Onderbouwing voor het aanpassen van de Verordening ruimte nabij de woonwijk Ruitersbos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderbouwing voor het aanpassen van de Verordening ruimte nabij de woonwijk Ruitersbos"

Transcriptie

1 Onderbouwing voor het aanpassen van de Verordening ruimte nabij de woonwijk Ruitersbos Doel notitie Onderbouwing voor het aanpassen van de provinciale regelgeving uit de Verordening Ruimte door de gebiedsaanduiding te wijzigen van groenblauwe mantel naar integratie stad land en stedelijk concentratie gebied langs de oostelijke oever van de Aa of Weerijs ter hoogte van de woonwijk Ruitersbos. Aanleiding notitie De gewenste herontwikkeling van de voormalige locatie manege Ruitersbos wordt belemmerd door het huidige provinciaal planologisch ruimtelijk beleid. Samenvatting Het aanpassen van de provinciale regelgeving uit de Verordening Ruimte om de gebiedsaanduidingen Agrarisch gebied en Groenblauwe mantel te wijzigen, is van toepassing op een zeer beperkt gebied op de oostelijke oever van de Aa of Weerijs nabij de woonwijk Ruitersbos. Het beleid terzake van de gebieden met de aanduiding Groenblauwe mantel biedt op stedelijk niveau het beekdal van de Aa of Weerijs bescherming. Dit is conform het gemeentelijk standpunt. Dit dient dan ook gehandhaafd te blijven. De aanduiding Groenblauwe mantel in Ruitersbos ligt echter gedeeltelijk over bestaand stedelijk gebied. Het is logisch en ook aannemelijk te maken dat voor dit deel van de Groenblauwe mantel de aanduiding wijzigt in Stedelijk concentratiegebied. Verder is in deze notitie aangetoond dat een aanduiding integratie stad land beter aansluit bij de bestaande toestand in het gebied en hiermee de kansen in het gebied beter benut kunnen worden zodat, samenhangend met de herontwikkeling van de manege, een meerwaarde ontstaat ten aanzien van natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie. Op deze wijze is een geringe verstedelijking de motor voor nieuw groen. De aanduiding Integratie stad land beperkt zich alleen tot de gronden waar het op lange en op korte termijn niet reëel is dat de huidige grondgebruiksfuncties volledig kunnen transformeren naar natuur. Het gaat hierbij dan met name om de terreinen van atletiekvereniging Sprint en hockyclub Breda. Gezien de kapitaalintensieve investeringen die er hebben plaatsgevonden, is de grondwaarde er te hoog voor. De visie op het gebied is om de huidige ecologische verbindingszone te versterken met complementaire natuur en om daarvoor een landschappelijk casco te bouwen.

2 Onderbouwing Huidige situatie Bovenstaand figuur geeft de locatie en directe omgeving van de voormalige manege Ruitersbos weer. De gronden van de manege zijn circa 4,5 hectare groot. Op de gronden staan enkele bouwwerken waaronder een fraaie beeldbepalende monumentale boerderij en grote stallen. De stallen staan al geruime tijd zo goed als leeg en het gehele complex geeft een desolaat beeld dat om vernieuwing vraagt. De planlocatie manege Ruitersbos wordt als volgt begrensd: -aan de noordzijde door de voetbalvelden van de sportvereniging SAB; -aan de westzijde door de ecologische verbindingszone van het riviertje de Aa of Weerijs; -aan de zuidzijde door de sportvelden van de atletiekvereniging Sprint en de hockeyvereniging Breda; -aan de oostzijde door de woonwijk Ruitersbos.

3 Manege Ruitersbos ligt in het bestemmingsplan Uitbreiding woongebied Ruitersbos en omgeving (vastgesteld door de gemeenteraad van 26 maart 2002). De locatie heeft een agrarisch bouwvlak waarbinnen de boerderij met opstallen liggen. Het bouwvlak is circa 7500 m2 groot en mag 100% worden bebouwd ten behoeve van de manege. Terug bouwen op het huidige bouwvlak heeft de voorkeur. Omdat de agrarische locatie ingeklemd ligt tussen stedelijke en randstedelijke functies en relatief te gering van omvang is, kan deze niet langer ingevuld worden met een agrarische dan wel een manege functie. Vogelvlucht huidige situatie

4 Verzoek initiatiefnemer Concept stedenbouwkundig plan in luchtfoto Een initiatiefnemer heeft bovenstaand stedenbouwkundig plan ingediend waarbij een woonzorgcomplex voor dementerende ouderen binnen het bouwvlak van de voormalige manege wordt gerealiseerd. Bij woonzorgcentrum Ruitersbos is deze planlocatie in beeld gekomen omdat het zorgcentrum het beleidsvoornemen heeft haar verpleeghuisplaatsen voor dementerende senioren te verplaatsen van woonzorgcentrum Ruitersbos aan de Boeimeerweg naar een tweede locatie binnen de wijk Ruitersbos. De vrijkomende plaatsen in woonzorgcentrum Ruitersbos zullen omgezet worden in plaatsen voor verzorgd wonen. Voor het huisvesten van deze functie dient een bestemmingsplanprocedure te worden doorlopen waarbij de bestemming Agrarisch omgezet wordt naar Maatschappelijk. Belemmering provinciaal beleid Het ingediende verzoek past niet binnen de huidige provinciale regelgeving uit de Verordening ruimte. De her te ontwikkelen planlocatie ligt in de groenblauwe mantel. Binnen de Verordening ruimte bestaat de mogelijkheid om VAB-locaties (voormalige agrarische bedrijven) om te vormen naar niet agrarische functies, zoals bijvoorbeeld maatschappelijke functies. Hierbij is wel bepaald dat binnen de groenblauwe mantel en agrarisch gebied maximaal 5000 m 2 van het bestaande bouwvlak mag worden gebruikt voor een andere bestemming. Het woonzorgcentrum zoals dat is aangevraagd omvat het gehele bouwvlak van ongeveer 7500 m 2 groot. Van deze bepaling is geen ontheffing van de Verordening ruimte mogelijk.

5 Oplossingsroute provincie Met de provincie Noord Brabant is ambtelijk besproken dat er 3 mogelijkheden zijn waarlangs de ontwikkeling eventueel toch mogelijk zou kunnen zijn: 1.De ontwikkeling blijft binnen een oppervlakte van 5000 m2; 2.De provincie besluit om het instrument van een pro-actieve aanwijzing in te zetten; 3.De gemeenteraad dient bij Gedeputeerde Staten een verzoek in voor aanpassing van de Verordening ruimte door de gebiedsaanduiding aan te passen van groenblauwe mantel naar integratie stad-land. Ad m2 is een te krappe maat om een gesloten intramurale afdeling voor dementerende ouderen rendabel te kunnen opzetten. Dit zou wel mogelijk zijn als het gebouw enkele verdiepingen hoger zou mogen worden. Dit is echter niet wenselijk op deze locatie Ad2 In het geval van een pro-actieve aanwijzing moet er sprake zijn van een aantoonbare bijdrage aan het leveren van maatschappelijke meerwaarde. Bij deze locatie is een bijdrage aan de ecologische en recreatieve kwaliteit van het gebied als meerwaarde op te voeren. De in te brengen oppervlakte en de kwaliteit natuur die hier kan worden gerealiseerd (gezien de ligging tegen de stadsrand) is niet van een zodanige meerwaarde dat een pro-actieve aanwijzing hier aan de orde is. Ad3 Conclusie is dat mogelijkheid drie de meest reële optie blijkt te zijn. Het verzoek tot aanpassing van de Verordening ruimte dient vóór 1 januari van een jaar bij de provincie te zijn. In dit geval betekent het dat dit verzoek meegenomen kan worden in de aanpassing die in 2013 wordt opgestart en waarbij vaststelling is voorzien in Voordat een dergelijk verzoek bij de provincie binnenkomt, wordt geadviseerd een korte onderbouwing en motivering van dit verzoek naar de provincie te sturen (liefst intern bestuurlijk afgestemd) met: -een eerste globale visie op het gebied (betrek daar ook de naastliggende sportvelden bij); - hoe ontwikkeling van deze locatie past in deze visie (dus een samenhangende ontwikkeling van rood met groen); -hoe invulling van dit gebied een bijdrage kan leveren aan versterking van de naastliggende EVZ. De onderbouwing wordt, met een provinciaal ambtelijk advies, voorgelegd aan de betreffende gedeputeerde, zodat die zich hier ook een mening over kan vormen. Op deze wijze wordt duidelijk of deze invalshoek al of niet op bestuurlijk draagvlak zou kunnen rekenen.

6 Analyse provinciaal planologisch kader / groenblauwe mantel De groenblauwe mantel dringt op stadsniveau via het beekdal van de Aa of Weerijs diep door tot aan het centrum van Breda. Dit past binnen de visie van Breda om een gelede stad te zijn, om natuur en water in het stedelijk weefsel te integreren en om beekdalen niet te bebouwen. De Aa of Weerijs is de enige rivier binnen de kom van Breda waarvan het beekdal onbebouwd is. Vergelijk dit met het binnenstedelijk gelegen beekdal van de Mark dat in de dertiger jaren is volgebouwd. Conclusie De groenblauwe mantel biedt op stedelijk niveau het beekdal van de Aa of Weerijs bescherming. Dit is conform het gemeentelijk standpunt.

7 Ketennatuur Het principe van de ecologische verbindingszone van de Aa of Weerijs bestaat hieruit dat de rivier een keten is die natuurgebieden aan elkaar rijgt. De Aa of Weerijs verbindt de natuur van het Zaartpark, met de natuur van het Zaartbos en de Trippelenberg. Deze natuurgebieden bestaat uit relatief ruige, grootschalige natuur waar bossen, moerassen, vissen en overstromingen voorkomen.

8 Feitelijke situatie Ruitersbos Ingezoomd op de omgeving nabij de wijk Ruitersbos zijn in de groenblauwe mantel twee deelgebieden te onderscheiden namelijk: de westelijke en de oostelijke oever van de Aa of Weerijs. Westoever Hier is sprake van een natuurlijk beekdal, ruig en grootschalig, met bos, moeras, vissen, overstromingen zijn er mogelijk en er vindt extensief beheer plaats door runderen. Conclusie Op de westoever is de ecologische verbindingszone ingevuld met het natuurtype van de grootschalige, ruige, extensief beheerde natuur. Oostoever

9 Hier is sprake van een ingedijkt beekdal. De dijk biedt bescherming aan de stedelijke en randstedelijke functies: sportvelden, manege, woningen, woonwagenkamp en kantoren. Anders gezegd, hier ligt de stad. Voor natuur en landschap is hier nagenoeg geen ruimte. Conclusie 1.De binnendijkse oostelijke oever draagt niet bij aan de ecologische verbindingszone. 2. De dijk beschermt de achterliggende functies en beperkt de kans voor een natuurlijk beekdal. 3.De groenblauwe mantel is hier over stedelijk gebied heengelegd en ongelukkig begrensd. 4. Op de lange en ook op de korte termijn is het niet reëel dat de huidige grondgebruikfuncties op de oostelijke oever naar natuur zullen transformeren. Gezien de kapitaalintensieve investeringen die er hebben plaatsgevonden is de grondwaarde hoog. De sportverenigingen Sprint en Breda hebben miljoenen geïnvesteerd om clubhuizen, atletiekbaan en hockeyvelden te vernieuwen. Met de aankoop van het agrarisch onroerend goed is ook in de voormalige manege Ruitersbos geïnvesteerd. 5. Op de oostelijke oever is het zaak te zoeken naar win-win situaties. Het ligt voor de hand de kansen voor natuur en landschap te benutten in combinatie met geringe stedelijke (her) ontwikkeling van locaties. Dit alles passend bij aard, schaal en functie van de omgeving. Op de oostoever is een samenhangende ontwikkeling van rood met groen het uitgangspunt. Op deze wijze is een geringe verstedelijking de motor voor nieuw groen.

10 Visie De visie op het gebied is om de huidige ecologische verbindingszone te versterken met complementaire natuur. Anders gezegd de huidige ecologische verbindingszone wordt sterker door op de oostoever ruimte te maken voor natuur die een aanvulling is op de bestaande natuur van de westoever. Twee elkaar aanvullende typen natuur komen over volle lengte tegen elkaar aan te liggen met de rivier ertussen. type natuur westoever -grootschalig -ruig -vrijgelaten oorspronkelijke natuurlijke processen -overstromingen -extensief beheer (runderen) -bos, moeras, rivier type natuur oostoever -kleinschalig -fijnmazig -patroongebonden natuur ontstaan door menselijke invloed op cultuurlandschap -geen overstromingen -intensiever beheer (mens) -sloot, struweel, laan, poel, bloemrijk grasland, weitje, ruigte

11 Landschappelijk casco Bestaande kwaliteiten De waterkwaliteit van de bestaande waterlopen in het gebied is heel mooi. Het water komt regelrecht uit het Mastbos en stroomt noordwaarts richting Zaart. Op diverse plekken in het gebied komt kwel voor wat zich hier en daar uit in hoge actuele natuurlijke waarden (libellen en kikkers). Het water is relatief schoon. Er zit geen landbouwwater op, hooguit is er wat bemesting van de sportvelden. Voor natuur is het water een waardevol systeem. De aanwezige groenstructuur bestaat uit struweel, een fraaie laan (huidige ontsluiting van de voormalige manege) en restanten van een oude bomenlaan die zich opspant tussen de karaktervolle monumentale boerderij van de manege en de huidige woonwijk Ruitersbos. Op de kaart van 1893 liep deze laan nog rechtstreeks het Mastbos in. De huidige water- en groenstructuur is in het plan opgepakt en vormt de basis van het landschappelijke casco. Bij herontwikkeling van manege Ruitersbos wordt aan de bestaande groen- en waterstructuur meerwaarde toegevoegd voor de functies: -natuur -landschap -cultuurhistorie -recreatie

12

13 Ad. Natuur De belangrijkste ingreep is het opschuiven van het agrarische bouwblok in oostelijke richting (30 à 40 meter). Hierdoor ontstaat tussen dijk en toekomstige nieuwbouw ruimte voor een binnendijkse ecologische rand met her en der een poel, struweel en bloemrijk grasland. De continue rand is 550 meter lang en wordt niet onderbroken met bebouwing of verharding. Het duurzaam voortbestaan van de natuurlijke rand is in de verre toekomst het beste verzekerd als eigendom, beheer en onderhoud in één hand ligt. Ad. Landschap Een aanzienlijk groot en fraai vorm te geven landschapspark wordt toegevoegd rond het nieuwe woonzorgcomplex. Bestaande houtopstanden worden behouden en versterkt. Aanwezige struwelen hebben naast een ecologische functie ook een functie als erfafscheiding. De overgangen tussen park en omgeving worden gevormd met watergangen zodat natuurlijke erfafscheidingen ontstaan. Het gebied wordt ontdaan van een overdaad aan hekken. De nieuwe watergangen op de erfgrenzen verbinden bestaande watergangen uit het gebied met elkaar. Het parkeren wordt landschappelijk ingepast en niet gekoppeld aan de nieuwbouw of aan de haal en brengroute. Door afwezigheid van parkeren en auto s voor het gebouw komt de nieuwbouw vrij in het landschapspark te liggen. Ad. Cultuurhistorie De oude historische laan tussen monumentale boerderij en het vroegere Mastbos wordt weer in ere hersteld. Ad. Recreatie Het landschapspark is openbaar toegankelijk. Er komen wandelpaden in het park. De historische laan wordt voorzien van een voetpad. Op de dijk komt een onverhard voetpad te liggen. De paden in het park zijn verbonden met de paden uit de directe

14 omgeving uit de woonwijk en op de dijk. De dam in de Aa of Weerijs wordt voorzien van beloopbare keien. De nieuwe wandelstructuur vult het gat op in de huidige routes uit de omgeving. Door deze ingreep ontstaan er nieuwe recreatieve verbindingen tussen Boeimeer/Zaartpark, Ruitersbos/Mastbos, het Zaartbos en de Trippelenberg. Toekomst Mochten er zich in de nabije of verre toekomst nieuwe stedelijke ontwikkelingen in de directe omgeving van de voormalige manege voordoen dan kan deze eerste aanzet voor een landschappelijk casco verder uitgebouwd worden tot een groter landschappelijk raamwerk. Het uitgangspunt is daarbij altijd om tot een samenhangende ontwikkeling van rood met groen te komen. Conclusie Door herontwikkeling van de voormalige manege is een ecologische, recreatieve, cultuurhistorische en landschappelijke meerwaarde bereikbaar.

15 Aanpassen Verordening ruimte Het aanpassen van de provinciale regelgeving uit de Verordening Ruimte om de gebiedsaanduiding van groenblauwe mantel te wijzigen, is van toepassing op een zeer beperkt gebied. Het beleid van de groenblauwe mantel biedt op stedelijk niveau het beekdal van de Aa of Weerijs bescherming. Dit is conform het gemeentelijk standpunt. Omdat de groenblauwe mantel gedeeltelijk over bestaand stedelijk gebied is gelegd, is het logisch dat dit deel van de groenblauwe mantel de aanduiding stedelijk concentratie gebied krijgt. Verder is in bovenstaande motivering aangetoond dat met de aanduiding integratie stad land de kansen in het gebied beter benut kunnen worden zodat samenhangend met de herontwikkeling van de manege (rood) een meerwaarde ontstaat ten aanzien van natuur, recreatie, landschap en cultuurhistorie (groen). De aanduiding integratie stad land beperkt zich alleen tot de gronden waar het op lange en op korte termijn niet reëel is dat de huidige grondgebruikfuncties volledig

16 kunnen transformeren naar natuur. Gezien de kapitaalintensieve investeringen die hebben plaatsgevonden is de grondwaarde er te hoog voor.

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24

Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 1 van 5 Ruimtelijke onderbouwing kleinschalige uitbreiding olfantenstal Heiderschoor 24 te Mierlo Luchtfoto perceel Heiderschoor 24 Pagina 2 van 5 Inleiding Op donderdag 3 april 2014 is door Dierenrijk

Nadere informatie

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland)

Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) Aanvraag om afgifte van een ontheffing op grond van artikel 2.5 (Ruimtelijke Verordening Gelderland) De gemeente Berkelland vraagt voor het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, Kieftendijk Haaksbergseweg

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing

Bestemmingsplan Buitengebied Zundert, vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing vormverandering agrarisch bouwblok Hazeldonksestraat 2B, Rijsbergen. Toelichting/ ruimtelijke onderbouwing Opgesteld door: Provincie Noord-Brabant 19-05-2016 S.M.Verhaart- Menken Versie: 3_19-05-2016 Inhoud

Nadere informatie

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte

Bijlage 1. Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Bijlage 1 Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens de Verordening Ruimte Onderbouwing Zuidrand De Mortel, fase 1 volgens Verordening Ruimte, fase 2 In onderstaande tabel geeft de gemeente Gemert-Bakel

Nadere informatie

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum:

HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: HET POORTJE; Toelichting stedenbouwkundige inpassing Datum: 14-4-2009 Huidige situatie De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied Heerenveen Noordoost; een langgerekt gebied tussen grofweg de

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel

Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Ruimtelijke onderbouwing speelterrein Netersel Inleiding en planbeschrijving In Netersel is in de huidige situatie een speelterrein gelegen (zie figuur 1). Dat speelterrein is deels binnen het plangebied

Nadere informatie

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14

15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 15003 RO VERPLAATSEN VLAAMSE SCHUUR LANGEREIT 14 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Ligging en begrenzing

Nadere informatie

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn

memo Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg 63 en 65 te Doorn memo aan: van: c.c.: Inge Eising Gemeente Utrechtse Heuvelrug Mariël Gerritsen Pieter Birkhoff Van Wijnen Groep N.V. datum: 14 december 2015 betreft: Verlegging rode contour ter plaatse van de Driebergsestraatweg

Nadere informatie

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014 Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst opdrachtgever: gemeente Hulst nummer: 0677.009386.00 datum: 21 mei 2014 referte: Ing. Jos van Jole 1 Inhoud Inleiding 3 Analyse 4 Beleidsmatige uitgangspunten

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Begrenzing Primair agrarisch gebied (Primag)

Begrenzing Primair agrarisch gebied (Primag) Begrenzing Primair agrarisch gebied (Primag) 1.1 Inleiding Het buitengebied van de gemeente Deurne, dat behalve de kernen van Deurne, Vlierden, Liessel, Neerkant en Helenaveen, het gehele grondgebied van

Nadere informatie

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025"

Reactienota. Behorende bij de Structuurvisie Wernhout 2025 Reactienota Behorende bij de Structuurvisie "Wernhout 2025" 1. Inleiding De ontwerp structuurvisie "Wernhout 2025" is op dinsdag 22 oktober 2013 gepresenteerd aan de bewoners en de Dorpsraad van Wernhout.

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon

Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef. Gemeente Hollands Kroon Ruimtelijke Onderbouwing Westerklief 8 Hippolytushoef Gemeente Hollands Kroon 12 oktober 2016 Toelichting Inhoud: 1. Inleiding... 3 1.1 Voorgeschiedenis... 3 1.2 Initiatiefnemer... 3 1.3 Planvoornemen...

Nadere informatie

Transformatie Bunniklocatie Nieuwerbrug

Transformatie Bunniklocatie Nieuwerbrug Transformatie Bunniklocatie Nieuwerbrug 1 oktober 2014 Inhoudsopgave 1. Opgave 3. 2. Analyse 4. Provinciale en gemeentelijke ambities; Knelpunten plangebied; Kwaliteiten; Kansen. 3. Ontwikkelstrategie

Nadere informatie

landgoed coudewater Project titel Slogan

landgoed coudewater Project titel Slogan Project titel Slogan Arial Regular 9pt, regelafstand 14pt en paragraaf uitvullen staan vast. Spatiering is 0 maar eventueel te varieren om de tekstblokken goed uit te laten lijnen met het aantal regels.

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College,

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Leudal Postbus ZG Heythuysen. Geacht College, Bergs Advies B.V. Leveroyseweg 9a 6093 NE Heythuysen Telefoon (0475) 49 44 07 Fax (0475) 49 23 63 E-mail info@bergsadvies.nl Internet www.bergsadvies.nl BIC code: RABONL2U IBAN: NL76RABO0144217414 K.v.K.

Nadere informatie

16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016

16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016 16041 LANDSCHAP SCHOOTJESBAAN 2 RIEL 8 APRIL 2016 Ordito b.v. Postbus 94 5126 ZH Gilze E info@ordito.nl T 0161 801 022 I www.ordito.nl KVK 54 811 554 1 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING SCHOOTJESBAAN 2 TE RIEL

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing

Ruimtelijke onderbouwing Ruimtelijke onderbouwing De Kouwe Noord 3, Geffen Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl RUIMTELIJKE ONDERBOUWING De Kouwe Noord 3 te Geffen Februari maart 2016 1

Nadere informatie

Startdocument Schuytgraaf Veld 17b. juni 2013

Startdocument Schuytgraaf Veld 17b. juni 2013 Startdocument Schuytgraaf Veld 17b juni 2013 1 Inleiding In mei 2012 heeft de gemeente Arnhem het project Schuytgraaf overgenomen van de GEM (Grondexploitatie maatschappij). De gemeente heeft nu de leiding

Nadere informatie

Bijlage 2 Uitwerking uitbreidingsmogelijkheden Rooye Hoefsedijk 38 in Gemert

Bijlage 2 Uitwerking uitbreidingsmogelijkheden Rooye Hoefsedijk 38 in Gemert Bijlage 2 Uitwerking uitbreidingsmogelijkheden Rooye Hoefsedijk 38 in Gemert Bestemmingsplan: Oud bestemmingsplan: Gemert-Bakel Buitengebied 2006 Bouwblok: Agrarisch bedrijf, met de aanduiding Intensieve

Nadere informatie

Esperenweg / Langereyt De Maneschijn / Driehoek. Oostelbeers. Bestaande situatie en analyse LEGENDA. Ruimtelijke elementen.

Esperenweg / Langereyt De Maneschijn / Driehoek. Oostelbeers. Bestaande situatie en analyse LEGENDA. Ruimtelijke elementen. LEGENDA grens onderzoeksgebied agrarisch bedrijf Ruimtelijke elementen Esperenweg/ Langereyt bebouwing bebouwing - storend dorpsrand - hard lint De Maneschijn/ Driehoek bebouwingsconcentratie opgaande

Nadere informatie

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid 6 Maatschappelijke uitvoerbaarheid 6.1 Inspraak en overleg Het voorontwerp bestemmingsplan "Landgoed de Pirk" voorziet in de juridisch-planologische regeling voor de realisatie van het nieuwe landgoed

Nadere informatie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie

Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Kaart zonneveld Farm Frites gebiedsvisie Groene randen Gezien de ligging van het zonneveld is gekozen voor een open uitstraling, de randen worden verzacht met een groen blauwe structuur. Royale watergangen

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart

ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN. Gemeente Someren. Project 3: Beekdal van de Aa ten oosten van de Zuid Willemsvaart ONTWIKKELINGSPLAN LANDSCHAPPELIJKE ELEMENTEN Gemeente Someren Datum: 9 november 2001 Project: 119-4 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Someren VOORWOORD Door het college van Burgemeester & Wethouders

Nadere informatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie

Bijlage: beoordeling duurzame locatie Bijlage: beoordeling duurzame locatie Het bedrijf is gelegen in een verwevingsgebied. In een verwevingsgebied is een bouwblokvergroting voor intensieve veehouderijen toegestaan indien het bedrijf is gelegen

Nadere informatie

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg

Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Concrete begrenzing EHS en GHS in het plangebied Voorste Stroom te Tilburg Opdrachtgever: gemeente Tilburg Maart 2009 Antonie van Diemenstraat 20 5018 CW Tilburg 013-5802237 Eac@home.nl Pagina 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 Beleid. 3.2 Rijksbeleid. 3.3 Provinciaal beleid

HOOFDSTUK 3 Beleid. 3.2 Rijksbeleid. 3.3 Provinciaal beleid HOOFDSTUK 3 Beleid 3.1 Inleiding De beleidscontext voor het plangebied wordt gevormd door (Europese,) landelijke, provinciale, en gemeentelijke beleidsrapportages. In dit hoofdstuk is het relevante (Europees-,)

Nadere informatie

Daarnaast hebben wij kennis genomen van het Revitaliseringsplan zelf. Onze zorgen hieromtrent zetten wij in het vervolg van deze brief nader uiteen.

Daarnaast hebben wij kennis genomen van het Revitaliseringsplan zelf. Onze zorgen hieromtrent zetten wij in het vervolg van deze brief nader uiteen. Aan de gemeenteraad van de gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE Overveen Haarlem, 09 december 2012 Betreft: Plannen landgoed Elswouthoek Geachte raadsleden, Met interesse volgen wij het proces rond

Nadere informatie

Geen huizenbouw in park Oudegein!

Geen huizenbouw in park Oudegein! Geen huizenbouw in park Oudegein! Wethouder Adriani van de gemeente Nieuwegein (o.a. Ruimtelijke Ordening) stelt in een artikel in het AD van 13-02-2013 over de geplande huizenbouw in park Oudegein het

Nadere informatie

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL

ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL ACTUALISATIE STRUCTUURVISIE BLADEL Gemeente Bladel Memo wijzigingen in Ruimtelijk Casco ten opzichte van DRS en Dorpenplan Medio 2004 heeft de gemeenteraad van Bladel de StructuurvisiePlus, bestaande uit

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. Documentnummer : Zaaknummer:

Raadsvoorstel. Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. Documentnummer : Zaaknummer: Raadsvoorstel Voor de gemeenteraadsvergadering d.d. Documentnummer : 2015.0.035.277 Zaaknummer: 2015-04-00814 Onderwerp: Gewijzigd vaststellen bestemmingsplan 'Schuytgraaf 2011 - gedeeltelijke herz. 2014-02'

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland 12.008525 POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders Zijpe Postbus 5 1 750 AA SCHAGERBRUG Gemeente Zijpe 7 6 SEP ZQti ingekomen: * ^Gedeputeerde Statf n Behandelaar:

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

Inventarisatie WOB verzoek. Documenten

Inventarisatie WOB verzoek. Documenten Inventarisatie WOB verzoek Documenten 1. Inhoudelijke beoordeling van het plan door de provincie; 2. Diverse mails van gemeente gericht aan provincie. bedrijfskavel Beste Op 7 februari hebben wij jouw

Nadere informatie

ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan 'Kemperbergerweg 723A'

ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan 'Kemperbergerweg 723A' Aan de gemeenteraad Zaaknummer 117260 ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan 'Kemperbergerweg 723A' Voorstel 1. In te stemmen met het ongewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan 'Kemperbergerweg 723A',

Nadere informatie

Structuurvisie Middengebied Noordwijk

Structuurvisie Middengebied Noordwijk Structuurvisie Middengebied Noordwijk Deze folder is een korte samenvatting van de structuurvisie Middengebied Noordwijk, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 20 april 2005. De zone van het oorspronkelijke

Nadere informatie

Nota van zienswijzen behorende bij het bestemmingsplan Kinderdagverblijf Rodenweg 3 te Mill.

Nota van zienswijzen behorende bij het bestemmingsplan Kinderdagverblijf Rodenweg 3 te Mill. Nota van zienswijzen behorende bij het bestemmingsplan Kinderdagverblijf Rodenweg 3 te Mill. 1 Inleiding Het ontwerpbestemmingsplan Kinderdagverblijf Rodenweg 3 te Mill heeft vanaf woensdag 26 februari

Nadere informatie

ilse Bijlagen

ilse Bijlagen ilse 14ink05309 Gemeente Drimmelen T.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Mevrouw C. Segeren Postbus 19 4920 AA Made 1 4 JULI 2014 m MA PZ OW BRW MO ag Diverse 1 Onderwerp Wagenberg Zuid Datum

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET PLAATSEN VAN (MODEL) TUINHUISJES AAN DE NIEUWE RIJKSWEG 25 TE S-HEER HENDRIKSKINDEREN Versie 2, d.d. 18 augustus 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker Inhoud 1.

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE RUIMTELIJKE ONDERBOUWING T.B.V. HET BOUWEN VAN EEN LOODS AAN DE WESTHOFSEZANDWEG 9 TE S- HEER ARENDSKERKE Versie 2, d.d. 6 oktober 2011 Afdeling Stadsontwikkeling M. Jonker 1 Inhoud Hoofdstuk 1. Inleiding

Nadere informatie

RICHTLIJN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Parallelweg

RICHTLIJN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN Parallelweg mei 2017 2 Aanleiding Recent zijn enkele particuliere initiatieven ingediend voor (sloop-)nieuwbouw van woningen aan de Parallelweg. Dit type initiatieven leidt over het algemeen tot een dichtere bebouwingsstructuur

Nadere informatie

: Ruud Tak. MEMO/Landschappelijke inpassing uitbreiding Roekenbosch te Blitterswijk 1. 1 artikel 3.1. Verordening ruimte provincie Brabant 2014

: Ruud Tak. MEMO/Landschappelijke inpassing uitbreiding Roekenbosch te Blitterswijk 1. 1 artikel 3.1. Verordening ruimte provincie Brabant 2014 Onderwerp : Landschappelijke inpassing uitbreiding Roekenbosch te Blitterswijk Projectnummer : 211x07649 Datum : 22 mei 2015, aangepaste versie van 25 maart 2015. Van : Ruud Tak Bij het toestaan van een

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom

Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Ruimtelijke onderbouwing 12 woningen aan de Kreukel te Bergen op Zoom ten behoeve van het verlenen van een omgevingsvergunning ingevolge artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING. Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Realisatie kunstwerk Bestemming Drachten Markeringspunt Noord 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Er is een aanvraag om omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van een kunstwerk

Nadere informatie

Rozemaai. Nieuw beekdalpark draagt openbare ruimte te herontwikkelen woonwijk

Rozemaai. Nieuw beekdalpark draagt openbare ruimte te herontwikkelen woonwijk Rozemaai Antwerpen Nieuw beekdalpark draagt openbare ruimte te herontwikkelen woonwijk Huidige situatie: hoogbouw, beek, uitzicht natuurgebied, open structuur Ekers Moeras Donkse beekvallei spoor Oude

Nadere informatie

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem

GEMEENTE BUREN. Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem GEMEENTE BUREN Ruimtelijke onderbouwing Hendriklaan 15 16, Beusichem Projectnr. 061-076 / 27 januari 2016 INHOUD BLZ 1 INLEIDING... 3 1.1 Aanleiding en doelstelling... 3 1.2 Plangebied... 4 1.3 Geldend

Nadere informatie

Park Vliegbasis Soesterberg

Park Vliegbasis Soesterberg Plannen voor Vliegbasis Soesterberg (2009-2012) Aan de ruimtelijke planvorming voor de Vliegbasis Soesterberg is de afgelopen jaren hard gewerkt door de betrokken overheden en verschillende gebiedspartijen.

Nadere informatie

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit.

Wij hebben uw verzoek beoordeeld en besloten de gevraagde ontheffing te verlenen. Bijgaand treft u een afschrift aan van ons besluit. Gedeputeerde Staten Contact dhr. drs. J. Dijkema T j.dijkema@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van Noordwijkerhout

Nadere informatie

Sport- en Werklandschap Meerpaal, landschappelijke uitgangspunten

Sport- en Werklandschap Meerpaal, landschappelijke uitgangspunten Sport- en Werklandschap Meerpaal, landschappelijke uitgangspunten tlu landschapsarchitecten juni 2012 Ontwikkeling Meerpaal Ontwikkelingslocatie Meerpaal wordt een Sport- en Werklandschap. Het idee daarachter

Nadere informatie

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen

Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen Verlengen stal op het perceel Dorpsstraat 74 te Zuidlaarderveen NL.IMRO.1730.ABdorpsstr74zuidlv-0301 Projectgebied Situatie Dorpsstraat 74 Zuidlaarderveen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Huidige en beoogde

Nadere informatie

TOEGANGSPOORT BAARSCHOT 6, ESCH

TOEGANGSPOORT BAARSCHOT 6, ESCH ruimtelijke onderbouwing TOEGANGSPOORT BAARSCHOT 6, ESCH datum 21 april 2015 projectnummer 14013039B Inleiding Het perceel Baarschot 6 te Esch betreft een ruim woonperceel met een woonboerderij en twee

Nadere informatie

GEMEENTE BOLSWARD BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED

GEMEENTE BOLSWARD BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED GEMEENTE BOLSWARD BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED Gemeente Bolsward Code 040704.0 / 16-11-10 GEMEENTE BOLSWARD 040704.0 / 16-11-10 BESTEMMINGSPLAN BUITENGEBIED TOELICHTING INHOUDSOPGAVE blz 1. INLEIDING.

Nadere informatie

Presentatie Noord 18 november 2015 KERNRANDVISIE GOYERGRACHT EEMNES

Presentatie Noord 18 november 2015 KERNRANDVISIE GOYERGRACHT EEMNES Presentatie Noord 8 november 205 KERNRANDVISIE GOYERGRACHT EEMNES Presentatie - kernrandvisie - proces - raamwerk - mogelijkheden - randvoorwaarden Kernrandvise - niet bouwen in het buitengebied - ruimtelijke

Nadere informatie

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel

: Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Onderwerp Projectnummer : 211x07059 Datum : 30 januari 2015 : Landschappelijke inpassing Karissendijk 4 te Egchel Van : Esther de Graaf & Ruud Tak BLAD 1 Bij het toestaan van een ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist.

Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Bijlage B Provincie Fryslân 25-11-2014 Toepassing Bro, art. 3.1.1, onder 2 Gevallen waarin wel /geen vooroverleg is vereist. Ten behoeve van de stroomlijning van het vooroverleg over: - voorontwerpbestemmingsplannen

Nadere informatie

3.2.1 Dorpskarakteristiek

3.2.1 Dorpskarakteristiek 3.2 De Glind Wegbeplanting en bosjes in het kampenlandschap Recreatieve voorzieningen in de kern Oorspronkelijk bestond de Glind uit een verzameling boerderijen Beperkte nieuwbouw vindt plaats waarbij

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing. Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega

Ruimtelijke onderbouwing. Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Ruimtelijke onderbouwing Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Realisatie groepsaccommodatie voormalig ligboxstal Manjepetswei 19 Oudega Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Notitie zienswijze ontwerpbestemmingsplan Benneveld - Bennevelderstraat-Almaatsweg

Notitie zienswijze ontwerpbestemmingsplan Benneveld - Bennevelderstraat-Almaatsweg Notitie zienswijze ontwerpbestemmingsplan Benneveld - Bennevelderstraat-Almaatsweg Zienswijze: Stichting Univé Rechtshulp namens de bewoner(s) van het perceel Almaatsweg 11, Benneveld Ad 1. Appellant geeft

Nadere informatie

Regels. Provinciaal blad van Noord-Brabant. Hoofdstuk 1 Inleidende regels. Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm plan Herperduin 2013 Oss

Regels. Provinciaal blad van Noord-Brabant. Hoofdstuk 1 Inleidende regels. Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm plan Herperduin 2013 Oss Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Wijziging Verordening ruimte 2012 ivm plan Herperduin 2013 Oss Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel 4.8 en 13.2 van de Verordening

Nadere informatie

Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Kokmeeuwenweg 22

Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Kokmeeuwenweg 22 Besluit artikel 3.6 lid 1 onderdeel a Wro Buitengebied Asten 2008, wijziging Kokmeeuwenweg 22 burgemeester en wethouders van A s t e n; gezien het verzoek om medewerking van A.J.M. van Hoof, Kokmeeuwenweg

Nadere informatie

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Gilze-Rijen Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Op uitnodiging van de gemeente heeft Buro Lubbers

Nadere informatie

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld

WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT GEMEENTE LAARBEEK. 2 februari 2016 vastgesteld WIJZIGINGSPLAN ZORGBOERDERIJ BROEK 4, MARIAHOUT 2 februari 2016 vastgesteld 52-007 GEMEENTE LAARBEEK 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 1.1 Algemeen... 5 1.2 Aanleiding en doel... 5 1.3 Plangebied... 6 1.4

Nadere informatie

percelen cultuurgrond

percelen cultuurgrond percelen cultuurgrond gelegen aan de Cromvoirtsedijk te Cromvoirt, ter grootte van 4.77.90 ha Koopsom: Nader overeen te komen Inhoud Kadastrale informatie Omschrijving Bestemmingsplan Verordening Ruimte

Nadere informatie

Provincie 4B Noord-Holland

Provincie 4B Noord-Holland Provincie 4B Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bloemendaal Postbus 201 2050 AE OVERVEEN Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon J A. Oortman Cerlings SVT/IBT

Nadere informatie

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25.

1 Inleiding 2. 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3. 3 Uitgangspunten 5. 4 Marktanalyse Laddertoets 19. Bijlage A 25. Laddertoets De Smaragd Waalre Laddertoets De Smaragd Waalre 1 Inleiding 2 2 Ladder voor duurzame verstedelijking 3 3 Uitgangspunten 5 4 Marktanalyse 11 5 Laddertoets 19 Bijlage A 25 Artikel 4.3 Nieuwbouw

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Voorontwerp bestemmingsplan Mariaburg ) Status

Raadsinformatiebrief. Onderwerp: Voorontwerp bestemmingsplan Mariaburg ) Status Raadsinformatiebrief Reg.nr. : 7215040 B&W verg. : 13 september 2017 Onderwerp: Voorontwerp bestemmingsplan Mariaburg 2017 1) Status Dit stuk wordt u aangeboden in het kader van de voorbereiding van het

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "het realiseren van 15 camperplaatsen Blauhûsterwei 49 te Boelenslaan"

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing het realiseren van 15 camperplaatsen Blauhûsterwei 49 te Boelenslaan Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "het realiseren van 15 camperplaatsen Blauhûsterwei 49 te Boelenslaan" 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor de omgevingsvergunning met afwijking Op

Nadere informatie

bestemmingsplan Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 datum: 5 september 2013 projectnummer: R.2011 gemeente Maasdriel

bestemmingsplan Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 datum: 5 september 2013 projectnummer: R.2011 gemeente Maasdriel bestemmingsplan Ammerzoden herziening 2013, Hoge Heiligenweg 12 status: vastgesteld datum: 5 september 2013 projectnummer: 202360R.2011 adviseurs: Jke / Wle gemeente Maasdriel Inhoudsopgave Hoofdstuk

Nadere informatie

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema"

Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema Gemeente Achtkarspelen (ontwerp) Ruimtelijke onderbouwing "bouwen van een woning op het perceel de Wide Pet 14 te Harkema" 1. INLEIDING 1.1 Aanleiding voor de omgevingsvergunning met afwijking Op 18 december

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1. 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1. 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1 1) Status Het voorstel heeft betrekking op het uitoefenen van de collegebevoegdheden ter voorbereiding van een omgevingsvergunning,

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit

Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit Ruimtelijke onderbouwing bij Wabo Projectbesluit ten behoeve van de realisatie van 8 rijwoningen in plaats van 7 op een perceel bouwterrein gelegen aan Het Wilgert te Epse Inleiding Tussen de straten Het

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 156 Provincie Vlaams Brabant OPEN RUIMTE Open ruimte is de zuurstof van onze ruimte. Het is dus een kostbaar goed, dat we moeten beschermen. Voor de Visienota Ruimte betekent dit dat we de verdere inname

Nadere informatie

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren "Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede".

Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de Structuurvisie (d.d. 16 november 2011) Wijdemeren Beheerste ontwikkeling met behoud van het goede. www.vriendenvanhetgooi.nl Aan B&W van de gemeente Wijdemeren Cc gemeenteraad Wijdemeren Postbus 190, 1230 AD Loosdrecht, Per email: postbus@wijdemeren.nl Betreft: reactie van VVG op het ontwerp van de

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren

Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren Proactieve aanwijzing recreatieve zone De Heihorsten, Someren ONTWERP Inhoudsopgave Regels 3 Hoofdstuk 1 Inleidende regels 4 Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Nota Inspraak Bestemmingsplan Iepenlaan deelgebied 7. Gemeente Uithoorn Augustus 2016

Nota Inspraak Bestemmingsplan Iepenlaan deelgebied 7. Gemeente Uithoorn Augustus 2016 Nota Inspraak Bestemmingsplan Iepenlaan deelgebied 7 Gemeente Uithoorn Augustus 2016 Het voorontwerpbestemmingsplan Iepenlaan deelgebied 7 heeft in de periode van 1 juli 2016 t/m 14 juli 2016 ter inzage

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015

Natuurbeheerplan Zeeland Ontwerp planwijziging Antwoordnota. Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 Natuurbeheerplan Zeeland 2016 Ontwerp planwijziging 2015 Antwoordnota Vastgesteld door Gedeputeerde Staten op # september 2015 1 1. Inleiding Op 2 juni 2015 heeft het College van GS de Ontwerp planwijziging

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Bestemmingsplan Ambachtsschool Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Ambachtsschool Gemeente Enschede Programma Stedelijke Ontwikkeling Team Bestemmingsplannen Februari 2016 SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

beschrijving plankaart.

beschrijving plankaart. 06. plan. "Op en langs het voormalige tracé van de A9 wordt de vrijkomende ruimte gebruikt om nieuwe hoogwaardige woongebieden te realiseren binnen de bebouwde kom van Badhoevedorp. Deze gebieden krijgen

Nadere informatie

Project Duinweg Hellevoetsluis

Project Duinweg Hellevoetsluis Project Duinweg Hellevoetsluis Hellevoetsluis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Stedenbouwkundig plan Ligging en begrenzing plangebied Beschrijving huidige situatie plangebied 3. Planbeschrijving 4. Projectomschrijving

Nadere informatie

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008)

Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) Bijlagen Gebiedsvisie Bethlehem Bijlage 1: Topografische kaart van het studiegebied (2008) J F Kennedylaan Terborgseweg Ondernemingsweg Lijsterbeslaan Abdijlaan Bedrijvenweg Oude Terborgseweg Rekhemseweg

Nadere informatie

Taxatie in het kader van de Landschapsinvesteringsregeling (LIR) Lage Mierdseweg 10-12 en 14a,

Taxatie in het kader van de Landschapsinvesteringsregeling (LIR) Lage Mierdseweg 10-12 en 14a, 1 Taxatie in het kader van de Landschapsinvesteringsregeling (LIR) Lage Mierdseweg 10-12 en 14a, 5085 NC Esbeek. Aanvrager: Van Dal Vastgoed B.V., Lage Mierdseweg 10, 5085 NC Esbeek. 20 mei 2016. 2 Opdracht:

Nadere informatie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie In onderstaand kader is een uitsnede van de cultuurhistorische waardenkaart van provincie Noord-Brabant opgenomen. Voor de locatie aan de Kerkstraat

Nadere informatie

Wijzigingsplan Landgoed De Horst

Wijzigingsplan Landgoed De Horst Gemeente Leusden Wijzigingsplan Landgoed De Horst Nota zienswijzen Maart 2016 Kenmerk 0327-06-N03 Projectnummer 0327-06 Nota zienswijzen Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Ingediende zienswijzen 2 3. Aanpassingen

Nadere informatie

Bestemmingsplan Bovenkamp II Herziening I gemeente Heerde

Bestemmingsplan Bovenkamp II Herziening I gemeente Heerde Bestemmingsplan Bovenkamp II Herziening I gemeente Heerde Bestemmingsplan Bovenkamp II, Herziening I Betreft Status Bovenkamp II Heerde vastgesteld Datum 30 mei 2011 Bovenkamp II, herziening I, vastgesteld,

Nadere informatie

Toelichting. vastgesteld 23 februari Meeuwisdijk 9

Toelichting. vastgesteld 23 februari Meeuwisdijk 9 Toelichting vastgesteld 23 februari 2016 Meeuwisdijk 9 Hoofdstuk 1 Inleiding Het perceel Meeuwisdijk 9 in het noordelijk buitengebied van Etten-Leur heeft in het geldende bestemmingsplan Buitengebied (2013)

Nadere informatie

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1. Algemeen 1.2. Aanleiding en doel 1.3. Plangebied 1.4. Leeswijzer 2. PLANBESCHRIJVING 2.1. Bestaande situatie 2.2. Gewenste

Nadere informatie

Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus AD Bergen. Betreft: Reactie prealabele vraag fusielocatie voetbalvelden Egmond aan den Hoef

Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus AD Bergen. Betreft: Reactie prealabele vraag fusielocatie voetbalvelden Egmond aan den Hoef POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Burgemeester van de gemeente Bergen Postbus 175 1860 AD Bergen Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon M.D. Alles BEL/RI Doorkiesnummer +31235144195 allesm@noord-holland.nl 1

Nadere informatie

Spelregels bij particulier initiatief Kruyderlaan-Herenstraat Collegevergadering 17 januari 2017

Spelregels bij particulier initiatief Kruyderlaan-Herenstraat Collegevergadering 17 januari 2017 Spelregels bij particulier initiatief Kruyderlaan-Herenstraat Collegevergadering 17 januari 2017 Herenstraat is een typisch perifeer centrummilieu ofwel aanloopgebied. Om ingespeeld te blijven op toekomstige

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon

Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Van Provincie Noord-Brabant Aan Gemeente Bladel Onderwerp Zienswijze ontwerp-bestemmingsplan Molenweg 5-5a Hoogeloon Ter attentie van Zaak identificatie 07-11-2017

Nadere informatie

Onderwerp : Verklaring van geen Bedenkingen; Zonnepark zuidzijde van de dijk nabij de Kwelderweg te Eemshaven.

Onderwerp : Verklaring van geen Bedenkingen; Zonnepark zuidzijde van de dijk nabij de Kwelderweg te Eemshaven. Nummer : 08-03.2016 Onderwerp : Verklaring van geen Bedenkingen; Zonnepark zuidzijde van de dijk nabij de Kwelderweg te Eemshaven. Korte inhoud : Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor de realisatie

Nadere informatie

Taxatie in het kader van de Landschapsinvesteringsregeling (LIR) Lagemierdseweg 10-12 en 14a,

Taxatie in het kader van de Landschapsinvesteringsregeling (LIR) Lagemierdseweg 10-12 en 14a, 1 Taxatie in het kader van de Landschapsinvesteringsregeling (LIR) Lagemierdseweg 10-12 en 14a, 5085 NC Esbeek. Aanvrager: Van Dal Vastgoed B.V., Lagemierdseweg 10, 5085 NC Esbeek. 31 maart 2015. 2 Opdracht:

Nadere informatie

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan AFBAKENING VAN HET STRUCTUURONDERSTEUNEND KLEINSTEDELIJK GEBIED KNOKKE-HEIST

Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan AFBAKENING VAN HET STRUCTUURONDERSTEUNEND KLEINSTEDELIJK GEBIED KNOKKE-HEIST Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan AFBAKENING VAN HET STRUCTUURONDERSTEUNEND KLEINSTEDELIJK GEBIED KNOKKE-HEIST DEFINITIEVE VASTSTELLING SEPTEMBER 2011 STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN Inhoudstafel

Nadere informatie

Realiseer uw eigen droomhuis in Riel

Realiseer uw eigen droomhuis in Riel Realiseer uw eigen droomhuis in Riel Op een unieke locatie aan de rand van natuurgebied De Regte Heide bieden wij u drie zeer ruime en exclusieve bouwkavels aan LIGGING BOUWKAVELS Riel De bouwkavels zijn

Nadere informatie

BIJLAGE 3: Toetsingskader

BIJLAGE 3: Toetsingskader BIJLAGE 3: Toetsingskader In dit toetsingskader geven partijen een nadere invulling en uitwerking aan de kaders die in de PKB Plus PMR met betrekking tot het deelproject 750 hectare natuur en recreatie

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Teylingen Postbus ZJ Voorhout Gedeputeerde Staten Contact mr. E. Sprietsma T 070-441 62 47 e.sprietsma@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Landgoed Setersheike

Landgoed Setersheike Praedium maakt het werkelijk Landgoed Setersheike Een robuuste verbinding tussen twee natuurgebieden Datum: november 2011 1 2 Opdrachtgever: Dhr. W. Vugts Ruiting 10a 5076 RA Haaren Inhoudsopgave: 1. Initiatief

Nadere informatie