_Éäx á Ç à{x t Ü. Zaterdag 2 juni, uur. Parkopera Drenthe Steenbergerpark Hoogeveen Gratis toegang

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "_Éäx á Ç à{x t Ü. Zaterdag 2 juni, 20.30 uur. Parkopera Drenthe Steenbergerpark Hoogeveen Gratis toegang"

Transcriptie

1 Dcentenhandleiding

2 Vr u ligt een lespakket in het kader van Cultuurmenu ter vrbereiding p: Zaterdag 2 juni, uur _Éäx á Ç à{x t Ü Parkpera Drenthe Steenbergerpark Hgeveen Gratis tegang

3 I. Vrbereiding p de rap wrkshp en de NizN vrstelling Delstelling: In deze vrbereidende les maken de leerlingen kennis met het fenmeen pera. Bendigdheden: Digibrd m filmpjes te kunnen bekijken Werkblad 1: Opera Lesbeschrijving: Intrductie: Bespreek met de leerlingen wat ze al weten van pera. Dit kan bijvrbeeld dr gebruik te maken van een wrdspin. Van belang hierbij is dat de wrden cmpnist, regisseur, perazanger, musici/het rkest, de decrbuwer, kstuumntwerper aan de rde kmen(pdracht 3) De cmpnist schrijft de muziek De regisseur bepaalt he het decr, de kstuums en het licht eruit zien en wie waar staat. De perazanger zingt, acteert en danst De musici/het rkest spelen/speelt de muziek De decrbuwer maakt het decr De kstuumntwerper bedenkt en maakt de kstuums De librettist schrijft het verhaal m naar de tekst vr de vrstelling Kern: Op internet kun je een filmpje bekijken p primair nderwijs, zek: pera (pera is een ude kunstvrm) Hierbij hrt een werkblad(werkblad1: Opera). Na het bekijken van de uitzending kunnen leerlingen zelf pdracht 1 en 2 maken. De pdracht 3: Het maken van een pera gaat stap vr stap. Zet samen met de leerlingen de zinnen in gede vlgrde: De tekst wrdt geschreven De muziek wrdt geschreven De zangeres repeteren (= efenen) het zingen van de muziek znder decrs en/f kstuums. De zangers repeteren met kstuum en decr. De vrstelling wrdt p het pdium gerepeteerd. De vrstelling wrdt vr echt publiek gespeeld. Afsluiting: Het laatste gedeelte van het werkblad geeft infrmatie ver de wrkshp. II. Opera zingen Het vlgende lesnderdeel gaan de leerlingen zelf zingen. Als vrbereiding daarp kunt u een krt filmpje laten zien ver de werking van de stem. Dit duurt ca min en is te vinden p: antwrd/het-menselijk-lichaam/he-werkt-je-stem Na 3.18 gaat het ver in een ander nderwerp. Dit heft u niet te bekijken. Wilt u meer tijd besteden aan dit nderwerp kunt u er vr kiezen m i.p.v. dit filmpje een uitzending van het klkhuis te laten zien. In deze uitzending vertelt perazangeres Miranda van Kralingen ver wat je allemaal met kunnen m pera te zingen. Dit filmpje duurt 14 min. En is te zien p:

4 Nu vlgt het gedeelte dat de leerlingen zelf gaan zingen. In beide filmpjes kmt naar vren dat de ademhaling heel belangrijk is m ged te kunnen zingen. Begin daarm met ademhalingsefeningen. Hiernder staan een aantal efeningen beschreven: Oefening 1: Ga p je rug p de grnd liggen met een bek p je nderbuik. Adem rustig in en uit. Als het ged is zie je nu het bek zachtjes p en neer gaan. Haal nu diep adem: het bek gaat verder mhg. Zrg bij de inademing dat je schuders niet te veel bewegen. Die blijven ntspannen p de grnd liggen. Adem nu uit p een s De dit een paar keer. Daarna kun je de s vervangen dr een f en later dr een k. Je kunt efeningen uitbreiden dr mmm een tn te zingen en alle leerlingen dit na te laten zingen. Laat de leerlingen cncentreren p het precies nazingen van de tn. Hebben ze echt dezelfde tnhgte te pakken? Ged luisteren is het halve werk van zingen. Na deze ademefeningen kunnen de leerlingen prberen als een perazanger te zingen. Blijf wel p de adem letten, want die is het belangrijkst. Laat de leerlingen eerst een a zingen. Zrg dat ze met een zachte h beginnen, dus eigenlijk zingen ze dan ha Wie kan dit het langst vlhuden? Maak de mndhlte z grt mgelijk, dus kaak laten zakken en je mnd pen den. Zrg dat de leerlingen hun gehemelte ptillen. Dit velt alsf je met gapen. Of alsf je een hete aardappel in je keel hebt. Wie van de leerlingen kan het langst de adem inhuden? Opera thema s:

5 III. Het symfnie rkest Delstelling: De leerlingen weten wat een symfnie rkest is, welke instrumentengrepen in het rkest zitten en he die klinken. Bendigdheden: Werkblad Digibrd Een symfnierkest bestaat uit: strijkinstrumenten, hut- en kperblazers en slagwerk. Op de afbeelding van het werkblad zijn een aantal instrumenten van het symfnie rkest te ntdekken. De leerlingen kunnen deze invullen p hun werkblad bij Opdracht 5. De afbeelding is te vinden p: De antwrden kunt u cntrleren dr met de cursr p een instrument te gaan staan. Op de site klikt u rechts Instrumenten aan. U kmt hierdr in het dnkere instrumentenmagazijn. Laat een leerling experimenteren met het zichtbaar maken van instrumenten. De naam verschijnt dan in beeld. Onderaan is de mgelijkheid tt het beluisteren en bekijken van de instrumenten. Bij pdracht 6 luisteren de leerlingen naar de verschillende instrumentgrepen. Geef vrdat de leerlingen gaan luisteren aan welke instrumenten bij welke grep hren. Laat via de vlgende site de kinderen aangeven p hun werkblad welke grep instrumenten ze luisteren. Strijkers -vilins Kper blazers - trumpets Hutblazers - clarinets Slagwerk - percussin Meer infrmatie symfnierkest: Stemsrten: l Spraan Alt Tenr Baritn Bas

6 IV. Decr en Kstuum Del: De leerlingen weten wat er kmt kijken bij het ntwerpen van een decr f kstuum en kunnen zelf een ntwerp maken. Bendigdheden: Digibrd Papier Tijdschriften m te scheuren Ptlden In deze les gaan de leerlingen zelf een ntwerp maken van het decr f de kstuums van de pera s. Het vlgende filmpje gaat ver het ntwerpen van decr en kstuums vr een vrstelling. Kern: Vertel de leerlingen dat ze in grepjes een ntwerp gaan tekenen. Ze kunnen kiezen uit het ntwerpen van een decr f het ntwerpen van kstuums. Bespreek eerst krt met de leerlingen welke decrs ntwrpen meten wrden. Het zijn 3 verschillende pera s. Laat de leerlingen een keus maken. Persnages waarvr kstuums ntwrpen kunnen wrden. Bespreek met de leerlingen de verhalen en de daar in vrkmende persnages. De grepen verdelen in decrntwerp en kstuumntwerp. Tegen de tijd dat de ntwerpen klaar zijn kunnen de leerlingen de ntwerpen aan elkaar presenteren. Wat hebben ze gemaakt? Waarm hebben ze bepaalde keuzes gemaakt? NB: Als de leerlingen een decrntwerp gaan maken, kiezen ze één pera. Vr die pera maken ze een ntwerp. Bij het ntwerpen van een kstuum kiest het grepje een persnage. Vr dat persnage maken ze een kstuumntwerp. Als de grepen zijn verdeeld kunnen ze aan de slag met behulp van de werkbladen 3b en 3c. Afsluiting Op 2 juni Vr een aantal leerlingen zal dit de eerste keer zijn dat ze naar een cncert gaan. Het is daarm handig m het verlp van een cncert dr te nemen. He laat met je er zijn? Wie mag je meenemen Van tevren plassen Wat de je in de pauze Wanneer mag je wel en niet praten? Welke kleren de je aan ( avnd, regen, muggen?) Wat de je met je mbiele telefn?

7 WORKSHOP OPERAP Thema: Liefde RAP-WORKSHOP Beschrijving Rap-wrkshp Tijdens de Rap-wrkshp leren de leerlingen he ze p een leuke en eenvudige manier p een ritme (beat) een tekst (rap) kunnen schrijven en he ze deze kunnen vrdragen aan een grep mensen. Steekwrden - Zijn wie je bent - Rijk / Arm - Uiterlijk / Eerlijkheid - Geld De Rap-wrkshp verlpt vlgens de nderstaande stappen Stap 1: Kiezen van een beat Stap 2: Bedenken van een nderwerp Stap 3: Schrijven van de tekst, leren rijmen en flwen p een ritme Stap 4: Vrdragen van de tekst p een beat (niet verplicht) Schematische indeling Rap-wrkshp Tijd Onderdeel Acties Resultaat minuten Kiezen van een beat. Dcent laat verschillende srten beats hren. Deelnemers kiezen de favriete vr hun grep. Bedenken van een nderwerp 1/ minuten Bedenken van een nderwerp 2/2. Rijmwrden zeken. Aan de hand van praktische vrbeelden legt de dcent uit he je het best een nderwerp kunt verzinnen. In dit geval zal het liefde zijn. Samen met de dcent verzinnen deelnemers steekwrden die passen bij het nderwerp. Per steekwrd wrden er twee á drie rijmwrden verznnen. Iedereen werkt p hetzelfde ritme. Klaar vr de vlgende stap. Als er een nderwerp gekzen is wrdt het makkelijker m een tekst te schrijven. Eerste pzet van de tekst (rap).

8 30 45 minuten Schrijven van de tekst. Leren rappen in de maat minuten Teksten afrnden. Tekst leren vrdragen (als er tijd vldende is). Vrdragen/presentatie (als er vldende tijd is). Deelnemers leren he ze van de rijmwrden mie zinnen kunnen maken die eindigen met de rijmwrden. Dcent leert de deelnemers aan de hand van praktische vrbeelden he ze de tekst z kunnen schrijven dat het p een ritme vrgedragen kan wrden. Per deelnemer f grep wrdt de tekst helemaal afgernd. De tekst (rap) kan vrgedragen wrden p een ritme (beat). Dcent legt uit he de deelnemer(s) het beste de tekst kan vrdragen. Eerste pzet van de tekst (rap). Ze leren nu echt rappen. Bijna een echte rapper! Rapper!

9 VOORBEREIDING WORKSHOP (Op schl). Delstelling: In de vrbereidende les maken de leerlingen kennis met rap. Bendigdheden: Digibrd m filmpjes te kunnen gebruiken Internet Lesbeschrijving 1. Bespreek met de leerlingen wat ze weten ver rap. Geschiedenisfilmpje hiphp: 2. Bespreek met de leerlingen welke rappers ze kennen. Videclips van rappers: Laat zien wat kinderen geleerd hebben n.a.v. een rap-wrkshp. Vrbeelden:

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis-

Waarom is de zee zout? - Kijkersvraag voor het Klokhuis- Waarm is de zee zut? - Kijkersvraag vr het Klkhuis- Vakgebied: Aardrijkskunde Niveau: Klas 3 vmb; Klas 2&3 hav/vw, zie verderp in dit dcument. Tijdsduur: +/- 3 uur, verschilt per niveau In deze pdracht

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Lespakket groep 7/8. Leerlingbladen

Lespakket groep 7/8. Leerlingbladen Lespakket grep 7/8 Leerlingbladen Werkbladen pera Werkblad 1: Opera Je hebt net de uitzending van Schl TV ver de pera gezien. Beantwrd nu de vlgende vragen. 1. Wat is pera vlgens ju? Kruis het gede antwrd

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen Relatiegeschenk Design en Maatschappij ntwerpen STAP 1 Wat is de pdracht? Ontwerp vr een winkel f bedrijf bij ju in de buurt een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk geef je aan juw klanten m ze aan juw

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

Instructie voor de PowerPointpresentatie voor Duits

Instructie voor de PowerPointpresentatie voor Duits 1 Werkuur klas 3 2014 2015 Instructie vr de PwerPintpresentatie vr Duits Blk 2 Eind ktber tt de kerstvakantie 2014. Duits Thematische pdracht: maak een PwerPintpresentatie ver een nderwerp uit de Duitse

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 -

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Reader afval vr de middenbuw, samengesteld dr MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur Wilhelminaplantsen 2 1601 LS Enkhuizen tel. (0228) 320 310 mec.dewitteschuur@znnet.nl

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Onze eigen boontjes doppen in Kenia

Onze eigen boontjes doppen in Kenia Hnger graad 2 Lesvrbereiding Onze eigen bntjes dppen in Kenia Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les Print het werkblad 'Zek de 5 verschillen' vr elke leerling

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu Taakkaart 4 Kleding van vreger tt nu Mde vr mannen: Bij feesten trekken we nze miste kleren aan. Mannen dragen dan vaak een pak. Een nette brek, verhemd en jasje. Sms den ze k een strpdas m. En ze trekken

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Instructie voor de PowerPointpresentatie voor Frans of Duits

Instructie voor de PowerPointpresentatie voor Frans of Duits 1 Werkuur klas 3 2013 2014 Instructie vr de PwerPintpresentatie vr Frans f Duits Blk 2 Eind september tt begin december 2013. Frans / Duits Thematische pdracht: maak een PwerPintpresentatie ver een nderwerp

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND

Les 1. Vergroten van kennis over psychische gezondheid. Zelfstandige verwerkingsles (achter de computer) is een project van Diversion en MIND Les 1 Vergrten van kennis ver psychische gezndheid Zelfstandige verwerkingsles (achter de cmputer) is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage 2009 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog!

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog! Kijkwijzer Rute Namen Du: Neem deze kijkwijzer eerst ged dr p schl Als er ng vragen zijn, stel die dan ng! Deze kijkwijze neem je vervlgens mee als je p pad gaat De inhud van de kijkwijzer is de basis

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen*

*** Enquête *** afstudeerscriptie over de huidige elektronische verbindingen* *** Enquête *** Inleidend Als student van de Universiteit Twente de ik in het kader van mijn masterstudie Public Safety een (klik hier vr definitie) afstudeerscriptie ver de huidige elektrnische verbindingen*

Nadere informatie

Grondgebruik onder de loep!

Grondgebruik onder de loep! Hnger graad 3 Lesvrbereiding Grndgebruik nder de lep! Bij lesmateriaal, bij deze les p de site, vind je het ndige lesmateriaal vr deze les: Vrzie een drzichtige bkaal met zand in. Stp in de bkaal met 'grnd'

Nadere informatie

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4

ACT in LOB. De informatietrechter. Werkbladen. Toolkit. Check je info-level! Level 1. Level 2. Level 3. Level 4 ACT in LOB Werkbladen Tlkit De infrmatietrechter Deze tl helpt je m de grte heveelheid infrmatie ver studiekeuze vr jezelf behapbaar te maken. Je kunt p verschillende niveaus met de infrmatie ver studies

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE

BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE BEGELEIDING LEERLINGEN MET DYSCALCULIE Begeleiding van leerlingen met ernstige rekenprblemen en/f dyscalculie Delen en uitgangspunten Binnen het Veluws Cllege Crtenbsch hanteren wij het Prtcl Ernstige

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Het veilingbedrijf Wie leveren de bloemen en planten aan de veiling? Wie mag er kopen op de veiling? Het veilen

Het veilingbedrijf Wie leveren de bloemen en planten aan de veiling? Wie mag er kopen op de veiling? Het veilen Blemenveiling Bestudeer de vlgende therie. Als je als blemist naar de veiling wilt, dan met je heel vreg uit je bed. De meeste veilingen beginnen namelijk erg vreg, sms al m zes uur. Je kunt k blemen inkpen

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de gouden weken!

Leuk dat je dit lespakket hebt gedownload voor de gouden weken! Van Maike Leuk dat je dit lespakket hebt gedwnlad vr de guden weken! Je kunt het gebruiken vr de eerste schlweken. Ik heb het vrij algemeen gehuden, zdat je de activiteiten in alle grepen kunt inzetten.

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Leerplandoelen: WO TE voor henzelf. WO TE voor anderen. WO TE voor natuur en milieu

Leerplandoelen: WO TE voor henzelf. WO TE voor anderen. WO TE voor natuur en milieu Graad: 2-3 Timing: 50min + 75min Leerplandelen: VVKBaO WO TE 6.18 Kinderen kunnen met techniek mgaan in verschillende tepassingsgebieden. WO 6.18.4 Dat hudt in dat ze bij technische realisaties uit verschillende

Nadere informatie

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3

LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Periode 1 t/m periode 3 LOOPBAANORIËNTATIE VMBO-4 Peride 1 t/m peride 3 In leerjaar 4 met je de keus gaan maken; wat wil jij gaan den wanneer je het vmbdiplma hebt? Om te laten zien dat je uiteindelijk een studie, die bij je

Nadere informatie

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid.

Muiswerk Studievaardigheid richt zich op de belangrijkste deelvaardigheden die nodig zijn voor studievaardigheid. Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr studievaardigheid. Delgrep Studievaardigheid Muiswerk Studievaardigheid is bedeld vr het vrtgezet

Nadere informatie

Helpt u dit schooljaar ook mee?

Helpt u dit schooljaar ook mee? Helpt u dit schljaar k mee? OUDERHULPBOEKJE 2015-2016 Jenaplanschl t Schrijverke Helpt u k mee? Elk schljaar zijn veel uders actief bij de vrbereiding van Sint en Kerst, bij sprt- en spelactiviteiten,

Nadere informatie

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 5/6 Stapelgek

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 5/6 Stapelgek Infrmatiebrief vr leerkrachten primair nderwijs Museumles - Grep 5/6 Stapelgek Ben jij k een stapelaar? Of ben je zelf sms stapelbaar? In deze les verkennen we het begrip Stapel. Wat is een stapel? He

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT

STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT STUDIEVAARDIGHEID OP MAAT Muiswerk Studievaardigheid p maat richt zich p de belangrijkste deelvaardigheden die ndig zijn vr het studeren. Delgrepen Studievaardigheid p maat Muiswerk Studievaardigheid p

Nadere informatie

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int.

Voorbeeld oefentypes online e-learningmodules CommArt Int. Vrbeeld efentypes nline e-learningmdules CmmArt Int. In dit dcument wrdt verwezen naar de specifieke inhud van een van nze e- learningmdules. De efentypes wrden echter gebruikt in alle e-learningmdules

Nadere informatie

Stambreuken benoemen en schrijven

Stambreuken benoemen en schrijven Stambreuken benemen en schrijven Dmein - Verhudingen: breuken Plaats in de leerlijn - Br.5 - Br.2 - Mment van aanbieden - Tweede helft jaargrep 7 - Br.5: Teller en nemer kunnen benemen - Br.2: (Her)kennen

Nadere informatie

Bewegen en samenleving 3.3 (Sportcultuur) Opdracht 3 Maken van een documentaire

Bewegen en samenleving 3.3 (Sportcultuur) Opdracht 3 Maken van een documentaire Bewegen en samenleving 3.3 (Sprtcultuur) Opdracht 3 Maken van een dcumentaire Klas: Dcent: Schljaar: Peride: FASE 3/4 del Activiteit / vaardigheden Omvang Samenwerking Tetsing (vrm) Berdeling weging Inzicht

Nadere informatie

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 1/2

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 1/2 Infrmatiebrief vr leerkrachten primair nderwijs Museumles - Grep 1/2 Punten Pakken Hera, vandaag gaan we met zijn allen Punten Pakken! In t Atelier en in het museum gaan we p zek naar het verhaal achter

Nadere informatie

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 1/2 Lijntrekkers en Vlakkenvullers

Informatiebrief voor leerkrachten primair onderwijs Museumles - Groep 1/2 Lijntrekkers en Vlakkenvullers Infrmatiebrief vr leerkrachten primair nderwijs Museumles - Grep 1/2 Lijntrekkers en Vlakkenvullers In deze les nderzeken de kinderen lijnen en vlakken. He trek ik een lijn? He vul ik een vlak? Onze reis

Nadere informatie

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen

Iedere keer nadat er een tafel is aangeboden. 5 De tafels van 1 t/m 5 en 10 herhalen Del: Oefenen f herhalen van wat geleerd is in de klas; een brug slaan tussen leren p schl en thuis Vrbereiden p kmende lessen; dit kan een zekpdracht zijn f een verzamelpdracht Integreren van vaardigheden

Nadere informatie

Groepsindeling. Groep 2. Groep 3. Groep 1. Maaike U. Margaretha E. Sofie T. Sanne B. Ingrid M. Bieke B. Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Hilde V.E.

Groepsindeling. Groep 2. Groep 3. Groep 1. Maaike U. Margaretha E. Sofie T. Sanne B. Ingrid M. Bieke B. Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Hilde V.E. Grepsindeling Grep 1 Kris V.G. Inge C. Ines A. Luc S. Grep 2 Margaretha E. Sfie T. Sanne B. Hilde V.E. Grep 3 Ingrid M. Bieke B. Hilde V.E. Maaike U. Reflectie vr zelfregulering in blended leermgevingen

Nadere informatie

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1

Ace! Training E-learning module 'vragen stellen' Cursus communicatievaardigheden 1 Ace! Training E-learning mdule 'vragen stellen' Cursus cmmunicatievaardigheden 1 Gede vragen stellen Vragen stellen is een vrm van verbale cmmunicatie. Verbale cmmunicatie bestaat uit spreken en luisteren.

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam OPLEIDING tt Verzrgende-IG Ondersteuningsmagazijn Berepstaak E Startbekaam Albeda cllege Branche gezndheidszrg Kwalificatieniveau 4 Chrt: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. P.E1-3.start.gesprek

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie

Bijlage IVa Sjabloon voor de verdeling van werkzaamheden voor onderwijzend personeel in de kunsteducatie Bijlage IVa Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie Sjabln vr de verdeling van werkzaamheden vr nderwijzend persneel in de kunsteducatie LOGA-partijen vinden

Nadere informatie

2 Gespreks- en taalactiviteiten. 3 Spelactiviteiten. 4 Reken- en wiskundeactiviteiten. 5 Lees- en schrijfactiviteiten. 6 Constructieve activiteiten

2 Gespreks- en taalactiviteiten. 3 Spelactiviteiten. 4 Reken- en wiskundeactiviteiten. 5 Lees- en schrijfactiviteiten. 6 Constructieve activiteiten Inhudspgave Tabblad 1 Inleiding 2 Gespreks- en taalactiviteiten 3 Spelactiviteiten 4 Reken- en wiskundeactiviteiten 5 Lees- en schrijfactiviteiten 6 Cnstructieve activiteiten 7 Onderzeksactiviteiten 8

Nadere informatie

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen)

Yut-Nol-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E 1 (Uit: Kinderrechtenspelen) Yut-Nl-E is een eeuwenud Kreaans gezelschapsspel dat traditineel p udejaarsavnd gespeeld wrdt. Typisch zijn het specifieke spelbrd en de "dbbelsteen" die uit 4 huten,

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

Bestemmingsplan kustdorp Delfzijl

Bestemmingsplan kustdorp Delfzijl Bestemmingsplan kustdrp Delfzijl Vakgebied: Aardrijkskunde Niveau: Klas 3 hav/vw Tijdsduur: ± 3 lesuren (inclusief presentaties) In deze les krijgen leerlingen inzicht in het maken van een bestemmingsplan.

Nadere informatie

Presenteren met behulp van Microsoft PowerPoint

Presenteren met behulp van Microsoft PowerPoint 2018-2019 Datum: Leraren: F. Thmas, V. Schelkens, C. Kaivers Infrmatica Presenteren met behulp van Micrsft PwerPint Klas: 3 Naam: Nr.: De kmende 3 lessen ga je een PwerPintpresentatie maken ver een stad

Nadere informatie

Handleiding MS Outlook. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding MS Outlook

Handleiding MS Outlook. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding MS Outlook Aan de slag in berep en bedrijf Handleiding MS Outlk Branche Uitgevers 1 Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand dan wel

Nadere informatie

Colofon De poster Duitsland vakantieland is tot stand gekomen met ondersteuning van het Duits Verkeersbureau.

Colofon De poster Duitsland vakantieland is tot stand gekomen met ondersteuning van het Duits Verkeersbureau. Clfn De pster Duitsland vakantieland is tt stand gekmen met ndersteuning van het Duits Verkeersbureau. Redactie Duitsland Instituut Amsterdam Rechten van ft s DZT/ Jachim Messerschmidt DZT/bpicture Björn

Nadere informatie

Mediteren voor Musici

Mediteren voor Musici Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Mediteren vr Musici Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77 510 infrmatie@hetsandelhut.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6. Inhudspgave Pagina Inleiding 2 Leerdelen 3 Samenwerken, hyptheses & nderzeksnderwerpen 5 Wat wrdt ervan jullie verwacht? 6 Berdeling 8 Prjectrster 2012 11 Afspraken 13 Werkgrepen 2012 14 Onderzeksplan

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen Onderhudsdcument / Werkveldpdrachten Wellness Rekenen Ontwikkeld dr : Diny Veldstra Inhud Rekenen in het werkveld... 3 Opdracht 1: De spijkerbrek... 4 Opdracht 2: Het drmhuis... 5 Opdracht 3: Make-up...

Nadere informatie

De wedstrijd Rookvrije Klassen

De wedstrijd Rookvrije Klassen De wedstrijd Rkvrije Klassen He werkt het? Deelname aan de Wedstrijd Rkvrije Klassen is een engagement dat de leerlingen vrijwillig en in klasverband aangaan, waarbij de klas ernaar streeft m na zes maanden

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen.

Kolom A Kolom B Kolom C Kolom D 1 Je wilt leren zeilen. Wat doe je? Ik stap direct in de boot en ik probeer te zeilen. Leerstijlen Iedereen heeft een vrkeur bij leren en hanteert daarbij, nbewust, een bepaalde leerstijl. Het is prettig als jij weet wat vr leerstijl jij hebt. Het is k handig als jij weet he een ander bepaalde

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016 Een bvenbuwprject van IVN Veldhven Eindhven Vessem vrjaar 2016 Reuzen en dwergen We gaan p zek naar Reuzen (grte bmen) en Dwergen( de zaailingen van de grte bmen). We prberen verschillen tussen de bmsrten

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

De aarde aan de top. 1 Spervuur aan vragen. Doelstellingen

De aarde aan de top. 1 Spervuur aan vragen. Doelstellingen De aarde aan de tp Klimaattp, tweede & derde graad Delstellingen Kinderen verwerven zelfstandig infrmatie ver de klimaattp dr gerichte vragen te stellen. Kinderen ervaren het belang van acties tegen het

Nadere informatie

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden

Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Gespreksleidraad WOII geïnteresseerden Delstellingen Diepgaand inzicht krijgen in infrmatiebehefte m.b.t. WOII persnlijke betekenis WOII ntstaan interesse in WOII beiende/interessante thema s gebruik en

Nadere informatie

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet

PET/CT scan met koolhydraatarm dieet PET/CT scan met klhydraatarm dieet H14.025-01 Inhudspgave Inhudspgave... 1 Inleiding... 2 Wat is een PET/CT-scan?... 2 He bereidt u zich vr p het nderzek?... 3 Wat mag u drinken?... 3 Wat mag u eten?...

Nadere informatie

Typisch Modernisme! De opdracht. De opdracht in 5 stappen

Typisch Modernisme! De opdracht. De opdracht in 5 stappen Typisch Mdernisme! De pdracht Er is een cmmissie aangesteld die een grte tentnstelling ver het Mdernisme met rganiseren. In deze tentnstelling wrden tientallen beremde mdernistische kunstwerken tentn gesteld.

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren

Hoe oud is dat? Lessenserie over archeologie voor groep 3/4/5 Gebaseerd op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren He ud is dat? Lessenserie ver archelgie vr grep 3/4/5 Gebaseerd p de didactiek van nderzekend en ntwerpend leren Bart Greneveld 1 Inhudspgave bladzijde Organisatie 3 Cntext 3 Inhud en aanpak 3 Materialen

Nadere informatie

Constructie zeepkist

Constructie zeepkist Cnstructie zeepkist Oriëntatie Welke Dit ga je den - De zeepkist maken Dit is een grepspdracht Aan deze vaardigheden ga je werken Samenwerken in het buwen Al het geleerde tepassen in het buwen Kwaliteit

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 1 en 2. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 1 en 2. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 1 en 2 Extra efenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 1 en 2 Niveau B 2 Vr het lezen Als je de tekst bekijkt en ng niet gelezen hebt, kun je k al zien uit heveel alinea

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. BASISGRAMMATICA Het Muiswerkprgramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die ndig is vr het leren van de Nederlandse spelling en zinsbuw. Delgrepen Basisgrammatica Het cmputerprgramma Basisgrammatica

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie