Kindertherapie en -coaching Hulphond Nederland. Therapie en coaching met de inzet van hulphonden voor jongeren tot 23 jaar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kindertherapie en -coaching Hulphond Nederland. Therapie en coaching met de inzet van hulphonden voor jongeren tot 23 jaar."

Transcriptie

1 Kindertherapie en -coaching Hulphond Nederland Therapie en coaching met de inzet van hulphonden voor jongeren tot 23 jaar.

2 Zorgvragen Hulphond Nederland zet Therapiehulphonden in voor kinderen en jongeren met de volgende zorgvragen: autisme spectrum stoornissen adhd hechtingsproblematiek pestproblematiek angst onzekerheid Syndroom van Down licht verstandelijke beperking beperktheid in sociale en emotionele vaardigheden De juiste uitdaging om zelfvertrouwen op te bouwen en zelfbeeld te versterken.

3 3 Een hulphond als cotherapeut Honderdduizenden kinderen en jongeren in Nederland zijn angstig of onzeker, worden gepest, hebben gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of last van psychiatrische aandoeningen. Hulphond Nederland reikt deze kinderen en jongeren de helpende hand met de methode Met Kop en Staart. Met behulp van speciaal opgeleide Therapie-hulphonden bieden onze ervaren en hoogopgeleide therapeuten hen de juiste uitdagingen om meer zelfvertrouwen op te bouwen en het zelfbeeld te versterken. Nieuw perspectief voor kinderen en jongeren. Hulphond Nederland bereikt veel met haar dierondersteunde therapie en coaching, ook wel bekend als Animal Assisted Interventions (AAI). Sinds 2012 hebben we ruim vijfhonderd kinderen en jongeren geholpen door therapie en coaching met hulphonden. Ze leren op deze wijze hun gedrag en impulsen te reguleren, kunnen zich beter concentreren en vergroten hun probleemoplossend vermogen. Ze leren samenwerken en houden rekening met een ander, zijn beter in staat met onverwachte situaties om te gaan en leren om te focussen, helder te communiceren en hun grenzen aan te geven. Sommige jongeren worden, na veel teleurstelling en mislukking in het verleden, door ons voorbereid voor de juiste vorm van vervolgtherapie. Natuurlijk kunnen wij niet alle problemen wegnemen. We doen echter wel onze uiterste best om het probleem op te lossen. Graag kijken we samen naar de mogelijkheden, ook als niets meer lijkt te werken. Zo ontstaat er nieuw perspectief voor kinderen en jongeren. Dat is belangrijk, want bij hen ligt immers de toekomst.

4 46 Dierondersteunde therapie en coaching Wie een hond wil kunnen aansturen, dient zich sociaal competent te gedragen. Als je een commando heel verlegen fluistert of juist agressief schreeuwt, zal een hond zelden of nooit reageren. De sociale structuur van een hond lijkt namelijk erg op die van een mens. Honden houden van duidelijke opdrachten, die rustig en beheerst worden verstrekt en, als het even kan, een beloning opleveren. En precies daar ligt de basis voor dierondersteunde therapie en coaching. Hulphond Nederland leert kinderen en jongeren met zeer diverse gedragsproblematiek door het werken met een hulphond controle en grip te krijgen op uiteenlopende situaties. Tijdens de therapie en coaching doen ze samen met een therapeut één-op-één oefeningen die leiden tot zelfreflectie. Tussen de oefeningen met de hulphond door praat de therapeut met het kind en legt een koppeling met de situatie thuis of op school. Herkent het kind bijvoorbeeld het effect van zijn eigen gedrag? Werkwijze Heeft u als particulier belangstelling voor therapie en coaching met hulphonden, dan kunt u zich hiervoor rechtstreeks aanmelden bij Hulphond Nederland. U krijgt een aanmeldformulier toegestuurd, dat u invult en retourneert. Daarna volgt een telefonische screening. We inventariseren tijdens deze screening met u wat de zorgvraag is en hoe wij eventueel kunnen helpen. Als aan de criteria is voldaan, volgt een intake op een van de locaties van Hulphond Nederland (Herpen, Oldenzaal of Hoenderloo). Tijdens deze intake stellen we een stappenplan op en leggen we met u de beoogde doelen vast. Samen met u en uw kind zoomt de therapeut van Hulphond Nederland in op de problematiek en de achtergrond daarvan. Ook brengen we in kaart wat er in het verleden al is geprobeerd en wat dat (niet) heeft opgeleverd. Als er andere hulpverleners in beeld zijn, willen wij daarmee graag in contact komen om het hulpverleningstraject gezamenlijk af te stemmen. We streven naar goede samenwerking met alle betrokken partijen om tot het beste resultaat te komen. Één-op-één oefeningen die leiden tot zelfreflectie.

5 Sessies sluiten aan bij het niveau van uw kind 5 Hierna volgen tien therapie- en coachingsessies met een of meerdere hulphonden. Deze sessies duren 45 minuten. Welke hulphonden we hierbij inzetten, hangt af van de problematiek en de doelstellingen. Halverwege volgt een tussenevaluatie en na tien sessies vindt een eindevaluatie plaats. Hierin bespreken we of de doelen zijn behaald en wat eventuele vervolgstappen zijn. Het traject vanaf de sessies tot en met de eindevaluatie duurt circa drie maanden. Kosten De prijs voor tien therapie- en coachingsessies met een hulphond, inclusief de intake en de eindevaluatie, is 960,-. Hulphond Nederland is een non-profit organisatie en kan dit traject mede dankzij de steun van donateurs en sponsoren tegen kostprijs aanbieden. Therapeuten Alle therapeuten die wij inzetten, zijn in dienst van Hulphond Nederland en minimaal op HBO-niveau geschoold. Zij hebben een opleiding als psycholoog, sociaal pedagogisch werker of maatschappelijk hulpverlener afgerond. Bovendien hebben zij bij Hulphond intern een opleiding tot hondentrainer gevolgd. Alle therapeuten zijn ervaren, gekwalificeerde hulpverleners en geregistreerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, het beroepsregister voor professionals in de jeugdsector. Uw kind wordt in principe steeds door dezelfde therapeut begeleid. Locatie Therapie- en coachingsessies vinden op onze locaties in Herpen, Hoenderloo en Oldenzaal zowel binnen als buiten plaats. Dit is afhankelijk van de te behandelen problematiek en het kind zelf. De sessies vinden plaats in een ontspannen, rustige sfeer en zijn erop gericht de jongere in zijn of haar kracht te zetten. Daarom wordt vooral gekeken naar wat het kind wél kan, niet zozeer naar wat het (nog) niet kan. De sessie sluit aan bij het niveau van uw kind, nooit andersom. Tijdens de therapie en coaching wordt ook de leefomgeving van de jongere bij het proces betrokken. Daarom worden soms ook broertjes, zusjes, ouders of verzorgers en vriendjes of vriendinnetjes uitgenodigd om langs te komen en/of mee te doen. Privacy De privacy van deelnemers is volledig gewaarborgd volgens alle wettelijke regels.

6 De methode Met Kop en Staart Met behulp van de door Hulphond Nederland ontwikkelde methode Met Kop en Staart leren kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychiatrische aandoening beter functioneren en communiceren. Door het inzichtelijk maken van het eigen gedrag wordt duidelijk wat de consequenties zijn van hun handelen. Resultaat De methode vergroot hun observatievermogen, leert hen om hun gedrag af te stemmen op een ander en zorgt voor zelfcontrole. Bovendien wordt het zelfvertrouwen vergroot door het opdoen van succeservaringen. Kinderen en jongeren die nu hulp weigeren, niet gemotiveerd zijn of onvoldoende profiteren van het reguliere zorgaanbod, gaan samen met een hulphond concreet aan de slag met hun situatie. De ervaring leert dat in 75% van de gevallen tien therapie- en coachingsessies al leiden tot een oplossing van de zorgvraag en daarmee tot een nieuw perspectief voor deze kwetsbare groep. Samenwerking met zorginstellingen Hulphond Nederland is begonnen met haar dierondersteunde therapie en coaching in 2012 bij de Hoenderloo Groep, instelling voor gespecialiseerde jeugdzorgd. Sindsdien zijn honderden jongeren geholpen tijdens sessies met hulphonden. Omdat het programma is gericht op leren door ervaren, wordt in relatief korte tijd veel verbetering bereikt. Het aantal werklocaties is uitgebreid naar diverse jeugdzorg- en GGZ-instellingen en het programma wordt steeds breder en voor meer jongeren ingezet. Therapie-hulphonden Een Therapie-hulphond is vaak een eigenzinnige hond. Net als alle andere hulphonden is de hond gehoorzaam en uitstekend opgeleid. Maar een tikje eigenwijs is hij ook. Deze karaktertrek heeft hij nodig voor de therapie- en coachingsessies. Het

7 7 zelfstandige karakter van de hond vraagt om de juiste aansturing: precies wat in de therapie en coaching wordt beoogd. Ervaringen Gastgezin Therapie-hulphonden wonen bij een gastgezin. Twee dagen per week zijn zij met de therapeuten en de jongeren aan het werk. Op de andere dagen zijn ze gewoon hond in een huiselijke omgeving. In het eerste jaar van hun leven wonen alle honden in opleiding van Hulphond Nederland bij gastgezinnen. Zij leren hen socialiseren en de eerste commando s. Tijdens dit jaar wordt bekeken voor welke zorgvraag de hond het meest geschikt is. Het welzijn van de hond staat voor Hulphond Nederland altijd centraal. Daarom wordt heel goed naar het karakter van de hond gekeken, voordat deze aan zijn gewichtige taak begint. De hond krijgt een uitvoerige training, waarin deze leert omgaan met stemverheffing en uiteenlopende situaties. Aanmelden of meer informatie? Heeft u belangstelling voor therapie en coaching met een hulphond? U kunt zich aanmelden op onze website: Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer weten? Voor meer informatie mag u ons natuurlijk altijd bellen: tel. (0486) De ervaring leert dat in 75% van de gevallen tien therapie- en coachingsessies al leiden tot een oplossing van de zorgvraag. Bij Yuè-Lánn is er sprake van een selectief mutisme, een zeldzame angststoornis waarvan de oorzaak onbekend is. Ze voelt een grote angst voor anderen en het onbekende, waardoor ze niets durft en gewoonweg niets kán zeggen. Ze is enorm faalangstig en vraagt veel bevestiging van ons als ouders. Door therapie met hulphonden is ze zelfverzekerder geworden. Tijdens de sessies moet ze haar stem verheffen om de hond te laten luisteren. Eén keer riep ze de hond zo luid en duidelijk, dat we er allemaal van schrokken! Hoewel ze nooit ergens heen wil, verheugt ze zich altijd op de therapielessen. In het gezelschap van de hulphonden is ze zekerder van zichzelf en weet: ik kan het wel. Ik mag er zijn. Nicole, moeder van Yuè-Lánn Yvonne heeft een ernstige gedragsstoornis. Ze ziet eruit als een normaal meisje, maar tijdens haar angstaanvallen heeft ze het niveau van een kind van anderhalf. Op die momenten is ze niet meer bereikbaar en in het ergste geval leidt een aanval tot een psychose die enkele uren kan duren. We willen Yvonne thuis laten wonen, omdat wij haar de liefde willen geven die ze verdient. Maar dat is zwaar. Sinds Yvonne de therapie en coaching van Hulphond Nederland volgt, maakt ze grote stappen voorwaarts. Ze heeft minder aanvallen en de aanvallen die ze krijgt, duren korter. Als ze thuis naar de foto s kijkt van de honden waarmee ze werkt tijdens de therapie en coaching, wordt ze rustig en verdwijnt de angstaanval. Ons gezin, maar bovenal Yvonne, heeft heel veel baat bij de therapie en coaching van Hulphond Nederland. Marie José, moeder van Yvonne Waarom krijgt een hond soms voor elkaar wat een mens niet kan? Inmiddels weet ik dat sommige jongeren, die de deur op slot hebben gedaan voor contact met mensen, zich door een hulphond de sleutel laten overhandigen. Erwin Duits, directeur De Hoenderloo Groep, instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg

8 Hulphond Nederland Broekstraat 31, 5373 KD Herpen (0486) Postbus 24, 5373 ZG Herpen

Dierondersteunde therapie en coaching Hulphond Nederland. Een hond of paard als co-therapeut

Dierondersteunde therapie en coaching Hulphond Nederland. Een hond of paard als co-therapeut Dierondersteunde therapie en coaching Hulphond Nederland Een hond of paard als co-therapeut 26 Dierondersteunde therapie en coaching Honderdduizenden jongeren in Nederland zijn angstig of onzeker, worden

Nadere informatie

Voor iedereen de juiste hulphond! Hulphond Nederland

Voor iedereen de juiste hulphond! Hulphond Nederland Voor iedereen de juiste hulphond! Hulphond Nederland Voor een betere kwaliteit van leven 3 Ruim 30 jaar ervaring Een nieuw perspectief Hulphond Nederland reikt mensen met een fysieke beperking of geestelijke

Nadere informatie

Voor iedereen de juiste hulphond! Hulphond Nederland

Voor iedereen de juiste hulphond! Hulphond Nederland Voor iedereen de juiste hulphond! Hulphond Nederland Voor een betere kwaliteit van leven 3 Ruim 30 jaar ervaring Een nieuw perspectief Hulphond Nederland reikt mensen met een fysieke beperking of geestelijke

Nadere informatie

Gastgezin worden bij Hulphond Nederland voor pups en Therapie-hulphonden

Gastgezin worden bij Hulphond Nederland voor pups en Therapie-hulphonden Gastgezin worden bij Hulphond Nederland voor pups en Therapie-hulphonden Thuisbasis voor een hond met een missie Hulphond Nederland zoekt gastgezinnen voor: pups (tijdelijke) opvang van pups Therapie-hulphonden

Nadere informatie

deeltijdbehandeling Amares

deeltijdbehandeling Amares Amares deeltijdbehandeling Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die een deeltijdbehandeling gaan krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor de ouder(s)/ verzorger(s) die binnenkort met

Nadere informatie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl Mijn naam is Linda Wennekers, moeder van

Nadere informatie

Informatie brochure Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl De Praktijk voor Kindertherapie Rijksstraatweg

Nadere informatie

Wat is Psychomotorische kindertherapie (PKMT)?

Wat is Psychomotorische kindertherapie (PKMT)? SPEELS ONTWIKKELEN Wat is Psychomotorische kindertherapie (PKMT)? Psychomotorische kindertherapie is een therapie waarbinnen bewegen centraal staat voor kinderen met een ontwikkelingsleeftijd tot ongeveer

Nadere informatie

Aanbod van Paardkrachtig

Aanbod van Paardkrachtig Aanbod van Paardkrachtig Paardkrachtig richt zich op kinderen, jongeren en jong volwassenen tussen de 8 en 25 jaar, die niet lekker in hun vel zitten en bijvoorbeeld last hebben van de volgende klachten:

Nadere informatie

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders

Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Zorg op maat voor het jonge kind en zijn ouders Wie zijn wij? Iedere ouder maakt zich wel eens zorgen om zijn kind. Eet mijn kind goed? Speelt hij genoeg met andere kinderen? Zijn die woedeaanvallen normaal?

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL

EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL speciaal onderwijs speciaal onderwijs EEN NIEUW BEGIN OP EEN SPECIALE SCHOOL Speciaal Onderwijs Entréa Een nieuw begin op een speciale school De meeste kinderen beginnen hun schoolcarrière op de basisschool.

Nadere informatie

Gedragsexpert. Doelgroep

Gedragsexpert. Doelgroep Gedragsexpert De Post-HBO opleiding Gedragsexpert heeft tot doel leraren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren zo goed mogelijk toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

Samenvatting meerjarenplan Hulphond Nederland

Samenvatting meerjarenplan Hulphond Nederland Samenvatting meerjarenplan Hulphond Nederland 2018-2021 Versie: 11-10-2018 1. Achtergrond In de afgelopen jaren heeft Hulphond Nederland een sterke groei doorgemaakt, zowel in het aantal mensen dat op

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1. faalangst. de baas! training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl FAALANGST DE BAAS! TRAINING 1 faalangst de baas! training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER FAALANGST DE BAAS! TRAINING 3 faalangst de Baas! training

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Jouw stem stelt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie

Jouw stem stelt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie Jouw stem stelt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie Wie zijn er voor jou? * De juf of meester op school * Een vertrouwenspersoon op school * Een andere begeleider op school * Een buddy

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

Het psychosociaal kinderteam (PST)

Het psychosociaal kinderteam (PST) Het psychosociaal kinderteam (PST) Het bezoek van u en uw kind aan de kinderarts is aanleiding voor de kinderarts om de zorgen en vragen rondom uw kind te bespreken in het psychosociaal kinderteam. Deze

Nadere informatie

Behandeling en inhoudelijke ondersteuning

Behandeling en inhoudelijke ondersteuning Leekerweide Behandeling en inhoudelijke ondersteuning 2014 www.leekerweide.nl Inhoud Gedragsdeskundige 3 Psychomotorische Therapie 5 Speltherapie en -begeleiding 7 Therapiehonden 9 Contact 11 2 Gedragsdeskundige

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

volwassenen en ouderen

volwassenen en ouderen volwassenen en ouderen Inhoudsopgave 1. Aanmelding... 1 2. Eerste gesprek... 1 3. De verdere behandeling... 2 4. Privacy en kwaliteit... 2 5. Kosten... 3 6. Eigen risico... 3 7. Tot slot... 4 AmaCura is

Nadere informatie

VAN A TOT Z DE JUISTE WEG NAAR ZELFREDZAAMHEID

VAN A TOT Z DE JUISTE WEG NAAR ZELFREDZAAMHEID Unalzorg begeleidt en behandelt kwetsbare kinderen en volwassenen met complexe hulpvragen. Wij leren hen vaardigheden die hen weerbaarder en zelfstandiger maken. Wij bieden onze ondersteuning bij hen thuis

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares

Zorgprogramma. Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie. Amares Zorgprogramma Amares Emergis, kinder- en jeugdpsychiatrie Deze folder is bedoeld voor kinderen en jongeren die behandeling krijgen bij Amares. De folder is ook bedoeld voor ouder(s)/verzorger(s) die binnenkort

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Marianne Balfoort & Manon van den Ende - MOC t Kabouterhuis Willemien Duvekot - Ouder kind adviseur Ijburg en Zeeburgereiland Programma - Introductie - Wat

Nadere informatie

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders

Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Jouw stem telt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie

Jouw stem telt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie Jouw stem telt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie Wie zijn er voor jou? * De juf of meester op school * Een vertrouwenspersoon op school * Een andere begeleider op school * Een buddy

Nadere informatie

Gedragsexpert. Doelgroep

Gedragsexpert. Doelgroep Gedragsexpert De Post-HBO opleiding Gedragsexpert heeft tot doel leraren, intern begeleiders en zorgcoördinatoren zo goed mogelijk toe te rusten met kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

Praktijkinformatie. Ieder kind krijgt te maken met uitdagingen klein of groot! Praktijk voor. & Jeugd Psychologie Custers

Praktijkinformatie. Ieder kind krijgt te maken met uitdagingen klein of groot! Praktijk voor. & Jeugd Psychologie Custers Ieder kind krijgt te maken met uitdagingen klein of groot! Ik sta je graag bij om twijfels over de opvoeding of ontwikkeling van je kind weg te nemen. Jullie kind staat bij mij centraal, maar nooit op

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H.

Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening. Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Onderzoek naar het cluster 4 onderwijs: kinderen en hulpverlening Drs. R. Stoutjesdijk & Prof. Dr. E.M. Scholte M.m.v. drs. H. Leloux-Opmeer Voorwoord Inhoudsopgave Een tijd geleden hebben Stichting Horizon

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers

autismegroep groepstherapie voor autisme-spectrum stoornis (ass) verder met autisme mensen met een informatie voor cliënten en verwijzers autismegroep groepstherapie voor mensen met een autisme-spectrum stoornis (ass) november 2008 informatie voor cliënten en verwijzers centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Autismegroep

Nadere informatie

INTENSIEVE INDIVIDUELE ZORG BIJ SMARAGD VOOR JONGEREN MET EN ZONDER GESLOTEN MACHTIGING

INTENSIEVE INDIVIDUELE ZORG BIJ SMARAGD VOOR JONGEREN MET EN ZONDER GESLOTEN MACHTIGING S INTENSIEVE INDIVIDUELE ZORG BIJ SMARAGD VOOR JONGEREN MET EN ZONDER GESLOTEN MACHTIGING ZEER INTENSIEVE ZORG Jongens en meisjes met een zeer intensieve begeleidingsvraag, die (tijdelijk) niet in staat

Nadere informatie

Maak kennis. met GGZ Friesland

Maak kennis. met GGZ Friesland Maak kennis met GGZ Friesland Psychische klachten hebben veel invloed op het dagelijks leven. Elke dag is een uitdaging en het is moeilijk om een normaal leven te leiden, contacten te onder houden, naar

Nadere informatie

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers Gebundelde krachten Brochure voor verwijzers 2 Schakenbosch Gebundelde krachten Schakenbosch, behandelcentrum Jeugdzorgplus LVB Voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Informatie over Eddee Zorgverlening... 2. Eddee Zorgverlening: even voorstellen... 3. Zorgaanbod... 3. Individuele begeleiding...

Informatie over Eddee Zorgverlening... 2. Eddee Zorgverlening: even voorstellen... 3. Zorgaanbod... 3. Individuele begeleiding... INFORMATIEBROCHURE Informatie over Eddee Zorgverlening Inhoud Informatie over Eddee Zorgverlening... 2 Eddee Zorgverlening: even voorstellen... 3 Zorgaanbod... 3 Individuele begeleiding... 3 Individuele

Nadere informatie

Wie behandelt in de basis ggz?

Wie behandelt in de basis ggz? BASIS GGZ 2 De meeste mensen hebben wel eens een periode dat het psychisch niet zo goed gaat. Dat is heel normaal en gaat vaak vanzelf weer over. Als dit niet het geval is en u blijft ergens mee zitten,

Nadere informatie

Cursusspel. GGNet Communicatie

Cursusspel. GGNet Communicatie Cursusspel Bij GGNet worden verschillende dingen (activiteiten) gedaan om mensen te helpen. Bepaalde therapieën (zo word het wel genoemd om je ergens mee te leren omgaan) of cursussen. Denk aan muziektherapie,

Nadere informatie

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Opname op afdeling Argo en gedwongen opname. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Opname op afdeling Argo en gedwongen opname Inleiding In deze brochure geven wij u informatie over de

Nadere informatie

UNIEK: kracht door ervaring. Sterker in de samenleving.

UNIEK: kracht door ervaring. Sterker in de samenleving. UNIEK: kracht door ervaring. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Max heeft een licht verstandelijke beperking. Hij woont in een behandelgroep, maar heeft het steeds minder naar zijn zin. Hij liep

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW

Behandeling. Leven zoals jij dat wilt. Rian leerde voor zichzelf opkomen. Ondersteund door SDW Behandeling Leven zoals jij dat wilt Rian leerde voor zichzelf opkomen Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Therapie pagina 9 Onderzoek en behandelplan

Nadere informatie

Voor jongeren die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school.

Voor jongeren die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Voor jongeren die vastlopen in hun ontwikkeling, thuis en op school. Waarom RIOzorg? Je beslist mee over jouw behandeling. Je bent snel aan de beurt. Wij denken met je mee. Wij bieden wetenschappelijk

Nadere informatie

Samenvatting meerjarenplan Hulphond Nederland

Samenvatting meerjarenplan Hulphond Nederland Samenvatting meerjarenplan Hulphond Nederland 2018-2020 Versie: 16-12-2017 1. Achtergrond In de afgelopen jaren heeft Hulphond Nederland een sterke groei meegemaakt, zowel in het aantal mensen dat op jaarbasis

Nadere informatie

Pedagogische gezinsbehandeling

Pedagogische gezinsbehandeling Pedagogische gezinsbehandeling Wie zijn wij en wat kunnen wij u bieden? ASVZ is een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een beperking of psychiatrische problematiek. Ruim 4.000 medewerkers

Nadere informatie

MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG

MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG MEDINELLO POLIKLINISCHE REVALIDATIE ZORG Medinello is een nieuw ZBC, een zelfstandig behandelcentrum, voor poliklinische revalidatie in Amersfoort. Een multidisciplinair team behandelt hier cliënten met

Nadere informatie

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21 1 24 uurshulp 24 uurshulp 3 24 uurshulp 24 uurshulp DE MEESTE KINDEREN EN JONGEREN WONEN THUIS BIJ HUN OUDERS TOTDAT ZE OP ZICHZELF GAAN WONEN. TOCH KUNNEN EROMSTANDIGHEDEN ZIJN, WAARDOOR HET BETER IS

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

Speciaal onderwijs Informatie voor ouders

Speciaal onderwijs Informatie voor ouders Speciaal onderwijs Informatie voor ouders Passend Speciaal Entrea onderwijs is er voor kinderen die (tijdelijk) het meest gebaat zijn bij speciaal onderwijs. Speciaal onderwijs op maat, omdat zij binnen

Nadere informatie

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Behandeling in de algemene kinder- en jeugdpsychiatrie Inleiding In deze brochure geven wij

Nadere informatie

BEGELEIDING VAN KINDEREN, JONGEREN EN JONG VOLWASSENEN MET EEN AUTISME SPECTRUM STOORNIS/ADHD. Opplussen!

BEGELEIDING VAN KINDEREN, JONGEREN EN JONG VOLWASSENEN MET EEN AUTISME SPECTRUM STOORNIS/ADHD. Opplussen! BEGELEIDING VAN KINDEREN, JONGEREN EN JONG VOLWASSENEN MET EEN AUTISME SPECTRUM STOORNIS/ADHD. Opplussen! Zelfredzaamheid, zelfstandigheid en een gezonde levensstijl Onze werkwijze - Empower betekent zoveel

Nadere informatie

Brochure voor ouders

Brochure voor ouders Brochure voor ouders Kinderen met gedragsproblemen Sommige kinderen gedragen zich anders dan andere kinderen. Als kinderen niet lekker in hun vel zitten kan hun gedrag meer aandacht vragen. Wat door de

Nadere informatie

ondersteuning in het onderwijs

ondersteuning in het onderwijs ondersteuning in het onderwijs School is een centraal onderdeel van het leven van kinderen en jongeren. Ervaringen op school zijn vormend en het wel of niet afmaken van school is bepalend voor hun toekomst.

Nadere informatie

2 Training of therapie/hulpverlening?

2 Training of therapie/hulpverlening? Bewustwording wordt de sleutel voor veranderen Peter is een zeer opvallende leerling die voortdurend conflicten heeft met medeleerlingen en de schoolleiding. Bij een leerlingbespreking wordt opgemerkt

Nadere informatie

aanbied, maakt de leerling dat niet. Hij komt verveeld over en heeft nergens zin in.

aanbied, maakt de leerling dat niet. Hij komt verveeld over en heeft nergens zin in. 1. Motivatie Deze leerling heeft er geen zin in Ik zie een leerling die vervelend is, het niet naar zijn zin heeft, niet blij is Hij bezorgt regelmatig overlast voor mij en de klas. De leerling hangt lusteloos

Nadere informatie

Maashorst helpt kinderen verder!

Maashorst helpt kinderen verder! Maashorst helpt kinderen verder! Inhoud Met goede hulp van buitenaf kunnen problemen worden opgelost. Maashorst is een betrouwbare partner met veel ervaring die u die hulp kan bieden. 5 Maashorst helpt

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd

Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren. Bouwen aan zelfvertrouwen. Jeugd Weerbaarheid en zelfsturing voor particulieren Bouwen aan zelfvertrouwen Jeugd 1. Weerbaarheidstrainingen voor kinderen Heeft uw kind moeite met voor zichzelf op te komen? Of is uw kind wellicht te weerbaar?

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Meer over ambulante zorg

Meer over ambulante zorg Meer over ambulante zorg Ambulante zorg U heeft contact met een medewerker van de ambulante zorg van Maashorst. Wat doet deze medewerker precies en wat kan hij voor u betekenen? Wat is ambulante zorg?

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Behandelgroep. Informatie voor ouders/verzorgers

Behandelgroep. Informatie voor ouders/verzorgers Behandelgroep Informatie voor ouders/verzorgers Voor wie is de behandelgroep bedoeld? In de behandelgroepen verblijven kinderen tussen 6 en 14 jaar, die vanwege opvoedings- en gedragsproblemen voor kortere

Nadere informatie

Doelgroep. Programma onderdelen. Duur/frequentie

Doelgroep. Programma onderdelen. Duur/frequentie Onderwijs-Zorg Arrangementen 8 Doelgroep Jongeren vanaf 12-18 jaar en hun gezinnen, die al langere tijd ernstig zijn vastgelopen op school en waar sprake is van uitval uit het reguliere onderwijs of waar

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Stepping Stones 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve

Nadere informatie

ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK

ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK JEUGDZORG PLUS ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK De Hoenderloo Groep is door de overheid aangewezen als instelling voor gesloten jeugdzorg. Op onze locatie Kop van Deelen behandelen we

Nadere informatie

Gezinsbehandeling (IOG) bij kinderen met gedragsproblemen Sterker in de samenleving.

Gezinsbehandeling (IOG) bij kinderen met gedragsproblemen Sterker in de samenleving. Gezinsbehandeling (IOG) bij kinderen met gedragsproblemen Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Marco is acht jaar en heeft een licht verstandelijke beperking. Daarnaast heeft hij gedrags-, leer-,

Nadere informatie

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova)

informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) informatiebrochure Faalangstreductie training (frt) Examenvreesreductie training (evt) Sociale vaardigheid training (sova) Faalangstreductie training (frt) Wat is faalangst? Het zal je maar gebeuren..

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton.

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton. Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak www.rajaton.nl info@rajaton.nl 053-7507161 Wie is Rajaton, Welzijn voor Jongeren? Rajaton, het Finse

Nadere informatie

De Bascule kijkt verder. Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie

De Bascule kijkt verder. Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule kijkt verder Informatiefolder voor verwijzers naar de kinder- en jeugdpsychiatrie De Bascule kijkt verder De Bascule kijkt verder. Niet voor niets. Ingewikkelde psychiatrische problemen laten

Nadere informatie

Als hulp en begeleiding thuis niet helpen. Residentieel Behandelen

Als hulp en begeleiding thuis niet helpen. Residentieel Behandelen Als hulp en begeleiding thuis niet helpen. Residentieel Behandelen Een residentiële opname duurt zo kort mogelijk. Residentieel Behandelen Sommige kinderen en jongeren kunnen niet langer thuis blijven

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Ouderpraat! Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015

Nieuwsbrief. Ouderpraat! Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015 Nieuwsbrief www.intenzcoaching.nl / info@intenzcoaching.nl / T:0623552198 Wilma Versteegen Pedagogische begeleiding ondersteuning en training December 2015 In deze nieuwsbrief: Avond ouderpraat in Januari.

Nadere informatie

oudertraining contact & communicatie

oudertraining contact & communicatie oudertraining contact & communicatie gebaseerd op de Pivotal Respons Treatment (PRT) methode een aanbod van de Polikliniek in Doorwerth en de Polikliniek in Amsterdam februari 2013 centrum voor autisme

Nadere informatie

Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling MEE Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Opvoeding & Ontwikkeling Opvoeding & Ontwikkeling MEE is een organisatie voor iedereen met een beperking of chronische ziekte. MEE biedt

Nadere informatie

Campus Alphen aan den Rijn

Campus Alphen aan den Rijn Campus Alphen aan den Rijn Met Cardea kun je verder! Campus ALPHEN AAN DEN RIJN Hulp aan kinderen, jongeren en hun ouders Met Cardea kun je verder! Een kind opvoeden valt niet altijd mee. Soms leidt dit

Nadere informatie

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding Methodisch werken binnen Lang Verblijf woonzorg en dagbesteding 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gentle Teaching 4 Middelen 5 Voor wie is Gentle Teaching? 5 3. Competentievergrotend werken 6 Middelen

Nadere informatie

TRAINING TRIPLE P FAMILY TRANSITIONS

TRAINING TRIPLE P FAMILY TRANSITIONS TRAINING TRIPLE P FAMILY TRANSITIONS Algemene beschrijving De training Triple P Family Transitions biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

Aanmeldformulier vrij toegankelijke jeugdzorg

Aanmeldformulier vrij toegankelijke jeugdzorg Toelichting Sinds januari 2011 bieden BJ Brabant en Combinatie Jeugdzorg vrij toegankelijke zorg. Dit betekent dat voor deze zorg geen indicatie van Bureau Jeugdzorg nodig is. De cliënt wordt aangemeld

Nadere informatie

jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS

jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS Uitgave Behandelcentum Woodbrookers 2010 Jongens en meisjes die professionele hulp nodig hebben, kunnen terecht bij Behandelcentrum Woodbrookers.

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie Pijn beïnvloedt uw dagelijks leven minder UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Als u vanwege uw pijnklachten naar de revalidatiearts

Nadere informatie

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers Gebundelde krachten Brochure voor verwijzers 2 Schakenbosch Gebundelde krachten Schakenbosch, behandelcentrum Jeugdzorgplus LVB Voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking

Nadere informatie

Goede zorg voor u en uw jonge kind. Wat kunnen we voor u betekenen?

Goede zorg voor u en uw jonge kind. Wat kunnen we voor u betekenen? Goede zorg voor u en uw jonge kind Wat kunnen we voor u betekenen? Voor wie? U bent ouder of verzorger van een kind in de leeftijd van 0 t/m 7 jaar. U maakt zich zorgen. Uw kind: heeft moeite met samenspelen

Nadere informatie

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

THERAPIE. Samen werken aan jouw toekomst. Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers THERAPIE Samen werken aan jouw toekomst Introductiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Soms gebeurt er iets naars. Je wilt er wel over praten, maar je weet niet met wie. Of misschien kun je er niet

Nadere informatie

STOP 4-7 programma. Samen sterker Terug. Pad

STOP 4-7 programma. Samen sterker Terug. Pad STOP 4-7 programma Samen sterker Terug Op Pad STOP 4-7 PROGRAMMA Samen sterker Terug Op Pad Ecologisch (samen) en positief (sterker terug op pad) Een vroeg interventie- of preventieprogramma: kindtraining

Nadere informatie

Generalistische basis ggz

Generalistische basis ggz Generalistische basis ggz Informatie voor patiënten Generalistische basis ggz U bent door uw huisarts verwezen voor behandeling naar de Generalistische Basis GGZ (GB-GGZ) van Mondriaan. Mondriaan Generalistische

Nadere informatie

1. Wat is de gezinssamenstelling:

1. Wat is de gezinssamenstelling: Vragenlijst voor ouders Naam van het kind: BSN nummer kind: Adres: Woonplaats: Telefoon thuis: Telefoon mobiel vader Telefoon mobiel moeder E-mailadres ouders: Beantwoord alstublieft de volgende vragen:

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Mijn naam is Kinnik Ik ben Ik kan Ik doe... Ik werk... er voor ieder kind, van peuter tot jong volwassene. Ik ben volledig gericht op de wereld van kinderen en jongeren. Ik

Nadere informatie