Expeditie Geestenberg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Expeditie Geestenberg"

Transcriptie

1 Expeditie Geestenberg Proefexpeditie Groen, 25 mei 2013 Het was een vrolijke geanimeerde groene expeditie deze keer. Roel, Vivian, en Marjo komen bijna niet aan agendapunten toe. Te veel groene dingen te vertellen aan elkaar. De volkstuin van Vivian, die ze samen met Miriam houdt. De uitnodiging die Roel zag voor de bijeenkomst Groen in de buurt, initiatieven van en platform voor buurtbewoners (11 juni bij de Kleine Aarde in Boxtel). Een initiatief in de Bennekel dat lijkt op dat in Geestenberg, Het eerste exemplaar van het bijenhotel. En Vivian weet bij alles een website, en plaatst veel op Pinterest. Vincent is er, om iets te vertellen over een project waar hij mee bezig is, groene tegels (living pavement). Bodo, die foto s maakt voor de kaart in 100% Geestenberg, de kaart met groene speldenprikken, luistert mee naar de tien groene tips, en de plekken die er in de buurt bij horen, zodat hij goed foto s kan maken. Over bijenhotels en insectenflats is nog veel te vertellen, over vogelhuisjes ook! Vogelhuisjes moeten op het oosten hangen. En iedere soort vogel wil een eigen diameter ingang. Bijenhotels willen graag in de zon hangen, ze willen veel warmte. Altijd opletten als je iets ophangt, waar de zon en de regen vandaan komen! Er is nieuws over: Het avontuurlijke spelen Ingebracht door Rachne. Maar heel terecht zei ze dat ze er niet alleen aan wil trekken. De gemeente is best wel enthousiast over zo n idee, maar dan moet wel door bewoners gedragen worden. Maar dan is er misschien we subsidie. Gabrielle heeft Ingrid, voorzitter van de oudercommissie van de basisschool, gesproken. Die is ook enthousiast over het idee. Vertelde dat veel ouders haar vertelden wel jaloers te zijn op die mooie speelboom&tuin in Doornakkers. Die zijn vast blij te horen dat een avontuurlijke speelplek inde Geestenberg ook mogelijk is. Ingrid laat aan Gabrielle horen wanneer de schoolkrant uitkomst. Daar schrijven we een verhaaltje in, over het initiatief, en vragen of er mensen zijn die willen meedoen. Ook het idee van workshop insectenhotels op 13 juni, voor kinderen, vindt ze erg leuk, kan ook in de krant, en op een paar affiches op school. Informatie van de gemeente Jannie Landa heeft een aantal A4-tjes informatie gestuurd, over geveltuintjes, planten die het daar goed doen, vlinders en insecten, alle seizoenen. Leuk en inspirerend! We kunnen deze info goed gebruiken voor onze tips (voor de expeditie groen mensen die er niet waren zaterdag sturen we het materiaal mee). Tien groene tips De bijdrage van de Expeditie Groen aan de reisgids 100% Geestenberg is een kaart met daarop groene speldenprikken (mooie groene bewonersinitiatieven in de wijk) en tien tips van bewoners voor bewoners daarover.

2 Tips Een: Heb je in huis potjes narcissen of tulpen? Gooi het bakje met inhoud niet weg als de bloemen uitgebloeid zijn, maar haal de bolletjes eruit en plant die in de tuin, of in een boomspiegel. Het groen erop laten staan, de bolletjes moet je een bol diep in de grond stoppen. Ze mogen er meteen in, je hoeft niet te wachten tot het voorjaar. Twee: Vind je ook dat de afval-kliko s vaak zo lelijk in de weg staan? Je kunt ze prachtig groen inpakken. Dan kan met restmateriaal (van pallets bijvoorbeeld) of met wilgentakken. Kijk eens rond op internet, daar staan veel goede voorbeelden. Drie: Heb je nadat je de tuin onderhouden hebt (delen van) planten over? Die hoeven niet in de groenbak of op de composthoop. Geef ze een nieuwe bestemming, op een saaie plek in de buurt. Vier: Samen met de kinderen kun je leuke dingen knutselen, die ook nog eens goed zijn voor het milieu en de natuur. Maak samen een vogelhuis, een insectenflat of een bijenhotel. Let op, ze hebben allemaal hun favoriete plek. Vogelhuisjes met de opening op het oosten, bijenhotels hangen graag in de warmte, in de zon. Vijf: Er zijn heel veel grijze keermuurtjes in Geestenberg. Met wat begroeiing zien ze er beter uit. Je kunt een rijtje tegels weghalen om daar de plantjes neer te zetten (wingerd bijvoorbeeld). Er zijn in Geestenberg al voorbeelden te zien! Zes: Wat denk je van verticaal tuinieren? Dat kan ook. Er zijn grote grijze gevels in Geestenberg, die best wat groen kunnen gebruiken. Je kunt klimop tegen de muur laten groeien. Je kunt ook een raster- of hekwerk tegen de gevel zetten en daarlangs planten (zoals blauwe regen, of klimop gemengd met clematis of passiebloem) laten groeien. Zeven: In Geestenberg hebben bewoners al diverse bakken en stukken plantsoen van de gemeente geadopteerd. Zo is bijvoorbeeld het eetbaar plantsoen ontstaan ( Ook jij kunt met andere mensen uit de straat een bak vrolijker aankleden. Met plantjes uit de tuin, zaden, kruiden, en bolletjes. Meld het even bij de gemeente, zodat al het moois niet weg geschoffeld wordt door de onderhoudsploeg! Acht: Nog een duurzame tip: van pallets en vier wielen maak je ook een mooie verrijdbare plantenbank. Die kun je in de openbare ruimte zetten, en staat hij inde weg, dan verplaats je hem gewoon. Negen: De gemeente stimuleert het zelfs: geveltuintjes! Je mag tot anderhalve tegel uit de gevel, en er moet altijd 1,50 meter stoep vrij blijven. Als je verhuist moet je de tegels weer terugleggen. Op de website van de gemeente ( vind je informatie en leuke tips. Tien: Beplanting kan ook.op het dak. Groene daken zijn goed voor de opvang van water in een wijk, en ze zorgen voor een natuurlijke ventilatie. Met sedumplanten is de klus zo geklaard. Zie ook hiervoor informatie op het internet.

3 Living pavement Vincent heeft samen met een vriend, ook afgestudeerd aan de design Academy, een tegel voor de buitenruimte ontwikkeld, die groen wordt en blijft. We sturen de info voor de mensen die er niet waren mee. Het is een bijdrage aan groen in de wijk, doet iets met al die saaie grijze tegel en stoepvlakken, die ook nog eens geen water opnemen. Ze zoeken een paar plaatsen waar ze de tegels kunnen testen. De gemeente en Woonbedrijf reageren enthousiast. Koj Koning, districtsmanager, heeft gesuggereerd dat Geestenberg misschien een goeie testplek is? Vivian geeft aan dat ze graag de tegels bij haar in de buurt zou testen. Op 13 juni.. Zorgt de groene expeditie dat er een mooie route ligt, met groene speldenprikken, die bezoekers kunnen lopen, zorgen Roel en Mechtild voor de workshop insectenhotels, en zorgen we als we dat halen dat er een flyer ligt met andere leuke voorbeelden (inpakken kliko s, vogelhuisjes). We kondigen aan dat er tijdens de buurtmert meer workshops zijn.

4 Bijlage Informatie van de gemeente: Geveltuintjes. Geveltuintjes kunnen een straat zonder voortuinen een fleurige aanblik geven. De gemeente Eindhoven wil geveltuintjes stimuleren. We zien al veel geveltuintjes in Geestenberg. Omdat geveltuintjes in de stoep liggen zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden: Maximaal anderhalve tegel (45 cm) uit de gevel.zorg ervoor dat er altijd 1,50 meter (5 tegels) stoep vrij blijft. Ook als de planten breder worden dan het tuintje.pas op met graven want kabels en leidingen kunnen al op 30 of 40 cm diep liggen. Zet geen hekje of muurtje om het tuintje en gebruik geen cement. Kabels en leidingen onder de stoep moeten bereikbaar blijven. Een geveltuintje is een leentuintje. De stoep blijft openbaar gebied (eigendom van gemeente Eindhoven). Bij het leggen of onderhouden van kabels en leidingen kan het zijn dat het geveltuintje verwijderd moet worden. Uw investeringen worden dan niet vergoed. Verwaarloosde tuintjes, of tuintjes die overlast geven worden verwijderd. De kosten worden bij de eigenaar / huurder van de woning in rekening gebracht. (Dit komt gelukkig vrijwel nooit voor). Bij verhuizen moet u de stoep in oorspronkelijke staat terugbrengen, behalve als de volgende bewoner de verantwoordelijkheid voor het geveltuintje van u overneemt. 1 Geveltuintje = Leentuintje Omdat geveltuintjes op terrein van de gemeente liggen, willen we graag weten waar geveltuintjes zijn aangelegd. Meld uw geveltuintje daarom bij de gemeente via verrassendgroen@eindhoven.nl. Vermeldt u in deze mail uw naam en het adres. Hiermee geeft u aan dat u akkoord bent met de algemene voorwaarden. Aan de slag Verwijder de bestrating (max. 45 cm uit de gevel) en het gele zand dat eronder ligt (max. 30 cm diep). Maak een rand. Bijvoorbeeld door de vrijgekomen tegels rechtop tegen de resterende bestrating te zetten zodat de stoep niet verzakt. Vul het gat met zwarte aarde en planten, en uw geveltuintje is klaar. 2 Planten die het vaak goed doen in een geveltuintje Klimplanten Klimop (Hedera) is een groenblijvende plant. Hechtwortels kunnen sporen nalaten op hout of steen. Wilde wingerd (Parthenocissus) geeft prachtig gekleurde bladeren in de herfst. Hechtwortels kunnen sporen nalaten op hout of steen. Kamperfoelie (Lonicera) bloeit lang, geurt heerlijk en bloemen zijn mooi om te zien. Geliefd bij bijen. Bosrank (Clematis) is een intensief bloeiende klimplant. Afhankelijk van de soort kunnen ze in het voor- of najaar bloeien. Een rek of spandraden waarlangs de plant kan klimmen is wenselijk. Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een prima struik om tegen een noord- of oostmuur te planten. Het is een echte winter- en voorjaarsbloeier. Hoogte en breedte zijn met snoeien goed te sturen. Geliefd bij vlinders en insecten

5 Tijm (Thymus) heeft een aromatische geur en bloeit vanaf mei met wit tot lichtpaarse bloemetjes. De tijmblaadjes kunnen worden gebruikt in diverse gerechten. Het kruid staat graag op een zonnige plek. Wilde Marjolein (Origanum vulgare) is een meerjarige winterharde kruidachtige plant. Bloeit van juli tot september met witte of roze bloemen. Lavendel (Lavandula) wenst een zonnige plaats. De winterharde grijs - groene dwergstruik bloeit van juli tot september met blauw -violette bloemen. Herfstaster (o.a. Aster novi-belgii of Aster novi-anglii) bloeit zoals de naam al doet vermoeden in de herfst. De belgii heeft licht paarse bloemen en wordt circa 100 cm hoog. De anglii is meer roze van kleur. Herfstasters bloeien vanaf augustus. Lente Skimmia japonica is een groenblijvende heester die het goed doet in (half-) schaduw. De bloemen zijn karmozijn rood. Vrouwenmantel (Alchemilla) heeft fraaie waaiervormige bladeren en de bloemen hebben een geelgroene waas (mei - juni). De plant wordt circa cm hoog. Sierui (Allium) kent diverse soorten. De (Allium moly) is met zijn hoogte van cm goed toepasbaar in een geveltuin. De bloemen zijn zeer rijk en veelal blauw - paars van kleur. Lente Bollen als sneeuwklokjes, narcissen, krokussen, of tulpen worden in het najaar geplant en zorgen voor een fleurige voorjaarstuin. Zomer Veldsalie (Salvia pratensis) groeit op droge kalkhoudende grond. Heeft van mei tot juli blauw - paarse bloemen. Wordt circa 100 cm hoog. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) is verkrijgbaar in diverse kleuren en houdt van een schaduwrijke plaats. De tweejarige plant wordt cm hoog. De bloemstelen bloeien van mei tot oktober. Zenegroen (Ajuga reptans) is een wintergroene bodembedekker. Heeft van mei tot oktober blauwe bloemen. Stokroos (Alcea rosea) is in vele kleuren verkrijgbaar en doet het goed in een stedelijke omgeving. Bloeit van juni tot augustus met lange bloemstengels. De plant houdt van een zonnige plaats. Herfst Herfstaster (Aster dumosus) een winterhard plantje dat bloeit van september tot november met blauw - paarse bloemen. Bergthee (Gaultheria rocumbens) is een wintergoene plant en heeft felrode bessen (herfst - voorjaar). Kan gebruikt worden als bodembedekker. De hartlelie (Hosta) is een polvormige plant met decoratief blad. De plant is winterhard en staat bij voorkeur in goed doorlatende grond. Afhankelijk van de soort staat deze bij voorkeur op een halfschaduwrijke of lichte plaats (niet vol in de zon). Siergrassen zoals (Carex) en (Luzula) zijn afhankelijk van de soort winterhard en groenblijvend. Plant geen bomen of grote struiken in een geveltuintje. 3 Meer informatie Neem voor meer informatie contact op met tel of verrassendgroen@eindhoven.nl. Grotere groenplekken adopteren voor inrichting en onderhoud. Er bestaat een mogelijkheid om delen van het openbaar groen te adopteren in Geestenberg. U dient dit dan zelf te onderhouden. Als u het anders wilt inrichtingen, legt u de inrichting aan de gemeente voor en vervolgens tekent u een beheerovereenkomst. De inrichtingskosten zijn voor u zelf.

Gezellige geveltuinen. Maak uw eigen buitenruimte mooier met levend groen. Neem een geveltuin.

Gezellige geveltuinen. Maak uw eigen buitenruimte mooier met levend groen. Neem een geveltuin. Gezellige geveltuinen Maak uw eigen buitenruimte mooier met levend groen. Neem een geveltuin. Leiden is een prachtige stad met veel historie en gezellige wijken en buurten, in het centrum en daar buiten.

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Boomspiegels; stiekem houden we allemaal van groen.

Boomspiegels; stiekem houden we allemaal van groen. Boomspiegels; stiekem houden we allemaal van groen. Houdt u hiervan? Of spreekt dit u meer aan? Hier vindt u beplantingsvoorbeelden voor boomspiegels. Deze informatie, aangeboden door de gemeente Maastricht,

Nadere informatie

Beeldenboek Woningen

Beeldenboek Woningen Beeldenboek Woningen eerste druk BEELDENBOEK WONINGEN GEESTENBERG Wist je dat Geestenberg een van de best bewaarde bloemkoolwijken uit de jaren zeventig is? De wijk telt bijna 1.000 woningen. De helft

Nadere informatie

Heel grote gevel. Planten- en klimhulpkiezer - de tuinmuur - Piet Recour - 0474 50 16 86. Soort gevel Bezonning Plantensoort Klimhulp

Heel grote gevel. Planten- en klimhulpkiezer - de tuinmuur - Piet Recour - 0474 50 16 86. Soort gevel Bezonning Plantensoort Klimhulp Soort gevel Bezonning Plantensoort Klimhulp Heel grote gevel >8 m breed >10 m hoog (Voordeel: Bepaalde planten kan je hierop kwijt zonder te blijven snoeien) Zowel zon, halfschaduw als schaduw zijn goed.

Nadere informatie

Stadswerken. Meer met zelfbeheer. Groen moet je Doen! www.utrecht.nl. En andere manieren om de stad nog mooier te maken

Stadswerken. Meer met zelfbeheer. Groen moet je Doen! www.utrecht.nl. En andere manieren om de stad nog mooier te maken Stadswerken Meer met zelfbeheer www.utrecht.nl Groen moet je Doen! En andere manieren om de stad nog mooier te maken Inhoudsopgave 1. Wat is zelfbeheer? 3 2. Waarom zelfbeheer? 4 3. Drie vormen van zelfbeheer

Nadere informatie

Tuincursus.com Ron den Dikken. online programma

Tuincursus.com Ron den Dikken. online programma Tuincursus.com Ron den Dikken PlantWijzer online programma Bijlage bij video 14 Klimplanten Als je een bepaalde klimplant kiest dan heb je ook te maken met de manier waarop die plant klimt.klimop of Wilde

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Herbarium

Samenvatting Biologie Herbarium Samenvatting Biologie Herbarium Samenvatting door een scholier 793 woorden 11 september 2016 6,8 4 keer beoordeeld Vak Biologie Camelia/Camellia De camelia bloeit in de periode van februari tot april.

Nadere informatie

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin Onderhoud Klussenwijzer Aanleg van een geveltuin BrabantWonen 2 e druk februari 2015 Aanleg van een geveltuin Veel woningen in ons bestand zijn direct aan de openbare weg gelegen. Zij hebben geen voortuin,

Nadere informatie

3 Planten en verplanten

3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 3 Planten en verplanten 34 3.1 Plantensoorten 35 3.2 Plantafstand 38 3.3 Planten in verband 41 3.4 Bomen planten 43 3.5 Afsluiting 48 34 PLANTEN EN VERPLANTEN Bijna het hele jaar

Nadere informatie

Zes beplantingsplannen die werken op een zonnige plek!

Zes beplantingsplannen die werken op een zonnige plek! Zes beplantingsplannen die werken op een zonnige plek! klokjesbloem Campanula portenschlagiana lavendel Lavandula angustifolia 'Hidcote' kogellook Allium sphaerocephalon Bodembedekkende juni - aug juni

Nadere informatie

Groene straten. Zó simpel is t. t Stad is van iedereen.

Groene straten. Zó simpel is t. t Stad is van iedereen. Groene straten Zó simpel is t. t Stad is van iedereen. Groene straten Zó simpel is t. Gezocht: inwoners met groene vingers. De stad gaat voor groenere straten en daar wordt hard aan gewerkt. Ook als inwoner

Nadere informatie

Buurtcontract. Planten om uw buurt op te fleuren. Klimhortentia

Buurtcontract. Planten om uw buurt op te fleuren. Klimhortentia Buurtcontract Planten om uw buurt op te fleuren Klimhortentia Is zelfhechtend. Kan grote stukken muur of schutting bedekken. Veel witte bloemen in de zomer. Een vochtige, goed doorlatende grond. Halfschaduw

Nadere informatie

De drachtplantentuin in oktober

De drachtplantentuin in oktober De drachtplantentuin in oktober In oktober wordt het steeds duidelijker dat de zomer toch echt is afgelopen en de herfst begonnen is. Maar ook dan is er nog heel veel prachtigs te beleven, zoals eigenlijk

Nadere informatie

GEVELTUINTJES. Meer natuur in de straat

GEVELTUINTJES. Meer natuur in de straat GEVELTUINTJES Meer natuur in de straat Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Knnv afdeling Delfland Postbus 133 2600AC Delft afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland

Nadere informatie

Liam en Saar. Saar schrijft een briefje. Het is voor Liam. kom je. Saar doet het in een mandje en laat het aan een touw zakken naar zijn tuin.

Liam en Saar. Saar schrijft een briefje. Het is voor Liam. kom je. Saar doet het in een mandje en laat het aan een touw zakken naar zijn tuin. Liam en Saar Liam woont in een huis met een grote tuin. Hij speelt er graag. Of hij zit in zijn boomhut. Van daaruit kijkt hij naar zijn eigen tuintje. Die is naast de moestuin van zijn vader. Liam mag

Nadere informatie

Stap voor stap planten in uw tuin

Stap voor stap planten in uw tuin Stap voor stap planten in uw tuin 1 Zon of schaduw? Sommige planten groeien goed in de zon en anderen hebben liever een plek in de schaduw. Het is daarom belangrijk om te bepalen of er op de plek die u

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE ACTIE GEVELBEGROENING (2017) (het aanvraagformulier dient vóór 15 september 2017 ingediend te worden)

GEMEENTELIJKE ACTIE GEVELBEGROENING (2017) (het aanvraagformulier dient vóór 15 september 2017 ingediend te worden) GEMEENTELIJKE ACTIE GEVELBEGROENING (2017) (het aanvraagformulier dient vóór 15 2017 ingediend te worden) Wanneer er voldaan wordt aan onderstaande voorwaarden ontvangt u van de gemeente Schoten een gratis

Nadere informatie

steenbreek tuin operatie steenbreek Leiden 2016 tuinstijlen

steenbreek tuin operatie steenbreek Leiden 2016 tuinstijlen tuinstijlen steenbreek tuin 1801829_ECWD_Tuinontwerp referentiebeelden.indd 1 17-05-18 11:54 tuinstijlen formele tuin 1801829_ECWD_Tuinontwerp referentiebeelden.indd 2 17-05-18 11:54 tuinstijlen 1801829_ECWD_Tuinontwerp

Nadere informatie

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD

5 Borderonderhoud 70 BORDERONDERHOUD 5 Borderonderhoud 5 Borderonderhoud 70 5.1 Algemeen onderhoud 71 5.2 Groeien en snoeien 74 5.3 Afzetten en dunnen 75 5.4 Overig onderhoud 76 5.5 Afsluiting 78 70 BORDERONDERHOUD Alle vormen van tuinonderhoud

Nadere informatie

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij

Het onderhouden van uw tuin. De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij Het onderhouden van uw tuin De verantwoordelijkheden van verhuurder en huurder op een rij beleid: juni 2007, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Belangenvereniging Binnenstad-Noord. Diny Tubbing, Stadsecoloog sr. beleidsadv. groen stad en regio Gemeente 20 september 2016

Belangenvereniging Binnenstad-Noord. Diny Tubbing, Stadsecoloog sr. beleidsadv. groen stad en regio Gemeente 20 september 2016 Belangenvereniging Binnenstad-Noord Diny Tubbing, Stadsecoloog sr. beleidsadv. groen stad en regio Gemeente Delft @stadsecoloog015 20 september 2016 - De stad en haar verschijningsvormen Groenbeleid Delft

Nadere informatie

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink

Dorine s moestuin. Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door. De Vinkentuin- de kleine kwekerij. José Vink Dorine s moestuin Beplantingsplan voor de moestuin in pot. Ontwerp door De Vinkentuin- de kleine kwekerij José Vink Nederasselt, 11 maart 2014 1= Laurus Nobilis 2= Vinca minor 3= Lonicera japonica Halliana

Nadere informatie

Tuinieren is kinderspel

Tuinieren is kinderspel Hans Clauzing & Francisca Laureijs Tuinieren is kinderspel A E R I A L M E D I A CO M PA NY 2 ISBN 978-94-026-0101-5 NUR 424 2016 Tekst en fotografie: Francisca Laureijs en Hans Clauzing 2016 Nederlandstalige

Nadere informatie

Inspiratieboekje. Mediterrane tuin te Maasdam. I.o.v. Catalpatuinen Kloosterdreef 4 4797 EA Willemstad T: 0168-47 39 39 M: info@catalpatuinen.

Inspiratieboekje. Mediterrane tuin te Maasdam. I.o.v. Catalpatuinen Kloosterdreef 4 4797 EA Willemstad T: 0168-47 39 39 M: info@catalpatuinen. Inspiratieboekje Mediterrane tuin te Maasdam I.o.v. Catalpatuinen Kloosterdreef 4 4797 EA Willemstad T: 0168-47 39 39 M: info@catalpatuinen.nl Mediterrane tuin in Hollandse sfeer, met grote diversiteit

Nadere informatie

Aanleg en onderhoud van uw tuin

Aanleg en onderhoud van uw tuin Optimaal genieten van uw tuin! U huurt bij Groninger Huis een woning met een tuin. Daar wilt u natuurlijk optimaal van genieten. Een tuin is immers een verlengstuk van de woning. Een plek voor de barbecue,

Nadere informatie

TIPS VOOR EEN KLEINE TUIN

TIPS VOOR EEN KLEINE TUIN TIP 1 Boom als parasol De dakmoerbei (Morus alba Fruitless ) zorgt voor dieptewerking in de tuin, bovendien doet hij s zomers dienst als heerlijke parasol en camoufleert hij de buurhuizen. Bij aankoop

Nadere informatie

Ook u kan meehelpen aan dit project, waarover u meer informatie kan terugvinden op

Ook u kan meehelpen aan dit project, waarover u meer informatie kan terugvinden op Zaai de toekomst Ons landschap is erg arm geworden waardoor heel wat dieren en insecten het moeilijk hebben. Door klimaatsveranderingen, pesticiden, parasieten die oprukken en inmenging door de mens krijgen

Nadere informatie

Maak van uw tuin een restaurant voor bijen

Maak van uw tuin een restaurant voor bijen Maak van uw tuin een restaurant voor bijen Overzicht van goede bijenplanten uit onze tuincentra Vaste planten Kruiden Moestuin in bloei Knollen en bollen Klimplanten Struiken Bomen Vaste planten Duizendknoop

Nadere informatie

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Bij veel van onze huurhuizen hoort een tuin. Je kunt daarin naar eigen smaak tuinieren en natuurlijk volop genieten. We geven

Nadere informatie

Delphinium Ridderspoor sneeuwwit. Fallopia japonica Japanse duizendknoop wit

Delphinium Ridderspoor sneeuwwit. Fallopia japonica Japanse duizendknoop wit Volwassen planthoogte 80 cm - 200 cm Delphinium Ridderspoor sneeuw Deze cultivar is rijkbloeiend en heeft bijzonder grote te bloemtrossen. Een hoge stengel met een lange bloei. In volle bloei de stengels

Nadere informatie

Woon jij straks hier? Vergroenen op het terrein van je woningcorporatie

Woon jij straks hier? Vergroenen op het terrein van je woningcorporatie Woon jij straks hier? Vergroenen op het terrein van je woningcorporatie Groen doet goed Zij gingen je voor Beleven, genieten, ontspannen, contact In een groene omgeving is het fijn wonen. Groen maakt de

Nadere informatie

Maak van uw tuin een restaurant voor bijen

Maak van uw tuin een restaurant voor bijen Maak van uw tuin een restaurant voor bijen Overzicht van goede bijenplanten uit onze tuincentra Vaste planten Kruiden Moestuin in bloei Knollen en bollen Klimplanten Struiken Bomen Vaste planten Duizendknoop

Nadere informatie

Herzien Beplantingsplan voor de Surinamestraat Madoerastraat Paramaribostraat (complex 501).

Herzien Beplantingsplan voor de Surinamestraat Madoerastraat Paramaribostraat (complex 501). Herzien Beplantingsplan voor de Surinamestraat Madoerastraat Paramaribostraat (complex 501). Utrecht, maandag 2 juni 2014 Geachte heer/mevrouw, Omdat bij de renovatie van de Surinamstraat, Madoerastraat

Nadere informatie

Kan uw straat nog wat groene rustpunten gebruiken? Tover uw stoep dan om tot een heuse tegeltuin.

Kan uw straat nog wat groene rustpunten gebruiken? Tover uw stoep dan om tot een heuse tegeltuin. Kan uw straat nog wat groene rustpunten gebruiken? Tover uw stoep dan om tot een heuse tegeltuin. 100 extra tegeltuinen in het centrum van Sint-Niklaas tegen eind 2013: dat is de doelstelling van het project

Nadere informatie

Vaste planten. Inhoudsopgave:

Vaste planten. Inhoudsopgave: Vaste planten Vaste planten zijn kruidachtige meerderjarige planten. Ze overwinteren ondergronds en lopen in het voorjaar opnieuw uit. Enkele zijn wintergroen zoals vinca en waldsteinia. Vaste planten

Nadere informatie

Informatie voor het aanleggen, verzorgen en onderhoud van uw geveltuin

Informatie voor het aanleggen, verzorgen en onderhoud van uw geveltuin Informatie voor het aanleggen, verzorgen en onderhoud van uw geveltuin Welke planten zijn geschikt? Niet alle planten zijn geschikt of toegestaan voor een geveltuin. Zo is het planten van bomen niet toegestaan.

Nadere informatie

Tuinieren in potten. Dinsdag, , 15:57 uur door Modeste Herwig (reacties: 0)

Tuinieren in potten. Dinsdag, , 15:57 uur door Modeste Herwig (reacties: 0) Dinsdag, 27.03.2018, 15:57 uur door Modeste Herwig (reacties: 0) Tuinieren in potten Potten zijn makkelijk te verzetten en zo in elke tuin toepasbaar. De beplanting in een pot kan het hele jaar door mooi

Nadere informatie

LET OP: Bomen in de stad hebben het moeilijk Do s & Don ts over beplanting rondom een boom

LET OP: Bomen in de stad hebben het moeilijk Do s & Don ts over beplanting rondom een boom BOOM-BATTLE Een boom voor je huis waarbij de grond rondom de boom een verzamelplek is voor zwerfafval, hondenpoep, vuilniszakken en fietsen. Herkenbaar? Dat kan veel leuker! Vandaar dat de Creatieve Coöperatie

Nadere informatie

Aan de slag in de schooltuin

Aan de slag in de schooltuin Aan de slag in de schooltuin In Nijmegen krijgen alle kinderen uit groep zes les bij De Wielewaal, een schooltuin aan de rand van de stad. Zo maken kinderen kennis met alles wat groeit en bloeit. Tekst

Nadere informatie

Het groen in Oud-West

Het groen in Oud-West Het groen in Oud-West Van 18 tot en met 24 september 2008 kon het bewonerspanel van Oud-West vragen beantwoorden over het groen in Oud-West. Van de 1.106 panelleden hebben er 496 meegedaan. Dit komt neer

Nadere informatie

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen 15 februari 2019 16:53 Laatste update: 12 uur geleden De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke

Nadere informatie

Bomen. Magnolia kobus. Prunus x yedoensis

Bomen. Magnolia kobus. Prunus x yedoensis Bomen In dit ontwerp worden twee verschillende soorten bomen toegepast. Allebei zijn het sterke middelgrote bomen die in het voorjaar uitbundig bloeien en ook de rest van het jaar een mooi gestalte hebben.

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onderhouden, is een tuin een prettige plek om te verblijven. Hoe pak je inrichting en onderhoud

Nadere informatie

- GROENTJE. Bloembollen

- GROENTJE. Bloembollen Inleiding. - GROENTJE Bloembollen Bloembollen is misschien wel het bekendste product wat "Holland" heeft voortgebracht. Toch is de kennis over de bloembollen bij de gewone burger vaak minimaal. De voorlichting

Nadere informatie

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen - lente. Hakken en plakken Auditieve oefeningen - lente Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) len-te kro-kus tul-pen lam-me-tje bloe-men zaai-en tuin-tje ro-zen vo-gel tuin-man bij-en

Nadere informatie

TUIN OP NIVEAU Gezinstuin met allure

TUIN OP NIVEAU Gezinstuin met allure Gezinstuin met allure Een totaal verwaarloosde tuin aan de duinrand in Scheveningen werd omgetoverd tot een gezinstuin met allure. Dit dankzij het ontwerp van Aleid Westenberg, die een reeds aanwezige

Nadere informatie

Kruidachtigen. Datum: woensdag 8 februari Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap

Kruidachtigen. Datum: woensdag 8 februari Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap Kruidachtigen Datum: woensdag 8 februari 2017 Leerjaar 1 en 2 Tuin, Park en Landschap 2 Aan het eind van de les schrijf je samen met je buurman de betekenis op van al deze termen. Als je klaar bent geven

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Wat ontzettend fijn dat u de moeite heeft genomen naar deze bijeenkomst te komen! Wij zien u ook graag bij de volgende bijeenkomst.

Wat ontzettend fijn dat u de moeite heeft genomen naar deze bijeenkomst te komen! Wij zien u ook graag bij de volgende bijeenkomst. Beste mevrouw/meneer, Wat ontzettend fijn dat u de moeite heeft genomen naar deze bijeenkomst te komen! Wij zien u ook graag bij de volgende bijeenkomst. Heel Heer Oudelands Ambacht gaat op de schop, dat

Nadere informatie

HET GOEDE VAN EEN GROENE TUIN STEENBREEK GROEN IS LEVEN OPERATIE

HET GOEDE VAN EEN GROENE TUIN STEENBREEK GROEN IS LEVEN OPERATIE HET GOEDE VAN EEN GROENE TUIN GROEN IS LEVEN OPERATIE STEENBREEK Het goede van een groene tuin Groen is leven Een groene omgeving heeft voor onze eigen gezondheid veel voordelen. Hoe dichter je dit groen

Nadere informatie

Natuurburen. In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum. Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen

Natuurburen. In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum. Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen Natuurburen In samenwerking met Stichting Welzijn Zorgcentra Basisscholen NME Centrum Doel Saamhorigheid in de wijk versterken Elkaar leren kennen Projectbeschrijving Ouderen en jongeren voeren samen activiteiten

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

15/10/2013. Straatgeveltuintjes. Bloembakken, zakken, Terras en Balkon, telkens. Jan Van Bogaert 3/8

15/10/2013. Straatgeveltuintjes. Bloembakken, zakken, Terras en Balkon, telkens. Jan Van Bogaert 3/8 Straatgeveltuintjes Jan Van Bogaert Bloembakken, zakken, korven Terras en Balkon, telkens anders 3/8 1 www.velt.be 4/8 2 3 Straatgeveltuintjes Alle voordelen op een rijtje www.velt.be 11/8 www.velt.be

Nadere informatie

Natuureducatie op het schoolplein

Natuureducatie op het schoolplein Natuureducatie op het schoolplein Welke planten zijn geschikt voor educatief gebruik? Blauwe regen bloemen, zintuigen, vogels De blauwe regen bloeit uitbundig in het voorjaar en ruikt heerlijk. De bloemen

Nadere informatie

Juli Zomer op het dak

Juli Zomer op het dak Juli Zomer op het dak Dit is een daktuin die we in 2007 hebben aangelegd. Er lag een rechthoekige vlonder van hardhout op het dak, waar we een stuk van hebben afgezaagd om een flink terras over te houden.

Nadere informatie

Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief lente-2016

Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief lente-2016 1 Tuinontwerp De Weieven Nieuwsbrief 32----lente-2016 Met hierin De nieuwe Lezing over Siergrassen is klaar! Weieven geeft Prairie-gezicht in Utrechtse achtertuin. De mooiste, zachtgele, geurende Heesters

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATS RHIJNHOF, LEIDEN

BEGRAAFPLAATS RHIJNHOF, LEIDEN BEGRAAFPLAATS RHIJNHOF, LEIDEN Grafbeplanting De Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof streeft met zowel het beheer van het oude deel als de aanleg van de nieuwe delen van de begraafplaats, een versterking

Nadere informatie

BLOEMBOLLEN IN JE TUIN

BLOEMBOLLEN IN JE TUIN BLOEMBOLLEN IN JE TUIN RON DEN DIKKEN HET TOEPASSEN VAN BLOEMBOLLEN Zelf pas ik graag bloembollen toe. Bloembollen zijn prima te combineren met andere planten in de tuin en je kan er gaten mee opvullen,

Nadere informatie

Inspiratie uit Engeland

Inspiratie uit Engeland Bijzondere tuinen: De Kooihof in Ankeveen Eindeloze tuinpaden, formele Buxus-patronen, bijzondere plantencollecties, perfecte gazons en borders op kleur. In privétuin De Kooihof in Ankeveen vind je het

Nadere informatie

Planten. Plant nu de Lente. die vogels, vlinders en bijen aantrekken. Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

Planten. Plant nu de Lente. die vogels, vlinders en bijen aantrekken. Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Planten die vogels, vlinders en bijen aantrekken Elke dag krijgt je tuin allerlei vogels, bijen en vlinders over de vloer. Ze zijn niet

Nadere informatie

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen

Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Onderhoud tuinen en erfafscheidingen Of uw tuin nu een plek voor ontspanning en privacy is, de plek waar uw (kleine) kinderen kunnen spelen of uw band met de natuur, het is nodig de tuin te onderhouden.

Nadere informatie

GEOKUNSTSTOFFEN GROEN GEVEL SYSTEEM: EMOWALL

GEOKUNSTSTOFFEN GROEN GEVEL SYSTEEM: EMOWALL 06 GEOKUNSTSTOFFEN GROEN GEVEL SYSTEEM: EMOWALL NL algemene info & toepassingen GEOKUNSTSTOFFEN Groenwanden zijn meer en meer in trek daar ze een harmonie vormen tussen de gebouwen en de omgeving. Aangezien

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

Het Groei & Bloei 26-planten-plan is ontwikkeld voor mensen met niet al te veel plantenkennis en weinig tijd

Het Groei & Bloei 26-planten-plan is ontwikkeld voor mensen met niet al te veel plantenkennis en weinig tijd Het Groei & Bloei Ook voor liefhebbers S Het Groei & Bloei 26-planten-plan is ontwikkeld voor mensen met niet al te veel plantenkennis en weinig tijd om te tuinieren. Maar de planten van het plan lenen

Nadere informatie

Achtergevel met schuifpui

Achtergevel met schuifpui WERKOMSCHRIJVING Onderstaand treft u een uitgebreide omschrijving van de compleet nieuw aan te leggen voor-en achtertuin van onze nieuwbouwwoning te s-hertogenbosch. De woning wordt 1 oktober 2013 opgeleverd.

Nadere informatie

Erica carnea (Winterheide) Written by Online Tuinieren

Erica carnea (Winterheide) Written by Online Tuinieren Erica heeft de Nederlandse naam Dopheide maar de Erica carnea soorten worden meestal Winterheide genoemd. De naam Winterheide doet je natuurlijk al vermoeden dat er iets bijzonders in de winterperiode

Nadere informatie

Beplanting rotonde Herenweg, Willem Alexanderplein

Beplanting rotonde Herenweg, Willem Alexanderplein Groenblijvende heesters: Choisya ternata Aztec Pearl De Choisyia wordt in drie flinke groepen geplant en vormen samen met de Euonymus de groenblijvende basis. Vanaf juni tot ver in de zomer bloeit Choisya

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Een beetje Méditerranée

Een beetje Méditerranée KNUSSE GEZINSTUIN Een beetje Méditerranée Wat doe je als je tieners geen gebruik meer maken van het piepkleine gazon in je achtertuin en je buxus is kaalgevreten door de rupsen van de buxusmot? Dan schakel

Nadere informatie

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders

Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders www.bloembergecologie.com Lang bloeiende inheemse vaste planten voor bijen en vlinders Bakkers, Sanne; Bloemberg, Mark HAS Hogeschool s-hertogenbosch, 26 juni 2015 Bloemberg M.S. 07-05-2017 1 Lang bloeiende

Nadere informatie

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Klim, slinger en leiplanten G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Klim, slinger en leiplanten In de volksmond wordt deze groep klimplanten genoemd. Maar de manier waarop ze tegen een

Nadere informatie

Ontwerp door Mariëlle Coppes van in opdracht van Gemeente Eindhoven.

Ontwerp door Mariëlle Coppes van  in opdracht van Gemeente Eindhoven. Ontwerp door Mariëlle Coppes van www.magicaldaydream.com in opdracht van Gemeente Eindhoven. 2 Inhoud 1. Do s en Don ts 2. Straatobjecten Schilderen 3. Hekhaken 4. Minibibliotheek 5. Oogjes 6. Vlekkenkunst

Nadere informatie

Een tuin vol vlinders, bijen en vogels

Een tuin vol vlinders, bijen en vogels Een tuin vol vlinders, bijen en vogels En zonnekloppers, spelende kids, barbecuefanaten Vlinders, bijen en vogels zijn niet alleen mooi: ze zijn ook een goede graadmeter voor de kwaliteit van je tuin.

Nadere informatie

Beplantingsplan voor de Surinamestraat Madoerastraat Paramaribostraat (complex 501).

Beplantingsplan voor de Surinamestraat Madoerastraat Paramaribostraat (complex 501). Beplantingsplan voor de Surinamestraat Madoerastraat Paramaribostraat (complex 501). Utrecht, zaterdag 10 mei 2014 Geachte heer/mevrouw, Omdat bij de renovatie van de Surinamstraat, Madoerastraat en Paramaribostraat

Nadere informatie

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud

Ribes sanguineum White Icicle. Bloeikleur. Wintergroen. Iedere goede tuingrond. Onderhoud Ribes sanguineum White Icicle Plantafstand Sierheesters Wit Zon,Halfschaduw Ribesfamilie april - juni nee 160 cm - 200 cm Iedere goede tuingrond. 1-1 stuks/m² Solitair Groep Heesterborder Ribes sanguineum

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015

Groenbeheer Westeinde. Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Groenbeheer Westeinde Presentatie: Nico Kelderhuis 12 november 2015 Programma De waarde van Groen Nieuwe groenbeleidsplan Ontwikkelingen Leeuwarden Beheer Leeuwarden Het groen in Westeinde Tips voor de

Nadere informatie

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS?

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? De gemeente Hellevoetsluis wil de hoeveelheid groen en de verscheidenheid aan planten en dieren in de stad vergroten. Naast het

Nadere informatie

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen

Suchmann. Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Suchmann Natuur, hoofdstuk Lente en natuurverschijnselen Wanneer: Dinsdagmiddag 6-13-20 & 27 april De kinderen worden in groepjes verdeeld van 3 of 4 kinderen. Ieder groepje krijgt een onderwerp toebedeeld

Nadere informatie

Hoe maak je zelf een gevelton?

Hoe maak je zelf een gevelton? Page 1 of 6 Maak een gevelton: bloembak met ingebouwde regenwateropvang Sinds 2017 laat de stad Antwerpen in straten met brede doorgang maxi-geveltuinen [1] toe. Dat zijn geveltuinen tot 60 cm diep waar

Nadere informatie

Bomen- en tuinenbeleid Samenwerking, oktober 2016

Bomen- en tuinenbeleid Samenwerking, oktober 2016 Bomen- en tuinenbeleid Samenwerking, oktober 2016 I. Tuinenbeleid Het bezit van Samenwerking bestaat voor een groot deel uit steen, maar het andere deel, het groene deel, is net zo beeldbepalend. De bomen,

Nadere informatie

tuin-kalender januari 2011 groentip sneeuwklokje

tuin-kalender januari 2011 groentip sneeuwklokje De tuin is in algemene toestand van rust. Vergeet in deze tijd van het jaar alvast onze gevleugelde vrienden niet. Vogels hebben nu het meeste nood aan vers drinkwater en extra voedsel. sneeuwklokje januari

Nadere informatie

UW TUIN. vragen en antwoorden

UW TUIN. vragen en antwoorden UW TUIN vragen en antwoorden UW TUIN: VRAGEN EN ANTWOORDEN In deze brochure vindt u informatie over: Hoe u uw tuin mag gebruiken. Wat u wel en wat u niet mag bouwen in uw tuin. Hoe u uw tuin achter moet

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

Volksbelang: Midden tussen haar klanten

Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos tuinieren Volksbelang: Midden tussen haar klanten Zorgeloos huren en wonen, dat is waar Volksbelang voor staat. Als sociale organisatie die midden tussen haar klanten staat, vindt Volksbelang

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Hydrangea macrophylla Magical selectie

Hydrangea macrophylla Magical selectie Hydrangea macrophylla Magical selectie Magical Four Seasons Speciaal geselecteerd Kleurverandering per seizoen Prachtig geschenk De vier seizoenen van de Magical De Hydrangea macrophylla Magical is een

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

!"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189(

!#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189( !"#$%&'$()**+,)*-*(.'/01&#232(42$'%&'$56011&(72(.189( ! Inhoudsopgave INLEIDING... 3 WAT VALT ER ONDER DE VERANTWOORDING VAN DE TUINGROEP?... 4 HET ONDERHOUDSPLAN... 5 WAT GAAN WE OP DIE TUINOCHTENDEN

Nadere informatie

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken

Jonge dieren. Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Groep 4 Naam:. Jonge dieren Dieren hebben jongen. Hoe noem je ze? Kies uit: big, lam, kuiken, kalf, puppy, veulen, kuiken Het jong van een paard is een Het jong van een koe is een Het jong van een hond

Nadere informatie

Klimplanten Overzichtslijst met eigenschappen

Klimplanten Overzichtslijst met eigenschappen Klimplanten Overzichtslijst met eigenschappen St: standplaats qua licht (o = opens situatie, H = halfopen situatie, G = gesloten situatie) H: bereikbare hoogte (= vaak ook breedte) Bl: bloeitijd Z: als

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid

Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid Meer groen, minder tegels! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid Meer groen, minder tegels Liever niet zo, maar zo! Goed voor het milieu en voor uw gezondheid U woont in een huis met een tuin. Maar

Nadere informatie