Het CDA waar wij voor staan. Dank u wel voor uw vertrouwen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het CDA waar wij voor staan. Dank u wel voor uw vertrouwen!"

Transcriptie

1 1 Het CDA waar wij voor staan Dank u wel voor uw vertrouwen! Ik ben echt vereerd dat u mij opnieuw mandaat geeft om uw voorzitter te zijn. Een mandaat om hard te blijven werken. Samen met u. Een mandaat om te doen wat nodig is om het CDA weer sterk te maken. Stapje voor stapje. Samen met duizenden actieve leden. Een partijvoorzitter krijgt alleen iets voor elkaar als ze de steun heeft van de leden. Die steun heb ik gevoeld op de vele momenten dat ik bij u was. Dank u wel dat u mij die vandaag ook werkelijk geeft! U bent het CDA waar ik voor sta! Waar staat het CDA voor?, vroeg Eline, mijn dochter van 9 mij een tijdje geleden. Oef. Wat denk je zelf waar het voor staat?, vroeg ik haar. Diepe rimpel. Ik denk dat het CDA staat voor dat je mensen niet in de steek laat, maar dat je het samen doet, zei ze. Zo! Er zijn van die momenten dat je denkt dat het wel goed komt met de opvoeding. Mensen niet in de steek laten en het samen doen. Dat is het CDA waar ik voor wil staan.

2 2 35 jaar is het CDA nu. In de bloei van zijn leven. Vaak en met graagte afgeschreven, maar springlevend Wat een partij! Ik heb genoten in de afgelopen verkiezingscampagne. Van de creativiteit, van alle onvermoeibare campagnetijgers, van mooie acties. Zoals het verkiezingsprogramma in braille. Het begon in Gelderland en het ging door in álle provincies. De negen groene golven tegelijk in Noord-Holland: het CDA was overal en onvermijdelijk. Of in Zuid-Holland, die enorme letters C, D en A. Overal doken ze op. We waren bezorgd of de D de 18 e maart wel zou halen hij sleet nogal, gaandeweg. Maar alle letters werden tenslotte door het CDJA bij een beproefde opiniepeiler op de stoep gezet onder het motto: Het CDA is groter dan je denkt! En het CDJA had gelijk. CDA oppermachtig in provincies, schreef de NRC donderdag. En dat was niet voor het eerst: - We haalden de meeste zetels in gemeenteraden. - We haalden de meeste zetels in Europa. - En bij de statenverkiezingen haalde geen partij meer dan de 89 zetels die het CDA veroverde. In vier provincies de grootste, het állergrootste in Limburg. We zijn de enige partij die op dit moment in alle provincies aan tafel zit om te formeren. En dat is nu al een felicitatie waard!

3 3 We kwamen van ver u weet dat als geen ander. Maar de groei zit er in. Langzaam maar zeker. Geen sprint maar een marathon. Het lukt door uw inzet. Door uw geloof in de partij. Dat is het CDA waar wij voor staan. Vier jaar geleden sloot ik er m n aanvaardingsspeech mee af: We gaan het samen doen. Toen was het nog hoop. Nu is het realiteit. Want ja, we deden het samen. We vonden nieuwe woorden en nieuwe beelden voor onze uitgangspunten. We keken in de verte met het strategisch beraad. Toen dat nodig bleek hebben we dat in no time vertaald in een verkiezingsprogramma. En later in de 7 principes van Sybrand Buma. We vonden mensen om op onze lijsten gezicht te geven aan het nieuwe CDA. We kozen lijsttrekkers in nieuwe lijsttrekkersverkiezingen. En we benutten de kennis van onze leden in visiegroepen. De debatten die we daarover voeren, leggen het fundament voor een nieuw verkiezingsprogramma. We kunnen aan de bak. U kunt aan de bak. Want we doen het samen! En we gaan verder. Want nee, we zijn er nog niet. Sybrand Buma zei het mooier: We zijn pas net begonnen. We zijn een brede volkspartij. We moeten voor grote groepen kiezers het geloofwaardig alternatief zijn.

4 4 Een partij voor betrokken mensen uit alle hoeken van de samenleving, zonder fratsen, met idealen. Politiek op waarden gebaseerd, herkenbaar voor mensen dat is het CDA waar ik voor sta. We zijn de grootste ledenpartij. Meer dan leden. En wat ben ik daar trots op! Politiek gaat niet alleen over kiezers. Het gaat ook om mensen die via het CDA vorm willen geven aan hun idealen. Het CDA van ouderen en jongeren. Maar ook van die drukke dertigers en veertigers. Het CDA van mannen en veel meer vrouwen kom op, dames! Het CDA waar mensen uit veel culturen zich uitgedaagd en gerespecteerd voelen. Het is onze opgave om zo veel mogelijk leden te krijgen. In dit land is nog geen drie procent van de bevolking lid van een politieke partij. Dat maakt dat het aantal potentiële leden enorm is nog 16 miljoen Nederlanders te gaan! Goed nieuws dus dat we vandaag een Dagelijks Bestuurslid kiezen dat speciaal belast is met die ledenwerving en ledenbinding. Werk aan de winkel voor mij, voor u, voor ons allemaal! Dus wie van jullie het ook wordt, beste Hans en Pieter-Jan, je staat er niet alleen voor, we doen het samen! Het mooie is: er zijn weer- veel mensen geïnteresseerd in het CDA. Voor hen gaat het om meer. Meer dan geld. Meer dan de waan van de dag. Meer dan kaal eigenbelang. Ik kom ze overal tegen. En ze inspireren me.

5 5 Neem Aukje Kuijpers. De baas van Kuijpers Installaties in Helmond. Een echt familiebedrijf, al bijna 100 jaar. Ze maken technische installaties. Aukje volgde haar vader, Wim, op als directeur. Ze hebben ruim 800 mensen in dienst. Dankzij hen is het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch het meest energiezuinige ziekenhuis van Nederland. Duurzaamheid moet je doen, vindt Aukje Kuijpers. Het is niet óf, maar hoe. En zo bewijst Aukje wat wij beweren: het wordt pas wat als betrokken mensen er de schouders onder zetten. Als ze laten zien dat het anders kan, beter moet. Ondernemers als de familie Kuijpers verdienen alle support, vandaag en morgen het CDA staat voor hen! Of neem onze eigen Pieter van Geel. Hij trommelde de mensen bijeen die werken aan internationale samenwerking. Ze hielpen ons met denken over internationale solidariteit vandaag. Het resultaat is vanmiddag het onderwerp van een deelsessie. Hun pleidooi: gebruik de kracht van maatschappelijke initiatieven en organisaties. Dat was de weg van Ben Knapen als staatssecretaris. Het is de weg die het kabinet inmiddels heeft verlaten. En dat is zonde! De wereld is vol falende overheden, corruptie en oorlog. Juist maatschappelijke organisaties zijn daarom onmisbaar. Zij laten zien dat het anders kan, beter moet. Ook internationale politiek begint met de erkenning van maatschappelijk initiatief. Met kerken, vakbonden, initiatieven van moeders en ideële organisaties. Zij bouwen de wereld waar het CDA in gelooft.

6 6 Of neem Bert Vastenburg. Hij is de directeur van praktijkschool PRO Emmen. De enige kans voor jonge mensen met weinig kansen. Kinderen uit gezinnen waarin werkloosheid erfelijk is. Jongeren die nooit hebben geleerd om gezag te accepteren. Die opgroeien in een omgeving van diep geworteld wantrouwen: in de politie, de dokter en de school. Bert deelde zijn zorgen met me. Hij ziet het aantal kwetsbare kinderen groeien. Maar Bert houdt vol. Als het moet, staat hij s morgens aan de deur om een leerling uit bed te halen. En hij begeleidt meiden die onbedoeld zwanger blijken te zijn. Hij werkt elke dag voor hun nieuwe kansen. Omdat het anders kan, beter moet. Dat maakt Bert Vastenburg onmisbaar. Want Bert toont de betrokkenheid waarin wij in geloven. 35 jaar CDA. We brachten bloemen aan enkele van onze coryfeeën. Ons jubileum is ook hun verworvenheid. U ziet in de loop van de dag allemaal filmpjes waarin Sybrand en ik bij hen aanbellen. Natuurlijk ook bij Piet de Jong, 100 jaar. Nee, hij wilde geen feestje, 100 jaar is geen verdienste vond hij, Ik heb niets anders gedaan dan blijven ademhalen.. Maar een borrel - Ketel 1- konden we wel komen halen. Hebt u nog een wens voor het jarige CDA?, vroeg ik hem. Dat het CDA altijd opkomt voor arme mensen, zei hij, dat moet het CDA altijd doen. Ja altijd. Het is niet toevallig dat er op dit jubileumcongres onze aanpak van armoede wordt gepresenteerd van onderop, lokaal, want dat heeft, geloven wij, het meeste

7 7 resultaat en het beste maatwerk. En dat we onze nieuwe visie op internationale solidariteit bespreken, weg uit de loopgraven, meer dan eigenbelang. Er komt nog een rapport van het Wetenschappelijk Instituut over de groeiende kloof in de samenleving, onder andere tussen laag- en hoogopgeleiden. Wat kunnen christendemocraten doen om die nieuwe sociale kwestie op te pakken? Ja, Piet de Jong, wij houden altijd oog voor kwetsbare mensen. En we versterken de ruggengraat van de samenleving die dat draagt. Ondernemers, werknemers en maatschappelijke organisaties verdienen een overheid die hen steunt, in plaats van straft. Dat is oer-cda. En dat is het CDA waar wij voor staan. Ik begin aan mijn tweede periode. U geeft me vandaag een nieuwe opdracht. Om te blijven bouwen aan een sterk en herkenbaar CDA. Samen met u. Laten we elkaar niks wijsmaken: er moet nog veel gebeuren. We willen een open, toegankelijke organisatie, we willen het beste uit elkaar halen. We willen mensen die het debat kunnen dragen, echte volksvertegenwoordigers en ja, ook goede b estuurders. We willen gekend worden door onze ideeën. Oplossingen die laten zien wat we belangrijk vinden, en waarom.

8 8 Nee, het is nog lang niet af. Maar uw vertrouwen geeft vleugels. We gaan door. Met energie en volle kracht. Met een doordacht programma. En vooral: met u. Dat spreekt vanzelf. Want het motto van vier jaar geleden geldt nog steeds: We gaan het samen doen. Papa, ik ben trots op het CDA!. Dat zei het zoontje van raadslid Mehmet Ciçek uit Maassluis. Bij Papa hoorde het CDA en dus was hij daar trots op. Wij willen dat onze kinderen trots kunnen zijn op het CDA. Omdat we mensen niet in de steek laten. Omdat we het samen doen. Dat is het CDA waar wij voor staan! Met alles wat we hebben, alles wat we kunnen. Vol enthousiasme, vol inspiratie. Omdat het anders kan, beter moet. Wij gaan het samen doen!

Lopen over water (Geloven met Petrus 2)

Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Preek over Matteüs 14:22-33 (ds. Jos Douma) Meteen daarna gelastte hij de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, hij zou ook

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

Het Openbaar Bestuur is te belangrijk om aan juristen over te laten

Het Openbaar Bestuur is te belangrijk om aan juristen over te laten Het Openbaar Bestuur is te belangrijk om aan juristen over te laten Lezing voor Slotcongres Beter en Concreter 25 maart 2015, Utrecht Jacques Wallage De Raad voor het openbaar bestuur heeft geadviseerd

Nadere informatie

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken 1 54 NAW 5/13 nr. 1 maart 2012 Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken Nellie Verhoef Nellie Verhoef Faculteit Gedragswetenschappen, instituut ELAN Universiteit Twente Postbus 217 7500 AE

Nadere informatie

Nieuw Samengestelde Gezinnen, een onmogelijke opdracht of een nieuwe kans?

Nieuw Samengestelde Gezinnen, een onmogelijke opdracht of een nieuwe kans? Nieuw Samengestelde Gezinnen, een onmogelijke opdracht of een nieuwe kans? Karin Boersema Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is het aantal echtscheidingen enorm gestegen. Dit hoge echtscheidingscijfer

Nadere informatie

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9

Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 Preek n.a.v. Gen 11:27-12:9 [meteen dia 1] Wie zou hier voor geen goud weg willen? Dalfsen: mooie plek om te wonen. Wil je niet weg. Voor velen geldt: geboren, getogen, al diverse generaties wonen hier.

Nadere informatie

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers

fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers fluitend naar je werk Bloemlezing uit honderd interviews met werknemers mei 2013 Voorwoord van Minister Asscher Op 4 februari van dit jaar gingen medewerkers van mijn ministerie en ik in gesprek met honderd

Nadere informatie

Waarom dit boek? Niet lang na het overlijden van mijn ouders zaten mijn broer Jalbert en ik in de trein. Hij zuchtte vaak en diep, en begon

Waarom dit boek? Niet lang na het overlijden van mijn ouders zaten mijn broer Jalbert en ik in de trein. Hij zuchtte vaak en diep, en begon Waarom dit boek? Op verschillende momenten in mijn leven had ik graag willen weten dat ik niet de enige was met een broer met een handicap. En ik heb vaak met vragen rondgelopen over hoe andere brusjes

Nadere informatie

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool De industriële revolutie is eigenlijk in Engeland begonnen. De meeste mensen waren boer, en rond 1700 hadden veel van deze boeren verdienden

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Essay door Jojanneke Scheepers

Essay door Jojanneke Scheepers Waarom is er (nog steeds) op grote schaal honger en armoede in de wereld en hoe kunnen armoede en onderontwikkeling worden bestreden in een globaliserende wereld? Essay door Jojanneke Scheepers September

Nadere informatie

Contact maken met jongeren uit de straatcultuur

Contact maken met jongeren uit de straatcultuur 4 Contact maken met jongeren uit de straatcultuur 4.1 Inleiding Ik weet al na drie seconden of ik met die man wil praten of niet. Deze uitspraak van een jongere uit Kanaleneiland illustreert een belangrijk

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Nabestaan na zelfdoding

Nabestaan na zelfdoding Nabestaan na zelfdoding over verliesverwerking en de waarde van lotgenotencontact Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland 1 Leeuwarden, najaar 2001 eigen uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan

Nadere informatie

Thuisbegeleiding heeft de toekomst!

Thuisbegeleiding heeft de toekomst! Thuisbegeleiding heeft de toekomst! 4 Helder zorgplan, concreet doel 6 Niet meer bevroren op de bank 8 Weg van de platgetreden paden 10 GezinSter 12 Terugbrengen van eigen regie en dan weer weg 15 Meer

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van. onderlinge hulpverlening in de buurt

Bouwen aan Buurthulp. Handboek voor het organiseren van. onderlinge hulpverlening in de buurt Bouwen aan Buurthulp Handboek voor het organiseren van onderlinge hulpverlening in de buurt Auteurs: Wilco Kruijswijk, Kitty van den Hoek en Jan Willem van de Maat Met dank aan: Anita Peters en Annette

Nadere informatie

Eigen Kracht-conferenties: ook bij (huur)schulden

Eigen Kracht-conferenties: ook bij (huur)schulden Eigen Kracht-conferenties: ook bij (huur)schulden Een Eigen Kracht-conferentie is snel geregeld en kan daardoor een preventieve en effectieve uitwerking hebben Inhoud 2 Rob van Pagée, Eigen Kracht Centrale

Nadere informatie