Deze clusters gaan we de komende weken verder waarderen en in de tijd prioriteren. Dat doen we op de volgende manier:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze clusters gaan we de komende weken verder waarderen en in de tijd prioriteren. Dat doen we op de volgende manier:"

Transcriptie

1 Uitwerking clusters gemeente Zundert. Hieronder staat het resultaat van de beide sessies met de vijf dorpen binnen de gemeente Zundert. Het is het resultaat van de mensen zelf en daarmee is er draagvlak vanuit de dorpen. Duidelijk is wel dat er een sterke focus ligt op het eigen voorzieningenniveau binnen de dorpen, om de dorpen vitaal te houden. Om vanuit dat perspectief verder te denken kijken we steeds naar een duurzame exploitatie in de tijd. Een voorziening moet op de plek waar hij staat duurzaam te exploiteren zijn. Door slim te clusteren en combinaties van activiteiten (en niet van functies of de gebouwen uit het verleden) te maken met vrijvallende locaties en woningbouw is dat mogelijk. Daarnaast moeten we goed kijken naar de zogenaamde bovendorpse functies, die een breder voedingsgebied nodig hebben om de exploitatie in de tijd aantrekkelijk te krijgen en te houden. Deze clusters gaan we de komende weken verder waarderen en in de tijd prioriteren. Dat doen we op de volgende manier: 1. de regiegroep vertegenwoordigt alle sectoren en gaat een eerste kansrijkheid van clusters in relatie tot een prioritering bepalen, 2. de gemeentelijke Taskforce legt de relatie met bestaand beleid, de ontwikkeling van vrijvallende locaties en de woningprogramma s, 3. er vindt een presentatie in het College en de Commissie plaats. Op donderdag 14 janauri vindt de gemeenschappelijke bijeenkomst van de meedenkgroepen plaats. Wij presenteren dan alle door de dorpen aangegeven scenario s, maar hebben ook een eerste beeld van de haalbaarheid en de prioritering.

2 Uitwerking potentiële clusters Zundert: Nadat we de eerste bijeenkomst vooral naar een kansrijke clustering van activiteiten hebben gekeken, maken we nu de vertaalslag naar fysieke kansen. Daarbij kijken we naar nieuw te vormen accommodaties en locaties, maar ook naar de beperkingen en kansen van bestaande accommodaties. Uitgangspunt is dat een voorziening in de tijd duurzaam te exploiteren is. Samenhang in activiteiten voor jong en oud en efficiënt bouwen zijn daarom ook uitgangspunt. In de eerste kolom onder samenwerking vult u de kansen in op de verschillende aspecten. In de tweede kolom kunt u op de verschillende aspecten de huidige huisvesting scoren. Cluster 1 : Brede school, bibliotheek, opvang en sport op de locatie tussen Zundert en Klein- Zundert in. Brede school; JKC; Bibliotheek; Buitenschoolse opvang; Peuterspeelzaal; Sporthal; Zwembad (eventueel in later stadium). Overige opmerkingen: Inhoudelijke kwaliteit Functioneel Financieel Exploitatie Kansrijke inhoudelijke samenhang brede school (0-12 jarigen) en bibliotheek, inclusief sporthal en mogelijk zwembad. Daarnaast is er een goede aansluiting met het bestaande aanbod van JeeKaaCee. Door een goede functionele samenhang kan een efficiënte omgeving worden gecreëerd. In verband met de leeftijd van de gebouwen en het vertalen in een duurzaam complex is er sprake van een financieel gunstige situatie. Verder onderzoek naar de huidige exploitatie van het zwembad moet uitwijzen of een nieuwbouw financieel haalbaar en aantrekkelijk is. De exploitaties zullen zeker gunstig beïnvloed worden. Door medegebruik van ruimten en delen van activiteiten ontstaat een betere beheermogelijkheid. (herontwikkelingpoten tie) Er vallen vier tot vijf binnenstedelijke locaties vrij, die herontwikkeld kunnen worden. De nieuwe locatie ligt tussen Zundert en Klein-Zundert en verbindt de beide dorpen. Door de aanleg van de nieuwe rondweg is er sprake van een ideale ontsluiting. Dit wordt

3 het nieuwe hart van het gebied, centraal toegankelijk voor alle inwoners en daarbuiten. Gebouwelijk Er ontstaat de mogelijkheid een fysieke omgeving te creëren die beter past bij de eisen van deze tijd. Observaties: In de kern Zundert leveren de verschillende combinaties veel aantrekkelijke locaties op, die vrijvallen en daarmee herontwikkeld kunnen worden. De komst van de rondweg is een constante en ook belangrijke aanname, omdat daarmee locaties al dan niet aantrekkelijk worden (centrale ligging, toegankelijkheid en bereikbaarheid) en het centrum verkeersluw en aantrekkelijk kan worden herontwikkeld, Wij gaan uit van vitale dorpen met een dekkend voorzieningenniveau waar het de basisvoorzieningen betreft. Door niet in termen van functies en mono-functionele gebouwen te denken, maar in termen van kleinschalige activiteiten die in samenhang geclusterd kunnen worden, zijn activiteiten binnen dorpen te houden of terug te brengen, Door in samenhang te denken tussen wonen, zorg, welzijn en educatie ontstaan vitale dorpen. De veronderstelling is dat ouderen in hun dorpen kunnen blijven wonen, als ze dat willen. De focus ligt op centrale ouderenvoorzieningen in Zundert. Hoe verhoudt zich dat tot de vitalisering van de dorpen?

4 Cluster 2: Cluster Cultuur in het Centrum; Van Goghhuis Gemeentehuis Centrum (gebonden aan verhuizing gemeentehuis) Sociaal cultureel centrum (Bibliotheek) In combinatie centrum ontwikkeling Overige opmerkingen: Inhoudelijke kwaliteit In relatie tot de centrumontwikkeling en het creëren van een aantrekkelijk en verkeersluw winkel- en verblijfhart is het clusteren van de cultuurfuncties interessant Functioneel Financieel? Exploitatie Door het wegtrekken van de functies Van Goghhuis en VVV uit het sociaal cultureel centrum is op die plek een exploitatieprobleem ontstaan. In relatie tot het oude gebouw ontstaat de mogelijkheid op een andere plek de cultuurfuncties te clusteren in samenhang met het bestaande Van Goghhuis. Dit cluster dient op dit aspect nader beschouwd te worden. Immers er dient een nieuw theater te komen. Duidelijk moet worden wat de visie is op het al dan niet marktconform kunnen exploiteren van cultuur- en ontmoetingactiviteiten. (herontwikkelin gpotentie) Dit cluster wordt nadrukkelijk gekoppeld aan de verhuizing van het gemeentehuis, het afstoten van het huidige sociaal-cultureel centrum en het hergebruiken van het huidige gemeentehuis voor cultuur en welzijnfuncties. In dit verband kunnen ook de overige gemeentelijke dislocaties worden opgeheven. Gebouwelijk Dit kan leiden tot een interessant gebouwlijk cluster.

5 Cluster 3: Clustering buitensport op locatie Akkermolen Partijen Sportcluster Tennis Voetbal Hockey Jeu de boule Atletiek : De clustering van de buitensporten moet worden gezien als groeiscenario. Binnen dit scenario worden in de tijd de verschillende sporten geclusterd. Hierbij is het niet de bedoeling om te fuseren, wel om samen te werken waar mogelijk. Inhoudelijke kwaliteit Er is sprake van 1 samenhangend sportcluster in de dorpen Klein- Zundert en Zundert. De continuïteit op de langere termijn is gegarandeerd, waarbij in de huidige situatie kwetsbaarheid ontstaat, doordat het ledental op de middellange termijn gaat afnemen. Het is niet de bedoeling om te fuseren, wel om samen te werken waar mogelijk. Functioneel Financieel Exploitatie Het sportpark kan vanuit een nieuwe en duurzame visie worden ontwikkeld. Het financiële voordeel ligt vooral in de tijd. Het sportpark van VV Zundert wordt afgestoten. Door het koppelen van in de tijd kwetsbare exploitaties ontstaat een duurzaam exploitatiebeeld. (herontwikkelingp otentie) +/- De locatie Akkermolen is bij uitstek geschikt. Vanwege de nieuwe rondweg wordt deze locatie goed ontsloten en is maximaal toegankelijk.. De locatie van het huidige sportpark VV Zundert heeft een lage herontwikkelingspotentie. Gebouwelijk Door een mooi omnisportgebouw te maken met gedeelde functies, in combinatie met kunstgras en all weatherbanen ontstaat een prachtige uitdaging.

6 Cluster 4: combinatie cluster 1 en 3 Brede school, bibliotheek, opvang, sporthal en clustering buitensport op locatie Akkermolen / verlengde Hofdreef. Partijen Sportcluster o Tennis o Voetbal o Hockey o Jeu de boule o Atletiek Brede school BSO Bibliotheek; Buitenschoolse opvang Peuterspeelzaal Sporthal Zwembad (eventueel in later stadium) Inhoudelijke kwaliteit Kansrijke inhoudelijke samenhang brede school (0-12 jarigen) en bibliotheek, inclusief sporthal en mogelijk zwembad en buitensportcomplex. Functioneel Financieel Exploitatie Door een goede functionele samenhang kan een efficiënte omgeving worden gecreëerd voor jong en oud. In verband met de leeftijd van de gebouwen en het vertalen in een duurzaam complex is er sprake van een financieel gunstige situatie. Verder onderzoek naar de huidige exploitatie van het zwembad moet uitwijzen of een nieuwbouw financieel haalbaar en aantrekkelijk is. De exploitaties zullen zeker gunstig beïnvloed worden. Door medegebruik van ruimten en delen van activiteiten ontstaat een betere beheermogelijkheid. (herontwikkelin gpotentie) Er vallen vier tot vijf binnenstedelijke locaties vrij, die herontwikkeld kunnen worden. De nieuwe locatie ligt tussen verbindt de beide dorpen. Door de aanleg van de nieuwe rondweg is er sprake van een ideale ontsluiting. Dit wordt het nieuwe hart van het gebied, centraal toegankelijk voor alle inwoners en daarbuiten. Gebouwelijk Er ontstaat de mogelijkheid een fysieke omgeving te creëren die beter past bij de eisen van deze tijd.

7 Klein-Zundert Nadat we de eerste bijeenkomst vooral naar een kansrijke clustering van activiteiten hebben gekeken, maken we nu de vertaalslag naar fysieke kansen. Daarbij kijken we naar nieuw te vormen accommodaties en locaties, maar ook naar de beperkingen en kansen van bestaande accommodaties. Uitgangspunt is dat een voorziening in de tijd duurzaam te exploiteren is. Samenhang in activiteiten voor jong en oud en efficiënt bouwen zijn daarom ook uitgangspunt. In de eerste kolom onder samenwerking vult u de kansen in op de verschillende aspecten. In de tweede kolom kunt u op de verschillende aspecten de huidige huisvesting scoren. Cluster 1: Onderwijs en ontmoeting in één cluster aan de rand van Klein-Zundert School Ouderencentrum Buurthuis ruimte Vergaderen Inhoudelijke kwaliteit Functioneel Financieel Door het koppelen van de schoolfunctie aan de welzijn/ouderenactiviteiten ontstaat een multifunctioneel gemeenschapshuis dat mee kan groeien met de veranderende vraag. Kern van de gedachte is dat het dorp groot genoeg is om deze voorziening in de tijd te exploiteren. Door een goede functionele samenhang kan een efficiënte omgeving worden gecreëerd In verband met de leeftijd van de gebouwen en het vertalen in een flexibel complex is er sprake van een financieel gunstige situatie.. Exploitatie + Mits er in voldoende mate efficiënt en flexibel wordt gebouwd. (herontwikkelin gpotentie) Gebouwelijk Er vallen twee locaties vrij voor woningbouw. Er ontstaat een mooi gebouw/hart wat een identiteitdrager is voor het dorp Klein-Zundert. Voorwaarde is dat de onderwijsfunctie in de toekomst voldoende krachtig blijft voor een eigen aanbod op die plek. Flexibel bouwen is dus noodzakelijk.

8 Rijsbergen Nadat we de eerste bijeenkomst vooral naar een kansrijke clustering van activiteiten hebben gekeken, maken we nu de vertaalslag naar fysieke kansen. Daarbij kijken we naar nieuw te vormen accommodaties en locaties, maar ook naar de beperkingen en kansen van bestaande accommodaties. Uitgangspunt is dat een voorziening in de tijd duurzaam te exploiteren is. Samenhang in activiteiten voor jong en oud en efficiënt bouwen zijn daarom ook uitgangspunt. In de eerste kolom onder samenwerking vult u de kansen in op de verschillende aspecten. In de tweede kolom kunt u op de verschillende aspecten de huidige huisvesting scoren. Cluster 1: Brede school in centrum (huidige locatie) Onderwijs Buitenschoolse opvang Kinderdagopvang / peuterspeelzaal Consultatiebureau Overige opmerkingen: Aandachtpunt binnen dit scenario is de exploitatie welzijn/zorg/cultuur/vitaliteit in de Koutershof. Inhoudelijke kwaliteit Functioneel + Financieel +/- Er komt een arrangement voor 0-12 jarigen met daaraan gekoppeld het consultatiebureau Door een goede functionele samenhang kan een efficiënte omgeving worden gecreëerd. Een aandachtspunt is of er op de huidige locatie van de school voldoende parkeervoorziening / ontsluiting is? Tijdelijke huisvesting is noodzakelijk wat kosten met zich meebrengt. Exploitatie (herontwikkelin gpotentie) + + Door het koppelen van functies en het verlaten van het huidige pand ontstaat een gunstig exploitatiebeeld. Doordat de huidige locatie een optie is zou de school bij (ver-)nieuwbouw tijdelijk moeten verhuizen. Versterkt het centrumgebied en houdt de mensen aan in het centrumgebied. De school is prominent onderdeel van de centrumvisie. Het terug bouwen van de school op de huidige locatie betekent geen herontwikkelingspotentie binnen dit cluster. Gebouwelijk De huidige locatie van de school is mogelijk de beste optie voor de brede school. Er kan een uitdagend gebouw op die plek ontstaan.

9 Cluster 2: Brede school nabij sporthal Onderwijs Buitenschoolse opvang Kinderdagopvang / Peuterspeelzaal Sporthal / (gymzaal) Consultatiebureau? Overige opmerkingen: Aandachtpunt binnen dit scenario is de exploitatie welzijn/zorg/cultuur/vitaliteit in de Koutershof. Inhoudelijke kwaliteit Logistiek en inhoudelijk is dit de meest mooie combinatie. Dit concept raakt aan vitaliteit, gezondheid en legt een mooie inhoudelijke verbinding met het sportpark, waardoor dit park vitaal blijft. Functioneel Financieel Er is sprake van een optimale functionele samenhang op de logistiek, gezondheid en verkeersveiligheid / toegankelijkheid / ontsluiting. Wel moet KDV, de PZS en BSO mee willen gaan in dit concept. Gesprekken op de korte termijn zijn nodig. Geen tijdelijk huisvesting nodig voor de school bij bouw. In combinatie met andere projecten een financieel interessante opgave. Er vallen enkele locaties vrij die herontwikkeld kunnen worden. Van te voren moet er een goede beheerorganisatie worden opgezet. Exploitatie Het betreft vooral functies tussen 8:00 t/m 18:00, om de exploitatie van Koutershof niet te frustreren. In onderlinge afstemming kunnen afspraken over medegebruik worden gemaakt. (herontwikkelin gpotentie) Herontwikklingspotentie huidige locaties. Door de samenhang tussen sport, zorg en educatie ontstaat een vitaal cluster. Gebouwelijk Kans om duurzaam te bouwen op verschillende niveaus.

10 Wernhout Nadat we de eerste bijeenkomst vooral naar een kansrijke clustering van activiteiten hebben gekeken, maken we nu de vertaalslag naar fysieke kansen. Daarbij kijken we naar nieuw te vormen accommodaties en locaties, maar ook naar de beperkingen en kansen van bestaande accommodaties. Uitgangspunt is dat een voorziening in de tijd duurzaam te exploiteren is. Samenhang in activiteiten voor jong en oud en efficiënt bouwen zijn daarom ook uitgangspunt. In de eerste kolom onder samenwerking vult u de kansen in op de verschillende aspecten. In de tweede kolom kunt u op de verschillende aspecten de huidige huisvesting scoren. Cluster 1 : revitalisatie van voetbalclub naar sportpark Voetbal Volleybal Schoolgym Sport activiteiten bejaarden Badminton/ jeu de boule Het betreft een cluster waarbij het terrein van de voetbalvereniging wordt getransformeerd naar een duurzaam klein sportpark (ook voor andere sporters en vitaal bewegen voor ouderen), in combinatie met de gym- annex sportzaal. In dit scenario past een upgrading van de gymzaal voor de zeer actieve turnfunctie in het dorp. Het sportpark wordt uitgebreid met een aantal parkeerplaatsen, waarvoor een terrein moet worden aangekocht. Inhoudelijke kwaliteit Het complex van de voetbalclub wordt getransformeerd naar een sportclub voor alle leeftijden op termijn. Functioneel + Er is sprake van een betere functionele samenhang Financieel? Er is sprake van een investering zonder vrijvallende locaties. Exploitatie De continuïteit van de exploitatie is geborgd, doordat het sportpark door jong en oud wordt gebruikt. (herontwikkelingpoten tie) Gebouwelijk + +/- Het bestaande terrein wordt verbeterd. Het samenbrengen van activiteiten en aanpassen accommodaties zorgt voor meer multifunctioneel gebruik.

11 Cluster 2 Multifunctioneel dorpshuis, met commerciële en maatschappelijke functies. Wierenbos Zorg Commerciële voorzieningen Sportzaal? Activiteiten: Ontmoeting (huidige gemeenschapshuis): Wierenbos Zorg activiteiten, therapie, fysio, bloedprikken, en een uitgiftepunt voor een apotheek Commerciële voorzieningen, bank+pinautomaat, brievenbus, postkantoor voor simpele handelingen, bibliotheek, supermarkt, Cultuur, Al dan niet met Sportzaal, Het betreft een cluster waarbij het huidige gemeenschapshuis wordt gesloopt en er een nieuw multifunctioneel centrum in het dorp ontstaat. Daarbij zijn verschillende locaties denkbaar, hetgeen vrijvallende locaties oplevert. Inhoudelijke kwaliteit Functioneel + Financieel? Exploitatie Er is sprake van een samenhangende multifunctioneel centrum met verschillende activiteiten voor jonge en oud, waaraan op beperkte schaal ook commerciële activiteiten kunnen worden gekoppeld. Er is sprake van een betere functionele samenhang Er is sprake van een investering waarbij de locatie van het huidige gemeenschapshuis vrijvalt. Door efficiënt en samenhangend te bouwen is een goede exploitatie mogelijk. Aandachtspunt is het niveau van huurprijzen, dat nu erg laag ligt. (herontwikkelingpoten tie) + Er zijn meerdere varianten, waarbij het huidige terrein vrijvalt voor herontwikkeling. Gebouwelijk + Het huidige gebouw is groot en onderhoudsgevoelig. Locatieoverwegingen: Plan A1: aanpassen bestaand gemeenschapshuis tot MFA met aandacht voor parkeerprobleem. Voor extra parkeerruimte kan een braakliggend terrein (Fanté terrein??) gebruikt worden waar ook inbreiding van woningen gepland is. Het dorp wil ook graag woningen gerealiseerd zien en de plannen die daarvoor liggen niet dwarsbomen, hooguit aanvullen.

12 Plan A2: Hetzelfde idee maar dan meer aan de buitenkant van het dorp: in combinatie met geplande nieuwbouw aan de zuidkant een MFA realiseren (met kleinschalige winkels, een postkantoor en pinautomaat). De voorkeur ligt bij de centrumpositie in het dorp, zodat MFA en onderwijs dicht bij elkaar zitten. Het huidige dorpshuis valt vrij. Plan B: binnensport en MFA op één locatie met voldoende parkeergelegenheid. Locatiemogelijkheid is overkant Diepstraat + terrein Lodders. Het huidige dorpshuis valt vrij. Cluster 3 Combinatie cluster 1+2 Wierenbos Zorg Commerciële voorzieningen Voetbal Volleybal Schoolgym Sport activiteiten bejaarden Badminton/ jeu de boule Sportzaal Het betreft een cluster waar de activiteiten uit cluster 1 en 2 bij elkaar worden gebracht, zowel cultureel als sportief. Dit betekent een nieuw complex waarin de gymzaal wordt uitgebreid naar een accommodatie waarbij ook de culturele zaken zijn onder gebracht, waar ook de (oudere) mensen terecht kunnen voor biljarten, sjoelen etc. Hier kunnen ook het postkantoor, pinautomaat, bibliotheek, kinderopvang e.d. komen.. Het huidige Wierenbos komt daarbij te vervallen. Deze vrijkomende grond kan dienen voor woningbouw. Inhoudelijke kwaliteit Er is sprake van een samenhangende multifunctioneel centrum met verschillende activiteiten voor jonge en oud, waaraan op beperkte schaal ook commerciële activiteiten kunnen worden gekoppeld. Functioneel Financieel + Exploitatie Er is sprake van een betere functionele samenhang. Er is sprake van een investering waarbij de locatie van het huidige gemeenschapshuis vrijvalt. Door efficiënt en samenhangend te bouwen is een goede exploitatie mogelijk. Aandachtspunt is het niveau van huurprijzen, dat nu erg laag ligt. (herontwikkelingpoten tie) + De locatie van het huidige gemeenschapshuis valt vrij Gebouwelijk Nieuwbouw geeft de kans een modern en functioneel gebouw.

13 Achtmaal: Nadat we de eerste bijeenkomst vooral naar een kansrijke clustering van activiteiten hebben gekeken, maken we nu de vertaalslag naar fysieke kansen. Daarbij kijken we naar nieuw te vormen accommodaties en locaties, maar ook naar de beperkingen en kansen van bestaande accommodaties. Uitgangspunt is dat een voorziening in de tijd duurzaam te exploiteren is. Samenhang in activiteiten voor jong en oud en efficiënt bouwen zijn daarom ook uitgangspunt. In de eerste kolom onder samenwerking vult u de kansen in op de verschillende aspecten. In de tweede kolom kunt u op de verschillende aspecten de huidige huisvesting scoren. Achtmaal presenteerde verder twee plannen: A en B A. Middellange termijn: evenemententerrein Een evenemententerrein tussen het huidige voetbalveld en de nieuwe woningen. Op deze locatie zijn zowel buitensport als evenementen goed bereikbaar. Door het bestaande pad langs het voetbalveld te verbreden kan ook gemotoriseerd verkeer (en vrachtauto s) het terrein bereiken. Het voormalig evenemententerrein is een half jaar geleden vrijgevallen. Activiteiten die op het terrein plaatsvinden: voetbal KPJ Weidefeest Dorpsfeest Koninginnedag Gymnastiek (onder ander van onderwijs) Bloemencorso Jeux de boules Toekomstige initiatieven B. Lange termijn: rondweg Rondweg om het dorp door bestaande weg door te trekken. Vrachtverkeer hoeft dan niet meer door het dorp. Het sportterrein (voetbalveld + sportzaal) zou nu buiten de rondweg vallen, deze kunnen edventueel in de tijd naar de binnenzijde van de rondweg gebracht worden. Het bedrijventerrein langs de rondweg kan blijven groeien en er kan woningbouw gerealiseerd worden.

14 Het cluster van het MFA Achtmaal is bekend. Cluster 1: brede school, gemeenschapshuis Gemeenschapshuis School Gymzaal Schietbaan Woningen Inhoudelijke kwaliteit Functioneel Financieel Exploitatie (herontwikkelingpoten tie) Gebouwelijk

Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert. Rijsbergen. 29 oktober ICSadviseurs

Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert. Rijsbergen. 29 oktober ICSadviseurs Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert Rijsbergen 29 oktober 2009 ICSadviseurs Doelstelling bijeenkomst Rijsbergen 1. Waarom een accommodatiebeleid voor de gemeente? 2. Wat gaan

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg

Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Welzijn en Zorg 5 juni 2019 Inleiding Op woensdag 5 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

Kansen pakken! Achtmaal en Wernhout

Kansen pakken! Achtmaal en Wernhout Kansen pakken! Integraal accommodatiebeleid gemeente Zundert Achtmaal en Wernhout 4 november 2009 ICSadviseurs Doelstelling bijeenkomst Achtmaal en Wernhout 1. Waarom een accommodatiebeleid voor de gemeente?

Nadere informatie

päáã=çéåâéåi=ãçêöéå=äéöáååéå>= =

päáã=çéåâéåi=ãçêöéå=äéöáååéå>= = báåçççåìãéåílçâíçäéêomnm p~ãéåî~ííáåöççåìãéåíäéëäìáíîçêãáåö päáãçéåâéåiãçêöéåäéöáååéå> léçê~åüíöéîéêwdéãééåíéwìåçéêí p~ãéåëíéääáåö páäç^êäééâ j~~êíéådêçéåéå oéñéêéåíáéåìããéê VQMPMVLOMNMNMOM_ÄMO f`p~çîáëéìêë

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond. Urmond 3 december 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond. Urmond 3 december 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Urmond Urmond 3 december 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Urmond 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

ONDERZOEK MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE (MFA)

ONDERZOEK MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE (MFA) ONDERZOEK MULTIFUNCTIONELE ACCOMMODATIE (MFA) Gemeente Hulst GfK I juli 2014 GfK 2014 Onderzoek MFA gemeente Hulst juli 2014 1 Inhoudsopgave 1. Management Summary 2. Onderzoeksresultaten Mening over MFA

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Stein 19 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Stein 19 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein Stein 19 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Stein 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Ravenstein 2030

Voorzieningenkaart Ravenstein 2030 18 december 2017 1 Agenda Welkomwoord wethouder Den Brok Toelichting programma Advies Dorpsraad Bestuurlijke opdrachten Peiling opdrachten Slotwoord wethouders en dorpsraad 18 december 2017 2 Voorzieningenkaart

Nadere informatie

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015

Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen. Masterclass 2 april 2015 Midden-Limburg Transitieatlas Voorzieningen Masterclass 2 april 2015 Bevolking Midden-Limburg Trends DEMOGRAFIE Ontgroening BEZUINIGINGEN PARTICIPATIE- MAATSCHAPPIJ Vergrijzing Bevolkingsdaling Urbanisatie

Nadere informatie

Banter Boulevard. Verbinden - groen - duurzaam - zelfvoorzienend - slimruimtegebruik - flexibel DNA van Bant - samen -...

Banter Boulevard. Verbinden - groen - duurzaam - zelfvoorzienend - slimruimtegebruik - flexibel DNA van Bant - samen -... De ambitie van Bant - één dorpsschool Banter Boulevard Verbinden - groen - duurzaam - zelfvoorzienend - slimruimtegebruik - flexibel DNA van Bant - samen -... Concept Januari 2018 De ambitie van Bant

Nadere informatie

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland

Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland Accommodatiebeleid en plannen voor het centrum van Zeeland 1 Programma Toelichting op het Accommodatiebeleid Door wethouder B. Maathuis en wethouder P. Jonkergouw Toelichting stedenbouwkundig plannen gebieden

Nadere informatie

Dat maakt Urmond voor mij...

Dat maakt Urmond voor mij... Dat maakt Urmond voor mij... 1. Wat maakt Urmond Urmond? Vergrijzing Historische, culturele dorpskern Molenpark Scheiding tussen oud en nieuw Urmond Meer bereidheid van Urmond-Oost toe te treden tot een

Nadere informatie

PARK LEUDAL-OOST AGENDA PARK LEUDAL-OOST VISIE PARK LEUDAL-OOST PARK LEUDAL-OOST GEBIED. PARK LEUDAL-OOST Kansen en bedreigingen

PARK LEUDAL-OOST AGENDA PARK LEUDAL-OOST VISIE PARK LEUDAL-OOST PARK LEUDAL-OOST GEBIED. PARK LEUDAL-OOST Kansen en bedreigingen AGENDA Park Leudal-Oost visie Definitiefase Proces Varianten Overleg / Discussie varianten Vervolg Klankbordoverleg 26 mei 2015 VISIE GEBIED Verenigingen Onderwijs Ongeorganiseerd Bedrijfsleven Natuur

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 8 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 8 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo Elsloo 8 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen dorpen

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 26 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo. Elsloo 26 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Elsloo Elsloo 26 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Elsloo 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

2.2 Scenario s Sport Voetbal

2.2 Scenario s Sport Voetbal Voetbal Voetbalvelden Midden-Limburg: gezonde richtlijn 2025 Handhaven Sluiten Gemeenten -1,8 mln. 6,5 mln. 23 accommodaties met samen 90 velden blijven behouden Voetbal Voetbalvelden Midden-Limburg: consequenties

Nadere informatie

Allereerst vindt u in dit document de uitslag van de stellingen per tafel. Als laatste tabel is de uitslag van de scenariokeuze weergegeven.

Allereerst vindt u in dit document de uitslag van de stellingen per tafel. Als laatste tabel is de uitslag van de scenariokeuze weergegeven. Verslag en uitkomst van de presentatie gehouden op maart 2008. Op maandag maart zijn er drie scenario s c.q. drie verschillende visies voor de toekomst van Hellouw door de dorpsbelangenvereniging gepresenteerd

Nadere informatie

Ontwikkelscenario s Klaaswaal

Ontwikkelscenario s Klaaswaal Ontwikkelscenario s Klaaswaal Ontwikkelscenario 1 Twee hotspots In de kern Klaaswaal realiseren we een modern multifunctioneel gebouw, dat het hart van de voorzieningen in deze kern gaat vormen. Door het

Nadere informatie

Welkom 2 e werksessie 20 juli 2016

Welkom 2 e werksessie 20 juli 2016 Op weg naar het Masterplan Welkom 2 e werksessie 20 juli 2016 Welkom Kort filmpje Welkom Kort filmpje Agenda voor vanavond Korte terugblik werksessie 1; Wim v.d. Kerkhof Doel van vanavond; Toelichting

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Naar een toekomstbestendige en vitale Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Hoe vitaal zijn de clubs? Wat is de kwaliteit van de accommodaties? Wat zal er veranderen in de toekomst? Zijn huurprijzen

Nadere informatie

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA d.d. 29 jan. 2015 AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst TERUGBLIK Begin 2013

Nadere informatie

Onderwijshuisvesting Denekamp

Onderwijshuisvesting Denekamp Onderwijshuisvesting Denekamp Projectgroep Onderwijshuisvesting Denekamp VERSIE 01062017 DEF Inleiding Op 29 november 2011 heeft de gemeenteraad het rapport Samen Scholen 2030 vastgesteld. In dit rapport

Nadere informatie

De Zweede FASE-3. Compleet & Verenigd. Realisatie afronding MFA De Zweede Boekelo Startnotitie december 2017

De Zweede FASE-3. Compleet & Verenigd. Realisatie afronding MFA De Zweede Boekelo Startnotitie december 2017 De Zweede FASE-3 Compleet & Verenigd Realisatie afronding MFA De Zweede Boekelo Startnotitie december 2017 2 Achtergrond & Historie Boekelo ijvert al sinds 1998, in samenwerking met de gemeente Enschede,

Nadere informatie

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen

Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen Bespreeknotitie Uitgangspunten buurthuis van de toekomst en voorzieningen in algemeen 24 september 2012 1 1. Aanleiding 1.1 Besluitvorming wijkcentra september 2011 en uitwerking In september 2011 heeft

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 3 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 3 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers Meers 3 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen dorpen uitdagingen

Nadere informatie

Samen leven in Leudal, klaar voor de toekomst!

Samen leven in Leudal, klaar voor de toekomst! Wat leeft en speelt er in jouw dorp? Naam dorp: Ell Herbestemming oude Ellenhof sociale huisvesting jongeren/ouderen Gymzaal upgraden naar sportzaal (competitie voor volleybal is nu onmogelijk) ook meer

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 20 november 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers. Meers 20 november 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Meers Meers 20 november 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Bevindingen uit Meers 3. Deel 2: Ontwikkelrichtingen 4. Afsluiting en vervolg Inleiding

Nadere informatie

Ruimtelijke ontwikkelingen, Ter Aar

Ruimtelijke ontwikkelingen, Ter Aar Ruimtelijke ontwikkelingen, Ter Aar Locaties 4 3 2 5 1 1. Locatie IKC Programma: Integraal KindCentrum (IKC) bestaande uit: 3 basisscholen, bibliotheek, centrum voor jeugd en gezin (CJG) en daarnaast mogelijk

Nadere informatie

Verslag van de 2e werkgroepbijeenkomst Voorzieningenkaart Geffen

Verslag van de 2e werkgroepbijeenkomst Voorzieningenkaart Geffen Voorzieningenkaart Verslag van de 2e werkgroepbijeenkomst Voorzieningenkaart Geffen Op 12 november kwam de werkgroep voorzieningenkaart Geffen opnieuw bij elkaar om met elkaar te praten over de toekomst

Nadere informatie

Afwegingskader locatiekeuze nieuwbouw onderwijshuisvesting Boekel

Afwegingskader locatiekeuze nieuwbouw onderwijshuisvesting Boekel Afwegingskader locatiekeuze nieuwbouw onderwijshuisvesting Boekel Mark van den Elzen april 2015 1. Inleiding Op 11 december 2014 heeft de gemeenteraad van Boekel de notitie Toekomst onderwijshuisvesting

Nadere informatie

In deze bijlage wordt een beschrijving gegeven van de verschillende varianten. Met daarbij per variant:

In deze bijlage wordt een beschrijving gegeven van de verschillende varianten. Met daarbij per variant: Bijlage 1: Resumé varianten In deze bijlage wordt een beschrijving gegeven van de verschillende varianten. Met daarbij per variant: Massastudie, per variant is een massastudie opgenomen. Dit is een grove

Nadere informatie

Toelichting Bovengenoemde voorstellen worden per club nader toegelicht. Tevens wordt een prioriteitstelling aangegeven.

Toelichting Bovengenoemde voorstellen worden per club nader toegelicht. Tevens wordt een prioriteitstelling aangegeven. Raadsvoorstel Verbetering voetbalaccommodaties kenmerk 09.0017426 BIJLAGE A Beschrijving van de verbeteringsvoorstellen Samenvatting Kader: Voorgesteld wordt om te besluiten (als principebesluit) voor

Nadere informatie

VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017

VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017 VOORZIENINGENPLAN ALTWEERTERHEIDE AMBTELIJK CONCEPT DINSDAG 31 JANUARI 2017 AGENDA 19.30 19.40 uur Opening door avondvoorzitter Ton Weekers 19.40 20.20 uur Presentatie voorzieningenplan 20.20 20.30 uur

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas. Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Berg a/d Maas Berg a/d Maas 10 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang

onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang onderdelen Wijk, buurt -en dorpshuizen onderwijs Overdekte sportaccommodaties Peuterspeelzalen en kinderopvang Wat zijn wijk, buurt -en dorpshuizen accommodaties die de leefbaarheid en het welzijn in buurten,

Nadere informatie

Programma. 25 oktober

Programma. 25 oktober 25 oktober 2017 1 Programma Welkom dorpsraad Wil Princen Toespraak wethouder Frank den Brok Presentatie en vragenstellen diverse ambtenaren gemeente Oss Pauze Peiling van draagvlak voor scenario s 25 oktober

Nadere informatie

Help, de kleine school verzuipt

Help, de kleine school verzuipt Help, de kleine school verzuipt Help, de kleine school verzuipt! inleiding project dag KAW HELP de kleine school Dik Breunis verzuipt 19 september 2013 RTL onderzoek. Schoolgrootte Score < 100 6,4 101-164

Nadere informatie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie

Bijlage. Aktualisering van de opgestelde. dorpsvisie Bijlage Aktualisering van de opgestelde dorpsvisie 1 Inleiding: waarom een aktualisering van de dorpsvisie? In onze dorpsvisie van juni 2006 staan de toekomstige gewenste ontwikkelingen van Garyp verwoord.

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp: Realisatie Multifunctionele Accommodatie en brede dorpsontwikkelingen Westwoud Zaaknummer: 704833 RTG: 17 juni 2019 Raadsvoorstel: 24 juni 2019, nr. 2019-37 Portefeuillehouders:

Nadere informatie

3.0 inleiding sportpark. - speelvoorzieningen voor jonge kinderen - jongeren voorziening (verbetering bestaande jongeren plek)

3.0 inleiding sportpark. - speelvoorzieningen voor jonge kinderen - jongeren voorziening (verbetering bestaande jongeren plek) 3. SPORTPARK 3.0 inleiding sportpark Het is de wens alle sportvoorziening bijeen te brengen. Het samenvoegen van de voorzieningen brengt ook de verenigingen bijeen. Door daarbij de sporthal te voegen,

Nadere informatie

Huisvestingsplan Scholen

Huisvestingsplan Scholen Variant 1: Renovatie op Van Damstraat Renovatie van de school op de huidige locatie Geen bestemmingsplanwijzigingen nodig Goed bereikbaar voor langzaam verkeer Geen afboeking van de boekwaarde bestaande

Nadere informatie

De presentatie is als bijlage aan het verslag toegevoegd.

De presentatie is als bijlage aan het verslag toegevoegd. Verslag klankbordgroep Park Leudal-Oost Beheerstichting Park Leudal-Oost Aan: Klankbordgroep Park Leudal-Oost Betreft: Verslag overleg klankbordgroep (26 mei 2015, Cafe Maneslust Neer Datum: 2 juni 2015

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Huurharmonisatie. Op weg naar een gezonde balans. Gemeente Doetinchem 5 oktober 2012 Janneke Harmsen en Wendy Doornink I C S.

Huurharmonisatie. Op weg naar een gezonde balans. Gemeente Doetinchem 5 oktober 2012 Janneke Harmsen en Wendy Doornink I C S. Huurharmonisatie Op weg naar een gezonde balans Gemeente Doetinchem 5 oktober 2012 Janneke Harmsen en Wendy Doornink Agenda Huurharmonisatie Clustering Pilot projecten Resultaten en aanbevelingen Huurharmonisatie

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/

snel dan voorzien. In de komende jaren zal, afhankelijk van de (woning)marktontwikkeling/ 2 Wonen De gemeente telt zo n 36.000 inwoners, waarvan het overgrote deel in de twee kernen Hellendoorn en Nijverdal woont. De woningvoorraad telde in 2013 zo n 14.000 woningen (exclusief recreatiewoningen).

Nadere informatie

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016.

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Liever samen een brug gebouwd die net iets te lang is dan alleen een brug gebouwd waarmee je de overkant niet bereikt. Doel van de

Nadere informatie

Ruimtelijke visie Sleeuwijk

Ruimtelijke visie Sleeuwijk Ruimtelijke visie Sleeuwijk Inhoud Blad 1. Inleiding 2 2. Ruimtelijke visie (doel) 3 3. Ontwikkelingen: a. Oprichten Brede School Sleeuwijk 4 b. Ontwikkelingen op de woningbouwmarkt en demografie 5 c.

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide. Kerensheide 22 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Kerensheide Kerensheide 22 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg Verenigingen

Nadere informatie

BMV De Vilgaard te Velden. Omschrijving van het project. BMV De Vilgaard te Velden

BMV De Vilgaard te Velden. Omschrijving van het project. BMV De Vilgaard te Velden Ambitie De gemeente Arcen en Velden wilde in 2007 een voorziening voor het dorp Velden en de stad Venlo realiseren. Een plek met een groot aantal mogelijkheden en gebruikers. Een Brede Maatschappelijke

Nadere informatie

Werksessie met omwonenden Vitaal Vogelenzang

Werksessie met omwonenden Vitaal Vogelenzang Werksessie met omwonenden Vitaal Vogelenzang Uitkomsten en resultaten Datum: 18 oktober 2017 Locatie: IKC De aradijsvogel 1. Inleiding Tijdens de bijpraatsessie van 27 september bleek dat veel aanwezigen

Nadere informatie

Sfeerverslag Sportcafe #1

Sfeerverslag Sportcafe #1 Sfeerverslag Sportcafe #1 De toekomstbestendige vereniging Het Sportpunt Stichtse Vecht heeft op 5 maart het 1 e sportcafé georganiseerd. In de gezellige ruimte van MHV Maarssen zijn zo n 30 bestuurders

Nadere informatie

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Oud-Stein & Stein-Centrum 24 oktober 2018

Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein. Oud-Stein & Stein-Centrum 24 oktober 2018 Accommodatiebeleid gemeente Stein De toekomst van Stein Oud-Stein & Stein-Centrum 24 oktober 2018 Speelschema 1. Inleiding 2. Deel 1: Huidige situatie 3. Deel 2: Toekomstbeeld 4. Afsluiting en vervolg

Nadere informatie

De plaats van kinderopvang in het IKC

De plaats van kinderopvang in het IKC De plaats van kinderopvang in het IKC Ed Hoekstra, bureau AKTA Brede school Educatieve centra Vensterschool Community centrum What s in the name MFA Sterrenschool Centrum voor educatie en ontwikkeling

Nadere informatie

Beoordeling aanvraag dorpshuis De Groeve.

Beoordeling aanvraag dorpshuis De Groeve. Beoordeling aanvraag dorpshuis De Groeve. Algemeen. Dorpshuis De Groeve is in 2002 ingrijpend gerenoveerd en verdubbeld kwa grootte. Het dorpshuis is nu ca. 260 m2 groot. Normaal gesproken zijn gebouwen

Nadere informatie

BIJLAGE 1 NOTA ZIENSWIJZE. Bestemmingsplan Kleine kernen, locatie Berghseweg Varsselder

BIJLAGE 1 NOTA ZIENSWIJZE. Bestemmingsplan Kleine kernen, locatie Berghseweg Varsselder BIJLAGE 1 NOTA ZIENSWIJZE Bestemmingsplan Kleine kernen, locatie Berghseweg Varsselder ZIENSWIJZE MET BETREKKING TOT HET ONTWERPBESTEMMINGSPLAN Kleine kernen, locatie Berghseweg Varsselder. Met ingang

Nadere informatie

Visie op Zetten in 2025

Visie op Zetten in 2025 Visie op Zetten in 2025 door comité Zicht op Zetten Magda Rem, Ton Hover, Arie van Noordwijk, Wieger van der Spek en Marc Jansen November 2017 In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Project

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL

VOORBLAD RAADSVOORSTEL VOORBLAD RAADSVOORSTEL ONDERWERP: Subsidieverlening t.b.v. een nieuw te bouwen Multifunctionele Centrum te Minnertsga (MFC). VOORSTEL 1. Aan de vereniging van Plaatselijk Belang te Minnertsga een eenmalige

Nadere informatie

Aduard 825 Park. Hoe, wat, waar: een eerste kennismaking

Aduard 825 Park. Hoe, wat, waar: een eerste kennismaking Aduard 825 Park Hoe, wat, waar: een eerste kennismaking 8 november 2016 Aduard 825 Park werkgroep Onder leiding van Sandra Lambeck en Katharina Bosch-Krämer Aanleiding: dorpsvisie 2015 Punten uit de dorpsvisie:

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Zorgen over leefbaarheid en vitaliteit in Vogelenzang Sociale samenhang: Eenzaamheid ouderen Contact tussen dorpsbewoners

Nadere informatie

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen

Accommodatiebeleid Maatschappelijke Voorzieningen Maatschappelijke Voorzieningen Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Hilversum 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 8 2 Huisvestingsstrategie en eigendomsstrategie 10 3 Cultuur 15 4 Sociale voorzieningen

Nadere informatie

STEDENBOUW VERKEER WONEN DETAILHANDEL SOCIALE STRUCTUUR/EVENEMENTEN NATUUR/RECREATIE HORECA OVERIGE VOORZIENINGEN. HEEZEnaar2025

STEDENBOUW VERKEER WONEN DETAILHANDEL SOCIALE STRUCTUUR/EVENEMENTEN NATUUR/RECREATIE HORECA OVERIGE VOORZIENINGEN. HEEZEnaar2025 4 juli 2015 ? Zes betrokken inwoners van Heeze te weten: Annemiek Ciska Lieke Kees Peter Ron Wat is WAAROM? mogelijke negatieve veranderingen in ons dorp positief uitgewerkt kunnen worden door onderling

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Ravenstein

Voorzieningenkaart Ravenstein Voorzieningenkaart Ravenstein Waarom een voorzieningenkaart 2030? 1. Voorzieningen (gebouwen en sportvelden) kosten geld: ook als ze niet of niet vaak worden gebruikt 2. We hebben in Oss veel voorzieningen,

Nadere informatie

Nota Leefgebieden 1 Van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden

Nota Leefgebieden 1 Van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden 8 maart 2012 Nota Leefgebieden 1 Van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden Inleiding In deze kaderstellende notitie wordt de overgang van zes hoofdkernen naar vier leefgebieden beschreven. Als eerste

Nadere informatie

Dat maakt Elsloo voor mij...

Dat maakt Elsloo voor mij... Dat maakt Elsloo voor mij... 1. Wat maakt Elsloo Elsloo? Kenmerkend de oude kern; grote wijk richting Stein, klein afzonderlijk deel Catsop Groot aanbod: natuurrecratie, ontspanning (sport, cafe, etc)

Nadere informatie

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting

Visie onderwijs en huisvesting SPOZ. Visie op onderwijs en huisvesting Visie op onderwijs en huisvesting Stichting Primair Onderwijs Zundert November 2015 0 Visie op onderwijs en huisvesting Aanleiding: Het onderwerp onderwijshuisvesting staat al geruime tijd op de Zundertse

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Ravenstein

Voorzieningenkaart Ravenstein Voorzieningenkaart Ravenstein Waarom een voorzieningenkaart 2030? 1. Voorzieningen (gebouwen en sportvelden) kosten geld: ook als ze niet of niet vaak worden gebruikt 2. We hebben in Oss veel voorzieningen,

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Bedrijvigheid

Verslag themabijeenkomst Bedrijvigheid URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Bedrijvigheid 20 juni 2019 Inleiding Op donderdag 20 juni 2019 organiseerde de gemeente Beemster in samenwerking met

Nadere informatie

Onderwijs & Kindfuncties Berg a/d Maas-Urmond. Werkatelier 4

Onderwijs & Kindfuncties Berg a/d Maas-Urmond. Werkatelier 4 Onderwijs & Kindfuncties Berg a/d Maas-Urmond Werkatelier 4 Agenda atelier 1. Inleiding op vandaag 2. Proces tot dusver (terugblik) 3. Speerpuntendiscussie samenwerkingsconcept 4. Reflectie in uitwerking

Nadere informatie

Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed. Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0

Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed. Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0 Betaalbare leefbaarheid Visie (maatschappelijk) vastgoed Datum en versienummer: 6 maart 2013, versie 3.0 I Visie: Betaalbare leefbaarheid De gemeente heeft zowel maatschappelijk vastgoed in eigendom, zoals

Nadere informatie

Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg. maandag 26 augustus

Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg. maandag 26 augustus Oplossen parkeerprobleem sportpark IJburg maandag 26 augustus Programma Opening / terugblik op afgelopen periode De criteria en de manier van toetsen Overzicht ingediende ideeën Conclusies toetsing De

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT! CENTRUM KEVERDIJK

AMBITIEDOCUMENT! CENTRUM KEVERDIJK AMBITIEDOCUMENT CENTRUM KEVERDIJK Versie 1.0-9 september 2014 Opgesteld door: 1 INLEIDING Het ambitiedocument dat nu voor u ligt geeft inzicht in de ambities vanuit belanghebbenden en de, eerder vastgestelde,

Nadere informatie

: Voorbereidingskrediet herinrichting sportpark Zandweerd

: Voorbereidingskrediet herinrichting sportpark Zandweerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorbereidingskrediet herinrichting sportpark Zandweerd Raadsvergadering : 24 februari 2010 Politieke markt d.d.: 16 december 2009 Agendapunt : 10 Portef.houder : wethouder Hiemstra

Nadere informatie

dagelijks wekelijks maandelijks zelden nooit

dagelijks wekelijks maandelijks zelden nooit WAT IS OP U VAN TOEPASSING IK BEZOEK DE HUIF.. (n=200) dagelijks wekelijks maandelijks zelden nooit 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 Waarvoor komt u naar de Huif? (meerdere antwoorden mogelijk)(n=100) Evenementen

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Pagina 46 Kaart 7: het recreatief en langzaam verkeer netwerk van Albrandswaard Kaart 7: De recreatieve netwerken van Albrandswaard Pagina 48 Aanleg van een

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

informatiebijeenkomst 18 september 2017

informatiebijeenkomst 18 september 2017 www.zuilensevecht.nl informatiebijeenkomst 18 september 2017 Opzet van deze avond Waarom vernieuwing van sportparkengebied Zuilense Vecht? Waar stonden we voor de zomer? Waar staan we nu? Vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Themaraad IKC en de Plint centrumplan Marum. 14 februari Irene Gerritzen en Janny Reitsma

Themaraad IKC en de Plint centrumplan Marum. 14 februari Irene Gerritzen en Janny Reitsma Themaraad IKC en de Plint centrumplan Marum 14 februari 2018 Irene Gerritzen en Janny Reitsma Agenda voor deze themaraad Een terugblik op het proces Resultaten onderzoek Visie Integraal Kindcentrum Huisvesting

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel

Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Haalbaarheidsonderzoek Cultureel en ontmoetingscentrum De Kei te Reusel Raadscommissie gemeente Reusel - De Mierden 8 september 2015 Laride Vastgoedstrategie Procesmanagement Projectmanagement Beheer en

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder P. Melzer opgesteld door Fysieke en Maatschappelijke Ontwikkeling / Jan Willem van der Linde Registratienummer

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Made, 16 januari 2002 Commissievergadering d.d. 31 januari 2002 Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Agendapunt: Onderwerp: woon-zorg-sportcentrum Lage Zwaluwe Toelichting: Bijgaand treft

Nadere informatie

Facetscholen. De Brede School aanpak

Facetscholen. De Brede School aanpak Facetscholen De Brede School aanpak donderdag 9 januari 9 9 januari 9 Inhoudsopgave Meeting Omschrijving... Startvraag... Vragen n.a.v. de Brede School informatie... Waarderen ontwikkelingskansen... Waarderen

Nadere informatie

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum)

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) april 2016 1 Aandachtspunten voor vernieuwing van winkelcentrum De Heul Door

Nadere informatie

Leefgebied en sport (en vooral voetbal ook)

Leefgebied en sport (en vooral voetbal ook) 1 (en vooral voetbal ook) Sport en bewegen - maatschappelijk belang Over het maatschappelijk belang van sport en bewegen bestaat brede consensus. En om allerlei redenen. Van het opheffen van motorische

Nadere informatie

Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen. Informatieavond MFA Schelluinen

Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen. Informatieavond MFA Schelluinen Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen Informatieavond MFA Schelluinen Dorpshuis Schelluinen - 31 oktober 2016 Laride Vastgoedstrategie

Nadere informatie

Het Ondernemende Dorp. Twijzel

Het Ondernemende Dorp. Twijzel Het Ondernemende Dorp Twijzel Twijzel, maart 2010 Ondernemend dorp Twijzel Aanleiding De komende jaren hebben we te maken met een periode van krimp en bezuinigingen bij zowel de gemeentelijke als de rijksoverheid.

Nadere informatie

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst

Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Privatisering sportaccommodaties gemeente Bronckhorst Thijs Kiers, beleidsmedewerker afdeling Ontwikkeling, ontspannen Martin Niessink, coordinator cluster Groen, afdeling Beheer 13 accommodaties; 11 gemeentelijk

Nadere informatie

Scholenplan Schoorl-Groet

Scholenplan Schoorl-Groet 1 Scholenplan Schoorl-Groet Opdrachtgever: Gemeente Bergen Samenstelling: Peter Jan Bakker Dennis Coenraad Referentienummer: 970021/20130129Dc01 29 januari 2013 ICSadviseurs Zekeringstraat 46 1014 BT Amsterdam

Nadere informatie

Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek

Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek Tweede Dorpsavond 28 februari 2019 Golfpark Almkreek Even voorstellen Jasper vlek Bureau LOS stadomland Planologie, landschap, stedenbouw Omgevingsvisie gemeente Altena Groene en gezonde leefomgeving Juiste

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE RAAD

INFORMATIENOTITIE RAAD INFORMATIENOTITIE RAAD VOOR INFORMATIE : KENNIS TE NEMEN VAN Het voornemen van het college van B&W een formeel besluit te nemen over de ontwikkeling van een dorpshuis in het voormalige gemeentehuis in

Nadere informatie

mfa luyksgestel De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt

mfa luyksgestel De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt impressie vanaf de Boogerd HET PLAN raat t kapellers De gemeente Bergeijk, het schoolbestuur SKOzoK, woningcorporatie Wooninc. en gemeenschapscentrum Den Eijkholt zetten zich in voor de multifunctionele

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Beckum Oele Stepelo. Leefbaarheid van de kernen. En de. Toekomst van de gemeenschapsgebouwen

Beckum Oele Stepelo. Leefbaarheid van de kernen. En de. Toekomst van de gemeenschapsgebouwen Beckum Oele Stepelo Leefbaarheid van de kernen En de Toekomst van de gemeenschapsgebouwen Beckum Dorpsplan Acties t/m 2020 Agenda 20.00 Welkom (Paul ter Bekke), aanleiding en stappenplan (Tom Jannink)

Nadere informatie

peuterspeelzaal totaal nieuwbouw brede school uitbreiding buurthuis bibliotheek (in buurthuis) grote zaal (in buurthuis)

peuterspeelzaal totaal nieuwbouw brede school uitbreiding buurthuis bibliotheek (in buurthuis) grote zaal (in buurthuis) Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Sport en de omgevingswet VSG bijeenkomst 21 april Ruimte voor Sport Dennis Ruijgt

Sport en de omgevingswet VSG bijeenkomst 21 april Ruimte voor Sport Dennis Ruijgt Sport en de omgevingswet VSG bijeenkomst 21 april 2017 Ruimte voor Sport Dennis Ruijgt Observaties Ik heb het al drie keer proberen uit te leggen aan de collega s van ruimte. Buitenruimte inzetten voor

Nadere informatie