Achtergrondinformatie bij de FABEC-Haalbaarheidsstudie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Achtergrondinformatie bij de FABEC-Haalbaarheidsstudie"

Transcriptie

1 Achtergrondinformatie bij de FABEC-Haalbaarheidsstudie

2 Zonder omwegen Hoe de FAB Europe Central onze manier van vliegen kan veranderen Trends inzake luchtverkeer in Europa Het luchtverkeer boven Europa is één van de drukste ter wereld. Het merendeel van het verkeer is geconcentreerd in zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland. De helft van alle Europese vluchten vindt hier plaats, in het hart van Europa. Het luchtruim bestrijkt in totaal 1,7 miljoen vierkante kilometer en wordt gekenmerkt door nauw verweven burgerlijk en militair luchtverkeer en alsmaar stijgende verkeersvolumes. In 2006 werden om en bij de 5,3 miljoen burgerlijke en militaire vluchten gecontroleerd in dit gebied. Experts zijn het erover eens dat het luchtverkeer zal blijven stijgen. Ze hebben berekend dat tegen 2018, het aantal burgerlijke en militaire vluchten in de zes landen zou kunnen groeien met bijna 50 procent. Rekening houdend met het huidige cijfer zouden er tussen 7,2 miljoen en 7,8 miljoen vluchten kunnen plaatsvinden in hetzelfde, beperkte luchtruim. Als er niets wordt ondernomen, zal deze stijging niet te onderschatten problemen met zich meebrengen. Experts zijn ervan overtuigd dat, als er geen veranderingen komen in het beheer van het luchtverkeer, het hele luchtvaartsysteem eronder zal lijden: hoe drukker het luchtruim, hoe meer vliegtuigen zullen gedwongen worden om af te wijken van hun optimale route en hun gewenste schema s. Dit betekent meer vertragingen voor de passagiers, hogere kosten voor de luchtvaartmaatschappijen en een negatieve impact op het milieu. Het idee In de meeste Europese landen zijn paspoortcontroles aan de landsgrenzen afgeschaft, zonder de nationale soevereiniteit te hinderen. In de lucht bestaan deze grenzen echter nog wel. Luchtverkeersleiding is voornamelijk georganiseerd volgens de landsgrenzen. Dit heeft een invloed op de manier waarop de routes over de grens lopen. Elke verlener van luchtvaartnavigatiediensten is verantwoordelijk voor zijn eigen luchtruim: hij zorgt voor de opleiding en kwalificeert zijn eigen personeel, beheert zijn eigen technische systemen en berekent de vergoedingen voor zijn diensten. Dit systeem werkt goed vandaag en in sommige gevallen worden grensoverschrijdend diensten verleend binnen het kader van internationale afspraken, meestal bilateraal. Maar zal het goed blijven lopen in de toekomst?

3 Experts zijn het erover eens dat, terwijl het luchtverkeer gestadig blijft groeien, de grenzen in het Europese luchtruim deze ontwikkeling zullen beperken. Om meer capaciteit te creëren, vertragingen tot een minimum te herleiden en vluchtefficiëntie te verbeteren van burgerlijke vluchten en missie-effectiviteit van militaire vluchten, moet er een einde komen aan de fragmentatie van luchtruim en luchtvaartnavigatiediensten. In de plaats zouden er zogenaamde «Functionele Luchtruimblokken» (Functional Airspace Blocks - FAB s) moeten worden ingevoerd, waar de indeling van het luchtruim gebeurt aan de hand van de verkeersstromen in plaats van de landsgrenzen, zonder de nationale soevereiniteit te hinderen. Dit idee maakt deel uit van het «Single European Sky»- initiatief (het Gemeenschappelijk Europees Luchtruim) dat werd gestart door de Europese Commissie. Het is in lijn met de EGverordeningen 549/04 tot 552/04 die werden aangenomen in Hoewel Zwitserland geen lid is van de EU, neemt het deel aan het SES-project. Het idee is veelbelovend. Maar welke voordelen brengt een FAB dan met zich mee? Een Haalbaarheidsstudie wijst de weg In 2006 lanceerden de burgerlijke en militaire autoriteiten van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland samen met de verstrekkers van luchtvaartnavigatiediensten die in deze Staten werden aangeduid, een Haalbaarheidsstudie inzake de oprichting van een Functional Airspace Block in het hart van Europa, «FAB Europe Central» (FABEC). De regeringen van deze Staten richten zich op een prestatiegerichte benadering, welke de prestatie van het luchtvaartnavigatiesysteem binnen hun gebied zal vergroten. Maar liefst 230 experts van de verscheidene organisaties deelden hun vakkennis en creëerden in 18 maanden een gemeenschappelijk perspectief voor de toekomst van het luchtruim en de luchtvaartnavigatiediensten. Samen ontwikkelden zij een veelheid aan voorstellen voor de verschillende onderzoeksgebieden. Daarbij combineerden zij deze voorstellen met veronderstellingen gebaseerd op expertise en analyseerden zij hun potentiële voordelen. Deze resultaten zijn samengevat in een Rapport van de Haalbaarheidsstudie, welke is opgeleverd in de zomer van De bevindingen De voornaamste voorstellen van de FABEC-Haalbaarheidsstudie zijn:

4 Een nieuwe indeling van het luchtruim De indeling van het FABEC-luchtruim zou verbeterd moeten worden voor wat betreft de burgerlijke routes en sectoren, alsook de militaire trainingsgebieden. De structuur van de routes zou geoptimaliseerd moeten worden zonder rekening te houden met de landsgrenzen. Dit zou toelaten om de verwachte stijging van het luchtverkeer op te vangen, de werklast van de luchtverkeersleiders te verminderen en meer opties te creëren voor militaire training. Een gemeenschappelijk operationeel concept Het FABEC-gebied moet worden gezien als één luchtruimcontinuüm. Er zou een gemeenschappelijk burgerlijk-militair operationeel concept moeten worden ingevoerd. Dit zal voordelen inhouden op het niveau van de capaciteit, de vluchtefficiëntie en de impact op het milieu. Vooral een gezamenlijk beheer van de FABEC-verkeersstromen en capaciteit, inclusief burgerlijke en militaire vluchten, zou een belangrijke evolutie betekenen. Een gemeenschappelijk beheer van de veiligheid De veiligheidsbeheerssystemen van de individuele verstrekkers van luchtverkeersleidingsdiensten zouden moeten worden geharmoniseerd. Er zou een gemeenschappelijk systeem moeten worden ingevoerd voor het beheer van de veiligheid op FAB-niveau. Dit zal leiden tot verbeteringen van de veiligheid binnen het gehele FABEC-gebied. Gemeenschappelijke technische systemen De fragmentatie van technische systemen in het FABEC-gebied zou moeten worden opgelost. Toekomstige ontwikkelingen zouden moeten streven naar het creëren van gemeenschappelijke technische systemen en gemeenschappelijke technische ondersteuningsdiensten. Een gemeenschappelijk heffingenstelsel De vergoedingen die de gebruikers betalen, zouden onafhankelijk moeten zijn van de landsgrenzen. Het hele FABEC-luchtruim zou één enkele heffingszone moeten vormen met één gemeenschappelijk eenheidstarief. Bijgevolg zullen de gebruikers dan de kortste vliegroute kiezen wat voordelig is voor henzelf en voor het milieu.

5 Samenwerking op het vlak van opleiding De implementatie van een gemeenschappelijk operationeel concept en de convergentie van technische systemen en diensten zullen de kans bieden om samen te werken op het vlak van de opleiding. Dit zal de kostenefficiëntie ten goede komen. Een voorbeeld Een centraal thema van al deze voorstellen is het feit dat de experts van meet af aan naar gemeenschappelijke oplossingen zochten voor alle landen, ongeacht de landsgrenzen en zowel op burgerlijk als op militair niveau. De zogenaamde hot spots tonen hoe belangrijk deze aanpak is. Deze term heeft betrekking op de gebieden rond de interne grenzen van het FABECgebied, die worden gekenmerkt door hoge luchtverkeersvolumes. In het grensgebied tussen België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg bijvoorbeeld, zijn er naast de vele aankomsten en vertrekken van en naar Frankfurt en Brussel ook nog een groot aantal transitvluchten. Daarbovenop zijn er talrijke militaire trainingsgebieden in dit luchtruim die maar beperkt gebruikt mogen worden door het burgerlijk luchtverkeer. Momenteel wordt dit relatief kleine luchtruim gecontroleerd door verscheidene luchtverkeersleidingcentra, ondanks de complexe situatie. Dit betekent dat de landsgrenzen ook de controlesectoren van de nationale luchtvaartnavigatiediensten bepalen, maar dus eigenlijk niet altijd de verkeersstromen weerspiegelen. In het licht van deze omstandigheden, hebben experts voorgesteld dat het luchtruim van begin af aan zou worden beschouwd als één enkel continuüm. In de toekomst zouden controlesectoren worden gebaseerd op de verkeersstromen in plaats van de bestaande landsgrenzen. ATS-routes zouden dan zodanig kunnen worden gepland dat zij zo dicht mogelijk aansluiten bij de zogenaamde grote-cirkel routes. Het zal mogelijk zijn om, bij de dagelijkse operaties, de verkeersstromen zo te oriënteren dat situaties van overbelasting tot een minimum worden herleid of worden vermeden in heel het FABEC-gebied. Wanneer men al deze kleine maatregelen samentelt, bekomt men belangrijke verbeteringen. Deze uitwerking kan echter enkel worden benut als het luchtruim gezamenlijk wordt ingedeeld en als alle betrokken partijen in overeenstemming met een gemeenschappelijk operationeel concept werken.

6 De domeinen met geïdentificeerd potentieel Veiligheid voor alles Veiligheid is de topprioriteit bij het beheer van het luchtverkeer. Bijgevolg was het van meet af aan duidelijk dat FABEC enkel kan worden opgericht als het huidige hoge veiligheidsniveau ten minste kan worden gehandhaafd. De Haalbaarheidsstudie geeft aan dat met FABEC, het huidige hoge veiligheidsniveau kan worden gehandhaafd, ondanks het toenemende luchtverkeersvolume. Dit betekent dat het in de toekomst veilig zal blijven om te vliegen. FABEC kan vertragingen verminderen Momenteel speelt het gebrek aan capaciteit bij ATC (Air Traffic Control - luchtverkeersleiding) slechts een kleine rol in de vertragingen van het luchtverkeer. Dit zou echter kunnen veranderen in de toekomst. Zonder FABEC zal de groei van het luchtverkeer leiden tot een massale aangroei van ATFM-vertragingen - wachttijd opgelegd aan sommige vluchten om te vermijden dat ATC-capaciteit overschreden wordt in een bepaald luchtruim. In 2018 zou het kunnen dat 33 procent van de vluchten vertraagd moet worden, te wijten aan ATC-capaciteit. Het invoeren van FABEC kan de ATFM-vertragingen aanzienlijk beperken. Volgens de FAB Haalbaarheidsstudie zou in 2018 amper één procent van alle vluchten vertraagd kunnen zijn omwille van de ATC-capaciteit. FABEC kan de vluchtefficiëntie verbeteren Het ontwerp van het routenetwerk moet rekening houden met veel eisen, zoals minimale afstand tussen twee parallelle routes en tussen twee kruisingen, waarbij gebieden waar militaire training plaatsvindt worden vermeden. Dit betekent dat afwijkingen van de grootcirkel, welke de kortste lijn is tussen twee luchthavens, onvermijdelijk zijn, maar ze moeten zoveel als mogelijk tot een minimum worden beperkt. In 2006 was de gemiddelde rechtstreekse route-uitbreiding in het FABECgebied 53 km (28,6 zeemijl) per vlucht. Het invoeren van FABEC kan omleidingen van rechtstreekse routes aanzienlijk verminderen. Volgens de FAB-Haalbaarheidsstudie kan het maximale voordeel in termen van vluchtlengte, vergeleken met vandaag, in 2018 een afname zijn van 17,4 km (9,4 zeemijl).

7 FABEC kan zorgen voor een groener luchtverkeer De Haalbaarheidsstudie laat, vergeleken met vandaag, een potentiële afname van brandstofverbruik per vlucht zien van 72 kg. Dit staat gelijk aan een afname van 226 kg CO2 en 0,7 kg NOX uitstoot per vlucht. De besparingen zijn zelfs hoger vergeleken met de evolutie zonder FABEC. FABEC kan kosten besparen De Haalbaarheidsstudie wijst uit dat de kosten naar beneden zullen gaan. Minder fragmentatie en verbeterde samenwerking zullen leiden tot een afname van de kosten voor en-route diensten. Gebaseerd op de voorstellen in het Rapport van de Haalbaarheidsstudie en een aantal veronderstellingen gebaseerd op expertise, verwachten financiële experts dat het potentiële voordeel een netto waarde zal vertegenwoordigen tussen de 3,6 biljoen en 9,8 biljoen rond 2025, maar het zal hoogstwaarschijnlijk om en bij 7 biljoen liggen. De volgende stappen De Haalbaarheidsstudie toont duidelijk aan dat FABEC haalbaar is en dat FABEC de mogelijkheden in zich heeft de huidige situatie te verbeteren, geheel in lijn met de doelstellingen van de Single European Sky verwachtingen. Alle partners van de zes Staten verwelkomen de resultaten van het Rapport van de Haalbaarheidsstudie. Ze zijn echter al één stap verder gegaan - de voorbereidingen voor de toekomst zijn al begonnen. Om de voordelen die in de studie worden geraamd, te garanderen, vereist implementatie een tweeledige aanpak. De betrokken staatsautoriteiten hebben, na de studie te hebben geanalyseerd, op 18 november 2008 een Intentieverklaring ondertekend. Om de laatste institutionele basis te creëren, zullen zij een Verdrag voorbereiden waarvan wordt verwacht dat het in 2011 van kracht wordt. Voordat FABEC kan worden geïmplementeerd moeten de Staten een aantal onderwerpen in verschillende domeinen onderzoeken, zoals juridische aspecten, wetgeving en supervisie, besluitvorming. Ze moeten ook beslissen hoe de militairen betrokken moeten zijn in de verscheiden samenwerkingsmodellen om het soepele beheer van het FABEC-luchtruim nog te bevorderen, zowel voor militaire als voor burgerlijke luchtvaartuigen. Tegelijkertijd zullen de verleners van luchtvaartnavigatiediensten beginnen met een reeks activiteiten die onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd. De verleners van luchtvaartnavigatiediensten zullen op die manier hun

8 samenwerking onmiddellijk verbeteren in passende gebieden waar er geen verdrag nodig is, zoals bijvoorbeeld opleiding of gezamenlijke aankoop van technische systemen. Om tijdverlies te vermijden zullen er bovendien zo snel mogelijk voorbereidende stappen worden genomen voor de implementatie van sleutelelementen, zoals bijvoorbeeld het beheer van interne FABEC grensoverschrijdende luchtruimgebieden en het FABEC-beheer van de verkeersstromen. Al deze maatregelen zullen worden vastgelegd in een formele overeenkomst tussen de verleners van luchtvaartnavigatiediensten. Beide reeksen van activiteiten zullen samen worden gebracht in een gemeenschappelijk project dat het welslagen van FAB Europe Central zal garanderen. FABEC belooft eerste resultaten in de nabije toekomst en het heeft indrukwekkende mogelijkheden. De betrokken Staten zijn van plan de prestatiegerichte benadering toe te passen. In dit opzicht hebben zij doelstellingen met een hoog ambitieniveau vastgelegd onder de vorm van een reeks van middellange en lange termijn doelen. De Staten willen de resultaten van FABEC op jaarbasis monitoren en willen werken aan prestatiegerichte doelen die bij zullen dragen aan de resultaten van het project. Deze doelen worden afgestemd op prestatiedoelen op Europees niveau. FABEC is klaar voor vertrek. Nu moet het nog enkel van de grond komen.

DE OPRICHTING VAN HET FAB EUROPE CENTRAL

DE OPRICHTING VAN HET FAB EUROPE CENTRAL DE OPRICHTING VAN HET FAB EUROPE CENTRAL HET KADER In het licht van de lopende besprekingen inzake de toekomst van de Europese luchtvaartnavigatiediensten, lanceerden de civiele en militaire autoriteiten

Nadere informatie

Statistieken Belgocontrol: bewegingen juni 2014

Statistieken Belgocontrol: bewegingen juni 2014 29 augustus 2014 Statistieken Belgocontrol: bewegingen juni 2014 Belgocontrol beheerde in juni 2014 in totaal 97.218 bewegingen, ofwel een stijging met 3,2% (3.016 bewegingen) vergeleken met dezelfde maand

Nadere informatie

Statistieken Belgocontrol: bewegingen februari 2014

Statistieken Belgocontrol: bewegingen februari 2014 Statistieken Belgocontrol: bewegingen februari 2014 15 april 2014 In februari 2014 behandelde Belgocontrol in totaal 69.924 bewegingen, 2,9% (of 1.965 bewegingen) meer dan in februari 2013 (67.959 bewegingen).

Nadere informatie

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Vliegverkeer Toenemende overlast Eindhoven Airport Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Wat is er aan de hand? Toename vliegbewegingen van 33000

Nadere informatie

L 96/20 NL Publicatieblad van de Europese Unie. VERORDENING (EG) Nr. 551/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD.

L 96/20 NL Publicatieblad van de Europese Unie. VERORDENING (EG) Nr. 551/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. L 96/20 NL Publicatieblad van de Europese Unie VERORDENING (EG) Nr. 551/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 10 maart 2004 betreffende de organisatie en het gebruik van het gemeenschappelijk

Nadere informatie

RPAS en Vliegvelden. Workshop 1 - Space53 November 2017

RPAS en Vliegvelden. Workshop 1 - Space53 November 2017 RPAS en Vliegvelden Workshop 1 - Space53 November 2017 Operationeel advies gebaseerd op kennis Pragmatische toepassing van kennis Training voor overheid en bedrijfsleven 22/11/2017 2 Achtergrond regelgeving

Nadere informatie

Luchtvaart: voortgangsverslagen tonen aan dat kerndoelstellingen voor Europees luchtverkeersbeheer "op de tocht staan"

Luchtvaart: voortgangsverslagen tonen aan dat kerndoelstellingen voor Europees luchtverkeersbeheer op de tocht staan EUROPESE COMMISSIE - PERSBERICHT Luchtvaart: voortgangsverslagen tonen aan dat kerndoelstellingen voor Europees luchtverkeersbeheer "op de tocht staan" Brussel, 25 november 2011 Vandaag gepubliceerde voortgangsverslagen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 532 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 27 juli 2012 (30.07) (OR. en) 12972/12 AVIATIO 119

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 27 juli 2012 (30.07) (OR. en) 12972/12 AVIATIO 119 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 27 juli 2012 (30.07) (OR. en) 12972/12 AVIATIO 119 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 25 juli 2012 aan: het secretariaat-generaal van de Raad van

Nadere informatie

Luchtruimvisie. Bijlagerapport 4 Technologische en operationele ontwikkelingen op het gebied van ATM

Luchtruimvisie. Bijlagerapport 4 Technologische en operationele ontwikkelingen op het gebied van ATM Luchtruimvisie Bijlagerapport 4 Technologische en operationele ontwikkelingen op het gebied van ATM Inhoud Toelichting 2 1 Grote bewegingen in het ATM system 4 1.1 Single European Sky (SES) 5 1.2 Op weg

Nadere informatie

Omdat vliegtuigen worden gecertificeerd voordat ze de lucht in mogen. Omdat de veiligheid van de luchtvaart voortdurend wordt bewaakt

Omdat vliegtuigen worden gecertificeerd voordat ze de lucht in mogen. Omdat de veiligheid van de luchtvaart voortdurend wordt bewaakt Omdat vliegtuigen worden gecertificeerd voordat ze de lucht in mogen -- Ieder vliegtuig moet een certificaat krijgen van de luchtvaartveiligheidsautoriteiten voordat ermee mag worden gevlogen. Certificering

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. /2010 VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. /2010 VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, XXX Ontwerp VERORDENING (EU) nr. /2010 VAN DE COMMISSIE van [ ] tot vaststelling van gemeenschappelijke gebruiksvereisten en werkprocedures voor het luchtruim

Nadere informatie

Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen

Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen Goedemiddag iedereen, Het kadaster dat ik u op woensdag 14 november 2007 voorstelde, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen

Nadere informatie

Single European Sky in economisch perspectief

Single European Sky in economisch perspectief Single European Sky in economisch perspectief Robert Ossevoort en Robert Piers Het Europese luchtruim is een verzameling van (sub)nationale luchtruimen gekenmerkt door fragmentatie en diversiteit. Dit

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij. Uitvoeringsverordening (EU).../... van de Commissie

ANNEX BIJLAGE. bij. Uitvoeringsverordening (EU).../... van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.2.2019 C(2019) 785 final ANNEX BIJLAGE bij Uitvoeringsverordening (EU).../... van de Commissie tot vaststelling van een prestatie- en heffingsregeling in het gemeenschappelijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 191 Goedkeuring van het op 2 december 2010 te Brussel tot stand gekomen Verdrag betreffende de oprichting van het Functioneel Luchtruimblok

Nadere informatie

Project Luchtruimherziening

Project Luchtruimherziening Project Luchtruimherziening Update over de voortgang voor OSCRO 30-10-2018 Opbouw presentatie 1. Het Nederlandse luchtruim 2. Uitgangspunten 3. Doelen en opgave van het project 4. Afbakening - requirements

Nadere informatie

gezien het gemeenschappelijk standpunt van de Raad (15853/2/2002 C5-0137/2003) 1,

gezien het gemeenschappelijk standpunt van de Raad (15853/2/2002 C5-0137/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0325 Verlening van luchtvaartnavigatiediensten ***II Wetgevingsresolutie van het Europees Parlement betreffende het gemeenschappelijk standpunt, door de Raad vastgesteld met het oog op

Nadere informatie

Internetconsultatie belasting op luchtvaart

Internetconsultatie belasting op luchtvaart Internetconsultatie belasting op luchtvaart Inleiding Afspraak regeerakkoord: drie sporen In het regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst heeft het kabinet afgesproken dat een belasting op luchtvaart zal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 191 Goedkeuring van het op 2 december 2010 te Brussel tot stand gekomen Verdrag betreffende de oprichting van het Functioneel Luchtruimblok

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0258/36. Amendement. Peter Liese namens de PPE-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0258/36. Amendement. Peter Liese namens de PPE-Fractie 8.9.2017 A8-0258/36 36 Artikel 1 alinea 1 punt -1 bis (nieuw) Richtlijn 2003/87/EG Artikel 3 quinquies lid 2 Bestaande tekst 2. Vanaf 1 januari 2013 wordt 15 % van de rechten geveild. Dit percentage kan

Nadere informatie

Het alternatief voor Teuge. Informatiebijeenkomst Teuge, 25 augustus 2017

Het alternatief voor Teuge. Informatiebijeenkomst Teuge, 25 augustus 2017 Het alternatief voor Teuge Informatiebijeenkomst Teuge, 25 augustus 2017 Wat ging er aan vooraf? 19 juni 2017 compleet overvallen door het bericht van de route direct over luchthaven Teuge Dramatische

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD NL COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 25.9.2003 COM(2003) 566 definitief 2003/222 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD houdende wijziging van Verordening

Nadere informatie

De controletoren van Brussel-Nationaal. Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer

De controletoren van Brussel-Nationaal. Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer De controletoren van Brussel-Nationaal Voor een optimale veiligheid van het luchtverkeer Belgocontrol is een autonoom overheidsbedrijf met als opdracht de veiligheid van het luchtverkeer in het burgerlijk

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/01/2019

Datum van inontvangstneming : 11/01/2019 Datum van inontvangstneming : 11/01/2019 Vertaling C-735/18-1 Zaak C-735/18 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 26 november 2018 Verwijzende rechter: Justice de paix de Charleroi

Nadere informatie

ZEER GOED ALTERNATIEF VOOR VLIEGROUTE OVER TEUGE BESCHIKBAAR

ZEER GOED ALTERNATIEF VOOR VLIEGROUTE OVER TEUGE BESCHIKBAAR ZEER GOED ALTERNATIEF VOOR VLIEGROUTE OVER TEUGE BESCHIKBAAR korter, stiller & schoner! Inleiding In de afgelopen jaren is een aantal routevarianten (zogeheten varianten A, A+, B en B+) voor vliegverkeer

Nadere informatie

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

DE MINISTER VAN DEFENSIE, in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; Onderwerp: Instelling tijdelijke gebieden met beperkingen ten behoeve van de oefening FWIT 2017 DE MINISTER VAN DEFENSIE, HANDELENDE: in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0047 (NLE) 7098/17 VOORSTEL van: ingekomen: 3 maart 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: AELE 28 EEE 7 N 9 ISL 4 FL

Nadere informatie

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen

Compensatie en assistentie. Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend uit EU-landen Compensatie en assistentie Bij instapweigering, annulering of vertraging van vluchten vertrekkend

Nadere informatie

Vraag 1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Wintelre is overlast Eindhoven Airport zat?

Vraag 1 Heeft u kennisgenomen van het bericht Wintelre is overlast Eindhoven Airport zat? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Free Route Airspace (FRA)

Free Route Airspace (FRA) Free Route Airspace (FRA) DefinitieFRA Free Route Airspace (FRA) is een gespecificeerd luchtruim waarbinnen gebruikers vrijelijk een route kunnen plannen tussen een gedefinieerd ingangspunt en een gedefinieerd

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Voortgangsbrief Luchtruimherziening

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 4 juli 2019 Betreft Voortgangsbrief Luchtruimherziening > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres 2500 EX De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 2500 EX Datum 24 mei 2011 Betreft integratie civiel militair luchtruim en luchtverkeersleiding Geachte voorzitter,

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie L 292. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal.

Publicatieblad van de Europese Unie L 292. Wetgeving. Niet-wetgevingshandelingen. 61e jaargang. Uitgave in de Nederlandse taal. Publicatieblad van de Europese Unie L 292 Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 19 november 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN Informatie betreffende

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.9.2018 COM(2018) 642 final 2018/0333 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Europees

Nadere informatie

In 2007 is onderzocht of deze route verder geoptimaliseerd kon worden. Het resultaat van die optimalisatie vindt u onderaan als route 2.

In 2007 is onderzocht of deze route verder geoptimaliseerd kon worden. Het resultaat van die optimalisatie vindt u onderaan als route 2. Toekomstige vliegroutes De nu geplande uitbreiding van Lelystad Airport is mogelijk geworden doordat in 2004 een Planologische Kernbeslissing van kracht werd. Hierin zijn mogelijke aan- en uitvliegroutes

Nadere informatie

Advies Lelystad Airport

Advies Lelystad Airport Advies Lelystad Airport Toelichting op uitwerking en resultaat van opdracht aan Alderstafel Lelystad door Hans Alders 1 Context Alderstafel Advies Alderstafel Schiphol (2008) en reactie kabinet en Kamer

Nadere informatie

Laat uw stem horen! Maak nu bezwaar tegen de vliegtaks!

Laat uw stem horen! Maak nu bezwaar tegen de vliegtaks! Laat uw stem horen! Maak nu bezwaar tegen de vliegtaks! In het regeerakkoord staat het voornemen om per 2021 opnieuw een vliegtaks in te voeren. Het is onvoorstelbaar dat de overheid zich twee keer aan

Nadere informatie

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol?

1. Kent u het bericht Amsterdam klaagt over geluidsoverlast Schiphol? Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 22 april 2008 Ons kenmerk VenW/DGTL-2008/1760 Onderwerp Kamervragen experimenten Schiphol Doorkiesnummer

Nadere informatie

Oostroute Lelystad Airport

Oostroute Lelystad Airport Oostroute Lelystad Airport In opdracht van: Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer To70 Postbus 43001 2504 AA Den Haag tel. +31 (0)70 3922 322 fax +31 (0)70 3658 867 E-mail: info@to70.nl Door: Ruud

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2013

BAS rapportage gebruiksjaar 2013 BAS rapportage gebruiksjaar 213 Op 14 februari 214 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 213 uitgebracht. Het gebruiksjaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar,

Nadere informatie

2009D10068 VERSLAG. De voorzitter van de commissie, H. Jager. De adjunct-griffier van de commissie, L. Tijdink. NDS tknds2009D10068

2009D10068 VERSLAG. De voorzitter van de commissie, H. Jager. De adjunct-griffier van de commissie, L. Tijdink. NDS tknds2009D10068 2009D10068 VERSLAG Binnen de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat hebben de fracties van het CDA, de PvdA, de SP en de VVD de behoefte om enkele vragen en opmerkingen voor te leggen over diverse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 0 33 9 Goedkeuring van het op december 00 te Brussel tot stand gekomen Verdrag betreffende de oprichting van het Functioneel Luchtruimblok «Europe Central»

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-20151016-212) Betreffende het voorontwerp van besluit tot wijziging van het besluit van de Regering van het

Nadere informatie

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen:

INLEIDING. De Europese Alliantie voor de Vrijheid verdedigt de volgende belangrijke veranderingen: INLEIDING De volgende Europese verkiezingen zullen gehouden worden van tot 5 mei 014 in alle 8 lidstaten. Dit handvest bevat de politieke standpunten die de leden van de Europese Alliantie voor de Vrijheid

Nadere informatie

Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI

Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI Henk Veerbeek Alex Gibbs Bewonersavond Lisse, 31 mei 2017 Voorstel indieners De indieners geven aan dat vliegtuigen

Nadere informatie

Ontwerp Wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol

Ontwerp Wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol Ontwerp Wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol Aanpassing luchtverkeerwegen Schiphol als gevolg van herindeling luchtruim Amsterdam-Ruhr-Frankfurt (AMRUFRA) Ontwerp Wijziging Luchthavenverkeerbesluit

Nadere informatie

- Ten slotte berekende Lockheed Martin voor Portugal reeds wat de hard SLEP kost voor de blok 15, carrosserie én uitrusting

- Ten slotte berekende Lockheed Martin voor Portugal reeds wat de hard SLEP kost voor de blok 15, carrosserie én uitrusting Wat is de kost van Soft en Hard SLEP? De Minister van Defensie vroeg vanmiddag uitleg aan de oppositie over de eventuele meerkost om de F16s tot 2029 operationeel en inzetbaar te houden naar aanleiding

Nadere informatie

Commissie interne markt en consumentenbescherming. van de Commissie interne markt en consumentenbescherming

Commissie interne markt en consumentenbescherming. van de Commissie interne markt en consumentenbescherming EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie interne markt en consumentenbescherming 2010/0298(COD) 4.3.2011 ONTWERPADVIES van de Commissie interne markt en consumentenbescherming aan de Commissie milieubeheer,

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Ontwerp. VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Ontwerp Brussel, C VERORDENING (EU) nr. / VAN DE COMMISSIE van [ ] tot vaststelling van technische voorschriften en administratieve procedures met betrekking tot

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 16.1.2018 COM(2018) 27 final 2018/0009 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting, namens de Europese Unie, van Amendement 1 van het Memorandum van samenwerking

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 21 501-33 Raad voor Vervoer, Telecommunicatie en Energie Nr. 434 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 13 september 2013 Binnen de vaste

Nadere informatie

Programma Luchtruimherziening. CRO Rotterdam 27 Juni 2019

Programma Luchtruimherziening. CRO Rotterdam 27 Juni 2019 Programma Luchtruimherziening CRO Rotterdam 27 Juni 2019 Luchtruimherziening in het kort Opgave Realisatie van een integrale, toekomstbestendige inrichting en beheer van het luchtruim, gebaseerd op een

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 114 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart in verband met de invoering van de aantekening PRO

tot wijziging van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart in verband met de invoering van de aantekening PRO Besluit van tot wijziging van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart in verband met de invoering van de aantekening PRO Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO #BRU2040 Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO 4 1958: STRATEGISCHE BESLISSING DE WERELD IN 2040 OPPORTUNITEITEN VOOR BELGIË STRATEGISCHE VISIE 2040 EVENWICHTIGE AANPAK 5 6 DE WERELD IN 2040

Nadere informatie

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement;

Gelet op artikel 5.7 van de Wet luchtvaart en artikel 56 van het Luchtverkeersreglement; Datum Nummer HDJZ/LUV HOOFDDIRECTIE JURIDISCHE ZAKEN Onderwerp Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, houdende nadere regels voor vluchten met een modelvliegtuig (Regeling modelvliegen)

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij. de wetgevingsvoorstellen

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. Begeleidend document bij. de wetgevingsvoorstellen EUROPESE COMMISSIE Straatsburg, 11.6.2013 SWD(2013) 207 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING Begeleidend document bij de wetgevingsvoorstellen om het

Nadere informatie

Renovatiewerken op baan 25 links op Brussels Airport

Renovatiewerken op baan 25 links op Brussels Airport Brussels Airport, 4 maart 2015 Renovatiewerken op baan 25 links op Brussels Airport Brussels Airport start op 27 mei met belangrijke renovatiewerken op baan 25L/07R. Om de impact op de omwonenden en op

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 31.3.2017 L 87/411 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2017/588 VAN DE COMMISSIE van 14 juli 2016 tot aanvulling van Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad ten aanzien van technische reguleringsnormen

Nadere informatie

Dashboard inzake het baangebruik op Brussels Airport in 2016

Dashboard inzake het baangebruik op Brussels Airport in 2016 Inhoudstafel Deel 1 Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Afkortingen... 3 Deel 2 Capaciteitsindicatoren... 4 2.1 Capaciteitsindicator van de voornaamste baancombinaties... 4 2.2 ATFM-vertraging bij

Nadere informatie

Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering. Wim Teugels Nynas N.V.

Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering. Wim Teugels Nynas N.V. Overzicht en perspectieven voor een duurzame ontwikkeling van asfalt in een economie in voortdurende verandering Wim Teugels Nynas N.V. Een economie in beweging In een tijdspanne van 2 jaar is de olie

Nadere informatie

Een antwoord van 4 juni 2012 van de Juridische Afdeling van het Duitse LBA op een vraag van mij inzake EU recht op luchtvaart gebied.

Een antwoord van 4 juni 2012 van de Juridische Afdeling van het Duitse LBA op een vraag van mij inzake EU recht op luchtvaart gebied. 1 Inleiding Toen ik in 2008 mijn Great Lakes na restauratie luchtwaardig had, kwam ik vreemde zaken tegen bij mijn vluchtvoorbereiding. Mijn Great Lakes is in 1968 gebouw naar tekeningen uit 1929 en is

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012

Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012 Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012 ArkeFly 24.01.2012 Page 1 ArkeFly s visie op de Airport Package ArkeFly, meer dan een airline Airport Package en de impact voor ArkeFly Conclusies &

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE. Begeleidend document bij het COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 24.1.2007 SEC(2006) 1689 WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE Begeleidend document bij het Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide.

Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Vanuit Nederland de hele wereld over. Continenten verbonden. Personally worldwide. Wij staan voor u klaar. Wereldwijd. Al sinds 1921 vervoeren wij goederen voor onze klanten over de gehele wereld. Van

Nadere informatie

13234/1/14 REV 1 ver/jel/mt 1 DGE 2 A

13234/1/14 REV 1 ver/jel/mt 1 DGE 2 A Raad van de Europese Unie Brussel, 1 oktober 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0186 (COD) 13234/1/14 REV 1 AVIATION 182 CODEC 1822 VERSLAG van: aan: het secretariaat-generaal het Coreper/de

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) No /.. of

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) No /.. of EUROPEAN COMMISSION Brussels, 4.6.2014 C(2014) 3656 final COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) No /.. of 4.6.2014 tot aanvulling van Richtlijn 2013/36/EU van het Europees Parlement en de Raad met technische

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.1.2016 COM(2016) 36 final 2013/0014 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Concept ten behoeve van internetconsultatie juli-augustus 2017

Concept ten behoeve van internetconsultatie juli-augustus 2017 Concept ten behoeve van internetconsultatie juli-augustus 2017 Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr. IENM/BSK tot wijziging van de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen

Nadere informatie

VLIEGTUIGOVERLAST LUCHTRUIM ZUIDELIJK ZUID- LIMBURG

VLIEGTUIGOVERLAST LUCHTRUIM ZUIDELIJK ZUID- LIMBURG VLIEGTUIGOVERLAST LUCHTRUIM ZUIDELIJK ZUID- LIMBURG 1 Gemeentelijk grondgebied ligt binnen invloedsfeer van twee luchthavens, te weten a. Luchthaven Luik (Bierset) b. Luchthaven Maastricht Aachen Airport

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.4.2013 COM(2013) 186 final 2013/0098 (NLE) Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief-

Nadere informatie

DE MINISTER VAN DEFENSIE, het verzoek van de commandant van de vliegbasis Leeuwarden van 18 oktober 2012;

DE MINISTER VAN DEFENSIE, het verzoek van de commandant van de vliegbasis Leeuwarden van 18 oktober 2012; Onderwerp: Instelling bijzondere luchtverkeersgebieden ten behoeve van oefening Base Ex (week 48) DE MINISTER VAN DEFENSIE, GELEZEN: het verzoek van de commandant van de vliegbasis Leeuwarden van 18 oktober

Nadere informatie

7.12.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 341/3. VERORDENING (EG) Nr. 1794/2006 VAN DE COMMISSIE van 6 december 2006

7.12.2006 Publicatieblad van de Europese Unie L 341/3. VERORDENING (EG) Nr. 1794/2006 VAN DE COMMISSIE van 6 december 2006 7.12.2006 ublicatieblad van de Europese Unie L 341/3 VERORDENING (EG) Nr. 1794/2006 VN DE COMMISSIE van 6 december 2006 tot vaststelling van een gemeenschappelijk heffingenstelsel voor luchtvaartnavigatiediensten

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Duurzame hub, oké. Maar hoe?

Duurzame hub, oké. Maar hoe? Duurzame hub, oké. Maar hoe? Prof.dr.ir. Jacco M. Hoekstra Decaan Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek 1 Conclusie Er is op dit moment nog een unieke kans om van Schiphol een groene en innovatieve

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36599 15 december 2014 Beleidsregel van de Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, van 20 november 2014, nr. A-0-14-0072.001,

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.5.2016 COM(2016) 302 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een besluit van de Raad inzake de ondertekening, namens de Unie, en de voorlopige toepassing van de Overeenkomst

Nadere informatie

VR DOC.0432/1

VR DOC.0432/1 VR 2018 0405 DOC.0432/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring

Nadere informatie

9337/16 rts/pau/as 1 DG D 2A

9337/16 rts/pau/as 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 27 mei 2016 (OR. en) 9337/16 NOTA I/A-PUNT van: aan: de Groep e-recht (e-justitie) EJUSTICE 86 JUSTCIV 130 DROIPEN 97 JAIEX 51 het Comité van permanente vertegenwoordigers

Nadere informatie

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad

Advies. Proefproject LZV s. Brussel, 24 juni Mobiliteitsraad Advies Proefproject LZV s Brussel, 24 juni 2011 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 25 F +32 2 217 70 08 info@mobiliteitsraad.be www.mobiliteitsraad.be Adviesvraag: Proefproject

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.8.2014 COM(2014) 527 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD EN HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ over de EU-strategie en het actieplan

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 11/07/2014

Datum van inontvangstneming : 11/07/2014 Datum van inontvangstneming : 11/07/2014 Vertaling C-279/14-1 Zaak C-279/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 6 juni 2014 Verwijzende rechter: Landgericht Hannover (Duitsland)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 22/02/2016

Datum van inontvangstneming : 22/02/2016 Datum van inontvangstneming : 22/02/2016 Vertaling C-32/16-1 Zaak C-32/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 19 januari 2016 Verwijzende rechter: Amtsgericht Dresden (Duitsland)

Nadere informatie

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING

ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING ONTWERP VAN MEMORIE VAN TOELICHTING I. ALGEMENE TOELICHTING 1. Samenvatting Bilaterale luchtvaartakkoorden omvatten de beginselen van de opsomming van de uitgewisselde vrijheden, de aanwijzing van de luchtvervoerders,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 133 Besluit van 26 februari 2011 tot wijziging van het Besluit bewijzen van bevoegdheid voor de luchtvaart in verband met de invoering van de

Nadere informatie

OTA het voorzitterschap de delegaties Routekaart voor een betere bescherming van verdachten en beklaagden in strafprocedures

OTA het voorzitterschap de delegaties Routekaart voor een betere bescherming van verdachten en beklaagden in strafprocedures RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 1 juli 2009 (03.07) (OR. en) 11457/09 DROIPE 53 COPE 120 OTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap de delegaties Routekaart voor een betere bescherming van verdachten

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1999 392 Besluit van 31 augustus 1999, houdende vaststelling van regels met betrekking tot cockpitpersoneel en luchtverkeersdienstverleningspersoneel

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.10.2017 COM(2017) 605 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD houdende machtiging tot opening van onderhandelingen over een overeenkomst tussen de Europese Unie en

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 20/01/2017

Datum van inontvangstneming : 20/01/2017 Datum van inontvangstneming : 20/01/2017 Vertaling C-637/16-1 Zaak C-637/16 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 9 december 2016 Verwijzende rechter: Amtsgericht Düsseldorf (Duitsland)

Nadere informatie

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor.

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. www.absgroup.com The ABS EffeX range complies fully with Een geheel nieuwe benadering

Nadere informatie

Reizen met een vliegtuig

Reizen met een vliegtuig Reizen met een vliegtuig Rechten van vliegtuigpassagiers in geval van: instapweigering annulering vertraging plaatsing in een hogere of lagere klasse Alle passagiers Vluchten met vertrek vanop een luchthaven

Nadere informatie