zaak starten Ondernemerswegwijzer:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zaak starten Ondernemerswegwijzer:"

Transcriptie

1 01 Ondernemerswegwijzer: Een eigen zaak starten Inleiding Deze wegwijzer is uw leidraad bij de start van uw eigen zaak als zelfstandige. In het eerste deel vindt u alle minimale wettelijke verplichtingen. U kan dit deel best, samen met een adviseur, volledig doorlopen. Aan het einde bent u dan wettelijk in orde om uw eigen zaak te starten. Er is bij dit deel ook een apart blad, een checklist, waar u de verschillende stappen op noteert! U kan daar de basisdocumenten van uw dossier in bijhouden. In het tweede deel vindt u beknopte informatie over enkele andere belangrijke thema s waar u als startende ondernemer mee te maken krijgt. Neem deze ondernemerswegwijzer telkens mee als u advies vraagt. U heeft dan alle documenten bij de hand. De consulent kan zo onmiddellijk zien welke stappen u al heeft gezet. Zo vermijdt u dubbel werk. In deze wegwijzer wordt geregeld naar websites verwezen. Internet is een onmisbaar instrument geworden voor de ondernemer. Alle organisaties en overheden maken er gebruik van. Als u geen internetverbinding bij de hand hebt, is er ook een telefoonnummer vermeld waar u dezelfde informatie kan opvragen. In de lijst met belangrijke adressen vindt u deze organisaties ook terug. We hopen dat deze werkmap u in staat zal stellen uw zelfstandige activiteit succesvol uit te bouwen. De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds.

2

3 Inhoudstafel 01 Inleiding p.1 DEEL 1 Verplichtingen 02 Mag u een zaak starten? p.7 (startvoorwaarden) 03 Wordt het een handelszaak p.11 of een vennootschap? (vennootschapsvormen) 04 Wat met uw sociale zekerheid? p Uw boekhouding is goud waard p Welke belastingen en hoeveel? p.19 (Belastingen en BTW) Checklist p.23 DEEL 2 Belangrijke informatie 07 Op zoek naar geld? (financiering) p Vergunningen aanvragen p Laat u voldoende verzekeren p.37 (verzekeringen) 10 Controles en inspecties p Overname en franchising p Importeren en exporteren p Klantenrelaties en netwerken p.49 Beter zaken doen met UNIZO p.51 Belangrijke adressen

4

5 Deel 1 Verplichtingen Deel 2: belangrijke informatie Bijdragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid door inzetbaarheid, ondernemerschap, aanpasbaarheid, en gelijke kansen te bevorderen, en door te investeren in menselijke hulpbronnen.

6

7 02 Om een zaak te mogen starten, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. De meeste van deze voorwaarden gelden voor iedereen. Maar er zijn ook typische voorwaarden voor bepaalde beroepen. Voldoet u aan de voorwaarden om nu al een zaak starten? Of moet u eerst nog een aantal zaken in orde brengen? Aan het einde van deze tekst kent u het antwoord. Mag u een zaak starten? 2A Vraag een ondernemingsnummer aan. Om een zaak te mogen starten, moet u een ondernemingsnummer aanvragen bij een ondernemingsloket. Vul hieronder de gegevens in van het ondernemingsloket in uw buurt. Mijn ondernemingsloket is: Adres: U vindt het ondernemingsloket in uw buurt op ( locaties ) of bij UNIZO-Startersservice (zie ook lijst belangrijke adressen achteraan). 2B Telefoon:.. Openingsuren: Ik heb meestal contact met: Welke documenten moet u meebrengen? Bij het ondernemingsloket krijgt u informatie over alle startvoorwaarden voor uw eigen zaak. Om een ondernemingsnummer te kunnen aanvragen en een zaak te kunnen starten, moet u volgende documenten meenemen: Een attest van basiskennis bedrijfsbeheer. Dit is meestal uw diploma. Uw diploma moet in België minstens erkend zijn als Hoger Secundair Onderwijs of gelijkwaardig. Dit diploma wordt aanvaard als bewijs voor de basiskennis bedrijfsbeheer. Een Belgische identiteitskaart of ander identiteitsdocument (gele kaart, blauwe kaart, paarse kaart, witte kaart, oranje kaart) met vermelding van het Nationaal Rijksregisternummer (bijvoorbeeld NN beginnend met de omgekeerde geboortedatum). 70 Een bankrekeningnummer. Voor niet-europeanen zonder permanente verblijfsvergunning: een Beroepskaart of PECO-attest. Voor bepaalde beroepen: een bewijs van beroepskennis (zie verder 2 E). Het heeft geen zin naar het ondernemingsloket te stappen zonder één of meer van deze documenten. Heeft u de nodige documenten niet, dan moet u dit VOORAF in orde brengen.

8 Bepaalde problemen oplossen U heeft geen Belgisch diploma Hoger Secundair Onderwijs. Wat nu? U heeft een buitenlands diploma. Zorg voor een beëdigde vertaling in het Nederlands, Frans, Engels, of Duits van uw diploma! Uw buitenlands diploma is een diploma Hoger onderwijs (universiteit of hogeschool). Vraag de niveaubepaling aan bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, NARIC-Vlaanderen, Administratie Hoger Onderwijs. Uw buitenlands diploma is een diploma secundair onderwijs dat u behaald hebt vóór 1/9/2000. Vraag de gelijkwaardigheid aan bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Departement Onderwijs, Afdeling Beleidsuitvoering Secundaire Scholen. U heeft geen Belgische identiteitskaart of geen nationaal rijksregisternummer? U heeft een identiteitskaart uit een Europese lidstaat. U schrijft zich in bij de gemeente en ontvangt eerst een paarse kaart (daarna een blauwe kaart). Hiermee kan u een ondernemingsnummer aanvragen bij het ondernemingsloket. U heeft een Roemeense of Bulgaarse identiteitskaart. U vraagt eerst een PECO-attest aan bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie (zie kader). U heeft een identiteitskaart uit een ander land. U vraagt een beroepskaart aan bij de Belgische ambassade in uw thuisland. Met dit peco-attest of deze beroepskaart vraagt u een Visum D (Machtiging tot voorlopig verblijf) aan bij de Belgische ambassade in uw thuisland om u in België als zelfstandige te vestigen. Met dit Visum D laat u zich via de gemeente inschrijven in het Vreemdelingenregister. U heeft een witte kaart onder voorwaarden van verlenging of een oranje kaart. U kan in België een beroepskaart aanvragen bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. U dient daarvoor een aanvraag in via het gemeentebestuur. Met die beroepskaart kan u een ondernemingsnummer aanvragen. 2C Witte kaart of BIVR = Bewijs van Inschrijving in het VreemdelingenRegister (eventueel onder voorwaarden van verlenging zoals bijvoorbeeld student, samenwonend ) Oranje kaart = Attest van Immatriculatie (model A) (voor o.a. asielzoekers) Gele kaart = Identiteitskaart voor Vreemdeling Blauwe kaart: Verblijfskaart van een onderdaan van een lidstaat der EG Paarse kaart: Attest van Immatriculatie (model B) voorbehouden aan de Onderdanen van een lidstaat der Europese Gemeenschappen Achteraan in de bundel vindt u alle belangrijke adressen. Beroepskaart of PECO-attest Dit is de toelating om in België te mogen werken als zelfstandige. U vraagt de beroepskaart aan bij de Federale OverheidsDienst (FOD) Economie, KMO, Middenstand en Energie. In deze aanvraag moet u het economisch nut van uw activiteit aantonen. Onderdanen van Roemenië en Bulgarije kunnen een vrijstelling van deze verplichting (het zogenaamde PECO-attest) rechtstreeks aanvragen bij FOD Economie.

9 2D Uw diploma voldoet niet. Wat nu? U wil een eigen zaak starten, maar uw diploma wordt niet aanvaard voor de basiskennis van het bedrijfsbeheer. Wat kan u nu doen? U wil een ondernemingsnummer op uw eigen naam U volgt een cursus basiskennis bedrijfsbeheer bij een erkende instelling. Bijvoorbeeld één van de regionale opleidingsinstellingen van SYNTRA ( of belangrijke adressen achteraan). U legt een examen af bij de Centrale Examencommissie (FOD Economie - Tel: ). U doet een beroep op uw echtgenoot (M/V), samenwonende partner of een familielid tot de derde graad die wel een attest basiskennis bedrijfsbeheer heeft. U werkt als zelfstandige maar niet met uw eigen ondernemingsnummer. U vervangt of helpt een ondernemer in zijn zaak. U bent zelfstandige helper. 2E Voor U bent (werkende) vennoot in een vennootschap waar een andere vennoot het attest bedrijfsbeheer heeft (zie ook 03 ). Specifieke voorwaarden voor bepaalde beroepen? bepaalde beroepen moet u naast de algemene basiskennis bedrijfsbeheer ook de nodige beroepskennis aan het ondernemingsloket bewijzen. Zonder dit bewijs van beroepskennis mag u deze beroepen niet uitoefenen. We leggen hier uit over welke beroepen het concreet gaat en hoe u de nodige beroepskennis kan bewijzen. 1. vierendertig gereglementeerde beroepen Een opleiding om als zelfstandige te werken is specifiek. U moet daarvoor naar een erkende instelling, waar een officieel erkend diploma wordt afgeleverd. Bijvoorbeeld SYNTRA. De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) is een erkende instelling voor werknemersopleidingen. Hier leiden sommige opleidingen niet tot een toelating om dit beroep als zelfstandige uit te oefenen. Dit zijn beroepen in de bouwsector (schrijnwerker, loodgieter ), de autosector (garagist, handelaar in tweedehandsvoertuigen ), de voeding (bakker, kok, slager ) en de persoonsverzorging (kapper, schoonheidsspecialist ). Voor een volledige lijst van de gereglementeerde beroepen kan u terecht bij uw ondernemingsloket. U kan de vereiste beroepskennis hier bewijzen door: OF Diploma s en getuigschriften OF Opleiding bij SYNTRA (niet de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling VDAB!) OF Praktijkervaring (minstens 5 jaar gedurende laatste 10 jaar) 2. Vrije en intellectuele beroepen Advocaat, notaris, apotheker, boekhouder, medische beroepen, vastgoedmakelaar, verzekeringsmakelaar Voor elk van deze beroepen worden de toelatingsvoorwaarden apart bepaald door de wet en/of de beroepsorganisatie. Deze voorwaarden kunnen vereiste diploma s zijn of stageverplichtingen. U kan het best informatie vragen bij de betreffende beroepsorganisatie. 3. Er zijn nog beroepen die aan bepaalde voorwaarden onderworpen zijn. Ook voor bepaalde activiteiten moet u vergunningen hebben. Neem daarvoor zeker een kijkje in 08. De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds.

10 10

11 03 De zaak die u gaat starten moet een bepaalde juridische ondernemingsvorm aannemen: hetzij een handelszaak (éénmanszaak) of een vennootschap. Wordt het een handelszaak of een vennootschap? 3A Stel Hoe kiezen? u eerst de volgende vragen: Heb ik persoonlijke bezittingen die ik wil beschermen? Moet ik belangrijke investeringen doen (gebouw, machines )? Zal ik personeel aanwerven? Zijn er grote bedragen gemoeid met de aankopen/verkopen in mijn zaak? Doe ik risicovolle activiteiten, aankopen of verkopen? Wil ik beroepen uitoefenen waarvoor ik alleen niet de nodige diploma s heb? Is het antwoord meestal JA, overweeg dan ernstig de oprichting van een vennootschap. JA / NEE JA / NEE JA / NEE JA / NEE JA / NEE JA / NEE Bekijk de volgende elementen : Handelszaak Geen bescherming persoonlijke bezittingen Geen startkapitaal nodig U beslist alles zelf Eenvoudige administratieve en boekhoudkundige verplichtingen Beperkingen bij overname of opvolging Vennootschap (*) Bescherming van persoonlijke bezittingen Minimum startkapitaal nodig ( voor een BVBA, voor een NV) U moet overleggen met alle vennoten, de Raad van Bestuur, de Algemene Vergadering Dubbele boekhouding, openbaar maken van de jaarrekeningen Eenvoudige procedures bij overname en opvolging * We beschouwen hier uitsluitend de (E)BVBA ((Eénpersoons) Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid) en de NV (Naamloze Vennootschap). 11

12 Laat u adviseren door een boekhouder Samen met een erkend boekhouder of accountant kan u beslissen welke de meest geschikte vorm is voor uw onderneming. Een overzicht van de erkende boekhouders en accountants vindt u bij het beroepsinstituut (zie kader). 3B Voor mijn boekhouding werk ik samen met: naam: Adres: Telefoon: fax: De lijst met erkende boekhouders en accountants vindt u bij het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten ( Tableau of tel: ) of bij het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten ( ledenlijst of tel: ) U heeft gekozen? 1. Voor een handelszaak (éénmanszaak) Als u kiest voor een handelszaak, neem dan contact op met uw ondernemingsloket. 3C 2. Voor een vennootschap Als u kiest voor de vennootschapsvorm, moet u eerst contact opnemen met een notaris. U vindt de lijst bij de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat ( Adresboek Notarissen of tel. 02/ ) mijn notaris is: Adres: Tel:. BELANGRIJK De meest voorkomende vennootschapsvormen zijn de (E)BVBA (Eénpersoons) Besloten Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid) en de NV (Naamloze Vennootschap). Er bestaan nog andere vennootschapsvormen. De belangrijkste zijn: VOF: Vennootschap onder firma Voordelen zijn: COMM. V: Gewone Commanditaire Oprichting is soms mogelijk Vennootschap zonder tussenkomst van een notaris COMM. VA: Commanditaire Vennootschap op Inbreng in kapitaal is beperkter Aandelen Administratieve verplichtingen qua CVBA of CVOA: Coöperatieve Vennootschap boekhouding zijn minder zwaar met Beperkte of Onbeperkte Aansprakelijkheid Nadelen zijn: Beperktere bescherming van privé-bezittingen Een VZW is geen geschikte vennootschapsvorm om een commerciële activiteit uit te bouwen. Als uw handelszaak goed draait, kan u nog altijd een vennootschap oprichten. Het belangrijkste nadeel is de belastingen die u moet betalen op de inbreng van natura (reeds aangekochte machines, gebouwen, ander materiaal ) als kapitaal in de vennootschap. Uw boekhouder kan u hierbij advies geven! Ook als handelszaak (eenmanszaak), kan u personeel hebben! U kan samenwerken met een zelfstandige helper of een arbeider of een bediende aanwerven. U kan dus met meerdere personen werken in uw eenmanszaak. Een vennootschap is een samenwerking tussen minstens twee vennoten. U kan ook alleen een éénpersoonsvennootschap oprichten, een EBVBA. De voorwaarden zijn dezelfde als bij een BVBA, alleen het te volstorten minimumkapitaal is hoger ( in plaats van )! 12 De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds.

13 04 In België krijgen werklozen, zieken, gepensioneerden van de overheid een inkomen. Dit inkomen wordt betaald met sociale bijdragen van de werkende bevolking. Wanneer u werkt, ook als zelfstandige, betaalt u sociale bijdragen. Van zodra u niet meer kan werken, krijgt u, dankzij die bijdragen toch nog een inkomen. Er bestaat wel een verschillend systeem voor werknemers enerzijds en zelfstandigen anderzijds. Als zelfstandige bouwt u bijvoorbeeld minder sociale bescherming op dan werknemers. Wat met uw sociale zekerheid? 4A U Wat krijgt u in ruil voor uw bijdragen? heeft recht op: gezinsbijslag: kraamgeld en kinderbijslag een ziekteverzekering: uitkering bij zogenaamde grote risico s (bijvoorbeeld bevalling, opname in ziekenhuis...) en bij arbeidsongeschiktheid pensioenen: het rustpensioen en het overlevingspensioen een faillissementsverzekering De juiste bedragen kan u navragen bij uw sociaal verzekeringsfonds. 4B Als Bijdragen via een sociaal verzekeringsfonds zelfstandige moet u om de drie maanden sociale bijdragen (kwartaalbijdragen) betalen. U doet dat via een sociaal verzekeringsfonds. Bijvoorbeeld het Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen SVMB ( of tel: ). Mijn sociaal verzekeringsfonds is: Adres: Telefoon: Mijn aansluitingsnummer is: Mijn contactpersoon is:

14 Hoeveel moet u betalen? 1. Voorlopige minimale bijdragen Wanneer u start, betaalt u de eerste 3 jaar de minimale voorlopige bijdragen. 4C BELANGRIJK : Dit zijn de voorlopige minimale bijdragen. De minimale voorlopige bijdrage voor een zelfstandige in hoofdberoep bedraagt ongeveer 500 per kwartaal. Dit is berekend op een netto jaarinkomen van ongeveer VOORLOPIG: U moet rekenen dat u ongeveer 20% aan sociale bijdragen betaalt op uw netto-inkomen. De exacte definitieve bijdrage wordt berekend op basis van het netto-bedrijfsinkomen. Bij een starter is dat nog niet gekend. Daarom moet u een voorlopig wettelijk vastgestelde bijdrage betalen. Na het 3e jaar zal de exacte definitieve bijdrage worden berekend. MINIMAAL: Zelfs al is uw inkomen lager dan voorzien, deze bedragen zal u nooit kunnen terugvorderen. 2. In sommige gevallen kan u minder voorlopige minimale bijdragen betalen. Als u al zeker weet dat uw netto-inkomen hoger zal zijn dan ongeveer euro, vraag dan aan uw sociaal verzekeringsfonds om hogere bijdragen te betalen. Zo vermijdt u verrassingen bij de herziening. U betaalt ook minder belastingen! a. Als zelfstandige in bijberoep. U bent werknemer met een halftijds arbeidscontract (50%) Of u werkt in het onderwijs en geeft 6/10-en van een volledig lessenrooster. U mag starten in bijberoep. U heeft een vervangingsinkomen (OCMW, werkzoekende) in sommige uitzonderlijke gevallen én met uitdrukkelijke goedkeuring van de uitbetalingsinstelling kan u starten in bijberoep. De voorlopige minimale bijdrage bedraagt slechts 60 per kwartaal. B. Indien u geniet van sociale rechten via uw echtgenoot/echtgenote (die werknemer is). Of als u student bent (en jonger dan 25 jaar). Of als u een overlevingspensioen hebt. En u verdient minder dan ongeveer per jaar. U kan een gelijkstelling met bijberoep aanvragen. U zal dan een verminderde bijdrage betalen (maximum ongeveer 240 per kwartaal). C. Indien uw echtgenoot zelfstandige is in hoofdberoep, u heeft zelf geen andere activiteit of vervangingsinkomen en u helpt uw partner. U bent geboren voor 1/1/1956: U betaalt slechts een verplichte bijdrage voor het mini-statuut (ongeveer 20 per kwartaal). U bent geboren na 1/1/1956: U betaalt een verplichte bijdrage van ongeveer 240 per kwartaal voor het maxi-statuut. D. Familieleden jonger dan 20 jaar of die maar af en toe (minder dan 90 dagen per jaar en niet regelmatig) helpen (bijvoorbeeld de echtgeno(o)t(e)) moeten geen sociale bijdrage betalen. 14

15 4D U En de mutualiteit? moet u ook aansluiten bij een mutualiteit of ziekenfonds. Zij geven u een SIS-kaart, die nodig is voor de terugbetaling van de geneeskundige uitgaven. Zo kan u ook een tussenkomst krijgen voor de zogenaamde kleine risico s (doktersbezoek, aankoop medicamenten ). In elk geval moet u het ziekenfonds verwittigen wanneer u zelfstandige geworden bent. De verschillende ziekenfondsen vindt u bij het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. ( Verzekeringsinstellingen contacteer de ziekenfondsen of tel: ) Start u als zelfstandige na 1 juli 2006 dan is de verzekering voor kleine risico s automatisch inbegrepen in uw sociale bijdragen. Mijn mutaliteit is: Organisatie: Adres: Telefoon: Mijn aansluitingsnummer is: Mijn contactpersoon is: e Sociale zekerheid en vennootschap Een vennootschap moet zich ook aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. U betaalt hier een vast bedrag van ongeveer 350. Startende vennootschappen krijgen onder bepaalde voorwaarden vrijstelling van betaling van deze bijdrage (NIET van de aansluiting) gedurende de eerste 3 jaar. EEN VENNOOT IS EEN ZELFSTANDIGE! Een vennoot kan werknemer zijn in de vennootschap. Dan krijgt hij of zij een loon en betaalt de vennootschap de sociale bijdragen voor werknemers. Maar de vennoot kan ook een vergoeding van de vennootschap ontvangen voor het beheer en de geleverde prestaties. Hij of zij is dan werkend vennoot. Als dit voor de vennoot de belangrijkste bron van inkomen is, zal die met deze vergoeding zelf de eigen sociale zekerheid moeten financieren. Onderstaand schema maakt dit duidelijk: actief vennoot vennootschap Ontvangt beheerdersvergoeding Ondernemingsnr. Schrijft facturen Ontvangt betalingen Betaalt BTW Betaalt beheerdersvergoeding actief vennoot Betaalt: - sociale zekerheid - mutualiteit - inkomensbelasting De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds. 15

16 16

17 05 Uw boekhouding levert u een schat aan informatie. En kennis is winst! Een goede boekhouding is dus méér dan een wettelijke verplichting. Zelfs wanneer u werkt met een externe boekhouder, kijkt u best zelf ook uw boeken (uw financiële situatie) regelmatig na. Zo kan u elke dag de juiste financiële beslissingen nemen voor uw onderneming. Uw boekhouding is goud waard 5A Een goede boekhouding Elke zelfstandige is wettelijk verplicht een goede boekhouding bij te houden! Dat wil zeggen dat ze: voldoende informatie geeft over alle verrichtingen in uw onderneming gebaseerd moet zijn op de juiste documenten (bijvoorbeeld facturen, rekeninguittreksels, afschrijvingstabellen, enz.) Heeft u een handelszaak (éénmanszaak) en is uw jaarlijkse omzet lager dan ? Heeft u een vennootschap (BVBA, EBVBA, CV, NV) of is uw jaarlijkse omzet hoger dan ? Zo ja: dan volstaat het een vereenvoudigde boekhouding bij te houden. Dit betekent: een aankoop- en verkoopboek bijhouden = map met inkomende facturen (aankoopfacturen) = dagontvangstenboek of een speciaal (genummerd) facturenboek voor uw uitgaande facturen (verkoopfacturen) dagelijks uw kas- en bankboek (financiële dagboeken) invullen = nota s van de betalingen en ontvangsten van geld die u verricht = de bankrekeninguittreksels voor de betalingen via uw bankrekening voor beroepsgebruik (apart van uw privé-bankrekening) Dan moet u een volledige (dubbele) boekhouding bijhouden! Dit betekent dat u dezelfde boeken bijhoudt als bij een éénmanszaak (zie hiernaast) én bovendien: een rekeningstelsel moet gebruiken. een uitgebreide jaarrekening moet neerleggen (bestaande uit een balans, een resultatenrekening en een toelichting). één keer per jaar een inventarisatieboek en de jaarrekening opstellen. 17

18 Kies een boekhouder Wanneer u zelf de boeken goed bijhoudt, kan u de tussenkomst (en de kosten) van een boekhouder beperken tot de driemaandelijkse BTW-aangiften, de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelastingen of het opstellen van de jaarrekeningen van de vennootschap. 5b Voor vragen over uw boekhouding of de betaling van belastingen (zie 06 ) kan u een beroep doen op een boekhouder of accountant. mijn boekhouder is: naam: Adres: Telefoon: fax: Uw boekhouding : basis voor belastingen Uw boekhouding is ook de basis voor de berekening van uw belastingen. U kan er dus uit aflezen hoeveel belastingen u zal moeten betalen. De lijst met erkende accountants vindt u bij het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten ( Tableau of tel: ) of bij het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten ( ledenlijst of tel: ) 5c Houd ze nauwkeurig bij zodat u de juiste informatie kan geven aan de fiscus, zowel voor de betaling van de inkomstenbelasting, de vennootschapsbelasting als de BTW. 18 De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds.

19 06 Als zelfstandige moet u rekening houden met twee soorten belastingen: De inkomstenbelasting (personenbelasting): een belasting op uw netto-inkomen als zelfstandige. ( 6A ) De BTW: een belasting op de toegevoegde waarde van uw activiteit. ( 6B ) Voor vennootschappen is er ook nog de vennootschapsbelasting. ( 6C ) Welke belastingen en hoeveel? 6A Belastingen op uw netto-inkomen Eén keer per jaar moet u een aangifte indienen voor 30 juni op de netto-inkomsten van het voorgaande jaar (fiscaal jaar = 1/1 tot 31/12). U moet hier Vak 2 invullen van de personenbelastingsaangifte. 1. berekening van uw netto-inkomen Het bruto inkomen van uw beroepsactiviteit uw bijkomende uitkeringen uw persoonlijke huurinkomsten uit handelshuur de aftrekbare beroepskosten (100% aftrekbaar) gedeeltelijk (geen 100%) of naar verhouding (enkel beroepsgedeelte) aftrekbaar Sociale bijdragen (SVMB ) Mutualiteit Werkkledij materiaal - reclamekosten Lichte vrachtwagen/bestelwagen Personenauto Restaurant GSM Computer Huishuur (gedeelte bureau/atelier) uw netto-inkomen Als zelfstandige moet u voor alle kosten bewijzen (verantwoordingsstukken) uit uw boekhouding kunnen voorleggen (bv. facturen, bonnetjes...). 19

20 2. Hoeveel belastingen moet u dan betalen? a. Belastingsvrije minimum Op de eerste 5780 (aanslagjaar inkomsten 2005) betaalt u geen belasting. Dit is het belastingsvrije minimum. b. Verhoging van het belastingsvrije minimum door gezinslast Heeft u één kind ten laste het belastingsvrije minimum wordt verhoogd met tot Heeft u 2 kinderen ten laste het belastingsvrije minimum wordt verhoogd met tot Heeft u 3 kinderen ten laste het belastingsvrije minimum wordt verhoogd met tot Heeft u 4 kinderen ten laste het belastingsvrije minimum wordt verhoogd met tot Heeft u meer dan 4 kinderen het belastingsvrije minimum wordt verhoogd van met per extra kind c. Belasting op uw inkomen boven het belastingsvrije minimum Boven het belastingsvrije minimum betaalt u een verschillend percentage naargelang de inkomensschijf. Dit gaat als volgt: Op de inkomensschijf van 0 tot 7.100,00: 25% Op de schijf van 7.100,00 tot ,00: 30% Op de schijf van ,00 tot ,00: 40% Op de schijf van ,00 tot ,00: 45% voor de schijf boven ,00: 50% d. Gemeentelijke aanvullende belasting Afhankelijk van de gemeente waar u woont, betaalt u ook nog een gemeentelijke aanvullende belasting. Die bedraagt gemiddeld 7%. U kan dit percentage navragen bij uw gemeentebestuur. 3. Voorafbetalingen Als zelfstandige bent u verplicht voorafbetalingen te doen. Dit wil zeggen dat u op voorhand al een deel van de verwachte belastingen betaalt. Dat is voordelig want als u het niet doet, past de fiscus een belastingsvermeerdering toe. De voorafbetalingen moeten vier keer per jaar gebeuren: op 10 april, 10 juli, 10 oktober, en 20 december. In principe betaalt u telkens één vierde van de te verwachten verschuldigde belasting. Een zelfstandige die voor de eerste maal in hoofdberoep start, wordt 3 jaar vrijgesteld van voorafbetalingen. Dit geldt eveneens voor nieuwe vennootschappen. Gedurende die periode zal u van de fiscus geen belastingsvermeerdering krijgen. U kan wel vrijwillig voorafbetalingen doen en zo genieten van belastingsvermindering. Let wel op: vrijstelling van voorafbetalingen is GEEN vrijstelling van belastingen!!! 4. De fiscus U moet zich eerst inschrijven in het repertorium van de Dienst der Voorafbetalingen (Federale Overheidsdienst Financiën voorafbetalingen - tel: ) De voorafbetaling gebeurt dan op bankrekeningnummer voor natuurlijke personen en rekeningnummer voor vennootschappen. De inkomensbelasting wordt geïnd en gecontroleerd door de Administratie van de Ondernemings- en Inkomensfiscaliteit (AOIF). Het juiste adres van dit kantoor hangt af van uw woonplaats (uw officieel adres in België). 20

21 Zoek het adres op Adressen van de federale belastingadministraties. Zoeken via bevoegdheden (of tel: ) en vul het hier in. Mijn belastingskantoor is: Zie ook deel b De BTW (belasting op de toegevoegde waarde) De BTW is een belasting op uw activiteit (het leveren van goederen of diensten). Het percentage hangt af van het soort goederen of diensten dat u levert. Als u geen activiteit heeft, hoeft u geen BTW te betalen. Het is dus een variabele belasting. De meest voorkomende tarieven zijn 6% (voedingsmiddelen) en 21% (persoonsverzorging, bouwactiviteiten, restaurant, telecommunicatie ) 1. Hoe berekent u de BTW? Als leverancier moet u BTW aanrekenen aan uw klanten. Uw klanten betalen BTW aan u. U betaalt BTW aan uw leveranciers. Aan de fiscus betaalt u alleen het verschil. Samen met uw boekhouder vult u de eerste keer het aangifteformulier in. Wellicht kan u het daarna zelf invullen. Er bestaan softwarepakketten die uw BTW-administratie perfect integreren in uw dagelijkse boekhoudkundige verrichtingen. 2. Hoe betaalt u de BTW? De meeste zelfstandigen doen een DRIEMAANDELIJKSE aangifte. Als uw omzet hoger is dan (per jaar) moet u MAANDELIJKS een aangifte doen. Tegelijkertijd met uw aangifte, moet u ook de BTW betalen! Dat gebeurt dus minimaal 4 maal per jaar. Tegen 20 april, 20 juli, 20 oktober en 20 januari. Het rekeningnummer is Uw BTW-kantoor hangt af van de maatschappelijke zetel van uw vennootschap of uw éénmanszaak. Zoek het adres op Adressen van de federale belastingadministraties (of tel: ) en vul het hier in: Mijn btw-aangiftekantoor is:.. 3. Enkele veel voorkomende uitzonderingen Uw omzet is lager dan U kan een vrijstelling van BTW krijgen. U moet geen BTW aanrekenen, maar kan ook geen BTW aftrekken. U heeft een winkel (bakkerij, beenhouwerij, groentewinkel, café, kapperszaak ) en u maakt voor 75 % van uw klanten geen factuur. Uw omzet is minder dan Dan is er mogelijkheid tot een forfaitaire (vooraf bepaalde) belasting. Vraag hiervoor inlichtingen bij uw BTW-inspecteur. U bent in de bouwsector actief? U kan gebruik maken van twee belangrijke specifieke uitzonderingen: 21

22 1. 6% in plaats van 21% Normaal gezien bedraagt het BTW-tarief 21%. Voor renovatie- en onderhoudswerken aan privé-woningen ouder dan 5 jaar is het tarief 6% van toepassing. Zorg ervoor dat uw klant een attest tekent waarin hij/zij verklaart dat de woning ouder dan 5 jaar is. 2. BTW te voldoen door medecontractant Een geregistreerd aannemer die werk in onroerende staat uitvoert, moet een factuur zonder BTW opstellen, op voorwaarde dat de klant (ook) BTW-plichtig is zijn BTW-aangiften indient geheel of gedeeltelijk handelt voor zijn beroep Op de factuur moet staan: BTW te voldoen door de medecontractant KB nr.1, art.20 Voor vennootschappen: de vennootschapsbelasting De vennootschap betaalt belastingen op haar winst: de bruto inkomsten (onroerende, roerende, inclusief dividenden, diverse en bedrijfsinkomsten) ACCIJNZEN Verkoopt u producten zoals brandstof, alcohol of tabak? Dan moet u rekening houden met accijnzen. Dit is een belasting op het verbruik of gebruik van deze producten: Er bestaat een aparte reglementering voor de betaling van accijnzen. De controle gebeurt door het Kantoor der Douane en Accijnzen (D & A). De adressen zijn te vinden op Adressen van de federale belastingadministraties of tel: c de bewezen aftrekbare beroepskosten en bestedingen de winst Het belastingstarief voor vennootschappen bedraagt 33,99% vanaf aanslagjaar 2005 (inclusief 3% crisisbelasting). BELANGRIJK Gemeentelijke en gewestelijke belastingen De gemeenten kunnen ook belastingen heffen op een aantal toestanden, aangelegenheden of feiten die zich voordoen op hun grondgebied. Ondernemingen en zelfstandigen kunnen zo onderworpen worden aan specifieke belastingen van de gemeente of het gewest waar ze gevestigd zijn. Dit kan gaan om belastingen op marktstaanplaatsen, verhuur van kamers, uitstalramen en lichtreclames, computerschermen, huisvuilophaling, het plaatsen van wegwijzers, het openen of uitbaten van een nachtwinkel, enzovoort Vraag hiervoor informatie bij de dienst economie of de gemeentelijke ontvanger van uw gemeente. 22 De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds.

23 Met deze checklist kan u controleren of u alle noodzakelijke documenten heeft. Als u alles heeft aangekruist, bent u zeker dat u de belangrijkste documenten heeft om correct uw activiteit als zelfstandige uit te oefenen. Stop in deze map een kopie of het origineel van deze documenten. Zo heeft u die altijd bij de hand. Checklist Diploma Kopie van origineel Kopie van vertaling Beslissing Ministerie i.v.m. gelijkschakeling of niveaubepaling Attest ondernemingsloket m.b.t. basiskennis bedrijfsbeheer Kopie identiteitskaart en/of verblijfsvergunning (BIVR) Beroepskaart of PECO-attest Uittreksel Kruispuntbank voor Ondernemingen (via ondernemingsloket) Bewijs van activering van BTW Aansluitingsverklaring van het Sociaal Verzekeringsfonds voor Zelfstandigen Aansluiting mutualiteit Voor een vennootschap statuten bewijs van neerlegging bij registratie en publicatie in Belgisch Staatsblad kopie aandelenregister De Ondernemerswegwijzer is een realisatie van UNIZO in samenwerking met Adviesbureau voor Zelfstandigen Stad Antwerpen, Dienst Economie Stad Gent, UNIZO Regio Vlaams-Brabant & Brussel en STEBO en met de steun van het Europees Sociaal Fonds. 23

24 24

MAG U EEN ZAAK STARTEN?

MAG U EEN ZAAK STARTEN? Om een zaak te mogen starten, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. De meeste van deze voorwaarden gelden voor iedereen. Maar er zijn ook typische voorwaarden voor bepaalde beroepen. Voldoet u aan

Nadere informatie

Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep

Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep - CARBOFISC BVBA BOEKHOUD- EN FISCAAL ADVIESKANTOOR Starten met een zelfstandige activiteit in bijberoep Oftewel loontrekkende Oftewel zelfstandige

Nadere informatie

GIP opdracht. Bedrijfsanalyse. Roman Pieter. Informaticabeheer. Evaluatie. Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % C 65 % - 75 %

GIP opdracht. Bedrijfsanalyse. Roman Pieter. Informaticabeheer. Evaluatie. Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % C 65 % - 75 % Bedrijfsanalyse Roman Pieter Informaticabeheer Evaluatie Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % C 65 % - 75 % D 65 % - 55 % E 45 % - 55 % F < 45 % Opmerkingen Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Nadere informatie

1. Eenmanszaak versus vennootschap

1. Eenmanszaak versus vennootschap 1. Eenmanszaak versus vennootschap L E E R D O E L S T E L L I N G E N Je kan - enkele belangrijke voor- en nadelen van zelfstandig ondernemen versus ondernemen via vennootschappen opzoeken en toelichten

Nadere informatie

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep.

Als zelfstandige arbeid je belangrijkste (of enige) beroepsactiviteit is, dan ben je zelfstandige in hoofdberoep. 7. Het sociaal statuut van een zelfstandige ondernemer. ---------------------------------------------------------------- 7.1. Sociaal statuut zelfstandige. 7.1.1.Hoofdberoep Als zelfstandige arbeid je

Nadere informatie

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer IK BEREID ME VOOR IK START WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET BETERE ZEKERHEID VOOR ONDERNEMERS

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wie is zelfstandig? 2. Sociaal statuut: categorieën 3. Sociale bijdragen 4. Sociale rechten 5. Aanvullende sociale verzekeringen

Inhoud. 1. Wie is zelfstandig? 2. Sociaal statuut: categorieën 3. Sociale bijdragen 4. Sociale rechten 5. Aanvullende sociale verzekeringen Inhoud 1. Wie is zelfstandig? 2. Sociaal statuut: categorieën 3. Sociale bijdragen 4. Sociale rechten 5. Aanvullende sociale verzekeringen 1. Wie is zelfstandig? Zelfstandigen -natuurlijke personen (handelaars

Nadere informatie

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET

WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET WAT ZIJN JE VERPLICHTINGEN INZAKE BOEKHOUDING, BTW EN FISCALITEIT? Een goede boekhouding, essentieel voor elke ondernemer PARTNER IN ONDERNEMEN MET versterkt & IK BEREID ME VOOR IK START TIP Een goede

Nadere informatie

Opleiding. Het statuut van de zelfstandige!

Opleiding. Het statuut van de zelfstandige! Opleiding Het statuut van de zelfstandige! Wat doen Xerius en SD Worx? Start Bijberoep Hoofdberoep Ziekte Kind Vennootschap Stop KBO Aansluiting Omschakeling statuut Omschakeling statuut Begeleiding bij

Nadere informatie

Naam: Nationaal Nummer: Adres / Maatschappelijke zetel: Kantoor Securex: Boekhoudkantoor:

Naam: Nationaal Nummer: Adres / Maatschappelijke zetel: Kantoor Securex: Boekhoudkantoor: Naam: Nationaal Nummer: Adres / Maatschappelijke zetel: Tel: Fax: E-mail: Exploitatiezetel(s): Activiteit: Kantoor Securex: Boekhoudkantoor: Starten Volmacht Securex Ondernemingsloket go-start Indien boekhoudkantoor:

Nadere informatie

1. Eenmanszaak of vennootschap 2. Sociaal Statuut 3. Stappenplan bij de start 4. Steunmaatregelen 5. Startersservice UNIZO

1. Eenmanszaak of vennootschap 2. Sociaal Statuut 3. Stappenplan bij de start 4. Steunmaatregelen 5. Startersservice UNIZO Startersplannen? Geniet van de voordelen van de STARTERSPAS van UNIZO - Gratis boekhoudpakket of klantenbeheer - Gratis artikel in de lokale krant - 250 modellen van facturen en contracten - Eerstelijnsvragen

Nadere informatie

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS

Fiscale aspecten van de vergoeding van officials. Jan LAMMENS Fiscale aspecten van de vergoeding van officials Jan LAMMENS Vooraf: vrijwilligersvergoedingen Niet het voorwerp van vanavond want beperkte mogelijkheden tot vergoeding Principes - Gelegenheidswerk voor

Nadere informatie

EEN EIGEN ZAAK STARTEN

EEN EIGEN ZAAK STARTEN EEN EIGEN ZAAK STARTEN GROUP S, UW PARTNER IN ONDERNEMEN Droomt u er van om uw eigen baas te zijn? Wilt u zelf uw loon bepalen en hoe en wanneer u werkt? Wilt u van uw passie uw beroep maken? Dan denkt

Nadere informatie

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap

infonota Ondernemingsvormen De eenmanszaak De vennootschap Ondernemingsvormen De eenmanszaak De eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij de onderneming wordt opgericht door een natuurlijk persoon (oprichter). De éénmanszaak wordt ook wel 'onderneming natuurlijk

Nadere informatie

Hervorming Sociale Bijdragen 2015

Hervorming Sociale Bijdragen 2015 Hervorming Sociale Bijdragen 2015 De reden van de hervorming van de sociale bijdragen is het gevolg van de bestaande kritiek op de kloof van 3 jaar tussen het behalen van de inkomsten en de inning van

Nadere informatie

verklaring van aansluiting van de meewerkende echtgenote/echtgenoot (koninklijk besluit nr. 38, art. 7 bis)

verklaring van aansluiting van de meewerkende echtgenote/echtgenoot (koninklijk besluit nr. 38, art. 7 bis) Nr. tussenpersoon: Naam en voornaam:... Tel.: gsm: e-mail:... Ondernemingsloket FORMALIS:... Agentschap van Groep S te:... Andere:... verklaring van aansluiting van de meewerkende echtgenote/echtgenoot

Nadere informatie

ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING

ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING ALLES IN HUIS VOOR JE EIGEN ONDERNEMING Infosessie Starten als zelfstandig ondernemer INTRO WAT IS DAT? HOE BEGIN IK ERAAN? a JEZELF INFOR- MEREN b HAALBAAR- HEID c PRAKTISCH d OPSTART 4 WAT KAN UNIZO

Nadere informatie

Statuut van de Zelfstandige in hoofdberoep

Statuut van de Zelfstandige in hoofdberoep STATUUT VAN ZELFSTANDIGE IN HOOFDBEROEP OF BIJBEROEP Statuut van de Zelfstandige in hoofdberoep... Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?... Verplichtingen... Rechten... Statuut Zelfstandige

Nadere informatie

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN

EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN EEN EIGEN ONDERNEMING STARTEN Het zelfstandigenstatuut Investeer in uw toekomst Droomt u ervan om uw eigen baas te zijn? Wil u zelf uw loon bepalen en hoe en wanneer u werkt? Wil u van uw passie uw beroep

Nadere informatie

ONTSPAN, PARTENA PROFESSIONAL HELPT MET UW STARTERSPLAN!

ONTSPAN, PARTENA PROFESSIONAL HELPT MET UW STARTERSPLAN! LIJKT UW EIGEN ZAAK EEN ONMOGELIJKE TAAK? ONTSPAN, PARTENA PROFESSIONAL HELPT MET UW STARTERSPLAN! WAAROM U ALS STARTER GOED ZIT BIJ SMARTSTART Een eigen zaak opstarten is een belangrijke stap in uw leven.

Nadere informatie

SOCIAAL STATUUT VAN DE BEDRIJFSLEIDER Stef Van Attenhoven 20 december 2005 SITUERING SOCIAAL STATUUT. Inhoud Zeven vragen over het sociaal statuut

SOCIAAL STATUUT VAN DE BEDRIJFSLEIDER Stef Van Attenhoven 20 december 2005 SITUERING SOCIAAL STATUUT. Inhoud Zeven vragen over het sociaal statuut Inhoud Zeven vragen over het sociaal statuut Waar moet ik het sociaal statuut situeren? Wat moet ik doen? Hoeveel kost mijn sociaal statuut? SOCIAAL STATUUT VAN DE BEDRIJFSLEIDER Stef Van Attenhoven 20

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

basisbegrippen SBB Accountants & Adviseurs

basisbegrippen SBB Accountants & Adviseurs Fiscale en boekhoudkundige basisbegrippen SBB Accountants & Adviseurs Inhoud DE BOEKHOUDING en FISCALE AANGIFTE VAN EEN ZELFSTANDIGE VERPLEEGKUNDIGE KIEZEN VOOR EEN VENNOOTSCHAP SBB Accountants & Adviseurs

Nadere informatie

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn?

1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? Inhoudstafel 1. Waarom kan werken met een vennootschap voordelig zijn? 1.1. Tariefverschil... 1 1.2. Werken met minimaal twee belasting plichtigen... 3 1.3. Inkomensspreiding... 4 1.3.1. Reserveren van

Nadere informatie

Inleiding/voorstelling. Opleiding: Sociale bijdragen 2015

Inleiding/voorstelling. Opleiding: Sociale bijdragen 2015 Inleiding/voorstelling Opleiding: Sociale bijdragen 2015 01/01/2015 2 Inhoud 1. Bepaling referte-inkomen 2. Startende zelfstandige 3. Gevestigde zelfstandige 4. Gepensioneerde zelfstandige 5. Regularisaties

Nadere informatie

Contacteer gerust uw Client Advisor als u hulp nodig hebt bij het invullen van dit formulier. Naam:... Voornaam:... T +32 /... M +32 /

Contacteer gerust uw Client Advisor als u hulp nodig hebt bij het invullen van dit formulier. Naam:... Voornaam:... T +32 /... M +32 / Securex Integrity PB 10.600 1040 BRUSSEL (Aanvraag bedoeld in art. 11, 3, 6e lid van KB nr. 38 van 27/07/1967) Met dit formulier vraagt u een vermindering van uw voorlopige bijdragen. U moet met bewijsstukken

Nadere informatie

Boekhouding. boekhouding 1

Boekhouding. boekhouding 1 Boekhouding boekhouding 1 Welke boekhouding? Natuurlijke personen - werknemers kunstenaars - zelfstandigen Feitelijke vereniging Handelsvennootschappen VZW s boekhouding 2 Werknemer kunstenaar Geen boekhoudverplichting

Nadere informatie

Informatie over stopzetting, gelijkstelling wegens ziekte, voortgezette verzekering, overbruggingsrecht

Informatie over stopzetting, gelijkstelling wegens ziekte, voortgezette verzekering, overbruggingsrecht Informatie over stopzetting, gelijkstelling wegens ziekte, voortgezette verzekering, overbruggingsrecht Incozina sociaal verzekeringsfonds vzw caisse d assurances sociales asbl Torhoutsesteenweg 384 B-8200

Nadere informatie

AANVRAAG VAN BEROEPSKAART VOOR VREEMDELINGEN(1)

AANVRAAG VAN BEROEPSKAART VOOR VREEMDELINGEN(1) ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// AANVRAAG VAN BEROEPSKAART VOOR VREEMDELINGEN(1) TYPE AANVRAAG : Nieuwe aanvraag Hernieuwing (2) Wijziging

Nadere informatie

Kiezen tussen Handelszaak en vennootschap

Kiezen tussen Handelszaak en vennootschap A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N Kiezen tussen Handelszaak en vennootschap Handelszaak In het dagdagelijks spraakgebruik staat de term handelszaak of eenmanszaak voor een onderneming

Nadere informatie

INSCHRIJVING RECHTSPERSOON

INSCHRIJVING RECHTSPERSOON ONDERNEMINGSLOKET INSCHRIJVING RECHTSPERSOON (IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN) VOORAFGAANDE INFORMATIE De aanvraag wordt ingevuld door: (het vakje aankruisen) het orgaan van de vennootschap (gedelegeerd

Nadere informatie

Inlichtingenformulier overbruggingsrecht

Inlichtingenformulier overbruggingsrecht STEUNT ELKANDER Vrij sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen v.z.w. (erkend door K.B. van 23.10.1967) - R.P.R. 0407.843.626 - Stichtend lid van Eunomia v.z.w. Kolonel Bourgstraat 113 1140 BRUSSEL

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba cic Starten van een zaak : hoe zit het nu met kennis bedrijfsbeheer? Als u in België een eigen zaak willen opstarten, moet u over de nodige ondernemersvaardigheden beschikken. Sinds 1 januari 1999 moet

Nadere informatie

8. Vergelijking tussen verschillende vennootschapsvormen. Hierbij de verschillende afkortingen :

8. Vergelijking tussen verschillende vennootschapsvormen. Hierbij de verschillende afkortingen : 8. Vergelijking tussen verschillende vennootschapsvormen. Hierbij de verschillende afkortingen : EVBA = EENMANSVENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID BVBA = BESLOTEN VENNOOTSCHAP MET BEPERKTE AANSPRAKELIJKHEID

Nadere informatie

Vrijstelling van sociale bijdragen

Vrijstelling van sociale bijdragen www.xerius.be Vrijstelling van sociale bijdragen Wie kan een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen? U kunt vrijstelling verkrijgen, als u zich in één van de vier volgende situaties bevindt: 1. U

Nadere informatie

We hopen hiermee uw vertrouwen te bevestigen en onze samenwerking ook in 2009 te bestendigen!

We hopen hiermee uw vertrouwen te bevestigen en onze samenwerking ook in 2009 te bestendigen! InfoFlash januari 2009 Acerta Ondernemingsloket krijgt als enige Ondernemingsloket het 5-sterren kwaliteitslabel vanwege de overheid! Acerta draagt kwaliteit hoog in het vaandel. Het is één van de strategische

Nadere informatie

AANVRAAG OM INSCHRIJVING IN KBO

AANVRAAG OM INSCHRIJVING IN KBO Aanvraag inschrijving in KBO / p.1 AANVRAAG OM INSCHRIJVING IN KBO (naam en tel.nr. eventuele tussenpersoon:... ) NATUURLIJK PERSOON / RECHTSPERSOON (schrappen wat niet past) DE INSCHRIJVING BETREFT: VOLLEDIGE

Nadere informatie

Naam van de persoon die recht heeft op de uitkeringen:... INSZ-nummer (rechterbovenhoek op de keerzijde van de SIS-kaart):...

Naam van de persoon die recht heeft op de uitkeringen:... INSZ-nummer (rechterbovenhoek op de keerzijde van de SIS-kaart):... Aansluitingsnummer: (0Ð0Í:000) INSZ: FORMULIER 225 AANGIFTE VAN DE GEZINS-SITUATIE EN DE INKOMSTEN TENEINDE HET UITKERINGSPERCENTAGE TE BEPALEN DEEL A DEEL A DE PERSOON DIE RECHT HEEFT OP DE UITKERING,

Nadere informatie

Wat is je sociaal statuut? Les 3.a. van de module ONDERNEMERSRECHT binnen de opleiding BEDRIJFSBEHEER

Wat is je sociaal statuut? Les 3.a. van de module ONDERNEMERSRECHT binnen de opleiding BEDRIJFSBEHEER Wat is je sociaal statuut? Les 3.a. van de module ONDERNEMERSRECHT binnen de opleiding BEDRIJFSBEHEER Zelfstandigen Je bent je eigen baas en werkt voor eigen rekening Geen bevelen krijgen: indien wel,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave...7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap...13 1.1 Het tariefvoordeel...13 Tarieven personenbelasting:... 14 Tarieven sociale zekerheid:...

Nadere informatie

VIVIUM Omzetverzekering

VIVIUM Omzetverzekering VIVIUM Omzetverzekering Uw zaak blijft zijn omzet halen, ook als u buiten strijd bent Maandelijkse uitkering tijdens arbeidsongeschiktheid Tot 60% van uw omzet gegarandeerd Mogelijkheid tot integrale uitbetaling

Nadere informatie

VIVIUM Non-Stop Plan. Verzeker het voortbestaan van uw zaak

VIVIUM Non-Stop Plan. Verzeker het voortbestaan van uw zaak VIVIUM Non-Stop Plan Verzeker het voortbestaan van uw zaak Maandelijkse uitkering tijdens arbeidsongeschiktheid Tot 80% van uw bedrijfskosten betaald door VIVIUM Hét redmiddel voor uw onderneming tijdens

Nadere informatie

Aanvraag overbruggingsrecht bij economische moeilijkheden

Aanvraag overbruggingsrecht bij economische moeilijkheden Aanvraag overbruggingsrecht bij economische moeilijkheden (wet van 22 december 2016 houdende toekenning van een overbruggingsrecht ten gunste van zelfstandigen) Openingsuren Maandag - vrijdag: 08:30-11:30

Nadere informatie

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP?

EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? EENMANSZAAK OF VENNOOTSCHAP? 1. Begrippen 1.1. Het begrip eenmanszaak Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk is voor de activiteiten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Maklu 7

Inhoudsopgave. Maklu 7 Inhoudsopgave Woord vooraf... 5 Inhoudsopgave... 7 Deel 1: Voordelen van het werken met een vennootschap... 13 1.1 Het tariefvoordeel... 13 Tarieven personenbelasting... 14 Tarieven sociale zekerheid...

Nadere informatie

ONDERNEMINGSLOKET WIJZIGING RECHTSPERSOON

ONDERNEMINGSLOKET WIJZIGING RECHTSPERSOON ONDERNEMINGSLOKET WIJZIGING RECHTSPERSOON (IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN) VOORAFGAANDE INFORMATIE De aanvraag wordt ingevuld door: (het vakje aankruisen) het orgaan van de vennootschap (gedelegeerd

Nadere informatie

Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?

Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut? Statuut van de Gepensioneerde zelfstandige Statuut van de Gepensioneerde zelfstandige... Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?... Verplichtingen... Bijdrageplicht... Mag ik werken als gepensioneerde?...

Nadere informatie

Checklist Oprichting van een vennootschap

Checklist Oprichting van een vennootschap Checklist Oprichting van een vennootschap 1. De vennootschap Omschrijving Naam van de vennootschap Gegevens Vennootschapsvorm Activiteit Adres Telefoon Telefax GSM Email Ondernemingsnummer Kapitaal / Volstorting

Nadere informatie

TAXI Aanvraag voor de overdracht van een vergunning voor het exploiteren van een taxidienst

TAXI Aanvraag voor de overdracht van een vergunning voor het exploiteren van een taxidienst TAXI Aanvraag voor de overdracht van een vergunning voor het exploiteren van een taxidienst Per post te verzenden naar het volgende adres: GOB - Brussel Mobiliteit Directie Taxi s Vooruitgangstraat 80/1

Nadere informatie

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba

Aangeboden door Wouter Devloo tel 0484 187434 www.boekhouder.be B&A Advies bvba cic ZELFSTANDIGE : WANNEER WIE MOET AANGESLOTEN WORDEN BIJ SOCIALE KAS? Elke zelfstandige in België moet in principe sociale bijdragen betalen. U moet zich hiervoor aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord?

Nieuwsbrief 2014/4. Wat brengt het regeerakkoord? Nieuwsbrief 2014/4 Wat brengt het regeerakkoord? Hierbij geef ik u een overzicht van de meest in het oog springende wijzigingen van de nieuwe regering. Let wel, sommige regelingen zijn nog niet definitief

Nadere informatie

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005)

Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders. (inkomsten van het jaar 2005) Weerslag van de studentenarbeid op de belastingtoestand van de student en die van zijn ouders (inkomsten van het jaar 2005) 1 Personenbelasting In de personenbelasting kan het verrichten van studentenarbeid

Nadere informatie

Zomerakkoord 2017: sociale maatregelen voor de zelfstandigen

Zomerakkoord 2017: sociale maatregelen voor de zelfstandigen Zomerakkoord 2017: sociale maatregelen voor de zelfstandigen De regering keurde op 26 juli een pakket hervormingen goed. Daarin zitten enkele maatregelen die het sociaal statuut van de zelfstandigen verbeteren.

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERDE WETTELIJKE VOORLOPIGE BIJDRAGEN VOOR HET JAAR 2017

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERDE WETTELIJKE VOORLOPIGE BIJDRAGEN VOOR HET JAAR 2017 SECUREX INTEGRITY PB 10.600 1040 BRUSSEL AANGETEKEND AANVRAAGFORMULIER VERMINDERDE WETTELIJKE VOORLOPIGE BIJDRAGEN VOOR HET JAAR 2017 (aanvraag bedoeld in art. 11 3 6 e lid van KB nr. 38 van 27/07/1967)

Nadere informatie

Starten als Zelfstandige

Starten als Zelfstandige Starten als Zelfstandige Dinsdag 28 februari 2012 Jobinfodag KU Leuven Koen Lauriks 2011 1 1 UNIZO Definitie ZELFSTANDIG Al wie met eigen middelen en op eigen risico zelfstandig is Starters Eenmanszaken

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn?

Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? Inhoudstafel Voorwoord... 1 Deel 1 - Waarom zou een vennootschap hiervoor interessant kunnen zijn? 1. Belastingen besparen?.... 5 1.1. Alle kosten van onroerende goederen in principe aftrekbaar... 5 1.1.1.

Nadere informatie

Inlichtingenformulier

Inlichtingenformulier Inlichtingenformulier SOCIALE VERZEKERING TEN VOORDELE VAN ZELFSTANDIGEN IN MOEILIJKHEDEN, GECONFRONTEERD MET EEN AANZIENLIJKE DALING VAN DE OMZET OF VAN ZIJN INKOMSTEN DIE HEM IN EEN ZODANIGE ECONOMISCHE

Nadere informatie

BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE KAN NU OOK LID VAN HET BIBF WORDEN

BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE KAN NU OOK LID VAN HET BIBF WORDEN BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE KAN NU OOK LID VAN HET BIBF WORDEN Na bijna tien jaar is het eindelijk zover : een boekhouder die uitsluitend in loondienst of die in overheidsdienst werkt, kan voortaan ook op

Nadere informatie

FORMULIER AANGETEKEND TERUGZENDEN NAAR ACERTA SVF, Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen - Wilrijk. Datumregistratie ontvangst aanvraagformulier...

FORMULIER AANGETEKEND TERUGZENDEN NAAR ACERTA SVF, Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen - Wilrijk. Datumregistratie ontvangst aanvraagformulier... WEBDOC AANVRAAG SOCIALE VERZEKERING IN GEVAL VAN FAILLISSEMENT OF GEDWONGEN STOPZETTING/ ONDERBREKING FORMULIER AANGETEKEND TERUGZENDEN NAAR ACERTA SVF, Groenenborgerlaan 16, 2610 Antwerpen - Wilrijk Vak

Nadere informatie

Ik wil starten als student-zelfstandige

Ik wil starten als student-zelfstandige Ik wil starten als Voorwaarden Studenten tussen 18 en 25 jaar. Vanaf het kwartaal waarin je 18 jaar wordt tot en met het 3de kwartaal van het jaar waarin je 25 jaar wordt Ingeschreven zijn aan een Belgische

Nadere informatie

Voor welke belastingplichtigen geldt die vrijstelling? Iedere aan de Belgische personenbelasting onderworpen belastingplichtige komt in aanmerking.

Voor welke belastingplichtigen geldt die vrijstelling? Iedere aan de Belgische personenbelasting onderworpen belastingplichtige komt in aanmerking. 1/7 Leidraad voor de terugvordering van de roerende voorheffing op de eerste schijf van 640 EURO aan gewone dividenden uit aandelen of rechten van deelneming De programmawet van 25 december 2017 bevat

Nadere informatie

Beknopte gids voor (pre)starters in de Westhoek

Beknopte gids voor (pre)starters in de Westhoek 2016 Beknopte gids voor (pre)starters in de Westhoek I. Deheegher J. Hasberghe Inleiding Deze gids wil pre-starters wegwijs maken in het oprichten van een onderneming. Globaal wordt besproken wat de voornaamste

Nadere informatie

Wij helpen je graag bij het starten van je eigen onderneming - 078/154 155. info@incozina.be www.incozina.be

Wij helpen je graag bij het starten van je eigen onderneming - 078/154 155. info@incozina.be www.incozina.be Wij helpen je graag bij het starten van je eigen onderneming - 078/154 155 info@incozina.be www.incozina.be WELKOM info@incozina.be www.incozina.be startcentrum voor zelfstandigen sociaal statuut aanvullende

Nadere informatie

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd.

De kmo-portefeuille is een subsidiemaatregel voor kmo s en beoefenaars van vrije beroepen die in Vlaanderen zijn gevestigd. HANDLEIDING KMO-PORTEFEUILLE Vanaf 12/12/2017 hebben wij, Eye Contact / Lazuli Training, een KMO-Portefuille met erkenningsnummer DV.O222774 (de O is een letter is en niet het cijfer nul) A. WAT IS EEN

Nadere informatie

1. Wat valt er onder uw loon als zaakvoerder/bestuurder?... 1

1. Wat valt er onder uw loon als zaakvoerder/bestuurder?... 1 Inhoudstafel Hoofdstuk 1. Inleiding 1. Wat valt er onder uw loon als zaakvoerder/bestuurder?... 1 1.1. Alle beloningen... 1 1.2. Tantièmes, zitpenningen, enz.... 1 1.3. Huur wordt soms ook aanzien als

Nadere informatie

Start up Talk 10/02. Unizo 1

Start up Talk 10/02. Unizo 1 Start up Talk 10/02 Unizo 1 Voor UNIZO: Ondernemen met eigen middelen. Maar ook op eigen risico. Intro Wat is dat? Hoe begin ik eraan? Wat kan UNIZO voor u doen? Gestart. En nu? Vragen 2 In deze crisis?...

Nadere informatie

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen

Aan de slag in de dans. Statuten en vergoedingen Aan de slag in de dans Statuten en vergoedingen Stijn Michielsen 4 maart 2019 Statuten en vergoedingen (Artistieke) Prestatie Auteurs- en naburige rechten Werknemer Occasionele prestatie Kostenvergoeding

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORDEN. Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten

ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORDEN. Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST WORDEN Verantwoordelijke uitgever: Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten 10/2017 DE BEROEPSACTIVITEITEN DE 2 BEROEPSPERSPECTIEVEN Fiscaliteit Boekhouder-fiscalist

Nadere informatie

Uw sociale bijdragen en uw voordelen als lid van de Nationale Hulpkas - 2016

Uw sociale bijdragen en uw voordelen als lid van de Nationale Hulpkas - 2016 Openingsuren Maandag vrijdag: 8 30 11 30 Of in de namiddag op afspraak Uw dossier online https://cnh-eloketeid.cegeka.be Voor boekhouders: https://cnh-eloket.ventouris.be Onze website www.nationale-hulpkas.be

Nadere informatie

INSCHRIJVING IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN HANDELSONDERNEMING

INSCHRIJVING IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN HANDELSONDERNEMING INSCHRIJVING IN DE KRUISPUNTBANK VAN ONDERNEMINGEN HANDELSONDERNEMING 1. ALGEMENE INFORMATIE ONDERNEMINGSTYPE: NATUURLIJK PERSOON RECHTSPERSOON BEGINDATUM VAN DE ACTIVITEIT:... /... /... 2. GEGEVENS VAN

Nadere informatie

3.4.1. Het Sociaal Statuut der Zelfstandigen

3.4.1. Het Sociaal Statuut der Zelfstandigen www.vdvaccountants.be 58 3.4. Motieven van sociaalrechterlijke aard Ieder natuurlijk persoon die in België een beroepsactiviteit uitoefent waarbij hij niet gebonden is aan een arbeidsovereenkomst of door

Nadere informatie

KBO - PUBLIC SEARCH OP ACTIEVE ONDERNEMINGEN

KBO - PUBLIC SEARCH OP ACTIEVE ONDERNEMINGEN KBO-PUB-NL006-060327 Pagina 1 van 13 KBO - PUBLIC SEARCH OP ACTIEVE ONDERNEMINGEN Aanvraag voor de invoering van gegevens van een ontbrekende onderneming en vestigingseenheid rechtspersoon KBO-PUB-NL006

Nadere informatie

I. DE AANVRAGER. Voornaam :. . Nationaal nummer :.. Tel :... E-mail : Bankrekening : nr...

I. DE AANVRAGER. Voornaam :. . Nationaal nummer :.. Tel :... E-mail : Bankrekening : nr... Inlichtingenformulier SOCIALE VERZEKERING TEN VOORDELE VAN ZELFSTANDIGEN IN MOEILIJKHEDEN, GECONFRONTEERD MET EEN AANZIENLIJKE DALING VAN DE OMZET OF DE INKOMSTEN DIE HEM IN EEN ZODANIGE ECONOMISCHE SITUATIE

Nadere informatie

FISCALIST. 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Toelatingsvoorwaarden

FISCALIST. 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Toelatingsvoorwaarden #ACCOUNTANCY FISCALIST BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie Campus Brugge Op maandag- en woensdagavond telkens van 18u30 tot 22u + extra lessen op zaterdagvoormiddag

Nadere informatie

EEN geslaagd PROjECT!

EEN geslaagd PROjECT! A & D Boekhoudkantoor, Klapstraat 58, 1790 Teralfene Tel 0473.821367 www.infoboekhouden.be DE BOEKHOUDER-FISCALIST BIBF: Uw PARTNER VOOR EEN geslaagd PROjECT! Een brochure van het Beroepsinstituut van

Nadere informatie

Tekst opgesteld door Dirk Torfs, augustus 2000, laatst aangepast in januari 2013.

Tekst opgesteld door Dirk Torfs, augustus 2000, laatst aangepast in januari 2013. 1 Sociaal statuut van de zelfstandige Tekst opgesteld door Dirk Torfs, augustus 2000, laatst aangepast in januari 2013. 1. Wie is een zelfstandige? Een zelfstandige is een persoon die in België een beroepsbezigheid

Nadere informatie

Eenmanszaak of vennootschap. Boekhoudkantoor Nysen

Eenmanszaak of vennootschap. Boekhoudkantoor Nysen Eenmanszaak of vennootschap Boekhoudkantoor Nysen Belastingdruk op eenmanszaken Personenbelasting aanslagjaar 2019 Inkomensschijf Belastingtarief 0,00-12 990,00 25% 12 990,00 22 290,00 40% 22 290,00 39

Nadere informatie

Dyzo levert lesgevers en lesmateriaal voor volgende onderwerpen.

Dyzo levert lesgevers en lesmateriaal voor volgende onderwerpen. Dyzo levert lesgevers en lesmateriaal voor volgende onderwerpen. 1. Opleiding Sociale zekerheid zelfstandigen (3 uur) - Hoe is de sociale zekerheid zelfstandigen georganiseerd - Wat zijn de sociale rechten

Nadere informatie

verklaring van aansluiting van een natuurlijk persoon

verklaring van aansluiting van een natuurlijk persoon Nr. tussenpersoon: Naam en voornaam:... Tel.: gsm: e-mail:... Ondernemingsloket FORMALIS van:... Agentschap van Groep S te:... Andere:... verklaring van aansluiting van een natuurlijk persoon vak I - De

Nadere informatie

Uw sociale bijdragen en uw voordelen als lid van de Nationale Hulpkas

Uw sociale bijdragen en uw voordelen als lid van de Nationale Hulpkas Openingsuren Maandag vrijdag: 8 30 11 30 Of in de namiddag op afspraak Uw dossier online https://cnh-eloketeid.cegeka.be Voor boekhouders: https://cnh-eloket.ventouris.be Onze website www.nationale-hulpkas.be

Nadere informatie

Vrijstelling van belastingvermeerdering voor beginnende zelf stan di gen

Vrijstelling van belastingvermeerdering voor beginnende zelf stan di gen L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Vrijstelling van belastingvermeerdering voor beginnende zelf stan di gen - 2008 - Inhoud Belangrijke opmerking! 1. Welke

Nadere informatie

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF

BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF BTW VOOR DUMMIES Mirjam Vermaut, Erkend boekhouder fiscalist Licentiaat T.E.W. Zetelend lid Nationale Raad BIBF 4 thema s: 1. communicatie met de btw-administratie / deadlines 2. factureren zonder btw

Nadere informatie

Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut?

Wie valt onder toepassing van het sociaal statuut? Statuut van de Helpende echtgenoot Het sociaal statuut der zelfstandigen betreft rechten en plichten als zelfstandige op sociaal gebied, met name inzake gezinsbijslag, ziekte- en invaliditeitsverzekering,

Nadere informatie

Erkenning van aannemers

Erkenning van aannemers ALGEMENE DIRECTIE KWALITEIT EN VEILIGHEID AFDELING KWALITEIT EN INNOVATIE Hoe vraagt u een erkenning aan? Erkenning van aannemers Procedure De voorwaarden en administratieve verplichtingen voor een erkenning

Nadere informatie

Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer

Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer Kruispuntbank van ondernemingen : het ondernemingsnummer 1. Wat is het ondernemingsnummer? Het ondernemingsnummer, dat sedert 1 juli 2003 werd ingevoerd, is een uniek identificatienummer (bestaande uit

Nadere informatie

Geregistreerde entiteit natuurlijk persoon

Geregistreerde entiteit natuurlijk persoon Lijst van de functies die de machtiging verlenen om de geregistreerde entiteit te vertegenwoordigen en die toegang geven tot My Enterprise (raadplegen, wijzigen, doorhalen, verbetering aanvragen en volmacht

Nadere informatie

OPDRACHTBRIEF. in deze overeenkomst de beroepsbeoefenaar genoemd,

OPDRACHTBRIEF. in deze overeenkomst de beroepsbeoefenaar genoemd, Tussen de ondergetekenden: OPDRACHTBRIEF Naam +Voornaam IAB - erkenningsnummer Nat.Nr. Kantoor houdende te Stationsstraat 1 te 3520 Zonhoven Als mandataris van Coda Boekhouders en Fiscalisten BVBA Met

Nadere informatie

de hervorming sociale bijdragen van zelfstandigen uitgelegd

de hervorming sociale bijdragen van zelfstandigen uitgelegd de hervorming sociale bijdragen van zelfstandigen uitgelegd ZelFSTAnDIge Inhoud 1. Basisprincipe 2 2. Aanpassing van de sociale bijdragen 2 3. Regularisatie 4 4. Pro-rata berekening bij onvolledige bijdragejaren

Nadere informatie

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT

Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport. Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT Mis de train niet: tewerkstelling en fiscaliteit in de paardensport Evert Van Mele Accountant Belastingconsulent EQUI CONSULT INHOUD Fiscaal gunstregime lesgevers Aansprakelijkheden Nadelen van illegale

Nadere informatie

UITKERINGSVERZEKERING VOOR ZELFSTANDIGEN VRAGENLIJST BETREFFENDE DE BEROEPSACTIVITEIT

UITKERINGSVERZEKERING VOOR ZELFSTANDIGEN VRAGENLIJST BETREFFENDE DE BEROEPSACTIVITEIT Breng dit formulier volledig ingevuld binnen in je kantoor, of bezorg het ons per post of e-mail: Partena Ziekenfonds - Dienst Vervangingsinkomen, Sluisweg 2 bus 1-9000 Gent vi@partena-ziekenfonds.be Hebt

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN

INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN INSTITUUT VAN DE ACCOUNTANTS EN DE BELASTINGCONSULENTEN AANVRAAG TOT TOEGANG TOT HET BEKWAAMHEIDSEXAMEN OP BASIS VAN TEN MINSTE ZEVEN JAAR ERVARING MET HET OOG OP DE VERKRIJGING VAN DE HOEDANIGHEID VAN

Nadere informatie

Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?»

Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?» Infosessie «Hoe breng ik mijn beroepskosten in?» Aandachtspunten voor een goed financieel en fiscaal beleid Spreker : Joost Deldycke Jurist-vennoot AANDACHTSPUNTEN BOEKHOUDING AFTREKBARE KOSTEN PERSONENBELASTING

Nadere informatie

Aanvraag Belgische nationaliteit

Aanvraag Belgische nationaliteit Aanvraag Belgische nationaliteit De nationaliteits verleent het recht om de Belgische nationaliteit te verkrijgen op basis van het afleggen van een. De wet over de Belgische nationaliteit is vanaf 1 januari

Nadere informatie

Deel 1 - Waarom zou u een vennootschap oprichten? 1. Een vennootschap oprichten om fiscale redenen

Deel 1 - Waarom zou u een vennootschap oprichten? 1. Een vennootschap oprichten om fiscale redenen Deel 1 - Waarom zou u een vennootschap oprichten? 1. Een vennootschap oprichten om fiscale redenen 1.1. Waar zit precies het fiscale voordeel?....................... 3 1.1.1. Een lager belastingtarief?...

Nadere informatie

Meewerkende echtgeno(o)t(e): informatiefiche

Meewerkende echtgeno(o)t(e): informatiefiche Meewerkende echtgeno(o)t(e): informatiefiche SINDS 1 JULI 2005 MOET ELKE MEEWERKENDE ECHTGENO(O)T(E) ZICH VERPLICHT ONDERWERPEN AAN HET ZOGEHETEN 'MAXISTATUUT'. HIERDOOR BOUWT DE MEEWERKENDE ECHTGENO(O)T(E)

Nadere informatie

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC

DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC DOSSIER VOOR LENINGAANVRAAG BRUSOC Starterfonds Deze vragenlijst is bestemd voor handelsondernemingen of voor personen die hun project wensen te ontwikkelen via een handelsbedrijf. Indien u raad wenst

Nadere informatie