Jezus als ware econoom

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jezus als ware econoom"

Transcriptie

1 Jezus als ware econoom Markuskerk Lans Bovenberg: Universiteit van Tilburg (UvT) Deze presentatie komt geheel voor rekening van de spreker, inclusief alle mogelijke misvattingen. Opmerkingen en opbouwende kritiek zijn zeer welkom

2 Opmerkingen naar Comfort Wat is nieuw voor je? Wat heeft je aan het denken gezet? Wat vind je goed? Challenge Wat begrijp je niet? Waar zet je vraagtekens bij? Waar wil je meer over horen?

3 Outline Wat is economie? Micro economie: als individu verstandig kiezen Meso economie: investeren in relaties Macro economie: samenwerken als samenleving als geheel Jezus als ware econoom = Het koninkrijk van God Verstandig kiezen: liefhebben Investeren in relaties (met God, mensen en jezelf) Eenheid in verscheidenheid: we zijn van elkaar afhankelijk

4 Micro economie: verstandig kiezen Afwegen van kosten en baten Schaarste: beperkingen Tijd Geld en inkomen = financieel kapitaal Talenten, energie en gezondheid = menselijk kapitaal Netwerk en vriendenkring = sociaal kapitaal Als je het een doet moet je het andere laten Kosten zijn alternatieve opbrengsten Doelstellingen Wat wil je in het leven bereiken? Doelstellingen en waarden 4

5 Kosten van deze avond voor LB Schaarse tijd en energie (incl. voorbereiding) Alternatieve opbrengsten Financieel kapitaal: toespraak bij ING Menselijk kapitaal: wetenschappelijke publicatie, mediatraining, conditie training Sociaal kapitaal: Tijd met mijn vrouw of bezoek aan suikertante Kosten: opbrengsten van waardevolste alternatieve aanwending alternatieve opbrengsten = sociaal kapitaal Economie gaat over schaarste en alternatief aanwendbare middelen Kunst van het kiezen: als ik het een doe kan ik het ander niet doen Economie gaat over meer dan geld (ook vriendschap etc) eigenbelang (ook belangen anderen) huidige opbrengsten ook investeren: verdiencapaciteit, reputatie, gezondheid, relaties 5

6 Opbrengsten van deze avond voor LB Geldelijke beloning Een avondje uit met mijn gezin of luxe thuiszorg suikertante Consumptie in natura: mensen die aan je lippen hangen Investering in mezelf Discipline om meer na te denken over economie en KvG Leren van jullie Groeien in onderwijzen Investering in u Economie, Jezus en het KvG leren kennen Investeren in relaties Christenen in Breda leren kennen God beter leren kennen 6

7 Economie gaat over meer dan geld Verstandig handelen Onderneem alleen activiteiten waarvan de baten hoger zijn dan de kosten (= alternatieve opbrengsten) Ga voor winst (kosten minus baten >0 ) Kosten en baten breder dan geld Alles dat schaars, alternatief aanwendbaar en van waarde is (aandacht, tijd, energie, talent, vriendschap) Breder dan alleen eigen welzijn (ook liefde ) Breder dan alleen huidige welzijn (ook toekomstige welzijn)

8 Rationaliteit Normatief: Calculeren is goed Homo economicus De mens die gaat voor winst Wat winst is hangt af van voorkeuren Eigen belang maar kan breder zijn: niet alleen eigen belang Positief: is de mens van vlees en bloed echt zo rationeel? Gedragseconomie in opkomst: de mens is beperkt Mens weet niet wat hij wil Hij weet niet hoe hij zijn doelen het beste kan bereiken Hij ontbeert wilskracht om te doen wat hij wil Wat ik verlang te doen, het goede, laat ik na; wat ik wil vermijden, het kwade, dat doe ik. (Rom 7:19)

9 Meso: economie van relaties samen sta je sterker Beide partijen investeren schaarse middelen in de relatie Geven wat op = kosten Relatie genereert opbrengsten Waarde creatie: opbrengsten > kosten = 3 Voorbeelden Bedrijf Gezin School Deze avond

10 Macro economie

11 Macro economie

12 Macro economie: samenleving als geheel Arbeidsdeling Mensen specialiseren zich en zetten zich in voor anderen Veel onderlinge handel ipv zelfvoorziening: geven en ontvangen Gebruik elkaars ideeen Onderlinge afhankelijkheid vereist samenwerking en vertrouwen Eenheid in verscheidenheid resulteert in economische groei Creer win-win situaties voor gezonde samenleving Zorg dat waarde creatie resulteert in win-win Waarom is Nederland rijker dan Zimbabwe? niet omdat Nederlanders slimmer zijn maar omdat mensen gestimuleerd worden zich voor anderen in te zetten: win-win ipv win-lose.

13 Outline Wat is economie? Micro economie: als individu verstandig kiezen Meso economie: investeren in relaties Macro economie: samenwerken als samenleving als geheel Jezus als ware econoom = Het koninkrijk van God Verstandig kiezen: liefhebben Investeren in relaties (met God, mensen en jezelf) Eenheid in verscheidenheid: we zijn van elkaar afhankelijk

14 Jezus en rationaliteit Wie deze woorden van mij hoort en ernaar handelt, kan vergeleken worden met een verstandig man, die zijn huis bouwde op een rots. En wie deze woorden van mij hoort en er niet naar handelt, kan vergeleken worden met een onnadenkend man, die zijn huis bouwde op zand. (Matt 7:24,26) Bedenk wel, ik zend jullie als schapen onder de wolven. Wees dus scherpzinnig als een slang, maar behoud de onschuld van een duif. (Matt 10:16) En de heer prees de oneerlijke rentmeester omdat hij slim had gehandeld. (Luk 16:8)

15 Jezus en eigen belang Verzamel schatten in de hemel, daar vreten mot noch rot ze weg, daar breken geen dieven in om te stelen (Matteus 6:20). En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Matt 6:4,6) Zoek liever eerst het koninkrijk van God en zijn gerechtigheid, dan zullen al die andere dingen je erbij gegeven worden. (Matt 6:33) Zonder geloof is het onmogelijk God vreugde te geven; wie hem wil naderen moet immers geloven dat hij bestaat, en wie hem zoekt zal door hem worden beloond. (Heb 11:6)

16 C.S. Lewis: The weight of glory "Als je twintig goede mensen in onze tijd zou vragen wat volgens hen de hoogste deugd is, dan zou negentien keer het antwoord luiden: zelfverloochening. Had je dit gevraagd aan bijna om het even welke grote christen uit vroeger tijden, dan zou het antwoord zijn geweest: liefde. Ziet u wat er is gebeurd? Er is een negatieve term in de plaats van een positieve gekomen, en dit is iets van meer dan taalkundig belang. De negatieve idee van zelfverloochening omvat niet allereerst een gedachte aan bevordering van goede dingen voor anderen, maar aan het zelf ontberen daarvan, alsof het voornaamste was dat wij iets missen en niet dat anderen gelukkig zijn. Volgens mij is dit niet de christelijke deugd die Liefde heet."

17 CS Lewis "Het Nieuwe Testament heeft veel te melden over zelfverloochening, maar niet over zelfverloochening als doel in zichzelf. Er staat dat je jezelf moet verloochenen en je kruis moet opnemen om Christus te kunnen volgen; en bijna iedere beschrijving van wat we zullen aantreffen als we dat doen appelleert aan verlangens. Als er bij de meeste moderne mensen een latente gedachte bestaat dat het verkeerd is het goede voor jezelf te verlangen en vurig te hopen op het genieten daarvan, dan beweer ik dat die gedachte via Kant en de stoïcijnen is binnengeslopen en geen deel uitmaakt van het christelijk geloof. Als je in de evangeliën kijkt naar de schromeloze beloften van beloning en als je ziet om wat voor verbijsterende beloningen het gaat, dan krijg je zelfs de indruk dat de Heer onze verlangens niet te sterk maar te zwak vindt. Wij zijn halfhartige wezen, we rommelen wat met drank en seks en status, terwijl er oneindige vreugde geboden wordt; zoals een onnozel kind dat wil doorgaan met moddertaartjes maken in de gribus omdat het zich niets kan voorstellen bij een vakantie aan zee. We zijn veel te gauw tevreden."

18 Liefde Wie niet liefheeft kent God niet, want God is liefde. (..) God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem. (1 Joh 4:8,16) Je inzetten voor het geluk van de ander Je vind je eigen geluk in het geluk van de ander Als je anderen mensen uitpakt als cadeau, pak je ook jezelf uit Scott Peck ( Road less traveled): Ik ben ervan overtuigd dat u, als wij verder gevorderd zijn in ons leerproces omtrent de aard van de liefde, zult gaan inzien dat de liefde voor onszelf en die voor anderen niet alleen hand in hand gaan, maar uiteindelijk een onverbrekelijke eenheid vormen.

19 Baten van liefde Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof: denkend aan de vreugde die voor hem in het verschiet lag, liet hij zich niet afschrikken door de schande van het kruis. (Heb 12:2) Al verkocht ik mijn bezittingen omdat ik voedsel aan de armen wilde geven, al gaf ik mijn lichaam prijs en kon ik daar trots op zijn had ik de liefde niet, het zou mij niet baten. (1 Kor 13:3)

20 Kosten van liefde Wie mij volgt, maar niet breekt met zijn vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja zelfs met zijn eigen leven, kan niet mijn leerling zijn. 27 Wie niet zijn kruis draagt en mij op mijn weg volgt, kan niet mijn leerling zijn. 28 Want wie van jullie die een toren wil bouwen gaat niet eerst de kosten berekenen, om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw? 29 Als hij het fundament gelegd heeft maar de bouw niet kan voltooien, zal iedereen die dat ziet hem uitlachen 30 en zeggen: Die man begon te bouwen, maar het karwei afmaken kon hij niet. (Lucas 14:26-30) 11 Een vermaning lijkt op het moment zelf geen vreugde te brengen, slechts verdriet, maar op den duur plukt wie erdoor gevormd is er de vruchten van: een leven in vrede en gerechtigheid. (Heb 12:11)

21 Kosten en baten van liefde Toen zei Jezus tegen zijn leerlingen: Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en mij volgen. 25 Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. 26 Wat heeft een mens eraan de hele wereld te winnen als hij er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven? (Matt 16:24-26) Jim Eliot: "He is no fool who gives what he cannot keep to gain that which he cannot lose."

22 Waarom nadruk op welbegrepen eigen belang? Evangelie Goed nieuws: sluit aan bij verlangens van mensen om waardevol en gelukkig te zijn God wil dat het ons goed gaat Houdt ons nederig "Alle mensen zoeken het geluk. Er zijn geen uitzonderingen. Hoezeer de middelen die ze ervoor gebruiken ook verschillen iedereen verlangt ernaar. Dat sommigen oorlog voeren en anderen dit niet doen, komt voort uit hetzelfde verlangen, dat in beiden leeft, maar met verschillende inzichten samengaat. (Pascal) Ank van Dooren: Waarom moet ik zo n lintje krijgen? Ik vind het gewoon heerlijk om les te geven aan allochtonen. Meer evenwicht in relaties (tussen gever en ontvanger) Al in Tessalonica hebt u mij meer dan eens iets gestuurd om mijn tekorten aan te vullen. 17 Niet dat het mij om uw gaven te doen is, ik ben er juist op uit dat het tegoed op uw rekening oploopt. (Fil 4:16-17). Meer echte liefde: Iedereen die oprecht liefheeft weet hoe heerlijk dit is. Als wij echt liefhebben doen we dat omdat wij willen liefhebben. (..) De liefde onttrekt niets aan onze persoonlijkheid. Ze voegt er juist iets aan toe. In dit zin is liefde even zelfzuchtig als onechte liefde. Het verschil is het doel: geestelijke groei van de ander en jezelf. (Scott Peck)

23 Meso economie God s investeringen + Ons handelen God Naasten Jezelf God Naasten Jezelf liefhebben = W I N S T Vriendschap met God Naasten Jezelf

24 Het koninkrijk van God = 4 De 3-enige God die ons mensen als God s kinderen adopteert 1+1=3 Jij die samen met God je mag inzetten voor je naasten 1+1=3: je naaste die leert liefhebben en mag delen in die vreugde : = x

25

26 Macro economie = eenheid in verscheidenheid Je unieke gaven ontwikkelen ten behoeve van anderen Vertrouwen op anderen Een lichaam bestaat niet uit één deel, maar uit vele. 15 Als de voet zou zeggen: Ik ben geen hand, dus ik hoor niet bij het lichaam, hoort hij er dan werkelijk niet bij? 16 En als het oor zou zeggen: Ik ben geen oog, dus ik hoor niet bij het lichaam, hoort het er dan werkelijk niet bij? 17 Als het hele lichaam oog zou zijn, waarmee zou het dan kunnen horen? Als het hele lichaam oor zou zijn, waarmee zou het dan kunnen ruiken? ( ) 21 Het oog kan niet tegen de hand zeggen: Ik heb je niet nodig, en het hoofd kan dat evenmin tegen de voeten zeggen. 22 Integendeel, juist die delen van het lichaam die het zwakst lijken zijn het meest noodzakelijk. ( ) Wanneer één lichaamsdeel pijn lijdt, lijden alle andere mee; wanneer één lichaamsdeel met respect behandeld wordt, delen alle andere in die vreugde. (1 Kor 12:14-26) We kunnen niet gezond zijn als delen economie ziek zijn

27 Conclusies In de sociale wetenschappen leren we God kennen Mens is als sociaal wezen beeld van 3-enige God Principes uit de economie leren ons iets over God Economie is meer dan geschuif met geld Kosten en baten zijn breder dan geld Alles dat schaars en van waarde is Ga voor winst maar wel in brede zin: niet alleen eigen belang Samen sta je sterker: 1+1=3 Relaties creeren waarde Talenten ontwikkelen voor anderen en op anderen vertrouwen resulteert in groei Organiseer samenleving op basis win-win (ONS principe)

28 Jezus als ware econoom Jezus is rationeel en gaat voor Zijn ware belang participeren in de core business van Zijn Vader passie: geluk vinden in het geluk van mensen vertrouwt dat de Vader het goede met Hem voor heeft Jezus daagt ons uit heilzaam te calculeren Ga voor ware, eeuwige winst: wees verstandig Investeer in relaties met God, anderen en jezelf: Koninkrijk van ONS participeren in God s core business = mensen tot bloei brengen Leer God s hart kennen: vrienden van God ontwikkelen en inzetten van gaven tbv anderen: vrienden van mensen Als wij anderen dienen dan groeien wijzelf in liefde en vreugde

29 Het leven is een eenheid = economie en theologie Het eerste gebod is: Hoor, Israël de Here, onze God is één, en gij zult de Here, uw God, liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht. En het tweede aan dit gelijk is dit: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. Een ander gebod, groter dan deze, bestaat niet. (Markus 12: 29-31, NBG)

30 Opmerkingen naar Comfort Wat is nieuw voor je? Wat heeft je aan het denken gezet? Wat vind je goed? Challenge Wat begrijp je niet? Waar zet je vraagtekens bij? Waar wil je meer over horen?

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

TENT VOL TALENT JAARTHEMAVIERING

TENT VOL TALENT JAARTHEMAVIERING TENT VOL TALENT JAARTHEMAVIERING 2014 2015 WELKOM Iemand: Welkom in deze viering waarin wij met elkaar gaan luisteren naar woorden. Woorden die ons aanzetten tot nadenken over onszelf, wat wij kunnen en

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Matteüs 7: 21-27 Tekst : Matteüs 25 : 1-13 Gezang 133 : 1, 2 en 3 Gezang 133 : 4 en 5 Psalm 40 : 2 en 3 Lied 296 : 2 en 3 Opwekking 27 Welkom in

Nadere informatie

Liefde. De sociale leer van de Kerk

Liefde. De sociale leer van de Kerk Liefde De sociale leer van de Kerk De sociale leer van de Kerk Over de liefde Het evangelie roept ons op om ons in te zetten voor onze naasten. Maar hoe weet je nu wat er gedaan moet worden, zeker in een

Nadere informatie

Liefhebben. Hoe kan ik de dag voor de ander mooier maken? Vorige week: De kerkdienst is het toetje!

Liefhebben. Hoe kan ik de dag voor de ander mooier maken? Vorige week: De kerkdienst is het toetje! Vorige week: De kerkdienst is het toetje! Liefhebben. Hoe kan ik de dag voor de ander mooier maken? Onze overeenkomst bij alle verschillen: Het bloed van Jezus bindt ons samen. Het Kruis à uitwisseling!

Nadere informatie

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus

Cursus de Bergrede. Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus Cursus de Bergrede Dagelijkse inspiratiebron voor een radicaal leven als volgeling van Jezus 1 Opwekking 343 (2x) Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart. Heilige Geest van God, vul opnieuw mijn hart.

Nadere informatie

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw?

Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde en trouw? Spreuken 3,3 Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart. Spreuken 14,22 Wie kwaad smeden, komen zij niet op een dwaalweg? Wie goed doen, oogsten zij geen liefde

Nadere informatie

Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader.

Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader. Les 3 voor 20 oktober 2018 Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader. Dit gebed staat bekend als het Hogepriesterlijke Gebed. Eenheid is een van de belangrijkste

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Waar is je schat? Daar is je hart! Matt 6 : 19-26

Waar is je schat? Daar is je hart! Matt 6 : 19-26 Waar is je schat? Daar is je hart! Matt 6 : 19-26 Matteus 6 19 Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde: mot en roest vreten ze weg en dieven breken in om ze te stelen. 20 Verzamel schatten in de hemel,

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

TEKST

TEKST TEKST TEKST TEKST TEKST TEKST BOODSCHAP VAN DEAN HOUGH DE WEG VAN HET VLEES OF DE GEEST AFGODERIJ VAN GOD ROM 3 ROM 3 Wel een erg treurig beeld van de mensheid... ROM 3 Wel een erg treurig beeld van de

Nadere informatie

en voor wie klopt zal opengedaan worden.. De zekerheid van de gebeds verhoring We lezen in Matth. 7:7:

en voor wie klopt zal opengedaan worden.. De zekerheid van de gebeds verhoring We lezen in Matth. 7:7: - 1 - De zekerheid van de gebeds verhoring We lezen in Matth. 7:7: 7 Bid, en u zal gegeven worden; zoek en u zult vinden; klop, en er zal voor u opengedaan worden. Deze woorden van Jezus zijn vol van zekerheid:

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. 19

En Jezus zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. 19 Welkom en opening Intro Jouw passie Schrijf op het hart wat jouw passie is. Waar ga jij met hart en ziel voor? Bijbel Marcus 10: 17-31 7 En toen Hij naar buiten ging om op weg te gaan, snelde er iemand

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap. jan. 2018

Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap. jan. 2018 Bijbelstudieserie met als thema: Discipelschap jan. 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005 i. www.

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen Discipelschap Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het die Mij liefheeft, en wie Mij liefheeft, hem zal Mijn Vader liefhebben; en Ik zal hem

Nadere informatie

Worden wij wel rijk in aardse zaken, dan kan het toch een zegen zijn als wij ons richten naar vers 17 van dit hoofdstuk:

Worden wij wel rijk in aardse zaken, dan kan het toch een zegen zijn als wij ons richten naar vers 17 van dit hoofdstuk: - 1 - Jaag naar godsvrucht (1 Tim. 6:11/12) We lezen in 1 Tim. 6:5 iets over mensen, die niet meer helder zijn van denken en het goede spoor kwijt zijn geraakt, daar zij het evangelie als iets winstgevends

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Wat bepaalt in jouw leven wie en wat je bent en hoe je leeft?

Wat bepaalt in jouw leven wie en wat je bent en hoe je leeft? Wat bepaalt in jouw leven wie en wat je bent en hoe je leeft? 2 Kor. 5:1-2 en 8-10 1 Wij weten dat wanneer onze aardse tent, het lichaam waarin wij wonen, wordt afgebroken, we van God een woning krijgen:

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Groei-pijn. Jak. 1: 2,3 (HSV)

Groei-pijn. Jak. 1: 2,3 (HSV) 2 Acht het enkel vreugde, mijn broeders, wanneer u in allerlei beproevingen terechtkomt, 3 want uw weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweeg brengt. Jak. 1: 2,3 (HSV) Hebr. 12: 1-29 (HSV)

Nadere informatie

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige!

Luister, Israël: de HEER, onze God, de HEER is de enige! Votum en groet Ps 116:1,10 Gebed Lezen Mar 12:28-33 Zingen Ps 18: 1 Lezen Deut 6:1-9 Zingen Ps 78: 1,2 Preek HC 34 Deut 6:4-9 Zingen GK 11 Geloof belijden Zingen GK 158 Dankgebed Collecte Slotzang LB 416

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is.

2 Kor. 4:10. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van een wip is. - 1-2 Kor. 4:10 We hebben vroeger allemaal wel eens op een wip gezeten. Als u omlaag ging, ging de ander omhoog en als u omhoog ging, ging de ander omlaag. We kunnen zeggen, dat dit de wetmatigheid van

Nadere informatie

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden

de praktijk te brengen is van belang voor ieder mens. Jezelf misleiden - 1 - Jezelf misleiden Er wordt in het nieuwe testament op tamelijk veel plaatsen gesproken over misleiding; dat wij door anderen misleid kunnen worden maar ook, dat wij onszelf kunnen misleiden. We gaan

Nadere informatie

Jezus volgen in de hectiek van het leven

Jezus volgen in de hectiek van het leven Jezus volgen in de hectiek van het leven Bestemd om vrucht te dragen Johannes 15:5: Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

# 2. Zijn werk. # 1. Zijn vrouw. Vorm mij voortdurend tot de vrouw die mijn man nodig heeft. Zegen het werk van zijn handen. # 3.

# 2. Zijn werk. # 1. Zijn vrouw. Vorm mij voortdurend tot de vrouw die mijn man nodig heeft. Zegen het werk van zijn handen. # 3. # 1. Zijn vrouw Vorm mij voortdurend tot de vrouw die mijn man nodig heeft. Wie zal een deugdelijke vrouw vinden? Haar waarde gaat die van robijnen ver te boven. { Spreuken 31:10} # 2. Zijn werk Zegen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Toen ik het slot van de lezing van Matteüs las, moest ik gelijk denken aan het nieuws van deze week. Wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed.

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken.

104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. PINKSTEREN 104 EERSTE LEZING Hand., 2, 1-11 Zij werden allen vervuld van de heilige Geest en zij begonnen te spreken. Uit de Handelingen der Apostelen 1 Toen de dag van Pinksteren aanbrak waren allen bijeen

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Je bent geschapen om God te dienen

Je bent geschapen om God te dienen Wat hebben we de afgelopen weken gehoord? 1. Waarom ben ik hier op aarde? 2. We zijn er voor God. 3. En daarom heeft God hier op aarde zijn gezin bedacht. 4. In zijn gezin kunnen wij leren Hem te dienen.

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Waar is onze zekerheid op gebaseerd? Leven we voor het tijdelijke of het eeuwige?

Waar is onze zekerheid op gebaseerd? Leven we voor het tijdelijke of het eeuwige? Waar is onze zekerheid op gebaseerd? Leven we voor het tijdelijke of het eeuwige? We leven in een wereld die zijn zekerheden gebouwd heeft op materialisme, positie, geld, macht, eer, eigenbelang, enz.

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

LITURGIE voor de kerkdienst zondag 22 juni 2014 10.00 uur

LITURGIE voor de kerkdienst zondag 22 juni 2014 10.00 uur LITURGIE voor de kerkdienst zondag 22 juni 2014 10.00 uur Afscheid van de oudste kinderen van de nevendienst Chris Boone, Rick Bult en Kirsten Durink Thema: God beschermt je Voorganger: ds. Hans Becker

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

CHE: Community Health Education Gezondheid Geestelijk voedsel Levensonderhoud SOFT EVANGELISM/DISCIPLESHIP Je kunt niet de hele wereld veranderen, maar je kunt wel de wereld van één mens

Nadere informatie

Genesis 2:18 Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem.

Genesis 2:18 Ook zei de HEERE God: Het is niet goed dat de mens alleen is; Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem. 20120517 Relatie en Missie 1. Relatie en Missie in het Oude Testament Genesis 1:26 En God zei: Laten Wij mensen maken naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; / / 27 En God schiep de mens naar Zijn beeld;

Nadere informatie

Hoofdstuk Inleiding H Inleiding H12-14 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte. Bijbelstudie I Korintiërs 9/10, 11 juni 2019

Hoofdstuk Inleiding H Inleiding H12-14 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte. Bijbelstudie I Korintiërs 9/10, 11 juni 2019 BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte LES 9 De gaven van de Geest Hoofdstuk 11-14 Overeenkomst: problemen in de samenkomst 11:1-16 Kleder- en/of haardracht 11:17-34 Het avondmaal 12:1-14:40

Nadere informatie

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes

Bijbelonderwijs voor de basisschool. Groep 5. Memootjes Bijbelonderwijs voor de basisschool Groep 5 Memootjes De geciteerde Bijbeltekst werd met toestemming van de Stichting Herziene Statenvertaling overgenomen uit de Herziene Staten Vertaling 2006, Jongbloed

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

God en de naaste. De sociale leer van de Kerk

God en de naaste. De sociale leer van de Kerk God en de naaste De sociale leer van de Kerk De sociale leer van de Kerk Over de sociale leer Het evangelie roept ons op om ons in te zetten voor onze naasten. Maar hoe weet je nu wat er gedaan moet worden,

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf?

Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? Is het God die ons veroordeeld of doen wij dat zelf? 1. Hoe ontstaat de manier waarop je naar jezelf kijkt? 2. Wie is God? 3. Wat is DE Waarheid over onszelf? 4. Wie worden er door God wel veroordeeld?

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Orde van de dienst op. Zondag 4 november 2018

Orde van de dienst op. Zondag 4 november 2018 Orde van de dienst op Zondag 4 november 2018 Dienst waarin gedoopt worden Organist/pianist: Voorganger: Aad van Poppel Ds. Freek Schipper Welkom en mededelingen Muzikaal meditatief moment We zingen Ps.

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20

16 Leg over een ander geen vals getuigenis af. Exodus 20 1Toen sprak God deze woorden: 2 Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd. 3Vereer naast mij geen andere goden. 4Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets

Nadere informatie

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden 27-10-2013 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 27-10-2013 2 Zal Hij me doden? Zal Hij op me mopperen? Zal Hij me knarsetandend toelaten?

Nadere informatie

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem

1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem 1 Joh. 5 : 1 en 10 1Ieder die gelooft dat Jezus de christus is, is uit God geboren, en ieder die de Vader liefheeft, heeft ook lief wie uit hem geboren zijn. 10Wie in de Zoon van God gelooft, draagt het

Nadere informatie

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER!

50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen. Deel 1 EEN WONDER! 50 TINTEN HEMELSBLAUW Verhalen over de liefde van God, Bijbelteksten en teksten en tekeningen van Luus Verheijen Deel 1 EEN WONDER! 1 Vreugde Hoi, ik ben Joy. Dat is het Engels voor vreugde, blijdschap.

Nadere informatie

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld

Je bent waardevol. Leven vanuit een positief zelfbeeld Je bent waardevol Leven vanuit een positief zelfbeeld Voorwoord 8 Test: Heb jij last van een negatief zelfbeeld? 14 1. Zelfbeeld 16 2. Gebroken dromen 34 3. Gevangen in je gedachten 51 4. Het juk van verslavingen

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

IEDEREEN IS BELANGRIJK VOOR GOD prediking 23-2-2008 Door: Peter Sleebos 1

IEDEREEN IS BELANGRIJK VOOR GOD prediking 23-2-2008 Door: Peter Sleebos 1 1 Lezen: Gen. 1:27 Je bent belangrijk voor God!! Het maakt niet uit hoe je er uitziet, het maakt niet uit wat je allemaal kunt, voor Gods liefde is iedereen gelijkwaardig. Toen Jezus stierf aan het kruis

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / /

werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / / werkboek bij het lezen van het Bijbelboek Markus naam: datum: van / / tot / / Verantwoording Via www.goodmorninggirls.org ben ik in contact gekomen met Reading through the Bible. Dit initiatief van Courtney

Nadere informatie

Wees mij genadig, God, in uw trouw, u bent vol erbarmen, doe mijn fouten teniet, was mij schoon van alle schuld,reinig mij van mijn zonden.

Wees mij genadig, God, in uw trouw, u bent vol erbarmen, doe mijn fouten teniet, was mij schoon van alle schuld,reinig mij van mijn zonden. LEESROOSTER VAN TAIZÉ voor de 40dagentijd wo. 5 maart ASWOENSDAG Wees mij genadig, God, in uw trouw, u bent vol erbarmen, doe mijn fouten teniet, was mij schoon van alle schuld,reinig mij van mijn zonden.

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

1) Jouw leven op Gods manier

1) Jouw leven op Gods manier 1) Jouw leven op Gods manier Een uitnodiging om eerst Gods Koninkrijk te zoeken Matteus 6:33 Zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. (HSV)

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne Meditatieviering zondag 21 mei 2017 Theresiagemeenschap Borne Els van der Lugt Voelen we ons verbonden? Opening/welkom Zang: Licht dat ons aanstoot GvL 489 blz.530 Openingsgebed God, wij kunnen en mogen

Nadere informatie

TEKSTEN LEREN Bijbelverhalen.nl

TEKSTEN LEREN Bijbelverhalen.nl TEKSTEN LEREN Bijbelverhalen.nl 2 Laat de kinderen tot me komen en.. 3 Ik vertrouw op de liefde van God voor eeuwig en altijd. 4 Wie aan de arme geeft, zal geen gebrek lijden. 5 k Stel mijn vertrouwen

Nadere informatie

Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad.

Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad. Als ik het goed heb heeft Marcel het een paar jaar geleden in een boodschap over godsvertrouwen gehad. Omdat het voor de kwaliteit van ons leven, zeker ons geestelijk leven zo belangrijk is- wij worden

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft,

Maak genade tot een levensstijl. Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Maak genade tot een levensstijl Het Evangelie van Christus is een kracht van God tot zaligheid voor ieder die gelooft, Romeinen 7:1-6 1 Of, broeders, weet u niet-ik spreek immers tot mensen die de wet

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

vs 18 Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen.

vs 18 Niemand heeft ooit God gezien, maar de enige Zoon, die zelf God is, die aan het hart van de Vader rust, heeft hem doen kennen. Joh1:1-5 In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God. Het was in het begin bij God. Alles is erdoor ontstaan en zonder dit is niets ontstaan van wat bestaat. In het Woord was

Nadere informatie

Verlangen naar gerechtigheid les 4

Verlangen naar gerechtigheid les 4 Verlangen naar gerechtigheid les 4 Opdracht: Bestudeer het leven en karakter van Abraham. hoofdstuk Gen 12, 13 hoofdstukken Gen 15,16 hoofdstukken Gen 17,20,21 hoofdstukken Gen 22 Wat leer je van de persoon

Nadere informatie

Het boek Prediker. In Pred. 1: 2 staat: IJdelheid der ijdelheden, zegt Prediker, ijdelheid der ijdelheden! Alles is ijdelheid!

Het boek Prediker. In Pred. 1: 2 staat: IJdelheid der ijdelheden, zegt Prediker, ijdelheid der ijdelheden! Alles is ijdelheid! - 1 - Het boek Prediker In Pred. 1:1 staat: De woorden van Prediker, de zoon van David, koning te Jeruzalem. In dit boek zijn de woorden van Salomo te vinden. Veel schriftuitleggers zijn er van overtuigd,

Nadere informatie