1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten"

Transcriptie

1 Veelgestelde vragen: Betalingsrechten Inhoud 1 Toegangsticket en Berekening betalingsrechten Convergentie Vlaamse reserve Overname referentiegegevens Betaling jonge landbouwers Allerlei Vraag Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten Kan een bedrijf dat geen toegangsticket heeft dit "vrij" aankopen zonder enige voorwaarde inzake overname van bedrijf of grond? Neen, toegangsticketten voor de basisbetaalregeling (BBR-regeling) zijn niet vrij verhandelbaar. Enkel bij specifieke situaties (vererving, fusie, ) is dit mogelijk. Alle mogelijkheden voor het overdragen van referentiegegevens (toegangsticket + referentieoppervlakte 2013 en toeslagrechten 2014) zijn opgenomen in het stroomdiagram dat beschikbaar op Vraag 1.2 Welke gegevens zullen als referentie gebruikt worden voor de bepaling van het toegangsticket en voor de berekening van de Vlaamse betalingsrechten? Bepaling toegangsticket (wel of niet) 1. Recht gehad hebben op directe steun in 2013 of in 2013 geen recht op directe steun gehad hebben maar toen wel groenten, fruit, consumptie- of pootaardappelen verbouwd hebben of aan sierteelt of wijnbouw gedaan hebben 2. Geconstateerde subsidiabele percelen aangegeven in de verzamelaanvraag in gebruik op 21/04/2013

2 Berekening van Vlaamse betalingsrechten 1. Geconstateerde Vlaamse subsidiabele oppervlakte in 2013 DUS subsidiabele teelt (volgens regels van subsidiabiliteit van 2013, zie hiervoor de toelichting bij de VA van 2013) + in gebruik op 21/04/2013 (ongeacht of aangegeven als A of I) Opgelet: het is mogelijk dat deze oppervlakte niet overeenkomt met de totalen die op afrekeningen staan aangezien ook I-percelen in rekening gebracht worden alsook subsidiabele percelen met een oppervlakte kleiner dan 0,10 ha die mogelijk uit de berekening van de bedrijfstoeslag gevallen zijn omwille van de minimumoppervlakte voor betaling. 2. Totale waarde van de Vlaamse TR in eigendom op 21/04/2014 (op voorwaarde dat de landbouwer tijdig zijn VA van 2014 heeft ingediend) 3. Geconstateerde subsidiabele oppervlakte in 2015 DUS subsidiabele teelt (volgens regels van subsidiabiliteit van 2015, zie hiervoor de toelichting bij de VA van 2015) + in gebruik op 21/04/2015 (ongeacht of aangegeven als A of I) -> nu nog niet gekend. Vraag 1.3 Hoe wordt het aantal betalingsrechten berekend? Het aantal nieuwe betalingsrechten wordt berekend als het laagste aantal van de subsidiabele hectaren van 2013 en Voor het bepalen van het aantal subsidiabele hectaren wordt gekeken naar de percelen, aangegeven en in gebruik op 21/04, ongeacht de hoofdbestemming A of I. Vraag 1.4 Om in aanmerking te komen voor uitbetaling van de betalingsrechten moet de landbouwer minstens 400 euro rechtstreekse steun ontvangen. Hoe gaat dit gebeuren bij bedrijven die voor het eerst toegang zullen hebben tot de GLB-steun? Bijvoorbeeld een aardappel-groentenbedrijf krijgt 10 basisbetaalrechten (BBR) toegekend met een eenheidswaarde die in het jaar 2015 lager is dan 40 euro per recht. Zal hij geen uitbetaling krijgen? De minimumsteun van 400 euro slaat op de som van de basisbetaling en de vergroeningsbetaling (en bij sommigen ook nog gekoppelde steun en jonge landbouwersteun). De landbouwer in het voorbeeld met de rechten van 40 euro, zal bij benadering ook 20 euro vergroeningspremie krijgen, dus 60 euro in totaal. Hij zal dus minder dan 10 ha nodig hebben om toe te kunnen treden. Vraag 1.5 Wat met kleine landbouwers die (ook na sommatie van alle premies) niet aan de ondergrens van 400 euro zullen geraken?

3 Deze landbouwers zullen in 2015 betalingsrechten toegekend krijgen, maar zullen geen betaling krijgen. Vanaf 2016 kunnen deze landbouwers er eventueel wel voor kiezen om hun betalingsrechten te verkopen, of om zelf nieuwe betalingsrechten aan te kopen om boven de 400 euro ondergrens te komen. Als de betalingsrechten 2 jaar na mekaar niet uitbetaald en geactiveerd worden, vervallen ze aan de reserve. Vraag 1.6 Wat zijn de gevolgen voor een kleine landbouwer die in 2013 minder dan 2 hectare had? Er moet in 2015 minimaal 2 subsidiabele hectare aangegeven worden om in aanmerking te komen voor betalingsrechten ongeacht wat de landbouwer in 2013 heeft aangegeven. Voor 2013 is er geen minimumgrens. Let wel: het aantal nieuwe betalingsrechten wordt berekend als het laagste aantal van de subsidiabele hectaren van 2013 en Als u in 2013 geen subsidiabele hectaren heeft aangegeven, krijgt u bijgevolg ook geen nieuwe betalingsrechten. Als u in 2013 minder dan 2 subsidiabele hectaren heeft aangegeven, dan wordt het aantal nieuwe betalingsrechten dat wordt toegekend beperkt tot het aantal hectaren aangegeven in Let op: het is de geconstateerde subsidiabele oppervlakte die telt. Het kan dus zeker geen kwaad om hier een kleine marge in te bouwen. Vraag 1.7 Worden G-percelen in rekening gebracht bij de bepaling van het aantal nieuwe betalingsrechten? G-percelen tellen niet mee voor de bepaling van het aantal nieuwe betalingsrechten. Alleen subsidiabele percelen (ongeacht de hoofdbestemming I of A) die u in gebruik heeft op 21/04 komen in aanmerking. G percelen worden alleen aangegeven voor het activeren van de mestrechten en zijn bij de landbouwer in gebruik op 01/01 maar niet op 21/04. Vraag 1.8 Ik verhuur jaarlijks een deel van mijn percelen in seizoenspacht. Krijg ik voor deze percelen ook betalingsrechten en kan ik mijn betalingsrechten in de toekomst op deze percelen nog activeren? Het aantal nieuwe betalingsrechten wordt berekend als het laagste aantal van de subsidiabele hectaren van 2013 en Voor het bepalen van het aantal subsidiabele hectaren wordt gekeken naar de percelen, aangegeven en in gebruik op 21/04. Er wordt niet gekeken of een perceel gepacht is of in eigendom is. Een bepaald perceel kan op een specifieke datum slechts in gebruik zijn bij 1 landbouwer. Als een perceel op 21/04 dus in gebruik is door de seizoenspachter, telt het mee bij deze landbouwer.

4 Vraag 1.9 Ik verhuur jaarlijks een aantal ha in seizoenspacht. Wat doe ik best in 2015? Ofwel meer zelf gebruiken om aantal betalingsrechten hoger te zetten? Ofwel zo laten om een hoger bedrag per betalingsrecht te hebben? Dit is een keuze die u zelf moet maken en die afhangt van elk individueel bedrijf. Beide keuzemogelijkheden hebben gevolgen. Hoe dan ook wordt het aantal nieuwe betalingsrechten beperkt tot de subsidiabele oppervlakte van Door te kiezen voor een hogere waarde van uw betalingsrecht, kan de waarde van de rechten sneller dalen. Hoe hoger namelijk de startwaarde van een betalingsrecht, hoe sneller het betalingsrecht daalt (tot maximum 30% van de startwaarde). Door te kiezen voor meer betalingsrechten met een lagere waarde loopt u mogelijk het risico dat u niet alle rechten jaarlijks kan activeren. Het aantal betalingsrechten dat u gedurende 2 opeenvolgende jaren niet activeert, vervalt aan de reserve. Vraag 1.10 Een landbouwer verhuurt al een aantal jaar zijn toeslagrechten mee met zijn grond, ook in 2013 en Vermoedelijk zal hij hiervoor geen betalingrechten krijgen, maar zullen die verhuurde rechten opgenomen worden in zijn nieuwe referentie 2014? De verhuurde rechten zullen meetellen bij de referentie van de eigenaar en dus niet bij deze van de huurder. Met die bemerking dat de verhuurder moet voldoen aan een aantal voorwaarden: de verhuurder heeft in 2014 tijdig zijn VA ingediend en hij beschikt in 2014 over minstens 1 toeslagrecht + over minstens 1 subsidiabel perceel. Vraag 1.11 Zal het verhuren van betalingsrechten ook mogelijk zijn in de nieuwe regelgeving? Na de definitieve toekenning van de betalingsrechten, zal de verhuur ervan ook mogelijk zijn. Vraag 1.12 Wordt er nog onderscheid gemaakt tussen gewone en speciale toeslagrechten? Neen, zowel de gewone en speciale toeslagrechten vervallen op 31/12/2014. Vanaf 2015 worden nieuwe betalingsrechten toegekend. Deze betalingsrechten kunnen alleen met subsidiabele percelen geactiveerd worden. Er is dus geen sprake meer van betalingsrechten die geactiveerd kunnen worden door het aanhouden van dieren.

5 Vraag 1.13 Wat gebeurt er met toeslagrechten die in het verleden verkregen zijn via compressie? Het maakt niet uit op welke wijze de toeslagrechten verkregen zijn in het verleden. Of deze afkomstig zijn van de initiële toekenning in 2005, of na ontkoppeling, of deze toegekend zijn na compressie of een andere reden maakt geen verschil. De referentiewaarde wordt gevormd door alle toeslagrechten in eigendom op 21/04/2014, dus ongeacht de historiek. Vraag 1.14 Wat zijn de mogelijkheden bij verlies van landbouwgronden? Percelen die in 2013 en 2015 verloren (ge)gaan (zijn), worden niet in rekening gebracht bij de berekening van het aantal betalingsrechten (omdat het minimum van die jaren genomen wordt). Bij verlies van landbouwgronden na 2015 is er slechts in bepaalde gevallen (bv onteigening voor algemeen nut, ruilverkaveling, ) een (gedeeltelijke) compensatie mogelijk. De huidige compressieregeling (= de waarde van uw toeslagrechten op verloren percelen wordt herverdeeld over de toeslagrechten op uw overblijvende percelen, die daardoor stijgen in waarde) kan na 2015 slechts in beperkte mate verder gezet worden. De waarde van de betalingsrechten op de verloren percelen kan nog steeds herverdeeld worden over uw betalingsrechten voor de overblijvende percelen. Echter: de stijging in waarde van deze betalingsrechten is beperkt tot maximaal de waarde van een regionaal gemiddeld recht. Als de waarde van uw betalingsrechten hoger is dan het regionaal gemiddelde, kan compressie niet toegepast worden. Als u percelen verliest omwille van een reden die niet onder deze speciale gevallen past, kan u de betalingsrechten die u niet kan activeren, verhandelen aan een andere landbouwer. Vraag 1.15 Hoe wordt omgegaan met interregionale - en grenslandbouwers? Voor interregionale landbouwers, met percelen in Vlaanderen en Wallonië, is een specifieke regeling uitgewerkt. U vindt hierover alle informatie terug in de fiche aandachtspunten voor interegionale landbouwers op Voor landbouwers die in twee verschillende landen percelen hebben (bv. België en Nederland) blijft de huidige regeling behouden: alles blijft gescheiden.

6 2 Convergentie interne convergentie: herverdeling van de directe betalingen binnen de lidstaten externe convergentie: de herverdeling tussen de lidstaten Vraag 2.1 (ophoging betalingsrechten die onder gemiddelde zitten) Betalingsrechten met een waarde lager dan 90% van het gemiddelde, worden opgehoogd met 1/3 van het verschil tot maximaal 60% van het gemiddelde. Moet men hieruit concluderen dat betalingsrechten met een waarde tussen 60% en 90% van het gemiddelde niet opgehoogd zullen worden? Alle betalingsrechten die bij de berekening in 2015 een startwaarde hebben die lager is dan 90% van het gemiddelde zullen verhoogd worden met 1/3 van het verschil tussen deze 90% en de startwaarde. Dus ook de betalingsrechten die een startwaarde hebben die boven 60% van het gemiddelde ligt maar onder 90% van het gemiddelde, zullen verhoogd worden. De verhoging tot 60% van het gemiddelde is alleen bij deze betalingsrechten die na de verhoging met 1/3 van het verschil nog steeds onder de grens van 60% zitten. Ter volledigheid dient hierbij nog vermeld te worden dat de verhoging bij deze laatste stap maximaal tot 60% is. Of deze grens zal behaald worden of niet hangt af van het bedrag dat maximaal kan afgehouden worden bij de hoogwaardige betalingsrechten. Vraag 2.2 Indien men in 2016 betalingsrechten koopt, gaan deze verder dalen of stijgen in waarde? Het traject van de waarde van een individueel betalingsrecht staat vast in Als het betalingsrecht verhandeld wordt tussen verschillende landbouwers zal de waarde van het betalingsrecht toch hetzelfde traject blijven volgen als initieel is vastgelegd. Een betalingsrecht waarvoor wordt vastgesteld dat het zal dalen in waarde, zal dus ook dalen in waarde ook al komt het terecht bij een andere landbouwer. Op alle overzichten van de betalingsrechten zal de waarde voor de komende jaren zichtbaar zijn. Bij een verkoop/verhuur weten beide partijen dus perfect wat ze verhandelen. Vraag 2.3 Is er een plafond voor de waarde van een betalingsrecht? Nu kan een toeslagrecht maximum 5000 euro/ha zijn. In tegenstelling tot bij de toekenning van de toeslagrechten in 2015 is er in het nieuwe systeem geen sprake meer van een bovengrens in de waarde van de betalingsrechten. Uiteraard zullen de betalingsrechten met zeer hoge startwaarden wel dalen in waarde naar 2019 toe.

7 Vraag 2.4 Is de stelling Als je minder hectaren hebt, dan minder in 2019 correct? Of de waarde van betalingsrechten daalt, stijgt of gelijk blijft in de periode tot 2019 is afhankelijk van de startwaarde van het betalingsrecht en staat los van het aantal betalingsrechten of percelen waarover de landbouwer beschikt. 3 Vlaamse reserve Vraag 3.1 Kan je als startende landbouwer op 01/01/2014 in aanmerking komen voor betalingsrechten uit de reserve? Ja, om in aanmerking te komen voor betalingsrechten uit de reserve hoeft u niet over een toegangsticket te beschikken. Als u aan de voorwaarden van starter of jonge starter voldoet, kan u (bijkomende) betalingsrechten krijgen uit de reserve. Vraag 3.2 Hoe kan een jonge starter aan betalingsrechten komen? Er zijn verschillende situaties mogelijk. OPTIE 1. De jonge starter had recht op directe steun in 2013 en heeft toeslagrechten in eigendom in a. Hij kan via de normale weg betalingsrechten aanvragen. Het aantal betalingsrechten en de waarde ervan wordt berekend volgens de algemene regels (mimimum subsidiabele hectaren 2013 en 2015, waarde o.b.v. toeslagrechten in bezit in 2014). b.als hij na deze toekenning nog naakte hectares (waarvoor hij geen betalingsrecht kreeg) overheeft, kan hij hiervoor betalingsrechten (met een regionaal gemiddelde waarde) aanvragen uit de reserve. c.als hij na deze toekenning betalingsrechten heeft met een waarde die lager is dan het regionaal gemiddelde, kan hij hiervoor ophoging tot aan het regionaal gemiddelde aanvragen uit de reserve. OPTIE 2. De jonge starter had geen recht op directe steun in 2013 en/of heeft geen toeslagrechten in bezit in Hier zijn twee mogelijkheden: a.de jonge starter kan het toegangsticket en/of de betalingsrechten overnemen via

8 de overdracht van referentiegegevens )(zie hiervoor infofiche overname van referentiegegevens op Dan verkrijgt hij betalingsrechten zoals beschreven onder optie 1. b.de jonge starter kan voor de subsidiabele percelen die hij aangeeft in 2015, betalingsrechten aanvragen uit de reserve. Hij heeft hiervoor geen toegangsticket nodig. Vraag 3.3 Heeft de aansluiting bij sociaal verzekeringsfonds enige relevantie? Neen, in tegenstelling tot vroeger waarbij dit in bepaalde gevallen wel een aspect was dat in rekening werd gebracht, is dat nu niet meer het geval. Vraag 3.4 Is de regeling van jonge starters ook van toepassing voor landbouwers in nevenberoep (als beherend vennoot in een landbouwvennootschap) Er wordt nooit gekeken of een landbouwer een landbouwer in hoofdberoep of in bijberoep is, ook niet bij de bepaling van de jonge starters. In tegenstelling tot het verleden waarbij het brutobedrijfsresultaat in rekening werd gebracht of nog meer in het verleden waarbij de VLIF-norm voor het bepalen van landbouwer in hoofdberoep een voorwaarde was, is dat nu niet meer het geval. De enige voorwaarden die gelden zijn deze van leeftijd, eerste installatie, zeggenschap en vakbekwaamheid. Als één van de zaakvoerders in het geval van een rechtspersoon, of één van de leden van de groepering in het geval van een groepering in aanmerking komt, is het voldoende. Het effectief langdurig zeggenschap hebben binnen het bedrijf wordt in eerste instantie als verklaring op eer gevraagd maar zal nadien bij een controle ter plaatse nagekeken op basis van leningen, contracten, facturen, Vraag 3.5 Zijn er mogelijkheden voor groeiers om betalingsrechten te verkrijgen uit de Vlaamse reserve? Neen, alleen jonge starters en starters komen in aanmerking voor bijkomende rechten uit de reserve. Groeiers kunnen vanaf 2016 eventueel nieuwe betalingsrechten kopen van andere landbouwers.

9 Vraag 3.6 Een landbouwer is 38 jaar, en is actief geweest als eenmanszaak van Nu 01/01/2015 start hij opnieuw als LV met een nieuwe landbouwer. Komt die landbouwer in aanmerking als (jonge) starter of niet? Wordt er gewerkt op basis van het Rijksregisternummer? 1) Om in aanmerking te komen als jonge starter is het de eerste installatie als landbouwer die belangrijk is. Hierbij kijken we naar de afzonderlijke leden (zaakvoerders of leden van de groepering) die tot de landbouwer behoren. Als deze persoon al eerder als lid tot een andere landbouwer behoorden, is er geen sprake van een eerste installatie. 2) Om in aanmerking te komen als starter moet het landbouwbedrijf gestart zijn vanaf 01/01/2013 en mogen de afzonderlijke leden in de vijf jaar vóór de start van het landbouwbedrijf geen landbouwbedrijf uitgebaat hebben in eigen naam en geen bestuurder, beherende vennoot of zaakvoerder van een rechtspersoon of lid van een groepering geweest zijn die een landbouwactiviteit uitoefende; De persoon komt op basis van startdatum inderdaad in aanmerking als starter want hij heeft geen activiteit na 01/01/2010 (5 jaar voor startdatum LV). Een bijkomende voorwaarde is dat hij zijn vakbekwaamheid kan aantonen. Ook de andere verantwoordelijke(n) van de LV moeten aan deze voorwaarden voldoen. Er wordt inderdaad (onder andere) gewerkt met gegevens van het Rijksregister. 4 Overname referentiegegevens Vraag 4.1 Is er iets speciaals voorzien als men het bedrijf verder zet van een overleden familielid (en dat als erfgenaam)? Bij een overlijden wordt het bedrijf meestal via een volledige bedrijfsovername overgedragen. In het geval deze overnemer binnen de 3de graads verwantschap valt van de overlater of effectief onder vererving valt, kunnen alle referentiegegevens van de overlater integraal overgedragen worden naar de overnemer. De betalingsrechten zoals ze bij de overlater zouden worden berekend (inclusief toegangsticket), komen dan bij de overnemer terecht. Als men referentiegegevens wenst over te dragen in het kader van een volledige bedrijfsovername, moet dit ook nog wel expliciet doorgegeven worden via het e-loket. Vraag 4.2 Een landbouwer gaat op 31/12/2014 met pensioen. Is er een mogelijkheid om zijn referenties over te dragen aan een andere landbouwer zodat zijn waarde aan toeslagrechten (ongeveer 2500 euro) niet verloren gaat?

10 Toeslagrechten of de referentie van toeslagrechten op zich zijn niet meer overdraagbaar. De enige mogelijkheid om referentiegegevens (toegangsticket, opp 2013, TR2014) over te dragen is in het kader van bepaalde gevallen van bedrijfsovernames (bv volledige bedrijfovername binnen familiaal verband, ) of aan het hand van een verkoop- of verhuurcontract. De voorwaarden voor deze laatste categorie zijn echter zeer strikt en er moeten zeker ook percelen overgedragen worden. Deze materie is vrij complex en moeilijk om kort samen te vatten omdat alle gevallen zo verschillend zijn. Aan de hand van het stroomdiagram dat beschikbaar is op kan u nagaan of een bepaalde overname mogelijk is. Vraag 4.3 Pachtcontract: moeten dat officieel geregistreerde contracten zijn? Neen, als het gaat om een verhuurcontract is dat niet nodig. Een onderhandse overeenkomst volstaat ook. Vraag 4.4 Wordt bij een volledige bedrijfsovername de overlater van ambtshalve stopgezet of zijn er mogelijkheden om deze toch actief te laten of terug te laten starten met hetzelfde landbouwernummmer? Een overlater moet worden stopgezet in het geval van een volledige bedrijfsovername. Vraag 4.5 Welke formuleringen kunnen gehanteerd worden in de verkoop- en verhuurcontracten in het kader van overnames van referentiegegevens van de betalingsrechten? Verkoopcontract met clausule toegangsticket De verkoper draagt in het kader van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (Verordening (EU) Nr 1307/2013, artikel 24.8) het recht op betalingsrechten in 2015 over aan de koper en geeft de koper de toestemming om deze overname bij de bevoegde instantie te melden. De koper is vrij deze clausule in te roepen. Verkoopcontract met clausule betalingsrechten De verkoper draagt in het kader van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (Verordening (EU) Nr 639/2014, artikel 20) samen met de overgedragen percelen ook de toe te wijzen betalingsrechten overeenkomstig de oppervlakte in dit contract vermeld, definitief over aan de koper en geeft de koper de toestemming om deze overname bij de bevoegde instantie te melden en de aanvraag tot toewijzing van daaruit voortvloeiende betalingsrechten te doen. De koper is vrij deze clausule in te roepen.

11 Verhuurcontract met clausule toegangsticket De verhuurder draagt in het kader van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (Verordening (EU) Nr 1307/2013, artikel 24.8) het recht op betalingsrechten in 2015 over aan de huurder en geeft de huurder de toestemming om deze overname bij de bevoegde instantie te melden. De huurder is vrij deze clausule in te roepen. Verhuurcontract met clausule betalingsrechten De verhuurder draagt in het kader van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid (Verordening (EU) Nr 639/2014, artikel 21) samen met de overgedragen percelen ook de toe te wijzen betalingsrechten overeenkomstig de oppervlakte in dit contract vermeld, tijdelijk over aan de huurder voor een periode overeenkomstig de verhuurtermijn vermeld in het contract en geeft de huurder de toestemming om deze overname bij de bevoegde instantie te melden en de aanvraag tot toewijzing van daaruit voortvloeiende betalingsrechten te doen. De huurder is vrij deze clausule in te roepen. Vraag 4.6 Welke overnames moeten gemeld worden in het kader van de toekenning van betalingsrechten? In het kader van de toekenning van betalingsrechten waarbij men referentiegegevens (toegangsticket, referentieoppervlakte en bedrag of nieuwe betalingsrechten) wenst over te nemen van een overlater, moeten alle bedrijfsovernames of overnames via verkoop- of verhuurcontract die gebeuren tussen 22/04/2013 en 21/04/2015 expliciet gemeld worden. Er zijn nooit automatische overnames van referentiegegevens! Er zijn verschillende soorten overnames die hiervoor in aanmerking komen. Aalle vormen zijn terug te vinden in de informatiefiche overname van referentiegegevens op Aan de hand van het stroomdiagram dat u daar ook terugvindt kan u bepalen in welk typeoverdracht u zich bevindt en of een bepaalde overdracht mogelijk is. Indien u nog meer vragen heeft, neemt u best contact op met uw buitendienst. Vraag 4.7 Zijn de betalingsrechten overdraagbaar aan andere landbouwer? Ja, betalingsrechten kunnen zowel definitief (verkoop) als tijdelijk (verhuur) verhandeld worden tussen landbouwers. Dit kan pas na 2015 vermits de betalingsrechten pas eind 2015 worden toegekend. Vraag 4.8 1) Een landbouwer A verkoopt grond aan de vrouw van landbouwer B. Landbouwer B zou nu daarvoor betalingsrechten willen overnemen via verkoopscontract met clausule. Kan dit gezien de koper van de grond niet de landbouwer zelf is?

12 2) In het kader van verhuurcontracten, moet de verhuurder eigenaar zijn van de verhuurde percelen? 1) Nee, dit kan niet. Er moet steeds een overdracht van grond zijn van de overlater naar de overnemer. In deze situatie is dat niet het geval. 2) Men moet niet steeds de eigenaar zijn. Dit zijn de verhuurcontracten die aanvaard worden: - Een schriftelijke pachtovereenkomst tussen de grondeigenaar en de pachter - Een schriftelijke onderpachtovereenkomst tussen de pachter en de onderpachter. Uit de onderpachtovereenkomst blijkt ontegensprekelijk dat de pachter voorafgaande schriftelijke toestemming heeft gekregen van de verpachter, conform artikel 30, eerste lid, van de Pachtwet; Of dat de pachter in een geval van onderpacht als vermeld in artikel 31 van de Pachtwet, de grondeigenaar op de hoogte heeft gebracht van de onderpacht aan zijn afstammelingen of aangenomen kinderen of aan die van zijn echtgenoot evenals aan de echtgenoten van de voormelde afstammelingen of aangenomen kinderen. - Een schriftelijke ruilpachtovereenkomst tussen de beide pachters. Het opgemaakte document moet duidelijk vermelden dat het een ruilpacht betreft als vermeld in artikel 30 van de Pachtwet. - Een schriftelijke seizoenspachtovereenkomst (cultuurcontract) tussen de pachter en de seizoenspachter. Het opgemaakte document moet duidelijk vermelden dat het een seizoenspacht betreft als vermeld in artikel 2, 2 van de Pachtwet. Vanaf 2016 zijn rechten weer vrij verhandelbaar. In sommige gevallen is het veel eenvoudiger om tot 2016 te wachten met overdracht. 5 Betaling jonge landbouwers Vraag 5.1 Is de regeling van jonge starters ook van toepassing voor landbouwers in nevenberoep (als beherend vennoot in een landbouwvennootschap)? Er wordt nooit gekeken of een landbouwer een landbouwer in hoofdberoep of in bijberoep is, ook niet bij de bepaling van de jonge starters. In tegenstelling tot het verleden waarbij het brutobedrijfsresultaat in rekening werd gebracht of nog meer in het verleden waarbij de VLIFnorm voor het bepalen van landbouwer in hoofdberoep een voorwaarde was, is dat nu niet meer het geval. De enige voorwaarden die gelden zijn deze van leeftijd, eerste installatie, zeggenschap en vakbekwaamheid. Als één van de zaakvoerders in het geval van een rechtspersoon, of één van de leden van de groepering in het geval van een groepering in aanmerking komt, is het voldoende. Het effectief langdurig zeggenschap hebben binnen het bedrijf wordt in eerste als verklaring op eer gevraagd maar zal nadien bij een controle ter plaatse nagekeken op basis van leningen, contracten, facturen, Vraag 5.2 Kan een jonge landbouwer als BV in een LV én als een eenmanszaak voldoen aan de voorwaarden van jonge starter m.a.w. op 2 plaatsen de voordelen genieten?

13 Een persoon kan zich slechts één maal profileren als jonge landbouwer. 6 Allerlei Vraag 6.1 Ivm de budgetdaling van de betalingsrechten werd in de presentaties gerekend met 50%. Is het, om een raming te maken van wat een landbouwer volgend jaar aan steun kan verwachten, mogelijk reeds een concreet cijfer of minstens een orde van grootte, op deze budgetdaling te plakken? Staat vast welk aandeel de vergroeningspremie van de waarde van de betalingsrechten bedraagt? Zijn er reeds sanctiepercentages vastgelegd wanneer men niet kan of wil voldoen aan de vergroeningseisen (meer bepaald 3 teelten)? Het is helaas niet mogelijk om meer concrete inschattingen te geven. Dit hangt namelijk niet alleen af van de daling in het budget, maar ook van de mogelijke stijging van het aantal betalingsrechten, wat bepaald wordt door wat de landbouwers in 2015 aangeven. De verhouding tussen basisbetaling en vergroening in de waarde van het betalingsrecht zal ongeveer 2/3 basisbetaling en 1/3 vergroening bedragen. In de fiches en documenten veelgestelde vragen vergroening blijvend grasland, EAG en teeltdiversificatie vindt u meer informatie over de sancties bij niet naleving van de vergroeningsvoorwaarden. Vraag 6.2 Het vakje betalingsrechten zal standaard aangevinkt zijn. Waartoe verbindt dit? Indien u (via dit vinkje) betalingsrechten aanvraagt én u voldoet aan alle voorwaarden voor toekenning, worden betalingsrechten toegekend. U bent niet verplicht om deze betalingsrechten ook te activeren. Vraag 6.3 Hoe kan een landbouwer of adviesbureau nakijken of de gegevens voor het bepalen van de betalingsrechten correct zijn? Percelen met code A komen zeker in aanmerking, maar I niet altijd.

14 In het overzicht van de verzamelaanvraag kan je enkel het totaal zien van A, I en G maar niet een totaal van de percelen in gebruik op 21/04. Per landbouwer zal er op het e-loket een detailoverzicht beschikbaar zijn van alle percelen en alle toeslagrechten die meegenomen zijn in de bepaling van het aantal en de waarde van de betalingsrechten. Aan de hand van dit overzicht kan zowel de landbouwer zelf als zijn volmachthouder de referentiegegevens nakijken. De landbouwer mag zich voor de controle van de referentiegegevens niet baseren op de afrekening van de bedrijfstoeslag van het betrokken jaar. Er zijn immers percelen die niet in aanmerking kwamen voor de bedrijfstoeslag die nu wel in rekening gebracht zijn bij de referentiegegevens voor de berekening van de betalingsrechten. Vraag 6.4 Waar zullen de detailberekeningen zitten op het e-loket? Zal dit zitten onder gegevens landbouwer, berichten? De gegevens van de betalingsrechten zullen voorzien worden in een nieuwe plugin, er is dus een afzonderlijke tegel op het nieuwe e-loket. Vraag 6.5 Kan de timing voor de verzamelaanvraag niet verlaat worden? De uiterste indieningsdatum van de verzamelaanvraag blijft 21/04. U kan uw ingediende verzamelaanvraag echter wel steeds wijzigen tot 31/05. Vraag 6.6 Wat gebeurt er met de betalingsrechten na 2019? Daar hebben we momenteel nog geen zicht op.

Kan een bedrijf dat geen toegangsticket heeft dit "vrij" aankopen zonder enige voorwaarde inzake overname van bedrijf of grond?

Kan een bedrijf dat geen toegangsticket heeft dit vrij aankopen zonder enige voorwaarde inzake overname van bedrijf of grond? Veelgestelde vragen: Betalingsrechten Inhoud 1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten... 1 2 Convergentie... 7 3 Overname referentiegegevens... 12 4 Vlaamse Reserve... 8 5 Betaling jonge landbouwers...

Nadere informatie

1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten

1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten Veelgestelde vragen: Betalingsrechten Inhoud 1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten... 1 2 Convergentie... 9 3 Vlaamse reserve... 10 4 Overname referentiegegevens... 12 5 Betaling jonge landbouwers...

Nadere informatie

Kan een bedrijf dat geen toegangsticket heeft dit "vrij" aankopen zonder enige voorwaarde inzake overname van bedrijf of grond?

Kan een bedrijf dat geen toegangsticket heeft dit vrij aankopen zonder enige voorwaarde inzake overname van bedrijf of grond? Veelgestelde vragen: Betalingsrechten Inhoud 1 Toegangsticket en Berekening Betalingsrechten... 1 2 Convergentie... 6 3 Overname referentiegegevens... 10 4 Vlaamse Reserve... 7 5 Betaling jonge landbouwers...

Nadere informatie

Betalingsrechten, reserve, jonge landbouwers

Betalingsrechten, reserve, jonge landbouwers Betalingsrechten, reserve, jonge landbouwers Inleiding Aanvullend op toelichting 28/8/2014 Wijzigingen en nieuwe elementen Aandachtspunten FAQ s Ondertussen: brief overzicht referentiegegevens ontvangen

Nadere informatie

HET NIEUWE GLB BETALINGSRECHTEN EN BETALING VOOR JONGE LANDBOUWERS. Oostmalle 9 september 2014 Tine Van Eylen

HET NIEUWE GLB BETALINGSRECHTEN EN BETALING VOOR JONGE LANDBOUWERS. Oostmalle 9 september 2014 Tine Van Eylen HET NIEUWE GLB BETALINGSRECHTEN EN BETALING VOOR JONGE LANDBOUWERS Oostmalle 9 september 2014 Tine Van Eylen Overzicht 1. Nieuwe structuur vanaf 2015 2. Basisbetalingsregeling 3. Aanvraag tot de reserve

Nadere informatie

DIRECTE STEUN ALGEMEEN

DIRECTE STEUN ALGEMEEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ DIRECTE STEUN ALGEMEEN Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE

BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

INTERREGIONALE LANDBOUWERS

INTERREGIONALE LANDBOUWERS DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INTERREGIONALE LANDBOUWERS Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015

Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 Effectrapportage hervorming GLB vanaf 2015 A.K. Kerbouwer 1e Kruisweg 1a 3262 LK Oud-Beijerland 29 oktober 2014 Versie: 2014.13 Versie: 2014.13 pag 1 van 12 INHOUDSOPGAVE pag. Inhoudsopgave 2 A. Algemene

Nadere informatie

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017

Actualiteiten en Ervaringen met. Ninove 10/01/2017 Actualiteiten en Ervaringen met het nieuwe GLB Ninove 10/01/2017 Betalingen Reeds uitgevoerd en nog te verwachten Bedrijfstoeslag en crisissteun Bedrijfstoeslag Alle landbouwers met betalingsrechten: Basisbetaling

Nadere informatie

Jonge landbouwers en starters

Jonge landbouwers en starters Jonge landbouwers en starters (sub) Algemeen Jonge landbouwers en starters die geen recht op betalingsrechten hebben, kunnen betalingsrechten aanvragen uit de Nationale reserve. Ook kunnen jonge landbouwers

Nadere informatie

In deze rubriek vindt u per aanvraagde premie een prognose van het bedrag waarop u recht heeft.

In deze rubriek vindt u per aanvraagde premie een prognose van het bedrag waarop u recht heeft. TOELICHTING BIJ DE PREMIESIMULATIE RECHTSTREEKSE INKOMENSSTEUN (bedrijfstoeslag, specifieke steun voor de inzaai van groenbedekkers en specifieke steun voor de instandhouding van het Piétrainras) campagne

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en de eisen Communicatie 2 Het nieuwe GLB, nog

Nadere informatie

AGRO. actueel. Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling. Woord vooraf

AGRO. actueel. Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling. Woord vooraf AGRO actueel o k t o b e r 2 0 1 3 Special: Nieuwe Bedrijfstoeslagregeling Woord vooraf Deze editie van de Agro Actueel is in zijn geheel gewijd aan de nieuwe bedrijfstoeslagregeling, zoals die vanaf 2015

Nadere informatie

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies

Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten. Jan Moggré ZLTO advies Nieuwe GLB in relatie tot de Toeslagrechten Jan Moggré ZLTO advies Ontwikkeling GLB 1960 1980 Markt- en prijsbeleid 1980-1990 2000; Produktiebeperking, afbouw markt- en prijsbeleid, gekoppelde inkomenssteun

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid 2 Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Overgangsjaar Toegang tot nglb Basispremie Vergroening en

Nadere informatie

Melding van een volledige bedrijfsoverdracht

Melding van een volledige bedrijfsoverdracht Melding van een volledige bedrijfsoverdracht MIB-REF-101ID-150326 /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

GLB GEKOPPELDE STEUN

GLB GEKOPPELDE STEUN GLB 2015 - GEKOPPELDE STEUN 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er wordt

Nadere informatie

OVERNAME PERCELEN. Campagne 2019

OVERNAME PERCELEN. Campagne 2019 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ OVERNAME PERCELEN Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Veelgestelde vragen GLB-infosessies (september-oktober 2014)

Veelgestelde vragen GLB-infosessies (september-oktober 2014) Veelgestelde vragen GLB-infosessies (september-oktober 2014) Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld met antwoorden op individuele vragen die ook voor anderen van nut kunnen zijn. Indien u ook een (bijkomende)

Nadere informatie

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service

Effecten van het nieuwe GLB. Vlas en Hennep.NL. Erik Beumer Beumer Agro Service Effecten van het nieuwe GLB Vlas en Hennep.NL Erik Beumer Beumer Agro Service 30 oktober 2014 1 Programma Introductie; Van bedrijfstoeslag naar betalingsrechten; Huren van land en betalingsrechten; Vergroening;

Nadere informatie

INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG

INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket /

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / 1.02.2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019

Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Basisbetalingsregeling 2015 t/m 2019 Rijnsburg, 13 oktober 2014 Inhoud in vogelvlucht Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen Toegang tot nglb Basispremie + vergroening op hoofdlijnen Voorbereiding

Nadere informatie

Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Wat betekent GLB voor U? Gemeenschappelijk Landbouwbeleid! Nieuwe betalingsrechten! Huur verhuur in 2014 en 2015 Historisch wordt regionaal Directe betalingen per

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Behoud of verlies van steun bij wijzigingen

Behoud of verlies van steun bij wijzigingen Behoud of verlies van steun bij wijzigingen 1 SITUERING 1.1 WAT? Om investeringssteun of overnamesteun te krijgen, moet worden voldaan aan verschillende voorwaarden. Deze voorwaarden moeten bij investeringssteun

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Betaling jonge landbouwers Infosessie consulenten 23/02/2018 Tine Van Eylen

Betaling jonge landbouwers Infosessie consulenten 23/02/2018 Tine Van Eylen Betaling jonge landbouwers Infosessie consulenten 23/02/2018 Tine Van Eylen Omnibusverordening Ingang vanaf 1 januari 2018 (niet retroactief!) Inhoudelijke wijzigingen premievoorwaarden Betaling voor jonge

Nadere informatie

Infosessies nieuw GLB: Vergroening

Infosessies nieuw GLB: Vergroening Infosessies nieuw GLB: Vergroening 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er

Nadere informatie

Melding van een volledige bedrijfsoverdracht

Melding van een volledige bedrijfsoverdracht Melding van een volledige bedrijfsoverdracht MIB-0101 Agentschap voor Landbouw en Visserij Markt- en Inkomensbeheer Waarvoor dient dit formulier? Met dit formulier meldt u een volledige bedrijfsoverdracht.

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 13 maart 2013 (14.03) (OR. en) 7183/13 ADD 1. Interinstitutioneel dossier: 2011/0280 (COD)

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 13 maart 2013 (14.03) (OR. en) 7183/13 ADD 1. Interinstitutioneel dossier: 2011/0280 (COD) RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 13 maart 2013 (14.03) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2011/0280 (COD) 7183/13 ADD 1 AGRI 145 AGRIFI 45 CODEC 506 WERKDOCUME T - ADDE DUM van: het voorzitterschap

Nadere informatie

eva en directe steun Informatiesessie Agribex 10 december 2015 Kaat De Cubber

eva en directe steun Informatiesessie Agribex 10 december 2015 Kaat De Cubber eva en directe steun Informatiesessie Agribex 10 december 2015 Kaat De Cubber Inhoud E-Verzamelaanvraag 2016 Betalingsrechten 2015 Deelnameverklaring dierlijke premies 2016 Statistiek vergroening en EAG

Nadere informatie

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB

Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB Hoofdlijnen en nationale keuzes GLB 2014-2020 Herman Snijders Gemeenschappelijk landbouwbeleid Eerste pijler, Markt en inkomensondersteuning Tweede pijler, Plattelands- Ontwikkeling o.a. Producenten organisaties

Nadere informatie

Subsidie voor boslandbouwsystemen

Subsidie voor boslandbouwsystemen Subsidie voor boslandbouwsystemen 2 en 5 september 2014 Els Bonte Els.bonte@lv.vlaanderen.be Agentschap voor Landbouw en Visserij Inleiding en disclaimer Subsidie voor aanplant van boslandbouwsystemen

Nadere informatie

Handel in toeslagrechten en premierechten voor zoogkoeien: campagne 2007

Handel in toeslagrechten en premierechten voor zoogkoeien: campagne 2007 Handel in toeslagrechten en premierechten voor zoogkoeien: campagne 27 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Joeri Deuninck Handel in toeslagrechten en premierechten voor zoogkoeien:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 8489 30 maart 2015 Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 26 maart 2015, nr. WJZ/15015517, tot wijziging

Nadere informatie

HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB)

HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB) HET NIEUWE GEMEENSCHAPPELIJK LANDBOUWBELEID (GLB) Herent 8 december 2014 Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en Visserij Agentschap voor Landbouw en Visserij (ALV) Afdeling Markt- en Inkomensbeheer

Nadere informatie

GLB richting december 2011 Studiedag Verbond Vlaamse Suikerbietplanters

GLB richting december 2011 Studiedag Verbond Vlaamse Suikerbietplanters GLB richting 2020 15 december 2011 Studiedag Verbond Vlaamse Suikerbietplanters 1 Wetgevende voorstellen Overzicht Meerjarig financieel kader 2014-2020, 29 juni 2011 GLB tot 2020: wetgevende voorstellen,

Nadere informatie

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015

Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Introductie Optimus advies door middel van Melkveewet en GLB 2015 Bijeenkomst 26 januari P.G. Kusters land- en tuinbouwbenodigdheden B.V, Dreumel Optimus advies Gestart in 2014 als samenwerkingsverband

Nadere informatie

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020

Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Hoofdlijnen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2014-2020 Even voorstellen Aanpak, vragen etc. Een nieuwe naam: RVO.nl Waar staan we nu? Brief staatssecretaris Omvorming + nieuwe opzet directe betalingen

Nadere informatie

Onderbenutting toeslagrechten: campagne

Onderbenutting toeslagrechten: campagne Onderbenutting toeslagrechten: campagne 2008-2009 2012 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Joeri Deuninck Onderbenutting toeslagrechten: campagne 2008-2009 Joeri Deuninck Februari

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de premiesubsidie voor een brede weersverzekering in de landbouwsector

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de premiesubsidie voor een brede weersverzekering in de landbouwsector Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de premiesubsidie voor een brede weersverzekering in de landbouwsector DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 juni 2013 betreffende het landbouw- en

Nadere informatie

Blijvend grasland datum /

Blijvend grasland datum / ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// VEELGESTELDE VRAGEN Blijvend grasland

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 30 maart 2011;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het akkoord van de Vlaamse minister, bevoegd voor de begroting, gegeven op 30 maart 2011; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het verlenen van subsidies voor boslandbouwsystemen met toepassing van het Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling voor de programmeringsperiode 2007-2013

Nadere informatie

Handleiding Gecombineerde opgave

Handleiding Gecombineerde opgave Handleiding Gecombineerde opgave Grondgebonden regelingen Deze handleiding kan u helpen bij het opgeven van uw percelen voor grondgebonden regelingen. Zo laten we met schermafbeeldingen zien hoe u uitbetaling

Nadere informatie

Inkomensvoorwaarde 1 SITUERING 2 AANTONEN BEROEPSINKOMEN 1.1 WAAROM? 1.2 WAT? 2.1 WIE MOET VOLDOEN? DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ

Inkomensvoorwaarde 1 SITUERING 2 AANTONEN BEROEPSINKOMEN 1.1 WAAROM? 1.2 WAT? 2.1 WIE MOET VOLDOEN? DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Inkomensvoorwaarde 1 SITUERING 1.1 WAAROM? Het doel van de inkomensvoorwaarde is dat de steun wordt verleend aan landbouwers die aantonen dat hun bedrijf een reëel beroepsinkomen kan opleveren. Volgens

Nadere informatie

Gekoppelde steun 26/02/2015

Gekoppelde steun 26/02/2015 Gekoppelde steun 26/02/2015 Premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij Premie voor het behoud van de gespecialiseerde zoogkoeienhouderij nieuwe individuele referenties onder voorbehoud

Nadere informatie

Overnamesteun 1 SITUERING 2 SELECTIE 2.1 UITLEG BEGRIPPEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Zeggenschap VLAANDEREN.

Overnamesteun 1 SITUERING 2 SELECTIE 2.1 UITLEG BEGRIPPEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ Zeggenschap VLAANDEREN. Overnamesteun 1 SITUERING De overnamesteun heeft als doel de generatiewissel in de landbouw te bevorderen. De steun kan verkregen worden in het kader van een overnameplan waarbij een jonge landbouwer zich

Nadere informatie

Subsidie voor boslandbouwsystemen

Subsidie voor boslandbouwsystemen Subsidie voor boslandbouwsystemen 17 augustus 2012 Yasmine Delaedt Inleiding Subsidie voor aanplant boslandbouwsystemen Eénmalige aanplantsubsidie Onderdeel van het Vlaams programma voor Plattelandsontwikkeling

Nadere informatie

IEUWSBR. Fiscale behandeling UWS. van toeslagrechten. Task Force Economie IEUWS S NIEUWSBRIE

IEUWSBR. Fiscale behandeling UWS. van toeslagrechten. Task Force Economie IEUWS S NIEUWSBRIE UWS Fiscale behandeling S UWSBR S BR UWS IEUWS IEUWSBR BR van toeslagrechten Task Force Economie S IEUWSBR BR IEUWS NIEUWSBRIE NIEUWS BRIE S NIEUWSBRIE Fiscale behandeling van toeslagrechten De ministers

Nadere informatie

Directe steun LV. Versie: 09/01/2015. Vergroening Blijvend grasland

Directe steun LV. Versie: 09/01/2015. Vergroening Blijvend grasland Directe steun LV Vergroening Blijvend grasland Versie: 09/01/2015 Via de vergroening van directe steun wil Europa landbouwers betalen voor drie praktijken die van groot maatschappelijk nut zijn, maar niet

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

24-3-2016. Asbest. Agenda. 20.15u Opening. 20.20u Asbest. 20.45u Pauze. 21.00u Pacht. 21.30u Vragen en discussie. 22.

24-3-2016. Asbest. Agenda. 20.15u Opening. 20.20u Asbest. 20.45u Pauze. 21.00u Pacht. 21.30u Vragen en discussie. 22. Agenda 20.15u Opening 20.20u Asbest 20.45u Pauze 21.00u Pacht 21.30u Vragen en discussie 22.30u Afsluiting 2 Asbest Wet- en regelgeving inzake asbest daken Subsidiemogelijkheden Asbest eraf, zon erop (provinciaal):

Nadere informatie

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt

Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Impact vernieuwde GLB voor de sierteelt Pascal Braekman Departement Landbouw & Visserij Johan & Kris Aelterman Doelstelling Gemeenschappelijk LandbouwBELEID (GLB) Sturen WAT er geproduceerd wordt! GEkoppeld

Nadere informatie

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties

Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties Bedrijfstoeslag Overzicht maatregelen en sancties In deze tabel leest u de maatregelen of sancties die wij kunnen toepassen bij de bedrijfstoeslagregeling. In de laatste kolom ziet u waar u dit kunt vinden

Nadere informatie

nr. 919 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Landbouwbedrijven - Opstart, stopzetting, overname

nr. 919 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE Landbouwbedrijven - Opstart, stopzetting, overname SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 919 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 2017 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Landbouwbedrijven - Opstart, stopzetting, overname In

Nadere informatie

Veelgemaakte fouten /

Veelgemaakte fouten / Veelgemaakte fouten / 15.02.2016 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// AANPASSINGEN

Nadere informatie

Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting

Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting Infosessie historisch permanent grasland en ecologisch kwetsbaar blijvend grasland - Toelichting 27 oktober 2015, Eeklo 30 oktober 2015, Diksmuide Hubert Hernalsteen Infosessie historisch permanent grasland

Nadere informatie

02014R0639 NL

02014R0639 NL 02014R0639 NL 16.05.2018 004.001 1 Onderstaande tekst dient louter ter informatie en is juridisch niet bindend. De EU-instellingen zijn niet aansprakelijk voor de inhoud. Alleen de besluiten die zijn gepubliceerd

Nadere informatie

Aanvraag voor vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige

Aanvraag voor vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige Aanvraag voor vrijstelling van sociale bijdragen als zelfstandige Voor wie? De zelfstandige die zich in een tijdelijke moeilijke economische of financiële situatie bevindt, kan een vrijstelling vragen

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE

AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE Voor wie? Zelfstandigen die zich in een tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie bevinden, kunnen vragen om vrijgesteld

Nadere informatie

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij

Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Het nieuwe Gemeenschapelijke Landbouwbeleid (GLB) 2015-2019 voor de Boomkwekerij Treeport café Zundert 22 januari 2015 John Bal, ZLTO Arie de Jong, Van Oers Agro Programma ZLTO: Wat heeft (Z)LTO voor u

Nadere informatie

eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber

eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber eva 2015 Informatiesessie Agriflanders 15 januari 2015 Kaat De Cubber Inhoud Invullen eva 2015 op e-loket Nieuwe schermen n.a.v. nieuw GLB Samenvatting nieuw GLB Vragen Invullen eva 2015 op e-loket eva2015:

Nadere informatie

DUIDINGSDOCUMENT BIJ DE VERZEKERINGSVOORWAARDEN VAN DE BREDE WEERSVERZEKERING

DUIDINGSDOCUMENT BIJ DE VERZEKERINGSVOORWAARDEN VAN DE BREDE WEERSVERZEKERING DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ DUIDINGSDOCUMENT BIJ DE VERZEKERINGSVOORWAARDEN VAN DE BREDE WEERSVERZEKERING 28.05.2019 www.vlaanderen.be 1 WELKE ONGUNSTIGE WEERSOMSTANDIGHEDEN MOETEN MINSTENS GEDEKT

Nadere informatie

Nieuwe provinciale voorkeursnormen pacht 20/10/2016 Jona Lambrechts Dienst land- en tuinbouw

Nieuwe provinciale voorkeursnormen pacht 20/10/2016 Jona Lambrechts Dienst land- en tuinbouw Nieuwe provinciale voorkeursnormen pacht 20/10/2016 Jona Lambrechts Dienst land- en tuinbouw Inhoud Wanneer zijn de provinciale voorkeursnormen van toepassing Voornaamste aanpassingen van de normen Gedetailleerde

Nadere informatie

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men

Overzicht ingediende vragen over het nieuwe GLB - De gecombineerde opgave in 2013 te laat is ingediend. Heeft dit gevolgen voor het aantonen dat men GLB update 10 maart 2014 Het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) is op 1 januari 2014 van start gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat alles al duidelijk is. Er zitten nog verrassingen in de pijplijn.

Nadere informatie

DUIDINGSDOCUMENT BIJ DE VERZEKERINGSVOORWAARDEN VAN DE BREDE WEERSVERZEKERING

DUIDINGSDOCUMENT BIJ DE VERZEKERINGSVOORWAARDEN VAN DE BREDE WEERSVERZEKERING DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ DUIDINGSDOCUMENT BIJ DE VERZEKERINGSVOORWAARDEN VAN DE BREDE WEERSVERZEKERING 14.06.2019 www.vlaanderen.be 1 WELKE ONGUNSTIGE WEERSOMSTANDIGHEDEN MOETEN MINSTENS GEDEKT

Nadere informatie

Richtlijnen Afrekenen vouchers 2017

Richtlijnen Afrekenen vouchers 2017 Richtlijnen Afrekenen vouchers 2017 2 augustus 2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Werkwijze berekening vouchers 2017... 4 3 Hoe inloggen?... 4 4 Overzicht vouchers 2017... 5 4.1 Vouchers 2017... 5 4.2 Aanpasbare

Nadere informatie

Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 2015

Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 2015 Ingevulde gegevens Gecombineerde opgave 215 Uw gegevens Naam Adres Woonplaats Telefoonnummer Mobiel telefoonnummer E-mailadres Relatienummer Aanvraagnummer C. de Visser Boshoekweg 1 OOSTKAPELLE 11859184

Nadere informatie

Ex-ante evaluatie van de hervorming van de rechtstreekse steun

Ex-ante evaluatie van de hervorming van de rechtstreekse steun Studie Ex-ante evaluatie van de hervorming van de rechtstreekse steun 2013 Bart Van der Straeten, Goedele Vrints, Joeri Deuninck Afdeling Monitoring en Studie Vlaamse overheid Beleidsdomein Landbouw en

Nadere informatie

VERKAVELING Bovenheide

VERKAVELING Bovenheide VERKAVELING Bovenheide 20 BETAALBARE BOUWGRONDEN www.iok.be/bovenheide INSCHRIJVING 28/05/2018-08/06/2018 VERKOOP Dinsdag 26/06/2018 om 18u30 RAVELS - BOVENHEIDE Deze brochure bevat volgende documenten

Nadere informatie

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap 1. Onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bij een onroerende leasing krijgt de patrimoniumvennootschap

Nadere informatie

Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op

Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op Vragen en antwoorden n.a.v. voorlichtingsbijeenkomst over nieuw GLB en nieuw mestbeleid bij Administratiekantoor Woldendorp te Bedum op 16-01-2014 1. Tijdelijk en blijvend grasland; wat zijn de gevolgen

Nadere informatie

Regelingen. Doc.12. Uitbetaling Betalingsrechten en Vergroeningsbetaling. Nee

Regelingen. Doc.12. Uitbetaling Betalingsrechten en Vergroeningsbetaling. Nee Regelingen Doc.12 Geef aan voor welke regelingen u in 2018 in aanmerking wilt komen, of waarvoor u uitbetaling wilt aanvragen. Informatie over de voorwaarden van de regelingen kunt u vinden op mijn.rvo.nl/gecombineerde-opgave

Nadere informatie

SPECIAL EDITION. Agro-nieuwsbrief april 2015

SPECIAL EDITION. Agro-nieuwsbrief april 2015 SPECIAL EDITION Agro-nieuwsbrief april 2015 U wilt dat uw bedrijf optimaal resultaat oplevert. Kennis van de markt is daarbij onontbeerlijk, zeker in combinatie met de steeds complexere (financiële) situatie

Nadere informatie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie

Vergroeningseisen. Agenda. Aan vergroeningseisen voldoen voor uitbetaling Basispremie Vergroeningspremie Agenda 20.15u Opening 20.20u GLB-beleid: De vergroeningseisen 21.15u Pauze 21.30u GLB-beleid: hoogte premie en kortingen 21.50u Aandachtspunten bij invullen gecombineerde opgave 22.15u Vragen en discussie

Nadere informatie

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen!

Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! Waar vind ik de verplichte bijlagen? Achtergrondinfo bij deze bijlagen! A) PERSOONSGEGEVENS: 1. Kopie identiteitskaart 2. Bewijs van burgerlijke staat Dit bewijs kan worden geleverd met het gemeentelijk

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 27 oktober 2003 Bureau HR. 341 Sectie 52 Tel. : 911/52516 BERICHT NR. 49 HR Verdeling : 999 : 0 410 : 99 HR.341 : 100 ex.

Nadere informatie

1. Van een mondelinge pachtovereenkomst naar een schriftelijke?

1. Van een mondelinge pachtovereenkomst naar een schriftelijke? 1. Van een mondelinge pachtovereenkomst naar een schriftelijke? Wat zegt onze huidige pachtwet? Artikel 3 PW: de pacht moet schriftelijk worden vastgesteld. Bij ontstentenis van een nauwkeurige datum voor

Nadere informatie

E-loket Landbouw en Visserij

E-loket Landbouw en Visserij www.landbouwvlaanderen.be E-loket Landbouw en Visserij Programma Algemeen en aanmeldprocedure Mandaten: wat, waarom & hoe Gegevens raadplegen Aanvragen beheren Uw elektronische verzamelaanvraag Ondersteuning

Nadere informatie

Toelichting betaalspecificatie

Toelichting betaalspecificatie Toelichting betaalspecificatie In deze toelichting leest u uitleg over de begrippen in de betaalspecificatie en hoe de oppervlakte en bedragen bepaald zijn. Staat er deelgebied? Dan bedoelen wij ook leefgebied.

Nadere informatie

Brutobedrijfsresultaat (BBR)

Brutobedrijfsresultaat (BBR) Brutobedrijfsresultaat (BBR) 1 SITUERING 1.1 WAT? BBR is de som van alle opbrengsten (bedrijfsopbrengsten en diverse opbrengsten) verminderd met alle operationele kosten. Hierbij moeten dan nog alle bedrijfsspecifieke

Nadere informatie

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw

Vanaf 1 april Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw Vanaf 1 april 2014 Nieuwe regeling bedrijfsadvisering in de biologische landbouw De Vlaamse regering heeft op initiatief van minister-president Peeters een nieuwe regelgeving goedgekeurd die landbouwers

Nadere informatie

AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN

AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ AANPLANTSUBSIDIE VOOR BOSLANDBOUWSYSTEMEN Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie Opgelet

tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie Opgelet Zelfstandigen die zich in een tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie bevinden, kunnen vragen om vrijgesteld te worden van de betaling van hun sociale bijdragen. Kunnen in aanmerking komen:

Nadere informatie

pagina 1 van 8 Landbouw en Visserij Vlaamse overheid - www.vlaanderen.be/landbouw U bent hier: Vlaanderen.be > Landbouw en Visserij > Home > Nieuws > Nieuws landbouw > Premies & subsidies > Aanvraag voor

Nadere informatie

COMBINATIES AGROMILIEUMAATREGELEN - BEHEEROVEREENKOMSTEN BIO-HECTARESTEUN - VERGROENING

COMBINATIES AGROMILIEUMAATREGELEN - BEHEEROVEREENKOMSTEN BIO-HECTARESTEUN - VERGROENING COMBINATIES AGROMILIEUMAATREGELEN - BEHEEROVEREENKOMSTEN BIO-HECTARESTEUN - VERGROENING 24 november Infosessie Bioforum Katleen Butaye Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en

Nadere informatie

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject Handleiding Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerling-traject Vaak gestelde vragen / 29.01.2019 cjm.vlaanderen.be Deze FAQ s zijn een aanvulling op de informatie in de handleiding.

Nadere informatie

Het GLB Gezamenlijke Staten Noord-Nederland 15 februari Monique Remmers Directie Europees Landbouwbeleid en voedselzekerheid

Het GLB Gezamenlijke Staten Noord-Nederland 15 februari Monique Remmers Directie Europees Landbouwbeleid en voedselzekerheid Het GLB 2014-2020 Gezamenlijke Staten Noord-Nederland 15 februari 2012 Monique Remmers Directie Europees Landbouwbeleid en voedselzekerheid GLB-uitgaven in constante prijzen 2007 70 miljard euro % van

Nadere informatie

over de ex-ante-evaluatie Impact hervorming Europees landbouwbeleid op biologische landbouw in Vlaanderen

over de ex-ante-evaluatie Impact hervorming Europees landbouwbeleid op biologische landbouw in Vlaanderen stuk ingediend op 1880 (2012-2013) Nr. 1 21 januari 2013 (2012-2013) Gedachtewisseling over de ex-ante-evaluatie Impact hervorming Europees landbouwbeleid op biologische landbouw in Vlaanderen Verslag

Nadere informatie

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Analyse van de rechtstreekse steun uit Pijler I aan de landbouwer: campagne 2008

Analyse van de rechtstreekse steun uit Pijler I aan de landbouwer: campagne 2008 Analyse van de rechtstreekse steun uit Pijler I aan de landbouwer: campagne 28 Departement Landbouw en Visserij afdeling Monitoring en Studie Joeri Deuninck Analyse van de rechtstreekse steun uit Pijler

Nadere informatie

1 Wat houdt de vanggewasregeling in?... 2

1 Wat houdt de vanggewasregeling in?... 2 VANGGEWASSEN INHOUD 1 Wat houdt de vanggewasregeling in?... 2 1.1 Wat bedoelen we met vanggewassen? 2 1.2 Hoeveel vanggewassen moet u inzaaien? 1.3 Hoelang moet u het vanggewas laten staan? 3 4 1.4 Geef

Nadere informatie

Sprekers: Jos Motmans & Marc Bosschaert 15 December 2018

Sprekers: Jos Motmans & Marc Bosschaert 15 December 2018 Sprekers: Jos Motmans & Marc Bosschaert 15 December 2018 Inhoud 1. De verschillende spelers. 2. De waarde en de waardebepaling van de aandelen. 3. Het businessplan en de afschrijvingen van de coöperatie.

Nadere informatie

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 21 januari 2010 (*)

ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 21 januari 2010 (*) ARREST VAN HET HOF (Vijfde kamer) 21 januari 2010 (*) Gemeenschappelijk landbouwbeleid Geïntegreerd beheers- en controlesysteem voor bepaalde steunregelingen Verordening (EG) nr. 1782/2003 Bedrijfstoeslagregeling

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERDE WETTELIJKE VOORLOPIGE BIJDRAGEN VOOR HET JAAR 2017

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERDE WETTELIJKE VOORLOPIGE BIJDRAGEN VOOR HET JAAR 2017 SECUREX INTEGRITY PB 10.600 1040 BRUSSEL AANGETEKEND AANVRAAGFORMULIER VERMINDERDE WETTELIJKE VOORLOPIGE BIJDRAGEN VOOR HET JAAR 2017 (aanvraag bedoeld in art. 11 3 6 e lid van KB nr. 38 van 27/07/1967)

Nadere informatie

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren

GLB en Vergroening. Goed boeren, goed beheren GLB en Vergroening Goed boeren, goed beheren Per 2014 start de Europese Unie (EU) een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor Nederland is het nieuwe beleid erop gericht om bedrijven meer concurrerend

Nadere informatie

REGLEMENT SUIKERSYSTEEM. van Coöperatie Koninklijke Cosun U.A. gevestigd te Breda

REGLEMENT SUIKERSYSTEEM. van Coöperatie Koninklijke Cosun U.A. gevestigd te Breda REGLEMENT SUIKERSYSTEEM van Coöperatie Koninklijke Cosun U.A. gevestigd te Breda ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Toepassing 1. Dit reglement regelt de toewijzing van Quotumbieten aan individuele Telers.

Nadere informatie