ZEEBRIEF# mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZEEBRIEF#134 16 mei 2016"

Transcriptie

1 Een reisje met de WITTE ZEE..deel 1 ZEEBRIEF# mei 2016 WITTE ZEE (II). Gebouwd J.& K. Smit's Scheepswerven, Kinderdijk. 327 BRT, 79 NRT. 40,15 (37,36) x 7,65 x 4,14 x 3,840 meter. Roepsein PIRD. 12 kn IPK, 650 EPK, 194 MN., 6 cyl, 4 tew, 450 x 600, M.A.N., J&K Smit's Machinefabriek, Kinderdijk kiel gelegd, te water gelaten, gevorderd door Duitsland, weggesleept van de werf en in Duitse dienst naar Wilhelmshaven gesleept terug te Rotterdam, 1945/1946 gerepareerd, proefvaart na verbouwing en als WITTE ZEE in dienst bij N.V. L. Smit en Co.'s Sleepdienst, Rotterdam, in beheer bij N.V. L. Smit en Co.'s Internationale Sleepdienst, Rotterdam. (Foto: Skyfotos). De Witte Zee (Russisch: Белое море, Beloje More) is een randzee van de Barentszzee binnen de Noordelijke IJszee met een oppervlakte van km², die omsloten wordt door Rusland. De toegang naar de zee ligt ingeklemd tussen de schiereilanden Kola (dat deel uitmaakt van Lapland) in het westen en Kanin in het oosten. De zee heeft drie grote baaien: de Kandalaksjabaai, de Onegabaai en de Dvinabaai. In het noordoosten ligt nog een vierde baai: de Mezenbaai. In de zee liggen een aantal eilanden. De Solovetski-eilanden zijn het grootst en liggen centraal in de toegang tot de Onegabaai. Het kleinere Kiy eiland, op zo n 15 kilometer van de stad Onega, wordt door veel toeristen bezocht vanwege de oude kloostergebouwen. De bodem van de Witte Zee ligt gemiddeld 60 meter onder de zeespiegel met een maximum van 314 meter. De verbinding tussen de Witte zee en de Barentszzee is ondiep, de bodem ligt hier maximaal 40 meter onder de zeespiegel. Dit beperkt de wateruitwisseling tussen beide zeeën. Het hoogteverschil tussen eb en vloed is eveneens beperkt, dit is gemiddeld een meter. In de baaien kan het verschil tussen hoog en laag water oplopen tot maximaal 10 meter zoals in de Mezenbaai.

2 De rivieren die in de Witte Zee uitmonden brengen jaarlijks zo n 215 km3 zoet water in. De Noordelijke Dvina levert het meeste water aan, ongeveer 80% van het totaal. Ook de Mezen, die in het uiterste noordoosten van de zee uitmondt, is een grote waterleverancier. In mei ligt de piek als het smeltwater de zee bereikt en in februari en maart is de zoet water aanvoer het minst. Per jaar stroom ongeveer km3 water uit de Witte Zee, maar een onderstroom brengt km3 zout water terug. De saliniteit ligt in de Witte zee tussen de 27-30, dit is gelijk aan 27 à 30 gram zout per liter water, en tussen de in de baaien waar de rivieren uitmonden. Vooral in het voorjaar met de toevoer van zoet smeltwater neemt de saliniteit in de baaien af tot aan de ondergrens. De zee ligt grotendeels ten zuiden van de Poolcirkel en is van oktober november tot mei juni bevroren. Het ijs is gemiddeld 40 centimeter dik, maar kan in zeer koude perioden oplopen tot 150 centimeter. Door de stroming en het tij wordt het ijs in de winter gebroken en drijft vooral in de zee rond. In de Witte Zee komen zadel- en ringelrobben voor. Vooral in de winter zijn er veel zadelrobben in de zee aanwezig. Verder zijn er zo'n 57 vissoorten in de zee gesignaleerd; vooral de haring komt er veel voor. Verder kabeljauw, zalm, forel en mossels. De voornaamste haven aan de Witte Zee is die van Archangelsk bij de monding van de Noordelijke Dvina. De stad Severodvinsk even westelijker heeft een nucleaire onderzeebootbasis. Kleinere steden aan de zee zijn Kandalaksja, Kem en Onega. (Bron en kaart: wikipedia). PROEFTOCHT WITTE ZEE - Dinsdag ( ) heeft de nieuwe sleepboot Witte Zee van Smit & Co.'s Intern. Sleepdienst haar officiële proeftocht gehouden. De Witte Zee werd in 1941 bij de werf J & K. Smit's Scheepswerven te Kinderdijk in aanbouw gegeven. Het werd door de Duitsers van de werf gehaald en te Hamburg aangetroffen en naar Kinderdijk teruggesleept, waar men de afbouw ter hand nam. De Witte Zee is een sleepboot met een Smit-MAN motor waarmede 1000 pk ontwikkeld kan worden. Het is een fraai schip en voldoet aan de eisen des tijds. (HVV, ).

3 WITTE ZEE (1), opgeleverd door J. & K. Smit, Kinderdijk (660) als WITTE ZEE aan N.V. L. Smit & Co.'s Sleepdienst, Rotterdam. 465 BRT, 65 NRT. 45,42 (45,14) x 8,74 x 4.80 x 5,524 meter. 1 ketel, v.o. 214 m2, 11,95 atm IPK, 1 T3 cyl, 457, 711 en 1168 x 762, Machinefabriek "Kinderdijk" in dienst bij Kon. Marine terug bij N.V. L. Smit & Co.'s Sleepdienst in dienst Kon. Marine als BV vertrokken van Den Helder naar Engeland terug bij N.V. L. Smit & Co.'s Sleepdienst en in charter Rescue Tug Section ven de British Admiralty tijdens een reis van Penzance, Engeland naar Lamlash, Isle of Arran, U.K. op 0,5 mijl van Porth Eymon Point, U.K. op de rotsen gelopen en vergaan. WITTE ZEE (2), foto en info van: Historische Vereniging West-Alblasserwaard, Fotobank.danau.nl. Fotonummer: A0185. Titel: Zeesleepboot Witte Zee II. Beschrijving: Witte Zee II Bouwwerf: J. & K. Smit Bouwnummer: 790 Bouwjaar: 1946 Afmetingen: 39.80*7.65 m, diepgang 3.84 m Vermogen: 1000 pk De

4 sleepboot werd op 10 juli 1943 bij J. & K. Smit te water gelaten. Oktober 1944 is de sleepboot van de werf weggesleept en kwam in Duitse dienst. 3 september 1945 keerde de sleepboot in Maassluis terug en heeft na een verbouwing en reparatie 4 juni 1946 proefgevaren waarna in dienst gesteld van L. Smit & Co. Bij de poging tot berging van het SS Brother George bij het eiland Wight in 1964 is de sleepboot op een rif gelopen en kort daarna gezonken. Alle 16 opvarenden werden gered. NORDFONN. De tanker NORDFONN is Vrijdag ( ) van Stavanger te Schiedam aangekomen om daar te repareren Het schip werd gesleept door de sleepboten EMPIRE BESS, BRAHMAN, WITTE ZEE en MAAS. (HVV, ). NORFJELL, tankschip, te water als EMPIRE SAXON voor Ministry Of War Transport, opgeleverd door Swan, Hunter & Wigham Richardson Ltd., Wallsend (1706), verkocht als NORFJELL aan Norwegian Government - Norwegian Shipping & Trade Mission, Oslo BRT, NRT. 12 kn. T 3 cyl, de werf van Molotovsk, tijdens een reis van Moermansk naar U.K. in konvooi BK.3 getorpedeerd door de Duitse onderzeeër U-968 (Otto Westphalen), 2 man kwamen daarbij om, hoewel zwaar beschadigd niet gezonken en naar Tree Roochia bij Kola Inlet gesleept, daar aan de grond gezet. De schade provisorisch hersteld te Moermansk vertrokken met een sleepboot naar Stavanger, te Stavanger verkocht aan Skibs A/S Ringfonn, Stavanger, in beheer bij Sigval Bergesen, herdoopt NORDFONN gearriveerd op de Nieuwe Waterweg motor geplaatst, gebouwd door N.V. Dok & Werf Mij. Wilton-Fijenoord, Schiedam verkocht aan Mil Tankrederi A/S, Oslo, herdoopt NORSK JARL gearriveerd bij P. & W. MacLellan Ltd., Bo'ness om gesloopt te worden, gesloopt in (Foto NORDFONN: sjohistorie.no).

5 te Maassluis gemonsterd #62 voor een reis van Maassluis naar Oostende, van Oostende naar Portsmouth en van Portsmouth naar Vlissingen. Kapitein: W. Hoogvliet. 1e Stuurman: A. Poot. Matroos: A. v.d. Ende, I. Hartog, A. v.d. Burg, G. Weltevreden. Kok: H. van Drimmelen. Kajuitjongen: L. Bouwmeester. 1e Machinist: K.J. van Swieten. 2e Machinist: H. Oosterman. 3e Machinist: J. Visser. Ass. Machinist: B.J. de Snaaijer. Garantiemachinist: G. de Vreede. Olieman: S. Hadders. Marconist: J.A. van der Werf. Runner: A. Bravenboer, S. de Knegt, A. Kaptein en J. v.d. Endt te Maassluis gemonsterd #66 voor een reis van Maassluis naar Den Helder, van Den Helder naar Troon en van Troon/Glasgow naar IJsland. Kapitein: W. Hoogvliet. 1e Stuurman: A. Poot. 2 e Stuurman: A. v.d. Ende. Matroos: I. Hartog, S. de Knegt, A. van Katwijk. Matroos o/g: G. Weltevreden, A. v.d. Burg, G.H. van Sprang. Kok: H. van Drimmelen. Kajuitjongen: H. Smit. 1e Machinist: K.J. van Swieten. 2e Machinist: H. Oosterman. 3e Machinist: J. Visser. Ass. Machinist: B.J. de Snaaijer. Olieman: S. Hadders. Marconist: J.A. van der Werf. Runner: A. Bravenboer, A. Kaptein, C. den Dulk, S. Beekhuizen, J. Bevers en M. Vermeer de WITTE ZEE van Troon naar Arkrenas met 2 landingsvaartuigen. Een dok met een historie Een dok met een historie, een invasie-veteraan om het zo maar eens te zeggen, is thans op weg naar Rotterdam, teneinde er de outillage van de haven en speciaal die van het scheepsreparatiebedrijf te versterken. De sleepboot "Witte Zee" van L. Smit en Co.'s Internationale Sleepdienst heeft het gisteren te Glasgow op sleeptouw genomen. Het betreft hier een tijdens de oorlogsdagen voor de Engelse Admiraliteit gebouwd dok dat dienst heeft gedaan bij de invasie op de Normandische kust, waar het licht beschadigde schepen snel repareerde, opdat ze zo spoedig mogelijk weer hun diensten voor de oorlogvoering konden verrichten. Na het einde van de eigenlijke landingsoperaties werd het naar Glasgow overgebracht en thans is het aangekocht door het scheepsreparatiebedrijf van Niehuis en Van den Berg alhier, dat er zijn werf aan de Waaldijk nu belangrijk mee kan uitbreiden. Het dok is bestemd voor het repareren van kleinere coasters, grote sleepboten, enz. (HVV, ). Admiralty Floating Dock AFD : 1941 te water, opgeleverd door Palmers Hebburn Co. Ltd., Hebburn als AFD 15 aan British Admiralty. 43,44 x 12,80 x 3,79 meter. Dokken met dezelfde afmetingen: AFD 14 en AFD van de Tyne naar Stornoway gesleept door de sleepboot EMPIRE LARCH gesleept door de sleepboot EMPIRE IMP naar Greenock verkocht aan N.V. Scheepswerf Niehuis & van den Berg, Rotterdam (een heel mooie dag!) van Greenock naar Rotterdam gesleept door de sleepboot WITTE ZEE te Rotterdam met het dok AFD 15. (Foto: Kevin Blair/tynebuiltships.co.uk).

6 de WITTE ZEE te Maassluis gemonsterd #88 voor een reis van Maassluis naar Bogen, Noorwegen. Kapitein: W. Hoogvliet. 1e Stuurman: A. Poot. 2 e Stuurman: A. v.d. Ende. Matroos: I. Hartog, J. van Gool, A. de Best. Matroos o/g: C. v.d. Pluijm, G.H. van Sprang, A. v.d. Burg. Kok: H. van Drimmelen. Kajuitjongen: H. Smit. 1e Machinist: K.J. van Swieten. 2e Machinist: H. Oosterman. 3e Machinist: J. Visser. Ass. Machinist: B.J. de Snaaijer. Olieman: S. Hadders. Marconist: J.A. van der Werf. Runner: J. van Oeveren, C. Westein van Bogen (Narvik) naar Rotterdam. De sleepboot "Witte Zee" van L. Smit en Co's Internat. Sleepdienst, is onderweg van Bogen bij Narvik (Noorwegen) naar Rotterdam met een door de Duitschers gestolen 5-tons grijperkraan van de Steenkool H.V. (Friesch dagblad, ) de WITTE ZEE te Maassluis gemonsterd #102 voor een reis van Maassluis via Appledore naar Rio de Janeiro. Kapitein: W. Hoogvliet. 1e Stuurman: A. Poot. 2 e Stuurman: A. v.d. Ende. Matroos: I. Hartog, J. van Gool, A. de Best, H. van Wezel. Matroos o/g: C. v.d. Pluijm, G.H. van Sprang, J. Slotboom. Kok: H. van Drimmelen. Koksmaat: W. Kloosterman. 1e Machinist: K.J. van Swieten. 2e Machinist: H. Oosterman. 3e Machinist: J. Visser. Ass. Machinist: B.J. de Snaaijer. Olieman: B. Moerman. Marconist: J.A. van der Werf. Runner-Maschinist: W. Roodenburg. Runner: J. van Oeveren, S. Stadens, J. Leemans, J. v.d. Windt, M. v.d. Hoek. Lichter op drift - In de omgeving van Goeree dreef een onbemande lichter rond die door de gistermiddag uitgevaren zeesleepboot de "Witte Zee" is opgepikt. Het transport arriveerde vannacht te Hoek van Holland. De lichter bleek verloren te zijn door de "Gaasterland" van de K.N.S.M. (H.V.V., ). De slbt. Witte Zee van Appledore naar Rio de Janeiro met twee landingsvaartuigen. (H.V.V., ). De slbt. Witte Zee van Milford Haven naar Rio Janeiro met twee landingsvaartuigen op Nbr. en Westerlengte. (H.V.V., ). De slbt. Witte Zee van Appledore naar de Janeiro op Nbr. en Westerl. (H.V.V., ). De slbt. Witte Zee met twee landingsvaartuigen op weg naar Rio de Janeiro op 6.52 Zbr en Westerl. (H.V.V., ) slbt. Witte Zee van Rio de Janeiro naar Kaapstad vanaf Rio de Janeiro te Kaapstad. De Witte Zee met de rotsbreker H.A.M. 906 vertrok van Kaapstad naar Marseille. De slbt. Witte Zee met de kraan HAM 906 van Kaapstad naar Marseille bevond zich 23 Dec. op 4.00 Noord en West. (H.V.V., ). De slbt. WITTE ZEE van Kaapstad naar Port de Bouc 8 Jan 1947 op Noord en West. De slbt WITTE ZEE van Kaapstad naar Port de Bouc was 20 Jan 1947, op Noord en Oost. De slbt WITTE ZEE met de baggermolen HAM 906 op sleeptouw arriveerde 22 Jan 1947 van Kaapstad te Port de Bouc. Nederl. sleepbooten snellen te hulp Britsch stoomschip bij Kaap Finisterre in brand - Op het Britsche stoomschip "Samwater" (7.219 ton), dat zich in de Golf van Biscaye bevindt, is brand uitgebroken Het Zweedsche stoomschip Pahlsson seinde, dat het overlevenden van de "Samwater" had opgepikt. De Nederlandsche sleepbooten Thames en de Witte Zee hebben opdracht gekregen om de "Samwater" te hulp te snellen. De eerste is uit Falmouth, de tweede uit Marseille vertrokken. Volgens latere berichten zijn 26 overlevenden van de Samwater in Lissabon aan land gezet. 16 leden der bemanning en twee passagiers zijn verdronken. Behalve de kapitein zijn nog 23 leden der bemanning en 3 passagiers gered. De brand zou zijn uitgebroken terwijl men bezig was met het verrichten van herstellingswerkzaamheden aan de machines van het schip. Het vuur greep zoo snel om zich heen, dat het schip verlaten moest worden. Dit geschiedde terwijl het nog op volle kracht voortstoomde. Door de woeste zee zijn twee reddingbooten gekapseisd en de inzittenden verdronken. De kapitein kon geen verklaring geven voor het uitbreken van den brand. (Nieuwsblad van het Noorden, ). De slbt WITTE ZEE is 30 Jan bij s.s. SAMWATER aangekomen.

7 Brits schip vergaan. Het Britse stoomschip "Samwater" is ter hoogte van Kaap Finisterre te brand geraakt. Het vuur greep zo snel om zich heen, dat het schip verlaten moest worden. Er stond in de Golf van Biscaye echter een zware zeegang, hetgeen tengevolge had, dat twee reddingboten omsloegen. Als gevolg hiervan zijn zestien leden der bemanning en twee passagiers verdronken. De andere opvarenden, 23 leden van de bemanning en 3 passagiers zijn door het Zweedse stoomschip Pahlsson opgepikt en te Lissabon aan land gezet. (De Heerenveensche koerier: onafhankelijk dagblad voor Midden-Zuid-Oost-Friesland en Noord-Overijssel, ). SAMWATER: kiel gelegd, te water gelaten als DAVID DE VRIES, type Liberty, EC2-S-C1 class, opgeleverd door Bethlehem-Fairfield Shipyard Inc., Baltimore (2210) als SAMWATER aan Ministry of War Transport, Londen, in beheer bij Glen Line Ltd BRT tijdens een reis van Sydney en Fremantle via Table Bay naar Antwerpen, Liverpool en Avonmouth, geladen met stukgoed in brand geraakt en gezonken op circa 35 mijl ten westen van Finisterre (42.41 NB. en WL). (Foto: sssamwater.webspace.virginmedia.com). KALMOA. Onvoorziene weersomstandigheden voorbehouden zullen de zeesleepbooten "Ganges" en "Schelde" van L. Smit en Co's Internationalen sleepdienst op Donderdag 27 Februari a.s. in opdracht van de N.V. gemeenschappelijke mijnbouwmaatschappij Billiton den bij J. en K. Smit's scheepswerven N.V. te Kinderdijk gebouwden tinbaggermolen "Kalmoa" op sleeptouw nemen en de reis aanvaarden naar Manggar op Billiton. KALMOA - POOLZEE met de tinbaggermolen KALMOA naar Billiton van 27 februari t/m 31 oktober 1947 Na de Tweede Wereldoorlog bestelde de Billiton Maatschappij acht tinbaggermolens. Hiervan werden er zes in Nederland gebouwd. De tinbaggermolens hadden een lengte van 96 meter en een breedte van 28 meter. De eerste tinbaggermolen de Kalmoa was gebouwd door de werf van J.& K. Smit te Kinderdijk. Begin 1947 te weten op 27 februari vertrok voornoemde tinbaggermolen, met runnerkapitein Willem Pop aan boord, via de Nieuwe Waterweg. Het eerste stuk op de rivier van Kinderdijk tot Schiedam werd de Kalmoa door vier havensleepboten gesleept. Daarna werd de tinbaggermolen overgenomen en vastgemaakt door de Witte Zee met kapitein A. Slijp en de Schelde met kapitein J. Penning. De sleepboot Blankenburg voer mee ter begeleiding en had de werfdirectie alsmede de directie van de Billiton Maatschappij aan boord. Onderweg op de rivier droeg de werfdirectie de tinbaggermolen over aan de Billiton Maatschappij. Het was de bedoeling dat onderweg de Ganges met kapitein C. Kalkman de Witte Zee zou vervangen. De Schelde zou de reis tot Gibraltar meemaken, waarna de Ganges de reis alleen met de Kalmoa zou voortzetten. Uit IJmuiden vertrok op 3 maart 1947 nog een tinbaggermolen, n.l. de Dendang. Deze werd gesleept door de sleepboten Tyne en Witte Zee. De sleepboot Witte Zee werd na één dag afgelost bij de Kalmoa. De winter van begin 1947 was een zeer strenge winter met veel ijsgang in het Noordzeekanaal en het koste dan ook veel moeite en vele uren om met de tinbaggermolen IJmuiden te bereiken. Twee dagen later verliet een derde baggermolen de Menoembing de Nieuwe Waterweg achter de zeesleper Thames. Het begin van al voornoemde reizen waren zeer onfortuinlijk. In de Golf van Biskaje trof de Kalmoa zulk slecht weer dat op 9 maart de tros van de Ganges brak en ze door de Ganges en de Schelde moest worden teruggesleept naar Falmouth. De Thames met de Menoembing moest eveneens terugkeren tengevolge van lekkage aan de molen. Alleen de Dendang met de Tyne en Witte Zee bevonden zich nog op zee. Zij moesten echter, gedwongen door het slechte weer, bijna de gehele maand maart in de Golf van Biskaje op en neer varen om te voorkomen dat zij hun logge sleep zouden verspelen. Na reparatie van de Kalmoa in Engeland vertrok men opnieuw maar ook ditmaal kwam men in stormachtig weer terecht en braken de trossen. Het kostte de grootste moeite om bij dit bijzonder slechte weer opnieuw een sleepverbinding tot stand te brengen. Na deze ervaring besloot L. Smit & Co. de Kalmoa met de sleepboten Ganges en Schelde, na hun vertrek uit Falmouth naar Rotterdam terug te roepen. De schade die de Kalmoa had opgelopen diende eerst te op de werf in Kinderdijk te worden hersteld. De geplande reis van mijl voortzetten zou onverantwoord zijn geweest. Op 13 april was het transport weer terug in Rotterdam. De oudere stoomsleepboten die ketels hadden die nog met kolen werden gestookt, bleken minder geschikt dan de nieuwere motorsleepboten, die een veel grotere actieradius bezaten. De 2e poging Op 5 augustus 1947 verlieten de Poolzee met kapitein Engels en de Hudson met kapitein Slijp met de gerepareerde Kalmoa op sleeptouw voor de tweede keer de Nieuwe Waterweg. Ditmaal was Willem Pop stuurman op de Poolzee. De Hudson sleepte mee tot Aden en de rest van het traject sleepte alleen de

8 Poolzee. Na 87 dagen, t.w. op 31 oktober bereikte de zeesleper Poolzee met zijn sleep, de tinbaggermolen Kalmoa, Manggar op Billiton in het toenmalige Nederlandsch-Indië. Als dank en als herinnering kregen de bemanningleden van beide sleepboten na afloop van de sleepreis met de tinbaggermolen Kalmoa een ronde tinnen sigarettendoos van de Billiton Maatschappij. (Foto van de aankomst van de POOLZEE met de KALMOA te Port Said: J. Klein/sites.google.com/site/zeesleepvaart. "Vanaf de brug gezien" door W. Pop, de aankomst van de sleep te Port Said, Egypte. Tussen de sleepboot en de molen kan men nog juist het standbeeld zien van de ontwerper van het Suezkanaal, de grote Ferdinand de Lesseps. Dit beeld is in 1956 toen het kanaal in Egyptische handen overging vernield). Tinbaggermolen Kalmoa gesleept door de Schelde en de Witte Zee De slbt GANGES heeft de WITTE ZEE vervangen en het transport bevond zich 28 Febr bij East Goodwill. De slbt WITTE ZEE arriveerde 1 Maart 1947 weer te Maassluis. De slbten Ganges en Schelde met de tinmolen Kalmoa van Rotterdam naar Manggar was 2 Maart 1947 op Noord en 3.30 West. De slbten Witte Zee en Tyne arriv. 3 Maart 1947 van Maassluis te IJmuiden. Foto: Bruijn, A. de, Nationaal Baggermuseum, Bouw van de tinbaggermolen KALMOA.

9 WITTE ZEE en TYNE te IJmuiden, foto: Kees Heemskerk, collectie R. Koning De slbt Witte Zee en Tyne vertrokken 3 Maart 1947 van IJmuiden naar Manggar met de tinbaggermolen Dendang op sleeptouw passage Dungeness. Witte Zee en Tyne met tinbaggermolen Dendang op Noord en 6.22 West. De tinbaggermolens Menoembing en Dendang, op weg zijn naar Indië., hebben op den Atlantischen Oceaan last van den storm en van zware en hooge zee. Zij komen slechts langzaam vooruit, doch voorzoover bekend hebben ook zij geen noemenswaardige averij. (De Tijd, ). Het optimisme was nu wel een beetje getemperd, want er was zojuist een brief uit Falmouth waaruit bleek dat het hele stel motorboten en stoomboten - Thames, Ganges. Schelde, Witte Zee en Tyne - nog niet verder gekomen was dan die haven aan de Engelse zuidkust. Om stormschade aan de tinbaggermolens (de Kalmona, Menoemtoing en Dendang) te repareren waren ze er binnengelopen. Meer dan drie weken zijn ze nu al onderweg en het hele stel had al lang diep in de Middellandse Zee kunnen zitten, als het slechte weer in de Golf van Biscaje niet zo voor spelbreker gespeeld had. Drie weken tijdverlies voor vijf grote boten! (Het Vrije Volk, ). De slbt Witte Zee vertrok van Gibraltar naar Dakar, 9 April te Las Palmas verwacht. 9 April 1947 van Las Palmas naar Dakar. WITTE ZEE (slbt.) met mastblok en ponton v. Dakar naar Bizerta van Las Palmas te Dakar met mastblok en ponton v. Dakar naar Bizerta van Bizerte naar Rotterdam te Cagliari van Cagliari naar Rotterdam passage Cap Finisterre passage Startpoint naar Maassluis van Maassluis naar Le Havre ETA te Lizard t.h.v. Start Point naar Rotterdam te Kaapstad vanaf Hoek van Holland van Kaapstad naar La Plata met een droogdok op de La Plata en de sleep afgeleverd van de La Plata naar Kaapstad van Kaapstad naar Visakhapatam, India nog te Visakhapatam, India om te wachten op beter weer. Met dok AFD 44 van Visakhapatam, India naar Buenos Aires ETA te Kaapstad (veel slecht weer onderweg) van Kaapstad, ETA te Buenos Aires het dok afgeleverd te Buenos Aires. AFD44: 750 ton. Lengte 65,90 meter gebouwd te Vizagapatam.

10 van Buenos Aires naar Freetown om een schip (EMPIRE ARTHUR) te slepen naar Genua, ETA te Freetown te Gibraltar marconist Zaanen aan boord te Genua te Genua marconist Zaanen en de runners van boord en met de trein naar huis van Genua naar Maassluis te Maassluis. EMPIRE ARTHUR, te water, opgeleverd door Grangemouth Dockyard Co. Ltd., Grangemouth (439) als EMPIRE ARTHUR aan Ministry of War Transport, Grangemouth, in beheer bij Bulk Oil S.S. Co. Ltd. 780 BRT. 9 kn. T 3 cyl, Rowland & Co. Ltd. Glasgow van Liverpool naar Freetown in konvooi OS te Freetown te Freetown, Sierra Leone tijdens het laden van drinkwater gekapseisd en gezonken, weggesleept en aan de grond gezet. CTL verklaard verkocht naar Italië, recht gezet en geborgen, naar Genua gesleept door de WITTE ZEE en gerepareerd verkocht aan "Ape" Azionaria Petroliere, Genua, herdoopt MERULA verkocht aan F.T. Everard & Sons Ltd., London, herdoopt ADHERITY (Foto: Skyfotos/naviearmatori.net) gearriveerd bij N.V. Machinehandel & Scheepsloperij "De Koophandel", Nieuw-Lekkerland om gesloopt te worden, gesloopt in van Maassluis met 2 bakken vertrokken van Rotterdam naar Curaçao de 2 bakken afgeleverd te Curaçao naar Trinidad om de sleep van de SCHELDE over te nemen te Trinidad van Trinidad met de baggermolen RÉSISTANCE en bak te Curaçao. CURACAO'S NIEUWE HAVEN A.s. Zondag zal de sleepboot "Witte Zee" van L. Smit & Co's Internationale Sleepdienst met een baggermolen, de "Résistance" en een bak op sleeptouw, Curaçao binnenvaren. De Résistance, een hyper moderne molen met een, naar wij vernemen, aanzienlijke capaciteit heeft de Nederlandse Maatschappij voor Havenwerken speciaal uit Holland laten komen voor de uitvoering van het baggerwerk voor de nieuwe haven van Curaçao. De "Witte Zee" met kapitein Hoogvliet is geen onbekende voor Curaçao. Een week geleden is de "Witte Zee" hier aangekomen uit Nederland met 2 bakken, die bestemd zijn om door de Résistance gebaggerde specie te vervoeren. Na haar sleep afgeleverd te hebben, is de "Witte Zee" echter weer uitgevaren om in Trinidad de baggermolen Résistance te gaan halen. De Résistance is n.l. door de sleepboot "Schelde" eveneens van L. Smit & Co. van Nederland naar Trinidad gesleept. Wij vernamen nog, dat de "Witte Zee" met haar sleep 35 dagen gedaan heeft over haar tocht over de Oceaan, terwijl de Schelde van Nederland naar Trinidad ruim 2 maanden onderweg is geweest. Hulde aan de kapiteins en bemanningen van deze Nederlandse sleepboten, die hiermee weer een flink stuk werk gepresteerd hebben. (Amigoe di Curaçao, ).

11 RÉSISTANCE, stoombaggermolen, opgeleverd door Gusto (10). Beschrijving: Bnr: 878 en 879: Bouwjaar 1947 (Co.9 en Co.10) Werf Gusto. 2 Stationaire Stoom-baggermolens 'Liberation' en 'Resistance' voor Ackermans & van Haaren. Een van de eerste grote opdrachten na WO II voor de werf. Een van de molens wordt hier uitgetest voor de werf in Schiedam. (Foto: beeldbank.schiedam.nl) vetrokken van Lissabon naar Port Said met de sleepboot NOORDZEE, tijdens die reis, op de Middellandse Zee, gekapseisd en gezonken de WITTE ZEE van Curaçao naar Christobal met een landingsvaartuig van Christobal naar Miami van Cristobal naar Miami met L.C.T. op NB. en WL van Cristobal te Miami. Veel slecht weer geweest in die periode met o.a. een hurricane die veel schade veroorzaakte te Miami met 2 LTC'S van Miami naar Southampton te Southampton met 2 landingsvaartuigen van Southampton te Maassluis van Maassluis, wegens ziekte is kapitein Hoogvliet vervangen door kapitein A. Slijp van Vlissingen met 2 bakken naar Port de Bouc, Frankrijk te Gibraltar voor reparatie aan een

12 bak van Gibraltar te Port de Bouc van Port de Bouc naar Bayonne te Bayonne van Bayonne met 2 sleepboten naar Rotterdam te Maassluis van Maassluis naar Haisbro waar de Noorse BOSPHORUS was gestrand, samen met sleepboten van Doeksen, de Engelse SUPERMAN, de Smit sleepboten BLANKENBURG en SCHELDE en het bergingsvaartuig ZEELEEUW elk tij geprobeerd zonder resultaat. Een deel van de lading sinaasappelen overboord gezet de BOSPHORUS vlot gebracht. (Foto SCHELDE: Teunissen, Maassluis, uitgave Fa Wed. L.E. v.d. Meer). Noors schip onder Engelse kust in nood De sleepboten "Holland" en "Oceaan" van de rederij Doeksen op Terschelling zijn gisteravond om 19:45 uur uitgevaren, teneinde assistentie te verlenen aan het Noorse s.s. "Bosphorus" dat nabij Heyburry Sand onder de Engelse kust aan de grond is gelopen en noodseinen gaf. De sleepboten hebben vanmorgen circa half negen contact gemaakt met de "Bosphorus." Vanmiddag om 1 uur, bij hoog water, hoopte men het schip vlot te trekken. (NvhN, ). DE "BOSPHORUS" VLOT Het Noorse s.s. "Bosphorus", dat 20 December bij de Engelse kust strandde en waarheen onmiddellijk ook Nederlandse sleepboten van de rederij Doeksen en van L. Smit en Co's Internationale Sleepdienst ter assistentie waren uitgevaren, is Woensdagmorgen om halfzes, na negen dagen moeizame sleeparbeid, vlot gekomen. Het schip wordt door de Engelse sleepboot Superman naar Hull gesleept. De Nederlandse sleepboten hebben zich op weg naar de thuishaven begeven. Het Noorse schip is vrij zwaar beschadigd en heeft een deel van de lading, bestaande uit sinaasappelen, bestemd voor Engeland, over boord moeten werpen. BOSPHORUS: opgeleverd door A/S Akers Mek. Verks., Oslo (464) als BOSPHORUS aan D/S A/S Spanskelinjen, Oslo, in beheer bij Fred. Olsen & Co. & O.R. Thoresen BRT. 13 kn in beheer bij Den Norske Middlehavslinje A/S te Algiers aangehouden en overgedragen aan French Government (Vichy), Frankrjk, in beheer bij Cie. de Navigation Mixte, 1940 herdoopt SAINTE MATHILDE terug bij de eigenaar verkocht aan Den Norske Middlehavslinje A/S, Oslo, in beheer bij Fred. Olsen & Co., Oslo, herdoopt BOSPHORUS tijdens een reis van Oslo naar Alexandria gestrand bij Istanbul, vlot gebracht, CTL, verkocht voor sloop te Istanbul. (Foto BOSPHORUS: warsailors.no, , proefvaart) te Maassluis van Maassluis naar Hamburg om samen met de SCHELDE de VICTORIA naar Rotterdam te slepen. Te Hamburg moeten wachten op beter weer vertrokken van Hamburg te Rotterdam vertrokken met de bok OVERWINNING naar Douala Cherbourg aangelopen en de reis vervolgd te Douala van Douala naar Maassluis te Dakar van Dakar naar Maassluis te Maassluis (kapitein Hoogvliet) van Maassluis, met een baggermolen en een bak naar Queenstown te Queenstown van Le Havre naar Cadiz met 2 bakken (aanvankelijk met een zuiger) te Cadiz met 2 bakken van Cadiz naar St. Nazaire van St. Nazaire naar Cadiz met een zuiger te Cadiz van Cadiz naar Marseille te Marseille van Marseille naar Cadiz met een zuiger en een sleepboot te Cadiz van Cadiz met de losse boot naar Maassluis te Maassluis.

13 naar Antwerpen van Antwerpen naar Cadiz met een bak en een sleepboot te Cadiz van Cadiz naar Sfax, Tunesië te Sfax, Tunesië van Sfax, Tunesië naar Cadiz met een baggermolen en een bak te Cadiz van Cadiz naar Glasgow bij m.s. COOLHAVEN en vastgemaakt, het Ned. vrachtschip had problemen met de machine opgelopen, koers gezet naar Antwerpen te Antwerpen. De Witte Zee heeft in de nacht van Donderdag op Vrijdag het Nederl. m.s. Coolhaven op weg van Teneriffe naar Antwerpen in de Golf van Biscaye vastgemaakt en sleept het nu naar Antwerpen. (HVV, ). Het m.s. "Coolhaven", 493 b.r.t. groot en toebehorende aan de N.V. Gebr. Van Uden's Scheepvaart en Agentuur Maatschappij te Rotterdam, heeft, van Teneriffe komende, in de Golf van Biscaye machineschade opgelopen en om sleepboothulp gevraagd. De "Witte Zee" van L. Smit en Co's Internationale Sleepdienst heeft het schip bereikt en sleept het naar Antwerpen. (NvhN, ). COOLHAVEN, IMO , te water gelaten bij N.V. Werf Gusto v/h firma A.F. Smulders, Schiedam (865) als COOLHAVEN, zijnde een stalen motorschip, metende 1.397,57 m3 bruto inhoud volgens meetbrief 's-gravenhage d.d no. 6986, liggende te Schiedam, door A. van der Velden, scheepsmeter te Rotterdam, van haar brandmerk voorzien door het inbeitelen van 6930 Z ROTT 1947 op het achterschip aan S.B. zijde in de achterkant achterste dekhuis, 4.80 m. uit de hekplaat, 0.40 m. uit de lengteas, 1.50 m. boven dek opgeleverd als COOLHAVEN aan N.V. Motorscheepvaart Maatschappij 'Ida', Rotterdam, in beheer bij N.V. Gebroeders van Uden's Scheepvaart- en Agentuur Maatschappij, Rotterdam. Roepsein PDLH. 493 BRT, 208 NRT, 750 DWT. 59,20 (56,19) x 9,25 x 3,40 x 3,225 meter. Grain: Cubic Feet, 1,656 m3, Bale: Cubic Feet, m3. 11 kn. 660 EPK, 6 cyl, 2 tew, 400 x 650, N.V. Machinefabriek 'Bolnes' v/h J.H. van Cappellen, Bolnes tijdens een reis van Valencia naar Antwerpen, in de Golf van Biscaye problemen met de machine. Vastgemaakt door de sleepboot NOORD-HOLLAND, naar Brest gesleept te Brest voor reparatie herdoopt PIETER BRUEGHEL (PGSS) verkocht aan Vincenzo Cavarretta, Trapani-Italië, herdoopt EXELSIOR verkocht aan Armatore Vincenzo Cavarretta & Co., Trapani-Italië aanvang van de sloop bij Navelsider S.r.L. Cantieri Navale te Napels. (Info: Marhisdata, foto: Skyfotos/Shipspotters.nl) de WITTE ZEE van Antwerpen naar Glasgow met twee L.C.G.M. (Landing Craft, Gun, Medium) van Greenock naar Rangoon, Birma. Ook de POOLZEE vertrok ( ) met twee L.C.G.M. van Glasgow naar Rangoon, Birma op NB. en WL op NB. en WL op NB. en Oost te Port Said POOLZEE en WITTE ZEE, beide met twee L.C.G.M. van Suez naar Rangoon, Birma t.h.v. Djeddah te Aden van Aden op NB. en OL de sleep afgeleverd te Rangoon, Birma van Rangoon, Birma naar Colombo voor orders van Rangoon te Colombo van Colombo naar Rotterdam van Aden naar Rotterdam van Port Said naar Rotterdam. Onderweg een reis gekregen: van Savannah naar Kiel met 2 korvetten van Gibraltar te Savannah van Savannah naar Kiel met 2 korvetten passage Brunsbüttel te Kiel te Maassluis.

14 van Rotterdam naar Glasgow van Glasgow met 2 hekwielers naar Burutu, Nigeria te Burutu en de sleep afgeleverd bericht ontvangen van de SOVAC en koers gezet naar de tanker die dreef bij Las Palmas vastgemaakt op de SOVAC die ketelschade had met de SOVAC te Gibraltar. SOVAC: te water, opgeleverd door Odense Staalskibsvæft, Odense (67) als SOVAC aan Standard Transportation Co. Ltd., Londen.Tanker BRT. 10 kn. 3 ketels, v.o. 732 m2, 16 atm. C 4 cyl, Rheinmetall- Borsig A.G., Berlijn verkocht aan Socony-Vacuum Transportation Co. Ltd., Londen gearriveerd te Shimizu om gesloopt te worden te Saga, Yamaguchi Pref, gesloopt. (Foto: NN/sctknud.blogspot.nl, te water met assistentie van de sleepboot KNUT) van Gibraltar te Falmouth van Falmouth met 2 hekwielers naar Burutu, Nigeria te Burutu, Nigeria van Burutu naar Dakar om te bunkeren en daarna naar Gibraltar van Dakar naar Rotterdam passage Kaap Vilano, Spanje (Cabo Vilán) te Rotterdam vertrokken van Rotterdam naar Port Said met een baggermolen en een bak te Southampton vanwege het slechte weer van Southampton naar Port Said passage Portland Bill passage Kaap Vilano, Spanje te Port Said van Port Said naar Port de Bouc, Frankrijk te Port de Bouc, Frankrijk van Port de Bouc, Frankrijk naar Port Said met een baggermolen te Port Said van Port Said naar Rotterdam van Port Said te Rotterdam van Rotterdam met een baggermolen en een bak op sleep naar Agadir, Marokko te Agadir van Agadir naar Gosport, Engeland met het casco van een sleepboot te Maassluis vertrokken met op sleep een bak en een sleepboot naar Agadir, Marokko te Agadir van Agadir naar Tunis gevaren naar s.s. EMIN die bij Oran strandde, als verloren beschouwd en naar Oran. EMIN, opgeleverd door Great Lakes Engineering Works, Ecorse, Mich. (222) als COWAN aan U.S. Shipping Board, Boston-U.S.A BRT, T 3 cyl, 9,5 kn verkocht aan Earl M. Leaf, U.S.A verkocht aan Los Angeles Lumber Products S.S. Co. Inc., Los Angeles, herdoopt

15 EL ABETO verkocht aan Coastwise S.S. & Barge Co. Ltd., Victoria, B.C., in beheer bij J. Griffiths & Sons, herdoopt GRIFFCO verkocht aan Cia. de Vapores Mediterranea S.A., Panama, herdoopt DIMITRIOS verkocht aan Cia. Navegacion San Blas, S.A., Panama, herdoopt ELAINE verkocht aan Ahmed Sait Darga, Istanbul, herdoopt EMIN gestrand ten oosten van Oran, later verkocht voor sloop en ter plaatse gesloopt. (Foto: Collection HCGL/MAIN: Brookes/greatlakes.bgsu.edu) te Oran vertrokken van Oran om de baggermolen CENTAURE van Sfax naar Bizerte te slepen tevergeefs gevaren naar s.s. VILLE DE TENES die gestrand zat op Sardinië. VILLE DE TENES, opgeleverd als BRAESIDE door J. Crown & Sons Ltd., Sunderland (131) aan Wear Steam Shipping Co. Ltd., Sunderland, in beheer bij T. Rose. 407 BRT. 1 C 2 cyl verkocht aan Harris Bros., Falmouth, herdoopt FALMOUTH CASTLE verkocht aan Falmouth Castle Shipping Co. Ltd., U.K., in beheer bij Harris Bros verkocht aan Soc. Anon. les Caboteurs Algériens, Algiers, vlag: Frankrijk, herdoopt CARTENÉE verkocht aan Soc. Algérienne de Navigation pour l'afrique du Nord Algiers, in beheer bij Ch. Schiaffino & Cie., herdoopt VILLE DE TÉNÈS t/m in dienst bij de Franse marine als de mijnenveger AD.245 en later als AD verkocht aan Soc. Méditerranéenne de Transports Maritimes, Marseille verbouwd tot wijntransportschip tijdens een reis van Marseille naar Susa met stukgoed gestrand in de Golfo di Orosei, Sardinië, daarna brak brand uit aan boord vergaan. (Foto FALMOUTH CASTLE: Collection of Rick Cox/7seasvessels.com, Porthcurno, Cornwall, 1919) te Sfax vanaf Algiers van Sfax naar Bizerte met de baggermolen CENTAURE te Bizerte van Bizerte naar Tarente te Tarente met s.s. NAKHSHON van Tarente, Italië naar Newcastle de sleep afgeleverd te North Shields en naar Maassluis te Maassluis. NAKHSHON, opgeleverd als LA SAVOIE door Atel. & Chant. de France, Duinkerken (36) aan P. Altazin-Fourny & Cie., Boulogne. Trawler, 382 BRT. T 3 cyl. 11,75 kn verkocht aan A. Coppin & Cie., Boulogne tijdens WW1 dienst gedaan als patrouillevaartuig in de Middellandse Zee bij 7ème Escadrille de Patrouille (7th Patrol Squadron) verkocht aan Soc. Industrielle de la Grande Pêche, Port Étienne verkocht aan Soc. Anon. "Chalutiers de la Rochelle", La Rochelle, herdoopt TADORNE ingezet door de Franse marine als de mijnenveger AD ontsnapt naar Casablanca uit dienst te Casablanca van Casablanca onder begeleiding van de sloop COMMANDANT DELAGE, te La Rochelle in beslag genomen door de Kriegsmarine, in dienst als HM na de WW II opgeknapt, te Haifa als NAKHSHON met illegale emigranten (vluchtelingen) aan boord. DLR gesloopt te Engeland. Ter bevordering van de visserij bestaat er een visserijfonds dat op initiatief van de regering door de Jewish Agency, de scheepvaartmaatschappij "Nakhshon" en de Histadrut is opgericht met een kapitaal van IL , om de vissers in staat te stellen de nodige werktuigen en gereedschappen aan te schaffen. (Nieuw Israëlitisch weekblad, ) naar Port Sunlight (bij Liverpool) om de zuiger DEE op te halen voor Rotterdam op weg naar Port Sunlight tevergeefs gevaren naar de TRAVANCORE in positie NB. en 0.42 WL. In het kanaal ten Z.O.van Wight geraakte het 4684 ton metende Zweedse schip "Travancore" in brand. Hier kon echter met behulp van andere schepen het vuur geblust worden. Ook de Nederlandse sleepboot "Witte Zee" was ter assistentie uitgevaren. Toen het de "Travancore" bereikte, bleek dit schip echter aan sleephulp geen behoefte te hebben. (HVV, ) te Port Sunlight te Rotterdam.

16 vertrokken naar Glasgow te Glasgow vertrokken van Glasgow naar Burutu, Nigeria met 2 hekwielers te Burutu van Burutu naar Dakar om een LCT naar Oran te slepen van Dakar naar Oran te Oran van Oran naar Piraeus om een sloper te slepen naar Savona, ETA te Savona van Piraeus met stoomschip naar Savona met s.s. HANNOVER op NB. en OL te Savona met s.s. HANNOVER van Savona naar Maassluis te Maassluis vetrokken met 3 pontons naar Douala, Kameroen gearriveerd op de rede van Douala te Douala van Douala naar Dakar te Dakar en daarna vertrokken van Dakar naar Lorient te Lorient van Lorient met baggermolen naar Bizerta te Bizerta van Bizerta naar Rotterdam passage Quessant naar Ferrol te Portsmouth van Portsmouth met bak naar Oran, Marokko te Oran van Grani naar Rotterdam vertrokken met de ZWARTE ZEE van St. Nazaire naar Rotterdam, de ZWARTE ZEE had een aanvaring gehad en kon niet meer zelf varen passage Quessant naar Rotterdam te Maassluis. (Foto: NN). Op een ponton stond een drijvende bok, op een andere de sleepboot LIBERTY III. De sleepboot is in 1948 opgeleverd door scheepswerf Het Jacht H.Bernhard, Nieuwendam als BERNARD aan N.A. Bernard Jr., Amsterdam. 18,54 x 4,87 x 2,05 x 1,650 meter, 180 EPK, 132 kw, 3 cyl, Kromhout NE verkocht aan H. Rutters, Amsterdam verkocht aan N.V. Keij G. & Zn., Schiedam, herdoopt LIBERTY III verkocht aan Soc. Con. Des Batibnolles Parijs, t.b.v. haven van Douala. (Info: BASM).

17 Zwarte Zee op weg naar huis - De sleepboot "Zwarte Zee", die enige dagen geleden in moeilijkheden geraakte na aanvaring met de eigen sleep wordt thans door de "Witte Zee"," eveneens van L. Smit en Co, naar Rotterdam gesleept. Gisteravond om 19 uur werden de Casquets gepasseerd (enige eilandjes ten westen van Cherbourg aan de ingang van het Kanaal). Donderdag of Vrijdag hoopt men in Rotterdam aan te komen. De sleep loopt ongeveer 5 mijl. Alles is wel aan boord. (HVV, ). "Zwarte Zee zwaar beschadigd thuis - ROTTERDAM, 11 Januari. - Vanmorgen tegen 10 uur is de zwaar beschadigde zeesleepboot "Zwarte Zee" door de sleepboot "Witte Zee" Maassluis binnengesleept waar het op stroom voor anker ligt. Op Zondagochtend 30 December werd de sleepboot op de Atlantische Oceaan aangevaren door het Deense schip "Björn Clausen', tengevolge waarvan een groot gat in de boot werd geslagen en water werd gemaakt. Achttien uur lang is de sleepboot, waarvan men het gat tijdelijk met beddegoed en met alles, wat maar voor de hand lag had gedicht zo blijven dobberen. Toen verscheen de sleepboot "Oceaan", die haar wegsleepte naar St. Nazaire, waar een noodreparatie werd verricht, waarna de tocht huis toe volgde. (De Waarheid, , krant: NvhN, ). RADMAR na het verlaten van de Nieuwe Waterweg liep de RADMAR vast op de Maasvlakte. De sleepboten MAAS en BLANKENBURG uitgevaren, de MAAS moest terug vanwege het weer en is vervangen door de GANGES. De BLANKENBURG kreeg door het onhandige vastmaken de tros in de schroef en moest door de MAAS binnen gebracht worden vergeefs getrokken door de MAAS, GANGES en BLANKENBURG vlot getrokken door de MAAS, GANGES en BLANKENBURG en daarna weer vast vergeefs getrokken door de WITTE ZEE, GANGES en BLANKENBURG. s.s. RADMAR op de Maasvlakte, langszij de bergingsvaartuigen WALRUS, MEERMIN en ZEELEEUW, foto: adenanthos/shipspotting de WITTE ZEE en GANGES, tijdens een poging in slecht weer om het s.s. MEROPE (Soc. Industrial Maritima Financera Ariona Panama S.A., Panama (C. Konialidis), bouwjaar 1919, BRT) vlot te brengen op de Maasvlakte, om 12:30 uur een tros in de schroef van de GANGES, ten anker gegaan maar de ankers hielden niet, daarna 3 keer in aanvaring gekomen met de sleepboot WITTE ZEE die ook bij de poging tot bergen werkzaam was, om 16:30 uur is de GANGES gestrand op de Maasvlakte, de bemanning van boord gehaald door de reddingsboot PRESI-DENT WIERSMA en aan wal gezet te Stellendam, later geborgen en geabandonneerd door de verzekeraars. Ook de WITTE ZEE

18 kreeg tijdens de berging van de MEROPE een tros in de schroef, door de sleepboot BLANKENBURG naar Maassluis gesleept. Tekening: F. Naerebout/Zwervers op zee). De "Witte Zee" op 19 januari 1952 tijdens de berging van de "Merope". De stoomsleepboot "Ganges" stond op dat moment op de "Witte Zee" vast als voorspan. Even later zou de sleeptros van de "Witte Zee" breken en zou zij op de kont van de "Ganges" knallen. Deze kreeg hierdoor de tros in de schroef en strandde op de Maasvlakte. Na de berging van de "Ganges" werd herstel niet lonend geacht en werd zijn voor de sloop verkocht. (Bron en foto: kapitein Rob/kustvaartforum.com). Panamees schip op Noorderpier gelopen. Nauwelijks was de "President Lels" met de bemanning van de "Radmar" in de haven binnengelopen of de mare deed de ronde, dat andermaal een schip op de gronden voor de haven was gelopen. Het bleek de onder Panamese vlag varende "Merope" te zijn, die vlak voor de haven in moeilijkheden was gekomen en ten slotte op de Noorderpier liep. Onmiddellijk voeren de sleepboten "Blankenburg" en "Witte Zee" uit om te trachten het schip weer vlot te krijgen voordat het geweld van de golven het al te zeer zou hebben toegetakeld. Na vele uren hard werken, waarbij de mannen in de hevige hagelbuien stonden en doornat werden door het overslaande zeewater, gelukte het een tros vast te maken. Even voor 9 uur werd de "Merope" vlot gesleept, doch op het ogenblik, dat men de steven zou wenden naar de veilige haven, brak de tros. Weer kon men met het moeilijke karwei beginnen; ondanks de toenemende stormwind en het hevig gebeuk der golven kreeg de Witte Zee andermaal een tros aan boord van de "Merope". Het wachten was toen op het ogenblik, waarop ook de Blankenburg erin zou slagen een tros vast te maken aan het achterschip, hetgeen noodzakelijk was om de achtersteven van de pier te houden. De Blankenburg bleek te licht voor dit moeilijke karwei en werd tegen middernacht afgelost door de zwaardere "Ganges". Intussen was de "Merope" enige malen op de pier geslagen, met het gevolg, dat een lek ontstond in ruimen 1 en 5, waardoor de boot water maakte. Intussen werd het weer steeds onstuimiger en verhinderde de storm alle pogingen om de trossen goed te bevestigen. De gehele nacht bleven de Ganges en de Witte Zee bij de Merope. Men hoopt, dat het schip het zal houden en in de loop van vandaag vlot gesleept zal kunnen worden. (De Heerenveensche koerier: ). Sleepboten Witte Zee en Ganges in nood - Schipper van reddingboot over boord geslagen en verdronken Wanneer zeerobben zeggen dat ze zelden zulk een wilde zee voor Hoek van Holland hebben meegemaakt, dan kunnen de landrotten aannemen dat het er heeft gespookt. De zee die Donderdagavond genoodzaakt was haar Panamese prooi, de Merope te laten schieten, doordat de twee sterke sleepboten Witte Zee en Blankenburg haar die, ten koste van veel inspanning en moeite, ontnamen heeft gistermiddag teruggeslagen. Twee trotse slepers, de Witte Zee en de Ganges vielen, doordat ze achter elkaar de tros in de schroef kregen, in haar handen. Dat geschiedde in de eerste middaguren. De schepen kregen daarna «een aanvaring met elkaar, waarbij de Ganges de meeste schade opliep. Reddingboten werden te hulp geroepen. Beide slepers konden hun schroeven niet meer gebruiken en waren overgeleverd aan wind en zee. De ankers werden uitgeworpen en na verloop van tijd hielden die van de Witte Zee. De Ganges dreef verder, raakte later telkens de grond en zat tenslotte vast. Beide boten waren ten Zuiden van de Nieuwe Waterweg verzeild geraakt en bevonden zich Zuidelijk van de gestrande Engelse boot Radmar en het reeds lang geleden vergane schip Groningen. De hulpkreten van de marconisten der Witte Zee en Ganges over de radiotelefonie werden dringender en dramatischer naar mate de minuten verstreken. Reddingboten werden nogmaals ter assistentie geroepen.

19 In de daarop volgende minuten steeg de spanning steeds meer. De uit Stellendam in zee gestoken reddingboot Koningin Wilhelmina voer naar de Ganges, haalde er een aantal manschappen af, ging naar de Witte Zee, onder bergen van water en zware grondzeeën, haalde elf man van de Witte Zee en keerde naar Stellendam terug. Wat aan boord van de Koningin Wilhelmina, de Ganges, de Witte Zee en de President Jan Lels aan werk is verzet onder buitengewoon ongunstige weersomstandigheden is bijna niet voor te stellen. Alle opvarenden hebben in spanning geleefd. De bemanning van de reddingboot President Jan Leis heeft echter de meest dramatische ogenblikken beleefd toen haar schipper de heer A. Brinkman, tengevolge van een zware grondzee over boord sloeg en afdreef in de kokende golven. De President Jan Lels was gistermiddag het eerste buiten en zou van het Noorden uit naar de Ganges gaan, omdat deze sleepboot het dringendst om hulp verlegen zat. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend, doch zeker is dat een geweldige grondzee de Lels pakte en de schipper over boord deed slaan. De Lels kwam gisteravond omstreeks zes uur de haven van Hoek van Holland binnen en al spoedig deed het droeve bericht van het overboord slaan van schipper Brinkman de ronde. De Koningin Wilhelmina leverde inmiddels haar geredden in Stellendam af. Drie van de Witte Zee wensten nog van boord te worden gehaald, zodat er gisteravond wederom een reddingboot is uitgevaren om die mannen binnen te brengen. Vier man bleven aan boord van de Witte Zee. Hoek van Holland is terneergeslagen en in rouw. Want het reddingswerk heeft weer een mensenleven gekost. De schipper van de reddingboot, de President Jan Leis, de 31-jarige A. Brinkman, is door een stortzee overboord geslagen en in de golven om het leven gekomen. Verslagenheid in "De Hoek" Een zwijgende groep mensen daalde het trapje af, dat toegang gaf tot de steiger waaraan de teruggekeerde reddingboot President Jan Lels lag. Af en toe klonken zachte stemmen op, die het droevig gebeuren van gistermiddag bespraken. Bijna iedereen in Hoek van Holland heeft de schipper gekend, en ook op straat en bij het kantoor van het loodswezen getuigden zwijgende mensen van de slag, die niet alleen de echtgenote van de schipper, maar ook de bemanning van de reddingboot heeft getroffen. Een groot aantal malen is de reddingboot deze week in touw geweest. En ook gistermiddag werd geen ogenblik geaarzeld toen hulp werd gevraagd. Bij het eerste sein werd de boot dan ook weer bemand. "Was men op dat Panamese schip Merope maar niet zo eigenwijs geweest," klaagden ervaren zeelui toen dat schip Donderdag te weinig stoom bleek te hebben, om buitengaats te manoeuvreren, was zo verzekerde men de raad gegeven in de Waterweg voor anker te gaan. Nu het dat niet gedaan heeft, en zichzelf ernstige moeilijkheden bezorgde, moesten de zeeslepers uitvaren om te trachten hulp te bieden. Dit heeft de tragische dingen van de dag tot gevolg gehad: De Ganges hulpeloos, de Witte Zee eveneens en de schipper verdronken. Met de Radmar en de Merope tezamen betekent dit vier in nood verkerende schepen tegelijkertijd. Zo iets heeft men aan "De Hoek" nog nooit meegemaakt. De situatie voor de Nieuwe Waterweg was vannacht niet veranderd. De Radmar zat nog steeds vast op de Maasvlakte. De Merope lag evenals de Witte Zee voor anker en de Ganges zat nog steeds aan de grond. Op ieder schip zit nog een aantal opvarenden. Een gedeelte van de bemanning van de Radmar is gisteravond uit Hoek van Holland met de nachtboot naar Harwich afgereisd. De Ganges is 516 bruto registerton groot, 1200 paardekrachten sterk en gebouwd in De Witte Zee meet 328 brt., is 1000 paardekrachten sterk en is in 1946 gebouwd. Beide boten behoren aan de rederij L. Smit en Co.'s Internationale Sleepdienst N.V. te Rotterdam. Het verhaal van schipper De Jager Schipper W. de Jager van de reddingboot Koningin Wilhelmina heeft, nadat hij de opvarenden van de Witte Zee en de Ganges aan wal had gebracht een relaas gegeven van zrjn belevenissen met deze reddingboot. Om half drie waren zij uit Stellendam vertrokken. Door de radio hoorden zij hoe de sleepboten een reddingboot vroegen. Direct heeft hij zijn mannen gewaarschuwd, waarna de Koningin Wilhelmina uitvoer in de richting van de sleepboten, langs het gat van de Hawk. Onderweg ontving hij het bericht via zijn radio, dat er een man dreef. Direct werd naar alle kanten uitgekeken, maar er was niets te zien door de hevige branding. Daarna zijn zij opgestoomd naar de sleepboot Ganges. De Ganges zat met de kop op de zee in de branding en het schip had twee ankers uitgeworpen. De Koningin Wilhelmina is een keer of tien langzij gevaren en de opvarenden van de Ganges moesten van de verschansing van het schip afspringen op de reddingboot. Op deze manier werden 17 mannen van de boot afgehaald. Kapitein Weltevreden van de Ganges en zijn machinist bleven aan boord, aldus vertelden de geredden aan de kapitein van de Koningin Wilhelmina. Het overbrengen nam niet zo lange tijd in beslag, maar, aldus schipper de Jager, het leek een eeuwigheid. Een goede mijl verderop, meer in de richting van de zee zat de Witte Zee. Maar dit schip zat er volgens de schipper van de Stellendamse reddingboot heel wat slechter voor. Bij de Witte Zee moest vaker langszij worden ge varen om de mensen er af te halen. Het schip lag dwars op de golven die er steeds overheen sloegen. De Koningin Wilhelmina heeft er flink van langs gehad. De Witte Zee heeft nog geprobeerd een tros uit te werpen, maar dit hielp niets. De mannen werden op dezelfde manier van deze sleepboot afgehaald als van de Ganges, alleen het heeft wat langer geduurd. Er wilden nog drie mannen af. Bij deze redding is de gehele voorsteven van de Koningin Wilhelmina beschadigd. Op dat ogenblik had de Koningin Wilhelmina 28 man aan boord. De kapitein van de Witte Zee echter wilde aan boord bleven en schipper De Jager dacht zo bij zichzelf, zo vertelde hij, als de kapitein aan boord kan blijven, kunnen de drie mannen ook wel blijven, want hij vond de situatie te ernstig om nog langer in de buurt van dit schip te blijven. Het was één bonk schuim, zo besloot hij zijn verhaal. De Ganges zit op het ogenblik in een betrekkelijk ongevaarlijke positie, was de mening van schipper De Jager.

20 Merope vroeg opnieuw sleepboothulp De Panamees Merope, die Donderdagmiddag op het Noorderhavenhoofd van Hoek van Holland liep en er later door de Witte Zee en Blankenburg werd afgetrokken, verbleef sinds dat ogenblik voor de Hoek. De Merope heeft, nadat de Ganges en Witte Zee de tros in de schroef kregen, geen sleepboothulp meer kunnen krijgen, omdat alle hens aan dek der Nederlandse slepers nodig waren om de Ganges en Witte Zee te redden. De sleepboot Adrien Letzer is gisteravond uit Vlissingen vertrokken om de Merope bij te staan. De sleepboot Witte Zee, die de Merope op sleeptouw wilde nemen, kreeg een tros in de schroef, kwam daarop in aanvaring met de Ganges en ligt nu hulpeloos bij Hoek van Holland voor anker. (Nieuwsblad v.h. Noorden, ). Vele mensen trotseerden de storm om getuige te zijn van het binnen slepen van de "Merope". "Merope": slakkengang Het heeft nog grote moeite gekost om het Panamese schip "Merope" dat op de Noorderpier van Hoek' van Holland was gelopen, doch er spoedig afgetrokken kon worden, in veilige haven te brengen. De "Holland II" van Doeksen, die het schip overnam, nadat de "Ganges" en de "Witte Zee" waren uitgeschakeld, kon het alleen niet klaren, want de "Merope" - die lek gestoten was en water maakte - helde bedenkelijk over. Er werden meer sleepboten ingeschakeld onder andere de "Hudson", "Maas" en "Argus". Nog voor de pieren zat de "Merope" even aan de grond en pas Zaterdagavond zeven uur (de "Holland II" had 's morgens in de vroegte al vastgemaakt) ging de sleep langzaam naar binnen. Het transport vergde zo veel ruimte, dat de scheepvaart op de Nieuwe Waterweg werd stilgelegd; de "Nieuw Amsterdam", op uitreis, ging in de Waterweg voor anker en tien andere schepen wierpen hun ankers uit tussen Maassluis en de Hoek. Alleen de Harwich-boot kreeg toestemming naar de kade van Hoek van Holland door te stomen. Met een vier-mijls gangetje is de "Merope" die zo nu en dan over de bodem schuurde, Zaterdagavond laat in de Waalhaven te Rotterdam aangekomen. Om halftien 's avonds arriveerde de sleepboot "Blankenburg" in Hoek van Holland met de sleepboot "Witte Zee" op sleeptouw. De "Ganges" zit nog steeds vast op de Maasvlakte. De kapitein en de machinist zijn Zaterdagmorgen van boord gehaald door de reddingboot "Wierdsma" van Stellendam. De zee was nog zo wild, dat de reddingboot daarbij averij opliep. Zaterdagmorgen om half elf is het stoffelijk overschot van schipper A. Brinkman, die Vrijdagmiddag door een grondzee van de reddingboot "President Jan Leis" werd geslagen, op het strand van Noordwelle op Schouwen aangespoeld. De koningin en prins Bernhard hebben de weduwe Brinkman hun deelneming betuigd. Schipper Brinkman was de vorige week bijna dag en acht in touw geweest om de "Radmar" en de "Merope" bij te staan. (Leeuwarder Courant: hoofdblad van Friesland, ). "Merope" en "Witte Zee" in veilige haven - "Nieuw Amsterdam " moest anker werpen Om goed half vijf Zaterdagmiddag is de "Merope" - het Panamese schip dat Donderdagnacht bij de Noorderpier vastliep - door de "Holland II" van Doeksen en de "Hudson" van L. Smit de Nieuwe Waterweg binnen gesleept. Op de Waterweg kwamen onmiddellijk de bergingsvaartuigen "Zeeleeuw", "Schollevaar" en "Meermin" van Van der Tak langszij. Het schip is veilig naar Rotterdam gesleept. De "Nieuw Amsterdam" op uitreis, moest in de Nieuwe Waterweg voor anker gaan, om te wachten totdat de "Merope" binnen was. De Vrijdag tijdens de storm in het ongerede geraakte sleepboot "Witte Zee" is Zaterdagmorgen omstreeks half tien door de "Blankenburg" in Hoek van Holland binnengesleept. Bij Westkapelle is Zaterdag de Griekse vrachtvaarder "Thomas Nepiphanianes" gestrand. Het schip is later op eigen kracht weer vlot gekomen en

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente.

De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. zaterdag, 07 november 2015 09:43 DE AVONTUREN VAN HENK EN ANNEMARIE De Zephyr liep in 1931 van stapel bij scheepswerf Van Diepen in Waterhuizen als Motorgaljas Bente. Voor de verzekering moesten er zeilen

Nadere informatie

Hr.Ms Drenthe Jaarverslag Door Carel Fleischacker. Bron: Jaarboek Kon. Marine Commandant: Kapitein-luitenant ter zee W.

Hr.Ms Drenthe Jaarverslag Door Carel Fleischacker. Bron: Jaarboek Kon. Marine Commandant: Kapitein-luitenant ter zee W. Hr.Ms Drenthe Jaarverslag 1972 Door Carel Fleischacker. Bron: Jaarboek Kon. Marine 1972 Commandant: Kapitein-luitenant ter zee W. Gonggrijp Hr.Ms. Drenthe was opgenomen in het eskader tot 2 maart Op 11

Nadere informatie

De nieuwe Shell-schepen (S en O-klasse) uit de periode begin zestigerjaren

De nieuwe Shell-schepen (S en O-klasse) uit de periode begin zestigerjaren Zoeken binnen website zoek Sitemap Club van Nederlandse Oud Gezagvoerders en Oud Hoofdwerktuigkundigen der Koninklijke/Shell Home Bestuur Leden NTeM Schepen Archief Verhalen Post Gastenboek Links Email

Nadere informatie

DUIVENDRECHT. Duivendrecht (1) (Vs) 1919 Louise Tiemann Bratholm Tunni Tot zinken gebracht in 1942

DUIVENDRECHT. Duivendrecht (1) (Vs) 1919 Louise Tiemann Bratholm Tunni Tot zinken gebracht in 1942 DUIVENDRECHT Op 21 mei 1839 vestigde Phs. Van Ommeren zich als scheepsmakelaar en expediteur aan de Bierhaven in Rotterdam. In 1855 kocht hij zijn zijn eerste zeegaande zeilschip, de brik "Minerva" van

Nadere informatie

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008 Datum Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Europoort, 2 februari 2008 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Feitelijkheden 4 2.1 Het schip en de bemanning 4 2.2 Reisgegevens 5 2.3 Het onderzoek

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Vaarroute: Venetië Bari Katakolon/Olympia (Griekenland) Santorini Rhodos Op zee Dubrovnik Venetië

Vaarroute: Venetië Bari Katakolon/Olympia (Griekenland) Santorini Rhodos Op zee Dubrovnik Venetië Costa Fortuna 8 dagen / 7 nachten Cruise mee op de golven van de Middellandse Zee aan boord van dit schitterende schip! Vaarroute: Venetië Bari Katakolon/Olympia (Griekenland) Santorini Rhodos Op zee Dubrovnik

Nadere informatie

Traject Djakarta-Rotterdam

Traject Djakarta-Rotterdam Traject Djakarta-Rotterdam POSTAGENT DJAKARTA-ROTTERDAM 1 Het stempel was in gebruik op het stoomschip Kota Inten van de Rotterdamsche Lloyd. KBPS 5093 Opgeleverd door De Munt op 26 januari 1950. Verstrekt

Nadere informatie

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar Eigenlijk best dicht op-en-neer naar Londen in het najaar We hebben plotseling tijd over en willen we nog wat gaan zeilen. Er komt een lange stabiele periode aan; oostelijke winden aan het begin van de

Nadere informatie

Batseba en vier vrouwen gered

Batseba en vier vrouwen gered Batseba en vier vrouwen gered Meer dan 43 jaar geleden sloeg het schip van Capital Radio, de MV King David, van haar ankers en liep op het strand ter hoogte van Noordwijk. Een reddingsactie werd ingezet

Nadere informatie

(Frans/Goofy) ( )

(Frans/Goofy) ( ) (RDM-collectie Johan Journée) www.kombuispraat.com (Frans/Goofy) (28-03-2010) Dit verhaal is zo goed mogelijk overgeschreven uit de oud-hollandse schrijfwijze van de jaren 30. Het verhaal gaat over het

Nadere informatie

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden Opis 2012. Haven van Amsterdam Open zee Sluis Ijmuiden 3 oktober 2012 De start van vandaag was er een met veel strubbelingen maar met een geweldig eind. Gisterenavond mochten de jongens even van hun privileges

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE VNS TOEN EN THANS (VNS-TNT)

INHOUDSOPGAVE VNS TOEN EN THANS (VNS-TNT) INHOUDSOPGAVE VNS TOEN EN THANS (VNS-TNT) 2 REDACTIONEEL Redactie 2 JACOB VAN URK ONDERSCHEIDEN Redactie 3 VERSLAG VOORJAARSREÜNIE EGMOND A/Z Redactie 4 WAT KOMT: BOOTTOCHT ZALTBOMMEL Redactie 7 ZALTBOMMEL:

Nadere informatie

Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse

Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling van de stichting 2.1 Statutaire doelstelling 2.2 De huidige situatie 2.3 De toekomstige situatie 3. Organisatie van de

Nadere informatie

Navtex 518 khz Navarea I, II en III (per land)

Navtex 518 khz Navarea I, II en III (per land) Navtex 518 khz, II en III (per land) land naam Uitzendtijden UTC (vet=weerbericht) België Oostende T 03 10 07 10 11 10 15 10 19 10 23 10 België Oostende M 02 00 06 00 10 00 14 00 18 00 22 00 Estland Tallinn

Nadere informatie

Verslag Harlingen Terschelling race 2010

Verslag Harlingen Terschelling race 2010 Verslag Harlingen Terschelling race 2010 Donderdag 13 mei 2010, We hebben Klaas en Barbara Hofker van het voormalige reddingsschip Hilda bereid gevonden, ons via Terschelling naar Harlingen te brengen

Nadere informatie

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Bouwdienst Rijkswaterstaat Hoofdafdeling Natte Infrastructuur Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Invloed van af- en ontmerende

Nadere informatie

Schotland reis e verslag. Onderweg ging het werk natuurlijk gewoon door, ook Adrie was onverstoorbaar bezig in de spoelkeuken.

Schotland reis e verslag. Onderweg ging het werk natuurlijk gewoon door, ook Adrie was onverstoorbaar bezig in de spoelkeuken. Schotland reis 2011 2 e verslag Zondag 15 mei om 10.00 uur was het dan weer zover de bus met gasten arriveerde precies op tijd en vertrokken we weer richting het eiland Arran waar de golfers en wandelaars

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

ANTARCTICA een wereld apart!

ANTARCTICA een wereld apart! ANTARCTICA een wereld apart! KRAS-reis van Emilie, Wigger en Paul met de MS Delphin in februari 2010. Wat overheerst na terugkomst in Nederland van onze geslaagde reis naar Antarctica is dankbaarheid.

Nadere informatie

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal

De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal De ondergang van de Spaanse Armada een spannend verhaal Een volk in opstand, een boze koning, een dappere koningin, een onoverwinnelijke vloot en... een storm. Dit is het spannende verhaal van de Spaanse

Nadere informatie

De Molukse Emigranten

De Molukse Emigranten De Molukse Emigranten Daar het voor de Molukse militairen na de onafhankelijksoorlog van het toenmalige Nederlands-Indië erg moeilijk werd om zich daar te handhaven [zij hadden immers trouw meegestreden

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 15-16/10/2002

Beknopt stormverslag 15-16/10/2002 Beknopt stormverslag 15-16/1/22 Een grote Rossby-golf boven de Atlantische Oceaan zorgde er voor dat de depressies een vrij zuidelijke koers volgden. Boven Scandinavië lag een hogedrukgebied van 135 hpa

Nadere informatie

De postverbindingen tussen Nederland en Overzeese gebiedsdelen

De postverbindingen tussen Nederland en Overzeese gebiedsdelen De postverbindingen tussen Nederland en Overzeese gebiedsdelen Samengesteld door Cees Janssen, Nederlandse Academie voor Filatelie Zeebrieven naar Nederlands Oost Indië (Nederlandsch Indië) Op 17 november

Nadere informatie

Jor Lommers zeeman in oorlogstijd

Jor Lommers zeeman in oorlogstijd Jor Lommers zeeman in oorlogstijd Jordanus Lommers, geboren te Rotterdam op 13 november 1909, zoon van koperslager/loodgieter Hendrik Lommers en Jitske Steensma had het op jonge leeftijd allemaal wel gezien

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de Hilde Torm

Korte geschiedenis van de Hilde Torm 1 Korte geschiedenis van de Hilde Torm Bij Handelsonderneming en Bergingsbedrijf A.C. Slooten aan de Veerdijk in Wormer zijn in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw grote aantallen schepen

Nadere informatie

Muus Visser en de tanker Ondina

Muus Visser en de tanker Ondina Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Muus Visser en de tanker Ondina In de Tweede Wereldoorlog was Muus Visser matroos en kanonnier op verschillende

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

Eerste druk, 2014 2014 Eddy Laan Corrector: Paula Breeveld Fred Olsen line, foto s Bergerac/Tenorga

Eerste druk, 2014 2014 Eddy Laan Corrector: Paula Breeveld Fred Olsen line, foto s Bergerac/Tenorga Krabben en bijten Eerste druk, 2014 2014 Eddy Laan Corrector: Paula Breeveld Fred Olsen line, foto s Bergerac/Tenorga isbn: 9789048434305 nur: 402 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

In 1618 vaart Jan Janse met zijn schip in de buurt van de Canarische Eilanden als het plotseling hard begint te waaien. Hij stuurt als de bliksem

In 1618 vaart Jan Janse met zijn schip in de buurt van de Canarische Eilanden als het plotseling hard begint te waaien. Hij stuurt als de bliksem Enteren De eerste maanden op het kaperschip zijn machtig mooi. Jan geniet van het leven op zee: dit is nog eens wat anders dan een boottochtje op het Spaarne. Iedere keer als ze een Spaans galjoen op volle

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

1/18A LOODSEN OP AFSTAND BIJ GESTAAKTE LOODSKRUISPOST IN DE SCHELDEMONDEN

1/18A LOODSEN OP AFSTAND BIJ GESTAAKTE LOODSKRUISPOST IN DE SCHELDEMONDEN 112 8. Toepassing van de criteria Bedacht dient te worden dat in de punten 1 t/m 3 steeds de minimum aantallen loodsen en sleepboten zijn genoemd. De bevoegde nautische autoriteit kan in verband met omstandigheden

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

Het probleem is: 160 miljard. September2009 (niet ingewerkt in het Technisch rapport 2003) September2009

Het probleem is: 160 miljard. September2009 (niet ingewerkt in het Technisch rapport 2003) September2009 Het probleem is: De zeespiegel stijgt! De rivieren stijgen mee! De bodem daalt! Grondwaterdruk stijgt! Nederland verzilt! Door Deltacommissie geschatte kosten, deze eeuw 120-160 160 miljard 1 September2009

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

Een meesterlijk stuk bergingswerk

Een meesterlijk stuk bergingswerk Een meesterlijk stuk bergingswerk Stranding en berging van het Zweedse s.s. Virgo Tijdens de zware orkaan die in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 over Nederland woedde, raakten verschillende

Nadere informatie

ZEEBRIEF#88 3 oktober 2013 ZWARTE ZEE (3) DEEL 3 (1946-1951)

ZEEBRIEF#88 3 oktober 2013 ZWARTE ZEE (3) DEEL 3 (1946-1951) ZEEBRIEF#88 3 oktober 2013 ZWARTE ZEE (3) DEEL 3 (1946-1951) De sleepboot ZWARTE ZEE (1933), schilderij van F. Janse, Acryll op doek (3D) 50 x 70 cm. VEENDAM Hamburg-IJmuiden 2-1-1946 gemonsterd te Maassluis

Nadere informatie

Landing Westkapelle 1 november 1944 Locatie: op de zeedijk bij het museum Het Polderhuis

Landing Westkapelle 1 november 1944 Locatie: op de zeedijk bij het museum Het Polderhuis Landing Westkapelle 1 november 1944 Landing van een zgn. LCT (Landing Craft Tank) van de Royal Marines (GB) op het strand van Westkapelle. Op de dijk is de kapotte dijkmolen Prins Hendrik te zien. Datum

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3

Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden. 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-4. gzv-4. gzv-2 kzv-3 Zeerecht GZV (4) Werk- en rusttijden 4 op 4 af? 5 op 7 af 8 op 4 af? 4 op 8 af 4 op 8 af? 14 op 14 af? gzv-2 kzv-3 1 Oefeningen gzv-3 Oefeningen Verplichte oefeningen: Brand Schip verlaten (evacuatie)

Nadere informatie

Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015

Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015 Nieuwe Aanwinst van Oud Kempen op 27 Februari 2015 Het bestuur heeft ter verfraaiing van de hoofdingang een bijna antiek Stock-Anker (85 jaar oud) aangekocht. Het is de bedoeling later ook nog een oud

Nadere informatie

ZEEBRIEF#88 ZWARTE ZEE (3) 3 oktober 2013

ZEEBRIEF#88 ZWARTE ZEE (3) 3 oktober 2013 ZEEBRIEF#88 ZWARTE ZEE (3) 3 oktober 2013 m.s. ZWARTE ZEE 1933-1961 sleepboot QDTM PIZP m.s. ZWARTE ZEE III 1961-1962 sleepboot PIZP m.s. IERSE ZEE 1962-1966 sleepboot PEVJ Gebouwd 1933, N.V. L. Smit &

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet *)

Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet *) Wie met Gods klokken schiet, die wint de oorlog niet *) Tijdens de Tweede Wereldoorlog roofde de bezetter onze kerkklokken. Zonder de hulp van enkele Nederlandsgezinde, moedige Urkers zouden de monumentale

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001 Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 21 Tussen een complexe depressie over Scandinavië en een hogedrukgebied over de nabije Atlantische Oceaan ontwikkelt er zich een sterke noordwestelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief extra 9 oktober 2004

Nieuwsbrief extra 9 oktober 2004 Nieuwsbrief 108 - extra 9 oktober 2004 Er waren zoveel actuele foto s beschikbaar (deels van het internet) nu voor één keer een extra Nieuwsbrief 108 met foto s BLUE STAR 9278349, casco gebouwd bij Daewoo

Nadere informatie

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis

Les Aardrijkskunde & Geschiedenis C Deze les bestaat uit 16 vragen over de zeescheepvaart. De meeste vragen hebben ook met aardrijkskunde en geschiedenis te maken. Als je deze les af hebt, weet je alles over de scheepvaart! eerkeuzevragen

Nadere informatie

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER)

IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) IMPRESSIE HEMELVAARTTOCHT 2015 (VOYAGER) Voor de Voyager begon de Hemelvaarttocht 2015 met de afvaart om 13:30 vanuit Lelystad haven met zon, 15 knopen wind en een snelheid over de grond van 6 knopen.

Nadere informatie

Reddingstation Breskens

Reddingstation Breskens 1940 De oprichting van het reddingstation Breskens was eigenlijk een noodsprong. De reddingboot Maria Carolina Blankenheym lag sinds 1912 in Vlissingen gestationeerd, maar omdat deze strategisch gelegen

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

UITSPRAAK 1 VAN 2015 VAN HET TUCHTCOLLEGE VOOR DE SCHEEPVAART IN DE ZAAK NR. 2015.V3-LEAH

UITSPRAAK 1 VAN 2015 VAN HET TUCHTCOLLEGE VOOR DE SCHEEPVAART IN DE ZAAK NR. 2015.V3-LEAH UITSPRAAK 1 VAN 2015 VAN HET TUCHTCOLLEGE VOOR DE SCHEEPVAART IN DE ZAAK NR. 2015.V3-LEAH Op het verzoek van: verzoeker de Minister van Infrastructuur en Milieu, te s Gravenhage, gemachtigde: ing. M. Schipper,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE VNS TOEN EN THANS (VNSTNT)

INHOUDSOPGAVE VNS TOEN EN THANS (VNSTNT) INHOUDSOPGAVE VNS TOEN EN THANS (VNSTNT) 2 REDACTIONEEL Redactie 3 VERSLAG NIEUWJAARSRECEPTIE Redactie 4 WAT KOMT: DE VOORJAARSREUNIE Evenementencie 7 SCHEEPVAARTTEKENINGEN Theo Kuyper 8 SCHEEPVAARTUITDRUKKINGEN

Nadere informatie

Welke opdracht kreeg Jona van God?

Welke opdracht kreeg Jona van God? Jona krijgt van God een opdracht. Welke opdracht kreeg Jona van God? Jona 1:1-2 1 Het woord van de HEERE kwam tot Jona, de zoon van Amitthai: 2 Sta op, ga naar de grote stad Ninevé en predik tegen haar,

Nadere informatie

8.2 Fort Elmina. De leerkracht bespreekt de vragen met de leerlingen die op hun plaats zitten.

8.2 Fort Elmina. De leerkracht bespreekt de vragen met de leerlingen die op hun plaats zitten. Thema/ onderwerp: Werkblad 8.2 Fort Elmina Korte samenvatting van de leeractiviteit: De geschiedenis van Fort Elmina wordt verteld a.d.h.v. afbeeldingen en een videofragment. Hierna gaan de leerlingen

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) sinds 1824 Dit is een kort historisch overzicht van de Koninklijke Noorden Zuid Hollandsche Redding Maatschappij (KNZHRM), de Koninklijke Zuid Hollandsche Maatschappij tot Redding van Schipbreukelingen

Nadere informatie

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Introductie Seinvlaggen

Introductie Seinvlaggen Introductie Seinvlaggen Zeekadetkorps Rotterdam Dienstvak Seiner 30 januari 2011 Zeekadetkorps Rotterdam Introductie Seinvlaggen, Pagina 1 Geschiedenis Seinvlaggen Op zee is het gebruik van vlaggen al

Nadere informatie

KNIPSELKRANT BOIJL DEEL 15 PERIODE BLAD

KNIPSELKRANT BOIJL DEEL 15 PERIODE BLAD 12-04-1961 De Rus Joeri Gagarin was de eerste mens in de ruimte. De Russische luchtmachtofficier Gagarin maakte aan boord van het ruimteschip Vostok 1 als eerste mens een reis in de ruimte. De historische

Nadere informatie

Postagent aan boord van schepen

Postagent aan boord van schepen Postagent aan boord van schepen In Dienstorder No 73 van 1 februari 1928 staat het volgende: Verzending. Postagenten a/b van de schepen van de K.N.S.M. 1. De gezagvoerders van de schepen van de Koninklijke

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Gemeentelijke Havenpolitieverordening 2015. 5.3 Slepen

Gemeentelijke Havenpolitieverordening 2015. 5.3 Slepen Gemeentelijke Havenpolitieverordening 2015 5.3 Slepen Agenda 1.BEPALINGEN TEN AANZIEN VAN DE ORGANISATIE VAN SLEEPDIENSTEN EN DE SLEEPDIENSTVERLENERS 2.BEPALINGEN TEN AANZIEN VAN HAVENGEBRUIKERS 1 BEPALINGEN

Nadere informatie

Knipoog van een orkaan y e p s A ve te : S to fo 20

Knipoog van een orkaan y e p s A ve te : S to fo 20 Knipoog van ee foto: Steve Aspey 20 n orkaan In Zilte Wereld nummer 11 schreven we over de prachtige zeiltrips die de Stargazer in de zuidelijke Carieb maakt, met een schuin oog op de radarbeelden van

Nadere informatie

Toespraak van Tineke Netelenbos, voorzitter van de KVNR, bij de herdenkingsplechtigheid in Egmond aan Zee op 4 mei 2015.

Toespraak van Tineke Netelenbos, voorzitter van de KVNR, bij de herdenkingsplechtigheid in Egmond aan Zee op 4 mei 2015. Toespraak van Tineke Netelenbos, voorzitter van de KVNR, bij de herdenkingsplechtigheid in Egmond aan Zee op 4 mei 2015. Dames en heren, Wij gedenken met elkaar in ons land dat het 70 jaar geleden is dat

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 12-13/02/1997

Beknopt stormverslag 12-13/02/1997 Beknopt stormverslag 12-13/2/1997 Een sterke straalstroom bevond zich half februari 1997 boven de Benelux waardoor het weer uiterst wisselvallig was. Een secundaire depressie van 975 hpa trok op dinsdag

Nadere informatie

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VAN DE N.V. WERF GUSTO CA. 1898-1995 DOOR H.M.A.

G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VAN DE N.V. WERF GUSTO CA. 1898-1995 DOOR H.M.A. G E M E E N T E A R C H I E F S C H I E D A M TOEGANGSNUMMER 386 PLAATSINGSLIJST VAN HET ARCHIEF VAN DE N.V. WERF GUSTO CA. 1898-1995 DOOR H.M.A. KRUSE SCHIEDAM 2011 INHOUDSOPGAVE INLEIDING...2 PLAATSINGSLIJST...3

Nadere informatie

1-6-2013 Verander uw titel TITANIC. 1-6-2013 Verander uw titel

1-6-2013 Verander uw titel TITANIC. 1-6-2013 Verander uw titel TITANIC 1 TITANIC DOOR ALEX HARTEVELD 25-4-2012 1-6-2013 De inhoud (1/2).Waarom dit onderwerp 1. Het water in 2. In de vaart 3. ijs berg recht voorrruit!!!!!! 4. S.O.S plus filmpje banaantheorie 5. Op

Nadere informatie

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Juli 2012 Drs. A.C.C. Hubens Oude Engelenseweg 25 5222 AB Den Bosch 073-6230120 06-17418733 www.ahadata.nl Inhoudsopgave LAND VAN REGISTRATIE... 1 SCHEEPSLENGTE...

Nadere informatie

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III.

Maar je kunt Frankrijk ook ontdekken per boot via de rivieren en kanalen. Wij doen dat al een paar jaar met onze boot, de Cadans III. Frankrijk het meest favoriete vakantieland van Nederland. Velen gaan met de auto, caravan, camper of fiets. Voor een weekend bezoekt men vaak Parijs of een van de andere fraaie steden. Maar je kunt Frankrijk

Nadere informatie

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

Inhoud blz. 1. Op reis 2. De trekschuit 3. De postkoets 4. De stoomtrein 5. De auto 6. Het vliegtuig 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Op reis Inhoud blz. 1. Op reis 3 2. De trekschuit 4 3. De postkoets 6 4. De stoomtrein 8 5. De auto 10 6. Het vliegtuig 12 7. Filmpjes 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden 18 1.Op

Nadere informatie

Examen Beperkt stuurbrevet

Examen Beperkt stuurbrevet Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 Maart 2011. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10 vragen) geeft u

Nadere informatie

Vlagvoering aan boord : -------------------------------- Een aantal vlaggen zijn welkom aan boord en een ander aantal zijn zeker niet toegelaten.

Vlagvoering aan boord : -------------------------------- Een aantal vlaggen zijn welkom aan boord en een ander aantal zijn zeker niet toegelaten. ETIQUETTE aan boord van een pleziervaartuig ********************************************************* Van oudsher werden vlaggen gebruikt om aan te geven onder welke nationaliteit gevaren werd. Verder

Nadere informatie

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder

Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Hoofdstuk 13. Bijzondere bepalingen voor de scheepvaart van, naar en in de haven van Den Helder Artikel 13.01. Verboden handelingen Behoudens toestemming van de bevoegde autoriteit is het verboden op de

Nadere informatie

GEZAMENLIJKE BEKENDMAKING van de Belgische en Nederlandse Scheldedirecteuren. Kennisgeving nr. 1/96 dd

GEZAMENLIJKE BEKENDMAKING van de Belgische en Nederlandse Scheldedirecteuren. Kennisgeving nr. 1/96 dd Belgi Vlaams G«w*st Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Leefmilieu en Infrastructuur Administratie Waterinfrastructuur en Zeewezen Bestuur Zeewezen Nederland Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

werkwijze slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen bijzondere transporten lng loods aantal boten

werkwijze slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen bijzondere transporten lng loods aantal boten werkwijze slecht zicht/mist stormbeloodsing tijpoorten/diepgangen bijzondere transporten lng loods aantal boten Deze werkwijze geldt voor normale omstandigheden. Aan deze publicatie kunnen geen rechten

Nadere informatie

1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed?

1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed? KENNIS SCHIP EN MOTORKENNIS 1. Bij welk type behoren de afmetingen van 67 meter lang en 8.20 meter breed? A. Een Dortmund-Eemskanaalschip. B. Een Rijn-Hernekanaalschip. C. Een Kempenaar. 2. Welk van onderstaande

Nadere informatie

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. watersnoodramp. 1 februari 1953. www.wshd.nl/1953. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief watersnoodramp 1 februari 1953 www.wshd.nl/1953 Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 februari 1953 Op zaterdagmiddag 31 januari 1953 stak een hevige wind op. Die wind groeide s nachts

Nadere informatie

Examen November 2005

Examen November 2005 Examen November 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 26 november 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk)

Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Reisverslag (Duitsland Slovenië Italië Frankrijk) Onze reis werd gepland van 1 juli tot 31 juli. Voor aanvang van onze reis hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk treinen te reserveren. Gedurende onze

Nadere informatie

Hemel vaart tocht 2014. Ramsgate - Londen

Hemel vaart tocht 2014. Ramsgate - Londen Hemel vaart tocht 2014 Ramsgate - Londen Algemeen -Al deze gegevens zijn informatief: Elke schipper blijft verantwoordelijk om zijn eigen vaargegevens op te zoeken en te verifiëren. -Opgelet: uren in

Nadere informatie

VOLVO Ocean Race 2009

VOLVO Ocean Race 2009 VOLVO Ocean Race 2009 ϹАНКТ ПЕТЕРБУРГ (Sankt Petersburg) Na een korte reis van anderhalve dag, met heel mooi weer, kwamen we donderdag in de namiddag aan bij het loodsstation van St. Petersburg. Voor velen

Nadere informatie

Sindbad. De Vier Windstreken

Sindbad. De Vier Windstreken Nieuwsgierig naar de wereld achter de horizon, vertrekt Sindbad op een schip naar Oost-Indië. Hij bevaart alle zeeën en oceanen waar de zon op schijnt en beleeft de meest fantastische avonturen. Hongerige

Nadere informatie

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen 22 e jaargang februari/maart 2014 No139. VAN DE REDACTIE Voor u ligt weer een nieuw exemplaar van uw clubblad Samengesteld door uw redactie en vrijwilligers die bereid waren om even een beetje van hun

Nadere informatie

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië - 1 - Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië, 11 januari 2014

Nadere informatie

Wat je van ver haalt is!

Wat je van ver haalt is! Wat je van ver haalt is! Hemelvaartsweekend was het zover. Na begin van het jaar de koop van onze Westbas 29 Offshore overeengekomen te zijn met de Duitse eigenaren, was nu het moment om de boot naar Nederland

Nadere informatie

21 e jaargang maart 2013 No135.

21 e jaargang maart 2013 No135. 21 e jaargang maart 2013 No135. VAN DE REDACTIE Beleeft u ook zo veel plezier aan ons clubblad, leuk als u ook eens een stukje wilt schrijven. Dan komt niet alles uit de pen van de vaste ploeg, nu het

Nadere informatie

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten

Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken. Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Aan: de Minister-President de Minister van Defensie de Minister van Buitenlandse Zaken Van: Coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten Betreft: Toestand Midden-Oosten Afgesloten 17.00 uur op 19 oktober

Nadere informatie

1/17 SCHELDE SLEPEN VAN MOEILIJK HANDELBARE SCHEPEN EN/OF VARENDE TUIGEN

1/17 SCHELDE SLEPEN VAN MOEILIJK HANDELBARE SCHEPEN EN/OF VARENDE TUIGEN 107 afspraken maakt die voor de verkeersdeelnemers en de omgeving ook duidelijk zijn intenties duidelijk kenbaar maakt door een duidelijk vaargedrag; gebruik maakt van de mogelijkheid informatie te krijgen

Nadere informatie

ZEEBRIEF#88 3 2013 ZWARTE ZEE (3) DEEL 2 (1940-1945) JOSIF STALIN

ZEEBRIEF#88 3 2013 ZWARTE ZEE (3) DEEL 2 (1940-1945) JOSIF STALIN ZEEBRIEF#88 3 oktober 2013 ZWARTE ZEE (3) DEEL 2 (1940-1945) JOSIF STALIN Het bij de Ned. Scheepsbouw Maatschappij voor Russische rekening gebouwde turbo-elektrische passagiersschip JOSIF STALIN (ИОСИФ

Nadere informatie

commandant: ktz W.M.W. Vogt, vanaf 2 oktober ktz E. Bakker, vanaf 16 oktober ktz P.J. In t Veld.

commandant: ktz W.M.W. Vogt, vanaf 2 oktober ktz E. Bakker, vanaf 16 oktober ktz P.J. In t Veld. Bron: Jaarboek van de Koninklijke Marine 1988 Hr.Ms. Zuiderkruis commandant: ktz W.M.W. Vogt, vanaf 2 oktober ktz E. Bakker, vanaf 16 oktober ktz P.J. In t Veld. Hr.Ms. Zuiderkruis heeft in 1988 alleen

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

DE ZENDINGSREIZEN VAN PAULUS

DE ZENDINGSREIZEN VAN PAULUS Online Bijbel voor kinderen presenteert DE ZENDINGSREIZEN VAN PAULUS Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn afkomstig

Nadere informatie

Tweede persoon 50% korting!

Tweede persoon 50% korting! ! Wilt u genieten van een heerlijke zomervakantie, maar heeft u nog geen idee welke bestemming u moet kiezen? MSC Cruises laat u graag het Middellandse Zeegebied zien terwijl u aan boord geniet van alle

Nadere informatie

Git Nordisk Kryssare uit 1961

Git Nordisk Kryssare uit 1961 Git Nordisk Kryssare uit 1961 Ontwerper: Bertil Bothen Werf: Oskarshamn Bouwjaar: 1961 Boottype: Nordisk Kryssare 5 1/2 meter Tuigage : Zevenachtste Rompvorm: S-spant Rompmateriaal: Mahony/ blank gelakt

Nadere informatie

Wonen op historische grond

Wonen op historische grond Wonen op historische grond IJsselmonde is teruggekeerd naar de Maas. Langs de oevers hebben scheepswerven en houthandels plaats gemaakt voor woningen, winkels, een bioscoop, een politiebureau en kantoren.

Nadere informatie