Kinderyogales. Op de boerderij. Anne de Kievit januari 2014, groep 50

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderyogales. Op de boerderij. Anne de Kievit januari 2014, groep 50 annedekievit@gmail.com"

Transcriptie

1 Kinderyogales Op de boerderij Anne de Kievit januari 2014, groep 50

2 Praktische informatie Doelgroep Groepsgrootte Locatie Tijdsduur Kinderen in de leeftijd van 6-8 jaar Maximaal 8 kinderen Kinderfysiotherapiepraktijk, Linnaeuskade 36, Amsterdam 60 minuten Benodigdheden hooi / gras bijlage 8x uitgeprint attributen die met de boerderij te maken hebben (bijv. AH boerderijmini s) Afspraken met kinderen alle kinderen wassen voor de les hun handen en gaan van tevoren naar het toilet ieder kind blijft op zijn eigen yogamat je mag een ander kind alleen aanraken, als we een oefeningen met z n tweeën of meer doen. we luisteren naar elkaar wanneer er een nieuw kind in de groep komt, leggen de andere kinderen de regels uit. Doel en motivatie Met kinderyoga wil ik kinderen spelenderwijs hun lichaam (zowel fysiek als mentaal/creatief) leren ontdekken. Het is een fijne manier voor kinderen waarin ze zowel kunnen bewegen als ontspannen. Ik heb voor het thema op de boerderij gekozen. Het moment dat de koeien weer uit de stal mogen vind ik altijd een heel bijzonder moment. Ze zien er dan zo gelukkig uit en zijn dan zo enthousiast aan het springen. Dit moment wilde ik graag in een yogales verwerken, om deze reden heb ik gekozen om het voor het thema boerderij. Daarnaast vond ik het zinvol om de kinderen iets bij te brengen over hoe een plant / bloem / boom tot stand komt en daarom heb ik dit in een massage verwerkt. Op deze manier kunnen ze het zelf ervaren.

3 Lesopbouw 1. Introductie van de les (vertelsteen / hooi) (5 min) Alle kinderen komen binnen en gaan zitten in een kring. In het midden ligt een doek over de attributen die we gaan gebruiken voor de les. Ik verwelkom de kinderen en start met de vertelsteen. Vertelsteen De kinderen kennen de vertelsteen en weten wat ze moeten doen. De regel van de steen wordt herhaald als je de steen hebt mag je praten. De rest houdt z n mond en mag luisteren. De kinderen krijgen één voor één de steen en mogen iets vertellen als ze dat willen. Hooi voelen Als dit klaar is dan gaan de kinderen terug op hun mat zitten met hun ogen dicht. Hierbij krijgen ze één voor één hooi in hun handen. Ze mogen voelen met hun handen (voelt het hard/zacht, groot/klein, dik/dun) en ruiken met hun neus en hun mond dicht. Pas starten met de mindfullnessoefening als alle kinderen hooi hebben, ze houden hierbij de ogen dicht. Vervolgens openen ze de ogen en mogen ze vertellen hoe het voelde. Als iedereen de ogen open heeft, dan mogen ze vertellen wat ze zien en mogen ze raden waar de les over gaat. Vervolgens haal ik de doek van de attributen af. Dit zijn attributen van de AH-boederijdieren. De kinderen komen kijken wat ze zien en we praten over de dingen die ze zien. (Wat zien jullie? Wie heeft dit ook gespaard? Missen jullie iets?). De attributen zijn gerelateerd aan de oefeningen in de yogales. Na elke oefening mag een kind een van de attributen naar z n eigen mat meenemen. Een andere mogelijkheid is om de boerderij dieren nog even te verstoppen in een zak en bij het laatste deel van de les, 1 voor 1 de boerderijdieren te voorschijn halen, elke keer komt er dus een nieuw dier bij. *Dit stimuleert de concentratie en de zintuigen van m.n. voelen, waarbij ze leren onderscheiden. 2. Warming up (5 min) De boer wordt wakker, rek jullie maar eens even uit. Het is vandaag tijd om de zaadjes te gaan zaaien voor de nieuwe planten. Daarvoor moet hij eerst z n kleren en stevige laarzen aan. Losschudden Kom maar uit je bed en ga recht op staan Begin met het losschudden van je handen Daarna schud jee eerst je ene voet en dan de ander Schud nu je hele lichaam los Grondingsoefening stampen met de voeten op grond Laarzen aan doen. Stamp maar lekker met jullie voeten op de grond.

4 Egyptische zonnegroet Sta stevig en denk aan de ze als hij opkomt in de morgen. Van tevoren is het goed om na te vragen of alle kinderen weten wat een wens is. Hallo zon Hallo aarde Een wuivende palmboom op een stukje grond van links naar rechts bewegen Naar voren buigend naar de aarde, woel de aarde los Dan zaaien: strooi naar rechts en links Open je armen en kijk naar de lucht, doe je liefste wens En stop je wens als een zaadje in de aarde Eindig met de eerste houding Na deze oefening vragen of de kinderen hun wens willen vertellen en praat hierover. *In deze zonnegroet komen alle bewegingen die dag rug kan maken. Deze oefening is goed voor de flexibiliteit van je rug. Langs de rug lopen alle zenuwen van en naar de hersenen. Een gezonde rug is goed voor je gehele lichaam en geest. Met de zonnegroet nemen we de energie op van de zon en het opent onze harten. 3. Onderdeel oogsten (10 min) Massage oefening (Met muziek ( Nu gaan we het zaadje laten groeien. Jullie mogen dit bij elkaar gaan doen. Twee aan twee. Een iemand gaat voor de ander zitten. Daarna gaan we wisselen. Zaadje massage oefening Je bent een zaadje (muiszit) Het zaadje ligt stevig in de aarde (handen drukken) Het regent (vingers tikken) De wortels drinken (strijken) De zon gaat schijnen (handen cirkelen) Het zaadje groeit (wiegen) Het steeltje komt boven de aarde uit (vingers plukken) De bloemknop gaat open (vingers cirkelen) Dank elkaar en wissel van partner. Hoe voelt het om een zaadje te zijn? Hoe voelt het om een zaadje te laten groeien? Wat kan er uit het zaadje groeien? Een mooie bloem of een plant of een hele boom. Wij gaan nu een grote stevige boom worden. *Kinderen die liefdevol worden aangeraakt, slapen en leren beter, zijn zich meer bewust van hun lichaam, respecteren eigen grenzen en die van anderen beter, zijn emotioneel sterker en hebben meer weerstand.

5 De Boom yogahouding Vriksha asana Ga staan met je voeten tegen elkaar. Sta stevig in de grond. Til je rechtervoet en plaats je zool tegen je linkerbeen. Voel wat mogelijk is voor jou, zonder om te vallen. Breng je handen voor je hart en kijk naar een punt op de grond. Blijf zo even staan terwijl je in en uit ademt. Strek je armen naar boven en adem zo even door. Breng je voet weer terug naar de grond en wissel van been. *Deze oefening maakt de benen sterk en verbeterd de concentratie en het evenwicht. 4. Onderdeel koe (10 min) Het is vandaag een hele bijzondere dag. De koeien mogen na een lange winter op stal te hebben gestaan weer voor het eerst de wei in. Ze zijn zo blij. Vaak kunnen de koeien dan niet wachten om hun poten te strekken voor een vrolijke koeiendans. We gaan samen de koeiendans doen. Gezamenlijke dans Muziek (de wielen van de bus draaien rond) De gekke koeien dansen in het rond en rond, rond en rond, De gekke koeien dansen in het rond Als ze in de wei gaan! De voeten van de koe stampen op de grond op de grond, op de grond De voeten van de koe stampen op de grond Als ze in de wei gaan! De heupen van de koe gaan heen en weer Heen en weer, heen en weer De heupen van de koe gaan heen en weer Als ze in de wei gaan! De armen van de koe gaan in de lucht In de lucht, in de lucht De armen van de koe gaan in de lucht Als ze in de wei gaan! De blije koeien gaan op en neer Op en neer, op en neer, De blije koeien gaan op en neer Als ze in de wei gaan! Koe yogahouding Ik ben een koe en ik neem de tijd voor dingen. Waar neem jij de tijd voor? Je zit in de kleermakerszit. Schuif je linkerbeen over je rechterbeen naar achteren. Leg je linkerhand op je linkerschouder en je rechterhand op je onderrug. Breng beide handen naar elkaar toe op je rug. Adem en zeg tijdens een uitademing BOEE Koe knuffelen. De koe kan als een soort moeder je liefde geven. Ze zal over je waken en je beschermen. Je kan haar vertrouwen en volg de weg die zij jou laat zien.

6 Koe gezamenlijke houding Rots Je zit op je knieën. Buig naar voren en leg je handen voor je op de grond. Je partner gaat op je onderrug zitten, met het hoofd en de armen op je schouders. Blijven even zo zitten en adem rustig. Je partner stapt voorzichtig van je rug af. Wissel van partner *Gegrond, stil, onbeweeglijk. Deze oefening stimuleert de samenwerking. 5. Overige yoga-oefeningen (10 minuten) Nadat de zaadjes geoogst zijn en de koeien naar buiten zijn gegaan. Gaan we langs de andere boerderijdieren. Hond yogahouding Adho Mukha Svanasana De vingers zijn wijdt gespreid als een soort zonnestralen. De middelvingers wijzen naar voren. Draai de binnenkant van je ellebogen naar elkaar toe, ze kijken naar elkaar. Je handen staan dus onder je schouders, de binnenkant van de ellebogen kijken naar elkaar. Krul je tenen onder je. Adem in. Duw jezelf op een uitademing naar achteren. Begin eerst met je buik naar je bovenbenen, dus je knieën zijn gebogen. Maak je rug lang. Ontspan je hoofd en je nek. Voel je de lengte in je rug. Breng langzaam je stuitje omhoog, dus strek je je benen om en om. Uiteindelijk zijn je benen gestrekt. Dus vanuit je handen wegduwen, je stuitje omhoog en je hielen richting de grond. Adem rustig door. Als je eruit wilt komen adem je in, buig je knieën en op een uitademing kom je weer naar de Childpose toe. Je ademt in en op een uitademing naar de Hond. Laat je voeten naar je handen toe lopen. Kom rustig tot stand. De boerderijhond is een hele bijzondere hond. Deze hond loopt tussen alle dieren rond, er lopen bijv. zelfs kippen onder hem door. Dat gaan wij nu ook doen. Een kind gaat in kruiphouding staan en de andere kinderen kruipen eronder en gaan achter het eerste kind staan in kruiphouding. Ga zo door, totdat het laatste kind ook onder de kinderen is doorgekropen. *Deze houding laat de energie door het hele lichaam stromen en is hiermee een goede warming up. Het gaat stijfheid van benen, rug en schouders tegen. Voor kinderen brengt deze houding hun gemoedsonrust tot rust. Kat yogahouding Marjariasana Ga met je knieën op de mat zitten en plaats je handen onder je schouders. Zorg dat je knieën loodrecht onder je heupen staan, omdat we straks onze rug bol en hol gaan maken. Je begint straks met op een uitademing je rug bol te maken. Uitademend bol, inademend hol. Als je inademt laat je echt je stuitje naar boven komen, en je kijkt naar boven en als je uitademt laat je je navel naar binnen komen, richting je rug. Adem in en adem uit. Voel maar hoe je dat wervel voor wervel doet. *Deze houding maakt de rug soepel en lang.

7 Haan ( yogahouding krijger I) Virabhadrasana Ga aan de voorkant van de je mat staan. Zet je rechtervoet naar achteren. Laat je heupen gelijk staan met de voorkant van de mat. Dus je broekrand staat gelijk met de mat. Je voeten mogen een klein stukje uit elkaar. Adem in en breng je armen omhoog en zet je armen tegen elkaar. Adem uit en buig je voorste been. Strek jezelf helemaal weg, beide armen zijn langs je oren. Adem in en strek jezelf weer. Adem goed door en houd beide benen stevig op de grond. Adem uit en breng je handen weer naar beneden. Doe dit ook voor het andere been. Tijdens de houding doe je samen met de kinderen het geluid van de haan na die s ochtends de boerderij wekt. Eventueel kan voor deze oefening nog het volgende toegevoegd worden: de kinderen liggen op de mat en moeten ze wakker worden als ze een geluid horen. Vervolgens ga je in de houding. *Deze houding ontwikkelt kracht in het gehele lichaam. Maakt je dapper en sterk van binnen. Het helpt te leren doorzetten en het doel te bereiken. Konijn ademhalen Konijnen zit heel oplettend. Blijf zelf ook wakker en oplettend met deze reinigende ademhalingsoefeningen. Ga met rechte rug op je enkels zitten, maak je schouders breed en til je borstkas op. Houd je kin naar beneden en neem drie snufjes adem, vlak na elkaar. Laat daarna in één keer je adem naar buiten gaan, alsof je door je neusgaten blaast. Herhaal dit vijf tot zeven keer. Als je klaar bent, voel je je gereinigd, ontspannen en alert. Als het goed is zijn jullie nu heel alert. Sluit jullie ogen maar en we gaan kijken of jullie zo alert zijn. Haal dan iets van de attributen weg en laat de kinderen vervolgens weer de ogen openen. *Deze oefening zorgt ervoor dat je rustig en kalm wordt. Als je goed ademt, werkt alles in het lichaam beter en blijf je evenwichtig. Extra oefening - De kruiwagen

8 6. Visualisatie (5 min) Kom rustig op je mat liggen, sluit je ogen en luister maar. De boom Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor dat je een zaadje bent dat heel snel uit de grond groeit tot een grote en hoge boom. Je staat heel stil en je benen zijn stevig geworteld in de aarde. Je stam is zo stil en onbeweeglijk. Stel je voor dat er wortels uit je tenen groeien en dat die diep de grond zijn gegaan. Hoe dieper je wortels zitten, des te sterker je kunt worden. Je bent een machtige boom. Je voelt je heel sterk en machtig vanbinnen. Zeg dat maar tegen jezelf: ik ben sterk en machtig, ik ben sterk en machtig. Blijf zo maar een poosje staan en genieten van dat gevoel dat je sterk en machtig bent. Als er iemand aan je zou komen schudden, zou je nog geen millimeter van je plaats komen. En stel je dan voor dat je nog groter wordt. Geniet maar van dat heerlijke gevoel dat je langzaam langer wordt en je uitrekt. Voel die extra ruimte in je lijf als je je uitrekt. Je groeit en groeit en wordt langer en langer tot je de langste boom van allemaal bent. Je hoofd is nu hoog in de lucht. Wat licht en open is het hierboven. Je hoofd en schouders zijn de kruin van de boom, ze zijn de takken met de bladeren. Je voeten zijn stil, maar de bovenste helft van je lichaam zwaait zachtjes heen en weer in het koele briesje. Geniet van het gevoel dat je sterke, stevig gewortelde benen hebt en een zacht en flexibel lichaam. Voel weer hoe je op de mat ligt. Haal een paar keer diep adem. Beweeg met je vingers. Strek dan je armen uit. Daarna strek je je benen. Open je ogen en ga rustig zitten. *Deze oefening stimuleert de concentratie, zorgt voor helderdere gedachten en minder emotionele verwarring. Het stimuleert de creativiteit en zorgt voor betere prestaties op het werk. Het beeldend denken stimuleert de rechter hersenhelft. Visualiseren met kinderen, stimuleert de creativiteit en het vergroot de zelfexpressie. 7. Creativiteit (8 min) Iedereen zit op z n mat. Uitdelen van de papieren vellen waar de vragen opstaan en de tekening van de koe. Ze mogen eerst hun koe een naam geven. Denk aan een naam waar jij blij van wordt. De kinderen mogen zelf kleurpotloden pakken uit het midden van de yogaruimte om de tekening vervolgens te kleuren. De kinderen mogen de vragen en de tekening mee naar huis nemen. Het doel van deze oefeningen is het stimuleren van de creativiteit en om kinderen te laten nadenken waar ze vrolijk van worden. 8. Afsluiting (2 min) De kinderen gaan voor de afsluiting van de les in een kring zitten. Ze laten een voor een de tekening van de koe zien aan de rest van de groep. Waarbij de kinderen alleen positieve reacties mogen geven. Vervolgens laten we met z n allen een zolang mogelijke OHM horen. De kinderen worden bedankt en tot volgende week.

9 Bijlage I Vrolijkheid Hang ook eens de blije koe uit. Wat maakt jou vrolijk? Hoe kun jij iemand vrolijk maken? Maak je wel eens grapjes? Wat vind je kicken?

10

Yogales maart 2019!! Bewust staan

Yogales maart 2019!! Bewust staan Yogales maart 2019 Bewust staan Ga staan met je voeten heupbreedte, voorvoeten licht naar binnen, voel hoe de hiel van je voet contact maakt met de grond, voel de buitenkanten van de voet op de grond voel

Nadere informatie

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen.

Maak je klaar voor de lange ontspanning. Pak wat je nodig hebt om comfortabel te liggen. Yoga januari 2018 Aarde in beweging brengen Ga stevig op de aarde staan met je voeten iets wijder dan heupbreedte. Sluit je ogen. Adem uit aandacht is in de voeten. Verplaats je gewicht van je ene naar

Nadere informatie

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7

Sa Ta Na Ma Snatam Kaur Feeling Good Today Nr. 7 Deel 2: Themalessen Les 1 De dierentuin We gaan een bezoekje brengen aan de dierentuin. Daar kun je dieren van over de hele wereld bekijken. Daarom is het net een wereldreis. In de dierentuin zijn heel

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra!

Yogales mei Ademoefening Prana Mudra! Yogales mei 2019 Staan Plaats de voeten onder de heupen. Je voeten licht naar binnen gedraaid. Je voeten staan stevig op de grond. Voel je in verbinding staan met de aarde. De knieën zijn zacht. Ga met

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet

Yoga les bovenbouw: Zonnegroet: Klassieke zonnegroet Yoga les bovenbouw: Deze yogales is bedoeld voor kinderen van 8-12 jaar, de bovenbouw. In het begin zal de focus liggen op het uitvoeren van de houdingen en minder op de ademhaling, maar bij het herhaald

Nadere informatie

3 yogareeksen voor meer focus, energie en ontspanning!

3 yogareeksen voor meer focus, energie en ontspanning! Lesbrief Yoga in de klas: 3 yogareeksen voor meer focus, energie en ontspanning! Van kleermakerszit tot zonnegroet, van lotushouding tot de downward facing dog. Op veel scholen is yoga al de normaalste

Nadere informatie

Yoga-oefeningen voor de ochtend

Yoga-oefeningen voor de ochtend Yoga-oefeningen voor de ochtend De ochtend is een heerlijk moment om yoga te gaan doen, je bent nog fris en neutraal, zonder dingen te hebben meegemaakt. Je bent natuurlijk wel nog een beetje stijf, dus

Nadere informatie

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken.

Adem in, en til het rechterbeen iets op, hou even vast, en laat hem op de uitademing weer zakken. Oefenschema Inleiding: Dit oefenschema beoogt ontspanning en bewustwording van het lichaam. Hoewel deze oefeningen niet veel van het lichaam vergen, hebben ze toch een diepgaande werking. Oefen op een

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

ONTSPANNINGSOEFENINGEN

ONTSPANNINGSOEFENINGEN OEFENING 1: VOEL JE LICHAAM Neem even de tijd jouw lichaam te voelen. Waar zit de spanning? Kan je de spanning beetje bij beetje loslaten? 1. Zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt en ga rustig op

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

Handout Stiltewandeling 6 april 2019

Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Handout Stiltewandeling 6 april 2019 Wanneer je samen wandelt, is het heerlijk om samen te praten en van gedachten te wisselen. Dat is heel waardevol. Het is ook een waardevolle ervaring om af te spreken

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2

Oefening 1. Oefening 3 Oefening Oefening. Oefening 2 Oefening 2 Oefening 1 Doe deze ligoefeningen met rust en aandacht. Concentreer op wat je waarneemt in je lichaam en wees bewust van waar je grenzen liggen. Is een oefening te zwaar pas deze desnoods aan, of doe deze

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren.

1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. 1. De Fiets De zijkant van de buikspieren worden nog wel eens vergeten bij workouts. Met deze oefening richt je je juist op deze groep spieren. Ga op je rug op de vloer liggen met je handen achter je hoofd.

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

SURYA NAMASKARA. De Zonnegroet

SURYA NAMASKARA. De Zonnegroet Je voelt het al gelijk. Een half uurtje in de zon en alles lijkt veel lichter en soepeler te gaan. Je voelt je uitgerust en opgeladen, en de energie stroomt weer moeiteloos door je lichaam. En dit is precies

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

April Suryanamaskara

April Suryanamaskara Surya = zon April 2018 Suryanamaskara Zonnegroet namaskara = doen van namas oftewel het betuigen van eer. Vitaliserende, versterkende techniek binnen de yogaleer Het is eeuwenoud Er komt veel warmte/vuur

Nadere informatie

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN

7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN 7 HEERLIJKE ONTSPANNINGSOEFENINGEN VOOR THUIS OF OP JE WERK Kom tot rust met deze eenvoudige ontspanningsoefeningen Door te ontspannen krijgt je lichaam de mogelijkheid om zich te herstellen van de dagelijkse

Nadere informatie

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.!

Les november 2018! Ga goed zitten.! Aandacht is bij de adem.! Ga goed zitten. Aandacht is bij de adem. Ganesh Mantra: Gajananam bhuta ganadi sevitam Kapitya jambu phala chara bhakshanam Uma sutam shoka vinash karakam namami vighneshwara pada pankajam Vertaling: ik

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen.

2. De V-Beweging De V-Beweging of V-sit is een oefening waarmee je vrijwel alle buikspieren goed kunt trainen. 1. De Halve Banaan De halve banaan is een van de meest populaire buikspieroefeningen. Het is voor beginners een prima oefening om uit te voeren. Hierbij kun je er zelf voor kiezen hoever je bovenlichaam

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Het Dansende dierenbos

Het Dansende dierenbos Het Dansende dierenbos Kinder-yoga op muziek Jasper Merle & Hester van Toorenburg SPECTRUM over yoga, kinderen & dit boek In Het dansende dierenbos komen dieren, muziek en yoga samen. Er kan worden gedanst,

Nadere informatie

Themales winter: Wat maakt je blij? KinderYoga Aventurijn

Themales winter: Wat maakt je blij? KinderYoga Aventurijn Themales winter: Wat maakt je blij? Docente: Hezelstraat 13 6576 JL Ooij (Ubbergen) www.kinderyoga.org info@kinderyoga.org 06 48 131 284 1 Themales winter: Wat maakt je blij? Motivatie In dit soms sombere

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte.

Doordat de bewegingen samen gaan met de adem, creëert de Prithvi Namaskara een diep gevoel van kalmte en stilte. PRITHVI NAMASKARA Groet aan moeder aarde (een variatie) Het doel van Pritvi Namaskara is om ons weer in contact te brengen met ons eigen centrum. Het voornaamste chakra waar de Groet aan Moeder Aarde op

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Yogaworkshop 14 juni 2015

Yogaworkshop 14 juni 2015 Yogaworkshop 14 juni 2015 Fit op vakantie Schouders, nek en rug Lenigheid en ontspanning Spijsvertering en immuunsysteem www.vajrayoga.nl Thema 1: schouder, nek en rug Zitten in kleermakerszit, kijk omhoog,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4

Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem. Aantal kinderen: max: 4 Eerste yoga les voor de kinderen. Dinsdag 10 juli 2012. Tijdsduur: 2x 30 minuten. Locatie: Hoppas, Woudrichem Aantal kinderen: max: 4 Toestemming van de ouders? Aandachtspunt: Observeren niveau, behoefte

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

www.muyoha.weebly.com

www.muyoha.weebly.com www.muyoha.weebly.com Tekeningen: Eleonora Levanskya Tekst: Muyoha Bron: Christopher S. Kilham The Five Tibetans: Five Dynamic Exercises for Health, Energy, and Personal Power Healing Arts Press 1994 DE

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger.

Les 4. De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. Les 4 De vrouw is tussen de 25 en 30 weken zwanger. 61 1 Aandachtsoefening en buikademhaling Deze oefening is bedoeld ter bewustwording van de adem. Waar kun je je ademhaling het beste voelen, wat gebeurt

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

De 7 ademhalingsopeners

De 7 ademhalingsopeners De 7 ademhalingsopeners Inhoud: Algemeen blz. 2 Richtlijnen blz. 3 Oefeningen blz. 3/6 Algemeen De 7 ademhalingsopeners zijn oefeningen die je helpen om je longen, hart en je afweer energie te versterken.

Nadere informatie

Informatie Oefeningen na de bevalling

Informatie Oefeningen na de bevalling Informatie Oefeningen na de bevalling s-hertogenbosch, mei 2015 Inleiding Na de bevalling begint er een bijzondere, maar ook drukke periode terwijl je lichaam door de zwangerschap en bevalling toch wel

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Houding van de Week. Yolande Kylstra. Gratis Ebook. Met geluidsbestanden

Houding van de Week. Yolande Kylstra. Gratis Ebook. Met geluidsbestanden Houding van de Week Gratis Ebook Met geluidsbestanden Yolande Kylstra Inhoud Voorwoord Staand Krijger Berg Driehoek Staande tang Held Stoel Zittend Kat Kameel Duif Schildpad Koeiekop Zittende torsie Liggend

Nadere informatie

Oefeningen met de fitnessbal

Oefeningen met de fitnessbal Oefeningen met de fitnessbal Praktische trainingstips Zorg dat u voldoende ruimte om u heen hebt. Zorg dat uw voeten stevig op de grond staan en niet kunnen wegglijden. Leg een stroef matje eronder of

Nadere informatie

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag

E-BOOK. Krachtschema. Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE. Voor 1 dag E-BOOK Wil jij fitter en sterker worden? DOE MEE Krachtschema Voor 1 dag Hi, super leuk dat je mijn E-book hebt aangevraagd! Wil jij graag fitter en sterker worden? Met dit krachtschema voor 1 dag help

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Yoga les onderbouw: Dierentuin avontuur (gebaseerd op methode en leskaarten Helen Purperhart)

Yoga les onderbouw: Dierentuin avontuur (gebaseerd op methode en leskaarten Helen Purperhart) Yoga les onderbouw: Dierentuin avontuur (gebaseerd op methode en leskaarten Helen Purperhart) 1. Start in kring: (optioneel) Gesprek over dierentuin Ik ga naar dierentuin en neem mee 2. Onderweg: In kring:

Nadere informatie

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen

De 5 Tibetanen. Inleiding tot de 5 Tibetanen De 5 Tibetanen De 5 Tibetanen zijn eigenlijk 6 oefeningen. De eerste 5 zijn welbekend als "de 5 Tibetanen, maar er is nog een 6e oefening wat "de geheime leer" of "de geheime oefening" wordt genoemd. De

Nadere informatie

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website

Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website Overzicht Afsluitende aandachtsoefeningen (deze staan als MP3 bestand op de website www.act-online.nl) Afsluitende aandachtoefening bij bijeenkomst 1: De start (Hoofdstuk 2) Afsluitende aandachtoefening

Nadere informatie

Meer Bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie

Meer Bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie Meer Bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie Inhoudsopgave Inleiding... 4 Oefeningen... 6 Bovenbeenspieren... 7 Buikspieren... 8 Rugspieren...10 Armspieren...11 Rekoefeningen...15 Beweeglijkheid nek...19

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem.

Alleen de mens die zich leert te ontspannen, kan creatief zijn en in zijn geest komen de ideeën op met de snelheid van de bliksem. 1) Ontspannen loslaten Ik kom regelmatig mensen tegen die teveel druk en spanning ervaren of overprikkeld zijn. Ze geven aan behoefte te hebben aan meer ontspanning en rust, ze willen dingen makkelijker

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Judith van der Salm De Jungle

Judith van der Salm De Jungle Eindopdracht Judith van der Salm De Jungle 17 januari 2015 Opleiding Kinderyoga Dolfijnwellness 0 Inhoudsopgave Doelgroep Pagina 2 Groepsgrootte Pagina 2 Materialen Pagina 2 Doel en motivatie Pagina 2

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Oefeningen zwangerschap

Oefeningen zwangerschap 1. Squat Deze oefening is bedoeld om uw bovenbenen en rug te versterken. Ga rechtop staan met uw voeten op heupbreedte. Duw vervolgens uw billen naar achteren en buig de knieën alsof u gaat zitten. Uw

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

een glimlach doet wonderen

een glimlach doet wonderen Rafaël, Irene, Bernardien, pa, ma, Dorien, Tanja, Rita, Sonja, Bas, Wim, Annemiek en Christine BEDANKT voor jullie LIEFDEVOLLE bijdrage aan de creatie van dit boek Aan de stad Haarlem: BEDANKT voor je

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Licht. s t r a l e n d. een glimlach doet wonderen Een uitnodiging tot licht leven

Licht. s t r a l e n d. een glimlach doet wonderen Een uitnodiging tot licht leven Welkom s t r a l e n d Rafael, Irene, Bernardien, pa, ma, Dorien, Tanja, Rita, Sonja, Bas, Wim, Annemiek en Christine BEDANKT voor jullie LIEFDEVOLLE bijdrage aan de creatie van dit boek Licht Aan de stad

Nadere informatie

YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN

YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN YOGA VOOR MEISJES MET YOGAHOUDINGEN VERNOEMD NAAR DIEREN YOGA VOOR MEISJES Tekst en fotografie: Maja Miklič, Pixabay www.pixabay.com Omslagillustratie: Berdine Nijsse www.beniceart.nl Illustraties: 123RF,

Nadere informatie

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen

rugpijn Flexicream Praktische tips tegen Praktische tips tegen rugpijn Rugpijn komt vaak voor en kan heel storend zijn. De oorzaak hiervan is meestal een slechte houding, een gebrek aan lichaamsbeweging,... Hier zijn 10 oefeningen om uw rug te

Nadere informatie

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans

Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Bonus Rapport : Lichaam en geest in balans Lichaam en geest weer in bala ans Wil je echt ontspannen, plof dan niet op de bank maar ontspan actief! Katjaa Callens Denk aub eventjes aan het milieu voor je

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

De vijf Tibetaanse Riten

De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse Riten De vijf Tibetaanse riten gebaseerd op Fontein der Jeugd van Peter Kelder. Deze vijf bewegingen, de riten genoemd, activeren en balanceren de meridianen van het lichaam. In combinatie

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

Oktober 2016/ oktober Suryanamaskara. Zonnegroet

Oktober 2016/ oktober Suryanamaskara. Zonnegroet Oktober 2016/ oktober 2017 Zonnegroet Suryanamaskara Surya = zon namaskara = doen van namas, oftewel het betuigen van eer. Vitaliserende, versterkende techniek binnen de yogaleer. Het is eeuwenoud Er komt

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie