Boekhouden. Serienummer: Licentie: Te activeren tot: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 6 van dit boek.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekhouden. Serienummer: Licentie: Te activeren tot: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 6 van dit boek."

Transcriptie

1 Boekhouden Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 6 van dit boek. Te activeren tot:

2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: E. Lockefeer, R. van Midde, A. Schouten Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: J. Benneker, R. van Midde Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel Illustraties: Edu Actief b.v. Meppel Drukwerk: Bariet, Steenwijk E. Lockefeer Boekhouden ISBN: NUR: 164 Trefwoord: leermiddelen; mbo; internationale handel en groothandel Copyright 2014 Edu'Actief b.v. Meppel Postbus KB Meppel Tel.: Fax: info@edu-actief.nl Internet: Eerste druk/eerste oplage Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm, fotokopie of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means, without written permission from the publisher. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb. 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (Postbus 3060, 2130 KB) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet De uitgever heeft ernaar gestreefd de auteursrechten te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die desondanks menen zekere rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot de uitgever wenden.

3 Inhoud Voorwoord Afronden De administratie bijhouden Een administratie opzetten De balans De resultatenrekening Boekhouden in een notendop Zelf doen of uitbesteden? Veranderingen in bezittingen en schulden Financiële feiten waardoor het eigen vermogen van de organisatie niet verandert Financiële feiten waardoor het eigen vermogen van de organisatie wel verandert Het grootboek Het openen van het grootboek Het bijwerken van het grootboek Hulprekeningen van het eigen vermogen Hulprekeningen van het eigen vermogen De kolommenbalans De proefbalans De saldibalans De resultatenrekening en de eindbalans Het journaal Journaal

4 Het decimale rekeningstelsel Het decimale rekeningstelsel Bijzondere journaalposten Btw Retour ontvangen goederen Retour gezonden goederen Privé Duurzame bedrijfsmiddelen Oninbare vorderingen Kruisposten Vooruitbetaalde en nog te betalen bedragen Subadministraties Subadministratie debiteuren en crediteuren Dagboeken Dagboeken Inkoopboek Verkoopboek Kasboek Bankboek Diverse-postenboek of memoriaal index

5 Voorwoord Scoren.info Voor je ligt een bronnenboek dat hoort bij de methode Scoren.info. Scoren.info is de methode voor commerciële opleidingen op niveau 3 en 4. De opleidingen zijn: Commercieel medewerker (niveau 3) Junior accountmanager (niveau 4) Vestigingsmanager groothandel (niveau 4) Assistent-manager internationale handel (niveau 4) Kwalificatiedossier Uiteraard worden aan de opleiding eisen gesteld met betrekking tot het uitvoeren van het beroep. De eisen die aan jou worden gesteld om in een bepaald beroep aan de slag te kunnen, staan vermeld in een zogenaamd kwalificatiedossier. In dit kwalificatiedossier staan de kerntaken vermeld. Kerntaken zijn de belangrijkste taken die in een beroep voorkomen. Om deze kerntaken goed onder de knie te krijgen moet je werkprocessen uitvoeren en competenties ontwikkelen. Werkprocessen zijn eigenlijk werkzaamheden die je dagelijks moet uitvoeren. Om dat goed te kunnen doen moet je allerlei kwaliteiten ontwikkelen, zoals samenwerken, luisteren, initiatief nemen, vakkennis ontwikkelen en omgaan met stress. Dat noem je competenties. De bronnenboeken en de inhoud van de website van de methode Scoren.info zullen je hierbij helpen. Hoe werkt de methode? De methode bestaat uit bronnenboeken en een website. Voor elke opleiding heb je een aantal bronnenboeken nodig. In deze bronnenboeken wordt de belangrijke basistheorie beschreven en worden begrippen uitgelegd. Op de website vind je in het Opdrachtenmagazijn de opdrachten en extra bronmateriaal onder Bronnen. Deze website kun je bereiken via Het Opdrachtenmagazijn In het Opdrachtenmagazijn vind je kennisvragen, inzichtopdrachten, opdrachten waarvoor je in actie moet komen en casussen. Deze zijn onderverdeeld per opleiding, kerntaak, boek en hoofdstuk. Je kunt op verschillende manieren met het Opdrachtenmagazijn werken. Je kunt bijvoorbeeld eerst een hoofdstuk uit je bronnenboek afronden en daarna in het Opdrachtenmagazijn de bijbehorende opdrachten gaan maken. Maar je kunt ook beginnen met de opdrachten en het bronnenboek erbij pakken als je extra informatie nodig hebt. Door middel van de zoekoptie aan de linkerkant van het scherm kun je de juiste opdrachten gemakkelijk terugvinden het zoeken, selecteren en filteren van opdrachten. De opdracht kun je van de website downloaden en in Word maken. Daarna kun je de opdracht uitprinten of opslaan. Voordat je begint met het maken van de opdrachten, moet je dit even overleggen met je docent. Hij zal je vertellen hoe je precies met de opdrachten aan de slag moet.

6 Tip Lees in de Helpfunctie op de website goed na hoe alles precies werkt. Bronnen Bij sommige opdrachten of activiteiten uit het Opdrachtenmagazijn heb je hulpmiddelen nodig. Dit kan een filmpje zijn, een geluidsfragment of een link naar een website. Deze hulpmiddelen staan onder het kopje Bronnen. Deze kun je door middel van de zoekoptie aan de linkerkant ook weer makkelijk terugvinden. Daarnaast staan er ook per opleiding en kerntaak hyperlinks naar de websites en links naar leuke ondersteunende filmpjes op YouTube. Deze staan soms niet direct in verband met een opdracht, maar zijn wel leuk en interessant om te bekijken op het moment dat je met een bepaald hoofdstuk bezig bent. Ook wordt er vanuit de bronnenboeken naar filmpjes en hyperlinks verwezen. Inloggen Bij Scoren.info hoort een licentie die toegang geeft tot de website Op deze website vind je opdrachten, filmpjes en hyperlinks. De licentie moet je eerst activeren. Het activeren gaat als volgt: Ga naar licentie.edu-actief.nl. Op deze pagina staan vier lege vakken. Vul hier de licentie in die je bij dit product hebt gekregen. De licentie bestaat uit 4 maal 6 tekens en is niet hoofdlettergevoelig. Klik op de knop Activeren en volg de verdere instructies op de website. Met behulp van je gebruikersnaam en wachtwoord kun je inloggen op Voer je gebruikersnaam en wachtwoord rechtsboven op de website in. Vervolgens krijg je toegang tot het Opdrachtenmagazijn en de Bronnen. Je gebruikersnaam en wachtwoord zijn na het activeren van de licentie twaalf maanden geldig op Veel succes!

7 Afronden Bij berekeningen moet je regelmatig getallen afronden. Omdat je dat op verschillende manieren kunt doen, is het handig om daar duidelijke afspraken over te maken. Afspraak 1 Tijdens een berekening mag je nooit afronden. Ben je op de rekenmachine bezig en staan er bij een tussenuitkomst tien decimalen, dan moet je met die tien decimalen verder rekenen. Afspraak 2 Afronden doen we pas helemaal aan het eind van de berekening. Bij de einduitkomst. Afspraak 3 In de opgave staat op hoeveel decimalen je moet afronden. Afspraak 4 Geldbedragen rond je meestal op twee decimalen af, behalve als in de opgave aangegeven is dat je op een andere manier moet afronden, bijvoorbeeld op hele euro s. Afspraak 5 Als je moet afronden, kijk je naar het cijfer na de decimaal waar je op moet afronden. Als je op twee decimalen moet afronden, kijk je dus naar de derde decimaal. Bij het afronden pas je de standaardregel toe: als het getal lager is dan 5, rond je naar beneden af; als het getal 5 of hoger is, rond je naar boven af. Voorbeeld Gevraagd Deel 477 door 7. Rond de uitkomst af op twee decimalen. Uitwerking Als je 477 deelt door 7, krijg je als uitkomst 68, Dit getal moet je afronden op twee decimalen. Bij de afronding kijk je naar de derde decimaal. Dat is 2. 2 is lager dan 5, dus de 2 en alle decimalen daarna vervallen. De uitkomst is dan 68,14. Het volgende rekeningschema gebruik je bij de opdrachten als er geen rekeningnummers gegeven zijn.

8 Rubriek 0 Rubriek Gebouwen 100 Kas 011 Afschrijving gebouwen 110 Bank 020 Inventaris 021 Afschrijving inventaris 130 Debiteuren 030 Auto s 135 Overige vorderingen 031 Afschrijving auto s 140 Crediteuren 040 Machines 150 Af te dragen loonheffing 041 Afschrijving machines 151 Af te dragen premies sociale lasten 050 Eigen vermogen 180 Te verrekenen btw 051 Privé 181 Verschuldigde btw 060 Voorzieningen 182 Af te dragen btw Rubriek Kruisposten Rubriek Loonkosten 401 Sociale lasten 405 Reiskosten personeel 409 Overige personeels-kosten 410 Huisvestings-kosten 415 Kantinekosten 419 Onderhouds-kosten 420 Afschrijvings-kosten 430 Assurantie-kosten 440 Interestkosten 450 Kosten belastingen Rubriek Voorraad Rubriek Inkoopwaarde verkopen 805 Korting bij verkoop 840 Opbrengst verkopen Rubriek Bijzondere baten 920 Kasverschillen 930 Voorraad-verschillen

9 Als bij een opdracht niet is aangegeven of de goederen zijn ontvangen of geleverd, mag je ervan uitgaan dat de goederen gelijk met de factuur zijn geleverd of ontvangen. Via kun je invulbladen downloaden die je kunt gebruiken bij het maken van de opdrachten van dit hoofdstuk.

10

11 De administratie bijhouden 1. De administratie bijhouden 1.1 Iedere organisatie krijgt met administratieve zaken te maken. Men stuurt offertes, stelt facturen op, opent een zakenrekening bij de bank. Men meldt zich aan bij de Belastingdienst, richt een boekhouding in, sluit verzekeringen af enzovoort. Er zijn maar weinig organisaties die het bijhouden van de administratie leuk vinden. Toch is het van levensbelang voor een organisatie. Een administratie bevat alle gegevens die met de organisatie te maken hebben. Denk aan bankafschriften, inkoopfacturen, verkoopfacturen, personeelsdossiers, kassa-uitdraaien, informatie over de voorraad, en de agenda. Zelfs s kunnen onderdeel zijn van de administratie. De Belastingdienst (de fiscus) verplicht organisaties om hun volledige administratie zeven jaar te bewaren. Dat is de fiscale bewaarplicht. Dat betekent ook dat de organisatie de gegevens van maximaal zeven jaar geleden moet kunnen tonen als de Belastingdienst daarom vraagt. Het is dan wel handig als de organisatie de administratie overzichtelijk indeelt en goed bijhoudt. 1.2 Een administratie opzetten Een administratie opzetten kan een organisatie zelf. Sterker nog, het is verstandig om dit zelf te doen, want dan kan de organisatie alles makkelijk terugvinden. Het doel van een goede administratie is dat de organisatie al die gegevens zo ordent dat de administratie klein en overzichtelijk blijft. Post Vrijwel dagelijks arriveren er bij een organisatie pakketjes, brieven, reclamefolders en huis-aan-huiskranten. De eerste stap is het ordenen daarvan. Wat je niet interessant vindt, kan meteen bij het oud papier. De andere zaken gaan naar ingekomen post. Een simpel postbakje is daarvoor al voldoende. Het is verstandig om op een vast moment de post door te nemen en te archiveren. Dat is niets anders dan opbergen. Handig zijn grote mappen (ordners) waarin je met behulp van tabbladen een ordening aanbrengt. Inkoopfacturen Van de leveranciers krijgt de organisatie een inkoopfactuur, een rekening voor de ingekochte goederen. Je kunt alle inkoopfacturen in een ordner bewaren. Gebruik bijvoorbeeld vier tabbladen om de verschillende btw-kwartalen te scheiden. Omdat 11

12 inkoopfacturen ook onderdeel zijn van de boekhouding, is het verstandig om ze een oplopend nummer (boekingsnummer) te geven, met een stempel of gewoon met een pen. Als je de facturen op volgorde archiveert, kun je ze snel en gemakkelijk terugvinden. Kasstukken Als je iets contant afrekent, krijg je een bonnetje. Denk maar aan parkeertickets of de kassabon van het tankstation. Als een klant contant betaalt, geef je een bonnetje. Dit noem je een kwitantie. Bonnen en kwitanties moet je goed bewaren. Je maakt daarvoor een ordner Kasstukken. Plak ze met plakband op een vel papier en noteer ook hierbij het boekingsnummer. Verkoopfacturen Er wordt natuurlijk ook een verkoopfactuur gemaakt. Een verkoopfactuur is een rekening aan debiteuren. Verkoopfacturen krijgen een eigen ordner. Deze map deel je op dezelfde manier in als je dat bij inkoop doet. Vier tabbladen, nummeren per boeking, op chronologische volgorde. De verkoopfacturen zijn kopieën. Het origineel gaat naar de klant. Eisen aan de factuur Als je een factuur uitreikt of verstuurt, moet die aan wettelijke eisen voldoen. Als jouw factuur niet aan deze eisen voldoet, is het mogelijk dat de klant geen recht heeft op teruggave van btw. Je facturen moeten in elk geval de volgende verplichte gegevens bevatten: btw-identificatienummer Dit is het nummer waaronder de organisatie bij de Belastingdienst staat geregistreerd. Een btw-identificatienummer heeft altijd veertien posities en begint in Nederland met NL, bijvoorbeeld NL B01. het factuurnummer Facturen moeten oplopend zijn genummerd. de factuurdatum eigen (firma)naam en adres de naam en het adres van je klant de datum van de levering of de dienst de hoeveelheid en de soort geleverde goederen de omvang en de soort geleverde diensten 12

13 De administratie bijhouden per tarief of per vrijstelling: de eenheidsprijs exclusief btw eventuele kortingen het toegepaste btw-tarief de vergoeding. Betaal op de zaak Even tanken en dan cash betalen. Lijkt handig, maar dat is het niet. Je krijgt dan namelijk de btw niet terug. De Belastingdienst eist dat je kunt aantonen dat een aankoop gedaan is voor het bedrijf. Bewijs daarvoor is bijvoorbeeld de bedrijfsnaam op een factuur. Maar die ontbreekt bij een contante tankbon. Als je echter met de pinpas van je zakenrekening afrekent, verandert het verhaal. Je kunt dan namelijk aan de hand van je afschrift bewijzen dat de tankbeurt wel degelijk voor rekening van de zaak heeft plaatsgevonden. Gebaseerd op: A. Dasselaar, Handboek voor de ZZP er. Bankafschriften De organisatie krijgt van de bank overzichten van de inkomsten en uitgaven van de zakenrekening. Sommige banken geven ze op papier, dan ontvangt de organisatie ze per post. Het kan ook zijn dat de organisatie ze digitaal ontvangt (of in kan kijken). Nog meer ordners? Bij de post kunnen ook contracten zitten of door klanten getekende offertes. Het is verstandig om daar twee aparte ordners voor te maken. Het staat de organisatie uiteraard vrij om nog meer ordners te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld de verzekeringen in een aparte map opbergen. De organisatie kan er ook voor kiezen om verschillende zaken juist in één ordner op te bergen. Dan kies je voor meer tabbladen of alfabetische tabbladen. Het is daarbij handig om voor in de ordner een inhoudsopgave op te nemen. 13

14 Mail Behalve traditionele post krijgt de organisatie ook digitale post binnen. Ook die moet je archiveren. Alle mailprogramma s hebben de mogelijkheid om in een boomstructuur mappen aan te maken waarin je je mails kunt bewaren. Agenda De Belastingdienst beschouwt de zakelijke agenda als onderdeel van de administratie. De organisatie is dus verplicht om deze zeven jaar lang te bewaren. Omdat de bewaartermijn ook geldt voor bankafschriften, jaarrekeningen en in- en verkoopfacturen, kiezen veel organisaties ervoor om die per jaar te bewaren en te archiveren. Daarvoor kun je bijvoorbeeld dossierdozen gebruiken. 1.3 De balans Alle financiële en fiscale gegevens die met de organisatie te maken hebben, behoren tot de boekhouding. Omdat een groot deel van de administratie bestaat uit de boekhouding, zul je ook daar meer van moeten weten. De balans is een van de hoofdzaken bij een boekhouding. Het is belangrijk dat je een balans in ieder geval kunt lezen. Een balans is een overzicht van de in een onderneming aanwezige bezittingen, schulden en het eigen vermogen op een bepaald moment. Het eigen vermogen bestaat uit het verschil tussen de waarde van de bezittingen en het totaal van de schulden die je hebt. Schematisch ziet een balans er als volgt uit: Balans per in Debetzijde Bezittingen Creditzijde Eigen vermogen Schulden 14

15 De administratie bijhouden Een balans is een momentopname. Daarom zet je boven de balans altijd de datum. In het overzicht zie je ook dat een balans twee kanten heeft. Aan de linkerkant staan alle bezittingen van de organisatie. Denk aan het bedrijfspand, de inventaris, de voorraad, het geld op de bankrekening en het kasgeld. Aan de rechterkant staat hoe die bezittingen gefinancierd zijn. Daar staan dus de schulden van de organisatie en het eigen vermogen. Je zou het eigen vermogen kunnen zien als een schuld van de organisatie aan de eigenaren. Boekhouders spreken overigens niet van linkerkant en rechterkant, maar van debetzijde en creditzijde. De linkerkant is de debetzijde, de rechterkant is de creditzijde. Debet = waar je het geld voor gebruikt en wat er van het geld over is. Credit = waar je het geld vandaan haalt. Aan de debetzijde van de balans staan alle bezittingen. Bezittingen noem je ook wel activa. Dus aan de debetzijde van de balans staan de activa. Aan de creditzijde van de balans staan het eigen vermogen en de schulden. Schulden noem je meestal vreemd vermogen. Het eigen vermogen is door de eigenaren in de onderneming gestoken, het vreemd vermogen komt van niet-eigenaren. Eigen vermogen hoeft niet te worden terugbetaald, vreemd vermogen wel. We noemen de onderdelen aan de creditzijde van de balans ook wel de passiva. Let op! Een balans is altijd in evenwicht. Dit betekent dat het totale bedrag aan de debetzijde altijd even groot is als dat aan de creditzijde. Op je balans neem je aan de creditzijde ook leveranciers op van wie de organisatie al wel heeft ingekocht, maar die men nog niet heeft betaald. Zo n leverancier wordt ook wel crediteur genoemd. Zo kunnen er ook klanten zijn die nog niet hebben betaald. Zo n klant zet je aan de debetzijde onder de naam debiteur. Je kunt ook te maken krijgen met klanten die hun facturen niet willen of kunnen betalen. Een klant voor wie dat geldt, heet een dubieuze debiteur. 15

Boekhouden - Rekenvaardigheid

Boekhouden - Rekenvaardigheid Boekhouden - Rekenvaardigheid Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: E. Lockefeer, R. van Midde, A. Schouten Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: J. Benneker, R. van Midde

Nadere informatie

Boekhouden. Serienummer: Licentie: Te activeren tot: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek.

Boekhouden. Serienummer: Licentie: Te activeren tot: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek. Boekhouden Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl

Nadere informatie

Financieel management - Rekenvaardigheid

Financieel management - Rekenvaardigheid Financieel management Rekenvaardigheid Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: E. Lockefeer, R. van Midde, A. Schouten Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: J. Benneker, R.

Nadere informatie

administratie afdeling debiteurenadministratie Kaderberoepsgerichte leerweg

administratie afdeling debiteurenadministratie Kaderberoepsgerichte leerweg administratie afdeling debiteurenadministratie Kaderberoepsgerichte leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, J.M. van der Steeg Redactie:

Nadere informatie

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Basisberoepsgerichte leerweg

handel en administratie thema de afdeling boekhouding Basisberoepsgerichte leerweg handel en administratie thema de afdeling boekhouding Basisberoepsgerichte leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, A. Reijn, J.M.

Nadere informatie

A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, A. Reijn, J.M. van der Steeg

A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, A. Reijn, J.M. van der Steeg 4611_HA_WB_5_boekhouding_k 02-06-2005 10:51 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, A. Reijn, J.M. van der Steeg Redactie: Edu Actief

Nadere informatie

Ondernemen. Serienummer. Licentie: Te activeren tot: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 11 van dit boek.

Ondernemen. Serienummer. Licentie: Te activeren tot: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 11 van dit boek. Ondernemen Serienummer Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 11 van dit boek. Te activeren tot: Ondernemen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: C. Bakker, E. Lockefeer,

Nadere informatie

Ambitie.info. Werkboek Rekenvaardigheid. Niveau 2. Serienummer. DigiCode. Te activeren tot

Ambitie.info. Werkboek Rekenvaardigheid. Niveau 2. Serienummer. DigiCode. Te activeren tot Ambitie.info Werkboek Rekenvaardigheid Niveau 2 Serienummer DigiCode Te activeren tot Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: E. Lockefeer, A. Schouten Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke

Nadere informatie

Financieel management

Financieel management Financieel management Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 8 van dit boek. Te activeren tot: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: E. Lockefeer, R. van

Nadere informatie

handel en verkoop thema marketing Gemengde leerweg

handel en verkoop thema marketing Gemengde leerweg handel en verkoop thema marketing Gemengde leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Reijn, J. Abbes, J. Crins, R. Heynen, M. Verrij Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg

administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg administratie afdeling facturering Kaderberoepsgerichte leerweg en Gemengde leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, J.M. van der

Nadere informatie

Taal op niveau Gesprekken voeren Op weg naar niveau

Taal op niveau Gesprekken voeren Op weg naar niveau Taal op niveau Gesprekken voeren Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Annemieke Struijk en

Nadere informatie

Ambitie.info. BPV Werken in de detailhandel, goederen komen binnen

Ambitie.info. BPV Werken in de detailhandel, goederen komen binnen Ambitie.info BPV Werken in de detailhandel, goederen komen binnen Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Taal op niveau Spelling en grammatica Op weg naar niveau

Taal op niveau Spelling en grammatica Op weg naar niveau Taal op niveau Spelling en grammatica Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel

Nadere informatie

Module Oriëntatie op facilitair medewerker

Module Oriëntatie op facilitair medewerker Module Oriëntatie op facilitair medewerker Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk je op de volgende pagina. Te activeren tot: Inloggen op de website www.fd-okay.nl Voor in dit boek

Nadere informatie

handel en administratie thema de afdeling boekhouding

handel en administratie thema de afdeling boekhouding 4611_HA_WB_5_boekhouding_k 02-06-2005 10:51 Pagina 1 handel en administratie thema de afdeling boekhouding Kaderberoepsgerichte leerweg Gemengde leerweg 4611_HA_WB_5_boekhouding_k 02-06-2005 10:51 Pagina

Nadere informatie

Een eigen bedrijf beginnen

Een eigen bedrijf beginnen 9 Een eigen bedrijf beginnen Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Arie Reijn Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Arie Reijn, Ingrid

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie -begeleiding

Loopbaanoriëntatie -begeleiding Ik, leren en werken Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanlogboek voor fase 2 Voorbereiding Colofon Auteur: Edu Actief b.v. Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Edu Actief b.v. Illustraties: Edu

Nadere informatie

administratie afdeling calculatie

administratie afdeling calculatie administratie afdeling calculatie colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Bosma, J. Bijlsma, P.F.C. Croese, M. van Esch, J.M. van der Steeg Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke

Nadere informatie

REKENEN Getallen en bewerkingen. voor 1F Deel 2 van 2

REKENEN Getallen en bewerkingen. voor 1F Deel 2 van 2 REKENEN Getallen en bewerkingen voor 1F Deel 2 van 2 Colofon Auteur: Lisanne Martens Eindredactie: Jiska van Hall Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: DTP-Studio Joke Wensing Illustraties: Edu Actief

Nadere informatie

handel en verkoop thema visuele presentatie

handel en verkoop thema visuele presentatie 4662_HV_WB_6_visueel_b 22-04-2005 15:15 Pagina 1 handel en verkoop thema visuele presentatie Basisberoepsgerichte leerweg 4662_HV_WB_6_visueel_b 22-04-2005 15:15 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief

Nadere informatie

Boekhouden 2. Naam:... Klas:...

Boekhouden 2. Naam:... Klas:... Boekhouden 2 Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: Shenaaz Mohamed, Hans Kamerbeek Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Arie Reijn

Nadere informatie

Basiscalculaties voor de commerciële sector - Rekenvaardigheid

Basiscalculaties voor de commerciële sector - Rekenvaardigheid Basiscalculaties voor de commerciële sector Rekenvaardigheid Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522235235 info@eduactief.nl www.eduactief.nl Auteurs: E. Lockefeer en A. Schouten Eindredacteur: R. van

Nadere informatie

Colofon. Titel: Xact groen Wiskunde deel 2 ISBN: 978 90 3720 834 4 NUR: 124 Trefwoord: Wiskunde groen

Colofon. Titel: Xact groen Wiskunde deel 2 ISBN: 978 90 3720 834 4 NUR: 124 Trefwoord: Wiskunde groen Colofon 1 Colofon Titel: Xact groen Wiskunde deel 2 ISBN: 978 90 3720 834 4 NUR: 124 Trefwoord: Wiskunde groen Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: E. Benthem, J. Broekhuizen, H. La Poutré, J. Bruinsma,

Nadere informatie

administratie bronnenboek, deel 2 kaderberoepsgerichte leerweg

administratie bronnenboek, deel 2 kaderberoepsgerichte leerweg administratie bronnenboek, deel 2 kaderberoepsgerichte leerweg Annie Bosma cques Bijlsma Paul F.C. Croese Maarten van Esch Annemiek Krikke Maarten van der Steeg colofon Uitgeverij: Auteurs: Edu Actief

Nadere informatie

Boekhouden. Licentie:

Boekhouden. Licentie: Boekhouden Licentie: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteurs: E. Lockefeer en A. Schouten Eindredacteur: R. van Midde Omslagfoto: Erik Karst Fotografie

Nadere informatie

HORECA EN BAKKERIJ REKENEN IN DE KEUKEN EN DE BAKKERIJ TENDENS WERKBOEK REKENEN IN DE KEUKEN EN DE BAKKERIJ

HORECA EN BAKKERIJ REKENEN IN DE KEUKEN EN DE BAKKERIJ TENDENS WERKBOEK REKENEN IN DE KEUKEN EN DE BAKKERIJ HORECA EN BAKKERIJ REKENEN IN DE KEUKEN EN DE BAKKERIJ TENDENS WERKBOEK REKENEN IN DE KEUKEN EN DE BAKKERIJ BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG. Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Praktische sectororiëntatie. De 4 sectoren

Praktische sectororiëntatie. De 4 sectoren Praktische sectororiëntatie De 4 sectoren Colofon Auteurs: Jacobien Ubbink, Ronald Broos (ROC West Brabant), Hanneke Molenaar, Anja Reimert (Graafschapcollege), Clem Witsel (Graafschapcollege) Redactie:

Nadere informatie

handel en administratie thema uitgaande goederen

handel en administratie thema uitgaande goederen 4611_HA_WB_3_uitgaand_k 16-06-2005 14:11 Pagina 1 handel en administratie thema uitgaande goederen Kaderberoepsgerichte leerweg 4611_HA_WB_3_uitgaand_k 16-06-2005 14:11 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu

Nadere informatie

Werken in het bank- en verzekeringswezen

Werken in het bank- en verzekeringswezen 15 Werken in het bank- en verzekeringswezen Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Kees Faas Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

handel en administratie thema uitgaande goederen

handel en administratie thema uitgaande goederen 4603_HA_WB_3_uitgaand_b 16-06-2005 15:02 Pagina 1 handel en administratie thema uitgaande goederen Basisberoepsgerichte leerweg 4603_HA_WB_3_uitgaand_b 16-06-2005 15:02 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu

Nadere informatie

AMBITIE.INFO. BPV Verkopen

AMBITIE.INFO. BPV Verkopen AMBITIE.INFO BPV Verkopen Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving: Uitgeverij

Nadere informatie

Taal op niveau Luisteren Op weg naar niveau

Taal op niveau Luisteren Op weg naar niveau Taal op niveau Luisteren Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel Illustraties:

Nadere informatie

handel en administratie thema inkomende goederen

handel en administratie thema inkomende goederen 462x_HA_WB_4_inkomend_k 24-06-2005 08:35 Pagina 1 handel en administratie thema inkomende goederen Gemengde leerweg 462x_HA_WB_4_inkomend_k 24-06-2005 08:35 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

BPV-katern. Afrekenen en een brug naar niveau 3

BPV-katern. Afrekenen en een brug naar niveau 3 BPV-katern Afrekenen en een brug naar niveau 3 Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde

Nadere informatie

Werken bij Top Center

Werken bij Top Center Werken bij Top Center Werkpleksimulatie met Simsoft Online Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Paul F.C. Croese Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

Werken op de verkoopadministratie

Werken op de verkoopadministratie 7 Werken op de verkoopadministratie Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Walter Kamphuis Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Arie

Nadere informatie

handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg

handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Reijn, J. Abbes, J. Crins, R. Heynen, M. Verrij Redactie: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

handel en verkoop thema kassa

handel en verkoop thema kassa 4662_HV_WB_4_kassa_b 13-05-2005 11:03 Pagina 1 handel en verkoop thema kassa Basisberoepsgerichte leerweg 4662_HV_WB_4_kassa_b 13-05-2005 11:03 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs:

Nadere informatie

administratie afdeling personeelszaken Kaderberoepsgerichte leerweg

administratie afdeling personeelszaken Kaderberoepsgerichte leerweg administratie afdeling personeelszaken Kaderberoepsgerichte leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Bosma, P.F.C. Croese, M. van Esch, H. Kamerbeek, J.M. van der Steeg Redactie:

Nadere informatie

handel en verkoop instructie-/werkboek, deel 1

handel en verkoop instructie-/werkboek, deel 1 4670_HV_WB_1_orientatie_k 10-05-2005 13:34 Pagina 1 handel en verkoop instructie-/werkboek, deel 1 Kaderberoepsgerichte leerweg Arie Reijn Jeroen Abbes Jacques Crins Ruud Heynen Margreet Verrij 4670_HV_WB_1_orientatie_k

Nadere informatie

handel en administratie thema inkomende goederen

handel en administratie thema inkomende goederen 4611_HA_WB_4_inkomend_k 14-06-2005 13:58 Pagina 1 handel en administratie thema inkomende goederen Kaderberoepsgerichte leerweg 4611_HA_WB_4_inkomend_k 14-06-2005 13:58 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu

Nadere informatie

handel en administratie thema inkomende goederen

handel en administratie thema inkomende goederen 4603_HA_WB_4_inkomend_b 31-05-2005 13:52 Pagina 1 handel en administratie thema inkomende goederen Basisberoepsgerichte leerweg 4603_HA_WB_4_inkomend_b 31-05-2005 13:52 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu

Nadere informatie

Werken in een bouwmarkt

Werken in een bouwmarkt 16 Werken in een bouwmarkt Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Edu Actief bv Meppel Auteur: Arie Reijn Redactie: Edu Actief bv Meppel Inhoudelijke redactie: Arie Reijn Stramienontwerp: Herman ten Kate

Nadere informatie

Werken in het management

Werken in het management 13 Werken in het management Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Monique de Bree Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Arie Reijn

Nadere informatie

Getallen en bewerkingen

Getallen en bewerkingen REKENEN Getallen en bewerkingen voor 1F Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Lisanne Martens Eindredactie: Jiska van Hall Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: PPMP Prepress, Wolvega Illustraties: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Ambitie.info. BPV De winkel verzorgen

Ambitie.info. BPV De winkel verzorgen Ambitie.info BPV De winkel verzorgen Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving:

Nadere informatie

Serienummer: DigiCode: Voor het activeren van de DigiCode kijk je op pagina 7. Te activeren tot:

Serienummer: DigiCode: Voor het activeren van de DigiCode kijk je op pagina 7. Te activeren tot: Serienummer: DigiCode: Voor het activeren van de DigiCode kijk je op pagina 7. Te activeren tot: i n s t r u c t i e - / w e r k b o e k g h v o r i ë ntat i e m o d u l e o r i ë ntat i e m o d u l e

Nadere informatie

Kennis bedrijfsadministratie

Kennis bedrijfsadministratie Kennis bedrijfsadministratie Werkboek Ad Bakker Licentie: Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Ad Bakker Titel: Kennis bedrijfsadministratie Werkboek

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie -begeleiding

Loopbaanoriëntatie -begeleiding Ik, leren en werken Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanlogboek voor fase 1 Oriëntatie Colofon Auteur: Edu Actief b.v. Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Edu Actief b.v. Illustraties: Edu Actief

Nadere informatie

DigiCode. ISBN indd :00:24

DigiCode. ISBN indd :00:24 DigiCode Wat is een DigiCode? Deze DigiCode kun je vergelijken met een prepaid-beltegoedcode. Je ontvangt echter geen beltegoed als je de DigiCode hebt geactiveerd, maar een jaar lang het recht om gebruik

Nadere informatie

AMBITIE.info. BPV Werken in de detailhandel

AMBITIE.info. BPV Werken in de detailhandel AMBITIE.info BPV Werken in de detailhandel Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving:

Nadere informatie

handel en verkoop instructie-/werkboek

handel en verkoop instructie-/werkboek handel en verkoop instructie-/werkboek Basisberoepsgerichte leerweg Arie Reijn Jeroen Abbes Jacques Crins Ruud Heynen Margreet Verrij colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Reijn, J. Abbes,

Nadere informatie

Colofon. Titel: Xact groen Wiskunde deel 1 ISBN: NUR: 124 Trefwoord: Wiskunde groen

Colofon. Titel: Xact groen Wiskunde deel 1 ISBN: NUR: 124 Trefwoord: Wiskunde groen Colofon 1 Colofon Titel: Xact groen Wiskunde deel 1 ISBN: 978 90 3720 835 1 NUR: 124 Trefwoord: Wiskunde groen Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: E. Benthem, J. Broekhuizen, H. La Poutré, J. Bruinsma,

Nadere informatie

BPV-katern Ondernemen

BPV-katern Ondernemen BPV-katern Ondernemen Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: R. van Midde Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel Drukwerk: Titel

Nadere informatie

Zelfstandige Externe Stage

Zelfstandige Externe Stage IK, LEREN EN WERKEN Zelfstandige Externe Stage deel 4 van 6 Colofon Auteur: Marian van der Meijs, werkzaam bij ICBA Inhoudelijke redactie: Jacobien Ubbink Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: PPMP Prepress,

Nadere informatie

handel en verkoop thema kassa Gemengde leerweg

handel en verkoop thema kassa Gemengde leerweg handel en verkoop thema kassa Gemengde leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Reijn, J. Abbes, J. Crins, R. Heynen, M. Verrij Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

handel en administratie automatisering in de economie

handel en administratie automatisering in de economie handel en administratie automatisering in de economie Basisberoepsgerichte leerweg Kaderberoepsgerichte leerweg Toon Bolk Caroline Kok Teun de Lange Joke van Lienen colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Spreken en gesprekken voor 1F

Spreken en gesprekken voor 1F NEDERLANDS Spreken en gesprekken voor 1F Deel 2 van 5 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Tijd voor jezelf

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Tijd voor jezelf PrOmotie Cultuur en Maatschappij Werkboek Tijd voor jezelf Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Mieke van Wieringen, Caroline van den Kommer Ina Berlet

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 1 van 2 Colofon Auteur: Hanneke Molenaar Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

Lodewijk het lieve beestje

Lodewijk het lieve beestje Lodewijk het lieve beestje Uitgeverij, training en diensten Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving: Force digitale producties Illustraties:

Nadere informatie

handel en administratie instructie-/werkboek, deel 1

handel en administratie instructie-/werkboek, deel 1 4611_HA_WB_1_orientatie_k 26-05-2005 09:16 Pagina 1 handel en administratie instructie-/werkboek, deel 1 Kaderberoepsgerichte leerweg Annie Bosma Paul F.C. Croese Maarten van Esch Hans Kamerbeek Arie Reijn

Nadere informatie

Bronnenboek Financieel en administratief beheer

Bronnenboek Financieel en administratief beheer Bronnenboek Financieel en administratief beheer COLOFON Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Robin van Rumund, Marijke Hoftijzer Inhoudelijke redactie:

Nadere informatie

handel en verkoop thema materialenleer

handel en verkoop thema materialenleer handel en verkoop thema materialenleer colofon Uitgeverij: Auteurs: Redactie: Inhoudelijke redactie: Vormgeving: Drukker: Edu Actief b.v. Meppel A. Bosma, J. Crins, R. Heynen, R. Hoogstraten, H. Kamerbeek,

Nadere informatie

Module Uitvoeren van organisatiegebonden taken (niveau 4)

Module Uitvoeren van organisatiegebonden taken (niveau 4) Module Uitvoeren van organisatiegebonden taken (niveau 4) Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk je op de volgende pagina. Te activeren tot: Inloggen op de website www.fd-okay.nl

Nadere informatie

handel en verkoop thema marketing

handel en verkoop thema marketing 4662_HV_WB_7_marketing_b 13-05-2005 10:50 Pagina 1 handel en verkoop thema marketing Basisberoepsgerichte leerweg 4662_HV_WB_7_marketing_b 13-05-2005 10:50 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Een grote aanschaf

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Een grote aanschaf PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Een grote aanschaf Colofon Auteur: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Ruud Schinkel, Mieke van Wieringen Nico

Nadere informatie

handel en verkoop thema goederenverwerking

handel en verkoop thema goederenverwerking 4662_HV_WB_2_goederen_b 28-04-2005 14:18 Pagina 1 handel en verkoop thema goederenverwerking Basisberoepsgerichte leerweg 4662_HV_WB_2_goederen_b 28-04-2005 14:18 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief

Nadere informatie

Ambitie.info. BPV Verkoop optimaliseren

Ambitie.info. BPV Verkoop optimaliseren Ambitie.info BPV Verkoop optimaliseren 1 Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: M. Steenbergen Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: R. van Midde Vormgeving:

Nadere informatie

module keukenvoorraad mbo koksopleiding Barend Bakkenes

module keukenvoorraad mbo koksopleiding Barend Bakkenes module keukenvoorraad mbo koksopleiding Barend Bakkenes colofon Uitgeverij: Auteur: Eindredactie: Foto s: Vormgeving: Drukwerk: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Barend Bakkenes Uitgeverij Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Taal op niveau Schrijven Op weg naar niveau

Taal op niveau Schrijven Op weg naar niveau Taal op niveau Schrijven Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Elma Draaisma en Willem

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau

Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau Taal op niveau Spreken Op weg naar niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Wim Zuijdendorp Vormgeving: Edu

Nadere informatie

module keukencalculaties mbo koksopleiding Barend Bakkenes

module keukencalculaties mbo koksopleiding Barend Bakkenes module keukencalculaties mbo koksopleiding Barend Bakkenes colofon Uitgeverij: Auteur: Eindredactie: Foto s: Vormgeving: Drukwerk: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Barend Bakkenes Uitgeverij Edu Actief

Nadere informatie

Werkboek woningstofferen Niveau 2

Werkboek woningstofferen Niveau 2 Werkboek woningstofferen Niveau 2 Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Marco Bank, Gildevaart Nieuwegein Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Vormgeving: Edu Actief b.v. Meppel Illustraties: Edu Actief

Nadere informatie

PrOmotie. Seksuele vorming. Werkboek 2 Veilig vrijen

PrOmotie. Seksuele vorming. Werkboek 2 Veilig vrijen PrOmotie Seksuele vorming Werkboek 2 Veilig vrijen Colofon Auteur: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Aveline Dijkman (DAT) Aveline Dijkman (DAT), Edu Actief Edu Actief

Nadere informatie

HORECA GHV AFSCHEID TENDENS HTRV WERKBOEK AFSCHEID BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

HORECA GHV AFSCHEID TENDENS HTRV WERKBOEK AFSCHEID BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG HORECA GHV AFSCHEID TENDENS HTRV WERKBOEK AFSCHEID BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Hans Veelers Redactie: Uitgeverij

Nadere informatie

Seksuele vorming Ik Sova. Ik.indd 1 29/09/14 07:58

Seksuele vorming Ik Sova. Ik.indd 1 29/09/14 07:58 Seksuele vorming Colofon Auteur: Mandy Rooker, werkzaam bij On(der)wijs Goed! Eindredactie: Daphne Ariaens Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Seksuele

Nadere informatie

Taal op niveau Spreken niveau 1F

Taal op niveau Spreken niveau 1F Taal op niveau Spreken niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Elma Draaisma Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Jos Schuurman Vormgeving:

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Huur een huis

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Huur een huis PrOmotie Cultuur en Maatschappij Werkboek Huur een huis Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Gerda Verhey, Ruud Drupsteen, Caroline van den Kommer, Mary

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Regels en wetten

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Regels en wetten PrOmotie Cultuur en Maatschappij Werkboek Regels en wetten Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Gerda Verhey, Caroline van den Kommer, Mary Korten, Ruud

Nadere informatie

Taal op niveau Schrijven niveau 1F

Taal op niveau Schrijven niveau 1F Taal op niveau Schrijven niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Jos Schuurman Vormgeving: Edu Actief

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Ik betaal!

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Ik betaal! PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Ik betaal! Colofon Auteur: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Ruud Schinkel, Mieke van Wieringen Ina Berlet (Atlas

Nadere informatie

Module Oriëntatie op facilitair leidinggevende

Module Oriëntatie op facilitair leidinggevende Module Oriëntatie op facilitair leidinggevende Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk je op de volgende pagina. Te activeren tot: Inloggen op de website www.fd-okay.nl Voor in dit

Nadere informatie

PrOmotie. Seksuele vorming. Werkboek 4 Samenleven

PrOmotie. Seksuele vorming. Werkboek 4 Samenleven PrOmotie Seksuele vorming Werkboek 4 Samenleven Colofon Auteur: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Aveline Dijkman (DAT) Aveline Dijkman (DAT), Edu Actief b.v. Edu Actief

Nadere informatie

PrOmotie. Rekenen en wiskunde. Werkboek Geld

PrOmotie. Rekenen en wiskunde. Werkboek Geld PrOmotie Rekenen en wiskunde Werkboek Geld Colofon Auteurs: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Harry Bruinsma, Ton Milatz, Edu Actief b.v. Ad van der Hoeven, Mieke Abels

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Zelfstandig wonen

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Zelfstandig wonen PrOmotie Cultuur en Maatschappij Werkboek Zelfstandig wonen Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Gerda Verhey, Caroline van den Kommer, Mary Korten, Ruud

Nadere informatie

Werken op de receptie

Werken op de receptie 1 Werken op de receptie Naam:... Klas:... Colofon Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: Arie Reijn, Walter Kamphuis, Hans Kamerbeek Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Fit voor de stage

PrOmotie. Cultuur en Maatschappij. Werkboek Fit voor de stage PrOmotie Cultuur en Maatschappij Werkboek Fit voor de stage Colofon Auteur: Onder redactie van: Met dank aan: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Gerda Verhey Ina Berlet (SLO), Enschede en Sluiter boekproductie,

Nadere informatie

Taal op niveau Luisteren niveau 1F

Taal op niveau Luisteren niveau 1F Taal op niveau Luisteren niveau 1F Naam: Groep: Uitgeverij: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Auteur: Annemieke Struijk Redactie: Uitgeverij Edu Actief b.v. Meppel Inhoudelijke redactie: Jos Schuurman

Nadere informatie

Recreatief Frontoffice. GOE Werken als frontofficemedewerker bij een lowbudget- of groepsaccommodatie. Instructie-/werkboek

Recreatief Frontoffice. GOE Werken als frontofficemedewerker bij een lowbudget- of groepsaccommodatie. Instructie-/werkboek Recreatief Frontoffice GOE Werken als frontofficemedewerker bij een lowbudget- of groepsaccommodatie Instructie-/werkboek Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Auteur: Perry van Milt Redactie: Edu Actief

Nadere informatie

Recreatief Frontoffice. GOE Uitvoeren van backofficewerkzaamheden in een recreatiebedrijf. Instructie-/werkboek

Recreatief Frontoffice. GOE Uitvoeren van backofficewerkzaamheden in een recreatiebedrijf. Instructie-/werkboek Recreatief Frontoffice GOE Uitvoeren van backofficewerkzaamheden in een recreatiebedrijf Instructie-/werkboek Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Auteur: Perry van Milt Redactie: Edu Actief b.v. Eindredactie:

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Gezond eten

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Gezond eten PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Gezond eten Colofon Auteur: Adviezen: Onder redactie van: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Gerda Verheij Aveline Dijkman (Sociale Competentie)

Nadere informatie

Recreatief Frontoffice. GOE Verhuur en verkoop van producten en diensten. Instructie-/werkboek

Recreatief Frontoffice. GOE Verhuur en verkoop van producten en diensten. Instructie-/werkboek Recreatief Frontoffice GOE Verhuur en verkoop van producten en diensten Instructie-/werkboek Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Auteur: Perry van Milt Redactie: Edu Actief b.v. Eindredactie: Edu Actief

Nadere informatie

Basisvaardigheden Nederlands Deel 2

Basisvaardigheden Nederlands Deel 2 Basisvaardigheden Nederlands Deel 2 Colofon Auteurs: Mieke Lens, Gerda Verhey Inhoudelijke redactie: Ina Berlet Redactie: Edu Actief b.v. Vormgeving: Crius Group Illustraties: Edu Actief b.v. Titel: Basisvaardigheden

Nadere informatie

Inhoud VII. 1. De balans 1. 2. Veranderingen in de balans 15. 3. Grootboekrekeningen 33. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen 61. Voorwoord...

Inhoud VII. 1. De balans 1. 2. Veranderingen in de balans 15. 3. Grootboekrekeningen 33. 4. Hulprekeningen van het eigen vermogen 61. Voorwoord... ELEMENTAIR BOEKHOUDEN VII Inhoud Voorwoord...................................... V 1. De balans 1 1.1 Doel van het boekhouden.............................2 1.2 De eenmanszaak...................................2

Nadere informatie

administratie afdeling personeelszaken

administratie afdeling personeelszaken 4530_AD_WB_9_personeel_b 18-04-2005 15:05 Pagina 1 administratie afdeling personeelszaken Basisberoepsgerichte leerweg 4530_AD_WB_9_personeel_b 18-04-2005 15:05 Pagina 2 colofon Uitgeverij: Edu Actief

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Kleren maken de mens

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Kleren maken de mens PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Kleren maken de mens Colofon Auteurs: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Mary Korten, José Banens, Gerda Verheij

Nadere informatie

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Leuk wonen

PrOmotie. Cultuur en maatschappij. Werkboek Leuk wonen PrOmotie Cultuur en maatschappij Werkboek Leuk wonen Colofon Auteur: Adviezen: Onder redactie van: Met dank aan: Tekstredactie: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Carolien van den Kommer, Gerda Verheij

Nadere informatie

PrOmotie. Naar je zin. Werkboek Najaarsfeesten en voorjaarsfeesten

PrOmotie. Naar je zin. Werkboek Najaarsfeesten en voorjaarsfeesten PrOmotie Naar je zin Werkboek Najaarsfeesten en voorjaarsfeesten Colofon Auteurs: Adviezen: Onder redactie van: Vormgeving: Illustraties: Drukwerk: Nico Schouws (Fontys/OSO) en Ro-Nalt Schrauwen Aveline

Nadere informatie