Atletiekdagen 26 t/m 28 mei 2014 Terrein: AV 34 Sportpark Orderbos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Atletiekdagen 26 t/m 28 mei 2014 Terrein: AV 34 Sportpark Orderbos"

Transcriptie

1 Atletiekdagen 26 t/m 28 mei 2014 Terrein: AV 34 Sportpark Orderbos

2 Voorwoord Van 26 t/m 28 mei 2014 organiseert atletiekvereniging AV 34, in samenwerking met Accres, de Schoolatletiekdagen. Aan dit evenement nemen naar verwachting zo n 1000 leerlingen van groep 7 uit het basis- en vergelijkbare groepen uit het speciaalonderwijs in Apeldoorn deel. Tijdens de Schoolatletiekdagen kunnen de leerlingen gedurende een dagdeel (ochtend of middag) diverse onderdelen van de atletieksport beoefenen: - 60 meter sprint meter - hoogspringen - verspringen - vortex werpen - kogelstoten Technische tips: Bij het kogelstoten komt het aan op kracht. Kracht, niet alleen om de kogel weg te stoten, maar ook voor de afzetbeweging met de benen. Hieronder volgt een aantal tips voor een goede afstoot: plaats de kogel op de vingers leg de kogel op deze wijze tegen hals en kin aan buig het standbeen strek het standbeen en stoot de kogel weg Dit informatieboekje bevat enkele punten van aandacht om de wedstrijd zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ook is in dit boekje enige informatie over de te beoefenen onderdelen opgenomen. Tot slot wensen wij jullie allen, leerlingen en begeleiders, een sportieve, maar bovenal een plezierige dag toe. Commissie schoolsport Accres. E: schoolsport@accres.nl Voor meer informatie over de Schoolatletiekdagen kunt u terecht bij de schoolsportcommissie van AV 34: Herman van der Wal E: info@schoolatletiekdagen.nl Meer informatie over AV 34 kunt u vinden op:

3 VORTEX WERPEN De bedoeling is dat de deelnemer de vortex van achter een lijn zover mogelijk bovenhands werpt. Dit mag uit stand, maar het mag ook met een korte aanloop. De geworpen afstand wordt bepaald en het beste resultaat wordt genoteerd. KOGELSTOTEN Er wordt gestoten op volgorde van startnummer. Er mag net zo vaak gestoten worden als het tijdslot het mogelijk maakt. Het beste resultaat geldt als eindresultaat voor de betreffende deelnemer. Iedere deelnemer krijgt één mogelijkheid om in te stoten. Zoals gezegd, de kogel moet echt gestoten worden. Gooien of werpen is niet toegestaan en is ook erg gevaarlijk! Een poging is ongeldig wanneer: na een worp op of over de balk wordt gestapt; de kogel niet binnen de lijnen terechtkomt. Aandachtspunten Locatie: De Schoolatletiekdagen vinden plaats op de atletiekbaan van AV 34 in het sportpark Orderbos. Tijdschema: Ochtendprogramma : aanwezig aanvang 09:00 einde 11:45 Middagprogramma : aanwezig aanvang einde Woensdagmiddag is er geen programma De dinsdagochtend is zoveel mogelijk gereserveerd voor het speciaal onderwijs. Teams: Het programma wordt afgewerkt door teams. Deze teams bestaan uit 9 12 leerlingen. Ieder team wordt begeleid door 1 begeleider, te leveren door de school. Indien het aantal deelnemende leerlingen op een dagdeel het toelaat, kan een team uit minder dan 9 leden bestaan. De organisatie kan besluiten leerlingen van meer dan 1 school samen te voegen tot 1 team. De teamleden krijgen 20 minuten de gelegenheid om een atletiekonderdeel te doen, waarbij het beste resultaat genoteerd wordt. Na het signaal gaat het team naar het volgende onderdeel. Begeleiding: Minimaal 1 begeleider per team is noodzakelijk. De begeleider blijft de gehele wedstrijd bij het team en noteert de resultaten van de individuele leden van het team. Indien nodig zal de begeleider hierbij geassisteerd worden door één van de aanwezige juryleden. Schoolpakket: Elke school krijgt op de wedstrijddag een pakket uitgereikt met de startnummers, speldjes, chronologen en eventueel diploma s. De begeleiding wordt verzocht het pakket minimaal een kwartier voor aanvang in het clubhuis van AV 34, bij de atletiekbaan, op te halen.

4 Startnummers: Een startnummer dient voorop, op borsthoogte met 4 speldjes, op de wedstrijdkleding aangebracht te worden. Speldjes worden met de startnummers meegegeven. Diploma s: Alle leerlingen kunnen een diploma krijgen als de school dit wil. De school moet dit dan aangeven bij de inschrijving. Het is de bedoeling dat medewerkers van de school de diploma s van de (meegekregen) uitslagen voorzien. Startvolgorde: Om de wedstrijd vlot te kunnen laten verlopen, is het handig als de deelnemers bij alle onderdelen op volgorde van het startnummer klaar gaan staan. Men wordt verzocht na afloop van een onderdeel, direct door te gaan naar het volgende. Aandachtspunten Uitslagen: Individuele resultaten worden door de begeleiders zelf op het juryformulier genoteerd. EHBO: Elk dagdeel zijn medewerkers van de Algemene Vereniging E.H.B.O. Apeldoorn op de atletiekbaan aanwezig. Jury: AV 34 levert juryleden voor de wedstrijd. De juryleden assisteren de begeleiders bij het beoordelen van de resultaten en zorgen voor het vlotte verloop van de wedstrijd. Schoeisel: Goede sportschoenen zijn aan te raden. Spikes zijn niet toegestaan. Kleedkamers: De deelnemers kunnen zich omkleden in de kleedkamers bij het clubhuis van AV 34. Advies: neem bij slecht weer droge reservekleding mee. Parkeren: Fietsen kunnen in de rekken op het terrein van AV 34 gestald worden. Bij onvoldoende ruimte kan de groenstrook langs de baan gebruikt worden. Houd zoveel mogelijk de doorgang vrij. S.v.p. geen fietsen voor of tegen het clubhuis. Auto s kunnen op het terrein bij de ingang van de atletiekbaan worden geparkeerd. Clubhuis: Telefoonnummer clubhuis AV 34: Dan volgt de flop: de afzet met het buitenste been de afzetvoet moet in de looprichting staan de afzetplaats is ongeveer een meter van de dichtstbijzijnde paal en ongeveer twee tot drie voetlengtes van de landingsmat het zwaaibeen, dit is het been dat het dichtst bij de mat is, moet gebogen en krachtig worden opgezwaaid na de afzet moeten de heupen en de onderbenen omhoog gaan waardoor je min of meer liggend over het touw gaat Als alles gaat zoals hierboven is beschreven, land je uiteindelijk op je rug VERSPRINGEN Er wordt gesprongen op volgorde van startnummer. Iedere deelnemer mag net zo vaak springen als het tijdslot mogelijk maakt. Het beste resultaat geldt als het eindresultaat voor de betreffende deelnemer. Iedere deelnemer krijgt één mogelijkheid om in te springen. Bij het verspringen moet met een been afgezet worden in het witte vlak voor de afzetbalk. Een afzet voorbij de eerste rand van de afzetbalk maakt de poging ongeldig. Technische tips: Er zijn verschillende manieren van springen, waaronder de zogenaamde schredevertesprong. Na de afzet wordt het zwaaibeen naar voren gestrekt. Pas kort voor de landing wordt het afzetbeen naar het zwaaibeen gebracht. Tot dat moment wordt de romp rechtop gehouden. Pas in de landingsfase wordt de romp naar voren gebogen.

5 Een poging is ongeldig wanneer: bij het springen de lat wordt afgeworpen. met twee benen tegelijk wordt afgezet; drie keer wordt aangelopen zonder te springen. Het hoogspringen is (vanaf het clubhuis gezien) op de rechter hoogspringmat (mat 1) respectievelijk de linker hoogspringmat (mat 2). Atletiekonderdelen Tijdens de Apeldoornse Schoolatletiekdagen staan de volgende atletiekonderdelen op het programma: - 60 meter sprint meter - hoogspringen - verspringen - vortex werpen - kogelstoten Als warming-up wordt een heen-en-weer estafette gedaan. Op de volgende pagina s staat een korte omschrijving van elk onderdeel. Op de plattegrond is aangegeven op welk gedeelte van het terrein het onderdeel plaats vindt. Technische tips: Bij het hoogspringen wordt na een korte aanloop met de zogenaamde Fosbury flop over de lat gesprongen. De aanloop bij deze sprong bestaat uit twee gedeelten: een even aantal passen op een recht stuk en aansluitend vijf passen in een bocht Tijdens de laatste drie passen versnel je.

6 Heen-en-weer estafette Het team splitst zich in twee ongeveer even grote groepen en gaan tegenover elkaar in de aangegeven laan staan. Op het startsignaal wordt het estafettestokje zo snel mogelijk naar de overkant gebracht en aan de voorste van de groep overgegeven (niet gooien!) en sluit dan achteraan. Het team dat het eerste weer in de beginsituatie staat heeft gewonnen (in principe loop je dus ten minste 2 keer). Afhankelijk van de teamgrootte kan afgesproken worden dat een of meerdere deelnemers van een team vaker lopen. 60 meter Voor de start van de 60 meter sprint nemen de deelnemers op verzoek van de starter plaats in de startblokken. Na de vraag klaar? van de starter volgt het startschot. 400 meter De 400 meter wordt ook gelopen op de kunststofbaan en gaat over precies 1 ronde. Voor de start van de 400 meter nemen de deelnemers op verzoek van de starter hun positie in: op één lijn, met de voet achter de startlijn. Na de vraag klaar? van de starter volgt het startschot. In tegenstelling tot hetgeen bij normale atletiekwedstrijden gebruikelijk is, wordt bij deze wedstrijd niet vanuit startblokken gestart. Voor zowel meisjes als jongens is de start van de 400 meter (vanaf het clubhuis gezien) rechts, naast de jurytrap aan de binnenzijde van de kunststofbaan. Meelopen van niet-deelnemende scholieren aan zowel de binnen- als de buitenzijde van de baan is niet toegestaan. Dit is namelijk hinderlijk voor de lopers en juryleden. Voor zowel meisjes als jongens is de start van de 60 meter (vanaf het clubhuis gezien) rechts op de kunststofbaan. Technische tips bij de hardloopnummers: het contact met de baan verloopt via de hiel, over de buitenkant van de voet naar de voorvoet; de armbeweging ondersteunt de loopbeweging, onder andere om je evenwicht te bewaren. Hoe sneller je loopt, hoe meer je armen gebogen zijn. de romp is tijdens het lopen ongeveer verticaal. Als je in een hoog tempo loopt, dan helt de romp licht naar voren. HOOGSPRINGEN Bij het hoogspringen wordt gebruik gemaakt van palen waarop vaste hoogtes zijn aangegeven doormiddel van steuntjes waarop de lat gelegd wordt. De atleet mag zelf bepalen, binnen de aanwezige mogelijkheden welke hoogte hij/zij wil proberen te bereiken. Wordt een hoogte niet gehaald, dan kan het nogmaals geprobeerd worden, of de atleet kan overgaan op een lagere hoogte. De atleten springen op volgorde van startnummer en men mag net zo vaak springen als het tijdslot het toelaat. De hoogst behaalde hoogte geldt als het resultaat van de betreffende atleet. Iedere deelnemer krijgt één mogelijkheid om in te springen.

Hoogspringen. Rol van de begeleider

Hoogspringen. Rol van de begeleider Hoogspringen De leerling mag zelf de techniek kiezen waarmee hij/zij over het lint gaat. De leerling mag zelf kiezen vanaf welke kant hij/zij aanloopt. De aanloop start bij de pion. Wanneer het lint wordt

Nadere informatie

PAC & JEUGDATLETIEK INFORMATIE PUPILLENWEDSTRIJDEN. De wedstrijden De sprint Verspringen Hoogspringen Balwerpen Kogelstoten Estafette Lange afstand

PAC & JEUGDATLETIEK INFORMATIE PUPILLENWEDSTRIJDEN. De wedstrijden De sprint Verspringen Hoogspringen Balwerpen Kogelstoten Estafette Lange afstand PAC & JEUGDATLETIEK INFORMATIE PUPILLENWEDSTRIJDEN De wedstrijden De sprint Verspringen Hoogspringen Balwerpen Kogelstoten Estafette Lange afstand INFORMATIE PUPILLENWEDSTRIJDEN 1 2 PAC & JEUGDATLETIEK

Nadere informatie

Draaiboek Atletiek Sportdag 2017

Draaiboek Atletiek Sportdag 2017 Draaiboek Atletiek Sportdag 2017 Bewegingsonderwijs Lelystad ORGANISATIE In dit pakket treft u aan: 1. Een scorelijst Elke scorelijst dient voor 1 groep (max. 10 12 leerlingen). Er moeten dus 7 groepen

Nadere informatie

De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale.

De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. REGLEMENT ATLETIEK De onderstaande regels gelden zowel voor de regionale kwalificatiewedstrijden als voor de nationale finale. TEAMS Per regionale kwalificatiewedstrijd nemen 6 teams per middelbaar jaar

Nadere informatie

Programmaboekje. Zaterdag 12 juni 2010. www.atletiekdag.nl

Programmaboekje. Zaterdag 12 juni 2010. www.atletiekdag.nl Programmaboekje Zaterdag 12 juni 2010 www.atletiekdag.nl BELANGRIJK BELANGRIJK BELANGRIJK Geachte sportcommissie, Hierbij treft u weer ons jaarlijks programmaboekje aan met alle mededelingen betreffende

Nadere informatie

Werkstuk LO Atletiek. Werkstuk door een scholier 1639 woorden 14 april keer beoordeeld

Werkstuk LO Atletiek. Werkstuk door een scholier 1639 woorden 14 april keer beoordeeld Werkstuk LO Atletiek Werkstuk door een scholier 1639 woorden 14 april 2004 6 280 keer beoordeeld Vak LO 2.Wat is atletiek? Atletiek is een van de eerste sporten. Atletiek bestond al voor de Grieken. Atletiek

Nadere informatie

Draaiboek atletiek sportdag

Draaiboek atletiek sportdag Draaiboek atletiek sportdag Bewegingsonderwijs Lelystad ORGANISATIE In dit pakket treft u aan: 1. Een scorelijst Elke scorelijst dient voor 1 groep (max. 10 12 leerlingen). Er moeten dus 7 groepen gemaakt

Nadere informatie

Reglement: Atletiek Vijfkamp

Reglement: Atletiek Vijfkamp Reglement: Atletiek Vijfkamp Categorieën: Er wordt gewerkt in drie categorieën: - klas 1-2 - klas 3-4 - schoolteam Alle categorieën zijn onderverdeeld in een jongens- en een meisjescategorie. Onderdelen

Nadere informatie

Pupillenwedstrijd 'Nieuwe Stijl' Voorbeeld draaiboek

Pupillenwedstrijd 'Nieuwe Stijl' Voorbeeld draaiboek Pupillenwedstrijd 'Nieuwe Stijl' Voorbeeld draaiboek Teamprestaties en individuele prestaties 8 atletiekonderdelen in 2,5 uur Atletiekunie Sector wedstrijdatletiek en verenigingszaken Maart 2011 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sportdag 2017 Klas 1 & 2

Sportdag 2017 Klas 1 & 2 Sportdag 2017 Klas 1 & 2 Team: Team captain: Hallo allemaal, Het is weer bijna zo ver, de sportdag is bijna aangebroken. Op 12 juni zal deze sportdag gehouden worden bij atletiek vereniging Climax Ede

Nadere informatie

Sportdag 2017 Klas 1 & 2

Sportdag 2017 Klas 1 & 2 Sportdag 2017 Klas 1 & 2 Team: Team captain: Hallo allemaal, Het is weer bijna zo ver, de sportdag is bijna aangebroken. Op 12 juni zal deze sportdag gehouden worden bij atletiek vereniging Climax Ede

Nadere informatie

ESTAFETTE (1) BEGELEIDING

ESTAFETTE (1) BEGELEIDING ESTAFETTE (1) In twee gelijke teams lopen de leerlingen één voor één om een pilon en weer terug. Halverwege dienen zij door de hoepel te gaan. Bij terugkomst dient het stokje aan de volgende loper gegeven

Nadere informatie

Reglement - Atletiek Vijfkamp

Reglement - Atletiek Vijfkamp Reglement - Atletiek Vijfkamp 2018-2019 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in drie categorieën: o klas 1-2 o klas 3-4 o schoolteam Alle categorieën zijn onderverdeeld in een jongens- en een meisjescategorie.

Nadere informatie

Kogelstoten. Notulist (naast kogelcirkel) Aantal juryleden: minimaal 3, bij voorkeur 5 maakt de volgorde van deelnemers bekend

Kogelstoten. Notulist (naast kogelcirkel) Aantal juryleden: minimaal 3, bij voorkeur 5 maakt de volgorde van deelnemers bekend Kogelstoten iedereen mag 1x op volgorde instoten iedereen heeft 3 pogingen, de verste geldige(!) poging telt gewicht kogel afhankelijk van leeftijd en geslacht: - klas 1/2: meisjes 2 kg en jongens 3 kg

Nadere informatie

KOGELSTOTEN Bij het kogelstoten is het de bedoeling dat een kogel zo ver mogelijk wordt weggestoten. De kogel wordt vanuit de nek weggestoten. De uitgangshouding is met het gezicht naar de stootrichting.

Nadere informatie

Kogelstoten. Notulist (naast kogelcirkel) Aantal juryleden: minimaal 3, bij voorkeur 5 maak de volgorde van deelnemers bekend

Kogelstoten. Notulist (naast kogelcirkel) Aantal juryleden: minimaal 3, bij voorkeur 5 maak de volgorde van deelnemers bekend Kogelstoten iedereen heeft 3 pogingen, verste telt gewicht kogel afhankelijk van leeftijd en geslacht: - klas 1/2: meisjes 2 kg en jongens 3 kg - klas 3/4: meisjes 3 kg en jongens 4 kg - schoolteam: meisjes

Nadere informatie

Athletics Champs. Het maken van een Athletics Champs chronoloog voor een indoorwedstrijd

Athletics Champs. Het maken van een Athletics Champs chronoloog voor een indoorwedstrijd Athletics Champs Het maken van een Athletics Champs chronoloog voor een indoorwedstrijd Bij het opstellen van het chronoloog is het raadzaam rekening te houden met een aantal zaken, zoals: de accommodatie:

Nadere informatie

Informatiebrief Special Olympics Nationale Spelen ATLETIEK, 1-3 Juli 2016, Nijmegen

Informatiebrief Special Olympics Nationale Spelen ATLETIEK, 1-3 Juli 2016, Nijmegen Informatiebrief Special Olympics Nationale Spelen ATLETIEK, 1-3 Juli 2016, Nijmegen Deze brief bevat de belangrijkste informatie voor de deelnemers en coaches/begeleiders voor het atletiekprogramma van

Nadere informatie

Informatiebrief Special Olympics Nationale Spelen ATLETIEK, 1-3 Juli 2016, Nijmegen

Informatiebrief Special Olympics Nationale Spelen ATLETIEK, 1-3 Juli 2016, Nijmegen Informatiebrief Special Olympics Nationale Spelen ATLETIEK, 1-3 Juli 2016, Nijmegen Deze brief bevat de belangrijkste informatie voor de deelnemers en coaches/begeleiders voor het atletiekprogramma van

Nadere informatie

Praktijk Loop ABC. Praktijk loop ABC 126

Praktijk Loop ABC. Praktijk loop ABC 126 Praktijk Loop ABC 17.1. Inleiding Bij veel sporten is de loopbeweging van grote betekenis voor het beoefenen van die sport. Vaak is de looparbeid mede bepalend voor de uiteindelijke prestatie (Een voetballer

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen LOOP ABC Opleiding LOOP ABC Praktijk VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen INLEIDING Bij veel sporten is de loopbeweging van grote betekenis voor het beoefenen van die sport. Vaak is de looparbeid mede

Nadere informatie

Algemeen reglement NK MBO atletiek 12 juni 2014

Algemeen reglement NK MBO atletiek 12 juni 2014 Algemeen reglement NK MBO atletiek 12 juni 2014 Titelpagina Auteur: Postcode: Plaats: CIOS Arnhem Sporting Events 6823 MA Arnhem Adres: Beukenlaan 3 E-mail: case@rijnijssel.nl Telefoon: (026) 312 95 43

Nadere informatie

1a Estafette Doelgroep voortgezet onderwijs Versie

1a Estafette Doelgroep voortgezet onderwijs Versie 1a Estafette (Teamonderdeel) Hindernis Estafette Sprint Duurloop in estafettevorm als team zo snel mogelijk 10 rondes lopen. Maak met jouw team een nette rij achter het hoedje dat overeenkomt met jouw

Nadere informatie

Atletiektoernooi

Atletiektoernooi Atletiektoernooi 2017-2018 Schoolsportagenda Datum: Woensdag 14 juni 2017 Tijd: 14.00 uur - 16.50 uur Locatie: Atletiekbaan Sportlaan AV Impala Informatie: Stephan Oorburg s.oorburg@sportbedrijf-drachten.nl

Nadere informatie

BIJSCHOLING HOOFDJURYLEDEN

BIJSCHOLING HOOFDJURYLEDEN BIJSCHOLING HOOFDJURYLEDEN 6-3-2014 INHOUD Uitgangspunten Athletics Champs Wedstrijd Athletics Champs Veranderende rollen Starter Wedstrijdleider Hoofdjuryleden 2 VOORAF Van hoofdjuryleden wordt een jury

Nadere informatie

Programmaboekje. Zaterdag 18 juni 2011.

Programmaboekje. Zaterdag 18 juni 2011. Programmaboekje Zaterdag 18 juni 2011 www.atletiekdag.nl BELANGRIJK BELANGRIJK BELANGRIJK Geachte sportcommissie, Hierbij treft u weer ons jaarlijks programmaboekje aan met alle mededelingen betreffende

Nadere informatie

1 Teamestafette. Hindernis Estafette Sprint Duurloop. A-pupillen B-pupillen C-pupillen Mini-pupillen. Lopen Werpen Springen

1 Teamestafette. Hindernis Estafette Sprint Duurloop. A-pupillen B-pupillen C-pupillen Mini-pupillen. Lopen Werpen Springen 1 Teamestafette Hindernis Estafette Sprint Duurloop Loop in estafettevorm als team zo snel mogelijk 12 ronden sportschoenen aan, spikes niet toegestaan met team opstellen achter de pylon met teamnummer

Nadere informatie

Atletiek Amsterdam 13 juni 2014

Atletiek Amsterdam 13 juni 2014 Atletiek Amsterdam 13 juni 2014 Voorwoord Gefeliciteerd finalisten en begeleiders! Tijdens Olympic Moves The School Final in het Olympisch Stadion in Amsterdam op 13 juni a.s. strijden jullie tegen andere

Nadere informatie

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN:

LES 2 GROEP: 3 t/m 8 ATLETIEK DOELSTELLINGEN: LES 2 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Hardlopen: - De leerling is snel weg vanuit een zelfgekozen startpositie. Kogelstoten: - De leerling stoot de bal met twee handen vanaf de borst. Vortexen:

Nadere informatie

14 Stap-stap-sprong. A-pupillen B-pupillen C-pupillen Mini-pupillen. In de verte In de hoogte Met een stok Meervoudig. Lopen Werpen Springen

14 Stap-stap-sprong. A-pupillen B-pupillen C-pupillen Mini-pupillen. In de verte In de hoogte Met een stok Meervoudig. Lopen Werpen Springen 14 Stap-stap-sprong In de verte In de hoogte Met een stok Meervoudig Maak vanuit een aanloop een stap-stapsprong en probeer zo ver mogelijk in de zandbak te landen maak een rijtje achter het achterste

Nadere informatie

Sportdag VMBO4YOU. De docenten van de VMBO4YOU begeleiden de groepen naar de onderdelen. Beste leerling uit klas 1VR, 2VR1 en 2VR2,

Sportdag VMBO4YOU. De docenten van de VMBO4YOU begeleiden de groepen naar de onderdelen. Beste leerling uit klas 1VR, 2VR1 en 2VR2, VMBO4YOU Sportdag VMBO4YOU De leerling gaan e individuele prestatie neerzett op de volgde onderdel: Hoogspring Sprint Verspring Kogelstot Fluitbal werp (speerwerp) Hindernisbaan De onderdel: hoogspring,

Nadere informatie

Technisch instapbrevet INITIATOR ATLETIEK

Technisch instapbrevet INITIATOR ATLETIEK Technisch instapbrevet INITIATOR ATLETIEK INSTAPVOORWAARDE KANDIDAAT-CURSISTEN OPLEIDING INITIATOR Houder zijn van het Technisch Jeugdbrevet OF Wedstrijdresultaten kunnen voorleggen in minstens één werpnummer,

Nadere informatie

Atletiek. FBK Sportpark, Almere

Atletiek. FBK Sportpark, Almere Atletiek FBK Sportpark, Almere 28 Maart 2014 Voorwoord Welkom op de Olympic Moves regionale finale van Almere! Vandaag ga jij met je schoolgenoten sporten tegen andere teams en samen plezier beleven. Door

Nadere informatie

Atletieksportdag 2014!

Atletieksportdag 2014! ! Atletieksportdag 2014 Hallo Allemaal, Het is al snel weer zover, donderdag 19 en vrijdag 20 juni zijn de ATLETIEK-sportdagen voor klas 1 en 2. Zonder jullie medewerking is dit niet mogelijk, daarom zijn

Nadere informatie

Regeltjes (zoals gepubliceerd in ENERGIEK)

Regeltjes (zoals gepubliceerd in ENERGIEK) Regeltjes (zoals gepubliceerd in ENERGIEK) Hoogspringen Wat is hierbij de bedoeling? De atleet dient zo hoog mogelijk over een lat te springen, zonder deze van de houders af te gooien. Degene die het hoogste

Nadere informatie

Richt je op 1 groep bij de finish, de plekken die overblijven zijn van de andere groep. Elke groep/leerling sprint twee keer.

Richt je op 1 groep bij de finish, de plekken die overblijven zijn van de andere groep. Elke groep/leerling sprint twee keer. Onderdeel SPRINT Uitleg onderdeel: Er komen iedere ronde twee groepjes, deze zijn terug te lezen in het schema. Doe team lintjes om. De en mogen allemaal sprinten. Er staan startblokken klaar. Drie met

Nadere informatie

Nieuwe pupillenwedstrijden

Nieuwe pupillenwedstrijden Nieuwe pupillenwedstrijden Steven Gerrits, Janny Stevens & Teunis van den Brink Heerde 11-04-2012 Inhoud 1. Nieuwe pupillenwedstrijden in vogelvlucht 2. Aanpassingen n.a.v. Dronten 3. Programma Heerde

Nadere informatie

1 Teamestafette. Lopen Werpen Springen. Taak atleet Loop in estafettevorm als team zo snel mogelijk 12 ronden. Taak Starter en SR.

1 Teamestafette. Lopen Werpen Springen. Taak atleet Loop in estafettevorm als team zo snel mogelijk 12 ronden. Taak Starter en SR. 1 Teamestafette Hindernis Estafette Sprint Duurloop Loop in estafettevorm als team zo snel mogelijk 12 ronden sportschoenen aan, spikes niet toegestaan met team opstellen achter de pylon met teamnummer

Nadere informatie

Les 3. GROEP: 3 t/m 8 Doelspelen, springen, balanceren

Les 3. GROEP: 3 t/m 8 Doelspelen, springen, balanceren Les 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Balanceren: O De leerling kan alleen met voortdurende steun omhooglopen over een omgekeerde bank. V De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp)

Nadere informatie

1 Teamestafette. Hindernis Estafette Sprint Duurloop. A-pupillen B-pupillen C-pupillen Mini-pupillen. Lopen Werpen Springen

1 Teamestafette. Hindernis Estafette Sprint Duurloop. A-pupillen B-pupillen C-pupillen Mini-pupillen. Lopen Werpen Springen 1 Teamestafette Hindernis Estafette Sprint Duurloop Loop in estafettevorm als team zo snel mogelijk 12 ronden sportschoenen aan, spikes niet toegestaan met team opstellen achter de pylon met teamnummer

Nadere informatie

De aanvangstijd van alle wedstrijden is om uur. Het eerste looponderdeel is de estafette.

De aanvangstijd van alle wedstrijden is om uur. Het eerste looponderdeel is de estafette. Reglement pupillen competitie regio's 1-3-4 uitgave februari 2017 1. ALGEMEEN: De pupillen competitie wordt nog verwekt volgens de regels van de klassieke pupillenwedstrijden, waarbij de regels gelden,

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Een atleet met het syndroom van Down bij wie sprake is van Atlanto-axiale instabiliteit mag niet deelnemen aan de vijfkamp en aan hoogspringen.

Een atleet met het syndroom van Down bij wie sprake is van Atlanto-axiale instabiliteit mag niet deelnemen aan de vijfkamp en aan hoogspringen. ATLETIEK De officiële Special Olympics sportreglementen voor atletiek zijn geldig voor alle Special Olympics atletiekwedstrijden. Special Olympics Nederland heeft deze reglementen gebaseerd op de reglementen

Nadere informatie

Coachen/begeleiden onderlinge oefenwedstrijd AV maart 2018

Coachen/begeleiden onderlinge oefenwedstrijd AV maart 2018 Coachen/begeleiden onderlinge oefenwedstrijd AV 56 24 maart 2018 1. Voorbereiding en informatievoorziening Op deze traditionele opening van het nieuwe baanseizoen heb ik de begeleiding en coaching van

Nadere informatie

Posities van de voeten

Posities van de voeten Posities van de voeten 1 e positie: De hielen aan elkaar, de voeten naar buiten gedraaid, gelijk aan de schouderlijn. De voeten staan met de hele voetzolen op de grond. 2 e positie: De voeten naar buiten

Nadere informatie

OCHTEND BOVENBOUW. Atletiek. 1 Sprint. 2 Balwerpen. 3 Verspringen. 4 Hoogspringen. 5 Hordenloop. 6 Speerwerpen

OCHTEND BOVENBOUW. Atletiek. 1 Sprint. 2 Balwerpen. 3 Verspringen. 4 Hoogspringen. 5 Hordenloop. 6 Speerwerpen 1 OCHTEND BOVENBOUW Atletiek 1 Sprint 2 Balwerpen 3 Verspringen 4 Hoogspringen 5 Hordenloop 6 Speerwerpen 2 OCHTEND ONDERBOUW SPEL 1 Voetbal 4-4/ 2VELDJES 2 Lijnbal 4-4 / 2 VELDJES 3 Behendigheid 4 Reuzebal

Nadere informatie

Keepers Training. De basisvaardigheden 1-9

Keepers Training. De basisvaardigheden 1-9 Keepers Training De basisvaardigheden 1-9 Inhoudsopgave: 1) De basisvaardigheden a) Het vangen b) Het duiken c) De spelhervatting De basisvaardigheden 2-9 1. De basisvaardigheden. De basisvaardigheden

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

DRAAIBOEK KIDS ATHLETICS

DRAAIBOEK KIDS ATHLETICS DRAAIBOEK KIDS ATHLETICS Terrein en materiaal De activiteit is gericht naar aangesloten en niet-aangesloten jongeren van 5 tot 8 jaar (kangoeroes en benjamins) en gaat door naast de atletiekpiste. Gelijktijdig

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

VB-competitie ZuidWest-Nederland 2013

VB-competitie ZuidWest-Nederland 2013 VB-competitie ZuidWest-Nederland VB-competitie Zuidwest Nederland In 2010 is door een vijftal atletiekverenigingen het initiatief genomen om in Zuidwest Nederland een competitie op te starten voor VB-groepen.

Nadere informatie

Reglemententoets. Wedstrijdleider / scheidsrechter

Reglemententoets. Wedstrijdleider / scheidsrechter «Dag» «datum» «reglementen» Reglemententoets Wedstrijdleider / scheidsrechter Naam: «Voornaam» «Tussenvoegsel» «Achternaam» Wedstrijdreglement 2016/2017 Reglemententoets - 1 - OF (40 punten) Hieronder

Nadere informatie

OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge vanaf 12 jaar

OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge vanaf 12 jaar OVERZICHT BENODIGDE MATERIAAL OPEN ATLETIEK DAG Behorend bij Athletics Challenge vanaf 12 jaar Inhoud: Pagina 1 Pagina 2 5 Algemeen materiaal Benodigd atletiekmateriaal + alternatieven Algemeen materiaal

Nadere informatie

INFORMATIEBULLETIN VOOR DEELNEMENDE PLOEGEN AAN HET FBK-GAMES NK TEAMS SENIOREN 2011

INFORMATIEBULLETIN VOOR DEELNEMENDE PLOEGEN AAN HET FBK-GAMES NK TEAMS SENIOREN 2011 INFORMATIEBULLETIN VOOR DEELNEMENDE PLOEGEN AAN HET FBK-GAMES NK TEAMS SENIOREN 2011 Accommodatie Het FBK-Games NK Teams voor senioren zal plaatsvinden in het FBK Stadion, Kuipersdijk 46 te Hengelo (O).

Nadere informatie

Fit-o-meter initiatielessen Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck

Fit-o-meter initiatielessen Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck initiatielessen 2011 Sportdienst Brecht Kim Van Hofstraeten - Jef Van Dyck Algemene uitleg: Als je voor de eerste keer gaat sporten moet je er altijd opletten dat je je niet overbelast. Dus doe het in

Nadere informatie

Antwoordmodel Reglemententoets wedstrijdleiders / scheidsrechter Wedstrijdreglement 2016/2017

Antwoordmodel Reglemententoets wedstrijdleiders / scheidsrechter Wedstrijdreglement 2016/2017 Antwoordmodel Reglemententoets wedstrijdleiders / scheidsrechter Wedstrijdreglement 2016/2017 GOED of FOUT (40 punten) Hieronder volgen 20 beweringen. Geef aan of ze goed of fout zijn door het juiste antwoord

Nadere informatie

voorste voet. Houdt de knie van het voorste been licht gebogen

voorste voet. Houdt de knie van het voorste been licht gebogen Naam: Runner s step Video: https://youtu.be/e5mt4ndjvyu heupbreedte staan (startpositie). Stap uit met 1 been ongeveer 30 centimeter naar voren. Wikkel de voet hierbij af, van de hiel naar de voorvoet.

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. C junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. C junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT 3 HOOFDSTUK 2: DISKWALIFICATIES 3 HOOFDSTUK 3: DE LOOPWEDSTRIJDEN 4 HOOFDSTUK 4: DE SPRONGEN 7

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT 3 HOOFDSTUK 2: DISKWALIFICATIES 3 HOOFDSTUK 3: DE LOOPWEDSTRIJDEN 4 HOOFDSTUK 4: DE SPRONGEN 7 November 2012 INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT 3 HOOFDSTUK 2: DISKWALIFICATIES 3 HOOFDSTUK 3: DE LOOPWEDSTRIJDEN 4 HOOFDSTUK 4: DE SPRONGEN 7 HOOFDSTUK 5: DE WERPNUMMERS 9 HOOFDSTUK 6: DE PENTATLON

Nadere informatie

Draaiboek Athletics Cross

Draaiboek Athletics Cross Draaiboek Athletics Cross Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Voorbereiding en tijdpad 3 2 Het parcours 6 2.1 Start en finish 2.2 Uitzetten van het parcours 2.3 Ons parcours 3 Startnummers, deelnemerslijsten en

Nadere informatie

Oefenschema 'Boschmans Ingeborg'

Oefenschema 'Boschmans Ingeborg' Oefenschema 'Boschmans Ingeborg' 27/02/2015 13:48 PROPRIOCEPTIE ROMP STRAIGHT LEG LOW Ruglig. Benen opgetrokken, knieën gebogen, voeten op heupbreedte. De handen samen boven het hoofd. Vooraleer een beweging

Nadere informatie

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 4, 5

Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 4, 5 Recreatief Toestelturnen D-NIVEAU BALK Meisjes Oefeningen 4, 5 SPECIFIEKE RICHTLIJNEN BALK D-niveau (meisjes): Algemeen: - Zie richtlijnen balk niveau E! Keuze oefening, samenstelling en inhoud: - De gymnast

Nadere informatie

Jury-informatie. CD-jun competitie 30 juni Zevenbergen. versie D.Francois

Jury-informatie. CD-jun competitie 30 juni Zevenbergen. versie D.Francois Jury-informatie CD-jun competitie 30 juni 2018 - Zevenbergen versie 0.01 Algemene informatie Melden Graag melden bij de ingang van de materiaalberging (grote overheaddeur) vanaf 9:45 (zorg dat je je al

Nadere informatie

Belangrijkste wijzigingen Wedstrijd Reglement voor NK Indoor s 2018

Belangrijkste wijzigingen Wedstrijd Reglement voor NK Indoor s 2018 Belangrijkste wijzigingen Wedstrijd Reglement voor NK Indoor s 2018 WR 2018-2019 door de CWR Opmerking: deze presentatie wordt later aangevuld met overige wijzigingen belangrijk voor outdoor en wegwedstrijden

Nadere informatie

Ve V ld l lo l ops p eiz i o z en

Ve V ld l lo l ops p eiz i o z en Het veldloopseizoen loopt vanafde Lotto Cross Cup Relaysop 23 oktober tot 18 maart 2012. Toegang bedraagt ± 5,00. Atleten lopen gratis (toon startnummer) Afstanden Categorie Geboortejaar Afstand BEN 2005

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

Reglement Special Olympics Belgium. Atletiek. Mei Belgium

Reglement Special Olympics Belgium. Atletiek. Mei Belgium Mei 2017 Belgium INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT 3 HOOFDSTUK 2: DISKWALIFICATIES 3 HOOFDSTUK 3: DE LOOPWEDSTRIJDEN 4 HOOFDSTUK 4: DE SPRONGEN 8 HOOFDSTUK 5: DE WERPNUMMERS 11 HOOFDSTUK 6:

Nadere informatie

Minitrampoline Reglement: Groepsspringen

Minitrampoline Reglement: Groepsspringen Minitrampoline Reglement: Groepsspringen Categorie: Er wordt alleen gesprongen in de categorie schoolteam. In deze categorie mogen dus leerlingen uit alle leerjaren deelnemen. Leerlingen mogen zowel deelnemen

Nadere informatie

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren

PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen. B junioren PROTOCOL WARMING-UP V.V. Sprinkhanen DEEL 1. Loopvormen VOORAFGAAND: Algemeen deel: 1 ronde circa 300m inlopen. B junioren UITLEG AANDACHTSPUTNEN ORGANISATIE TIJD HH ACCENTEN: specifiek deel: in tweetallen)

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Oefenstof voor aquamove:

Oefenstof voor aquamove: Oefenstof voor aquamove: De oefenstof wordt opgedeeld in vijf verschillende onderdelen nl.: loopoefeningen, oefeningen in het ondiepe gedeelte, oefeningen in het diepe gedeelte, partneroefeningen en spelvormen.

Nadere informatie

4. De overige pupillen mogen slechts in hun eigen leeftijdscategorie uitkomen.

4. De overige pupillen mogen slechts in hun eigen leeftijdscategorie uitkomen. Hoofdstuk 8 AANVULLENDE REGELS VOOR PUPILLEN Artikel 340 Algemeen Algemene wedstrijdregels 1. Op alle wedstrijden voor pupillen zijn de bepalingen van hoofdstuk 5 van het Wedstrijdreglement 2014-2015 onverkort

Nadere informatie

1 Teamestafette Doelgroep basisonderwijs Versie

1 Teamestafette Doelgroep basisonderwijs Versie 1 Teamestafette (Teamonderdeel) Hindernis Estafette Sprint Duurloop Leg in estafettevorm zo snel mogelijk de fiches in de emmer. maak met jouw team een nette rij achter het hoedje dat overeenkomt met jouw

Nadere informatie

Oefenschema 'test atleet'

Oefenschema 'test atleet' Oefenschema 'test atleet' 19/07/2013 08:30 GLUTEUS MED ZIJLIG 1 Zijlig. 1 arm onder het hoofd, andere arm met de hand in de zij om de beweging van het bekken te evalueren. Beide knieën opgetrokken, voeten

Nadere informatie

BEPALINGEN PUPILLENCOMPETITIE. voor de regio s 2 & 5. Gooi en Eemland en Utrecht. Uitgave januari 2016.

BEPALINGEN PUPILLENCOMPETITIE. voor de regio s 2 & 5. Gooi en Eemland en Utrecht. Uitgave januari 2016. BEPALINGEN PUPILLENCOMPETITIE voor de regio s 2 & 5 Gooi en Eemland en Utrecht Uitgave januari 2016. Aanvulling op wedstrijdreglement 2016-2017 Atletiek Unie Wijzigingen ten opzichte van voorgaande uitgaven

Nadere informatie

REGELS voor het VEILIG en VERANTWOORD GEBRUIK van de ATLETIEK ACCOMMODATIE. RL: 12 Datum uitgave : 10 juli 2011 Versie: 0

REGELS voor het VEILIG en VERANTWOORD GEBRUIK van de ATLETIEK ACCOMMODATIE. RL: 12 Datum uitgave : 10 juli 2011 Versie: 0 Koninklijke Atletiekclub A.S. RIEME vzw REGELS voor het VEILIG en VERANTWOORD GEBRUIK van de ATLETIEK ACCOMMODATIE RL: 12 Datum uitgave : 10 juli 2011 Versie: 0 REGELS voor het VEILIG en VERANTWOORD GEBRUIK

Nadere informatie

Start (ca. 5 minuten) Kort kennismaken met de kinderen (namen, leeftijd, adres, sport noteren!) Warmlopen/rekken en strekken

Start (ca. 5 minuten) Kort kennismaken met de kinderen (namen, leeftijd, adres, sport noteren!) Warmlopen/rekken en strekken Training Start (ca. 5 minuten) Kort kennismaken met de kinderen (namen, leeftijd, adres, sport noteren!) Warmlopen/rekken en strekken Gooi- en vangoefeningen (ca. 5 minuten) Kinderen verdelen in 2 groepjes

Nadere informatie

Reglement Minitrampoline (groepsspringen)

Reglement Minitrampoline (groepsspringen) Reglement Minitrampoline (groepsspringen) 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt alleen gesprongen in de categorie schoolteam. In deze categorie mogen dus leerlingen uit alle leerjaren deelnemen. Leerlingen

Nadere informatie

INSTRUCTIES ATHLETICS CHALLENGE

INSTRUCTIES ATHLETICS CHALLENGE INSTRUCTIES ATHLETICS CHALLENGE INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 02 ACTIVITEITEN VOORAF 03 PROGRAMMA 04 TOELICHTING OP DE VERSCHILLENDE ONDERDELEN 05 1 AFSTANDLOOP 06 1.1 AFSTANDLOOP OVER 600/3000 METER 06 1.2

Nadere informatie

Sport en Spel circuit 2015

Sport en Spel circuit 2015 Sport en Spel circuit 2015 Spel Groep A Ronde 1 (9.15-11.00) Groep B Ronde 2 (11.15-13.00) Groep C Ronde 3 (13.15-15.00) 1 Bedir Jan Bluijssen Camelot 2 Bedir Jan Bluijssen Camelot 3 De Brinck Marimba

Nadere informatie

VB Meerkampen 2016 Zuid-West Nederland. Zaterdag 30 april Breda Zaterdag 18 juni - Spijkenisse Zaterdag 3 september Terneuzen

VB Meerkampen 2016 Zuid-West Nederland. Zaterdag 30 april Breda Zaterdag 18 juni - Spijkenisse Zaterdag 3 september Terneuzen VB Meerkampen 2016 Zuid-West Nederland Zaterdag 30 april Breda Zaterdag 18 juni - Spijkenisse Zaterdag 3 september Terneuzen VB Meerkampen Zuid-West Nederland In 2010 is door een aantal atletiekverenigingen

Nadere informatie

De ins & outs van het nieuwe wedstrijdreglement. Wedstrijdreglement Commissie Wedstrijdreglement

De ins & outs van het nieuwe wedstrijdreglement. Wedstrijdreglement Commissie Wedstrijdreglement De ins & outs van het nieuwe wedstrijdreglement Wedstrijdreglement 2018-2019 Commissie Wedstrijdreglement Welkom Introductie Doel wedstrijdreglement Wijzigingen wedstrijdreglement 2018-2019 2 de geest

Nadere informatie

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be INLEIDING Met het kleutersportproject 'Doe maar mee' biedt vzw Homerun gevarieerde speelleersituaties aan die

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

LET OP: Per dag moet de atleet zich éénmaal melden, voorafgaand aan het eerste onderdeel! Het niet, of niet tijdig, melden betekent NIET DEELNEMEN!

LET OP: Per dag moet de atleet zich éénmaal melden, voorafgaand aan het eerste onderdeel! Het niet, of niet tijdig, melden betekent NIET DEELNEMEN! Beste atleten en begeleiders, Graag vragen wij julie aandacht voor de volgende punten voor het komende AA-Drink NK Indoor Masters, dat op 2, 3 en 4 februari 2018 plaatsvindt in de atletiekhal van Omnisport

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

KNAU Wedstrijdreglement

KNAU Wedstrijdreglement Hoofdstuk 13 Indoorreglement Artikel 100 WEDSTRIJDREGELS 1. De regels van het wedstrijdreglement zijn - voorzover van toepassing - onverkort geldig bij indoorwedstrijden, tenzij daar in dit indoorreglement

Nadere informatie

ONZE VERENIGING. De vereniging biedt al haar leden de mogelijkheid om onder deskundige (bege-)leiding de atletiek, trim- en wandelsport te beoefenen.

ONZE VERENIGING. De vereniging biedt al haar leden de mogelijkheid om onder deskundige (bege-)leiding de atletiek, trim- en wandelsport te beoefenen. SPONSORBROCHURE ONZE VERENIGING Atletiekvereniging Rijssen is dé baan- en wegatletiekvereniging van Rijssen. Onze vereniging is opgericht in 1985. Wij zijn dus een relatief nog jonge vereniging. De AV

Nadere informatie

Reglement Minitrampoline (groepsspringen)

Reglement Minitrampoline (groepsspringen) Reglement Minitrampoline (groepsspringen) 2016-2017 Algemene bepalingen: Er wordt alleen gesprongen in de categorie schoolteam. In deze categorie mogen dus leerlingen uit alle leerjaren deelnemen. Leerlingen

Nadere informatie

METEN MET ATLETEN IN HET SPORTIMONIUM

METEN MET ATLETEN IN HET SPORTIMONIUM METEN MET ATLETEN IN HET SPORTIMONIUM Sportimonium In het Sportimonium is een sportlabo. In het sportlabo kan ik mezelf meten met atleten. Ik kan vijf eigenschappen testen aan de hand van 10 testen. Dat

Nadere informatie

Belijning atletiekbanen 2015

Belijning atletiekbanen 2015 Belijning atletiekbanen 2015 Verklaring en maatvoering merktekens 400 meter buitenbanen inclusief de merktekens voor een bochtstraal van 36,5 m Atletiekunie Postbus 60100 6800 JC ARNHEM Papendallaan 7

Nadere informatie

Informatieboekje voor nieuwe jeugdleden

Informatieboekje voor nieuwe jeugdleden Informatieboekje voor nieuwe jeugdleden Uitgave: 04 juni 2018 1 Inhoudsopgave 1. Categorie/leeftijd indeling Blz. 3 2. Trainingen Blz. 4 3. Wedstrijden Blz. 5 en 6 4. Kleding Blz. 7 en 8 5. Vrijwilligers

Nadere informatie

Groen: Je zweet een beetje. Je praat nog gemakkelijk. Lichte ontspanning Ontspannend, comfortabel. Laag niveau DOEL: gezondheid.

Groen: Je zweet een beetje. Je praat nog gemakkelijk. Lichte ontspanning Ontspannend, comfortabel. Laag niveau DOEL: gezondheid. Adres Sportcentrum Hemiksem Atletiekstraat 1 2620 Hemiksem Waarom gebruik maken van de Fit-o-meter? De omloop is voor iedereen toegankelijk en geschikt voor jong en oud, klein en groot,. Je kan het parcours

Nadere informatie

De eerste rondat wordt op deze fiche uitgediept. De rondat-vorm voor een salto wordt hier niet uitgewerkt.

De eerste rondat wordt op deze fiche uitgediept. De rondat-vorm voor een salto wordt hier niet uitgewerkt. Rondat fiche 2: Techniekfiche Vormen a. Rondat voor een flikflak en een tempsalto b. Rondat voor een salto De eerste rondat wordt op deze fiche uitgediept. De rondat-vorm voor een salto wordt hier niet

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

BEPALINGEN PUPILLENCOMPETITIE. voor de regio s 2 & 5. Gooi en Eemland en Utrecht. Uitgave januari 2017.

BEPALINGEN PUPILLENCOMPETITIE. voor de regio s 2 & 5. Gooi en Eemland en Utrecht. Uitgave januari 2017. BEPALINGEN PUPILLENCOMPETITIE voor de regio s 2 & 5 Gooi en Eemland en Utrecht Uitgave januari 2017. Aanvulling op wedstrijdreglement 2016-2017 Atletiek Unie Wijzigingen ten opzichte van voorgaande uitgaven

Nadere informatie

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start.

Naam: Naam: Vereniging: Vereniging: Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start. AA Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start. AA Gestart voor startsignaal bij de 1 e (1 start regel) of 2 e start. AB Veroorzaakte de 1 e (1 startregel), 2 e of volgende valse

Nadere informatie

Jeugd informatie boekje Alle informatie over Jeugdatletiek voor ouders én atleten in één handig boekje.

Jeugd informatie boekje Alle informatie over Jeugdatletiek voor ouders én atleten in één handig boekje. Jeugd informatie boekje Alle informatie over Jeugdatletiek voor ouders én atleten in één handig boekje. Jeugdatletiek O.S.S.-VOLO verzorgt atletiek voor kinderen vanaf 6 jaar. Trainingen en wedstrijden

Nadere informatie

Woensdag 8 februari 2017 VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP

Woensdag 8 februari 2017 VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Woensdag 8 februari 2017 VLAAMS SCHOOLSPORT KAMPIOENSCHAP Dit open kampioenschap is een competitieve indoor atletiekwedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Men doelt met deze wedstrijd op:

Nadere informatie