Misstanden productie van 'Lego' betonblokken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Misstanden productie van 'Lego' betonblokken"

Transcriptie

1 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 1. Misstanden productie van 'Lego' betonblokken

2 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 2. Opdrachtgever Masterbloc N.V. Betonagglomeraten Gubbels Industrieterrein Steenweg naar As 4 B-3630 Maasmechelen België Senior Advisor Projectleider M.M.C. Feijen M.M.C. Feijen Bouwkundig tekenaar - Constructief tekenaar - Auteur M. Bemelmans Projectnummer Documentnummer Valkenburg M. Bemelmans d.d Datum Auteur Wijz. INGENIEURSBUREAU VOOR BETON- EN STAALKONSTRUKTIE A. PALTE BV Koningswinkelstraat WH Valkenburg a/d Geul Correspondentieadres: Postbus AV Valkenburg a/d Geul Tel: Fax: info@paltebv.nl

3 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 3. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 3 INLEIDING PROBLEMATIEK MILIEUVERVUILING STERKTE VEILIGHEID CONCLUSIE... 7 BIJLAGE A GEOS CONSTRUCTIVE TESTING: BEPROEVINGSRAPPORT: BIJLAGE B GEOS CONSTRUCTIVE TESTING: BEPROEVINGSRAPPORT: BIJLAGE C GEOS CONSTRUCTIVE TESTING: BEPROEVINGSRAPPORT: BIJLAGE D EUROFINS: LABORATORIUM ONDERZOEK VERSIE / BIJLAGE E VOORBEELD SCHADE AAN BETONBLOK GEPRODUCEERD MET RESTBETON...39 BIJLAGE F VOORBEELD SCHADE AAN BETONBLOK DOOR WEERINVLOED...40 BIJLAGE G VOORBEELD SCHADE AAN BETONBLOKKEN DOOR GROTE SPELING TUSSEN NOKKEN EN... NOKGATEN...43

4 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 4. Inleiding Ons bureau is gevraagd door Masterbloc N.V. Betonagglomeraten Gubbels om een rapport te schrijven over de missstanden bij de productie van 'Lego' betonblokken door concurrerende bedrijven. 1.0 Problematiek Problematiek bij de Productie van 'Lego' betonblokken Milieuvervuiling H2 - sluikstorten - 2 e levensweg (recycling) Sterkte H3 Veiligheid H4 Figuur 1.1 Overzicht problematiek De productie van 'Lego' betonblokken wordt op diverse manieren uitgevoerd. Er zijn producenten welke blokken maken van restbeton vermengd met afval. Afval welke in deze blokken wordt verwerkt bestaat onder andere uit puin van steen, asfalt, ijzer, glas van beeldbuizen, hout enzovoort. Het op deze wijze produceren van 'Lego' blokken kan invloed hebben op het milieu, de sterkte van de blokken en samenhangend daaraan de veiligheid. In de hoofdstukken 2 tot en met 4 wordt deze problematiek verder besproken.

5 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER Milieuvervuiling Productie van 'Lego' betonblokken Toeslagmateriaal (grind en zand) water Bindmiddel (cement) Hulp-, vul- en kleurstoffen Figuur 2.1 Productie 'Lego' betonblokken. De productie van 'Lego' betonblokken vindt op de in figuur 2.1 aangegeven methode plaats. De betonblokken worden gemaakt door middel van grind, zand, water, bindmiddel (cement) en hulp-, vul- en kleurstoffen in een bepaalde verhouding te vermengen. De huidige regelgeving voor stapelblokken omschrijft dat de vervuiling in de stapelblokken niet mag uitlogen in contact met grondwater, hemelwater en grond. Middels een KOMO certificaat of een NL BSB certificaat kan dit worden aangetoond. Het vermoeden bestaat dat er producenten middels een dergelijk keurmerk aangeven aan het Nederlands besluit bodemkwaliteit te voldoen maar in werkelijkheid ook blokken produceren waar onder andere afvalstoffen in worden verwerkt. Afval welke in deze blokken wordt verwerkt bestaat onder andere uit: puin van steen; asfalt; ijzer; glas van beeldbuizen; hout rubber vezels Bovenstaande stoffen zijn aangetroffen in onderzoek naar de samenstelling van een betonblok. Zie bijlage A tot en met D. Als hulp-, vul- en kleurstoffen worden onder andere bovenstaande afvalstoffen gebruikt. Het verwerken van afvalstoffen kan belastend zijn voor het milieu en de vervuilde stoffen kunnen op verschillende manieren in het milieu terecht komen. De vervuilde materialen komen via het uitlogen van de betonblokken in het milieu terecht. Bij het afvoeren van de betonblokken kunnen dergelijke blokken niet direct gerecycled worden om vervolgens te kunnen worden gebruikt als grondstof in de tweede levensweg. De afnemer van deze blokken weet echter niet dat deze blokken vervuild zijn, hiervoor bestaat er geen meldingsplicht van de producent aan de afnemer opgelegd door de overheid. Indien bij het afvoeren van de zogenaamde gecertificeerde blokken geen controle plaatsvindt komen de afvalstoffen in het milieu terecht.

6 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER Sterkte De 'Lego' blokken worden in praktijk veelal gebruikt als een gewichtsmuur (keerwand). Dit houdt in dat er materialen tegen de wand worden gestort in bijvoorbeeld een industriële omgeving. Hierbij is de sterkte van de blokken een belangrijk aspect aangezien deze wanden zonder meer tot een hoogte van 10 meter worden toegepast. Het verwerken van afvalstoffen in betonblokken, welke in hoofdstuk 2 zijn benoemd, kunnen ook effect hebben op de sterkte van de blokken. Uit onderzoek op een aantal vermeende vervuilde blokken blijkt dat deze intens gescheurd zijn en uit bros beton bestaan (bijlage A tot en met D). Productie door middel van restbeton Het produceren van blokken door middel van rest beton heeft effect op de sterkte van de blokken. In bijlage E is een afbeelding te zien van een betonblok welke gescheurd is over de stortnaad. De hechting van de afzonderlijk gestorte delen is niet optimaal waardoor een dergelijke betonblok niet in staat is om gebruikt te worden in een gewichtsmuur voor het keren van materialen. Productie met afvalstoffen Indien er afvalstoffen worden toegepast in de betonblokken is het heel aannemelijk dat dit invloed heeft op de sterkte van het beton. Onder andere de sterkte van de blokken is van belang voor de capaciteit van de wand om te functioneren als een gewichtsmuur. De krachten die ontstaan door het eigen gewicht, het te keren materiaal en de machines die het materiaal uit de opslag halen vereisen een minimale sterkte welke vastgelegd zouden moeten worden. De afbeelding in bijlage G is genomen in een loods voor zout opslag. Naast een grote speling tussen de nokken en de nokgaten zijn hier ook schades te zien aan de onderzijde van de gewichtsmuur waar de optredende krachten het grootst zijn. 4.0 Veiligheid De sterkte van de betonblok hoort ook bij het aspect veiligheid. Op het moment dat een betonblok niet de juiste sterkte bezit om te kunnen worden gebruikt in een gewichtsmuur, kunnen er een gevaarlijke situaties ontstaan waarbij de veiligheid van de mensen, die met of in de buurt van deze wanden werken, niet meer gegarandeerd kan worden. Naast de sterkte van de betonblokken is ook de geometrie een belangrijk aspect. Er zijn blokken op de markt waarbij er grote speling tussen de nokken op de blokken en de nokgaten aan de onderzijde van de blokken aanwezig is. Het gevolg hiervan is dat het te keren materiaal zich tussen de blokken drukt en in de ruimte gaat zitten tussen de nokken en de nokgaten. Bij verwijdering van het materiaal tegen de wand blijft het materiaal tussen de nokken en de nokgaten zitten. Wanneer de wand opnieuw wordt belast met een te keren materiaal wordt de opening tussen de blokken vergroot. Ook zullen de blokken bij belasting van een materiaal uit elkaar worden geduwd als gevolg van de speling tussen de nokken en de nokgaten. In bijlage G zijn een tweetal afbeeldingen te zien waarbij bovenstaand verhaal zichtbaar wordt.

7 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER Resumé In de productie van betonnen 'Lego' blokken bestaat een groot verschil in de kwaliteit van de blokken. Door afvalstoffen in de blokken de verwerken kunnen deze stoffen in het milieu terecht komen. Ook de sterkte van de blokken is belangrijk, vooral als de blokken tot op grote hoogte worden gestapeld om te functioneren als een gewichtsmuur. Indien er blokken in een gewichtsmuur worden toegepast welke daar niet geschikt voor zijn komt de veiligheid van mensen, die met en bij deze gewichtsmuren werken, in gevaar. Daarbij zorgt het verwerken van afvalstoffen in de betonblokken ook voor een oneerlijke concurrentie tussen producenten die 'schone' blokken produceren. Om milieuvervuiling tegen te gaan en de sterkte en veiligheid te garanderen is het belangrijk dat de huidige misstanden bij het toepassen van blokken in gewichtsmuren gesignaleerd worden. Betonagglomeraten Gubbels wil graag dat bovenstaande misstanden en misbruik van het KOMO- of NL BSB certificaat wordt tegengegaan en dat de producenten van stapelblokken voor betonwanden voldoen aan de eisen gesteld in de Nationale beoordelingsrichtlijn voor wandconstructies opgebouwd uit betonnen stapelblokken (BRL 2815).

8 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 8. Bijlage A Geos constructive testing: beproevingsrapport:

9 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 9.

10 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 10.

11 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 11.

12 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 12.

13 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 13.

14 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 14.

15 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 15.

16 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 16.

17 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 17.

18 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 18.

19 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 19.

20 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 20. Bijlage B Geos constructive testing: beproevingsrapport: Monster verhard beton:

21 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 21.

22 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 22.

23 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 23. Bijlage C Geos constructive testing: beproevingsrapport:

24 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 24.

25 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 25.

26 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 26.

27 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 27.

28 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 28.

29 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 29.

30 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 30.

31 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 31. Bijlage D Eurofins: laboratorium onderzoek versie /1

32 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 32.

33 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 33.

34 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 34.

35 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 35.

36 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 36.

37 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 37.

38 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 38.

39 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 39. Bijlage E Voorbeeld schade aan betonblok geproduceerd met restbeton

40 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 40. Bijlage F Voorbeeld schade aan betonblok door weerinvloed Blokken van firma AVG. De getoonde afbeeldingen zijn representatief voor een wand van 2.4 m hoog en 2 jaar oud.

41 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 41.

42 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 42.

43 WERKNUMMER WIJZIGING PAGINANUMMER 43. Bijlage G nokgaten Voorbeeld schade aan betonblokken door grote speling tussen nokken en Keerwanden met grote speling tussen de nokken en de nokgaten (1, 5 a 2 cm). Blokken 'kruipen' omhoog en verschuiven zijdelings als gevolg van de belasting in combinatie met de speling tussen de nokken en de nokgaten.

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5

attest-met-productcertificaat Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K24174/02 Vervangt K24174/01 Uitgegeven 2006-09-01 d.d. 2004-01-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 5 Betonwarenindustrie Dautzenberg B.V. VERKLARING VAN KIWA

Nadere informatie

CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep. Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep

CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep. Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep CE en KOMO. Resultaten CE werkgroep Ton van Beek IKOB-BKB Voorzitter CE-werkgroep Goed materiaal voorkomt problemen 2 Inhoud Inleiding Opdracht CE werkgroep Kaders Uitwerking 3 Dit zit er achter een certificaat

Nadere informatie

Plus groen beton. Groen, groener, groenst

Plus groen beton. Groen, groener, groenst Plus groen beton Groen, groener, groenst De plussen van groen beton Een breed pakket secundaire grondstoffen PLUS groen beton is op basis van recyclingmaterialen als gewassen gerecyclede spoorwegballast

Nadere informatie

Zwaluwstaartplaatvloeren nog lichter

Zwaluwstaartplaatvloeren nog lichter Zwaluwstaartplaatvloeren nog lichter met Remix lichtgewicht betonmortel 30% lichter, net zo sterk, dus zwaarder belastbaar Zwaluwstaartplaten worden veelal toegepast voor het maken van lichte betonvloeren

Nadere informatie

Toonaangevend in hoogwaardig hergebruik. Breken TAG reiniging Granulaat Asfaltproductie Secundaire Grondstoffen

Toonaangevend in hoogwaardig hergebruik. Breken TAG reiniging Granulaat Asfaltproductie Secundaire Grondstoffen Toonaangevend in hoogwaardig hergebruik Breken TAG reiniging Granulaat Asfaltproductie Secundaire Grondstoffen Van Bentum Recycling Centrale (BRC) is in 1982 opgericht. In dat jaar startte Willem van Bentum

Nadere informatie

Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon. Ronald Diele

Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon. Ronald Diele Hergebruik van beton, nog niet zo gewoon Ronald Diele Schagen Infra MIO Asfaltcentrale Schagen Infra BCH Betoncentrale Schagen Infra Terug naar Pioneering bijeenkomst op 26 april jl. Sessie over hergebruik

Nadere informatie

Logistiek Park Moerdijk

Logistiek Park Moerdijk Logistiek Park Moerdijk Opname betreft raming sloopkosten woningen en bedrijven Definitief Opdrachtgever: Provincie Noord-Brabant, mede namens Gemeente Moerdijk en Het Rijk Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL

Wijzigingsblad BRL Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 9311 d.d. 16-04-2008, Gerecycled grind voor toepassing op daken en gerecycled grind en gerecyclede steenslag voor toepassing in ongebonden lagen in civiele werken en

Nadere informatie

PRODUCTBLADEN BEHORENDE BIJ DE BEOORDELINGSRICHTLIJN VEILIG EN MILIEUKUNDIG SLOPEN

PRODUCTBLADEN BEHORENDE BIJ DE BEOORDELINGSRICHTLIJN VEILIG EN MILIEUKUNDIG SLOPEN PRODUCTBLADEN BEHORENDE BIJ DE BEOORDELINGSRICHTLIJN VEILIG EN MILIEUKUNDIG SLOPEN door : Centraal College van Deskundigen Slopen Datum : 22 november 2005 Kenmerk : SVMS-008 Versie : 2005-01 Verkrijgbaar

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 9205

Wijzigingsblad BRL 9205 Wijzigingsblad BRL 9205 Duikerelementen van gewapend beton 14 maart 2014 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Constructief Beton d.d. [dd maand jjjj]

Nadere informatie

BIJLAGE M04: OVERZICHT AFVALSTOFFEN

BIJLAGE M04: OVERZICHT AFVALSTOFFEN BIJLAGE M04: OVERZICHT AFVALSTOFFEN In onderstaande tabellen zijn de aangevraagde afvalstoffen opgenomen per euralcode, waarbij in de eerste tabel de ingaande hoeveelheden zijn opgenomen en in de tweede

Nadere informatie

De Beemster Compagnie T.a.v. Mevr. N. Hooijer Prins Mauritsstraat 1 1462 JJ Middenbeemster. Heerhugowaard. 1 april 2016. project:

De Beemster Compagnie T.a.v. Mevr. N. Hooijer Prins Mauritsstraat 1 1462 JJ Middenbeemster. Heerhugowaard. 1 april 2016. project: De Beemster Compagnie T.a.v. Mevr. N. Hooijer Prins Mauritsstraat 1 1462 JJ Middenbeemster Heerhugowaard. 1 april 2016 project: betreft: 15563, De Nieuwe Tuinderij, percelen D en G, te Zuidoostbeemster

Nadere informatie

Samen maken we morgen mooier.

Samen maken we morgen mooier. Samen maken we morgen mooier. Documentbeschrijving 1. Titel publicatie Code van goede praktijk - Gebruik van uitgegraven bodem binnen een zone voor gebruik ter plaatse V1.0 2. Verantwoordelijke uitgever

Nadere informatie

Nedcool Beheer T.a.v. de heer G. Piels Provinciale weg JH Velddriel. Doetinchem, 7 oktober 2016

Nedcool Beheer T.a.v. de heer G. Piels Provinciale weg JH Velddriel. Doetinchem, 7 oktober 2016 Nedcool Beheer T.a.v. de heer G. Piels Provinciale weg 40 5334 JH Velddriel Doetinchem, 7 oktober 2016 Betreft: addendum op rapportage verkennend bodemonderzoek Status: definitief, versie D1 Project: 1272.001

Nadere informatie

Offerte. De Groene Ambassade Haarlem. Offertenummer: OF.15.04.0665. IJmuiden, 09-04-2015. Betreft: Offerte Erker(s) Geachte heer en/of mevrouw,

Offerte. De Groene Ambassade Haarlem. Offertenummer: OF.15.04.0665. IJmuiden, 09-04-2015. Betreft: Offerte Erker(s) Geachte heer en/of mevrouw, OF.15.04.0665 pagina 1 van 10 De Groene Ambassade Haarlem Offertenummer: OF.15.04.0665 IJmuiden, 09-04-2015 Betreft: Offerte Erker(s) Geachte heer en/of mevrouw, Naar aanleiding van uw aanvraag en ons

Nadere informatie

Acceptatie- en verwerkingsbeleid afvalstoffen (A&V-beleid) en de Administratieve organisatie en interne controle (AO/IC)

Acceptatie- en verwerkingsbeleid afvalstoffen (A&V-beleid) en de Administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) Acceptatie- en verwerkingsbeleid afvalstoffen (A&V-beleid) en de Administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) Inrichtinghouder: Enzerink B.V. Varsselseweg 49 7255 NR HENGELO Adres inrichting:

Nadere informatie

Acceptatie- en verwerkingsbeleid afvalstoffen (A&V-beleid) en de Administratieve organisatie en interne controle (AO/IC)

Acceptatie- en verwerkingsbeleid afvalstoffen (A&V-beleid) en de Administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) Acceptatie- en verwerkingsbeleid afvalstoffen (A&V-beleid) en de Administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) Inrichtinghouder: Enzerink B.V. Varsselseweg 49 7255 NR HENGELO Adres inrichting:

Nadere informatie

Geldigheid productcertificaten De productcertificaten die op basis van de BRL 9901 d.d zijn afgegeven behouden hun geldigheid.

Geldigheid productcertificaten De productcertificaten die op basis van de BRL 9901 d.d zijn afgegeven behouden hun geldigheid. Wijzigingsblad d.d. 29 02-2016 behorende bij de BRL 9901 Afvalzakken Pagina 1 van 8 Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 9901 Afvalzakken d.d. 27-09-2012. Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring

Nadere informatie

URBIN ONDERGRONDSE PERSCONTAINER

URBIN ONDERGRONDSE PERSCONTAINER URBIN ONDERGRONDSE PERSCONTAINER URBIN Urbin ondergrondse inzamelsystemen worden in Nederland ontworpen en duurzaam geproduceerd volgens de laatste stand van kennis en regelgeving met oog voor mens en

Nadere informatie

Onze inspanning. voor duurzame. betonproducten. Bereikbaarheid Verkeersveiligheid Toegankelijkheid

Onze inspanning. voor duurzame. betonproducten. Bereikbaarheid Verkeersveiligheid Toegankelijkheid Onze inspanning voor duurzame betonproducten Beton is en blijft een populair bouwmateriaal. En juist vanwege deze populariteit is het zaak om meer aandacht te schenken aan de gevolgen die het gebruik en

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven

Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven 28 maart 2012 Verkennend bodemonderzoek Weideveld te Bodegraven Kenmerk MDMH: RC4-201209504 Kenmerk R001-1207269IAG-kmi-V01-NL Verantwoording Titel Verkennend

Nadere informatie

Zwaluwstaartplaatvloer nog lichter

Zwaluwstaartplaatvloer nog lichter Professionele mortels voor een optimaal resultaat Zwaluwstaartplaatvloer nog lichter met Sakrete lichtgewicht betonmortel 30% lichter, net zo sterk, dus zwaarder belastbaar Zwaluwstaartplaten worden veelal

Nadere informatie

KOMO productcertificaat

KOMO productcertificaat KOMO productcertificaat Nummer: BG-121/20 Uitgegeven: 2018-06-11 Geldig tot: onbepaalde tijd Vervangt: BG-121/19 d.d. 2018-06-04 Recyclinggranulaat voor toepassing in verhardingslaag, zandbed, ophoging

Nadere informatie

BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN

BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN BETONBAKKEN VOOR ONDERGRONDSE SYSTEMEN BETONBAKKEN Voor de productie van beton worden door veel fabrikanten hoofdzakelijk primaire grondstoffen gebruikt, te weten zand en grind. Deze worden wegens uitputting

Nadere informatie

SKH-Publicatie d.d

SKH-Publicatie d.d SKH-Publicatie 15-02 d.d. 15-07-2015 SKH-PUBLICATIE VOOR TOEPASSING VAN GEOPTIMALISEERD HOUT SAMENGESTELD UIT EEN COMBINATIE VAN VERSCHILLENDE HOUTSOORTEN EN/OF KWALITEITEN EN SUBSTRATEN IN HOUTEN GEVELELEMENTEN

Nadere informatie

Geldigheid kwaliteitsverklaringen De productcertificaten die op basis van de BRL 9903 d.d zijn afgegeven behouden hun geldigheid.

Geldigheid kwaliteitsverklaringen De productcertificaten die op basis van de BRL 9903 d.d zijn afgegeven behouden hun geldigheid. BRL 9903 Trekbandzakken Pagina 1 van 9 Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 9903 Trekbandzakken d.d. 10-10-2012. Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen

Nadere informatie

de heer S.P. Schimmel Postbus 6073 4000 HB Tiel Geachte heer Schimmel,

de heer S.P. Schimmel Postbus 6073 4000 HB Tiel Geachte heer Schimmel, Aan: Dekker grondstoffen BV de heer S.P. Schimmel Postbus 6073 4000 HB Tiel Betreft: Notitie bodemkwaliteit Locatie: Waalbandijk te IJzendoorn Projectnummer: 123561.02 Ons kenmerk: JEGI\123561.02 Behandeld

Nadere informatie

Plus zuurbestendig beton

Plus zuurbestendig beton Plus zuurbestendig beton Het cementvrije beton dat hoge weerstand biedt tegen zuren, zouten en sulfaten De plussen van zuurbestendig beton Economisch alternatief PLUS zuurbestendig beton is een economisch

Nadere informatie

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5 H2O stenen 21x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling machinaal (kg) per m² pakket 21x10,5x8 3,99 45 NV + 21x10,5x10 4,94 45 NV - H2O halve stenen 10,5x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks

Nadere informatie

PROCEDURE TESTBATCH (VERF) ONDER KOMO

PROCEDURE TESTBATCH (VERF) ONDER KOMO d.d. 10-09-2015 PROCEDURE TESTBATCH (VERF) ONDER KOMO Uitgave: SKH Nadruk verboden voor toepassing onder KOMO Pagina 2 van 6 Uitgever: Certificatie-instelling SKH Postbus 159 6700 AD WAGENINGEN Telefoon:

Nadere informatie

Green Deal. duurzaam denken & doen

Green Deal. duurzaam denken & doen Green Deal HEROS op koers duurzaam denken & doen HEROS SLUISKIL B.V. Heros ligt op koers met de implementatie van de Green Deal verduurzaming AEC-bodemas. Als specialist in het herwinnen van grondstoffen

Nadere informatie

Constructief bijdragen aan Duurzaamheid

Constructief bijdragen aan Duurzaamheid Constructief bijdragen aan Duurzaamheid Vliegasunie levert producten, die uitstekende vervangers zijn van cement en natuurlijke grondstoffen zoals zand, klei, kalksteen en natuurgips Grondstoffen met meerwaarde

Nadere informatie

De meest milieuvriendelijke PVC Vloer

De meest milieuvriendelijke PVC Vloer De meest milieuvriendelijke PVC Vloer THERDEX PVC VLOEREN het milieu is topprioriteit Bioweekmakers en Ftlaten zijn twee totaal verschillende zaken. Je kunt ftlaatvrij zijn, zonder bioweekmakers te gebruiken.

Nadere informatie

attest-met-productcertificaat Nummer K42673/03 Vervangt K42673/02 Uitgegeven 2014-09-30 d.d. 2014-07-28 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8

attest-met-productcertificaat Nummer K42673/03 Vervangt K42673/02 Uitgegeven 2014-09-30 d.d. 2014-07-28 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8 KOMO attest-met-productcertificaat Nummer K42673/03 Vervangt K42673/02 Uitgegeven 2014-09-30 d.d. 2014-07-28 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 8 CBS Beton BVBA VERKLARING VAN KIWA Dit attest-met-productcertificaat

Nadere informatie

VAN AFVAL TOT GRONDSTOF! SAMEN MET U DE JUISTE RECYCLING KOMBINATIE

VAN AFVAL TOT GRONDSTOF! SAMEN MET U DE JUISTE RECYCLING KOMBINATIE Beleid Nederlandse Overheid Groene Groeistrategie 1 Energie: naar een duurzame, betaalbare en betrouwbare energievoorziening 2 Biobased economy: substitutie fossiele door groene grondstoffen (biomassa)

Nadere informatie

GREEN DEAL HEROS OP KOERS

GREEN DEAL HEROS OP KOERS GREEN DEAL HEROS OP KOERS DUURZAAM DENKEN & DOEN HEROS SLUIS Heros ligt op koers met de implementatie van de Green Deal verduurzaming AEC-bodemas. Als specialist in het herwinnen van grondstoffen uit afvalstoffen

Nadere informatie

DUURZAAMHEID LIGT OP STRAAT

DUURZAAMHEID LIGT OP STRAAT CYCLE FOR CONCRETE Betonnen bestrating wordt aan het einde van de levensduur retour gehaald en verwerkt tot puingranulaat. Deze hoogwaardige schone grondstof wordt weer verwerkt in nieuwe bestratingsproducten

Nadere informatie

Oplossingen in kwaliteitsborging. Nadere kennismaking met SKG-IKOB Certificatie en certificatie

Oplossingen in kwaliteitsborging. Nadere kennismaking met SKG-IKOB Certificatie en certificatie Oplossingen in kwaliteitsborging Nadere kennismaking met SKG-IKOB Certificatie en certificatie Introductie Naam : Olaf van Panhuys Functie : Directeur SKG-IKOB Certificatie BV Programma: Wat doet SKG-IKOB

Nadere informatie

MOEDERBESTEK TEKSTEN (STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015) - Elementenverhardingen en kantopsluitingen vervaardigd met duurzaam beton dd.

MOEDERBESTEK TEKSTEN (STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015) - Elementenverhardingen en kantopsluitingen vervaardigd met duurzaam beton dd. Bladnr. 1 van 11 MOEDERBESTEK TEKSTEN (STANDAARD RAW BEPALINGEN 2015) - Elementenverhardingen en kantopsluitingen vervaardigd met duurzaam beton dd. Bladnr. 2 van 11 1. ALGEMEEN Bladnr. 3 van 11 PAR 1.01

Nadere informatie

Asbest in puin. Gedegen inventarisatie, maar nu verder. Edwin de Baat 4 oktober 2018 Open

Asbest in puin. Gedegen inventarisatie, maar nu verder. Edwin de Baat 4 oktober 2018 Open Asbest in puin Gedegen inventarisatie, maar nu verder. Edwin de Baat Open Wie ben ik Edwin de Baat Senior projectleider en BRL SIKB Coördinator bij Royal HaskoningDHV Vertegenwoordiging in: NEN (Veldwerk

Nadere informatie

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst.

Vervang de inhoud van de volgende paragrafen in de BRL door de aangegeven tekst. Wijzigingsblad BRL 2811 Ferrocement-producten Datum wijzigingsblad 27-09-2012 Vastgesteld door CvD Constructief Beton d.d. 21 juni 2012 Aanvaard door de Harmonisatie Commissie Bouw van de Stichting Bouwkwaliteit

Nadere informatie

Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal

Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal Samenvatting ketenanalyse FORZ Toeslagmateriaal Mineralz b.v. Datum: 16-12-2018 Versie: 2.0 Auteur: Martin Vos, Bart Nevels Status: Concept Autorisatiedatum: 20-12-2018 INHOUD 1 Inleiding... 3 1.1 Wat

Nadere informatie

ECONOMIE. Begrippenlijst H3 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn

ECONOMIE. Begrippenlijst H3 VMBO-T2. PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw. Bewerkt door D.R. Hendriks. Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn ECONOMIE VMBO-T2 Begrippenlijst H3 PINCODE 5 e editie vmbo-kgt onderbouw Bewerkt door D.R. Hendriks Sint Ursula Scholengemeenschap, Horn Versie 1 2013-2014 Hoofdstuk 3 Goede producten? Paragraaf 3.1 Wat

Nadere informatie

KWALITEIT FLEXIBEL VEILIG

KWALITEIT FLEXIBEL VEILIG KWALITEIT FLEXIBEL VEILIG SLOOPWERKEN GRONDWERKEN ASBESTSANERING BODEMSANERING RECYCLING CONTAINERSERVICE HOUTHANDEL MILIEUSTRAAT ARNO VAN DEN DUNGEN BV In ons vindt u een ervaren, gecertificeerde en deskundige

Nadere informatie

Jurgen Lutterman. SGS Intron

Jurgen Lutterman. SGS Intron Jurgen Lutterman SGS Intron OVER ONS n Kernactiviteiten: inspectie, controle, analyse en certificering n Bijdragen aan: Verbeteren van kwaliteit Reduceren van risico s Vergroten van productiviteit Nakomen

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL 2815

Wijzigingsblad BRL 2815 Wijzigingsblad BRL 2815 Wandconstructies opgebouwd uit betonnen stapelblokken 16 maart 2016 Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door College van Deskundigen Constructief Beton d.d.

Nadere informatie

10. ZINKEN EN DRIJVEN Experimenteer met de volgende stoffen! Zet een kruisje in de juiste kolom!

10. ZINKEN EN DRIJVEN Experimenteer met de volgende stoffen! Zet een kruisje in de juiste kolom! 10. ZINKEN EN DRIJVEN Experimenteer met de volgende stoffen! Zet een kruisje in de juiste kolom! steen hout was piepschuim kurk stukje beton stof zinken drijven Wat kan je zeggen over het soortelijk gewicht

Nadere informatie

BROERSMA B.V. Ingenieursbureau voor beton, staal- en houtconstructies

BROERSMA B.V. Ingenieursbureau voor beton, staal- en houtconstructies BROERSMA B.V. Ingenieursbureau voor beton, staal- en houtconstructies Telefoon: (070) 360 2907 E-mailadres: info@burobroersma.nl STATISCHE BEREKENING Project: Onderwerp: Nieuwbouw woning aan de Pruimendijk

Nadere informatie

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5. Verklaring velling NV = Normale velling

Productlijn H2O stenen 1/5. H2O stenen 21x10,5. H2O halve stenen 10,5x10,5. H2O keperstenen 21x10,5. Verklaring velling NV = Normale velling H2O stenen 21x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks velling machinaal (kg) per m² pakket 21x10,5x8 3,99 45 NV + 21x10,5x10 4,94 45 NV - H2O halve stenen 10,5x10,5 afmetingen (cm) gewicht aantal stuks

Nadere informatie

Rutte Groep te Amsterdam; beschrijving van de milieuneutrale wijziging van de inrichting aan de Santoriniweg 29 te Amsterdam

Rutte Groep te Amsterdam; beschrijving van de milieuneutrale wijziging van de inrichting aan de Santoriniweg 29 te Amsterdam Rutte Groep te Amsterdam; beschrijving van de milieuneutrale wijziging van de inrichting aan de Santoriniweg 29 te Amsterdam Onderdeel van de vergunningaanvraag voor het veranderen van de inrichtingen

Nadere informatie

01 Toelichting Raamschema Interne Kwaliteitsbewaking

01 Toelichting Raamschema Interne Kwaliteitsbewaking BRL 5070 01 Toelichting Raamschema Interne Kwaliteitsbewaking Dit document licht het IKB (interne kwaliteitsbewaking)-schema van BRL 5070 Vooraf vervaardigde betonproducten d.d. 16 april 2015 nader toe

Nadere informatie

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2

Elementen Thema 1 MAterialen. de kringloop tussen mens / dier en plant uiteggen mbv CO2 en O2 Toetstermen Hout (H1) Stofeigenschappen 5 soorten hout onderscheiden in kleur, structuur en toepasbaarheid 5 verschillende houtsoorten herkennen 5 verschillende houtsoorten - wisselw. mens, dier Gebruik

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SLOOPVERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER SLOOPVERGUNNING (door gemeente AANVRAAGFORMULIER SLOOPVERGUNNING Woningwet 2001, artikel 8, lid 2, sub h (gewijzigd bij Staatsblad 518, 2001 Algemene wet bestuursrecht, artikelen 2:1, 4:1 en 4:2 (Model-) Bouwverordening,

Nadere informatie

VOORBLAD TER VISIE LEGGEN BODEMVERONTREINIGING

VOORBLAD TER VISIE LEGGEN BODEMVERONTREINIGING VOORBLAD TER VISIE LEGGEN BODEMVERONTREINIGING Locatie met Locatienummer: Parkstraat 63-65 (1147) Contactpersoon afdeling Beleidsdomein Fysiek (bodem) Naam: Marcel de Grijs Telefoonnummer: 026 377 3040

Nadere informatie

Producent van. cementgebonden afstandhouders. Producent van. Bedrijfsbrochure

Producent van. cementgebonden afstandhouders. Producent van. Bedrijfsbrochure cementgebonden af Producent van Bedrijfsbrochure Bedrijfsinformatie Logistiek / Export Stoterbeton.nl Stoter Beton B.V. is sinds 1936 gespecialiseerd in het vervaardigen van cementgebonden afstandhouders.

Nadere informatie

Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus AB Lekkerkerk.

Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus AB Lekkerkerk. Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus 2582 294 AB Lekkerkerk E-mail: m.martens@martens-bouw.nl Project: 1796MAR; IPB Baan 2 Rotterdam Betreft: briefrapport indicatief bodemonderzoek

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

Technische gegevens. Gigant architectonisch beton. België en Nederland

Technische gegevens. Gigant architectonisch beton. België en Nederland Laatste update: 1 februari 2016 Technische gegevens Gigant architectonisch beton België en Nederland SVK nv Aerschotstraat 114 B9100 SintNiklaas T +32 (0)3 760 49 00 info@svk.be www.svk.be NL

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL Rapportcode: Datum: 26 oktober 2016

Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL Rapportcode: Datum: 26 oktober 2016 Beproevingsrapport: Controle overspanning WPC-vlonderdelen volgens BRL 0825 Rapportcode: 16.0465 Datum: 26 oktober 2016 Rapportcode: 16.0465 Datum: 26 oktober 2016 Pagina: 2/8 SHR Het Cambium Nieuwe Kanaal

Nadere informatie

De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek

De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek De hoogwaardige zuivering van afvalwater papierfabrieken Eerbeek De drie oprichters van IWE Binnen modern en duurzaam ondernemerschap past het niet om het milieu onnodig te belasten. Een besef dat nu wijdverbreid

Nadere informatie

INSPECTIERAPPORT 2010 Objectnummer 3033 Urinoir Aan de Grote Buren Warga

INSPECTIERAPPORT 2010 Objectnummer 3033 Urinoir Aan de Grote Buren Warga INSPECTIERAPPORT 2010 Objectnummer 3033 Urinoir Aan de Grote Buren Warga Stichting Monumentenwacht Fryslân Postbus 137 8900 AC Leeuwarden tel. 058 2157365/fax. 058 2157336 info@monumentenwacht-fryslan.nl

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - BOVENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Schelpkalkcementmortels 1:5:10

Schelpkalkcementmortels 1:5:10 Remix Droge Mortel BV Schelpkalkcementmortels 1:5:10 De beste eigenschappen van schelpkalk en cement in één mortel Traditionele mortels In Nederland is het merendeel van oude gebouwen en monumenten gebouwd

Nadere informatie

Zand uit dynamische wingebieden. Spaansen Grondstoffen en Logistiek B.V. Niveau I: zout zand uit maritieme wingebieden Niveau III: ontzilt zand

Zand uit dynamische wingebieden. Spaansen Grondstoffen en Logistiek B.V. Niveau I: zout zand uit maritieme wingebieden Niveau III: ontzilt zand kiwa NL BSB productcertificaat Partner for progress Nummer K50326/03 Vervangt K50326/02 Uitgegeven 2014-07-01 D.d. 2009-09-01 Geldig tot Onbepaald Pagina 1 van 3 VERKLARING VAN KIWA Dit productcertificaat

Nadere informatie

GEBRUIK IN DE ZONE VOOR GEBRUIK TER PLAATSE CODE VAN GOEDE PRAKTIJK REGELING VOOR GEBRUIK VAN BODEMMATERIALEN

GEBRUIK IN DE ZONE VOOR GEBRUIK TER PLAATSE CODE VAN GOEDE PRAKTIJK REGELING VOOR GEBRUIK VAN BODEMMATERIALEN GEBRUIK IN DE ZONE VOOR GEBRUIK TER PLAATSE CODE VAN GOEDE PRAKTIJK REGELING VOOR GEBRUIK VAN BODEMMATERIALEN /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 20904 2500 EX Den Haag Vliegasunie t a v Dit. Duurzaamheld Postbus 265 Cluster C 4100 AG Culemborg Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20904 2500

Nadere informatie

Nota inspraak en vooroverleg bestemmingsplan Startingerweg 33 en 33A

Nota inspraak en vooroverleg bestemmingsplan Startingerweg 33 en 33A Nota inspraak en vooroverleg bestemmingsplan Startingerweg 33 en 33A Gemeente Castricum Datum: 18 december 2009 Werknummer: 080077 Opdrachtgever: G.J. Terluin Frans Halslaan 44A 1921 EP Akersloot Tel:

Nadere informatie

Geotechnics. Folies en geotextielen. Building worldwide on our products

Geotechnics. Folies en geotextielen. Building worldwide on our products Geotechnics Folies en geotextielen Building worldwide on our products Folies en geotextielen De jarenlange ervaring met de toepassing van kunststoffen in de civiele techniek heeft Geotechnics veel expertise

Nadere informatie

Grondstof voor een beter milieu

Grondstof voor een beter milieu Afval is Grondstof voor een beter milieu ISO-14001 Haal meer uit afval Gescheiden inzameling De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) zorgt voor het inzamelen van het huishoudelijk afval in Gooi en Vechtstreek.

Nadere informatie

Doelstelling onderzoek

Doelstelling onderzoek Gemeentewerken Rotterdam Ingenieursbureau t.a.v. de heer A. van Bavel Galvanistraat 15 3029 AD Rotterdam Datum opname Betreft Rapportnummer Technisch adviseur vrijdag 14 juni 2013 Zwamonderzoek 13/0385_R082

Nadere informatie

Instructie onderhoud balkons

Instructie onderhoud balkons Instructie onderhoud balkons 1. Geschiedenis van de balkons. 2. Wat zijn de meest voorkomende balkonconstructie. 3. Wat voor type schades zijn herkenbaar. 4. Hoe dient het onderhoud te worden uitgevoerd.

Nadere informatie

BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp

BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp BODEMINSPECTIE OP ASBEST aan de Harskamperweg 84 te Harskamp Opdrachtgever : Bart Boon Barneveld BV Adres : Barnseweg 124 Postcode, plaats : 3771 RP Barneveld Contactpersoon : Dhr. H. van Grootheest Telefoonnummer

Nadere informatie

Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016

Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016 Schema voor het bepalen van de meldplicht aan het LMA: voor toezichthouders, d.d. 6 juni 2016 Moet een inrichting aan het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA)? Valt de inrichting onder categorie 28.4

Nadere informatie

Mof afmeting in mm. Wanddikte in mm. De gecertificeerde styreenbutadieen. voldoet aan de NEN 7103

Mof afmeting in mm. Wanddikte in mm. De gecertificeerde styreenbutadieen. voldoet aan de NEN 7103 Producttypering Waar vroeger het regenwater zo snel mogelijk naar het riool getransporteerd diende te worden, hebben de waterschappen tegenwoordig de opdracht om een beleid te voeren dat gericht is op

Nadere informatie

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN

Lesbrief DUURZAAM WERKEN OPDRACHT 1 - WERKEN IN DE HAVEN Lesbrief Primair onderwijs - MIDDENBOUW DUURZAAM WERKEN De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per

Nadere informatie

Rail infrabeheer. Kwaliteitshandboek Railinfraproducten. Vrij in de markt in te kopen spoorwegspecifieke bouwstoffen

Rail infrabeheer. Kwaliteitshandboek Railinfraproducten. Vrij in de markt in te kopen spoorwegspecifieke bouwstoffen Kwaliteitshandboek Railinfraproducten Vrij in de markt in te kopen spoorwegspecifieke bouwstoffen Inhoudsopgave 1 Toelichting op het handboek 3 1.1 Doelstellingen 3 1.2 Soorten bouwstoffen 3 1.3 Inkoopmodellen

Nadere informatie

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen?

een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? een veilig gevoel: dat wil toch iedereen? Een GND-deur, een ECHT veilig gevoel GND is een stichting waar 14 toonaangevende Nederlandse deurenfabrikanten bij zijn aangesloten. Samen maken we ons sterk voor

Nadere informatie

Onderwerp: Eind- en toetstermen bij BRL 9142: 2017 ex bijlage 1 Kenmerk: (3) Datum: 20 juni 2017

Onderwerp: Eind- en toetstermen bij BRL 9142: 2017 ex bijlage 1 Kenmerk: (3) Datum: 20 juni 2017 Postbus 154, 3990 DD HOUTEN Tel: 030-290 1625 Email: info@infrakwaliteit.nl www.infrakwaliteit.nl MEMO Onderwerp: Eind- en toetstermen bij BRL 9142: 2017 ex bijlage 1 Kenmerk: 17-032(3) Datum: 20 juni

Nadere informatie

KOMO Kwaliteitsverklaring

KOMO Kwaliteitsverklaring Geïnstalleerd in bouwwerk Naam CI HOUTEN GEVELEMENTEN CONCEPTEN I, II, III Producent Nummer: -KK Uitgegeven: Vervangt:. Tel. Fax E-mail: Website: Verklaring van CI Deze kwaliteitsverklaring voor productcertificatie

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL

Wijzigingsblad BRL Dit wijzigingsblad behoort bij BRL 9304 d.d. 13-11-2012, voor toepassing in GWW-werken. Vaststelling, aanvaarding en bindend verklaring Vastgesteld door het College van Deskundigen Grondstoffen en Milieu

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS BOVENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

etonwaren Legioblock Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden

etonwaren Legioblock Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden etonwaren Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden Flexibel bouwsysteem met legio mogelijkheden Als onderdeel van A. Jansen B.V. produceert Jansen Betonwaren B.V. het ; een fl exibel bouwsysteem waarmee

Nadere informatie

Project met gunningsvoordeel

Project met gunningsvoordeel Project met gunningsvoordeel Kadeverbetering noordzijde Eemskanaal vakken 3 en 4 (besteknr.: Sweco353917-1) Opdrachtgever: Besteknr. Datum: Waterschap Noorderzijlvest Sweco353917-1 5 maart 2019 Projectgegevens:

Nadere informatie

KETENINITIATIEVEN TIMMERHUIS GROEP/TWEE R RECYCLING GROEP 15-01-2013

KETENINITIATIEVEN TIMMERHUIS GROEP/TWEE R RECYCLING GROEP 15-01-2013 KETENINITIATIEVEN TIMMERHUIS GROEP/TWEE R RECYCLING GROEP 15-01-2013 Inhoud 1. Keteninitiatieven Timmerhuisgroep: optimaliseren logistieke vormgeving puingranulaten... 3 2. Stap 1 in het proces de ontdoener...

Nadere informatie

Waterschap Hunze en Aa s Ontvangen d.d.: Documentnummer: Raakvlak waterbeheer: ja/nee. gemeente Assen Verbouwing woning Venestraat 175 9402GM ASSEN

Waterschap Hunze en Aa s Ontvangen d.d.: Documentnummer: Raakvlak waterbeheer: ja/nee. gemeente Assen Verbouwing woning Venestraat 175 9402GM ASSEN Waterschap Hunze en Aa s Ontvangen d.d.: Documentnummer: Raakvlak waterbeheer: ja/nee gemeente Assen Verbouwing woning 9402GM ASSEN Algemeen Betrokkenheid waterschap Voor de verdere procedurele afhandeling

Nadere informatie

CPR en onafhankelijke kwaliteitsborging

CPR en onafhankelijke kwaliteitsborging CPR en onafhankelijke kwaliteitsborging Informatiebijeenkomst voor de Branchevereniging Breken en Sorteren 17 februari 2015 Erik-Jan de Bont, Certificatiemanager PROGRAMMA Wat wil ik met u delen? Welke

Nadere informatie

Kwaliteit. Kippers, Containers & Bandlossers. Vossebelt is onderdeel van:

Kwaliteit. Kippers, Containers & Bandlossers. Vossebelt is onderdeel van: Kwaliteit Kippers, Containers & Bandlossers Vossebelt is onderdeel van: Bedrijfsprofiel Vossebelt heeft al zo n 40 jaar ervaring met het produceren van afzetcontainers en kippers in Nederland. Van engineering

Nadere informatie

Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006. Dit was niet de bedoeling.

Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006. Dit was niet de bedoeling. Lekke kelder? Dd 27 februari 2006 Aanvulling A maart 2006 Dit was niet de bedoeling. 1 A. Inleiding Een vochtige kelder is niet zo aangenaam, zowel voor de bewoners als voor de daarin geplaatste materialen.

Nadere informatie

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN. betreffende het. KOMO-attest. voor CEMENT VOOR TOEPASSING IN BETON

NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN. betreffende het. KOMO-attest. voor CEMENT VOOR TOEPASSING IN BETON BRL 2604 d.d. 2006-11-22 NATIONALE BEOORDELINGSRICHTLIJN betreffende het KOMO-attest voor CEMENT VOOR TOEPASSING IN BETON Techniekgebied H5 Vastgesteld door het College van Deskundigen Bindmiddelen van

Nadere informatie

De gehanteerde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn betreft de BRL Nieuwbouw versie 1.0, augustus 2011.

De gehanteerde BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn betreft de BRL Nieuwbouw versie 1.0, augustus 2011. Notitie Datum: 10 juni 2015 Project: 9500-03 Nieuwbouw torens en renovatie het Atrium Uw kenmerk: - Locatie: Amsterdam Ons kenmerk: V032529af.00028.cs Betreft: Beoordeling BREEAM-NL credit Versie: 02_002

Nadere informatie

Proces verbaal van oplevering

Proces verbaal van oplevering 2011 Proces verbaal van oplevering Proces verbaal van oplevering Explosievenonderzoek Koningsven Ottersum Projectnummer Leemans S2011.033 Documentnummer S2011.033-01 Opdrachtgever Teunesen Zand en Grint

Nadere informatie

Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s.

Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s. Bestekomschrijving Voor de afmetingen en kleuren van deze verkeerselementen verwijzen we naar de volgende pagina s. Geprefabriceerde verkeersremmers in gewapend beton voor verkeersdrempels overeenkomstig

Nadere informatie

Cradle to cradle Glas

Cradle to cradle Glas Cradle to cradle Glas Glasafval wordt aan de bron gescheiden. Na het scheiden wordt glas gewassen en fijngemalen door een glasrecycling bedrijf. De fabricage van glasproducten uit glasscherven bespaard

Nadere informatie

Hierbij doen wij u de resultaten toekomen van het nader bodemonderzoek op het sportpark De Koepel te Vught.

Hierbij doen wij u de resultaten toekomen van het nader bodemonderzoek op het sportpark De Koepel te Vught. Gemeente Vught T.a.v. heer R. Agterdenbos Postbus 10100 5260 GA VUGHT Heeswijk, 15 juni 2009 Behandeld door : BER Onze ref. : 54161/256445.2 Betreft : Nader bodemonderzoek sportpark De Koepel te Vught

Nadere informatie

VOLUM. GJ/m³ GJ/t per m² per m³ per ton per m² per m³ per ton NIBE ONDERHOUD DUUR OPRUIMINIG

VOLUM. GJ/m³ GJ/t per m² per m³ per ton per m² per m³ per ton NIBE ONDERHOUD DUUR OPRUIMINIG Mager beton 0,35t/m³ lokaal matig energiegulzig 2,9 8,3 / / / / / / / zeer duurzaam > 50 Recyclage door vergruizen Gebruik als aanaarding Licht beton 0,65t/m³ lokaal matig energiegulzig 1,17 1,8 / / /

Nadere informatie

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN

DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW ANTWOORDEN DUURZAAM WERKEN LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS MIDDENBOUW De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel mensen werken in de haven. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Onderzoek aan hijsvoorzieningen volgens SKH-publicatie bepalingsmethode beproeving

Beproevingsrapport: Onderzoek aan hijsvoorzieningen volgens SKH-publicatie bepalingsmethode beproeving Beproevingsrapport: Onderzoek aan hijsvoorzieningen volgens SKH-publicatie 02-06 5.2 bepalingsmethode beproeving Rapportcode: 18.0438 Datum: 30 Juli 2018 Rapportcode: 18.0438 Datum: 30 juli 2018 Pagina:

Nadere informatie