp van peuterhandjes als je de tafeltjes in de opvang schoonmaakt.

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief OKTOBER 2015 VOORLEZEN GAAT NOOIT VERLOREN Kinderen die elke dag vijftien minuten worden voorgelezen, horen ruim 1,1 miljoen woorden per jaar. Dat is

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK!

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK! Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief NOVEMBER 2015 DOE MEER MET EEN BOEK! ook agje zijn bang n spook meer zijn! Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2015 dag nijntje, tot de

Nadere informatie

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken MEI Speelbrief - Mei p1

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken MEI Speelbrief - Mei p1 THEMA: BABYDIEREN! s Speelbrief MEI 2017 Als Aapje Pippo in het park een jonge hond tegenkomt, wil hij die meteen aaien. Maar hij schrikt ook van het speelse dier. Gelukkig is de pup niet bang voor hem.

Nadere informatie

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken AUGUSTUS Speelbrief - Augustus p1

Marja Baeten ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken AUGUSTUS Speelbrief - Augustus p1 THEMA: SPELEN MET WATER s AUGUSTUS 2017 Speelbrief Plonsen, roeren, spetteren, gieten Voor kinderen is water een aantrekkelijk en uitdagend speelmateriaal. Dat is mooi, want spelen met water stimuleert

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief november 2014 1

Speel- & Leerbrief november 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief nland jsjes in alle kleuren t regent er zuurtjes! 0 1 1 1 4 Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2014 dag nijntje, tot de volgende keer!

Nadere informatie

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JUNI Speelbrief - Juni p1

ZO LEES IK PIPPO. Speelbrief. PIPPO-thema prentenboeken JUNI Speelbrief - Juni p1 THEMA: BEWEGEN! s JUNI 2017 Speelbrief Als je met kinderen een speeltuintje passeert, willen ze altijd even spelen: net als aapje Pippo van de glijbaan glijden, schommelen of klimmen. Jonge kinderen hoef

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief

s Speel- & Leerbrief Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief èche anst met haar vriendjes dag juf, tot morgen! Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv, 1953-2015 dag nijntje, tot de volgende keer! SEPTEMBER

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief APRIL 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NATUURLIJK SPELEN APRIL 2015.

Speel- & Leerbrief APRIL 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar NATUURLIJK SPELEN APRIL 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief APRIL 2015 NATUURLIJK SPELEN Met kinderen in de natuur bezig zijn, stimuleert verschillende onderdelen van hun ontwikkeling. Terwijl ze je helpen in

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET!

LEESTIP. Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief FEBRUARI 2015 w 1-3 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! ik pak sneeuw maandblad voor peuters - jaargang 26 - februari 2015-4,45 - P-509549 Hiep

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier

pedagogisch werken met plezier pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief Kan ik zelluf! september 2014 Elk kind komt in de fase om alles zelluf te willen doen. Bij de een gebeurt dat wat eerder dan bij de ander, maar één ding

Nadere informatie

Marja Baeten. Speel- & Leerbrief. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. houden van! redactie PIPPO

Marja Baeten. Speel- & Leerbrief. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar. houden van! redactie PIPPO Pedagogisch werken met plezier s 1-3 jaar pa pluis jaargang 26 - januari 9 2015-3,95 - P-50954 a Max vindt om! de liefste maandblad voor peuters Een heel boekje over houden van! bv, 1953-2015 copyright

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Water en zand stimuleert kinderen spelenderwijs Marja Baeten Redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Water en zand stimuleert kinderen spelenderwijs Marja Baeten Redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief juli 2011 Water en zand stimuleert kinderen spelenderwijs Speelgoed en allerlei knutselmateriaal, hoe mooi en zinvol ook, tegen zand en water kunnen

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Marja Baeten, redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Marja Baeten, redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief februari 2011 Leren doen door nadoen Eindelijk ook iets voor baby s Nadat in januari de eerste PIPPO Speel- & Leerbrief in vernieuwde formule verscheen,

Nadere informatie

Marja Baeten AAPJE PIPPO EN DE EEKHOORN! Speelbrief OKTOBER 2016

Marja Baeten AAPJE PIPPO EN DE EEKHOORN! Speelbrief OKTOBER 2016 THEMA: DE HERFST s Speelbrief OKTOBER 2016 Eén flinke storm in deze tijd van het jaar en het speel- en knutselmateriaal ligt buiten voor het oprapen: boomblaadjes in vele soorten en kleuren, takken en

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief AUGUSTUS 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZO VEEL MOGELIJK BUITEN AUGUSTUS 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief AUGUSTUS 2015 1. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar ZO VEEL MOGELIJK BUITEN AUGUSTUS 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief AUGUSTUS 2015 rand 1-3 jaar ZO VEEL MOGELIJK BUITEN aaft nijn een diepe kuil nijn is er moe van geworden! Illustraties Dick Bruna copyright Mercis bv.

Nadere informatie

Nog meer Hotel Hallo - Thema 1 De beestenboel NAAR HET ASIEL

Nog meer Hotel Hallo - Thema 1 De beestenboel NAAR HET ASIEL Nog meer Hotel Hallo - Thema 1 De beestenboel opdrachten NAAR HET ASIEL 1 Knip de strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Marja Baeten Redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Marja Baeten Redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief april 2011 Hoofd, hart en handen Ontdekkingen in de tuin Het wereldje van dreumesen en peuters is nog maar klein. Jonge kinderen doen al hun ontdekkingen

Nadere informatie

Speel- & Leerbrief december 2014 1

Speel- & Leerbrief december 2014 1 Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief december 2014 Een hele maand feest! Op dit moment worden straten versierd, is Sinterklaas in het land en staat er op sommige pleinen al een grote kerstboom.

Nadere informatie

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken

Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Doe-tips bij Pauline Oud prentenboeken Wat leuk dat je aan de slag wil met de prentenboeken van Pauline! In deze brief vind je volop inspiratie bij 'Sem op het potje'. Veel plezier! Breng het verhaal tot

Nadere informatie

7.4 Script en plaatjes les

7.4 Script en plaatjes les 7.4 Script en plaatjes les Ik wil een leuk spelletje met jullie doen. En het spelletje heeft te maken met woordjes. Het Nederlands bestaat uit twee verschillende groepen woorden. Je hebt woorden die samengaan

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar DECEMBER 2015 EEN MAAND VOL FEEST

s Speel- & Leerbrief Marja Baeten Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar DECEMBER 2015 EEN MAAND VOL FEEST Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief DECEMBER 2015 EEN MAAND VOL FEEST In de kinderopvang is de maand december een heel drukke maand. Niet alleen zijn er de diverse feesten waarvoor allerlei

Nadere informatie

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ

Doei! œ œ œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ & # # # # # ## # Œ œ œ œ œ œ œ # # & b œ œ œ Œ œ œ œ œ Œ œ œ œ œ œ Œ oktober 2011 vanaf 4 jaar Doei! tekst en muziek: Chris Winsemius Intro & E G A E G A œ Couplet & E G œ Doei roept de boer, A ik ga weg!' E Jam-merjam-mer jam - mer, & A E wat een pech. G C œ Hé roeptde

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren

TAAL IS LEUK. Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren TAAL IS LEUK Adviezen om de taalontwikkeling te stimuleren 1 Inhoudsopgave Pagina Besteed extra aandacht aan de taal van uw kind 4 Adviezen die u kunt toepassen tijdens een gesprekje met uw kind 5 Maak

Nadere informatie

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar

Lesbrief Kikker viert de lente. Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Lesbrief Kikker viert de lente Kikkertiendaagse: 21 t/m 30 maart 2018 Thema: Kikker viert de lente Leeftijd: voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar Van 21 t/m 30 maart kleurt heel Nederland groen met het

Nadere informatie

D O EN P R A T EN B E W EGEN

D O EN P R A T EN B E W EGEN D O EN P R A T EN B E W EGEN Het gelijktijdig gebruik van de observatielijsten bij Zo Doe Ik, Zo Beweeg Ik, en Zo Praat Ik M. Tjallema, M. Vermeulen 00, CED-Groep www.cedgroep.nl Inleiding Met de drie

Nadere informatie

Wij gaan naar de boerderij

Wij gaan naar de boerderij THEMABOEKJE Wij gaan naar de boerderij KINDCENTRUM HET P@RK, dagopvang en peuterspeelgroep Datum: mei/juni 2014 Danique Hesselink en Ingrid Pasman Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep en de peuters

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

pedagogisch werken met plezier Verstoppen is alvast wennen aan eventjes weg zijn Marja Baeten Redactie PIPPO

pedagogisch werken met plezier Verstoppen is alvast wennen aan eventjes weg zijn Marja Baeten Redactie PIPPO pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief juni 2011 Verstoppen is alvast wennen aan eventjes weg zijn Verstoppertje spelen, lijkt een simpel spelletje, maar het zit vol met grote ervaringen:

Nadere informatie

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j

S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j S p e e l t i p s b i j K i n d e r b o e r d e r i j Idee en tekst: Betty Sluyzer Tekeningen: Esther van Gijn Voorlezen Kinderboerderij is geschikt voor baby's, peuters en kleuters. Je kunt het prentenboek

Nadere informatie

Tussendoortjes boerderijklas

Tussendoortjes boerderijklas Tussendoortjes boerderijklas Beginsituatie 65 leerlingen: mogelijkheid tot verdelen in 2 e (34 lln) en 3 e leerjaar (31 lln) Grasveld/pleintje ter beschikking 1) Muziek: zoek het dierengeluid (10min) Elke

Nadere informatie

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3)

Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Wereldschool zomerdeal Kikker en vriendjes (groep 1 t/m 3) Voor de ouder: Deze zomerdeal is een extra les van de Wereldschool die je in overleg met de docent tot 1 september samen met je zoon of dochter

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 1: MASKERS VOOR DE BEESTENBENDE AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS

PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS PRAATPRET DOE EN PRAAT BOEKJE VOOR THUIS Thema 1: Ik (lichaam/familie) Dit boekje is van:................. Logo gemeente Auteursteam Projectgroep Kinderklanken & Peuterpraat Margriet van Engen Maaike Preijde

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

2. Sil en Lis op safari

2. Sil en Lis op safari 2. Sil en Lis op safari Tijdens deze activiteit: leest u het digitale prentenboek Sil en Lis op safari voor. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Oriëntatie op boek en verhaal Groep 1 Groep 2 Gebruikt

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

compliment geven. De les Inhoud Doelen Materiaal Tip GROEP 1 & 2

compliment geven. De les Inhoud Doelen Materiaal Tip GROEP 1 & 2 Les 4 Complimenten geven Inhoud In deze les staan complimenten centraal. Complimenten geven en krijgen is een belangrijk onderdeel van de PAD-lessen. Het is belangrijk voor iedereen om zo nu en dan een

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

Schoolkrant Juli 2012

Schoolkrant Juli 2012 Schoolkrant Juli 2012 Van Dumont Tot mond Niels Finsenstraat 35 2035 CZ Haarlem Tel.: 023-5332017 E-mail: info@dumonthaarlem.nl HET THEMA IS DEZE KEER: DIEREN Dierenspelletjes In de vakantie heb je veel

Nadere informatie

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding

Woorden in prenten. 5 Voorwoord 6 Inleiding Inhoud Woorden in prenten 5 Voorwoord 6 Inleiding Prentenboeken 2 38 Wil je mijn vriendje zijn? 66 Plons! 94 Nandi s verrassing 22 Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft Bijlagen

Nadere informatie

LEESTIP. s Speelbrief. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! JANUARI 2016

LEESTIP. s Speelbrief. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! JANUARI 2016 Pedagogisch werken met plezier s Speelbrief JANUARI 2016 EEN HEEL BOEKJE VOL MET WINTERPRET! Iedereen hoopt er elk jaar weer op: een laagje witte sneeuw waardoor de wereld er opeens veel mooier uitziet.

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders

Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor ouders Pagina 1 van 10 Verklarende woordenlijst bij de strategieën uit Praten doe je met z n tweeën voor Strategieën ter bevordering van interactie communicatiestijl van het kind Rol van de ouder 1: Laat je kind

Nadere informatie

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike.

Lespakket. Ssst de tijger slaapt. Door: Maike Douglas jufmaike.nl. De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. ã jufmaike. pakket Ssst de tijger slaapt De lessen met een * ervoor zijn alleen geschikt voor kleuters. Door: Maike Douglas jufmaike.nl 1. Dieren uit het boek Sorteren van de dieren die in het boek voorkomen Woordenschat

Nadere informatie

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind?

Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Tips voor Taal Hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je kind? Ga op ooghoogte met je kind zitten Door op ooghoogte te gaan zitten tijdens

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Regen? Hup, naar buiten! De seizoenen en pedagogische competenties pedagogisch werken met plezier maart 2011

s Speel- & Leerbrief Regen? Hup, naar buiten! De seizoenen en pedagogische competenties pedagogisch werken met plezier maart 2011 pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief maart 2011 Regen? Hup, naar buiten! Als het slecht weer is, blijf je misschien liever binnen met de kinderen. Een gemiste kans, vindt spel- en speelgoeddeskundige

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Sabine Wisman. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Sabine Wisman Uitgeverij Ploegsma Amsterdam 8, 10, 13 8, 9, 10, 11, 12, 13 10 11 21 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 25 18, 19, 21, 23 30, 31, 32, 36, 39, 41 30, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40, 41 30, 31,

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief

Arie Aardvarken. Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief Arie Aardvarken Lesbrief In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1)

Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Magnetische en beschrijfbare dobbelsteen: de taalontwikkeling (1) Vorige week ontving ik de beschrijfbare dobbelsteen van Credu.nl: een webwinkel vol met prachtige educatieve materialen, maar ook voor

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips

Arie Aardvarken. Lesbrief. Tips Lesbrief Arie Aardvarken In Naturalis ontmoet u met uw groep Arie Aardvarken. Hij laat uw leerlingen ontdekken dat dieren heel handig in elkaar zitten. Het museumbezoek bestaat uit een interactieve rondleiding

Nadere informatie

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen

maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) begint steeds meer woorden te herhalen en (na) te zeggen Mondelinge taal 1 Spraak-taalontwikkeling Baby blauw maakt (kirrende) geluidjes of brabbelt (tegen personen en speelgoed) herhaalt geluidjes Dreumes brabbelt bij (eigen) spel oranje begint steeds meer

Nadere informatie

Adam geeft de dieren namen

Adam geeft de dieren namen 1 Adam geeft de dieren namen Adam geeft de dieren namen, alle dieren groot en klein. Help je mee, heb jij een idee wat al die namen zijn? Spelidee: Zing de raadsels. De kinderen noemen de namen van de

Nadere informatie

Thema dieren. Deze werkbundel is van:

Thema dieren. Deze werkbundel is van: Deze werkbunl is van: DIEREN TELLEN Tel hoeveel je er ziet van elk dier. Noteer het aantal achter juiste benaming. hond: kat: het paard: hamster: slak: DIEREN TELLEN Oplossing Tel hoeveel je er ziet van

Nadere informatie

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood

aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood K aartenbak tekenen Tekenlessen met: Kleurpotlood Ideeën verzameld door Demy van der Ham Bron: www.lesidee.nl FANTASIEDIER Opdracht voor groep 3 tot 5 Benodigdheden: - Wit papier op A4 formaat - Kleurpotloden

Nadere informatie

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij.

getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. getallenfeest 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, je hebt alle getallen gezien. 11 en 12 er ook nog bij zij sluiten de rij. Tijd voor een getallenfeest! Doen jullie mee? Zoek de getallen en speel bij elk getal

Nadere informatie

De planeten Reis door het zonnestelsel

De planeten Reis door het zonnestelsel De planeten Reis door het zonnestelsel Cgroep 1-2 01 tijdsduur 40 minuten kerndoelen 1, 46 en 54 lesdoelen De leerling: (her)kent de namen van de acht planeten weet dat de planeten om de zon draaien kan

Nadere informatie

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan.

Het is goed om een dagelijks ritueel te hebben, bv. even lezen en zingen voor het naar bed gaan. TIPS bij taal: Tips voor ouders van kinderen tussen 2-3 jaar: - Praat over een onderwerp en neem de tijd om te luisteren en te antwoorden. Breid het gesprek uit door informatie over het onderwerp toe te

Nadere informatie

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij.

De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. RONDNEUZEN De paarse kist met daarin 8 speurneuzen, 4 lege potjes en 1 blinddoek. De bedoeling van deze opdracht is om aandacht te besteden op de luchtjes op de boerderij. De neuzen worden opgedaan (het

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

Volgorde in goede de (In de goede volgorde)

Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Volgorde in goede de (In de goede volgorde) Wat ga je leren? Je leert dat de delen van een verhaal een eigen plek hebben. Hoe lang ben je bezig? Ongeveer 1 uur Wat heb je nodig? pen/potlood lijntjespapier

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

s Speel- & Leerbrief Zelluf doen! pedagogisch werken met plezier

s Speel- & Leerbrief Zelluf doen! pedagogisch werken met plezier pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief september 2011 Zelluf doen! Omdat je in de kinderopvang werkt, weet je als de beste dat elk kind in een fase komt dat hij/zij alles zelf wil doen. En

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK

LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK LESSUGGESTIES BIJ PRENTENBOEK Inhoud: rekenen: meten (lengte), redeneren, begrippen groot en klein Sociaal emotionele ontwikkeling: 4 basisemoties DE KLEINE WALVIS DE KLEINE WALVIS: Boy woont samen met

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Een uitgestorven dier beschrijven

Een uitgestorven dier beschrijven Een uitgestorven dier beschrijven Taalhandeling: Beschrijven Beschrijven ervaarles Schrijftaak: Beschrijven van een uitgestorven dier instructieles oefenles Lesdoel: Leerlingen kennen de stategie voor

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Afdeling Logopedie

Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling. Afdeling Logopedie Adviezen voor het bevorderen van de taalontwikkeling Afdeling Logopedie Uw kind gaat praten, omdat er vanaf zijn geboorte in zijn nabijheid gepraat wordt en omdat vanaf zijn geboorte tegen hem gesproken

Nadere informatie

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee

Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Drie nieuwe methodes van Malmberg Een kennismaking in de vorm van een lesidee Malmberg introduceert in juni 2008 drie nieuwe kennisgebiedenmethodes voor groep 3 t/m 8: Naut voor natuur en techniek, Meander

Nadere informatie

Oef, wat is het warm!

Oef, wat is het warm! Oef, wat is het warm! In het thema Oef, wat warm! staat warm weer en het verschil tussen warm en koud centraal. Oef, wat warm! vindt bij uitstek plaats tijdens een warm voorjaar of een warme zomer. Het

Nadere informatie

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2

DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 DADA EN POMPIDOM GROEP 1-2 Klankhoogte Een eigen liedje Bron: Alma ten Bruin Opstelling: De kinderen zitten in een kring in het speellokaal Benodigdheden: CD: Klankhoogte Bijlage 1 2 3 4 Melodie instrumenten

Nadere informatie

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND

ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND ZEG HET MAAR HET PRATEN VAN UW KIND 0 tot 4 jaar ZEG HET MAAR Het leren praten van uw kind gaat vaak bijna vanzelf. Soms gaat het leren praten niet zo vlot. Eén op de vijf kinderen op de basisschool start

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

ALLES HEEFT EEN KLEUR

ALLES HEEFT EEN KLEUR ALLES HEEFT EEN KLEUR Dagopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Esther en Ingrid Maart 2017 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk werkt vanuit de methode Startblokken van

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie