Voor iedereen die buren heeft

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voor iedereen die buren heeft"

Transcriptie

1 Samen bouwen aan beter wonen Voor iedereen die buren heeft

2

3 3 De kunst van het samen leven Het dicht op elkaar wonen en samen leven heeft tot gevolg dat je elkaar hoort en ziet, ook omdat iedereen zo zijn eigen gewoonten heeft. Verschillen in leeftijd, gezinssamenstelling (alleenwonend of bijvoorbeeld een gezin met kinderen) cultuur, dagindeling, karakter en hobby s kunnen leiden tot irritaties tussen buren. Veel van deze irritaties hebben te maken met lawaai. Wat is lawaai? Hoe wij lawaai en geluidsoverlast beleven, is sterk afhankelijk van de tijd, de plaats en de persoon die het veroorzaakt. Klusgeluiden op zaterdagmiddag klinken heel anders dan midden in de nacht. En is het uw eigen kind dat harde muziek draait, of eentje van de buren? Is het u trouwens weleens opgevallen dat geluid, geproduceerd door een onbekende buur, storender is dan hetzelfde geluid van een buur waar u goed contact mee heeft? Geven en nemen Prettig samen leven kan wanneer je rekening met elkaar houdt en ook wat van elkaar kunt hebben. Geven en nemen dus. Gouden regels voor prettig samen leven Zorg voor een goede verstandhouding met uw buren. Hoe beter je iemand kent, hoe meer je van elkaar kunt hebben én hoe meer je bereid bent om rekening met elkaar te houden. Houd contact: Een aangekondigd geluid, zoals bij een feestje of klussen, ervaren de buren vaak als minder storend. U laat zien dat u aan hen heeft gedacht en begrijpt dat uw activiteit wat overlast bezorgt. Praat eerst zelf met uw buren wanneer u zich aan iets stoort, voordat u anderen inschakelt.

4

5 5 Tips om geluidsoverlast te voorkomen In veel gevallen kan geluidsoverlast vrij makkelijk voorkomen worden. Door wat meer rekening te houden met elkaar of kleine aanpassingen in uw woning is een probleem snel de wereld uit. Muziek luisteren Inspiratiebron nummer 1. Probeer u eens te verplaatsen in de buren. Let op het volume van uw stereo, stel bastonen minder zwaar en let goed op de plaats van televisie en boxen. Zet boxen eventueel op een stuk schuimrubber: zo worden de bastonen gedempt. Plaats ze niet tegen een tussenmuur, direct op de grond of pal tegen het plafond. Wilt u de muziek echter hard? Met een koptelefoon op kunt u uw muziek zo hard beluisteren als u wilt. Muziek maken Laat de buren niet verplicht meegenieten van uw muziekoefeningen. Maak eventueel afspraken over de oefentijden. Geluiddempers en isolatie kunnen een deel van de overlast wegnemen. Een oefenruimte kan ook een oplossing zijn. Genieten van mooi weer Bij mooi weer gaan deuren en ramen vaker open en wordt er meer buiten geleefd. Muziek en andere geluiden worden nu helemaal niet meer tegengehouden en klinken ver door. Denk aan uw buren: waarschijnlijk hebben zij een andere smaak of genieten zij juist van de stilte.

6 6 Klussen Let vooral op het tijdstip bij lawaaierige klusjes, zoals boren en timmeren, en overleg met de buren. Ruim bouwafval in uw tuin en gemeenschappelijke plekken zo snel mogelijk op. Werkt u met verf of lak op terpentinebasis, probeer dan zoveel mogelijk te luchten. Zo voorkomt u dat nare luchtjes doordringen in het huis van de buren. Welke vloerbedekking heeft u? Parket, plavuizen, laminaat en andere harde vloerbedekking weerkaatsen geluid. Zachte vloerbedekking dempt geluiden. Legt u een harde vloer, denk dan ook aan een ondervloer. Heeft u een harde vloerbedekking, bevestig dan viltjes onder stoel- en tafelpoten. Laat kinderen op een speelkleed spelen. Als uw woning deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren is een harde vloer vaak verboden of zijn er strenge eisen aan verbonden. Bewegingsgeluiden Hoge hakken en harde zolen klinken erg door op harde vloerbedekking. U kunt dit voorkomen door in huis op sokken of schoenen met zachte zolen te lopen. Let hier vooral s avonds en s nachts op! Door in huis en op de trappen niet te rennen of te springen en deuren rustig dicht te doen, bezorgt u uw buren geen overlast. Feestje Maak er een goede gewoonte van uw feestplannen vooraf aan de buren te melden, dan kunt u afspraken maken over de duur van het feest en voorkomt u irritatie. Probeer binnen van uw gasten afscheid te nemen, zodat geluidsoverlast buiten wordt voorkomen. Wasmachine Wasmachines maken veel lawaai en kunnen dus beter s avonds laat en s nachts niet aangezet worden. Heeft u nachtstroom, profiteer hiervan in het weekend. Let ook op de plaats van de wasmachine en zet m bijvoorbeeld niet tegen een tussenmuur. Kies bij het uitzoeken van een nieuwe machine voor een geluidarm apparaat.

7

8

9 9 Andere vormen van overlast Iedere huurder van WoonFriesland heeft de Algemene Voorwaarden ontvangen. Daarin staat dat iedere huurder zich als een goed huurder moet gedragen. Dat betekent dat een huurder geen overlast of hinder mag veroorzaken. Ook de huisgenoten, gasten en huisdieren mogen dat niet. Onder overlast of hinder wordt bijvoorbeeld geluidsoverlast verstaan, overlast als een gevolg van alcohol- of drugsgebruik, huisdieren die overlast veroorzaken en verwaarlozing van de tuin. Heeft u met overlast te maken, lees dan onze brochure Overlastprocedure. Hierin staat beschreven hoe we u kunnen ondersteunen bij het voorkomen en verhelpen van deze overlast. Afval en zwerfvuil Jaarlijks produceren wij met elkaar en grote berg afval. De gemeente zorgt ervoor dat uw vuil netjes en op tijd opgehaald wordt, zodat het geen rommel wordt. Daarom zijn er regels voor het ophalen van huisvuil. Als het huisvuil buiten de vaste tijden aan de weg wordt gezet, vervuilt de buurt en is er ook kans op een boete. Er zijn ook gemeentes of wijken waar je je afval in containers moet deponeren. Zet er géén vuil naast, want zo vervuilt de buurt en riskeert u een boete. Veel gemeentes hebben websites waarop vaak uitgebreid informatie te vinden is over het aanbieden van huisvuil! Een wijk ziet er leefbaar en gezellig uit als er niet van alles op straat rondslingert. Gooi dus geen papier of andere rommel op straat. Let er ook op dat uw kinderen dit niet doen. Voor grofvuil en chemisch afval gelden vaak andere regels. Soms moet u het zelf wegbrengen naar een afvalbrengstation. In andere gemeentes kunt u bellen voor een afspraak, zodat het wordt opgehaald. Ook voor chemisch afval, zoals batterijen, verf en motorolie heeft elke gemeente eigen regels. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw gemeente. Honden Hondengeblaf en uitwerpselen vormen vaak een grote ergernis. Neem een zakje mee om de uitwerpselen van uw hond op te ruimen. Een hond is een gezelschapsdier en wordt niet graag alleen gelaten. Veel honden gaan dan ook janken of blaffen. Laat hem daarom niet langdurig alleen thuis. Eventueel kunt u voor een gedragscursus voor de hond kiezen.

10 10 Uw balkon Heeft u een balkon, houdt het dan schoon en gooi niets naar beneden ook geen afval, etensresten of afvalwater. Zorg ook dat uw benedenburen vrij zicht houden, dus hang wasgoed en kleden zo op dat uw buren niet in het donker zitten of last hebben van uw druipende wasgoed. Barbecue en vuurkorf Gezellig barbecueën of een avondje in de tuin met vrienden rond de vuurkorf? Zorg dat het vuur niet kan uitslaan en niet te hoog oplaait. Laat de buren niet meegenieten van uw rook of luchtjes. Let op waar u de vuurkorf of barbecue neerzet, denk aan de windrichting. Gemeenschappelijke ruimten Dat zijn bijvoorbeeld de centrale hal, de galerij, het trappenhuis, achterpaden, de speelplaats, de groenstroken en plantsoenen. Gemeenschappelijke ruimten zijn van en voor iedereen. Zij bieden een doorgangsroute, een plek om te spelen of even uit te blazen of zijn bedoeld als verfraaiing van de omgeving. Vanwege de leefbaarheid en brandveiligheid mogen deze plekken geen opbergplek of stalling worden. Ze zijn ook niet bedoeld als vuilstortplaats of toilet voor honden en mensen. Kookluchtjes Een multiculturele samenleving levert een wereldkeuken op met ontelbare gerechten en even zoveel etensluchtjes. Omdat smaken verschillen vraagt dit om een soepele, tolerante houding. En in veel gevallen kan een goede afzuigkap de lucht aardig klaren. Ongedierte Niet opgeruimd (of te vroeg of te laat buitengezet) afval trekt ongedierte aan. Muizen, kakkerlakken en ratten en dergelijke zijn ziekteverspreiders en komen af op niet opgeruimde etensresten en vuil. Dit kan tot onhygiënische en dus ongezonde situaties leiden. In zo n geval kunt het best de ongediertebestrijding van de gemeente bellen. Als duidelijk is wie of wat de oorzaak van de overlast is, kunnen reinigingsdiensten of reinigingspolitie ingeschakeld worden om dit aan te pakken.

11 11 Bomen Overhangende takken van bomen kunnen overlast veroorzaken, bijvoorbeeld omdat ze licht wegnemen. Ook het bladafval kan vervelend zijn. Soms is het nodig dat een oude boom gesnoeid wordt omdat takken kunnen afbreken en in de tuin van de buren kunnen belanden. Heeft u last van een boom van de buren, maak dan eens een buurpraatje over snoeien of kappen. Mocht zo n gesprek niet leiden tot overeenstemming, dan kunt u WoonFriesland inschakelen. Als een overlast veroorzakende boom op minder dan twee meter (wettelijke grens) van de tuingrens is geplant zonder toestemming van de buren, dan kan een ernstige klacht gehonoreerd worden door de rechter. Een gemeentelijke verordening kan overigens een kleinere afstand vaststellen. Heeft u last van overhangende takken, dan mag u in overleg met de buren ook zelf snoeien of zagen. Het planten van hoog opschietende bomen, heesters of beplantingen mag alleen met toestemming van WoonFriesland. woonfriesland.nl Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd op welke manier dan ook, zonder toestemming van WoonFriesland. De inhoud van deze brochure is informatief en moet worden beschouwd al een aanvullende uitleg op de huurovereenkomst en de toepasselijke algemene voorwaarden van verhuurder. Bij tegenstrijdigheden of onduidelijkheden gaat de inhoud van de huurovereenkomst en de toepasselijke algemene voorwaarden van verhuurder voor de inhoud van deze brochure. Aan kennelijke fouten, verschrijvingen of drukfouten kunnen geen rechten worden ontleend.

12 Bereikbaarheid WoonFriesland Regel en bekijk 24 uur per dag uw huurderszaken op uw persoonlijke pagina van mijnwoonfriesland.nl Op mijnwoonfriesland.nl kunt u terecht voor al uw vragen en reparatieverzoeken en is het mogelijk een afspraak met ons te maken. Heeft u liever telefonisch contact? Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en uur op telefoonnummer Voor spoedreparaties kunt u dit telefoonnummer ook bellen buiten werktijden en in het weekend. woonfriesland.nl Postadres: Postbus 91, 9000 AB GROU Samen bouwen aan beter wonen

Hier zit het goed. Voor iedereen die buren heeft

Hier zit het goed. Voor iedereen die buren heeft Hier zit het goed Voor iedereen die buren heeft 3 De kunst van het samen leven Het dicht op elkaar wonen en samen leven heeft tot gevolg dat je elkaar hoort en ziet, ook omdat iedereen zo zijn eigen gewoonten

Nadere informatie

Voorkom geluidsoverlast Vaak is geluidsoverlast het grootste problee. Dit is makkelijk te voorkomen.

Voorkom geluidsoverlast Vaak is geluidsoverlast het grootste problee. Dit is makkelijk te voorkomen. Prettig wonen PRETTIG WONEN Het is fijn als de leefbaarheid in uw buurt goed is. U kunt natuurlijk ook zelf meehelpen aan het woonplezier in uw buurt. Het is altijd een goed idee om kennis te maken met

Nadere informatie

Het Burenboekje. Voor iedereen die buren heeft. WOONopMAAT

Het Burenboekje. Voor iedereen die buren heeft. WOONopMAAT Het Burenboekje Voor iedereen die buren heeft. WOONopMAAT Het Burenboekje Voor iedereen die buren heeft. WOONopMAAT Inhoud Inleiding Deel I Voorkomen is beter dan genezen 1. Geven en nemen 2. De grootste

Nadere informatie

Overlast We lossen het samen op!

Overlast We lossen het samen op! Overlast We lossen het samen op! Informatie over omgaan met (buren)overlast Overlast We lossen het samen op! Beter een goede buur U wilt in een buurt wonen waar de sfeer goed is, het veilig is en waar

Nadere informatie

Burenboekje. Voor iedereen die buren heeft. Een kijkje bij de buren. Wat te doen bij burenoverlast? Doe de burentest en kijk wat voor buur u bent

Burenboekje. Voor iedereen die buren heeft. Een kijkje bij de buren. Wat te doen bij burenoverlast? Doe de burentest en kijk wat voor buur u bent Burenboekje Voor iedereen die buren heeft Een kijkje bij de buren Wat te doen bij burenoverlast? Doe de burentest en kijk wat voor buur u bent Inhoudsopgave Leven met buren 4 De kunst van het samen leven

Nadere informatie

Burenboekje. Voor iedereen die buren heeft. Een kijkje bij de buren. Wat te doen bij burenoverlast. Doe de burentest en kijk wat voor buur u bent

Burenboekje. Voor iedereen die buren heeft. Een kijkje bij de buren. Wat te doen bij burenoverlast. Doe de burentest en kijk wat voor buur u bent Burenboekje Voor iedereen die buren heeft Een kijkje bij de buren Wat te doen bij burenoverlast Doe de burentest en kijk wat voor buur u bent 2 Inhoudsopgave Leven met buren 4 De kunst van het samen leven

Nadere informatie

Overlast wat nu? Tips voor iedereen die buren heeft

Overlast wat nu? Tips voor iedereen die buren heeft Overlast wat nu? Tips voor iedereen die buren heeft Iedere avond harde muziek. Stinkende vuilnis op de galerij. Ze doen het erom. Je kunt ze gewoon horen lopen. En het lijkt alsof het ze niks kan schelen.

Nadere informatie

Overlast en dan? Vroomshoop & Den Ham

Overlast en dan? Vroomshoop & Den Ham Overlast en dan? Vroomshoop & Den Ham 1 Overlast en dan? Knallende deuren en blaffende honden Rust, ruimte en niemand te zien of te horen in de wijde omgeving. Er zijn in Nederland maar weinig mensen die

Nadere informatie

PRETTIG WONEN MET UW BUREN

PRETTIG WONEN MET UW BUREN PRETTIG WONEN PRETTIG WONEN MET UW BUREN INFORMATIE IKNLFUOSRS MEAN TIE K 2 Prettig wonen hangt samen met de leefbaarheid van uw buurt. Het woonplezier in uw buurt kunt zelf vergroten. De eerste stap bijvoorbeeld

Nadere informatie

Overlast. In deze folder leest u tips om prettig samen te leven, hoe u overlast kunt beperken en wat u kunt doen als sprake is van overlast.

Overlast. In deze folder leest u tips om prettig samen te leven, hoe u overlast kunt beperken en wat u kunt doen als sprake is van overlast. Overlast 1 Overlast Geluidsoverlast, rommel in en rond het woongebouw, overhangende takken of overlast door huisdieren, het komt allemaal wel eens voor. Het bevordert uw woongenot niet maar is er is niet

Nadere informatie

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat.

Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. Overlast Overal waar mensen wonen, gebeurt wel eens wat. De tv staat te hard, de vuilniszakken blijven te lang liggen, de takken in de tuin hangen over Toch is er een groot verschil tussen ergens last

Nadere informatie

Baston Wonen. informatie. U wilt graag prettig wonen in een buurt waar de sfeer goed is. Wat kunt u doen bij overlast van anderen?

Baston Wonen. informatie. U wilt graag prettig wonen in een buurt waar de sfeer goed is. Wat kunt u doen bij overlast van anderen? Baston Wonen informatie U wilt graag prettig wonen in een buurt waar de sfeer goed is. Wat kunt u doen bij overlast van anderen? Overlast Beter een goede buur... U wilt graag prettig wonen in een buurt

Nadere informatie

Aangenaam wonen. Tips: wat te doen bij overlast

Aangenaam wonen. Tips: wat te doen bij overlast Aangenaam wonen Tips: wat te doen bij overlast Aangenaam wonen Overlast van buren kan ergernis veroorzaken en op den duur uw woongenot verstoren. Om er voor te zorgen dat het met elkaar prettig wonen is,

Nadere informatie

PRETTIG WONEN MET UW BUREN INFORMATIE

PRETTIG WONEN MET UW BUREN INFORMATIE PRETTIG WONEN MET UW BUREN INFORMATIE Prettig wonen hangt samen met de leefbaarheid van uw buurt. Het woonplezier in uw buurt kunt zelf vergroten. De eerste stap bijvoorbeeld is een goede verstandhouding

Nadere informatie

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u

In deze folder leest u gouden tips om prettig samen te leven, hoe u Een goede buur is goud waard! Overlast of prettig samenleven? Enkele tips Liever een goede buur Als bewoner heeft u te maken met buren naast, boven of onder u. Om ervoor te zorgen dat iedereen prettig

Nadere informatie

samenwonen WAT TE DOEN BIJ OVERLAST los het samen op!

samenwonen WAT TE DOEN BIJ OVERLAST los het samen op! samenwonen WAT TE DOEN BIJ OVERLAST los het samen op! 29/06-16 Dorpsstraat 58 Postbus 212 5240 AE Rosmalen T. 073 851 00 00 E. info@kleinemeierij.nl I. www.kleinemeierij.nl INHOUD 03 Wat is overlast? 03

Nadere informatie

BURENOVERLAST? Los het samen op. Dat werkt!

BURENOVERLAST? Los het samen op. Dat werkt! BURENOVERLAST? Los het samen op. Dat werkt! BURENOVERLAST? Los het samen op. Dat werkt! De meeste buren staan voor elkaar klaar en kunnen het goed met elkaar vinden. Dit geldt niet voor iedereen. Ongeveer

Nadere informatie

OVERLAST. houd rekening met elkaar. Praktische informatie om overlast te voorkomen

OVERLAST. houd rekening met elkaar. Praktische informatie om overlast te voorkomen OVERLAST houd rekening met elkaar Praktische informatie om overlast te voorkomen Houd rekening met elkaar Er zijn maar weinig mensen die vrij wonen en geen rekening met buren hoeven te houden. Wanneer

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Prettig wonen

Natuurlijk wonen. Prettig wonen Natuurlijk wonen Prettig wonen 1 Prettig wonen in de wijk, dat doen we samen Wonen is meer dan alleen een dak boven uw hoofd. Wie wil er niet graag in een buurt wonen waar het schoon, veilig en prettig

Nadere informatie

Overlast. Last van de buren. En dan?

Overlast. Last van de buren. En dan? Overlast Overlast Overlast Last van de buren. En dan? Overlast is er in alle soorten en maten. In Nederland staat, van alle ervaren overlast, overlast van de buren op de eerste plaats. Harde muziek, luidruchtige

Nadere informatie

Procedure als onze huurder de overlast veroorzaakt

Procedure als onze huurder de overlast veroorzaakt Overlastprocedure 2 Overlastprocedure WoonFriesland is met de huurdersvereniging een overlastprocedure overeengekomen. Bent u een huurder die overlast ervaart en hebt u zelf na contact te hebben opgenomen

Nadere informatie

Natuurlijk wonen. Prettig wonen

Natuurlijk wonen. Prettig wonen Natuurlijk wonen Prettig wonen 1 Prettig wonen in de wijk, dat doen we samen Wonen is meer dan alleen een dak boven uw hoofd. Wie wil er niet graag in een buurt wonen waar het schoon, veilig en prettig

Nadere informatie

Overlast? Kom er samen uit!

Overlast? Kom er samen uit! Overlast? Kom er samen uit! We hebben er allemaal weleens mee te maken.. U wilt een prettige woonomgeving. En het liefst een goed contact met de buren. Maar overal waar mensen samen wonen, gebeurt weleens

Nadere informatie

In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit!

In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit! In deze brochure leest u wat u kunt doen om overlast te voorkomen of op te lossen. Burenoverlast? We komen er wel uit! Inhoud Leefgeluiden, je hoort ze pagina 3 Praten helpt pagina 4 U komt er niet uit

Nadere informatie

Woon- en leefregels Portiekwoningen

Woon- en leefregels Portiekwoningen Woon- en leefregels Portiekwoningen Woon- en leefregels Portiekwoningen Inleiding Prettig wonen wordt nog plezieriger, als iedereen zijn steentje bijdraagt: de woningcorporatie dan wel de V.V.E. (vereniging

Nadere informatie

Inhoud. Woningstichting Rochdale Postbus 56659 1040 AR Amsterdam www.rochdale.nl

Inhoud. Woningstichting Rochdale Postbus 56659 1040 AR Amsterdam www.rochdale.nl Algemene woonregels Inhoud Woonregels 3 Toestemming vragen 3 Geluidsoverlast 3 Schotelantennes 4 Gebruik algemene ruimten 4 Huisvuil 5 Huisdieren 5 Duiven 5 Privétuinen en gemeenschappelijke tuinen 6 Dit

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Algemene woonregels

Huurdersinformatie. Algemene woonregels 1 Huurdersinformatie Algemene woonregels Woonregels want afspraak is afspraak! Als u een woning van Rochdale huurt, maken we afspraken. Veel van deze afspraken zijn vastgelegd in de huurovereenkomst. In

Nadere informatie

Overlast. Last van de buren. En dan?

Overlast. Last van de buren. En dan? Overlast Overlast Overlast Last van de buren. En dan? Overlast is er in alle soorten en maten. In Nederland staat overlast van de buren op de eerste plaats. Harde muziek, luidruchtige feestjes, gestamp

Nadere informatie

Woon- en leefregels Eengezinswoningen

Woon- en leefregels Eengezinswoningen Woon- en leefregels Eengezinswoningen Woon- en leefregels Eengezinswoningen Inleiding Prettig wonen wordt nog plezieriger, als iedereen zijn steentje bijdraagt: de Woningcorporatie, de Gemeente en de bewoners

Nadere informatie

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd hebben. Vesteda vindt het van belang dat u prettig woont. Niet alleen in uw woning, maar ook in uw buurt.

Wonen is meer dan een dak boven je hoofd hebben. Vesteda vindt het van belang dat u prettig woont. Niet alleen in uw woning, maar ook in uw buurt. Prettig wonen 2 Wonen is meer dan een dak boven je hoofd hebben. Vesteda vindt het van belang dat u prettig woont. Niet alleen in uw woning, maar ook in uw buurt. Overal waar mensen wonen, kan er wel eens

Nadere informatie

Burenoverlast Wat u zelf kunt doen om overlast op te lossen

Burenoverlast Wat u zelf kunt doen om overlast op te lossen Burenoverlast Wat u zelf kunt doen om overlast op te lossen en hoe Woonkwartier u kan helpen Samen werken aan prettig wonen Buren hebben we allemaal en in de meeste gevallen kunnen we goed met onze buren

Nadere informatie

Veel vormen van overlast zijn te voorkomen:

Veel vormen van overlast zijn te voorkomen: Overlast 1 Waar mensen samen wonen kan het voorkomen dat er irritaties groeien door overlast. Degene die de overlast veroorzaakt is zich hiervan meestal niet bewust. Vaak helpt een rustig gesprekje al.

Nadere informatie

Buren. Leven doe je samen. Woonburg

Buren. Leven doe je samen. Woonburg Buren Leven doe je samen Woonburg 2 Buren Leven doe je samen Een goede band met uw buren is erg belangrijk. Dat zorgt voor een prettige leefomgeving. Houd uw buren dan ook te vriend door rekening met hen

Nadere informatie

Inhoud Schotelantennes: wat mag en wat mag niet

Inhoud Schotelantennes: wat mag en wat mag niet Schotelantennes 2 Inhoud Schotelantennes: wat mag en wat mag niet 3 Plaatsen zonder toestemming 3 Plaatsen met toestemming 4 Dit mag in elk geval niet 4 Eisen aan de bevestiging 4 Aansprakelijkheid 5 Verhuizen

Nadere informatie

uren INFORMATIE OVER overlast

uren INFORMATIE OVER overlast uren INFORMATIE OVER overlast overlast Harde muziek, herrie van kinderen of rondslingerend vuil. Waar mensen samen wonen kunnen irritaties ontstaan door overlast. In deze folder geven wij u tips hoe u

Nadere informatie

Overlastwijzer Hoe te handelen bij overlast

Overlastwijzer Hoe te handelen bij overlast Overlastwijzer Hoe te handelen bij overlast Voorwoord We wonen met elkaar en met plezier in Hoek van Holland. Hoek van Holland is voor zijn bewoners een prettige woonomgeving en dat willen we graag zo

Nadere informatie

Overlastwijzer. De beste oplossingen bij buurtoverlast

Overlastwijzer. De beste oplossingen bij buurtoverlast Overlastwijzer De beste oplossingen bij buurtoverlast beleid: juli 2008, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of onder je wonen of woonden er al toen jij de sleutel kreeg.

Nadere informatie

EEN GOEDE BUUR MANIER VAN LEVEN ELEKTRISCHE APPARATEN GEHORIGHEID MUSICEREN KLUSSEN HUISDIEREN HARDE VLOERBEDEKKING

EEN GOEDE BUUR MANIER VAN LEVEN ELEKTRISCHE APPARATEN GEHORIGHEID MUSICEREN KLUSSEN HUISDIEREN HARDE VLOERBEDEKKING EEN GOEDE BUUR Geven en nemen In een dichtbevolkt land als Nederland wonen de meeste mensen dicht bij elkaar. Op de galerij, in het trappenhuis, in de lift of op straat, we komen elkaar regelmatig tegen.

Nadere informatie

burenoverlast los het samen op

burenoverlast los het samen op burenoverlast los het samen op BURENOVERLAST los het samen op! Harde muziek, schreeuwende buren, de tuin niet onderhouden, het trappenhuis dat wordt gebruikt als opslagplaats. Herkent u deze situatie?

Nadere informatie

Voorkom overlast. en wees er tijdig bij!

Voorkom overlast. en wees er tijdig bij! Overlastwijzer Voorkom overlast en wees er tijdig bij! Woonplus Schiedam is een woningcorporatie met ruim 12.000 woningen. Veel van onze woningen zijn appartementen waarin bewoners een portiek en/of een

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of onder je wonen of woonden er al toen jij de sleutel kreeg.

Nadere informatie

2 WONINGSTICHTING BUITENLUST

2 WONINGSTICHTING BUITENLUST Een goede buur 2 WONINGSTICHTING BUITENLUST In een dichtbevolkt land als Nederland wonen de meeste mensen dicht bij elkaar. Op de galerij, in het trappenhuis, in de lift of op straat, we komen elkaar regelmatig

Nadere informatie

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen

U en uw buren. Wie zijn die mensen? Maak even kennis. Missie van Haag Wonen Bijna iedereen heeft buren. Zeker in een drukke stad als Den Haag. Iedereen leeft op zijn of haar eigen manier. De een heeft een groot gezin. De ander slaapt overdag. Weer een ander klust graag. Zoveel

Nadere informatie

Samen wonen in een VvE

Samen wonen in een VvE Samen bouwen aan beter wonen Samen wonen in een VvE 2 Bewonerscommissie en een Vereniging van Eigenaren Samen wonen in een VvE Huren in een Vereniging van Eigenaren Wanneer een woongebouw bestaat uit koop-

Nadere informatie

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16

U en uw buren 65384_U en uw buren.indd :16 65384_.indd 1 13-09-16 10:16 Missie van Haag Wonen Haag Wonen is als puur Haagse woningcorporatie nauw betrokken bij de bewoners van de wijken en de opgaven van de stad. We bieden daarbij passende, goed

Nadere informatie

OVER LAST. Overlast Blz. 1

OVER LAST. Overlast Blz. 1 . OVER LAST Een prettige woonomgeving en een veilige buurt zijn basisvoorwaarden voor plezierig wonen. Dit wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop we met onze (naaste) buren omgaan. Een

Nadere informatie

Prettig wonen, samen met buren... Zo gaat het goed!

Prettig wonen, samen met buren... Zo gaat het goed! Prettig wonen, samen met buren... Zo gaat het goed! 1 2 Woon- en leefregels In deze brochure vragen wij uw aandacht voor de meest belangrijke woon- en leefregels, zodat iedereen prettig kan wonen. Bezorg

Nadere informatie

Woon- en leefregels Appartementen complex met lift en portiek

Woon- en leefregels Appartementen complex met lift en portiek Woon- en leefregels Appartementen complex met lift en portiek Woon- en leefregels Appartementen complex Inleiding Prettig wonen wordt nog plezieriger, als iedereen zijn steentje bijdraagt: de woningcorporatie

Nadere informatie

Help, ik ervaar overlast?

Help, ik ervaar overlast? Help, ik ervaar overlast? Inleiding Een prettig woonklimaat wordt voor een groot deel bepaald door de manier waarop we met onze (naaste) buren omgaan. Een goede buur is immers beter dan een verre vriend.

Nadere informatie

huren I N FORM AT I E OV ER overlast

huren I N FORM AT I E OV ER overlast huren I N FORM AT I E OV ER overlast overlast Harde muziek, herrie van kinderen of rondslingerend vuil. Waar mensen samen wonen kunnen irritaties ontstaan. In deze folder geven wij u tips hoe u overlast

Nadere informatie

Woon- en leefregels Appartementen complex met lift en portiek

Woon- en leefregels Appartementen complex met lift en portiek Woon- en leefregels Appartementen complex met lift en portiek Woon- en leefregels Appartementen complex Inleiding Prettig wonen wordt nog plezieriger, als iedereen zijn steentje bijdraagt: de woningcorporatie

Nadere informatie

Een prettige omgeving

Een prettige omgeving Een prettige omgeving Een prettige omgeving Overlast is er helaas in vele soorten. Wat u vervelend vindt, is voor een buurman misschien juist heel gewoon. Waar u geen erg in heeft, is voor uw buren een

Nadere informatie

wonen begint bij mensen Overlast Prettig wonen naast elkaar

wonen begint bij mensen Overlast Prettig wonen naast elkaar wonen begint bij mensen Overlast Prettig wonen naast elkaar Waar veel mensen dicht op elkaar wonen, kan het soms gebeuren dat ze last hebben van elkaar. Gelukkig is de oplossing vaak gemakkelijk. Een vriendelijk

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Burenoverlast... Wat kunt u eraan doen?

Huurdersinformatie. Burenoverlast... Wat kunt u eraan doen? 1 Huurdersinformatie Burenoverlast... Wat kunt u eraan doen? Overlast Mensen wonen, vooral in de steden, dicht op elkaar. Dat veroorzaakt soms spanningen die het woonplezier kunnen bederven. Als er eenmaal

Nadere informatie

Geven en nemen. Een goede buur

Geven en nemen. Een goede buur Geven en nemen In een dichtbevolkt land als Nederland wonen de meeste mensen dicht bij elkaar. Op de galerij, in het trappenhuis, in de lift of op straat, we komen elkaar regelmatig tegen. Dat biedt goede

Nadere informatie

Prettig samenleven met uw buren

Prettig samenleven met uw buren Prettig samenleven met uw buren Rekening houden met de buren: heel gewoon Voorkom overlast, maak afspraken, zoek oplossingen Prettig samenleven met uw buren We wonen in Nederland vaak dicht op elkaar.

Nadere informatie

WEGWIJZER Een goede buur... Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg.

WEGWIJZER Een goede buur... Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg. WEGWIJZER Een goede buur... Postadres: Postbus 7120, 4330 GC Middelburg Bezoekadres: Buitenruststraat 235, Middelburg www.woongoed.nl WEGWIJZER Een goede buur... Wat is een goede buur? Hoe leef ik op

Nadere informatie

U en uw woonomgeving. Samen maken we er iets moois van

U en uw woonomgeving. Samen maken we er iets moois van U en uw woonomgeving Samen maken we er iets moois van Wonen doe je niet alleen. U heeft altijd te maken met uw woonomgeving. Rekening houden met elkaar en begrip tonen zijn daarbij erg belangrijk. Leystromen

Nadere informatie

Overlast. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus.nl

Overlast. Woningstichting Domus Telnr: (0475) 337323 Postbus 573 E-mail: info@wsdomus.nl 6040 AN ROERMOND Website: www.wsdomus.nl Overlast Harde muziek, rommel op de galerij, blaffende honden ergernissen waar u mee te maken kunt krijgen als huurder. Vaak kunnen deze ergernissen opgelost worden door gewoon met elkaar te praten. In

Nadere informatie

Overlast Wat kunt u doen?

Overlast Wat kunt u doen? Overlast Wat kunt u doen? U huurt een huis van Beter Wonen en verwacht er met plezier te kunnen wonen, maar u ervaart overlast. Wat nu? Overlast Wat kunt u doen? Wat is overlast? Er zijn verschillende

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie

Overlast. Woningstichting Gulpen. Overlast

Overlast. Woningstichting Gulpen. Overlast Harde muziek, rommel op de galerij, blaffende honden, klussende buren; irritaties waar u mee te maken kunt krijgen als huurder. Vaak kunnen deze irritaties opgelost worden door gewoon met elkaar te praten.

Nadere informatie

Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM?

Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM? Burenoverlast HOE GA JE DAAR MEE OM? } { Nederland is een dichtbevolkt land. We hebben allemaal ons eigen levensritme door de verschillen in leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter

Nadere informatie

Tuinonderhoud en achterpaden

Tuinonderhoud en achterpaden Tuinonderhoud en achterpaden waar je thuis bent... Verzorgde tuin, kleine moeite De bewoner is verantwoordelijk voor het tuinonderhoud. Dit is wettelijk zo bepaald. In het besluit kleine herstellingen

Nadere informatie

U en uw woonomgeving

U en uw woonomgeving U en uw woonomgeving Samen verantwoordelijk voor de woonomgeving Iedereen woont graag in een fijne buurt waar het schoon en netjes is. Als huurder kunt u samen met andere bewoners een bijdrage leveren

Nadere informatie

Overlast, wat nu? Woonstichting VechtHorst

Overlast, wat nu? Woonstichting VechtHorst Overlast, wat nu? Overlast, wat nu? Woonstichting VechtHorst Iedereen wil graag prettig wonen. Overlast kan het woonplezier bederven. In deze folder staat wat u en VechtHorst samen kunnen doen om overlast

Nadere informatie

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN

EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN EEN SCHONE EN VEILIGE WIJK: DAT DOE JE SAMEN Wonen is meer dan een dak boven je hoofd. Prettig wonen doe je ook in een schone veilige woonomgeving. De Veenendaalse Woningstichting (VWS) wil graag dat

Nadere informatie

Hinder van je buren? Ga eerst eens met ze praten.

Hinder van je buren? Ga eerst eens met ze praten. Hinder van je buren? Ga eerst eens met ze praten. De meeste burenoverlast wordt veroorzaakt door gehorigheid. Maar ook rondslingerend vuil, gebrek aan (tuin)onderhoud of vervelend gedrag kan een bron van

Nadere informatie

Samen bouwen aan beter wonen. De Tuin het visitekaartje van de woning en de buurt

Samen bouwen aan beter wonen. De Tuin het visitekaartje van de woning en de buurt Samen bouwen aan beter wonen De Tuin het visitekaartje van de woning en de buurt Het visitekaartje van de woning en de buurt Een mooie tuin siert een woning Goed onderhouden tuinen in een buurt geven deze

Nadere informatie

Overlast. Over samenleven met uw buren

Overlast. Over samenleven met uw buren Overlast Over samenleven met uw buren Overlast informatie over samenleven met uw buren Prettig wonen wordt bepaald door een goede staat van de woning en door de manier waarop mensen met elkaar samenleven.

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Samen bouwen aan beter wonen Op zoek naar een woning 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan, krijgt werk

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Op zoek naar een woning 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan, krijgt werk in een andere plaats of heeft

Nadere informatie

Hier zit het goed. Tuinonderhoud

Hier zit het goed. Tuinonderhoud Hier zit het goed Tuinonderhoud Het visitekaartje van de woning en de buurt Een mooie tuin siert een woning Goed onderhouden tuinen in een buurt geven deze een prettige uitstraling. Het zegt iets over

Nadere informatie

Een prettige omgeving

Een prettige omgeving Een prettige omgeving Een prettige omgeving Overlast is er helaas in vele soorten. Wat u vervelend vindt, is voor een buurman misschien juist heel gewoon. Waar u geen erg in heeft, is voor uw buren een

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Marineterrein Amsterdam

Huishoudelijk Reglement Marineterrein Amsterdam Huishoudelijk Reglement Marineterrein Amsterdam 1 - Algemeen Dit huishoudelijk reglement geldt voor de gebruikers/ huurders van de Voorwerf. Het huishoudelijk reglement wordt ieder half jaar aangepast.

Nadere informatie

INFORMATIEMAP VOOR HUURDERS

INFORMATIEMAP VOOR HUURDERS INFORMATIEMAP VOOR HUURDERS VERSIE 2018 ZELFSTANDIGE EN ONZELFSTANDIGE WONINGEN Belangrijke informatie voor huurders over: - Afhandeling reparatieverzoeken - Wat te doen bij storingen - Wat te doen bij

Nadere informatie

In dit huishoudelijke reglement staan richtlijnen en afspraken om de woonomgeving prettig te maken en te houden.

In dit huishoudelijke reglement staan richtlijnen en afspraken om de woonomgeving prettig te maken en te houden. Voorbeeld Huishoudelijk Reglement Iedereen wil woongenot! Probeer normale leefgeluiden van elkaar te accepteren. Informeer uw buren over (incidentele) herrie. Hierdoor zal de ergernis veel minder groot

Nadere informatie

Overlast. Brochure Overlast Dudok Wonen, versie mei 2005 1

Overlast. Brochure Overlast Dudok Wonen, versie mei 2005 1 Overlast Of u nu in een rijtjeshuis of in een flat woont, u hoort altijd leefgeluiden. De geluiden van een radio bij de buren, spelende kinderen of de wasmachine van de bovenbuurman dringen nu eenmaal

Nadere informatie

Overlast. Wees er tijdig bij! Tips voor een goed gesprek Als praten niet meer helpt Tips: voorkomen is beter Tot slot

Overlast. Wees er tijdig bij! Tips voor een goed gesprek Als praten niet meer helpt Tips: voorkomen is beter Tot slot Overlast Wees er tijdig bij! Tips voor een goed gesprek Als praten niet meer helpt Tips: voorkomen is beter Tot slot Overlast 2 Als bewoner heb je te maken met buren. Dat heeft voordelen en nadelen. Iedereen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DE MUZEN ALMERE STAD:

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DE MUZEN ALMERE STAD: HUISHOUDELIJK REGLEMENT DE MUZEN ALMERE STAD: Artikel 1: De huurder c.q. de eigenaar staat het plaatsen van steigerwerk en het betreden van balkons, terrassen en galerijen, door personeel belast met reiniging

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN. The Dunes. Te Cadzand Bad. Verkorte versie voor huurders

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN. The Dunes. Te Cadzand Bad. Verkorte versie voor huurders HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN The Dunes Te Cadzand Bad Verkorte versie voor huurders 1 Vereniging van Eigenaren The Dunes Dit huishoudelijk reglement geldt voor alle appartementdelen

Nadere informatie

Huurvoorwaarden in het kort

Huurvoorwaarden in het kort Huurvoorwaarden in het kort Per 1 april 2017 Informatie voor huurders van Vidomes Inhoudsopgave Onze belangrijkste huurvoorwaarden in het kort 3 Bij de start van de huur 3 Over het gebruik van de woning

Nadere informatie

Domaine-reglement. ASL Domaine Les Rives de l Ardèche. Januari 2014

Domaine-reglement. ASL Domaine Les Rives de l Ardèche. Januari 2014 De VVE (en namens haar de beheerder van de Algemene Voorzieningen van de VVE) zal er op toezien, dat de afgesproken gedragsregels binnen de reikwijdte van het beheer van deze Algemene Voorzieningen (zwembad/

Nadere informatie

Op zoek naar een woning

Op zoek naar een woning Hier zit het goed Op zoek naar een woning Op zoek naar woonruimte 3 Welkom U bent op zoek naar een woning. Misschien wilt u een grotere woning, of juist een kleinere woning. U gaat op eigen benen staan,

Nadere informatie

Woningcorporatie Wateringen

Woningcorporatie Wateringen Woningcorporatie Wateringen Wat kunt u doen tegen overlastsituaties U woont plezierig in een woning van Woningcorporatie Wateringen, maar ondervindt overlast van uw buren? In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Tuinonderhoud richtlijnen en tips

Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud richtlijnen en tips Tuinonderhoud - richtlijnen en tips Iedereen wil graag wonen in een verzorgde omgeving. Een prettig buitenbeeld draagt bij aan de leefbaarheid van de buurt. Tuinen spelen

Nadere informatie

Verhuizen. Wat u moet weten als u gaat verhuizen

Verhuizen. Wat u moet weten als u gaat verhuizen Verhuizen Wat u moet weten als u gaat verhuizen Inhoudsopgave 5 6 7 8 9 10 11 De huur opzeggen De huuropzegging intrekken Uw woning opleveren Overname Heeft u iets veranderd? Wel of geen inspectie van

Nadere informatie

Samen komen we er wel uit. Alles over burenoverlast

Samen komen we er wel uit. Alles over burenoverlast Samen komen we er wel uit Alles over burenoverlast 1 2 Samen komen we er wel uit Alles over burenoverlast 3 Alles over burenoverlast Beter een goede buur dan een verre vriend is een spreekwoord dat we

Nadere informatie

Buren. Overlast. I n f o r m a t i e f o l d e r o v e r d e a a n p a k. v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k

Buren. Overlast. I n f o r m a t i e f o l d e r o v e r d e a a n p a k. v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k Buren I n f o r m a t i e f o l d e r o v e r d e a a n p a k v a n d e W o n i n g s t i c h t i n g N i j k e r k Overlast Burenoverlast Wat te doen bij burenoverlast Toch kan dit averechts Per jaar

Nadere informatie

Informatie over asbest

Informatie over asbest Informatie over asbest 2 Wat is asbest? Asbest is een bouwmateriaal dat bestaat uit microscopisch kleine vezels. Daardoor is het materiaal sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Asbest is

Nadere informatie

Beter een goede buur. U kunt op vrij eenvoudige wijze ervoor zorgen dat uw buren geen last hebben van uw geluid:

Beter een goede buur. U kunt op vrij eenvoudige wijze ervoor zorgen dat uw buren geen last hebben van uw geluid: Beter een goede buur De belangrijkste taak van ons is mensen goede en betaalbare woningen te bieden. Daarnaast zijn we er ook als het gaat om de leefbaarheid in buurten en dorpen. Individuele problemen

Nadere informatie

Elke klacht heeft... Onze aandacht

Elke klacht heeft... Onze aandacht Elke klacht heeft... Onze aandacht Is een reparatieverzoek niet op de gewenste manier afgehandeld of heb je geen antwoord gekregen op een vraag? Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het kan wel eens

Nadere informatie

Tuinbeleid Januari 2016 1

Tuinbeleid Januari 2016 1 Tuinbeleid Januari 2016 1 Tuinbeleid Waarom een tuinbeleid? Veel van de woningen die Huis & Erf verhuurt hebben een tuin. De huurder mag deze tuin inrichten en aankleden naar eigen smaak en wens. Maar

Nadere informatie

Vereniging van Eigenaars Europalaan 234 tot en met 296

Vereniging van Eigenaars Europalaan 234 tot en met 296 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Vereniging van Eigenaars Europalaan 234 tot en met 296 INHOUD Blad 1 Inhoudsopgave Blad 2 -art. 1 Algemeen -art. 2 Gemeenschappelijke delen -art. 3 Tuinen Blad 3 -art. 4 Huisdieren

Nadere informatie

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Bij veel van onze huurhuizen hoort een tuin. Je kunt daarin naar eigen smaak tuinieren en natuurlijk volop genieten. We geven

Nadere informatie

Domaine-reglement. ASL Domaine Les Rives de l Ardèche. April 2017

Domaine-reglement. ASL Domaine Les Rives de l Ardèche. April 2017 De ASL (en namens haar de beheerder van de Algemene Voorzieningen van de ASL) zal er op toezien, dat de afgesproken gedragsregels binnen de reikwijdte van het beheer van deze Algemene Voorzieningen (zwembad/

Nadere informatie

burenoverlast wonen met karakter

burenoverlast wonen met karakter burenoverlast wonen met karakter wonen met karakter wat is burenoverlast? U huurt een woning van Lefier, en of u wilt of niet de buren krijgt u er gratis bij. Het is heel normaal dat u af en toe merkt

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement (reglement van inwendige orde) Richtlijnen voor het woongenot! Probeer normale leef geluiden van elkaar te accepteren. 777 Informeer je buren over(incidentele) herrie. Hierdoor

Nadere informatie

Een prettige omgeving

Een prettige omgeving Een prettige omgeving Een prettige omgeving Overlast is er helaas in vele soorten. En wat u vervelend vindt, is voor een buurman misschien juist heel gewoon. En waar u geen erg in heeft, is voor uw buren

Nadere informatie