22. Hoe verging het de militairen van de land- en luchtstrijdkrachten in Nederlands-Indië?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "22. Hoe verging het de militairen van de land- en luchtstrijdkrachten in Nederlands-Indië?"

Transcriptie

1 22. Hoe verging het de militairen van de land- en luchtstrijdkrachten in Nederlands-Indië? Op 7 december 1941 viel Japan de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbour aan. Deze gebeurtenis veranderde de Europese oorlog in een wereldoorlog en bracht ook Nederlands- Indië in de frontlinie. Het overgrote deel van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) bevond zich op Java. Door de mobilisatie van dienstplichtigen en reservepersoneel en de oprichting van diverse hulpkorpsen was de sterkte opgelopen tot man. Wat voor informatie is er bij het Nationaal Archief te vinden over deze militairen? Welke soorten militairen waren er? Beroepsmilitairen (het traditionele KNIL) Militiesoldaten oftewel dienstplichtigen Sinds 1918 bestond er in Nederlands-Indië militaire dienstplicht voor Nederlanders en Indische Nederlanders. Overigens is in de archiefstukken ook de vermelding vrijwillige militiesoldaat aangetroffen. Landstormsoldaten (een soort buitengewoon dienstplichtigen) Reserveofficieren Vrijwilligers: stads- en landwachten Stadswachten (locale eenheden) en landwachten (regionale eenheden), opgericht in 1940, waren hulpformaties van het KNIL. Men moet er rekening mee houden dat niet van alle genoemde categorieën militairen aparte registraties bij het Nationaal Archief aanwezig zijn. Welke onderdelen behoorden óók tot het KNIL? Militaire Luchtvaart ML (luchtstrijdkrachten) Vrouwenkorps VK (vanaf 1943)\ vrijwilligerskorpsen, zoals stads- en landwachten. Wat was de sterkte in november 1941? beroepsmilitairen (waarvan 1400 officieren), voor meer dan twee-derde bestaande uit inheemsen man militie- en landstormpersoneel vrijwilligers, zoals stads- en landwachten. Openbaarheid van archiefbestanden Bij een archief dat zeer beperkt openbaar is, wordt vermeld dat raadpleging alleen mogelijk is na indiening van een schriftelijk verzoek inclusief onderzoeksopzet bij het hoofd Onderzoek van het Nationaal Archief. Ook als toestemming tot raadpleging door derden moet worden gegeven, wordt dat gemeld. Het verkrijgen van toestemming tot raadpleging van `gewone beperkt openbare archieven is mogelijk tijdens een bezoek aan het Nationaal Archief.

2 Stamboekregistraties van militairen in Nederlands-Indië Wat treft men aan in stamboekregistraties? In een stamboekregistratie staan summiere gegevens over (een deel van) de militaire loopbaan: indiensttreding, bevordering, verlof, Japanse krijgsgevangenschap, einde van de dienst. Het gaat hierbij voornamelijk om data, maar soms zijn er ook geografische aanduidingen. Voorts worden meestal plaats en datum van geboorte van de militair en namen van de ouders vermeld. Minder vaak worden de namen van echtgenote en kinderen genoemd. De onderzoeker moet bij het Nationaal Archief dus geen inhoudelijke informatie over bijvoorbeeld de periode van krijgsgevangenschap of tewerkstelling aan de Birma-spoorweg verwachten. Wat hierover doorgaans wel in een stamboekregistratie is te vinden is de datum van internering en bevrijding uit het kamp, met eventueel een plaatsaanduiding. Als de militair tijdens krijgsgevangenschap is overleden, wordt de overlijdensdatum vermeld. Hoe pakt men het onderzoek aan? Als iemand een militair in Nederlands-Indië in oorlogstijd zoekt, dan dient men alle drie de onderstaande hoofdbestanden archieven nader te gaan bekijken. Van tevoren is namelijk niet met zekerheid te zeggen welke van de drie bestanden in het specifieke geval het meeste nut zal opleveren. Het onderzoek wordt verricht in de studiezaal van het Nationaal Archief, aan de hand van de daar aanwezige toegangen. Betaald onderzoek, te verrichten door medewerkers van het Nationaal Archief, is ook een mogelijkheid. Informatie over verschillende soorten militairen In de verschillende series stamboekregistraties treft men verschillende categorieën militairen aan: officieren, onderofficieren en manschappen; beroepssoldaten en dienstplichtigen; Europeanen, Indische Nederlanders en inheemsen; militairen van het eigenlijke KNIL, van de Militaire Luchtvaart en van het Vrouwenhulpkorps. Stads- en landwachten en inheemse militairen vormen een uitzondering Een voorbehoud dient echter gemaakt te worden voor stads- en landwachten. Informatie hierover is alleen te vinden als de desbetreffende vrijwilliger in een later stadium bij de landof luchtstrijdkrachten van het KNIL is ingedeeld. Voorts komen er wel inheemse namen in de stamboekregistraties voor, maar lang niet zoveel als op grond van de getalsverhouding verwacht zou mogen worden. Het lijkt er op dat de inheemse registraties voornamelijk de categorie Ambonees KNIL-militair betreffen. ARCHIEVEN De drie hoofdbestanden hieronder staan beschreven in volgorde van `onderzoeksgemak, dat wil zeggen van tamelijk eenvoudig tot wat meer ingewikkeld. Drie hoofdbestanden archieven toegang Stamboekgegevens KNIL-militairen met Japanse interneringskaarten Oorspronkelijk afkomstig van het ministerie van Koloniën. Zowel de stamboekgegevens als de interneringskaarten zijn alfabetisch op persoonsnaam geordend. De Japanse interneringskaarten zijn deels in de Japanse taal en betreffen alleen krijgsgevangenen, geen burger-geïnterneerden.

3 toegang Extracten stamboeken KNIL-militairen (de zogenoemde volledige stamboeken ) - twee series kaartenbakken - oorspronkelijk afkomstig van het ministerie van Koloniën, De extracten (in de betekenis van: afschriften) zijn geordend in volgorde van het volledig stamboeknummer. Van alle stamboek-registraties geven de extracten doorgaans de meeste informatie. De twee series kaartenbakken vormen echter geen specifieke toegang op de extracten. Ze kunnen misschien een verwijzing geven naar een volledig stamboeknummer, maar dit hoeft niet. Is dit wel het geval, dan herkent de onderzoeker het volledig stamboeknummer aan de afkorting vollst. of vs. De kaartjes in de kaartenbakken zijn alfabetisch op naam van de militair geordend. Let op: het stamboeknummer, dat soms bekend is uit persoonlijke papieren, is meestal niet het volledig stamboeknummer, maar het algemeen stamboeknummer. Dit laatste nummer is in dit verband van geen nut voor het onderzoek. toegang Stamboeken en pensioenregisters van militairen in Oost- en West-Indië, Het gaat met name om de volgende series: inv.nrs controleboeken, met namenklappers betreft: officieren inv.nrs suppletiefolio s, met namenklappers betreft: onderofficieren en manschappen, in Nederland aangenomen inv.nrs Oost-Indisch Boek, met namenklappers betreft: onderofficieren en manschappen, in Indië aangenomen Let op: de onderzoeker vindt in deze drie series uit toegang informatie over Europese militairen van de land- en luchtstrijdkrachten. Als men echter toegang vanaf bladzijde 25 bekijkt, ziet men ook een aantal verwijzingen naar andersoortige militairen. Zo betreffen de inv.nrs , 837 en 839 het Vrouwenhulpkorps, terwijl bijvoorbeeld inv.nr. 831 om een register van onderscheidingen aan inheemse militairen gaat. Sommige van deze stukken betreffen de na-oorlogse periode. Mogelijk aanvullende archiefgegevens over specifieke militairen; meer algemene achtergrondinformatie: toegang Archiefmateriaal afkomstig van het KNIL, vanaf inv.nr. 116 toegang Commissie Gedragingen en Commissie Onderscheidingen van het Koninklijk Nederlands- Indisch Leger, Kabinet Legercommandant,

4 Raadpleging van persoonsdossiers alleen mogelijk na indiening van een schriftelijk verzoek inclusief onderzoeksopzet bij het hoofd Onderzoek van het Nationaal Archief. Bevat onder meer: 1. inv.nrs : persoonsdossiers van militairen naar wie een onderzoek is verricht in verband met hun gedragingen in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog 2. inv.nrs : dossiers van personen die in aanmerking komen voor een onderscheiding vanwege hun deelname aan het ondergronds verzet tegen de Japanners 3. inv.nrs : de in het archief aanwezige persoonsdossiers met betrekking tot onderscheidingen en tevredenheids-betuigingen voor KNIL-militairen lijken meer te gaan om de na-oorlogse periode; in de voordracht wordt soms de oorlogsperiode even aangestipt. beperkt openbare inventaris toegang Krijgsraden te Velde raadpleging van stukken alleen mogelijk na indiening van een schriftelijk verzoek inclusief onderzoeksopzet bij het hoofd Onderzoek van het Nationaal Archief. inv.nrs bevat onder meer dossiers van de Krijgsraad te Velde van het KNIL in Australië uit de jaren toegang Algemene Secretarie van de Nederlands-Indische Regering, Bevat onder meer: - inv.nrs : onderscheidingen - inv.nrs , 4818, 4821, 5192, , , 5368: krijgsgevangenschap - inv.nrs : oorlogvoering. toegang Ministerie van Koloniën te Londen, Bevat onder meer: - inv.nrs , , , 851 (waaronder twee pakken met lijsten van Nederlandse krijgsgevangenen en geïnterneerden, inv.nrs ): krijgsgevangenen en geïnterneerden in Azië - inv.nrs : militaire zaken in het Verre Oosten - inv.nrs : oorlog met Japan - inv.nrs : militair personeel en militaire organisatie in Nederlands-Indië. toegang Nederlandse Militaire Missie en het Militair Bureau van het Nederlandse Gezantschap te Pretoria, (1951) Bij Koninklijk Besluit van 28 februari 1941 werd bepaald dat alle Nederlanders, geboren tussen 1 januari 1904 en 1 januari 1923 en verblijvend buiten Groot-Brittannië, Noord- Ierland, Canada, de Verenigde Staten, de Nederlandse koloniën en het door de vijand bezette gebied, als dienstplichtigen ingelijfd werden bij de Koninklijke Landmacht. Zie onder meer: - inv.nrs : militairen vanuit Zuid-Afrika vertrokken naar Nederlands-Indië - inv.nrs : militairen vanuit Nederlands-Indië teruggekeerd in Zuid-Afrika.

5 INFORMATIE OVER HET OVERLIJDEN VAN KNIL-MILITAIREN bij het Nationaal Archief: toegang Stamboeken en pensioenregisters van militairen in Oost- en West-Indië, inv.nrs Rapporten en publicaties van overlijden van KNIL-militairen, opgemaakt door de Nederlandse War-Graves Registration te Yokohama, In principe vindt men in een stamboekregistratie het overlijden van de militair vermeld staan. Zie de hiervoor genoemde drie hoofdbestanden archieven. Erelijst van Gevallenen, bestaande uit vijf boeken, voor hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten bij respectievelijk de landmacht, de marine, de koopvaardij, het verzet en ten gevolge van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Deze boeken worden tentoongesteld in de hal van het oude gebouw van de Tweede Kamer. Bij het Nationaal Archief is in het bibliotheekdepot aanwezig de Index Erelijst Gevallenen (zie ook vraag 14). Zie ook de hierna genoemde Literatuur KNIL Algemeen. elders: Archief Opsporingsdienst Overledenen ODO, aanwezig bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in Amsterdam. Oorlogsgravenstichting in Jakarta, te bereiken op het mailadres Nederlandse Rode Kruis. LITERATUUR KNIL ALGEMEEN aanwezig in het bibliotheekdepot van het Nationaal Archief. Als de publicatie naamlijsten bevat, wordt dit erbij vermeld. Gedenkboek korps beroepsofficieren van het Koninklijk Nederlands-Indonesisch Leger (z.pl., z.j.). naamlijsten: verlieslijst (beroepsofficieren overleden in actieve dienst, overleden gepensioneerde beroepsofficieren en cadetten) erelijst (beroepsofficieren, gepensioneerde beroepsofficieren en cadetten onderscheiden met de Militaire Willemsorde, de Bronzen Leeuw, het Bronzen Kruis, het Vliegerskruis, het Kruis van Verdienste) naam- en ranglijst der beroepsofficieren van het KNIL, afgesloten op 27 december N.B.: naam- en ranglijsten geven benoemings- en bevorderingsdata Voorlopige ranglijsten van de officieren van het Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger, afgesloten op 2 november 1948 (Batavia 1948). naamlijsten: naam- en ranglijst van officieren van de infanterie, cavalerie, artillerie, genie, militaire luchtvaart, militaire administratie, militair geneeskundige dienst (officieren van gezondheid en militaire apothekers), militair diergeneeskundige dienst, topografische dienst N.B.: geen reserve-officieren, geen gepensioneerde officieren B. Bouman, Van driekleur tot rood-wit: de Indonesische officieren uit het KNIL, ( s-gravenhage 1995), met index op namen die in de publicatie voorkomen. Martin Elands, Van strijd tot veteranenbeleid: het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en zijn veteranen, (Amsterdam 2001).

6 L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog (Leiden 1984) deel 11a, hoofdstuk 11, Indië s defensie'. F. Witkamp e.a., Gedenkboek van het KNIL Uitgegeven in opdracht van de Vereniging van Oud-Onderofficieren van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger Madjoe' (z.pl., 1961). LITERATUUR VROUWENKORPS EN MILITAIRE LUCHTVAART G.J. Kippers, Het Vrouwenkorps van het KNIL Doctoraalscriptie (Utrecht 1985). S. Kruyswijk-van Thiel, Vrouwenkorps van het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger : motivatie en beeldvorming (z.pl., 2003). O.G. Ward, De Militaire Luchtvaart van het KNIL in de jaren (Weesp 1986). naamlijsten vanaf blz. 367: verlieslijst; detachement ML-KNIL te Archerfield (Brisbane); Transport Afdeling (Depot ML); militairen van Indonesische en Chinese nationaliteit bij de Royal Netherlands Military Flying School; gebrevetteerde jachtvliegers van het KNIL, overgeplaatst naar Engeland; Nederlandse vliegers die deelgenomen hebben aan de aanval op de Tirpitz in 1944; 18e sqn. NEI van januari 1943 tot maart 1945; Nr. 120 (jacht)squadron NEI; Transport Sectie Brisbane (TSB); Nr. 2 NEI Transport Squadron. LITERATUUR KRIJGSVERRICHTINGEN P.G.H. Maalderink, De Militaire Willems-orde sedert 1940 (z.pl., 1982). Hoofdstuk IX, De krijgsverrichtingen tegen Japan van 1941 tot 1945 Nederlands-Indië contra Japan ( s-gravenhage ). Deel III Overzicht van de na het uitbreken van de oorlog met Japan in de Z.W. Pacific gevoerde strijd Deel IV De verrichtingen in de lucht Deel V De strijd op Borneo en op Celebes Deel VI De strijd op Ambon, Timor en Sumatra Deel VII De strijd op Java H.J. van Mook, The Netherlands Indies and Japan: Battle on Paper, (New York 1944). Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger in den strijd tegen Japan Uitgegeven in opdracht van sectie XV Militair Gezag Overzeesche Gebiedsdeelen (Maastricht z.j.). LITERATUUR KRIJGSGEVANGENEN E. van Witsen, Krijgsgevangenen in de Pacific-oorlog ( ) (Franeker 1971). met index van namen die in de publicatie voorkomen L. de Jong, Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, deel 11b (Leiden 1985), hoofdstuk 8: Krijgsgevangenen. Henk Beekhuis, Japanse krijgsgevangenkampen in Oost-Azië (z.pl., ): deel 6 Malakka (o.a. Singapore) deel 7 Birma, Thailand deel 8 en 9 Indo-China en China deel 10 Japan deel 11 Mantsjoerije De krijgsgevangenkampen binnen de grenzen van Nederlands-Indië zijn beschreven in de Geïllustreerde Atlas van de Japanse Kampen in Nederlands-Indië dln (Purmerend, Zierikzee 2000). J.M. Cannoo, Bushido: een doktersverhaal over de krijgsgevangenenkampen in Siam (Leiden 1947).

7 J.H.W. Veenstra e.a., Als krijgsgevangene naar de Molukken en Flores: relaas van een Japans transport van Nederlandse en Engelse militairen ( s-gravenhage 1982). met dodenlijsten van: Flores; Amahei; Haroekoe; Liang; aan boord tussen Ambon en Java van tot ; bij de ondergang van de Suez Maru ; aan boord van de Taian Maru ; op zee tussen Ambon-stad en Raha van 9-9 tot ; in de trein van Soerabaja naar Batavia; Ambon-stad; Roemah Tiga; aan boord tijdens retourtransport tussen Ambon en Java van 31-8 tot ; Laha; Waijame; op zee tussen Ambon-stad en Raha van 7-10 tot ; aan boord van de Maros Maru tussen Ambon en Java van 17-9 tot ; voor de kust van Raha als gevolg van een geallieerde luchtaanval op ; Raha; op zee tussen Raha en Badjoa. LITERATUUR ONDERSCHEIDINGEN P.G.H. Maalderink, De Militaire Willems-orde sedert 1940 (z.pl., 1982). blz betreft Nederlands-Indië; met persoonsgegevens van alle geridderden en datum en dagnummer van het Koninklijk Besluit H.G. Meijer, C.P. Mulder en B.W. Wagenaar, Orders and Decorations of The Netherlands (z.pl., 1984). Hoofdstuk 11: Medals for the Second World War Bronzen Kruis 1940 Kruis van Verdienste 1941 Vliegerkruis 1941 Bronzen Leeuw 1944 Oorlogs-herinneringskruis 1947 Mobilisatie-Oorlogskruis Het Verzetskruis 1946 De Verzetsster Oost-Azië Het Verzetsherdenkingskruis 1980 Erkentelijkheidsmedaille Let op: géén naamlijsten! Voorzover bovenstaande onderscheidingen met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog werden verleend bij Koninklijk Besluit (KB) zijn deze KB s terug te vinden in het archief van het Kabinet der Koningin. Dit archief is aanwezig bij het Nationaal Archief (toegangen en ). Is datum en dagnummer van het KB bekend, dan kan een kopie worden besteld. Beschikt men niet over de (precieze) datum met bijbehorend dagnummer, dan kan daarnaar gezocht worden. Dit onderzoek kan de onderzoeker zelf in de studiezaal doen of, tegen betaling, door het Nationaal Archief laten verrichten.

Nummer archiefinventaris: 2.10.50

Nummer archiefinventaris: 2.10.50 Nummer archiefinventaris: 2.10.50 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Stamboeken en pensioenregisters van Militairen KNIL in Oost- en West-Indië, 1815-1949 (1954) Auteur: I. Heidebrink

Nadere informatie

24. Mijn oma heeft in een Japans interneringskamp gezeten. Kan ik voor informatie daarover bij het Nationaal Archief terecht?

24. Mijn oma heeft in een Japans interneringskamp gezeten. Kan ik voor informatie daarover bij het Nationaal Archief terecht? 24. Mijn oma heeft in een Japans interneringskamp gezeten. Kan ik voor informatie daarover Jappenkampen Kort na de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en de Japanse bezetting

Nadere informatie

Inventaris van het archiefbestand ex-krijgsgevangen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten, 1945-1947

Inventaris van het archiefbestand ex-krijgsgevangen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten, 1945-1947 Nummer archiefinventaris: 2.13.214 Inventaris van het archiefbestand ex-krijgsgevangen der Koninklijke Marine in het Verre Oosten, 1945-1947 Auteur: SSA-DCDI Nationaal Archief, Den Haag 2011 Copyright:

Nadere informatie

Inventaris van de stamboeken van onderofficieren en minderen KNIL (inclusief Pupillen) en enig ander archiefmateriaal van het KNIL

Inventaris van de stamboeken van onderofficieren en minderen KNIL (inclusief Pupillen) en enig ander archiefmateriaal van het KNIL Nummer archiefinventaris: 2.10.50.01 Inventaris van de stamboeken van onderofficieren en minderen KNIL (inclusief Pupillen) 1832-1899 en enig ander archiefmateriaal van het KNIL 1881-1950 G.H. de Kinkelder,

Nadere informatie

STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH

STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH SECUNDAIRE GENEALOGISCHE BRONNEN AANWEZIG IN HET STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH HANDLEIDING EN OVERZICHT Versie 14 april 2013 Woord vooraf Voor stamboomonderzoek zijn er als het ware twee soorten bronnen:

Nadere informatie

Schuttersgilden

Schuttersgilden 1.1 4.2 Schuttersgilden In s-hertogenbosch waren verschillende schuttersgilden. De schutterijen hadden het karakter van gezelligheidsverenigingen, maar door de voortdurende mobilisatie tijdens de Opstand

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Koninklijke Landmacht: Pensioenregisters van Militairen en Burgerpersoneel, 1813-1927 (1945)

Inventaris van het archief van de Koninklijke Landmacht: Pensioenregisters van Militairen en Burgerpersoneel, 1813-1927 (1945) Nummer archiefinventaris: 2.13.36 Inventaris van het archief van de Koninklijke Landmacht: Pensioenregisters van Militairen en Burgerpersoneel, 1813-1927 (1945) Auteur: G.H. de Kinkelder, H.A.J. van Schie

Nadere informatie

Inventaris van het archief van K. Metting van Rijn [levensjaren ]: verzameling inzake Rode Kruis-aangelegenheden,

Inventaris van het archief van K. Metting van Rijn [levensjaren ]: verzameling inzake Rode Kruis-aangelegenheden, Nummer archiefinventaris: 2.13.62.10 Inventaris van het archief van K. Metting van Rijn [levensjaren 1896-1948]: verzameling inzake Rode Kruis-aangelegenheden, 1934-1947 Auteur: H.E.M. Mettes, R. van Velden

Nadere informatie

15. Hoe voeren de Nederlandse marine en koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog?

15. Hoe voeren de Nederlandse marine en koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog? 15. Hoe voeren de Nederlandse marine en koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog? Wederwaardigheden Direct na de mobilisatie in september 1939 leed de Koninklijke Marine reeds verliezen ten gevolge van mijnontploffingen,

Nadere informatie

Indischekamparchieven.nl

Indischekamparchieven.nl Indischekamparchieven.nl Kampen in Nederlands-Indië 1942 1948 Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie Wat biedt Indischekamparchieven.nl? Op deze website kunt u met behulp van historische kaarten

Nadere informatie

TREFWOORDEN INDISCHE DVD S

TREFWOORDEN INDISCHE DVD S TREFWOORDEN INDISCHE DVD S AANPASSING zie ook: SOCIALE AANPASSING ADEKKAMP AIK PAMIENKEKAMP AKKOORD VAN LINGGADJATI AMBARAWAKAMP AMBON AMBONNEZEN ANGSTSTOORNISSEN ATJEH [provincie in Indonesië] AUSTRALIE

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris: 2.13.108

Nummer archiefinventaris: 2.13.108 Nummer archiefinventaris: 2.13.108 Inventaris van het archief van het Troepencommando Siam, de Nederlandse Militaire Missie Bangkok en de daarbij gedeponeerde archieven, (1942) 1945-1953 Auteur: R.M.E.

Nadere informatie

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben

We zijn 2 zusjes Leah en Dika, we komen uit een gezin van 10 kinderen. We zijn in Teuge geboren en opgegroeid, waar we een geweldige jeugd hebben Barakkenkampen In 1951 kwamen 12.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen noodgedwongen in Nederland aan voor een tijdelijk verblijf. Ze werden opgevangen in kampen. Het woonoord in Lage Mierde was

Nadere informatie

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl).

Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). TWEEDE WERELDOORLOG Versie 27-6-2011 Onderstaand overzicht behoort tot het project Waddenarchieven, dat wordt gefaciliteerd door de Waddenacademie (www.waddenacademie.knaw.nl). Het overzicht is als volgt

Nadere informatie

Rooms-katholieke parochie Sint Jan, Sint Pieter en Sint Catharina ( Catharina tot juni 1763)

Rooms-katholieke parochie Sint Jan, Sint Pieter en Sint Catharina ( Catharina tot juni 1763) 1.1 s-hertogenbosch 1.1.1 Dopen Voor de duidelijkheid is er voor gekozen om de registers respectievelijk chronologisch per religie en parochie weer te geven. Het is dus van belang meerdere series te raadplegen.

Nadere informatie

Inventaris van de stamboeken van Marineofficieren en Minderen 1795-1813

Inventaris van de stamboeken van Marineofficieren en Minderen 1795-1813 Nummer archiefinventaris: 2.01.31 Inventaris van de stamboeken van Marineofficieren en Minderen 1795-1813 Auteur: G.H. de Kinkelder Nationaal Archief, Den Haag 1972 Copyright: cc0 This finding aid is written

Nadere informatie

Catalogus Ronde figuren

Catalogus Ronde figuren Catalogus Ronde figuren Nederlandse Stichting voor Modelfiguren Juli 2016 Catalogus ronde figuren In deze catalogus zijn de ronde figuren opgenomen die de Nederlandse Stichting voor Modelfiguren over de

Nadere informatie

Catalogus Ronde figuren

Catalogus Ronde figuren Catalogus Ronde figuren Nederlandse Stichting voor Modelfiguren Juli 2015 Catalogus ronde figuren In deze catalogus zijn de ronde figuren opgenomen die de Nederlandse Stichting voor Modelfiguren over de

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris:

Nummer archiefinventaris: Nummer archiefinventaris: 2.10.50 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Stamboeken en pensioenregisters van Militairen KNIL in Oost- en West-Indië, 1815-1949 (1954) I. Heidebrink

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJKDERNEDER LAN DEN. JAARGANG 1951 No. 4 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJKDERNEDER LAN DEN. JAARGANG 1951 No. 4 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken 3 (1950) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJKDERNEDER LAN DEN JAARGANG 1951 No. 4 Overgelegd aan de Staten-Generaal door de Minister van Buitenlandse Zaken A. TITEL UNIEZAKEN Memorandum houdende een

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Korps Tolken der Koninklijke Landmacht, 1944-1948

Inventaris van het archief van het Korps Tolken der Koninklijke Landmacht, 1944-1948 Nummer archiefinventaris: 2.13.119 Inventaris van het archief van het Korps Tolken der Koninklijke Landmacht, 1944-1948 Auteur: J.A.W.M. Juffermans Nationaal Archief, Den Haag 2005 Copyright: cc0 This

Nadere informatie

thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt start

thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt start thuis is ver weg hoe nederlands-indië dichtbij komt start inhoud introductie 2 Oorlog in Nederlands-Indië aan de slag 4 kiezen van de documentaires thema 1 5 Door de ogen van een kind Het uitbreken van

Nadere informatie

Korte levensloop van cadet-vaandrig André Henri Mantiri (1920-1944)

Korte levensloop van cadet-vaandrig André Henri Mantiri (1920-1944) Korte levensloop van cadet-vaandrig André Henri Mantiri (1920-1944) conferentie 201 Cadet-vaandrig André Mantiri André Mantiri werd op 1 oktober 1920 geboren in Buitenzorg (Bogor), als zoon van Andreas

Nadere informatie

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 De Oorlog in Europa gaf Japan de gelegenheid om aan uitbreiding van haar grondgebied te werken. Japan had de ogen gevestigd op Honkong, Thailand, Malakka, de

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Afdeling Statistiek en voorgangers,

Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Afdeling Statistiek en voorgangers, Nummer archiefinventaris: 2.04.23.02 Inventaris van het archief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken: Afdeling Statistiek en voorgangers, 1845-1878 R. Kramer Nationaal Archief, Den Haag 1986 This

Nadere informatie

Mijn grootvader Jan Broekroelofs is op 28 februari 1943 op 35 jarige leeftijd overleden in kamp Rin Tin aan de Thaise kant van de Birma Siam

Mijn grootvader Jan Broekroelofs is op 28 februari 1943 op 35 jarige leeftijd overleden in kamp Rin Tin aan de Thaise kant van de Birma Siam Mijn grootvader Jan Broekroelofs is op 28 februari 1943 op 35 jarige leeftijd overleden in kamp Rin Tin aan de Thaise kant van de Birma Siam spoorweg, Ik ben er trots op om vandaag, in zijn nagedachtenis,

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris:

Nummer archiefinventaris: Nummer archiefinventaris: 2.13.191 Inventaris van het archief van de Sectie Militaire Aangelegenheden van de Nederlandse Militaire Missie bij de Geallieerde Bestuursraad in Duitsland, 1946-1950 Auteur:

Nadere informatie

Afscheid. van Indië. Zoektocht naar onbekende buitenlandse archief stukken over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Nationaal Archief Actueel

Afscheid. van Indië. Zoektocht naar onbekende buitenlandse archief stukken over de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Nationaal Archief Actueel Afscheid van Indië Nationaal Archief Actueel Margaret Leidelmeijer Johan van Langen Zoektocht naar onbekende buitenlandse archief stukken over de dekolonisatie van Nederlands-Indië Nederlands-Indië, met

Nadere informatie

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945

Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 Dwangarbeid aan de Birma Spoorlijn 1942 1945 De Oorlog in Europa gaf Japan de gelegenheid om aan uitbreiding van haar grondgebied te werken. Japan had de ogen gevestigd op Honkong, Thailand, Malakka, de

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Troepencommandant Aruba en Curaçao, 1947-1951

Inventaris van het archief van de Troepencommandant Aruba en Curaçao, 1947-1951 Nummer archiefinventaris: 2.13.193 Inventaris van het archief van de Troepencommandant Aruba en Curaçao, 1947-1951 Auteur: J. Rijpstra Nationaal Archief, Den Haag 2008 Copyright: cc0 This finding aid is

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Administratie Indische Pensioenen: Pensioenregisters,

Inventaris van het archief van de Administratie Indische Pensioenen: Pensioenregisters, Nummer archiefinventaris: 2.10.09 Inventaris van het archief van de Administratie Indische Pensioenen: Pensioenregisters, 1815-1940 Auteur: W. Visser Nationaal Archief, Den Haag 1961 Copyright: cc0 This

Nadere informatie

Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Militair Wezen in Suriname,

Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Militair Wezen in Suriname, Nummer archiefinventaris: 1.05.10.08 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Militair Wezen in Suriname, 1772-1874 R. Bijlsma Nationaal Archief, Den Haag 1927 This finding aid is

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Militair Wezen in Suriname, 1772-1874

Inventaris van het archief van het Militair Wezen in Suriname, 1772-1874 Nummer archiefinventaris: 1.05.10.08 Inventaris van het archief van het Militair Wezen in Suriname, 1772-1874 Auteur: R. Bijlsma Nationaal Archief, Den Haag 1927 Copyright: cc0 This finding aid is written

Nadere informatie

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten

Arigato. opdrachtenblad. Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Arigato opdrachtenblad Regie: Anielle Webster Scenario: Sandra Beerends Jaar: 2012 Duur: 10 minuten Lesuurpakket Arigato Thema s: oorlogsverleden; mensenrechten; vergeven; herdenken. Verdiepingsopdrachten:

Nadere informatie

Op zoek naar militairen in de negentiende en twintigste eeuw

Op zoek naar militairen in de negentiende en twintigste eeuw onderzoek Op zoek naar militairen in de negentiende en twintigste eeuw Verhalen over familieleden die als KNIL-militair naar Nederlands- Indië vertrokken, een foto van opa in militair uniform of het militaire

Nadere informatie

Inventaris van het archief van F.H.A. Sabron [levensjaren ], (1967)

Inventaris van het archief van F.H.A. Sabron [levensjaren ], (1967) Nummer archiefinventaris: 2.21.281.36 Inventaris van het archief van F.H.A. Sabron [levensjaren 1849-1916], 1908-1916 (1967) Auteur: R.C. Hol Nationaal Archief, Den Haag 1996 Copyright: cc0 This finding

Nadere informatie

Inventaris van het archief van W.H. van Helsdingen [levensjaren 1888-1985], 1923-1978

Inventaris van het archief van W.H. van Helsdingen [levensjaren 1888-1985], 1923-1978 Nummer archiefinventaris: 2.21.183.30 Inventaris van het archief van W.H. van Helsdingen [levensjaren 1888-1985], 1923-1978 Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 1978 Copyright: cc0 This

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Commissie voor Verrichtingskeuringen van Fokpaarden en voorgangers (Paardencommissies),

Inventaris van het archief van de Commissie voor Verrichtingskeuringen van Fokpaarden en voorgangers (Paardencommissies), Nummer archiefinventaris: 2.11.37.18 Inventaris van het archief van de Commissie voor Verrichtingskeuringen van Fokpaarden en voorgangers (Paardencommissies), 1919-1953 Auteur: E. Pelzers Nationaal Archief,

Nadere informatie

Archief van de Secretarie; Afdeling Militaire Zaken: aanvulling

Archief van de Secretarie; Afdeling Militaire Zaken: aanvulling Archief van de Secretarie; Afdeling Militaire Zaken: aanvulling A.J.M. Kwakernaak Algemene kenmerken Toegangsnummer: 5182.A Periode: 1941-1959 Archiefvormer Secretarie; afdeling Militaire Zaken Inleiding

Nadere informatie

Inventaris van het archief van mr. A.F.X.E.J. Vos de Wael [levensjaren ],

Inventaris van het archief van mr. A.F.X.E.J. Vos de Wael [levensjaren ], Nummer archiefinventaris: 2.21.281.17 Inventaris van het archief van mr. A.F.X.E.J. Vos de Wael [levensjaren 1899-1981], 1945-1947 Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 1992 Copyright: cc0

Nadere informatie

Plaatsingslijst van de Collectie C. de Kruijf

Plaatsingslijst van de Collectie C. de Kruijf T00298 Plaatsingslijst van de Collectie C. de Kruijf over de Grebbeberg te Rhenen, 1870-2005 M.A. van der Eerden-Vonk en D. Ruiter Juli 2014 Inleiding Omvang: 1 m. Herkomst: schenking van de heer C. de

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Stamboeken Burgerlijke Ambtenaren,

Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Stamboeken Burgerlijke Ambtenaren, Nummer archiefinventaris: 2.10.36.22 Inventaris van het archief van het Ministerie van Koloniën: Stamboeken Burgerlijke Ambtenaren, 1836-1936 Versie: 19-07-2018 DIT ARCHIEF WORDT GEDIGITALISEERD. ZIE DE

Nadere informatie

Wie kwamen, wie zagen, wie schreven?

Wie kwamen, wie zagen, wie schreven? 1 Wie kwamen, wie zagen, wie schreven? Een analyse van de troepensterkte van het Nederlandse leger in Indonesië in de periode 1945-1950 en wat dit in potentie betekent voor het meemaken van oorlogsgeweld

Nadere informatie

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861).

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861). Bernard Molenkamp Mijn opa BERNARD MOLENKAMP wordt 14-3-1897 geboren te Zelhem (een klein dorpje in de provincie Gelderland op een grote boerderij De Molenkamp ) in Holland. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, (1941) 1952-1985

Inventaris van het archief van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, (1941) 1952-1985 Nummer archiefinventaris: 2.13.198 Inventaris van het archief van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, (1941) 1952-1985 Auteur: X. Sun Nationaal Archief, Den Haag 2008 Copyright:

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Hoofdbestuur van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie: Censuurdienst, 1944-1947

Inventaris van het archief van het Hoofdbestuur van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie: Censuurdienst, 1944-1947 Nummer archiefinventaris: 2.16.81.01 Inventaris van het archief van het Hoofdbestuur van het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie: Censuurdienst, 1944-1947 Auteur: KPN Research ITS Nationaal

Nadere informatie

Oost-Indische troepen,

Oost-Indische troepen, Nummer Toegang: 2.01.27.07 Oost-Indische troepen, 1796-1807 H.J. van der Tak Nationaal Archief (c) z.d. Deze inventaris is geschreven in het Nederlands 2.01.27.07 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING

Nadere informatie

Collectie C. de Kruijf over de Grebbeberg te Rhenen M.A. van der Eerden-Vonk en D. Ruiter Juli 2014

Collectie C. de Kruijf over de Grebbeberg te Rhenen M.A. van der Eerden-Vonk en D. Ruiter Juli 2014 298 Collectie C. de Kruijf over de Grebbeberg te Rhenen 1870-2005 M.A. van der Eerden-Vonk en D. Ruiter Juli 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Aanwijzingen voor de gebruiker...3 Bijlage van boeken en

Nadere informatie

ARCHIEFNUMMER 110 ZOEKWIJZER PATIËNTENREGISTERS. Inleiding... pag. 2. Bijlage 1: Stappenplan voor het zoeken van patiënten in de registers...

ARCHIEFNUMMER 110 ZOEKWIJZER PATIËNTENREGISTERS. Inleiding... pag. 2. Bijlage 1: Stappenplan voor het zoeken van patiënten in de registers... ARCHIEFNUMMER 110 ZOEKWIJZER PATIËNTENREGISTERS INHOUD: Inleiding... pag. 2 Bijlage 1: Stappenplan voor het zoeken van patiënten in de registers... 4 Bijlage 2: Beschrijving inhoud patiëntenregisters...

Nadere informatie

Burgerlijke oorlogsslachtoffers

Burgerlijke oorlogsslachtoffers Directie-generaal Oorlogsslachtoffers Burgerlijke oorlogsslachtoffers in België: tussen rechten en herinnering ONZE ACTIETERREINEN Meer dan 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog kan je je afvragen waarom de

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Alles overziend werd het langzaam duidelijk waarom het verleden Hans la Bastide langzaam heeft gesloopt.

Alles overziend werd het langzaam duidelijk waarom het verleden Hans la Bastide langzaam heeft gesloopt. Nawoord Alles overziend werd het langzaam duidelijk waarom het verleden Hans la Bastide langzaam heeft gesloopt. De worsteling van Bahrum Shah met zijn God, is een worsteling met het recht te mogen beslissen

Nadere informatie

Nummer Toegang: E11. Koninklijk Staldepartement

Nummer Toegang: E11. Koninklijk Staldepartement Nummer Toegang: E11 Koninklijk Staldepartement Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 E11 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen voor de gebruiker...6 Aanvraaginstructie...6

Nadere informatie

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal?

verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. Wat vind je van zijn verhaal? verrijking a Familiegeschiedenis Bekijk het fragment en beantwoord de vraag. 1 Diederik van Vleuten vertelt hier over zijn familiegeschiedenis in Nederlands-Indië. Wat vind je van zijn verhaal? 23 a thema

Nadere informatie

Herdenking Gevallenen in het v.m. Nederlands -Indië:Toespraak Charles van der Duim op 15 Augustus 2016 in Geldrop-Mierlo.

Herdenking Gevallenen in het v.m. Nederlands -Indië:Toespraak Charles van der Duim op 15 Augustus 2016 in Geldrop-Mierlo. Herdenking Gevallenen in het v.m. Nederlands -Indië:Toespraak Charles van der Duim op 15 Augustus 2016 in Geldrop-Mierlo. Goedenavond Geachte Aanwezigen, Dames en Heren, Na meer dan 70 Jaar alsnog postuum

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris: Auteur: J.M.M. Cuijpers, H.E.M. Mettes. Nationaal Archief, Den Haag Copyright: cc0

Nummer archiefinventaris: Auteur: J.M.M. Cuijpers, H.E.M. Mettes. Nationaal Archief, Den Haag Copyright: cc0 Nummer archiefinventaris: 2.13.68.07 Inventaris van het archief van de Inspecteur der Militaire Administratie, 1919-1940 (1944), School voor Administratief Verlofskader etc., 1924-1925, School voor Dienstplichtige

Nadere informatie

documentaire de oorlog van eric schneider

documentaire de oorlog van eric schneider aan de slag documentaire de oorlog van eric schneider Optie 1 Bekijk de NOS-documentaire De Oorlog van Eric Schneider (38,37 min.) Optie 2 Ga door naar een thema op de volgende bladzijde. 6 thema 1 Door

Nadere informatie

De Algemene Oorlogsongevallenregeling

De Algemene Oorlogsongevallenregeling De Algemene Oorlogsongevallenregeling Inhoud Welke informatie kunt u in deze brochure vinden? 2 Wie kan financiële ondersteuning krijgen? 2 Welke financiële ondersteuning kunt u krijgen? 3 Hoe dient u

Nadere informatie

De volgende series microfilms en fiches zijn vanaf 16-12-2013 te raadplegen op de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG)

De volgende series microfilms en fiches zijn vanaf 16-12-2013 te raadplegen op de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) De volgende series microfilms en fiches zijn vanaf 16-12-2013 te raadplegen op de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) Kast 8 lade 1 1.01.05 Staten Generaal film 1896-2726 lade 2 1.01.05

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie te New York

Inventaris van het archief van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie te New York Nummer archiefinventaris: 2.06.059.22 Inventaris van het archief van de Economische, Financiële en Scheepvaartmissie te New York Auteur: Centrale Archief Selectiedienst Nationaal Archief, Den Haag 1995

Nadere informatie

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( )

Nummer Toegang: A15. Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( ) Nummer Toegang: A15 Willem II, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda (1626-1650) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A15 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris: Auteur: Centrale Archief Selectiedienst. Nationaal Archief, Den Haag Copyright: cc0

Nummer archiefinventaris: Auteur: Centrale Archief Selectiedienst. Nationaal Archief, Den Haag Copyright: cc0 Nummer archiefinventaris: 2.05.72 Inventaris van de archieven van het Nederlandse Consulaat te Vancouver, 1924-1952; Vice-Consulaat te Edmonton, 1940-1954; Vice-Consulaat te Chatham, 1952-1954 (Canada)

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Zitting 1979-1980 Rijksbegroting voor het jaar 1980 15 800 Hoofdstuk XVI Departement van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk Nr.89 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1996 1997 25 476 Financiële compensatie voor langdurige militaire dienst (Uitkeringswet KNIL-beroepsmilitairen) Nr. 3 Het advies van de Raad van State wordt

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris:

Nummer archiefinventaris: Nummer archiefinventaris: 2.13.04 Inventaris van de dienststaten en stamboeken der Officieren van de Koninklijke Landmacht en van de koloniale troepen in Nederland, (1715) 1814-1940 (1945) Versie: 19-10-2017

Nadere informatie

14 Nederlands nationaliteitsrecht

14 Nederlands nationaliteitsrecht MONOGRAFIEËN PRIVAATRECHT Prof. mr. G.R. de Groot Prof. mr. M. Tratnik 14 Nederlands nationaliteitsrecht Vierde druk p. Kluwer a Wolters Kluwer business Kluwer - Deventer - 2010 INHOUDSOPGAVE Lijst van

Nadere informatie

De Algemene Oorlogs- ongevallenregeling

De Algemene Oorlogs- ongevallenregeling De Algemene Oorlogs- ongevallenregeling Inhoud Wie kan financiële ondersteuning krijgen? 2 Welke financiële ondersteuning kunt u krijgen? 3 Hoe dient u een aanvraag in? 4 Hoe wordt een aanvraag behandeld?

Nadere informatie

Persbericht. Databank registratiekaarten marinekrijgsgevangen in Azië online.

Persbericht. Databank registratiekaarten marinekrijgsgevangen in Azië online. Persbericht. Databank registratiekaarten marinekrijgsgevangen in Azië online. Op 14 augustus om 11:00 presenteert de Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (S.O.O.) in het Marinemuseum te Den Helder de

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, (1946) 1947-1952

Inventaris van het archief van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, (1946) 1947-1952 Nummer archiefinventaris: 2.13.102 Inventaris van het archief van het Demobilisatiecentrum der Koninklijke Landmacht, (1946) 1947-1952 Auteur: R.M.E. Verdonk Nationaal Archief, Den Haag 2004 Copyright:

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Directies der Belastingen te Rotterdam en Amsterdam, 1934-1959

Inventaris van het archief van de Directies der Belastingen te Rotterdam en Amsterdam, 1934-1959 Nummer archiefinventaris: 3.06.30 Inventaris van het archief van de Directies der Belastingen te Rotterdam en Amsterdam, 1934-1959 Auteur: Centrale Archief Selectiedienst Nationaal Archief, Den Haag 2004

Nadere informatie

Inventaris van de archieven van de Capitulantenraad, en van het Centraal Capitulanten Bureau,

Inventaris van de archieven van de Capitulantenraad, en van het Centraal Capitulanten Bureau, Nummer archiefinventaris: 2.13.68.02 Inventaris van de archieven van de Capitulantenraad, 1936-1940 en van het Centraal Capitulanten Bureau, 1936-1940 Auteur: H.E.M. Mettes, R. van Velden Nationaal Archief,

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Vereniging Proefstation voor de Java-Suikerindustrie, 1930-1974

Inventaris van het archief van de Vereniging Proefstation voor de Java-Suikerindustrie, 1930-1974 Nummer archiefinventaris: 2.20.33.03 Inventaris van het archief van de Vereniging Proefstation voor de Java-Suikerindustrie, 1930-1974 Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 1981 Copyright:

Nadere informatie

Uit Engeland overgezonden stukken, 1791-1797

Uit Engeland overgezonden stukken, 1791-1797 Nummer Toegang: 2.01.27.04 Uit Engeland overgezonden stukken, 1791-1797 H.J. van der Tak Nationaal Archief (c) z.d. 2.01.27.04 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF... 5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Vereniging Het Metalen Kruis,

Inventaris van het archief van de Vereniging Het Metalen Kruis, Nummer archiefinventaris: 2.19.042.59 Inventaris van het archief van de Vereniging Het Metalen Kruis, 1853-1891 Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 1987 Copyright: cc0 This finding aid

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Ministerie van Oorlog: Directeur voor de Administratie, 1826-1829

Inventaris van het archief van het Ministerie van Oorlog: Directeur voor de Administratie, 1826-1829 Nummer archiefinventaris: 2.13.13.24 Inventaris van het archief van het Ministerie van Oorlog: Directeur voor de Administratie, 1826-1829 Auteur: M.D. Lammerts Nationaal Archief, Den Haag 1941 Copyright:

Nadere informatie

Inventaris van het archief van de Boekhouder- Generaal te Batavia, 1699-1801

Inventaris van het archief van de Boekhouder- Generaal te Batavia, 1699-1801 Nummer archiefinventaris: 1.04.18.02 Inventaris van het archief van de Boekhouder- Generaal te Batavia, 1699-1801 Auteur: J.E. Heeres Nationaal Archief, Den Haag 1893 Copyright: cc0 This finding aid is

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris:

Nummer archiefinventaris: Nummer archiefinventaris: 2.13.04 Inventaris van de dienststaten en stamboeken der Officieren van de Koninklijke Landmacht en van de koloniale troepen in Nederland, (1715) 1814-1940 (1945) Auteur: M.G.H.A.

Nadere informatie

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda.

Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Toespraak van de minister van Defensie ter gelegenheid van de besloten uitreiking van de Dapperheidonderscheidingen op 7 oktober 2009 te Breda. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Ridders Militaire Willems-Orde

Nadere informatie

Overzichtskaart onderzoeksgebied Overzicht EODD vondsten in de omgeving van het onderzoeksgebied. T&A Survey BV 0211GPR2431 1

Overzichtskaart onderzoeksgebied Overzicht EODD vondsten in de omgeving van het onderzoeksgebied. T&A Survey BV 0211GPR2431 1 Inhoudsopgave pagina 1 Inleiding en onderzoeksdoel... 2 2.1 Algemeen... 3 2.2 Onderzoeksgebied... 3 2.3 Literatuur- en archiefonderzoek... 3 2.4 Historisch overzicht... 3 2.4.1 Historisch overzicht onderzoeksgebied...

Nadere informatie

Nummer Toegang: A16. Willem III, prins van Oranje, koning van Engeland ( )

Nummer Toegang: A16. Willem III, prins van Oranje, koning van Engeland ( ) Nummer Toegang: A16 Willem III, prins van Oranje, koning van Engeland (1650-1702) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A16 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Nummer archiefinventaris: 2.05.246

Nummer archiefinventaris: 2.05.246 Nummer archiefinventaris: 2.05.246 Inventaris van het archief van de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging (Militaire Missie en Gezantschap) te Siam/Thailand (Bangkok), (1930) 1945-1954 Auteur: G.J.

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Ministerie van Waterstaat: Kabinet van de Minister,

Inventaris van het archief van het Ministerie van Waterstaat: Kabinet van de Minister, Nummer archiefinventaris: 2.16.24.01 Inventaris van het archief van het Ministerie van Waterstaat: Kabinet van de Minister, 1906-1945 Auteur: R. Kramer Nationaal Archief, Den Haag 1987 Copyright: cc0 This

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Inventaris van het archief van W. Roosegaarde Bisschop, 1895-1899

Inventaris van het archief van W. Roosegaarde Bisschop, 1895-1899 Nummer archiefinventaris: 2.21.145 Inventaris van het archief van W. Roosegaarde Bisschop, 1895-1899 Auteur: H.A.J. van Schie Nationaal Archief, Den Haag 1978 Copyright: cc0 This finding aid is written

Nadere informatie

Informatieblad Burgerlijke Stand

Informatieblad Burgerlijke Stand Informatieblad Burgerlijke Stand In dit informatieblad vindt u informatie over (het gebruik van) de archieven van de Burgerlijke Stand: de Geboorteakte, de Huwelijksakte, de Huwelijksbijlagen, de Overlijdensakte

Nadere informatie

Nummer Toegang: A13. Maurits, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( )

Nummer Toegang: A13. Maurits, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda ( ) Nummer Toegang: A13 Maurits, prins van Oranje, graaf van Nassau- Breda (1567-1625) Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (c) 2000 A13 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

Japanse bezetting 1942-1945

Japanse bezetting 1942-1945 Japanse bezetting 1942-1945 De Japanse bezetting van Nederlandsch-Indie doorbreekt de koloniale verhoudingen. Japan wil het leiderschap van een Groot-Aziatische Welvaarssfeer. Aanvankelijk steunen de meeste

Nadere informatie

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) *

Afb.l (Nijmegen II, 18/21) * Deze maand is het zeventig jaar geleden dat de oorlog in Europa (VE Day) ten einde kwam. Met operatie Market Garden' was de bevrijding van Nederland begonnen, maar na de mislukking van de slag om Arnhem

Nadere informatie

Inventaris van het archief van H.R. Rookmaaker [levensjaren 1887-1945], 1906-1937; T.C. Heitink, 1907

Inventaris van het archief van H.R. Rookmaaker [levensjaren 1887-1945], 1906-1937; T.C. Heitink, 1907 Nummer archiefinventaris: 2.21.200 Inventaris van het archief van H.R. Rookmaaker [levensjaren 1887-1945], 1906-1937; T.C. Heitink, 1907 Auteur: J.A.A. Bervoets Nationaal Archief, Den Haag 1982 Copyright:

Nadere informatie

Inventaris van de kopieën der archieven van de Gaarders van de impost op het trouwen en begraven in Alphen

Inventaris van de kopieën der archieven van de Gaarders van de impost op het trouwen en begraven in Alphen Nummer archiefinventaris: 3.04.17.006 Inventaris van de kopieën der archieven van de Gaarders van de impost op het trouwen en begraven in Alphen Auteur: H. Brouwer Nationaal Archief, Den Haag 1929 Copyright:

Nadere informatie

DE MILITAIRE WILLEMSORDE, ij m j k n zoe tocht

DE MILITAIRE WILLEMSORDE, ij m j k n zoe tocht DE MILITAIRE WILLEMSORDE, mijn zoektocht START VAN MIJN ONDERZOEK STAMBOEK FREDERIK KAREL NICOLAAS VAN BIJLEVELT MUTATIE: EERVOL VERMELD MUTATIE: ALSNOG BENOEMD TOT RMWO 4 E KLASSE MUTATIE S INSTAMBOEK

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 25 839 Tegoeden Tweede Wereldoorlog Nr. 31 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Toespraak Kees Maaswinkel, documentairemaker, op de 47e Herdenking Dodenspoorwegen WO-II d.d. 30 augustus 2014, Landgoed Bronbeek in Arnhem

Toespraak Kees Maaswinkel, documentairemaker, op de 47e Herdenking Dodenspoorwegen WO-II d.d. 30 augustus 2014, Landgoed Bronbeek in Arnhem Bronbeek, 30 augustus 2014 Wat moeten we weten? Dames en heren, In 2006 werd de Canon van de Nederlandse Geschiedenis opgesteld. Vooral bedoeld als leidraad voor het onderwijs. Men vond dat leerlingen

Nadere informatie

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Inhoud Inleiding... 1 Indeling van bevolkingsregisters... 2 Registers die zijn ingedeeld op huis, wijk en straat... 2 Registers met een alfabetische indeling... 3 Werkwijze

Nadere informatie

De ontstaansgeschiedenis van het Korps Commandotroepen

De ontstaansgeschiedenis van het Korps Commandotroepen opinie Het Korps Commandotroepen is voortgekomen uit 2 afsplitsingen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Onderstaand artikel beschrijft de ontstaansgeschiedenis aan de hand van de 2 stambomen.

Nadere informatie

Cijfers Japanse bezetting, Pacific-oorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd

Cijfers Japanse bezetting, Pacific-oorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd 1 Cijfers Japanse bezetting, Pacific-oorlog en Indonesische onafhankelijkheidsstrijd Cijfers Loe de Jong betreffende de Japanse bezetting van Nederlands-Indië Aantal Nederlandse krijgsgevangenen Aantal

Nadere informatie

Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Winnipeg, (1937) 1946-1955

Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Winnipeg, (1937) 1946-1955 Nummer archiefinventaris: 2.05.48.11 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Winnipeg, (1937) 1946-1955 Auteur: G.J. Lasee Nationaal Archief, Den Haag 1993 Copyright: cc0 This finding

Nadere informatie