Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB."

Transcriptie

1 Preek zondag 1347, voor 3 april 2016mi, doop jongen, nr 512, JWB. Votum en zegengroet Zingen Lb 513 (=LvK 1): 1,2,3,4 Bidden Formulier 3 (zonder belijdenis) eerst gebed, dan vragen Zingen Psalm 105:5 Formulier 3 vervolg Oproep en dankgebed Zingen Gk 124:1,4 Tekst Zondag 47 Preek Galaten 3:15-18 BGT Galaten 3:15-27 Zingen Gk 156:4 Belijdenis Zingen Sela, belijdenis Bidden Collecte Zingen Ps 121:1,2(t),3(t),4 Zegen Gemeente van Christus, gasten, [naam vader, naam moeder], Wat voor ouders gaan jullie zijn? Ontspannen of bezorgd? Zul je [naam jongen] in veel dingen sturen en begeleiden, hem op van alles voorbereiden en helpen of alles een beetje laten gebeuren? Heb je idealen over wat er van hem moet worden? Of laat je hem vooral in alles zelf beslissen? Wat voor moeder word je? Wat voor een vader? 1 Alle ouders zijn anders. Stel je voor, volwassen kinderen kijken terug op hun jeugd. Mijn ouders, zeggen Chris en Jorieke, broer en zus, leefden vooral voor de buren. Wij moesten het ideale gezin uitstralen. Je fatsoenlijk gedragen, als je maar gehoorzaam was, dat was het belangrijkste. Dat zeiden ze niet hardop, maar wat jij vond, hoe jij je voelde, nauwelijks aandacht voor. De buitenkant, daar ging het om. Joop en Charlotte hebben een heel andere jeugd gehad. Als wij terugdenken aan onze jeugd, zeggen ze, ik denk aan gezelligheid. Wij waren een warm gezin, onze ouders hielden van ons, dat was voor alles duidelijk. Er kon van alles, ze hadden tijd voor ons, vonden het fijn te horen wat ons bezig hield. En botste ook wel eens, onze ouders hadden best stevige meningen over wat wel en niet goed was. Maar dat was uit bescherming; ze wilden ons voor allerlei ellende bewaren.

2 Als u zelf vader of moeder bent, als je zelf oom of tante bent, hoe zou je willen dat je kinderen of neven en nichten je zien? Dat zal duidelijk zijn: liever als Joop en Charlotte. Liefde, warmte, betrokkenheid is belangrijker dan gedrag en fatsoen. (klik) Relatie gaat vooraf aan gedrag. Dat speelt ook in de kerk. Hoe kijk je naar de kerk? Hoe kijk je naar God? Wie is Hij? Wat is je band met de Heer Jezus? Wat is het eerste wat in je opkomt als je aan geloof denkt? Is dat fatsoen, gedrag, regels, starheid, leer, uitleg? Of is dat warmte, liefde, betrokkenheid, gezien worden, je geliefd weten, toekomst, vrolijkheid? Ik spreek wel eens mensen over de kerk en geloof. Ieder heeft daar zijn eigen beeld bij, zijn eigen herinnering. En dat heeft deze twee uitersten en alles er tussen. Wat hoort nu echt bij God zelf? De Heer Jezus heeft zijn leerlingen leren bidden. Het eerste wat we vragen is: laat uw naam geheiligd worden. De catechismus legt dat zo uit: geef ons eerst, dat we U naar waarheid leren kennen. De Heer God leren kennen zoals Hij is. Welk beeld heb je van God? Hoe bedoelt Hij de relatie? Wat zegt Hij zelf over wie Hij is? 2 (klik) Relatie gaat vooraf aan gedrag. Dat is de kern van de boodschap in de kerk. Dat blijkt lastig. Iedere kerkganger hier weet dat onze God is een God van liefde, verbondenheid, genade, betrokkenheid, eeuwig geluk. En toch kan het je gebeuren, dat je de relatie ervaart als star, regels, verplichtingen en zelfs angst. Een gevoel, dat je van alles voor God moet doen en dat Hij met een kritische blik naar je kijkt. Niet de leer van de bijbel, niet de leer van de kerk. Maar het blijkt een valkuil in alle tijden en voor alle christenen. Genade en blijdschap kan zomaar uit je leven verdwijnen. Daarin vraag aan God: Geef ons, dat we U naar waarheid kennen. Hoe we de Heer zien en hoe we geloof beleven; het gaat niet vanzelfsprekend goed. Daarom is het mooi, dat we als gemeente samen een brief lezen. Dat moet ik even uitleggen aan onze gasten. Dit seizoen hebben twee mensen uit onze gemeente een mooie organisatie opgezet. Je meldt je aan via internet, krijgt dan via de mail een aantal data terug, je schrijft in op één van die data.

3 En dan kom je met een man of 8 op een avond bij iemand thuis om een stuk uit een brief van Paulus te bespreken. Iedere maand een stukje uit die brief. Het mooie van het systeem is, dat je dit bespreekt met steeds andere mensen. Het heet BVI, Bijbelstudie Voor Iedereen 1. We lezen dit jaar de brief van Paulus aan de Galaten. En dat gaat precies hier over: God naar waarheid leren kennen. Het gaat God allereerst om relatie, dan pas om gedrag. Toch neemt gedrag, inzet, dingen doen voor God ook een belangrijke plaats in. In de bijbel; Paulus heeft behoorlijk wat voorschriften in al zijn brieven. In de kerk: de 10 geboden, ze worden iedere zondag voorgelezen. Hoe zit dat? En hoe zorg je ervoor, dat relatie, geliefd weten, blij zijn met God, dat dat het belangrijkste blijft in je geloof? De brief van Paulus aan de Galaten gaat daar over: hoe verhoud geloof zich tot de wet van God? Afgelopen week ging het in de BVI Galaten 3: Straks willen we dat lezen en wil ik daar een paar dingen over zeggen. Ik lees het uit de Bijbel in Gewone Taal. Relatie gaat vooraf aan gedrag. Daar gaat heel deze brief over. Paulus legt uit, wij geloven en daarom krijgen wij de Heilige Geest (vers 14). Daar zit alles in. Er komt een nieuwe wereld; alle onrecht zal rechtgezet worden en alle verdriet en dood zal verdwijnen. Mensen zullen na hun dood weer opstaan en met plezier voor altijd samen met God leven. 3 Dat is de belofte van God. Hoe krijg je die? Door van alles voor God te doen? Nee, zegt Paulus in iedere alinea van deze brief. Nee, door te geloven; tegen God zeggen: ja, ik wil dit graag. Ik geloof dat U het geeft. Maar altijd ben je als mens geneigd te zeggen: dat is te makkelijk. Je komt in de hemel, omdat je je goed gedraagt. Ik moet iets doen voor God; proberen naar zijn wet te leven. Wij geloven, daarom krijgen we alles van God. En dan zegt Paulus: (klik) [Galaten 3:15-18 BGT]. (klik) Een paar dingen. Eerst het voorbeeld van oom Jaap. Dat stond in het boek van Tim Keller wat we bij deze Bijbelstudie gebruiken 2. 1 Aanmelden via bvi.gkvoost@gmail.com 2 Tim Keller, Galaten blz. 102

4 Dat sprak me wel aan. Verschil tussen belofte en wet. Om een belofte uit te laten komen dat je voor eeuwig gelukkig met God leeft om een belofte uit te laten komen, hoeft ze alleen geloofd te worden. Een wet is anders, die moet gehoorzaamd worden. Dat zijn twee verschillende dingen: belofte vraagt om geloof. Een wet vraagt om gehoorzaamheid. Proef het verschil. Dit is belofte (voorbeeld uit het boek): Mijn oom Jaap wil dat je naar hem toegaat zodat hij je 10 miljoen euro kan geven. Geloof je deze belofte, dan loop je naar hem toe en 10 miljoen zijn voor jou. Als je het niet geloof, ga niet en kan oom Jaap het je niet geven. Dit is wet: mijn oom Jaap is bereid om je zijn vermogen van 10 miljoen na te laten, maar dan moet je wel bij hem gaan wonen en op zijn oude dag voor hem zorgen. Wil je deze tien miljoen, moet je er wat voor doen. Belofte is aanpakken om te ontvangen, wet is doen, gehoorzamen om te ontvangen. Het christelijk geloof is belofte; aanpakken, krijgen, genade, gewoon omdat God ons als oom Jaap het gewoon wil geven. En dan heeft Paulus een voorbeeld. Het is het voorbeeld van een testament. Een testament is niet te veranderen. Stel die oom Jaap schrijft in zijn testament dat zijn nicht Alice euro krijgt en nicht Monica de rest. Alice heeft een steenrijke man, die heeft het geld niet nodig, denkt oom Jaap. Notaris legt alles vast. En oom Jaap overlijdt, testament gaat open en zo moet het uitgevoerd worden. Ook al is de man van Alice net failliet gegaan en heeft Monica net van een andere suikeroom 20 miljoen gekregen, na het overlijden van oom Jaap kan je het testament niet veranderen. 4 (klik) Dat voorbeeld gebruikt Paulus om uit te leggen dat Gods belofte niet te veranderen is. En dat laat een mooie lijn in de bijbel zien; ik ga even met hele grote stappen. Alles op aarde was na Adam en Eva verkeerd gelopen. Moord, doodslag, verdriet, onrecht was op aarde op allerlei manier doorgedrongen. Dan komt God bij Abraham met de belofte. Jij krijgt een nakomeling. Hij gaat jou en alle mensen redden. Dat is al die ellende opruimen en zorgen voor geluk, liefde en een goede band tussen God en mens. Die nakomeling, zegt Paulus hier, dat is Jezus.

5 Die zou zo n 1700 jaar later komen. Maar eerst, 430 jaar na Abraham komt Mozes. Na zoveel eeuwen leven met dood en onrecht, je went er aan. Je kunt je voorstellen, het paradijs is allang vergeten. Ieder mens gaat dood, je weet niet anders; er is onrecht; de sterkste en slimste mensen winnen altijd; je moet er maar mee dealen. Het verlangen naar redding en goed contact met God, het verdampt op aarde. (klik) En dan komt Mozes en geeft de wet. De wet laat zien wat goed is. Je mag niet stelen, niet moorden, wees eerlijk, leef in liefde met God en met elkaar. Adam Abraham Mozes Jezus wij 430 jaar wet belofte voor altijd Als je dat hoort en probeert, dan zie je dat je dat niet kan. Dat is de geschiedenis van het volk Israel: proberen met God te leven, maar dat lukt niet. De wet houden, zelf proberen zo te zijn als God is, dat kan niet. Dat was de bedoeling, terug naar het verlangen naar redding, nieuwe wereld, paradijs. Terug naar het verlangen naar Gods belofte. Wat moet het mooi zijn als iemand wel Gods niveau kon halen. Wat geweldig dat God dit beloofd heeft. Dat was de reden dat God de wet gaf. 5 Maar dat zegt Paulus hier die belofte van toen, 430 jaar voor de wet, die geldt nog steeds. Net als een testament: niet te veranderen. Een belofte van God om dat mooie nieuwe leven aan te pakken, te ontvangen. De wet laat zien, dat zelf proberen, zelf doen, dat dat heel veel inspanning is. En vooral, dat dat niet lukt. Kies maar, zegt Paulus, wat wil je? Naar God toelopen en aanpakken. Of zelf proberen perfect te zijn, zelf proberen, je inspannen, gehoorzamen aan de wet en kijken of je zo de wereld verbetert, onrecht wegneemt en de dood ongedaan maakt? Ik lees Galaten nog een keer en lees direct een stukje verder. (klik) [Galaten 3:15-27] (klik) Relatie gaat vooraf aan gedrag. Dat is de kern van de boodschap, waarin je steeds kunt oefenen. Mooi, dat Paulus schrijft over de doop. [naam jongen] is gedoopt. Hij heeft de belofte gekregen. Hij heeft niet alleen het leven gekregen van God, bescherming tijdens

6 zwangerschap en bevalling. God belooft ook, dat Hij voor altijd met plezier naar hem kijkt en dat hij welkom is in de hemel. Moet hij wat doen? Gehoorzamen of voorwaarden naleven? Nee, [naam jongen] heeft een belofte gekregen, aanpakken. Dat is het. Geen voorwaarden. Maar hoe zit het dan met de wet? Nog steeds voorgelezen in de kerk, over gepreekt. Paulus is in zijn brieven ook niet vies van stevige oproepen. Hoe zit dat? Ik begon de preek met Chris en Jorieke en hun opvoeding: buitenkant en gehoorzaamheid, zo vatten ze hun jeugd samen. Niemand wil zo opgevoed worden. Beter is het met Joop en Charlotte; warmte, liefde, relatie. Ik hoop dat [naam jongen] later als Joop of Charlotte terug zal kijken op zijn jeugd. Maar zullen jullie je kind nooit eens iets verbieden? Mag hij altijd alles, zul jullie hem nooit eens corrigeren? Ik mag hopen van niet. Maar proef het verschil: Chris moest van vader vriendelijk zijn voor iedereen. Doe je het niet, dan sla ik je op gezicht. En denk erom, dat ik nooit klachten over je krijg. Charlotte s ouders waren zelf vriendelijk, geduldig, liefdevol. Zo leerde Charlotte vriendelijkheid, geduld, eerlijkheid. En ook de ouders van Charlotte zeiden wel eens: en nu luister je gewoon. Wil je niet naar school, jammer dan. Het moet toch. Geen zin in afwassen, pech, het gebeurt toch. Met je goede voorbeeld en met overreden kun je als ouders niet alles bereiken. Hier zullen ook wel kinderen en jongeren in de kerk zitten, die gewoon meegenomen worden. 6 Is dat liefdeloos? Nee. En moet het zo blijven? Dat al helemaal niet. Wat je wilt als ouders, dat kinderen in de loop van de tijd zelf gaan beslissen. Dat ze zelf dingen als eerlijkheid, geduld, aandacht voor anderen, behulpzaamheid belangrijk vinden en in praktijk brengen. Wat jij als goed aanwees en soms afdwong, dat ze dat verinnerlijken. Vroeger moest ik afwassen, nu ben ik behulpzaam. Vroeger moest ik naar school; nu blij om dingen te leren. Vroeger moest ik naar de kerk, nu ben ik de Heer Jezus gaan liefhebben en vind ik het fijn over Hem te weten en voor Hem te zingen.

7 Als de opvoeding klaar is, gooi je niet alle waarden en normen overboord. Maar je hebt de geboden en aanwijzingen van je ouders niet meer nodig. Je doet dingen vanzelf, vanuit je eigen overtuiging. Dat is nu de functie van de wet. Niet om overboord te gooien, maar om te verinnerlijken. En.met onze volwassenheid valt het nog wel een beetje tegen. Nog steeds aanwijzingen nodig om aan te leren voelen wat goed is, wat rechtvaardigheid is, wat liefde is. Maar de belofte van God gaat vooral. De kern van Gods boodschap is relatie, liefde tot God. Dat aanpakken en daar blij mee zijn. Daarin oefenen, niet als voorwaarde, maar om je leven mooi te houden. Hoe lastig blijft dat. Daar leert de Heer Jezus ons om bidden. Geef ons eerst dat we U naar waarheid leren kennen. Help ons vanuit genade te leven: vrijwillig, persoonlijk, blij. Leer ons aanvoelen, dat U met plezier naar ons kijkt. De Heer begon met de belofte, die blijft voor altijd gelden. In de doop laat God het zien. Zo is Hij met ons begonnen. Net als ouders beginnen met liefde, met zorg. En als het goed is: aanwijzingen, opvoeding, correctie, het komt voort uit liefde voor je kind. Zo is de Heer. 7 (klik) Relatie gaat vooraf aan gedrag. Dat is de kern van Gods boodschap, waarin je steeds kunt oefenen door het bidden ermee te beginnen. Vanuit Galaten heb ik stilgestaan bij genade, belofte en wet. Dit is Gods wijsheid, dit is Gods barhartigheid, zijn goedheid en rechtvaardigheid. Daar blij om zijn, vanuit dat geloof leven, dat is Gods naam heiligen. Daarom is dit ons eerste gebed: Heer, help me aanpakken wat U belooft. Help me ontspannen met U te leven, evenwichtig, volwassen, persoonlijk, liefdevol. En het blijft moeilijk voor ons; je valt zomaar terug in afstand, onzekerheid, plichtmatigheid. En je raakt het evangelie kwijt. Daarom, begin je gebed met bewondering. Wat is God geweldig. Vorige week was het Pasen; stel je voor dat je er bij was toen. Dat je één van de 500, 600 mensen was die Jezus levend gezien hebben. Als alles op zijn plaats valt en iets ziet van wat God nu eigenlijk belooft 3. Dan is het wat makkelijker om het aan te pakken, Gods liefde te zien, 3 Preek 1 Korinte 15:1-8 (27 maart 2016)

8 enthousiast te raken. De Heer Jezus leert ons bidden: geef ons eerst, dat we U naar waarheid kennen en zien, dat U zoveel van ons houdt. Daarom: voed je bewondering voor de Heer. De catechismus heeft een lijstje met Gods eigenschappen. Misschien mooi om van al die woorden een voorbeeld te bedenken. Help ons voorbeelden te zien van uw almacht, wijsheid, goedheid, eerlijkheid, barmhartigheid en waarheid. (klik) Ik laat het lijstje even zien, bedenk eens voorbeelden van Gods almacht, wijsheid, goedheid, eerlijkheid, barmhartigheid en waarheid... Ik geef een paar voorbeelden; Gods almacht; God die nieuw leven geeft. Ons geeft Hij het vermogen nieuw leven te laten beginnen. Heel de wereld laat Hij bestaan, het voorjaar, de zon. Gods wijsheid: je kijkt terug op je leven, heb God om dingen gevraagd. Niet gekregen, achteraf zie je soms Gods wijsheid ervan. Gods goedheid, zijn barmhartigheid, daar ging de hele preek over: God belooft eeuwig leven, liefde. Zomaar, aanpakken alleen. Daar je gebed mee beginnen, dat weer voor jezelf bedenken; het zet je anders in je leven. Gods eerlijkheid en waarheid; overal waar de Heer Jezus kwam, daar werd het leven mooi en goed. Mensen leefden op. Dat is wat er bij Hem gebeurt. 8 Maak je van deze dingen bewust. Laat je bidden daar mee beginnen. Het zet je in de juiste verhouding met de Heer. Heerlijk om je geliefd te weten, heerlijk een band te ervaren, een toekomst te hebben. Zo bidden, het helpt ons om aan te pakken. Amen.

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB.

Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Preek zondag 45, voor 5 januari 2014 morgendienst, aangepast voor doven en slechthorenden, doop jongen 1, nr 438, JWB. Lied ivm overlijden Gk 172:2 (wijs Ps 92) Votum en zegengroet Zingen Lb 293:1,3,4

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht

6. Lied door Cantorij mèt de gemeente OPW 249 Heer, wat een voorrecht Preek Matteüs 28:18-20, voor 8 januari 2017, start RtN/O, nr 544. Leiding t/m preek: ds. Mark van Leeuwen Voor de dienst Laat ons samen één zijn (Sela) 1. Afkondigingen (Gemeente Noord/Oost) 2. Overdragen

Nadere informatie

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede?

Zondag 47. Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47. Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Zondag 47 Zondag 47 gaat over de eerste bede : Uw Naam worde geheiligd. Lees de tekst van Zondag 47 Vraag 122 : Welke is de eerste bede? Antw : Uw Naam worde geheiligd. Dat is : Geef ons eerstelijk, dat

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen

zingen Ps 103:1,2 collecte / luisteren opw 462 (aan uw voeten) MT Gk nw 231 (maak muziek voor God de Vader) zegen Preek Matteüs 5,1-2, 6 januari 2019 mo, HA 1 e dienst nieuwe jaar, 577. mededelingen votum en zegengroet zingen Lb 513 (God heeft het) (nummering) bidden lezen Matteüs 4:12 5:2; 7:28-29 tekst Matteüs 5:1-2

Nadere informatie

(klik) Door geloof in Christus komt alles goed; Hij doet alle kwaad weg. Geloof is de sleutel tot contact met die God.

(klik) Door geloof in Christus komt alles goed; Hij doet alle kwaad weg. Geloof is de sleutel tot contact met die God. Preek zondag 1507, 27 januari 2019 mi, nr 581, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 66:2,3,7 Gebed Lezen Johannes 1:6-18 (geloven niet iets, maar Iemand) Zingen Gk 178:1,2,3,4,5 (Wij willen God de ere..

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen

Dankgebed Collecte Slotzang Ps 150 Zegen 160327 1700 Votum- groet Zingen Ps 9: 1,7,8 Gebed Lezen Matt 28: 1-10 Zingen LB 217: 1,4 Lezen 1 Kor 15: 12-29 Zingen Ps 16: 3,5 Preek 1 Kor 15: 20-22 Zingen Ps 100 na inl 1 en na punten Belijden GK 179b

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 7 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 7 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 7 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 113 : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Lucas 7 : 18-35

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni

Wijkgemeente Ichthus Noordwijk. vrije genade. LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar. Ds. F. van Roest, zondag 22 juni LEER HEM KENNEN 15 bewaarexemplaar Wijkgemeente Ichthus Noordwijk vrije genade Ds. F. van Roest, zondag 22 juni 1 Ga mij niet voorbij, o Vader, zie hoe mij mijn zonde smart. Trek mij met Uw koorden nader,

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; 31-34 Zingen GK 227: 1,4,5 GK06 110 Alles Alles Preek HC 45 (mn 117-119) Zingen Ps 138: 1,4 Gebed GK 180d GK06 181d Onze Vader Collecte

Nadere informatie

Preek zondag 1426, voor 21 mei 2017mi, nr 555, JWB.

Preek zondag 1426, voor 21 mei 2017mi, nr 555, JWB. Preek zondag 1426, voor 21 mei 2017mi, nr 555, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 32:1,3 Gebed Lezen Ezechiël 36:22-28 (reiniging werk van God) Mattheüs 28:16-20 (opdracht doop) Titus 3:1-7 (doop is overgang)

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

13 mei uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus

13 mei uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus 13 mei 2018 10.00 uur B Luiten orgel: Harry Kroeske; piano: Walther Zwart schriftlezing: Pieter Helmus zingen: belijdenis van afhankelijkheid zegengroet met gezongen amen zingen: GK 16a (Opw 727 = PvN

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 2 Korinthiërs 5, 20 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Psalm 148 : 1 en 5 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Gezang 157 (NG 80) 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

Votum en zegengroet Opw 54 (canon; 2x) (Ps 117 morgendienst) Gebed Lezen Jeremia 31:31-34 Tekst Zondag 28 en 29 Preek Zingen Ps 22:12,13 Formulier 5

Votum en zegengroet Opw 54 (canon; 2x) (Ps 117 morgendienst) Gebed Lezen Jeremia 31:31-34 Tekst Zondag 28 en 29 Preek Zingen Ps 22:12,13 Formulier 5 Preek zondag 142829, 11 juni 2017mi HA gnd, nr 558, JWB. Votum en zegengroet Zingen Opw 54 (canon; 2x) (Ps 117 morgendienst) Gebed Lezen Jeremia 31:31-34 Tekst Zondag 28 en 29 Preek Zingen Ps 22:12,13

Nadere informatie

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel

Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Psalm 62, 6 Word rustig bij God, mijn ziel Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang: Ps 42,1.3 Votum / groet Zingen Ps 43,4.5 Wet Zingen LB 358,1 Gebed Lezen: Psalm 62 Zingen Ps 62,3.4 Preek

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander

HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander HC Zondag 16 - Het goede nieuws voor een ouderling en voor ieder ander Bevestiging Chris Smits als ouderling Liturgie Voorzang Opw 462 = EL 261 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 18,1.8.9 Gebed Lezen:

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527.

Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Preek Handelingen 22:1-16, voor 28 augustus 2016mo HA tafel, nr 527. Votum en zegengroet Ps 100: 1,2(t),3(t),4 Formulier 1 Wet Jezelf toetsen + 10 geboden Gebed Lezen Handelingen 22:1-16 Overdenking Gk

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Preek zondag 1244, voor 29 december 2013mi, nr 436, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 150:1,2

Preek zondag 1244, voor 29 december 2013mi, nr 436, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 150:1,2 Preek zondag 1244, voor 29 december 2013mi, nr 436, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 150:1,2 Gebed (Onze Vader) Lezen Romeinen 7:13-25. (wet leert zonde kennen) Zingen GK 36:1,7 (gebed ivm onze zwakheid)

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie

Preek Galaten 5:25, Pinksteren en belijdenis, 15 mei 2016 mo, nr 517.

Preek Galaten 5:25, Pinksteren en belijdenis, 15 mei 2016 mo, nr 517. Preek Galaten 5:25, Pinksteren en belijdenis, 15 mei 2016 mo, nr 517. Welkom Ouders bij doopvont, nu hun kinderen Ds Votum en zegengroet Zingen Ps 67 (de nieuwe Psalmberijming) 1 Lb 687 (LvdK 249): 1(t),2(t),3

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen

2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen Liturgie Emmen, 13 september 2015 (buitendienst) Thema: samen onderweg (startzondag) 1. Votum 2. Zegengroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus. Amen 3. Zingen: Sela: breng

Nadere informatie

1 februari uur AA Kramer

1 februari uur AA Kramer 1 februari 10.00 uur AA Kramer Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet GK 122 Wet Psalm 51: 5, 7 Voor de kinderen: Blijdschap. Meezingen: Het beste voor het laatst bewaard. Lezen: Johannes 2: 1-12

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september uur

Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september uur Protestantse wijkgemeente Ontmoetingskerk Rhenen zondag 17 september 2017 10.30 uur Thema: Met open armen! voorgangers organist m.m.v. de Band : ds. Ton van Vliet Marie Hansen - Couturier : Eric Voet :

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Onderwerp: Een andere

Onderwerp: Een andere Onderwerp: Een andere Lezen : Johannes 14 : 15-26 Timotheüs 3 : 1-7 Opwekking 708 Psalm 98 : 1 en 2 Opwekking 689 Gezang 102b : 2 en 4 Lied 675 : 1 en 2 In deze dienst is er: Ichtûs Kidzz Voor wie? Voor

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

Eredienst zondag 13 januari 10.00u Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst zondag 13 januari 10.00u Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst zondag 13 januari 10.00u Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Gezang 158 Wet Gebed Doop Fenne Esther Hordijk Opwekking 488 Schriftlezing Matteüs 14: 22 36 Opwekking 789

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed

Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Votum en groet Zingen Ps 105: 2, 3 Tien Woorden Kees Kuiper Mel. Ps 140 Gebed Lezen Gal 4: 4-7 Preek Rom 8: 14-16 Zingen LB 886: 1 Abba Vader Gebed Collecte Zingen LB 827: 2,4 Mel. Ps 12 Viering HA Formulier

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie!

Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Marcus 3,31-35 Jezus volgen? Welkom in een nieuwe familie! Liturgie Voorzang: LB 320 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 122,1.3 Wet Zingen: Ps 80,10 Gebed Lezen: Marcus 3,20-35 Zingen: Gez 143,2.3 Preek

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

De Bijbel open (01-12)

De Bijbel open (01-12) 1 De Bijbel open 2012 47 (01-12) In de komende adventsweken staan we stil bij vier personen uit Hebr. 11. Het gaat om Henoch, Noach, Abraham en om Mozes. In het leven van deze mensen in het OT wordt iets

Nadere informatie

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen?

Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Handelingen 2,38-39 Wat moeten wij doen? Liturgie Voorzang Gez 118,1.3 Stil gebed Votum / groet Zingen Gez 102a,1.2 Schuldbelijdenis en genadeverkondiging: n.a.v. Handelingen 2,38-39 Zingen Ps 34,6.7.8

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Het onderwerp is H. 4 van Samen één : gaven en talenten Daartoe lezen we Mat 25: en Psalm 139.

Het onderwerp is H. 4 van Samen één : gaven en talenten Daartoe lezen we Mat 25: en Psalm 139. Als votum Ps 121: 1 Na vredegroet Ps 121: 2,3,4 Tien Woorden Zingen Ps 103: 1,2,3 Gebed Lezen Ps 139: 1-12 Zingen Ps 139: 1,2 Lezen Psalm 139: 13-18; 23-24 Zingen Ps 139: 6,7 Lezen Matt 25: 14-30 Zingen

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie