REFERENTIE ONDERZOEK (V1.0) PROJECT CONTEXT - VAN VENSTER NAAR POORT GROEP 3 - TRIPLE ENTENTE IAD/GAR-1 RESEARCH HARALD WARMELINK 14/03/2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REFERENTIE ONDERZOEK (V1.0) PROJECT CONTEXT - VAN VENSTER NAAR POORT GROEP 3 - TRIPLE ENTENTE IAD/GAR-1 RESEARCH HARALD WARMELINK 14/03/2015"

Transcriptie

1 REFERENTIE ONDERZOEK (V1.0) PROJECT CONTEXT - VAN VENSTER NAAR POORT GROEP 3 - TRIPLE ENTENTE IAD/GAR-1 RESEARCH HARALD WARMELINK 14/03/2015 Collin Kasbergen Rody Muijrers Sabeth van der Voort Julian van de Beek Kris van Geel (Auteur)

2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding en voorbereiding Methode Formats en kennis overdracht NTR 3.2 Webgame: Dertien in de oorlog 4 Artistieke inspiraties Hotel Modern 4.2 Valiant Hearts 4.3 Salad Fingers: Shore Leave 5 Conclusie Dank en bronnen Afbeelding: Welko m in de Gouden Eeuw (NTR)

3 1 INLEIDING EN VOORBEREIDING Voor het project Context Van Venster naar Poort is ons gevraagd om een applicatie/game/installatie te ontwikkelen voor het openlucht museum betreffend het onderwerp Nederland in de Eerste Wereld Oorlog. Ter ontwikkeling van ons concept hebben wij een aantal onderzoeken uitgevoerd, waaronder dit referentie onderzoek. Door het kijken naar verschillende manieren van kennis overdracht doormiddel van kunst, games, televisie en film hopen wij een beeld te krijgen van hoe wij de zaken aan moeten gaan pakken tijdens het ontwerpproces van ons product, en hoe wij het beste eindresultaat vergaren. Voordat we überhaupt een begin konden maken aan dit onderzoek, moesten we eerst vaststellen wát we wilden weten, wat hiervoor de beste benadering is en wat we uiteindelijk hopen te vinden. Zo hebben we het onderzoek als het ware opgebroken in drie onderdelen, die betrekking zullen hebben op drie verschillende categorieën van ons ontwerp. We zijn uiteindelijk opzoek gegaan naar methodes van kennisoverdracht, bruikbare formats en artistieke inspiraties, om zo uit te zoeken hoe wij ons product het beste kunnen vormgeving op zowel het gebied van design als lay-out. Doormiddel van het stellen van deze vragen, denken wij het beste ons verhaal te kunnen vertellen via de app/game/instalatie die wij van plan zijn te gaan maken. Na te hebben geconcludeerd dat deze drie criteria de basis zouden vormen voor ons uiteindelijke ontwerp, hebben we bepaald op wat voor wijze we te werk zouden gaan tijdens dit onderzoek. Zo hebben we geëxperimenteerd met diverse methodes, wat terug te lezen is in dit verslag. Ter ondersteuning van wat we hebben kunnen concluderen, is er gebruik gemaakt van diverse voorbeelden, zoals terug te lezen in dit rapport. Afbeelding: Welkom in de Gouden Eeuw (NTR)

4 2 METHODE Voor dit onderzoek leek het ons relatief belangrijk om niet slechts vast te houden aan één soort research-methode. Dit onder meer omdat je doormiddel van werken met verschillende benaderingswijze, verschillende interpretaties van een onderwerp kunt vergaren. Daarnaast zijn sommige onderwerpen slechts op één wijze benaderbaar, waardoor deze afwisseling niet te vermijden was. Wij hebben de keuze gemaakt om zowel via interviews als via deskresearch aan onze bronnen te komen. Wij wilden graag in contact komen met de ontwerpers en ontwikkelaars van soort gelijke initiatieven, om zo bepaalde tips and ticks te kunnen krijgen. Daarnaast, vooral in het opzicht van onze artistieke inspiraties hebben wij gebruik gemaakt van desk-research. Dit hebben we gedaan omdat dit onderwerp grotendeels uit kunstbeschouwing bestaat en niet zo zeer uit onderliggende kennis. Naar onze teleurstelling hebben we helaas geen interviews in levende lijven af kunnen nemen, vanwege de vrij recente gebeurtenissen in het Mediapark van Hilversum, (Charlie Hebdo, gijzeling NOS) waar veel van de voor ons interessante mensen zich bevonden. Hoe dan ook, hebben we diverse mensen via mail weten te benaderen en waren zij bereid om ons te woord te staan via dit medium. Desk-research spreekt voor zich, daarbij hebben wij slechts gebruik gemaakt van de computer om beeldmateriaal en artikelen te verzamelen. Hierbij zijn we vooral opzoek gegaan naar sfeerimpressies van de Eerste Wereldoorlog, zoals deze terug komt in diverse media. Afbeelding: Welkom bij de Romeinen (NTR)

5 3 FORMATS EN KENNISOVERDRACHT 3.1 NTR Voor onder andere interessante formats zijn we opzoek gegaan naar referenties. Al vrij snel kwamen we er achter dat de Nederlandse kindertelevisiewereld een enorme bron schaft aan interessante programma s die dienen ter informatie overdracht. Drie programma s in het bijzonder trokken onze aandacht en vormden dan ook een aanleiding voor ons om contact op te nemen met de NTR en Zapp (Nederlandse publieke omroep). Zo leggen we bij de vraag naar bruikbare formats vooral de nadruk op Welkom bij de Romeinen, Welkom in de Gouden Eeuw en Klokhuis. Na lang heen en weer te hebben g d met diverse redacteurs, werden we uiteindelijk doorverwezen naar Loes Wormmeester, eindredactrice van de NTR. Zij was enthousiast en gevleid door onze mail en wilde ons dan ook graag te woord staan wat betreft het maken van een product dat kinderen (en volwassenen) dingen bij brengt op een speelse wijze. Volgens haar was het belangrijk dat wij zélf, als makers en bedenkers, ook konden lachen om wat we maakten. Zo vertelde zij dat zij over het algemeen eerst heel sterk kijken naar wat zij denken dat leuk is en daarna kijken naar tot in hoeverre zij de complexiteit van de informatie moeten bij schroeven voor hun doelgroep. Twee programma s waarin dit gegeven goed terug te herkennen is, zijn Welkom bij de Romeinen en Welkom in de Goude Eeuw. Deze programma s zijn gebaseerd op (vaderlandse) geschiedenis, maar worden op absurde, maar toch geinige wijze uit proportie getrokken, waardoor er iets heel speels ontstaat. Alle feiten die terug komen in deze programma s zijn historisch correct, maar toch kan men weg komen met een grapje hier en daar. Naast de gelijke doelgroep, vormden deze twee programma s ook goede inspiratie bronnen omdat ook zij over (vaderlandse) geschiedenis gaan, net zoals dat wij dat uiteindelijk willen doen. Een ander programma wat ook op speelse en humoristische wijze te werk gaat is Klokhuis. Ook achter dit programma zit de NTR, wat dus ook terug te zien is in de stijl en werkwijze. Doormiddel van theatrale en absurde cutscenes, proberen zij de lol in het leren te bewaren en de informatie interessant te houden voor jong publiek. Wat wij kunnen concluderen bij dit pro gramma, net zoals bij de eerder genoemden, is dat een aspect van comic relief (als dit zorgvuldig is toegepast) de kracht van een product (in dit geval een televisieserie) waarborgt. Afbeelding: Welkom bij de Romeinen (NTR)

6 3.2 Webgame: Dertien in de oorlog Naast onderzoek te hebben gedaan over de Nederlandse kindertelevisie, zijn wij ook benaderd door een mede Game designer van de web game gebaseerd op Dertien in de Oorlog. Dit hebben wij puur te danken aan de open houding van de NTR en hun bereidheid tot doorsturen van ons verzoek. Ook zij reageerde enthousiast. Anneke Dorsman, de game designer, kon ons vertellen dat ook zij het belangrijk vond dat je het plezier en de humor in je eigen product kon waarderen. Naar haar mening is het belangrijk dat je jezelf als ontwerper zo min mogelijk distantieert van je product, om zo eigenheid en kracht te waarborgen. Na deze adviezen en inzichten te hebben vergaard in het ontwerp- en productieproces van typisch Nederlandse kindertelevisie, durven wij te stellen dat het belangrijk is om vooral veel eigenheid te verwerken in ons concept en product. Doormiddel van humor en speelsheid hopen wij onze consument (de bezoeker van het openlucht museum) de noodzakelijke kennis van Nederland in de Eerste Wereld oorlog bij te brengen. Ook zal het belangrijk zijn dat wij de informatie zodanig bijstellen dat dit begrijpelijk word voor zowel kinderen van een jaar of acht, als voor volwassenen, zonder zijn legitimiteit te verliezen. Afbeelding: Dertien in de oorlog (serie)

7 4 ARTISTIEKE INSPIRATIES 4.1 Hotel Modern Naast grondig gekeken te hebben naar hoe anderen zich bezig hebben gehouden met het ontwikkelen van methodes van kennis overdracht en diverse formats, leek het ons ook interessant om te kijken wat er nou qua artistieke inspiraties bestaat over de Eerste Wereldoorlog in het algemeen. Zo hebben we gekeken naar diverse disciplines, waaronder theater, games, beeldende kunst en film. Na te horen hebben gekregen dat we iets gingen maken dat betrekking moest hebben op de Eerste Wereldoorlog, gingen mijn gedachten direct uit naar een voorstelling die ik anno 2010 heb mogen bijwonen in de Rotterdamse Schouwburg van Hotel Modern. Hotel Modern staat bekend om hun abstracte maar zeer bijzondere wijze van theater maken, aangezien zij er voor kiezen om animatie, film, theater en beeldende kunst te combineren in één groot spektakel. In deze voorstelling was dan ook goed te zien hoe zij doormiddel van miniaturen en diverse special-effects vooral de focus legden op de hopeloze situatie van deze oorlog. Zij wilden via een grauwe en rauwe vormgeving vooral een hele sterke emotie uitdragen naar hun publiek. Ook zag je goed dat zij ervoor kozen om de props dicht bij de realiteit te houden, wat ook in ons interesse gebied valt. Doordat wij bezig zijn met het ontwerpen voor een museum dat een realistische stijl aanhoudt, is het voor ons ook belangrijk dat wij een art-style kiezen die aansluit bij hun wensen. De rauwheid uit deze voorstelling kan dan ook zeker door ons gebruikt worden. Buiten het feit dat we een product ontwerpen dat dient ter educatie, zijn we ook bezig met een ervaring ontwerpen. Het verwerken van diverse emoties en gevoelens (ook al staan deze ver van ons af in dit geval) zullen de over-all experience versterken waardoor de kennis hoogst waarschijnlijk nog beter zal blijven hangen bij onze doelgroep. Afbeeldingen: The Great War - Hotel Modern

8 3.2 Vailant Hearts Een andere bruikbare bron vinden we in de wereld van videogames, die een gelijksoortige emotie uitdraagt. Valiant hearts, geproduceerd door Ubisoft, is een game die zich vormt rondom het verhaal van een Duitse soldaat die zich tijdens de oorlog bevind in een loopgraaf. Het bijzondere aan deze game is dan ook dat het is gebaseerd op de beroemde War poetry, geschreven door Duitse, Engelse en Franse soldaten. In deze game komt duidelijk het verlangen naar thuis en de wanhoop van het front naar voren, wat dan ook de meest kenmerkende emoties zijn van deze tijdsperiode. Het fijne en tegelijk bruikbare van deze bron is dat het zich op een vrij unieke vorm ontpopt rondom dit onderwerp. Omdat wij een vrij lastig en abstract gegeven hebben (Nederland in de Eerste Wereldoorlog) is het juist interessant om een keer te kijken naar games die een geheel ander aspect belichten aan deze periode, dan gebruikelijk. Dit spel verschaft dan ook een goed beeld van de daadwerkelijke situatie. Inspiratie halen uit simpele Oorlogs-spellen is dan ook iets wat wij al vrij snel als onbruikbaar zagen. De emotie en ervaring wegen zwaarder voor ons dan het pure oorlog-voeren. Ook dit is een vrij vanzelfsprekend gegeven, aangezien wij iets willen creëren dat zich afspeelt buiten het front, waardoor slagvelden en kanonnen al snel buiten het beeld vallen. Afbeelding: Vailant Hearts (in-game screenshot)

9 3.3 Salad Fingers: Shore Leave Een andere bron die we willen aandragen, is een aflevering van Salad fingers (David Firth). Shore Leave is een aflevering van dit karaktertje waarbij hij als het ware verliefd word op een lijk van een commandant uit de Great war en het maar raar vind dat hij zijn liefde niet beantwoord. David Firth, de maker van deze korte animatie film, staat bekend om zijn absurde en vooral duistere animatie stijl, heeft net zoals bij de vorige bronnen heel erg de duistere emoties van de eerste wereld oorlog in zijn werk weten te leggen. Doormiddel van grauw en weinig kleurgebruik, wordt de kijker meegenomen in de hopeloze en eenzame wereld van iemand die thuis is achtergelaten met al zijn kennissen, vrienden en geliefden aan het front. Kortom, deze bronnen kunnen ons sterk ondersteunen in het overdragen van een emotie doormiddel van beeld. Door te kijken naar hoe deze kunstenaars en ontwikkelaars te werk zijn gegaan met dit gegeven, kunnen wij kijken wat ze specifiek hebben gedaan om een bepaald gevoel over te dragen. Zo kunnen we concluderen dat de kleurkeuze in ons product vrij nauw komt kijken, net zoals de keuze voor medium en vorm. Afbeelding: Salad Fingers: Shore Leave

10 5 CONCLUSIE Doormiddel van dit onderzoek hebben we beter inzicht kunnen krijgen in het ontwerp proces van een product en format, bestemd ter educatieve doeleinde en interactie. We hebben kunnen concluderen door middel van zowel interviews als desk-research, dat wij als ontwikkelaars, vooral iets moeten maken waar we zelf achter staan. We kunnen humor in ons voordeel toepassen en moeten vooral zorgen dat de informatie die we aanbieden overzichtelijk en begrijpelijk blijft voor onze doelgroep. Door ons nauw te houden aan deze zelf gestelde randvoorwaarden, gebaseerd op wat onze geïnterviewde personen ons hebben kunnen vertellen, kunnen wij een sterk format creëren dat een positieve uitwerking zal hebben op onze doelgroep. Door het kijken naar diverse art-styles die te maken hebben met ons onderwerp, hebben wij kunnen stellen dat er een aantal factoren vaak terug komen. Daarnaast hebben we kunnen zien dat meerdere kunstenaars de eerste wereldoorlog hebben gebruikt als thema van hun werk. De emotie die voor ons het interessants leek is dan ook de onzekerheid en duisternis van deze periode. Daarnaast zullen we rekening moeten houden met de wensen van onze opdrachtgever, waardoor wij een realistische, maar enigszins grauwe art-style waarschijnlijk het interessantst vinden voor ons uiteindelijke ontwerp. Afbeelding: Vailant Hearts (in game screenshot)

11 6 DANK EN BRONNEN Wij willen, namens ons team, de redacties van de volgende omroepen bedanken voor de openhartigheid en behulpzaamheid tijdens dit onderzoek: NTR, ZAPP, NOS In het bijzonder willen wij Loes Wormmeester en Anneke Dorsman bedanken voor het feit dat zij ons te woord wilden staan voor dit onderzoek en ons enorm veel hebben geleerd. Bronnen Vailant Hearts (Game): Great_War, de game zelf. Hotel Modern (Theater): Het toneelstuk zelf bijgewoond. Salad Fingers (Animatie): in de Oorlog (Webgame): Informatie betreffend formats: Deze informatie is afkomstig vanaf de besproken redacties zelf en zijn dan ook rechtstreekse antwoorden op de vragen die wij de redacteurs en ontwerpers zelf hebben gesteld. Afbeelding: Vailant Hearts (in game screenshot)

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Naam: Zoë Tabak Klas: GAR1D Vak: Research Leraar: Harald Warmelink Datum: 15-3-2015 Inleiding Naar aanleiding van de eerste discussies binnen

Nadere informatie

RESEARCH PROJECT CONTEXT DOELGROEP NADIA GROENEWALD 13 MAART 2016 G&I1B GROEP 5

RESEARCH PROJECT CONTEXT DOELGROEP NADIA GROENEWALD 13 MAART 2016 G&I1B GROEP 5 RESEARCH PROJECT CONTEXT DOELGROEP NADIA GROENEWALD 13 MAART 2016 G&I1B GROEP 5 Inleiding In het project Context Van Venster Naar Poort is ons de mogelijkheid gegeven om een interactieve installatie/game

Nadere informatie

CONTEXTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

CONTEXTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D CONTEXTONDERZOEK Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Harald Warmelink INLEIDING Na aanleiding van het project van venster naar poort hebben we de kans gekregen om een educatief spel te ontwikkelen

Nadere informatie

In de screenshot is een soort weg te zien die naar een punt in de verte leidt. Dit geeft het idee dat de

In de screenshot is een soort weg te zien die naar een punt in de verte leidt. Dit geeft het idee dat de Inleiding: Dit is een verslag over het zoeken van een artstyle voor een spel met de gameplay van Parachute Panic of Speed Racer. Ik heb eerst een kleine mindmap gemaakt met verschillende soort stijlen

Nadere informatie

Project Context Research Referentie Verslag Kinderarbeid in Games

Project Context Research Referentie Verslag Kinderarbeid in Games Project Context Research Referentie Verslag Kinderarbeid in Games Firza Sulistio - 3014623 G&I 1D Game Art Docent: Harald Warmelink Datum: 13 maart 2016 1 Inhoud 1.Inleiding blz.3 2. Methode blz.3 3. Analyse

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk

De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk De 5 D s: handvat voor diversiteit in praktijk Inleiding Het voormalige Centrum voor Interculturele Studies (CIS), inmiddels opgenomen in het expertisecentrum Educatie van HKU, streefde naar een inclusieve

Nadere informatie

Piotr Tekien. Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek GAR1-D. 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink

Piotr Tekien. Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek GAR1-D. 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink Piotr Tekien GAR1-D Project Context Van Venster naar Poort Referentieonderzoek 14 maart 2015 Docent: Harald Warmelink INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Inleiding 1 Project Context Van venster naar Poort 1 Wat

Nadere informatie

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger

Test-Report 2. Groep. Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Test-Report 2 Groep A Namen en functies Erik de Beurs - Recruiter / Test Monitor / Tech Operator Channah Bosse - Recruiter / Data logger Auteur Erik de Beurs Getest project Portfolio Channah Bosse 1 Inleiding

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A

Art and windmills. Doelgroep onderzoek. Valérie den Besten G&I A Art and windmills Doelgroep onderzoek Valérie den Besten G&I A Research project context 13-03-2016 1 Inleiding Naar aanleiding van het project Van Venster naar Poort maak ik met mijn team een applicatie

Nadere informatie

voor audiovisueel erfgoed

voor audiovisueel erfgoed Onderzoeksrapport Beeld en Geluid: Mobiel platform voor audiovisueel erfgoed Uitgave: 14-10-2012, versie 1.1 Door JBLT ; Jonathan Marchal, Bas van Agten, Laurens Carbo, Thijs Blaas Voorwoord Om een goed

Nadere informatie

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Programma deze week # In de werkgroep vandaag: Het visual designproces, de uitwerkingsfase

Nadere informatie

Inspiratie in ontwerp: FARCRY4

Inspiratie in ontwerp: FARCRY4 Inspiratie in ontwerp: FARCRY4 Naam: Thomas Meiborg Klas: 1C Module: Art, Media & Me - inspiratie in ontwerp Docenten: Saskia Freeke, Sonjae van Vuure Datum: 16/10/2015 Inhoud: 1- Farcry 4 2- Inspiratiepunt

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! HANDLEIDING PRIKKELENDE EN LAAGDREMPELIGE LESSUGGESTIES VOOR HET BASISONDERWIJS 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT destijlflyer_achterkant.pdf

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama

basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad woordkunst-drama Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor de 2 de graad van de langlopende

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Jeugdculturen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Jeugdculturen hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 07 September 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73230 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Media & Spelen Lessenserie Life as a game

Media & Spelen Lessenserie Life as a game Media & Spelen Lessenserie Life as a game Docentenhandleiding doelgroep duur 3 vmbo, 2 havo, 2vwo 6-8 klokuren Inleiding Iedereen speelt wel eens een game. Wie langer speelt merkt dat de echte wereld en

Nadere informatie

Hotel Stories tovert het hotel vol dingen. om tot een hotel vol mensen en hun verhalen

Hotel Stories tovert het hotel vol dingen. om tot een hotel vol mensen en hun verhalen Hotel Stories in CODA Museum is een beleving die begint bij ieders persoonlijke ervaring in en met het hotel. Een hotel is een plek waar je overnacht omdat je in een andere stad, in een ander land of op

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Het doel van het onderzoek:

Het doel van het onderzoek: P a g i n a 1 Voor het project Context Van Venster naar Poort hebben wij in teamverband de opdracht gekregen om voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een educatief spel of app te bedenken en ontwikkelen.

Nadere informatie

13/03/2016 Project Context. Doelgroep Onderzoek. Docent: Harald Warmelink. Bjorn Dingeldein G&I 1B

13/03/2016 Project Context. Doelgroep Onderzoek. Docent: Harald Warmelink. Bjorn Dingeldein G&I 1B 13/03/2016 Project Context Doelgroep Onderzoek Docent: Harald Warmelink Bjorn Dingeldein G&I 1B Inhoudsopgave: Introductie Pagina 2 Inleiding Pagina 2 Methode Pagina 2 Analyse Pagina 3 t/m 5 Conclusie

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

4 Testen en optimaliseren

4 Testen en optimaliseren Alle wegwijzers in de fase: 4 Testen en optimaliseren 4.1 Je ontwerp testen bij de doelgroep (74) 4.2 Je ontwerp voorleggen aan een expert (75) 4.3 Je ontwerp voorleggen aan de opdrachtgever (76) 4.4 Je

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Maak voor het schrijven van je recensie over de culturele of kunstzinnige uiting op de CKV-dag gebruik van dit schrijfschema. Geef je mening over de

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Conclusies onderzoek. Wij zetten de puntjes op de i. Opdrachtgever: Rolf den Otter

Conclusies onderzoek. Wij zetten de puntjes op de i. Opdrachtgever: Rolf den Otter Wij zetten de puntjes op de i Conclusies onderzoek Opdrachtgever: Rolf den Otter Denise van der Burg Rozemarijn Thys Enneke Flinterman Nina Annaert Thien Bui Project Vloeken in de kerk Conclusies onderzoek

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Plan van aanpak. Aanleiding en probleemomschrijving. Gevraagd eindproduct. Probleembeschrijving en analyse. Stappenplan: Subdoelen en fasering

Plan van aanpak. Aanleiding en probleemomschrijving. Gevraagd eindproduct. Probleembeschrijving en analyse. Stappenplan: Subdoelen en fasering Aanleiding en probleemomschrijving Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Financieele Dagblad (FD). Het FD is dé dagelijkse kwaliteitskrant in Nederland met financieel-economische focus. Het

Nadere informatie

Autobiotic Selfie. Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin

Autobiotic Selfie. Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin Autobiotic Selfie Firza Sulistio Klas G&I 1D Datum 20-11-2015 Art Media & Me Docenten: Saskia Freeke - Sonja van Vuure - Martin Lacet -John Hennequin Autobiotic Selfie artefact Concept en uiteindelijke

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Context Onderzoek. Door: Nicky van Veen GDD1-B. Research Docent: Harald Warmelink

Context Onderzoek. Door: Nicky van Veen GDD1-B. Research Docent: Harald Warmelink Context Onderzoek Door: Nicky van Veen GDD1-B Research Docent: Harald Warmelink Inleiding: Om een goed product neer te zetten is het belangrijk om de klant eerst goed onder de loep te nemen. Hoe goed je

Nadere informatie

Hedwig Klamer. Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure

Hedwig Klamer. Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Hedwig Klamer Games & Interaction Klas 1C Inspiratie in Ontwerp Art, Media & me Saskia Freeke & Sonja van Vuure Inhoudsopgave Introductie 2 Computermuis 3 Oculus Rift 4 Gameconsole 5 Conclusie 6 1 Leap

Nadere informatie

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden

Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Handleiding Leesclub voor Laaggeletterden Tips en suggesties voor het opzetten van een leesclub voor laaggeletterden Inleiding Ontspannen de krant lezen en op de hoogte blijven van het nieuws van de dag.

Nadere informatie

BOOKS. Kunstenaar Maarten Bel. Opdrachtgever Knust Nijmegen. Budget CBK 2.500,00. Uitvoering 2015

BOOKS. Kunstenaar Maarten Bel. Opdrachtgever Knust Nijmegen. Budget CBK 2.500,00. Uitvoering 2015 BOOKS Kunstenaar Maarten Bel Opdrachtgever Knust Nijmegen Budget CBK 2.500,00 Uitvoering 2015 1 6 BOOKS Kunstenaar Naam kunstenaar Maarten Bel Postadres Nieuwe Binnenweg 251a Postcode 3021 GD Woonplaats

Nadere informatie

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS

STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS STARTVERSLAG STUDENT - LOTTE VAN DER SCHOOT 1623303 // COÖRDINATOR - INGE SCHAREMAN // STAGEBEGELEIDING - CYNTHIA BOOM & KEVIN KARS INHOUD // INLEIDING 4 ORIENTATIEDOCUMENT 5 FACTSHEET 6 LEERDOELEN 7 STARTVERSLAG

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis -

Opdracht 2 Checklist. Website 1 NTR Het Klokhuis - Opdracht 1 - Cursus Opdracht 2 Checklist Website 1 NTR Het Klokhuis - http://www.hetklokhuis.nl/ 16-23 (maximaal aantal te halen : 35) Deze site scoort heel behoorlijk, maar het kan altijd nog beter. Bekijk

Nadere informatie

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu

Juryrapport. Gemeente(n): Rotterdam. Omroep: Stichting OPEN Rotterdam. Inzendcategorie: radio. Programmanaam: 010nu Juryrapport Gemeente(n): Rotterdam Omroep: Stichting OPEN Rotterdam Inzendcategorie: radio Programmanaam: 010nu Programmabeschrijving: INZENDING CATEGORIE NIEUWS EN ACTUALITEITEN: 010nu - dagelijks magazine

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

INLEIDING WAT DACHT JE VOORAF VAN.. EN WAAROM?

INLEIDING WAT DACHT JE VOORAF VAN.. EN WAAROM? INLEIDING WAT DACHT JE VOORAF VAN.. EN WAAROM? Sabeth Keek een beetje tegen het project op omdat het om een applied game ging. het leek mij een moelijke doelgroep. Het leek mij wel lastiger om in te leven

Nadere informatie

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wassink 16 January 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40999 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Sabeth van der Voort GAR1B 30/01/2015. Research Docent: Harald Warmelink observatie creatieve mindset HER

Sabeth van der Voort GAR1B 30/01/2015. Research Docent: Harald Warmelink observatie creatieve mindset HER Sabeth van der Voort GAR1B 30/01/2015 Research Docent: Harald Warmelink observatie creatieve mindset HER Inleiding Definitie van een ritueel De meeste rituelen die ik ben tegengekomen hadden veel te maken

Nadere informatie

ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN

ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN ARTISTIEK-CREATIEF ONDERZOEK BINNEN CKV - DOMEIN VERDIEPEN De vier domeinen van CKV Verbinden (4) Verkennen (1) Verdiepen (3) Verbreden (2) Verdiepen Verbinden Verkennen Verdiepen Verbreden Op basis van

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D

CONTENTONDERZOEK. Leraar - Harald Warmelink NIELSVANUNEN GAME DESIGN. Door: Niels van Unen G&I1D CONTENTONDERZOEK Door: Niels van Unen - 3013736 - G&I1D Leraar - Harald Warmelink INLEIDING Voor het schoolproject genaamd project vrij zijn we met alle 1stejaars in Berlijn geweest. Tijdens ons bezoek

Nadere informatie

Media & Medium Lessenserie Snatch!!

Media & Medium Lessenserie Snatch!! Media & Medium Lessenserie Snatch!! Docentenhandleiding doelgroep duur 4/5 havo/vwo 6-8 klokuren Inleiding De nieuwe mediakunstenaar experimenteert met Obama Art montage bestaand beeld en geluid. Bestaand

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling:

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling: CKV THEATER CKV Verslag Culturele Activiteit Theater / Cabaret Naam:. Klas:. Toegangsbewijs: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen

Nadere informatie

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes

Voorbij de kunst. Anders kijken naar kunst met jongeren. Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Voorbij de kunst Anders kijken naar kunst met jongeren Yotka Kroeze & Jobbe Holtes Inhoudsopgave Voorwoord Inleiding Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting

Projectplan EersteWereldoorlog.nu Samenvatting 1 1. Inleiding In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 2014-2018 wordt wereldwijd stilgestaan bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Nederland neutraal

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INLEIDING Wij kregen de opdracht om een spel te maken voor Het Luchtmuseum. De eisen voor het spel waren dat er iets technisch in moest zitten, en dat het iets te maken

Nadere informatie

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3 of 4 Computeranimatie Massamedia Mixed-media Genre Geëmotioneerd Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een

Nadere informatie

X P O A R T. Een educatief kunstenproject

X P O A R T. Een educatief kunstenproject X Een educatief kunstenproject Het educatief kunstenproject X ART wordt jaarlijks georganiseerd door de VZW Razor Reel in het kader van het Razor Reel Fantastic Film Festival (RRFFF) en heeft als doel

Nadere informatie

Wat is er gebeurd? HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52690

Wat is er gebeurd? HV 2. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52690 Wat is er gebeurd? HV 2 Auteurs VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52690 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Berlijn Excursie, maart 2014

Berlijn Excursie, maart 2014 Hogeschool Rotterdam Communication and Multimedia Design Berlijn Excursie, 12----16 maart 2014 DesignThis! - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN. Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans

SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN. Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans SOCIALE VEERKRACHT OUDEREN Jenneke van Pijpen Tot stand gekomen met Ben Sajetcentrum en Vilans EVEN VOORSTELLEN JENNEKE VAN PIJPEN v In veel verschillende rollen betrokken bij de ouderenzorg. v Tot 1 januari

Nadere informatie

basiscompetenties 3de graad muziek

basiscompetenties 3de graad muziek basiscompetenties 3de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 3de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 3 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Art & Design in de bovenbouw. Nu ook voor NT en NG!!

Art & Design in de bovenbouw. Nu ook voor NT en NG!! Art & Design in de bovenbouw Nu ook voor NT en NG!! De kunstvakken in de bovenbouw Art & Design of Art & Sound altijd samen met Art & Theorie (=Kunst Algemeen) samen 2u p/w CKV (Culturele en Kunstzinnige

Nadere informatie

Cher Pietersz Research Manager

Cher Pietersz Research Manager 2013 Cher Pietersz Research Manager Pictures: Fotolia.com Kids and the rol of Fun Multi-Country Project Door: AGENDA Methode & Steekproef Benefits van lachen Wat vinden kinderen grappig Humor en media

Nadere informatie

Redactie in beeld: R-TV Webredacteur. Sigrid Abels, MR1A. Julianadorp,

Redactie in beeld: R-TV Webredacteur. Sigrid Abels, MR1A. Julianadorp, Redactie in beeld: R-TV Sigrid Abels, MR1A Julianadorp, 06-04-17 Inhoudsopgave GESCHIEDENIS VAN HET BEROEP WEBREDACTEUR 3 WAT HOUDT HET BEROEP IN? 3 BENODIGDE KWALITEITEN 3 VOOROPLEIDING 4 SALARIS 4 BEROEPSPERSPECTIEF

Nadere informatie

Webquest: In beweging

Webquest: In beweging Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Mirelle Kloosterman 25 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63831 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

Verslag Look & Inspire

Verslag Look & Inspire Verslag Look & Inspire Erik de Beurs Game Design 3012400 G&IA Inleiding De fascinatie voor plectrums komt voor uit wat een plectrum in essentie is. Plectrums zijn op zichzelf namelijk maar gek gevormde

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Een bekende Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog: een bekende Introduceren thema Tweede Wereldoorlog: een bekende

Nadere informatie

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015

PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 PVA AFSTUDEERPROJECT BRITTA ZIMMERMAN 2015 H1 AANLEIDING WAT IS MIJN IDENTITEIT? Geboren uit een combinatie van een Indonesische vader en een Nederlandse moeder, ben ik al sinds kleins af aan bezig geweest

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B Analyse document Motion Graphic Naam: Fabio D Apice student nummer: 512466 Docent:Bart Dijkman Datum: 26-02-14 Klas: CAVI B INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderwerp Doel opdracht Kwaliteitseisen Gebruikers/ kijkers

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars

Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars Interview over de geschiedenis van Joodse Hagenaars In deze opdracht maak je een interview met een of meer personen over de Joodse bevolkingsgroep in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je moet in

Nadere informatie

BASTIAAN BURGHARDT CODY BLOEMHARD ILSE BIGLER HICHAM BENDRISS TARIQ BAKHTALI

BASTIAAN BURGHARDT CODY BLOEMHARD ILSE BIGLER HICHAM BENDRISS TARIQ BAKHTALI Project Context: Research BASTIAAN BURGHARDT CODY BLOEMHARD ILSE BIGLER HICHAM BENDRISS TARIQ BAKHTALI O: Documentatie, Project Context Deadline: 24 Juni 2016 Begeleider: Harald Warmelink Studentnummer:

Nadere informatie

Doelgroeps Onderzoek. Naam: Ismay Verbeek Klas: GAR1-D Project: Van Venster naar Poort Vak: Research Docent: Harald Warmelink

Doelgroeps Onderzoek. Naam: Ismay Verbeek Klas: GAR1-D Project: Van Venster naar Poort Vak: Research Docent: Harald Warmelink Doelgroeps Onderzoek 1 Naam: Ismay Verbeek Klas: GAR1-D Project: Van Venster naar Poort Vak: Research Docent: Harald Warmelink Inhoud Inleiding blz. 3 Methode blz. 4 Analyse blz. 5 Conclusie blz. 9 Bronvermelding

Nadere informatie

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document

Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Art/Media & Me Autobiotic Selfie document Yannick Seyeux Game Design - G&I1D Docenten Saskia Freeke Sonja van Vuure Martin Lacet John Hennequin 20-11-2015 Uitleg artefact Voor deze opdracht heb ik een

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Art/Media & Me Inspiratie in ontwerp

Art/Media & Me Inspiratie in ontwerp Art/Media & Me Inspiratie in ontwerp Yannick Seyeux GameDesign - G&I1D Docenten: Saskia Freeke & Sonja van Vuure 16-10-2015 Wat is Darkstalkers? Darkstalkers is een 2D fighting-game franchise gemaakt en

Nadere informatie

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet.

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet. Eindrapportage Interactieve Leerlijnen versie datum 1 / 7 Eindrapportage Interactieve Leerlijnen www.dnsleerroutes.net Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010 Kennisnet.nl www.dnsleerroutes.net

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Een kasteel in de buurt bezoeken

Een kasteel in de buurt bezoeken Een kasteel in de buurt bezoeken Als leerkracht heb je hier een begeleidende en sturende rol. Het is afhankelijk of jij als leerkracht de kinderen meeneemt en dingen aan ze verteld of dat er bijvoorbeeld

Nadere informatie

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken.

DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DOE MEE! - LESBRIEF VOOR DOCENTEN - Het is tijd voor een nieuwe vorm van herdenken. DE NATIONALE JONGERENHERDENKING Op 4 mei herdenken we in aanwezigheid van het koningshuis, politici en vertegenwoordigers

Nadere informatie

Docent Kunsteducatie in de schijnwerpers

Docent Kunsteducatie in de schijnwerpers Docent Kunsteducatie in de schijnwerpers Master-thesis over de werkwijze van de docent kunsteducatie in het VMBO en VWO Tirza Sibelo Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen Richting: Sociologie

Nadere informatie

1. De procedure Klaagster heeft op 7 februari 2013 een klacht ingediend over de Aflevering.

1. De procedure Klaagster heeft op 7 februari 2013 een klacht ingediend over de Aflevering. Audiovisuele productie: televisieprogramma Het Klokhuis, hierna te noemen: het Programma, aflevering uitgezonden op 7 februari 2013 omstreeks 18.20 uur, hierna te noemen: de Aflevering 1. De procedure

Nadere informatie

De Romeinen in nederland

De Romeinen in nederland geschiedenis De Romeinen in nederland Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: De Romeinen in Nederland Introduceren thema De Romeinen in Nederland In dit thema staan

Nadere informatie

Virtual Reality Concept Challenge Introductie Virtual Reality MBO

Virtual Reality Concept Challenge Introductie Virtual Reality MBO Virtual Reality Concept Challenge 2016 Introductie Virtual Reality MBO Inhoud 1. Wat is Virtual Reality? 2. Wat kun je met Virtual Reality? 3. Hoe maak je Virtual Reality? Wat is Virtual Reality? 3 Wat

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

Airborne Museum Hartenstein

Airborne Museum Hartenstein Airborne Museum Hartenstein Opdrachten VMBO Welkom in het Airborne Museum! De villa is het voormalige hoofdkwartier van de Britten en stond in september 1944 midden op het slagveld. In het Museum is van

Nadere informatie

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink

Project Vrij Research Herkansing 1. Denzel Ellis augustus Research Harald Warmelink Project Vrij Research Herkansing 1 Denzel Ellis 3012198 13 augustus 2016 Research Harald Warmelink INLEIDING Voor het eerstejaars project, Vrij, van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, moet er na aanleiding

Nadere informatie

Thinking of Art - Stijl Document

Thinking of Art - Stijl Document Thinking of Art - Stijl Document Door Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 28-11 - 2014 Stijl: Star Wars Stijl onderzoek Star Wars Star wars zijn Amerikaanse sci-fi films die zich afspelen in een andere galaxy.

Nadere informatie