BURGERZAKEN Openingstijden: uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen /

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL."

Transcriptie

1 HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: fax: adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen / SOCIALE ZAKEN Openingstijden: s maandags van tot uur Voor spoedgevallen vooraf bellen SPREEKUUR BURGEMEESTER Maandag van tot uur in het gemeentehuis. U kunt uw vraag c.q. verzoek ook mailen naar: burgemeester@renswoude.nl INFORMATIE GRIEPPANDEMIE NIEUWE INFLUENZA A (H1N1) Wat is Nieuwe Influenza A (H1N1)? Nieuwe Influenza A (H1N1) is een virus dat griep veroorzaakt. Het griepvirus verspreidt zich via de lucht en wordt overgedragen door druppeltjes snot, slijm en speeksel. Omdat veel mensen reizen, verspreidt het nieuwe griepvirus zich snel over de wereld. Inmiddels hebben allerlei landen te maken met dit griepvirus. In Nederland is de officiële naam voor dit virus Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse Griep. BURGERLIJKE STAND Geboren: 09-08: Katharina Elizabeth, dochter van G. Rozendaal en E.J. Blankers : Josien Marit, dochter van G. Roeleveld en M. Fontijn : Ivan, zoon van D. Leeuwis en K. Vlaanderen. Ondertrouwd: 21-08: D.A. Verbeek en A. van Elst : J.H.E. Schadenberg en M.H. de Haan : M.C. Lansing en F.M. van Tuil. Gehuwd: 14-08: G.L. van de Kamp en J. Iriks. Overleden: geen Mensen die besmet zijn met Nieuwe Influenza A (H1N1) kunnen de griep aan andere mensen overdragen. Het virus staat op dit moment bekend als mild. Dat betekent dat het nieuwe griepvirus en de symptomen niet veel afwijken van de normale seizoensgriep. De meeste mensen herstellen binnen een week.

2 Wat wel anders is, is dat veel mensen tegelijkertijd ziek kunnen worden. Als het griepvirus zich verder gaat verspreiden dan schat men dat 1 op de 3 mensen ziek kan worden. Dat kan effect hebben op allerlei zaken binnen ons dagelijks leven. Net als bij de normale seizoensgriep zullen mensen overlijden aan het nieuwe virus. Veel meer mensen zullen besmet raken en ziek worden bij het nieuwe griepvirus. Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van de griep, zal daarom ook hoger zijn. Griepverschijnselen en wat te doen De ziekte verloopt in de meeste gevallen mild en is vergelijkbaar met de seizoensgriep (koorts in combinatie met hoesten, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn). Iemand met Nieuwe Influenza A is gemiddeld een week ziek. Ook zonder medicijnen te gebruiken worden mensen met deze griep meestal weer snel beter. Mensen met koorts en andere griepverschijnselen wordt verzocht thuis te blijven. Voor bepaalde groepen mensen kan deze griep ernstiger verlopen, zoals mensen met bepaalde onderliggende aandoeningen zoals harten longziekten, verminderde weerstand door ziekte of medicijnen, kinderen onder de twee jaar en vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap. Overleg bij vragen over risicofactoren telefonisch met uw huisarts wanneer u of uw kind griepklachten ontwikkelt. Algemene Hygiënetips De verspreiding van het griepvirus gaat via praten, hoesten of niezen. U kunt uzelf beschermen door niet te dicht in de buurt te komen van patiënten met griepachtige verschijnselen. Daarnaast kunt u de volgende maatregelen treffen: houdt uw hand of zakdoek voor uw mond als u niest of hoest; was regelmatig uw handen met water en zeep; raak zo min mogelijk uw mond, neus of ogen aan; gebruik papieren zakdoeken of tissues bij hoesten, niezen of snuiten; gebruik papieren zakdoeken éénmalig. Gooi ze daarna in de vuilnisbak; maak voorwerpen zoals deurklinken regelmatig schoon; ventileer woon- en slaapruimten. Publieksinformatie: De actuele stand van zaken vindt u op de website van Postbus 51 ( en het RIVM ( Op deze sites vindt u ook folders in verschillende talen en een lijst met veelgestelde vragen. Voor algemene vragen kunt u op werkdagen van tot uur bellen naar Postbus 51: (gratis).

3 NOG NIET ZEKER OF RSW-FUSIE DOORGAAT! Graag vertellen we u de laatste stand van zaken met betrekking tot de voorgestelde RSW-fusie. Op 10 juli jl. heeft de ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel tot samenvoeging van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg en dit wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State gestuurd. De verwachting is dat het kabinet het wetsvoorstel in de loop van september of oktober a.s. zal indienen bij de Tweede Kamer. De Tweede Kamer zal dan een hoorzitting in het gebied gaan houden. Dat is weer een mooie gelegenheid om onze bezwaren tegen de fusie en onze voorkeur voor nauwe samenwerking met Veenendaal duidelijk over het voetlicht te brengen. Daarna beslist de Tweede Kamer over het fusievoorstel. Dat zal vermoedelijk tegen het eind van het jaar zijn. Het is zeker niet zo dat de Tweede Kamer bij herindelingen zonder meer de voorstellen van de regering volgt. Ook met de voorgestelde samenvoeging van Abcoude, Breukelen, Loenen en De Ronde Venen is de Tweede Kamer tot nu toe niet akkoord gegaan. De beslissing van de Tweede Kamer is het allerbelangrijkst voor Renswoude. Daarna komt ook de Eerste Kamer nog aan bod, maar als de Tweede Kamer akkoord is, is het niet erg waarschijnlijk dat de fusie alsnog in de Eerste Kamer strandt. Alle activiteiten van het gemeentebestuur zijn er nu dus op gericht om er voor te zorgen dat de Tweede Kamer niet akkoord gaat met de RSW-fusie! Toch moeten we er ook rekening mee houden dat de RSW-fusie wel doorgaat. Daarom heeft de gemeenteraad besloten om vanaf nu een tweesporenbeleid te voeren. Dit betekent dat wij enerzijds onze bezwaren tegen de fusie en onze voorkeur voor nauwe samenwerking met Veenendaal blijven uitdragen en anderzijds met Scherpenzeel en Woudenberg de RSW-fusie gaan voorbereiden. In dat kader gaan de gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg een gezamenlijke aanbesteding starten tot het aantrekken van een procesbegeleider herindeling RSW.

4 VERGADERING RAAD 8 SEPTEMBER 2009 Op dinsdag 8 september a.s. zal de gemeenteraad van Renswoude vergaderen. Deze openbare vergadering vangt aan om uur en wordt gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis. De agenda voor deze vergadering luidt als volgt: 1. Opening; 2. Vaststelling agenda; 3. Spreekrecht burgers/rondvraag raadsleden; 4. Notulen van de openbare vergadering van 30 juni 2009; 5. Ingekomen stukken en mededelingen; Hamerstukken 6. Voorstel tot het nemen van een projectbesluit op grond van artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening ten behoeve van de bouw van een vrijstaande woning met bijgebouw op het perceel Barneveldsestraat 20 te Renswoude; 7. Voorstel tot het nemen van een projectbesluit op grond van artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening ten behoeve van het wijzigen van de bedrijfsbestemming op het perceel Kooiweg 4 te Renswoude in een detailhandelsbestemming; 8. Voorstel tot vaststelling van de 15 e en 16 e begrotingswijziging 2009 inzake de reeds vastgestelde Zomernota 2009; Debatstukken 9. Voorstel tot instemming met de voortgang van een aantal projecten in het kader van EGEM-i; 10. Sluiting.

5 FOTO S GIDS 2010: ACTIEF De voorbereidingen voor de nieuwe gemeentegids (2010) zijn inmiddels gestart. Renswoude is een actieve gemeente waarin veel voor en met elkaar wordt gedaan. Jaarlijks zijn er vele activiteiten in het dorp. Ook zijn er veel actieve (sport)verenigingen in Renswoude en beschikt de gemeente over vele mooie fiets- en wandelpaden. Dit alles willen wij graag in de gemeentegids 2010 via foto s terug laten komen. Daarom willen wij u oproepen om foto s te mailen die wij kunnen gebruiken voor de gemeentegids De foto s moeten wel aan een aantal eisen voldoen: - foto s moeten digitaal aangeleverd worden, via het adres gemeentegids@renswoude.nl met vermelding van uw naam, adres en leeftijd; - foto s dienen vrij van auteurs- en beeldrecht aangeleverd te worden. Als er een monument of kunstwerk op de foto staat moet u toestemming vagen aan de eigenaar; - de foto s moeten een minimale grote van 500kb hebben; - foto s kunnen tot en met maandag 28 september a.s. aangeleverd worden. De opdracht is simpel: maak en mail een foto met het thema: Renswoude Actief Uit alle ingestuurde foto s wordt een selectie gemaakt. Voor vragen en/of informatie kunt u contact opnemen met Henriëtte Davelaar ( ) of Arjan Eilander ( ).

6 WMO NIEUWS: HULP BIJ HET HUISHOUDEN Met ingang van 1 augustus 2009 heeft de gemeente Renswoude contracten afgesloten voor hulp bij de huishouden met de volgende zorgaanbieders: Agathos Thuiszorg uit Veenendaal; Axxicom uit Schiedam; Curadomi uit Veenendaal; Opella uit Ederveen; Quarijn uit Leersum; RST-Zorgverleners uit Barneveld; Thuiszorgservice Nederland uit Utrecht; T-Zorg uit Apeldoorn. Het resultaat van de aanbesteding is dat met Beeuwkes Thuiszorg geen nieuw contract voor hulp bij het huishouden is afgesloten. Beeuwkes Thuiszorg leverde voor 1 augustus 2009 aan veel cliënten in Renswoude hulp bij het huishouden. Deze cliënten hebben inmiddels een keuze gemaakt uit de nieuw gecontracteerde partijen. Het was een spannende periode voor de cliënten, de zorgaanbieders en de gemeente. Gelukkig waren de nieuw gecontracteerde partijen in staat om bij de meeste cliënten weer snel zorg in te zetten. Enkele cliënten ontvangen op dit moment nog wel wat minder hulp dan voor 1 augustus. De nieuw gecontracteerde zorgaanbieders hebben toegezegd hun uiterste best te doen om op korte termijn de situatie te optimaliseren. De gemeente wil Beeuwkes Thuiszorg en de nieuw gecontracteerde partijen bedanken voor hun betrokkenheid en inzet in de afgelopen weken. Er is veel werk verzet door de zorgaanbieders om de overdracht van cliënten soepel te laten verlopen. Dat is een hele prestatie, te meer daar de overdracht in de vakantieperiode viel. WAAR KUNT U TERECHT MET UW VRAGEN? Voor vragen kunt u aan de balie in het gemeentehuis terecht (Dorpsstraat 4). U kunt ons ook bereiken per telefoon of per . Telefoonnummer is / , dagelijks tussen 9.00 uur en uur of per j.p.versteeg@renswoude.nl of e.wagensveld@renswoude.nl. Als u per een vraag stelt verzoeken wij u om uw naam en telefoonnummer te vermelden, wij zullen u dan zo spoedig mogelijk antwoorden.

7 GEVONDEN / VERLOREN VOORWERPEN Gevonden voorwerpen 02/08/2009 Tent gevonden bij het Grand Canal 31/07/2009 Vissersmes gevonden bij het Grand Canal 19/06/2009 Batavus damesfiets 09/06/2009 Sleutel met rose labeltje, gevonden bij Grand Canal 09/06/2009 Slaapzak, gevonden op parkeerplaats Van Reedeweg Verloren voorwerpen 12/08/2009 Vierkante zwarte portemonnee 22/07/2009 Sleutelbos met stoffen sleutelhanger in de vorm van een bloem 21/07/2009 Twee ABUS-sleutels verloren met zwarte hanger op Spikhorst 15/07/2009 Twee snoeischaren 03/07/2009 Scanner uit een vrachtwagen. Verloren tussen R woude en V daal 01/07/2009 Bruine portemonnee, verloren bij de Hopeseweg 30/06/2009 Sleutelbos met 2 sleutels + sleutelhangertje als belletje Kijk voor oude meldingen op Voor vragen en informatie of a.eilander@renswoude.nl OPENINGSTIJDEN BURGERZAKEN Het gemeentehuis is op werkdagen geopend van 9.00 tot uur. Het is ook mogelijk een afspraak op een ander tijdstip te maken. U kunt daarvoor bellen met de afdeling Burgerzaken, tel.: / SPREEKUUR SOCIALE ZAKEN Het inloopspreekuur voor Sociale Zaken is elke maandag uur in het gemeentehuis van Renswoude. Tevens kan via het volgende telefoonnummer: op de donder- en vrijdag tussen uur een afspraak gemaakt worden. AFSPRAAK OUDERENWERKSTER Met de ouderenwerkster, mw. De Wildt, kan telefonisch een afspraak worden gemaakt. Mevrouw De Wildt is op maandag, woensdag en donderdag bereikbaar op nummer

8 WOONRUIMTEZAKEN Op de tweede en vierde woensdag van de maand wordt in het gemeentehuis, Dorpsstraat 4, vanaf tot uur spreekuur gehouden door de voorzitter van de woonruimteadviescommissie. U kunt hier terecht met vragen over gemeentelijke huurwoningen. EVENEMENTENKALENDER 05/09/2009 Touwtrektoernooi 05/09/2009 Campingconcert Ons.Genoegen 14-18/09/2009 Feest 40jr Sportvereniging 28/09/2009 Lampegietersavond 30/09-03/10/2009 Circus Malford 03/10/2009 Sponsordag vrienden v/d SOS 19-21/10/2009 Vakantiebijbelclub 14/11/2009 Jubileumconcert Con Amore 12/12/2009 Kerstconcert Candela Meer info zie evenementenkalende op SPREEKUUR POLITIE Maandagavond van tot uur, woensdagmiddag van tot uur en daarnaast is de wijkagent bereikbaar op afspraak, WEEK 36 WEEK 37 WEKEN 36 en 37 COLLECTEVERGUNNINGEN 2009 Geen KWF Kankerbestrijding VENTVERGUNNINGEN 2009 MenC Promotions, Ansichtkaarten in het bureau te Renswoude, aan de achterzijde van het gemeentehuis (ingang Ubbeschoterweg). Bellen kan ook, tel: Spoedmeldingen kunnen plaatsvinden via het algemene alarmnummer 112. Op en dan verder kijken onder uw gemeente, plaats de wijkagent regelmatig berichten. Wijkagent is ook per te bereiken: henk.heijting@utrecht.politie.nl OVERIGE BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld : Maatschappelijk werk; telefonisch spreekuur: (woe u.) Jeugdnetwerk Renswoude : Vrijwillige Thuishulp N.P.V. : (ma-vrij u.)

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL. Ondertrouw: geen.

BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL. Ondertrouw: geen. HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: 0318-578150 fax: 0318-578170 Email adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. SOCIALE ZAKEN Openingstijden:

Nadere informatie

BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL.

BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. WWW.RENSWOUDE.NL. HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: 0318-578150 fax: 0318-578170 Email adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. SOCIALE ZAKEN Openingstijden:

Nadere informatie

WWW.RENSWOUDE.NL. Gehuwd 22-08 E. Bloemendal en B.C.J. van Roekel; 22-08 D. van den Brandhof en A.J. Lam; 25-08 J.J. Boer en H.J.M. Stelwagen.

WWW.RENSWOUDE.NL. Gehuwd 22-08 E. Bloemendal en B.C.J. van Roekel; 22-08 D. van den Brandhof en A.J. Lam; 25-08 J.J. Boer en H.J.M. Stelwagen. HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: 0318-578150 fax: 0318-578170 Email adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. SOCIALE ZAKEN Openingstijden:

Nadere informatie

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)?

Grieppandemie. Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie Wat moet u weten over een grieppandemie (wereldgriep)? Grieppandemie 2 Wat leest u in deze folder? Deze folder gaat over een grieppandemie (wereldgriep). U leest de antwoorden op 10 belangrijke

Nadere informatie

GEMEENTENIEUWS 22 augustus 2011 WWW.RENSWOUDE.NL

GEMEENTENIEUWS 22 augustus 2011 WWW.RENSWOUDE.NL GEMEENTENIEUWS 22 augustus 2011 WWW.RENSWOUDE.NL SPREEKUUR BURGEMEESTER Maandags 11.00-12.00 uur in het gemeentehuis. U kunt uw vraag/verzoek ook mailen naar: burgemeester@renswoude.nl OPROEP GETUIGEN

Nadere informatie

WWW.RENSWOUDE.NL. Ondertrouw: 08-05 M. Soetendaal en G. van Omme; 08-05 H.J. Aangeenbrug en D. van Roekel. Gehuwd: 09-05 C. Smit en J.W van Essen.

WWW.RENSWOUDE.NL. Ondertrouw: 08-05 M. Soetendaal en G. van Omme; 08-05 H.J. Aangeenbrug en D. van Roekel. Gehuwd: 09-05 C. Smit en J.W van Essen. HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: 0318-578150 fax: 0318-578170 Email adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. SOCIALE ZAKEN Openingstijden:

Nadere informatie

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK

BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK BCOU PROTOCOL NIEUWE INFLUENZA A H1N1, DE ZOGENAAMDE MEXICAANSE GRIEP, VERSIE 26 AUGUSTUS 2009 / IVK MEDE OP BASIS VAN NOTITIE NUOVO Teksten voor website PCOU en Willibrord Het H1N1-influenzavirus (de

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep

Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Griep, feiten en tips vaccinatie tegen seizoensgriep Wat is griep? De wetenschappelijke benaming voor griep is influenza. Griep is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door het influenzavirus.

Nadere informatie

Griep (influenza) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Griep (influenza) Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Griep (influenza) De arts vermoedt dat u een griepvirus heeft. U wordt hiervoor op de Spoedeisende Hulp of polikliniek al onderzocht. Om te voorkomen dat u andere personen besmet met het griepvirus wordt

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep 1 ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor een vaccinatie

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan

Klaar voor een grieppandemie. Continuïteitsplan Klaar voor een grieppandemie Continuïteitsplan Inleiding Tijdens een grieppandemie (zie bijlage 1) kan de continuïteit van het onderwijs ern de bedrijfsvoering van MOVARE * onder druk komen te staan. Mogelijk

Nadere informatie

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A?

Grip op de griep. Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen. Inleiding. Wat is de Nieuwe Influenza A? Grip op de griep Informatie over het griepvirus, en wat Interpolis hierbij voor werkgevers kan betekenen 1 Inleiding 2 Wat is de Nieuwe Influenza A? 3 Wat zijn uw risico s? 4 Voorbereiding 5 Preventieadvies

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP 032 Folder vac. zorgpers A5_NL.indd 1 16-10-2009 14:44:29 Wat

Nadere informatie

GEMEENTENIEUWS. 18 mei 2015 www.renswoude.nl

GEMEENTENIEUWS. 18 mei 2015 www.renswoude.nl GEMEENTEHUIS Dorpsstraat 4 E: info@renswoude.nl @gem_renswoude GEMEENTENIEUWS 18 mei 2015 www.renswoude.nl Centraal telefoonnummer De gemeente is bereikbaar via één centraal telefoonnummer 0318-578150.

Nadere informatie

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist 14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist GRIEPVACCINATIE VAN ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? 1. Griep quiz 2. Wat is seizoensgriep?

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

GEMEENTENIEUWS 25 juli 2011 WWW.RENSWOUDE.NL

GEMEENTENIEUWS 25 juli 2011 WWW.RENSWOUDE.NL GEMEENTENIEUWS 25 juli 2011 WWW.RENSWOUDE.NL SPREEKUUR BURGEMEESTER Maandags 11.00-12.00 uur in het gemeentehuis. U kunt uw vraag/verzoek ook mailen naar: burgemeester@renswoude.nl VERLENGDE BESLISTERMIJN

Nadere informatie

Gemeentenieuws (25 juli 2016)

Gemeentenieuws (25 juli 2016) Gemeentenieuws (25 juli 2016) Centraal telefoonnummer De gemeente is bereikbaar via één centraal telefoonnummer 0318-578150. Ma vr: 09.00-12.00 en 14.00-16.00 uur. Geen spreekuur burgemeester Het spreekuur

Nadere informatie

Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven. Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep

Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven. Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep Handleiding/samenvatting voor VNP-bedrijven Nieuwe Influenza A (H1N1) Mexicaanse griep 1 Inleiding De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft sinds juni de hoogste alarmfase van de Mexicaanse griep

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010

Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010 Nieuwsbrief nummer 1: week 34 - schooljaar 2009-2010 De kop is eraf!!! Gisteren hebben we een gezellige feestdag gehad met prachtig weer. Samen met de feestcommissie hadden we allerlei activiteiten uitgewerkt

Nadere informatie

Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA

Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA Draaiboek Mexicaanse Griep bij de OBA Amsterdam, juli 2009 Openbare Bibliotheek Amsterdam Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam www.oba.nl 020-52 30 701 INHOUDSOPGAVE Algemeen 3 1. Risicoreductie 3 2.

Nadere informatie

WWW.RENSWOUDE.NL. Ondertrouwd: 06-03: A.C. Rombout en L.M. Cornelisse. Gehuwd: Geen. Overleden: 13-03: de heer A. van Baaren, 56 jaar.

WWW.RENSWOUDE.NL. Ondertrouwd: 06-03: A.C. Rombout en L.M. Cornelisse. Gehuwd: Geen. Overleden: 13-03: de heer A. van Baaren, 56 jaar. HUIS Dorpsstraat 4 Tel.: 0318-578150 fax: 0318-578170 Email adres: info@renswoude.nl BURGERZAKEN Openingstijden: 9.00-12.00 uur. Voor spoedgevallen vooraf bellen 0318-578151/ 578155. SOCIALE ZAKEN Openingstijden:

Nadere informatie

Brede school Blitterswijck Schooljaar 2009-2010 Nr. 1

Brede school Blitterswijck Schooljaar 2009-2010 Nr. 1 Brede school Blitterswijck Schooljaar 2009-2010 Nr. 1-7 september 2009 Blitsgids Start nieuwe schooljaar De vakantie zit er op. Vandaag zijn we weer fris van start gegaan. Hopelijk heeft iedereen er weer

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting

Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting Griep (influenza) Maatregelen bij besmetting Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent opgenomen in ons ziekenhuis en heeft van uw arts gehoord dat u (mogelijk)

Nadere informatie

De belangrijkste informatie:

De belangrijkste informatie: Griepprik 2017 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. Wat is griep? Bij griep heeft u vaak hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en

Nadere informatie

Verkoudheid en griep

Verkoudheid en griep 400038 Verkoudheid en griep_400038 Verkoudheid en griep 17-08-11 15:19 Pagina Verkoudheid en griep WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

@rboinfect alertsysteem

@rboinfect alertsysteem Samenvatting: Nieuwe website van VWS Arboprofessionals werkzaam de gemeente Arboprofessionals o.a. werkzaam in het onderwijs Griep Check Nederlands Huisartsen genootschap Niet zorg: wanneer mag ik weer

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Kindergeneeskunde Bronchiolitis bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een ontsteking van de kleine luchtwegen heeft. Lang niet

Nadere informatie

Griep versie februari 2017

Griep versie februari 2017 Griep versie februari 2017 Griep in het kort Wat is griep? Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus, het griepvirus. Mensen noemen verkouden zijn,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Griep of influenza

Patiënteninformatie. Griep of influenza Patiënteninformatie Griep of influenza Inhoud Inleiding... 3 Informatie over griep... 3 Wat is griep?... 3 Is vaccinatie belangrijk?... 3 Voor wie is griepvaccinatie sterk aangeraden?... 3 Wanneer moet

Nadere informatie

Gemeentenieuws (7 augustus 2017)

Gemeentenieuws (7 augustus 2017) Gemeentenieuws (7 augustus 2017) Centraal telefoonnummer De gemeente is bereikbaar via één centraal telefoonnummer 0318-578150. Ma t/m vr: 09.00-12.00 en 14.00-16.00 uur. Geen spreekuur burgemeester Het

Nadere informatie

Rechtspositionele aspecten bij grieppandemie

Rechtspositionele aspecten bij grieppandemie Rechtspositionele aspecten bij grieppandemie 1. Ik heb symptomen van (Mexicaanse) griep; wat nu? Meld je ziek bij je leidinggevende. Geef bij ziekmeldingen aan dat je denkt het griep te hebben. De symptomen

Nadere informatie

VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST

VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST www.benuapotheek.nl VERKOUDHEID, GRIEP EN HOEST PLOTSELING EEN RILLERIG GEVOEL, SPIERPIJN, KEELPIJN, LAST VAN HOESTEN EN KOORTS MISSCHIEN IS DIT HET BEGIN VAN EEN FORSE GRIEP

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

2.1. Hoe kan tbc worden voorkomen? Het is belangrijk dat mensen met besmettelijke tbc zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld.

2.1. Hoe kan tbc worden voorkomen? Het is belangrijk dat mensen met besmettelijke tbc zo snel mogelijk worden opgespoord en behandeld. Tuberculose Inleiding U ontvangt deze folder omdat u mogelijk tuberculose (ook wel tbc genoemd) heeft. In deze folder kunt u meer lezen over tbc zoals wat het is, hoe het wordt vastgesteld en welke behandeling

Nadere informatie

Gemeentenieuws (9 januari 2017)

Gemeentenieuws (9 januari 2017) Gemeentenieuws (9 januari 2017) Centraal telefoonnummer De gemeente is bereikbaar via één centraal telefoonnummer 0318-578150. Ma vr: 09.00-12.00 en 14.00-16.00 uur. Spreekuur burgemeester Elke maandag

Nadere informatie

Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen een grieppandemie? Grieppandemie

Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen een grieppandemie? Grieppandemie Wat kan uw bedrijf ondernemen tegen een grieppandemie? Grieppandemie Inhoud Wat is een grieppandemie? 4 Wat leest u in deze brochure? 5 Hoe treft een grieppandemie uw bedrijf of organisatie? 6 Wat zijn

Nadere informatie

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1)

Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten. Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep Influenza A(H1N1) Jaap T. van Dissel Afdeling Infectieziekten Neuraminidaseremmers bij pandemie door Mexicaanse Griep ofwel Nieuwe ofwel Pandemische Influenza A(H1N1) griep (H1N1) 2009 Influenza Mexicaanse griep Wat is

Nadere informatie

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik?

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik? Griepprik 2014 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. Kiest u voor de griepprik? Ga de griepprik dan halen en wacht niet tot de griep heerst. De

Nadere informatie

VERKOUDHEID APOTHEEK.NL

VERKOUDHEID APOTHEEK.NL VERKOUDHEID E N G R I E P WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN APOTHEEK.NL VERKOUDHEID E N G R I E P Plotseling

Nadere informatie

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen

Waterpokken. Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Waterpokken Maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u of uw kind (mogelijk) het waterpokkenvirus aanwezig is. Net als alle andere Nederlandse

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

TBC. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

TBC. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op TBC Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat er bij u tuberculose is vastgesteld of dat er een verdenking op is. Net als alle andere

Nadere informatie

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen!

Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Hoesten of niezen? Zakdoek kiezen! Informatie over griep en verkoudheid Griep en verkoudheid zijn infectieziekten die van mens op mens overdraagbaar zijn. Goede hygiëne helpt verspreiding en besmetting

Nadere informatie

GEMEENTENIEUWS. 15 juni 2015 www.renswoude.nl

GEMEENTENIEUWS. 15 juni 2015 www.renswoude.nl GEMEENTEHUIS Dorpsstraat 4 E: info@renswoude.nl @gem_renswoude GEMEENTENIEUWS 15 juni 2015 www.renswoude.nl Centraal telefoonnummer De gemeente is bereikbaar via één centraal telefoonnummer 0318-578150.

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie 1/5

Griep en griepvaccinatie 1/5 Griep en griepvaccinatie 1/5 E-info Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt een

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Patiënteninformatie R.S.-virus, wat is dat? rkz.nl kinderwebsite.rkz.nl Inleiding In de late herfst en de vroege winter worden veel mensen ziek, vaak zijn dit virale infecties. Een daarvan is het zogenaamde

Nadere informatie

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING DE WMO IS ER OOK VOOR HULP IN HET HUISHOUDEN Eén van de prestatievelden binnen de Wmo betreft de hulp in het huishouden. Onlangs zijn met acht organisaties

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

RS-virus bij kinderen

RS-virus bij kinderen RS-virus bij kinderen Bij uw kind is het Respiratoir Syncitieel-virus, kortweg RS-virus, geconstateerd. Soms worden kinderen met het RS-virus opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat het

Nadere informatie

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik?

Waarom krijgt u een uitnodiging voor de griepprik? Griepprik 2015 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. U kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en half november. U krijgt de griepprik

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen

Bronchiolitis bij kinderen. Ontsteking van de kleine luchtwegen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn

Griepprik Wat kan uw apotheek voor u doen? Koorts en pijn Verkoudheid en griep Plotseling een rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, last van hoesten en koorts... Misschien is dit het begin van een forse griep ( influenza ). In dat geval kunt u ook last krijgen

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

INFECTIEPREVENTIE. Norovirus (buikgriepvirus)

INFECTIEPREVENTIE. Norovirus (buikgriepvirus) INFECTIEPREVENTIE Norovirus (buikgriepvirus) Norovirus (buikgriepvirus) In deze folder vindt u als patiënt of bezoeker informatie over het norovirus. U leest wat de maatregelen zijn als u een afdeling

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Griep of griepje? De symptomen van verkoudheid lijken soms wel wat op die van griep waardoor men al snel denkt met een griepje te maken te hebben. Maar in

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen?

Inhoudsopgave. Wat is RSV? 3. Hoe kunt u RSV herkennen? 3. Hoe gevaarlijk is RSV? 4. Is RSV besmettelijk? 5. Is een RSV-infectie te voorkomen? RSV-infectie Inhoudsopgave Wat is RSV? 3 Hoe kunt u RSV herkennen? 3 Hoe gevaarlijk is RSV? 4 Is RSV besmettelijk? 5 Is een RSV-infectie te voorkomen? 6 RSV: wat moet u onthouden? 7 Medische behandeling

Nadere informatie

VERKOUDHEID GRIEP EN HOEST

VERKOUDHEID GRIEP EN HOEST VERKOUDHEID GRIEP EN HOEST WAT IS VERKOUDHEID EN WAT IS GRIEP WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUIS ARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Elektronisch. Deze berichten staan op

Elektronisch. Deze berichten staan op Gemeente Veendam Elektronisch Gemeenteblad Officiële bekendmakingen Deze berichten staan op www.veendam.nl/gemeenteblad Week 8 21 februari 2017 nummer 8 In voorliggend document vindt u de Gemeenteberichten

Nadere informatie

Gemeentenieuws (31 oktober 2016)

Gemeentenieuws (31 oktober 2016) Gemeentenieuws (31 oktober 2016) Centraal telefoonnummer De gemeente is bereikbaar via één centraal telefoonnummer 0318-578150. Ma vr: 09.00-12.00 en 14.00-16.00 uur. Spreekuur burgemeester Elke maandag

Nadere informatie

Tuberculose. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Tuberculose. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Tuberculose Bij u is tuberculose vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over deze ziekte en de behandeling. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is tuberculose? Tuberculose,

Nadere informatie

Papegaaienziekte. (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren

Papegaaienziekte. (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren Papegaaienziekte (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren Papegaaienziekte bij dieren De bacterie Chlamydia psittaci veroorzaakt papegaaienziekte

Nadere informatie

Kwaliteitshandvest. Servicenormen waaraan u ons mag houden

Kwaliteitshandvest. Servicenormen waaraan u ons mag houden Kwaliteitshandvest Servicenormen waaraan u ons mag houden Wat is een kwaliteitshandvest? In dit handvest staan beloften van de gemeente Lochem over de dienstverlening. Deze beloften noemen we servicenormen.

Nadere informatie

Elektronisch. Deze berichten staan op

Elektronisch. Deze berichten staan op Gemeente Veendam Elektronisch Gemeenteblad Officiële bekendmakingen Deze berichten staan op www.veendam.nl/gemeenteblad Week 49 3 december 2013 nummer 53 In voorliggend document vindt u de Gemeenteberichten

Nadere informatie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie

Voorlichtingsgesprek. chemo- en/of doelgerichte therapie. Dagbehandeling Oncologie 00 Voorlichtingsgesprek chemo- en/of doelgerichte therapie Dagbehandeling Oncologie De arts heeft met u gesproken over een behandeling met chemotherapie en/of doelgerichte therapie. Vóór het starten van

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Bronchiolitis bij kinderen Ontsteking van de kleine luchtwegen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis, omdat het een ontsteking

Nadere informatie

Haal die prik tegen meningokokkenziekte

Haal die prik tegen meningokokkenziekte Haal die prik tegen meningokokkenziekte Meningokokkenziekte Je hebt een uitnodiging gekregen om een prik te halen die je beschermt tegen meningokokkenziekte. Dat komt omdat de meningokokbacterie type W

Nadere informatie

Weeknieuws nr november 2018

Weeknieuws nr november 2018 Weeknieuws nr.12 30 november 2018 AGENDA Datum Activiteit 4 december Sinterklaas en de Pieten op school 11 december MR vergadering 20 december Kinderen om 11:45 uur vrij s avonds kerstviering 21 december

Nadere informatie

Griep uit Mexico. Oefeningen

Griep uit Mexico. Oefeningen 2009-17 tekst 1 Amsterdam, 2 mei 2009 Er is een nieuwe griep. Deze ontstond in Mexico. Daar stierven 15 mensen door de griep. Naam Eerst zei men varkensgriep. Nu zegt men Mexicaanse griep. De griep is

Nadere informatie

Wat is een RS-infectie

Wat is een RS-infectie Het RS-virus Wat is een RS-infectie Het RS (Respiratoir Syncytieel)-virus is de meest voorkomende verwekker van luchtweginfecties bij zuigelingen en peuters. Dit virus kan het hele jaar door infecties

Nadere informatie

ISOLATIEM AATREGELEN

ISOLATIEM AATREGELEN ISOLATIEMAATREGELEN Bij u is onlangs een micro-organisme aangetroffen. In deze folder leest u welke isolatiemaatregelen er in het UCCZ Dekkerswald worden getroffen om verspreiding te voorkomen. Besmetting

Nadere informatie

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa

UMC St Radboud. Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa UMC St Radboud Verpleegkundig spreekuur voor ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Van uw behandelende arts heeft u gehoord dat u de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa heeft. Een ziekte

Nadere informatie

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL

SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL SERVICENORMEN GEMEENTE FERWERDERADIEL Wanneer kan ik een reactie op mijn brief verwachten? Hoe lang duurt het verlengen van mijn paspoort? Wanneer beslist de gemeente over mijn bouwplan? Met welke regels

Nadere informatie

Ziekenhuishygiëne BRMO

Ziekenhuishygiëne BRMO Ziekenhuishygiëne BRMO Bij u is een BRMO gevonden. Maar wat is een BRMO? In deze folder leest u meer over BRMO en welke maatregelen genomen moeten worden. WAT IS EEN BRMO? BRMO is de afkorting van Bijzonder

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2009 Betreft Nieuwe Influenza A (H1N1)

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 september 2009 Betreft Nieuwe Influenza A (H1N1) > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO

Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO Bijzonder Resistente Micro-Organismen Isolatiemaatregelen infectiepreventie bij BRMO In deze folder vindt u meer informatie over Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO) en Extended Spectrum Beta-Lactamase

Nadere informatie

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester

Werkdocument 31-08-2009. Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkdocument 31-08-2009 Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Betreft : Opgesteld door: Hygiëneprotocol Grieppandemie Zuidwester Werkgroep Grieppandemie Datum: 31 augustus 2009 Hygiëneprotocol Nieuwe

Nadere informatie

Griepprik 2013 Informatie over de griepprik 2013

Griepprik 2013 Informatie over de griepprik 2013 Griepprik 2013 Informatie over de griepprik 2013 Uw (huis)arts nodigt u uit voor de griepprik. Deze folder geeft u informatie over de griepprik. Kiest u voor de griepprik? Ga de griepprik dan halen en

Nadere informatie

ons kenmerk BAOZW/U200902437 Lbr. 09/126

ons kenmerk BAOZW/U200902437 Lbr. 09/126 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Vaccinatie Influenza A (H1N1) onder 0 tot en met 4 jarigen en ontwikkelingen mbt de Q-koorts Samenvatting

Nadere informatie

RS-virus, Virale Bronchiolitis

RS-virus, Virale Bronchiolitis RS-virus, Virale Bronchiolitis Wat is het? Het RS-virus is een virus dat luchtweginfecties kan veroorzaken. Het virus lijkt veel op het griepvirus en wordt ingedeeld in de groep met virussen die bijvoorbeeld

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD

BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD BESLUITENLIJST VERGADERING VHL-BERAAD Datum vergadering: woensdag 17 januari 2018 Locatie vergadering: Tijdstip: Voorzitter: Secretaris: Raadzaal, Stadhuis Vianen 19.30 uur A.F. Bonthuis, wnd. burgemeester

Nadere informatie

Huiskrantje WZC De Boomgaard 3de jaargang, nr 10

Huiskrantje WZC De Boomgaard 3de jaargang, nr 10 t Blad Huiskrantje WZC De Boomgaard 3de jaargang, nr 10 Inleiding Beste bewoner De afgelopen maanden heb ik mij geërgerd. Telkens ik het nieuws opzet hoor, lees en zie ik negatieve berichtgeving. Het meest

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

Hoofd-hals spreekuur. Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. mca.nl

Hoofd-hals spreekuur. Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. mca.nl Hoofd-hals spreekuur Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is het hoofd-halsteam? 3 Wat is een hoofd-halstumor? 3 Waarom is er een hoofd-halsteam? 3 Wat kunt u verwachten

Nadere informatie

Voorkom een besmetting

Voorkom een besmetting Infectiepreventie Voorkom een besmetting www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl INF007 / Voorkom een besmetting / 22-01-2018 2 Voorkom een besmetting

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden toolkit griep & verkoudheid

Vragen en Antwoorden toolkit griep & verkoudheid Vragen en Antwoorden toolkit griep & verkoudheid Griep en verkoudheid zijn erg besmettelijk. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting voorkomen. Houd uw hand of een zakdoek voor uw mond als u hoest

Nadere informatie

Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking? Longontsteking Wat is een longontsteking? Een longontsteking is een infectie van de longblaasjes en het omliggende weefsel. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een virus, die u via

Nadere informatie

De Papierwinkel Steenwijkerland

De Papierwinkel Steenwijkerland De Papierwinkel Hulp nodig bij het invullen van papieren? De Papierwinkel Steenwijkerland In de gemeente Steenwijkerland zijn diverse organisaties actief die kostenloze ondersteuning bieden aan burgers

Nadere informatie

VERLEENDE VERGUNNINGEN VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN. Broek in Waterland:

VERLEENDE VERGUNNINGEN VERLEENDE OMGEVINGSVERGUNNINGEN. Broek in Waterland: INHOUD: Verleende omgevingsvergunningen blz 1 Verleende evenementenvergunning blz 2 Ontvangen aan vragen omgevingsvergunningen blz 2-3 Verleende instemmingbesluiten blz 3 Inspraak op voorontwerpbestemmingsplan

Nadere informatie

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen

VERGADERING. van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD. Datum: woensdag 1 februari Raadzaal, Stadhuis, Vianen VERGADERING van het VIJFHEERENLANDEN-BERAAD Datum: woensdag 1 februari 2017 Tijdstip: Locatie: 19.30 uur Raadzaal, Stadhuis, Vianen Voorzitter: A.F. (André) Bonthuis, waarnemend burgemeester gemeente Zederik

Nadere informatie